Aksa 317

Page 1

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT NRO 317 24.5.2023 TORIKATU 3, SAMMONKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI ark. 8-18, la 9-16, su 11-16 puh. 014 523 125 tarjoukset voimassa 18.5. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää. Meiltä yli 50 000 tuotetta! 129,- 199,- kpl kpl Lettukestit ja Harmonikkamusiikkia Perjantaina 26.5. Tarvikekeskuksen sisäpihalla 10-15 ÄÄNEKOSKEN HARMONIKKAORKESTERI Aitoa harmonikkamusiikkia kesäisin sävelmin! 2,-annos MUURINPOHJALETUT makeaan ja suolaiseen makuun! Tutti Frutti 150 g kaupan päälle ÄÄNEKOSKI AKKUTERASSIPESURI PICOBELLA Sisäänrakennettu letkuliitäntä, toimitus ilman akkua ja laturia, kierrokset 800 1400 min-1, harjapään Ø: 115 mm, pesulev 215 mm AKKURUOHONLEIKKURI 18V 4AH GE-CM 18/33 LI Akkukäyttöinen, keräävä, hiljainen, tehokas ja ketterä käyttää. Leikkuuleveys 33cm, mukana 4Ah akku ja laturi. Sisältää kahvin tai mehun!
SUUR-AVAJAISET JATKUVAT! Avoinna ke - la 9 - 17 • p. 0400 483 333 info@tukkuvarastomyymala.fi • www.tukkuvarastomyymala.fi • Kauppakatu 5, Äänekoski 800,1500,1800,- 600,- 500,895,- kpl kpl kpl kpl kpl kpl 3,050 pss 3,33/kg 10,-pari TAVERNES ENGLANNIN LAKRITSI 900G FAZER 135G LAKRITSI SOFT ORIGINAL -20% PORVOON LAKRITSI 300G Valmistettu Suomessa 2,-kpl 6,67/kg Kiitokset asiakkaille hienosta vastaanotosta! TELTTA SAUNA SIS TELTTA KIUS LÖYLYPENKKI VESIPUMPPU 4H AJETTU VW KUPLAN 1198M³ KONE FASUPALA BANAANIJOGURTTI JÄTTI-ISO UIMA-ALLAS 7,32 X 3,66M LOPUT RENKAAT SOPPATYKKI LUKULASIT MIESTEN MUKAVAT PEHMEÄT KÄVELYKENGÄT MOPO ERKOLA HIENO TAKORAUTAINEN KESÄKEITTIÖ VAHVA HYVÄ RAKENNUSTELINE KANTAVUUS 200KG Maahantuojien loppueriä • Tukkueriä • Konkurssipesiä Outlet-tuotteita • Poistotuotteita • Karkkikauppa ISO ERÄ ERILAISIA VAATTEITA HINNAT ALK. 2€ WUFFE KOIRA- TAI ELÄINTARHA/ PUUVARASTO KATOLLA 2 X 4 X 1,8M 195,kpl (390€) 2,1,kpl 10,00/kg pss 4,61/kg MARABOU SUKLAALEVY 200G Viisi eri makua ERÄ ERILAISIA LATTIAJA SEINÄLAATTOJA 14,-m² 600M² ERÄ 1200,-kpl pss 3,33/kg Avattu! KARKKIKATU! 250 ltk 9,77/kg TUPLA LAATIKKO 256G sisältää Mini-Tuplia 2,kpl

Mä taisin harrastaa aivan vääristä motiiveista.

Kaarina Heiskanen on 15. Vuoden Helmi. Vuoden 2017 Helmi on Päivikki Linna (vas). Lions Helmin presidentti Päivi Häyrinen on löytänyt Helmistä paikan, jossa voi olla yhteisön apuna.

Päätoimittajalta

Lapsenlapseni Rudolfin eskarivuosi on taputeltu upeasti maaliin ja koulun tutustumispäivä on takana. Jänniä juttuja famun silmäterälle - taisin jännittää koulupäivää enemmän kuin tuleva eppu itse. Edessä on vähintään noin 12 vuoden mittainen opintie ennen kuin on valkolakki painettu päähän tai ammattiin valmistuttu. Kaikenlaisia oppeja saa elämän eväsreppuun vielä pakata ennen kuin famu pääsee pyyhkimään valmistujaisjuhlassa onnenkyyneleitä.

Viime viikolla kertoi Hesarin uutinen, että joku on ”kevään paras ylioppilas”. Jäin pohtimaan, että milloin koulusta ja opiskelusta on tullut kilpailu? Kannustaisin mieluummin kilpailemaan vain itsensä kanssa. Että asettaa tavoitteita, mutta ei rimaa liian korkealle ettei pety tai lannistu taakan alle. Opiskelu on tänä päivänä aivan toista kuin omassa nuoruudessa, se on täyttä työtä ja suorituspaineita.

Nostan hattua kaikille valmistuville ja jokaiselle koulun tai päiväkodin päättäville. Nostan hattua myös varhaiskasvatuksen henkilöstölle sekä ihan jokaiselle opettajalle, joka lähettää oppilaansa kohti kesälaitumia, jatko-opintoja ja työelämää. Kiitos teille.

Lähetän tsemppiviestin jokaiselle pääsykokeeseen valmistuvalle ja jokaiselle työtä metsästävälle juuri valmistuneelle ammattilaiselle. Mene kohti unelmaasi. Jos unelma osoittautuu liian suureksi, niin pilko se pienempiin palasiin, sinä onnistut kyllä! Päämäärä ja määränpää ovat toki tärkeitä, mutta muista nauttia myös matkasta!

Kohta raikuu Gaudeamus, Suvivirsi tai joku muu valmistujaisiin sopiva kappale. Käärijän Cha Cha Cha on sellainen, jolla voi tuulettaa kesäloman alkaneeksi. Se on myös hyvä voimabiisi tuleviin koetuksiin.

Vuoden Helmillä on sydän paikallaan

LC Äänekoski Helmi on valinnut ja palkinnut äänekoskelaisen naisen Vuoden Helmiksi vuodesta 2008 alkaen.

Marjo Steffansson

Vuoden Helmi -tittelöinti suoritettiin lämminhenkisessä tilaisuudessa Kosken Helmessä. Paikalla oli myös vuoden 2017 Helmi, Päivikki Linna.

– Tämä Helmin porukka on hyvä ja tekevä sakki ja siinä on naisia naisten paikalla. Viihdyn tässä joukossa oikein hyvin, Linna toteaa.

Tämän vuoden Helmi -valinta osuu aikaan, jossa auttamisen halua on herätelty henkiin, kun Ukraina on Venäjän hyökkäyksen kourissa.

– Ollemme halunneet huomioida pyyteetöntä auttamistyötä toisten ihmisten ja ympäristön hyväksi, kertoo klubin presidentti Päivi Häyrinen.

2023 Vuoden Helmin arvonimen sai vastaanottaa suolahtelainen Kaarina Heiskanen.

– Kaarina on ihmisenä helposti lähestyttävä ja lämmin, aito ihminen. Erityisesti haluamme kiittää häntä vapaaehtoisesta auttamistyöstä ihmisten parissa, jotka ovat tulleet hakemaan turvaa Äänekoskelta. Kun turvapaikanhakijoita alkoi tulla vuonna 2015, Kaarina avasi kotinsa ja sydämensä ja toimi monen alaikäisen turvapaikanhakijan rinnallakulkijana. Kuluneena vuonna hän on sitoutunut

tänne tulleiden ukrainalaisten auttamiseen, Vuoden 2023 Helmi -perusteluissa kerrotaan.

LIIKUTUKSEN kyyneleet silmänurkkiin tuoneen puheen piti piirin puheenjohtaja Johanna Arho-Forsblom.

– Olen ihastunut tapaasi olla ihminen: et ainoastaan puhu ja kirjoita hyvyyden voimasta, vaan sinä teet asioita ja saat toisetkin ihmiset mukaan muuttamaan maailmaan paremmaksi. Elät antaen kaikkesi toisten hyvinvoinnille. Sinulla on osaavat kädet, jotka puuhaavat koko ajan hyviä asioita. Sinulla on vikkelät jalat ja nopea auto ja ehdit aina avuntarvitsijoiden asioille. Sinulla on pää täynnä ideoita ja tahdonvoimaa niiden toteuttamiseen. Sinulla on taidetta ja kauneutta janoava sielu ja sen ylipursuamisesta me muutkin saamme nauttia, Arho-Forsblom lausui.

KAARINA HEISKANEN vastaanotti tittelin kiitollisena.

– Kun Suolahteen perustettiin yksin tulleiden nuorten ryhmäkoti lähdin mukaan auttamaan. Siitä tapaamisesta alkoi elinikäinen oppiminen. Aloin opetella uusien asioiden kuuntelemista ja ymmärtämistä. Ryhdyin myös harjoittelemaan oman ajattelun, uskonnon ja kulttuurin sanoittamista. Olen oppi-

nut olemaan läsnä: tämä on tämä päivä ja tämä on tämä hetki ja eletään se niin hyvin kuin vain on mahdollista.

Vuoden Helmi saa aina muistoksi korun, sellaisen, jossa on helmi. Koru annettiin kukkasten kera, jotka oli valittu Heiskasen sydäntä lähellä olevien ukrainalaisten mukaan: kelta-sininen orvokkiamppeli on kauniisti ajateltu ele.

– Nyt on löytynyt ihana Helmi. Kiitos kun autat, kiitos kun olet oma itsesi. Sinun sydämeesi mahtuu uskomaton määrä ihmisiä. Johanna Arho Forsblom huokaa.

Vuoden Helmit:

2008 Toini Niskanen

2009 Ulla Aho

2010 Oili Kautto

2011 Ritva Lehmusoksa

2012 Marjatta Salminen

2013 Toini Hytönen

2014 Pia Rautiainen

2015 Raili Linden

2016 Minna Rajalin

2017 Päivikki Linna

2018 Maija Piitulainen

2019 Helena Ojanen

2021 Arja Poikolainen

2022 Leila Kiviaho

2023 Kaarina Heiskanen

3 ÄKS 316 • 2023
Karhunlähteen päiväkodin
16
Eveliina Ruuska 12
ÄKS ilmestyy
317/2023 Seuraava
7.6.2023 www.äks.fi

Äänekosken Energia on hiilineutraali yhtiö

Äänekosken Energia juhlii pyöreitä kymmeniä. Kolme vuosikymmentä kaupungin omana energiayhtiönä juhlii pitkin vuotta ja haluaa osallistaa juhlintaan myös asiakkaitaan.

1990

-luvulla lähdettiin kohti vapaita sähkömarkkinoita ja niinpä myös nykyinen Äänekosken Energia perustettiin keväällä 1993, kun Suolahden sähkölaitos ja Äänekosken kaupungin energialaitos yhdistyivät Ääneseudun energiaksi. Sillon on ollut henki päällä ja mukana osaamista ja tahdon lujuutta.

– Kahden pienen sähköyhtiön yhdistäminen oli järkevää, samalla kertaa saatiin karsittua turhia päällekkäisyyksiä. Voin todeta, että energiayhtiö muodostuessaan oli ensiaskel tulevaan kuntaliitokseen, sanoo Äänekosken Energian hallituksen puheenjohtaja Marko Tuhkanen.

Alkuvuosina Suomen energiakentällä kävi kova myllerrys, mutta Ääneseudun Energia jatkoi kehittymistään hyvien päätösten saattelemana. Sähkön jakelussa tärkeää on sen luotettavuus ja toimintavarmuus. Maakaapelointiaste on korkea, yli 70 prosenttia. Kaukolämpöverkkoa on laajennettu mahdollisuuksien mukaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on investoitu noin 25 miljoonaa euroa vesihuoltoon.

– Yhtiön satsaukset ja katseet tulevaisuuteen ovat olleet hyvin merkittäviä kaikilla toimialoilla. Uskon, että pärjäämme vastaisuudessakin markkinoilla

hyvin ja pystymme tarjoamaan Äänekosken asukkaille edullisia ja hyviä tuotteita. Kunnallinen yhtiö tuo turvaa yhtiölle ja kunnalle, ja uskon, että Äänekosken kaupunki haluaa pitää vakavaraisen ja toimivan yhtiön omanaan, Tuhkanen sanoo.

ÄÄNEKOSKEN ENERGIA toimialana on sähkön, veden ja kaukolämmön myynti sekä jakelu. Yhtiö omistaa osuuksia Koskienergian kautta pienvesivoimaloista. Asiakkaita on noin 10 000, ja leipänsä yhtiöstä saa 34 henkilöä.

– Koskienergialla on 27 pienvesivoimalaa ja sähköhankinnassa Koskienergia on merkittävässä roolissa. Äänekosken Energia on mukana vain päästöttömissä energiahankkeissa. Kaukolämpöä ostetaan Metsä Groupin tehtailta. Olemme mukana myös tuulivoima- ja ydinvoimahankkeissa, toimitusjohtaja Maarit Herranen kertoo.

Keiteleen vettä pumpataan Syvälahden kankaalle, josta vesi imeytyy vedenottamolle.

– Syvälahden tekopohjavesilaitos turvaa laadukkaan juomaveden riittävyyden vielä pitkäksi aikaa, Tuhkanen lisää.

YHTIÖSSÄ ON ollut hyvä henki, siitä kertoo toimitusjohtajien viihtyminen yhtiössä. Eikä hallituksen puheenjohtajaakaan ole vaihdettu kuin kerran, kun Simo Salmelin jätti kuntapolitiikan ja manttelin peri Marko Tuhkanen. Kymmenen vuoden aikana on unettomia öitä

Tuhkanen viettänyt vain vuoden 2016 vesikriisin aikaan. Pandemia ja Venäjän hyökkäysodan aiheuttama energiapulan uhka ovat tuoneet omat mausteensa yhtiön toimintaan.

– Tykkään tästä luottamustehtävästä, sillä veivaus ja omaan pussiin vetäminen puuttuu kokonaan, yhtiön etu on etusijalla, asioista keskustellaan kuukausittain kokoontuvan hallituspöydän ympärillä. Kaupunginvaltuuttettujen kanssa on jo juhlakahvit juotu, henkilöstölle on omat juhlat vielä tulossa.

– Mietinnässä on asiakkaille suunnattu tilaisuus, johon ei ole vielä päivämäärää allakoitu. Äänekosken Energian visiona on olla paikallisesti paras vaihtoehto asiakkailleen. Toiminnan perustana ja lähtökohtana on asiakaslähtöisyys ja asiakkaiden toiveiden tunteminen kaukolämmön, veden ja sähkön osalta. Ei ole monta yhtiötä Suomessa, joka toimii kaikilla neljällä liiketoiminta-alueella kuten Äänekosken Energia. Olkiluodon käynnistyttyä juuri muutama viikko sitten, voimme sanoa, että olemme puhtaasti hiilineutraali yhtiö. Sekin ihme on mahtunut näihin vuosiin, Maarit Herranen sanoo.

1993 Äänekosken Energia perustetaan, Markku Rautiaisesta toimitusjohtaja ja Simo Salmelinista (sd) hallituksen puheenjohtaja

1995 Sähkömarkkinalaki astuu voimaan.

1997 Sähkömarkkinat vapautuvat kaikille.

1999 Energiaklubi perustetaan

2002 Sähkönhankinta Äänevoima Oy:ltä alkaa

2003 Strateginen päätös uusiutuvaan energiaan panostamisesta. Koskienergia Oy perustetaan

2006 – 2007 Hirvaskankaalle ja Sumiaisiin rakennetaan puuhakkeella toimivat lämpökeskukset.

2008 Liiketoiminta laajentuu: Vesiliiketoiminta tulee uudeksi liiketoimintaalueeksi.

2010-luku: Brändiuudistus ja infrastruktuurin vahvistusta

2012 Osakkuusyhtiö Koskienergia Oy:lta lisää vesivoimaa. Yhteensä vesivoimalaitoksia on 30 kappaletta.

2013 Marko Tuhkanen (sd) Äänekosken Energian hallituksen puheenjohtajaksi.  2014 Maarit Herranen toimitusjohtajaksi

2015 Tehdasalueen työmaakeskusten ja tehdasalueen ulkopuolella olevan infran rakentaminen. Pölkinkadun varavoimakattilan uusinta.

2016 Kotiseutusähkö-brändin lanseeraus ja uudet nettisivut. Syvälahden pohjavedenottamon käyttöönotto. Karhunlähteen varavoimakattilan uusinta.

2017 Biotuotetehdas käynnistyy. Kaukolämpövaihdinasemien uusinnat.

2018 Teräväniemen jätevedenpuhdistamon käyttöönotto ja Suolahden puhdistamonen lopettaminen. Kuhnamon sähköaseman muutostyöt ja

4 316 • 2023 | ÄKS
Marjo Steffansson Maarit Herranen ja Marko Tuhkanen luotsaavat Äänekosken Energiaa.

PITKÄN IÄN SALAISUUS.

Kunnon katto ja toimivat salaojat suojaavat kotitaloa vuosikymmenten ajan. Vesivekin remontti on huoleton paketti, jossa tuotteet, työt ja takuut pysyvät tukevasti yksissä rukkasissa.

Varaa maksuton katon tai salaojien kuntotarkastus. 014-458 6878 | vesivek.fi

Seuraava ÄKS

ke 7.6.

Perhe- ja perintöoikeudelliset asiakirjat: testamentit ja edunvalvontavaltakirjat, perukirjat ja ositukset sekä perinnönjaot.

Terve suu

–helppo hymyillä

Terve, tulehdusvapaa suu tukee yleisterveyttä.

Säännöllisillä hammastarkastuksilla varmistetaan, että suulla on kaikki kunnossa.

Hammaslääkäri

Varaa aika 014 211 665 hammassirkku.fi

Suolahden Kyläyhdistys järjestää SUOLAHDEN

KYLÄPÄIVÄT

17.-18.6.2023

Tervetuloa!

HUSQVARNAN ESITTELYPÄIVÄ

perjantaina 26.5. klo 10-15

todella suuri tai pienen pieni? Tasainen tai mäkinen?

Tule liikkeeseemme tutustumaan erilaisiin robottiruohonleikkurimalleihin ja löytämään sopiva malli juuri sinun nurmikollesi.

Fiksumpi valinta

Tule kysymään kevään huipputarjoukset!

5 JÄLLEENMYYJÄ
HS HS
Kaisa Aukee SARI PARKKONEN, LAKIMIES VT

Kaipaavatko pihatyöt tekijää?

Nuori yrittäjä luottaa kysyntää löytyvän.

Lasse Hämäläinen

– No kyllähän oman rahan tienaaminen kiinnostaa ketä vaan, ja kun koulussa oli mahdollisuus osallistua viime kesänä yrittäjyysopetukseen, niin lähdin innolla mukaan, toteaa äänekoskelainen Eemil Peuranen.

Kun kesätöitä ei ole liiemmälti tarjolla hän päätti järjestää niitä itse.

Peuranen kertoo, että myös muutamia kavereita oli kiinnostunut 4H- kerhon vetämästä nuorisoyrittäjätoiminnasta ja lähti mukaan opetukseen, mutta Eemilin osalta homma on nyt edennyt teoriasta käytännöksi.

– Perustin Eemilin pihatyöt-yrityksen. Y-tunnuskin on tulossa ja nyt pitäisi vain saada ihmiset kiinnostumaan ja neuvottelemaan. Vakuutukset ovat jo reilassa.

Asiakashankinta on siis käynnissä ja firmassa on tarjolla yhden nuorenmiehen työvoima piha- ja puutarhatöihin sekä vaikkapa polttopuiden pilkkomiseen.

Koska syksyllä ysiluokalle menevä yrittäjä on juuri täyttänyt viisitoista vuotta. Ajokortittomana on markkina- ja toiminta-aluetta pitänyt rajoittaa. Työvälineiden hankintakin on ulkoistettu.

– Liikun polkupyörällä, joten toiminta rajautuu Äänekosken taajaman alueelle eri kaupunginosiin pisimmillään 3-4 kilometrin etäisyydelle, keskustassa asu-

va nuorimies täsmentää.

Ruohonleikkurit sun muut työvälineet, lapiot, haravat ja laitteet eri kohteissa ovat työn tilaajan omia.

– Enhän minä saisi niitä pyörällä kulkemaan, Eemil pohdiskelee.

Tietoa palveluista Peuranen kertoo levittävänsä ilmoitustauluille markettien auloissa ja hän uskoo myös puskaradion voimaan.

– Sana kyllä leviää, kun tekee hyvää jälkeä ja kohtuullisella hinnalla, hän arvioi ja tuumaa, että pitäisi vain saada ne ensimmäiset asiakkaat. Yhteyttä voi ottaa puhelimella ja sähköpostilla. Tietoa muistakin nuorista yrittäjistä löytyy netistä 4H-kerhon kautta.

Ihan vain työn merkeissä ei nuori yrittäjä aio kesälomaansa viettää, vaan tarkoitus on ehtiä muutamalle kalareissullekin mökille Saarijärven suuntaan. Eemil Peuranen harrastaa myös shakkia ja kuuluu ikäistensä huippupelaajien joukkoon Suomessa.

Koulu on sujunut mallikkaasti, mutta yrityssuunnitelmia on nyt myös talven varalle.

– Lumitöitä ja polttopuuhommia voisi tehdä, mutta perheen kanssa on sovittu, että koulu on tekemisissä päällimmäisenä, Peuranen kertoo. Hyvin on kotona kuitenkin tuettu näitä yrittäjyyshankkeita, Eemil Peuranen kiittelee ja täsmentää, että juurikin näin.

– Uskon, että hommia kesäksi kyllä

löytyy, hän tuumaa intoa puhkuen.

Mahdollisille tienesteille ei ole suuremmin suunnitteilla ostokohdetta tai muuta käyttöä.

– Tarkoitus on laittaa palkka sääs-

töön. Kyllä sille sitten tarvetta löytyy. No toisaalta on käynyt mielessä, että pieniä sijoituksiakin voisi tehdä. Sijoittaminen vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta maailmalta, nuori yrittäjä pohdiskelee.

Eemil Peurasen yritys tarjoaa vetreää työvoimaa pihatöihin ja puutarhaan. Puiden pilkkominenkin luonnistuu. Työvälineet on oltava työnantajalla, sillä polkupyörän matkassa ei ruohonleikkuri oikein kulje.

Tervetuloa elämysmatkalle puutarhalle!

pieni 80x60x20 iso 80x120x20

Kaasugrilli Retki

26,5x42,5cm. Erinomainen vene- ja retkigrilliksi. Kätevä kaasukäyttöinen retkigrilli on kompakti, mutta tehokas valinta mm. veneeseen, caravan-käyttöön ja roadtrip-matkailuun.

sisältää myös tarvittavat suuttimet ja liittimet.

Nuotioalusta Pasadena

Moderni nuotioalusta, täydellinen valinta kotiin tai mökille jos kaipaat puuhiilloksessa valmistettua grilliruokaa ja lämmintä tunnelmanluojaa. Mukana kipinäverkko ja grillausritilä, halkaisija 43 cm. Grillausritilä kromattua lankaterästä. Takuu 1 vuosi. Vain ulkokäyttöön.

Perjantaina 26.5. klo 19-23 Puutarhan yö!

Illan ohjelmassa mm:

Öljypuun herkkujen maistatusta Tiinan leipää Kukkakorutyöpaja Istutusopastusta Yöbingo

Tilaa kukkasitomosta valmistujaiskukat!

kokonpuutarha.ekukka.fi

floristi@kokonpuutarha.fi

040
1618
670
PUUTARHA AVOINNA arkisin klo
la-su klo
Tärttämäentie 322 Äänekoski 040 5626460 kokonpuutarha.fi Tarjoukset voimassa myymälässä 7.6. loppumisvarauksella. Avoinna ma-pe 8-17, la 9-13 UUTTA AVATTU verkkokauppa www.rakentajanpysäkki.fi 39,10,50,- 149,1,1999 1899 990 1195 3995 5 säkkiä kpl kpl kpl m2 kpl 0,20/l kpl 0,05/l Orvokki Kottikärryt 65 l Lavakaulus Patiomatot kaikki värit Kasvusäkki 60L Puutarhamulta 40L Letkuvaunu Pyörällisellä Hozelock-letkuvaunulla pihan kastelu tai auton pesu onnistuu helposti. Vaunussa on 20 metriä laadukasta puutarhaletkua, ja pakkaus
8-19
9-17
kpl kpl Kotimaiset Chilipaprika Kirsikkatomaatin taimi Yrtit pieni Orvokkiamppeli Iso 1790 470 420 490 kpl kpl kpl kpl kpl 495 kpl Atom Tikkataulu halk. 36cm Päivän hintaan Nelosen lankku vihreä 47x100 199 249 m m Terassilauta 28x120 ruskea classic

ÄÄNEK OSKI

Koko kesä kukkaloistossa

Kun piipahtaa kukkakauppaan inspiroituu heti. Vaikka ei olisikaan multasormi niin kukkakaupan rautaiset ammattilaiset antavat sellaiset neuvot, jolla saa kesäkukat kukoistamaan ja tuomaan iloa ja väriä kotipihaan, parvekkeelle ja terassille.

Kukilla on taito lohduttaa ja piristää. Vaikka Suomen kesä on pian kukkeimmilaan antavat kesäkukat ihanan silauksen silmälle. Kesäkukat ovat varsinainen kesän väriläiskä!

Kesäkukkakausi alkaa orvokeista. Orvokki kestää pikku pakkasta ja hallan puraisemia öitä.

– Orvokki nauttii jos jos se saa olla viileässä. Aivan helteellä ei orvokkia kannata istuttaa, sillä juurtuminen hidastuu. Toukokuu on vallan erinomaista orvokkien istutusaikaa, kertoo Lumpeenkukan Päivi Vertainen.

Auringon lämmössä orvokit kasvavat ja kukkivat komeasti, jos vain muistaa lannoittaa jokaisella kastelukerralla.

– Jos orvokit näyttävät kasvavan liiaksi, niin ne voi huoletta leikata. Se innostaa kasvattamaan uusia versoja ja kukka on pian entistä tuuheampi, Vertainen vinkkaa.

LUMPEENKUKASSA luotetaan vanhan kansan oppeihin.

– Kesäkuun 10. päivän jälkeen kannattaa laittaa kesäkukat niin haudoille kuin puutarhaankin. Sitten ei tarvitse vahtia säätiedoituksia ja kannniskella kukkasia sisälle hallaöiltä turvaan, Vertainen sanoo.

Kesäkukat ovat yksivuotia kasveja, joita voi kasvattaa ruukuissa, amppe-

leissa ja parvekelaatikoissa.

– Meillä on hyvä valikoima ruukkuja ja rottinkisia parvekelaatikoita. Ruukkuja voi asettaa ryhmäksi ja näyttävyyttä saa istuttamalla kukkaset eri korkuisiin ruukkuihin, Vertainen sanoo.

Amppelit ovat suosiossa. Pieni parveke koristuu eikä amppeli vie tilaa lattiapinta-alasta.

– Seka-amppelit ovat kovin kysyttyjä. Esimerkiksi miljoonakello on helppohoitoinen ja koko kesän kukkiva kukkanen, Vertainen sanoo.

TALOYHTIÖT ja yritykset ovat tarttuneet jo mukavasti Lumpeenkukan palveluihin.

– Useissa taloyhtiössä on suuret kukkaruukut, joihin käymme tekemässä istutukset. Myös yritysten sisääntuloa halutaan koristaa kukkasin. Teemme myös asiakkaiden omiin ruukkuihin kukkaistutuksia, Vertainen sanoo.

VERTAINEN muistuttaa, että nyt on perennapenkkien huollon aika.

– Kastellaan, kitketään, kalkitaan sekä lannoitetaan. Perennapenkki tykkää, että multaa lisätään ja möyhitään. Rikkakasvit eivät ole vielä päässeet valloilleen, joten niiden kitkeminen on tässä kasvun hetkessä helppoa. Kasveja kannattaa myös jakaa, ettei kukkapenkki mene tukkoon, Lumpeenkukan Päivi Vertainen sanoo.

K-RAUDAN KESÄKAUDEN AVAJAISET

Kesän aukioloajat ma-pe 8-17, la 8-14

HB-Betoni Kakspuolilaatta

HB 300x300x55mm harmaa

Ruohotrimmeri

DUR181SF 18V 1x3,0Ah

Monipuolinen akkukäyttöinen

18 V:n ruohotrimmeri, jossa 180 astetta kääntyvä teleskooppivarsi ja nivelletty leikkuupää. Siima 1,65 mm, leikkuuleveys 260 mm. Voidaan käyttää myös rajaajana. Mukana akku 1 x 3,0 Ah ja laturi.

perjantaina 2.6. klo 10-16

kpl

Kaikki tuotteet

-20%

Kulmamahiomakone GA5030R

Ahtaisiin paikkoihin sopiva 720 W hiontaan ja katkaisuun. Ympärysmitta vain 180 mm. Moottoritilan labyrinttikanavointi suojaa ankkuria ja kenttäkäämiä jäähdytysilman mukana tulevilta epäpuhtauksilta.

Akkuruohotrimmeri DUR193RT

18V LXT 1x5,0Ah

1,175,79,- 235,-

Kevyt ja monipuolinen ruohotrimmeri, jonka leikkausleveys on 260 mm. Sopii nurmikon siistimiseen ja viimeistelyyn, ulottuu helposti istutusten ja kalusteiden alle. Mukana akku 1x 5,0 Ah ja pikalautauslaite.

ESITELLÄÄN MITSUBISHI ILMALÄMPÖPUMPPUJA JA ILMAVESILÄMPÖPUMPPUJA

PAIKALLA SCANOFFICEN EDUSTAJA.

KÄVIJÖIDEN

-TYÖKALUJA

Tarjolla kahvia ja grillimakkaraa

voimassa 24.-31.5.2023 saakka tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.

Lumpeenkukan Päivi Vertainen antaa vinkit kesäkukkien hoitoon Tarjoukset
Rahastajantie 1, 44100 Äänekoski Puh. 014 5495 400 Avoinna ma-pe 8-17, la 9-13 Myllymäentie 2, 43100 Saarijärvi Puhelin: 014 411 4500 Avoinna ma-pe 8-17, la 9-14 kpl kpl kpl
ENERGIA -päivä
RATAKUJA 2, SUOLAHTI puh. (014) 541 249 www.lvirossi.fi ma-pe 7-16
KESKEN ARVOTAAN

Hyötypuutarha kaikkien parhaaksi

Kesäpiha kukoistamaan rautakaupan kautta.

Lasse Hämäläinen

– Semmoinen huomio on tässä kesän korvalla tullut esiin, että hyötypuutarha on noussut taas suosioon. Se on nyt päivän sana rautakaupan puutarhapuolella. Sen lisäksi että piha ja puutarha ovat nätissä reilassa, niin myös ruokapuoli otetaan huomioon, kertoo Rakentajan Pysäkin kauppias Anssi Paavilainen. Liike sijaitsee lähellä nelostietä Äänekosken pohjoisen sisäänajoväylän varressa, Hän arvioi, että maailmanmeno kannustaa ottamaan puutarhasta hyödyn irti. Viljellään tuttuja juureksia ja yrttejä sekä erikoisempiakin kasviksia. Perunallekin varataan palsta ja kasvihuoneessa pärjäävät vähän aremmatkin lajit pitemmälle syksyyn. Oman puutarhan marjoja ja hedelmiä varaudutaan säilömään talveksi entistäkin kattavammin.

– Hyöty ja huvi lyövät kättä kesäpuutarhassa ja sato on takuulla lähituotetta ja ekologista. Jos haluaa luomua, voi toimia sen mukaan. Lannoitteita on erilaisiin tarpeisiin.

Hän muistuttaa, että touhutessa kuntopuolikin kohenee, tulee ulkoiltua ja mieli virkistyy. Listatessaan puutarhapuuhastelun hyötyjä ja iloja hän painottaa, että kunnon työvälineillä ja laitteilla työt sujuvat ja pysytään hyvällä tuulella.

– Puutarhaharrastus on kaikkien parhaaksi ja grillaus on toinen mukava pihaharrastus, joka koituu usein isommankin porukan iloksi, Paavilainen toteaa.

Hän muistuttaa, että kunnon välineillä ja tarvikkeilla grillaus sujuu mukavasti ja onnistuu. Maukas lopputulos on

sitten kaikkien mieleen. Lisävarusteeksi kaasugrilliin saa pitsauunin, jonka korkea kuumuus paistaa pitsan oikeaoppisesti.

– Hiiligrillien kysyntä on kasvussa, sillä moni haluaa puusta tulevan savuaromin mukaan juhlistamaan grillattavan makua.

Paavilainen huomauttaa, että myös perinteisille avotulille on tarjolla ulkotulisijoja, joihin nuotion voi virittää turvallisesti pihapiirissä. Myös erilaiset savustuslaiteet ovat nyt kysyttyjä puutarhan ja pihan varusteiksi.

Pihalle antavat kasvien lisäksi ilmettä ja viihtyisyyttä laatoitukset ja rakennelmat. Terassi on suosittu ja se on hyvä rakentaa säätä kestävistä materiaaleista

– Kestopuu on meillä ollut vuodesta toiseen tärkeä myyntiartikkeli ja sitä on taas tarjolla runsaasti ja monipuolisesti suoraan varastosta. Puuöljyllä rakenteiden ikä pitenee ja kesä tietää myös ulkomaalausten käynnistymistä, Värisilmä ketjun palveluja pyörittävä Paavilainen muistuttaa.

Työkalujen ja koneiden osalta kauppias toteaa, että akkusähkö on vallannut työkalu- ja laitemarkkinat.

– Ruohonleikkurikin pyörii nykyään hiljaisesti ja päästöittä akulla. Aika ison alan yhdellä latauksella saa ajettua, ja kun käytössä on toinenkin akku, voi akkuja vuoron perään lataillen huristella yhtä kyytiä pitempäänkin, Anssi Paavilainen selvittää.

KESÄN JUHLAKAUSI ON ALKANUT

Nyt on aika tilata kukat valmistujaisiin ja valmistuneille -kimput, asetelmat ja yksittäiset kukat.

Meiltä myös kesäkukat ulkojuhliin

Kauppakatu 13, Äki, puh. 014 514 572 Ma-pe 9-17, la 8.30-15, su 10-14 ja sop. mukaan

Kauppias Anssi Paavilainen kertoo, että kestopuu on Rakentajan Pysäkin jokakeväinen hittituote. Määrää riittää ja laatuja on monipuolisesti.

Puuhiiligrillit ovat nostaneet suosiotaan pihan ja puutarhan varusteena, kertoo Rakentajan Pysäkin kauppias Anssi Paavilainen.

LAADUKKAAT TUOTTEET JA PALVELUT

NOUTOPIHA!

Seulotut kivet • seulottu multa

• KaM 0-11mm • SEPELI 6-16mm seulottu sora 0-8mm • hienohiekka

• Kuusenkuorikate

OMAT LAPIOT MUKAAN!

LAADUN TAKAA KAK ÄÄNEKOSKI!

Äänekoskentie 178, Äänekoski puh. 040 590 0205 www.aane-kak.com

• •
asennus • • Muut kone-, rakennus- ja kiinteistönhoitotyöt • Aleksi 044 207 7789 • Seppo 0400 287 990 Liimattalantie 994, Äänekoski viherrakennusmanninen@gmail.com • Pihatyöt • Salaojien kaivuut • Patolevyjen asennus • Puurakenteisten talojen purku MJ-Transport Ky Varvikontie 120, Uurainen Puh. 0500 727 885 AMMATTITAIDOLLA tulevanuohous.fi 050 306 3659 Seuraava ÄKS ke 7.6. TALOUSHALLI Asemakatu 7, Suolahti • ma-pe 9.30-17, la 9.30-13 - Turvemulta 80L 3,00€/säkki - Pistolapio 10,00€ - Lehtiharava varrella 7,00€ - 1/2” kasteluletku 20m 10,00€ - Asennushiekka 25kg 4.20€ - Kotimaiset naisten ja miesten sukat 1,00€/pari - Miesten T-paita 2,90€
Halvat hinnat palanneet KESÄKUKAT MEILTÄ!
• Rakennuspaikan valmistelutyöt
Salaojaremontit
Ruuvipaalujen
AVATTU!

Jari Knuutinen

FAKTA

– Jari ”Yari” Knuutinen s. 2.11.1957 Jyväskylässä, asuu Polvijärven Sotkuman kylässä

– säveltäjä, muusikko

– Se-yhtyeen jälkeen levyttänyt yhtyeissä Onnensoturit ja MXYZPTLK. Vuodesta 1992 lähtien esiintynyt ja levyttänyt sooloartistina.

– Tehnyt musiikkia yli 70 elokuvaan, mm. Claes Olssonin ohjauksiin Akvaariorakkaus (1993), Ihanat naiset rannalla (1998) ja Rikinkeltainen taivas (2022)

Akvaariorakkauden musiikista Jussi-palkinto. taiteilijaeläke 2021.

– Muistelmateos Taikurin apulainen julkaistiin maaliskuussa 2023 (Like)

NOPEAT

Kitara vai koskettimet?

– Tietenkin kummatkin.

C-kasetti vai vinyyli?

– vinyyli

Ratsia vai Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut

– Kumma Heppu

Pahkasika vai Hilse?

– Pahkasika

Kemi vai Jyväskylä?

– Jyväskylä

Ilokivi vai Ylä-Ruth?

– Ehdottomasti kummatkin!

Häröääniä ja lisänimiä

Muusikko ja säveltäjä, SE-bändin laulaja ja lauluntekijä Yari on nyt myös kirjailija. Pari viikkoa sitten ilmestyi hänen muistelmansa, Taikurin apulainen, josta löytyy luku Suolahdesta.

Vuonna 1977 oli Suolahti muuttunut kauppalasta kaupungiksi. Ja tuohon aikaan tuli Suolahti minulle tutuksi Jyväskylään opiskelemaan tulleiden suolahtelaisten kautta. Heillä oli ryhmä nimeltä Mäkelä Filmi & Jazz jossa Kari ”Alwin” Baljaskin, Jukka Kuusikko ”Toropainen”, Risto ”Liekki” Lehmusoksa ja Juha ”Halapaviina” Hintikka. Mukana hengailivat ulkojänsenen roolissa muun muassa nykyinen ortodoksipiispa, metropoliitta Arseni (Jorma Heikkinen) sekä musikaalinen monilahjakkuus Jyrki Honkonen. Suojarinteen kehitysvammalaitoksessa palvelleet sivarit järjestivät omaehtoista kulttuuritoimintaa kuten jameja työväenopistolla ja Suojarinteellä - ja niissä myös SE-bändin esiaste soitti.

SUOLAHTI ei näyttänyt kaupungilta: puuttui esikaupungit, korttelit, liikennevaloristeykset, tornitalot ja niiden kivijalassa sijaitsevat pikkukaupat. Suolahti oli yksi raitti, jonka varrella sijaitsi kaikki. Liikenteessä enemmän traktoreita kuin autoja. Ensimmäinen muistikuva Suolahdesta on, kun paikallisen poliisiaseman edustalla ryhmä pussihousuisia ukkoja seisoskeli sätkiä käärien. He keskustelivat ikkunaan teipatusta etsintäkuulutuksesta, jossa pyydettiin välittömästi soittamaan poliisille, mikäli näkee vilauksenkin saksalaisen terroristijärjestön Punaisen armeijakunnan eli BaaderMeinhof -ryhmän jäsenistä. Ukot painoivat tarkkaan mieliinsä terroristien naamataulut. Ehkä joku voisi olla matkalla Lappiin piileksimään virkavallalta ja pysähtyisi Suolahteen tankkaamaan. (Ote kirjasta Taikurin apulainen)

MÄKELÄ FILMI & JAZZ oli energinen ja aktiivinen ryhmä, joka teki performansseja. Ryhmän sisällä oli bändi,

Tytöt tyrkyllä, joka sai aikaan hienoa meteliä. Bändi kulki mukanamme keikoilla loihtien psykedeelistä tunnelmaa valoilla sekä diashowlla laittamalla diaan vesivärejä ja saippuaa. Alwin soitti vastoilla rumpuja ja ääntä tuli myös, kun sähkökitaraan porattiin reikiä. Riihijärvenkadulla, Alwinin kodin piharakennuksessa, sijaitsi ryhmän tukikohta, jazzklubi, Siellä äänitettiin kaikenlaista materiaalia ja yksi näistä päätyi joululevylle nimeltä Isopäärami YstävineenKevyesti puoli viiteen. Levy alkaa Toropaisen lausumalla joulujulistuksella ja levylle on taltioitu myös jazzklubilla äänitetty improvisoitu ”kuunnelma” Surullinen tarina. Isopäärami oli suolahtelainen hahmo, jolla ei ollut mitään tekemistä Mäkelä Filmi & Jazzin kanssa. Ymmärsin, että Suolahdessa oli tapana antaa ihmisille liikanimiä, kuten koko Filmi & Jazzin poppolle. Hanoi Rocksin manageri, Seppo Vesterinen, kertoi kuinka he kuuntelivat Surullista tarinaa ollessaan maailmankiertueella päästäkseen Suomi-tunnelmaan, mielestäni se on jo melkoinen legenda! Toropainen töräyttää Otto Donnerin trumpettia levyllä Ja me tehtiin rakkautta. Tarvitsimme häröääniä, ja koska Toropainen ei osannut trumpettia soittaa, se toimi loistavasti tarpeeseen. Käänsimme Alvinin kanssa yhteistyössä Ramonesin Sheena Is A Punk Rockerin muotoon Tiina on niin nuori, joka päätyi myös Problemsin levylle.

SUOLAHDEN RYHMÄ tuntui hengenheimolaisilta. Honkosen Jyrki kävi luonamme Ränssin kievarissa sekä toimi SEn rumpalina ennen kuin löydettiin oikea rumpali. Jyrki tuurasi kosketinsoittajaamme Ulmasta ensimmäisellä festarikeikallamme. Suolahtisuhde oli hyvin tiivis, ja näistä Filmi & Jazzin jäsenistä saimme SE-bändin ensimmäiset roudarit. Olimme soittamassa Äänekosken kansantalolla 22.2.1979 ja allakkaan kirjaamani tiedon mukaan teimme yleisöennätyksen. Suolahteen liittyy myös eräs vahva muisto: odotin linja-autoa matkahuollon baarissa ja sain ensimmäisen LP:mme levyarvion käsiini ja olin aivan wau!

NYKYÄÄN laulan ortodoksikuorossa, vaikka en kirkkoon kuulukaan ja näissä merkeissä tulee tavattua Piispa Arsenia aina aika ajoin. Myös Toropaisen kanssa pidämme yhä yhteyttä. Elämässä asiat ovat pienistä sattumista kiinni: minne menee, ketä kohtaa ja mitä tapahtuu. Ja tällaisista sattumista voi tulla yllättäen koko elämän mittaisia.

Alwin kuoli pari vuotta sitten. Hautaan hänet siunasi Piispa Arseni ja minä sain kunnia olla laulamassa hänen siunaustilaisuudessaan.

Hyvä muisto on myös soolokeikalta Äänekosken Painotalon Club Painikselta tammikuussa 2017. Se oli hieno paikka, huippukeikka ja loistotunnelma sekä -yleisö.

9 ÄKS 316 • 2023
Kosketus
Yari - eli Jari Knuutinen löysi Suolahdesta hengenheimolaisia. Kuva: Juha Metso SE Suojarinteellä 31.8.1978

Lettukestit ja Harmonikkamusiikkia

2,-annos

ÄÄNEKOSKEN

HARMONIKKAORKESTERI Aitoa harmonikkamusiikkia kesäisin sävelmin!

PIENI KESÄKUKAN TAIMI SAMETTIRUUSU, PETUNIA, LOBELIA, KESÄBEGONIA, HOPEALEHTI

MALJAKÖYNNÖS OMENAPUITA HYVÄ VALIKOIMA eri lajikkeita

UPEA JA KOTIMAINEN PELARGONIA

MUSTA- JA PUNAHERUKKA eri lajikkeet

MARJA-ARONIA

KARVIAINEN eri lajikkeita

HÄMÄHÄKKIKEINU 100CM

39,-kpl

PÄIVÄNVARJO 3M BANANA

Torikatu 3, Sammonkatu 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

P. 014 523 125 ark. 8-18, la 9-16, su 11-16

Tarjoukset voimassa 18.5. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää.

Perjantaina 26.5. Tarvikekeskuksen sisäpihalla 10-15
VIKING TOMAATTI- JA MANSIKKA-AMPPELIT TOMAATIN TAIMI eri lajikkeita YRTIT eri lajikkeita HYÖTYKASVIEN TAIMET eri lajikkeita KUKKIEN JA VIHANNESTEN SIEMENET KORISTEPUU esim suomenpihlaja, runkosyreeni KAUNIS RUUSUBEGONIA eri värejä KASTELULANNOITE 1,2 KG aito alkuperäinen ALPPIRUUSUT eri lajikkeita esim pohjolan tytär LUONNONLANNOITE 5,5 L NURMIKKOLANNOITE 10KG HYVÄ VALIKOIMA AHOSEN TAIMISTON PERENNOJA UPEAT TUIJAT 80-100CM 8,95/KPL 10 kpl 79€ 120-140CM 19,95/KPL 5 kpl 89€ 80-100CM 10,90/KPL 10 kpl 99€ 120-140CM 22,95/KPL 5 kpl 99€ TUIJA BRABANT TUIJA SMARAGD (TIMANTTITUIJA) 2 KPL 3 KPL 30,- 10,- 16,95/kpl 3,95/kpl UPEAT KESÄKUKKAAMPPELIT KOTIMAINEN 095 890 895 495 495 250 295 395 990 890 kpl kpl kpl kpl kpl kpl kpl kpl kpl 8,25/kg kpl 3695 1695 4195 3995 2995 1095 kpl kpl kpl kpl kpl 3,00/kg kpl 3,00/kg HINNAT ALK HINNAT ALK KASTELUKANNU 5 JA 10L eri värejä ALKAEN ALKAEN MUURINPOHJALETUT makeaan ja suolaiseen makuun! TuttiFrutti 150g kaupan päälle 450 kpl 049 pss HINNAT ALK 1995 kpl ISO KESÄKUKAN TAIMI KUKKIVAT JA VIHREÄT 395 kpl MONSTER MIX 1 KG TAVENERS ENGLANNINLAKU 495 395 pss pss Sisältää kahvin tai mehun!

MINIHIOMAKONE VERTO MEILTÄ MYÖS HYVÄ VALIKOIMA ERILAISIA HIOMA, KIILLOTUS JA TERÄSARJOJA!

KASTELU
AJONEUVOJEN ULKOPINTOJEN PUHDISTUSAINE KRAMP MAATALOUSJA TRAKTORITARVIKE MYYMÄLÄ AURINKOTUOLIN PEHMUSTE
PARTYMATE-15BBT MUSIIKKIKESKUS AKULLA 429,- 189,- 1490,- 790,- kpl kpl kpl kpl MALLI 2 • Pääty 203*300cm Silta 125*405cm • 5 ponttoonia, kantavuus 800 kg • Ruskea uralauta 780 € MALLI 4 • Pääty 126*201cm Silta 84*293cm • 2 ponttoonia, kantavuus 320 kg • Ruskea uralauta 780 € PÄIJÄNNELAITURIT WWW.PAIJANNELAITURIT.FI PIENTELAKKA Pituus 330 cm Leveys 90 cm VENETELAKKA VINSSILLÄ Pituus 380cm Leveys 110cm 295,-kpl KASVIHUONE 4,8M² MUSTA 250 x 190 x 124/195 cm. Pinta-ala: 4,75 m². Runko: 0,8 mm, alumiini. Katto- ja seinäpaneelit: 4 mm, polykarbonaatti (PC). Sokkeli: alumiini (sisältyy pakkaukseen). Kattoluukku: yksi avattava tuuletusikkuna. Ovi: kevyesti liikkuva liukuovi. 349,249,kpl kpl PUUTARHAVAJA 6,7M² Teräsrungolla ja teräspaneeliseinillä. Vajan sisälle avautuvat liukuovet. Tuuletusaukot. Ei lattiaa. 260 x 258 x 202 cm. Oven korkeus 163 cm ja leveys 95,5 cm. TELESKOOPPI AUTONPESUHARJA TURTLEWAX AUTOSHAMPOO 1L LED YLEISVALAISIN ULKO-JA KATTOPESU 3L 995 kpl 2 KPL 10,- 10,- 8,39,5,95/kpl 2490 3990 kpl kpl kpl 1290 kpl 4,78/l RAKENTAJAN PUUÖLJY AKVA 2,7L RUSKEA JA KIRKAS RUUVIPAALUT sinkitty, vahva materiaali 59,SUVI LUX TALOMAALI 9L A-POHJA VALKOINEN MEILTÄ MYÖS MAALINSEKOITUS! kpl 6,56/l PUUTARHAPENKKI ORVOKKI Pituus 122 x korkeus 80 ja syvyys 65 cm TUOLI BAMBOO MUSTA KANGAS PÖYTÄ BAMBOO 3-OSAINEN SETTI RIIPPUMATTO Koko 200x80cm Materiaali 80% puuvillaa, 20% polyester Kovapuiset matonlevittimet Maksimikantavuus 100kg 59,- 99,- 1990 1995 4995 kpl kpl kpl kpl kpl STANLEY VESIAUTOMAATTI 1300W RETKISUIHKU Ladattava retkisuihku retkeilyyn ja kesämökeille. Suihkun avulla peseytyminen onnistuu ilman juoksevaa vettä. 1990 kpl PIZZAUUNI VOMERO 16 Kaasulla toimivan Mustang Vomero pizzauunin lämpötilan saa jopa 500°C asti. Mukana pizzakivi 41 x 41 cm. PALLOGRILLI 43CM 3990 kpl 199,- kpl 229,-kpl KAASUSAVUSTIN KYMI Tehokas, suuri savustuspinta-ala. 4 ritilää ja ripustuskoukut. Puruastia ja poltin. 4,4 kW rst teräksestä poltin. 64 x 50 x 128 cm. Takuu 1 vuosi. GRILLIHIILI 2,5KG 695 695 kpl kpl 1790 1590 0,030,05/l 0,07/l EUROMULTA 50 L JA -TURVE 80 L 7 SÄKKIÄ 5 SÄKKIÄ MUSTA MULTA 45L 3,95/säkki HYÖNTEISHOTELLI PUINEN 395 kpl 3 SÄKKIÄ 10,- 3,95/säkki TUIJAMULTA 40L 1 x 15 "subwoofer, 1x 1 " titanium-diskantti, Kantokahva, vetoaisa + rullat. Kokonaispaino: 16 kg Mikserin ominaisuudet: 3 tuloa (2x linja / mikrofoni, 1x RCA), 1 lähtö (1 * RCA), 5-kaistainen taajuuskorjain, kaikuefekti, tasonsäädöt. KASVIHUONE 2,3M² 249€kpl KASVIHUONE 8,2M² 499€ /kpl 80 CM 19€kpl (3 kpl 50€) 115 CM 29€/kpl (3 kpl 80€) 160 CM 39€/kpl (3 kpl 100€) 30 CM 9,95€kpl 40 CM 16,95€kpl Teho 1300W. Hiljainen kuparikäämimoottori. RST pumppu. Nosto max. 50 m. Max. 8 m syvyydestä. Tuotto 4500 l/h. Paine 1.5-3.0 bar. Liitäntäjohto 1 m. Painemittari. Säiliö 24 L 18W 24W 25L, TEHOKAS PUHDISTUSAINE! ALK. 25CM ALK. ERÄ! 169,-kpl 199,- kpl MEILTÄ MYÖS ROTOMON LAITURI JA LAUTTAPONTTOONIT
PISTOOLI SÄÄDETTÄVÄ
puuvilla-polyesteri sekoituksesta ja taustapuoli on verhoiltu lutrasil taustakankaalla (polypropeeni). Pehmusteen paksuus on noin 8-10 cm. Kankaan UV-suojausluokka 4-5.

Eveliina Ruuska

Rennolla otteella

Eveliina Ruuska on löytänyt taas urheilun ilon. ÄU on rakas kotiseura, jossa hän valmentaa ja antaa ohjeita, joita elämänkokemus ja vuodet ovat tuoneet tullessaan.

Eveliina syntyi 29 vuotta sitten kuopukseksi perheeseen jossa oli valmiina jo kolme sisarta. Koti oli Mämmellä, metsän keskellä.

– Ehkä olin jossain määrin iltatähden asemassa, mutta tasapainoksi olen ollut kiusattu aivan sopivassa suhteeessa. Sisareni ovat levittäytyneet ympäri Suomea, mutta mä olen juurtunut tukevasti Äänekoskelle. Vaikka olen käynyt muualla opiskelemassa, on minulla ollut toinen jalka kotikaupungissani.

Lapsuus meni metsässä temutessa.

– Meillä ei ollut lähinaapureita, joten kavereita ei ollut lähimailla, joiden kanssa olisin saanutleikkiä päivät pitkät. Keksin itse tekemistä ja muistan, että joskus oli aivan sairaan tylsää. Isosiskot ovat kertoneet, että painelin metsään tuntikausiksi ilman kenkiä ja palasin kotiin tukka täynnä risuja. Koetin pyydystää linnunpoikasia ja tein purossa olevasta savesta kuppeja, joita kuivattelin kivelle osuneessa auringonsäteessä. Äitini Ritva on kertonut, kuinka söin kastematoja lautaselta, eli voin sanoa, että elin luonnonlapsen elämää.

Eveliina kertoo löytäneensä luontosuhteen uudelleen vasta aikuisiällä Laajarannassa, jossa hän puolisonsa Mikon ja parivuotiaan lapsensa kanssa asuu.

– Ja toinen lapsi syntyy sadonkorjuun aikaan.

KOULUTIE alkoi Keskuskoulussa, jonne koulumatka taittui vanhempien kyydissä. Ylioppilaslakki painettiin päähän Hiskimäellä.

– Yleisurheiluharrastuksen pariin lähdin noin kymmenvuotiaana ja hurahdin heti. Isä-Kimmo oli antanut esimerkkiä voittamalla Suomenmestaruuden korkeushypyssä.

Eveliinan lajeiksi valikoitui loikat ja pikamatkat. Harrastus muuttui pian tavoitteelliseksi treenaamiseksi.

– Aloin kisata melkein heti. Olin omassa ikäluokassani aika lahjakas luontaisten ominaisuuksieni myötä. Tykkäsin treenata ja käydä kisoissa vaikka toisaalta siitä tuli hetkessä aika vakavaa. Se oli osasyy, että lopetin kisaamisen 17-vuotiaana. Tunsin, että haluan tehdä muuta.

Muistoissa ovat leirit, SM-kisamatkat ja Koululiikuntaliiton kisat, joista sai läheisiä ystäviä ja kokemuksia. ÄU:n tiimistä löytyi myös ensimmäinen poikaystävä.

– Ehkä itselleni tärkeimpiä olivat omat tulokset kuin kilpailuissa sijoittuminen. Itsensä voittaminen on ollut aina mukavaa. Kun on ylittänyt tavoitellun rajapyykin, on se tuntunut hyvältä. Yleisurheilijan elämä imaisi mukaan aika vahvasti ja oli iso osa nuoruutta.

LUKION JÄLKEEN astui Eveliina työelämään Äänekosken Kuntokeskukselle, sillä ammatinvalinta ei ollut vielä kirk-

kaana mielessä.

– Vedin ryhmiä ja olin asiakaspalvelussa. Olin saanut ÄU:ssa kokemusta lasten ja nuorten yleisurheilukoulujen ohjaamisesta, joten innostuin valmennustouhuista. Roolini kasvoi Kuntokeskuksella kun otin koppia lasten lasten liikuntakerhosta.

Kun Minna Laaksosen Ääneseudun Fysio perustettiin Kuntokeskuksen kylkeen, alkoi Eveliina kiinnostua alasta.

– Moni vinkkasi, että musta tulisi hyvä fyssari. Mulla oli yksipuolinen kuva alasta, mutta Minnaa seuratessa alkoi mieli muuttua. Hain ensin hierojakouluun tunnustellakseni alaa. Innostuinkovasti ja halusin oppia lisää. Seuraava etappi oli Savonlinnan fysioterapiakoulu, josta valmistuin vuonna 2016. Tein koko ajan töitä Kuntokeskuksella hierojana ja kun valmistuin, pääsin tekemään oman alan töitä.

MIKKO OLI tullut kupeelle jo ennen Savonlinnaan menoa.

– Tapasin tulevan puolisoni Mikon Kuntokeskuksella. Ennätettiin muuttaa yhteen ennen kuin lähdin opiskelemaan.

Mikolle iski innostus isommasta ja pysyvämmästä kodista. Tutkittiin Äänekosken alueen omakotitalotarjontaa, mutta Eveliina ei lämmennyt ajatukselle.

– Mikko oli malttamaton. Kävimme eräänä viikonloppuna katsomassa useaa taloa, mutta mikään ei aiheuttanut innostusta.

Palataan ajassa taaksepäin: Eveliinan ja Ritva-äidin yhteinen sieniharrastus vei sienimetsään Laajarantaan. He pysähtyivät ihailemaan jylhän kauniita maisemia, jossa Keitele kimmeltää.

– Sanoin Mikolle, että pysähdy tähän, ja katsellaan taas näitä tuttuja maisemia. Mikko sanoi, että juuri tässä on se talo, jota tulimme katsomaan. Olin hetkessä myyty! Luulin ensin, että Mikko pelleilee.

Sovittiin näyttö, ja loppu on historiaa.

– Tiedettiin heti, että talosta tulee meille superihana. Olemme remontoineet taloa huolella ja rakkaudella oman näköiseksi ja asuneet siinä jo monta vuotta. Nyt tuntuu, että se on loppuelämän koti.

EVELIINA opiskelee Jyväskylän yliopistossa terveystieteiden maisteriksi pääaineenaan fysioterapia.

– Opintojen alkaessa halusin rinnalle jotain muuta. Lähdin vetämään ÄU:n aikuisten ryhmää. Tajusin, että minulla oli tarve herätellä omaa yleisurheilujuttua ja antaa kasvattiseuralle osaamista ja ammattitaitoa. Myöhemmin kuvaan tuli myös lasten ryhmä. Nyt vedän nuorten valmennusryhmää Sanna-Mari Nyholmin kanssa.

Hän pohtii, kuinka nuorena urheiluharrastuksesta tuli liian vakavaa, joka al-

koi syödä kiinnostusta.

– Olen tajunnut vasta myöhemmin, kuinka en saanut omaa potentiaalia ja energiaa käyttöön, kun psyykkinen puoli ei ollut kunnossa. Mä taisin harrastaa aivan vääristä motiiveista. Näin aikuisiälle ehtiessä ovat vuodet tuoneet rentoutta mukaan. Olen löytänyt oman rakkaan lajini uudella tavalla ja se tuntuu tosi ihanalle ja terapeuttiselle. Harrastan, koska se on kivaa ja teen sitä itselleni ilon kautta.

Eveliina haluaa opettaa nuorille juuri tätä: ole rento, älä tee hampaat irvessä.

– Tätä haluan muistuttaa, sillä se on erittäin tärkeää menestyksen ja oman itsensä kannalta. Lapsen saamisen jälkeen juoksin oman 60-metrin halliennätyksen uusiksi - edellinen ennätys oli kymmenen vuoden takaa. Se tuntui aika koomiselta, sillä enhän mä ole enää treenannut. Uskon, että juuri rentous toi tulosta. Tulos ei hämmästyttänyt eikä se ole itselleni mikään ihme. Mulle on tullut haaveeksi osallistua SAULin, Suomen Aikuisurheiluliiton, kisoihin, joissa voi kisata vaikka satavuotiaaksi saakka.

Liikuntaa koko elämänkaari - se ei taida olla Eveliinan kohdalla sanahelinää - sillä innostusta on ilmassa.

– Kilpailuvietti alkaa herätä, mutta mun pitää olla tarkkana sen kanssa. On mahtavaa päästä tekemään uudestaan puhtaalta pöydältä. Sarjat 30 ja 35 ovat tähtäimessä.

Kotikentälle Äänekosken Liikuntapuistoon astuessa tulee nostalginen fiilis, hyvässä ja pahassa.

– Joku tuoksu tai ääni voi tuoda parinkymmenen vuoden takaisia muistoja pintaan. Häivähdys negatiivisista tunteista jää pian taka-alalle, sillä tekeminen on niin kivaa. Koen, että minulla on menossa itseni korjausprosessi.

Eveliinalle pukee ÄU:n paidan päälleen kunnioituksella. Historiallinen seura liikuttaa lapsia ja nuoria ja tuot

taa Suomen urheilukentIlle ansiokkaita suorituksia.

– On hieno juttu, että saan antaa seuralle takaisin, mitä itse olen nuoruudessa saanut. ÄU on aina tukenut minua, ja painotan möröt ovat kasvaneet omassa päässä. Jos haluaa tulla mukaan seuratyöhön, niin tervetuloa!

Eveliina Ruuska os. Jaatinen s. Mämmellä huhtikuussa 1994, asuu Laajarannassa naimisissa, yksi lapsi fysioterapeutti, valmentaja

Rakastaa: mahdollisuuksia

Inhoaa: katkeruutta

Henkilö: se joksi haluaa tulla.

Eläin: lintu

Ruoka: tulinen wokki

Juoma: vesi

Paikka: metsä

Musiikki: se mikä milloinkin resonoi.

Elokuva. Closer - Iholla

Kirja: Pienen hauen pyydystys

Motto: Aina kädet ilmassa, ainakin se toinen, jotta tuntisin tuulen. Aina kuitenkin jalat maassa, ainakin se toinen, jotta katoaisi en.

12 316 • 2023 | ÄKS
Teksti: Marjo Steffansson Kuva: Max Steffansson

Äänekosken Urheilijat ry.

Puheenjohtajan tervehdys

Kesä on vihdoin saapunut toukokuun alun koleiden säiden jälkeen. Seuraväki odottaakin innolla kesää, sillä merkitseehän se pitkästä aikaa SM-kilpailujen tuloa Äänekoskelle. Elokuun puolivälissä Äänekosken uusitulla Liikuntapuiston Stadionilla kilpaillaan 17-22 vuotiaiden otteluiden Suomen mestaruuksista. Sopivasti paria viikkoa aiemmin kilpaillaan perinteiset Äänekoski Games-kilpailut, joissa päästään testaamaan uutta reaaliaikasta tulospalveluohjelmistoa ja kilpailukoneistoa.

Äänekoskelaiset yleisurheilijat ovat odottaneet kentän valmistumista innolla, sillä edellinen kesä meni evakossa. Urheilijat joutuivat harjoittelemaan pääasiassa Saarijärven kentällä. Kenttä ei ole vielä kaikilta osin kilpailuihin mennessä lopullisessa kunnossaan, mm. varastotilojen ja katsomon kunnostusta tehdään vielä loppukesällä. Kentän suorituspaikat ovat kuitenkin loistavassa kunnossa, joten voimme odottaa kentän puolesta hyviä tuloksia. Seuraväki kiittääkin Äänekosken kaupunkia uudistuneesta kentästä ja kaikilta osin hyvästä yhteistyöstä.

Urheilijat ovat harjoitelleet hyvin koko pitkän talvikauden. Alkaneella kilpailukaudella toivottavasti nähdään hyviä tuloksia ja henkilökohtaisia ennätyksiä. Artulta ja Jamilta toivotaan ehjää kaut-

Kallas 1, Äänekoski

P. 020 7189 805

ta ja tuloksia, joilla pääsee edustamaan Suomea niin Suomi-Ruotsi maaottelussa kuin MM-kisoissakin. Myös seuran nuorilta urheilijoilta odotamme menestystä oman ikäluokan SM-kilpailuissa.

Kesä on vasta aluillaan, mutta jo muutama näkymä tulevaan talveen. Äänemäki saa ensi talveksi kolmannen rinteen, ns. perherinteen. Se on nykyisiä pidempi ja loivempi. Rinteeseen tulee myös toinen hissi. Uskomme, että Äänemäki saa uudistuksen myötä lisää laskettelijoita, niin Äänekoskelta kuin naapurikunnistakin.

Markku Rautiainen

Äänekoski Games ja nuorten SM-moniottelut kesän helminä

Liikuntapuiston stadionin remontti alkaa olla pääosin valmis ja kenttä hohtaa uutuuttaan. Pitkä odotus on viimein ohi ja yleisurheilijat pääsevät tositoimiin loistaviin olosuhteisiin. Vuoden tauon jälkeen stadionilla voidaan järjestää kovasti kaivattua kilpailutoimintaa.

Kilpailukausi alkaa junnukisoilla toukokuussa ja saa jatkoa heinäkuussa. Junnukisojen myötä kisaorganisaatiota hiotaan kohti elokuun huipputapahtumia. Elokuun toisena päivänä kisataan perinteinen kansallinen Äänekoski Games ja 19.-20.8. järjestetään 17-, 19- ja 22- vuotiaiden moniottelujen suomenmestaruuskilpailut.

Äänekoski Gamesista on tarkoitus tälläkin kertaa rakentaa tiivis, tasokas ja kiinnostava yleisurheilu ilta. Mukana tulee olemaan ÄU:n omat kärkiurheilijat Jami Kinnusen ja Arttu Mattilan johdolla. Nuorten sarjoissa ÄU- juniorit pääsevät näyttämään osaamistaan kotiyleisölleen.

Nuorten SM- moniottelut ovat ensimmäinen yleisurheilun SM- tason kilpailu Äänekoskella sitten vuoden 2002. ÄU yleisurheilu on aloittanut kisavalmistelut jo hyvissä ajoin viime syksynä ja järjestelyt huipentuvat kisaviikonloppuun. Miehillä ohjelmassa on 10- ottelu ja nai-

silla 7- ottelu. Kilpailuihin odotetaan ikäluokkien kärkiottelijoita ja tulostaso noussee tietyissä sarjoissa jopa kansainvälisesti noteerattavalle tasolle.

ÄU yleisurheilu toivottaa kaikki tervetulleiksi seuraamaan mielenkiintoisia yleisurheilutapahtumia tutulle liikuntapuiston uusitulle stadionille.

Lapsia ja nuoria liikuttavaa yhteistyötä yli laji- ja seurarajojen!

Tuukka Vuorinen
Verkkotie 6, Äänekoski · p. 0400 647 554 TERÄSRAKENTEIDEN ASENNUKSET KUORIRAKENTEET
RAKENNUSPELTITYÖT MEILLÄ TEHDÄÄN HUIPPU-URHEILIJOITA. www.kuortane.com
TEOLLISUUSERISTYKSET

Äänekosken Urheilijat ry.

Äänekosken Urheilijoiden Jami Kinnunen ja Arttu Mattila nähdään jälleen tulevana kesänä kisakentillä – kenties ehompana kuin koskaan! Arttu ja Jami ovat lähettäneet terveisensä lukijoille. Kurkista urheilijoiden valmistautumiseen ja ajatuksiin kauden lähestyessä.

Kevät se etenee kovaa vauhtia ja kesä lähenee ja siinä samalla meillä kisakausi. Kuten moni tietää niin minulla jäi viime kausi kokonaan välistä, lähentäjälihaksen irtoamisen takia. Tämä oli aika kova takaisku hyvin menneen kauden -21 jälkeen. Kovin paikka ei ehkä ollut se, että loukkaannuin pahasti, vaan se, että minulla oli todella hyvät mahdollisuudet päästä ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin rankingin perusteella. Olin top 3 Suomen mies keihäänheittäjistä rankingissa ennen kautta -22. Mutta kun tapahtui mitä tapahtui, niin ei Kinnusta nähty MM- eikä EM -kisoissa.

Nyt on kuitenkin taas yksi talvi painettu kovasti töitä, että keihäs lentäisi kesällä pidemmälle kuin ikinä ennen. Aloitin viime syksynä myös korkeakouluopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sairaanhoitaja opinnoissa. Opiskeluiden alkaminen, ja kouluun pääseminen lievitti vähän viime kauden pettymyksiä. Uudet ihmiset sekä ala, josta pidän ja jota osaan, ovat olleet loistava vastapaino urheilulle. Olen myös aina pitänyt opiskelusta ja olen ollut aina melko hyvä koulussa joten turhaa stressiä ei koulun käynti ole, ainakaan vielä, aiheuttanut. Kouluhommia on ollut kuitenkin aika paljon, mutta niistä on selvitty kunnialla. Eli talvi on mennyt pitkälti opiskelujen ja urheilun yhteen sovittamisessa. Kunto on tällä hetkellä melko hyvä, ja odotankin tulevaa kesää innolla. Myös leikattu jalka alkaa olemaan jo melko hyvä, yl-

lättävän pitkä aika meni tämän vamman kuntoutuksessa, mutta sellaista urheilu on ja varsinkin tämä keihäänheitto!

Isä-Kimmo ja Parjasen Olavi jatkavat valmentajina, ja uskon että tämä Duo jatkaa myös minun urani loppuun asti.

Ei muuta, kun hyvää kevään jatkoa ja kesän odotusta! Nähdään urheilukentällä ja sen ulkopuolella!

Treenit ovat sujuneet hyvin alkuvuoden vammojen jälkeen. Ollaan pystytty kehittämään ja ylläpitämään suorituskykyä, vaikka on jouduttu soveltamaan aika paljon. Kuntoutusliikkeet on kumminkin suunniteltu niin, että palvelee hyvin lajia.

Kuntoutus alkaa olemaan päätöksessä ja pystyn tekemään käytännössä jo kaiken normaalisti varomatta ja miettimättä jalkaa. Täytyy vain huolehtia hyvästä alkuverryttelystä ja aktivaatioista. Tällä hetkellä valmistaudun pääsykokeisiin treenien ohella täällä Suomessa ja odotan innolla kesän tulevia kilpailuja. Päätavoite U23 EM-kisoissa Espoossa heinäkuun puolessa välissä. Toivottavasti moni löytää tiensä katsomaan kisoja 13.-16.7.

Arttu Mattila
Moi kaikki Äksän lukijat! Tee sopimus osoitteessa aanekoskenenergia.fi tai soita 020 632 3800 Kodinkalusteet kalusteet puh. 0400 814 013 jarmo.vainikainen@jamertek.fi www.jamertek.fi 0400 814 013 045 136 0752 Valitse Suomen luotetuin ja asiantuntevin. Let’s play green hockey KARHUNLÄHDE MARKKAMÄKI Tehdään hyvää. Yhdessä. KARHUNLÄHDE P. 020 700 4925 Puistokatu 12, 44100 Äänekoski MARKKAMÄKI P. 020 700 4935 Lossintie 44, 44120 Äänekoski CITTARI HOITAA Työskintie 3, puh. 010 538 2500 OMAN KYLÄN KAUPPA kauppiaasi Mika Lankinen

Äänemäessä odotetaan innolla uutta rinnettä ja hissiä

Äänemäessä kausi 2022-2023 oli jo toinen perättäinen erittäin onnistunut kausi. Kävijämäärät kasvoivat edelleen hieman edellisen kauden ennätyksestä. Hyvien pakkasten ansiosta rinnealue saatiin lumetettua jouluun mennessä ja avajaiset pidettiin välipäivinä. Kausi jatkui suotuisten säiden ansiosta huhtikuun puoleenväliin ja ”Perinteiset Wappulaskutkin” toteutuivat!

Kauden ylle loi pienen varjon se, ettei uutta hissiä saatu vielä ennen menneen kauden avausta. Ehkä kuitenkin tärkeämpää on, että tulevalle kaudelle 2023-2024 Äänemäkeen saadaan samanaikaisesti sekä uusi rinne, että hissi. Tämä avaa uusia näköaloja Äänemäen kehittymiselle alueelliseksi rinnekeskukseksi. Alueen heikkoutena on ollut loivan ja helpon rinteen puuttuminen, mikä on rajoittanut käyttäjäkuntaa. Nyt sellainen saadaan, joten odotammekin jo innolla kävijämäärien kasvua rinteiden palvellessa yhä paremmin myös vähemmän laskeneita ja laskuharrastuksensa aloittavia!

Ilahduttavaa kaudella oli koululais- ja muidenkin ryhmien vierailujen kasvu. Äänemäki on pidetty rinne niin Ääne-

seudun, kuin lähikuntienkin koululaisten keskuudessa. Merkityksellistä matalan kynnyksen toimintaa on jo muutaman vuoden ajan ollut Harrastamisen Suomen mallin mukainen kerhotoiminta. Toiminnan ansiosta myös yhä useampi koululainen pääsee kokeilemaan laskettelua harrastuksena koulupäivän yhteydessä tai välittömästi sen jälkeen.

Tärkeä tapahtuma jälleen tänä talvena oli perinteeksi muodostuva erityisryhmien laskettelupäivä. Äänemäessä järjestettiin myös ukrainalaisille lapsille oman laskettelukoulunsa, jossa osallistujia oli yli 20. Oli hienoa nähdä lasten riemua, kun he saivat ensikosketusta suksilla lumiseen elementtiin.

Tästä innostuneina tarjosimme heille mahdollisuuden käydä rinteessä myöhemminkin. Lisäksi Äänemäessä järjestettiin pitkästä aikaa lasten ja nuorten Freestyle kisat!

Suunnitelmia alueen kehittämiselle on tehty aktiivisesti yhdessä Äänekosken kaupungin kanssa. Tulevaisuudessa on taklattava Äänemäen osalta huoltorakennuksen tilojen laajentamiseen, sekä lumetukapasiteetin kasvattamiseenonhan tulevaisuudessa rinnealueen pinta-ala suunnilleen tuplaantunut. Rinne-

alueen laajentuessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös alueen kehittämiseen kestävällä tavalla. Ekologisuus ja kestävä toiminta tulevatkin näkymään Äänemäen toiminnassa yhä enemmän tulevina kausina. Kuluneen kauden aikana rinteessä toteutettiin jo kierrätyshanke, jossa tavoitteena oli osallistaa nuoria mukaan kierrättämiseen.

Äänemäki kiittää kuluneesta kaudesta kaikkia asiakkaita, rinnetyöntekijöitä ja rinnekoneen kuljettajia ja muita vapaaehtoisia talkoolaisia, sekä Äänekosken kaupunkia. Yhdessä me sen teimme!

Jorma Kiviranta

Kauppakatu 8, 44100 Äänekoski Puh 014 515 122, www.virpikatariina.fi

ma-pe 10-17.30, la 10-14

Kauppakatu 8, 44100 Äänekoski ma-pe 10-17.30,

Tavoitteena Suomen paras kaupunkipalvelu.

VANHA KEITELE puh. 0400 645 700

• Puunkorjuu

Pasi Pynnönen, puh. 0400 311 806, Hankasalmi pynnonenoy@outlook.com

• Maanmuokkaus

Kesäkukkakausi

Kesäkukkakausi

- äestys ja kylvö

- kaivurimuokkaus

on päättynyt!

on päättynyt!

Kesäkukkakausi on päätty

Pasi Pynnönen puh. 0400 311 806, Hankasalmi pynnonenoy@outlook com

Lämmin kiitos asiakkaillemme ja aurinkoista kesää!

Lämmin kiitos asiakkaillemme ja aurinkoista kesää!

Lämmin kiitos asiakkaillemme ja aurinkoista kesää!

Hotellipolku 1, 44200 Suolahti Ma-pe 10.30-14.00

Shell Torikatu 9, 44100 Äänekoski p. 0207 811 611

TERVETULOA! kokonpuutarha

www.kokonpuutarha.fi

www.kokonpuutarha.fi

www.kokonpuutarha.fi

TERVETULOA! kokonpuutarha

TERVETULOA! kokonpuutarha

Äänekosken Urheilijat ry.
• 020 632 2870 www.aanekoskenkiinteistonhoito.fi

Taide vahvistaa ja innostaa

näyttelyssä oli ihana piipahtaa. Sieltä löytyi väriä, iloa ja tekemisen riemua ihan jokaisesta teoksesta.

Taide vahvistaa lapsen luovuutta, herättelee uteliaisuutta ja innostaa kokeilemaan. Taiteen tekemisen kautta on ilmaisun voima on ripustettu näkyviin Karhunlähteen päiväkotiin, jossa on valmisteltu koko päiväkodin taidenäyttelyä viiden ryhmän voimin. Nähtäville on ripustettu taiteen tekemisen monet tekniikat maalausten ja veistosten myötä.

Toimittaja pääsi katsomaan taidenäyttelyä Nallet -ryhmän kanssa. Vauhtia piisasi kun kipaistiin etsimään sitä omaa teosta. Välillä palattiin ruotuun, kun muistutettiin, ettei teoksiin saa koskea ja että kannattaa ottaa käyttöön ”taidenäyttelykädet”. Ne on sellaiset että laitetaan ranteet ristiin alaselän päälle. Vauhti toppasi heti - ainakin hetkeksi. Pohdittiin, että askartelusta tai maalauksesta tulee teos, kun se ripustetaan näytteille. Taide on jännä juttu!

KARHUNLÄHTEEN päiväkodissa käydään katsomassa näyttelyä jokaisen ryhmän kera. Myös vanhemmat pääsevät tutustumaan upeaan ja kutsuvasti ripustettuun näyttelyyn. Pitkän talven ja kuluvan kevään aikana tehdyt teokset yllättävät itse taiteilijatkin, kun ylpeänä esitellään aikaansaannoksia. On jo huomattu, että on tärkeää päästä näyttämään, mitä on tehty.

– Minä olen tehnyt tämän leijonan. Vaikeinta oli leikkaus ja liimatessakin sai

TEKNIIKAT on otettu haltuun kun on päästy laveeraamaan, värittämään, painamaan ja muovailemaan. On opittu saksien käyttöä ja silmä-käsi koordinaatiota. Erilaisten keinojen soveltaminen on otettu mukavasti haltuun ja lisämausteen antavat itse taiteilijat, lapset, joiden mielikuvitus tuo teoksille suolaa ja sokeria.

Eläimet on hyvä aihe: näyttelystä voi bongata leijonien lisäksi pingviinejä, kilpikonnia, oravia ja etanoita unohtamatta ötököitä! Teosseinät ovat värikylläisiä ja aistittavissa on, että askertaluhetket ovat olleet mukaansatempaavia.

– Tässä paistaa aurinko ja sitten se menee paistamaan toiseen maailmaan, sanoo Jasmin tekemästään auringosta, jolle on taiteiltu punaiset huulet ja huikean pitkät ripset.

Rakas isämme

Terho

Ensio

MULI

s. 19.10.1958 Äänekoski

k. 8.5.2023 Jyväskylä

Nyt olet vapaa ja mukana tuulen. Saat kulkea rajoilla ajattomuuden. Olet kimallus tähden, olet pilvenlento, olet kasteessa aamun pisara hento.

Ikävöiden Lapset perheineen Riitta

Siunaus toimitetaan läheisten läsnäollessa.

Naperoiden tekemässä
ilmoitus@aksa.fi
Pirjo
Marjut Surun kohdatessa kerro rakkaasi poismenosta.
Marjo Steffansson
040 565 0941
040 730 4234
Emilia, Mika, Veeti ja Venla sekä upea leijonarivistö. Karhunlähteen päiväkodissa on tehty taidetta koko karhupesueen voimin. Meri näyttää miten upeita ruusuja hän on loihtinut.

SANA SINULLE

ILON KAUTTA NIINKU

ilo on voimakas, myönteinen ja kaunis tunne. Se voi olla passiivista tyytyväisyyttä käsillä olevaan hetkeen tai laajemmin oman elämän tilaan. Tai ilo voi olla aktiivista toisten kanssa iloitsemista ja elämästä nauttimista. Voimme valita ilon, vaikka elämässämme olisi vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Voimme valita nähdä valoa pimeyden keskellä ja iloita elämän lahjoista, vaikka ne olisivatkin siinä hetkessä pieniä ja vaatimattomia.

Jeesus sanoi: "Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. ” (Joh. 15:11). On tärkeää muistaa, että ilo ja iloitseminen ovat lahjoja, jotka tulevat meille Jumalalta. Jumala haluaa meidän iloitsevan elämästä ja nauttivan siitä hyvyydestä, jonka Hän meille antaa. Roomalaiskirjeen kahdennessatoista luvussa meitä kehotetaan iloitsemaan iloitsevien kanssa sekä itkemään itkevien kanssa. Jumala haluaa, että jaamme tätä iloa sekä olemme läsnä niille, jotka

kaipaavat lohtua ja rohkaisua. Jos ja kun olemme aidosti läsnä toistemme elämässä, saamme kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta ja jakaa ilomme ja surumme. Jokainen meistä tarvitsee kannustusta, tukea ja yhteistä naurua.

Ilo on tarttuvaa, se on kuin cha cha chaa - se vie meidät tanssimaan yhdessä ja nauttimaan yhteisestä seikkailustamme, jota elämäksikin kutsutaan. Olkaamme rohkeita iloitsemaan toistemme kanssa ja levittämään ilon sano-

maa maailmassa, jossa sitä tänäkin päivänä niin kipeästi tarvitaan.

Ilontäyteistä ja siunattua kesän alkua sinulle!

Henna Viinikainen

Nuorisotyönohjaaja

SEURAKUNTATOIMISTO

(Vellamontie 1a) avoinna arkisin klo 9–12. Voit asioida myös puhelimitse 050 435 4751 tai 050 438 9415 (haudanhoitoasiat) tai sähköpostilla aanekosken.seurakunta@evl.fi tai voit varata henkilökohtaisen asiointiajan.

PE 26.5. KLO 9 ALKAEN Äänekosken ja Suolahden S- ja K-kauppojen luona lipaskeräys Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

SU 28.5. KLO 15 DIANDRAN KONSERTTI Äänekosken kirkossa. Liput 30 € Lippu.fi

SU 4.6. KLO 13 SUVILAULUKIRKKO Äänekosken Rantapuistossa. Lampinen, Janhonen, Äänekosken ja Sumiaisten kirkkokuorot ja Konginkankaan gospelryhmä, Äänekosken toimintaryhmä.

SEURAKUNTA VERKOSSA

Radiokirkko sunnuntaisin klo 10. Messulinkki kotisivujen etusivulla. Messu on kuunneltavissa myös tallenteena seuraavan viikon ajan. Iltarukous torstaisin klo 18 Facebookissa.

10–12.

To 25.5. klo 12.30 Veteraanien ja naisjaoston kahvihetki seurakuntasalissa, Hintikka.

Pe 26.5. klo 9 alkaen Äänekosken ja Suolahden

S- ja K-kauppojen luona lipaskeräys Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Su 28.5. klo 10 Messu kirkossa. Pietikäinen, Kurtti. Mukana omaishoitajat ja muita järjestöjä.

Ke 31.5. klo 18 Nuotioilta Rusinkaliolla Muhlunniementie. Sakari Ylönen, Tom Säilä, Sley.

KONGINKANGAS

Diakoniatoimisto päivystys ti ja to klo 9–11. Aikuisten pienryhmät ja kuorot sekä aamupuuro kokoontuvat normaalisti.

Ke 24.5. klo 10–12 Yhteisvastuulounas srk-kodilla. Tarjolla jauhelihakeittoa 5 €/litra, ja ruokailu paikan päällä 8 € (keitto, leikkeleet ja kahvi).

Su 28.5. klo 13 Messu kirkossa, Pietikäinen, Kurtti.

Su 4.6. Ei messua Konginkankaan kirkossa. Klo 13 Suvilaulukirkko Äänekosken Rantapuistossa. Lampinen, Janhonen, kuorot.

Aikuisten pienryhmät ja kuorot sekä aamupuuro kokoontuvat normaalisti.

Ke 24.5. klo 10–13 Yhteisvastuukahvit Voikukan edessä.

Su 28.5. klo 13 Messu kirkossa, Hintikka, Niskala.

To 1.6. klo 18 Sumiaisten toimintaryhmän kokoontuminen srk-kodilla. Tule yhdessä ideoimaan ja kehittelemään seurakunnallista toimintaa Sumiaisiin. Kaikille avoin ilta.

Su 4.6. Ei messua Sumiaisten kirkossa. Klo 13 Suvilaulukirkko Äänekosken Rantapuistossa. Lampinen, Janhonen, kuorot.

Ti 6.6. klo 12 Tiistaikerho. Aloitetaan ruokailulla (5€) ja sen jälkeen kerho-ohjelmaa.

SUMIAINEN SUOLAHTI

Diakoniatoimisto (Pajakatu 9) päivystys ti ja to klo 10–12. Muulloin ajanvarauksella p. 045 657 7665.   Aikuisten pienryhmät ja kuorot sekä aamupuuro kokoontuvat normaalisti.

Pe 26.5. klo 9 alkaen Äänekosken ja Suolahden S- ja K-kauppojen luona lipaskeräys Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Su 28.5. klo 10 Messu kirkossa, Hintikka, Niskala, Kirkkokuoro, mukana Laaja 3 ripariryhmä.

Su 4.6. Ei messua Suolahden kirkossa.

Klo 13 Suvilaulukirkko Äänekosken Rantapuistossa. Lampinen, Janhonen, kuorot.

ÄÄNEKOSKI

Diakoniatoimisto päivystys ke ja pe klo 9–11. Muina aikoina tavoitat puhelimitse 040 502 5481.  Kirkon Olkkari (Sammonkatu 2) avoinna ma-ke klo 11–14. Tämän kevään viimeinen aukiolopäivä ke 7.6., syksyllä jatketaan ma 8.8. klo 11. Aikuisten pienryhmät ja kuorot sekä aamupuuro kokoontuvat normaalisti.  Torstaisin klo 8.30 Puuroaamun aamurukous kirkkosalissa.  Maanantaisin klo 15 Käsityökerho Kirkon Olkkarissa.

To 25.5. klo 9 Hyvää Huomenta eläkeläismiehet kokoontuvat aamupuurolle seurakuntakeskukseen, jatkamme aamupuuron jälkeen Marjut-diakonin kanssa.

Su 4.6. klo 13 Suvilaulukirkko Rantapuistossa. Lampinen, Janhonen, kuorot. Äänekosken toimintaryhmä. Rauhanyhdistys (Lantelantie 32)

28.5. klo 16 Kevätjuhla

Torstaisin klo 15–21 Suolahden kirkolla nuortenillat kesän ajan. Hauskaa yhdessä oloa ja puuhailua.

Puistoperhekerho ma 29.5 ja 5.6. klo 9.30–11.30 Suolahden sataman leikkipuistossa Tule puistoperhekerhoon viettämään aikaa muiden perheiden kanssa! Ohjelmassa vapaata leikkiä ja pientä tarjoilua (mehu ja keksi).

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA ILMOITUS
Hilma Elsa Vilhelmiina Pakkala, Auro Matti Erkki Otava Vähä-Ruona, Laura Hannele Vähä-Ruona
Nettisivujemme www.aanekoskenseurakunta.fi lisäksi löydät meidät myös Instagramista!
Matti Aabram Erkki Jokela 92 v., Raili Annikki Vainionpää 92 v., Sirkka Orvokki Pasanen 91 v., Vieno Onerva Tuomainen 88 v., Eila Annikki Elotie 86 v., Raimo Juhani Mäki-Otava 79 v., Olavi Matias Oksanen 76 v., Risto Juhani Rinne 75 v., Eija-Maija Puusti 70 v., Merja Maritta Lahtinen 68 v., Merja Helena Tarinto 60 v.
LAPSET, NUORET ja PERHEET
Diakoniatoimisto (Kuoppatie 2) päivystys ma klo

VALTUUSTON KOKOUS

Valtuuston kokous pidetään maanantaina

12.6.2023 kello 18.00 alkaen kaupungintalon valtuustosalissa.

Linkki kokouksen suoratoistoon (striimaukseen) julkaistaan kaupungin verkkosivuilla. Yleisöllä on mahdollisuus seurata kokousta myös paikan päällä valtuustosalin yleisölehterillä.

Esityslista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla www. aanekoski.fi 8.6. ja pöytäkirja 16.6.2023.

valtuuston puheenjohtaja

KESÄN AUKIOLOAJAT

Äänekosken kaupungintalon kesäsulku rajoittaa palveluita loma-ajalla 26.6.-6.8.2023. Puhelinvaihde numerossa 020 632 2000 palvelee myös kesällä arkisin ma-pe klo 8.00-16.00. Työllisyyspalvelut palvelee kesäaikaan normaalisti. Rakennusvalvonta palvelee supistetusti ja lisätietoa löytyy rakennusvalvonnan verkkosivuilla. Vuokrakohteiden avainten luovutus ja vastaanotto kesän aikana: Tuomo Kaipio, 040 514 4295, tuomo.kaipio@aanekoski.fi. Tarkemmat aukioloajat ja palvelut www.aanekoski.fi.

KIITOS!

Liikuntapalvelut kiittää kaikkia maanomistajia, latujen tekijöitä, luistelukenttien kunnostajia ja auraajia menneestä talvikaudesta ja talviliikuntaolosuhteiden mahdollistamisesta kuntalaisille!

KIINTEISTÖJEN TARKISTUSMITTAUKSET JATKUVAT

Äänekosken kaupunki jatkaa kesän 2023 aikana vuonna 2018 aloitettua kiinteistötietojen inventointityötä.

Kesällä 2023 tarkistusmitataan rakennuksia Äänekosken ja Suolahden taajamissa. Kartat kiinteistöistä löytyvät kaupungin verkkosivuilta www.aanekoski.fi /uutiset. Inventointityötä tehdään kesä-heinäkuussa. Yhteistyössä FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n kanssa selvitetään asemakaavaalueella sijaitsevien kiinteistöjen ja rakennustietojen tilannetta kaupungin rakennusrekisterin, väestötietojärjestelmän rakennus- ja huoneistorekisterin sekä Verohallinnon rekisterin ajantasaistamiseksi. Inventointityössä selvitetään tonteilla mm. rakennusten sijainti, ulkomitat, käyttötarkoitus ja muut perustiedot. Tonteille jätetään inventointityön jälkeen tiedote suoritetusta rakennustietojen tarkistuksesta ja mittauksesta. Mittaukset eivät vaadi kiinteistön omistajan yhteydenottoa, eikä läsnäoloa paikan päällä. Työskentely tapahtuu ulkoa käsin, eikä rakennusten sisätiloihin tarvitse päästä.

Lisätietoja: Rakennustarkastaja Ville Vähätiitto, 0400 649 495, ville.vahatiitto@aanekoski.fi.

TERVETULOA KIRJASTOON!

Satutunti ti 30.5 klo 10 Äänekosken pääkirjastolla, alakerran satunurkassa. Vapaa pääsy, tervetuloa sukeltamaan satuihin!

Satutunnit ke 24.5. ja to 1.6. klo 9.30 Sumiaisten kirjastossa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Digitukea Äänekosken pääkirjastolla tiistaisin ja torstaisin klo 12-14, ajalla 4.5.-22.6.2023. Avoin digitukivastaanotto päivystää pääkirjastolla ilman ajanvarausta!

TULE LIIKUNTAFOORUMIIN!

Liikuntapalvelut ja ympäristötoimi kutsuvat kuntalaiset Liikuntafoorumiin kaupungintalon valtuustosaliin ke 31.5.2023 klo 18-20. Kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelman suunnittelutyöpajat, kyysmyksiä ja keskustelua.

Liikuntafoorumi on paikallinen kuntalaisten ja kaupungin yhteistyöfoorumi. Liikuntafoorumin tavoitteena on paikallisen liikuntatoiminnan vahvistaminen, tiedon jakaminen, vaikuttaminen ja osallistaminen.

Ennakkoilmoittautuminen 29.5. klo 14 mennessä sähköisellä lomakkeella. Käythän vastaamassa myös pyöräilykyselyyn. Lisätietoja www.aanekoski.fi/uutiset.

Tervetuloa mukaan! Kahvitarjoilu.

Kevätlahdentie 139, 44150 Äänekoski

Puh. 045 269 7760 mtpoweroy@gmail.com

• LVI-asennukset, tarvikemyynti ja huolto

• Sähköasennukset, tarvikemyynti ja huolto

• Lämpöpumpputyöt

• Vesi-ilmalämpöpumput

• Ilmalämpöpumput

• Maalämpöpumput

• Pihapuiden kaadot

• Pystyynkaadot

• Ongelmapuut Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lisätietoja: Liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskinen, 040 551 4016, jaana.kiiskinen@aanekoski.fi Koukkuniemenkatu 16, Äänekoski LVI-TYÖT AMMATTITAIDOLLA

ILMOITUS
sekä ilmastointikanavien
Jarmo 0400 542560, Janne 0400 542543, Seppo 0400 247926 Juho Pirttiaho 050 548 0945 juho@pirtti-isannointi.fi Ulla Korpela-Hytönen 050 548 0936 ulla@pirtti-isannointi.fi SOITA TAI TULE KÄYMÄÄN TORIKATU 2, ÄÄNEKOSKI · KANAVIEN PUHDISTUKSET · ILMAMÄÄRIEN MITTAUKSET · HUOLLOT · URAKOINTI WWW.ILMASTOINTISAVOLAINEN.FI 0500-664 854 · RATAKATU 9, SUOLAHTI P. Savolainen LMASTOINTI PALVELU O Y Savolainen LMASTOINTI PALVELU O Y Ä 1993! Savonlantie 6, Sumiainen 050 468 7967 ENTISÖINTITYÖT Airi ULKO- JA SISÄMAALAUKSET RAKENTAMINEN JA REMONTOINTI
LVI-urakointi • LVI-huollot ja kunnostukset
Tarviketoimitukset • Suunnittelupalvelut
Verkostojen tasapainotus ja säätö
Käytössämme on viemärikamera, lämpökamera
puhdistuslaitteisto
www.mtpower.fi
Rakentamisen ja kodin palvelupalsta Kysy edullisia sarjatarjouksia Marjut Parola • marjut@aksa.fi • 040 730 4234

Lasten kulttuuripäivät

Äänekoskella

7.–11.6.23

Vahtikoira Veikko

KESKIVIIKKO 7.6.

SIMON LLEWELLYN: WE ARE THE CHAMPIONS

• Klo 11.30 Rantapuisto

• Klo 17 Konginkangas, keskustan leikkipuisto

SATUTUNTI

• Klo 15 Pääkirjaston satunurkka

TORSTAI 8.6.

SATUTUNTI

• Klo 10 Pääkirjaston satunurkka

VAHTIKOIRA VEIKKO: VEIKKO TAHTOO ULOS

• Klo 17 Sumiainen, Sumiaisten koulu

PERJANTAI 9.6.

PERHEKESKUS KERKÄN AVOIMEN

PÄIVÄKODIN AAMUPALATUOKIO

• Klo 9.30 Painotalon kahvio

TAIDEPIILO: NON-STOP -TYÖPAJA

KUKKAMERI

• Klo 10–13, Painotalo

SATUTUNTI

• Klo 14, Äänekosken kirjaston takapiha Viltti mukaan! Säävaraus.

Tykkää

Facebookissa

En juhli 31.5. Päiviö

Kotakennääntie 2. Auki ma-to 9-16 pe 9-15. Ruokailu klo 12. Ilm. klo 9.30 mennessä. Ma kuntosali Liikkarilla klo 13.30 Ti Hyvinvointiryhmän retki, lähtö Ilonasta klo 10. Ke Puuroryhmä Juhanankujalla klo 9-10. To Vesijumppa Äänekoskella klo 14. ArjenIlona Suolahdessa Kotirannassa klo 13.30. Pe Ulkoilua klo 10 Hävikkiruoanjako arkisin klo 12.45, omat puhtaat astiat mukaan. Juhanankuja 2 pihassa pihakirppis 27.5. klo 10-14, maksuttomat paikat. Kahvia ja muuta tarjottavaa myynnissä. Tulossa Leiri Kangaslammella 31.5.-2.6. ja Kesäkauden avajaisristeily Konneveden kansallispuistossa 22.6. Näihin ilmoittautumiset. Tervetuloa! Rita 040 5919061, Eero 0400 115361, Sirpa 040 7698522

Äänekosken Urheilijat järjestää kansalliset yleisurheilukilpailut

ÄÄNEKOSKI GAMES

keskiviikkona 2.8. klo 18.00

Äänekosken liikuntapuistossa

Kuvassa Veikko Karvonen ja Äänekosken Urheilijoiden Erkki

Puolakka maratonin kääntöpaikalla

Helsingin olympiakisoissa 1952. Suomen Urheilumuseo.

ÄKS.FI

Lajit: M/N: 100m, 400m, 1500m, korkeus, pituus, kuula, keihäs Lisäksi: Nuorisolajit

Ilmoitukset

Myyntipäällikkö

Liput 5€

Alle 10-vuotiaat ilmaiseksi TERVETULOA!

Ilmoitusmyynti

Marjut Parola

Verkkosivuillamme uudet uutiset päivittäin!

Yrittäjä, tiedustele tehokkaasta verkkomainonnasta!

Toimitus

Päätoimittaja

Marjo Ste ansson

• 040 841 2945

• marjo@aksa.

viikon välein, joka toinen torstai.

Pirjo Hakkarainen

• 040 565 0941

• pirjo@aksa.

Ilmoitusvalmistus

• ilmoitus@aksa.

Sivunvalmistus

Max Ste ansson

• 040 730 4234

• marjut@aksa.

Ilmoitushinnat

Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,90€/pmm

Värilisä 20€/lisäväri, 30€/4-väri

Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,40€/pmm

Kuolinilmoitukset 1,40€/pmm

Hintoihin lisätään alv. 24%

Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00

Tarinataikurit
KIINTEISTÖPALVELUT
NAUTI KESÄSTÄ! Me hoidamme
OTA YHTEYTTÄ
www.avera.fi
0400 152 222
Jakelu
kahden
ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT Yksityinen, paikallinen kaupunkilehti jaetaan Äänekosken ja Uuraisten taajaman joka kotiin ja yritykseen.
11.000 kpl, normaalisti
TORIKATU 2, 2. kerros, 44100 ÄÄNEKOSKI Avoinna sopimuksen mukaan paino: SANOMA MANU OY, TAMPERE jakelu: POSTI OY
ÄKSästä
ja tiedät mitä Äänekoskella tapahtuu

ONKO SINULLA VUOKRATTAVA KOHDE?

Vuokrauspalvelumme

tekee työn puolestasi.

• Vuokranmääritys

• Markkinointimateriaalin laatiminen

> asunnon kuvaaminen

> asiakirjojen tilaaminen

• Käynnistämme markkinoinnin

> op-koti.fi > oikotie.fi

> vuokraovi.com

> sopivavuokrakoti.fi

• Mahdollisuus digistailaukseen*

• Valvomme, että vakuutus otettuna ja vuokravakuus maksettuna

• Avaimien luovutus henkilöllisyystodistusta vastaan

• Opastamme kaikissa muuttoon liittyvissä asioissa

• Huoneiston esittelyt

• Käsittelemme asuntohakemukset (luottotietojen tarkistaminen)

• Esittelemme hakijat vuokranantajalle

• Sopimuksen laadinta

> helposti ja joustavasti sähköisesti > toimistolla paikanpäällä

Suolahti kt 88 m2 Hopeapajunkatu 1 B. 4h, k, wc, parveke. E 2007*. Kolmen makuuhuoneen huoneisto Suolahden keskustassa. Huoneistossa on erillinen wc ja parveke, siistit pinnat. Varaa oma yksityisnäyttö. Vuokra 595 €. 550372

Keskusta kt 61 m2

Väinämönkatu 10 As. 3h, k, p. D2007*. Viihtyisä, kaunis koti kerrostalon päädyssä talon 3. kerroksessa. Siistit pinnat ja toimiva ja hyvä huonejärjestys. Lasitettu parveke. Loistava sijainti aivan keskustan läheisyydessä. Vuokra 625 €. 548285

Suolahti kt 46,5 m2

Koulukatu 9 As. 2h, kk. E 2018*. Siistikuntoinen kaksio hissitalon 5 kerroksessa. Huoneistossa on tilava vaatehuone. Heti vapaa. Vuokra 420 €. 550440

Suolahti kt 38 m2

Opintie 20 B. 2h, kk, kh. E 2013*. Pienen kerrostalon toisessa kerroksessa sijaitseva läpitalon oleva pieni kaksio. Heti vapaa.

Vuokra 380 €. 546708

• Asunnon muuttotarkastus (tarvittaessa)

• Digistailaus 80€

Soita ja sovi maksuton arviokäynti.

• Mahdollisuus käyttää kertyneitä OP-bonuksia

SUUNNITTELETKO ASUNTOSI VUOKRAUSTA ÄÄNEKOSKELLA?

OP Kodin vuokravälittäjä Sanna auttaa toteuttamaan parhaan mahdollisen lopputulokseen.

• Palkkiomme on verotuksessa vähennyskelpoinen

Olemme lähtövalmiina Sinua varten.

Lisää kohteitamme löydät osoitteesta www.op-koti.fi

OP Koti Keski-Suomi Oy

ÄÄNEKOSKI: Torikatu 2, P. 010 256 6513

Sanna Seppänen kiinteistöassistentti 0440 215469

SOLARGLIDE 6 SHOES NAISTEN JA MIESTEN JUOKSUKENKÄ Suositushinta 150 ja 160 €

Ovh 95,00 €

KANNUSTA LEIJONAT VOITTOON!

CLIFTON NAISTEN JA MIESTEN JUOKSUKENKÄ

129€

Superedullinen hinta

SÄÄSTÄ 40 % 2990

KUAF7008 AIRFRYER

1145350

• Kapasiteetti 1,8 L

• 30 minuutin ajastin

• Grillaus, paahtaminen ja leivonta

Alin hinta 30 pv aikana ennen kampanjaa: 49 €.

SÄÄSTÄ 70 € 89

Suuri pölypussi säästää aikaa

RUKKA x LEIJONAT fanituotteet meiltä. Suositushinta 149,00 € E-MOTION MAN

A

SHADOW 27 L

-MAASTOPYÖRÄ TARJOUS

2829 € 579 €

Myymälässä paljon muita malleja!

Rullaava 27,5 maastopyörä maastoon ja kaupunkiin. Erityisesti naisille ja tytöille. Alumiinirunko, joustokeula ja Microshift Acolyte 1X8 vaihteisto.

Arja Pilvinen LKV 050 368 7835 Heikki Koljonen LKV 050 349 8543 Mira Kauppinen LKV 040 660 9534
KOSKIKESKUS, KAUPPAKATU 11, ÄÄNEKOSKI 0207 189 800 • POWER.FI • MA-PE 10–18, LA 10–14 ÄÄNEKOSKI Meillä voit maksaa ostoksesi myös osissa! Tarj. voim. vain Äänekosken myymälässä 27.5.2023 asti, niin kauan kuin tarjouseriä riittää. *Ilmoituksen tuotteiden alimmat hinnat viimeisen 30 pv aikana on tarkistettu 19.5.2023 79 Kannettava radio bluetoothilla KAIKKIIN 399 € TUNER 2 BLUETOOTH KAIUTIN 1056672 • FM-radio (DAB+) • Bluetooth • Vedenkestävä (IPX7) • AUX-liitäntä • Kompakti koko • Myös valkoisena 299 Tehokas helpotus kuumuuteen SEAC2022 ILMASTOINTILAITE 1205529 Huonekoko 10-16 m² Teho 2050 W • Ilmavirta 300 m³/h Ajastin ja unitoiminto KORKO 0 % | KULUT 0 € arvoisiin ja suurempiin ostoksiin kulutonta ja korotonta maksuaikaa! 169 Erinomainen akunkesto 70 LITE ÄLYPUHELIN 4 GT + 128 GT 2078006 • Suuri 5000 mAh -akku • Takakamerat: 50+2+2 MP • Etukamera: 8 MP • Tukee nopeaa 22,5 W pikalatausta Alin hinta 30 pv aikana ennen kampanjaa: 199 €. SÄÄSTÄ 30 € 349 15,6” Full HD-näyttö SÄÄSTÄ 120 € 15-DW1412NO 15,6” TIETOKONE 1817683 • Intel® Pentium® Silver N5030 • HP TrueVision 720p -webkamera 4 Gt RAM, 128 Gt M.2 SATA 3 SSD SD-kortinlukija • Täysikokoinen näppäimistö Alin hinta 30 pv aikana ennen kampanjaa: 469 € 15,6” BGLS2RD1 SERIES 2 PÖLYNIMURI 1891556 • Teho 600 W • Toimintasäde 8 m • Äänitaso 80 dB • Hygieniasuodatin takaa puhtaan poistoilman • 10 vuoden moottoritakuu Alin hinta 30 pv aikana ennen kampanjaa: 159 €. Kampanja: 15.–28.05. NISKANEN Kauppakatu 11, Äänekoski • 0207 189 800 • niskanen.fi • MA-PE 10–18, LA 10-14 kesälaitumille! Kesportin kautta 79,90€ 99€ HUT ULTRA WRAP NAISTEN JA MIESTEN RANTASANDAALIT
Pyörähuoltomme palvelee nopeasti ja ammattitaidolla. Teemme myös sähköpyörien huollot ja päivitykset Viralliset
SÄHKÖRETKIPYÖRÄ TARJOUS Sporttinen miesten hybridisähköpyörä työmatkoille ja retkille. Lukittava joustohaarukka. Shimano STEPS -keskimoottori. Kolme tehoaluetta.
Alkaen