Aksa 299

Page 1

Ä Ä N E KO S K E N K AU P U N K I S A N O M AT N RO 2 9 9 1 4 . 9. 2 0 2 2

CALLUNA 12 CM

4 KPL

10,-

2,95/kpl

ÄÄNEKOSKI

30V SYNTTÄRIT! KANERVAT

4 KPL

10,-

2,95/kpl

CALLUNA 17CM JÄTTIKOKO

2 KPL

15,-

7,95/kpl

KATTOPELLIT PITUUS 3M

PÄIJÄNNELAITURIT

WWW.PAIJANNELAITURIT.FI

ALK.

39,-

MALLI 2

kpl

SÄÄSTÄ 30%

pääty 203*300cm, silta 125*405cm , 5 ponttoonia kantavuus 800kg

1040€/kpl ((1490€)

SUOJAPEITE CAMO 4X6M

10,-

kpl

Synttäriarvonnassa Scandic Carry sähköskootterin voitti Antero Alajoki, Jämsä Onnittelut!

TORIKATU 3, SAMMONKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI ark. 8-18, la 9-16, su 11-16 puh. 014 523 125 meiltä yli 50 000 tuotetta! tarjoukset voimassa 28.9. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää.


Äänekosken Reumayhdistys ry tekee juhlaliitteen toimintansa tukemiseksi ÄKS - Äänekosken kaupunkisanomiin

keskiviikkona 12.10.

Anna maailmasi avartua Kehitä medialukutaitoasi Löydä lukemisen riemu

70v. Varaa onnittelulogo tai tuki-ilmoitustilasi to 29.9. mennessä!

Opettaja, ota käyttöösi medialukudiplomi. Tutustu osoitteessa medialukudiplomi.fi LUOTETTAVAN LEHDEN TUNNISTAT TÄSTÄ NIMESTÄ:

ilmoitus@aksa.fi • puh. 040 565 0941

✅ ✅ ✅ ✅ ✅ ✅

Valtuutettu käsittelypiste Takuu pinnoituksille Rahoitus / osamaksu Sijaisautot veloituksetta Ajanvaraus 24/7 Yli 10 000 auton kokemus

❗Tarjouspaketti All inclusive❗ ✅Maalipinta ulkoa ✅ovenvälit ✅vanteet ✅ikkunat ✅ajovalot

Autofiksaamo

Jytypesu Oy Jyväskylä / Kirri Ajanvaraus 24/7 jytypesu.fi


299/2022 Seuraava ÄKS ilmestyy 28.9.2022

Mulle ei ole koskaan ollut ongelma ajaa Suolahdesta Äänekoskelle, kun ikinä ei ole ollut edes henkistä rajaa Rotkolan kohdalla.

12

www.äks.fi

Terveisiä BB-talosta

8

Jouko Riihimäki

Toimittajalta Sanokaa minun sanoneen, että some ja kaikenmaailman keskustelupalstat ja roskajulkaisut ovat ihmiskuntamme tuho. Ihminen tyhmistyy, kun tietoa aletaan louhia internetin keskustelupalstojen syvyyksistä. Sosiaalinen media on toki parhaimmillaan oiva uutislähde, mutta varomaton lukija voi langeta väärien tietojen tai lähteiden ansaan. Törmäsin taas kerran siihen tosiasiaan, että lähdekriittisyys alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Mielestäni puskaradiot, ylilaudat, murhainfot ovat uutisvirtaan levittäytyneitä vieraslajikkeita kun niitä ryhdytään käyttämään pääasiallisena tiedonhakuvälineenä tai markkinointikanavana. Olen seurannut tyrmistyneenä pääministeri Sanna Marinin ympärillä yhä vellovaa myrskyä. Nyt erään julkaisun kansilehti levittää ”tietoa” jonka mukaan PM:n olisi pitänyt olla jollakin lennolla johonkin aikaan ja määränpäänänsä Oslo. Ja mitä tekee some ja muut kökköpalstat? Rallattavat eteenpäin tätä kertomaa, että ”siinä tuli todiste - ei hoitanut hommiaan!” Tulee oksennusta suuhun kun niin öklöttää. Kantelu JSN:lle on taas paikallaan. Meillä on päällä kriisi toisensa jälkeen. Nyt odotetaan riittääkö sähkö, paljonko sähkölasku kasvaa, tuleeko enterovirus, paljonko joudutaan maksamaan sairaanhoitopiirin alijäämiä, riittääkö hoitajat, voittaako Huima vai Kipinä, jatkuuko Ukrainan sota ja mikä on Putinin seuraava siirto. Mutta mitä tekee somekansa: pohtii miten BB-talossa menee tai onko pääministeri ottanut uusia tanssiaskeleita. Hiljennytään Elisabet II muistolle ja muistetaan, että ilman somea ja keskustelupalstalle luotua nimimerkkiä voi luoda itselleen mukavan elämän, sellaisen jolla ei loukkaa muita. Marjo Steffansson

Ä KS | 29 9 • 20 2 2

Äänekosken Teatterin kannatusyhdistys kirjoitti kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen. Pilvi Honka ja Milja Parantainen sanovat teatterin olevan nyt uuden edessä.

Pistetään aikuiset leikkimään Aikuisten teatterikerho on muhinut jo pitkään Äänekosken teatterilaisten mielessä. Torstaina alkanut kerho yllätti, sillä mukaan ilmoittautui 26 teatterista kiinnostunutta. Marjo Steffansson

I

dea aikuisten teatterikerhosta syntyi jo ennen koronaa. – Oikeastaan nimi syntyi silloin ja sitten alettiin porukalla miettimään mitä siellä kerhossa tehdään, Pilvi Honka nauraa. Sitten piti miettiä, miten madalletaan kynnystä, jotta saadaan innostusta tulla mukaan teatterihommiin. – Me tiedettiin, että aihe kiinnostaa. Ehkä suurin syy olla tulematta on sitoutumisen pelko. Ja niin me tehtiin kerho, johon voi tulla vaikka yhden kerran. Mietittiin tapaa, miten voi tulla mukaan iisisti, ja aikuisten teatterikerho kuulostaa ihan siltä, Äänekosken Teatterin puheenjohtaja Milja Parantainen sanoo. – Kun on näin kova tarve päästä kokeilemaan teatteria, niin se on merkki jostakin, Pilvi lisää. Kerho on maksuton. Se kuulostaa lähes järjettömältä! – Eikö! Mutta niin se vaan on. Ollaan kuultu tai aistittu, että Äänekosken Teatteria pidetään sisäänpäin lämpöisenä porukkana, ja sitä myyttiä halutaan murtaa, Milja sanoo. Kynnys on nyt madallettu. On vain omien korvien välistä kiinni, uskaltaako heittäytyä mukaan.

– On toki ymmärrettävää, että jos omistaa suomalaista kulttuuriperimää, voi olla vaikeaa heittäytyä, Pilvi sanoo. PALATAAN vielä tuohon maksuttomuuteen. Äänekosken Teatteri on tehnyt linjauksen, että ovet laitetaan auki ihan ilmatteeksi. – Ollaan laskettu, että teatteri hyötyy siitä, että saamme uutta porukkaa mukaan sitoutumatta mihinkään tai mitenkään. Kai tätä voisi kutsua markkinoinniksi, Pilvi pohtii. Kerho kokoontuu Spotissa eli aikuisten teatterikerho kokoontuu nuorisotalolla. Kerhossa ei tehdä valmista produktiota. Ainakaan vielä. Nyt heittäydytään leikkimään! – Kasvatetaan itseluottamusta hypätä katsottavaksi, Pilvi tuumaa. Pilvi lisää, että kerhossa tehdään erilaisia harjoitteita kuten ilmaisutaitopainotteisia leikkejä ja improvisaation perusteita. – Opetellaan leikkimään. Ja jos osaa jo leikkiä, niin syvennetään leikkitaitoja. Ryhmä vaikuttaa millaiseksi toiminta muotoutuu. – Kuuntelen tarkalla korvalla ja katsotaan mitä sieltä lähtee kuplimaan. Aikuisten ohjaaminen on haastavampaa kuin lasten, sillä heillä on valmiina itse

tehtyjä esteitä tai rajoitteita, Pilvi tietää. TEATTERIN HALLITUS on menossa mukana, mutta kerhon punainen lanka on Pilvin käsissä. Pari viikkoa sitten Äänekosken Teatteri kirjoitti historiansa ensimmäisen yhteistyösopimuksen kaupungin kanssa. Sopimukseen sisältyy yleisölle avoimia tapahtumia kahdesti vuodessa. Aikuisten teatterikerho menee tähän haarukkaan. Kerho kokoontuu tänä vuonna kymmenen kertaa. – Nyt ollaan uuden edessä ja me koetaan, että tämä on tosi hyvä juttu. Ollaan mietitty pitkään sopimuksen tekoa, ja nyt se viilattiin valmiiksi. Me ajatellaan, että tämä on yhdistykselle hyvä. mahdollisuus. Me ei tiedetä, mistä seuraa mitäkin, jos me ei uskalleta katsoa kortteja, Milja sanoo. Teatteri tulee näkymään kaupungin matkailussa, viestinnässä ja markkinoinnissa. – Ja toisin päin. Sana yhteistyö on aina kaunis ja iso, ja nyt me lähdetään yhteistyön tielle. On upeaa, että kaupunki on osoittanut kiinnostuksensa olla mukana tukemassa teatteria. Sopimuksessa näkemys ja käsitys teatterista on laaja ja siitä mä olen iloinen, sanoo soveltavan teatterin tekijä Pilvi Honka.

3


Lasta ja nuorta pitää kuunnella ja kannustaa, muistuttavat Äänekoskelle avattavan Nuorisokodin Vaahteramäen yrittäjäpariskunta Niina ja Christer Pennanen.

Aitoja kohtaamisia Kelhostenkujalle on noussut kaunis, valkoinen puutalo. Tällä viikolla tonttia koristamaan saatiin perkola, pihatyötkin ovat viimeistelyä vaille valmiit. Alueella liikkuneet ovat jo ennättäneet pohtia, millaisia asukkaita talo tulee pitämään sisällään. Vaahteramäen Nuorisokoti on valmiina aloittamaan toimintansa Äänekoskella. Marjo Steffansson

K

un astuu ovesta sisään, niin ensimmäinen fiilis on wau! Ripsistä karisee mielikuva 1980-luvun lastensuojelulaitoksesta, sillä olo on kuin astuisi asuntomessutalon ovesta sisään. Heti on kotoisa olo. – Vaikka me ollaankin käytännössä laitos, me ei missään tapauksessa halua edes näyttää laitosmaiselta, Christer Pennanen naurahtaa. Vaahteramäen Nuorisokoti Oy on pariskunnan, Christer ja Niina Pennasen, yksi monista lapsista. Biologisia lapsia on neljä ja Viitasaaren perhekodissa seitsemän heillä kasvavaa. Äänekosken tuliterään yksikköön paikkoja tulee seitsemän, 10-17 vuotiaalle huostaanotetuille tai avohuollon tukitoimin sijoitetuille lapselle ja nuorelle. Työntekijöitä talossa tulee työskentelemään 9 plus yksi. Viitasaarella työntekijöitä on kaksi. – Olemme siitä mielessä onnekkaita, että saimme Äänekoskelle vahvuuteen kolme sairaanhoitajaa, joista kahdella vahva psykiatrinen osaaminen. Vaikka nuoret eivät tänne tulekaan saamansa diagnoosin vuoksi, saattaa heillä olla taustalla vakavia tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa kasvuun, Niina Pennanen kertoo.

4

ÄÄNEKOSKI on entuudestaan tuttu: Niina on syntyjään konginkankaalainen, yläkoulu Äänekoskella käyty. Christerille ensimmäinen ammatti tuli POKElta. – Tämä on tuttu paikka salibandystäkin, sillä sitä on täällä harrastettu, Christer sanoo. Hän hyppäsi metallimiehen hommista ja asfalttityöstä täysin uusiin hommiin vaimonsa Niinan viitoittamana. Ensin heille tuli hentoinen pieni tyttönen viikonlopuksi ja jäi lopulta kolmeksi vuodeksi Pennasten turvalliseen kainaloon – ja siitä se ajatus lähti. Niina on sosionomi ja ollut alalla jo pitkään. Alla oli kymmenen vuoden lastensuojelun sosiaaliohjaajan työkokemus kunnalliselta puolelta. – Ensin oltiin kaksipaikkainen ammatillinen perhekoti, kunnes laitettiin iso pyörä pyörimään: Christer lähti koulun penkille ja samalla laajennettiin kotia 300 neliöllä ja heti oli tupa täynnä lapsia, Niina sanoo. TAKANA ON taas iso investointi ja kuten Christer tuumaa: koko elämä panttina. Mieli on valoisa ja luottamus kova. Kaikesta paistaa hyvä tekemisen meininki. – Tähän oli paljon työnhakijoita ja nyt on aika mennyt haastatteluja tehden. Yksi paikka on vielä auki, Niina laskee.

Pennaset ovat monitoimisia, lasten kanssa harrastaminen ei käy työstä, sillä se on niin mukavaa. – Meillä on hyvä heittäytymisen taito, vaikka olen huono laulamaan ja vielä huonompi piirtämään, niin hyvin pärjää ilmankin. Lasten iloiset naamat ovat tärkein palaute. Me osataan olla rennosti ja lapset viihtyvät meidän kanssamme, Christer tuumaa. – Mä sanoisin, että me ollaan ennakkoluulottomia. Halutaan lähteä mukaan ja ainakin yritetään tehdä, vaikka ei osattaisikaan. Siksi meistä varmaan tykätään, kun ollaan niin hölmöjä, Niina nauraa. Christer sanoo, että ennen tätä päivää on takana monta kivisavottaa. – Me ollaan syrjäytetty eteen tulleet kivet. Läpi on menty, kun kerran niin on päätetty ja aika isoja lohkareita on saatu siirtää. Onneksi me ollaan luotettu siihen, että vaikean päivän jälkeen tulee parempi. KOSKA KYSEESSÄ ovat perhekoti ja nuorisokoti, taloissa ollaan kuin kotona, jossa siivotaan, kokataan ja pyykätään, katsotaan porukalla telkkaria, pelataan ja vain ollaan. Kun taloa katsoo, tulee fiilis, että se taipuu moneen – sieltä löytyy jokaiselle myös hiljainen ja rauhallinen turvasatama eli oma huone. – Ja me näytetään aikuisena että syö-

mään tullaan ajallaan ja sitten tiskataan. Ja jos on siivouspäivä niin sitten siivotaan. Työleiri tämä ei ole vaan ihan tavallinen koti, johon kuuluu kotihommat. Täällä eletään aivan tavallista arkea, turvallisessa ympäristössä, turvallisten aikuisten kanssa, Niina sanoo. Korona-aika piti perhekodin täynnä sillä pandemia toi perheisiin uudenlaisia haasteita. Pennaset lähtevät luottavaisin mielin luotsaamaan uutta tukikohtaansa. Reilu kolmesataa neliöinen talo täyttää kaikki nykyajan vaatimukset. Jo suunnitteluvaiheessa pohjapiirustukset kävivät usealla eri pöydällä, AVIsta lähtien. – Myös paikkana tämä hyvä: tässä on liikunta- ja harrastuspaikat lähellä, Christer sanoo. VAAHTERAMÄEN nuorisokoti muotoutuu asukkaidensa näköiseksi. Avointen ovien päivää vietetään 16. syyskuuta. – Me ollaan täällä koko persoonalla. Kun puhutaan laadukkaasta lastensuojelutyöstä niin laadun pitää näkyä. Me ei olla sellaisia, että paperilla luvataan jotain, mutta käytännössä ollaan ihan muuta – sellaiseen me ei suostuta. Me annetaan lapsille ja nuorille turvaa, rakkautta ja rajoja - vieläpä hyvissä puittessa, Christer ja Niina Pennanen sanovat.

2 9 9 • 2 0 2 2 | Ä KS


80x120

ÄÄNEKOSKEN KARJALASEURA JÄRJESTÄÄ

Perinteinen Karjalainen

SAA SATAA. SATAA. SAA Sade kuuluu Suomen syksyyn, mutta ei sisälle silloinkaan. Varmistetaanko, että kotitalosi on valmis syksyn sateisiin? Tarvittaessa remontoimme ripeästi, sillä tehtaillamme terästä riittää. Varaa maksuton katon tai kattoturvan kuntotarkastus!

014-458 6878 | vesivek.fi

Seuraava ÄKS ke 28.9. • Monipuolinen rengasvalikoima • Autojen perushuollot ja -korjaukset • Sisä- ja ulkopesut sekä vahaukset • Vikakoodien luku • Pienkonehuollot • Ruostesuojaukset • Paljukärryn vuokraus • Asuntoauton ja autotrailerin vuokraus 040 935 7109 Tuomo Konginkangas

25 € PITOPÖYTÄ hlö Sunnuntaina 18.9.

Koiviston Kylätalolla Koivistonkyläntie 101, Äänekoski

Kattaus klo 13

(ainoastaan pöytävarauksin)

Mukana Karjalaliiton puheenjohtaja Outi Örn Tapahtumaa tukemassa: Shell

isännöinti

VALON SEIKKAILU 23.-24.9.

Koe taianomainen tunnelma seikkailupuistossa!

Äänekoski

ÄÄNEKOSKI

isännöinti KIINTEISTÖT

Fysioterapian ja hieronnan ensikäynti

29€

Lisäksi toimistomaksu 5€. Tarjous on voimassa toistaiseksi. Olet oikeutettu tarjoukseen, jos et ole käynyt meillä fysioterapiassa tai hieronnassa vuonna 2022.

Ä VETREÄN ! SYKSYYN

Lue lisää: laajis.fi/valonseikkailu

Tarjous on voimassa Äänekosken toimipisteessämme Varaa aika vastaanotolle: ajanvaraus.coronaria.fi | 010 525 8801 Torikatu 5, 44100 Äänekoski


Padel sopii joka ikään

Padelin alkeet kannattaa opetella oikein ja Äänekosken tennishallilla on mahdollisuus alkeisopetukseen. Lasse Hämäläinen

P

adelhalli sijaitsee Äänekosken liikuntapuiston kupeessa. – Padel koukuttaa aloittelijan paljon helpommin kuin monet muut mailapelit ja harrastus jatkuu, kun pelaamiseen pääsee sisälle nopeasti, arvioi Äänekosken tennishallin valmentaja Marko Ikonen. Hän korostaa, että padel sopii kaiken ikäisille lähes vauvasta vaariin. Ikäihmisille kevyt padel muokkautuu voimien ja jaksamisen mukaiseksi. Pelistä nauttii, vaikka vauhti ei päätä huimaisikaan. Tenniksen pistesäännöillä pelattava padel on neljän hengen joukkuepeli, jossa padelpalloa lyödään verkon yli lyhyellä ja keveällä mailalla ja pallo saa tietyin rajoituksin kimmota myös seinän kautta ennen takaisinlyöntiä. Säännöt oja kenttä ovat kuin yhdistelmä tennistä ja squashia. Myös yksinkertaisemmilla pistesäännöillä voidaan pelata harrastettaessa, ei kuitenkaan kilpailutasolla. Peli on kehitetty Meksikossa 1960-luvun lopussa ja Suomessa se alkoi levitä 2000-luvun alussa. Suosio on nyt kovassa kasvussa ja uusia kenttiä avataan tasaiseen tahtiin. Myös ulkokenttiä on alkanut tulla eripuolille maata. Nyt kenttiä on jo noin 300 eri puolilla maata. Koko maailmassa on padelin harrastajia noin

18 miljoonaa. Erityisen paljon pelaajia on Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa. VÄLINEET ovat edulliset. Jo 50 euron mailalla pääsee hyvin alkuun eivätkä tennispallon tapaiset pallot ole kalliita. – Sisäpelikengät ja urheilullinen asu, niin noilla lähtee hyvinkin peli liikkeelle, Ikonen opastaa. Mailoja on kolmen muotoisia erilaisia pelityylejä varten. Hän kertoo, että Äänekosken tennishallilla on mahdollisuus alkeisopetukseen. Ikosen mielestä kannattaa ottaa muutaman tunnin kurssi alkuun, niin pääsee paremmin juonesta kiinni heti kättelyssä ja peliin tulee nopeasti sille kuuluvaa innostavaa luonnetta. – Moni itse opetellut on joutunut korjaamaan otteitaan, jotta homma luonnistuisi kuten pitää, hän kertoo. Ikonen korostaa, että padel on seurapeli, jossa ollaan yhdessä porukalla ja saadaan monipuolista liikuntaa. Kun pelisilmä ja tekniikka ovat kohdalleen, ei tarvitse olla huippukuntoinenkaan, että jaksaa vetää pitempiäkin matseja. Peli on helppo omaksua ja kiva pelata. – Kun pelaajat ovat saman taitoisia tulee padelissa aloittelijoillekin pitkiä pelipalloja. Tarjoilla on jännitystä ja vauhtia heti alusta alkaen, vaikka tekniikka ja taidot vasta kehittyvät. Ikonen kertoo, että peliä ja hallia ha-

Fysioterapiaa liikkuvalle ihmiselle!

KYSYTYT JA LAADUKKAAT TUKITUOTTEET,

• SOVELTUVAT URHEILUUN JA PÄIVIT TÄISEEN KÄYT TÖÖN • Polvituet

Vaivasenluusukat

34,90€ Plantaarifasciasukat

29,90€

29,90€ Nilkkatuet

lutaan tehdä tunnetuksi Ääneseudulla ja käynnissä on edullinen kampanja, jolla väkeä innostetaan tutustumaan siihen.

– Moni tenniksen harrastaja on jo vaihtanut padeliin tai pelaa molempia, Ikonen toteaa.

Valmentaja Marko Ikonen kertoo, että padelin välineet ovat edulliset, peli hauskaa ja mielenkiintoista kaiken tasoisille ja ikäisille peliporukoille.

Synttärijuhlat! Puolikuu täyttää kaksi vuotta. Uutuutena meiltä saat esteettiset pientoimenpiteet lääkäri Noora Heikkisen tekemänä, vastuullisesti ja ammattitaidolla. Synttäripäivänä 15.9.2022 voit tulla ilmaiseen konsultaatioon walk in -periaatteella klo 12-16. Jos haluat, voit varata ajan myös puhelimitse. Tule tutustumaan hoitoihin ja hyödynnä huikea tarjous: synttäripäivänä varatuista toimenpiteistä -20%! Meillä on myös tuotearvonta, johon voit osallistua paikan päällä tai somessa. Tervetuloa uusiin tiloihin osoitteeseen Torikatu 5!

29,90€

MYÖS PLANTAARIFASCIAN HOITOSUKAT YÖKÄYT TÖÖN SEKÄ TOIMINNALLISET RANNETUET!

TERVETULOA TUTUSTUMAAN!

Kauppakatu 23, 44100 Äänekoski puh. 014 523 099 Nettiajanvaraus 24/7 • www.fysiopiste.fi/sähköinen ajanvaraus

Puh. 050 325 5577 Torikatu 5, Äänekoski


Ientulehduksen vaikutukset yleisterveyteen Ientulehduksella tarkoitetaan hampaita ympäröivän kudoksen eli ikenen tulehdustilaa. Perimmäinen syy tälle on plakki- eli bakteeriärsytys.

T

ästä varsin yleisestä sairaudesta kärsii yli 70 % suomalaisista. Tyypillisin merkki ientulehduksesta on verenvuoto ikenistä esimerkiksi hampaita harjatessa. Osalla ihmisistä on myös alttius sairastua parodontiitiin, jolla tarkoitetaan hampaiden kiinnityskudoksen tulehdustilaa. Tällöin tulehdus ei rajaudu pelkästään ikeniin, vaan ulottuu syvemmälle hampaita tukeviin kudoksiin. Seurauksena on hampaita tukevien kudosten heikentyminen. Tämä voi johtaa hampaiden heilumiseen ja lopulta menettämiseen. Sairaus etenee kuitenkin suurimmalla osalla hitaasti vuosien aikana ja voi herkästi jäädä huomaamatta ilman huolellista tutkimusta. SUUN JA HAMPAISTON ongelmat voivat vaikuttaa myös muun elimistön terveyteen. Ientulehdus ja parodontiitti lisäävät bakteerien pääsyä verenkiertoon tulehtuneista kudoksista, mutta myös lisää tulehdusvälittäjäaineiden määrää kehossa. Tätä kutsutaan matala-asteiseksi tulehdustilaksi. Näillä on todettu olevan yhteyksiä useisiin eri sairauksiin. Ien- ja kiinnityskudossairaudet voivat lisätä riskiä tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen ja heikentää sokeritasapainoa. Myös diabeteksen komplikaatioiden mahdollisuus voi kasvaa. Riski sydän- ja verisuoni-

sairauksiin voi parodontiitista kärsivillä potilailla lisääntyä. Muita sairauksia johon ientulehduksella ja parodontiitilla voi olla vaikutus on mm. Alzheimerin tauti, raskausajan ongelmat ja nivelreuma. Lisäksi erilaisten keinomateriaalien, kuten nivelproteesin tai sydämen keinoläpän komplikaatioiden riski kasvaa, jos suussa on hoitamattomia tulehduksia. On hyvä muistaa, että myös yleisterveydellä on yhteys suun terveyteen. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi altistaa parodontiitin kehittymiselle ja heikentää hoitovastetta. Lisäksi monilla yleissairauksilla ja suun sairauksilla on samoja riskitekijöitä, kuten tupakointi. Terveyteen kannattaakin suhtautua kokonaisuutena, eikä pitää suun ja hampaiston sairauksia muusta kehosta erillisenä. Ajatellaan, että vaikeasta parodontiitista kärsivällä on suussa noin puolen kämmenen kokoinen tulehtunut alue. Suussa tämä voi jäädä herkästi piiloon ja huomaamatta, mutta vastaavasti vaikkapa käden iholla herättäisi kyllä heti huomion.

hampaiden huolellista harjausta kahdesti päivässä ja hammasvälien puhdistamista säännöllisesti eri keinoin, esimerkiksi hammasväliharjalla tai – langalla. Tällä voi ehkäistä ongelmia ja on edellytys myös jo kehittyneen sairauden hoidon onnistumisessa. Parodontiitiksi edennyt sairaus vaatii myös yleensä hammaslääkärin ja suuhygienistin toteuttamaa hoitoa. Huolimatta yhteyksistä muuhun elimistöön, hyvä suun terveys ja toimiva purentaelin on itsessään tärkeää elämänlaadun kannalta. Ville Laitala erikoistuva hammaslääkäri, parodontologia PlusTerveys Hammassirkku

Puh 050 3504961

Torikatu 2 (toinen kerros), 44100 Äänekoski

TIESITKÖ?

Akupunktiolla voi hoitaa • erilaiset kiputilat • päänsäryt • stressi • hormonaaliset ongelmat ja paljon muuta Kysy lisää! Paulapolku 3 • Äänekoski • p. 040 593 1306 audionomi/sairaanhoitaja

Kotakennääntie 31, Äänekoski

puh. 014 512 636

Emmi Ohranen · Alaraajatutkimukset Harjoitusohjelmat · Silikoniortoosit Kynnenoikaisuhoito · Jalkahoidot · Lahjakortit

TÄRKEIN KEINO ehkäistä itse ientulehduksen ja parodontiitin kehittymistä - ja siten myös sen vaikutuksia muuhun elimistöön - on huolehtia hyvästä suun omahoidosta. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä tarkoittaa käytännössä

HAMMASLÄÄKÄRI TAPIO SAKKI OY

Jalkaterapeutti

AMK Raili Myllylä

Toimii kuulosi hyväksi! • Kuulontutkimukset • Kuulokojeet (mahd. kahden viikon kuulokojekokeiluun)

www.railinkuulo.fi ma-pe klo 9-16 puh. 014 621 391, • Yksilölliset kuulosuojaimet 040 124 2248 Idankuja 3 Tule käymään tai varaa aikasi puhelimitse! Carisma-kortteli 40100 JYVÄSKYLÄ Tervetuloa!

HIERONTA JA HYVINVOINTI

HAKOSET

• MIA HAKONEN 040 508 7846

koulutettu hieroja / jalkahoitaja AT/ lähihoitaja

•TOMMI HAKONEN 040 820 2431 koulutettu hieroja, urheiluhieroja EAT

Väinämönkatu 2, 44100 Äänekoski www.hakoharju.fi • hakoharju@gmail.com

KALEVALAINEN JÄSENKORJAUS

• Lempeä hoito koko keholle • Apu monenlaisiin tuki- ja liiikuntaelin vaivoihin Viljami Kinnunen Kauppakatu 15 B 6, Äänekoski

040 728 2843 Marianne Manninen Teollisuuskatu 31, Äänekoski 050 518 5554 Risto Lahtinen Asemakatu 10, Suolahti 050 307 8912 Rita Sirkka Suolahti 044 980 9271

Hallin tarjonnassa: • Tennis • Padel • Sulkapallo • Salibandy • Futsal • Ryhmäliikuntatila • Golf simulaattori

Padeliin kahden tunnin perehdytys ti 20.9 klo 19-21.00 hinta 20€/henkilö Tenniksen alkeiskurssi aloitus ke 21.9 klo 18-20.00, kesto 8h, hinta 80€ Ilmoittautumiset tennishallin päivystäjälle Soita ja varaa aikasi!

HALLILLA HYVÄ PITÄÄ LASTEN SYNTTÄREITÄ! Päivystys ti/to klo 17-19 puh 0400 198 895

www.aanekoskentennishalli.fi


Kotijoukot olivat enemmän kuin onnessaan, kun Marko tuli kotiin ja nyt Hilma-koira ei päästä isäntäänsä metriä pidemmälle. Big Brother oli Marko Mäkipäälle upea kokemus.

BB-Markosta tuli Urhon mies Moni Big Brotherin seuraaja hieraisi silmiään, kun talon viidenneksi asukkaaksi asteli varsin tutun näköinen mies. Ihan on Mäkipään Markon näköinen. Sehän on Marko! Marjo Steffansson

S

uolahtelainen Marko Mäkipää joutui pitämään salaisuutta pitkään. Kun pääsi mukaan suosittuun tosi-tv -formaattiin, se piti pitää visusti salassa. Oli siinä puheliaalle miehelle tekemistä! – Sain tiedon mukaan pääsystä juhannusviikolla, ja tästä sai kertoa vain lähipiirille ja asia piti pysyä piirissä. Työnantaja oli hienosti juonessa mukana, ja työkavereille kerroin jääväni opintovapaalle, kun nimeni siivottiin työvuorolistoista, Marko nauraa. Marko oli valmistautunut henkisesti siihen, että töistä, harrastuksista ja kotoa ollaan pois jopa kolme kuukautta. – Nyt puhaltelen viikon ja palaan sitten takaisin töihin, Marko sanoo. Marko on hakenut Big Brotheriin jo vuonna 2009 ja nyt tärppäsi. Hakemuksia tuli tuhansia, ja tuotannon tehtävänä oli valita mielenkiintoinen asukaskaarti, joista talossa pisimpään viettävät aikaa kokonaista 12 viikkoa, vieläpä jatkuvassa isoveljen tarkkailussa. Kamerat seuraavat jokaista liikettä, suihkussa, syödessä ja saunoessa. Edes unten maillakaan ei asukas saa yksityisyyttä – ja kansa voi seurata herkeämättä livelähetystä vaikka 24/7. Kuumottiko vai tottuiko siihen, että kamera seuraa ja mikrofoni välittää jo-

8

kaisen huokauksenkin kuuluville? – Tuli yllätyksenä, että kameroihin tottui ihan välittömästi, samoin kuin mikrofoniin. MARKO JOUTUI poistumaan talosta ensimmäisenä ja äänekoskelaisittain katsottuna koko ohjelma lässähti sillä samalla sekunnilla. Vaikka häätö tuli, lähti Marko voittajana kotiin, sillä nyt hän on kokemusta rikkaampi ja samalla tarttui mukaan muutama uusi ystävä, jonka kanssa hän tulee pitämään yhteyttä. – Talossa käytiin hienoja ja antoisia keskusteluja. Reilun pelin hengessä aion kysyä miksi sain ääniä, sillä se oli selkään puukottamista eräiden henkilöiden toimesta, Marko huokaisee. Häätötaistelussa kilpailtiin pareittain: noustiin seisomaan tolppien päälle, ja Big Brotherin käskystä poistettiin toinen jalka tolpan päältä ilmaan. Viimeisinä tolppien päällä yhdellä jalalla seisoivat lopulta Marko ja Ruzbeh, jotka ennättivät iloita voitostaan riemukkaasti. Keskustelupalstoilla keskusteltiin pian kiivaasti, että Markon toinen jalka oli nojannut tolppaan. – Mä olin siinä niin tosissaan, etten edes huomannut näin tapahtuneen, ennen kuin näin sen videolta. Tarkoitus ei ollut tietenkään fuskata, hain tasapainoa, sitä itse tiedostamatta. Voittoa ei tullut,

mutta nyt mulla on Suomen kuuluisin jalka, Marko nauraa. PUTOAMINEN ei tullut puskista, kun Marko nimettiin pudotusuhan alle Reeon ja Heidin kanssa. Puhelias mies oli loppupäivän hiljakseen ja omissa ajatuksissaan. Asukkaiden äänestys oli selvä, ja yhdeksällä äänellä peli päättyi kuin seinään. Harmittiko, mikä oli päällimmäinen tunne, kun menit yksin hotellihuoneeseen? – En voi sanoa olevani pettynyt sillä mulla oli kaksi voittoarpaa käsissä: joko sain jäädä BB-taloon tai tulla kotiin rakkaiden pariin, Marko sanoo. ON RISKI lähteä mukaan tällaiseen formaattiin. On pakko kysä, mikä oli pahin skenaario, miten voi käydä, sillä some ja keskustelupalstat ovat armoton väline. – Minulla ei ole taustalla mitään sellaista, josta voisi vetää jotain draamaa. Vaikka olin talossa maltillisesti, niin silti on minusta saatu väsättyä meemejä, mutta sen koen vain positiivisena ja hauskana. En ala penkomaan mitä minusta kirjoitellaan, siihen ei ole mitään tarvetta, Marko sanoo. MARKO TOIMI tyylikkäästi urheiluseura Urhon mannekiinina: päällä oli

tuttu punainen huppari varustettuna Urhon logolla, ulos mentäessä päähän sujahti tuttu sini-puna-valkoinen pipo. Markoa alettiin kutsua asukkaiden keskuudessa Urhon mieheksi. Jäikö vielä joku ässä matkalaukun pohjalle? – En ennättänyt käyttää Huima-Urhon t-paitaa, se jäi ruudusta puuttumaan. Sitten tuhannen taalan kysymys: Oletko mieluummin BB-Marko vai Urhon mies? – Kyllä mä oon Urhon mies. Se nimittäin tunnetaan BB-Markona, Marko hörähtää. Jos saisit valita 30 000 euron voittajan, niin kuka se olisi? – Kyllä mä sen Ruzbehille antaisin. Se toki harmittaa, ettei salibandyjuniorit saanut nyt Markolta kaukaloa, harmittelee Urhon mies. Big Brother on maailmanlaajuinen tositelevisioformaatti, jossa kilpailijat asuvat 12 viikon ajan muulta maailmalta eristetyssä talossa. Kilpailijoita on aluksi 12 ja viikoittain yksi tai useampi kilpailija häädetään talosta, viimeiseksi taloon jäänyt voittaa rahapalkinnon, 30 000 euroa. Big Brother Suomi -ohjelman tuottaa Nelonen Media

2 9 9 • 2 0 2 2 | Ä KSÄÄNEKOSKEN JÄRJESTÖT

ÄÄNEKOSKI

Äänekosken Demarijärjestöt

Kauppakatu 11, Koskikeskus, Äänekoski

P. 020 7189 805

Y

hteisö, yhteenkuuluvuuden tunne ja yhdessä toimiminen ovat nousseet entistäkin tärkeimmiksi asioiksi viimeisten vuosien aikana, kun meitä ovat koetelleet niin koronapandemia, sota kuin viimeisimpänä hintojen nousu, joka koskettaa varmasti meitä jokaista. Olen viime vuosien aikana kuullut usealta eri ihmiseltä, kuinka heille on tärkeä kuulua yhteisöön, jossa tuntee itsensä arvokkaaksi, jossa pääsee tekemään itselleen tärkeitä asioita ja jossa on hyvä olla. Oli henkilö sitten pelaaja, vanhempi, valmentaja tai vaikkapa katsoja, kaikki ovat tervetulleita ja kaikki pyritään parhaan mukaan ottamaan huomioon. Viimeisin yhteinen ponnistus oli torstaina 1.syyskuuta pelattu jääkiekkoliigan harjoitusottelu JYP-Kärpät. Yli 1000 ihmistä oli katsomassa meidän upeassa jäähallissamme jääkiekkopeliä aivan Euroopan huipputasolta. Tämän kaiken takana oli meidän oma väki. Liki 40 talkoolaista muun muassa kioskitiimissä, järjestyksenvalvojina kuin liikenteenohjaajinakin. Järjestelyineen ja jälkisiivouksineen satoja

henkilötyötunteja, yhden päämäärän eteen: saada junioritoiminnalle tuloja harrastuskustannusten pienentämiseen. Jokainen paikallaolija tuli, ja poistui hymyissä suin. jokainen onnistui omassa tehtävässään. Itse olen pyrkinyt omalla toiminnallani, niin pelaajana edustusjoukkueessa kuin seuran työntekijänä vaalimaan tärkeintä arvoamme, joka on yhteisöllisyys. Meistä aivan jokainen pystyy ottamaan toisen huomioon, ja olemaan toiselle hyvä. Silloin myös itselle tapahtuu hyviä asioita. Urho on tehnyt viime vuosien aikana paljon hyvää, ja vastapainona, Urhossa tapahtuu ja Urholle kuuluu tällä hetkellä erittäin hyvää. Nähdään ja viihdytään jäähallilla! Sami Pekkala Edustusjoukkueen kapteeni Suolahden Urhon toiminnanjohtaja

Kahvio ja pikapesu

Neste Suolahti

Kisakatu 2, 44200 Suolahti Puh. 014 542 588 Aukioloajat: Ark. 7.30-17.30, la 9-15, su sulj.

NISKANEN

Kauppakatu 11 Äänekoski • 0207 189 800

niskanen.fi • facebook.com/Niskanen.fi

MATKAHUOLTO

Aatulantie 36, Teollisuuskylä, Suolahti Kotakennääntie 32, Äänekoski, puh. (014) 520 773, 0400 647 254

ohvo

INSINÖÖRITOIMISTO OHVO OY Kauppakatu 10, 44100 Äänekoski Puh. 044 2908 112

www.raminlvijarauta.fi/

KARHUNLÄHDE

kauppiaasi

Mika Lankinen

MA–LA 7–22, SU 9–22 Työskintie 3, puh. 010 538 2500

OMAN KYLÄN KAUPPA

KARHUNLÄHDE•P. 020 700 4925 Puistokatu 12, 44100 Äänekoski ark 7–22, la 8–22, su 10–22 MARKKAMÄKI•P. 020 700 4935 Lossintie 44, 44120 Äänekoski ark 8–22, la 9–22, su 10–22

Tehdään hyvää. Yhdessä.

Oy R-Wood Consulting Ltd Keiteleentie 11 44200 Suolahti puh. 014 542141

Kaupungintalon kahvio EDULLINEN LOUNAS ark. klo 11-12.30

KAHVIOPALVELUT ark. klo 8.30-14.30 PITOPALVELU p. 020 632 2028

www.kulkurinkuu.fi

AIKASI ARVOINEN KAUPPA

MARKKAMÄKI


Kiekkoilua kaiken ikää Urhon U14 joukkueessa on mukana pääasiassa vuosina 2008, 2009 ja 2010 –syntyneitä pelaajia, yhteensä noin 20 poikaa ja 2 tyttöä. Sami Pekkala

U14 Juniorit Kevätkausi 2022 päätettiin hienosti Jääkiekkoliiton Keskimaan alueen U13 AA-sarjan lopputurnauksen voittoon ja kauden päättäjäisiä vietettiin toukokuussa joukkueen yhteisellä reissulla Tampereelle Suomi-Sveitsi Euro Hockey Tour -maaotteluun. Syyskausi avattiin elokuun alussa joukkueen kesäpäivillä Kangaslammella, jolloin ohjelmassa oli mm. kesäolympialaiset, kesäkaaran vierailu, uintia ja saunomista. Myös jääharjoitukset käynnistyivät täydellä teholla elokuun alusta. Urhon U14–juniorit harjoittelevat jäähallissa ti, to ja pe klo 18.00-18.50. Joukkue pelaa kaudella 2022-2023 Jääkiekkoliiton Keskimaan alueen U14 AA -sarjaa. Alkusarja eli yhteensä 14 ottelua pelataan syyskuun lopulta joulukuun puoliväliin. Jatkosarjat alkavat tammikuussa ja huipentuvat keväällä pelattaviin lopputurnauksiin. Tervetuloa kannustamaan!

kausi akausi säkukkakausi nyt! ntynyt! päättynyt!

Jääkiekon perustaidot omaavat uudet pelaajat ovat tervetulleita joukkueen toimintaan. Lisätietoja: joukkueenjohtaja Emmi Lehtonen, p. 050 301 522

kkaillemme lemme n kiitos ja asiakkaillemme ja U11ja Juniorit kesää! ä!aurinkoista kesää!

U8-U9 Juniorit Suolahden Urhon jääkiekkojunioreiden U8/U9 joukkue (2013-2016 syntyneet) on aloittanut harjoituskauden elokuussa. Joukkueessa on 24 pelaajaa ja 4 valmentajaa. Päävalmentajana toimii junioripäällikkö Jani Vainio. Jääharjoitukset on keskiviikkoisin ja torstaisin, missä valmentajien ohjauksessa treenataan pelaamista, luistelutaitoa ja joukkuehenkeä. Joukkue on ilmoitettu hippoliigaan ja ensimmäiset pelit on lokakuussa. Hippoliigassa pelataan lä-

D UH

A S TA

SISÄIL

MA

A

P

Urhon U11 joukkueessa harjoittelee tällä

hetkellä 15 pelaajaa, iältään 9-11-vuotiaita. Talvikaudella harjoittelemme kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Normaalin jääharjoittelun lisäksi toimintaan kuuluu jääkiekon oheisharjoitteet jään ulkopuolella. Tällä kaudella aloitamme pelaamisen Keskimaan aluesarjassa, joten kotipelien lisäksi myös pelireissuja on tiedossa. U11 ikäluokasta alkaa ns. ison kentän pelit ja normaali tuomaritoiminta peleissä. Noin puolet peleistä on ns. pienaluepelejä, 3vs3 periaatteella puolitetulla kentällä. Mikäli kiekkoharrastuksen testaaminen kiinnostaa, mukaan harjoituksiin voi tulla matalalla kynnyksellä. Jääharjoituksissa on mahdollista käydä kokeilemassa 3 kertaa ennen päätöstä joukkueeseen liittymisestä. Ohjeistusta ja tarkempia tietoja voi kysellä joukkueenjohtajilta sekä valmennukselta. Yhteystiedot löytyvät Urhon nettisivuilta.

P. Savolainen

LMASTOINTI PALVELU YO VU OD

3 99 ES T A 1

!

J

O

hialueiden muita saman ikäluokan juniorijoukkueita vastaan. U8/U9 juniorijoukkueeseen siirrytään mm. Urhon kiekkokoulun jälkeen mutta joukkueeseen pääsee myös suoraan, joten kaikki halukkaat tämän ikäluokan lapset ovat tervetulleita mukaan! Jos joukkueessa pelaaminen ja treenaaminen kiinnostaa niin neuvomme mielellämme uusia jääkiekkojunnuja ja huoltajia harrastuksessa alkuun, varustehankinnoissa kannattaa katsoa myös Urhon varustekirppiksen omat facebook sivut. Joukkueen toiminnasta lisätietoa antaa toiminnanjohtaja Sami Pekkala tai joukkueenjohtaja Henriikka Rasku, yhteystiedot löydät www.urhojaakiekko.fi Leijonakiekkokoulu Suuren suosion viime vuosina kerännyt kiekkokoulu järjestetään jälleen tiistaisin kelo 17. Maksuttomaan kiekkokouluun ovat tervetulleita kaikki 3-8-vuotiaat lapset, taitotasosta riippumatta. Kiekkokouluinfon ja ilmoittautumisen löydät osoitteesta www.urhojaakiekko.fi Urho Köpöt (harraste) Harrastejoukkue Hc Köpöt pelailee 2 kertaa viikossa Äänekosken Jäähallissa Keskiviikkoisin klo 20-20.50 sekä sunnuntaisin klo 19-20.

Köpöt osallistuu Vahakabinetti-Liigaan, jossa pelataan parin pelin ottelupäivä kerran kuukaudessa. Joukkueen ringissä on mukana noin 80 henkilöä aina alle 20-vuotiaista yli 60-vuotiaisiin. Lisätiedot: Niko Pasanen, pasasenniko@gmail.com Suolahden Urho / Mammat Urhon mammat on vain ja ainoastaan naisille ja tytöille tarkoitettu harrasteporukka. Mammat harjoittelee kerran viikossa Suolahden jäähallilla. Yleensä jäävuoron aikana pelaillaan keskenämme, mutta joskus joku jopa saattaa tehdä myös jonkinlaisen harjoitteen. Urhon mammoihin voi kuka tahansa tulla tutustumaan lajiin ilman suorituspaineita. Ainoa toive on, että luistimennauhat saa edes jotenkin kiinni. Tarvittaessa voidaan kyllä auttaa nauhojen sitomisessakin… Varusteetkaan ei ole ongelma, vaan kokeilua varten löydämme kyllä lainavarusteet. Aiempaa kokemusta lajista ei tarvitse olla ja luistelemaankin oppii luistelemalla. Tervetuloa siis mukaan rennonletkeään porukkaan, Urhon Mammoihin! Jos innostuit, lisätietoja antavat: Anne-Maria Kankainen p. 0407180145 Miina Niskanen p. 0405126524

p. 0500 664 854 Ratakatu 9, Suolahti

www.kokonpuutarha.fi kokonpuutarha ULOA! www.kokonpuutarha.fi www.kokonpuutarha.fi kokonpuutarha kokonpuutarha www.ilmastointisavolainen.fi

KALUSTEOVIEN RUISKUMAALAUS alk. 62€/m2 2

)

0400 814 013

puh. 0400 814 013

jarmo.vainikainen@jamertek.fi www.jamertek.fi 045 136 0752

Aatulantie 40, 44200 Suolahti Puh. 040 585 4736

Kodinkalusteet Kodin kalusteet

brmotors.fi • Rahoitus jopa 120 kk. ilman käsirahaa - ja korot tipahti! Kuhnamonkatu 2 Suolahti puh. 050 559 7427 teemu.blom@nic.fi

Laadukkaat ja ammattitaitoiset

LASITUSPALVELUT

• TERASSILASIT • TUULILASIT Kysy myös muista lasituspalveluistamme! Ville Halttunen Puh. 040 773 2894 www.äänelasi.fi aanelasi@jarmertek.fi


Teksti: Marjo Steffansson Kuva: Max Steffansson

Jouko Riihimäki

Monessa sopassa keitetty Jouko Riihimäkeä ei arpaonni syntymässä suosinut, sillä lähtökohdat olivat vaikeat. Vaikka ei hopealusikka suussa syntynytkään, on elämä tuonut eteen aurinkoisia polkuja.

A

loitan haastattelun tuttuun tapaan: ”Kerro minkälaiseen perheeseen sinä synnyit”. Harkitsevana tunnettu Jouko Riihimäki harkitsee tarkkaan, katsoo silmiin ja huokaa. – Rehellisesti sanottuna isäni oli alkoholisti. Se kertoo jo paljon. Vuonna 1964 syntyneelle rikkinäinen perhe tiesi sitä, ettei leipä ollut leveää eikä kunnallista päivähoitoa ollut. – Olin puolivuotias kun muutimme Säynätsalosta Suolahteen äidin ja kolme vuotta vanhemman sisareni Tainan kanssa. Äidillä oli onnea matkassa, sillä hän pääsi niin sanottuna vanhana työntekijänä jatkamaan töitä Suolahden vaneritehtaalle, Rauma-Repolaan. Joukolle isä jäi vieraaksi eikä hänellä ole kuin haaleita tietoja isänsä liikkeistä. – Koska hänellä ei ollut minulle mitään asiaa, koin, ettei sitten minullakaan. En tiedä, olinko liian jäykkä asian suhteen, mutta sitä on nyt enää turha jossitella. Kun isä kuoli, sain toki siitä tiedon. En mennyt hautajaisiin, vaikka siellä olisin saattanut tavata siskopuolen. Tiedän, että sellainen on olemassa, mutta yhteyttä ei olla otettu. Jännä olisi käydä kylässä, se täytyy myöntää. Äiti meni uusiin naimisiin kun Jouko oli kolmivuotias. Tästä liitosta syntyi Rete-veli vuonna 1967. – Rete ei ole minulle puolikas veli, vaan ihan kokonainen. Myös uudelle isälle maistui kuppi. Ollessaan 18-vuotias, sai Jouko armeijaan suruviestin tapaturmaisesta kuolemasta. – Hän tippui parvekkeelta, kun yritti kiivetä naapurin puolelta kotiin. Kolmannesta kerroksesta tippuminen vei hengen kerrasta. Tästäkin tapahtumasta on jo 40 vuotta. Kun katsoo taaksepäin, tajuaa ajan kulkevan todella nopeaan. ENSIMMÄINEN koti Suolahdessa löytyi Mutapohjasta. Se oli Peltolan talo, jossa kylmä, yhden huoneen kokoinen asunto. – Sitten päästiin Jämsäläiselle alivuokralaiseksi. Jouko oli viisivuotias kun kauppalan osa muuttui. Kukkulanmäellä oli ei niin hyvämaineiseksi tunnettu, Peyton Placeksi kutsuttu talo. – Lähtökohdat eivät olleet häävit, oli kantovedet ja kaikki vähän niin ja näin. Se ei ollut missään nimessä lapsiperheelle oikea paikka. Tänä päivänä sellainen ei tulisi kuuloonkaan. Onneksi oli kavereita, vaikka Joukon arvion mukaan 80 prosentilla oli perheessä jotain ongelmia. – Se aika oli aika kovaa touhua. Kalkulla oli ovet auki, ja siellä oli turvallista olla. Jos oltaisi otettu mallia omista vanhemmista, olisi elämäntilanne vis-

12

siin monella täysin eri. Onneksi minulla oli topakka ja turvallinen äiti, hänelle iso kiitos, että vei meitä eteenpäin niillä mitä oli annettu. Isänä olen pohtinut monta kertaa, kuinka äidille on ollut kova paikka lähteä töihin ja jättää meidät vieraiden hoitoon. Siinä on täytynyt osata pitää sydän kylmänä. Ihmettelen miten selvittiin ja siksi arvostan korkealle. Jouko kertoo, kuinka joutui jo lapsena ottamaan aikuisen roolia: teki puita, kantoi vettä ja lämmitti. – Ne oli niitä kotitöitä, jotka vaan tehtiin. Sitten pääsi pelaamaan pesäpalloa, juoksemaan kentälle tai käymään painisalilla. Harrastin vuosikaudet painia ja jossain vaiheessa toimin valmentajan roolissa. TURVAPAIKKA oli Konnevedellä, Kolarin saaressa. Siellä asui äidin sisko perheineen. – Olin siellä lähes joka viikonloppu. Korjailin aitoja ja kävin naapurissa heinähommissa. Sain töistä taskurahaa, ja niinpä mulla oli ensimmäinen mopo jo kymmenvuotiaana, sitten heti perään moottoripyörä, autokin jo teini-iän kynnyksellä. Maaseudulla oli hyvä opetella metsäteillä ja pelloilla ajoa. Tykkäsin olla siellä ihan valtavan paljon, ja aina hinkusin sinne. Se oli hyvä paikka, ja toimin siellä nyt hirviporukan voutina. Omat kokemukset ovat opettaneet, kuinka vanhempien tulisi toimia erotilanteessa. Joukon ja Sarin pitkä avoliitto päättyi hyvässä hengessä. Heidi syntyi vuonna 1989. – Ostettiin Katvelasta vaatimaton mummon mökki, joka remontoitiin yhdessä. Vaikka ero tuli, osattiin olla tyttärellemme Heidille turvallisia aikuisia. Jouko tapasi Kirsin Viljoksessa. Jasper syntyi vuonna 2002, Senja vuonna 2008 ja naimisiin mentiin vuonna 2005. Harrastukset kääntyivät metsästyksen puolelle Konnevedellä saadun mallin mukaisesti. – Metsästys, kalastus, veneily ja koirat. Ensin mulla oli metsästysviettisiä koiria, mutta tänä päivänä perheestä löytyy kaksi puudelia. Metsälle ei viitsi lähteä tyhjätaskuna ilman koiraa, siinä jo imago kärsii. Mulle metsästys ei ole ollut sellainen laji, että sinne on tarvinnut lihojen perässä lähteä. Enemmän olen harrastanut koirien ehdoilla. JOUKO ON OLLUT lapsesta asti urholainen. Hän on kuluttanut painimolskia - ja trikoita, kiivennyt satoja kertoja Tiitisen mäkihyppytorniin ja leiskauttanut sieltä alas. Urholaisuus nousi uudelleen tapetille lasten urheiluharrastusten kautta ja vuonna 2015 hän liittyi 114-vuotiaan urheiluseuran puheenjohtajaketjuun. – Puheenjohtajuus tuli siinä taitteessa, kun päätin vähentää hommia. Jätin

taakseni Valtran luottamusmiestyöt ja tilalle tuli tämä puheenjohtajuus. Jos joku miettii, että siinä pääsee vähällä, on väärässä: sähköposti laulaa, taloutta on pidettävä ja hakemuksia kirjoitettava. Oman siivunsa vievät tietenkin kaikki tapahtumat joita Urho on järjestämässä. Kun Joukoa kysyttiin luotsaamaan hänelle rakasta urheiluseuraa, ei vastaus tullut ilman pitkällistä prosessia. – Meni puoli vuotta, ennen kuin vastasin kyllä. Koti toimii nyt seuran konttorina ja mappien säilytyspaikkana. Puheenjohtajuus on kasvattanut neuvottelutaitoja ja tuonut uusia ystäviä. Jouko kiittelee kaupunkia hyvien puitteiden luojana. – Meillä on upeat harrastusmahdollisuudet. Toivottavasti vielä tulevinakin vuosina löytyy euroja kaupungin kirstusta, jotta saataisi Suolahden urheilukentän juoksuradat ja hyppypaikat parempaan kuntoon. Onneksi saimme kentän koppiin laajennuksen ja silmälle iloa antaa keskustaan tullut kaukalo - puhumattakaan huikean upeasta jäähallista. KIITOSTA TULEE Urhon lajijaostoille, joissa hoidetaan hommia itsenäisesti ja hyvällä sykkeellä. – Urhon johtokunta koostuu lajijaostojen puheenjohtajista, ja he tuovat kokouksiin viimeisen ja ajantasaisen tiedon toiveista ja haaveista. Aika on ottanut ison harppauksen eteenpäin. Vanhana urholaisena on täytynyt hieraista silmiään, kun yhteistyötä tehdään äänekoskelaisten kanssa, niin huimalaisten kuin Äänekosken urheilijoidenkin kanssa. – Mulle ei ole koskaan ollut ongelma ajaa Suolahdesta Äänekoskelle, kun ikinä ei ole ollut edes henkistä rajaa Rotkolan kohdalla. Jouko pohtii, että paljon on saatu seitsemässä vuodessa aikaiseksi. Isoja ja näkyviä ponnistuksia ovat vahvin mies -kisa, Halloween -kävely ja joulukadun avaukset. Se näkymättömämpi työ tapahtuu painisalilla, jäähallilla, urheilukentillä ja koulujen liikuntasaleissa, joissa liikutetaan satoja lapsia, nuoria, aikuisia ja senioreita. – Silloin kun aloitin, ei tahtonut saada johtokuntaa koolle ja päätösvaltaiseksi. Nyt osallistutaan ja tehdään talkoita ja tapahtumia koko kaupungin ja kylän eteen. Mielestäni Urho on näkyvä seura, sehän näkyy myös siinä, että saadaan olla monessa mukana. Iso juttu on tietenkin se, että saatiin palkattua toiminnanjohtaja, Sami Pekkala. Kiitos lähtee myös Saariston Tapsalle, joka on saanut monta asiaa vörkkimään. Iso kiitos vielä sponsoreille, jotka lähtevät mukaan, kun mennään lakki kourassa kerjuulle. Puheenjohtajana on saanut taipua moneen, mutta mukavaa on ollut. En ole halun-

nut ottaa roolia, että tehdään niin kuin minä sanon. Kohta on kuusikymppiä mittarissa ja haaveita mielen päällä. – Olisi hienoa saada Kukkulan porukka vielä kasaan. Olisi kiva tietää missä kukin menee.

Jouko Riihimäki s. 23.10.1964 Säynätsalossa, asuu Suolahdessa naimisissa, kolme lasta autonasentaja

Rakastaa: perhettä Inhoaa: kaksinaamaisuutta Henkilö: äiti Eläin: koira Paikka: Aamukahvihetki omalla terassilla Ruoka: hirvikäristys Juoma: vesi, lonkero Musiikki: Suomi-pop Kirja: Morgan Kane Elokuva: Laineen Tuntematon sotilas Motto: Asioilla on tapana järjestyä.

2 9 9 • 2 0 2 2 | Ä KS


Urhon edustusjoukkue pelasi itsensä 2-divisioonan finaaleihin. Ratkaisevaa finaalia seurasi paikan päällä 814 katsojaa.

Urho palkittiin joulukuussa Keski-Suomen Urheilugaalassa Jääkiekon Vuoden Seurana.

Urhon kiekkoleiri oli jälleen supersuosittu, kun kaikkiaan 46 junioria leireili jäähallilla viikon ajan.

Suolahdessa pelattiin joulukuussa Suomi-Ruotsi -maaottelu, joka keräsi halliin yli 700 katsojaa.

www.avera.fi

Tarkkaa ja tehokasta!

Koskikeskus, Kauppakatu 11, Äänekoski


Edustuksen terveiset II-divisioonakauden alku on lähestymässä ja joukkueessa on hyvä tekemisen meininki. Suomen Cupin peleistä saimme arvokasta oppia. Pääsimme ajamaan pelillisiä asioita sisään ja hitsaantumaan samalla joukkueena yhteen. Pelit toimivat hyvinä harjoitusotteluina kauteen valmistautumisessa. Samalla huomasimme, että silloin, kun pelaamme yhdessä hyvin, meillä on myös mahdollisuus menestyä joukkueena. Tässä vaiheessa fiilikset ovat erittäin odottavat. Haluamme, että urholaisuus näkyy kaikessa toiminnassamme. Meille tärkeitä arvoja ovat joukkueelle pelaaminen, työteliäisyys ja rohkeus heittäytyä pelille. Joukkueena olemme asettaneet tavoitteeksi viime kauden hopean kirkastamisen eli lohkovoiton. Pidemmällä aikavälillä seurana haluamme mennä kohti Suomi-sarjaa. Hyökkäyspelin osalta yritämme pelata aktiivista ja luovaa peliä. Haluamme pelata rohkeasti ja sitä kautta pelaamisemme on myös toivottavasti yleisön mielestä viihdyttävää. Puolustuspelaamisessa haluamme näkyvän sen, että jokainen lyö itsensä likoon illasta toiseen Urhon puolesta. Tavoitteenamme on se, että pystyisimme puolustamaan sekä aktiivisesti että tiivisti joukkueena. Mitä paremmin puolustamme yhdessä, sitä paremmin pystymme hyökkäämään ja päinvastoin. Olemme etuoikeutettuja, millaisissa olosuhteissa saamme Suolahdessa toimia.

Puitteet harjoittelemiseen ja pelaamiseen Suolahdessa ovat erinomaiset. Lisäksi on ollut todella hienoa huomata se innostus ja tuki, mitä olemme saaneet laajemminkin Äänekosken seudulta. Toivottavasti yleisö löytää taas kauden aikana sankoin joukoin Suolahteen kannustamaan joukkuetta. Tehdään yhdessä unohtumattomia kiekkohetkiä! Tuomo "Ylli" Yläinen Edustuksen päävalmentaja

Kuva: Ville Hartikka

Paikallinen ammattilainen ampuu aina maaliin!

www.aanekoskenkiinteistönhoito.fi 14

2 9 9 • 2 0 2 2 | Ä KS


0-luku en 8 ks

Huima-fut i Kai Melasalmi työskentelee Valmetilla asennusvalvojana pystyy tekemään osan töistään etänä Iso-Jurvon rannalla sijaitsevalta kesämökiltään käsin.

”Toisille annettiin luovempia tehtäviä” Huiman keskiakselilla raatanut Kai Melasalmi oli joukkueen avainpelaajia 80-luvulla, vaikkei otsikoissa loistanutkaan. Terho Vuorinen Teijo Piilonen

M

arkkamäki, Metsäkatu, Melasalmi. Kuulostaa Huimalta! Metsäkadun kentällä, Kaisa ja Valtteri Melasalmen omakotitalon naapurissa luotiin jo 60-luvulla pohjaa Huima-futiksen 80-luvun menestykselle. Yksi pallonpotkijoista oli Melasalmien keväällä 1962 syntynyt Kai-poika. Usein seurana oli Laajalahdesta kylään tullut samanikäinen Tero-serkku. LÄHEMPÄÄKIN löytyi pelikavereita. Naapurikadulla, silloisella Kotikadulla asui kolmas myöhempi Huima-huippu Seppo Rahkonen. Markkamäkeläisistä myös Wacklinin veljekset Leevi ja Jouko kerryttivät taitojaan kentällä. Markkamäessä riitti lapsiperheitä – ja pelaajia. Metsäkadun kentän kuuluisin poika menestyi kuitenkin lopulta ihan muualla kuin jalkapallossa. – Harakan Timo oli Huiman C-poikien kolmosmaalivahti, Kai Melasalmi kertoo nykyisestä demariministeristä. MARKKAMÄKI oli melkoinen pelaajasampo. Huiman menestysvuosien 1982–87 sarjapeleissä kentällä kävi melko tarkkaan 36 eri pelaajaa, joista 11 eli lähes joka kolmas on markan tonteista tunnetulta mäeltä. Melasalmet olivat urheilusukua, joka harrasti lähes kaikkea. Valtteri muun muassa hiihti ja pelasi jalkapalloa, Kai-

Ä KS | 29 9 • 20 2 2

sa toimi voimistelunohjaajana. Kain pikkusisko Tarja valitsi koripallon. ”Kaitsukin” pärjäsi monissa lajeissa kuten hiihdossa, yleisurheilussa ja jääkiekossa. Koriksessa Melasalmi voitti Cpoikana SM-pronssiakin, mutta lopetti 1979. Seuraavana keväänä Huima voitti A-poikien SM-kultaa. – Jalkapallo vei, kun meidät joskus 14–15-vuotiaina nostettiin miesten joukkueeseen, Melasalmi muistelee 70-luvun puoliväliä. SE OLI HUIMAN The Sukupolvi. Ytimessä Melasalmet, Rahkonen, Sakari Happo, Jari Lampinen, Leevi Wacklin… Kai Melasalmi ei ollut se ryhmän näkyvin hahmo. Harvoin maalinteossa, harvoin otsikoissa. Mutta lähes aina paikalla ja useimmiten aivan keskeisessä roolissa kentän keskiakselilla. Alkujaan nimenomaan tähtipelaajien Sakari Hapon ja keskikentän maestron Seppo Rahkosen välissä, myöhemmin myös liberona. – Rooli tuli minulle luonnostaan jo lapsena. Serkkupoika halusi hyökätä, joten minun piti puolustaa. Myöhemmin miesten joukkueessa minun piti varmistaa, kun Hapon Sakke päätti lähteä puolustuksesta ylös rilluttelemaan. – Toisille annettiin luovempia tehtäviä. Mun homma oli raataa ja repiä. Jonkun piti hankkia takaisin se pallo, jonka muut menettivät. Ja minun piti mennä aina pääpalloihin, kun Sakke lähinnä väisteli niitä, Melasalmi nauraa.

SE TIESI VAMMOJA. Yhdessä Jaropelissä maalivahdin nyrkki mursi nenän ja taju oli mennä. Mutta Melasalmi ei luovuttanut. Eikä jättänyt kasvattajaseuraansa. Divaripelejä kertyi viidessä kaudessa peräti 97, mutta maaleja vain yksi. Toinenkin oli tulla. Poikkeuksellinen tilanne on jäänyt mieleen. – FinnPaa vastaan vieraissa olin yhtäkkiä yksin läpi. Katsoin taakseni: ketään ei ollut lähelläkään. Mietin jo, miten tuuletan maalia, mutta lopulta työnsinkin pallon suoraan maalivahdin syliin.

omakotitaloa. Ei kerennyt enää pelaamaan. Kävi kuin isälle aiemmin. Kas, tämä juttuhan palasi lopulta takaisin Metsäkadulle. Markkamäkeläiset pelaajat Huimassa 1982–87: Eino Kautto, Pertti Lukkarinen, Kai Melasalmi, Juha Pajunen, Hannu Penttinen, Seppo Rahkonen, Pentti Vanhamäki, Jouko Venho, Markku Vertainen, Jouko Wacklin, Leevi Wacklin

SYYSTÄ TAI TOISESTA juuri FinnPa kysyi kerran Melasalmea riveihinsä. Ainutkertainen tarjous jäi käyttämättä. – Olin niin huimalainen. Ajattelin, ettei näin hyvästä seurasta voi lähteä. Asiaan vaikutti sekin, että sain silloin Botnialta työpaikan. – Juuri sinä vuonna FinnPa nousi SM-sarjaan. Olishan sitä kyllä voinut kokeilla, vaikkei jalkapallosta olisi siihen aikaan ammattia saanut. Mulle riitti, että paikallisesti tunnetaan. SEKIN ILO OLI lyhytaikainen. Pian Melasalmi huomasi joukkueen ympärillään muuttuneen radikaalisti. Nuoruuden ydinporukasta kaikki muut olivat jo lähteneet kokeilemaan siipiään toisaalla. – Porukka vaihtui, himo katosi. Lopetin kauteen 1988, kun pudottiin kolmoseen. – Tuli perhettä ja aloin rakentamaan

Valmetilla asennusvalvojana työskentelevän Kai Melasalmen aarteisiin kuuluu Palloliiton luetteloimiskortti vuodelta 1971.

15


Paperijakeen sekaan on laitettu myös pahvit.

Metallin sekaan on jätetty muovit ja kumit.

Haaste: yksi viikko kierrätystä! Kierrätys toimii jotenkuten – parantamisen varaa on! Marjatta Huhta

K

ierrätyksen idea on säästää planeettaa, kun raaka-aine käytetään mahdollisimman moneen kertaan. Kierrätetystä muovista voidaan tehdä rakeita uusiomuoviin, josta saadaan taas esim. pakkausmateriaalia. Biojäte voidaan tuottaa bioenergiaksi tai kompostoida mullaksi takaisin kasvien kiertoon. Sekajäte voidaan polttaa ja tuottaa energiaksi. Kauaksi olemme tulleet jättikaatopaikkojen ajoista. Se on hyvä asia tulevaisuuden kannalta. Silti, kaikki ei ole hyvin! Käyn harvakseltaan Ringin kotitalousjätteen lajittelupisteissä viemässä milloin metallia, pahvia, muovia tai sanomalehtiä, kuten meistä monet muutkin. Suren, kun näen säiliöiden sisään. Lehtiä tuodaan muovipusseissa ja jätetään sinne muoveineen. Muovi pilaa leh-

16

tisatsin kierrätyksen. Näen pahvin seassa likaisia sementtisäkkejä ja maalipahveja. Säiliön kyljessä lukee: PUHDASTA pahvia. Vielä minulle kerrotaan Sammakkokankaalta, että sekajätteen joukossa on runsaasti märkää biojätettä, jonka kuivattaminen syö kallista energiaa. Märkä ei pala. Me mainonnan uhrit ostamme, heitämme pois ja ostamme uutta. Mikä meitä vaivaa? Kesäkuuhun mennessä luonto on saanut sen satsin roinaa, josta se jotenkuten pystyy uusiutumaan. Jokainen päivä tästä jouluun on lainaa lapsiltamme ja lastenlapsiltamme. Emme ole sitä heille palauttamassa, ellemme tee JOTAKIN. Rakas ÄKSän lukija, kokeile YKSI VIIKKO tällä reseptillä. – Huolehdi muovijakeeseen vain puhdis-

tetut pakkausmuovit. Ei muovituotteita esim. muoviankkaa tai astiaa. – Erottele biojäte pois sekajätteestä –Pane sekajätteeseen vain kuivaa poltettavaa massaa. Ei siis märkiä rättejä, purkkiin homehtunutta salsaa, betoninkappaleita tai rikkoutuneita astioita.

TÖN 2. jos ei ole, saisinko vastaavan kierrätyksestä (EkoCenter/kirppikset ovat loistavia) 3. osta – ja hankkiudu eroon vastaavasta kapineesta – Jos säiliö on täynnä, älä jätä MITÄÄN säiliön ulkopuolelle. Lisäksi auki jätetty kansi pilaa koko erän.

– Lajittele puhtaat pahvit ja kartongit erilleen sekä lehti-, kirje- ja mainospostit erilleen

Nyt tietenkin sanot, että näinhän minä olen tehnytkin. Kiitos, sinulle juttuni onkin ihan turha.

– Jos tupakoit, kuljeta mukanasi pussia, johon säilöt tumpit ja vie sekajätteeseen.

Jos taas sait kipinän, olet tekemässä puhtaampaa maailmaa itsellesi ja muille ja tulevaisuus kiittää. Kotiseudusta jää vielä lapsillemmekin! Ota haaste vastaan: YKSI VIIKKO elämästäsi? Tämä viikko?

– Epäselvät tapaukset säilö sammioon ja vie Äänekosken loistavasti opastavalle jäteasemalle. – Kun mietit hankkivasi jotain, kysy itseltäsi: 1. onko hankinta VÄLTTÄMÄ-

2 9 9 • 2 0 2 2 | Ä KS


ILMOITUS

SANA SINULLE HÄN PITÄÄ TEISTÄ HUOLEN

R

eilun viikon päästä kirkoissamme puhutaan Jumalan lapsen huolettomuudesta. Ei mikään helppo aihe tällaisena maailmanaikana. Raamatuntekstit avaavat hyvin erilaisia näkökulmia kristittynä olemiseen. Toisaalta muistutetaan, että kohtuuton raataminen ja omien voimavarojen loppuun ajaminen on ihan turhaa: suotta ihminen raataa aamuvarhaisesta yömyöhään kun ”Yhtä lailla Herra antaa omilleen, vaikka he nukkuisivat.” Toisaalta sanotaan, ettei pidä väsyä tekemästä hyvää: ”Kantakaa toistenne taakkoja” – eikä vain toi-

Albert Jarmo-Olavi Liimatainen, Sylvia Adalmiina Ranta-Nilkku

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA sen taakkoja, vaan ”Jokaisen on kannettava oma kuormansa.” Ja sitten kuitenkin meitä taakankantajia varoitetaan turhasta murehtimisesta ja kehotetaan huolettomuuteen – ”kun teidän Taivaallinen Isänne tietää kyllä mitä te tarvitsette.” Näitten hyvin vastakkaistenkin ohjeiden kanssa on pakko pysähtyä miettimään, että mitähän se oikeanlainen Jumalan lapsen huolettomuus siis tarkoittaa? Tähän kysymykseen vastaamisessa auttaa Jeesuksen opetus: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” Jumalan lapsen huolettomuus ei tarkoita

Joni Markus Hautsalo ja Laura Sofia Elina Tani

täydellistä piittaamattomuutta tämän maailman huolista. Sillä kyllä tämä maailma haastaa Jumalan lapset vaivannäköön ja murheeseenkin. Joudumme näkemään vaivaa Jumalan rakkauden toteutumiseksi omassa elämässämme ja toistenkin. Joudumme murehtimaan monista asioista – kun synnin, kuoleman ja pahan valta on totta tässä maailmassa. Ja silti kaiken sen keskellä on mahdollista olla ”huoleton” – siis sellainen, jolla ei ole huolia. Se ei ole mitenkään muuten mahdollista kuin siten, että meidän huolemme pitää joku muu. Jumalan valtakunnassa huolet pitää se, jolla on valta ja voima synnin, kuoleman ja pahan yli. Vanha tuttu hengelli-

SU 2.10. KLO 10 VAPAAEHTOISTYÖN MESSU

ja aikuisten parissa vapaaehtoistyötä tekevien tehtävään siunaaminen Sumiaisten kirkossa.

SEURAKUNTA VERKOSSA Radiokirkko sunnuntaisin klo 10. Messulinkki kotisivujen etusivulla. Messu on kuunneltavissa myös tallenteena seuraavan viikon ajan. Iltarukous torstaisin klo 18 Facebookissa.

”Heittäkää kaikki murheenne Hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen.” Jeesuksessa Kristuksessa Jumala osoitti sen, että vaikka meistä joskus tämän maailman pahuus tuntuisi ylivoimaiselta, Jumala ja hänen armonsa ja rakkautensa on sittenkin suurempi.

Elina Tourunen Kirkkoherra

Eino Matias Lahtinen 93 v., Matti Johannes Pietiläinen 89 v., Irja Heleena Rautiainen 87 v., Vuokko Asta Helena Jääskeläinen 87 v., Osmo Juhani Hyppönen 86 v., Vuokko Sinikka Nahkala 86 v., Heikki Maukonen 84 v., Vieno Maria Liukkonen 84 v., Pirkko Liisa Kaipio 80 v., Timo Tapani Finni 37 v.

To 22.9. klo 9 Hyvää huomenta eläkeläismiehet Kirkon Olkkarissa. Pe 23.9. klo 18 Majataloilta srk-salissa, Riku Rinne. Iltapala nyyttärit. Su 25.9. klo 10 Messu kirkossa, Lampinen, Kurtti. Ke 28.9. klo 12 Päiviö Turtiainen musisoi ja laulattaa Kirkon Olkkarissa.

SEURAKUNTATOIMISTO (Vellamontie 1a) suljettu ke 21.9. työntekijäretken vuoksi. Muuten avoinna arkisin klo 9–12. Voit asioida myös puhelimitse 050 435 4751 tai 050 438 7326 (hautausasiat) tai 050 438 9415 (haudanhoitoasiat) tai sähköpostilla aanekosken.seurakunta@evl.fi tai voit varata henkilökohtaisen asiointiajan. KE 14.9. KLO 18–20 "NAISTEN AAMIAINEN" iltapalan merkeissä Lintulahden karavaanarialueella, (Lintulantie 5 A, Räihä). Retki on kaikille avoin ja se toteutetaan omin kyydein ja omin eväin. Myöskin sauna on kuumana, joten saunomistarvikkeet ja uima-asut mukaan!

nen laulu kuuluu:

SUMIAINEN Maanantaisin klo 9 Aamurukous Kotipesässä. Torstaisin klo 8–10 Aamupuuro srk-kodissa To 15.9. klo 8–10 Diakoniatyön juhlavuoden aamupuuro srk-kodissa. To 15.9.Klo 16 Raamattupiiri srk-kodissa. Su 18.9. klo 13 Kotakirkko Mörönpolun kodalla. Kytöjoki, Pietikäinen, Syvälahden kyläyhdistys. Makkaraa ja kahvit. Su 25.9. klo 13 Sanajumalanpalvelus kirkossa. Tourunen, Niskala. Ma 26.9. klo 18 Naistenilta srk-kodissa. Vierailijana valokuvaaja ja taiteilija Jaana Kautto, " Kuvan lahja ja voima". Aino Lepänjuuri ja Hillevi Suutala. To 29.9. klo 18 Miesten ilta srk-kodissa. Syksyisiä säveliä ja sanaa. Kyösti Kytöjoki ja Jani Utriainen musisoi. Iltapala.

ÄÄNEKOSKI Diakoniatoimisto päivystys ke ja pe klo 9–11 (suljettu 14.9. ja 21.9. työntekijöiden koulutuksen vuoksi), muina aikoina tavoitat meidät puhelimitse 050 0 473 758 ja 040 502 5481. Kirkon Olkkari avoinna syyskuun alusta ma - ke klo 11–14. Torstaisin klo 7.30–10 Aamupuuro srk-keskuksessa. Torstaisin klo 14 Kirkkokuoro srk-salissa. Pe 16.9. klo 18 Naistenpiiri Kirkon Olkkarissa - yhdessäoloa, keskustelua, hiljentymistä. Su 18.9. klo 10 Sanajumalanpalvelus Mämmen kesäkirkossa ja kesäkirkon 60 vuotisjuhla. Hintikka, Janhonen. Sanajumalanpalvelus striimataan ja linkki löytyy seurakunnan kotisivuilta. Ma 19.9. klo 18 Raamattu- ja rukouspiiri kirkon Olkkarissa. Pe 23.9. klo 13 Ala-Keiteleen sydänyhdistyksen hengellinen piiri Rinkelissä, Torikatu 4.

RAUHANYHDISTYS Pe 16.9.18.30 Seurat Su 18.9. 16.00 Seurat + laulutuokio Su 25.9. 16.00 Seurat, Pekka Tissari, Juha Jokitalo

LAPSET, NUORET ja PERHEET Ke 28.9 klo 16.30 Perheiden pizzailta Konginkankaan srk-kodilla. Tule valmistamaan pizzat yhdessä perheen kanssa! Toivomme ilmoittautumisia, jotta voimme varata oikean määrän pizzatarpeita, ma 26.9 klo 12 mennessä Kirsi, p. 045 657 5508 tai Riitta p. 045 657 8937. Pe 30.9 Vauvanpäivän vaunulenkki Suolahdessa iltapäivällä. Seuraa ilmoitteluamme! Nuorten illat Äänekosken kirkon nuorisotilassa torstaisin klo 14–19.

KONGINKANGAS Diakoniatoimisto päivystys ti ja to klo 9–11 Tiistaisin klo 7.30–9.30 Aamupuuro srk-kodissa. Torstaisin klo 17.30 Gospelryhmä harjoittelee srk-kodissa. Ma 19.9 klo 13 Maanantaikerho seurakuntakodilla Su 18.9. klo 13 Sadonkorjuumessu kirkossa ja yhteisvastuusoppa srk-kodilla klo 11.30 alkaen, vapaaehtoinen maksu yhteisvastuukeräykseen. Tuo satoa siunattavaksi messuun! Hintikka, Niskala, Vasama. Ti 20.9. klo 18 Yhteiskristillinen rukouspiiri srk-kodilla. To 22.9. klo 13 Diakonia-lähetyspiiri Turvalassa Ari ja Päivi Vertaisella, Siltasalmentie 185A. Su 25.9. klo 13 Messu kirkossa. Lampinen, Kurtti.

SUOLAHTI Diakoniatoimisto (Pajakatu 9) päivystys ti ja to klo 10–12. Muulloin ajanvarauksella p. 045 6577665. Tiistaisin klo 10 Käsityöpiiri kirkon alakerrassa. Keskiviikkoisin klo 12 Puikkopiiri srk-talossa. Torstaisin klo 8–10 Aamupuuro srk-talossa. Torstaisin klo 15 Erräät srk-talossa. Torstaisin klo 16.30 Kirkkokuoro srk-talossa. To 15.9. klo 8–10 Diakonian juhlavuoden aamupuuro srk-talossa. Su 18.9. klo 10 Messu kirkossa, Pietikäinen, Niskala. Su 18.9. klo 16 Sanan ja rukouksen ilta srk-talossa, Anneli Montonen, Erräät ja Päiviö. Su 25.9. klo 10 Messu kirkossa, Tourunen, eht.av. Raija Puttonen, Niskala. Ma 26.9. klo 14 Viron työn kohtaamispaikka kirkossa. Ke 28.9. klo 13 Muistiryhmä srk-talossa. Lisätietoja (Enni Leppänen) Sini Sanaslahti 044 761 4925.

Nettisivujemme www.aanekoskenseurakunta.fi lisäksi löydät meidät myös facebookista että youtubesta nimellä Äänekosken Seurakunta


2 2 0 2 2022 ILMOITUS

ÄÄNEKOSKEN KULTTUURITOIMEN

SYKSY La 1.10. klo 18

BANDURISTIEN TRIO ORIANA (Ukraina)

Valtuustosali. Liput 18/20€

KIRJASTOJEN AUKIOLOAJAT 1.9. – 31.5.2022

KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS

PÄÄKIRJASTO Lainausosastot: MA – PE 10.00 - 19.00 (omatoimitunnit 10.00 - 12.00, ei asiakaspalvelua), LA 10.00 – 14.00, SU SULJETTU Lehtisali: MA – PE 8.00 – 19.00, LA 10.00 – 14.00, SU 12.00 – 15.00

Valtuuston kokous pidetään maanantaina 26.9.2022 kello 18.00 alkaen kaupungintalon valtuustosalissa.

SUOLAHDEN KIRJASTO Lainausosastot: MA – KE 12.00 – 19.00, TO – PE 10.00 – 16.00, LA – SU SULJETTU Lehtisali: MA – KE klo 8.00 – 19.00, TO – PE klo 8.00 – 16.00 Omatoimiaukiolo viikonloppuisin (sisäänkirjautuminen kirjastokortilla ja PIN-koodilla): LA – SU klo 8.00 – 16.00 SUMIAISTEN JA KONGINKANKAAN KIRJASTOT MA – SU klo 8.00 - 21.00 Henkilökunta paikalla: TI klo 12.00 - 19.00, KE ja TO klo 8.00 - 15.00. Kun henkilökunta ei ole paikalla, kirjasto on käytössä omatoimisesti kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Äänekosken kaupunki hakee vakituiseen virkaan

KAHTA VALMENTAJAA Työllisyyden kuntakokeiluun. Hakuaika on 5.9.19.9.2022. Lisätietoja www.kuntarekry.fi (työavain 465013 ja 457585). Tule meille töihin!

Tervetuloa ideoimaan kaupunkireittejä Äänekoskelle! Äänekosken kaupunki järjestää Valtuustosalissa 27.9.2022 klo 17.00 alkaen kaupunkireittien suunnittelutyöpajan. Ideoidaan yhdessä teemoihin jaoteltuja kaupunkireittejä eri taajamien alueille. Tarkoituksena on luoda jalan tai pyörällä kuljettavia reittejä, jotka kertovat Äänekoskesta pintaa syvemmältä.

Tutustu Äänekoski-ilmiöön: ilmio.aanekoski.fi

Linkki kokouksen suoratoistoon (striimaukseen) julkaistaan kaupungin verkkosivuilla. Yleisöllä on mahdollisuus seurata kokousta myös paikan päällä valtuustosalin yleisölehterillä. Esityslista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla 21.9. ja pöytäkirja 30.9.2022. Äänekoskella 13.9.2022

Jari Halttunen valtuuston puheenjohtaja

www.aanekoski.fi

Lisätietoja: ympäristötarkastaja Jatta Heikkinen, puh. 0400 545 346, ymparisto@aanekoski.fi

Oriana (Ukraina)

RUAMJAI & HELSINKI COTONOU ENSEMBLE

Suolahtisali.

Liput 23/25€

To 3.11. klo 19

KISSA

Suolahtisali.

Liput 23,50/26€

To 10.11. klo 19

NINA TAPIO

Painotalo.

Liput 28/30€

To 24.11. klo 19

JOHANNA & MIKKO IIVANAINEN: Talven tulilla Suolahtisali.

Liput 22,50/25€

Amiraali

To 1.12. klo 18

AHAA-TEATTERI: Amiraali

Nina Tapio

Painotalo.

Liput 8/10€

Johanna & Mikko Iivanainen

Liput ennakkoon Tiketistä ja tuntia ennen ovelta.

Järjestää:

Tarvitsetko työntekijää, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt?

Oletko työnhakija tai haluat opiskella?

Tule mukaan Rekrytapahtumaan Äänekosken lukiolle 4.10.2022 klo 13-15 kertomaan avoimista työpaikoista ja kohtaamaan lähialueen työnhakijoita.

Tervetuloa Rekrytapahtumaan Äänekosken lukiolle 4.10.2022 klo 13-15.

Lisätietoa: https://www.aanekoski.fi/naytteilleasettajat2022

Paikalla työnantajia, oppilaitoksen edustajia sekä hankkeita.

Ilmoittautumiset 30.9.2022 mennessä : riikka.hytonen@aanekoski.fi tai puh. 0401946100

Lisätietoa: https://www.aanekoski.fi/rekrytapahtuma2022

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä:

KUULUTUS MELUA AIHEUTTAVAN TILAPÄISEN TOIMINNAN ILMOITUKSESTA Asia: Viljos Ravintolat Oy, ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen ilmoitus melua aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta. Ilmoitus koskee ulkoilmakonserttia ja ilotulitusta Ravintola Viljoksen parkkipaikalla 23.9 - 25.9.2022 välisenä aikana. Ilmoitusta koskeva kuulutus pidetään Äänekosken kaupungin virallisella ilmoitustaululla www.aanekoski.fi/kaupunki-ja-hallinto ajalla 7.9. - 21.9.2022.

Kissa

La 15.10. klo 16

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT

Toimitus Päätoimittaja Marjo Steffansson • 040 841 2945 • marjo@aksa.fi Sivunvalmistus Max Steffansson

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä:

Yksityinen, paikallinen kaupunkilehti jaetaan Äänekosken ja Uuraisten taajaman joka kotiin ja yritykseen. Jakelu 11.000 kpl, normaalisti kahden viikon välein, joka toinen torstai.

Ilmoitukset Myyntipäällikkö Pirjo Hakkarainen • 040 565 0941 • pirjo@aksa.fi

Ilmoitusmyynti Marjut Kinnunen • 040 730 4234 • marjut@aksa.fi

Ilmoitusvalmistus • ilmoitus@aksa.fi

ÄKS.FI Verkkosivuillamme uudet uutiset päivittäin! Yrittäjä, tiedustele tehokkaasta verkkomainonnasta!

TORIKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

Avoinna sopimuksen mukaan

Ilmoitushinnat Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,70€/pmm Värilisä 20€/lisäväri, 30€/4-väri Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,35€/pmm Kuolinilmoitukset 1,20€/pmm Hintoihin lisätään alv. 24% Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00.

paino: SANOMA MANU OY, TAMPERE

jakelu: POSTI OY


HS

PÄÄTÖS MAA-AINES- JA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSESTA Maa-aineslain 4 §:n ja ympäristönsuojelulain 27 §:n mukainen lupa maa-aineksen ottamiseen, louhintaan ja murskaamiseen sekä toiminnan aloittamiseen ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Hakija: Haapasora Oy Sijainti: kiinteistöllä Jekkula 1 (992-402-10-203) ja Paasmäen aineenottoalue (992-402-10-163), Äänekoski. Päätös ja päätöstä koskeva kuulutus pidetään nähtävillä 7.9. – 14.10.2022 Äänekosken kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.aanekoski.fi/kaupunki-ja-hallinto. Lisätietoja: ympäristötarkastaja Jatta Heikkinen, puh. 0400 545 346, ymparisto@aanekoski.fi

HS

Hammaslääkäri Kaisa Aukee

Terveellä suulla on helppo hymyillä Säännölliset hammastarkastukset pitävät sinut kartalla suusi tilanteesta, ja orastavat ongelmat saadaan pysäytettyä alkuunsa. Varaa aika 014 211 665 tai hammassirkku.fi Meillä käy

HS

hammassirkku.fi | Hämeentie 1, 44100 Äänekoski

Yhdistystoimintaa Ääneseudun Ilona ry. Kotakennääntie 2. Auki ma-to 9-16 pe 9-15. Ruokailu klo 12. Ilm. klo 9.30 mennessä. Ma Kuntosali. 13.30. Ti vesijumppa S:ti klo 13.15. Ke klo 9-10 puuroryhmä Juhanakujalla. klo 13 Kässäri ilonassa. To Vesijumppa Ä:ki klo 14. To Nuorten kahvila klo 1618. Ke 14.9. Hevosvoimaa.ke 1719 alk. Kaksisuuntaiset. pe 30.9. klo 13. Ma 19.9. FinFami klo 16.30. Kesäkauden päättäjäiset Köyhyydenkylässä ke 28.9. lähtö klo 10 Ä:ki ja 10.15 S:ti.10 e. Hevosvoimaa klo 17-19. Pe 30.9 Mieli keinussa klo 13. Tulossa Tampereelle jääkiekko-otteluuun meno ja Ryijynäyttely tulossa! Rita 0405919061, Eero 0400115361, Sirpa 0407698522. Ä KS | 29 9 • 20 2 2 www.ilonary.net.

Fysioterapia

Hieronta

Jalkahoidot

• Fysioterapia Tuomas Mikonmäki puh. 0400 293 260 • Hieronta Tommi Liimatainen puh. 040 719 9441 • Jalkahoito Paula Vertanen puh. 040 482 2140 VUOTTA JUHLAVUOSI

Tervetuloa palveluihimme!

Asemakatu 10, 44200 Suolahti, www.kunnonsyke.fi

Avaamme UUDEN TOIMIPISTEEMME MITÄ KUMMAA? MAANANTAINA 1.3.2021 KESÄ Likean OHI? Liikuntakeskus tiloihin Asemakatu 10, 44200 SUOLAHTI • SUOJAPEITTEET 2x3m alk. 2,30€

4,80€ • LASTEN KUOMAKENGÄT 24-34 29€ • AIKUISTEN COLLEGET alk. 15,50€ 14,50€ • ERÄ! AIKUISTEN 0400 406SYYSTAKKEJA 370 kunnonsyke.fi • ASENTAJANHANSKAT PU-pinnoite 6pr

Asemakatu 7, Suolahti, avoinna ma-pe 9.30-17, la 9.30-13

KUKA KORJAA JA KUKA MAKSAA TALOYHTIÖSSÄ?

Seuraava ÄKS ke 28.9.

Miten korjausvastuu jakautuu taloyhtiön ja osakkaiden kesken? Tule oppimaan Kuluttajaliiton lakimiehen johdolla! OKT , Mustaniemi 3h+k+s+autotalli+varasto 95+27 m2. Yksitasoinen 1975-76 rakennettu hyvin pidetty talo omalla 1125m2 tontilla. Vesikeskuslämmitys / öljyllä. MH 93.000 €. Esittely su 18.9 klo 16-16.30 Lohentie 6, Äki / Pertti puh 050-3858380 Kauppakatu 18 B 11, Jyväskylä

Kaikille avoin ja maksuton luento to 22.9. klo 17.30–19.00 Äänekosken kaupungintalon valtuustosali, Hallintokatu 4, Äänekoski

19


Äänekoski on hyvä paikka asua ja elää!

Suolahti okt

199/201 m2

Koivisto okt

Niinivedentie 734. 4h, k, kh, s. E2018*. Tilava talo, jossa 3 makuuhuonetta (tehtävissä myös neljäs makuuhuone), iso olohuone ja pesutilat. Alakerrassa 2 auton talli ja varastotilaa. Kuntotarkastus on tehty. Omalla 1, 01 ha:n tontilla. Vapautuu sopimuksen mukaan. Mh. 120.000 €. 536780

113,5/164,5 m2

Kotkantie 49. 2 mh, oh, k, 2 wc, ph, s, aula, työhuone. Ei lain ed. e-tod.Viihtyisä kaksikerroksinen pieni omakotitalo kauniin maiseman äärellä Markkamäessä. Omalla 1260 m2 avaralla rinnetontilla oleva puutalo, johon tehty kattavia remontteja vuosien aikana. Tervetuloa tutustumaan! Mh. 89.000 €. 535420

Römmi okt

102 m2

Keskusta kt

75 m2

Keskusta kt

42,5 m2

Keiteleentie 51. 5h, k, rt, s. Ei lain ed. e-tod.Mutapohjassa hyvin pidetty ja kaunis talo. Remontoituja valosia tiloja kolmessa kerroksessa. Kellarissa harrastehuone, pesutilat ja varastotilaa. Omalla 1266 m2 tontilla. Vapautuu sopimuksen mukaan. Mh. 149.000 €. 539645

Haaparinne 27. 3h, k, apk, pkh, ph, s, wc. G2018*. Omalla 1132 m2 tontilla. Tehty kattavat remontit 2008-2022 aikana. Uusittu katto, pesutilat, keittiö, keskuslämmitys, käyttövesi- ja lämmitysputket, viemäriputket on pinnoitettu ja asuinpintoja sekä sähkö uudistettu. Mh. 132.000 €. 536025

Väinämönkatu 6 A. 3h, k, kh. Toisen kerroksen kolmio keskustassa. Lasitettu parveke Äänejärvelle päin. Yhtiössä on uusittu mm. käyttövesiputket ja ikkunat, viemärit on sukitettu keväällä 2022. Heti vapaa. Mh. 59.000 €. 530666

Wessmanninkatu 6 A. 2h, kt, s. C2018*. Rantapuiston maiseman äärellä olevan uudehkon kerrostalon 4. kerroksessa sijaitseva asunto omalla saunalla ja tilavalla lasitetulla parvekkeella. Mahdollisuus lunastaa oston yhteydessä myös lämmitystolpalla varustettu autopaikka. Mh. 122.470 € Vh. 129.000 €. 526552

Sumiainen okt

Haasiakuja 7. 3mh, oh/tupakeittiö, 2 wc, khh, ph, s, työhuone, a. Ei lain ed. e-tod. Kaunis talo aivan Sumiaisten kylän keskustan läheisyydestä. Viihtyisällä 1767 m2 puutarhatontilla oleva rakennus, erillinen pihasauna rakennus sekä 2 auton talli. Rauhallinen sijainti ja kotoisa kokonaisuus. Mh. 172.000 €. 538697

143 m2

Likolahti okt

Päivärinne 5. 3mh, oh, k, ph, s, takkahuone, vh, wc. C2018*. Viihtyisä okt päättyvän tien päässä omalla 824 m2 tontilla. Tehty reilusti remonttia 2003-2022 aikana. Keittiö, pesutilat, katto, lämmitysjärjestelmä sekä putket uusittu. Pihassa autotalli-/varastorakennus. Kuntotarkastus on tehty. Mh. 114.000 €. 535845

117 m2

Suolahti okt

116/167 m2

Markkamäki okt

110/123 m2

Likolahti okt

107/129,5 m2

Suolahti okt

104/154 m2

Markkamäki okt

96/123 m2

Erätie 9. 3 mh, oh, k, kph, s. D2018*. Ihana ja laajasti perusparannettu omakotitalo Markkamäessä. Omalla 1255 m2 kokoisella tontilla oleva viihtyisä koti odottaa uusia asukkaita luokseen. Rauhallinen naapurusto aivan puistojen ja pururatojen vierellä. Mh. 110.000 €. 524920

Puhelinkatu 5. 2 mh, tupakeittiö/oh, th, wc, khh, ph, s, vh. E2018*. Omalla 720 m2 tontilla oleva kauniisti remontoitu talo. Tehty kattavasti niin teknisiä remontteja kuin myös asuinpintojen uudistamisia. Ilmalämpöpumppu, takka ja leivinuuni. Tervetuloa tutustumaan! Mh. 135.000 €. 535663

Metsolankatu 30. E2018*4 h, k, khh, s. Tilava, kuntotarkastettu talo Suolahden Nakertajassa. Taloon on mm. asennettu leivinuuni ja takka, uusittu lämmitysjärjestelmää ja käyttövesiputket. Avara pihamaa, jossa marjapensaita ja pieni varasto. Oma 1104 m2 tontti. Sovi esittelyaika.Mh. 59.000 €. 517990

Konginkangas okt

Konginkangas rt

92 m2

Mäntyläntie 2. 3h, k, s. Ei lain ed. e-tod.Hyväkuntoinen omakotitalo, jossa on myös takka ja poistoilmalämpöpumppu. Etuosassa tilava lasitettu terassi. Pihassa talousrakennus ja leikkimökki. Omalla 1765 m2 tontilla. Mh. 159.000 €. 538903

67 m2

Keskusta kt

Sammonkatu 3 B. 2h, k. E2013*. Kaunis asunto keskustassa, vain puoli kerrosta katutasosta ylöspäin. Kylpyhuone, keittiö ja huoneiston pinnat on uusittu viime vuosina. Huoneistossa on vaatehuone ja lasitettu parveke. Vapautuu 30.9.2022. Mh. 46.626 € Vh. 49.000 €. 536389

Leinonkatu 7 A. 2h, k. E2013*. Alimman kerroksen saunallinen huoneisto. Puoli kerrosta katutasosta ylöspäin. Lasitettu parveke. Tilava kylpyhuone. Heti vapaa. Mh. 60.814 € Vh. 66.000 €. 539043

Pukkimäki kt

29 m2

Kevätlahti vapaa-ajan asunto

Keskusta autotalli

Väinämönkatu 7 B. 3h, k. E2013*. Pintaremonttia kaipaava kolmio Väinämönkadulla. Upea näköala Rantapuistoon. Taloyhtiössä on remontoitu laajasti, mm. uusittu käyttövesiputket, saneerattu viemärit sekä remontoitu pesutiloja. Mh. 64.000 €. 539213

Snellmaninkatu 6 A. 1h, kk. C2007*. Näpsäkkä pikkuasunto, jossa olohuoneen jatkona on alkovi. Ensiasunnoksi sopiva heti vapaa yksiö rauhallisen talon toisessa kerroksessa, kävelymatkan päässä keskustan palveluista. Mh. 28.000 €. 537870

Jari Pajari kiinteistövälittäjä LKV, LVV, KiAT 040 721 2351

26 m2

Kaiskarintie 60. tupakeittiö, alkovi, sauna. Ei lain ed. e-tod. Keiteleen rannalla Kaiskarinniemessä. Lisäksi rakennuksina liiteri, puucee ja aittarakennus. Rakennukseen tullut sähköt aiemmin tilan päärakennuksesta, mutta ostajan otettava halutessaan oma sähköliittymä. Oma 3090 m2 tontti. Mh. 75.000 €. 537605

Pukkimäki kt

53,5 m2

24 m2

Kotakennääntie 2 AT. Autotalli. E2013*. Kotakennääntiellä, sisäpihalla kellarissa oleva 24 m2 lämmittämätön autotalli. Luiska johtaa tilaan. Takaosassa on työpöytä. Heti vapaa. Mh. 6.404 € Vh. 8.500 €. 537732

Tervetuloa asuntokaupoille!

SUUNNITTELETKO ASUNTOSI VUOKRAUSTA ÄÄNEKOSKELLA? OP Kodin vuokravälittäjä Sanna auttaa toteuttamaan parhaan mahdollisen lopputulokseen.

62,5 m2

50 m2

Pistotie 6 as. 2h, k, s. Ei lain ed. e-tod.Hyväkuntoinen pohjaratkaisultaan toimiva saunallinen kaksio. Kävelymatkan päässä Konginkankaan keskustan palveluista. Hyvät uusitut kodinkoneet. Mh. 39.000 €. 538011

Keskusta kt

Lisää kohteitamme löydät osoitteesta www.op-koti.fi

Heikki Koljonen kiinteistövälittäjä LKV, LVV 050 349 8543

Kisakatu 46. 4h, k, kh, s. D2018*. Tilava autotalli ja alakerrassa on paljon varasto- ja askartelutilaa. Yksi varastohuone on ollut tarvittaessa vierashuoneena. Koulu ja uimahalli lähellä. Kuntotarkastus on tehty. Omalla vehreällä 1265 m2 tontilla. Mh. 79.000 €. 536756

Sanna Seppänen kiinteistöassistentti KiLAt 0440 215469

OP Koti Keski-Suomi Oy ÄÄNEKOSKI: Torikatu 2, P. 010 256 6513 JYVÄSKYLÄ: Kauppakatu 22 Palokankeskus Keljonkeskus Taulumäki, Kankaantie 17, P. 010 256 5950, SAARIJÄRVI: Kauppakatu 3, P. 010 256 5975