Aksa 282

Page 1

Ä Ä N E K O S K E N K A U P U N K I S A N O M AT N R O 2 8 2 1 3 . 1 . 2 0 2 2

POISTOPISTE AVATTU! TUOTTEITA POISTOHINNOIN

1€,2€, 3€,5€!

SATOJA TUOTTEITA! ÄÄNEKOSKI

LUMIAURA 150CM ATV MÖNKIJÄN LUMIAURA PUSKULEVY Kääntyvä mönkijän lumiaura. Leveys 150cm. Levyn materiaali: teräs. Levy käännettävissä molempiin suuntiin. Pikakiinnitys. Nopea aurauskulman säätö. Vastaiskujouset Säätötassut. Paino: 50kg

399

,kpl

MEILTÄ LAADUKKAAT HAGHUS LUMIKENGÄT ARCTIXSPORT LIUKULUMIKENGÄT metsäsuksea lyhyempi ja leveämpi, hankalaan maastoon, leveys 130mm, step-pohja, sis. siteet. 120cm alle 80-kiloiselle.

120 cm 169€/kpl 145 cm 199€/kpl

AURINGONKUKANSIEMEN 20KG

24

90 säkki

1,25/kg

TINTTI 1 KG TALIMAKKARA

10,3 KPL

3,95€/kpl

Torikatu 3, Sammonkatu 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

ark. 8-18, la 9-16, su 11-16 puh. 014 523 125 meiltä yli 50 000 tuotetta! tarjoukset voimassa 19.1. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää.


Ei ihan missä sattuu, vaan siellä missä sattuu!

Jari Halttunen

388 Ari Joutsimatka

410

408 Sami Leino

Leila Lindell

Äänestä aluevaaleissa • Ennakkoäänestys 12.-18.1. • Vaalipäivä 23.1.

432 Ville Rantanen

Maksaja: Keskustan Äänekosken kunnallisjärjestö

380

Hei aluevaaliehdokas! Yksityinen ÄKS Äänekosken Kaupunkisanomat on tehokas ja monipuolinen mainosväline. Suosituilla, uutispainoitteisilla verkkosivuillamme www.äks.fi avataan keskimäärin 10 000 sivua päivässä!

VAALITEEMALEHTI 20.1.2022

Ota yhteyttä! Suunnitellaan sinulle kampanja jolla erotut! Pirjo Hakkarainen • 040 565 0941 • pirjo@aksa.fi


282/2022 Seuraava ÄKS ilmestyy 20.1.2022

www.äks.fi

Käytä ääntäsi! Ennakkoäänestys 12.-18.1.

Mitkä vaalit?

Varsinainen vaalipäivä 23.1.

10

Toimittajalta Ennakkoäänestys on jo käynnissä ja kymmenen päivän päästä me tiedämme, ketkä äänestettiiin kaikkien aikojen ensimmäisiksi aluevaltuutetuiksi perustettaville hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen, mutta jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Vaikka nämä elintärkeät palvelut koskettavat jokaista äänekoskelaista, pahoin pelkään, että äänestysinto on kadoksissa. Pikaisen kyselykierroksen jälkeen näyttää siltä, ettei äänestäjä tahdo tietää mistä aluevaaleissa on kyse. Ja jos jotain hajua on, se on hienoinen. Pahoin pelkään, että myös tämä vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Juuri silloin kun pitäisi olla aktiivinen, sanoa oma mielipide, juuri silloin kohautellaan hartioita. Ei hyvä! Näkyvää kampanjointia rajoittavat myös tiukentuneet kokoontumisrajoitukset. Sekin on totta, että vaaleihin valmistautumisen aika jäi lyhyeksi. Vaalihumu on jäänyt myös koronauutisten, rokotekeskustelun, uudenvuoden lupausten ja joulun jalkoihin. Mutta mitä meillä on, niin hyviä, paikallisia ehdokkaita, joilla on osaamista, näkemystä ja kokemusta, mukana myös vahvoja sote-alan ammattilaisia. Tietoa on tarjolla, sitä voi jokainen äänestäjä taskussa kulkevasta kännykästään etsiä. Toista oli Suomen ensimmäisten eduskuntavaalien aikaan, vuonna 1907, jolloin Ilmari Kiannon luomat hahmot, Topi ja Riika Romppanen, lähtivät uurnille. Jos et vielä tiedä, mistä vaaleissa on kyse, lue tarkkaan tämä lehti! Kyse on nimittäin Suomen suurimmasta kuntauudistuksesta ja sinunkin elämääsi vaikuttavista asioista. Osoita epäilyni ja pelkoni turhaksi – älä jää nukkumaan!

Marjo Steffansson

Ajatuksia uuden kynnyksellä Tammikuussa Äänekoskella äänestetään aluevaaleissa. Vaaleissa valitaan edustajat hyvinvointialueille, joiden vastuulle siirtyy sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoiminnan järjestäminen. Suuria muutoksia luvassa tehdaskaupungissa. Muutosta pohtimaan ryhtyi Jasu Rossi.

Jasu Rossi

T

ulevat aluepäättäjät saavat kontolleen suuren vastuun ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Taiteella ja kulttuurilla on siinä vahva osa. Aluevaltuutetuilla on mahdollisuus edistää kulttuurin tuomaa hyvinvointia koko Keski-Suomen alueella, myös Äänekoskella. Valtuutettujen merkittävin urakka lienee hyvinvointialuestrategia, jossa määritellään alueen pitkän aikavälin tavoitteet. Ruohonjuuritason kulttuuriyhdistysten ja -järjestöjen osallistaminen prosessiin on hyvin tärkeää – kulttuuri ennaltaehkäisee terveysongelmia ja kenellä muulla on tästä parempaa osaamista, kuin kulttuurialan ammattilaisilla. Toivottavasti saamme hyvinvointialueelle monta osaavaa äänekoskelaista valtuutettua jokaisesta puolueesta. KUNNILLE jäävät tehtävät ovat vielä epävarmoja, mutta Äänekosken kunnallisvaltuutetuille jää vuoden 2023 jälkeen hoidettavakseen mm. koulut sekä kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi. Kulttuurin merkitys kunnallisessa päätöksenteossa kasvaa huomattavasti, kun sosiaali- ja

Ä KS

| 282

• 2 02 2

terveyshuollon budjetti siirtyy alueiden vastuulle. VAPAA-AIKAAN liittyvät investoinnit Äänekoskella ovat keskittyneet vahvasti urheiluun ja uudet kupla- ja jäähallit ovatkin olleet tärkeitä sijoituskohteita. Kuntavaalien aikaan kuitenkin monesta suusta kuultiin, että nyt olisi jo kulttuurin vuoro. Nähtäisiinkö siis viimeistään vuoden 2023 jälkeen Äänekoskella isoja kulttuuri-investointeja, kun kulttuurimenojen suhteellinen osuus kunnan budjetissa kasvaa? Miltä tulevaisuuden Äänekoski näyttää? Painotaloa jo ilahduttavasti remontoidaan ja kaupunginmuseokin nousee verkkaisesti tehtaan nurkille. Suunta on siis oikea. VIIMEISIMMÄSSÄ kulttuurifoorumissa haaveiltiin keskustan kupeeseen rakennettavasta kiinteästä ulkolavasta, julkisista graffitiseinistä ja yleisesti kulttuuritilojen ovien avaamisesta. Keskustelemassa oli laajasti kulttuurintekijöitä, mutta harmittavan vähän poliittisia päättäjiä. Ehkä seuraavaan tapaamiseen saadaan edustajia kaikista puolueista, kun vapaa-ajan merkitys kasvaa kuntapäätöksissä. Myös kulttuurijärjestöjen keski-

näinen järjestäytyminen ja edunvalvonta on tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä roolissa niin kunnan kuin alueidenkin päätöksenteossa. Uskalletaan haaveilla ja suunnitella isosti! Taiteelle, kulttuurille ja yhteisöllisyydelle tulee olemaan tulevaisuudessakin suurta kysyntää. KORONA-AJAN alun kolahduksen jälkeen ollaan Äänekoskella onneksi jo nähty valon pilkahduksia kulttuurin saralla. Elävä musiikki on palannut pikkuhiljaa ravintoloihin ja Wanhan Aseman ovet auenneet yleisölle. Toivotaan ettei nyt valloillaan oleva neljäs aalto katkaise hyvää kierrettä. KUNTAPÄÄTTÄJILLE ja tuleville aluepäättäjille suosittelen valtakunnallisen kulttuurin ja taiteen edunvalvojajärjestö Kulta ry:n asiantuntevia kannanottoja osoitteessa kulttuurijataide.fi/ Kirjoittaja on sumialais-äänekoskelainen kulttuurialan yrittäjä, joka ei pääse äänestämään aluevaaleissa helsinkiläistymisen johdosta.

3


LEILA LINDELL

Avaus

Sitkeä tekijä.

Aleksi Heikkilä

410

Tarvitset aluevaltuustoon sellaisen, jolle menestystä on tyytyväinen asukas, hyvät palvelut ja toimivat ratkaisut.

Leilalle on tärkeää:

Aluevaalit – mistä kyse?

• varmistaa lähipalvelut • jokainen ikäihminen saa lähialueellaan inhimillisen ja laadukkaan hoivan • turvata oikea-aikainen ja joustava hoitoon pääsy • antaa sopivaa tukea oikeaan aikaan niin sosiaali-, terveys kuin pelastuspalveluissakin.

Suomessa toimitetaan paraikaa aluevaaleja, joissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot ensimmäistä kertaa. Elämme historiallisia aikoja, sillä koskaan aiemmin maassamme ei ole ollut suorilla vaaleilla valittuja, kuntaa suurempia alueellisia päätöksentekoelimiä. Hyvinvointialueiden tehtävänä on järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut 1.1.2023 lukien. Yli 150 vuoden ajan nämä kuuluivat kuntien vastuulle ja tätä ennen ev.lut. seurakunnille. Emme vielä tiedä, millaisia tuloksia uusi hallintomalli tulee käytännössä tuottamaan. Uudistus on kuitenkin luonteeltaan puhtaasti hallinnollinen, joten palveluiden luonne, laatu ja saatavuus eivät välttämättä muutu lainkaan. Mahdolliset muutokset riippuvatkin siitä, millaisia päätöksentekijöitä hyvinvointialueille vaaleissa valitaan ja millaisia ratkaisuja johto osaa ja rohkenee ottaa käyttöön. Henkilökohtaisesti toivoisin, että julkiseen terveydenhuoltoon saataisiin sähköiset ajanvaraus- ja asiointijärjestelmät. Yksityisessä terveydenhuollossa nämä ovat olleet arkipäivää pitkään.

Pitkä kokemus politiikassa on antanut Leilalle lämpimän lujan otteen vaikeisiinkin kysymyksiin ja sisun viedä läpi pitkiä prosesseja.

Maksaja: ehdokas itse

Siksi Leila - Luja, mutta lempeä www.leilalindell.fi

Maksaja Ville Rantanen

YHTEISELLÄ ASIALLA

Ville Rantanen 432

Keskeinen hyvinvointialueiden palveluihin vaikuttava seikka on talous. Kuluneen 10-15 vuoden aikana Suomen kansantalous on polkenut paikallaan. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa talous on kasvanut mainiosti, minkä seurauksena ne ovat voineet entisestään parantaa palveluitaan. Hyvinvointialueiden perustaminen on lyhyellä aikavälillä kallis muutos, koska hyvinvointialueille eri organisaatioista siirtyvän henkilöstön palkat yhtenäistetään korkeimman palkkatason mukaan. Pitkällä tähtäimellä hyvinvointialueilla on kuitenkin tilaisuus parantaa palveluita ilman menojen kasvua. Tämän edellytyksenä on, että hyvinvointialue organisoi palvelut koko maantieteelliselle alueelleen niin, että aluetta käsitellään yhtenä kokonaisuutena ilman kuntarajoja. Sosiaali- ja terveydenhuolto ja pelastustoimi haluttiin irrottaa kunnista, joten jatkossa kuntarajoilla ei ole mitään merkitystä palveluiden tarjoamisessa tai käyttämisessä. Palvelutarpeita ja niihin käytettäviä voimavaroja – kuten henkilöstöä, kiinteistöjä ja teknologiaa – on nyt tarkasteltava koko hyvinvointialueen tasolla. Mielestäni jokaisella äänioikeutetulla on paljon syytä äänestää aluevaaleissa. Ei ole samantekevää, ketkä ovat päättämässä historiallisen tilaisuuden hyödyntämisestä tai hyödyntämättä jättämisestä. Kansalaisella on oikeus vaatia, että pohjoismaisella veroasteella saadaan pohjoismaisen tason palvelut. Ovi on nyt auki.

Seuraava ÄKS ilmestyy to 20.1.2022 Hermoratahierojamestari Raija Lindgren

Hoivapalvelut Kotiapu Hoitopalvelut

045 139 0014

• Hyvinvointivalmentaja • LR-aloevera tuotteet Kauppakatu 22 as. 3 44100 Äänekoski

Fysioterapia

Hieronta

Jalkahoidot

• Fysioterapia Tuomas Mikonmäki puh. 0400 293 260 • Hieronta Tommi Liimatainen puh. 040 719 9441 • Jalkahoito Paula Vertanen puh. 040 482 2140 VUOTTA JUHLAVUOSI

Aleksi Heikkilä Kirjoittaja on Äänekosken kaupungin hallintojohtaja. Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan henkilökohtaisia.

Monipuoliset palvelut kotiin! • Henkilökohtainen avustaminen • Kotisairaanhoito • Omaishoitajien lomitus • Ulkoiluapu • Asiointiapu • Siivousapu • Lapsiperheiden kotiapu

Meillä käy palveluseteli Hyödynnä kotitalousvähennys -60%

Tervetuloa palveluihimme!

Asemakatu 10, 44200 Suolahti, www.kunnonsyke.fi

Soita p. 044 989 4939 • www.maijaliisa.fi

Se tunne, kun suussa on kaikki kunnossa Säännölliset hammastarkastukset pitävät sinut kartalla suusi tilanteesta, ja orastavat ongelmat saadaan pysäytettyä alkuunsa. Varaa aika puh. 014 211 665 tai hammassirkku.fi ja tehdään yhdessä töitä suusi parhaaksi!

HS

HS

Hammaslääkäri Katarina Matilainen

HS

Ajanvaraus 014 211 665 | hammassirkku.fi


Luottamusmies Kari-Pekka Mikkonen ja aluepalomestari Pertti Hänninen ovat huolissaan pelastustoimen palvelutason ylläpidosta ja kehittämisestä soteuudistuksen pyörteissä. Äänekosken paloasemalla päivystetään ympäri vuorokauden ja käytössä on kattava kalusto. Vain sukellusyksikkö puuttuu ja se lähtee liikkeelle Jyväskylästä.

Äänekosken paloasema hyvässä iskussa Pian toteutettavat aluevaalit tuovat muutoksia: pelastusalalla painaa huoli huomiosta. Valmiusajat ja henkilöstöpula huolestuttavat Hiskinmäellä. Huomio kiinnittyy siihen, että Äänekoski korkeimmassa riskiluokassa. Lasse Hämäläinen

K

eski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 keskisuomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta ja ensihoidosta. Kävimme uudenkarhealla paloasemalla kysymässä tunnelmia uudistuksen alla. – On keskisuomalaisten turvallisuuden kannalta erittäin tärkeää, että tulevassa soteuudistuksessa pelastustoimi säilyttää saavutetun toimintavalmiuden ja kehitystoimet sujuvat niin, että palvelutasoa voidaan myös parantaa. Keski-Suomen pelastuslaitoksen aluepalomestarina Äänekoskella vuoden vaihteessa aloittanut Pertti Hänninen kertoo, että pohjoisen Keski-Suomen yhtenäistettyä pelastustoimea on kehitetty Jyväskylän alaisuudessa nyt 18 vuotta ja saavutettu hyviä tuloksia. Kokonaisuus toimii tasapuolisemmin, kuin kuntavetoisena, jolloin palvelutasoa voitiin säätää asetusten puitteissa kuntakohtaisesti ja erot saattoivat olla suuria. Saarijärveläistaustaisella Hännisellä on pitkä kokemus maakunnan pohjoisosan pelastustoiminnasta. – Nyt huolestuttaa alan tulevaisuus ja uusien päättäjien sille antama painoarvo sotekokonaisuudessa, kun huomion vievät miljardiluokan hankkeet Hän muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa on kysymys rahallisesti valtavasta muutoksesta.

Ä KS

| 282

• 2 02 2

Yli puolet kuntien nykyisistä budjettivaroista siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle. MYÖS pääluottamusmies Kari-Pekka Mikkonen on huolestunut uudistuksen tuomista haasteista pelastusalalle. Hän toteaa, että tulevat sote-päättäjät ovat todella mittavien asioiden edessä ja pelastussektori on vain pieni osa kokonaisuudesta. Keski-Suomen pelastuslaitoksen vuositalousarvio on noin 25 miljoonaa euroa, joka on tulevan hyvinvointialueen vuosimenoista runsas prosentti. – Tuolla rahalla pelastetaan ihmishenkiä ja tuotetaan kansalaisille mittava määrä turvallisuutta sekä ehkäistään aineellisia vahinkoja, joista olisi voinut syntyä valtavia taloudellisia menetyksiä. Mikkonen toivoo, että pelastusalan toiminta ei huku sotemylläkkään ja alaa kehitetään edelleen. Hyvät valmiudet voivat maksaa kulunsa takaisin hetkessä yhden suurpalon torjunnalla. HÄNNINEN ja Mikkonen nostavat yhdessä esille pelastusalan huolia ja kehittämisnäkymiä. Pula ammattipelastajista on tosiasia. – Tällä hetkellä alan koulutus ei riitä turvaamaan ammattilaisten tarvetta maan pelastuslaitoksissa, Mikkonen kertoo, että kalustoa olisi, mutta käyttäjistä on välillä pulaa. Palveluja ei voida tarjota täysipainoisesti, mikä huolestuttaa ja

harmittaa auttajia. – Tämä on toimintaa ihmisten parhaaksi, heidän kanssaan ja lähellään. Haluaisimme tehdä työmme mahdollisimman hyvin, hän painottaa. Hänninen kertoo, että sopimuspalokunnat ja vapaaehtoinen pelastustoiminta ovat tärkeässä roolissa varsinkin harvaan asutuilla alueilla. – Suunnitelmia on tämänkin osaalueen kehittämiseen, mutta siihen tarvitaan varoja. Huolena on myös väen väheneminen kylillä ja nuorten saaminen mukaan vapaaehtoiseen palokuntatoimintaan, Hänninen pohdiskelee. Oma kysymysmerkkinsä ovat hankkeet ensihoidon siirtämisestä terveydenhuollon alaisuuteen. – Nyt toimitaan täällä Äänekoskellakin samassa talossa ja yhteisen isännän alaisuudessa. Yhteistyö on luontevaa ja synergiaedut ovat merkittävät. Niistä olisi hyvä pitää kiinni jatkossakin, Hänninen arvioi. Lisää päänsärkyä niin pian valittaville päättäjille kuin pelastusalan ammattilaisille tuo asetettujen valmiusaikojen tavoittaminen. – Vaativin aikaongelma taitaa on harvaan asuttujen alueiden sivupaloasemilla, Hänninen toteaa. Mikkonen arvioi, että valmiusaikatavoitteen toteutumiseen tarvitaan ammattihenkilöstöä pienemmillekin paloasemille. – Samalla ihmisille tärkeä turvalli-

suutta tuova läheisyys toteutuisi, hän painottaa. HAASTEITA JA SÄÄSTÖÄ riittää sotessa siis pelastuspuolellekin. Pelastusväellä on toiveena, että päättäjillä riittää ymmärrystä myös heidän alansa tarpeisiin. Äänekoskella ovat pelastusasiat jo valmiiksi kutakuinkin hyvässä mallissa. Talo on uusia ja ajanmukaista kalustoa sekä välineistöä on ylimmän riskiluokituksen mukaisesti. Vain sukellusyksikkö on Jyväskylässä asti. – Äänekoski on tällä hetkellä toinen läpi viikon ja ympärivuorokautisesti miehitetty paloasemapaikkakunta maakunnassa, Hänninen kertoo. Pelastusresurssien vaatimuksia nostavat suurteollisuus, liike-elämä ja kaupungin halki kulkeva nelostie. Äänekosken paloasemalla on tällä hetkellä kirjoilla nelisenkymmentä työntekijää. Äänekosken sivupaloasemat Suolahdessa, Konnevedellä, Konginkankaalla ja Sumiaisissa toimivat pääosin sopimus- ja vapaaehtoisvoimin. – Jo pitkään on maakunnassa toimittu mallilla, jossa lähin ja tilanteeseen sopivin yksikkö lähtee apuun yli kuntarajojen ja tarvittaessa kauemmaksikin, Hänninen kertoo.

5


ME HALUAMME HOITOA JA SOSIAALIPALVELUJA ON SAATAVA TARVITTAESSA KOKO KESKI-SUOMESSA

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ

RIITTÄVÄ SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON HENKILÖSTÖ TAKAAMASSA PALVELUITA

Perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon on päästävä 7 päivässä hoidontarpeen arvioinnista. Hoidon tarve pitää arvioida samana päivänä, kun asiakas on ottanut yhteyttä. Hoitolupaus koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia, eli myös mielenterveyden haasteiden kanssa hoitoon pitää päästä viikossa. Pitkäaikaissairaille on aina tehtävä hoito- ja kuntoutussuunnitelma ja huolehdittava hoidon jatkuvuudesta. Suunterveydenhoito on kaikkien saatavissa oikea-aikaisesti, hoidon tarpeen arviointi pitää tehdä samana päivänä, kun yhteyttä on otettu ja kiireettömän hoidon hoitotakuun on lyhennyttyä puolesta vuodesta kolmeen kuukauteen.

Sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ennaltaehkäisyyn on panostettava. Varhaisen tuen saanti ehkäisee syrjäytymistä ja eriarvoisuutta tehokkaasti. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut on organisoitava niin, että työ perustasolla vahvistuu ja lähetteiden tarve erikoissairaanhoitoon vähenee. Ennaltaehkäisevän työn tulisi olla toiminnan lähtökohta. Sairauksiin ja ongelmiin puututaan ajoissa, jotta tilanteet ehdi kehittyä vakaviksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoimen henkilöstö tuottaa kaikki edellä kuvatut palvelut. Hyvä henkilöstöpolitiikka on avainasemassa palveluiden turvaamisessa ja kehittämisessä. Vain osaava ja motivoitunut henkilöstö takaa, että palvelut ovat hyvät ja niitä on riittävästi saatavilla. Tarvitsemme paitsi osaavaa, mutta myös motivoitunutta ja hyvinvoivaa terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstä. Sote alan koulutusta lisättävä yhteistyössä oppilaitosten kanssa.

184

195

Ikääntyneiden kotona asumista on tuettava monipuolisen avun ja tuen turvin. Ikääntyneiden neuvola- ja kuntoutuspalveluita tulee kehittää. Palvelutarpeen muuttuessa on taattava kaikille ikääntyville turvallinen arki. Tarvittaessa sekä lyhyt että pitkäaikainen palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen tulee olla mahdollista. Omaishoidon tukea pitää laajentaa ja sen asemaa vahvistaa.

224

232

241

256

JUHA HYÖTYLÄINEN

KARI KIISKINEN

PEKKA OULI

MAIJA PIITULAINEN

SEPPO RUOTSALAINEN

JOHANNA VERTAINEN

hoitotason ensihoitaja, ensihoidon kouluttaja

työsuojelupäällikkö

digitaalisten oppimisympäristöjen asiantuntija

kunnallisneuvos, lausuntataiteilija

s/a käynninvarmistaja

lähihoitaja, pääluottamusmies

6

2 8 2 • 2 02 2

| Ä KS


Vakavaa, mutta sekavaa, sanoo kansa Soteponnistukset ovat jääneet koronan varjoon, pohtii äänestäjä aluevaalien alla. Tärkeä se taitaa olla ja hyväksi pitäisi tulla, tuumailee äänekoskelainen Kai Tammelin, kun kysytään soteuudistuksesta ja jatkaa, että aika näyttää miten käy. Hän kertoo, ettei ole seurannut uudistuksen kulkua kovinkaan innokkaasti, mutta hyvinvointialueen painoarvo on kyllä hahmottunut. – Se on ollut sen verran sekavaa touhua ja paljon on vieläkin kysymysmerkkejä, että ei siitä ole saanut oikein tolkkua. Iso juttu kuitenkin kansalaisten kannalta. Tammelin arvioi, että hässäkkää on saatava hoitamaan osaavia päättäjiä, jotka saavat suunsa auki ja ottavat asioista selvää. – On kai sitä lähdettävä taas äänestämään. Pannaan asialle paikallinen sanavalmis ihminen, jolla pysyy oma pitäjä mielessä. Tammelin kertoo olevansa ihan tyytyväinen Äänekosken palvelutasoon. – Ainakaan huonompaan suuntaan ei asioita saa päästää.

– Onhan se hyvä, että haetaan terveys- ja sosiaalipalveluihin sujuvuutta, mutta ei minulla ole hirveän selkeää kuvaa siitä mitä on tulossa, pohdiskelee äänekoskelainen Roosa Tourunen. Hän kertoo aloittavansa lähihoitajaopiskelut lähiaikoina ja arvioi että niiden myötä kuva sotesta kirkastuu. Toiveena on, ettei uudistushässäkässä mentäisi taaksepäin. – Se nyt on sentään varma tieto, että homma on isollaan, ja pelkona että tekojen sijasta kuullaan paljon sanahelinää. Tourusen lähipiirissä on ikäihmisiä ja esille nousee huoli heidän hyvinvoinnistaan. – Minun mielestä on tärkeää, että peruspalvelut säilyvät lähellä saatavilla. Äänestämään nuori nainen menee ehdottomasti. Toiveena on ehdokas, joka saa suunsa auki, ottaa asioista selvää ja osaa neuvotella. – Sillä lailla ne päätökset ja kompromissit syntyy.

– Olen toki jonkin verran seurannut soteuudistuksen etenemistä, mutta vaikeaa on ennakoida miten hyvin se alkaa toteutua, pohdiskelee äänekoskelainen Sisko Jaakkola. Harri Jaakkola täsmentää, että sekavaa on ollut ja on edelleen. Palveluita toki saadaan jatkossakin, mutta siitä on pelkoa, että vaikka nimi ja isäntä muuttuvat toiminta polkee paikallaan. – Ellei kehitystä tapahdu, on koko hanke ollut turha ja kallis. Aika näyttää, miten käy. Jaakkolat täsmentävät, että toki toivovat, että mennään parempaan päin. Valta on jatkossa harvemmissa käsissä. Siksi pian vaaleissa valittavilta päättäjiltä vaaditaan paljon. – Tarvitaan realismia ja kykyä nähdä suuria kokonaisuuksia. Etsimme ammattilaista, jota voimme äänestää, Jaakkolat toteavat.

– Onhan tämä jokseenkin möhnänen tilanne. Korona vie ihmisten mielenkiinnon ja hyvinvointialue vaaleineen on jäänyt taka-alalle, arvioi Niina Rautanen, soteponnistusten nykyvaihetta. Hän kertoo kyllä seuranneensa uutisia, mutta asioiden hahmottaminen on hankalaa. Sylissä sätkivä Seela Rautanen vaatii äidin huomion ja Ilkka Rautanen jatkaa jutustelua myöntämällä, että hänen osaltaan sotetieto on jäänyt vieläkin enemmän hakusalle. – No vielä ehtii viime metreillä perehtymään ja löytämään sopivan ehdokkaankin. Kyseessä on sen verran isot asiat, että totta kai äänestämme. Pariskunta on muuttanut Äänekoskelle puolisen vuotta sitten ja on ihan tyytyväinen kaupungin palvelutasoon terveydenhuollonkin osalta. – Jos sote ei tuo takapakkia, niin mikäpä täällä on asustella, Ilkka Rautanen toteaa. – Nyt pitäisi löytää sellainen ehdokas, joka osaa pitää pienempienkin kuntien puolta, Niina Rautanen tuumailee.

Äänelläsi äänekoskelaisia aluevaltuustoon • Hyvä lapsuus kuuluu kaikille

74 Tommi sulkala KM, henkilöstöjohtaja

• Oikeus hyvään ja turvalliseen ikääntymiseen

80

• Edistetään terveyttä ja turvallisuutta

Kimmo tuikka FM, lukion lehtori

• Yhdenvertaisuus on perusoikeus

307

311

332

Piia Flink-Liimatainen

Jari Hietasaari

Minna Kuusjärvi

projektipäällikkö terveystieteiden maisteri Äänekoski, Suolahti

merkonomi Äänekoski, Suolahti

kirjanpitäjä Äänekoski, Honkola

365

Mika Vesalainen

yliopisto-opiskelija lähihoitaja Äänekoski

ENEMMÄN PALVELUA, VÄHEMMÄN HALLINOINTIA !

550 TAINA GEIJER Lähihoitaja

562 OLLI JÄMSÉN Diplomi-insinööri, projektipäällikkö

585 TOMMI LUNTTILA Yrittäjä, maa- ja metsätaloustuottaja

587 TERHI MINKKINEN Tradenomi YAMK, työsuhde- ja työhyvinvointiasiantuntija

616 KATI SOMISKA Erikoissairaanhoitaja


TASA-ARVOISET HYVINVOINTIPALVELUT KOKO KESKI-SUOMESSA Iiris Assaf

88

Rosa Heikkinen

96

Matleena Häätylä

104

Juha (sit.) Karppanen

112

Heta Kopra

120

Oman äidinkielen opettaja JYVÄSKYLÄ

Opiskelija, YTK JYVÄSKYLÄ

89

Leo Heinämäki

97

Yrittäjä JYVÄSKYLÄ

Tarjoilija JYVÄSKYLÄ

Sirkku Ingervo

105

Sonja Karppinen

113

Teppo Koski

121

Erityisopettaja, sosiaali­ työntekijä, opo JYVÄSKYLÄ

Erityispedagogiikan opiskelija, ohjaaja JYVÄSKYLÄ

Muusikko, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Akseli Ekola

90

Santeri Helakallio

98

Kati Jetsu

106

Katariina Kautto

114

Joona (sit.) Koskimies

122

Opiskelija JYVÄSKYLÄ

Opiskelija, JYY:n edustajiston jäsen JYVÄSKYLÄ

Terveydenhoitaja TOIVAKKA

Työvalmentaja JYVÄSKYLÄ

Alistair Dunn

Tahvo Eronen

91

Maarit Helin

99

Kari Jokinen

107

Sirpa (sit.) Keskinen

115

Anne (sit.) Kovanen

123

Eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Opiskelija JYVÄSKYLÄ

Koulunkäynninohjaaja LAUKAA

Nuorisokodinohjaaja, sosionomi (AMK) JYVÄSKYLÄ

92

Irma Hirsjärvi

100

Tapani Kaakkuriniemi

108

Jemo Kettunen

116

Viljo Kumpulainen

124

Lähihoitaja JYVÄSKYLÄ

Lähihoitaja, ohjaaja TOIVAKKA

Sairaanhoitaja, vara­ pääluottamusmies JYVÄSKYLÄ

Arja Flyktman

Perushoitaja, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Tutkija, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Muusikko, teologian yo. ÄÄNEKOSKI

Sairaanhoitaja YAMK JYVÄSKYLÄ

Viilusorvaaja, eläkeläinen LAUKAA

Ennakkoäänestys kotimaassa 12.–18.1.2022. Vaalipäivä 23.1.2022

93

Anne Honkanen

101

Riitta Kangas

109

Paula Kinnunen

117

Helena Kurvinen

125

Sampo Lamminsalo

128

Ammattialatoiminnan asiantuntija JYVÄSKYLÄ

Tutkija, Työttömien keskusjärjestön pj. JYVÄSKYLÄ

Psykiatrian erikois­ lääkäri, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Sami Haapakoski

Sairaanhoitaja, AMK SAARIJÄRVI

Laitoshuoltaja JÄMSÄ

94

Veli Hytönen

102

Yrittäjä ÄÄNEKOSKI

Koneistaja MULTIA

Ari Harlamow

95

Kari (sit.) Häkkinen

103

Markku Kankainen

111

Tiina Kontio

119

Miia (sit.) Laakso

127

Elina Liekkinen

130

Muurari JYVÄSKYLÄ

Eläkeläinen, VTM UURAINEN

Vanerityöntekijä HANKASALMI

Anne-Maria 110 Kankainen (sit.) Lähihoitaja ÄÄNEKOSKI

Entinen omaishoitaja, valt. yo JOUTSA

Ohjelmoija JYVÄSKYLÄ

Riikka Happo

Kari Koivisto

118

Matleena Käppi

126

Matti Leino

129

Kirvesmies, yrittäjä LAUKAA

Paperimies, kaupunginvaltuutettu JÄMSÄ

Laitoshuoltaja, lähihoitaja JYVÄSKYLÄ

Projektipäällikkö, opiskelija JYVÄSKYLÄ

Emeritusprofessori JYVÄSKYLÄ

Sairaanhoitaja JYVÄSKYLÄ

Yhteisöpedagogi­ opiskelija JYVÄSKYLÄ


VASEMMISTOLIITON EHDOKKAAT ALUEVAALEISSA 88-173 Senja Länsiö

131

Minnamari Niinivirta (sit.)

139

Ilkka Pernu

147

Jenny Riikonen

155

Mette Toikkanen

163

Cenk Yakinlar

171

Psykologian opiskelija ÄÄNEKOSKI

Sirpa Martins

132

Henri Närhi

140

Kari Perttula

148

Ville (sit.) Rusanen

156

Ira Vainikainen

164

Kari Yksjärvi

172

Hoiva-avustaja ÄÄNEKOSKI

Terveydenhoitajaopiskelija JYVÄSKYLÄ

Ylihoitaja, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Yrittäjä, henkilökohtainen avustaja JYVÄSKYLÄ

Opettaja, media-alan ammattitutkinto JYVÄSKYLÄ

Tradenomi JYVÄSKYLÄ

Tuomas Närväinen

141

Marjut Pollari

149

Michelle Seppälä

157

Elli Veijanen

165

Hanna Ylläs­ järvi­Kuitunen

173

Katja Oksanen

142

Petri Pukari

150

Mihail Seppälä

158

Aarne Vesterinen

166

Traktorinkuljettaja, JHL:n pääluottamusmies MUURAME

Sosionomi ÄÄNEKOSKI

Taloushallinnon merkonomi JYVÄSKYLÄ

Tapahtumakoordinaattori JYVÄSKYLÄ

Työnvälityksen asiantuntija JYVÄSKYLÄ

134

Kahvilatyöntekijä JYVÄSKYLÄ

Myyjä SAARIJÄRVI

Kaupunginvalt., yhteiskuntapolit. maisteriopisk. JYVÄSKYLÄ

Viivi Missonen

Palveluasiantuntija, sosionomi MUURAME

Ohjelmoija JYVÄSKYLÄ

Yrittäjä JYVÄSKYLÄ

Laitosmies, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

133

Metallimies, eläkeläinen LAUKAA

FM, eläkeläinen LAUKAA

Luokanopettajaopiskelija JYVÄSKYLÄ

Erkki Mikkilä

Muusikko JYVÄSKYLÄ

Ilidio Mon­ teiro Flores

135

Arja Paakkanen

143

Jyrki Puttonen

151

Carita Sohlman

159

Maire Vidgrén

167

Koulunkäynninohjaaja ÄÄNEKOSKI

136

Hannu (sit.) Pasanen

144

Ritva (sit.) Pyykkönen

152

Antti Suora

160

Matti Virtanen

168

Tarkastaja, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Kaupunginvaltuutettu, toimittaja JÄMSÄ

Opiskelija LAUKAA

Erityisluokanopettaja, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

137

Jani (sit.) Pasanen

145

Matti Pöppönen

153

Harri Taipale

161

Heli Vuorinen

169

Sairaanhoitaja JYVÄSKYLÄ

Materiaalityöntekijä LAUKAA

Lehtori, FM ÄÄNEKOSKI

Jari Määttä

138

Pekka (sit.) Penttinen

146

Oskari Rantala

154

Eila Tiainen

162

Vesa Välilä

170

Lähihoitaja, ohjaaja LAUKAA

Autonkuljettaja, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Puuseppämestari JYVÄSKYLÄ

Sairaanhoitaja AMK, teatterityöntekijä JYVÄSKYLÄ

Kulttuurijohtaja ÄÄNEKOSKI

Heikki Multanen

Koomikko, linja-autonkuljettaja JYVÄSKYLÄ

KTT, eläkeläinen HANKASALMI

Lähihoitaja JYVÄSKYLÄ

Lehtori, FM, eläkeläinen JYVÄSKYLÄ

Jorma Muhonen

Väitöskirjatutkija JYVÄSKYLÄ

Toimittaja FM JYVÄSKYLÄ

Eläkeläinen, erityisluokanopettaja JYVÄSKYLÄ

keski-suomi.vasemmisto.fi


Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022 ja kestää 31.5.2025 saakka. Jatkossa aluevaalit toimitetaan kuntavaalien yhteydessä joka neljäs vuosi ja aluevaltuuston toimikausi alkaa kesäkuun alusta.

Aluevaalit pähkinänkuoressa Aluevaalit ovat elintärkeät vaalit ja äänelläsi on suora vaikutus arkeesi. Vaalit pitää sisällään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen, joka on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Aluevaaleissa Keski-Suomeen hyvinvointialueelle valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään siitä, miten ja millaisia tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustoimen palveluita keskisuomalaiset saavat. Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Tulevat aluevaltuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Kiinnostaako sinua, kuinka terveyskeskuksemme palvelut toimivat? Toimiiko sosiaalipalvelut, lasten, nuorten ja perheiden palvelut? Entäpä oppilas- ja opiskeluhuolto tai mielenterveys-, päihdepalvelut ja hammashoitolat? Ikääntyneiden, vammaisten ja työikäisten hyvintointi ja neuvolatoiminta? Olisikos hyvä, jos pelastus- ja ensihoitokin olisi saavuttevissa? Jos vastaat edes yhden kerran kyllä, käy vaikuttamassa!

Keski-Suomen hyvinvointialue muodostuu Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Jämsän, Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Konneveden, Kyyjärven, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Pihtiputaan, Saarijärven, Toivakan, Uuraisten, Viitasaaren ja Äänekosken kunnista. Uudistuksessa on kyse sekä palvelujen rakenteellisesta että sisällöllisestä uudistamisesta, jonka tavoitteena on: • turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville, • parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, • kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, • turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, • vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin ja • hillitä kustannusten kasvua. Aluevaltuutetut päättävät: • hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta, kuten palveluverkoston periaatteista, • pelastustoimen palvelutasosta, • hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta eli siitä, mihin rahoja suunnataan ja • jäsenten valitsemisesta toimielimiin. Hyvinvointialueet tulevat olemaan suuria työnantajia. Vuoden 2023 alussa kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy hyvinvointialueille noin 216 000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöä.

10

2 8 2 • 2 02 2

| Ä KS


ÄÄNESTÄ

SUOMALAINEN

ENSIN

PERUSSUOMALAISET  KESKI-SUOMI 455 Timo Aalto Merkantti, Taksiyrittäjä

465 Matias Holmström (sit) Opiskelija, Upseeri

475 Karli Kelk

Filosofian maisteri, Teurastomotyöntekijä

485 Antero Kotka Sähkötekniikan insinööri (AMK)

495 Janne Luoma-aho

Ruiskumestari, Pelastusalan päällystötutkinto AMK

505 Mika Nousiainen

Yrittäjä, Kaupunginvaltuutettu

515 Tuija Rinne

Talouskonsultti

525 Tero Sironen

Metallityöntekijä, Tarjoilija

456 Jyrki Ahlgren

Evp lääkintävahti­ mestari­palomies

466 Aki Hytönen

Projektityöntekijä

KTM, Tutkintasihteeri, Varavaltuutettu

467 Tomi Immonen Everstiluutnantti, evp

476

477

Tero Kemppainen

Vuokko Kinnunen

Kirvesmies

486 Anne-Helena Lahtinen

Sosiaalialan ohjaaja

496 Jere Malila

Testausinsinööri, Yrittäjä

506 Birgit Ohra-aho Lähihoitaja

516 Hannu Rossi

Sairaanhoitaja, Osastonhoitaja

526 Henri Sorvali

Varavaltuutettu, LVI­asentaja

535

536

Markku Tammela

Tuire Riekkovaara

Kiinteistönhoitaja, Korjausrakentaja

457 Mimori FellmanNärhi

Lähihoitaja, sairaanhoitaja­ opiskelija

YTM, Lehtori

487 Marko Laitinen

Käynnissäpitäjä, Kaupunginvaltuutettu

497 Martti Martinmäki

(sit.) Everstiluutnantti evp, Maaseutuyrittäjä

507 Harri Oksanen Kunnossapitäjä, Sähköasentaja

517 Pirkko Ruuska

Kotipalveluyrittäjä

527 Marjo Tiainen Laitoshuoltaja, Välinehuoltaja

458 Joni Frisk

Sähköasentaja, Kaupunginvaltuutettu

468 Kauko Isomäki Urakoitsija

478 Marko Kolula

Ensihoitaja, YAMK, Ensihoidon kenttä­ johtaja

488 Lauri Lax

Vesilaitoksenhoitaja, Liikuntapaikkojen­ hoitaja

498 Marjo Mitronen Sairaanhoitaja

508 Ilpo Oksanen Yrittäjä, Eläkeläinen

518 Heli Räisänen

Liiketalouden tradenomi, Myyjä

528 Marko Tiainen

CNC­koneistaja/ ohjelmoija, Järjestyksenvalvoja

459 Kaisa Garedew

Lähihoitaja, Tradenomiopiskelija Kaupunginvaltuutettu

460 Jukka Haaparanta Lähihoitaja, Ensihoitaja

469

470

Piia Isännäinen

Jamaica Kaihlaniemi

Eläkeläinen

FM, Ratkaisuasiantuntija

479

480

Marko Korpikoski

Hannu Korppi

Autonkuljettaja

Sairaanhoitaja

489

490

Timo Lehtonen

Joni Leppänen

Ylikonstaapeli

Ka­kuljettaja

499 Mika Mäkelä

Pakkaussuunnittelija, Toimihenkilö

500 Tapani Mäki

Eduskunta­avustaja, Kaupunginvaltuutettu

509

510

Kari Pajunen

Joni Parkkonen

Piirisihteeri

FM, Fyysikko

519

520

Virpi Salminen

Matti Salokas

Yrittäjä, Kunnanvaltuutettu

Rakennusinsinööri, Projektipäällikkö

529 Marke Tuominen

Kaupunginvaltuutettu, Sos.alanohjaaja

530 Amanda Vilhunen

# Suomalainen ensin

Putkiasentaja

461 Mika Heinonen

Logistiikkavastaava, Opiskelija

471 Saku Kaistinen Liikenneinsinööri, omaishoitaja

481 Tomi Koskela

Koneistaja, Kunnanvaltuutettu

491 Tommi Leppänen Yrittäjä, Sopimuspalomies

501 Jarmo Nahkamäki Kuljetusteknikko, Omaishoitaja

511 Antti Peltomäki

Ajoneuvoyhdistelmän­ kuljettaja, Kaupunginvaltuutettu

462 Joona Hintikka

Logistiikkainsinööri, Kunnanvaltuutettu

Kansanedustaja, Kaupunginvaltuutettu

Trukinkuljettaja, Kaupunginvaltuutettu

Tekninen asiantuntija

Lähihoitaja

Yrittäjä, Lähihoitaja

Ompelija, Siivooja

Avainasiakas­ päällikkö

Kapteeni evp

503 Satu Nieminen

Oikeustradenomi, Julkishallinnon yo­merkonomi

513 Karita Puttonen Lähihoitaja, Ohjaaja

523 Tommi Seriola Hoitologistikko

532 Jouni Vuori

Kuljetusjärjestelijä, Kaupunginvaltuutettu

Lvi­huoltoasentaja, Varavaltuutettu

474 Pekka Kataja

Eduskunta­avustaja

484 Joni Kotilainen

Yrittäjä, Kaupunginvaltuutettu

493 Markku Liukkonen

512 Virpi Pulkkinen

522

Liikunnanohjaaja, Kaupunginvaltuutettu

483 Satu Koskinen

502 Sirpa NiemeläTomperi

Teemu Savolainen

531

Yhdistelmäajo­ neuvonkuljettaja

492 Aki Lilja

464 Mikko Holmberg

473 Mikael Karjalainen

482 Markos Koskinen

521

Petra Virtanen

Laatoittaja, Suntio

472 Toimi Kankaanniemi

Eemeli Saukkola

Tradenomi­opiskelija

463 Kari Hokkanen

533 Arto Åkerman Yrittäjä

494 Kimmo Loukkumäki Yrittäjä

504 Jyrki Niittymaa

Veturinkuljettaja evp, Taksiyrittäjä

514 Marjo Rautiainen Tiimiesimies

524 Riitta Siikaranta FK, Psykologi

534 Ari Lahtinen

Autonkuljettaja

vaalit.perussuomalaiset.fi Maksaja: Perussuomalaisten Keski­Suomen piiri ry


Ville Rantanen on aluevaalien nuorin äänekoskelainen ehdokas, juuri 25 vuotta täyttänyt. Maija Piitulainen taas koko Keski-Suomen iäkkäin ehdokas, sillä maanantaina tuli mittariin tasan 80 vuotta.

Ikä on muutakin kuin numeroita Kun äänekoskelaiset aluevaaliehdokkaat, nuorin ja vanhin, istuvat saman pöydän ääreen, ei kuultu ikärasismia, ei boomeriksi tai noviisiksi nimittelyä. Marjo Steffansson

E

nsin käydään läpi, mistä tullaan ja kenenkä poikia ollaan. Kun koko Keski-Suomen ehdokaslistojen iäkkäin, Maija Piitulainen (sd) hoksaa, kuka Ville Rantanen (kesk) on, alkaa muistelu. – Myöhän tehtiin politiikkaa Suolahdessa sinun isoisäsi, Unton, kanssa! Kerro terveisiä. Ville lupaa viedä terveiset perille. Lupasi antaa myös pappansa puhelinnumeron, ja toivotti Maijan tervetulleeksi kotiinsa Paatelaan, jossa virkeä 93-vuotias pappa vielä asuu. – Minä tulen, kiitos kutsusta, Maija hymyilee. Maija Piitulainen täytti maanantaina 80 vuotta. Juhlat jäivät koronan vuoksi pitämättä, kakkukestejä ei vietetä sillä riskiä villiintyneen koronan vuoksi ei riskiryhmään kuuluva ota. Maija syntyi jatkosodan jalkoihin, tammikuisena pakkaspäivänä. Ville taas 1990-luvun lamasta ulos pyristelevään Suomeen. Ikäeroa heillä on lähes tasan 55 vuotta. Kun Suomi aloitti jälleenrakennustyönsä jatkosodan ja lamavuosien jälkeen, oli siinä paljon yhteistä: toivo ja luottamus tulevaan. Niin on myös Suomen historian merkittävimmällä kuntauudistuksella, aluevaaleilla. Kyse on elintärkeistä vaaleista. – On tärkeää taata laadukkaat palvelut kaikenikäisille, Maija sanoo. – Ja palveluiden saatavuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Palveluita pitää löytyä pienten kuntien lisäksi myös isommista taajamista, kuten Konginkankaalta, Suolahdesta ja Sumiaisista, Ville lisää.

12

MOTIIVIT lähteä aluevaaliehdokkaaksi ovat yhtäläiset. Maijalle ikä on muutakin kuin numeroita. Se on myös kokemusta, sitä omakohtaistakin. Maija on ollut pois aktiivisesti politiikasta jo lähes kaksi vuosikymmentä. Vaikuttamista hän ei ole lopettanut, ja on viime vuodet toiminut vanhus- ja vammaisneuvostoissa. – Sairastuin jo nuorena kuolemanvakavasti, eli ihmisellä voi olla heikko hetki milloin tahansa, ei se ikä sanele. Vanhusja vammaisneuvostoissa toimiminen on hyvinvointipolitiikkaa parhaimmillaan. Olen halunnut olla mukana, sillä niissä voi vaikuttaa suoraan ihmisen elämään ja hyvinvointiin, jotka usein ajan politiikassa olevat usein unohtaa. Lähdin mukaan juuri siksi, että pää pelaa, vaikka jalat eivät aina tahdo pelata. Nyt ollaan menossa peruskysymysten äärelle, ja mukava, että Ville olet lähtenyt mukaan, sillä tämä koskettaa kaikkia, Maija kiittelee. Ihmisen hyvinvointi koostuu monesta asiasta: ympäristöstä, kulttuurista, liikunnasta ja hyvästä mielestä. – Tärkeintä on, että ihminen kokee olevansa turvassa niin henkisesti että fyysisesti. Että ihminen kokee, että hänestä pidetään huolta, Maija sanoo. Tämän päivän yhteiskunnassa on paljon pahoinvointia. Nuoret voivat pahoin. Pitkittynyt, jo pian kaksi vuotta kestänyt koronatilanne on kuin bensaa pahoinvoinnin liekkeihin. – Vanhukset kokevat, että heidät on hylätty, Maija huokaa. VILLE RANTANEN on jo tuttu kasvo politiikasta. Nuoresta iästä huolimatta hän on innostunut vaikuttamisesta ja siksi pyrkinyt jo kaksissa edellisissä kuntavaaleissa vaikuttajan paikalle. Ensimmäinen yritys toi paikan ympäristö-

lautakuntaan ja viime kesän vaaleissa napsahti tarkastuslautakunnan jäsenyys sekä varavaltuutetun paikka. Ville kertoo, etteivät hänet tuntevat kaverit olleet lainkaan yllättyneitä, kun hän lähti aluevaaliehdokkaaksi. – Myös nuorten ääni on tärkeä saada kuuluviin ja olen mielelläni viestinviejän roolissa. Kyseessä on täysin uudet vaalit ja uusi, jättimäinen kenttä, joten tietotaitoa pitää olla. Itse lupaa ottaa selvää asioista, jos en tiedä. Huolenaiheita riittää. Ville on huolissaan, kun pieneneviltä kyliltä viedään palveluja pois, mutta palveluja tarvitsevat vanhukset pysyvät tutuilla, turvallisilla sijoillaan. – On hurja juttu, jos palvelut ovat Jyväskylässä. Hoitoa ja hoivaa pitää saada kotiin. MAIJA luottaa ihmisen viisauteen ja kekseliäisyyteen. – Tulevaisuudessa palveluja tuotetaan toisella tavalla, siten, että niitä tuodaan ihmisen lähelle. Olen jo nyt huomannut muutosten merkkejä ilmassa: minulle soittaa lääkäri Keskussairaalasta, eikä minun tarvitse soittaa ja jonottaa musiikkiluukkuun. Myös sosiaalipuolella pitäisi jalkautua enemmän. Olen täsmälleen samaa mieltä Villen kanssa: ihmisten pitää saada ja voida asua omassa kodissaan niin kauan kuin mahdollista. – Kotisairaanhoitoon pitää satsata tulevaisuudessa enemmän, Ville painottaa. Ville ja Maija ovat yhtä mieltä siitä, että Äänekosken terveyskeskus voisi tulevaisuudessa toimia yhä laajemmalle väestöpohjalle - lähinnä sinne pohjoisen Keski-Suomen suuntaan. – Meillä on jo rakenteet ja hyvä talo olemassa, Maija muistuttaa.

VILLE ei usko uudistuksen tuovan irtisanomisia vaikka työnantajan nimi muuttuu. Hän toivoo enemmän arvostusta hoito- ja hoivatyössä oleville henkilöille. – Nyt hakataan hallintoon hurjasti rahaa, se on sama, missä hallinto sijaitsee, kunhan vain tekevillä käsillä on töitä ja töistä pitää saada asianmukainen ja arvostava palkka, Maija sanoo. – Olisin valmis korottamaan palkkoja, jotta työvoima pysyy ja sitä saadaan tulevaisuudessa lisää, Ville lisää. JOS MAIJA tulisi valituksi aluevaltuustoon on Villellä hänelle yksi tärkeä viesti: koulutuksen lisääminen ja kynnysten madaltaminen koulutuksiin pääsyyn. – Että saataisi väliinputoajat pois. Olen huomannut, että koulutuksen taso on laskenut ja halukkuus peruskoulun jälkeen koulutuksen hakemiseen on vähentynyt. Nivelvaiheessa pitäisi saada tukea ja kannustusta. Maija sanoo tämän huomion olevan tärkeä. – Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri! Jos taas Ville pääsee aluevaltuustoon, olisi Maija siitä iloinen. – Toivoisin, että sinulla olisi enemmän viisautta kuunnella kuin puhua. Ja puhua vasta sitten kun sydämmessäsi koet, että asia on varmasti oikea. Kuuntele juuri niitä ruohonjuuritason ihmisiä, heitä jotka palveluita tarvitsevat. Opettele neuvottelutaitoa ja yhteiseen hyvään päätökseen pyrkimistä. On helppo saada kahakka aikaan, siihen ei viisautta tarvita. Se on viisautta, että pyritään yhteiseen hyvään, Maija vinkkaa.

2 8 2 • 2 02 2

| Ä KS


ILMOITUS

SANA SINULLE

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA

HY VINVOINTIA

I

hmisen hyvinvointi syntyy hyvin arkisista asioista, vaikkapa puhtaudesta, ruuasta tai henkisestä jaksamisesta. Pian äänestetään uusissa aluevaaleissa. Valtuutetuilla on edessään iso tehtävä huolehtia keskisuomalaisten hyvinvoinnista. Siunausta pyydämme vaaliin ja itse työhön, kun se alkaa. Seurakunnat te-

kevät myös yhteistyötä erilaisissa hyvinvoinnin verkostoissa. Ihmisen hyvinvointiin kuuluu myös hengellisyys. Usko Jumalaan on monelle myönteinen voimavara ja toivon ylläpitäjä arjen keskellä. Uskoa Jumalaan ei tarvitse hävetä eikä pyytää anteeksi. Se, mikä on hyvällä tavalla kantanut sukupolvesta toiseen, kannattelee meitäkin.

Jasper Joel Järvinen, Julius Aapo Tapani Perälä, Jooa Jasper Ensio Mankisenmaa, Melissa Hilda Amalia Tikkanen, Eliel Leo Joonatan Pellonpää, Einari Reino Henrikki Puranen

Tällä luottamuksella on monia nimiä: Rakkaus, armollisuus, hyvyys ja toivo, joka tuo turvan elämässä ja kuolemassa. Uuden vuoden alkaessa Raamatun sanassa on lupaus: ”Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja ikuisesti.” (Hepr.13:8)

Perhekerhot, kirkkokahvit, aamupuurot ja kuorojen harjoitukset ovat tauolla 31.1. saakka.

Kappalainen

Toini Maria Polsa 98 v., Anna-Liisa Tourunen 95 v., Antti Johannes Rossi 95 v., Urho Kalevi Vilenius 90 v., Liisa Helena Sulakoski 87 v., Samuli Antero Pietiläinen 86 v., Reino Kalevi Lehtonen 80 v, Tuula Irmeli Huhtakoski 60 v.

SEURAKUNTATOIMISTO (Vellamontie 1a) on avoinna arkisin klo 9–12. Käynti kirkon pääovesta. Suosittelemme asiointia puhelimitse 050 4354751 tai 050 438 7326 (hautausasiat) tai 050 4389415 (haudanhoitoasiat) tai sähköpostilla aanekosken.seurakunta@evl.fi. Voimassa olevat viranomaisrajoitukset ajalla 3.1.31.1.2022: Kokoontumisrajoitus kaikissa seurakunnan yleisötilaisuuksissa ja kokoontuvissa ryhmissä 20 hlöä. Osallistujamäärään ei lasketa tapahtumassa työtehtäviensä vuoksi mukana olevia seurakunnan työntekijöitä. Jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa maksimiosallistujamäärästä voidaan hieman joustaa sielunhoidollisista syistä.

Katri Vuojus

VAPAAEHTOISET Harjaamaan kirkkojen lumisia rappusia. Ota yhteyttä Sari Vehmanen-Mäntynen p. 045 657 8899

SUMIAINEN Aamurukous maanantaisin klo 9 Kotipesässä Aamupuuro tauolla tammikuun. Su 16.1. klo 13 Messu kirkossa, Hirvonen, Niskala. Voit katsoa striimauksena seurakunnan facebookissa. Linkki kotisivuilla. To 20.1. klo 17 Raamattupiiri srk-kodin Kotipesässä.

ÄÄNEKOSKI Diakoniatoimisto palvelee ajanvarauksella p. 050 047 3758 tai 045 636 5191. Aamupuuro ja Kirkon Olkkari ovat tauolla tammikuun. Naistenpiiri, Hyvää huomenta eläkeläismiehet ja Hietaman Kahvitupa aloittavat helmikuussa jos tilanne sallii.

Nostamaan ja laskemaan Suomen lippu salosta. Ota yhteyttä Sari Vehmanen-Mäntynen p. 045 657 8899 Mukaan Sumiaisten jumalanpalvelusryhmään. Ota yhteyttä Lauri Pietikäiseen p. 040 576 0910 Vetämään pienryhmää Äänekoskelle. Ota yhteyttä Lauri Pietikäiseen p. 040 576 0910 Palvelevan puhelimen päivystystiimiin. Ota yhteyttä Jaana Sikorskiin p. 045 657 7665.

Pe 14.1. klo 18.30 Nettiseurat https://rauhanyhdistys.fi/aanekoski/ Su 16.1. klo 10 Messu kirkossa, Tourunen, Janhonen. Su 16.1 klo 16 Perheseurat netissä https://rauhanyhdistys.fi/aanekoski/

Toimituksien järjestämiseen suositellaan käytettäväksi seurakunnan tiloja. Koronapassia ei voi vaatia tapahtumissa 22.1. saakka. Tilaisuudet järjestetään terveysturvallisuuden ehdoilla. Kaikissa tilaisuuksissa vahva maskisuositus.

LAPSET, NUORET ja PERHEET SEURAKUNTA VERKOSSA SUOLAHTI Radiokirkko sunnuntaisin klo 10. Messulinkki kotisivujen etusivulla. Messu on kuunneltavissa myös tallenteena seuraavan viikon ajan. Jumalanpalvelukset striimataan tammikuussa eri kirkoista. 16.1. klo 13 Sumiaisten kirkosta. Linkki löytyy kotisivuilta. Iltarukous torstaisin klo 18 Facebookissa. Ti 18.1. klo 18 Ekumeenisen rukousviikon yhteinen rukousilta striimattuna https://facebook. com/suolahdenkotikirkko.

Diakoniatoimisto (Pajakatu 9) avoinna ti-to klo 10–12. Samoina aikoina myös pappi paikalla. Aamupuuro tauolla tammikuun. Raamattu- ja rukouspiiri tauolla tammikuun. Käsityöpiiri tauolla tammikuun. Puikkopiiri tauolla tammikuun. Su 16.1. klo 10 Messu kirkossa. Pietikäinen, Niskala.

Nuortenilta torstaisin klo 14–19 Äänekosken srk-keskuksessa 13.1. alkaen. Päiväkerhot alkavat joulutauon jälkeen viikolla 3. Perhekerhoja ei ole tammikuussa. 2.2. klo 17 alkaen Toinen toista -häätapahtuma Sumiaisten kirkossa. Tapahtumassa voi vähin valmisteluin mennä naimisiin. Riittää, että avioliiton esteet on tutkittu. Häätapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen 21.1. mennessä. Linkki ilmoittautumiseen löytyy kotisivuilta. Vihkimisen jälkeen seurakunta tarjoaa kakkukahvit parille ja heidän vierailleen ( max 5 /pari) srk-kodissa. Lisätietoja 050-4677915/Katri.

KONGINKANGAS Aamupuuro ja Gospel-ryhmä tauolla tammikuun. Maanantaikerhon aloitus siirretty, aloittaa ma 6.2. Su 16.1. klo 13 Messu kirkossa, Pietikäinen, Janhonen.

13 Ä KS | 2 8 2 • 2 02 2 Nettisivujemme www.aanekoskenseurakunta.fi lisäksi löydät meidät myös facebookista että youtubesta nimellä Äänekosken Seurakunta


Mies ja ääni yössä Lasse Hämäläinen

Valtaosa meistä tainnee ympäristöaatoksineen ja tekoineen toikkaroida sovinnollisesti jossakin välipolulla, enkäpä tuota keskitietä kiellä itseltänikään. Kotopallon tila otsooniaukkoineen askarruttaa, mutta hiilijälkeä tuppaa vaan kertymään. Onks, konks minkäs teet! Pitäis varmaanni topakoitua. Vaan tullaanpa fäärien ääristä tähän ihan omille nurkille. Vaikkapa kotikaupungin saasteenomaisiin ääni-ilmiöihin Semmoisiin vakavasti yöllisen unielämän sujuvuutta haittaaviin ympäristöepäkohtiin, kuten mökään ja meteliin. Tässä kohdin voi mennä sujuvasti kukin ite itteensä ja ottaa vielä sujuvammin lähimmäiset huomion kohteeksi nimimerkillä toosa pienemmälle! Työvuosien myötä syntynyt kiinnostukseni ihmiselukan edesottamuksiin on eläkevuosien ja muun tekemisen puutteen vuoksi sen kun vain lisinyt melkeinpä korttelikyttäyksen asteelle ja monenmoista elämystä onkin sitten eteen sattunut. Niinkö tämäkin tapaus alkutalvella puoliyön kutveessa. Torin kulmilla asustellessa sen näky-

mät ja kuulumat ovat hyvinnii ulottuvalla. No, huuvattivat taasen autohumppaa turkasen lujaa ja pitivät muutenkin yllä elämää. Nuku siinä sitten. No, kun tuli hankittua kesällä hävittömän valoisa patterilamppu, niin pitihän sitä päästä koklaamaan, jotta selkeisi, että mitä ne siellä Ärkkärin eessä het nurin ja oikein melskaa. Jospa vallan tappelisivat! Jo vain lankesi lampusta valakeus ja jo heti päälle ikään kuin tuli ja leimaus ilmestyi eteen ilopilleriksi hillitön ilimiö. Het pirkule vieköön pervormanke koko ukko. Pyrynä hulmahti näyttämölle (torille) piikkipuskan poikki yltiöujostelematon nuorukainen. Venkulana vääntelehti valokeilassa ja eteni orankina (tuttu otus luonto-ohjelmista) ja toppasi parkaisten äkisti puolikyykkytakakenoon. (Todettakoon, että asennosta meno etenee helposti ripaskaksi. Tieto on todistettu paikkansa pitäväksi yya-ajan esiintyjäryhmävaihdon yhteydessä. Asento kokeiltu myös omakohtaisesti, jolta osin homma meni heti persiilleen.) Nyt ei pistetty tanssiksi eikä pyllähdelty, vaan vääntelehdittiin ja äännähdeltiin. Torin yössä kajahti kova komento. Arvostelussa totean, että huuto oli jotenkin särkynyttä ja suorastaan suruvoit-

toisaa, mutta ei silti anelevaa ja saatikka alistututta. Karheankuulakas vaikerrus olisi varmaan kelvannut viikon kaupunkiluontoääneksi ratioon. Siis loistoesitys lajissaan. Persärrässä ja nyrkit pystyssä toteutettu paatos toistui moneen otteeseen. Merkillepantavaa on, että ohjelmanumerossa kannustettiin laittomuuteen ja vieläpä häpeilemättömästi kaiken kansan kuullen. Ei tainnut taiteilija tietää, että yllytyksestäkin rankaistaan lähes samalla mitalla kuin teosta. Huusi vaan täysillä, että työnnä v-ttuun se valo! No eihän tuommoiseen alatyyliin voi suitsait yhtyä saatikka ryhtyä. Yritin selittää, että luvan varaista semmoinen touhu on, eikä sitä minun mielestä pitämän torilla kuuluttaa, jos vaikka onkin ite mokomaan touhuun tykästyny. Vaan ei kuunnellut, huusi vaan. Aattelin olla taipuisa ja kohteliassti ehotin, että olisiko somaa ja helpottaisiko, jos saattaisin valonlähteen toki omaan ahteriinne, etenkin jos nätisti pyydätte, eli tahdotte, haluatte, kaipaatte valoa omaan elämääs nääs.

hyvyyttä tuputti hätiin kättä pitempää. Ei mennyt perille sana, saatikka tarjous. Koeta nyt sitten minäkin tämmöisessä maalimassa olla ystävällisin mielin. Rakentaa rauhaa ja rakkautta. Het epistä! Ois varmaan tullu silimille asti, mutta ei ylettäny, kun olin parvekkeella ja kaidekin välissä. Sitten huusivat, sille että tuu pois, ne taitaa kuvata. Äkkilähöllä ukko ja tesipeliajopeli katosi. Tuli hiljaista Harmi kun ei kuvattu. Olis huutava ääni torilla ollu kyllä katottua kamaa netissä. Tuhtisti oli ääni- ja valosaastetta. Ei ois tarvittu enää kaupungin maineen kasvatukseen mitään sellutehtaan tohinaa taikka tuoksua, kun ois pistetty verkkoon mies ja ääni.

Herranen aika miten kimposi ja meni myteriksi, vaikka toinen vaan ihan hyvän

Talveen sopivin hybridi-kovavahaus Sisältää: Liuotinpesu +pienpoisto +raudanpoisto +Endurance hybrid vahauksen +ovenvälien pesu/kuivaus & jäätymisen esto hoitoaine ovitiivisteisiin

TALVITARJOUS

190€

HYBRIDI-KOVAVAHAUS

Talvipesuaineita, tiesuolaa, ja lumiharjaa suojaavampi, jopa 6kk kestoinen kiilto

14

2 8 2 • 2 02 2

| Ä KS


PALJON LASKETTAVAA! Ajankohtaiset rinnetiedot: laajis.fi/rinteet

Laaja valikoima hiihtokoulun kursseja! laajis.fi/hiihtokoulu

laajis.fi

Kärkkäinen & Niskanen Oy Palvelumme mm. • Perhe- ja perintöoikeus • Juridiset asiakirjat • Oikeudenkäynnit • Riidanratkaisut • Rikosoikeus

Ajanvaraus puh 020 768 9870 Kalle Niskanen Asianajaja, varatuomari

ÄÄNEKOSKI

Kauppakatu 27 B 22

S-Marketin pihassa klo. 10.30 - 11.30

Maksaja Perussuomalaisten K-S Piiri ry

ÄKS.FI Verkkosivuillamme uudet uutiset päivittäin!

Yrittäjä, tiedustele tehokkaasta verkkomainonnasta!

Yksityinen, paikallinen kaupunkilehti jaetaan Äänekosken ja Uuraisten taajaman joka kotiin ja yritykseen. Jakelu 11.000 kpl, normaalisti kahden viikon välein, joka toinen torstai. TORIKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

Toimitus Päätoimittaja Marjo Steffansson • 040 841 2945 • marjo@aksa.fi

Avoinna sopimuksen mukaan

tulevanuohous.fi 050 306 3659

Mukana aluevaaliehdokkaitamme joten tule sinäkin maistelemaan kunnon rokkaa

Oikeudellista edunvalvontaa vuodesta 1994

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT

Seuraava ÄKS ilmestyy torstaina 20.1.2022

KIERTÄÄ JÄLLEEN

LAUANTAINA 15.1.22

Jussi Kärkkäinen Asianajaja, varatuomari

Reija Jäälaakso Mikko Marttila Oikeustieteen maisteri, Asianajaja, luvan saanut varatuomari oikeudenkäyntiavustaja Hämeentie 1

SOPPATYKKI

paino: SANOMA MANU OY, TAMPERE

Ilmoitukset Myyntipäällikkö Pirjo Hakkarainen • 040 565 0941 • pirjo@aksa.fi

Ilmoitusmyynti Marjut Kinnunen • 040 730 4234 • marjut@aksa.fi

Ilmoitusvalmistus • ilmoitus@aksa.fi

Ilmoitushinnat Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,70€/pmm Värilisä 20€/lisäväri, 30€/4-väri Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,35€/pmm Kuolinilmoitukset 1,20€/pmm Hintoihin lisätään alv. 24% Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00.

Sivunvalmistus Max Steffansson jakelu: POSTI OY


Äänekoski on hyvä paikka asua ja elää!

Konginkangas okt

124 m2

Karilantie 4. 4mh, oh/tupakeittiö, pkh, ps, s, 2 wc, vh, et, aul. A 2007*. Viihtyisä ja uudehko omakotitalo aivan Konginkankaan kylän keskellä. Omalla 1500 m2 tontilla sijaitseva 4 makuuhuoneen puutalo. Kodikas 1 1/2 kerroksinen Kastelli-talo, joka odottaa uusia asukkaita. Mh. 145.000 €. 697597

Likolahti okt

109/134 m2

Hampputie 5. 3 mh, oh, k, kh, s, khh. E2018*. Kuntotarkastettu, päättyvän kadun viimeinen talo, jossa 3 makuuhuonetta, olohuoneessa varaava leivinuuni-takka ja keittiössä puuhella. Lisäksi autotalli, jonka takana varasto. Oma 1234 m2 tontti. Soita ja sovi esittelyaika. Mh. 129.000 €. 519484

Suolahti okt

104/154 m2

Metsolankatu 30. 4h, k, kh, s. E2018*. Tilava, kuntotarkastettu okt Suolahden Nakertajassa. Taloon on mm. asennettu leivinuuni ja takka, uusittu lämmitysjärjestelmää ja käyttövesiputket. Avara pihamaa, jossa marjapensaita ja pieni varasto. Oma 1104 m2 tontti. Sovi esittelyaika. Mh. 69.900 €. 517990

Markkamäki okt

101/135 m2

Ainolankatu 5. 3h,k,takkah,kh,s. Ei lain ed. e-tod. Kaukolämpö, varaava takka. Käyttövesiputket, vesijohdon ja viemärin tonttiliittymät on uusittu. Viemäri sukitettu ja hormi saneerattu. Autotallista varastotilan kautta käynti takkahuoneeseen. Omalla 750 m2 tontilla. Vapautuu nopeasti. Mh. 75.000 €. 519850

VUOKRATTAVANA Nakertaja okt

78,2/102,2 m2

Metsolankatu 34. 3h, k, kh, s. Ei lain ed. e-tod.Kuntotarkastettu omakotitalo, johon on uusittu mm. salaojat, sadevesijärjestelmä käyttövesiputket, lämminvesivaraaja ja katto. Omalla 1104 m2 tontilla. Vapautuu nopeasti. Mh. 78.000 €. 512966

59,5 m2

Otsontie 2 as. 2h, k, s. E2013*. Kauniisti uudistettu huoneisto jossa mm. keittiö- ja pintaremontteja tehtynä. Viihtyisä kaksio varustettuna omalla saunalla ja avoterassilla. Mh. 74.000 €. 515784

83 m2

Keskusta kt

Keskusta kt

66 m2

Alkula kt

Kalevankatu 4 a. 3h, k, s. Ei lain ed. e-tod.Lasitetulla parvekkeella ja omalla saunalla varustettu kaksio hissitalon toisessa kerroksessa. Keskustan palvelut ja kaupat lyhyen kävelymatkan päässä.Varaa aika esittelylle! Mh. 91.000 €. 519038

81 m2 Sumiainen rt

Asemakatu 3 a 3. 3h, k, s. G2013*. Erittäin viihtyisä toisen kerroksen asunto järvinäköalalla. Asunto sijaitsee aivan Suolahden sataman vierellä rauhallisessa taloyhtiössä. Autokatospaikka, oma sauna ja reilun kokoinen lasitettu parveke kuuluvat asuntoon. Vuokra 800 €. 520478

Suolahti kt

Satamakatu 6 E. 4h, k. E2007*. Tilava asunto kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Rauhallinen sijainti Suolahden sataman ja keskustan palveluiden vierellä. Lasitettu parveke, erillinen wc ja vaatehuone. Mh. 39.039 € Vh. 42.000 €. 516305

Karvakalliontie 4 B. 2h, k. G2013*. Viihtyisä ja kaunis saunallinen vuokrakoti rivitalon päädyssä. Keitelejärvi näkyy ikkunoista ja terassilta, rannassa oma laituri uimista tai vaikkapa venettä varten. Ilmalämpöpumppu on asennettu keväällä 2021. Vuokra 580 €. 515842

58 m2

Törmäläntie 4 as. 2h, k, s. Ei lain ed. e-tod.Siisti, pohjaratkaisultaan toimiva kaksio kävelymatkan päässä Konginkankaan keskustan palveluista. Oma suojaisa takapiha-alue ja hyvät varastotilat. Pienvenesatama ja uimaranta lähistöllä. Heti vapaa! Mh. 29.900 €. 514447

78 m2

Keskusta kt

Terveyskatu 9 B. 3h, k, s. C2007*. Heti vapaa saunallinen kolmio Pukkimäellä. Tilava toisen kerroksen asunto uuden lukion vieressä. Hyvin hoidettu yhtiö. Vain lyhyt matka kaupoille ja keskustan palveluihin. Mh. 42.742 € Vh. 52.000 €. 514928

71,5 m2

Pukkimäki kt

Lönnrotinkatu 6 B. 3h, k, s. E2013*. Kuhnamon rannan ja keskustan palvelujen läheisyydessä viehättävä saunallinen huoneisto. Toimiva pohjaratkaisu ja laadukkaasti toteutettu remontti. Taloyhtiön pihassa grillikota asukkaiden vapaassa käytössä. Mh. 77.000 €. 510481

71 m2

64,5 m2

Keskusta kt

61 m2

Karhunlähde kt

60 m2

Kauppakatu 20 C. 3h, k. F2013*. Ylimmän kerroksen kolmio. Lasitettu parveke keskustaan päin. Yhtiössä on uusittu mm. käyttövesiputket ja kunnostettu viemärit, uusittu vesikatto, peruskorjattu ja lasitettu parvekkeet sekä uusittu ikkunat. Heti vapaa. Mh. 40.551 € Vh. 52.000 €. 694816

Pölkinkatu 6 D 3. 3 h, k. F2018*. Kauniisti remontoitu huoneisto jossa iso katettu terassiparveke. Hyvät varastotilat, siisti hyvin hoidettu piha-alue. Mh. 48.245 € Vh. 59.000 €. 521254

Väinämönkatu 10 as. 3h,k,p. D2007*. Siisti ja valoisa päätyhuoneisto kolmannessa kerroksessa. Tilava lasitettu parveke ilta-auringon suuntaan. Erinomainen sijainti rantapuiston tuntumassa keskustassa. Mh. 61.500 €. 675173

Keskuskatu 33 B. 2 h, k. C2013*. Valoisa asunto kerrostalon toisessa kerroksessa lasitetulla parvekkeella. Tähän kaksioon on tehty kattavat keittiö- ja pesuhuoneremontit. Tervetuloa tutustumaan tässä viihtyisässä taloyhtiössä olevaan laadukkaaseen kotiin. Mh. 45.233 € Vh. 47.000 €. 514866

Tervetuloa ! asuntokaupoille

HUOM! SUOSITTELEMME MASKIN KÄYTTÖÄ ESITTELYISSÄ

57 m2

Niemelänkatu 21 B. 2h, k, kh, p. E2013*. Toimiva kaksio ihanteellisella sijainnilla, kh remontoitu täysin 2021. Lyhyt matka palveluihin ja Keiteleen ranta-alueen kävelyreitit lähtevät miltei talon nurkalta. Yhtiössä suoritettu mm. vesi- ja viemäriputkistojen saneeraukset. Mh. 13.257 € Vh. 29.900 €. 510066

Konginkangas rt

53 m2

Lisää kohteitamme löydät osoitteesta www.op-koti.fi

Suolahti kt

86 m2

Snellmaninkatu 8 A. 3h, k, s. Ei lain ed. e-tod.Kaunis osakehuoneisto idyllisen puutalonaapuruston keskellä. Viihtyisä kahden makuuhuoneen asunto suojellusta puutalosta joka remontoitu moderneilla ratkaisuilla perinteitä kunnioittaen. Mh. 108.086 € Vh. 109.000 €. 516482

Suolahti kt

Römmi rt

Pukkimäki rt

Merja Parviainen konttorinjohtaja LKV 0500 645 722

Heikki Koljonen kiinteistövälittäjä LKV, LVV 050 349 8543

Jari Pajari kiinteistövälittäjä LKV, LVV, KiAT 040 721 2351

Arja Pilvinen myyntisihteeri LKV 050 368 7835

OP Koti Keski-Suomi Oy ÄÄNEKOSKI: Torikatu 2, P. 010 256 6513 JYVÄSKYLÄ: Kauppakatu 22 Palokankeskus Keljonkeskus Taulumäki, Kankaantie 17, P. 010 256 5950, SAARIJÄRVI: Kauppakatu 3, P. 010 256 5975


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.