Page 1

Ä Ä N E K O S K E N K A U P U N K I S A N O M AT N R O 2 7 5 1 4 . 1 0 . 2 0 2 1

ERÄ

SIKAVIIKKO!

TO 14.-KE 20.10. PERINTEINEN

H UO M EN NA PERJANTAINA 15.10.

MAK K AR ATARJOILU

SISÄPIHALLA ALK.KLO 9 ÄÄNEKOSKI

CALLUNA • 11-12cm cm ruukku

10,5 KPL

2,95/kpl

KANERVAT

10,4 KPL

2,95/kpl

SHELL PIENKONEBENSA 5L 2T

12

90 kpl

2,58/l

RIEVÄKYLÄ KESÄKUVIO PAIKALLA LAMBI TALOUSPAPERI 8RLL H UOM EN N WC-PAPERI 12RLL PERJANTAINA A

CARBON AKUT

49,- 79,60AH

kpl

7,-

YHTEENSÄ 100AH

kpl

TORIKATU 3, 44100 ÄÄNEKOSKI meiltä yli 40 000 tuotetta! ark. 8-18, la 9-16, su 11-16 puh. 014 523 125 tarjoukset voimassa 20.10. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää.

Kys y K -rahoit larna us ta!


KATSASTUS KATSASTUS NETTIVARAUKSELLA

179€

29€ päästömittauksella vain 54 €

Löydät meidät Kotakennääntien Teboil-kylmäaseman vierestä!

AJANVARAUS:

k1katsastus.fi | 0306 100 100

Vielä ehdit!

laajis.fi/tehdaantalvi Autofiksaamo Jytypesu Kirrin autopesula • www.jytypesu.fi

Myllytykset • Konekiillotukset • Kovavahaukset • Kestopinnoitukset • Moottorin pesut • Ulko- ja sisäpesut • otsonointi • Desifiointi

K1 Katsastus | ÄÄNEKOSKI Kotakennääntie 34 Hinnat koskevat henkilö- ja pakettiautoja. Nettivaraajan hinta voimassa ainoastaan verkkovarauksen kautta, ei vaadi ennakkomaksua. Lisäksi mahdolliset päästömittaukset.

Hei aluevaaliehdokas!

Talveen sopivin hybridi-kovavahaus

Yksityinen ÄKS Äänekosken Kaupunkisanomat on tehokas ja monipuolinen mainosväline.

Sis. Liuotinpesu + pienpoisto + raudanpoisto + Endurance hybic vahauksen + ovenvälien pesu / kuivaus + jäätymisen esto hoitoaine ovitiivisteisiin

Suosituilla, uutispainoitteisilla verkkosivuillamme www.äks.fi avataan keskimäärin 10 000 sivua päivässä!

USS O J AU

ARAVAH T I LV OV

TABRIDI-K HY

€ 0 9 1

Ota yhteyttä ja suunnitellaan sinulle kampanja

jolla erotut!

Pirjo Hakkarainen • 040 565 0941 • pirjo@aksa.fi

Talvipesuaineita, tiesuolaa ja lumiharjaa suojaavampi, jopa 6kk kestoinen kiilto

Kirrimäki 4, Jyväskylä, Palokka p. 040 825 8301 Ajanvaraus 24/7 www.jytypesu.fi

Aluevaalit 23.1.2022

Ennakkoäänestys 12.-18.1.2022


275/2021 Harvemmin on sen jälkeen laulettu rivissä seisten.

Seuraava ÄKS ilmestyy 28.10.2021

8

www.äks.fi

Ritva Ruokolainen

Mikon Matkassa

14

Ylitonttu Janne Poikolainen ja Joulu-Pekka Ouli ovat jo ihan joulutunnelmissa. ”Odotamme jo lumen ja joulupukin tuloa innolla!”

Toimittajalta Herätkää! Se on tuttu printti puhelinpylväästä. Ja nyt on syytä herätä, sillä tulossa on äänekoskelaisittain katsottuna tärkeät vaalit, aluevaalit. Peruspalvelut koskettavat meitä kaikkia, silloin viimeistään, jos ne eivät toimi tai eivät ole saavutettavissa. Aluevaaleissa ratkaistaan tärkein kysymys: Missä palvelu sijaitsee ja mistä sitä saa? Tavallinen tallaaja ei ymmärrä mistä ollaan päättämässä. Minäpä kerron. Hyvinvointialuiden valtuustot päättävät miten ja missä pääset lääkäriin, säilyvätkö mielenterveysja päihdepalvelut kotikunnassa ja kuinka vanhuksiemme hoivaa järjestetään ja pelastustoimemme toimii. Kouluterveydenhuolto sekä neuvolapalvelut - jatkossa perheellisten palvelut ovat hyvinvointialueiden vastuulla. Hyvinvointialueilla päätetään meidän jokaisen hengestä. Joko alkaa kello soida päässä ja äänestysinto herätä? Ensimmäiset aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23. tammikuuta 2022. Jatkossa ne ovat yhtä aikaa kuntavaalien kanssa. Kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit tulevat olemaan merkitykselliset – ikävä kyllä uskon, että vaalien merkitys huomataan vasta tuloslähetyksessä. Pian on taas aika vaikuttaa. On elintärkeää, että vaalit nostetaan tapetille ja niitä aletaan rummuttaa viimeistään nyt. Jokaisella uudella aluevaltuutetulla on on iso rooli, sillä uuden järjestelmän ensimmäisinä kuukausina linjataan meille jokaiselle keskeisiä ja jokaista koskettavia asioita. Nämä vaalit kuuluvat jokaiselle. Käytä ääntäsi sitten tammikuussa, se ei vie sinulta aikaa kuin muutaman minuutin elämästäsi.

Marjo Steffansson

Joulu tulla jollottaa Yleisön pyynnöstä ja siitä huolimatta Joulumanteli tulee taas! Marjo Steffansson

J

o viidettä kertaa avataan ÄKSän ja Ärmyn yhteistyössä syntyneen Joulumantelin luukkuja. Tavallinen suklaakalenteri alkaa olla menneen joulun lumia, sillä ÄKSän lukijat ovat jo rokotettu joululauluneulalla. JOULUMANTELI sai alkunsa päätoimittajan viattomasta kysymyksestä: ”Löytäisimmekö äänekoselaislähtöistä joulumusiiikkia julkaistavaksi joulun alusviikoille?" Ai että löytyisikö! Ärmyläiset laittoivat löytymään ja niin on julkaistu Joulumantelin alla on jo 130 jouluista rallia, luritusta ja harrasta vetoa, jotka ovat tehty äänekoskelaisin voimin. VIIME vuonna Joulumantelin tekoon osallistui 180 henkilöä. – Kyllä siinä sydämeeni tehtiin joulu, kun urakan jälkeen jäi pohtimaan miten

Ä KS

| 275

• 2 02 1

upea yhteisöllinen ponnistus tämä on, Äänekosken Joulu-Pekaksi nimetty Ärmyn puheenjohtaja Pekka Ouli huokaa. Janne Poikolainen on heiluttanut tahtipuikkoa koko projektin ajan. – Parina vuonna laitettiin rima korkealla, kun mukaan kelpuutettiin vain ja ainoastaan uusia, ennen jullkaisemattomia omatekemiä kappaleita. Ensimmäisenä vuonna ”jouduin" niitä itse säveltämään ja sovittamaan kokonaisen joulukalenterin verran, Janne laskee. KYNNYS on matala, sanoisimmeko ettei sitä ole ollenkaan. Joulumanteliin voi tulla mukaan kuka tahansa: kuoro, koululuokka, harrastepiiri, kotijoukko, työporukka tai ihan vain yksinään adventtisohjossa kyntävä musiikinharrastaja. – Coverit ja omat kappaleet ovat tervetulleita, kunhan vaan ovat jouluisia. Genrekin on kuin veteen piirretty viiva: esitys voi olla punkkia tai virsiä tai ihan mitä vaan siltä väliltä. Jazzia ei taida olla vielä kuultu, Janne vinkkaa.

Äänitykseen ei tarvita studiota, vaan siihen riittää ihan aito ja kotikutoinen kännykkäveto. – Videosta plussaa mutta kuva on ehdoton, joulu-Pekka muistuttaa. Kappaleet julkaistaan YouTubessa. TÄMÄN vuoden Joulumantelissa on jo muutamia luukkua valmiina. Mukaan otetaan niin paljon kuin lauluja riittää. – Jos kappaleita pursuaa yli laitojen, niin aloitetaan hyvissä ajoin. Onhan kauppojen hyllyilläkin jo niitä herkullisia, suussa sulavia joulusuklaita, Pekka sanoo. Pistä viestillä, jos innostut, mielellään sunnuntaihin 14. marraskuuta mennessä. Ilmoittautua voi osoitteeseen mantelijoulu@gmail.com – Ja lisätietoja saa kysymällä!

3


Kuvattua

Avaus

Heidi Kurtti Kulttuuriharrastus - vitamiineja tehokkaampi terveyspommi Yleisimmin ihmisen ensimmäinen toimiva aisti on kuuloaisti. Sikiöaikana kohdussa elimme rytmien, kohinoiden ja suhinoiden maailmassa, joita säestivät kohdun ulkopuoliset äänet. Omien vanhempiemme keskustelut, äitimme lempimusiikki. Aivorunkomme oppi yhdistämään tietyn äänimaailman tiettyyn hormoniyhdistelmään. Opimme vaistonvaraisesti tietämään, kuinka jokin äänimaailma sai äitimme rentoutumaan, toinen jännittymään. Jo kohdussa aloimme myös hahmottelemaan äidinkielemme rakenteita. Sävelkorkeuksia, rytmejä. Meillä kaikilla oli hetken aikaa vielä syntymän jälkeenkin absoluuttinen sävelkorva. Osasimme erottaa puheesta pienimmätkin vivahteet. Ymmärsimme puheen tunnesisällön paljon ennen, kuin opimme ymmärtämään äänteiden ja äänneyhdistelmien tarkkoja merkityksiä. Vauvoina nautimme loruista ja lauluista, jotka auttoivat meitä hahmottamaan kielen rakennetta. Laulut tallentuivat, ja tallentuvat, aivoissamme eri paikkaan kuin puhe. Syvälle limbiseen järjestelmään, muistisairauksien ulottumattomiin. Tätä syvästi musikaalista lähtökohtaa vasten ei oikeastaan pitäisi hämmästyä niitä asioita, mitä olen esimerkiksi työssäni muistisairaiden kanssa nähnyt. Niitä hetkiä kun puhekykynsä menettänyt muistaa tutun lastenlaulun jokaisen sanan, tai niitä kun musiikki toimii ikään kuin avaimena muistisairauden lokeroihin suljettuihin muistoihin. Musiikin harrastaminen kannattaa kaikissa elämänvaiheissa. Esimerkiksi kuorolaulun harrastaminen auttaa ylläpitämään mielenterveystaitoja, kognitiivisia kykyjä ja sosiaalisia suhteita, se myös vaikuttaa fyysiseen terveyteen mm. immunoglobuliini A:n pitoisuuksien kautta. Laulaminen toimii siis tehokkaammin kuin vitamiinit - tuo vastustuskykyä ja samalla parantaa muutakin elämänlaatua. Myös muut kulttuuriharrastukset ovat meille hyödyksi. Sananlaskutkin tietävät, että ihminen ei elä yksin leivästä ja että vierivä kivi ei sammaloidu. Tämä arkitieto on todennettu hiljattain myös tieteellisesti. Kulttuuriharrastukset yksinään lisäävät ihmisen elinikää noin kolmella vuodella. Harrastajien muita mahdollisesti terveellisemmät elämäntavat selittävät vain pienen osan tuloksesta, ja tutkimusten mukaan onkin kiistatonta, että kulttuuriharrastus voi olla eloonjäämisen syy jopa tehokkaammin kuin ns. terveellisten elämäntapojen noudattaminen. Äänekosken 110-vuotisjuhlaviikko huipentui ylipainehallin avajaisiin. Avauspotkun laukaisi kaupunginjohtaja Matti Tuononen. Avaupuheessaan hän muisteli hallin päätöksentekovaiheita. – Kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2017 rakentaa ylipainehallin. Matkassa on ollut muutama mutka, mutta tänään pelataan ensimmäinen junnuturnaus. Ylipainehallin varauskirja on jo alkanut täyttyä hurjaa vauhtia, kysyntää on myös kaupungin ulkopuolelta. Hallissa voidaan harrastaa laaja-alaisesti monenlaista toimintaa. Äänekoskella on 500 rekisteröityä jalkapallon pelaajaa, ja heille mahdollistuu nyt asianmukainen talviharjoittelu.

SANNAN KOTISIIVOUS Puh. 050 566 0872 www.sannankotisiivous.fi

Muista kotitalousvähennys!

Tutustumistarjous! Redken tuotteet

Osta 2 Saat toisen -50% (etu voimassa 10.11. asti)

Citymarket Äänekoski, Palvelemme ma-pe 9-19 | la 9-15 | Ajanvaraus www.hairlekiini.fi tai p. 010 327 2048

4

Ei ole sattumaa, että 90 -vuoden iän rajapyykin ylittävät ovat usein aktiivisia harrastajalaulajia, -muusikoita, -kuvataiteilijoita, -näyttelijöitä, käsityötaitajia, yhdistysaktiiveja ja ”kylähulluja”. Kulttuurin harrastaminen on syvästi inhimillistä toimintaa, joka pitää meidät elämässä ja yhteisössä kiinni. Toivotan kaikille kulttuurin täyteisiä vuosia! Heidi Kurtti kulttuuriavustaja, musiikkipedagogi, laulaja, lauluntekijä

Se tunne, kun suussa on kaikki kunnossa Säännölliset hammastarkastukset pitävät sinut kartalla suusi tilanteesta, ja orastavat ongelmat saadaan pysäytettyä alkuunsa. Varaa aika puh. 014 211 665 tai hammassirkku.fi ja tehdään yhdessä töitä suusi parhaaksi!

HS

Kärkkäinen & Niskanen Oy Palvelumme mm. • Perhe- ja perintöoikeus • Juridiset asiakirjat • Oikeudenkäynnit • Riidanratkaisut • Rikosoikeus

Ajanvaraus puh 020 768 9870 Kalle Niskanen Asianajaja, varatuomari Hammaslääkäri Kimmo Myllykangas

HS

Hämeentie 1, 44100 Äänekoski

Jussi Kärkkäinen Asianajaja, varatuomari

Reija Jäälaakso Mikko Marttila Oikeustieteen maisteri, Asianajaja, luvan saanut varatuomari oikeudenkäyntiavustaja Hämeentie 1

Kauppakatu 27 B 22

Oikeudellista edunvalvontaa vuodesta 1994

275 • 2 02 1

| Ä KS


Tulossa elintärkeät vaalit Aluevaalit ovat pian jo ovella. Hyvinvointialueiden myötä tavoitellaan vahvempaa ja tasapuolisempaa otetta palveluiden järjestämiselle – huoli on silti kova. Tuleeko Äänekosken ääni kuulumaan? Marjo Steffansson

S

ote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa kesäkuussa ja hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö astui voimaan heinäkuun alussa. Uudistuksen vuoksi järjestetään aluevaalit sunnuntaina 23. tammikuuta, joissa valitaan edustajat 21:lle uudelle hyvinvointialueelle. Keski-Suomen hyvinvointialue koostuu Keski-Suomen maakunnan kunnista. Uudistuksen myötä kuntasektorin työntekijämäärä vähenee merkittävästi, kun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöstö siirtyvät kokonaisuudessaan uusien hyvinvointialueiden palvelukseen. Koko maassa yli 173 000 ihmisen työnantaja vaihtuu, kun sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. KANSALAISTEN terveyserot ovat alkaneet kasvaa, ja uudistuksen tarkoituksena onkin taata tasapuoliset palvelut kaikille suomalaisille, kaikille äänekoskelaisille. Mutta. Nyt olemme suuren, rakenteellisen muutoksen edessä. Keski-Suomeen valitaan 69 valtuutettua, joiden työ alkaa maaliskuun alussa. Nyt on kyse äänestysinnokkuudesta. Kesäkuun kuntavaalien äänestysinto oli Äänekoskella erittäin laimeaa, vain 51,3 prosenttia. Jos peilataan tähän saa Äänekoski vain kaksi edustajaa. YLEn tekemän selvityksen mukaan

Ä KS

| 275

• 2 02 1

jyväskyläläiset kahmaisisivat kakusta suurimman siivun 55:llä edustajallaan, Laukaa saisi kuusi paikkaa, Äänekoski, Jämsä ja Muurame kaksi sekä Saarijärvi ja Keuruu yhden edustajan. Eli: KeskiSuomen 22:sta kunnasta vain seitsemän saisi oman edustajansa aluevaltuustoon. KYSYIMME: onko huoli jo herännyt? Saavatko äänekoskelaiset äänensä kuuluviin vai jyrääkö jyväskyläläiset meidät mennen tullen? Kokoomuksen Tommi Lunttila kertoo, että hänen suuntaansa on luotu paineita mukaan lähtemiselle. – En ole vielä tehnyt päätöstä. Olemme suunnitelleet, että Äänekoski ja Konnevesi olisi yhtä aluetta ja että nimeäisimme viisi ehdokasta tältä alueelta. Tarkoitus on saada aikaiseksi hyvä ja monipuolinen lista. Lunttila sanoo, että huoli on kova. – Kannan isosti huolta, sillä kaikki on vielä on epäselvää, ja miten palvelutaso määritellään. Äänekosken sijainti voi tulla ongelmaksi, sillä pahimmassa tapauksessa katsotaan, että olemme lähellä Jyväskylää ja palveluita aletaan keskittää sinne, Lunttila pohtii. KESKUSTAN Henna Penttinen pitää suurena huolena tiedottamisen ohutta lankaa. – On huolestuttavaa, etteivät kuntalaiset tiedä, mitä aluevaalit merkitsevät tavalliselle ihmiselle. Huolestuttavaa on, ettei uudistuksen vaikutuksia ole vielä tiedostettu. On käsittämätöntä, jos moni kunta jää vaille omaa edustajaa. Ei tällai-

sella laskutavalla saada aikaan joka kolkkaa puolustavaa valtuustoa. Penttinen sanoo kuntavaalien siirron näkyvän tietynlaisena vaaliväsymyksenä. Hän ei aio asettua ehdolle. – Juttelemme asiasta syyskokouksessa, ja sitten ollaan jo viisaampia. Kuka ehdolle lähtee, olemme hänen tukenaan, Penttinen lupaa. PERUSSUOMALAISTEN Lauri Lax on lähdössä ehdolle. Valmis ehdokaslista viedään piirin kokoukseen 27. lokakuuta. – Meidän ei tarvitse kalastella ehdokkaita, sillä ei ole ongelmallista saada ehdokkaita listoille. Me ymmärrämme, että nyt kyseessä tärkeät vaalit ja huoli siitä, että palvelut säilyvät ja ovat saavutettavissa, Lax sanoo. Lax pitää huolestuttavana äänestysinnon laimeutta, on kyse sitten mistä tahansa vaaleista. – Äänekoskella otetaan mielellään kantaa asioihin, mutta miksi ei lähdetä uurnille? Nyt pitää saada ihmiset äänestämään, sillä uhkakuva on kova, Lax sanoo. SOSIALIDEMOKRAATTIEN Seppo Ruotsalainen kertoo, että äänekoskelaisia demareita tulee olemaan listalla kuusi. Hän on yksi kuudesta. Demareiden ehdokaslista jätetään piirin päätettäväksi 13. marraskuuta. – Huoli on todella iso, jos tuo YLEn julkaisema skenaario toteutuu. Ihmisten pitäisi tiedostaa, kuinka tärkeistä vaaleista on kyse, Ruotsalainen muistuttaa. Aluevaltuusto tulee päättämään isoista asioista.

– Vielä on saatava moneen kysymykseen vastaus, ja tulen penkaamaan niitä vastauksia, Ruotsalainen lupaa. KRISTILLISDEMOKRAATTIEN Piia Flink-Liimatainen ei ole vielä mahdollisesta ehdokkuudestaan päättänyt. – Huoli on kova, saadaanko äänekoskelaisten ääni kuuluviin. Väistämättä näyttää siltä, että aluevaltuuston kokoonpano tulee olemaan Jyväskylä -painotteinen. Flink-Liimatainen pitää asiaa hyvin huolestuttavana pienten kuntien näkökulmaan peilaten. – Nyt jää tietoa saamatta ja työntekijöiden vastuu lisääntyy, Flink-Liimatainen harmittelee. VIHREIDEN Pilvi Honka ei ole lähdössä ehdolle. – Uuden äärellä ollaan, ja soisin, että täältä meiltäkin olisi vahva edustus asioistamme päättämässä. Äänestysinnon lopahtaminen kautta linjan on demokratialle huono ilmiö. – Olen huolissani koko Äänekosken äänestysilmapiiristä, Honka sanoo. VASEMMISTOLIITON Matti Virtanen ja Riikka Happo ovat molemmat lähdössä vaaleihin mukaan. – Vaalit ovat todella tärkeät, ja toivon, että ihmiset ymmärtäisivät tämän. Vaalikampanja taitaa jäädä lyhyeksi ja osin myös joulun jalkoihin, tämäkin tuo oman lisänsä, Virtanen sanoo. Happo lisää, että vaaleista ja sen vaikuttavuudesta on syytä puhua enemmän. – Täytyy terästäytyä itsekin, Happo

5


Mika Kankainen johti Kosken Laulua kuoron alkutaipaleella. Mitä muistoja Mikalla on näistä vuosista ja mitä hänelle kuuluu nyt? Kuinka päädyit aikoinaan kuorolaisesta kuoronjohtajaksi? Miltä tämä muutos tuntui ja miltä tuntui johtaa kuoroa niin nuorella iällä? Kuoroa johti sen alkutaipaleella isäni Unto Kankainen. Olin mukana toiminnassa laulajana. Samaan aikaan hakeuduin Työväen Musiikkiliiton järjestämälle kuoronjohtajakurssille. Aluksi harjoitin kuoroa kuoronjohtajakurssin harjoittelukappaleiden kanssa. Tarkkaan en muista milloin siirryin johtamaan kuoroa täysaikaisesti. Isäni siirtyi tuolloin tilalleni yhdeksi kuoron tenoreista. Hieno mahdollisuushan tämä nuorelle pojalle oli, vaikka en kyllä oikein usko, että tuolloin ymmärsin tilanteen ainutlaatuisuutta ja sitä, kuinka onnellisessa asemassa olin saatunani ”oman kuoron” johdettavakseni. Mitkä asiat/tapahtumat ovat jääneet mieleen Kosken Laulun alkuajoilta? Tämä onkin vaikea, koska muistoja on niin paljon. Ehkä voisin nostaa sieltä kaksi tapahtumaa: 11 Laulua Rakkaudesta -konsertin ja esiintymismatkan Alustaan, Äänekosken ystävyyskaupunkiin silloisessa Neuvostoliitossa.

Kosken Laulu pursuaa ideoita myös tulevaisuudessa

V

allitseva aika on vaikuttanut kuoron tulevaisuuden ja toiminnan suunnitteluun paljonkin, sillä kaikki aikataulut ovat menneet uusiksi ja esiintymiset siirtyneet tulevaan. Harjoittelu on ollut vallitsevien rajoitusten vuoksi välillä hyvinkin haasteellista. Kuoronjohtaja Kaisa Halmemiehen suurin toive tulevasta on hyvinkin tavanomainen, että pystytään harjoittelemaan ja esiintymään ilman turvatoimia. Lisäksi Halmemies kertoo, että 40-vuotis juhlakonsertteja kuorolaiset odottavat kovasti, sillä emme ole päässeet kunnolla konsertoimaan pariin vuoteen. KOSKEN LAULUN hallitus luotsaa jäsenistöään innokkaana läpi juhlavuoden, mutta suunnittelee myös tulevaisuuden suuntaviivoja. Kuoro haluaa jatkossakin vaalia perinteitään ennakkoluulottomana ja värikkäänä ryhmänä niin ohjelmiston, kuin esiintymisenkin suhteen. Kuorolaisten innokkuudella ja sitou-

tuneisuudella on merkitystä suunnitelmia laatiessa, kuoronjohtajan roolia unohtamatta. Kosken Laulun puheenjohtaja Kauko Kinnunen muistuttaa, että ammattimainen ja kokonaisvaltainen kuoro-opetus varmistaa kuoron hyvän vireen ja jatkuvan kehittymisen. Kinnunen lisää myös, että Kosken Laululla on suunnitelmissa muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen lisätä yhteistyötä eri tahojen, kuten muiden kuorojen kanssa. Kosken Laulun hallituksen terveiset kuuluukin, että uusia laulajia haetaan ympäri vuoden ja erityisesti nuorempaa sukupolvea halutaan innostaa mukaan tämän mahtavan harrastuksen pariin. Musiikillisen tarjonnan teemat tulevat jatkossakin alati vaihtumaan ja konserttimme antavat kerta kerran jälkeen kuulijalle aina uuden, yllättävän ja viihteellisen kokemuksen.

Fysioterapiaa liikkuvalle ihmiselle!

www.fysiopiste.fi

Katja Nurmi

11 Laulua Rakkaudesta oli varmasti Kosken Laulun ”läpilyöntikonsertti”, jossa meistä tuli tunnettu Ääneseudun alueella. Emme olleet varautuneet konsertin suosioon ja vahingossa myimme lippuja liikaa ja kaikki eivät mahtuneet mukaan varsinaiseen konserttiin. Jouduimme esittämään sen ainakin toiseen kertaan. Alustan matka oli meidän ensimmäinen esiintymisemme ulkomailla. Matka oli mieleenpainuva ja saimme kovasti kehuja paikallisilta järjestäjiltä mm. nuorekkuudestamme ja kuoron soinnin kirkkaudesta ja selkeydestä. Neuvostoliitossahan taisi tuolloin olla vallalla erilainen koulukunta kuorolaulun suhteen. Tässä korostui enemmän dramaattisuus ja mahtipontisuus. Miltä tuntuu, kun kuoron ohjelmistossa on edelleen lauluja, jotka olet aikoinaan sovittanut? Olen tietysti iloinen, että tuolloin tekemäni sovitukset vielä kelpaavat laulettaviksi. Se, että laulatte vielä Barbaraa, on hienoa ja nostalgista. Kuuluuko kuoromusiikki tällä hetkellä elämääsi millään muotoa? Valitettavasti ei ole kuulunut useampaan vuoteen. Olen laulanut yhdessä lauluyhtyeessä muutettuani Tampereelle ja lisäksi ollut mukana kuorossa. Toki kuorolaulu on edelleen lähellä sydäntäni. Kuuntelen mielelläni kuoromusiikkia ja esim. accapellalauluyhtyemusiikkia sekä käyn konserteissa. Terveisiä nykyisille kuorolaisille? Teillä on yksi parhaista harrastuksista mitä olemassa on. Pitäkää siitä kiinni! Erityisen hienoa on, että laulatte juuri Kosken Laulussa. Kiitos siitä teille!

Onnittelemme 40-vuotiasta Kosken Laulua

K-S Kotiapu Oy , p. 040 719 5361, www.akson.fi

Kesäkukkakausi Kesäkukkakausi Kesäkukkakausi onon päättynyt! päättynyt! on päättynyt!

Aatulantie 36, Teollisuuskylä, Suolahti

www.raminlvijarauta.fi/

Lämmin Lämmin kiitoskiitos asiakkaillemme asiakkaillemme ja Lämmin kiitos ja asiakkaillemme ja aurinkoista aurinkoista kesää! kesää! aurinkoista kesää! Kauppakatu 10, Äänekoski · Puh. (014) 522 076 aanekoski@pajunkukka.fi

Kauppakatu 8, 44100 Äänekoski Puh. 014 515 122

ma-pe 10-17.30, la 10-14

Kauppakatu 8, 44100 Äänekoski Puh. 014 515 122

Yli 30 Vuotta Turvallisuutta

www.kslukko.fi

Kauppakatu 23, Äänekoski Puh. 050 568 0480

ma-pe 10-17.30, la 10-14

Kauppakatu 12, 44100 Äänekoski

marja-leena@tilipalveluml.fi • www.tilipalvelumarja-leena.fi

Puh. 040 589 0158

www.kokonpuutarha.fi kok isännöinti TERVETULOA! www.kokonpuutarha.fi www.kokonpuutarha.fi kokonpuutarha kokonpuutarha TERVETULOA! TERVETULOA!


Kosken Laulu – Omia näkökulmia ja muisteluksia Vuosina 1987-2010 Kosken Laulu -kuorossa laulanut tenori Hannu Puurunen muistelee lämmöllä rakasta lauluharrastustaan.

M

etsän kulkija kuuli muinoin vuolaan kosken kohinan. Jonkun lähteen mukaan tuo tapaus nimesi koko paikkakunnan; kosken ääni - Äänekoski. Ilmeisesti tuo taru oli mielessä myös niillä Äänekosken Työväen Sekakuoron laulajilla, jotka 80-luvun alkupuolella muuttivat kuoronsa nimen Kosken Lauluksi . Tuolloin virran tormällä seisoi jo uusi kaupungintalo, ja muina kulttuuritoteemeina toisaalla häämöttivät Työski ja Kansantalo. Kaupungintalolla oli osaava ja näkemyksellinen kulttuuritoimisto, joka kulki harrastajien rinnalla. Oli Ärmyä, teatteria, balettia, Jazz´ia ynnä muuta. Vastamuuttaneena kaupunkilaisena tilanne näytti hyvältä. Astelin Kosken Laulun harjoituksiin äitienpäivän aikoihin vuonna 1987. Kuoro oli lähdössä kaupungin edustajana Alushtaan, Äänekosken ystävyyskaupunkiin Krimillä. Tarvittiin tenoreita ja sain paikan. Koskenlaululaisena sitten vierähti 23 vuotta. Hengessä olen kai sitä vieläkin. KUOROA johti tuolloin Mika Kankainen, kuoron perustajan Unto "Uti" Kankaisen poika. Kankaisen koko perhe oli kuoron kantavia voimia. Ja kuoro toimi tuohon aikaan vapaa-ajallakin kuin iso perhe. Mielestäni tuo Alushtan matka toimi monella tavalla yhteishengen kasvattajana. Matka oli täynnä musiikkia, aurinkohedelmiä, Mustan meren maininkeja ja mustasukkaisuutta. Sitä kaikkeahan hyvässä musiikissa on. Yhteisössä oli hengen lämpöä, joka toi lujuutta tavoitteisiin.

MIKAN johdolla toteutettiin vuosittain konsertit, vierailut ym. tilaisuudet. Kuoron kokoonpano säilyi pitkään kutakuin-

kin samana. Viiskuus miestä ja naiskuoro hieman suurempi. Keväällä 1989 esitettiin Työskillä " 10 laulua rakkaudesta" kokonaisuus, jonka toteutuksessa käytettiin teatterinomaisia keinoja. Laulujen lomassa laulajat esittivät tekstejä, jotka väljästi liitttyivät konsertin aiheeseen. Esitystä tukivat teatterivalaistuksen käyttö, puvustus ja äänentoisto. Nähtyään käsikirjoituksen lupautui Hannu Holopainen ohjaamaan esitystä, Martti "Roope" Pesonen ja Enu Tikander rakensivat valot ja äänen. Teatterin tarpeistosta Ulla Konttinen etsi pukuehosteita. Ja itse kuoro osasi laulaa stemmansa ja tekstinsä ulkoa, joka vapautti ilmaisua. Esitys oli jonkinlainen menestys. Minulta tivataan, mistä se kaikki tuli. Uskon ja luulen, että myönteinen ilmapiiri, yhteishenki ja innostus edesauttoi esityksen syntyä. Käsikirjoitus syntyi kai omien teatterikokemusten synteesinä. "11 laulua rakkaudesta" sai hyvän vastaanoton, joten työskentelytavasta tuli eräänlainen Kosken Laulun tavaramerkki. Yleisö alkoi pikkuhiljaa luottaa, tuli uusia laulajia, uusia konsertteja eri teemojen ympärille.

täin lämmin. Pitopöytä notkui ja laulua riitti. He pitivät oman konsertin, ja me lauloimme omiamme. Tuon matkan sivutuotteena saimme kutsun Tallinan suurille laulujuhlille 1994 Solaren siivellä. Uskoisin osallistumisen noille juhlille olevan jokaiselle kuorolaulua harrastavalle suuri elämys. Kuoronjohtaja Mika lauloi tuohon aikaan Jyväskylän kuoroissa, mm. Cantinovumissa. Sieltä saimme usein hyviä vahvistuksia esiintymisiimme. Ja sieltä saimme myöskin uuden johtajamme, Timo Laakson. 90-luvun viimeisinä vuosina olimme saaneet riveihimme uusia laulajia, kuorolaisten lahjakkaita lapsia ja heidän kavereitaan. Timo Laakson aloittaessa kuoro oli vahvistunut ja uudistunut. Timo Laakso nosti kuoron ammattitaidollaan uudelle portaalle. Uusi johtaja kiinnitti huomiota äänenmuodostukseen, artikulointiin ja yleissoinnin parantamiseen. Ja opeteltiin hengittämään. Kosken laulussa osa laulajista osasi laulaa "suoraan" nuoteis-

ta, osa oli edelleen korviensa varassa. Mutta edistyttiin. Äänenavaukset ja äänenmuodostamisen harjoittaminen ammattimaisessa ohjauksessa tuotti tulosta. VUOSITUHANNEN vaihtuessa osallistuimme Tampere Vocal Festivaaliin, valtakunnalliseen kuorokilpailuun Tampere-talossa. Jo laulamisen puitteet nosti henkeä. Lauloimme Juicea, jonka laulut olivat tuohon aikaan ohjelmistossamme, sanoisin, yliedustettuna. Juhlien raati ei arvostanut herra Leskisen tekstiä, joten sointimme taisi jäädä toisarvoiseksi. Seuraava tavoitteemme oli oman levyn teko. Äänitykset tehtiin Suolahtisalissa ja levy valmistui 2004. Suuri ponnistus monella tavalla. Sanoisin, että kuoron sointi oli tuossa kokoonpanossa parhaimmillaan 2000-luvulla. Laulajia oli riittävästi joka stemmassa ja yhteishenki toimi. Hannu Puurunen tenori Kosken Laulussa 1987-2010

KUOROVIERAILUT ja ystävyyskuorot olivat usein toimissa mukana. Jopa niin, että saimme maistaa hieman Viron laululiikkeen voimaa 90-luvun alussa. Äänekosken Työväen Soittajilla oli tuohon aikaan yhteyksiä virolaiseen Uhtnan soittokuntaan. Uhtnan puhaltajat vierailivat Äänekoskella , ja sitä kautta löytyi yhteys Rakveren kaupungissa toimivaan Solare- sekakuoroon. Teimme kesällä -92 vierailun vasta uudelleen itsenäistyneeseen Viroon ja Rakvereen. Vastaanotto oli sydämmellinen ja erit-

O.K. AUTO OY

Sirjus se erilainen ja edullinen putiikki • Pipo • Hansikkaat • Huivi

19€ /kpl .fi

Koskikeskus 2. krs, Äänekoski Ma-pe 11-17

KARHUNLÄHDE

kiinteistöt

Äänekosken lajitteluasema Koukku, Nuottatie ma-ti klo 10-16, ke-to klo 10-18

www.sammakkokangas.fi

AIKASI ARVOINEN KAUPPA MA–LA 7–22, SU 9–22 Työskintie 3, puh. 010 538 2500

MARKKAMÄKI

Oman kylän kauppa KARHUNLÄHDE•P. 020 700 4925 Puistokatu 12, 44100 Äänekoski ark 7–22, la 8–22, su 10–22 MARKKAMÄKI•P. 020 700 4935 Lossintie 44, 44120 Äänekoski ark 8–22, la 9–22, su 10–22

Tehdään hyvää. Yhdessä.


T P

ÄÄNEKOSKI TORIKATU 3, 44100 ÄÄNEKOSKI Meiltä yli 40 000 tuotetta! ARK. 8-18, LA 9-16, SU 11-16 Kysy Klarna P. 014 523 125 -rahoitusta!

Tarjoukset voimassa 20.10. saakka tai niin kauan kuin varattuja eriä riittää.

KONETISKITABLETTI 14 KPL/PKT

1

50

LIHAMYLLY 3000W • 3 reikälevyä ja muita tarvikkeita • peruutustoiminto

KAUPANPÄÄLLE 7L HÖYRYOSA

99,kpl

pkt

DUCK AKTIV-GEL 750 ML

1,-

MICHEL RST KATTILA 5L

19 1

90 ,kpl

SATEENVARJO

VIEMÄRIGEELI 500ML

3,-

PELLETTI 15KG

KAUPUNKILANKA ROTVALLI TAI KIVIJALKA

5,kpl

POLTTOPUUBRIKETTI 10KG/PKT

KUTTERI 150 L

HUIPPULAATU! PÖLYÄMÄTÖN!

1

50

5,00/kg

6,00/l

1,33/l

SYDÄN PIPARIT 200 G

pss

• kestävä, metallinen vaihdelaatikko ja rattaat

kpl

kpl

GRILLS SIPSIT MEGABAG 325GR

pss

4,62/kg

-70%

KAIKKI TUIJAT

TIMANTTITUIJA

10,3 KPL

120-140cm 160-180cm

BRABANT

120-140cm 160-180cm

yksittäin 3,95,-

Kotimaiset viirasta valmistetut

HALKO/ MONITOIMIKASSIT

POLTTOPUUT

20,- 10,- 90 12,- 10,5 5 SÄKKIÄ

0,27/kg

4,95/säkki

• kestävä ja pestävä • eri kokoja, värejä

2 SÄKKIÄ

4 PKT

0,33/kg

SUURSÄKKI 500KG 129€

5,95/ säkki KOKO

LAVA 96PKT 199€

TRAILERIT: Shark.....849€ 849€ 1049€ Marlin ...1049€ 2049€ Lagoon ..2049€ MEILTÄ MYÖS KARHU KÄRRYT

ARVONTAKUPONKI

VOITA JUHLAKINKKU!

Arvomme 2 juhlakinkkua. Jätä kuponki myymäläämme 20.10. mennessä, niin osallistut arvontaan. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Nimi _______________________________________ Puh. _______________________________________ Sähköposti___________________________________

kpl

paali

5,95/säkki

0,04/l

KOIRANMAKKARAT

Täyttä ravintoa ilman vehnää ja väritai säilöntäaineita

4,3 KPL

CHEMPIOIL HYDRO ISO 32 JA 46 HYDRAULIIKKAÖLJY 20L

FORTUM 10L TERÄKETJUÖLJY

39,- 12

90

kpl

1,95/l

WELLIS POREAMME • Mitat: 200 cm x 200 cm x 89 cm • Paino: 270 kg • Paino vedellä täytettynä: 1570 kg • Tilavuus: 960 l • Lämmittimen teho: 3kw • Istumapaikkoja: 3 kpl • Makuupaikkoja: 2 kpl • Vesihierontasuuttimia: 42 kpl • Säätimet suuttimille: 3 kpl

4995

,kpl

PÄIJÄNNELAITURI MALLI 4 Pääty 126*201cm. Silta 84*293cm 2 ponttoonia Kantavuus 320 kg • Ruskea uralauta 780 €

1 KPL

kpl

1,29/l

KOTIMAISET KATTOPELLIT • 3x1,14 m • 0,5 mm paksu • eri värejä

499,- 29

,N O R M . 75 0 J O U S : AR NY T SIKAT

kpl

ALK.

90 kpl

ERÄ!


SIKAVIIKKO!

TO 14.-KE 20.10. PERINTEINEN

%

m m

GLADE ROMANTIC VANILLA BLOSSOM KYNTTILÄ

LAKUPALA MIX 900GR

• sis. BisBis, SukuLaku, PusPus ja Cola.

LÄHES KILO LAKUJA

2

• 224 g

90

HERKULLINEN UUTUUS!

kpl

3,22/kg

RETRO LED KÄSIVALAISIN

4

3

10,- 7 3 KPL

6,-

12,- 10,säkki

kpl

VALOKATE • kirkas tai savunharmaa

10,0,67/l

24 90 ,29 8 6m

90

• Soveltuu 12V / 12-48Ah akuille. Led-valo osoittaa lataustilan. • Automaattinen ylilataussuoja, oikosulkusuoja, ylikuumenemissuoja, suoja väärinskytkennän varalle. • Sisääntulo 230V 50Hz. • Ei käytettävissä pakkasolosuhteissa.

KEVYTPEITE CAMO 4X6M

lev. 1,0 Pit. 2,5 M

EN

TYÖVALOTANKO 72W 10-30V

• 13 x 8,8 x 6 cm. Pienikokoinen akkulaturi ylläpitolataukseen.

v. 1,06 m

kpl

kpl

39,7

Myös muita kokoja, kysy lisää myymälästä!

Kysy myös renkaiden vaihtotarjous!

CARLUX UMPIONKIILLOTUSSETTI Tällä setillä kiillotat ajan kellastamat tai haalistamat umpiot kirkkaiksi. Yhdellä setillä kiillotat kaksi henkilöauton umpiota. Työvaiheisiin kuluu noin yksi tunti. Pakkaus sisältää kaikki tarvittavat työkalut kiillotuksen tekemiseen.

12,- 7 kpl

TYÖKONEVALO 48W

KÄYNNISTYSKAAPELIT

• • • •

29,-

200A 2,5M 1000A 5M kpl

229,239,259,269,289,349,379,-

LAADUKAS!

kpl

50

175/65R14 185/65R14 185/65R15 195/65R15 205/55R16 205/60R16 225/45R17

JERRYKANNU 20L

kpl

Pit. 3 M le

15,2 PSS

7,95/pss

3 KPL

AKKULATURI 1,5A 12V

AURINGONKUKANSIEMEN 8 KG

0,94/kg

• pakkasenkesto -22°C

pkt

3,95€/kpl

Puuvillalangalla päällystetyt pallot sisäkäyttöön. Kirkas johto. 8 lämpimän valkoista lediä, ei vaihdettavia, paloikä noin 10 000 h. Muuntaja 24V 1,2VA. Teho 0,48 W.

LASINPESUNESTE 5L -22°C

KOTIMAIN

10,-

MONA PUUVILLAPALLOT

kpl

95

PAJAPAPERI 6 RLL/SÄKKI

5,-

kpl

TINTTI 1 KG TALIMAKKARA

3 KPL

kpl

Taivuteltava valolanka 1,53 m. Led lämmin valkoinen, 10 kpl, ei vaihdettava, paloikä n. 10 000 h. Paristot 2 x AA sisältyvät pakkaukseen. 6 h ajastin. Vain sisäkäyttöön.

AURAUSKEPPI 6KPL/PKT 150 CM

ULKOTULI VÄRILIEKKI

• vihreä, oranssi, keltainen tai punainen • paloaika n. 5h

NORPPA HANS SAVUNHARMAA

kpl

• 1,3” 56-lenkkiset • 325/1,5 tai 325/1,3

KAKSIPUOLEINEN

19

kpl

11,5 cm. Kimallekoristeltu valolasisydän hehkuu kauniisti esimerkiksi ikkunassa. Sopii sisäkäyttöön.

TOP FOREST MOOTTORISAHAN TERÄKETJUT

• eri värejä

90

95

MARIT LASISYDÄN

95

TORKKUHUPPARI

kpl

90 kpl

TUKKIKÄRRY

jännite 10-30V valoteho 2290Lm mitat 110x110x25mm IP 67

10,- 695,kpl

• max. kuorma 1000kg • omapaino 170kg • mitat: 3800 (2600) x 1260 x 1250 mm


Ritva Ruokolainen s. 11.6.1954 Mäntässä, asuu Toivakassa eläkkeellä neljä lasta, viisi lastenlasta

Rakastaa: läheisiä Inhoaa: teennäisyyttä Henkilö: lastenlapset Paikka: Kumpula Eläin: kissa Ruoka: kaikki maistuu Juoma: vesi Musiikki: kevyt Elokuva: Mikko Niskasen ohjaamat Kirja: Mika Waltarin tuotanto Motto: Asioilla on tapana järjestyä.


Teksti: Marjo Steffansson Kuvat: Max Steffansson

Ritva Ruokolainen

Musiikki vei mukanaan

Eipä olisi Ritva Ruokolainen uskonut lehti-ilmoitusta lukiessaan, että kuorolaulusta tuli puolen elämän mittainen matka.

K

un Ritva oli pieni, raikui kotona laulu ja musiikki. Äiti tykkäsi kotitöiden lomassa laulamisesta. Ritva arvelee, että laulunlahjat ovat äidiltä tulleita peruja. – Äiti lauleli 50-luvun lopulta tuttuja poliittisiakin lauluja. Hän muistutti, etten saa niitä missään laulaa. Myös humoristiset laulut olivat kunniassaan siinä missä lasten- ja kansanlaulutkin – Sisaruksenikin olivat laulutaitoisia. Posti toi kotiin Toivelaulu -vihkoja, ja niistä me porukalla laulettiin. Silloin oli huvituksia vähemmän, niin laulu toi rattoa elämään. Meillä ei ollut telkkaria, joten lauantaita odotettiin, sillä radioissa soi silloin Lauantain toivotut -ohjelma. Lapsuuskoti oli taidekaupunki Mäntässä, aivan siinä Joenniemen nykyisen museoalueen lähellä. – Jotka osasivat laulaa, erottuivat koulussa. Koulu-ikäisenä sai tai piti laulaa koko luokan edessä, monien kammoksumissa laulukokeessa. Ritva ei allekirjoita toimittajan olettamusta, että musiikki olisi ollut oppiaineista suosituin. – Olen ollut aina kova lukija. Tykkäsin matematiikastakin. Oppikoulussa musiikki oli pakollista, mutta Ritva valitsi myös niitä vapaaehtoisia tunteja. – Silloin alettiin laulaa äänissä. Se oli uusi ulottuvuus, joka tuntui mukavalta. Musiikista sai kympin, jos pysyi neljän hengen porukassa omassa äänessään. Nykyisin Ritvan ääniala on altto. – Olen laulanut Kosken Laulussa myös sopraanoa, mutta pääosin alttoa. Joitakin vuosia sitten muutin kakkosalttoon, ja koen, että olen siinä kuin kotonani. Siinä on hyvä porukka. 1960-LUVULLA tapahtui varsinainen musiikillinen herääminen, kun radioissa soi Beatles. – Nuorempana olin mukana seurakuntanuorissa ja silloin innostuin kitaran soitosta. Kerättiin lauluporukka ja esiinnyttiin erilaisissa tilaisuuksissa. Olisin halunnut oppia soittamaan pianoa, ja kävin työväenopiston pianotunneilla. Pianoa ei meidän kotona ollut, mutta onneksi Mäntän kirjastosta sai varata vuoroja ja harjoitella Aaroneita. Vaihto-oppilasvuosi USA:ssa kirkasti ajatusta tulevaisuudesta: Ritvasta ei tullut lääkäriä, vaikka niin oli haaveena ollut. Jyväskylän OKL:n ovet avautuivat, kun Ritva keksi sinne hakea. Lukuvuoden mittainen työkomennus Jyväskylän Rajakadun koululle antoi kimmokkeen opettajan uralle. – Opiskelun myötä musiikin harjoittelukin meni uudelle, tavoitteellisemmalle tasolle. Uravalinta osui nappiin, sillä Ritva viihtyi opettajan työssä eläköitymiseensä asti.

Ä KS

| 275

• 2 02 1

– Neljän lapsen äitinä osasi myös arvostaa pitkiä lomia, kun ei tarvinnut miettiä ja järjestellä lastenhoitoa. Kuorolaulu kummitteli mukavasti takaraivossa. Ritva mietti harrastuksen aloittamista, mutta nuoren perheen monet muuttoruljanssit eivät juurruttaneet harrastusta ajatuksen tasoa pidemmälle. – Etsimme omaa paikkaa. Muutimme Äänekoskelle helmikuussa vuonna 1981 ja tuolloin esikoisemme oli reilu parivuotias ja kuopuksemme kolmen kuukauden ikäinen. Koti oli opettajien talossa, Puistokadulla. Ritva aloitti opettajana Hietaman koululla. Pian hän näki lehdessä ilmoituksen: ”Tervetuloa Äänekosken Työväen sekakuoron toiminnan elvyttävään kokoukseen Keskuskoululle.” – Sinne mä sitten menin ihan outona. Niin se vain lähti uusi harrastus käyntiin. Porukka oli lähellä eläkeikää tai jo eläkettä nauttivaa. Unto Kankainen toimi kuoron johtajana. – Mukaan oli tullut myös nuorempaa lauluintoista porukkaa. Aloitimme ei niin innostavilla yksinkertaisilla lauluilla. UNTO KANKAINEN heilutti tahtipuikkoa muutaman vuoden. Hänen vaimonsa Ritva ja poikansa Mika, olivat mukana kuorossa. – Myöhemmin Mika otti vastuun kuoron vetämisestä. Sen myötä myös porukka ja ohjelmisto nuorentuivat. Keikallekin kutsu kävi ja kevätkonsertin järjestämiseen oli aina vankka tavoite. – Muistan, että Työväensoittajien klarinettikvartetin kanssa pidettiin yhteiskonsertti. Esiinnyimme useampana vuonna myös Palokuntajuhlilla. Vuonna 1987 sai kuoro lähteä osaksi kaupungin valtuuskuntaa Äänekosken entiseen ystävyyskaupunki Aluštaan, joka sijaitsee Ukrainan eteläosassa, Krimillä. – Mukana oli kaupungin virallisten edustajien lisäksi myös taiteilijaseuralaisia. Ohjelmistoon valittiin Vera Teleniuksen suomalaisille tutuksi levyttämä Miljoona ruusua -kappale. Kun lauloimme Buchenwaldin hälytystä kaikki pioneerit nousivat seisomaan ja tekivät kunniaa. Myös Mustanmeren valssi taipui suussamme venäjäksi. Matka oli hieno kokemus illanviettoineen ja aurinkorantoineen. Kuorolaiset tutustuivat toisiinsa ja samalla hitsautuivat yhteen. Kuorossa laulaminen on sosiaalista hommaa. Kuka kuoroon lähtee, hän myös sitoutuu harrastukseen vahvasti. – Aloimme valmistautua kulttuurisihteeri Hannu Holopaisen ohjaamaan ja käsikirjoittamaan 11 laulua rakkaudesta -esitykseen. Se oli ensimmäinen Kosken Laulun näytelmällinen veto. 1980-LUVULLA vaihtui nimi Kosken

Lauluksi. Samaan syssyyn muuttui myös tyyli: kuoro ei halunnut enää pönöttää rivissä. – Harvemmin on sen jälkeen laulettu rivissä seisten. Kun Holopaisen ohjaaman esitys sai suosiota, päätettiin ottaa kuoroharrastus astetta vakavammin. – Lähdimme pariksi viikoksi kuorolaisten yhteiselle lomamatkalle Bulgariaan. Mukaan lähti myös kuorolaisten perheitä. Omaksi iloksi laulettiin, ja Unto säestä harmonikalla. – Työväensoittokunta oli hommannut 90-luvun alussa Viron Uhtnasta, ystävyyssoittokunnan. Virolaiset tulivat Äänekoskelle, ja silloin tuli puheeksi, löytyisikö kuorolle ystävyyskuoro Virosta. Löytyihän se, Rakverestä. Neuvostoliitto oli juuri hajonnut ja Virolla oli itsenäistyminen edessä. – Menimme Solare -kuoron vieraaksi vuonna 1991. Meitä oltiin satamassa vastassa kylttien ja kukkakimppujen kanssa. Kuorot vierailivat puoliin ja toisiin lähes koko 1990-luvun. Ritva laskee, että Solare kävi Äänekoskella neljä kertaa. Vuonna 1994 järjestetyt Tallinnan laulujuhlat oli mieleenpainuva elämys ja kokemus. – Itsenäistymistä oli hengitty jo jonkun aikaa ja tapahtuma veti puoleensa suuret joukot kansaa. Laulut olivat hyvin kansallismielisiä, jotka nostivat tunnetta ja tunnelmaa entisestään. Harjoittelimme laulujuhlalauluja pitkin talvea. Pääjuhlakonserttiin osallistui 30 000 laulajaa ja yleisöä oli 300 000 korvaparin verran. – Tunnelma oli mahtava! Lauloimme solarelaisten rivissä ja koimme voimakkaita tunteita. Se oli ikimuistoinen Tallinnan matka. Kun Mika lähti opiskelemaan ja muutti pois Äänekoskelta, saatiin kuoronjohtajaksi Timo Laakso. Laulut jatkuivat ja niin myös ystävyystoiminta. Timo oli kuoron johdossa parin vuosikymmenen ajan. – Aloimme tehdä ohjelmallisia kokonaisuuksia, jossa laulujen mukana oli myös draamaa. Timon ensimmäinen mukana olo oli ”Elokuvamusiikkia”. Välillä mukaan saatiin myös näyttelijöitä ja itsekin joutui heittäytymään uusiin tilanteisiin. RITVAN lapset ovat kaikki lähteneet musiikin keinuville aalloille. – Lapset kulkivat mukana kuoroharjoituksissa ja isällään Ollilla oli oma soittoharrastuksensa Työväensoittajissa, joihin myös lapset pääsivät mukaan. Vanhemmat lapset ovat olleet Kosken Laulussa laulajina ja tytär on säestänyt konserteissamme ja sovittanut kuorolle lauluja. Nuorimmainen, musiikin alan ammattilainen, on säveltänytkin kuorolle. Vanhimmaiset laulavat jyväskyläläisessä lauluyhtye Väreässä. Musiikki

on siirtynyt eteenpäin ja vanhin lapsenlapsemme, 8-vuotias, laulaa jo kolmatta vuotta kuorossa. On tullut selväksi, että Ruokolaisen perhe on musiikkiperhe. Mutta toki on elämä ollut muutakin kuin nuottien lukua. – Olin Hietamalla töissä kahdeksan vuotta. Perheen kasvaessa toivoin pääseväni lähemmäs töihin, joten pääsin keskuskoululle. Viihdyin molemmissa työyhteisöissä hyvin, ja niin jäin eläkkeelle keskuskoululta vuonna 2014, opetettuani siellä 25 vuoden ajan. Ennen eläköitymistä opiskelin lisää ja opetin viimeiset viisi vuotta yläkoululaisille maantietoa ja biologiaa luokanopettajan toimen ohella. 40-VUOTIAS Kosken Laulu on ollut johtajilleenkin ilmeisen mieleinen, sillä kuoronjohtaja ei ole tiheään vaihtunut. Kaisa Halmemies on pysynyt pitkään kuoron edessä, pienen tuurauksen kävi tekemässä Laura Vähä-Ruona, kun Kaisa lähti Tanskaan opiskelemaan kuorolaulun saloja. – Lauran aikana ohjelmistoon tuli kansanlaulut. Moni proggis ja keikka on painunut mielen sopukoihin lähtemättömästi. Tehtaan 100-vuotisjuhlat, Karaokea autotalossa, ja monen vuoden joulukonsertit, jokaisella on oma paikkansa laulajan sydämessä. – Ehkä nostaisin kärkeen 11 laulua rakkaudesta -esitykset. Se oli niin ammattitaitoisesti ohjattu veto, että sitä sopii muistella. Esitys oli poikkeuksellinen ja sai paljon huomiota osakseen. Ehkäpä myös esityspaikka, nostalginen Työski, kultaa muistoja. YMPYRÄ on nyt sulkeutumassa. Ritva aloitti työuransa Äänekosella Hietamalta ja nyt hän päättää laulu-uransa Hietamalle, Kosken Laulun harjoituspaikkaan nuorisoseuran talolle. Kun asia tulee puheeksi, kostuu niin haastateltavan kuin toimittajankin silmäkulma. – Minun laulut on laulettu kuoron juhlakonsertissa, 13. marraskuuta. Konsertin teemana on: suomalainen laulaa rakkaudesta. Niin olen tehnyt, ja saanut olla mukana Kosken Laulussa jo neljäkymmentä vuotta. 11. marraskuuta pidetään kenraali ja sinne kutsutaan entisiä kuorolaisia. Ritva muistelee, kuinka tuoreena äänekoskelaisena ihmetteli, kun jollekin ojennettiin kunniamerkki 40 vuotta kestäneestä kuorolaulannasta. – Muistan ajatelleeni, että kannattaisiko jo lopettaa. Nyt olen itse samassa tilanteessa, mutta kun mukavaa on riittänyt, ei ole malttanut luopua. Jos vain liikutukseltani pystyn, annan konsertissa kiitokset jokaiselle kanssalaulajalle.

11


Raimo Jakonen – monessa mukana Raimo Juhani Jakonen syntyi Äijälässä 2.8.1944. Aikanaan aktiivisen ja monessa mukana olleen Raimon sydän hiljentyi Äänekoskella 5.9.2021, 77 vuoden iässä. Raimo Jakosta muistelevat Kari Perälä, Maija Piitulainen ja Sari Niskanen.

N

uori Raimo harrasti liikuntaa ahkerasti, mutta riuska nuorukainen oli kuin luotu painijaksi. Pentti-veli oli kova kilpakumppani. Raimo tuli Urhon painitalliin sen huippuaikana: pienessä painikämpässä valmennettiin Suomen parhaita painijoita. Veljekset pääsivät kovaan valmennukseen ja mestarit Väinö Hakkarainen ja Ivar Wacklin innostivat. Raimon painissa yhdistyivät nopeus, yllätyksellisyys ja erityisesti hurja fyysinen kestävyys. Raimon ura kansallisella tasolla alkoi 1960-luvun alussa ja jatkui vuoteen 1982. Matsit jäivät, mutta paini jatkui valmennus- ja järjestötyössä 2000-luvun alkuvuosiin saakka. Raimo kohosi painiyleisön tietoisuuteen 1964 ja 1965, jolloin hän voitti TUL:n juniorimestaruuden. TUL:n mestaruuksia Raimolla on kahdeksan vuosina 1966 - 1977. SM-kilpailuissa paras saavutus oli pronssimitali 1972; pistesijoilla Raimo oli 1964, 1970, 1971 ja 1974. Raimon hohdokkain saavutus oli Liittojuhlapainien voitto 1969 sarjassa 68 kiloa. Mukana olivat kovat joukkueet mm. Unkarista, Puolasta ja Bulgariasta. Raimo valittiin TUL:n Liittojoukkueeseen kymmenen kertaa. Se tiesi useita ulkomaanmatkoja. TUL:n mestarimerkki Raimolle myönnettiin 1971. On sanottu, että ensi vaikutelma on tärkeä. Kun kuulin Raimon kuolemasta, näin taas sen terveen, valtavaa elämäniloa uhkuvan iloisen miehen. Vuosien ja vuosikymmenten varrella ensi vaikutelma vahvistui. Raimo oli ylpeä omasta urheiluseurastaan Urhosta ja omasta kotikunnastaan Suolahdesta. Kun matolle kutsuttiin ”Raimo Jakonen, Suolahden

Urho”, painikansa tiesi kaikkialla, että esiin astui odotettu loistava painija, joka taisteli loppuun saakka ja joka ylpeänä kantoi seuransa värejä. Raimo oli iloinen monista matkan varrella saamistaan todellisista ystävistään, joiden toveruus kesti loppuun saakka. Onnellinen Raimo oli kertoessaan perheestään, puolisostaan, lapsistaan ja sisaruksistaan. Kari Perälä, seuratoveri Miten suuri ja palava halu onkaan ihmisellä, joka haluaa olla mukana rakentamassa parempaa huomista, elämänlaatua. Leipää ja sen päälle särvintä, kaikille oikeus opiskeluun, työpaikkaan, hoivaan, tasa-arvoon, iloon, liikuntaan ja kulttuuriin. Näiden asioiden eteen Raimo palavalla innolla työskenteli. Työn kanavana toimi SDP ja Suolahden Työväenyhdistys, jonka eri tehtävissä ja puheenjohtajanakin hän toimi. Sitä kautta kaupunginvaltuusto, hallitus, eri lautakunnat, piirin kokoukset ja myös puoluekokous. Lukemattomat tehtävät. Yhteistyössä kuntalaisten keskustelujen ja toisten ryhmien yhteistyön kanssa. Ammattiyhdistysliike SAK, silloin KTV oli hänellä tärkeä vaikuttamisen paikka, jossa hän toimi aktiivisesti ja myös luottamusmiehenä. Järjestötoiminta antoi myös vapaa-aikaan mahdollisuuden seuralliselle miehelle lauluun ja iloon. Suolahden demarit muistavat ahkeran, touhuavan, hyväntuulisen, mutta tiukan paikan tullen päämäärätietoisen toverin. Raimo jätti jäljen, niin kotikyläämme, kuin myös sydämiimme. Hyvää matkaa!

Maija Piitulainen, ystävä ja toveri Nuorelle avioparille Raimolle ja Armille syntyi 1965 tytär ja 16 vuotta myöhemmin poika. Työuransa Raimo teki Suolahdessa liikuntapaikkojen hoitajana, kenttämestarina. Työtään hän hoiti suurella sydämellä tunteja laskematta: urheilukentillä, luisteluradoilla ja hiihtoladuilla. Ajatus siitä, että ihmisillä oli hyvässä kunnossa olevat paikat harrastaa liikuntaa oli Raimolle tärkeää. Talviaikaan kunnossa pidettäviä latuja oli Suolahden ympäristössä kilometreittän. Viikonloppuisin perheessä huomattiin usein, että Raimo oli lähtenyt aamuyön pimeinä tunteina latuja ajamaan, jotta aamulla hiihtämään lähtijöille oli ladut kunnossa. Luonteeltaan sosiaaliselle miehelle ihmisten kohtaaminen, ajatusten ja kuulumisten vaihtaminen oli luontevaa ja antoi ymmärrystä elämän kirjoon. Ja kun oli monessa mukana, niin paljon myös sattui ja tapahtui; sattumuksista selvittiin huumorilla. Ajatuksiaan itselleen tärkeistä ja ajankohtaisista asioista Raimo kirjoitti säännöllisesti Kenttämestari-lehteen kolmentoista vuoden ajan hyväntuulisella palstalla nimeltä: "Juttua liikuntapaikan laidalta". Raimo viihtyi perheensä kanssa kesämökillä Sumiaisissa Hietasaaressa. Saareen kutsuttiin usein ystäviä ja sukulaisia. Raimo oli seuramies ja mukavaa tunnelmaa ylläpitävä isäntä, isä ja pappa, joka jutuillaan, lauluillaan, lentopallopeleillään ja savumuikuillaan sai ystävät ja sukulaiset viihtymään ja tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Musiikki oli rakas harrastus koko elä-

Suomi

s. 4.7.2000 Äänekoski k. 25.8.2021 Jyväskylä

s. 2.8.1944 Äijälässä k. 5.9.2021 Äänekoskella Järven rantoja laineet huuhtelee, puut hiljaa kuiskii ja kuuntelee. Ei metsässä enää kulkijaa. Me katsomme jälkiä kättesi töiden, kiittäen, kaivaten, ikävöiden

12

Raimo Jakosen muistokirjoitus kokonaisuudessaan ÄKSän verkossa

Vilma Elma Johanna

Raimo Juhani JAKONEN

Siunattu omaisten ja läheisten läsnäollessa. Lämmin kiitos muistamisesta ja Hoivalan henkilökunnalle kiitos mitä parhaimmasta hoidosta.

Sari Niskanen, tytär

Meille kaikille niin rakas

Rakas puolisoni, isämme, pappamme ja isopappani

Armi Sari ja Kalle Juha ja Heta Sauli ja Ronja Sara ja Samuli Simo Silja sisarukset perheineen sukulaiset ja ystävät

män ajan. Mukava muisto oli 16-vuotiaana tullut iskelmälaulukilpailun voitto kappaleella "Tuuli tuo, tuuli vie". Laulu ja tanssi, ne toivat iloa kaikkiin elämän eri vaiheisiin sekä Raimolle itselleen että hänen lähipiirilleen. 2000-luvun alussa todettiin muistisairaus, jolloin alkoi väistämätön luopumisen aika. Niin pitkään kuin mahdollista, Raimo pyrki harrastamaan liikuntaa. Näin hän viimeiseen asti toteutti omaa, muita kannustavaa ohjettaan: muistakaa liikkua, jotta jaksatte. Sairastamisen alkuvaiheessa tuli aikaa saattaa loppuun mieluinen asia, kun vuosien ajan mielessä työstyneet kymmenen tangosävelmää nuotinnettiin ja sovitettiin pojan Juhan ja Eero Lahden avustuksella. Viimeiset elinvuotensa Raimo asui Äänekoskella turvallisessa ja lämminhenkisessä Hoivalassa.

Kaikki hautaukseen liittyvät palvelut meiltä

Kauppakatu 13, Äki puh. 014 514 572 Ma-pe 9-17, la 8.30-15, su 10-14 ja sop. mukaan

Sinä lähdit aamulla. Et kertonut minne. Tähdeksikö asetuit, vai tuulenako kuiskaat puissa? Vai olitko se häikäisevä aalto, jonka rannalla näin? Vaan kun kuuntelen tarkoin, sinä sittenkin kerrot: -Teihin jäin. Rakkaudella kaivaten ja ikävöiden Äiti ja Kamel Isä, Emmi, Heli ja Annina Emilia, Minttu, Oskari ja Tuomo Nelli ja Sauli mummu ja pappa tädit perheineen kummit perheineen kummityttö Eeva muut sukulaiset ja ystävät Siunaus toimitettu läheisten ja ystävien läsnä ollessa Äänekosken kirkossa 11.9. Kiitämme myötäelämisestä suuressa surussamme 275 • 2 02 1

| Ä KS


ILMOITUS

SANA SINULLE SANAA SINULLE

O

sallistuin aiemmin seurakunnan vapaaehtoisten Syyskiitokseen Suolahden kirkolla. Siellä Jaana puhui lintujen muutosta ja siitä, että kun pitkällä muuttomatkalla joku linnuista väsyy ja joutuu laskeutumaan keräämään voimia, sen ei koskaan tarvitse jäädä yksin, vaan aina joku

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA laskeutuu sen seuraksi ja kun voimat taas riittävät jatkamaan matkaa, ne nousevat yhdessä ja voivat liittyä mihin tahansa lintuparveen. Me ihmiset voisimme toimia samoin. Kun yksi meistä, olkoon vieras tai tuttu, väsyy ja joutuu pysähtymään syystä tai toisesta, joku tai jotkut meistä voisi jäädä hänen vierelleen. Tukemaan ja auttamaan arjen askareissa,

Aamos Eliel Manninen, Santtu Tapijo Hytönen, Eeli Aksel Hurskanen, Oiva Pietari Launonen

SEURAKUNTA VERKOSSA Radiokirkko sunnuntaisin klo 10. Messulinkki kotisivujen etusivulla. Messu on kuunneltavissa myös tallenteena seuraavan viikon ajan. Iltarukous torstaisin klo 18 Facebookissa Kirkkovaltuuston kokous ti 26.10. klo 18 Äänekosken srk-keskuksessa. Asialista nähtävänä viikkoa ennen seurakuntatoimistossa ja www.aanekoskenseurakunta.fi/paatoksenteko

To 14.10. klo 13 Diakonia- ja lähetyspiiri Riihilahden kylätuvalla, Riihilahdentie 480. Hirvonen. (Huom. kellonaika!) Pe 15.10. klo 18 Virsien valoa kirkossa. Tule mukaan laulamaan! Mukana myös Grace-ryhmä, Aho, Janhonen. Su 17.10. klo 13 Messu kirkossa, Vuojus, Aho. Ma 18.10. Maanantaikerho syyslomalla seuraava kerho 25.10. Ti 19.10. klo 17–20 Askarteluilta srk-kodissa. Ti 19.10. klo 18 Yhteiskristillinen rukouspiiri srk-kodissa. Ti 26.10. Hautausmaan haravointitalkoot, aloitamme aamupuurolla klo 9 ja päätteeksi kahvit. Voit ottaa oman haravan mukaan. Su 24.10. klo 13 Messu kirkossa, Pietikäinen, Janhonen.

(Kol. 3:23)

Stiina Saarinen

Taina Annikki Lahtinen 89 v., Vuokko Vellamo Oikarinen 88 v., Kyösti Johannes Konttinen 87 v., Kerttu Kaarina Pasanen 74 v., Heimo Antero Kumpulainen 69 v.,

TOIVOA TOIVOA NAISILLE NAISILLE Kaikkialle maailmaan, kaikille sukupolville

SUMIAINEN Maanantaisin klo 9 Aamurukous Kotipesässä. Keskiviikkoisin klo 16 Kirkkokuoro harjoittelee srk-kodissa. Torstaisin klo 8–10 Aamupuuro srk-kodissa. To 14.10. klo 17 Raamattupiiri Kotipesässä. Su 17.10. klo 17 Sanan ja rukouksen ilta kirkossa. Tuomo Puttonen, musiikissa Kyösti Kytöjoki ja Vivi-Ann Janhonen. Ma 18.10. klo 18 Naistenilta srk-kodissa. Mitkä asiat nykyään ovat paremmin kuin ennen? Aino Lepänjuuri ja Hillevi Suutala. Su 24.10. klo 13 Messu kirkossa, Jamnes, Niskala. Ma 25.10. klo 14–15.30 Hyvänmielen kahvit srk-kodissa. Kahvittelua ja kohtaamista, vierailijoita ja virkistystä. Ilona ry ja Äken srk. Ke 27.10. klo 18 Miesten ilta Sumiaisten Veteraanipirtillä. Miehen terveydestä kertoo Keijo Lukkarinen, musiikissa Helmer Pesonen, iltapala. To 28.10. Hautausmaan haravointitalkoot, aloitamme aamupuurolla klo 9 ja päätteeksi kahvit. Voit ottaa oman haravan mukaan. To 28.10. klo 17 Raamattupiiri Kotipesässä.

KONGINKANGAS Maanantaisin klo 13 Varttuneen väen maanantaikerho srk-kodissa. Tiistaisin klo 7.30–9.30 Aamupuuro srk-kodissa. Torstaisin klo 17.30 Gospelryhmä harjoittelee srk-kodissa.

“Kaikki, mitä te teette, se tehkää sydämestänne, niinkuin Herralle eikä ihmisille.”

Suolahden toimintaryhmän jäsen

Ti 26.10. Klo 18 Iltarukoushetki kirkossa. Tule hiljentymään Sanan ja rukouksen äärellä. Ke 27.10. Hautausmaan haravointitalkoot, aloitamme kahveilla klo 9 ja päätöksenä grillataan makkarat. Voit ottaa oma haravan matkaan. Ti 27.10. klo 18 Luontolaulelot ja keittoruoka srk-talossa. Laulattajana Erika Puro, päivällisestä vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräykselle.

SEURAKUNTATOIMISTO (Vellamontie 1a) palvelee asiakkaita arkisin klo 9–12 myös puhelimitse 050 435 4751 tai 050 438 7326 (hauta-asiat) tai sähköpostitse aanekosken.seurakunta@evl.fi. Tarvittaessa voit sopia tapaamisajan muuhunkin aikaan. PUOLISONSA MENETTÄNEIDEN KOHTAUSPAIKKA ke 27.10. klo 16–18 Kirkon Olkkarissa. Oletko jäänyt leskeksi viime vuosina? Loppuiko sururyhmä liian pian? Ei hätää. Poikkea Olkkariin kahville kohtaamaan ja jakamaan ajatuksiasi.

puhumaan ja ennenkaikkea kuuntelemaan ja kuulemaan. Jakamaan ja antamaan omastaan, ajastaan. Ja jonain päivänä, kun voimat riittävät ja elämänmittainen matka voi taas jatkua, toiset kulkisivat vierellä. Seurakunnan eri toiminnoista ja tilaisuuksista sinäkin voit löytää uusia ystäviä kulkemaan kanssasi. Tule rohkeasti mukaan ja ylläty iloisesti!

SUOLAHTI Diakoniatoimisto (Pajakatu 9) avoinna ti-to klo 10–12. Samoina aikoina myös pappi paikalla. Maanantaisin klo 18 Raamattu- ja rukouspiiri srk-talossa. Tiistaisin klo 10 Käsityöpiiri kirkon alakerrassa. Keskiviikkoisin klo 12 Puikkopiiri srk-talossa. Torstaisin klo 8–10 Aamupuuro srk-talossa. Torstaisin klo 15 Erräät srk-talossa. To 14.10. klo 13–14 Kuulonhuoltopalvelua srk-talossa, Leena Mäkinen p. 040 595 2659. Su 17.10. klo 10 Lauluryhmä Erräitten 50-vuotis juhlamessu kirkossa. Tourunen, Janhonen, Sikorski, Anneli Montonen. Erräitä johtaa Päiviö Turtiainen. Su 24.10. klo 10 Messu kirkossa. Jamnes, Niskala. Su 24.10. klo 16 Sanan ja rukouksen ilta srk-talossa. Raamattutunnin aiheena Uskon ja epäuskon kamppailu, Tellervo Koivukangas, Anneli Montonen, Roseniuksen pojat. Ma 25.10. klo 14 Viron työn kohtaamispaikka kirkon nuorisotilassa.

ÄÄNEKOSKI

Toivoa naisille KÄSIOHJELMA

Diakoniatoimisto palvelee ajanvarauksella p. 050 047 3758 tai 045 636 5191. Torstaisin klo 7.30–10 Aamupuuro srk-keskuksessa. Kirkon Olkkari avoinna ma-ke 11–14. To 14.10. klo 14.30–15.30 Papin pöytä Kahvila konditoria Wilhelmiinassa. Tule juttusille ja kahvittelemaan! Late pappi paikalla. La 16.10. klo 16 Myyjäiset ja seurat Rauhanyhdistyksellä. Su 17.10. klo 10 Messu kirkossa, Vuojus, Aho. Su 17.10. klo 16 Perheseurat Rauhanyhdistyksellä, lähetetään myös nettiradion kautta https://mixtuur.live/ aanekosken-rauhanyhdistys Ma 18.10. klo 18 Tsemppiryhmä srk-keskuksessa. Vertaistukea läheistensä päihteidenkäytöstä huolestuneille. Lisätietoja p. 045 657 7665. Ti 19.10. klo 16.30 Älylaiteopastusta nuorten ohjaamina srk-keskus, pienisali. Maskisuositus. Ke 20.10. klo 12 Hietaman Kahvitupa Tuulenpuiskussa. To 21.10. klo 9 Hyvää huomenta eläkeläismiehet Kirkon Olkkarissa. To 21.10. klo 18 Siltailta Äänekosken Vapaaseurakunnalla Urheilukatu 2. Kokoonnutaan vapaaseen rukoukseen yhdessä Ääneseudun seurakuntien kanssa. Tilaisuudet eri seurakunnissa kerran kuukaudessa. Pe 22.10. klo 18 Hietaman miestenpiiri Tuulenpuiskussa. Hirvonen. 1 Joh. 1 Pe 22.10. klo 18.30 Seurat Rauhanyhdistyksellä. Su 24.10. klo 10 Messu kirkossa, Tapio Leinonen, jumalanpalvelusryhmä, Janhonen. Su 24.10. klo 16 Seurat Rauhanyhdistyksellä, lähetetään myös nettiradion kautta https://mixtuur.live/ aanekosken-rauhanyhdistys Ma 25.10. klo 18 Raamattu - ja rukouspiiri Kirkon Olkkarissa, Hannu Lehmonen. Ti 26.10. klo 16.30 Älylaiteopastusta nuorten ohjaamina srk-keskus, pienisali. Maskisuositus. Ke 27.10. klo 16–18 Puolisonsa menettäneiden kohtauspaikka Kirkon Olkkarissa. To 28.10. Hautausmaan haravointitalkoot, aloitamme aamupuurolla klo 9 ja päätteeksi kahvit. Voit ottaa oman haravan mukaan. To 28.10. klo 13 Sotaveteraanien kahvitilaisuus srk-salissa. Pe 29.10. klo 18–20 Naistenpiiri Kirkon Olkkarissa Sammonkatu 2.

-konferenssi

31.10. klo 8.30-17.00 Äänekosken kirkko ja seurakuntakeskus, Vellamontie 1a

Mukana Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks, rukousverkoston kansainvälinen koordinaattori Miia da Silva Irlannista.

Susanna

TULE IDEOIMAAN TOIMINTAA TYÖIKÄISILLE Ke 27.10. klo 17 Työikäisten ideointi-ilta Äänekosken kirkon nuortentilassa. Tule ideoimaan villisti ja vapaasti, mitä matalankynnyksen toimintaa seurakunnassa voisi olla työikäisille ihmisille! Mukana Eve-pappi, Hannele-diakoni ja nuorisotyönohjaaja Jari.

LAPSET, NUORET ja PERHEET To 28.10 klo 17.30–19.30 Perhe-ilta Sumiaisten srk-kodilla. Tule mukaan leipomaan pizzaa ja seikkailemaan satuseikkailun merkeissä. Lopuksi nautimme itse leivotuista pizzoista. Jälki-ilmoittautuminen päiväkerhoihin www. aanekoskenseurakunta.fi/tule-mukaan sivustolla. Nuortenilta torstaisin klo 14–19 Äänekosken srk-keskuksessa.

VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT Emäntäpariksi Kirkon Olkkariin. Ota yhteyttä diakoni Hannele Ranta-Nilkkuun 0500 473 758.

13 Ä KS | 275 • 2 02 1 Nettisivujemme www.aanekoskenseurakunta.fi lisäksi löydät meidät myös facebookista että youtubesta nimellä Äänekosken Seurakunta


Mikko Niskasen elävä perintö Kesän 2021 kohokohtiin kuului Ääniä -festivaalin aikana pidetty kesänäyttely Mikko Niskasesta kaupunkilehti ÄKSän tiloissa. Marjo Steffansson oli suunnitellut näyttelyn yhdessä Jorma Niskasen, Mikon pojan, kanssa. Ansiokkaat valokuvasuurennokset ja digitoinnin oli tehnyt Max Steffansson. Hieno kokemus!

Marjatta Huhta

I

hmettelin tullessani Mikko Niskas -näyttelyyn ÄKSän tiloihin, olimmehan Kömin Killassa tehneet näyttelyn Mikon Konginkangas -ajasta kotiseutumuseolle vuonna 2019: aineistot olivat ihan eri kuin meidän näyttelyssä, miten olivatkaan! Ne valottivat Mikkoa lapsesta armeijaan ja elokuvaohjaajaksi. ÄKSän näyttelyssä oli runsaasti ennen näkemättömiä valokuvia, eri ihmisten tekemiä kuvia Mikosta, Mikon elokuvien julisteita. Sivuhuoneessa esitettiin Mikon Huiman 60-vuotisjuhlista, jossa kuului Mikon ääni värikkäänä ja virkistävänä! TOISENN tilaan oli kalustettu Laitalan olohuone radioineen, vinyylisohvineen, televisioineen, valokuvineen: kuvia lapsuudesta, nuoruudesta, Moskovan elokuvakoulusta, Suomen teatterikoulusta, Kuopion teatterista, perhekuva. Marjo selosti: ”Tässä on Mikko, Esko, Simo ja Sakari ja liekö joitakin viitasaarelaisia sukulaisia sitten äidin puolelta, ei Jormakaan heitä tunnistanut. Tämä on mukava kuva. Eilen tuli mies tänne ja sanoi: Tässä on minun äiti, selvisi, että hän

14

oli Raatikaisen Markun äiti. Kuva liittyi Äänekosken kansannäyttämölle, jossa Mikko ohjasi siellä Dostojevskin Rikos ja rangaistuksen.” Kuvia oli Moskovasta, Mikko löyhytteli ruplan seteleitä. Hän näytti sanovan: ”Voi sie hullu kun markan maksoit, mie sain kopeekalla.”, kertoi Marjo. Yhdessä kuvassa näkyvät Margareta ja Mikko, toisessa Mari ja Marika. Veli Jorma näkyi Penttisen Timon kanssa hiihtoretkelle lähdössä. Asepalveluskuvassa vuodelta 1951 Mikko virnuilee. ”En tiedä, onko muut voineet olla tällä ilmeellä. Liekö tullut jotain sanomista siitä?” pohti Marjo. LAITALAN olohuonetta katsellessa pauhasi Yleisradion uutiset tietoa Seitsemän surmanluodin tapahtumista Pihtiputaalta: ”Mies oli käyttäytynyt arvaamattomasti… talolle lähetettiin joukko poliiseja … viimeksi mies ampui myös neljännen, puun takana seisseen poliisin. Surma-aseena ampuja käytti hirvikivääriä. Tämä karmea murhenäytelmä alkoi puolen päivän aikaan. Isännän ajettua perhettään, perhe pakeni lähinaapuriin, josta poliisia pyydettiin apuun. Taloa piirittivät poliisit. Hetken kuluttua saapui

surmatyön tekijä itse naapuriin pyytäen ilmoittamaan nimismiehelle: Nyt se on tehty.” Marjo selittää: ”Kuten muistatte, tapahtumat etenevät elokuvassa juuri tällä tavoin. Mikon ei tarvinnut käsikirjoittaa millään tavalla. Se oli todellisesta tilanteesta.” Hienoa, että Yleisradion arkistosta oli saatu ajantarkka äänite näyttelyyn. MIKKO NISKASEN perintö on pala pienen ihmisen ja Suomen historiaa, köyhyyden selitystä, rakkauden ylistystä, loistavaa elokuvaohjausta, kuvallista oivallusta. Miten monella kaupungilla on tällainen aarre? Äänekosken kaupunkina emme ole ammentaneet kuin pienen purosen verran Mikko Niskasen oivaltavaa osaamista ja elämää. Teatterikorkeakoulu Helsingissä perehdyttää kyllä uudet ohjaajat ja näyttelijät Mikko Niskas -osaamisella ja analysoittaa Mikon taidokkaat filmit – milloin me täältä kotikonnuilta hoksaamme Mikon merkityksen ja ohjausnerouden? Kiitos Marjo Steffanssonille ja ÄKSälle Mikon matkassa -kirjasta, ÄKSän uttusarjasta, kirjasta ja näyttelystä – ja Mikon jatkuvasta arvokkaasta esillä pitämisestä. Ne on ollut tärkeä tehdä niin kauan, kun aikalaisia

on ollut vielä elossa. Ne tekojen purot – toivon – vielä kerran laajenevat tekojen virraksi, kunhan itse Mikon merkityksen oivallamme. KUN MIETIMME Äänekosken kaupungin vetovoimaa, Mikossa on meillä yksi melko käyttämättä jätetty vetovoimatekijä. Missä on Mikko-puisto? Elokuvafestivaali? Mikko style yhdistettynä Äänekosken tehtaan moderneihin kuituihin? Mikko-elämys – oivallusta, työn raskaan raadantaa ja torpan draamaa - ja luottamusta siihen, että arki on ihmeellisempää kuin yksikään keksitty saippuasarjan juoni. Mutta totta on sekin, ettei liikkumaton patsas tai staattinen esine ole Mikkoa. Mikkoa on toiminta, elämys, liike, odottamattomuus, yllätys! Ja tiiviin tunneilmaston tuo puristettu nyrkki ja pidätetty raivo valtaapitäviä kohtaan – niin tuttu tunne monen ihmisen elämänmutkissa!

275 • 2 02 1

| Ä KS


PERUSSUOMALAISTEN PUOLUEJOHTOA KESKI-SUOMESSA SUNNUNTAINA 17.10. puoluesihteeri

Arto Luukkanen ja 2. varapuheenjohtaja

Mauri Peltokangas klo 13.30-14.15 ÄÄNEKOSKELLA

K-Citymarket,

yläpiha, Työskintie 3

MAKSAJA PERUSSUOMALAISET RP

Tolmulan tilan

KALAT

ja tuoretta

POROA

TERVETULOA 22 JUTTELEMAAN! Kankaiden VAALIT 20 E ALU

LOPPUUNMYYNTI MITÄ KUMMAA? Naisten ja miesten ULKOILUHOUSUT

Suolahden tori

KYLPYPYYHE

Äänekoski S-marketin piha

LASTEN KEVYTTOPAT

torstaisin klo 8-13

perjantaisin klo 14-15.30

Puh. 0400 572 219

alk.

9,90€ 12,90€ 19,90€

Asemakatu 7, Suolahti, avoinna ma-pe 9.30-17, la 9.30-13

V U OK R AT TAVANA Ääneniemessä rt-kaksio

Autoilijan palvelupalsta MONIPUOLINEN RENGASVALIKOIMA Kysy myös muita merkkejä! • Autojen perushuollot ja -korjaukset • Ruostesuojaukset ja -korjaukset • Sisä- ja ulkopesut sekä vahaukset • Vikakoodien luku • Pienkonehuollot • Paljukärryn vuokraus

VERTAILU t e VERTAILU kn iikan aailm a m

• RESURSBANK RAHOITUS Puh. 040 935 7109 MAHDOLLISUUS Konginkangas

.f i

Rengas Paikka

Kimmo Sandelin puh. 0400 933 369 Hietama, Äänekoski • www.rengaspaikka.com

RENGASMARKET -rahoitus Seuraava ÄKS Kuluton 30-60 päivää torstaina 28.10.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT

Toimitus Päätoimittaja Marjo Steffansson • 040 841 2945 • marjo@aksa.fi Sivunvalmistus Max Steffansson

TMKAUTOFIKSAUS

OSTA NYT, MAKSA VASTA HELMIKUUSSA Ostaessasi Rengasmarket Rahoituksella saat laskun vasta helmikuussa 2022 Kampanja-aika: 15.9. - 31.12.2021

Fysioterapia

Hieronta

Jalkahoidot

• Fysioterapia Oskari Ojaniemi puh. 0400 548104 • Hieronta Tommi Liimatainen puh. 040 719 9441 • Jalkahoito Paula Vertanen puh. 040 482 2140

VUOTTA JUHLAVUOSI

44200 Suolahti Tervetuloa palveluihimme! puh. 0400 406370 www.kunnonsyke.fi

Avaamme UUDEN TOIMIPISTEEMME MAANANTAINA 1.3.2021 Liikuntakeskus Likean tiloihin Asemakatu 10, 44200 SUOLAHTI

• RENGASHOTELLI • LAAJAT KORJAAMOPALVELUT Kotakennääntie 9, Äki Puh. 0400 876 436 Automyynti 044 986 1165

Yksityinen, paikallinen kaupunkilehti jaetaan Äänekosken ja Uuraisten taajaman joka kotiin ja yritykseen. Jakelu 11.000 kpl, normaalisti kahden viikon välein, joka toinen torstai.

ÄKS.FI Verkkosivuillamme uudet uutiset päivittäin! Yrittäjä, tiedustele tehokkaasta verkkomainonnasta!

ma-to klo 9-13

Heti vapaa!

Tiedustelut: puh. 050 467 7311

Asemakatu 10

Ilmoitukset Myyntipäällikkö Pirjo Hakkarainen • 040 565 0941 • pirjo@aksa.fi

Ilmoitusmyynti Marjut Kinnunen • 040 730 4234 • marjut@aksa.fi

Ilmoitusvalmistus • ilmoitus@aksa.fi

TORIKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

2h + k + s 58 m2

Ilmoitushinnat Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,70€/pmm Värilisä 10€/lisäväri, 30€/4-väri Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,30€/pmm Kuolinilmoitukset 1,30€/pmm Hintoihin lisätään alv. 24% Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00.

paino: I-PRINT OY, SEINÄJOKI

jakelu: POSTI OY

0400 406 370 kunnonsyke.fi

2021

PIKKUJOULUT To 1 8. 11 . ja P e 1 9.1 1.2 0 2 1 T E 4: Topi S o r sak o sk i - Koh t al on tan g o , 5 2€ hl ö Pe 26 .11 .2 0 2 1 Ys är i Di sc o T o ur & Ol i ve r, 4 9€ Pe 3.1 2 .2 0 2 1 To m i H aus to la & Po ju, 4 9€/ h l ö Pe 10 .12 .2 0 2 1 Ko ti teo l li su us, 5 2€/ h l ö Hinn a t s is ä lt ä vä t o hje l ma n ja r u o ka i lu n

kartanokievari.fi/pikkujoulut SA A R IJÄ RV ENT I E 4 34 , 44 170 ÄÄ NEKOSKI


Äänekoski on hyvä paikka asua ja elää!

Mörtti okt

Kaisantie 14. 4 mh, oh, k, pkh, kph, s, 2 wc, et. B2007*. Tämä upea kohde on moderni, sen laadukkaasti suunnitellut ja toteutetut ratkaisut kestävät aikaa. Vapaa-aikaan tuo luksusta terassin ihana allas, jonka poreisiin voit pulahtaa rentoutumaan. 1260 m2 vuokratontilla. Mh. 289.000 €. 515394

148/155 m2

Päiväkunnaantie 21. 3mh, k, oh, ph, s, khh, wc, takkahuone, . Ei lain ed. e-tod. Valoisa ja avara koti puistoon rajoittuvalla 1364 m2 vuokratontilla aivan Keitelejärven läheisyydessä. Hyvin pidetty koti. Iso terassi, hirsiaitta, lämmin at ja runsaasti varastotilaa. Lenkkipolut ja ranta vieressä. Mh. 199.000 €. 513608

Likolahti okt

95/105,5 m2

Nakertaja okt

Kelotie 1. 4h,k,s. C2018*. Suojaisalla 840 m2 vuokratontilla kiva talo josta pintaremontilla saat omanlaisesi. Talon yhteydessä varasto, autokatos ja tekninen tila, takapihalla varasto/autotallirakennus. Mh. 54.500 €. 696906

Mämmensalmi okt

120/163 m2

78,2/102,2 m2

Metsolankatu 34. 3h, k, kh, s. Ei lain ed. e-tod.Kuntotarkastettu omakotitalo, johon on uusittu mm. salaojat, sadevesijärjestelmä käyttövesiputket, lämminvesivaraaja ja katto. Omalla 1104 m2 tontilla. Vapautuu nopeasti. Mh. 78.000 €. 512966

Mustaniemi okt

102/144 m2

Mannisenkatu 1. 4h, k, pkh, ph, s, at. E2018*. Lähellä satamaa ja keskustaa omalla 1000 m2 tontilla tunnelmaltaan lämmin talo. Tilava katettu ja lasitettu terassihuone, hyvät varastotilat ja autotalli. Uimaranta tien toisella puolella, järvinäköala. Mh. 93.000 €. 514717

Likolahti okt

100,5/128,5 m2

Viestikatu 1. 4h, k, ph, s. Ei lain ed. e-tod.Pohjaratkaisultaan toimiva, kiva koti. Olohuoneessa varaava takka sekä ilmalämpöpumppu ja keittiössä puuhella. Autotalli ja varasto samassa rakennuksessa. 900 m2 vuokratontti. Mh. 79.000 €. 512323

Pukkimäki rt

86 m2

Likolahti rt

74 m2

49 m2

Snellmaninkatu 8 A. 3h, k, s. Ei lain ed. e-tod.Kaunis osakehuoneisto idyllisen puutalonaapuruston keskellä. Viihtyisä kahden makuuhuoneen asunto suojellusta puutalosta joka remontoitu moderneilla ratkaisuilla perinteitä kunnioittaen. Mh. 108.086 € Vh. 109.000 €. 516482

Kuusirinne 3 B. 3h, k, s. D2013*. Rivitalon kaksikerroksinen saunallinen päätyhuoneisto. Huoneistossa on sekä terassi, että parveke. Sisäänkäynti ylemmästä kerroksesta. Pihamaalla hyvä leikkikenttä. Mh. 77.674 € Vh. 84.000 €. 512568

Likolahti rt

73 m2

Suolahti rt

61,5 m2

Alkula rt

49 m2

Alkula rt

Suolahti kt

83 m2

Karhunlähde kt

75,5 m2

Suolahti kt

74 m2

Keskusta kt

71,5 m2

Pukkimäki kt

71 m2

Keskusta kt

54,5 m2

Keskusta kt

41,5 m2

Kuusirinne 3 B. 3h, k. D2018*. Rauhallisella paikalla oleva siistikuntoinen kaksitasoinen rivitalohuoneisto. Yläkerrassa on parveke, ja alapihalla terassi. Yhtiössä on siirrytty maalämpöön v. 2011, edulliset asumiskulut. Vapautuu sopimuksen mukaan. Mh. 80.083 € Vh. 86.700 €. 698198

Satamakatu 6 E. 4h, k. E2007*. Tilava asunto kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Rauhallinen sijainti Suolahden sataman ja keskustan palveluiden vierellä. Lasitettu parveke, erillinen wc ja vaatehuone. Mh. 39.039 € Vh. 42.000 €. 516305

Lönnrotinkatu 6 B. 3h, k, s. E2013*. Kuhnamon rannan ja keskustan palvelujen läheisyydessä viehättävä saunallinen huoneisto. Toimiva pohjaratkaisu ja laadukkaasti toteutettu remontti. Taloyhtiön pihassa grillikota asukkaiden vapaassa käytössä. Mh. 85.000 €. 510481

Pölkinkatu 10 D. 2h, k, s. D2013*. Tilava kylpyhuone ja sauna remontoitu 2014. Lattiat, katot ja seinät maalattu/tapetoitu 2018. Iso aidattu takapiha. Keskustan kaupat, apteekki, kahvila, ravintola, kirjasto kuntosali, uimahalli ja uusi jäähalli ovat kävelyetäisyydellä. Vuokrattu. Mh. 49.000 €. 505574

Katajapolku 7 A. 3h, k, s. D2007*. Saunallinen kolmio hissitalossa. Huoneisto on sisään käynnistä yksi kerros ylöspäin. Siistit, hyvä pinnat. Lasitettu parveke ilta-auringon suuntaan. Kauppa ja päiväkoti lähettyvillä. Vapautuu sopimuksen mukaan. Mh. 89.000 €. 514986

61 m2

Väinämönkatu 10 as. 3h, k, p. D2007*. Siisti ja valoisa päätyhuoneisto kolmannessa kerroksessa. Tilava lasitettu parveke ilta-auringon suuntaan. Erinomainen sijainti rantapuiston tuntumassa keskustassa. Mh. 64.800 €. 675173

Aatulantie 3 A. 2h, kk, s. E2013*. Saunallinen kaksio, jossa keittokomero ja olohuone ovat yhtä tilaa. Laatoitettu kylpyhuone, paljon komerotilaa. Terassi sisäpihalle etelään. Huoneisto on vuokrattu, sopii hyvin sijoittajalle. Mh. 37.881 € Vh. 40.000 €. 663479

Riihijärvenkatu 2 A. 3h, k. E2013*. Pintaremonttia kaipaava kolmio Suolahden keskustassa. Hyvän kokoiset ja malliset huoneet. Lasitettu parveke ilta-auringon suuntaan. Vuokrattu toistaiseksi. Mh. 38.461 € Vh. 39.500 €. 505813

Karhunlähde kt

Puistokatu 11 as. 2h, k. C2007*. Hissitalon ylimmässä kerroksessa oleva heti vapaa asunto. Viihtyisä ja valoisa huoneisto lasitetulla parvekkeella kivassa yhtiössä, johon tehty kattavia remontteja. Mh. 36.378 € Vh. 45.000 €. 698091

MEILLÄ ON MYÖS PALJON MUITA KOHTEITA, KYSY LISÄÄ!

Römmi kt

Terveyskatu 9 B. 3h, k, s. C2007*. Heti vapaa saunallinen kolmio Pukkimäellä. Tilava toisen kerroksen asunto uuden lukion vieressä. Hyvin hoidettu yhtiö. Vain lyhyt matka kaupoille ja keskustan palveluihin. Mh. 42.742 € Vh. 52.000 €. 514928

Sammonkatu 7 A. 2h, kk, kh. E2013*. Pohjakerroksessa kiva, remontoitu huoneisto jonne pääset muuttamaan heti. Mainio sijainti keskeisellä paikalla kaikkien palveluiden äärellä. Mh. 32.427 € Vh. 35.000 €. 504563

Tervetuloa ! asuntokaupoille

HUOM! SUOSITTELEMME MASKIN KÄYTTÖÄ ESITTELYISSÄ

41,5 m2

Katajapolku 9 b 20. 1h, k. C2013*. Viihtyisässä taloyhtiössä sijaitseva yksiö yhtiön ylimmässä kerroksessa, oma lasitettu parveke. Pesuhuone remontoitu kattavasti vuonna 2011. Mh. 39.000 €. 512128

Aatulantie 3 A. 2h, kk, s. E2013*. Alkulassa rivitalon päätyhuoneisto. Pesuhuone ja saunan lattia remontoitu 2/2019. Käyttövesiputket uusittu yhtiöön 2013. Siistikuntoinen huoneisto, jossa suojaisa takapiha. Vuokrattu toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Mh. 34.076 € Vh. 36.000 €. 515117

Merja Parviainen konttorinjohtaja LKV 0500 645 722

Heikki Koljonen kiinteistövälittäjä LKV, LVV 050 349 8543

Jari Pajari kiinteistövälittäjä LKV, LVV, KiAT 040 721 2351

Arja Pilvinen myyntisihteeri LKV 050 368 7835

OP Koti Keski-Suomi Oy ÄÄNEKOSKI: Torikatu 2, P. 010 256 6513 JYVÄSKYLÄ: Kauppakatu 22 Palokankeskus Keljonkeskus Taulumäki, Kankaantie 17, P. 010 256 5950, SAARIJÄRVI: Kauppakatu 3, P. 010 256 5975


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.