a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Ä Ä N E K O S K E N K A U P U N K I S A N O M AT N R O 2 3 6 1 2 . 3 . 2 0 2 0

SIKAVIIKKO! 95 10 12

TO 12.-KE 18.3. PERINTEINEN

20

HELLÄ WC-PAPERI VALKOINEN YHT. 64 RULLAA + TALOUSPAPERI YHT. VALKOINEN RULLAA 0 8 16 RULLAA ÄÄNEKOSKI

Makkaratarjoilu huomenna perjantaina 13.3. alkaen klo 9!

LASINPESUNESTE -22° 5L

, VA HVA MY RK YTÖN NE N! KO TI M AI

YH T E E N S Ä

3KANNUA 3,33/kg (3,95/kpl)

15 L !

METSURI 2-TAI 4-TAHTI BENSA 5L kanisteri 2,59/l

LISÄÄ SIKAVIIKKO TARJOUKSIA SIVUILTA 11-14

TORIKATU 3, 44100 ÄÄNEKOSKI meiltä yli 40 000 tuotetta! ark. 8-18, la 9-16, su 11-16 puh. 014 523 125 tarjoukset voimassa 18.3. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää.

Kys y K -rahoit larna us ta!


ETSITÄÄN LÄHIHYVÄÄ! Äänekosken Moottorikerho ry tekee liitteen ÄKS - Äänekosken Kaupunkisanomiin

mopokerhon toiminnan tukemiseksi torstaina 9.4.2020 Painos 11 000 kappaletta. Jakelu jokaiseen kotiin ja yritykseen Äänekoskella.

PIENET TEOT, ISOT TEOT JA KESKIKOKOISET TEOT. Lähihyvässä kysymys on teon merkityksestä, ei suuruudesta tai rahallisesta arvosta. Kuka alueeltamme on tehnyt jotakin sinulle merkityksellistä, joka yhdessä tekijänsä kanssa ansaitsee tulla huomioiduksi?

Varaa ilmoitustilasi Pirjo 040 565 0941 pirjo@aksa.fi

Marjut 040 730 4234 marjut@aksa.fi

Aineistot viimeistään maanantaina 30.3.

Ilmoitusvalmistus: ilmoitus@aksa.fi

Kuinka minun käy?

Lähihyvä-kampanjaan voi ilmoittaa tekoja joko Äänekosken Energian Facebook-sivujen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen info@aane-energia.fi. Lähihyvä-tekojen viimeinen ilmoituspäivä on 29.3.2020. Ilmoitettujen Lähihyvä-tekojen kesken järjestetään yleisöäänestys Äänekosken Energian nettisivuilla. Eniten ääniä saaneen teon tekijä palkitaan tapahtumalippupaketilla valitsemaansa Äänekosken lähialueen tapahtumaan. Toinen tapahtumapaketti annetaan Äänekosken Energian valitsemalle ehdotukselle. Kaikkien kampanjaan tekoja ilmoittaneiden kesken arvotaan kaksi kappaletta K-Citymarket Äänekosken tuotekasseja. Äänestysaika Lähihyvä-teoille on 1.4.–19.4.2020 ja kampanjan voittajateot julkaistaan 22.4.2020. Katso tarkemmat ohjeet ja kilpailusäännöt:

aanekoskenenergia.fi/lahihyva ”Saankohan jalkani vielä kuntoon, kun liikkuminen on vaikeaa lonkkaleikkauksen jälkeen? Kuinka kauan pystyn vielä lukemaan kirjoja? Voinko asua loppuelämäni omassa kodissani?” Aili, 85 vuotta, eläkeläinen

Uutismedian tehtävä ei ole vain kertoa viimeisimpiä uutisia. Sen tehtävä on myös tarjota erilaisia näkökulmia, vertaistukea, ikkunoita ihmisyyden eri muotoihin jokaisessa arkipäivässä. Nostamalla esiin aitoja huolenaiheita, synnyttämällä keskustelua ja herättämällä päättäjien huomion, laadukas journalismi tekee positiivisesta muutoksesta mahdollista.


236/2020 Seuraava ÄKS ilmestyy 26.3.2020

Kirjoitin jo teininä ystäväkirjoihin, että minusta tulee isona joko laula ja tai kampaa ja.

16

www.äks.fi

Kylmä kylpy

18

Pirjo Äärinen

Kari Taipale ottaa vielä rennosti, vaikka paluu näyttämölle jännittääkin. Ohjaaja Pilvi Honka, käsikirjoittaja Teppo Seppänen sekä tekninen apukäsi Tomi Kankainen tsemppaavat.

Toimittajalta Puolisoni jaksaa aina Äänekoskella käytyään ihmetellä, miten hiljaiselta keskusta vaikuttaa. Tyhjiä liiketiloja siellä sun täällä, muutama hassu ihminen kuluttamassa mukulakiveä. Viimeksi lauantaina naureskelimme, että kaupungin ohi on uuden sillan myötä todella helppo ajaa, ellei etsi nimenomaan HalpaHallia. ”Eihän täällä ole mitään elämää.” Paitsi että onhan. Kyseisenä lauantaina jouduimme jopa odottamaan ravintolaannoksiamme, kun pöydät olivat asiakkaita pullollaan. Olen osallistunut työn puolesta moniin tapahtumiin, joissa on ollut väkeä kuin pipoa. Ohjelmaa on joka päivälle, kun osaa etsiä. Ja täällä jos missä on vielä sitä kuuluisaa talkoohenkeä, oli kyseessä sitten risusavotta, puistojuhla tai hiihtokilpailut. Positiivinen asenne on puoli voittoa. Itsekin pitäisi aina muistaa olla kiitollinen siitä, mitä jo on, eikä aina nillittää siitä, mistä on leikattu. Jaloillammehan me äänestämme: palvelut pysyvät, kun niitä käytetään, ja lisääntyvät, jos kysyntä ylittää tarjonnan. Kaupungin rajalla asuvana tulee liian usein käännettyä auton keula maakuntakeskukseen päin, vaikka muutaman kilometrin lähempänä olisi Äänekosken tarjonta. Tulevaisuus makaa lompakoidemme päällä, mutta vähintään yhtä iso tukipilari on asenteemme. Tehdään imagotyötä puhumalla kotipaikastamme hymyissä suin. Kunhan vaaleanpunaiset linssit eivät sumenna näköä silloin, kun oikeasti on sanottavaa.

Riina Nygrén

Ä KS

| 236

· 2 02 0

Kari Taipaleen comeback

Muistokirjoitus on tragikoominen monologi ihmisen kuolevaisuudesta ja elämän yllättävyydestä. Näytelmä kuvaa ylikeskinkertaisen suomalaisen miehen sielunmaisemaa raadollisen tarkasti. Marjo Steffansson

N

äin kerrotaan Painotalolla ensiiltansa lauantaina saavan Muistokirjoitus -monologin Facebook -sivuilla. Monologin ohjaa Pilvi Honka ja sen on käsikirjoittanut Teppo Seppänen. Erik Pelkosen rooliin hyppäävä Kari Taipale joutuu pärjäämään lavalla yksin. 12 vuoden jälkeen palaaminen parrasvaloihin on pistänyt muutaman ylimääräisen perhosen vatsanpohjaan asumaan. – Kyllä minä olen yllättävän hyvin muistanut miten näytellään, mutta teksti ei uppoa päähän entiseen malliin, Taipale kertoo vakavalla naamalla. Muistokirjoitus syntyi Teppo Seppäsen kynästä. Helsingin Sanomista luettu muistokirjoitus pisti pohtimaan sanojen todellista merkitystä: muistokirjoitus on hienotunteinen teksti, jossa ei vainajasta ole pahaa sanottavaa. Mutta mitä on todellisuus? Onko ihminen elänyt muistokirjoituksensa lailla? – Teksti syntyi viime vuonna. Lähetin sen muutamalle tutulle luettavaksi, eikä kukaan kommentoinut sitä sanallakaan. Juhannuksena olin Matilan Ankkurissa pitsalla, ja niin oli Taipaleen Karikin. Kerroin hänelle, että minulla olisi monologi luettavaksi, Teppo kertaa. – Tykkäsin tekstistä, ja ajattelin, että siinä olisi aineksia kuunnelmaksi, mutta päädyimme toiseen ratkaisuun: lupasin

lähteä näyttämölle, jos saan Pilvin ohjaajaksi, Kari kertoo. – Kari lähti aivan innoissaan mukaan, ja ollaan onnellisia, että saatiin comeback aikaiseksi, Pilvi huokaa. Työryhmään kuuluu vielä Tomi Kankainen, joka vastaa tekniikasta sekä somettelusta, sekä lavastuksesta vastanneet Outi Pantsar ja Tomi Kinnunen. ERIK PELKONEN saa lääkäriltä puhelinsoiton: hänen on tultava heti seuraavana päivänä vastaanotolle. Mitäpä muutakaan soitto voi tarkoittaa, kuin varmaa kuolemaa. Alkaa elämän loppumetrien järjestely. Mies on elänyt tavallisen elämän, käynyt tavallisissa töissä, on eronnut, mutta haluaa ylevän muistokirjoituksen lehteen painettavaksi. – Monologi on tragikomediaa alusta loppuun saakka, Pilvi lupaa. Kari kehuu tekstiä maagiseksi. – Mitä enemmän on hinkattu, sitä paremmin teksti osuu mun suuhun. Saan olla roolissa lähes oma itseni, ja yllättäen se ei olekaan helppoa, vaikka toisaalta se on hyvin nautinnollista. Saa nähdä millaiseksi hahmo lauantaiksi muodostuu, Kari pohtii. Harjoituksia on vedetty Mikkosalissa koko työryhmän voimin. Tekstiä ei ole matkan varrella tarvinnut juurikaan muuttaa. – On hienoa, että Teppo on paikalla. Muutamia kirosanoja on poistettu, ja tekijänoikeudet on saatu käyttöön heti, Pilvi nauraa.

– Olen saanut muutamia henkisiä orgasmeja Pilvin ohjauksessa. Hänellä kun ei ole rajoja, kuinka hommaa tehdään. Työryhmästä paistaa tekemisen meininki. Pienellä porukalla on helppo tehdä päätöksiä tai olla helposti eri mieltä asioista. – Meillä on hirveen suuri halu tehdä tätä, ehkä se johtuu just siitä, että tää on oma räpellys, Teppo sanoo. – Niin, ja milloin viimeksi Äänekoskella milloin tehty puhtaasti äänekoskelainen veto, Pilvi pohtii. JOS NYT jotain negatiivista, niin se, että tätäkin teatteria pitää tehdä kello kädessä. – Mikkosalissa olisi kyllä aikoja vapaana ja siellä saisi olla vaikka 20 tuntia päivässä, jos tällaisella itsenäisellä ryhmällä olisi varaa. Ollaan treenattu aika paljon Tepon keittiössä tästä syystä. Muistokirjoitus Painotalolla la 14.03. klo 19 (ENSI-ILTA) ti 17.03. klo 19 to 19.03. klo 19 su 22.03. klo 15 to 26.03. klo 19 su 29.03. klo 15 to 02.04. klo 19 la 04.04. klo 15 ti 07.04. klo 19 su 12.04. klo 15 Liput 15e

3


Kuvattua

Avaus

Markku Rautiainen

Kaikilla olisi kivaa

Elinvoima on mielenkiintoinen ja muodikas sana. Yhdelle elinvoima merkitsee työpaikkaa ja monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Toiselle se on vireä keskusta ja kulttuuritarjontaa. Kunnallishallinnolle se on yleensä numeroita taloudesta ja demografiasta. Minulle elinvoima tarkoittaa lisäksi myös sitä, että kaikilla olisi kivaa. Hivenen naiivi ajatus, mutta tavoittelemisen arvoinen. Elinvoima on viime kädessä kunnan suorituskykymittari sekä voimavara kohdata tulevaisuuden haasteita. Elinvoimaa kehittävät osaltaan kaikki kaupungin toimialat, yksiköt sekä päättäjät. Viime vuosi näyttäytyi tuloksien valossa erittäin hyvältä. Saimme kauttaaltaan hyviä tuloksia aikaan muun muassa yrittäjyysilmapiiriin ja asukastyytyväisyyden kyselyistä. Molemmat mittaukset olivat tärkeitä siinäkin mielessä, että saimme myös tärkeitä kommentteja kuntalaisilta ja yrittäjiltä. Näitä risuja yritämme parhaamme mukaan muuttaa ruusuiksi. Kunta-alan synkimmät pilvet ovat talous ja väestönmuutos. Ilman kestävää taloutta ei elinvoimaa voida kehittää. Väestönmuutos taas vaikuttaa kunnan toiminnan rahoittamiseen, palveluiden järjestämiseen ja niiden kustannuksiin. Mutta tässäkin mielessä viime vuosi oli erityisen hyvä! Radikaali väestön väheneminen pysähtyi ja taloutemme on kestävällä pohjalla. Äänekoskella on pallo vielä vahvasti omissa käsissä tulevaisuuden suunnittelun kannalta. Uskon, että viisailla päätöksillä, mittavilla investoinneilla ja palveluiden kehittämisellä on mahdollisimman suora vaikutus siihen, että kaikilla olisi kivaa ja vähintäänkin tämä väkimäärä säilyisi Äänekoskella. Elinvoimaa on myös mielikuva asuinpaikasta, joten haluamme välittää oikean ja avoimen kokonaiskuvan kaupungin toiminnasta aktiivisella tiedottamisella ja kaupunkimarkkinoinnilla. Mielikuva kaupungista eli imago vaikuttaa yhtenä osana siihen, valitseeko henkilö asuinpaikakseen Äänekosken. Imagosta me emme päätä täällä kaupungintalolla. Se muodostuu meidän kaikkien mielikuvista ja ajatuksista. Positiivisuudellakin voi siis kehittää elinvoimaa. Keitelejazz – se oli siinä. Äänekoski Jazz ry:n vuosikokous päätti yksimielisesti Kuluva vuosi uudistaa elinkeinoelämäämme synnyttäen uusia työpaikkoja Äänekoskelle. Illaittaa yhdistyksen pakettiin. man muuta työpaikkoja myös vähenee joiltain toimialoilta, mutta niiden uusiutuminen on yksi   elinvoiman mittari. Panostamme muun muassa matkailun kehittämiseen, jotta meille syntyisi Kalevi Plattonen oli joulukuussa vuonna 1984 perustamassa Äänekoski Jazz ry:tä. Reilut 35 vuot- enemmän palvelualan työpaikkoja. Tämä monipuolistaisi työmarkkinoitamme ja houkuttelisi ta myöhemmin hän toimi puheenjohtajana kokouksessa, jossa päätettiin taputella Äänekoski uusia asukkaita. Biotalous on selkeä vahvuutemme ja kilpailuetu moneen muuhun kaupunkiin Jazz ry pois yhdistysrekisteristä. verrattuna. Kiertotalous ja hiilineutraali toiminta muuttavat maailmaa. Vihreää uusiutuvaa Ää-  Äänekoski Jazzin näkyvin työ on ollut Keitelejazzin järjestäminen. Pöytäkirjan ulkopuolelta nekoskea tuleekin visioida kaupunkina, johon yritys haluaa sijoittua. katsottuna työ on ollut huikeaa, ja se on näkynyt ja kuulunut kauas ja tuonut Äänekosken maailmankartalle laadukkaan musiikkitapahtuman kautta. Vuosikokous päätti, että nykyinen halli- Paras on vielä edessä. Tulevaisuus asuu täällä. tus jatkaa tehtävässään 25. maaliskuuta saakka, jolloin päätetään yhdistyksen lakkauttamisesta. Markku Rautiainen vs. elinvoimajohtaja

Klikatuimmat

Uusiin tiloihin vuodenvaihteessa Joustavan mallin poliisitalo nousee malliksi muillekin. Lasse Hämäläinen

Ä

änekoskella päättyy kuuden vuoden odotus, kun uusi poliisitalo valmistuu joulukuun puolivälissä paloaseman viereiselle tontille. Rakennuksen peruskivi muurattiin torstaina. Uudenlaisella moduuliajattelulla toteutettavan talon pintaala on noin 2400 neliömetriä ja kustannusarvio 9 miljoonaa euroa. Poliisin uusiin toimintatarpeisiin joustavasti vastaavan kiinteistön suunnittelussa on oltu yhteistyössä henkilökunnan kanssa. Talo toimii pilottina ja mallina muille uusille poliisitaloille Suomessa. Tavoitteena ovat säästöt ja toimivuus. Äänekosken poliisi on toiminut hajasijoitettuna vuodesta 2015 muun muassa Saari-

4

järvellä ja Jyväskylässä. Täyden palvelun poliisiasemalla tulee työskentelemään noin 40 henkeä. Omat tilat on valvonta- ja hälytystoiminnalle, lupapalveluille, rikostorjunnalle ja poliisivankilalle. Ylikonstaapelit Jari Halttunen ja Seija Hänninen edustivat tilaisuudessa paikallista poliisia. He kertovat, että toiminnan normalisoitumista on odotettu ja toivottu pitkään. Uusi poliisitalo on mittava helpotus henkilökunnalle. – Uudentyylisiin avoimempiin monitoimititiloihin asettumista odotetaan mielenkiinnolla, Hänninen kertoo. Hän arvioi, että totuttelu ottaa varmaan jonkin verran aikaa. Uudessa talossa saman katon alla töihin päästään käsiksi sujuvammin koko henkilökunnan yhteisvoimin.

Äänekosken uuden poliisiaseman peruskivi muurattiin torstaina. Ylikonstaapelit Seija Hänninen ja Jari Halttunen hoitivat paikallisen poliisikunnan osuuden seremoniasta.

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


Äänekosken ydinkeskustassa on Tokmannin lähdettyä tuhansia neliömetrejä tyhjää liiketilaa.

Pitääkö olla huolissaan? Äänekosken ydinkeskustan liike-elämän hiipuminen huolestuttaa yrittäjiä sekä kaupunkia. Ilmiö koskettaa myös jokaista kuntalaista, kun omalla kylällä tarjonta pienenee. Marjo Steffansson

V

uoden aikana on Äänekosken keskustasta lopettamassa, lopettanut tai muuttanut muualle 12 yritystä. Tilalle on tullut yksi, ja aika ajoin keskustaa on elävöittänyt pari pop up -tyyppistä puotia. Kun Kauppakadun Tokmanni sulkee ovensa toukokuun lopulla, löytyy Äänekosken keskustasta tuhansia neliömetrejä tyhjää liiketilaa. Jos aiheen kääntää positiiviseksi, voi todeta, että Äänekoskella on todella hyviä mahdollisuuksia tulla yrittämään aivan ydinkeskustaan: liiketilaa löytyy, eikä pienille kivijalkamyymälöille löydy välttämättä kilpailijaa. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen muistuttaa, että koko kivijalkakauppa on murroksessa. – Ongelma ei ole yksin Äänekosken, vaan globaalisti koko läntisen pallonpuoliskon. Verkkokauppa laittaa kivijalkakaupan ahtaalle tilaamisen helppoudella ja nopeudella. Spontaani ostelu on nettikaupan myötä lisääntynyt, sen voi myös ainakin yllekirjoittanut todeta. – Kaupanteko on muuttanut muotoaan. Myös Äänekoskelle tulleet suuret marketit tarjoavat tuotteita, joita vielä viime vuosikymmenellä ostettiin niin sanotuista erikoiskaupoista. Juuri nämä kaupat ovat kärsineet eniten, sillä asioinnista on tehty helppoa suurissa marketeissa, kun yhden katon alta saa kaiken

Ä KS

| 236

· 2 02 0

tarvitsemansa. Tuononen sanoo, ettei tiedä yhtäkään keskisuomalaista kuntaa, jossa trendi olisi päinvastainen. Ongelma näkyy myös maakuntakeskuksessamme. – Jyväskylän keskusta on hiipunut, vaikka asukasmassa on melkoinen. Ostokäyttäytyminen ajaa ihmiset Sepän kaltaisiin keskuksiin, Tuononen sanoo. Kaupunginjohtaja sanoo olevansa asiasta erittäin huolissaan. – Koetamme parhaamme mukaan luoda puitteita ja olosuhteita, mutta kauppaa ei kaupunki voi ryhtyä tekemään eikä pitämään. Kun vain tietäisimme lääkkeen ongelmaan, ottaisimme sen heti käyttöön, Tuononen sanoo. ÄÄNEKOSKEN YRITTÄJÄT RY:n puheenjohtaja Jussi Kangas kertoo, että aiheesta on järjestössä keskusteltu. Hän kertoo, että huoli kauppojen vähenemisestä on yhteinen. – Kun Kotakennään uutta kaupallista aluetta suunniteltiin, oli varsin vahvaa vastusta ilmassa, kun pelättiin, että Nelostien varteen tulevat kaupat tyhjentävät keskustan kokonaan. Kun asiaa pohdittiin uudemman kerran, ei kukaan ollut enää vastustamassa. Kangas harmittelee, kuinka tyhjät liiketilat eivät anna tavalliselle kadun tallaajalle kaupungista elinvoimaista kuvaa. – Tyhjät liiketilat näkyvät kauas. Tämä on megatrendi, mutta en voi ajatella, ettei mitään olisi tehtävissä. Kaupunki yrittää lisätä elinvoimaa ja pitovoimaa, sillä kaikki liittyy ja vaikuttaa kaikkeen.

Jos saadaan keinolla millä tahansa yritykset pysymään kaupungissa, se lisää myös Äänekosken kiinnostavuutta asumispaikkana. Kaupungin ilmettä on kohennettu. Monitoimiaukio on viimeisin näkyvä toimi. – Vanhat ajat eivät enää palaa, se on myönnettävä. Jokainen kuntalainen voi olla omalta osaltaan olla vaikuttamassa liikkeiden ja yritysten elinvoimaan. Jos auton nokka kääntyy ostosten perässä kohti Jyväskylää, tämä vaikuttaa luonnollisesti paikallisten yritysten toimintaan, Kangas sanoo. MATTI ROSSI, Arttekon Oy:stä, omistaa kolme tyhjillään olevaa liiketilaa Äänekosken keskustassa. – Keskustassa asuu ihmisiä, ja on aivan selvä asia, että jossakin he käyvät kaupoilla. Herää kysymys, onko kaavoituksessa tehty sellaisia ratkaisuja, jotka ohjaavat muualle ostoksille, Matti Rossi kysyy. Rossi pohtii, kuinka viereinen kauppa hyötyy siitä, jos naapurissa on jono. – Jos jono on jossain järven rannalla, ei se hyödytä keskustan kauppiaita mitenkään. Liiketilan omistaminen ei ole halpaa lystiä. Maksettavaa riittää yhtiövastikkeissa ja muissa ylläpitokuluissa. – Kiinteistön omistaminen ei ole helppoa, vaan pitää olla rinnalla joku muu bisnes, että pärjää, Rossi laskee. Yrittäjää harmittaa myös kaupungin toimet.

– Kaupunki on alkanut purkaa omistamiaan kiinteistöjä, ja siellä vuokralla olevat toimijat jäävät nyt vaille kaupungin tukea. Kaupunki voisi maksaa näille toimijoille ja järjestöille tukea, että pääsevät käsiksi uusiin tiloihin. Se olisi kaupungille hyvä imagojuttu, Rossi sanoo. MYÖS TIMO NISKASELTA löytyy tyhjää liiketilaa Koskikeskuksesta. Niskanen vahvistaa käsitystä osto- ja kulutustapojen muutoksesta. – Kyllä näkyy, ja vahvasti. Globaali ongelma puree erityisesti erikoiskauppaan. Kulutushyödykkeiden myynti on kasvanut ainoastaan verkkokaupassa, ja kivijalkakaupan on vaikea saada kasvua aikaan, jota se tarvitsisi kehittyäkseen, Niskanen sanoo. Hän painottaa, ettei syy ole kenenkään, vaan ilmiö kuuluu yrittämisen ja elämisen elinkaareen. – Syyllisiä ei voi osoittaa, vaan meidän pitää nähdä huolestuttavat tunnusmerkit ajoissa ja keksiä keinoja ydinkeskustan liike-elämän kehittämiseen. Kaupunki on jo kehittänyt paljon, eikä kehitystä voi jättää kesken. Niskanen uskoo Äänekosken keskustan olevan mielenkiintoinen kauppapaikka tulevaisuudessakin. – Jos saadaan yksikin erikoiskauppa lisää, se tuo toisen tullessaan. Yhdessä olemme vahvoja ja yksin ollaan heikoilla, Niskanen sanoo, ja toivoo, että Äänekoski näkyy mielenkiintoisena kuluttajalle myös pohjoisen Keski-Suomen ja Saarijärven suunnalle.

5


Musiikki La 14.3. klo 15 Laulun taikaa karaokekilpailu 6. karsinta Kartano Kievarilla. Kilpailumaksu 10 euroa, yleisölle vapaa pääsy.

Popkone Pub Markuksessa. Liput 5 • euroa. Su 15.3. klo 13 Mieskuoro Sirkat Miehen Vuodenajat Suolahtisalissa. Liput 15 euroa aikuiset, 10 euroa opiskelijat, alle 12v. Ilmaiseksi.

Äänekosken kaupungintalolla Kau• neimmat ruusut -konsertti Kosken Ko-

meiden ja Äänekosken harmonikkaorkesterin yhteiskonsertti, vierailijoina Kati Somiska ja Mervi Hyppönen. Väliajalla kahvio. Liput 10, ennakkoon KCitymarket Äänekoski

• To 19.3. klo 18 NNS-bändi-ilta nuorille Ääne• kosken ev.lut.kirkossa. Järj. Äänekosken ja Suolahden seurakunnat.

Pe 20.3. klo 20 Entisten nuorten disko K40 Bar Hurmoksessa.

La 21.3. klo 15 Suomalainen TANGO -konsertti Suolahtisalilla. Liput alk. 30 euroa

Näyttelyt

roa, lapset 7 euroa, ryhmät 12 euroa väh. 4 henkilöä.

Liikunta

Ke 18.3.

1.12. - 22.3. • • klo 18 Lajikokeilukurssi -Keilailu Ari Liimatainen – Maailma päättyy Pankkari Bowlingissa. Maksu 5 euroa/ • happotorniin Äänekosken taidemuseolla. hlö. Järj. Äänekosken liikuntapalvelut klo 16 AKMO SOI! Rakastan elämää Avoinna ti-to 12-15, su 12-16. • kaupungintalolla. Järj. Ala-Keiteleen muTi 24.3. siikkiopisto 24.2.-13.3. • klo 18 Lajikokeilukurssi -PotkunyrkPeppi Pitkätossua juhlitaan Suolah- keily Liikuntatalolla. Järj. Äänekosken • Tanssi & Teatteri den kirjastossa. liikuntapalvelut 29.2.–5.4. Muut The Korjaamo Hietaman Nuoriso- 3.–27.3. • seurantalolla. Hietaman Nuorisoseuran • Three countiers – Ulyana Smakova. La 14.3. näyttämö ry esittää musiikkipitoisen ko- Japanilaisia, suomalaisia ja kazakstani- • Retki Häkärinteille. Järj. Äänekosken median. Ohjaus Reijo Kuukkanen. Esi- laisia maisemia Äänekosken kirjastolla 4H-yhdistys tykset X236 aikana pe 13.3. klo 19, su 15.3. Hoikkassalissa. Avoinna ma-pe klo 10klo 14, ke 18.3. klo 19, pe 20.3. klo 19, su 19, la klo 10-14. Vapaa pääsy. klo 10 Toritapahtuma Äänekosken • 22.3. klo 14, ke 25.3. klo 19. Liput 15 eukeskusaukiolla. Tarjolla mm. hernekeit-

14.3.-12.4. Muistokirjoitus monologi Painotalon Mikkosalissa. Seppänen-Honka-Taipale. Ensi-ilta 14.3. klo 19. Esitykset X236 lehden aikana: ti 17.3. klo 19, to 19.3. klo 19, su 22.3. klo 15. Liput 15 euroa.

To 19.3. klo 19 Saikkua, kiitos! Näytelmä Suolahtisalissa. Liput ennakkoon Tiketti. fi alk. 22,50 euroa, ovelta 25 euroa. Järj. Äänekosken kulttuuritoimi

La 14.3. klo 16 Miesten 2. divisioonan koripallo-ottelu liikuntatalolla. Koiviston Kipinä – Mikkelin NMKY. Anton Gillin viimeinen kotiesiintyminen runkosarjassa. Liput 5 euroa.

Klo 16 II-div. Jäähyväisottelu Murs• kaamossa. Urho -LeKi-75. Liput 5 / 3 euroa

Su 15.3. klo 15 II-div. Jäähyväisottelu Murskaamossa. Urho -SuKiKa. Liput 5 / 3 euroa

toa. Myyntituotto lahjoitetaan Sotiemme veteraanit keräykseen. Järj. Ääneseudun maanpuolustusjärjestöt La 14.3. ja su 15.3. klo 9 Mielenterveyden ensiapu 1 Onnimannilassa. Järj. Ääneseudun Ilona ry ja Kari Helislahti

La 21.3. klo 15 Stig play pöytälätkä Pub Markuksesta. Järj. Stig ry

Kotiseutuyhdistys hakee historiasta ohjelmanumeroita Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen vuosikokous 19.3. klo 18 tuo tuulahdukset menneestä Suolahdesta, Konginkankaalta ja Mämmenkoskelta. Viimemainitusta jopa viikinkiajalta, sillä yhdistys on pari vuotta valmistellut uutta Äänekoski-korua, joka perustuu Mämmenkoskelta 1920-luvulla löytyneeseen viikinkiajan kätköön. Suolahtelaisen kultaseppä Sanna Hytösen luomisinnolla on Kotiseutuyhdistys työstänyt vanhaa viikinkiajan korumallia Äänekosken ”game of throneksi ” - valuvaihe on pian alkamassa, mutta Sanna esittelee torstain kokouksen yhteydessä prototyyppiä ja valmistusvaiheita kiinnostuneille.

Martti Takalon hieno draamadokumentti taidemaalari Axel Gallénin vierailuista 1900-luvun alun Keski-Suomessa on toinen ohjelmanumero. Filmissä viiksekäs Gallen on Suolahdessa ja Lintulahdessa. Elokuvassa myös luodaan aitoja maalauksia, joissa taidemaalari Jouko Hackzell hämmästyttävästi tavoittaa Gallenin siveltimenvedot. Hackzell myös tuo Suolahteen ihasteltavaksi elokuvassa maalattuja tauluja - tiettävästi vielä Kirppuvuori-maalauksia on jäljellä, ja niitä voivat paikan päällä halukkaat myös ostaa.

Kulttuuritapahtumaksi nouseva vuosikokous on Suolahdessa, vanhan kaupungintalon viereisessä puurakennuksessa, joka nykyään kantaa nimeä Toivon Silta. Yhdistyksen pitäessä kokousseremoniansa klo 18 alkaen, voivat muut paikalle tulleet nautiskella kahvitarjoilusta, tauluista ja kultasepän tiedoista. Tietenkin kotiseutuyhdistyksen väki hamuaa uusia jäseniä kevään ”aarteenetsintäretkille” , mutta kyllä juttu luistaa muutenkin, sanoo puheenjohtaja Ahti Ojanen – ja toivottaa tervetulleeksi, 19.3. torstaina, Toivon Sillalle.

Hammashoitoa sinun ehdoillasi

Hyödynnä kotitalousvähennys -40%!

Meille Hammassirkussa on tärkeintä pitää kynnys hakeutua hoitoon mahdollisimman matalana. Hammassirkkuun on aina turvallista tulla.

PlusTerveys Hammassirkku Hämeentie 1, 44100 Äänekoski

HS

Isännöintipalvelua alueellanne • Asiakaslähtöinen palvelu • Vahva ammattitaito • Selkeä kokonaishinnoittelu Marjo Luoto 040 852 4725

( IAT. ITS-TEK, Kirjanpitäjä, Vuokravalvonta)

Satu Vesala 040 197 0722 ( IAT)

Suuhygienisti Ida Kainulainen

HS

Ajanvaraus 014 211 665 | hammassirkku.fi

6

engelisannointi@gmail.com Laukaantie 18 h:sto 6 ( 2.kerros), 41340 Laukaa Toimisto ma-to klo 10-14, puh. ma-to klo 10-16

19.3. Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä

KOTIAPU • HOIVAPALVELUT • SIIVOUSPALVELUT • Avustaminen päivittäisissä toimissa • Peseytymisapu • Ulkoiluapu • Asiointiapu • Lääkehoidon tuki • Omaishoitajien lomitus • Suursiivoukset • Viikkosiivoukset • Ikkunanpesut SOITA 044 989 4939 · WWW.MAIJALIISA.FI

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


Kristillistä räppiä Äänekosken kirkon valtaa torstaina 19.3. gospelmusiikin Suomen mestari vuosimallia 2017. Yhtye on neljän opiskelukaverin muodostama kokoonpano. Bändi kiteyttää itsensä näin: NNS on elävällä musiikilla höystettyä räppiä esittävä kvartetti.

Perjantaina 13. maaliskuuta tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta Talvisodan päättymisestä. Äänekosken maanpuolustusjärjestöt järjestävät kunniakäynnin Äänekosken Sankarihautausmaalla klo 11.00 alkaen. Tapahtumaa tukee Äänekosken kaupunki ja -seurakunta. Äänekosken yhtenäiskoululta tulee paikalle kuusi luokkaa kahdeksannen luokan oppilaita opettajiensa johdolla. Tilaisuudessa esiintyy myös mieskuoro Metsot. Järjestelyistä vastaa Ääneseudun Reserviupseerien puheenjohtaja Timo Salo. Seppeleen laskevat veteraani- ja maan-

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kahvitkin tarjotaan. NNS Äänekosken kirkossa to 19.3. klo 18

puolustusjärjestöjen edustajat. Järjestäjät toivovat runsasta kaupunkilaisten osallistumista. Kunniakäynti Äänekosken sankarihaudalla 13.3. klo 11

Teemavalmennuksesta eväitä tulevaisuuteen Äänekosken kaupungin työllisyyspalveluiden järjestämän teemavalmennusjakson tavoitteena oli etsiä työkokeilijoille uusia urapolkuja, opiskelumahdollisuuksia tai palkkatukityöllistymistä.

Ossi Ritola

N

eljä viikkoa kestävä jakso tutustutti nuoret muun muassa kaavasuunnittelijan työtehtä-

viin, Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskukseen, sosiaali- ja terveysalaan, oppisopimuskoulutukseen, Äänekosken

UT K R FA

SUNNUNTAINA 5.4. willessä

klo

15

Kaupunkisanomiin ja sitä myötä myös lehdenteon saloihin. Jaksolle nuoret ohjautuivat Äänekosken kaupungin valmennustiimin kautta. – Yksi asia johti toiseen. Oona Laiho soitti, että tällainen valmennusjakso olisi minulle sopiva. Olin tekemässä ruokaa ja alkuun meni kaikki ohitse ja pyysin tekstiviestillä tiivistettynä infon. Viikon päivät olin kahden vaiheilla, mutta sitten ajattelin, että ei siinä mitään menetä ja tässä sitä ollaan, kertoo yksi valmentautujista. Aikaisemmin ajoneuvoasentajan tutkinnon lukeneella valmentautujalla on avautunut myös uusia kiinnostuksen kohteita valmennuksen edetessä. – Tavallaan ajoneuvoasentajan hommat kiinnostavat edelleen. Kuitenkin halu kokeilla jotain uutta ja erilaista on saanut pohtimaan myös muita uravaihtoehtoja. Esimerkiksi kyberturvallisuuteen liittyvät opinnot ovat olleet suurennuslasin alla.

VALMENNUSJAKSON edetessä ohjelmaa on pystytty muokkaamaan valmentautujien toiveiden mukaan. Tällä periaatteella ollaan saatu sovitettua ohjelmaan myös vierailu kyberturvallisuuteen erikoistuneeseen yritykseen ja JAMK:n tieto- ja viestintätekniikan insinööriopintoihin. Myös sosiaalisen median käyttötaitoja ollaan saatu harjaannutettua. – Meille on jäänyt todella hyvä fiilis valmennusjakson vetämisestä. Valmentautujat ovat olleet positiivisella otteella mukana ja laaja yhteistyöverkosto on ollut korvaamaton apu toimintapäiviä ja vierailukäyntejä suunnitellessa. Suurin kiitos kuitenkin valmentautujille itselleen vastaanottavaisten ja ennakkoluulottomien asenteidensa ansiosta, kehuu valmentajat Ossi Ritola ja Anne Myllyvirta.

Pikkuputiikki

Avuksi & tueksi.

pullollaan

UUTTA! PellavaTUNIKA

LAPSIPERHEILLE, VANHUKSILLE JA ERITYISEN TUEN TARPEESSA OLEVILLE

59,One size (reilu) Muita värejä

PALJASTIKO KEVÄINEN AURINKO PÖLYT? OLISIKO AIKA LAITTAA KOTI KUNTOON?

Very Nice

Rakkaudeilla, Mim brunssi

+

stretch FARKUT

8995

koot 28”- 38”

konsertti konsertti liput

Ä KS

| 236

· 2 02 0

10 25

€ €

willestä

KOSKIKESKUS 2 KRS ÄÄNEKOSKI MA-PE 11-17

Seuraava ÄKS 26.3.

Kotien puhtaanapito - myös lapsiperheille Henkilökohtainen apu ja asiointiapu Peseytymisapu ja virkistäytyminen Digituki ja kodin pienet kunnostustyöt

Muista kotitalousvähennys! Avoimella sydämellä.

Soita 040 610 7326 ja katsotaan kuinka voimme parantaa sinun arkeasi. HELSSA.FI  ASIAKASPALVELU@HELSSA.FI  040 610 7326

7


Uusi tukka – uudet kujeet Marika Silvastin Hiushalkomossa tapahtuu nyt kaikennäköistä. Tammikuun puolivälissä parturi-kampaamon peilit asennettiin uusiin tiloihin, Äänekosken Ostokeskukseen, Sammonkadun puoleiseen päätyyn. Koskikeskuksessa Hiushalkomo ennätti palvella lähes neljän vuoden ajan. Marika Silvasti iloitsee uusista, valoisista liiketiloista.

Marjo Steffansson

– 38 neliötä vaihtui 83 neliömetriin, Marika Silvasti laskee. Uudet tilat ihastuttavat ja mahdollistavat monenlaiset uudet suunnitelmat. – Tykätään pitää opiskelijoita, joten nyt on tilaa missä tehdä töitä ja opetella ammattiin, Marika sanoo. Nyt liiketilasta löytyy kaksi tuoli- ja pesupaikkaa, mutta mahdollisuudet laajentumiseen ovat olemassa. Haaveissa on saada huoneiston takaosaan tila hierojalle tai kauneusalan yrittäjälle. Suunnitelmat ovat väliseinää vaille valmiina. – Tähän mahtuu vaikka mitä, ja tähän saa valmiudet vaikka mihin, Marika esittelee iloisena. Erityisen isona plussana Marika pitää liiketilan sijaintia katutasossa. – Jo nyt on ovesta tullut uusia asiakkaita, kun esteetön kulku onnistuu. Myös suurista ikkunoista tulviva päivänvalo on upea lisä parturin työhön. Koskikeskuksessa ei päivänvaloa riittänyt liiketilaan saakka, Marika kertoo. Omasta ovesta kulkeminen mahdollistaa myös kysyttyjen ilta- ja viikonloppuaikojen laittamisen kalenteriin.

– Ennen piti ottaa viimeinen asiakas sisälle ennen klo 18:aa, nyt voin tehdä töitä vaikka aamuyöllä, jos sellaiseen on tarvista. Olen saanut asiakkailta todella hyvää palautetta uusista tiloista ja kujeista, Marika kiittelee.

HIUSHALKOMOSTA saa myös ekokampaajan palvelut. Luonnonmukaisten tuotteiden lisäksi tarjolla ovat myös ne perinteiset hiuskäsittelyt, permanentit, hiustenleikkaukset ja kampaukset sekä partakäsittelyt.

– Ekokampaamon palvelut ovat nyt kovassa nosteessa, ja kysyntää tulee koko ajan lisää. Varsinkin talven jälkeen ovat erilaiset kosteuttavat hoidot huudossa. Teen luonnonmukaisia hiusten kasvivärjäyksiä, savikirkastuksia, hius-

Uutta hiustyyliä kevääseen

Puh. 050 338 1778 Kauppatie 1, Konginkangas

Upea maaliskuun etu! VÄRI JA LEIKKAUS

-20% Etu on voimassa 31.3.2020 asti.

Tiesithän, että palvelemme myös

ILMAN AJANVARAUSTA!

PARTURI KAMPAAMO

Citymarket Äänekoski Palvelemme ma-pe 9-18 | la 9-15 Ajanvaraus p. 010 327 2048 tai hairlekiini.fi @hairlekiini #hairlekiini

Parturi-Kampaamo Peuhkurinen Ulla

Paulapolku 5, Äänekoski Puh. 040 535 2470

Parturi-kampaamo

harjatar Asemakatu 10, Suolahti Puh. 040 573 7271 Tarja Hämäläinen PARTURI-KAMPAAMO

HiusPriima Pirjo Malinen

Koulukatu 1, Suolahti Puh. 040 776 5878


ten- ja hiuspohjanhoitoja, ja hyllystä löytyy myös valikoima luonnonmukaisista hiusten- ja ihonhoitotuotteista sekä luonnokosmetiikkaa ja tuoksuttomia sarjoja.

MARIKA KERTOO olevansa halkoja, ja Hiushalkomossa työskentelevän Jelena Kuikan käyntikortissa lukee leikkisästi ”pilkkoja”. – Meille on muodostunut hyvä tiimi, kun Marika tykkää erityisesti hiusmuotoiluista ja -leikkauksista, ja minä taas värjäyksistä. Uutena juttuna teen kulmien laminointia ja usein sen rinnalle halutaan ottaa samalla ripsien kestotaivutus, Jelena sanoo kertoo työnsä lomassa. Kulmakarvojen laminoinnilla tarkoitetaan villiintyneiden kulmien pakottamista haluttuun asentoon.

– Ripsien kestotaivuksella saadaan katseeseen avaruutta, kun ripset kaartuvat kauniille kaarelle, Jelena näyttää. Tiimiin kuuluu yhteistyökumppanina äänekoskelainen, kauneudenhoitoalaa opiskeleva Henni Peuranen. – Saman oven takaa saa nyt kokonaisvaltaisen käsittelyn sekä hiuksiin että kasvoille, Marika vinkkaa. KEVÄÄN hiustrendissä näkyy luonnollisuus, toisaalta lähdetään takaisin ysärikauteen. – Omaa väriä korostetaan tai freesataan raidoituksella. Muotiin hiipii myös niin kutsuttu undercut -malli, jossa hiukset ajellaan niskasta ja ohimoilta, ja päälihiukset jätetään pitkäksi. Malli on siitä kiva, että sen muotoilulla saadaan lyhyeenkin hiukseen monenlaista ilmettä, Marika sanoo. Kevät tuo tullessaan myös palkkiraidat ja alta tumman ja päältä vaalean värjäysmenetelmän. – Ja permiksetkin ovat tulossa takaisin, kun halutaan luonnollista kiharaa, joka onnistuu erikokoisten rullien avulla, Jelena ja Marika huikkaavat. HIUSHALKOMOSSA vietetään avajaisia 13.3. Päivä osuu perjantaiksi, mutta siitä osataan olla vain iloisia. – Tasatunneille olemme kehitelleet pieniä tempauksia, paikalla on tuoteesittelijöitä ja kaikille tarjotaan lettivehnäskahvit. Tervetuloa tutustumaan, Marika sanoo.

Jelena Kuikka kertoo, kuinka kulmien ja ripsien käsittelyt avartavat katsetta.

Uutta hiustyyliä kevääseen Sydämellinen kiitos kaikille asiakkailleni!

40v.

TERVETULOA KAHVILLE MA 16.3. KLO 13-17

Parturi-Kampaamo

Arvontaa!

HiuS -Tupa

Keiteleentie 14, 44200 Suolahti

Puh. 014 541 815 https://varaa.timma.fi/parturikampaamohiustupa

Parturi Kampaamo

PIRJON SALONKI Kauppakatu 19, Äänekoski, puh. 014 513 988

UUSIEN TILOJEN

AVAJAISET

PE 13.3. klo 10–19 unnein tapahtuu!! !!Tasat

Avajaistarjouksia! Lettipitkokahvit! Arvontaa! Kutsuvierastilaisuus alk. klo 19

Puh. 040 734 3180 Pohjantie 33, Äänekoski

HIUSHALKOMO Sammonkatu 2 lh 19, Äki

Tervetuloa! Halkoja Marika ja Pilkkoja Jelena

Varaa aika nyt myös netistä! https://varaa.timma.fi/punasalonki

Parturi-Kampaamo

ULLA PAANANEN Liikuntakatu 6, Äänekoski

Puh. 014 520 236

Parturi-Kampaamo

Kaija Selin

Forme essentials sarja • vegaaninen• gluteeniton • kauraöljy

Torikatu 5, Äänekoski

p. 050 576 8805

Kauppakatu 19, Äänekoski p. 040 512 4405


Suolahden Marttoja luotsaava Liisa Lakanen leipoo ja tekee ruokaa leivinuunissa aina kun on mahdollista.

Sisäänrakennettua luovuutta Suolahden Martat perustettiin vuonna 1945. Ojalan laskuopin mukaan Suolahdessa juhlitaan pian järjestön 75-vuotisjuhlaa. Marjo Steffansson

S

uolahden Marttojen puheenjohtaja Liisa Lakanen liittyi järjestön jäseneksi vuonna 2003. – Vietimme isot 70-vuotisjuhlat. Nytkin juhlimme, mutta hieman pienemmällä kaavalla, Lakanen sanoo ja pistää teepannun tulille. Vaasalainen Lucinda Hagman perusti Martta-järjestön sanoin: ”Semmoiseksi kun kansa kasvatetaan, semmoinen se on.” Suolahden Marttojen toiminta alkoi tammikuussa 1945. Yhdistyksen tarkoitukseksi kirjattiin kotien henkisen, siveellisen ja taloudellisen tason kohennus sekä tietenkin kotitaloustaitojen parantaminen. Toimintaan kuului myös Martta-kerhojen perustaminen, kotitalousneuvojan palkkaaminen, kurssien, näyttelyiden, emäntäpäivien, kilpailujen, juhlien ja retkien järjestäminen. Toiminta alkoi heti vilkkaana ja tuloksellisena. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Eevi Solanne. – Yhdistys perusti Marttamajan keskelle kylää, Asemakadun ja Keiteleentien kulmaukseen. Siellä toimi myös viehättävä kesäkahvila, Lakanen kertoo. MARTTAMAJAN astiat lueteltiin tarkasti: oli viisi ämpäriä, kaksi kattilaa, kolme kannua, kaksi kauhaa, lasipurkki, kaksi vatia, tarjotin, kaksi isoa lautasta, viisi tuhkavatia, emalikuppi, kol-

10

me maitonekkaa, kolme pöytäkannua, 24 paria kahvikuppeja, 23 mukia, kukkavaasi, paistivati ja kymmenen lusikkaa, 13 juomalasia ja viisi asettia. Luettelon jatkeeksi laitettiin vielä kihveli, harja, ja 24 pyyheliinaa. – Mehupuristin ja kangaspuut hankittiin kolmen vuoden päästä perustamisesta. Iso asia oli tietenkin kotitalousneuvoja Bertta Kuopan palkkaaminen. Puutarha- ja palstaviljelys oli noussut muotiin, joten työtä ja opastusta riitti. Puutarhapalstoja oli perustettu Suolahden alueelle runsaasti, ja kotitalousneuvoja kävi 58 eri palstalla neuvoineen. – Ajat olivat niukat, joten pienistä aineista piti osata soveltaa. Se oli sellaista sisäänrakennettua luovuutta, Lakanen sanoo.

– Kokoonnuttiin säännöllisesti, järjestettiin juhlia ja tapahtumia ja tehtiin neuvontatyötä. Vuonna 1971 teemana oli marjat ja sienet. Suolahden Martat ovat tehneet vuosittain sienitunnistuksia.

VAHVA YHTEISÖLLISYYS ja toiminta muiden järjestöjen kanssa oli vilkasta, rakennettiin rauhan tulevaisuutta ja odotettiin valoisempia päiviä. Marttanukke puetaan tuttuun – Yhteistyötä eri järjestöjen marttapukuun. kanssa tehdään yhä tänä päivänä, Lakanen sanoo. Suuri tapahtuma koettiin vastaval- Moni tuntee meidät Martat juuri tästä toiminnasta, Lakanen kertoo. mistuneessa upeassa koulutalossa. – Järjestettiin kotitalousnäyttely, jonAKTIIVISESTA toiminnasta kertoo ka suojelijaksi saatiin Alli Paasikivi. Vaikka vuosikymmenet vaihtuivat, merkintä: seutukunnan Marttojen järnoudatteli toiminta lähes samaa kaavaa. jestämälle Marttaliiton kulttuuripäiville Vuosittain valitaan teema, jonka ympä- Kuopioon osallistui täältä yli 500 Marttaa! rille toimintaa rakennetaan.

Yhteiskunta muuttui, markka vaihtui euroksi ja Martatkin huomasivat, että toiminnan pitää muuttua. – Katse kohdistui lapsiperheisiin sekä laitoksissa asuviin vanhuksiin. Vapaaehtoistyötä tehdään voimavarojemme mukaan. Käymme muun muassa paistamassa pullaa ja vohveleita vanhusten tykönä, ja vaihdamme kuulumiset siinä samalla. Nämä kohtaamiset ovat odotettuja ja mukavia hetkiä. Vuonna 2015 Martoilla oli Kohtaamishanke, jonka keskiössä oli lapsiperheet. – Tämä oli varsin tykätty hanke, jolle toivottiin jatkoa. MARIAN päivänä, 22. maaliskuuta on juhlan aika. Juhlaa vietetään Suolahden kirkossa, ja kirkonmenojen jälkeen seurakuntatalolla. – Seurakuntatalolla tarjotaan kahvitarjoilu ja lauletaan Marttalaulu. Juhlasta ei tehdä pönöttävää, vaan tarkoitus on viihtyä yhdessä rennoin mielin. Juhlan päättää Kurkiauran konsertti. Suolahden Martat 75 vuotta 22.3. Suolahden kirkossa ja seurakuntalolla

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


ÄÄNEKOSKI

SIKAVIIKKO!

TO 12.-KE 18.3. PERINTEINEN

Makkaratarjoilu huomenna perjantaina 13.3. alkaen klo 9!

TORIKATU 3, 44100 ÄÄNEKOSKI Meiltä yli 40 000 tuotetta!

Rieväkylän tuoreet leivonnaiset perjantaina 13.3.

HELLÄ WC-PAPERI VALKOINEN TERÄKETJU 0,325 56 JA 64 RULLAA + TALOUSPAPERI 1,3 1,5 0,325 56 VALKOINEN 16 RULLAA 3 KPL

ARK. 8-18, LA 9-16, SU 11-16 P. 014 523 125

Kysy Klarna -rahoitusta!

Tarjoukset voimassa 18.3. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää

METSURI 10L TERÄKETJUÖLJY

25 10 20 6 27 430 10 25 10 189 YHT.

YHT. AA 80 RULL

JARRUCLEANER/ RASVANPOISTAJA 500ML

4KPL

5€/l Yksitt.3,95€ 7,90/l

• kantavuus 1000 kg • 95x95x160CM • ei sis. kuvan puita

3KPL

• 10T 1,5kW / 230V • 83 dB(A) • max. puunpit: 51cm Ø: 40cm • 1280 x 300 x 620 mm • 77 kg

MOOTTORISAHA CS-310 ES

• 30,5 cm³ moottori • Teho 1.1 kW Paino 4,0 kg • Laipan pituus 12” / 30 cm Made in Japan • Ketju 3/8”, 47 lenkkinen • Digitaalinen sytytysjärjestelmä • ES- kevytkäynnistys • Moottorissa ilman esipuhdistin • Rikastimen automaattinen puolikaasu • Ketjun kiristys kyljessä • Komposiittirunko • Max ketjunopeus 22,8 m/s

NOKKAKÄRRYT

POLTTOAINEKANISTERI kpl

SPRAY-MAALIT

• matta ja kiiltävä, musta ja valkoinen • 400 ml

3PRK

kpl

8,33/l Yksittäin 3,50€

kpl

10 3 kpl

20L

(yks 9,95€)

MEILTÄ MYÖS MUUT ECHO-MALLIT

PATROL FORMULA A600 N. 50 X 30 CM TYÖKALUPAKKI

1,00/l

KLAPISÄKIT 1,5M³

PIKAHALKAISUKONE 7T kpl

kanisteri

(yks. 13,90€)

AUTOSHAMPOO 1L

95 plo

3,95/l

MEILLÄ HYVÄ VALIKOIMA HENGITYSSUOJAIMIA! ARVONTAKUPONKI

VOITA JUHLAKINKKU!

Arvomme 2 juhlakinkkua. Jätä kuponki myymäläämme 29.3. mennessä, niin osallistut arvontaan. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Nimi _______________________________________ Puh. _______________________________________ Sähköposti __________________________________

Äänekosken Tarvikekeskus


SIKAVIIKKO!

TO 12.-KE 18.3. PERINTEINEN MAALARINTEIPPISETTI 3-OS 18/24/38MM Kolme eri levyistä maalarinteippirullaa yhdessä setissä. 30 m/rulla

10 3PKT

kpl

TORPEDO/RAKETTI NARUNVETOLAITE • paristoilla toimivalla vetolaitteella verkkonaru jään alle • 60 m. (tuplaverkon mitta) aikaa menee n. 50-60 sek.

VERKKOKALASTUKSEEN

AJORAMPPI HIEKKAPUHALLUSHIEKKA 266X30CM 25KG 0,5-1,2 MM

5

95

KEVYTPEITE 3X5M • väri sininen • veden- ja kosteudenpitävä • kaikkeen suojaukseen

149 3 • Materiaali: Alumiini • Kantavuus 340 kg eli parin kantavuus 680 kg • taitettuna 120 cm • Paino: 15 kg • Paketissa toimitetaan kaksi ramppia + varmuushihnat 2 kpl • Takuu: 12 kk

ps

pkt

0,24/kg

ASTIAKAAPIN RITILÄT • pituudet 563mm, 763mm, 963mm

MUUTTOLAATIKOT

• valkoinen pinnoitus

kpl

DEKO-KAMIN KORISTETAKKA

Koristeellinen takka liekkiefektillä. Takka ei kehtiä lämpöä vaan on tarkoitettu pelkästään sisustukseen. • Akku käyttöinen, akun kesto n.12h • USB-latauskaapeli sisältyy • Mitat (l,k,s) 25,5x15,5x50cm

59 5 15 20 2KPL

kpl

kpl

Yksittäin 8,95/kpl

(79,-)

MÖNKIJÄN TAKALANA

COMFORTMAX AS H202 KESÄRENKAAT • • • •

Erityinen kulutuspinta takaa erinomaisen hiljaisuuden ja hyvän pidon tiehen. Piidioksidiyhdiste tuottaa alhaisen vierintävastuksen ja polttoainetehokkuuden.  Optimoitu ääriviiva tarjoaa mukavan ajokokemuksen.  Vakaa ja erinomainen suorituskyky.

• • • • • • • • •

HABILEAD HINNAT/ RENGASSARJA (4 KPL)

179,195/65-15 179,205/55-16 189,205/60-16 209,225/45-17 219,185/65-15

MYÖS MUITA KOKOJA, KYSY LISÄÄ MYYMÄLÖISTÄMME! MYÖS PAKETTIAUTON RENKAAT! 12

kpl

tiehöylä käännettävällä hammasterällä takapyörien korkeus säädettävissä työleveys 180 cm pyörien säätö 20 cm lisäpainokehys lanan päällä 800 x 600 mm kääntyvä kuulavetolaite 50 mm sinkitty runko pyörä 4.80/4.00-8 mitat P 195 x L 178 x K 72 cm, paino 85 kg

MÖNKIJÄN TUKKIKÄRRY • max 1000 kg

500

kpl

• pit 2500 mm, lev 1310 mm • renkaat 22x12,8

MEILTÄ RENKAIDEN VANNETYÖ 4KPL

RENGASSARJAN OSTAJALLE KYSY LISÄÄ MYYMÄLÄSTÄMME!

50

ALK.

649

kpl

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


SIKAVIIKKO!

TO 12.-KE 18.3. PERINTEINEN

AURINGONKUKANSIEMEN 25KG

KUORITTU AURINKONKUKANSIEMEN SÄKKI 25KG

TINTTI RASVATANKO 1KG

PELAAJAN VARUSTESETTI

4-IN1 GAMING COMBO KIT

15 29 10 25 3KPL

säkki

kpl

säkki

0,60/kg (norm. 19,90€)

1,16/kg

NEDIS PELIKUULOKESETTI

PUISET HENKARIT 5 KPL/PKT • kirsikka ja mänty

• Stereopelikuulokkeet • Korvan peittävät pyöreät kuulokkeet • Integroidut vilkkuvat LED-valot • Erittäin herkkä ja joustava mikrofoni • 2,2 metrin johto

PESEE KIRKKAAN PUHTAAKSI JA PITÄÄ HUOLEN ASTIOISTASI

KONETISKITABLETTI SÄÄSTÖPAKKAUS 100 KPL/PSS

20 10 6 3PKT

95

4,95/ pkt

kpl

KAISA TERMOSKANNU 1L

SUOJAUDU VIRUKSILTA

DESINFIOIVA KÄSIHUUHDE 300 ML • myös herkälle iholle

5 3 FOXTEL NESTESAIPPUA 3L • 6 eri tuoksua ja tuoksuton

HIUSTENLEIKKUU SETTI HC335 • • • • • • •

Titanium- pinnoitetut terät 2 säädettävää kampaosaa Ladattava/ verkkokäyttöinen Jopa 40 min ajoaikaa 16 h latausaika Vesipestävät terät Kampa, Sakset, Puhdistusharja, Öljypullo • Säilytyslaukku • 3 vuoden takuu

• näppäimistö kuulokkeet hiiri,hiirimatto

TM IKKUNANPESUSETTI • 4-osainen • varren pituus max 145 cm

5

SHOKKI! kpl

XR1430 TAI R4000 PARRANHUIPPUAJOKONE LAADUKAS

Kaksoisterillä ja joustavalla päällä varustettu parranajokone. Ajopää ehkäisee bakteerien kasvua ja vähentäen ihoärsytystä. Laite on täysin vesitiivis. Latausaika 4h, ajoaika 45min

25 45

95

kpl

ps

kpl

kpl

kpl

13,17/l

BORGANÄS PUSSILAKANA • kauniit kuosit

kpl

VALIKOIMA UUDISTUU!

• pussilakana 150x200, tyynyliina 50x60

LOPUT NEULONTA- TARRALAJITELMA • AIHE HEVOSET, KOIRAT, PRINSESSA LANGAT

3 15 -50% 5 kpl 1€/l

setti

pkt


SIKAVIIKKO!

TO 12.-KE 18.3. PERINTEINEN

AITO HILLO 1KG • Makuina : Lettuhillo, Vadelmahillo tai Mansikkahillo

2

95 kpl

MEILTÄ KAUNIIT VIHERKASVIT!

TASANGON KANELISUKLAA –PIKKULEIPÄ 500 G

2 -30% 2 IHANAT A-M WEST HOROSKOOPPI VÄRIT! –KAHVIMUKIT

IPURO 50 ML HUONETUOKSUT • pullo + tikut

1

pkt

2,50/kg

ÄÄNEKOSKI

kpl

• värit turkoosi, valkoinen ja harmaa

3,M 5,L 7,S

PURINA ONE 100G SMALL DOG

Purina ONE My Dog Is Active tarjoaa korkealaatuista proteiinia aktiivisen elämäntyylin polttoaineeksi pienelle täysikasvuiselle koiralle. Pienelle suulle sopivia pieniä, pehmeitä paloja. Helposti sulavaa.

1

PLANTES&PARFUMES

PYYKKIETIKAT 500 ML

4LIVING RAAPUTETTAVA KARTTA • 82,5 x 59,5 cm. Myös raaputettavat liput.

IHANIA TUOKSUJA!

VALLEY METALLILANKAKORIT • 3 kokoa

• 4 eri tuoksua

LATZ SENSATIONS KISSAN TÄYSRAVINTO 400 G

pkt

5€/kg

5 6 5

valkoinen (5 pr/pkt) • koot 35-38 ja 39-42

kpl

95

100€/l

• valkoinen tai harmaa

ERÄ NAISTEN SUKKIA • värikäs (3 pr/pkt) tai

50

2KPL

kpl

PAINOPEITOT

ERI PAINOISIA

3KPL

10 8

kpl

kpl

20€/l

KUKKAMULTA 10 L

1

95 säkki 0,20/l

LOPUT KYNTTILÄLYHDYT JA LEDKYNTTILÄT

-50% SHOKKI!

BEYOND KANA 2 KG KOIRAN TÄYSRAVINTO

SILICA KISSANHIEKKA 3,8 L

3 3 pkt

1,50/kg

95 ps

1,04/l

TORIKATU 3, 44100 ÄÄNEKOSKI meiltä yli 40 000 tuotetta! ark. 8-18, la 9-16, su 11-16 puh. 014 523 125 tarjoukset voimassa 18.3. saakka tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää

Kys y K -rahoit larna us ta!


Karuja äänikirjoja Äänekoskelta Kilikalimiehen raakaa elämää ja nuoren naisen rankka selviytymistarina Lasse Hämäläinen

Jorma Hallaniva seuraa mielellään luonnon tapahtumia. Ikkunusta avautuu näkymä Äänejärvelle ja Kankkulaan, jotka toimivat Rotat-teoksen monien sattumusten tapahtumapaikkana. Lasse Hämäläinen

– Se on semmoinen kilikalimiehen tarina, tuumailee äänekoskelainen Jorma ”Köpi” Hallaniva kirjastaan Rotat. Nyt äänikirjana ilmestynyt teos on julkaistu vuosituhannen vaihteessa. Kirja kertoo 1960-luvun lopulla koulukotiin ja sitten rikos- ja vankilakierteeseen joutuneen nuoren miehen arjesta. – No juhlaa ei siihen elämään pal-

Kuinka minun käy?

jon sisältynyt. Kun rahaa jostakin keploteltiin, nujuttiin kavereiden kanssa pää pökkyrässä sen aikaa, kun sitä riitti. Hallaniva toteaa, että kirjat, jotka kertovat rikollispomojen luksuselämästä ovat kaukana rivirikollisen temmellyksestä. Kirja on fiktiivinen, mutta perustuu omiin kokemuksiin. – Surkeaa ja epätoivoista elämää se oli. Hallaniva päätti katkaista kierteen ja otti etäisyyttä kaveripiiriin ja Äänekos-

keen. Hän muutti kauas pohjoiseen. Poikakin syntyi ja kymmenisen vuotta vierähti, kunnes muutto takaisin vanhalle kotikylälle tuntui taas toimivalta vaihtoehdolta. – Täällä on tutut ja sukulaiset. Heti kättelyssä hän toi ympäristölle selväksi, ettei entisenlaiseen elämään ole paluuta. – Remukaverit ymmärsivät ja on saatu olla rauhassa.

HALLANIVAN siskon Elma Liimataisen teokset Ellun stoori ykkönen ja kakkonen on niin ikään julkaistu äänikirjoina. Selviytymistarinat pohjautuvat nuorena elettyyn tosielämään ja ovat dokumentti äänekoskelaisen arjen karusta puolesta 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla. Isän väkivaltaisen kuoleman jälkeen äidin ote huolenpidosta kirposi ja perhe hajotettiin viranomaisten toimesta. Vanhemmat lapset jäivät pärjäilemään omin voimin ja käytännössä heitteille. Nuorimmat lapset päätyivät lastenkotiin ja saivat viettää hyvän lapsuuden. Tästä näkökulmasta sisarusparven elämästä kertoo Kikka Raitasen kirjoittama kirja, Minusta jää jälki, jota ei vielä ole äänikirjana. Jorma Hallaniva kertoo, että idea äänikirjojen julkaisuun on tullut palkkatappaja ja kirjailija Janne Raniselta. – Hän oli lukenut ne vankilassa ja todennut, että ne pitäisi äänittää, jotta puhuttelevat tarinat olisivat helposti ihmisten ulottuvilla. Rotat on lukenut äänikirjaksi Jukka Peltonen ja Ellun stoorien lukijana on Susa Saukko.

”Osaanko vakiintua vuosien veijarielämän jälkeen? Toteutuuko unelmani omasta yrityksestä? Ja mitä se vaatii, että menestyisin?” Eero, 24 vuotta, luonnonvaratuottaja

Uutismedian tehtävä ei ole vain kertoa viimeisimpiä uutisia. Sen tehtävä on myös tarjota erilaisia näkökulmia, vertaistukea, ikkunoita ihmisyyden eri muotoihin jokaisessa arkipäivässä. Nostamalla esiin aitoja huolenaiheita, synnyttämällä keskustelua ja herättämällä päättäjien huomion, laadukas journalismi tekee positiivisesta muutoksesta mahdollista.


Teksti: Riina Nygrén Kuvat: Max Steffansson

Pirjo Äärinen

Salongin sielunhoitaja Pirjo Äärinen löysi kutsumusammattinsa nuorena. Nyt oma kampaamo täyttää jo 40 vuotta.

K

un asiakas astuu Pirjon Salonkiin, hän voi jättää negatiivisuuden ulkotakin mukana eteiseen. Pirjo Äärisen hymy ja rentous toivottavat tulijan tervetulleeksi kuin vanhan tutun luo. Hiuksia fiksattaessa vaihdetaan kuulumiset, parannetaan maailmaa tai saksitaan murheet pienemmiksi kantaa. – Asiakkaan asiat eivät leviä salongista eteenpäin. Mistä vain voi puhua, tai olla puhumatta, Pirjo linjaa. Kohtaamiset ja keskustelut ovatkin ammatin suola. Aina Pirjo ei kuitenkaan ole ollut näin puhelias. – Pienenä olin ihan hirveän ujo ja arka. En esimerkiksi uskaltanut sanoa ei, kun opettaja ilmoitti minut koulun laulukilpailuun, ja jännitin esiintymistä hirveästi. Olin sellainen kiltti tyttö, Pirjo muistelee. VIIDEN lapsen sisarusparvessa sai pitää puolensa isoveljiä vastaan. Äiti ja isä tekivät vuorotyötä Rauma-Repolan vaneritehtaalla, ja perhe asui pienissä huoneissa neljän asunnon talossa. Pihan perällä olivat huussi ja tunkio, ja samanikäiset leikkikaverit löytyivät viereisiltä ovilta. Tavallinen 60-luvun tehdaspitäjän lapsuus. – Ei silloin ollut päiväkoteja, joten isommat pitivät pienistä huolta. Elämäni suuri tragedia sattui, kun pikkusiskoni jäi linja-auton alle ihan kotipihan lähellä. Pirjo oli 4-vuotiaan Tuijan kanssa keräämässä karkkipapereiden kiiltäviä kääreitä, kun onnettomuus sattui. Myös isoveli oli mukana, mutta kukaan ei ehtinyt pysäyttää tielle rynnännyttä pikkutyttöä. Onneksi lähellä oli aikuisia, jotka tulivat heti apuun. – Vaikka ei siinä ollut mitään tehtävissä. Tuija kuoli heti. En ole koskaan kokenut, että minua olisi syytetty siitä. Kotona ei puhuttu asiasta ollenkaan, mutta se on ollut aina minussa mukana, Pirjo miettii kyynelsilmin. KOULUSSA Pirjo viihtyi hyvin. Haaveena olisi ollut jatkaa oppikouluun, mutta vanhemmat ilmoittivat, ettei siihen ole varaa. – Siihen aikaan elämä oli köyhempää. Lapsena harrastettiin kaikenlaista keräilyä, kuten nyt niitä karkkipapereita, tai autojen rekisterinumeroita. Koulussa sitten verrattiin, kuka oli huomannut minkäkin auton, Pirjo kertoo. Myös kiiltokuvat vaihtoivat omistajaa

16

koulun käytävillä. Teininä Pirjo kirjoitti ystäväkirjoihin, että hänestä tulee isona joko laulaja tai kampaaja. Isoveljen Suosikeista seinälle pääsivät Kirkan julisteet ja keräilykuvat. – Pidin silloin kovasti myös Markku Arosta, ja mitä näitä isoja nimiä nyt oli silloin. Edelleen harrastan laulamista, lähinnä karaokea, mutta en julkisesti, Pirjo nauraa. Kun kansalaiskoulu päättyi, Pirjo päätti lähteä tavoittelemaan kampaajahaavettaan. Muutto Jyväskylään vain 15-vuotiaana tuntui jännittävämmältä kuin yksikään koulun kilpailu, ja kotiikävä vaivasi päivittäin. – Jaoin huoneen vähän vanhemman tytön kanssa, josta oli kyllä apua sopeutumiseen. Mutta joka viikonloppu ajelin lättähatulla kotiin hoitamaan ikävääni, Pirjo kertoo. OPISKELU kyllä sujui. Ala tuntui omalta, vaikka siinä joutuikin olemaan tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa. Pirjo oli kuitenkin päättänyt, että ujous on saatava kuriin, vaikka sitten pakottamalla itsensä juttelemaan muille. – Koulussa huomasin, että erilainen luonteeni voi olla myös vahvuus. Olin herkkä ja empaattinen, ja olen säilyttänyt ne piirteet itsessäni. Rohkaistuminen vaati kuitenkin paljon työtä. Jossain vaiheessa mielessä kävi alanvaihtokin. Pirjo oli nähnyt, miten asiakkaiden ilkeä palaute sai opiskelukaverit itkemään tai jopa lopettamaan opinnot. Vaikka Pirjo pärjäsi koulujen välisissä taitokilpailuissa, epävarmuus itsestä kalvoi sisintä. – Käänteentekevä hetki oli, kun nipsaisin erään vanhan herran korvaan verta vuotavan haavan. Säikähdin kamalasti, että nyt tulee sanomista, mutta hän totesi vain ”kyllähän ne omat lampaat pitää merkata”. Siitä kohtaamisesta sain luottamusta jatkaa, Pirjo kertoo. VALMISTUESSAAN parturi-kampaajaksi Pirjo oli vasta 17-vuotias. Nuori tyttö pokkasi stipendin ja pääsi heti töihin suureen ja suosittuun salonkiin, Jyväskylän keskustassa sijainneeseen Modiqueen. – Siellä oli ihan hirveä työtahti. Aputytöt olivat pesemässä hiuksia ja rullaamassa permanenttirullia, ja sillä välin piti jo leikata seuraavan asiakkaan tukkaa. Ehdin olla siellä kaksi vuotta, kun-

nes Hiustuvan Anita pyysi minua töihin, Pirjo kertoo. Ja koska ”ei” ei kuulunut sanavarastoon, Pirjohan lähti. Seuraava siirto tapahtui pari vuotta myöhemmin, kun Punasalongin Leila lähestyi samalla asialla. – Ehdin tehdä viitisen vuotta töitä muille, ennen kuin Pullin Kaija ehdotti, että ostaisin häneltä vanhan Matkahuollon tiloissa olevan liikkeen. Olin 22-vuotias, ja alalla oli töitä ihan hirveästi. Ajattelin, että ei tässä ainakaan korkealta putoa, Pirjo toteaa. PERHEEN perustaminen tuli ajankohtaiseksi vain vähän oman yrityksen perustamisen jälkeen. Esikoistyttären ollessa vain puolentoista kuukauden ikäinen Pirjo palasi töihin. – Taoin silloin, kun rauta oli kuumaa. Kerran ajoimme perheen kanssa Matkahuollon ohi, ja kolmevuotias Piia totesi, että ”äiti asuu tuolla”. Silloin sydäntä riipaisi, Pirjo huokaa. Työtä todella riitti, ja Äänekoskellakin oltiin muodin aallonharjalla. Kun Vidal Sassoonin lyhyet, graafiset leikkaukset ihastuttivat maailmalla, niitä teki Pirjokin. Joskus asiakas toi vhs-kasetin, jolta kopioitiin juuri sen yhden esiintyjän tyyli. Vain pari kertaa Pirjo on kyseenalaistanut asiakkaan toiveet. – Yhdellä tytöllä oli upeat, takapuolen päälle ylettyvät hiukset, ja hän halusi lyhyen leikkauksen. Sanoin, että tule huomenna takaisin jos olet vielä varma. Seuraavana päivänä hän tuli kiittämään, etten leikannut senttiäkään, Pirjo nauraa. AVIOLIITON päätyttyä eroon 90-luvun puolella Pirjo päätti, että hän kasvattaa lapsensa yksin. Kohtalokas autonovien kolahdus Hirvaskankaan Shellillä johti kuitenkin toiseen lopputulokseen. – Viereisessä autossa oli Esa, joka ilmoitti, etten selviä vahingoista rahalla. Sydän hyppäsi kurkkuun, mutta hän halusikin viedä minut sisälle kahville. Olemme olleet nyt 20 vuotta yhdessä, ja kolmetoista vuotta sitten menimme naimisiin Sodankylän vanhassa puukirkossa. Paikalla oli meidän lisäksemme vain pappi ja kanttori, joka joutui käyttämään otsalamppua nähdäkseen koskettimet pimeässä kirkossa, Pirjo kuvailee. Esa on ”maailman kultaisin mies”, joka muistuttaa Pirjoa pitämään vapaa-

takin työnteon lomassa. Kotimaan matkailusta on tullut pariskunnan henkireikä, ja kotona harrastetaan puutöitä ja askartelua. Tuotteita on myynnissä Pirjon liikkeessäkin. – En ole koskaan ollut kummoinen ompelija, mutta tässä sitä on oppinut. Nyt minulla on kotona ompeluhuone, jota kutsun myös terapiahuoneekseni. Välillä tulee sutta ja sekundaa, mutta askartelu on ihana vastapaino työlle. NYT LAPSET ovat kasvaneet aikuisiksi ja lähteneet maailmalle. Seitsemänvuotias Nea on mummun silmäterä. – Mummuna oleminen on ihanaa! Olen yrittänyt innostaa Neaa askartelun pariin, mutta hänellä on myös ihan omat jutut. Vähän kuin äidilläänkin oli: Piia ilmoitti jo nuorena, että sinun pajalle en ikinä tule töihin. Sarvien kolistelun lopputulos on pitänyt, hän ei ole kampaajaksi ruvennut, Pirjo nauraa. Elämässä on paljon kiitoksen aihetta. Pirjo paneekin ilolla kädet ristiin iltaisin. – Joskus olen rukoillut asiakkaiden puolesta, että heidän asiansa järjestyisivät. Minua on siunattu ihanilla asiakkailla, ja olen kiitollinen heistä jokaisesta. Jos minua on joskus kohdeltu väärin tai satutettu, sanon illalla antavani tekijälle anteeksi. Minun on helpompi olla, kun en kanna kaunaa. Vuodet kertyvät mittariin, mutta vanheneminen ei pelota. Yli 90-vuotias asiakas on kertonut Pirjolle elävänsä elämänsä parasta aikaa, ja se on Pirjosta ihailtava asenne. – Hänestä haluan ottaa mallia. Asiakkainani on ihmisiä vauvasta vaariin ja laidasta laitaan. Kaikki nämä kohtaamiset työssä ovat tehneet minusta juuri tällaisen, hän miettii. TYÖTÄÄN Pirjo haluaakin jatkaa, vaikka vuosikymmenet vaihtuvatkin. Vapaiden ja lomien pitäminen vaatii kuitenkin edelleen harjoittelua, ja siihen paras lääke on lähteä kauas kotoa, vaikka sinne Lappiin. – Rakastan tätä työtä ja ihmisten kohtaamista. Minulla käy asiakkaita jo neljännessä polvessa, ja rakastan heitä kaikkia. Tuntuu, että työn kautta on syntynyt suhteita, joita muuten ei välttämättä olisi tullut eteen. Täällä on itketty monet surut ja jaettu ilot. Jokainen on salongissa samanarvoinen, Pirjo Äärinen summaa.

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


Pirjo Äärinen s. 8.11.2957 Suolahdessa Pirjon Salongin yrittäjä, asuu Hankasalmella.

rakastaa: ihmisiä inhoaa: hiiriä paikka: koti eläin: koira ruoka: miehen tekemä lohiruoka juoma: vichy, maito elokuva: Hiljaiset sillat kirja: askartelu- ja käsityökirjat musiikki: kotimainen, iskelmä motto: Kaikilla unelmillamme on mahdollisuus toteutua, jos meillä on rohkeutta tavoitella niitä.

Ä KS

| 236

· 2 02 0

17


Talviuinnista kertoivat Leena, Telle, Arja, Eira, Riitta, Margit ja Teija.

MITÄ Talviuinti on hyvä harrastus – ympäri vuoden.

MISSÄ Häränvirran uimapaikka, Rauhankatu 62°36'27.3"N 25°43’50.7"E Suojärvenuimarata, Äänekoskentie 1377 62°33'41.6"N 25°52’55.7"E

MUUTA Avantouintikausi 31.5.2020 saakka. Häränvirran talviuimarit ry:n jäsenmaksu 10 e/v, Häränvirran uimahuoneen avainvuokra 15 e/v

Halpaa huumetta Miksi kylmään veteen pulahtaminen on niin ihanaa? Talviuimarit Leena, Telle, Arja, Eira, Lahja, Riitta, Margit ja Teija vihkivät lajin saloihin. Riina Nygrén

K

eskitalvi. Ajatus hyiseen Häränvirtaan astumisesta tuntuu yhtä houkuttelevalta kuin asukkaita vilisevässä muurahaispesässä nukkuminen. Lounasaikaan talviuimareiden pukukopilla on kuitenkin vipinää, kun Leena, Telle, Arja, Eira, Lahja, Riitta, Margit ja Teija vaihtavat tuulipukuja uimahousuihin. – Tämä harrastus ei säitä kumartele. Vain kova tuuli ja räntäsade ovat ikäviä. Mitä kylmempi ilma, sen lämpimämmältä vesi tuntuu, naiset vakuuttavat. Pipo päähän ja menoksi! PARI VUOTTA sitten uusittu Häränvirran pukukoppi on lämmin ja siisti. Avaimen lunastaneita on lähes kaksisataa, Häränvirran talviuimareissa jäseniä 75, ja moni seuraan kuulumatonkin harrastaa uintia koti- tai mökkirannoilla. Suomen Ladun arvion mukaan talviuintia harrastaa maanlaajuisesti 100 000 ihmistä, ja lajia kokeilleita on ainakin puoli miljoonaa. – Tämä on halpaa huumetta. Jos laskee, että Suomessa on talviuintikautta riittää, niin avaimen lunastamisesta ei montaa senttiä jää uintikertaa kohden. Tämä uusi koppi on houkutellut uusia jäseniä harrastuksen pariin, talviuimareiden puheenjohtaja Lahja Vesterinen toteaa. Iso kiitos lähteekin Äänekosken Kiinteistönhoidolle ja kaupungille: hyvät puitteet tekevät lajista entistä nautittavamman. TUTKIMUSTIEDON mukaan talviuinti on todellinen terveysliikuntalaji. Säännöllinen kylmässä vedessä pulahtaminen laskee perusverenpainetta, auttaa kipuihin ja nostaa eli-

18

mistön antioksidanttitasoa. Selvää on myös, että talviuimari kestää kylmää paremmin kuin kuivalla maalla pysyttelevä vilukissa. – Endorfiinien määrä on uskomaton! Ja kai sitä ruskeaa rasvaakin kertyy, Arja nauraa. Kylmä vesi aktivoi myös immuunipuolustusta ja unenlaatua. Naiset listaavat, että etenkin nivelsäryt ja selkäkivut ovat helpottaneet säännöllisellä uintiharrastuksella. – Terveyskeskus olisi tyhjillään, jos kaikki kävisivät avannossa, Telle lisää. Laji ei vaadi paljoa varusteita. Pipo on ehdoton, mutta hanskoja ja tossuja voi käyttää maun mukaan. Kotirannassa voi vilahtaa nakuna, julkisesti suositellaan käytettävän uima-asua. – Jos on jokin perussairaus, kannattaa vielä varmistaa lääkäriltä ennen harrastuksen aloittamista. Kuumeessa ei myöskään saa mennä veteen, Leena ohjeistaa.

Häränvirran talviuintikopilla AVOIMET OVET lauantaina 14.3. kello 14–16! Tarjolla lämmintä mehua ja makkaraa.

ALA JO TREENATA Talviuinnin SM-kilpailut ja la jin ensimmäiset EM-kisat järjestetään 5.-7.2.2021 Peurungassa. Kisoissa on Kuutti-sarja pulahta jille, Norppasarja 25 metrin polskijoille ja ikäsarjoja alaikäisistä yli 75-vuotiaisiin. Lisätietoja: talviuinninsm.fi

ALOITTELIJAN parhaasta kokeiluajankohdasta on kahta koulukuntaa: kun syksyllä vedet viilenevät, voi tuntua helpommalta totuttautua pikkuhiljaa kylmenevään ympäristöön. Toiset taas suosittelevat kertaheitolla pahimpia paukkupakkasia. – Veteen voi mennä selkä edellä, jos tuntuu että henki salpautuu. Mutta miettimään ei kannata jäädä, sitten ei tule mentyä ollenkaan! Pelkkä kastautuminen riittää ensimmäisillä kerroilla, mutta hyvin pian alkaa tehdä mieli ottaa jo vetoja, Teija vinkkaa. Uimahallin kylmäallas ei tätä porukkaa enää hetkauta. Luonnonvesissä uiminen on myös omanlaisensa seikkailu. – Joskus saukko saattaa tulla jään reunalle ja sukellella ihan lähellä. Keväisin kopilta voi seurata joutsenia, ja on tässä koskikarakin nähty, naiset listaavat.

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


TILIPALVELU MARJA-LEENA

KODIN & RAKENTAJAN PALVELUPALSTA

Palvelemme Sinua ja yritystäsi kaikissa tilitoimistoasioissa.

Kysy edullisia sarjatarjouksia! Marjut puh. 040 730 4234, marjut@aksa.fi

Kauppakatu 12, 44100 Äänekoski tilipalvelu.marja-leena@kotinet.com www.tilipalvelumarja-leena.fi

Puh. 040 589 0158

Pirjo puh. 040 565 0941, pirjo@aksa.fi

tulevanuohous.fi 050 306 3659

Nyt on kotimattojen pesuaika

Kotakennääntie 32 Äänekoski puh. (014) 520 773 0400 647 254 SOPIMUSSIIVOUKSET • SUURSIIVOUKSET

• toimistot • liike- ja teollisuustilat • ravintolat • yksityisasunnot • painehuuhtelukonevuokraus

Soita ja tilaa nouto numerosta 0500 655 252 Pekka Lehto (ark. klo 9-16)

Paikallinen ammattilainen ampuu aina maaliin! isännöinti

Kiinteistöjen hoito ja huolto

Puhtauspalvelut

Sähkökunnossapito ja -asennukset

Aluekunnossapito

Turvapalvelut

Tekniset palvelut

www.aanekoskenkiinteistonhoito.fi

Luotettavaa, paikallista isännöintipalvelua! Palvelemme Sinua Koskikeskuksen toisessa kerroksessa. Kauppakatu 11. Äänekoski. Tervetuloa!

Ota yhteyttä www.avera.fi

• rakennussiivoukset • loppusiivoukset • muutto- ja kotisiivoukset • TALONMIES- JA KIINTEISTÖHOITOPALVELUT


Kirkonkylän kansakoulu vuodelta 1935. Kansakoulu vuodelta 1890 toimii nyt nuorisotilana.

Kömin Kilta tekee arvokasta kotiseututyötä. Kuva Konginkankaan museon näyttelystä vuodelta 2012.

Tapahtumia kotiseudulla Hyvät ÄKS-lehden lukijat ja ääneseutulaiset! Tässä jutussa kerromme teille Konginkankaan tapahtumia yli sadan vuoden takaa ja lopuksi siirrymme nykypäivään. Reetta Korjonen

M

oni täällä asuva tietää, että kansansivistys lähti liikkeelle Keski-Suomesta Konginkankaalta, jonne perustettiin ensimmäisen kansakoulu 1867. Muun muassa Laukaassa koulunpidon aloitti Konginkankaalla opettanut August Finberg viisi vuotta myöhemmin. Kansakoulun myötä virinnyt kulttuuritoiminta on kantanut Konginkankaalla hedelmää monella eri saralla. Täällä on ollut vilkas nuorisoseuratoiminta monella kylällä ja mm. vuonna 1900 valmistuneessa yli neljänsadanneliön pappilassa ruustinna Godenhjelm piti majoitustoimintaa taiteilijoille ja lomailijoille. Merkittävä kulttuurihistoriallinen luovutus Konginkankaalta oli 1909 siirretty Niemelän torppa. Niemelä sijaitsi Konginkankaan kirkon taka-

20

na Matoniemellä, sen historiallisen arvon huomasivat Akseli Gallen-Kallela ja arkkitehti Yrjö Blomstedt liikkuessaan Konginkankaalla 1904. Siitä rakennusryhmästä alkoi muotoutua Seurasaaren ulkomuseo Helsingissä. ÄÄNEKOSKEN vanhimpia paikallaan olevia hirsirakennuksia sijaitsee Konginkankaalla luultavammin suurin keskittymä kirkonmäellä: koulu 1890, kirkko 1867, makasiini/museo 1867, toinen suojeltu koulu 1935, Jokelan talo 1930-luvulta, työväentalo yli satavuotias, toimiva paloasema vuodelta 1934, pappilat 1957 ja 1900-luvulta ovat molemmat pohjoiseen kulkevan tien varressa yksityisomistuksessa. Kyläpäiviin mennessä uskomme, että olemme saaneet asennettua rakennuksiin historiasta kertovat taulut. Toiminnallisesta puolesta historiaa voimme kertoa, että asumme täällä Liimataisille

luvatussa maassa. Tämän uskalsimme kertoa, koska ÄKS-lehti on tehnyt taannoin tutkimuksen, että ääneseutulaisten sukunimistössä noin 60% vierailee jossakin vaiheessa sukunimeltään Liimatainen. Tästä on todisteena nuorisoseuran kuva noin sadan vuoden takaa. Kuvassa on Matilanvirran nuorisoseuran näytelmäryhmä, 11 osallistujaa, joista yhdeksän Liimataista. Kuvan omistaa Ismo Liimatainen Konginkankaalta. MENEILLÄÄN oleva kirjahanke vie runsaasti tilaa toiminnalta, mutta teemme myös kotiseututyötä mm. etsimällä juuria täältä pois muuttaneille ja saattamalla yhteen sukulaisia sekä kuuntelemalla ja kertomalla paikkakunnalla liikkuvia tarinoita. Kirja kertoo tarinoita täältä lähteneistä, paluumuuttajista ja heidän mukanaan tuomista kertomuksista. Aika lähenee tapahtumalle, jolloin

voimme haastatella monia täältä lähteneitä kasvotusten. Muistisäännöksi voit tallentaa viikko juhannuksesta eli 26.28.6. KONGINKANKAAN Kyläpäivät ovat alueen yhdistysten ja vapaaehtoisten suuri yhteisponnistus ja siihen toivomme mahdollisimman monen osallistuvan myös talkoolaisena. Kyläyhdistys ja Kömin Kilta ottaa vastaan talkoolaisten nimiä. Asiasta tiedotamme kotisivuillamme. Hyvää ja iloista kevään odotusta kaikille! Juuret Keski-Suomessa 26.-28.6.2020

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


Sana sinulle

ILMOITUS

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA

Kirje Marialle

T

erve Maria, tai Ave Maria niin kuin monissa kauniissa lauluissa lauletaan. Tervehditään sinua, joka olet saanut erityisen armon. Jumalansynnyttäjä, sanovat sisaremme ortodoksit. Kirkon äiti, sanovat sisaremme roomalaiskatoliset. Ja me luterilaiset taidamme olla vähän arkisemman Marian sisaria.

Sinä olit avoin kuulemaan ja näkemään sellaista, mikä oli monille liian kummallista. Vastasit kyllä, kun Jumala antoi tehtävän, suostuit mahdottomaan. Kuljit häpeän, pelon, huolen ja ilon poluilla. Sellaiset tuntuvat tutuilta poluilta. Ihmisen kokoisilta. Elämässä risti on aina lähellä, vaikka samalla on myös niin paljon hyvyyttä ja huolenpitoa.

Voitto Tapio Ilmari Lehtinen, Aabel Iivari Vihtari, Mila Seelia Sonninen

Su 15.3. 3. paastonajan sunnuntai, Jeesus, Pahan vallan voittaja. Ps. 25:11-20, Jer. 26:12-16, Ilm. 3:14-19, Joh. 12:37-43. Kolehti oman seurakunnan lähetystyöhön. Su 22.3. Marian ilmestyspäivä, Herran palvelijatar. Ps. 113:1-8, 1. Moos. 3:8-15, Gal. 4:3-7, Luuk. 1:39-45. Kolehti Herättäjä-Yhdistys ry:lle. SEURAKUNNASSA TAPAHTUU Kirkkoherranvirasto avoinna ma, ke-pe klo 9-12 (tiistaisin suljettu). Su 15.3. klo 10 Messu Sumiaisten kirkossa. Mertanen, Niskala, Roseniuksen pojat Turtiaisen johdolla. Mukana Suolahden Karjalaseura. Talvisodan päättymisestä 80-vuotta. Messun jälkeen kunniakäynti sankarihaudalla. Kirkkokahvit ja ohjelmatuokio srk-kodissa. Su 15.3. klo 17 Majataloilta Äänekosken srk-salilla. Mika Lahtinen Raamattudraamaa. Majatalon bändi. Pyhäkoulu. Iltapala. La 21.3. klo 10 Maaliskuun naisten aamiainen nautitaan Äänesalon Marttojen tarjoamana Äänekosken srk-keskuksessa, Vellamontie 1a. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen Pirjo Kunnarille viim. pe 13.3.2020 joko tekstiviestillä puh. 040 526 1981 tai sähköpostilla pirjorii@gmail.com. Su 22.3. klo 10 Marianpäivän messu Suolahden kirkossa. Tourunen, Aho, av. Lauri Montonen. Suolahden Martat 75 -v. Messun jälkeen seurakuntatalossa Marttojen tarjoama puuro ja kahvi sekä ”Kurkiaura” -lauluryhmän konsertti. To 26.3. klo 18 Mahdollisuuksien ilta Äänekosken seurakuntakeskuksen isossa salissa, keskustelua aiheesta: Minä olen ihme, Seppo Mertanen.

Kiitos Maria kun olet. Kirkon äiti. Meidän äitimme. Jumala kanssasi. Ja meidän kanssamme.

Katri Vuojus

Timo Tapio Riihinen ja

Eeva Maria Tourunen 95 v., Matti Tourunen 86 v., Seija Vuokko Mirjam Hakkarainen 85 v., Ritva Anneli Niskanen 83 v.,

Satu Sinikka Varis

Anna Liisa Kotio 83 v., Kari Volmar Hänninen 81 v., Aila Kaarina Tirri 78 v., Alli Alina Hämäläinen 73 v.

Pe 13.3. klo 18 Hietaman miestenpiiri Suopellonmäellä Töyryllä, Mäkikyläntie 530, Hepr. 13, Pertti Ikonen. La 14.3. klo 16 Myyjäiset Rauhanyhdistyksellä, Toimitalo Lantelantie 32. Su 15.3. klo 10 Messu kirkossa. Pietikäinen, Janhonen. mukana Laaja 1 ja Laaja 2 riparilaiset. Su 15.3. klo 16 Kodinilta Rauhanyhdistyksellä, Toimitalo Lantelantie 32. Su 15.3. klo 17 Majataloilta srk-keskuksessa. Ks. yhteiset. Ma 16.3. klo 10-11 Liikuntaperhekerho Koiviston koulun liikuntasalissa. Yhteinen aloitus, touhurata ja lyhyt loppuhiljentyminen. Ke 18.3. klo 12 Hietaman Kahvitupa Tuulenpuiskussa. To 19.3. klo 9 Hyvää Huomenta Eläkeläismiehet Olkkarissa, Muistikoordinaattori Tuovi Kokko. To 19.3. klo 13 Papintunti Olkkarissa, Evelina Jamnes. Pe 20.3. klo 13 Lähetyspiiri Olkkarissa. Mukana Susanna Halinen. Pe 20.3. klo 18-20 Naistenpiiri Olkkarissa. Keskustelua ja rukousta. Tervetuloa! Pe 20.3. klo 18.30 Rauhanyhdistyksen kotiseurat, Mansikka-ahontie 30 Suolahti. Pe 20.3. klo 19 Viikkomessu Äänekosken kirkossa, Hintikka. La 21.3. klo 10 Maaliskuun naisten aamiainen srk-keskuksessa. Ks. yhteiset. Su 22.3. klo 10 Messu kirkossa, Mertanen, Janhonen. Laaja 3 kirkkopyhä. Su 22.3. klo 16 Yhteys ylös -raamattupiiri srk-keskuksen nuorisotilassa. Lastenhoito järjestetty. Su 22.3. klo 16 Rauhanyhdistyksen seurat, Toimitalo Lantelantie 32. Ma 23.3. klo 18 Raamattupiiri Olkkarissa, Hannu Lehmonen. Ti 24.3. klo 12 Arjen tuesta Hanna vierailee Olkkarissa. Ti 24.3. klo 13 Musiikkihetki Kuhnamon seniorikeskuksessa, Päiviö Turtiainen ja Erräät. Ke 25.3. Lettukeskiviikko Olkkarissa. To 26.3. klo 13 Sotiemme veteraanit ja naisjaosto seurakuntakeskuksessa, Hannu Lehmonen, Roseniuksen pojat. To 26.3. klo 12 Bingo Olkkarissa. To 26.3. klo 14.30 Hartaus Tukipuussa, Snellmaninkatu 1, Hannu Lehmonen.

TOIMINTAA ÄÄNEKOSKELLA Älylaitteiden käytön opastusta maanantaisin klo 16-18 srk-keskuksen nuorisotilassa. Taaperokerho tiistaisin klo 13.30–15.30 srk-salissa. Perhekerho keskiviikkoisin klo 9.30–11.30 srk-salissa. Aamupuuro torstaisin klo 7.30–10 srk-salissa. To 12.3. klo 12 Askarrellaan pääsiäistä Olkkarissa.

TOIMINTAA KONGINKANKAALLA Maanantaikerho maanantaisin klo 13 srk-kodilla. Aamupuuro tiistaisin klo 7.30–9.30 srk-kodilla. Perhekerho tiistaisin klo 9.30–11.30 srk-kodilla.

Hyvän mielen kahvihetki srk-kodilla joka toinen parillisen viikon torstai klo 13. Gospelryhmä harjoittelee torstaisin klo 17.30 srk-kodilla. To 12.3. klo 12 Diakonia- ja lähetyspiiri Toini ja Matti Hytösellä, Riihitie 94, Liimattala, Mertanen. Su 15.3. klo 13 Messu kirkossa, Eveliina Jamnes, Janhonen. Ti 17.3. klo 17.30 Ideailta lapsille ja nuorille suunnattujen testamenttivarojen käytöstä seurakuntakodilla. Ilta on tarkoitettu erityisesti lasten ja nuorten vanhemmille ja koko perheelle. Lastenhoito järjestetty. Ti 17.3. klo 18 Raamattu- ja rukouspiiri srk-kodin toimistosiivessä. Ke 18.3. klo 11 Arkikirkko kirkossa ja sen jälkeen ruokailu srk-kodissa (aik. 5 €), Pietikäinen, Hintikka, Janhonen. To 19.3. klo 13 Hartaushetki Palvelukeskuksella, Toimintaryhmä, Janhonen. To 19.3. klo 13 Hyvän mielen kahvihetki srk-kodilla, Ääneseudun nivelyhdistys. Su 22.3. klo 13 Marianpäivän messu kirkossa, Vuojus, Tiina Liimatainen, Janhonen. To 26.3. klo 12 Diakonia- ja lähetyspiiri Toini ja Matti Hytösellä Riihitie 94, Liimattala, Halinen.

TOIMINTAA SUMIAISISSA Aamurukous maanantaisin klo 8 Kotipesässä. Aamupuuro keskiviikkoisin klo 8-10 srk-kodissa. Perhekerho keskiviikkoisin klo 9-11 srk-kodissa. Kirkkokuoro keskiviikkoisin klo 16 srk-kodissa. Raamattupiiri parillisen viikon torstaisin klo 17 Kotipesässä.

TOIMINTAA SUOLAHDESSA Perhekerho maanantaisin klo 9.30–11.30 srk-talossa. Raamattu- ja rukouspiiri maanantaisin klo 18 srk-talon neuvotteluhuoneessa. Käsityöpiiri tiistaisin klo 10 kirkon alakerrassa. Puikkopiiri keskiviikkoisin klo 12 srk-talossa. Aamupuuro torstaisin klo 8-10 srk-talossa. Erräät torstaisin klo 15 srk-talossa. Kirkkokuoro torstaisin klo 16.30 srk-talossa. Su 15.3. klo 17 Kaverikirkko kirkossa. Yhteisöllinen ja rento messu, joka sopii kaiken ikäisille, myös lapsille ja nuorille. Jamnes, Niskala, av. Anneli Hovisalmi. Rippikouluryhmä Laaja 4. Ti 17.3. klo 17 Lohtuhuivi-ilta srk-talossa. Opetteluun mukaan omat nro 4 puikot ja helposti purettavaa lankaa. Iltapala. Ke 18.3. klo 13-14.30 Muistiryhmä srk-salissa. Su 22.3. klo 10 Marianpäivän messu kirkossa. Ks. yhteiset. Ma 23.3. klo 14 Viron työn kohtaamispaikka kirkon nuorisotiloissa. Ma 23.3. klo 15 Psalmipiiri seurakuntatalossa. Ps. 119: 65-97. Su 29.3. klo 16 Sanan ja rukouksen ilta seurakuntatalossa. Teemoina Sana rististä ja Jumalan voima. Raamatun äärellä Ursula Hyvärinen ja Anneli Montonen. Musiikissa lauluryhmä Ester. Illan päätteeksi teetarjoilu.

To 12.3. klo 18 Seurakuntailta srk-kodissa ”Mitä kuuluu seurakuntaan?” Tule kuulemaan ja keskustelemaan! Illan järjestää Sumiaisten toimintaryhmä. Keskustelussa mukana seurakunnan johtoryhmä. Iltateet. Su 15.3. klo 10 Messu kirkossa. Ks. yhteiset. To 19.3. klo 10.30 Arkikirkko kirkossa ja sen jälkeen ruokailu srk-kodissa Ti 24.3. klo 13 Seurakuntapiiri Terttu Kautolla Kauttolassa Huutjärventie 128. To 26.3. klo 13 Hyvän mielen kerho Kotipesässä. Mielenhuoltoa, Mira.

21 Seurakunnan tapahtumat löydät klikkaamalla seurakunnan banneria ÄKSän nettisivuilta osoitteessa www.äks.fi Ä KS

| 236

· 2 02 0


Tiedoton tietämätön vallan vieraan vallan väellä, vaivalla voimalla tursuaa. Mitä lie ropakantaa tuokin uutinen.

Lasse Hämäläinen

Äänekoskella tässä männäpäivänä ulkosalla porukoissa pulinapiirissä pyöriessäin tuumasi muuan nuori ihminen vakavana, että kun ne syövät niitä sikiöitäkin siellä Kiinassa. On ihan kuviakin. On se kamala paikka. Minä tuohon tokaisin, että oho, tokkopa sentään. En usko. Missäs tuommosta kerrotaan. Totisesti sanoi puolestaan hän meille, että karvoineen, kakkineen, kaikkineen pistelevät. Netissä oli ja ihan niiden kuvien kanssa, täsmensi nuori. Tosi on! Oli ympärillä kuulijoita muitakin, ja vielä enempi eläkeiässä kuin minä. Päivittelivät tietoa lähes yhteen ääneen. Kamala paikka! Mutta syöhän ne koiriakin! Uskalsin edelleen epäillä ja het entisenä julkisen sanan edustajana, että jos olisi rikos sangen totta sillä kolkalla olisi töitä ollut myös sikäläisellä kolkalla. Olisi virkavallan toimenpiteistä kyllä tietoa päivitetty enempikin, yleisemmin ja yhtenään näissä oikeissa ja luotettavammissa tiedotusvälineissämme. Olisi moinen sentään sen verran rajua uutispuuroa, mielestäni. Vuosien varrella jonkin verran tietolähdekritiikkiin paneutuneena arvelin, että jotkut netin mustamaalaripeikot, taikka ääriabortinrajuvastustajat ovat olleet asialla. Monenlaista tarkoitusperälähtöistä ulostusta se netti

Totesin, että minä en kyllä hevillä sikiöitä nielisi ja niukin naukin kiinalaisetkaan semmoiseen halukkaasti syyllistyvät. Laitonta touhua, het vakaalla takuulla. Kehittelin sukkelasti kevennyksen kertoen, että kanamunia ja mätiä kyllä haukkaan kernaasti, mutta nehän ovatkin vasta munasoluasteella, kuten sammakon kutukin. Heh, heh. Vaan eivät hehitelleet he, saatikka hihitelleet. Vakava oli paikka etelleen. Vaistosin, että epäilyksen valtaan antautuneen vastaansanojan sanoja epäiltiin tarkoitushakuiseksi. Mitä lie markkinointimetelöintiä eli juuri tuota halveksumaansa ropakantaa, eli mitä lie sitä politiikkaa. Hyi, yök. Koko outo oli koko partaukko, mokoma suupaltti epäuskoinen. Ei kelvannut liikaviisalle uutinen, vaikka ihan kuvien kanssa oli sensaatio liikkeelle laitettu.

mennyt epäuutisahneus tyrmäsi eli kolahti umpiluiseen nuppiini. Usko tai älähdä! On käyty kansa taikka peruskoulu. Osataan lukea ja kirotaakkin. Tietoja ja taitoja on joka lähtöön. Silti valeuutissoopa pesee sivistyneet mielet metsäläisen raikkaiksi. Elä tapa ota elätiksi, en muuta sano. Nimimerkki: Tiedoton tietämätön.

Alkoivat sitten jotenkin ottaa etäisyyttä ja hakeutua tyköäni kauemmaksi. Vielä ehdin ennen äänivallin syntymista kuulla, kuinka yksi tiedusteli nuorelta tietäjältä uteliaana, että onko ne jotenkin laitettu vai ihanko raakanako nauttivat? Sitten häipyi häly ulotuviltani hamaan kaukaisuuteen. Jäin ymmyrkäisin mielin öksikseni. Oli tolokku hakusalla. Atokseni siivin hiljaa hiivin päivästä pois, eli autio tyhjä oli ymmärrykseni. Sen verran pahasti il-

AUTOILIJAN PALVELUPALSTA Varaa paikkasi!

Marjut p. 040 730 4234, marjut@aksa.fi Pirjo p. 040 565 0941, pirjo@aksa.fi 12 KK KOROTONTA JA KULUTONTA MAKSUAIKAA Osta nyt RENGASMARKET-Rahoituksella, saat 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoja tai kuluja.

Kampanja-aika: 1.3.-31.5.2020 Hae tiliä helposti lähettämällä viesti RENGASMARKET numeroon 18 311

Kotakennääntie 9, Äki Puh. 0400 876 436 Automyynti 044 986 1165

HUOLTOTILI

Maksa sinulle sopivissa erissä • Henkilöauton + pakujen + MP renkaat • Rengashotelli • Autohuollot ja varaosat • Katsastukset •Tuulilasin vaihdot • Trailerin vuokraus

EKIN

RENGAS JA AUTOHUOLTO Teollisuuskatu 48, 44150 Äänekoski

04022 144 8333, ekinrenkaat@gmail.com www.ekinrenkaat.fi

Seuraava ÄKS to 26.3.

AutoFiksaamo Jytypesu Oy "KIRRIN autopesula"

Saat aina 30-60 päivää korotonta ja kulutonta maksuaikaa TAI 12kk 0% korolla

#Pikavahaukset alk.59€ #Kestovahaukset alk.120€ #Takuu kestopinnoitukset alk.250€ Ajanvaraus 24/7 www.jytypesu.fi Sijaisautot veloituksetta Kirrinmäki 4 | p.040 8258301

2 3 6 · 2 02 0

| Ä KS


5€

LA 14.3.

POPKONE

ROCKIA, POPPIA, REGGAETA, BLUESIA, ROCKABILLYA 50-LUVUSTA 2000-LUVULLE

5€

LA 21.3.

ANTIVALENT ALTERNATIVE ROCK / INDIE

5€

TULOSSA 3.4. URIN EN SU N SUOM NNALLINE ! U KU L I A A T P L VA KIL OKEKARA

LASTEN TAVAROIDEN

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys

ROMPETORI

VUOSIKOKOUS

torstaina 19.3.2020 klo 18

LA 4.4. KLO 9-12 Painotalo, Äänekoski

Suolahden Toivon Silta, Virastokatu 4 A (puutalo vanhan kaupungintalon vieressä)

OSTA, MYY & LAHJOITA

vaatteet, lelut, vaunut yms. tarvikkeet

KAHVIO

Lisätiedot ja ilmaiset ( 50 kpl ) pöytävaraukset Paula puh. 040-537 0227 Anna-Riitta puh. 040-595 8408 Järjestää KESKUSTAN Äänekosken Kunnallisjärjestö

Kokouksen lisäksi kahvitarjoilu, kultaseppä Sanna Hytönen, taidemaalari Jouko Hackzell. Esitetään Martti Takalon Axel Gallén draamadokumentista Suolahden ja Konginkankaan osat. Tervetuloa jäsenet ja tulevat jäsenet!

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys/hallitus

Äänekosken teatterin kannatusyhdistys Ry:n

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS

keskiviikkona 25.3.2020 klo 18 Willen Olohuone ja Keittiö Esillä sääntömääräiset asiat

Tervetuloa!

Hallitus

Seuraava ÄKS to 26.3.

VUOKRATTAVANA

Äänekosken Sos.Dem yhdistys RY.

YKSIÖ 32 m2

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN

Kellosepänkatu 18, Suolahti Lisätietoja p. 0400 645 475

KEVÄTKOKOUS

Sunnuntaina 22.3.2020 klo 16 Majakassa, Torikatu 6. Tervetuloa!

Johtokunta

Äänekosken sosialidemokraattinen yhdistys ry

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT

Yksityinen, paikallinen kaupunkilehti jaetaan Äänekosken ja Uuraisten taajaman joka kotiin ja yritykseen. Jakelu 11.000 kpl, normaalisti kahden viikon välein, joka toinen torstai.

Myyntipäällikkö Pirjo Hakkarainen  040 565 0941  pirjo@aksa.fi

Ilmoitusmyynti Marjut Kinnunen  040 730 4234  marjut@aksa.fi

Päätoimittaja Marjo Steffansson  040 841 2945  marjo@aksa.fi

ÄKS.FI Sivunvalmistus Max Steffansson

TORIKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

Verkkosivuillamme uudet uutiset päivittäin! Yrittäjä, tiedustele tehokkaasta verkkomainonnasta!

ma-to klo 9-13

Ilmoitushinnat Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,70€/pmm Värilisä 10€/lisäväri, 30€/4-väri Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,30€/pmm Kuolinilmoitukset 1,30€/pmm Hintoihin lisätään alv. 24% Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00.

paino: I-PRINT OY, SEINÄJOKI

Äänekosken Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö ry

KEVÄTKOKOUS

Ilmoitusvalmistus  ilmoitus@aksa.fi

Toimitus

Toimittaja Riina Nygrén  050 337 0028  riina@aksa.fi

Ilmoitukset

jakelu: POSTI OY

pe 20.3.2020 klo 18 Suolahden Kansantalossa. Toimikunta kokoontuu klo 17. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat ja suunnitellaan tulevaa. Tervetuloa!


Äänekoski on hyvä paikka asua ja elää!

Kirkonmäki okt

185 m2

Rinnekatu 1. 3 mh, oh, k, 2 wc, khh, ph, s, takkahuone, työh.. Ei lain ed. e-tod. Laadukas koti aivan Äänekosken keskustan ja sataman vierellä. Tilava kaksikerroksinen talo omalla 921 m2 tontilla. Tehty erittäin kattavat remontit ja tilojen modernisoinnit vuosien 2014-2019 välillä. Mh. 222.000 €. 674339

Keskusta okt

175/290 m2

Jousimiehenkatu 6. 4mh, oh, k, 2wc, pkh, ph, s, 2et ja isot varastot. Ei lain ed. e-tod. Äänekosken keskustassa, aivan palvelujen vierellä tilava ja laadukas koti. Rauhallisella paikalla, tehty todella paljon remonttia. Rakennuksen modernisoinnissa on otettu kivasti huomioon talon värikäs historia. Mh. 179.000 €. 672054

Markkamäki okt

114 m2

Retkeilykatu 18. 3mh, oh, k, pkh, ph, s, wc, lämmin veranta. E2018*. Valoisa ja reilusti remontoitu rintamamiestalo Markkamäessä omalla 1278 m2 tontilla. Kaunis ja hyvin hoidettu pihamaa. 2 takkaa ja puuhella. Pihasauna ja autokatos. Ensies. 17.3. klo 18.30675767 19/Pajari 040 721 2351. Mh. 135.000 €.

Karhunlähde kt

62 m2

Kelhostenkuja 4 B. 2h, k. E2013*. Viihtyisä ja hyväkuntoinen asunto kerrostalon kolmannessa kerroksessa. Lasitettu parveke takapihan ja päiväkodin suuntaan. Valoisa läpitalon huoneisto palveluiden läheisyydessä. Mh. 30.000 € Vh. 33.500 €. 635053

ESIMERKKIL ASKELMA OMISTUSASUMISEEN: Kelhostenkuja 1, Äänekoski

Suolahti okt

105/110 m2

Suolahti rt

144 m2

Kirkonmäki rt

66 m2

- asunnon velaton ostohinta 33 500€ - lainoitettava osuus 70% asunnon myyntihinnasta=33 500€ - omarahoitusosuus 30% (10 050€)=23 450€ - laina 108€/kk - yhtiövastike 201,50€ /kk - saunamaksu 10€/kk - autopaikka 6,50€/kk Kuukausimaksut yhteensä 326€/kk

Koivulantie 8. 4h, k, s, ph, vh, wc. D2018*. Erinomaisella paikalla, omalla 1030 m2 kauniilla tontilla. Yhtenäiskoulu, uimahalli ja jäähalli "kivenheiton" päässä. Autokatos ja varasto sekä erillinen piharakennus. Vaihdossa voidaan neuvotella kaksiosta hissillisestä talosta Suolahden keskustassa. Mh. 99.000 €. 667145

Katvelankatu 10 as. 6h, k. D2013*. Tilava kaksikerroksinen huoneisto jossa iso lasitettu parveke länteen. Yhtiössä tehty mm. käyttövesi- ja viemäriputkien kunnostus sekä liitytty kaukolämpöön. Autotalli kuuluu huoneistoon. 664325 Mh. 119.000 €.

Keskusta kt

83,5 m2

Konginkangas kt

80 m2

Keskusta kt

Kalevankatu 8 A. 3h, kk, s. B2013*. Valoisa, saunallinen kolmio hissitalossa. Ylimmän kerroksen päätyhuoneisto. Huoneistossa on koneellinen ilmanvaihto, laatoitetut pesutilat, uudehkot kylmäkoneet. Kauppaan kuuluu 2 kpl autotalleja. Huoneisto vapautuu kesäkuussa 2020. Mh. 129.000 €. 674320

Sammonkatu 3 C. 2h, k, autotalli. E2013*. Kaunis, kauttaaltaan remontoitu, läpi talon sijoittuva huoneisto aivan keskustassa. Sijainti toisessa kerroksessa, lasitettu parveke, tilava vaatehuone ja autotallipaikka. 650022 Mh. 58.079 € Vh. 66.500 €.

Keskusta kt

61 m2

Karhunlähde kt

60 m2

Pukkimäki kt

55 m2

Karhunlähde kt

55 m2

Keskusta kt

55 m2

Keskusta kt

50 m2

Alkula rt

49 m2

Keskusta kt

47 m2

Väinämönkatu 4 C. 3h, k, s. C2007*. Saunallinen ylimmän kerroksen valoisa päätyhuoneisto keskustassa rantapuiston läheisyydessä. Keittiön kalusteitten ovet on uusittu, huoneet tapetoitu ja maalattu 2017. Hyvä huonejärjestys ja tilava sälekaihtimilla varustettu parveke sisäpihan suuntaan. Mh. 109.000 €. 649997

Väinämönkatu 10 as. 3h, k, p. D2007*. Siisti ja valoisa päätyhuoneisto kolmannessa kerroksessa. Tilava lasitettu parveke ilta-auringon suuntaan. Erinomainen sijainti rantapuiston tuntumassa keskustassa. Ensies. 18.3. klo 16.45-17.15/Parviainen 675173 0500 645 722. Mh. 64.800 €.

Väinämönkatu 8 B. 2h, k, kh. F2018*. Alimman kerroksen siistikuntoinen kaksio keskustassa kaikkien palveluitten ulottuvilla. Vain muutama porras katutasosta. Lasitetulta parvekkeelta on näkymä aamuauringon suuntaan, huoneisto on läpi talon. Huoneisto on heti vapaa. Mh. 55.747 € Vh. 62.000 €. 661476

Karilantie 3 B. 3h, k. F2013*. Siistikuntoinen heti vapaa kolmio Konginkankaan keskustan palveluiden lähellä. Kylpyhuone laatoitettu ja seinät pääosin maalattu 2/2020. Parveke sisäpihalle päin. Pyydä esittely ja tee tarjous! 582090 Mh. 19.044 € Vh. 25.000 €.

Järvelänkatu 1 C. 2h, k. C2007*. Viihtyisä ja mukava koti, jossa on tilava lasitettu parveke sisäpihalle päin. Päiväkoti, lähikauppa ja hyvät ulkoilumaastot aivan lähellä. Piha-alueella on hyvät leikkipaikat ja kaikille yhteinen grillikatos. Heti vapaa. 675583 Mh. 39.500 €.

Väinämönkatu 12 as. 2h, kk, s. D2007*. Kaunis ja valoisa asunto keskustan palveluiden välittömässä läheisyydessä Äänejärven rannan tuntumassa. Oma sauna ja lasitettu parveke puistomaisen sisäpihan suuntaan. Soita ja sovi aika esittelylle! 613828 Mh. 65.900 €.

Palokatu 6 B. 3h, kk, s, at. Ei lain ed. e-tod.Siisti ja toimiva pieni kolmio aivan palvelujen lähellä. Aurinkoinen aidattu takapiha ja katettu tilava terassi. Oma at, paljon kaappitilaa ja vaatehuone. Kh on täysin remontoitu ja huoneistoon on asennettu ilmalämpöpumppu. Vap. sop. mukaan. Mh. 125.000 €. 672040

73,5 m2

Terveyskatu 21 A. 2h+kk+s. D2007*. Kolmannen kerroksen saunallinen kaksio hissitalossa Pukkimäellä. Kaikki sisäpinnat ovat lähes uutta vastaavia. Lasitettu parveke keskustaan päin. Heti vapaa. Pyydä esittely! 674110 Mh. 124.000 €.

Aatulantie 3 A. 2h, kk, s. E2013*. Saunallinen kaksio, jossa keittokomero ja olohuone ovat yhtä tilaa. Laatoitettu kylpyhuone, paljon komerotilaa. Terassi sisäpihalle etelään. Vapautuu nopeasti, huoneistossa on huonekaluja. 663479 Mh. 42.881 € Vh. 45.000 €.

(velaton hinta tarkoittaa myyntihintaa, johon on laskettu mukaan yhtiölaina)

Keskusta kt

62,5 m2

Kyminkatu 6 A. 2h, k. C2007*. Ensimmäisen kerroksen hyväkuntoinen kaksio hissitalossa. Lasitettu parveke lounaaseen. Taloyhtiössä on uusittu ikkunat ja parvekeovet 2014 sekä osittainen peruskorjaus 1998. Toimiva huonejärjestys. 673953 Mh. 32.752 € Vh. 35.000 €.

Kalevankatu 10 B. 2h, kk, s. B2013*. Sievä ja siisti saunallinen kaksio 1. kerroksessa. Lasitettu parveke suoraan Koskelan alppiruusupuiston laidalla. Ihanteellinen sijainti keskustassa palvelujen äärellä. Talossa hissi ja ovipuhelimet. 672868 Mh. 78.900 €.

Vuokraamme asuntosi, ota yhteyttä Jari 040 721 2351 ja Heikki 050 349 8543.

Keskusta kt

42,5 m2

Väinämönkatu 6 B 11. 2h, kk , kh. C2013*. Heti vapaa valoisa, viehättävä ja täysin remontoitu ja uudistettu kaksio, ensimmäinen kerros ja aivan keskustassa! Ensies. 17.3. klo 16.30-17/Pajari 040 721 2351. 675527 Mh. 55.000 €.

Suolahti kt

37 m2

Hopeapajunkatu 6 A. 1h, kk. D2007*. Heti vapaa yksiö Suolahden keskustassa. Hyvät, avarat näkymät. Taloyhtiössä on käyttövesi- ja viemäriremontti valmistunut 2/2018, ikkunat on myös uusittu. 674577 Mh. 16.625 € Vh. 24.000 €.

Keskusta kt

29,5 m2

Väinämönkatu 6 B. 1h, kk, kh. C2007*. Vuokrattu yksiö Äänekosken keskustassa. Huoneisto on vain muutama porras katutasosta. Yhtiössä on vaihdettu mm. käyttövesiputket ja uusittu ikkunat. 669283 Mh. 33.836 € Vh. 35.000 €.

OP-Koti Keski-Suomi ÄÄNEKOSKI: Torikatu 2, P. 010 256 6513

Jari Pajari Arja Pilvinen Merja Parviainen Heikki Koljonen konttorinjohtaja kiinteistövälittäjä kiinteistövälittäjä myyntisihteeri LKV, LVV, KiAT LKV LKV LKV 040 721 2351 050 368 7835 0500 645 722 050 349 8543

Profile for ÄKS-lehti

Aksa 236  

Aksa 236  

Profile for aksalehti
Advertisement