Page 1

Ä ä n e k o s k e n k a u p u n k i s a n o m at N R o 4 8 · 1 9 . 1 2 . 2 0 1 2

Täystuho s. 5

Rikosilmoitus s. 12-13

Vuoden Valinnat s. 16-17

Joka kotiin Äänekoskella | www.äks.fi | Jakelu 10 000 | Seuraava ÄKS 9.1.


Kiitämme asiakkaitamme ja toivotamme kaikille Hyvää Joulua Ja Onnellista Uutta Vuotta

Jouluiset aukioloajat: ark. klo 9-18, la klo 9-18, su klo 12-18, aattona klo 8-12

Pannu kuumana torstaina 20.12. klo 9-17 herkullisten torttujen kera! Kiittäen asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta!

Toivotamme kaikille Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

NYT MYYMÄLÄSSÄMME VALIKOIMA RUNSAIMMILLAAN!

Palvelemme Torikatu 5, apteekkia vastapäätä arkisin ke-pe 9-19, la-su 9-18, aattona 9-12 Puutarha avoinna ke-pe 8-17, lauantaista aattoon palvelemme Torikadun myymälässä. Tervetuloa! Lämmin kiitos asiakkaille kuluneesta vuodesta. Toivotamme kaikille Rauhallista Joulua ja Reipasta Uutta Vuotta!


48/2012

Seuraava ÄKS ilmestyy 9.1.2013

12

Taipale toi monelle parhaimman jouiulahjan

21

Ihan pipariksi-kisa on ratkennut

Toimittajalta Terho Vuorinen

X48

Melkoinen vuosi loppumetreillä! Ainakin jos katsoo asiaa Äänekosken vinkkelistä, kaupungin tilasta huolestuneena asukkaana. Ikävistä uutisista ei ole ollut puutetta, ja kaupungin asioita on hoidettu monin paikoin kehnosti. Mutta ei niistä nyt enempää. ÄKS on työntänyt lusikkansa moneen soppaan. Olemme kertoneet epäkohdista parhaamme mukaan, tiukasti faktapohjalta, kiertelemättä. Muutosta parempaan kun ei synny ilman rehellisyyttä ja avoimuutta.

Eilan joulukoulu Eilan joulu tulee salakavalasti ilman hössäämistä. Jos tyhjää aikaa jää valmisteluissa, silloin pyöräytetään kakku tai käydään ystävän luona. Myös pöydällä palavassa kynttilässä voi ajatuksen antaa pysähtyä. Ajatus saa levähtää tässä ja nyt. Yhdestä koristeesta se sitten lähti. Pian joulukoristeita oli niin paljon, että niiden esille laittaminen meinasi vaatia lisäsiiven rakentamista Keiteleentielle Suolahteen. - Sit mulla välähti, että mä vien kukat tästä pois, kertoo Eila Nousiainen, jouluihminen isolla jiillä ja esittelee joulumaailmaansa. Eilan koti muuttuu marraskuun joulukoristeiden näyttämöksi. Koristeet löytävät paikkansa kaappien perukoilta kuin varkain ja ilman hössötystä. - Viikko ennen joulua alkaa olla täydellistä. Tärkeintä on kuusen koristelu, ja se onkin oma seremoniansa. Ensimmäiset joulupallot kuuseen ostettiin naimisiin mennessä, ja siitä lähtien joka joulu kaksi uutta palloa. Eila ja Veikko pitivät yhtä myötä- ja vastamäessä 47 vuotta. - Ja niin niitä palloja kertyi. Ne olivat ennenvanhaan lasisia ja kauniisti maalattuja. Monet pallot ovat vuosien saatossa särkyneet. Tuleva joulu on Eilalle 11. ilman Veikkoa, sillä puoliso menehtyi pitkällisen sairauden jälkeen jouluaaton aattona. - Kyllä se joulu silloinkin tuli surun keskelle. Eila vannoo perinteiden nimeen. Jouluna syödään sitä oikeaa jouluruokaa ilman muodin mukanaan tuomia kot-

kotuksia. Myös joulukoristeet ovat perinteisiä, tonttuja, kransseja, tiukuja, olkipukkeja. Olohuonetta koristaa himmeli ja pienen pieniä joulufiguureita joissa useissa palaa valo. - Tämä on kuin lentokoneen ikkunasta katsoisi alla olevaa vuoristokylää, maalailee Eila. Suurin osa koristeista on saatu ystäviltä lahjaksi, ja kun ne laitetaan esille, on kuin ystävätkin olisivat läsnä. Vanhimmat koristeet ovat 1940-luvulta, äidin peruja, nämä kynttilämansetit. - Enkelit kertovat menneistä sukulaisista ja ystävistä. Kynttilä tuo ajatuksen joulusta ja on muuten hyvä psykologi, sille voi puhua ja tuleen tuijottelu rauhoittaa ja poistaa sterssiä. Ystävät ovat kuin timantteja hangella, vaikka mihin silmäsi asetat, niin näky muistuttaa jostain tärkeästä. Kaupallinen hössötys harmittaa. Sanoma unohtuu kun lahjaa ei osteta ajatuksella. Kiirekin pilaa tunnelmaa. Lahjaan liimattu hintalappu ei ole tärkein, vaan ajatus. - Ennen äiti kutoi sukkia ja lapasia lahjaksi, ja niistä oltiin tyytyväisiä pitkään. Äiti keksi lahjaksi kaikenlaista muutakin, typötyhjästä taikoi paketteja meille lapsille. Minä mietin, miten pienituloiset ja työttömät selviävät joulun tuomilta paineilta?

Joulun sanoma on kateissa. Sen on Eila laittanut merkille joulukirkossa käydessään. - Ennen väkeä oli eteinenkin pullollaan, nyt on kirkossa tyhjiä penkkirivejä. Se on kumma juttu, kun nykyään on autot ja pelit ja vedotaan siihen, että katsotaan menot telkkarista. Kylissäkään ei käydä, vaikka kaikilla on hienot kodit. Ei voi mennä jos häiritään sitä telkkarin katsomista. Pitääkö tapahtua ikävää, että ihmiset lähentyisivät toisiaan? Eilalla on virtaa kuin pienessä kylässä. Ikääkin on ennättänyt karttua. Onkohan tuo eukko kastettu atamoniin? - Pakkohan mun on oltava jo aika vanha, kun mun vanhin lapsenikin on jo 58-vuotias. En minä vanhuutta sure, olen iloinen kun saan viettää tämänkin joulun rakkatteni parissa. Mun lapset sanoo, että kellään ei ole niin vanhanaikaista äitiä, minä kun en huoli edes astianpesukonetta itselleni. Kun elää tarpeeksi kauan niin oppii jotain tärkeää, jonka voi muillekin opettaa: - Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Jouluaattona kello 12:n jälkeen ei tehdä enää mitään muuta kuin nautitaan, ja jo sitä ennen saa painaa jarrua. Marjo Steffansson

Puolueettomuus ja riippumattomuus ovat meille pyhiä asioita. ÄKSälle ei ole ongelma tehdä yhteistyötä kenen tahansa kanssa. Harmiksemme olemme huomanneet, että tunne ei ole aina molemminpuolinen. Kaikki eivät hyväksy suoraa puhetta. Meillä on tasaisen varmasti vihamiehiä niin oikealla, keskellä kuin vasemmallakin. Se todistaa, että olemme tehneet työmme hyvin. Tapamme nostaa ongelmat aidosti esille on Äänekosken mitassa tietysti outo. Meille ei kuitenkaan ole yllätys, että enemmistö kaupunkilaisista on fiksua, lukutaitoista väkeä, joka näkee totuuden. Siksi suosiomme lukijoiden keskuudessa on suuri. Samalla tiedämme hyvin, että varsinkin vihamiehemme lukevat jokaisen ÄKSän tarkkaan. Vielä kerran, hyvät virka- ja luottamusmiehet, ÄKSää ei tehdä teille vaan "normaaleille" lukijoille. Silti, ihan jokaiselle: hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta. Äänekoskella kun on mahdollisuus siihen parempaan. Avoimuuden kautta.

Vakio pals tat: Av aus

04

K a l ent e r i 8 - 9 Äk sy mi es

22


Pikakelaus

Avaus

CP Kelco kasvattaa tehtaansa kokoa Äänekoskella. Maailman johtavan CMC:n tuottajan aikomuksena on nostaa puhtaan CMC:n tuotantomääriä peräti 25 prosenttia vuoden, puolentoista sisällä. Perjantaina kolaroitiin Huutomäessä kello neljän jälkeen. Kolari aiheutti murheita kolmelle keski-ikäiselle miehelle ja heidän ajokeilleen, joista ainakin yksi meni lunastuskuntoon. Miehille ei onneksi käynyt ainakaan kovin pahasti. Vapaa-aikalautakunta hyväksyi tilavuokrat. Näin ollen vuoden alusta lähtien kaupungin tiloista joudutaan maksamaan käyttömaksuja, mikäli kaupunginhallitus ei muuta päätä. Alle 18-vuotiaat järjestöjen jäsenet vapautetaan käyttömaksuista. Äänevoima sai 40 000 euron yhteisösakon tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta. Äänevoiman toimitusjohtaja sai 40 kappaletta 87 euron päiväsakkoja, yhteensä 3 480 euroa maksettavaa. Käyttöpäällikkö sai myös 40 päiväsakkoa, 1840 euroa. Vuoroetumies ja vara-vuoroetumies saivat molemmat myös 20 päiväsakkoa. Viime viikon keskiviikkona jossain päin Äänekoskea saatettiin hihkua onnesta. Viking Lotto -arvonnassa löytyi nimittäin kolme täysosumaa, ja yksi niistä oli pelattu Äänekosken K-citymarketissa. Voitto-osuus kuusi oikein -tulokselle oli 258 979 euroa. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen tekemässä selvityksessä selvisi, ettei Äänekoskella asuminen ole erityisen kallista. Vertailussa asumiskustannukset olivat keskimäärin 2,29 euroa neliöltä kuukaudessa. Äänekoskella neliökustannus jäi alle keskiarvon eli 2,20 euroon. Sähkön hinta oli Äänekoskella korkein.

Jukka Kuparinen Pipariksi? Piparkakut kuuluvat jouluun: tähtipiparit, sydänpiparit, tyttöpiparit, poikapiparit, enkelipiparit, porsaspiparit. Kun niitä nautit, muista tähteä, joka johdatti tietäjiä Betlehemiin. Muista sydämestään sinua, tyttöään ja poikaansa, rakastavaa Taivaan Isää ja joulua rakkauden ja sydämen juhlana. Muista enkelien viestiä paimenille. Muista välttää porsastelua, ettei joulu ja monien muidenkin joulu menisi ihan pipariksi. Lähes kolme vuosikymmentä sitten astuin joulun aikaan suolahtelaisen kastekodin eteiseen. Kuulin vauvan isosiskon rientävän keittiöön ja huutavan: ”Nyt se Piparipappi tuli.” Oli puhuttu papista nimeltä Kuparinen. Mutta parit menivät sekaisin. Kuparinen meni pipariseksi. Tilannetta tuon perheväen kanssa olemme myöhemminkin hymyssä suin muistelleet. Mutta mennä pipariksi. Jostain kumman syystä tuo sanonta merkitsee sitä, että joku meni pieleen. Oikeastaan sanonta loukkaa kaikkia piparkakkuja. Vai tarkoitetaankohan sillä niitä piparkakkuja, jotka muuttuvat murusiksi, kun me käsittelemme niitä holtittomasti? Ehkä juuri niitä. Sellaista tämä elomme on, että meidän toimemme murentavat niin paljon sellaista, mitä hyvä Luojamme on luonut eheäksi ja nautittavaksi. Juuri sen vuoksi tarvitaan joulua, joulun sanomaa, rakastavan Isän sydäntä, enkeleitä, Betlehemin tähteä, seimeen syntynyttä Jumalan Poikaa. Joulu onkin särkyneen ehjäksi tekemisen juhla. Joulu on anteeksiantamisen juhla. Vältä sikailua. Silloin et myöskään loukkaa niin hienoja eläimiä kuin siat ovat. Elä ihmisiksi läheistesi kanssa. Jos kuitenkin olet jotain murentanut ja särkenyt, pyydä anteeksi. Anteeksiantamisen ja –saamisen hetki on aina kuin pieni joulu: jotain uutta ja upeaa syntyy. Saa alkaa alusta. Uutta syntyy. Vuosi vaihtuu. Saadaan alkaa alusta. Lupauksiakin annetaan. Ehkä niitä pidetäänkin. Sitä toki toivon. Ehkä kuitenkin niitä myös rikotaan, murennetaan, särjetään. Tarvitaan anteeksiantoa. Jumalan lupaukset, myös anteeksiannosta, ovat vakaat, pysyvät ja iankaikkiset. Niiden varaan saamme nojata elämäämme. Ne eivät mene pipariksi. Sen takeena on jouluna maailmaan syntynyt Vapahtaja ja ihmisiä rakastavan Jumalan isänsydän. Toivotan Sinulle ja läheisillesi rauhallista Vapahtajan syntymäjuhlaa ja siunattua uutta vuotta. Liitän toivotukseeni Sinuakin tarkoittaen vanhan almanakan kansilehden rukouksen: ”Anna, oi Jeesus, rauha ja menestys.” Jukka Kuparinen kirkkoherra Äänekosken seurakunta

0 X n ollas ta kymppiin Tänä vuonna on riittänyt vaikeuksia. Mutta miten on, onko valoa tunnelin päässä? Kuinka valoisalta näyttää Äänekoskella vuosi 2013?

Hannu Javanainen Jouko Varis

Jouko Salonen

Kaupunginjohtaja

Rahoitusjohtaja

"Pankit, rahalaitokset ja monet muut tahot ennustavat, että talous on elpymässä päin. Tottakai elpyminen tulee näkymään myös kuntataloudessa."

8 4

Ääneseudun Kehitys Oy:n toimitusjohtaja

"Uskon, että ensi vuonna menee paremmin. Elinkeinorakenteemme on monipuolinen ja talous on elpymässä."

8,5

"Tämä vuosi on ollut haastava ja vaikea, mutta ensi vuosi näyttää jo paremmalta. Tälle vuodelle olisi antanut arvosanaksi viisi tai kuusi, joten ensi vuodelle vähän enemmän."

7

Kari Kiiskinen

Leila Lindell

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

"Valtuuston hyväksymän talousarvion mukaan vuoden 2013 budjetissa on ylijäämää. Taloudellisesti tulossa on jälleen tiukka vuosi, mutta on myös paljon positiivista; uuden terveyskeskuksen rakentaminen jatkuu ja Suolahteen rakennetaan uusi päiväkoti."

7+

"Maailman taloustilanne heijastuu myös Äänekoskelle. Kehitys näkyy suoraan teollisuudessa. Kunnan täytyy muuttaa osaa toimintatavoistaan ja muuttua vetovoimaiseksi kaupungiksi. Kunnan omat toimet vaikuttavat arvosanaan."

7

Uudet uutiset päivittäin www.äks.fi

4 8 · 2012

| Ä ks


Täystuho! ”Onko asialla ollut hiihdon vihaaja?” Maanantain ja tiistain välisenä yönä paloi tai poltettiin liikuntapuistossa oleva hiihtoalueen huoltorakennus, eli tuttavallisemmin hiihtokoppi, maan tasalle. Poliisi tutkii tapahtunutta tuhotyönä. Vasta pari vuotta vanha sataneliöinen huoltorakennus rakennettiin oppilastyönä yhteistyössä ammattioppilaitoksen ja kaupungin kanssa. - Rahallisten vahinkojen lisäksi palolla on mittavat vaikutukset myös hiihtoharrastajien ja seurojen toimintaan, kertoo Markku Auvinen. Huiman hiihtojaoston puheenjohtajan Eero Hakosen puhelin soi tiistaiaamuna. Markku Auvinen soittaa, eikä Hakonen meinaa millään uskoa luurista kuulemaansa. - Sanoin, että mitä sinä pelleilet! Itkuhan siinä tuli, kun ymmärsin tapahtuneen, Hakonen kertoo järkyttyneenä. Huima järjestää 29. päivä kansalliset hiihtokilpailut, ilmoittautuneita on 400. Eikä tässä kaikki, sillä maaliskuussa Ää-

nekoski isännöi Hopeasompakilpailuja, jonne ilmoittautuneita on tuhat ja yhteensä kisapaikalle arvellaan tulevan 3000 hiihdon ystävää. - Kaikki kilpailun järjestelyyn tarvittavat asiat menivät savuna ilmaan: uudet kuulutuslaitteet ja kopiokoneet sekä palkinnot ja ajanottolaitteet, kahvio ja keittö eli kaikki ne, joilla kisa pyöräytetään käyntiin. Tämä tuntuu kohtuuttomalta iskulta, Hakonen sanoo. Hakonen kertoo hiihtoharrastuksen elpyneen hiihtokopin ja aktiivisen seuratoiminnan myötä. - Kansallista kisaa ei peruta ja tänään arvioidaan tilanne kuinka se onnistuu. Myös Hopeasompakisan järjestelyt arvioidaan tuolloin. Tämä on myös isku Äänekosken maineelle.

”Sympatiaa ja talkoolaisia toivotaan.” Timo Kuorelahti on mykistynyt. - Kuinka joku viitsii tehdä tällaista, sanoo Kuorelahti pohtiessaan tuhopol-

ton mahdollisuutta. Kilpailujen massiiviset järjestelyt olivat loppusuoralla. Joulunpyhät verottavat päiviä kisojen ympärillä touhuamiselta. - Tässä on tarpeeksi hässäkkää muutenkin, ja takaisku vaikeuttaa järjestelyjä huomattavasti. Meillä on tekijöitä ja ponnekkaita talkoolaisia, eikä ole aikomustakaan luovuttaa. Jos kaupunki antaa väliaikaset puitteet, niin kisat järjestyy. Nyt tarvitaan sympatiaa ja lisää talooväkeä, Kuorelahti kuittaa.

”Periks ei anneta!” Hiihtokopin rakennusvaiheet olivat värikkäät. Kopille löytyi vastustajia ja negatiiviseen sävyyn puhujia on riittänyt. - Koppia toivottiin kymmenen vuotta ja sitä rakennettiin yli kaksi vuotta. Koppi on ollut aktiivisessa käytössä niin hiihtäjillä kuin jalkapalloilijoillakin, Auvinen kertoo. Rakennus on vakuutettu 270 000 eurosta.

- Kunhan saadaan poliisitutkinta valmiiksi ja paikat raivattua niin kisat järjestetään tilapäisratkaisuilla. Yritämme pinnistellä tilalle uuden huoltorakennuksen, mutta millä aikataululla, sitä en osaa arvioida, Auvinen tsemppaa. Huiman irtaimisto ei ollut vakuutettu, ja sitä tuhoutui varovasti arvioiden 20 000 euron edestä. Tiedätkö jotain: Ilmoita tietosi ja vihjeesi Äänekosken poliisiasemalle numeroon: 0718746250 tai Keski-Suomen poliisilaitoksen maksuttomaan vihjepuhelimeen: 0800-181880. Marjo Steffansson

Gallup Taitaa olla sillä tavalla, että Äänekoskelle ei paljoa uuden vuoden lupauksia tehdä! Tällä kertaa kysyttiin, teetkö uuden vuoden lupauksia ja pitävätkö ne. Tässä saldo.

Monica Martins En tee, koska ei kannata tehdä. Ei niitä kuitenkaan saa pidettyä! ä Ks

| 48

· 2 012

Juho Tikanoja En tee, koska en pidä niitä. Ei kannata ees yrittää.

Hanna Uusitalo En yleensä tee. Joskus jotain pieniä, mutta ei mitään sellaista, jota oikeasti jaksaisi pitää.

Eino Huutonen Ei ole tullut tehtyä, kun en usko, että niitä saisin pidettyä.

5


Isä vs. tytär Mikko Kymäläinen Ikä 47 Pituus 183 cm Paino 95 kg Pelipaikka 1-5 Pelikokemus väh. 35 vuotta Joukkue BC massa

Lotta Kymäläinen Ikä Pituus Paino Pelipaikka Pelikokemus Joukkue

- Isän kanssa heiteltiin pihassa koripalloa ja isä vei katsomaan pelejä, siitä se sitten varmaan lähti, nauraa Lotta Kymäläinen. - Me taas asuttiin maalla ja pelattiin siellä. Sitten tulin Äänekoskelle yläasteelle ja menin Huiman treeneihin kavereiden kautta, muistelee Mikko Kymäläinen. Yhteisen harrastuksen lisäksi isää ja tytärtä yhdistää myÜs sentilleen sama pituus. Edessä taitaakin olla tiukka ottelu, kun Huiman naiset pelaavat näytÜsottelun sponsoreista kerättyä joukkuetta vastaan. - Näitä on aikaisemminkin ollut, olen itse muistaakseni pelannut kahdessa näytÜsottelussa. Joskus paperitehdaskin järjesti samanlaisia, Mikko kertoo. - Ajateltiin järjestää joulutauolle tälläinen pieni kevennys. Sponsorikunnassa on paljon entisiä pelaajia, ja annetaan niillekin mahdollisuus verestää muistoja. YleisÜä tulee varmasti paljon, ainahan ihmiset haluavat tulla katsomaan kun toiset nolaavat itsensä, Mikko naureskelee. Tammikuisesta näytÜsottelusta saattaisi tullakin jokavuotinen perinne. Lopullista pelaajalistaa ei ole julkistettu, mutta mukana ovat ainakin Timo Niskanen, Pekka

16 183 cm 64 kg Iso laitahyÜkkääjä 8 vuotta Huima

Porrassalmi ja Jouko Wacklin, sekä ÄKSän edustajana päätoimittaja Terho Vuorinen. Tällä kertaa sponsorijoukkueessakin on mukana naisia, ainakin Melasalmen Tarja ja mahdollisesti Ulla Aaltonenkin. Lotta luottaa siihen, että naisten joukkue on kovemmassa kunnossa; Mikko taas tuomarien lahjomiseen. - Kyllä me voitetaan ihan helposti, ollaan nopeampia, eiväthän nuo pysy meidän perässä, Lotta kertoo. Sponsorijoukkuekin saattaa vielä saada hyvän strategian; valmentajan paikka on vielä auki. Neuvotteluita kuulemma käydään parin konkarin kanssa. Jännityksellä siis odotamme, minkälainen meininki valtaa Liikuntatalon tammikuussa. NäytÜsottelu Huima Woman - Sponsors United Liikuntatalolla 3. tammikuuta kello 18. Tilda Hopia

Hyvää Joulua Sinulle Äänekosken asukas. Tehdään yhdessä parempaa, oikeudenmukaisenmpaa kaupunkia.

Toivotamme kaikille Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2013

Rauhallista Jua ja Olta Uua Vuoa 2013

MARKE TUOMINEN

Sydämet sykkivät rakkauden kieltä, koti on tulvillaan jouluista mieltä. Lumi maan sulkee luoden taikaa, aatos jo kulkee kohti joulun aikaa.

Äänekosken kaupunki

1911

2011

Joulukorttien lähettämisen sijaan kaupunki on tehnyt lahjoituksen Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:lle.

Keskusta


Rauhallista Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle 2013 Yhteistyöstä kiittäen Leila Lindell

Rautalangan väännön Suomen mestari Manne Aslak Teeriniemi ja hyvä kakkonen Heta Karjalainen

Pyytävä käsi ja risti kohtasivat

Pidetään yhteyttä! leila.lindell@aanekoski.fi 040 356 5899

Rautalankaa väänneltiin ja käänneltiin jälleen Pub Markuksessa lauantaina. Tällä kertaa SMkilpailun voitto ei jäänytkään Äänekoskelle, vaan matkasi johonkin tuntemattomaan kuusamolaisen yrittäjän Manne Aslak Teeriniemen mukana. Kolmisenkymmentä osanottajaa saivat tällä kertaa aiheekseen "nälän". Oli siinä miettimistä! - Näin aiheessa pahoinvoinnin ja samaan aikaan esimerkiksi SPR:n ja muut hyväntekeväisyysjärjestöt. Halusin tuoda työssä esille sen, että ne ovat tässä yhdessä. Toivon, että niille annetut rahat menisivät oikeisiin paikkoihin eikä hukkaan. Pyytävä käsi ja SPR:n risti kohtasivat, Teeriniemi kuvailee. Teeriniemi oli vain ohikulkumatkalla, mutta kyllähän aina yksiin SM-kisoihin ehtii pysähtymään. Palkinnoksi saadun 200 euron lahjakortin vapaavalintaiseen paikalliseen liikkeeseen hän päätti lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Lämpimän punaista joulua ja solidaarista uutta vuotta! Sirpa Martins

MEILTÄ MYÖS HOITOLAHJAKORTIT!

Lahjakortt

i

Anna lahjaksi hemmottelua ja hyvää oloa!

Kiitämme yhteistyöstä ja toivotamme rauhallisen punaista joulua ja raikasta uutta vuotta 2013!

· Gluteeniton hampurilainen & gluteenitonta kahvileipää · Kanafilelautanen · Täysvegehamppari

Tunnellimallista Joulua ja paukutonta Uutta Vuotta!

Palvelemme: 24.12. kiinni 25.12. 21.00-04.30 26.12. 14.00-23.00 31.12. 9.00-04.30 1.1. 12.00-23.00

Tervetuloa!

Tori Äänekoski 014 523 293 pirjonburger@suomi24.fi ä Ks

| 48

· 2 012

7


Eilen tänään Äänekoski satsaa 140 000 hyppyrimäkeen Äänekoski, 4.1.1949 Äänekoski on saamassa oman hyppyrimäen. Kauppalanhallitus on päättänyt myöntää mäen rakentamiseen 140 000 markkaa. Asiasta kertoo Urheilulehti. Kansainväliset mitat täyttävä mäki rakennetaan Tärttämäkeen. 60 metrin mäestä tulee koko maan neljänneksi suurin Puijon, Salpausselän ja Ounasvaaran jälkeen. Kaavailujen mukaan Tärttämäestä tulee suuri talviurheilukeskus. Alueelle on määrä rakentaa myös pujottelurinne ja mahdollisesti kelkkailurata. Kauppalanhallitus on hyväksynyt myös muita urheilulautakunnan ehdotuksia. Muun muassa uimalaitoksen rakentamiseen on myönnetty 50 000 markkaa. Sama summa menee urheiluneuvontatyön järjestämiseen.

Tapaht umat Musiikki 22.12.

■■ klo 22 Matti ja Teppo -klubi Pub Markuksessa. Suuri joululaulukonsertti. Liput viisi euroa. Solisteina mm. Jukka Vehkala, Kimmo Kouri, Jaana Tani, Jore ja Nana, Joni Bister, Mimi Steffansson ja Janne Liekkinen.

25.12.

■■ Perinteiset Joulupäivän Jamit Pub Markuksessa. Sisäänpääsy 5 euroa.

26.12.

■■ Dapaninpäivän Danssut. J. Vehkala ja His Royal Katiska. Vehkalan 400. keikka Markuksessa! Liput viisi euroa. Tsekkaa sivut: www.keikkaapukkaa.com.

6.1.

■■ klo 18 Kauneimmat Joululaulut vielä kerran Äänekosken seurakuntatalossa. Marika Närhi ja Vivi-Ann Janhonen. Nyt voit tehdä laulamalla hyvää! Järjestäjänä Äänekosken seurakunta.

Liikunta 3.1.

■■ klo 18 Näytösottelu Huima Woman Sponsors United Liikuntatalolla. Huiman naisten SM-sarjajoukkue saa vastaansa yhteistyökumppaneista kootun ryhmän.

Näyttelyt 9.1-1.2.2013

21.12.12 ■■ Maailmanloppuja on tarjolla aivan mahtavasti ja voit valita niistä mieleisesi! Lähimpänä olisi ensi perjantaiksi kaavailtu maailmanloppu. Luomakunta luhistuu ja kaikki katoaa ympäriltä, joten aiheellinen kysymys lienee: Oletko valmis? Oletko ostanut joululahjat turhaan? Oletko hössöttänyt turhaan? Ei hätää, jos uskot vankasti maailmanlopun tuloon niin avaa lahjat heti! Nyt tuhlaamaan ja laittamaan elämä risaiseksi, sillä käärinliinoissa ei ole taskuja!

Matin ja Tepon joulupuurossa on manteli jokaiselle! ■■ Kaikki mantelinjanoiset saavat omansa kun Matti ja Teppo tarjoavat ystäviensä kanssa joulupuuron musiikillisten manteleiden kera idyllisesti joulukoristeisiin puetussa Pub Markuksessa Äänekoskella. Kauhansa puuroon pistävät X (-lehden) musikaalitenavatähti Mimi Steffansson bubléélisella taidolla ja tunnelmoinnilla. Äänekosken Billy Joel Jukka Wehkala ja Elvis Kimmo Kouri kohtaavat toisensa Matin ja Tepon puuroillallisella tarjoten kanelia ja voisilmää Leevi and The Leavingsin ja Elvarin ikivihreiden jouluslaagereiden muodossa. Korkeakulttuurisen operettipiparkakkutalon Matin ja Tepon kanssa rakentaa Äänekosken valovoimaisin operettikuningatar Jaana Tani lennättämällä lumiukkonsa yötaivaan halki Hallikaisen joulurauhaan. Janne Liekkinen tuo kitaran Yngwie Malmstén malttaa jättää porojuoksutukset väliin tällä kertaa ja tulkitsee kauneimpia joululauluja cantores minores tyylisesti korkealta ja moniäänisesti! Keski-Suomen Opiston oma Pieni Suuri Mies Joni Bister asettaa joulukulkusensa John Lennonin kuuseen tulkitsemalla ikimuistoisesti joulun keskeisimpiin kappaleisiin kuuluvan Happy Xmas - War is Over. Joulupuun lavalle rakentaa itseoikeutetusti Taikuri Jore eli Jore Sohlman illan isäntien ja Nana Mayerin huilun säestyksellä. Tule ja koe oikea joulu! Matin ja Tepon isännöimä lämminhenkinen ja hartaan tunnelmallinen puuroillallinen nautitaan glühweini kera Pub Markuksessa 22.12. kello 22.00. alkaen.

■■ Kaamoksen karkottaja - Anne Karppasen maalauksia ja veistoksia. Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassalissa. Avoinna ma-ke 12-19, to-pe 12-16. Vapaa pääsy, tervetuloa. Järjestäjänä Äänekosken kulttuuritoimi.

Muut tapaht umat 19.12.

■■ klo 18 Pub Markuksen ilmainen Texas Hold'Em pokeri-ilta.

21.12.

■■ klo 18 Joulurauhan julistus Suolahden hirvimiesten majalla. Jukka Kuparinen. Opastus: Korkeakosken tienhaarasta noin kilometri Kuopion suuntaan ja sitten soihtujen ohjaamana oikealle. Järjestäjänä Suolahden metsästysseura ja Äänekosken seurakunta. ■■ klo 18 Pub Markuksen ilmainen Texas Hold'Em pokeri-ilta.

23.12.

■■ klo 13 Sytytetään kynttilä rakkaille - joulumusiikkia La Kala-oopperassa Sumiaisissa. Jouluna viemme kynttilän rakkaille ja kaivatuille naapuriimme Sumiaisten kirkkomaalle, ja samalla reissulla ovat oopperan ovet auki lämpöiseen tunnelmaan ja kauniiseen musiikkihetkeen kuuman glögin kera hyvässä seurassa. Laulajat Eeva Kähärä, Piers Bray ja Marie Finne-Bray, säestäjä Sonja Hendunen. Liput 15 euroa, sisältäen joulujuoman, nokipannukahvia ja leivonnaisen sekä rauhallisen joulumielen sydämeen. Varauksia suositellaan lämpimästi 040 6856 477/Marie. La Kala Ooppera, Sumiaisraitti 10.

24.12.

■■ klo 14 Joulun lapsi syntyy keskellä kaupunkia - aattohartaus. Äänekosken seurakuntatalon ja K-citymarketin puistikko. Joulun lapsi syntyy keskellä kaupunkia. Puistossa on seimi, jonne Maria ja Joosef löytävät tiensä illan hämärtyessä. Läheisellä nuotiolla lämmittelevät paimenet. Puistikossa esitetään jouluevankeliumi ja lauletaan joululauluja. Mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta sekä omat kynttilälyhdyt. Joulu syntyy taas keskellä kaupunkia, katuvalojen loisteessa. Tapahtumaa toteuttaa suuri määrä vapaaehtoisia. Järjestäjänä Äänekosken seurakunta.

28.12.

■■ klo 18 Pub Markuksen ilmainen Texas Hold'Em pokeri-ilta.

30.12.

■■ klo 22 Pub Markuksen ilmainen Tietokisa&Musavisa.

Eloku vat ■■ Hobitti - Odottamaton matka 3D seikkailu, fantasia K12, 11,00 € To 20.12. klo 18:30 Ti 25.12. klo 18:00 To 27.12. klo 18:00 La 29.12. klo 18:00 Ke 02.01. klo 18:00 To 03.01. klo 15:00 ■■ Piin elämä 3D seikkailu, draama K12 11,00 € Ke 26.12. klo 15:00 To 27.12. klo 15:00 Pe 28.12. klo 15:00 La 29.12. klo 15:00 Ke 02.01. klo 15:00 ■■ Rakkauden rasvaprosentti Komedia, kotimainen, romantiikka K12 10,00 € Pe 21.12. klo 19:00 Ke 26.12. klo 18:00 Pe 28.12. klo 18:00 Su 30.12. klo 19:00 To 03.01. klo 19:00 ■■ Nemoa etsimässä 3D (dub) seikkailu, animaatio, komedia K7 10,00 € Ke 26.12. klo 12:30 To 27.12. klo 12:30 Pe 28.12. klo 12:30 Su 30.12. klo 16:00 To 03.01. klo 12:30

Joulun jumalanpalvelukset Jouluaattona: ■■ klo 13 Suolahden kirkossa jouluhartaus. Näytelmä Suutari Martti. Kuparinen, Sainia, Niskala, Riina Saastamoinen. ■■ klo 14 jumalanpalvelus Hietaman kyläkirkon salissa. ■■ klo 14 jouluaaton hartaus ulkona Äänekosken seurakuntatalon ja K-citymarketin välisessä puistikossa. ■■ klo 15 jouluaaton hartaus Sumiaisten kirkossa. ■■ klo 15 jumalanpalvelus Konginkankaan kirkossa.


Äksymyxiä Äänekoskelainen voi olla myös a) Hämäläinen, b) Lappalainen tai c) Savolainen? Joulunpyhinä voikin miettiä kuka on kenkäkin, sillä vastaus kaikkiin kysymyksiin on joku edellämainituista. 1. Mikä on sukunimi, joka liitettiin ja liitetään vieläkin jätteisiin, vaikka Lassila ja Tikanojahan homman nykyisin hoitaa? 2. Mikä on Äänekosken kaupunginjohtajana 90-luvulla toimineen herran sukunimi? 3. Mikä on Suomen jalkapallomaajoukkueessa 70-luvulla pelanneen Huiman kasvatin sukunimi? 4. Mikä on Ala-Keiteleen musiikkiopiston rehtorin hommasta vuorotteluvapaalle siirtyneen naisen sukunimi?

X PriX

5. Mikä on 2000-luvun alkuvuosina Suomen painiparhaimmistoon kuuluneen Valtran työntekijän sukunimi? 6. Mikä on Lodelle rahaa rullaluistelemalla keräävän, valtakunnallistakin huomiota saaneen aktivistin sukunimi? 7. Minkäniminen on vuonna 1942 Sumiaisissa syntynyt kirjailija? 8. Mikä oli Äänekosken apteekkarina vuosina 1939–51 toimineen miehen sukunimi? 9. Minkäniminen herra kosketinsoittaa ns. rytmi- tahi nuorisomusiikiksi luonnehdittavassa Gaspard Oil -yhtyeessä? 10. Sumiaisista on lähtöisin eräs taideteollisen korkeakoulun käynyt valokuvaaja. Mikä lie sukunimensä? Vastaukset sivulla 14

Jouluiloa hänelle! 55,Suoristusrauta ES2 · Satin ion -tekniikka · Jousitetut keraamiset nanoglide-levyt

19,-

Ilmakiharrin AS110 · 2 eri voimakkuutta

Hiustenkuivain

39,-

· 1900 w

TAVATAAN TORILLA

Ladyshave 5160

PALKINTOKYSYMYS: Joulun kunniaksi kysytään seurakunnallisia, vaikka joku voisi liittää asian myös urheilukilpailuiden starttiin. Mikä puuttuu joukosta: Kowloon, Odessa, Dar es Salaam, Mwanza? Kutina on sellainen, että vastaus seisoo tässä virkkeessä!?! Oikein vastanneiden kesken arvomme 15 euron lahjakortin Pirjon Burgeriin. Vastaukset ÄKSän toimitukseen Kauppakadulle tai osoitteeseen toimitus@aksa.fi. X47:n palkintokysymyksessä kysyimme myös maantieteellisiä yhteyksiä. Eli mitä yhteistä Äänekoskella on muun muassa brasilialaisen Limeiran, tanskalaisen Lille Skensvedin ja saksalaisen Grossenbroden kaupunkien kanssa? Vinkiksi laulamme vanhaa Neon 2 -hittiä: "Ei siitä muuten mitään tuliskaan ilman oikeenlaista kemiaa". Heleppohan tuo oli, sillä oikea vastaus on Huber! Eli kaikissa näissä kaupungeissa on J.M. Huber Corporationin omistaman CP Kelcon tuotantoa. Kempparikaupunkeja siis. Oikein – tai ainakin sinnepäin – vastasi 9 X-lukijaa. Herkkusuuksi arvottiin Riku Tulla. ■■ klo 16 jouluaaton kappelihartaus Suolahden siunauskappelissa. ■■ klo 16 jouluaaton hartaus Äänekosken seurakuntatalon isossa salissa. Joulupäivänä: ■■ klo 7 jumalanpalvelus Sumiaisten kirkossa. ■■ klo 7 jumalanpalvelus Konginkankaan kirkossa. klo 8 Joulukirkko Suolahden kirkossa.

■■ klo 8 jumalanpalvelus Äänekosken seurakuntatalolla. Tapaninpäivänä: ■■ klo 10 Tapaninpäivän sanajumalanpalvelus Suolahden kirkossa. ■■ klo 10 messu Äänekosken seurakuntatalolla. ■■ klo 12 messu Saarikkaan kylätalolla. ■■ klo 13 messu Konginkankaan kirkossa. ■■ klo 15 Hartaus tukipuussa. Juho Hintikka.

69,Hieroja varrella

Lämpöpeitto

· Breurer · Pestävä · 200 x 150cm

· 3D-tekniikka

129,-

99,- 199,-

Meikkipeili valolla

59,Lasten29,harja

39,-

Philipsin partakoneet

47,- 39,-

Hammasharja 500

· OBH Nordica · Kuiva/märkä · Ovh. 49,-

· OBH Nordica 6081

· Philips 860 · Vesipestävä, ladattava

· vesipestävä · paristokäyttöinen

Rikkaimuri

· Breurer

· Philips 920 · Ladattava · Super Lift & Cut -teknologia

Kotiparturi

59,-

· Philips · Salkkumalli · Käyttöaika jopa 75 min!

Varsi-imuri Kaikki joulun · Electrolux 2925 valot -50%! . Ladattava Paljon pienkoneita ½-hintaan!

99,-

Kiittäen asiakkaitamme toivotamme kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2013! MYÖS LAHJAKORTIT! · PÖLYPUSSIT JA SUODATTIMET · IMURIT · KODIN PIENKONEET · VALAISIMET · PARTAKONEET · HIUSLAITTEET

Joulukinkut on paras sulatella hyvällä lenkillä... LEFFAAN!! HYVÄÄ JOULUA & HAPPY HAPPY! T:

Hobitti - Odottamaton matka 3D

Piin elämä 3D

To 20.12. Ti 25.12. To 27.12. La 29.12. Ke 02.01. To 03.01.

Ke 26.12. To 27.12. Pe 28.12. La 29.12. Ke 02.01.

seikkailu, fantasia

K12 11€

klo 18:30 klo 18:00 klo 18:00 klo 18:00 klo 18:00 klo 15:00

seikkailu, draama

K12 11 €

klo 15:00 klo 15:00 klo 15:00 klo 15:00 klo 15:00

Rakkauden rasvaprosentti Komedia, kotimainen, romantiikka

Pe 21.12. Ke 26.12. Pe 28.12. Su 30.12. To 03.01.

klo 19:00 klo 18:00 klo 18:00 klo 19:00 klo 19:00

K12 10€

Nemoa etsimässä 3D (dub) seikkailu, animaatio, komedia

Ke 26.12. To 27.12. Pe 28.12. Su 30.12. To 03.01.

klo 12:30 klo 12:30 klo 12:30 klo 16:00 klo 12:30

K7 10€


4

39

Vielä erä

JUHLAKINKKUJA POTKALLA pakaste Suomi

kg

xx

Kaupungin parhaaksi mainitut

Parasta laatua!

RUODOTON KIRJOLOHIFILEE

COCA-COLA

1,5l 2-pack ( 0,66L ) sis. pantit 0,80 raj. 2 erää / talous

Suomi ERÄ

9

2

79

95 kg

xx

Hinta ilman K-P sis. pantit 0,80.

11

90

9 /2-pack (1,0 0 l)

Suomi

10

kg xx

Kotikeittiöstämme! Mestariemme perinteinen Jouluateria.

Vain perjantaina Joulukalaksi 21.12. nostettua Konneveden

1

9

95

50

Vitamiinit makeassa muodossa!

setti

Supershokki Myllyn Paras

-28 %

KLEMENTIINIT

AIDOT KARJALANNAUDAN SISÄPAISTI PAISTILIHAT Suomi

kahvi ja herkullinen Käsintehdyt laatikot, Aito Karjalanpaisti joulutorttu tai Aito Joulukinkku Tuore kokonainen kirjolohi.

joulukinkkuja!

1,5kg Espanja (1,26kg)

89

Kukko se vaan Kiekuu! Laitilan

KUKKO LAGER III-OLUT

12- pack 0,33l (2,47l) sis. pantit 1,80 voim. 23.10. alkaen

11

99 12-pack

Joulu aikana palvelemme: Sunnuntai 12-21 Jouluaatto Ma. 24.12. 7-12 Joulupäivä 25.12. kiinni Tapaninpäivä 26.12. kiinni

Myllyn Paras 1kg (1,69kg)

500g ERÄ (1,98kg)

0

1

-22 %

69

pkt

pkt

Hinta ilman K-Plussa-korttia 2,19 / pkt (2,19 kg).

Suomalaista muotoilua Joulupöytään! Fazer

Paras jauheliha jauhetaan paikan päällä! Mestariemme Naudan

450 - 550g (2,71 - 3,31kg)

Suomi

PUIKULAT

1

kg xx

Vain meiltä! Mestariemme Citysuosikin

Aito Lasimestarin silli Joulupöytään

Fazer

TORTTUTAIKINA

PIPARITAIKINA

99

kg

99

ps

Hinta ilman K-Plussa-korttia 2,65 / ps (1,77 kg).

10

lussa-korttia 3,7

Mestarimme

Takuumureaa!

2-pack xx

Äijäsen kotileipomon kahviosta

Joulupöydän Kunkku! Saimme vielä erän tuoresuolattuja suomalaisia

1

-33 %

PAISTIJAUHELIHA

9

49

99

ps

kg

PRESENT KONVEHTIRASIA 300g 5 -pack (9,80kg)

14

-22 %

70 5-pack

Hinta ilman K-Plussa-korttia 18,90 / 5-pack (12,60 kg).

Dronninholm

TÄHTITORTTU

luumu -ja omena - kaneli -19-32 % marmelaadit 300g (2,67kg)

2 rs

1

60

Hinta ilman K-Plussa-korttia 0,99-1,19 / pkt (3,30-3,97 kg).

ÄÄNEKOSKI

Työskintie 3, puh. 010 538 2500

MA–PE 8–21, LA 8–18, SU 12–21 Tervetuloa!

Puhelun hinta 010-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis. alv 23 %), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min (sis. alv 23 %).

4 8 · 2012

| Ä ks


Cittarin väki toivottaa

HINNAT VOIMASSA TO-MA 20.-24.12.2012, ELLEI TOISIN MAINITA. Palvelemme sunnuntaisin klo 12-21

Oikein Hyvää ja Herkullista Joulua!

market kauppiaasi y t i c K a ta Toivot

CITTARISSA TAPAHTUU: TO. Pajuniemen ihanat lihaisat Jouluherkut! PE. Ruthin uunituoreet herkut, Pajuniemen suussa sulavat Jouluiset pateet, Valion maustetut rahkat ja maustetut ruokakermat. LA. Uunituoretta jouluherkkua Elosen leipomolta. SU. Näitä ei riitä kaikille! Äijäsen kotileipomon kahviosta UUNITUORETTA LITUKKAA Leipuri Jari Äijäsen valmistamana, Tervetuloa!

Saarioinen

Voimassa

MAKSA - PERUNA to-su 20.-23.12. - LANTTU JA Presidentti PORKKANALAATIKOT KAHVI 700g (3,99kg)

2

79

Hinta ilman K-P

PUURORIISI 1kg (1,39kg)

500g ei Gold Label (7,78kg) rajoitus 2pkt / talous

-12 %

rs

Risella

3

-13 %

-26 %

9 /2-pack (4,56 kg)

lussa-korttia 3,1

Hinta ilman K-P

pkt xx

lussa-korttia 4,4

1

1,25l (1,67l) sis. pantit 0,40€

39

89

xx

PERINNE KALJA

9 /2-pack (8,98 kg)

Hinta ilman K-P

lussa-korttia 1,8

2

49

pkt xx

9 /2-pack (1,89 kg)

pl

xx

Fazer

Joulujuustoksi Luonteikkaat

Paikallinen Gourmet Herkku!

Shokkihintaan!

320-350g (10,00-10,94kg)

KOLMIOJUUSTOT

AURA SINIHOMEJUUSTO 170g (11,71kg)

EMMENTAL JUUSTO

Valio

MAKEISRASIAT

300g Ritari, Alppi, Kreivi, Musta salaneuvos ja kappeli (17,97kg)

-16 %

3 rs

10

50

ilma Hinta yksittäin ja (11,97-13,0 9kg)

5

Valio

1

39

3 rs

4,19 rs n K- Plussakor ttia

Apetit kotimaiset

ALADDIN TAI PARADISE SUKLAARASIAT

200g pakaste (2,60kg)

Marabou

HERNEET

400g (4,98kg) ERÄ

99

kpl xx

Niin hyvää että järki lähtee!

sinileima

kpl xx

1

99

pkt xx

Punaposkinen Jouluomena!

Red Delicious

ANANAS

OMENAT

Costa rica

Italia tai

500g (11,90kg)

PERSIMON Espanja

5

0

95 xx

ps

xx

ÄÄNEKOSKI

0

99 kg

xx

Työskintie 3, puh. 010 538 2500

MA–PE 8–21, LA 8–18, SU 12–21 Tervetuloa!

Puhelun hinta 010-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis. alv 23 %), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min (sis. alv 23 %).

www.k-citymarket.fi

rs

52

1

99 kg

xx

Joulu aikana palvelemme: Sunnuntai 12-21 Jouluaatto Ma. 24.12. 7-12 Joulupäivä 25.12. kiinni Tapaninpäivä 26.12. kiinni

Lisätiedot www.kesko.fi/vastuullisuus


Rikosilmoitus

A

uraamattomalla jalkakäytävällä erottuivat jalkineen jäljet. Askel askeleelta korko painautui hankeen ja kengän kapea kärki osoitti suoraan. Lumisade hävitti jälkien alkuperän Osuuspankin kulmalla, mutta määrätietoiset askeleet veivät Äänekosken poliisiasemalle. Kyseessä eivät olleet korkokengät vaan jämerät bootsit, joilla seisoi pitkä, hoikka mies. Mies riisui virttyneen piponsa ja kohautti lumet tumman ulsterinsa olkapäiltä. Tuisku pelmutti miehen mustavalkoharmaita hiuksia ja piiskasi ahavoituneita kasvoja. Miehen huomattavan korkeat poskipäät kääntyilivät rauhallisesti hänen pälyillessään valaisemattoman Poliisi-kyltin alla. Viiruilta, siniharmailta silmiltä ei jäänyt kukaan eikä mikään huomioimatta. Ei sekään, että poliisiaseman oveen kirjoitetussa lapussa luki, että paikka oli suljettu neljältä. Mies painoi pipon takaisin päähänsä, ja mustat bootsit kuljettivat hänet läheiseen pubiin. Puheensorina katkesi, kun paikallisille tuntematon tyyppi kahahti ovesta. Luomatta katsettakaan sivuilleen mies käveli tiskille ja istui jakkaralle. Pian puheensorina jatkui. – Glögi runsailla rusinoilla ja vain maltillisesti mantelilastuja, mies sanoi karhealla äänellä, – ja tekisin rikosilmoituksen. – Yllättävän moni haluaa tehdä rikosilmoituksen, tarjoilija sanoi rusinoita laskiessaan. – Nimeni on Kyösti, minua kutsutaan yleisesti Kyöstiksi. Asiani on erityinen. – Kaikkien ovat, tarjoilija sanoi. – En voi auttaa. Kyösti ryysti glöginsä kertakulauksella, löi mukin tiskiin ja loi tarjoilijaan katseen, joka sai tämän säpsähtämään. – Ihan rauhassa nyt, tarjoilija sanoi ääni vavahtaen. – Kenties tuo tuolla voi jeesata, tarjoilija jatkoi kuiskaten ja osoitti kulmapöytää. – Hän ei vaikuta poliisilta, ei sinne päinkään, Kyösti sanoi vilkaistuaan yksin istuvaa miestä iltapäivälehti edessään. – Toinen glögi kiitos, mutta nyt vielä vähemmän mantelia. Kyösti käveli höyryävä muki kourassaan nurkkapöytään ja istahti miestä vastapäätä. – Iltaa, Kyösti sanoi. – Minut on ryöstetty. Mies nosti katseensa lehden takaa ja nyökkäsi vilkaisten ikkunasta pimeän poliisiaseman suuntaan. – Mitä sinulta on ryöstetty? – Jouluilo, Kyösti sanoi. – Mielenkiintoista, mies sanoi ja laski lehden pöydälle. – Hyvin mielenkiintoista. – Olen Kyösti. – Olen toimittaja. Kyösti kertoi toimittajalle seikkaperäisesti, kuinka hän aina ennen oli iloinnut joulusta, mutta tänä vuonna hän ei enää ollut tuntenut jouluiloa. Jouluilo oli ryöstetty tai ainakin varastettu, sama se. Nyt joulunalusviikolla hän oli päättänyt tehdä rikosilmoituksen, koska epäillytkin olivat tiedossa. Hän oli lähtenyt matkaan Keski-Suomen pohjoisista osista toissapäivänä etsiäkseen avoimen poliisiaseman. Hän ei enää jaksanut etsiä pidempään, nyt aatonaattona hän oli tullut vaelluksensa päähän. – Aika liuta epäiltyjä, toimittaja sanoi. – yksinäisyyden, sairaudet ja rahapulan mainitsit todennäköisin syin. – On syytä epäillä myös muita. – Poliisi kysyisi tässä vaiheessa, että vaaditko sinä tekijöille rangaistusta. – En minä sen takia rikosilmoitusta tee, sellainen on turhaa, Kyösti turisi ja pyyhkäisi silmäkulmaansa, – tahdon vain omaisuuteni takaisin, jouluilon. Nimittäin vielä ehtisi. Uurteet syvenivät toimittajan otsalla. Sitten hän huljautti lasinsa tyhjäksi, vilkaisi tiskin suuntaan ja avasi suunsa. – Luulen, että vain yksi mies voi auttaa sinua. Tämä on erittäin luottamuksellista. Miehen


henkilöllisyys on vain hyvin harvojen ja valittujen tiedossa. Hän on alan ehdoton erikoismies. – Kuka? Kyösti kuiskasi. Toimittaja vastasi niin hiljaisella äänellä, että Kyösti joutui lukemaan sen huulilta. Risusaaren takaa puhalsi armotta ja tuisku sumensi sataman harvat valot. Kyösti värjötteli polttoainekopin seinustalla hieman ennen iltayhdeksää. Metsikön takaa talojen ikkunoista tulvi lämmintä valoa. Kyösti ei ollut kysellyt, kun toimittaja oli kertonut tapaamispaikan ja ajan. Kyösti kuuli moottorin äänen tasan yhdeksältä, mutta ei olettamastaan tien suunnasta vaan järveltä. Hän kääntyi ääntä päin ja sai kokea tuiskun voiman kasvoillaan. Moottorikelkka pysähtyi kopille. – Hyppää kyytiin, vanha mies kähisi, – aikaa ei ole hukattavaksi. Viiman johdosta Kyösti ei nähnyt, minne he menivät, mutta jo muutaman minuutin ajon jälkeen kelkka nousi jäältä valaistuun rantaan. – Peremmälle, mies sanoi ja osoitti Kyöstille jakkaraa takan edustalla. – Lämmittele rauhassa, lisään puita saunaan. Huomenna me ei ehditä kylpemään. – Kuka sinä olet? Kyösti kysyi. – Albert Virtanen. – Toimittaja sanoi, että olet itse joulupukki. – Sanotaan näin, että olen vain tämmöinen paikallinen toimija. Hoidan oman reviirini. Kiuas pohisi pihasaunan lasit huuruun, kun Albert Virtanen viskoi vettä kiville. – Sinä kuulemma tulet avukseni huomenna, Albert Virtanen sanoi. – Niinkö? – Niin toimittaja ehdotti, Albert Virtanen sanoi. – että olisit sopiva mies joulupukin avuksi. – Mitä minä teen? – Punanuttu niskaan, tonttulakki päähän ja autat minua jakamaan lahjoja. Nuo kengät käyvät ihan hyvin, Albert Virtanen sanoi. – Minä hoidan laulut ja muut, pistät vain pakettia jakoon. Voit asua täällä mökillä pari päivää, bussit kulkevat huonosti pyhinä. Kyösti kyyristyi, kun kipakka löyly iski iholle. Tapaninpäivänä Kyösti asteli pubin ovesta sisään. Puheensorina katkesi, tarjoilija pyyhki tiskiä ja toimittaja istui nurkkapöydässä. – Kiitos, Kyösti sanoi toimittajalle. – Oletko menossa kotiin? – Pikku hiljaa, Kyösti sanoi. – Noh? – Kannatti tulla. – Löysitkö jouluilon? – Ei sitä kukaan ollut ryöstänyt tai varastanut, Kyösti sanoi. – Se oli minussa itsessäni, mutta olin vain hukannut sen. – Mistä se löytyi? toimittaja kysyi. – Antamisesta.

Teksti: Pasi Lönn Kuvitus: Paju Kaitajärvi


Rauhallista Joulua!

X piX

2, O.K. AUTO OY Rahastajantie 44100 Äänekoski • www.okauto.fi • www.toyota.fi www.vaihtoautot.net

Lankapuh. 8,21 snt/puhelu + 5,9 snt/min. Matkapuh. 8,21 snt/puhelu + 16,90 snt/min.

• Automyynti, ark. 9-17, la 10-14 puh 010 5228 450 • Huolto, ark. 7.30-16 puh. 010 5228 460 • Varaosat, ark. 7.30-17 puh. 010 5228 465

Toivotamme kaikille

Hyvää Jua ja Olta Uua Vuoa! Vietämme joululomaa 20.12.2012-2.1.2013 ÄKS ilmestyy seuraavan kerran keskiviikkona 9.1.2013

Olin kolmevuotias, kun kuva otettiin enoni luona jouluna 1980. Minulle oli tärkeää päästä enolle kylään, sillä siellä oli aina paljon vanhoja leluja. Enoni lapset olivat vanhempia eivätkä enää leikkineet niillä. Itselläni oli silloin jo uudenlaisia nukkeja, jotka pissasivat ja itkivät. Siksi vanhanaikaisissa leluissa oli jotain ihmeellistä. Kun menin kylään, niin lelut aina kaivettiin esiin minua varten. Etenkin näin jouluaikaan aikuisten pitäisi muistaa, että lapsen tärkein tyÜ on

Karjula

Vas taukset:

Joulu kiireen tuo? Tätä kirjoittaessani on enää kymmenen yÜtä Jouluun. Näin kertoi Tuomisen Heikki Ok-autossa aamulla. Lukiessasi tätä niistä on puolet nukuttu. Eli kiirettä pukkaa. Liikenteessäkin tuo kiire valitettavasti näkyy ja usein sen seuraukset näkyvät ja kuuluvat uutisissa eriasteisina onnettomuuksina. Kiirehän on tunnetila, eli se on omassa päässä ja siten pitäisi olla hallittavissa. Nelostie on ollut viime päivinä todella liukas. Sellaisissa olosuhteissa ajaessa on käytettävä järkeä ja harkintaa. Kiire on yksinkertaisesti painettava taka-alalle. On parempi päästä perille pari minuuttia myÜhemmin, kuin matkan katkeaminen onnettomuuteen. Jos Joulun aikaan aiotaan pidemmälle matkalle on siinäkin ykkÜsasia aikataulun laatiminen siten, että matkaa voidaan taittaa rauhassa ja taukoja pitää tarpeen mukaan. Perheen pienimmät varsinkin pitkästyvät jos ajetaan liian pitkiä rupeamia. Silloin alkaa takapenkkiläiset järjestää omaa viihdettä, eikä autossa ole hauskaa kenelläkään. Noita aikatauluja laatiessa on varau-

14

leikki. Heille pitää antaa siihen mahdollisuus. Minusta onkin hienoa, että ekaluokalla oleva kummityttäreni toivoo lahjaksi oikeita leluja, ei elektroniikkaa. En tiedä, ovatko serkkujeni vanhat nuket enää tallessa. Itse olen päättänyt säilyttää omien lapsieni tärkeimmät lelut ja antaa ne sitten heille, kun he ovat vanhempia. Nuorin poikani on nyt kolmevuotias. Onkin hauska katsoa, miltä itse näytti samanikäisenä.

duttava viivytyksiin, sillä kolareita on sattunut mm. nelostiellä todella paljon. Itsekin olen kahtena peräkkäisenä päivänä joutunut onnettomuuden pelastus- ja raivaustÜiden vuoksi muuttamaan matkasuunnitelmia. Torstaina olin menossa Jyväskylään kokoukseen kun kuulin matkalla radiosta liikennetiedotuksen, että Vehniällä on raivaustyÜt käynnissä ja heti perään uusi tiedotus Tikkakoskella tapahtuneesta kolarista. Onneksi olin lähtenyt ajoissa, joten Hirvaskankaalla suunta kohti Laukaata ja sieltä kautta ajoissa perille. Seuraavana päivänä piti kääntyä takaisin Kierälahden kohdalta, kun jono seisoi edessä, eikä meno eteenpäin ollut niin välttämätÜn. Nyt on myÜs viimeiset ajat varmistaa auton kunto onnistunutta joulumatkaa varten. Erityisesti pitää huolehtia rengaspaineet kohdalleen, koska kuormaa tulee tavallista runsaammin kuin normaalisti. Toinen asia, joka näillä kuivilla pakkaskeleillä helposti unohtuu on lasinpesuneste. Sään mahdollisesti lauhtuessa tiellä alkaa loska lentää ja silloin sulana oleva pesuneste on vähintään yhtä arvos-

saan kuin se kinkun kyytipojaksi varattu VSOP. Siitäpä päästiinkin joulujuomiin. Niiden kanssa liikaa lotratessa ei joulutunnelma varmasti parane ja erityisesti rattiin aikovan pitää muistaa, että alkoholin poistuminen elimistÜstä tapahtuu hitaasti: Noin gramma tunnissa painokiloa kohti, eikä sitä voi nopeuttaa. Kiire pitää unohtaa siinäkin. Vain selvänä rattiin. Kannattaa miettiä, että tuoko sen kiireen meille joulu tai joku muu ulkoinen tekijä vai luommeko sen itse? Olipa itsetutkiskelun tulos mikä hyvänsä hosuminen liikenteessä ei auta mitään, vaan pilaa Joulun. Turvallista joululiikennettä kaikille teille ja rauhallista joulua! Veli-Matti Karjula Liikenneopettaja/johtaja Äänekosken Autokoulu Liikenneturvan kouluttaja

Vastaukset sivulla 9 esitettyihin Äksymyxiin: 1. c (Jätehuolto Savolainen oli tuo firma, joka vei roskat mennessään) 2. a (Jorma Hämäläinen johti Äänekoskea Meriläisen ja LepistÜn välimaastossa) 3. a (Hannu Hämäläinen oli Suomen futishuippu, joka aloitti uransa Huimassa) 4. c (Sari Savolainen vuorottelee musareksihommista) 5. b (suolahtelainen Juha Lappalainen voitti SM-kultaakin, vaikkei Urhoa edustanut) 6. a (Jari Hämäläinen aikoo ensi kesänä luistella Helsingistä Äänekoskelle Pohjanmaan kautta) 7. a) (kesäkuussa tuli 70 vuotta täyteen kirjalilija Raimo Hämäläisen syntymästä) 8. b (Martti Lappalainen tuli sota-ajan apteekinpitäjäksi Kiihtelysvaaralta saakka) 9. c (Tuomo Savolainen on tämän valloittavan nuoriso-orkesterin koskettelija) 10. a (Muuramessa asuva Marko Hämäläinen on tuo laadukas valon taitaja)

4 8 ¡ 2012

| Ă„ ks


Kiittämme jäsieniämme ja yhteistyökumppaneitamme! Toivotatamme kaikille

Kiittäen asiakkaitani, toivotan kaikille Rauhallista Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle

Rauhaisaa Joulua

Koskikeskus Kauppakatu 11 p. 014 - 513 966

Haluamme kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Toivotamme hyvää uutta vuotta 2013.

Keski-Suomen Painotuote Oy Teollisuuskatu 7, Äänekoski • (014) 518 1400 www.kspaino.fi Toimisto avoinna jouluviikolla 27.–28.12.

AD Alfred

Mainostoimisto AD Alfred Oy Teollisuuskatu 1, Äänekoski 0500 795 275 • www.ad-alfred.fi HUOM! Henkilökuntamme lomailee 21.–28.12.

Vietämme joululomaa 24.-27.12. . aa lis aE Os

MOBIILILAAJAKAISTA 3G

12 kk -50%

6,45 €/kk

(Norm. 12,90 €/kk)

• Nettitikut alkaen 1€/kk • Ei rajoitettua datasiirtomäärää • 24 kk sopimus • Toimii jopa 21 Mbit/s nopeudella

Ei käyttökattoa

ä Ks

| 48

· 2 012

Mobiililaajakaista 3G tyypillinen vaihteluväli 3G-verkossa 0,4–10 Mbit/s. Käytännössä toteutuva nopeus vaihtelee riippuen päätelaitteen ominaisuuksista, sijainnista ja verkon kuormituksesta. Tarkista verkon peittoalue: /kuuluvuus. Nettitikku 1 €/kk 36 kuukausierää, kokonaisluottohinta 15 36 €, ei korkoa tai muita kuluja käytettäessä OmaSaunalahti laskupalvelua, käteishinta 36 €.


Vuoden 2012 Valinnat Vai ei tapahdu Koskella mitään! Eipä ollut toimituksessamme pulaa runsaudesta, kun teimme vuotuisen uutiskatsauksen ja suoritimme Vuoden Valinnat. Lue lisää valintoja verkosta, www.äks.fi.

Vuoden Skuuppi: Evätty abiajelu. Poliisi esti abiturienttien ajelun raikkaas- Vuoden Tekstari: sa pakkassäässä. Kyytiin päästiin tovin odottelun jälkeen. Ajelu ylitti valtakunnassa uutiskynnyksen, sillä iltapäivälehtien lisäksi asiasta kiinnostuivat muun muassa myös, MTV3, Helsingin Sanomat ja Yle. Asiasta kertoi ensimmäisenä kuitenkin ÄKS.

Vuoden Kirje:

Kirjattu kirjelähetys käräjäoikeudesta, jossa Porrokki vaatii kaupungilta 2,1 miljoonaa euroa liittyen Telakkakadun koulun remonttihommiin.

Kaupunginjohtaja Javanaisen lähettämä tekstiviesti, joka muuttui myöhemmin Vuoden Farssiksi. Javanainen ilmoitti viestissä halukkuutensa ryhtyä Äänekosken Kehitys Oy:n nokkamieheksi. Viestin jälkeen lukematon määrä kokouksia, riitoja ja äänestyksiä. Ja kuntaliiton lakimiestä konsultoitiin, jälleen kerran.

Vuoden Vuoristorata: Tammikuussa CP Kelco ilmoitti 30 hengen yt-neuvotteluista. Joulukuussa kerrottiin, että tuotantoa lisätään neljänneksellä.


Vuoden Joviaali:

Persujen Marko Laitinen ei äänestänyt itseään, ja arpapeliksi meni valtuustopaikka.

Vuoden Teinitähti:

Huiman 14-vuotias Riina Kärkkäinen. Keväällä Riina oli C-tyttöjen Suomen mestarijoukkueen tukipilari, syksyllä hän häikäisi kypsillä otteillaan jo naisten SM-sarjassa.

Vuoden Pähkinä: Miten se Vuoden Potkut: Kaupunki ir- Vuoden Asuste:

Työrukkanen, eli kaupungin organisaation sisälle tullut puheenjohtajisto. Sen rooli on puhuttanut ja närästänyt. ”Puheenjohtajisto seuraa kehitystä ja toimii hallituksen ja valtuuston nyrkkinä” selvitettiin ihmettelijöille.

Vuoden Saldo: Kaupungin kirs- Vuoden Seisokki: tu on alijäämäinen eli pakkasen puolella liki 15 miljoonaa euroa. Koskelaiset osallistuvat talkoisiin maksamalla veroja pikkusen lisää. Valo ei tunnelin päässä pääse vielä häikäisemään.

Ex-koskelaisen Aki Ollikaisen pää saattoi mennä sekaisin eräänä marraskuisena päivänä. Ollikaisen Nälkävuosi-kirja nimettiin Finlandia-ehdokkaaksi ja voitti samaan syssyyn Hesarin kirjallisuuspalkinnon.

Vuoden Sukulainen:

Hyvä veli. Rakentaminen - tai pikemminkin kilpailuttaminen erityisesti kilpailuttamisen puute ja haasteet puhuttivat.

Vuoden Ruumiinosa: Suzy Quattron

johtajapaketti oikein menikään?

tisanoi tammikuussa pääurakoitsija Porrokki Oy:n kesken Telakkakadun koulun peruskorjauksen. Hommat jäätyivät hetkeksi, eikä koulu valmistunut aikataulussa ja opiskelu jatkui parakeissa syyslukukaudenkin.

Vuoden Pöljä Päivä:

Kun tehdas pysähtyy, niin yleensä ei naurata. Mutta huhtikuinen kahden viikon investointiseisokki oli iloinen asia. Nyt pahvi taivettuu kovaa kyytiä!

Vuoden Kattaus: Oli siinä pistelemistä, kun susi pisti poskeensa 21 lammasta Liimattalassa syyskuussa.

polvi. Polvensa loukannut stara perui Keitelejazzeille tulonsa viime metreillä.

Vuoden Sovinistinen teko: Sisiksen toimittaja nimesi

Huiman uudet naisjenkit "kaunottariksi". Mielipidepalstan kirjoittaja moitti jutun sovinistiseksi ja arveli, etteivät pelaajat halua heidän ulkonäköään arvioitavan. ÄKS otti asiasta selvää: pelaajat nauroivat mielipidekirjoittajalle ja olivat onnellisia kaunotar-kehuista.

Vuoden Järjestelmä:

Valtra otti tammikuussa käyttöön uuden tieto- ja tuotannonohjausjärjestelmän – tai jonkun vastaavan. Kuulemma se alkaa jo toimia!

Vuoden Paketti:

Vakauttamispaketti, jossa muun muassa päätettiin tiivistää keskushallintoa, sekä säästää joka rintamalla.

Vuoden Lyhenne:

ÄRM. Ihan eri asia kuin X-rokkaava ÄRMY. Äänekoskesta tuli Äkillisen RakenneMuutoksen alue. Valitettavasti.

Vuoden Kuuma Peruna: Vuoden Yhtiöittämispäätös. Päätöksen myötä oli ilmoilla pienimuotoista kriisin katkua, sillä eräiden laskelmien mukaan päätös toisi vain kuluja kaupungille, kun tarkoitus oli säästää.

Ilmansuunta:

Länsi. Go west, on päättäjien linjaus. Eli jos Suuri Kuntaliitos on pakko tehdä, niin mieluummin Saarijärvi kuin Viitasaari. Toki itäkin kelpaa, mutta Konnevesihän on pelkkä suupala.

Vuoden Kyläilijä:

Konginkangas oli Keski-Suomen vuoden kylä. Vetovoimasta kertoo sekin, että Liimattalan seudulle kotiutui myös pantasusi kavereineen. Viattomien lampaiden kustannuksella.

Vuoden Kuninkaallinen:

Kaupungin hovihankkija. Kun ei oikeita kruunupäitä ole, niin pitää olla edes joku ylimys, jonka ei tarvitse kilpailla rahvaan kanssa.

Vuoden Kuvio: Kaupungin talousjohtaja Jouko Salosen maalaama taloudellinen syöksykierre. ä Ks

| 48

· 2 012

Vuoden Pompsahdus:

Terveyskeskuksen hinta kipusi kolmanneksella suunnitellusta – ja tietty ylöspäin.

Vuoden Intiimi Hetki: Club Painis! Ah, mikä sabluuna! Artistit,

tunnelma, järjestelyt – kaikki. Toivottavasti clubi saa jatkoa, sillä joka sinne kerran erehtyy, on koukussa. T: nimimerkki vierotusoireet tapissa.

17


Taipaleen kolme toivetta pukille: 1. Lisää palvelusuntoja 2. Työkyvyttömät eläkkeelle 3. Sama laki mielisairaille ja kehitysvammaisille

Kuin joulupukki olisi käynyt Moni eläkepapereita vailla oleva saapastelee pitkäaikaistyöttömänä. Monet ovat työkyvyttömiä eivätkä pääse syystä tai toisesta nauttimaan työkyvyttömyyseläkettä. Ollaan hautauduttu kotiin ja samalla syrjäydytty yhteiskunnasta. Eläkepäätös torppaantuu byrokratiaan ja tietämättömyyteen. Kun päivystykseen saapuu katkokävelyä töpöttelevä ammottava haava päässään, niin reikä paikataan. Suurin aukko jää kuitenkin repsottamaan levälleen, kun lääkäri ei ymmärrä kysyä: ”Oletko eläkkeellä?”

A

puun huudetaan Ilkka Taipaletta. Taipale tuli ensimmäistä kertaa Suolahteen marraskuussa 1998 ja on käynyt siitä lähtien auttamassa kelkasta pudonneita. Edellisellä kerralla asiakkaita Taipaleen pakeilla kävi 15 joista 13 sai eläkepäätöksen. Maanantaina ja tiistaina Taipale sai vastaanotolleen 22 asiakasta. - Työkyvyttömien kirjo on laaja: alkoholisteja, lievästi kehitysvammaisia, aivovammaisia ja peräkamarin poikia. Heikkolahjaisia, vaikeasti lukihäiriöisiä, neurologisista näkymättömistä vammoista kärsiviä ja mielenterveytensä menettäneitä. Pystyykö äiti, jolta on lapset huostaan otettu työelämään? Taipale laittaa miettimään. Monet eivät pysty selviytymään arjen askareista edes postin aukaiseminen ei onnistu. Sinnitellään päivä kerrallaan, vaikka eläke olisi pitänyt saada jo kymmenen vuotta sitten. Tällöin apuun rientävät Suolahden Työttömien yhdistyksen Marketta Lehtinen, Marja Holopainen ja Sirpa Martins. He hakevat henkilöt kotoa, vievät lääkäriin, Kelalle ja TE-toimistoon. Lausuntokierrokset venyvät pitkiksi ja hanskat lyödään tiskiin monta kertaa. - Monilta puuttuvat valmiudet hoitaa asioitaan, puhumattakaan että pystyisivät laittamaan eläkepaperit vetämään. Me tunnetaan aika hyvin nämä paikkakunnan pudokkaat, ja meille tulee myös ilmoituksia tapauksista, että tulukaa apuun. Suolahden Työttömien Yhdistys on ainoa laatujaan koko Suomessa joka hakee eläkettä tarvitsevat vaikka kotisoh-

18

valta. Muualla Suomessa sosiaalitoimisto tai työvoimatoimisto, joskus terveyskeskus, hoitavat asian. - Kun yhdistys perustettiin, kohderyhmässä oli niin huonokuntoista sakkia, ettei työnantajia vaivaisille löytynyt. Porukka ei päässyt kiipeämään edes työkkärin rappuja ylös. Lehtinen kiinnitti huomionsa Timo Harakan juontamassa tv-ohjelmassa olevaan Ilkka Taipaleeseen, joka kertoi lähtevänsä tekemään eläkekartoituksia. - Seuraavana aamuna soitin Ilkalle. Siitä se lähti. Ekalla kerralla asiakkaita oli 21. Kolme piti käydä kotoa hakemassa. Silloin kaikki 21 pääsivät eläkkeelle. Kun homma käynnistyi, niin kolme ehti kuolla ennenkuin päätöstä tuli. - Yksi kerkesi saada ensimmäisen eläkkeensä ja kuoli sitten. Terveyskeskusavustaja Sari Harjulampi on mukana operaatiossa. Hän etsii Taipaleelle epikriisit ja muut tarvittavat paperit. - Osa ei ole käynyt koskaan terveyskeskuksessa. Me laitamme lähetteen pään kuvaukseen, tarkistaaksemme onko aivoissa tiettyjä muutoksia. Se on iso tekijä tässä paketissa, Harjulampi kertoo. Taipale on putsannut Äänekoskea noin sadan henkilön verran. Puhdistus on pois TE-keskuksissa vuosia roikkuneista. Yksi palkkatukea saava pitkäaikaistyötön maksaa yhteiskunnalle tuhat euroa kuukaudessa, kun eläkettä saava vain sata euroa. - Mä käyn täällä kerran vuodessa, ja aina löytyy asiakkaita. Äänekoskella on nyt hyvä tilanne. Kun mä aloitin nämä

hommat niin kaksi tuhannesta pääsi eläkkeelle ja nyt yksi sadasta. Ne ovat usein miehiä, sillä naisten on vaikeampi päästä eläkkeelle, he kun osaavat keittää ja siivota, Taipale puistelee päätään. Paperisouvi on kova. Lausuntoja ja asiakirjoja pyydetään sen seitsemältä taholta, koulukotipaperit, synnytyskertomukset ja epikriisit. Työvoimatoimisto ei saa kirjoittaa papereihinsa, että henkilö ei kykene töihin. - Mitään negatiivista ei saa kirjoittaa, ja me kun etsimme juuri negatiivisia asioita lausuntomme tueksi. Saatan soittaa parille viimeiselle työntajalle ja kysyä, miten kaveri on pärjännyt. Jos on ollut kymmenen vuotta sitten kovan luokan työntekijä, meidän pitää osoittaa, että eipä ole enää. Kokeillaan työkokeilua ja usein laihoin tuloksin. Taipale kertoo, kuinka Kelan hylkäämässä eläkehakemuksessa voidaan väittää täysin työkyvyttömän henkilön kykenevän työelämään. - Diagnoosien tulkinnan sijaan olisi olennaista saada tietää, kuinka henkilö pärjää kun kääritään hihat. Jaksaako tulla ylipäätään työpaikalle, pystyykö nostamaan, kantamaan tai kumartamaan, tuleeko toimeen ihmisten kanssa ja onko työn jälki kuranttia. Jos ei pärjää kuntouttavassa työtoiminnassa, tulisi eläkkeen olla selvä, Taipale luettelee, ja korostaa että pelkkä vääntynyt luonne ei ole peruste eläkkeeseen. Monet saataisi työkyvyttömyyseläkkeelle jos Taipaleen kaltaisia Robin Hoodeja olisi enemmän. Poliitikot toitottavat tahtotilaa mutta ei eroteta työkyvytöntä ja työhön kykenemätöntä. Lain määri-

telmä on kirjava ja normitettu siten, että sen tulkinnassa on joustoa. Työelämä on muuttunut vauhdikkaasti ja pudottu on kuin eno veneestä konsanaan. - Ennen lapiomiehille riitti töitä. Nyt tarvitaan vähintään it-kokemusta ja hygieniapassi, monelle hepreaa molemmat. Taipale on yrittänyt audienssia työministeri Ihalaiselle vääntääkseen rautalangasta ongelman ja ongelmalle ratkaisun. - Hän on nyt seitsemäs työministeri jolta ei liikene aikaa asialle. Kyllä minä jaksan odottaa sitä kahdeksatta työministeriä, kertoo marraskuussa 70 täyttänyt Taipale. Nuorisotakuu on Taipaleen mielestä idealistinen, kun luvataan kaikille työtä tai koulutusta. Listoilta löytyy varovasti arvellen 5000 henkilöä, jotka eivät kykene mihinkään vaikka kuinka taataan lain varjolla. He kun ovat vammaisia ja sairaita. - Mittatappiota tulee. Kun Taipale näkee kadulla katkokävelyä kulkevan henkilön, niin tekisikö hänen mieli nykäistä hihasta ja kysyä, että: ”Oletko eläkkeellä? - Ei mun tee mieli, vaan mä kysyn. Kerran nappasin Alkon edestä viisi henkilöä mukaani ja kartoitettiin eläkeasiat kuntoon. Mä teen tätä pikkasen protestina, sillä mulla on suunnaton kiukku systeemiä kohtaan. Mä teen tätä työtä ainakin 75-vuotiaaksi. Marjo Steffansson

4 8 · 2012

| Ä ks


Kiitos kuluneesta vuodesta,

Kiittäen asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme, toivotamme kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Hyvää Joulua!

Maria Kymäläinen, 040 563 4392 maria.kymalainen@solgraf.net www.solgraf.net

Avoinna jouluviikolla ke-pe10-18. Torikatu 3 Vietämme talvilomaa 44100 Äänekoski 040 186 0970 Avoinna arkisin 10 - 18 22.12.-1.1.2013. lauantaisin 10 - 14 Vietämme joululomaa 22.12.-26.12., liikkeemme suljettu.

marktopoy@gmail.com

3

3

Rauhallista Joulua ja menestyksekästä Uutta Vuotta!

västä

ä Ks

| 48

· 2 012

Kiittäen asiakkaitamme toivotamme kaikille Rauhaisaa Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle!

19


Kiittäen asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme, toivotamme kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

R-Wood Consulting Ltd Suolahti

SUOLAHTI

ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

20

4 8 · 2012

| Ä ks


Seitanpaistia varten tarvitset:

- Testaa Lihaton vaihtoehto joulupöytään Oletko kyllästynyt mussuttamaan joka joulu kinkkua miettiessäsi miten tätä kyseistä eläintä on kohdeltu? Ellottaako lihanmaku, mutta joulupöydästä puuttuu se ehdoton vetonaula? Haluatko tarjota skeptisille lihan ystäville vaihtoehdon? Herättikö Tieto Finlandiapalkinnon voittanut kirja sinussa uusia tunteita? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, pelko pois! Äksän koeajaman seitanpaistin ohje on täällä! Seitan on kasvissyöjien suosiossa oleva proteiinipitoinen ruoka, jota valmistetaan vehnägluteenista, eli valitettavasti keliaakikoille tämä ohje ei sovellu. Vehnägluteenijauhoja voi ostaa ekokaupoista, kuten esimerkiksi Ekolosta ja Ruohonjuuresta (joilla on mo-

1. Mittaa mausteet

lemmilla muuten myös nettikauppa). Seitan on siis vehnägluteenijauhojen sekä veden sekoitus, jossa on voimakas sitko. Seitania voi muotoilla pihveiksi tai pieniksi paloiksi vaikka palapaistia varten. Normaalisti seitantaikinan valmistamisen jälkeen seitan keitetään ja paistetaan tämän jälkeen paistinpannulla, mutta paisti laitetaan suoraan uuniin. Makua seitaniin saadaan lisäämällä mausteita vehnägluteenijauhojen joukkoon, ennen sitkon muodostumista. Joukkoon on myös hyvä lisätä rasvaa, koska seitanissa itsessään sitä on vähän. Joistakin ekokaupoista voi saada valmiita seitantuotteita makkaroista leikkeleisiin. Tilda Hopia

2. Lisää jauhot

3,5 dl valkoisia papuja (kypsiä sellaisia) 1,5 dl vettä 0,75 dl rypsiöljyä 4 rkl sinappia 3 rkl paprikajauhetta 2 rkl soijakastiketta 1,5 rkl salviaa 1 rkl rouhittua mustapippuria 2 tl suolaa 4,5 dl vehnägluteenijauhoa Kannattaa laittaa aluksi uuni lämpenemään 200 asteeseen, koska itse paisti valmistuu aika nopeasti. Sekoita kaikki muut aineet paitsi vehnägluteenijauhot joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää sitten gluteenijauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Muotoile taikinasta paistin muotoinen tai heittäydy luovaksi. Peitä paisti foliopaperilla ja paista uunissa keskitasossa 200 asteessa tunti. Kun otat paistin pois uunista, anna sen vetäytyä vielä vartin verran. Tekovaiheessa gluteenijauhojen määrä oli aika suuri ja sitko muodostui vähemmilläkin jauhoilla. Lisäksi tekijätiimi päätti korvata puoli desiä gluteenijauhoista gram- eli kikhernejauhoilla, jotka antavat seitaniin mukavasti mureutta. Näitä ei siis ole pakko käyttää ja kaiken lisäksi seitanin tekoa kannattaa kokeilla jokusen kerran. Kun oppii tekniikan ja löytää itselleen sopivat makuyhdistelmät, ruuan valmistus sujuu hyvällä itsevarmuudella. Lisäksi seitania voi pakastaa, joten voit valmistaa vaikka isomman satsin kerralla. Valmis paisti oli kauniin värinen ja murean rapsakka, mutta jonkun verran kuiva. Jokin kastike voisi siis olla paikallaan. Koepaistin tekijät nauttivat paistia salaatin kanssa, mutta se sopii vaivattomasti joulupöytään myös perinteisten laatikkoruokien kanssa.

3. Vaivaa

Resepti kirjasta ”Vegaaninen kotiruokakirja”

"Ihan pipariksihan se ensin meni." Ihan pipariksi -kisaan tuli jälleen toinen toistaan hienompia taidonnäytteitä. Valinta oli vaikea, mutta pitkän ja hartaan pohdinnan jälkeen arvovaltainen raati päätyi aikuisten kohdalla Sami Paajasen, Maiju Öhmanin ja kaksivuotiaan Onni Kauton aivan mahtavaan tekeleeseen. Lasten sarjan voitto lähti Suolahteen 14-vuotiaalle Tuuli Laulaiselle. - Vähän aikaa sitten oli turvallisuusteemaviikko ja 112-päivä paloasemilla, joten idea tehdä paloauto lähti siitä. Itse olen VPK:ssa ja Onnia kiinnostavat kovasti paloautot, Sami kertoo. ä Ks

| 48

· 2 012

Piparkakkupaloauto ei kuitenkaan ollut kuitenkaan mikään helppo nakki, eikä kaikki mennyt ihan kuin Strömsössä. - Tehtiin kaksi versiota, kun ensimmäinen meni niin sanotusti pipariksi. Seinät tipahteli ja niitä jouduttiin korjailemaan. Punainen väri saatiin aikaan elintarvikevärillä ja tomusokerikuorrutteella, eikä ollut ihan helpointa löytää oikeaa koostumustakaan. Vähän harjoittelua, niin jo alkoi onnistumaan. Tässä perheessä tykätään muutenkin askarrella, mutta piparkakkujutut

on ihan uutta. Yleensä harrastetaan sormivärejä. - Tämä hieno säästetään joulua varten, mutta ensimmäinen, epäonnistunut tekele saattaa hävitä parempiin suihin jo paljon aikaisemmin. Tuulin työ esitti koiratarhaa. Tuuli osallistui kisaan myös viime vuonna koira-aiheisella teoksella. - Ajattelin, että olisi kiva tehdä koiratarha, koska tykkään paljon koirista. Tein monta koiraa, ja valitsin niistä parhaimmat kiinnitettäväksi. Olen tehnyt kerran aikaisemminkin ihan itse pipa-

ritalon, joten tämä onnistui ihan hyvin, Tuuli kertoo. - Tällä hetkellä työ on sellofaanissa odottamassa kotona. Jouluaattona se syödään! Tilda Hopia

net

Käy katsomassa kilpailun koko sato osoitteessa www.äks.fi

21


ÄKSY MIE S

Kiinalainen joulusatu Olipa kerran tonttu joka ei ollut suomalainen, vaikka satu jossa hän esiintyi, oli saanut avainlipputunnuksen. Puutarhatonttu Ping Pong syntyi nimittäin tonttutehtaassa kaukana Kiinassa. Siellä Ping Pong ja hänen ystävänsä laitettiin pahvilaatikkoon ja lastattiin laivaan. Tontut oli tarkoitus viedä Hampuriin, mutta he joutuivatkin Suomeen. Tullissa tonttuja kuulusteltiin alun neljättä tuntia. Heitä epäiltiin laittomasta maahanmuutosta. Kun heiltä kysyttiin, tulevatko he Schengenmaasta vai mistä, Ping Pongin aina sanavalmis ystävä Liu Kui vastasi, että pahvilaatikosta. Tullimies löi siitä hyvästä Liu Kuilta pampulla päähän niin että päähän tuli ammottava reikä. Ystävällinen ahtaajasetä antoi satamassa Liu Kuille Lahden MM-kisapipon, koska pelkäsi, että tonttu sataa täyteen lunta. Pipo oli kuitenkin noiduttu. Liu Kui liukui siltojen alle ja käyttää siellä nykyään aineita (Hemohes ja EPO) päivät pääksytysten. Ping Pong sen sijaan liftasi sisämaahan. Kerran hän sai kyydin mieheltä joka

väitti olevansa raitis joulupukki. Saduissa semmoinenkin on mahdollista. Mies houkutteli Ping Pongia tarkkailijatontuksi. Koska puutarhatonttujen työtilanne oli talvella heikko, Ping Pong otti työn vastaan. Tarkkailijatontun avaintehtävänä oli kurkkia ikkunoista sisään ja kirjoittaa tulokset Excel-taulukoihin. Ping Pong nautti työstään kovin. Suomalainen elämänmuoto tuli nopeasti tutuksi. Paras perheidylli oli se kun isä korjasi moottorisahaa olohuoneessa ja äiti teki lapsen läksyjä lattialla maaten. Lapsi tzättäili omassa huoneessaan ja mässytti purukumia. Kaikki mestat eivät olleet yhtä idyllisiä. Joululaulun sanoma oli otettu liian kirjaimellisesti. Porsaita olivat kaikki. Isä tanssi kuusen kanssa kiihkeää tangoa. Äiti joi giniä ja paistoi pellillisen torttuja karrelle. Lapset juoksivat paljaspäin ulkona ja huutelivat rumia, vaikka oli adventti ja pakkasta yli 20 astetta. Kerran Ping Pong joutui putkaan. Häntä epäiltiin tirkistelijäksi. Hän pääsi vapaaksi takuita vastaan. Takuut maksoi joku tuntematon taho. Kun Ping Pong ihmetteli asiaa joulupukille, tämä epäili, että maksaja saattoi olla ministeri Katainen. Se kun kiertää lompakko auki ym-

päri maailmaa makselemassa muiden velkoja. Joulupukin äänensävy oli katkera. Hän pelkäsi Kataisen vievän häneltä leivän, kun kaikki maailman ihmiset uskovat kohta enemmän Kataiseen kuin joulupukkiin. Takuita ei ollut maksanut Katainen vaan Suojelupoliisi. Supo värväsi Ping Pongin erityistehtäviin. Hänet kuljetettiin helikopterilla Supon koulutuskeskukseen Kilpisjärvelle. Siellä Ping Pong opiskeli uusimpia vakoilutekniikoita. Myös karaten mustan vyön hän suoritti siellä. Ping Pongin nykyinen asemapaikka on salainen. Kaikenlaisia huhuja liikkuu. Yhden huhun mukaan Ping Pong olisi soluttautunut peruskouluihin keräämään todisteita törsäilyistä. Toisen huhun mukaan Ping Pong kiertäisi virastoissa vahtimassa, ettei niissä hymyillä. Hymyily kun on säästösyistä ankarasti kielletty. Joulun aikaan Ping Pong palaa joulupukin leipiin. Sen pituisen loman hän onnistui Supon sopimukseensa neuvottelemaan. Reijo Honkonen

Seuraava ÄKS 9.1.2013 30€

Rauhallista joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle! Joulupakettiin lahjakortti

Lahjakortti

Koskettava lahja pukinkonttiin! 55 kertomusta Äänekoskesta

KUULUTUS

KESKI-SUOMEN 4. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Ehdotusvaiheen kuuleminen

Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaavan (4. VMK) ehdotus asetetaan nähtäville ehdotusvaiheen kuulemista varten maankäyttö- ja rakennuslain 65 §:n ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 12 §:n mukaisesti. 4. vaihemaakuntakaava päivittää Keski-Suomen maakuntakaavan kaupallisen palveluverkon ja tarvittavilta osin siihen liittyvän alue- ja yhdyskuntarakenteen sekä osoittaa puolustusvoimien alueiden melu- ja suoja-alueita. Kaavalla päivitetään myös virkistystoimintojen alueita. Pirkanmaan 1. maakuntakaava muutetaan Längelmäen osalta 4. vaihekaavan teemojen osalta vastaamaan Keski-Suomen maakuntakaavaa. Lisäksi kumotaan lainvoimaisen maakuntakaavan vastaavia merkintöjä. -

Kosketuksia-kirja myynnissä Suosikissa, K-Citymarketissa ja Torppareilla!

Vaihemaakuntakaavan ehdotus on nähtävillä 1.1.2013 – 31.1.2013 jokaisessa Keski-Suomen kunnassa ja Keski-Suomen liitossa (Sepänkatu 4, Jyväskylä) sekä verkkosivuilla www.keskisuomi.fi/4.vmk Kaavaehdotuksesta on mahdollisuus antaa palautetta, jonka pyydämme lähettämään kirjallisena 31.1.2013 mennessä osoitteeseen Keski-Suomen liitto, Sepänkatu 4, 40100 Jyväskylä, sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@keskisuomi.fi tai verkkosivujen kautta osoitteessa www.keskisuomi.fi/4.vmk Lisätietoja antavat Olli Ristaniemi p. 040 595 0052, Jarmo Koskinen p. 040 595 0007 ja Hanna Kunttu p. 040 591 5901. Jyväskylässä 12.12.2012 KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNTAHALLITUS


TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA

ÄÄNEKOSKEN TERVEYSKESKUKSEN TOIMINTA AJALLA 27.-31.12.2012 ALUEVASTAANOTOT on suljettuina kaikilla Äänekosken alueen terveysasemilla. DIABETESNEUVOLA suljettu FYSIOTERAPIAN vastaanotot suljettuna kaikilla Äänekosken alueen terveysasemilla. Apuvälinelainaus ja -palautus Äänekosken terveysasemalla arkisin klo12-13. TYÖTERVEYSHUOLLON aukioloajat ja toiminta normaalia, vastaanottoaikoja rajoitetusti

Pukki tulee kerran vuodessa, milloin sinä? LAUANTAINA 22.12.

MATTI JA TEPPO-KLUBI

Suuri Joululaulukonsertti Solisteina mm. Jukka Vehkala, Kimmo Kouri, Jaana Tani, Jore ja Nana, Joni Bister, Mimi Steffansson ja Janne Liekkinen Soitto alkaa jo klo 22.00!

TIISTAINA 25.12.

SUUN TERVEYDENHUOLLON ajanvarausvastaanotoilla on supistettua toimintaa, puh 020 632 2595. Hammaslääkärin särkypäivystys la-su ja arkipyhät: ajanvaraus klo 9-10, puh 0400 292 930. Päivystyspaikkakunta vaihtelee: Konnevesi, Saarijärvi, Viitasaari tai Äänekoski.

PERINTEISET JOULUPAIVAN JAMIT

Liput 5e

LABORATORION näytteenottopisteet on suljettu Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan terveysasemilla. Näytteenotto Äänekosken terveysasemalla to, pe ja ma klo 7.15-10.00. Ajanvaraus www.ksshp.fi/laboratorio tai näytteenottokeskus klo 9-15, puh. 269 3664. RÖNTGEN palvelee kiireellisissä tutkimuksissa to 27.12. klo 7.30-15.30, pe 28.12. klo 7.30-14.00 ja ma 31.12. klo 7.30-15.00, puh. 020 632 2557. ÄITIYS- JA LASTENNEUVOLAT kaikki toimipaikat on suljettu viikolla 52. Ma 31.12.2012 Äänekosken neuvolassa supistettua toimintaa, muut toimipisteet suljettuina.

Liput 5e

KESKIVIIKKONA 26.12.

AVOINNA 09-02, JOULUAATTONA AVAAMME KLO 19

DAPANINPAIVAN DANSSUT J. Vehkala and His Royal Katiska

Liput 5e

WWW.PUBMARKUS.FI

PERHESUUNNITTELUNEUVOLAN kaikki toimipisteet on suljettu PUHETERAPIA ja LASTEN TOIMINTATERAPIA suljettu MIELENTERVEYSPOLIKLINIKKA ja DYNAMO suljettu PÄIHDEKLINIKKA suljettu 27.12.2012-6.1.2013 TERVEYSKESKUSPSYKOLOGIN palvelut suljettu 27.12.20122.1.2013 KOTIHOITO ja TERVEYSKESKUSSAIRAALA toimivat normaalisti ENSIAPUPÄIVYSTYS: Lääkärin ja hoitajan vastaanotot kiireellistä hoitoa tarvitseville Äänekosken terveysasemalla klo 8-20 ilman ajanvarausta (puh 020 632 2470). Yöpäivystys terveyskeskusten yhteispäivystyksessä keskussairaalan tiloissa klo 20-8 (puh. 0100 84884). Äänekosken terveyskeskus

12.12.2012

PAPERIRESEPTIEN MUUTTAMINEN SÄHKÖISIKSI RESEPTEIKSI ÄÄNEKOSKEN TERVEYSKESKUKSESSA • Sähköinen resepti (eResepti) otettiin käyttöön Äänekosken terveyskeskuksessa lääkärien vastaanotoilla, työterveyshuollossa sekämielenterveys- ja päihdepoliklinikalla 3.12.2012. Käyttöönoton jälkeen kaikki reseptit pyritään kirjoittamaan sähköisinä. • Potilas saa henkilökohtaisen opastuksen sähköiseen reseptiin liittyvistä asioista ennen ensimmäisen sähköisen reseptin kirjoittamista. Opastus annetaan suullisesti ja kirjallisesti terveydenhuollon toimintayksiköissä ja siitä tehdään merkintä potilasasiakirjoihin. • Uusittavien reseptien postilaatikot poistettiin joulukuun alussa. Paperireseptien vaihtaminen sähköisiksi edellyttää henkilökohtaista käyntiä terveyskeskuksessa reseptien infopisteet ovat ruuhkautuneet joulukuun aikana. Tämän vuoksi loppuvuoden 2012 aikana toivotaan tulevan uusittamaan reseptejään vain niiden henkilöiden, joilla on joulukuun aikana vanhenevia reseptejä. • 2.1.2013 alkaen paperireseptejä muutetaan sähköisiksi normaalisti kaikilla alue-vastaanotoilla (sitä mukaa, kun jonkun reseptin uusiminen on ajankohtaista, kannattaa tulla aluevastaanotolle reseptiensä kanssa). Opastuksen reseptistä saa tämän käynnin yhteydessä. • Käytössä olevia paperisia reseptejä uusitaan sähköisiksi myös esimerkiksi vuosikontrollin yhteydessä. Mikäli et sairauden hoidon vuoksi tarvitse lääkärikontrollia, mutta lääkemääräys on uusittava (lääke loppumassa tai resepti vanhentunut), huolehdi reseptin uusimisesta hyvissä ajoin. • Reseptin uusiminen ei ole päivystysasia - reseptien toimitusaika on 8 vrk! • Reseptiasioita hoidettaessa sekä terveyskeskuksessa että apteekissa, tulee mukana olla KELA-kortti Äänekosken terveyskeskus

12.12.2012

Kotakennääntie 34, 44100 Äänekoski · Puh. 020 734 4144

RAKENNUSLUPAHAKEMUKSEN VIREILLETULOSTA ILMOITTAMINEN TeliaSonera Finland Oyj on jättänyt Äänekosken kaupungille rakennuslupahakemuksen matkaviestinasema (40 m korkea putkipylväs ja 3 m� teletila) rakentamiseksi Hämeentien ja Mämmensalmentien liikenneympyrään (Heikkilän tilan RN:o 992-402-2-36 määräala). Matkaviestiaseman tarkoituksena on parantaa matkapuhelinpeittoa ja langatonta datasiirtoa alueella. Asiakirjat ovat nähtävillä 19.12.2012 - 4.1.2013 Äänekosken rakennusvalvonnassa (Hallintokatu 4, 3-krs.) Kirjalliset mielipiteet on toimitettava viimeistään 7.1.2013 klo 15.00 mennessä os. Äänekosken kaupunki, rakennusvalvonta, PL 24, 44101 Äänekoski. Lisätietoja: Johtava rakennustarkastaja Mikko Jokelainen p. 020 632 3310 ja rak.tarkastaja Arto Tavaststjerna p.020 632 3311 Äänekoski 18.12.2012

Rakennusvalvonta

Hyvää Joulua ja menestyksekästä Uutta Vuotta!


Parhaat lahjat meiltä!

Aina oikea hinta!

27

LED

Joulun parhaat lahjat koko perheelle löytyvät meiltä!

32

t liitännät nen, monipuolise

LED

Tyylikäs valkoi

2 vuoden takuu! is, Teräväpiirtovalm

givirittimet

eliverkon di Antenni- ja kaap

LT27B300EWY/XE 27” LED TV-näyttö

- Full HD 1 920 x 1 080 - antenni- ja kaapeliverkon digiviritin - HDMI-, Scart- ja USB-liitäntä - HD-viritin kaapeliverkkoon - energialuokka B - 2 vuoden takuu

269 E 215 E

SyncMaster LT24B300EE/XE 24” LED-TV/näyttö

X501U-XX034h kannettava tietokone

CS-245 Colibrino on laadukas mini-hifisarja jossa on tyylikäs muotoilu, sekä se on helppokäyttöinen. Sarjassa erinomainen äänenlaatu ja tietenkin iPod/iPhone telakka. • radio/CD/MP3/USB-audiosoitin

- AMD A6-4455M  -tuplaydinprosessori - nopea DDR3-  keskusmuisti - Bluetooth 4.0 2 vuoden takuu! - 2 vuoden takuu

499 E

399 E

Galaxy TAB P5110 tablet

Apple iPad 2 Tablet

tablet

• Android™ 4.0 - käyttöjärjestelmä Wi-Fi, 16Gb muistilla • 10,1” näytöllä Saatavana myös 3G-versio 499,00

MC979kS/A

345 E

ALKAEN

299 E

• ei sis. 3Ga

399 E

Osta nyt, saat 6 kk maksuaikaa!

6 kk maksuaikaa, korko 0 %. Ainoa kulusi on 4 euron tilinhoitopalkkio/kk. Voit hyödyntää maksuaikakampanjaedun, kun sinulla on Handelsbanken Rahoituksen MasterCard -kortti. Mahdollisille jatko-ostoille Expert Aktiiviraha MasterCard Kortti -tililuoton todellinen vuosikorko on 17,19 % (06/10), kun luoton määrä on 1000 euroa.

Niskanen on auki joka päivä jouluun saakka!

- digiviritin antenni- ja kaapelitalouksiin - HD-ready LED-TV - HD-viritin kaapelitalouksiin - 2 x HDMI, USB 2.0, PC-liitäntä - energialuokka B

L955D-107 15” kannettava tietokone

• AMD C60 prosessori • 4Gb käyttömuistia • 320Gt kiintolevy • Windows 8 64-bitt. käyttöjärjestelmä

Säästä 114 €

CS-245W Colibrino mikrohifijärjestelmä

32FLY965L 32” LED televisio antennija kaapelitalouteen

- Full HD 1920x1080 - digiviritin antennija kaapelitalouksiin - 2 x HDMI, USB 2.0, Scart, PC ja kuulokeliitäntä - energialuokka: B

229 E

! Edullinen LED-TV

hybridiviritn

Nexus 7 32 Gb 32 GB muistia!

299 E

NiSkASEN LAhJAkOrTTi on aina hyvä ja toivottu lahja!

• Kauppakatu 6, Äänekoski, P. 0207 189 801 • Asemakatu 11, Suolahti, P. 0207 189 807

Joulupukinkin mielestä hyvä joulukauppa! JATkOAJAT: Äki LA 9–16, SU 9–18 •STi SU 12–16

• niskanen.fi • facebook.com/Niskanen.fi

joulun toivelahjat Paketissa, hae Pois!

990

Ponoka Classic hiihtokäsine TSL 266 lumikenkä

13900 härkilä keto flanellipaita

6900

Mckinleyn villapohjasukat

990

(Norm. 9,90 pr )

2 paria

rukka Merinowool -alusasu (109,80)

halti Deep/ radius -käsine (Norm. 39,90)

2990 2490

aik. jr

iceBug Speed nastakenkä

14900

8990

1990 4900

realStick pihamaali

Bauer Total Elite Polar rC3 GPS One jääkiekkoluistin sykemittari

rukka Seamless -alusasu (89,80)

6990

Luistimien ostajalle teroitus kaupan päälle!

helkama Jopo

34900

kauppakatu 6, Äänekoski 0207 189 800 • Asemakatu 11, Suolahti 0207 189 807 • niskanen.fi • facebook.com/Niskanen.fi

28000

ÄKS nro 48  

Äänekosken kaupunkisanomat numero 48 - Hyvää joulua!

ÄKS nro 48  

Äänekosken kaupunkisanomat numero 48 - Hyvää joulua!