Page 1

Äänekosken kaupunkisanomat NRo 63 · 7.8.2013

Luovuttaminen ei ole vaihtehto s. 3

Linjaukset? Tavoitteet? s. 5

Osallistu kierrätysnäyttelyyn! s. 6

Äksyn muotiblogi s. 20

Joka kotiin Äänekoskella | www.äks.fi | Jakelu 10 000 | Seuraava ÄKS 21.8.2013


Koulutielle, möKille, töihin ... Kellasta löytyy! samsung galaxy trend

tOsHIBa C850d-11K Kannettava tIetOKOne Prosessori: AMD E1-1200 • Keskusmuisti: 4GB • Näytönohjain: AMD Radeon HD I NTA!!! H I K K 7310 Graphics • Näyttö: 15.6 HD 200 HD SHO

mm. 4,0 näyttö, 5 mpix kamera, 1 ghz suoritin, käyttöj. android

TFT -Led-näyttö • Wireless lan: WiFi 802.11b/g/n • Bluetooth v4.0 • Kiintolevy: 500 GB (5400rpm) HDMI • Microsoft® Windows 8 64bit

149,-

(norm. 399,-)

r1038 JÄÄKaaPPI xtOrm POwer BanK • Leveys 49.6CM, A-10 % • Tilavuus on 102 l • • Kolme lasi- ja kolme ovihyllyä. • K 85, L 49,5, S 49,5 cm.

kka rgialuo

A+ ene

Mikä hinta!

179,-

7200 tai 5200 mah

349 90

madIsOn OnnI Löytöhinta! + LED-vALOT KAuPAN PääLLE! • värit: sininen ja lila.

• 30 tai 25 tuntia lisävirtaa

Alk.

49,-

lopu Enää ei ta virta? e elim s älypuh

se edullIsemPI KOdIn teKnIIKKalIIKe

2 TAKu u

v.!

229,-

r&Z KellOt

• Richter Zeine Germany • kelta- tai valko kultaus • ommelvahvistettu nahkahihna• mekaaninen automaattikoneisto 21 keraamisella kivellä • kalenterinäyttö • HIENO LAHjARASIA!

65,-

kodintekniikka.net • karaokelaitteet.fi • polkupyorakeskus.fi • P. (014) 542 307 • Keiteleentie 9, Suolahti • Palvelemme ark. 9–17 ja la 9–13

2

6 3 · 20 13

| Ä ks


63/2013

Seuraava ÄKS ilmestyy 21.8.2013

Aina on käsi noussut ylös, kun ehdokkaita on etsitty.

8

Risto Kumpu

13

Ekocenter nousee tuhkasta entistä ehompana.

Toimittajalta Marjo Steffansson

X63

Uusintayritys työelämään Koulu ja opiskelu ei aikanaan napannut kuusitoistakesäistä Tero Tarvaista. Eikä tilanne parantunut parissa vuodessa. Nyt nuorimies haluaa aloittaa alusta, koska pohjalle tippuminen ei houkuta.

S

ängyn reunalla istuvalla nuorukaisella on aika lailla tasan kaksi vaihtoehtoa: Joko jäädä laakereilleen makaamaan ja ihmettelemään elämää tai yrittää uudestaan puskea koulua läpi. – Tällasta tää on, vähän taistelua elämässä. Nyt mä aattelin tosissaan panostaa enemmän ja hankkia itselleni sen ammatin, pian rakennusalalla aloittava Tero Tarvainen huokaisee minimalistisen tyhjässä yksiössään. Maaliskuussa Tero täytti 18 vuotta, ja sitten hallinta hieman petti. Huhtikuussa hänen täytyi valita joko irtisanoutuminen tai potkut ammattikoulusta. Pian hän keräsi kimpsunsa ja kampsunsa kotoaan Suolahdesta ja pyöri muutaman kuukauden kavereidensa nurkissa. – Kesä meni vähän vaikka missä, kun omaa asuntoa ei millään tahtonut löytyä, vaikka Suolahtikin on täynnä tyhjiä kämppiä. Nyt mä olen tosi onnellinen tästä yksiöstä, vaikka tavaraa pitäisikin vielä hankkia. Täällä on ainakin oma rauha, Tero toteaa.

astumassa ammattikoulun ovista sisään. Opinto-ohjaaja oli yrittänyt saada poikaa opiskelemaan logistiikkaa, mutta Teroa ei innostanut. – Siinä työssä on paska palkka ja työajoissakaan ei ole kehumista. Mä vaan arvoin itseni automaatiotekniikkaan. Miten sitä voi sen ikäisenä edes tietää, mitä haluaa elämällään tehdä, kun ei ole mitään työkokemusta. Yläkoulussa oli kyllä työelämään tutustumisia, mutta niissä pääsi korkeintaan lakaisemaan lattioita, hän puuskahtaa. Jo heti alussa nuorimies huomasi, ettei sähköala ollut häntä varten. Oppitunneilla istuminen oli kuin myrkkyä. – Tuntu, ettei se ala ollut muuta kuin teoriaa enkä mä jaksanut käydä koulussa. Välillä kuraattori soitteli perään ja lopulta mut haluttiin ulos sieltä, kun en saanut opintopisteitä, Tero kohauttaa olkapäitään. – Mutta mitäs sitä menneitä miettimään, kun tulevaisuus on edessä. Mä katson mitä tapahtuu. Tulevaisuuteen kun ei kauheasti pysty vaikuttamaan.

Jos palataan ajassa aika tarkalleen kaksi vuotta taaksepäin, oli Tero 16-vuotias juuri peruskoulunsa päättänyt nuori

Miehen kasvoilta ja puheesta on luettavissa kyynistymistä elämää kohtaan. Mutta hanskoja hän ei suostu tiskiin lyö-

äKs

| 63

· 2 0 13

mään sitten millään. – Mä hain itse uudelle alalla, kävelin kuraattorin kansliaan ja ilmoitin, että mä tuun syksyllä takaisin. Ne ei voi tehdä asialle mitään. Mä aion hankkia sen ammatin ja töitä, vaikkei tää oliskaan just se mun juttu. Ja mä onnistun siinä, kun vain päätän, että nyt alan hommiin, Tero painottaa räplätessään kännykkäänsä. – Mieluitenhan mä ottaisin lungisti, mutta se ei ole vaihtoehto. Mä haluan saada mun elämän haltuun ja panostaa ammatin hankkimiseen tosissaan. Nyt mä ymmärrän, kuinka tärkeätä se on. Taija Kolehmainen Äänekosken aloittavat - alakoulu: 242 oppilasta - yläkoulu: 265 oppilasta - Poke: 280 (nuoret, lisähaku vielä käynnissä) - Keski-Suomen opiston ammatillinen koulutus: 34 opiskelijaa (nuoret ja aikuiset) - lukio: 118 opiskelijaa (nuoret, aikuiset ja kaksoistutkintolaiset)

Kaikenniinlaista sano akka kun luurin sulki. Aina ei voi ymmärtää, kun ei saa vastauksia perusteltuihin kysymyksiin. Ei vaikka lomakin on lusittu ja luulisi että ollaan virkeänä ja auliisti palvelemassa kuntalaista. Siihen on jo totuttu että heinäkuussa Suomi pysähtyy. Ärsyttää, kun kaikki ne, joille on asiaa nyt ja heti ovat kirmanneet kesälaitumille. Vastaaja tai poissaoloviesti oli asioivan päivittäinen kumppani. Itseäni tämä Koko Suomi Seisoo -jakso ei ole tänä kesänä kovasti hetkauttanut, mutta tunnenpa joitakuita yrittäjiä joiden työt seisovat eikä liksa juokse, kun asiat eivät etene viranomaistahon lomaillessa.

Omakohtainen ikävä kokemus oli kun lähiomaiseni sai aivoinfarktin kesäkuussa eikä kuntoutusta saatu alkuun, kun toiminta-, puhe- ja fysioterapeutit olivat lomalla. Odottavan aika kävi pitkäksi vuodeosastolla. Perushoito sentään pelasi. Siis: älä sairastu kesällä! Äänekoskella terveyskeskuksen supistetut ajat saadaan taas pian normaaliksi kun pääsee perhesuunnitteluun, muisti- ja depressiohoitajalle, mielenterveys- ja päihdepoliklinikalle sekä lasten puhe- ja toimintaterapiaan. Moni huokaa syvään kun lomat loppuvat ja päästään päiväjärjestykseen ja hommat toimivat jouhevasti aina seuraavaan kesään saakka. Onneksi edessä on synkkä syksy ja luminen talvi ja rämpsyinen kevät – pääasia on että saa asiansa hoidettua! Koulut alkavat huomenna. Liikenteeseen lähtee moni keltanokka jännittynein mielin tuliterä reppu selässänsä. Autoilijoiden on nyt syytä olla astetta tarkkaavaisempana ja turvata koulukkaiden tie kotoa kouluun ja päinvastoin. Nauttikaa ajasta, se on parasta nyt.

Vakio pals tat: Av aus

4

K a l ent e r i 6 - 7 Äk s ymi es

14

R uok a s a a r na a j a

14

3


Pikakelaus

Avaus

Äänekoskella on kohtuulliset luokkakoot. Alakoulujen keskimääräinen ryhmäkoko on 16,9. Keko 19,1 Asemakatu 19,8 ja viherkoulut 16,1. Yläkouluissa luokkakoot jäävät keskimäärin alle 20 pulpettiin: Telakka 18,5 ja Koulunmäen koulu 19,6. Äänekoskelaiset vähenivät 69 päällä! Tammikesäkuun tilasto kertoo sen, että syntyvyys ja tulomuutto kuntaamme on laskenut. Meitä oli kesäkuun lopussa 20 196. Kierälahdessa syttyi lauantaina asuntopalo. Asunto kärsi vahingoista, eikä syttymissyy ole vielä tiedossa. Äänekoski on saanut hankerahaa 250 000 euroa Perusopetus paremmaksi -hankkeeseen joka kestää vuoden 2014 loppuun. Rahalla palkataan psykiatrisen sairaanhoitajan lisäksi koulukuraattori ja kouluavustajia. Suolahden nuorisotiloilla sattunut vesivahinko myöhästyttää tilojen avautumista. Korjaustyöt ovat käynnissä ja kalustoja joudutaan uusimaan. KeiteleJazzIEN kävijämäärä kapusi mehevään 7000 kävijään. Kaikki illat vetivät kuulijoita. Jazzien ohjelmarunko sai kiitosta niin kävijöiltä kuin toiminnanjohtaja Kalevi Plattoseltakin.

Raili Paavonen Vielä on kesää jäljellä ja tulossa on kauniita syksyn päiviä Kesä ei ole vielä läheskään loppunut, mutta on taas sinnikkäästi aloitettava syksyn opintojen suunnittelut. Lähestyvän koulutyön tunnistaa myös kotiin saapuvista mainoksista, joissa komeilee muotivirtausten ohjaamia laukkuja, reppuja, puhelimia, vaatteita ja koulutarvikkeita. Mainostajat arvelevat tietävänsä, mitä lapset tai nuoret tarvitsevat. Voiko oppia ilman trendituotteita? Vastaus kysymykseen on selkeä – kyllä. Ongelmaksi vanhemmille ja kasvuiässä oleville ovat mainosten vaikutuksesta syntyneet sosiaaliset paineet samankaltaisuudesta kaveripiiriin nähden. Onko vaarana, että lapsi tulisi kiusatuksi erilaisuudesta, jos ei selviä näistä hankintojen vaatimuksista? Miten vastata kaikkiin vaatimuksiin, joita tulee eteen lähes päivittäin kysymyksinä ja toiveina? Yhtälailla äitinä pohdin näitä asioita. On kuitenkin hyvä palauttaa mieleen, että perusopetus on maksutonta ja kaikki välttämätön materiaali oppimiseen saadaan koulusta. Mitään valmiita vastauksia kasvatukselle ei ole vaan lähtökohtana ovat omat kasvatusperiaatteet ja lasten kanssa yhdessä sovitut toimintaperiaatteet. Vanhemmuus on tai ainakin pitäisi olla pääsääntöisesti muuta kuin materiaalin ja erilaisten tuotteiden ostamisen kautta välittämistä. Tärkeintä on huolehtia lapsestaan, antaa aikaansa. Mielestäni on ensimerkiksi tärkeätä päivittäin kysyä, miten lapsella on mennyt koulussa. Se, että ensimmäisenä koulupäivänä on sopivasti uusia tarvikkeita repussa mukana, hyvä mieli eletystä kesästä ja innostunut tunne tulevasta riittävät usein pitkälle syksyyn. Rajat, rakkaus ja sopivasti rakennetut puitteet hankinnoissa tuovat turvallisuuden tunnetta ja mahdollistavat hyvän alun koulutyölle. Raili Paavonen Kasvatus- ja yhteiskunnallisten aineiden tuntiopettaja, sosiaali- ja terveysala, POKE

0 X n ollas ta kymppiin Kuinka paljon koulussanne panostetaan ryhmäytymiseen? Kun kouluissa aloitellaan uutta lukuvuotta, istuu viereisissä pulpeteissa uusia kasvoja. Oppilaiden, opiskelijoiden ja luokkien ryhmäytyminen on oppimisen ja työskentelyn tärkeä edellytys. ÄKS kysyi, kuinka paljon koulut panostavat ryhmäytymiseen ja yhteishengen luomiseen. Arvostelu asteikolla 0-10.

Mika Lehtonen Heikki Sarja Jaana Tani Telakkakadun yläkoulun Konginkankaan alakoulun Äänekosken lukion rehtori rehtori rehtori Tietenkin aina voisi panostaa enemmän, mutta minun mielestäni meillä ryhmäytymisestä pidetään huolta järkevin tavoin. Se on äärimmäisen tärkeää varsinkin, koska Telakkakadun koululle tulee oppilaita eri puolilta kaupunkia. Seiskoille järjestetään leiripäivät ja työtä jatketaan luokanvalvojan tunneilla koko yläkoulun ajan. Opettajat ohjaavat ryhmäytymistä, mutta sen tulisi lähteä ensisijaisesti oppilaista.

7,5

4

Etupäässä ryhmäytyminen hoituu luokkakohtaisesti. Luokkahenkeä nostetaan muun muassa varainkeruulla, yhteisellä tekemisellä ja vanhempainilloilla. Alakoulussa ryhmäytyminen tapahtuu spontaanisti, kun luokka on niin paljon yhdessä. Ylemmillä luokka-asteilla opettajan rooli on hyvinkin vähäistä. Ryhmäytyminen on erityisen tärkeää kouluviihtyvyyden kannalta.

8

Äänekosken lukiossa ryhmäytymiseen ja yhteishengen luomiseen panostetaan paljon. Tutor-toiminnan kautta luokkia ryhmäytetään opiskelun alussa ja ryhmän ohjaajan tunneilla käydään ahkerasti. Lukiossa yhteishengen luominen on haastellista, mutta meillä on todella aktiivinen oppilaskunnan hallitus, joka järjestää koko koulun yhteisiä tapahtumia. Kaikki tekevät yhdessä töitä ryhmäytymisen eteen.

10

Mauri Kangaskesti Keskuskoulun alakoulun rehtori Ryhmäytyminen on koko ajan käynnissä oleva prosessi. Käytössä meillä on erilaisia valmiita menetelmiä, mutta päivittäinen vuorovaikutus on se ykkösjuttu. Yhteishengen luominen on tärkeää, sillä jos ryhmässä ilmenee jäsenten välisiä sosiaalisia ongelmia, ei kenenkään ole hyvä olla. Opettajan tehtävä on auttaa ja ohjata oppilaita toimimaan yhdessä. Myös huoltajien järjestämät luokan yhteiset tapahtumat parantavat luokkahenkeä.

9-

Hannu Salvi Keski-Suomen opiston rehtori Meillä ryhmäytyminen on kokonaisuudessaan erittäin tärkeä osa arkea ja kulkee jatkuvasti opintojen sisällä. Aloittavat vuosikurssit ajetaan sisään leirin ja yhteisen tekemisen kautta. Myös tukiopiskelijat ovat tärkeä osa perehdytystä. Yhteisöllisyys ja yhteisön tuki on vahvasti osa opiskelua, varsinkin kun opiskelijoita asuu koulun internaatissa. On tärkeää saada ryhmät ja erilaiset persoonat hitsautumaan yhteen.

9

6 3 · 20 13

| Ä ks


Kuva: Max Steffansson

Gallup Kuinka usein uudistat kodin tietotekniikkaa? Tietotekniikka kulkee ihmisten mukana vaivattomasti ja on hivuttautunut kotien joka sopukkaan. ÄKS tiedusteli Äänekosken kaduilla, mitä kaikkea tietotekniikkaa kotoa löytyy ja kuinka usein laitteet päivitetään.

Yliresursointia?

O

Merja Välimaa – Kyllä sitä taitaa kerran vuodessa tulla ostettua jotain uutta. Kotona on läppäri, miniläppäri ja pöytätietokone. Älykännykkäkin löytyy. Tietotekniikkaa tulee käytettyä päivittäin niin vapaa-aikana kuin työasioiden hoitoonkin.

nko Äänekosken nuorisopalveluiden henkilöstöpolitiikan kohdentaminen niin sanottuun lapiohommaan linjassa kansainväliseen työhön? Syökö nuorisopalveluiden harjoittama laaja kansainvälinen toiminta resursseja kunnalliselta nuorisotyöltä

Pasi Laine

jos henkilöstö pitää muun muassa kansainvälisistä projekteis- – Meillä on kaksi älypuhelinta ja tietokone, joka on nyt kaksi vuotta vanha. Kohta ta kertyneitä ylityövapaita nuorisotilojen aukioloaikojen kustannuksella?

N

uorisopalveluiden kansainvälinen toiminta on ollut laajaa tänä kesänä. On käyty Espanjassa ja juuri päättyi Youth In Action- leiri Kangaslammella. Leirille osallistui nuoria useista maista. Osalliseksi pääsi ainoastaan viisi äänekoskelaista nuorta, mutta henkilöstöä runsaasti, sillä leirillä oli viisi nuorisopalvelun työntekijää ja kaksi kesätyöntekijää. Onko näin kohdentuva henkilöstöpolitiikka linjassa kunnallisen perusnuorisotyön kanssa? Kaupungin budjetti paukkuu yli syrjäytyneiden nuorten yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista. Ja samaan aikaan toisaalla kaupungin nuorisotoimen henkilöstö käyttää resurssiaan marginaaliin, toki kuitenkin tärkeään kansainväliseen toimintaan. Tämä on ongelmallinen kohta jos leiri tuottaa henkilöstölle ylityövapaita. Täksi vuodeksi olemme jo muuttaneet ohjaajien työaikoja, mikä vaikuttaa myös syntyviin vapaisiin positiivisesti. Tulevaisuudessa, jos kaupunki näitä leirejä järjestää, niin silloin valvojiksi värvätään mahdollisesti koulunkäynninohjaajia. Jos tehty työpanos tuottaa kohtuuttoman paljon ylityötunteja, joka on pois esimerkiksi avoimien ovien toiminnasta, niin asiaan on kiinnitettävä eittämättä huomiota, Ville Härtsiä sanoo ja toivoo asian tiimoille avointa keskustelua. Leirille pääsee osalliseksi vain pieni murunen Äänekosken nuorista, se laittaa myös Härtsiän mietteliääksi . Olisi vissiin syytä rekrytoida leiriä

äKs

| 63

· 2 0 13

laajemmin. Kansainvälinen toiminta on erittäin tärkeää, nuoret elävät globaalissa maailmassa ja kontaktit ulkomaailmaan ovat kullanarvoisia. Tätä ei tässä jutussa kiistetä rivilläkään. Oikein tehty kv-toiminta voi poikia arvokkaita kontakteja. Mutta jos leirillä on viisi äänekoskelaista nuorta ja viisi työntekijää niin panos/hyötysuhde on leirin ulkopuolelle jäävän näkökulmasta laiha. Saamme luotua näiden leirien avulla kontakteja ja konkreettisena esimerkkinä meille tulee kolme ulkomaalaista nuorta vaihtoon tekemään töitä nuorten parissa. Nuorisopalveluiden tavoitteet hukassa? Joulukuun valtuusto palautti nuorisopalveluiden laatimat tavoitteet uudelleen valmisteluun. Valtuusto katsoi, että nuorisotyön osuuden tavoitteet olivat sinällään hyvät ja aiheelliset, mutta niitä varten ajatellut toimenpiteet eivät olleet linjassa siihen, mitä kaupungissamme kaivataan. Toimenpiteissä ei oltu huomioitu tarpeeksi sitäkään, että nuorisotoimi sijoittuu uudessa organisaatiossa kasvun ja oppimisen toimialalle. Rakennemuutokset pitäisi siis ottaa huomioon. Jostain syystä kuluvan vuoden tavoitteet eivät ole vielä hallituksen pöydälle päätyneet. Miksi?

Auki jääneet kysymykset Yritimme tavoittaa nuorisosihteeri Mika Inkeroista vastaamaan kysymyksiin. Useista yhteydenotoista ja viesteistä huolimatta emme saaneet yhteyttä. Kysymyksemme on: Onko kaupungin harjoittama kansainvälinen työ linjassa pääpainopisteiden kanssa? Mikä on kansainvälisen toiminnan vaikuttavuus suhteessa tavoitteisiin? Miten kv-toiminta tällaisenaan palvelee äänekoskelaisten nuorten tarpeita? Miten Youth in Action – projektin tuomaa kokemusta hyödynnetään jatkossa? Tuodaanko kansainvälisyyttä tätä kautta myös  koulumaailmaan?  Millaiset ovat kansainvälisyyskasvatuksen laajemmat näkymät Äänekoskella? Mitä jatkossa tapahtuu ylipäänsä tulosten ja tavoitteellisuuden näkökulmasta? Näihin kysymyksiin odotamme vastausta. Nimim. Palstatilaa tarjolla ja puhelinlinja auki.

pitäisi varmaankin ostaa uusi. Puhelimet ovat vasta hankittu. Puhelinta tietenkin käytän päivittäin ja tietokonettakin muutaman kerran päivässä.

Marika Häkkinen – Kotoa löytyy pöytätietokone, joka on viimeisimmäksi ostettua elektroniikkaa. Digiboksit ja telkkarit alkavat olla jo vanhempia. Varsinkin lapset käyttävät tietotekniikkaa päivittäin. Itse käytän tietokonetta lähinnä vapaa-aikana.

Marjo Steffansson

net

Lue ÄKSän juttu leiristä osoitteesta www.aksa.fi/ kuusi-maata-yhdistyi-kangaslammella/

Annika Korhonen, Niko Sipiläinen – Tietotekniikkaa tulee vaihdettua ehkä noin parin vuoden välein. Tällä hetkellä kotona on läppäri ja Xbox sekä tietenkin älypuhelimet molemmilla. Tietokonetta tulee käytettyä päivittäin niin työhön kuin vapaa-aikaankin.

5


Eilen tänään Iltajuna murskasi Suolahteen juosseen muurarin jalat Suolahdessa 8. elokuuta 1908 Myöhästyminen koitui kohtalokkaaksi muurari Wirtaselle Suolahdessa lauantai-iltana. Muurarin oli määrä lähteä Äänekoskelta kapearaiteisella junalla Suolahteen, mutta hän ei ehtinyt junaan ajoissa. Otava-lehti kertoo "surkeasta tapaturmasta" seuraavasti seuraavan torstain numerossaan: "Sen johdosta lähti W. juoksemaan joutuakseen Suolahdesta lähtewään iltajunaan. Suolahteen joutuikin hän juuri kun juna oli liikkeeseen lähtenyt, jolloin hän juoksusta yritti hypätä waunuun sillä ikäwällä seurauksella, että hän luiskahtikin alas, jolloin hänen toinen jalkansa joutui waunun pyörän ja kiskon wäliin murskautuen heti poikki." Eikä siinä kaikki. Samassa rytäkässä muurarin toinenkin jalka joutui "johonkin puristukseen mennen kantapään kohdalta murskaksi". Otava tiesi kertoa myös, että uhri vietiin sunnuntaiaamuna "Jyväskylän sairashuoneelle, jossa hän on toipumaan päin". Lehdistössä levisi tosin myös toisenlaista tietoa tapahtuneesta. Esimerkiksi rautatieläisten oma Juna-lehti kertoo, että muurari olikin nimeltään Emil Nyfors, noin 40-vuotias jyväskyläläinen. Juna-lehden mukaan "kumpikin jalkaterä vioittui, vasen kantapää rusentui tykkänään". Ensiavun antoi Äänekosken välskäri.

Myöhemmin tapahtunutta: Enää eivät matkustajajunat seudullamme kulje – satunnaisia lättähattuja lukuun ottamatta – joten moisia onnettomuuksia ei hevin satu. Kuinka muurarin elämä eteni tapaturman jälkeen? Onko jälkeläisillä tai muurareilla perimätietoa? Oliko hän siis Nyfors – vai Wirtanen. Viestiä voi laittaa osoitteeseen toimitus@aksa.fi

Kierrätysnäyttelyyn etsitään tuunattuja tuotteita ■■ Äänekosken uusi Ekocenter-kirpputori avaa ovensa perjantaina 16. elokuuta. Koska Ekocenterin väki uskoo kierrätyksen ilosanomaan, julkistetaan samana päivänä kierrätysmateriaalista tehtyjen tavaroiden Uusioxnäyttely. – Toivomme, että alueen ihmiset toisivat näytille itse kierrätystavarasta tuunattuja tuotteita laidasta laitaan, myymälöiden toimintaa koordinoiva Rauna Koivunen kannustaa. Tässä Ideapajalta ja Koivuselta poimittuja vinkkejä tavaroiden uudelleen jalostukseen: Työessu vanhoista housuista Leikkaa esimerkiksi etutaskullisista farkuista sopivan mittainen essukappale ja ompele lantiolle kangaskaistaleet solmimista varten. Leikkaa takataskut irti ja liitä ne lisätaskuiksi essuun. Huolittele reunat. Valaisin roskiksesta Tee muoviroskiksen pohjaan lampun mentävä reikä. Muotoile roskista puukolla haluamallasi tavalla tai leikkaa siihen kuvioita. Muovia on helppo työstää kotivälineilläkin. Jousista kasvikehikot Irrota vanhoista patjoista tai sohvista jouset ja anna niiden kerätä hieman ruostetta ulkona. Nosta jouset seinälle ja istuta kasveja rönsyilemään niitä pitkin. Kasvikehikot valmistuvat helposti ja halvalla. Uusi ilme laatikoille ja hyllyille Päällystä tylsännäköiset tai rispaantuneet laatikot ja hyllyt lehdillä, kuvilla tai kirjan sivuilla. Liimaamiseen voit käyttää esimerkiksi Erikeeper-vesi-seosta. Vedä päälle lopuksi kerros kalustelakkaa. Uusiox-kierrätysnäyttely 16.-31.8.2013 Ekocenter, Tehtaankatu 3, Äänekoski. Näyttelytavarat osoitteeseen Teollisuuskatu 45 ennen perjantaita. Avajaisviikonloppuna järjestetään yleisöäänestys kekseliäimmästä ideasta. Voittaja palkitaan lahjakortilla.

KEITELEJAZZ KIITTÄÄ

Korvaamatonta talkooväkeä, upeita esiintyjiä, tapahtumaa tukeneita yrityksiä ja yrittäjiä sekä ihanan runsasta jazzkansaa! 6

6 3 · 20 13

| Ä ks


Musiikki

ke 7.8.

■■ klo 18 Keiteleen rannat – konsertti Äänekosken torilla. Keski-Suomen suurin harmonikkaorkesteri soittaa kesäistä musiikkia. Vapaa pääsy. Järj. Sumiaisseudun harmonikat Ry ja Äänekosken kulttuuritoimi ■■ Chainerection ja Kymmenes Legioona Pub Markuksessa. Liput 5 euroa.

la 11.8.

■■ klo 19.00 Konsertti Romantica La Kala-Oopperassa, Sumiaisissa. Heli Närhi ja Kari-Kyösti Silvennoinen, laulu, Luis Ramirez, viulu, Heli Siekkinen, harmonikka ja bandoneon. Liput 15 e. Kahvio.

ke 14.8.

■■ klo 18 Keiteleen rannat – konsertti Hirvaskankaalla. Keski-Suomen suurin harmonikkaorkesteri soittaa kesäistä musiikkia. Vapaa pääsy. Järj. Sumiaisseudun harmonikat Ry ja Äänekosken kulttuuritoimi

la 17.8.

■■ klo 15 Konsertti Sumiaisten kirkossa. Dionysius-kuoro Viron eteläososasta, Puhjan ja Rannun seurakuntien yhteinen kuoro, joka on äänittänyt kaksi CD:tä. Vapaa pääsy. Kolehti kerätään matkakuluihin. Järjestäjä: Sumiaisten kirkkokuoro / Sumiaisten kappeli

Ilmoita tapahtuma: kalenteri@aksa.fi

■■ Ammattiasuista salonkipukuihin – muotitaiteilija Riitta Immonen Äänekosken taidemuseossa 5.6.-30.8. ti-pe klo 1218, la-su klo 12-16. Pääsymaksu 3e/2e ■■ Kamera mukana – Merja-Sisko Muukarin ja Jukka Partasen valokuvanäyttely Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassalissa. Avoinna 24.7.– 9.8.2013, ma–ke 12–19, to–pe 12–16. Huom. to–pe 25.–26.7. 12–19, la 27.7. 11–15. Vapaa pääsy. Järj. Äänekosken kulttuuritoimi ■■ Modernia kuvataidetta kankaalle Iina Koppinen Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassalissa. Avoinna 14.– 30.8.2013, ma–ke 12–19, to–pe 12–16. Vapaa pääsy. Järj. Äänekosken kulttuuritoimi

Teatteri ■■ Kartano Kievarin Kesäteatteri – Piukat paikat. Liput 28 e, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 25 e, lapset 6-14 vuotta 15 e. Järj. Freedex Tuotanto Oy ■■ Ke 7.8. klo 19 ■■ To 8.8. klo 19 ■■ Pe 9.8. klo 19 Muut tapahtumat

ke 7.8.

■■ klo 18 Texas Hold'Em Pub Markuksessa

pe 9.8.

■■ klo 18 Sisis – Kurikka Timber –kesäkisa Suolahden urheilukentällä. Lasten ja nuorten (9-15v.) nuorten sarjakisa ¼. Järj. Suolahden Urho

su 12.8.

pe 7.8.

ma 12.8.

■■ klo 18.00 Lasten yleisurheilun viikkokisat Äänekosken Liikuntapuistossa. Lisätietoja ja lajiohjelma löytyvät www. aanekoskenurheilijat.fi. Järj. ÄU ti 13.8. ■■ klo 17-19 Tiistairastit Väliharjussa. Järj. Rasti E4

■■ klo 18 Texas Hold'Em Pub Markuksessa ■■ klo 17.30 Bingo Suolahden Kansantalolla

ke 14.8.

■■ klo 18 Texas Hold'Em Pub Markuksessa

pe 16.8.

Elokuvat

Monsterit-yliopisto 3D (dub) 3D, seikkailu, animaatio, komedia Ikäraja: K7 Tuotantovuosi: 2013 Kesto: 1.43 Liput: 10,00 € To 08.08.18:00 Wolverine 3D 3D, toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi Tuotantovuosi: 2013 Kesto: 2.16 Liput: 11,00 € Ke 07.08.19:00 La 10.08.19:00 Ke 14.08.18:30 Rakkautta ennen keskiyötä Draama Ikäraja: K12 Tuotantovuosi: 2013 Kesto: 1.48 Liput: 10,00 € Pe 09.08.19:00 Su 11.08.19:00 Ti 13.08.19:00 To 15.08.19:00

■■ klo 18–22 Koko perheen elorieha kaupungintalon ympäristössä. Järj. Sisä-Suomen Lehti ■■ klo 18 Texas Hold'Em Pub Markuksessa

su 18.8.

■■ klo 17.30 Bingo Suolahden Kansantalolla

Taiteenystävän ja shoppailijan paratiisi on vain junamatkan päässä!

270 €

Hinta sis. junamatkat Allegrolla Lahdesta ja kaksi yötä Sokos Hotel Vasilievskyssa. Lisämaksusta viisumit, kiertoajelut, transfer-kuljetukset jne.

KORTILLA MERKITYISTÄ MATKOISTA BONUSTA!

■■ klo 18.00 Lasten yleisurheilun viikkokisat Äänekosken Liikuntapuistossa. Lisätietoja ja lajiohjelma löytyvät www. aanekoskenurheilijat.fi. Järj. ÄU

Liikunta

Juna-hotellimatkat Pietariin 2 yötä alk./hlö ....

ma 19.8.

Näyttelyt

Risteilymatkat

Risteily+hotelli

Europa-risteily

Europa-risteily

Tallinnaan alk........hlö/C4

41 €

Sis. kulj. päivittäin, ostosbussi mukana Tallinnassa!

Päivä Tukholmassa 12.8., 15.8., 19.8., 29.8., 2.9., 7.9., 12.9., 16.9…

Viking

+yö Tallinnassa

alk..............................39 €*

+3 yötä Pärnussa

Lähdöt ke alk. ... 180 €*

10.8., 20.8., 21.8., 24.8...

Pärnu tai Kuressaari

4 pv Meriton 15.8. alk. ........................... 179 €* 5 pv Laine 18.8. alk. ........................... 289 €* 8 pv Viiking 18.8. alk. ............................ 419 €*

53

XPRS-risteily

Robbie Williams Tallinnassa

+ yö Tallinnassa

20.8., 3.9., 17.9... 27 €* alk. ....................

Hinta sis. kuljetuksen.

*) Hinnat alk. satama, liittymäkulj. lisämaksusta

Kylpylämatkat

Hemmottelua

+3 yötä Saarenmaalla

Lähdöt ke alk .... 190 €*

Hotellimatkat

Tallinna

Kadriorgin puisto

alk......hlö/C4 € Sis. kuljetukset, risteilyn, opastuksen Kadriorgin puistossa Tallinnassa.

alk.......hlö/C4

54 € Silja alk.... hlö/C4 47 €

Erikoismatkat XPRS-risteily +

3 pv 19.8. alk.................

173 €*

*) Hinnat alk. satama, liittymäkulj. lisämaksusta

1 yö alk. .............. 68 €* 2 yötä alk. ........ 80 €*

3 yötä Lähdöt to

alk............................. 181 €*

4 yötä Lähdöt su

alk......................... 206 €*

Pietari

2 yötä 4.10., 6.12. Sis. kuljetukset.

alk./hlö

292€

*) Hinnat alk. satama, liittymäkulj. lisämaksusta

ja kuntoutumista kylpylälomalla!

Useita vaihtoehtoja. Hinnat alk. Helsinki, suuri osa kylpylämatkoista kerryttää S-Bonusta! Bussimme kuljettaa perille Pärnun kylpylään! *Tähdellä merkityt hinnat liittymäkuljetus alk. 40 €

Toimistomme avoinna ma–pe 10–17 • JYVÄSKYLÄ, Väinönkatu 28 • Ryhmämyynti 0201 303 304 • Tilausajot 0201 303 329 SOITA JA VARAA 0201 303 303 (ma–pe 9–17) Palvelumaksu 12 €/varaus, netistä 0 €/varaus. Puhelujen hinnat kiinteästä verkosta 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min, matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min. Online-myynti 24h www.pohjolanmatka.fi

Avajaisviikonloppu 16.-17.8. · Työnäytöksiä · Musiikkia

EkoCenter äKs

| 63

· 2 0 13

7


X+1 Rakastaa: Vaimoa ja tyttöä Inhoaa: Epärehellisyyttä Ruoka: Hernekeitto Juoma: Kylmä maito Henkilö: Anopin tyttö Kirja: Tuntematon sotilas Elokuva: Spedet Musiikki: Käymme yhdessä ain, Tämä taivas tämä maa Eläin: Hevonen ja koira Motto: Asiat täytyy ottaa tosissaan, mutta ei liian vakavasti.

Parasta Äänekoskella: 1. Luonto 2. Ystävät 3. Sijainti

Risto Kumpu

Politiikan Politiikka on joukko ihmissuhteita. Jos suhteet on pielessä, niin yhteisten asioiden hoitamisesta ei tule yhtään mitään. Jos ne on kunnossa asioiden hoito on sujuvaa ja helppoa. RISTO KUMMUN 70-vuotissynttäreiden rääppiäispöytään katettu sen seitsemän sortin antimet. Pöytä sijaitsee Riston juurilla, juuri samassa pihapiirissä, johon Risto syntyi 27.7.1943. Oli sota ja nuoren perheen esikoinen syntyi taloon, jota asutti myös Riston mummo ja pappa sekä isän sisko. Perhe kasvoi navetan ylisillä sijaitsevaan kanalaan tehdyssä kodissa. Myöhemmin tuli muutto tupaan ja vaikka jouduttiin olemaan kuin sillit suolassa, niin oma tila tuntui luksukselta. – Äidillä ja isällä oli semmonen ajatus, että pitää saada toinen poika, mutta siihen täyty tehä kuusi tyttöä väliin. Ne sisaruksista joiden kanssa herättiin peltotöihin tulivat minulle läheisimmiksi. Lapsuus oli positiivisessa mielessä työntäyteistä. Isä opetti työntekoon ja rehellisyyteen. – Niitä ohjeita olen noudattanut ja tässä ollaan, kunnallisneuvos sanoo. Ristolle selvisi jo natiaisena että kunnassa on kuviota. Koulutaival alkoi vuonna 1950 Koiviston koulussa ja matkaa kertyi

8

6 3 · 20 13

| Ä ks


teksti Marjo Steffansson kuvat Riina Nygren

n änkyrä 6,8 kilometriä. Pitkä matka katuvalottomalle taipaleelle pienen pojan kuljettavaksi. Polkupyörääkään ei ollut, joten tossua toisen eteen oli laitettava. Vuonna 1955 matka lyheni, kun Hirvasen koulu valmistui Uuraisten puolelle. – Matka lyheni laakista viidellä kilometrillä. Koulu perustettiin kaupan yhteydessä olevan asunnon olohuoneeseen. Vuonna 1957 syksyllä Uuraisten kunnan ja silloisen Äänekosken maalaiskunnan napit menivät vastakkain koulumaksuista. Meidät siirrettiin kesken syyslukukauden takaisin Koivistolle. Matka kulki Hirvasen koulun ohi ja katottiin, että ei mennä tuonne vaan jatketaan vielä viisi kilometriä eteenpäin. Kahdeksatta luokkaa käydessä koulua oli vähänlaisesti. Pulpetin äärellä istumista korvattiin metsäkurssilla kunnostaen pokasahoja ja tekemällä kirveisiin varsia. Mätettiin halkoja ja liekö puunkeräämisbuumi sai jo siitä alkunsa sillä se on jatkunut tähän päivään saakka. – Meillä on Raijan kanssa yhessä tehtyjä kuivia lapuja kymmeniä motteja. Vilu ei yllätä ja sähkölaskun tulessa naurattaa. TEINI-IÄN KOTKOTUKSET eivät olleet Riston osalta pelkkää putkiradion kuuntelua. Silloinen maatalouskerho, nykyinen 4H, oli ykkönen ja ainoa harrastus. Porkkanan viljelyä ja kuusentaimien istutusta, mutta myös sokerijuurikkaan viljelyä kokeiltiin. Risto valittiin edustamaan Keski-Suomea Hopeakuokkakisoihin eli harventamaan sokerijuurikasta ja sieltä on muistona yli 21-vuotiaiden sarjan mestaruus. Mainittakoon vielä että yksi Riston siskoista on käsin lypsämisen suomenmestaruuskisoissa mitalisijoilla. Nämä kisat olivat sen ajan Idolsseja ja Talentteja. – Koulusta tultua, loskakelillä saappaat lotisten tehtiin kotihommat ja läksyt ja lähettiin takaisin Koivistolle kerhoon ja iltayötä myöten kotiin ja taas aamulla kouluun. Kotona kannustettiin harrastamaan, eikä eestakas kulukemista pidetty jonninjoutavana ramppaamisena. Sitten tuli henkiset kilpailut joissa oli lajeina näytelmä, lausunta ja laulu sekä puhe. – Minulla kun on lauluääntä nelosen eestä ja muitakin kykyjä niin vähän, niin osallistuin puhekilpailuihin ja pärjäsin niissä kohtalaisesti. Tuomarit arvioivat puheen kriteerillä ”tuo puhuu paremmin kuin tuo toinen”, tai ”tuo ei puhu niin hyvin kuin tuo toinen”. Hyvät pu-

äKs

| 63

· 2 0 13

s. 27.7.1943 Äänekoskella, asuu Äänekoskella naimisissa, yksi tytär kunnallisneuvos

helahjat eivät ainakaan jarruttaneet politiikkaan mukaan lähtemistä. Ensimmäisen julkisen puheen Risto piti tammikuussa vuonna 1963 Helsingissä Hotelli Vaakunan Bio-kabinetissa. Kuulijana oli SOK:n pääjohtaja, silloisen Rikkihapon, nykyisen Kemiran johtaja sekä kansanedustajia. – Sain valtakunnallisen maatalouskerhostipendin ja pidin kiitospuheen. Eräs tamperelainen demarikansanedustaja sanoi: ”Kuulitteko, tässä puhuu tuleva kansanedustaja!” Pettymys hänelle, ei minusta koskaan sellaista tullut. Olin valtakunnallisilla kerhonjohtajapäivillä puheenjohtajana ja Kyllikki Stenroos haastatteli minua Radion Päivän Peili -ohjemassa vedettiin yhteen valtakunnan tapahtumat. Tapasin Virolaisen Kyllikin. Myöhemmin pääsin kertomaan hänelle tuosta radiohaastattelusta. Sitä kautta kierryin politiikkaan, näin jälkikäteen katsottuna aika vanhana. RISTO LÄHTI KUNTAPOLITIIKKAAN mukaan vuonna 1971 vaaleissa. Silloin oli tuloksena varasija valtuustoon 47 äänellä. Nyt Risto on ollut mukana päättämässä yhteisistä asioitamme 10 nelivuotiskautta yhtäjaksoisesti. Valtuustossa on vuosia kertynyt 37, kaupunginvaltuuston ja -hallituksen nuija on paukkunut miehen kourissa useiden vuosien ajan. Viime vaalien alla ÄKS selvitti, että Risto Kumpu on Äänekosken kaikkien aikojen ääniharava. Yhteensä ääniä uurnaan on pudotettu 1497 kappaletta. Hurja luku. – Puolue valikoitui itsestään. Kukaan ei ole kieltänyt minua liittymästä mihinkään eikä kukaan ole painostanut minua liittymään keskustapuolueeseen. Se on ollut luonnollinen ratkaisu minulle, enkä ole valintaani katunut. Syntysijastaan johtuen Risto on melkein liitetty Laukaaseen. Tuttu virne kasvoillaan, mies sanoo kertoneensa Laukaan kuntapoliitikoille, että saavat olla tyytyväisiä, kun välttyvät kaltaiseltaan änkyrältä. Kuntaliitos on tuttua kauraa. Kun Äänekosken maalaiskunta liittyi vuonna 1968 Äänekoskeen, oli Risto tuolloin mukana hennosti. – Konginkangas-kuviossa olin täysivaltaisena neuvottelijana mukana. Myös 1990-luvun loppupuolen ÄänekoskiSuolahti yritys ja nyt tässä viimeisessä oli vahvasti messissä valtuuston puheenjohtajan roolissa. Teimme ainakin omasta mielestäni positiivisen päätöksen. Jos ei avioliittoa olisi tuolloin solmittu, niin joku olisi naittanut väkisin.

Kun naimisiin mennään vapaaehtoisesti se on onnellisempi liitto. Liitosten myötä vastapelureiksi on tullut kirjava sakki. Viimeinen liitosprosessi hitsasi porukkaa yhteen ja puhaltamaan samaa hiiltä. – Se meni sujuvammin kuin osasin ymmärtääkään. Mutta liitoksen jälkeen on vastaan tullut isompia ja pienempiä ongelmia ja silloin on korostunut vanha kuntakohtaisuus. Se ei ole valitettavasti hyvä asia. MONENLAISTA PERSOONAA ja johtajaa mahtuu matkaan. Viittä viimeisimpää kaupunginjohtajaa ei voi laittaa muuta kuin aikajärjestykseen. Kukin on ollut aikansa ja itsensä näköinen johtaja. – Veikko Heiskanen oli vanhan kansan herrasmiesdemari. Jos voidaan personoida elektroniikkateollisuuden tuloa Äänekoskelle, niin nimeksi täytyy silloin nostaa Heiskanen. Juhani Meriläinen oli oma persoonansa, vähän äkkipikainenkin. Hänen vahvuutensa oli visiointi ja hallituksen informointi sekä kokousten hyvä valmistelu. Jorma Hämäläinen kulki takki auki, eikä hitaat luottamusmiehet tahtoneet pysyä perässä. Uutta tuli niin paljon, että toppuutella piti. Kaupunki ei jäänyt vellomaan minkäänlaisiin vesiin olipa se vesi sameaa tai kirkasta. Arto Lepistön kanssa olin eniten yhteistyössä kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden vuoksi, sillä tittelit muodostavat yhdessä käytännön työparin. Lepistö oli tyypillinen pohjalainen luonne. Hän halusi, että päätöksentekijät menevät suon poikki upotti tai ei. Jos upotti, niin noustaisi ylös ja jatkettaisi matkaa. Me ei oltu totuttu tällaiseen toimintaan. Me ei kastella ihteämme vaan mennään kuivaa maata pitkin, mutta se tyyli oli Lepistölle liian hidas. Hannu Javanainen saatiin kaupunginjohtajaksi monien valintojen jälkeen. Hän on inhimillinen johtaja. Huomaan, että meissä on samoja piirteitä, ja juuri sen vuoksi voin sanoa, että Javanainen voisi olla joissakin asioissa vähän jämäkämpi. Tämän heikkouden tunnistan myös itsessäni. Jos keskusteluyhteys katkeaa tai ei toimi, niin homma ei pelaa. Risto tietää, että vaillinaista yhteyttä on olemassa ja toteaa vian olevan harmittavaa. Siltojen polttaminen takanaan ei johda mihinkään. – Se on onneton tilanne, jos siltaa jossain vaiheessa tarvitaankin. Välit on pidettävä kunnossa tänne ja tuonne.

Asioita hoidetaan yhdessä, mutta kieltämättä se on joskus vaikeata. Puolueiden merkitys on heikentynyt entisestä. Ennen perustettiin puolueita ajamaan maaseudun, työväen tai herrojen asemaa, nyt asiat alkaa olla jo hoidettu. Jos laitetaan kuuden puolueen puolueohjelmat tuohon, niin vaikea sieltä on erottaa edes omaansa joukosta. Jos mun huumorilla katotaan asiaa, niin kaikki puolueet on lähestynyt Keskustaa. KONKARI KATSOO taakseen ja toteaa politiikan olleen ennen selkeämpää. Voimasuhteet olivat erilaiset ja sitä myöten selkeämmät. – Porukat oli yhtenäisiä. Puolueita on tullut mukaan lisää ja lisukkeena puolueiden sisällä on erilaisia näkemyksiä. Toimintakulttuuri on muuttunut, ryhmät olivat ennen selkeät ja ryhmien vetäjät neuvottelivat keskenään niin kauan kuin tarve vaati, ja sen jälkeen seistään tehdyn päätöksen takana. Tässä on oppimisen paikka tänä päivänä. Organisaatio on muuttunut ja tuntuu ettei puheenjohtajisto aina tunnista rooliaan. Äänekosken taloudellinen jama on heikko, ja juuri sen vuoksi olisi hyvä käydä avoimia keskusteluja joihin voitaisi yhdessä sitoutua pohtien miten mennään vuoteen 2020. Risto on luvannut itselleen jo kolme kertaa, ettei lähde politiikkaan mukaan. Aina on käsi noussut ylös, kun ehdokkaita on etsitty. – Jos sanon nyt, etten lähe enää mukaan, niin saattaa olla, että olen ensimmäisenä laittamassa nimeä paperiin. Selkään puukottajia on matkan varrelle osunut. Kun osallistuu, niin niitähän riittää, joten se ei ole miestä yllättänyt. – Nytkin vois laastareita selästä repiä. Se ei ole vissiin väärin sanottu, että selkäänpuukottajia kuuluu olla, kun on politiikassa johtavassa asemassa. Näiden puukkojunkkareidenkin kanssa on vaan opittava elämään. Kahdeksaakymppiä käyvä Risto huokaisee syvään. Takana on lämminhenkiset ja Riston näköiset juhlat. Arki saa jatkua samaa mukavaa rataansa. – Kiitos kaikille minua muistaneille. Juhlia on mukava muistella talvisydännä lapujen loimottaessa tulisijassa.

9


Äksymyxiä Oikeat vastaukset sivulla 14. Kymmenen kyssäriä, kyetkääpä kynnelle! 1. Mikä taho tarjoaa ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvat viranomaispalvelut Äänekoskella? (Laukaan kunta) 2. Mihin kellonaikaan lähtee viimeinen bussi Äänekoskelta Suolahteen lauantaisin? 3, Kuka olympiavoittaja ja myöhempi kansanedustaja voitti lajinsa SM-kultaa Äänekoskella 1953? 4. Kuka toimi Äänekosken kirkkoherrana vuosina 1990–2002? 5. Minä vuonna perustettiin Koiviston kylätoimikunta? 6. Minä vuonna valmistui Hotelli Hirven rakennus? 7. Minä vuonna valmistui kevyenliikenteen silta hautuumaan kulmalta Häränvirran yli? 8. Kuka voitti SM-kultaa vuonna 1971 tuloksella 305? 9. Robert Ratliff kävi Suolahdessa syyskuussa 2003. Mikä mies? 10. Näyttelijä Merja Larivaara soitti haitaria Sumiaisissa järjestetyillä festivaaleilla heinäkuussa 1999. Millä festivaaleilla?

TAVATAAN TORILLA

Ostaisko tietsikan?

X PriX PALKINTOKYSMYS: Taas mennään arvoitusten maailmaan: Ensin oli lautta. Sen korvasi finanssipalveluihin viittaava kulkureitti. Viimeisintä rakennelmaa on vasta rempattu. Minkä yli mennään?

ÄKSän toimitukseen Kauppakadulle tai osoitteeseen toimitus@ aksa.fi. Oikeaan osuneiden kesken arvomme 15 euron lahjakortin Pirjon Burgeriin. Viimeksi kysyimme elokuvaa, jossa Samuli Edelmannin esittämän roolihahmon kasvatusäiti oli haudattu Äänekoskelle? Oikea vastaus on Tie Pohjoiseen (2012). Timo Porala (Edelmann) kertoo isälleen Leo Poralalle (Vesku Loiri) automatkalla, että hänen kasvatusäitimsä (ei omaa roolihahmoa) on haudattu Äänekoskelle (koska sieltä hän oli kotoisinkin). Leffatietäjiä löytyikahdeksan kappaletta. Heistä lahjakortillisen tien Pirjon Burgerin herkkujen keskelle löytää Petri Soikkeli.

Tietokoneen hankkiminen on helppoa, kun tietää mikä on koneen käyttötarkoitus. Kannattaakin kysyä itseltään tuleeko tietokone pelkästään nettikäyttöön, pelikoneeksi vai työntekoa varten?. Melkein jokaisella koulunsa aloittavan eppuluokkalaisen repusta löytyy kännykkä, jolla voi soittaa äidille, jolla voi pelata tai etsiä tietoa. Tietokoneet sisältävät sananmukaisesti tietoa, joten se

on tämän päivän koululaisen työkalu – Koululaiselle ostetaan tietokoneita syyslukukauden alkaessa, sillä piikki on tasoittunut joululta. Lapset ovat hyvin tietoisia, minkälaisen laitteet he tarvitsevat, mutta periaate on kutenkin se, että vanhemmat ovat päätöstä tehdessä avainasemassa sopivaa konetta perheeseen hankittaessa, tietää Harri Hintikka, tekniset Kellasta. Kannettava on usein ”helpompi” ostaa kuin pöytäko-

ne. Hinnaltaankin tämä mokkuloineen mukana kulkeva kone on huokeampi. ­– Tabletit ja kannettavat syrjäyttävät pöytäkoneita. Tabletteja ostetaan perheeseen tietokoneen lisämausteeksi. Kommunikoinnin tai koulunkäynnin apuvälineenä toimivan koneen tulla olla helposti mukana kulkeva ja kevyt. Joissakin tilanteissa apuvälineeksi voi riittää tabletti tai älypuhelin, toisaalla voidaan tarvita tietokonetta, Hintikka tietää.

Äkkinäiselle tietokoneen osto on ydinfysiikkaa. Vieraat termit, androidit, windowsit, käyttikset, prosessorit, gigatavut ja bitit sinkoilevat, ja tuntuu, että on parempi vain kuunnella, eikä erehtyä kysymään mitään. – Kysyä kannattaa aina. Olipa kone millainen tahansa, koneen käytettävyys täytyy muokata vastaamaan käyttäjänsä tarpeita, Kai Perälä kertoo. Ensimmäistä tietokonetta ostaessa kannattaa häikäilemättömästi tukeutua ammattilaiseen eli myyjään, sillä pelkällä koneella ei pärjää. – Uuden koneen hankinnan yhteydessä kannattaa myös hankkia virusturva- ja palomuuriohjelmat, sillä nämä ovat välttämättömiä hankintoja kun tietokone kytketään verkkoon. Samaan hengenvetoon kannattaa tehdä sopimus verkkopalvelun tarjoajasta, Kellasta muistutetaan. Marjo Steffansson

Ai

Sinun polkuusi sopivat opinnot

ku

isk

ou

lutu

s

POKE Aikuiskoulutus tarjoaa mahdollisuuden osaamisen täydentämiseen olitpa työelämässä, työtä vailla tai harkitsemassa ammatinvaihtoa. Opiskele joustavasti oman elämäsi ehdoilla. Valitse polkusi tutkintoon syksyllä alkavasta koulutustarjonnasta. Mahdollisuus myös oppisopimuskoulutukseen. Lisätietoa, hakeutuminen >>> www.poke.fi/aikuiskoulutus/koulutustarjonta tai (014) 5192 400, aikuiskoulutus@poke.fi

Ravitsemis- ja puhdistuspalvelut Laitoshuoltajan ammattitutkinto alk. 2.9.2013 (Äänekoski) Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki alk. 2.9.2013 (Karstula) alk. 9.9.2013 (Äänekoski) Suurtalouskokin ammattitutkinto alk. 12.9.2013 (Äänekoski)

Luonnonvara-ala Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja alk. 26.8.2013 (Saarijärvi) Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä (teknologia) alk. 26.8.2013 (Saarijärvi) Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja alk. 2.9.2013 (Saarijärvi)

Tekniikka ja liikenne

Sosiaali- ja terveysala

Logistiikan perustutkinto, auton- tai yhdistelmäajoneuvonkuljettaja alk. 12.8.2013 (Viitasaari)

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja tai osaamisalat alk. 12.8.2013 (Äänekoski) LISÄHAKU!

Liiketalous ja yrittäjyys

Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja alk. 19.8.2013 (Äänekoski)

Päihdetyön ammattitutkinto alk. 3.9.2013 (Äänekoski)

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi alk. 12.8.2013 (Äänekoski)

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, sähköasentaja alk. 26.8.2013 (Äänekoski)

Taloushallinnon ammattitutkinto, palkanlaskija, kirjanpitäjä tai talousassistentti alk. 29.8.2013 alk. (Äänekoski)

Kone- ja metallialan perustutkinto, koneistaja tai levyseppähitsaaja alk. 2.9.2013 (Äänekoski)

Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto alk. 2.9.2013 (Saarijärvi) Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinto alk. 23.9.2013 (Saarijärvi)

Markkinointiviestinnän ammattitutkinto, visuaalinen markkinoija alk. 13.9.2013 (Äänekoski) Yrittäjän ammattitutkinto alk. 27.9.2013 (Äänekoski)

Kehitysvamma-alan ammattitutkinto alk.26.9.2013 (Äänekoski)

Kiinteistöpalvelujen perustutkinto, kiinteistönhoitaja alk. 17.9.2013 (Äänekoski/Saarijärvi) Kiinteistönhoitajan ammattitutkinto alk. 18.9.2013 (Äänekoski)

Myynnin ammattitutkinto alk. 19.9.2013 (Äänekoski)

www.poke.fi/aikuiskoulutus

10

6 3 · 20 13

| Ä ks


Ku rki

HALUATKO URALLA ETEENPÄIN?

Tulevaisuuden toinen aste Lukiossa panostetaan sähköiseen opiskeluun ja tutkivaan oppimiseen. Ammattioppilaitoksessa opinpoluista pyritään tekemään mahdollisimman joustavia. Äänekoskella toisen asteen oppilaitokset ovat tiukasti kiinni tulevaisuudessa.

Kun Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani ja Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen sosiaali- ja terveysalan koulutusjohtaja Merja Paananen puhuvat tulevaisuuden oppilaitoksesta, joutaa mielikuva kalvosulkeisista luokkahuoneen roskakoriin. Tulevaisuudessa opiskelijat ovat aktiivisessa osassa oppimisprosessia, jossa monipuolisuus on päivän sana. – Pyrimme Pokella siihen, että jokainen oppija saa itselleen mahdollisimman paljon irti opetuksesta. Opettajat käyttävät erilaisia opetusmetodeja niin keskustelujen, opintokäyntien kuin muidenkin toiminnallisten menetelmien kautta, Paananen antaa esimerkkejä. Yksilölliset ja joustavat opinpolut Poke tekee jatkuvasti töitä, jotta opiskelijat voivat tulevaisuudessa rakentaa itselleen yhä yksilöllisempiä opintoratkaisuja. Tuntiopetuksessa otetaan huoäKs

| 63

· 2 0 13

mioon opiskelijoiden taustat ja -elämänkokemukset. – Jo nyt ammattioppilaitoksella aloittaa opiskelijoita ryhmissä useaan eri aikaan, prosessi on liikkeellä koko ajan. Tavoitteemme on saada opiskelijat viihtymään ja haluamaan kouluun, koulutusjohtaja kertoo. – On kuitenkin tärkeää, että he pitävät kiinni valmistumisen tavoiteajasta, Paananen tarkentaa. Tutkiva ja aktiivinen oppiminen Alkukesästä tuli päätös muuttaa ylioppilaskokeet sähköisiksi syksystä 2016 alkaen. Pian lukio-opetuksenkin on sisäistettävä sama suuntaus. – Vielä ei ole tiedossa tarkasti, mitä sähköisemmässä opetuksessa painotetaan. Onko se tiedonhakua ja lähdekritiikkiä vai mitä? Perus ATK-taidot on hallittava, mutta perinteistä keskustelu-, perustelu- ja ajattelutaidon kehittämistä ei pidä unohtaa, Tani pohtii lukion tulevaisuuden näkymiä. Hänen mukaansa toinen tämän päivän trendi on tutkiva oppiminen, jossa opiskelijat etsivät tietoa itse monin eri tavoin. – Opiskelijat lähtevät pois luokkahuoneesta ja keräävät tietoa vaikkapa haastatteluilla tai penkomalla arkistoja. Sitten he jakavat oppimansa muiden ryhmien kanssa.

Tiukasti kiinni työelämässä Muun muassa Keski-Suomen Lukiohankkeen ponnistelujen tuloksena työelämälähtöisyys pyritään tuomaan lukio-opetukseen yhä tiiviimmin. – Oppitunneilla käy vierailijoita ja Äänekoskenkin lukion opettajat ovat osallistuneet ope-tetteihin, joissa he tutustuvat oman alansa työpaikkojen arkeen, Tani kertoo. Ammattioppilaitoksellakin panostetaan työelämän asettamiin vaatimuksiin. – Teemme paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotta nuoret oppivat, mitkä ovat tämän päivän ammattitaitotarpeet, Paananen perustelee. Haastetta opettajille Alkukesästä Vuoden Erityiskasvattajatittelillä palkittu sosiaali- ja terveysalan opettaja Arja Toivonen (kuvassa 2. vas.) on tyytyväinen kehityksen suuntaan. – Mutta kyllähän joustavuus ja yksilöllisyys luo haasteita opettajalle, kun meidän täytyy tunnistaa erilaiset persoonat ja perehtyä jokaiseen polkuun. Opetuksen on oltava haastavaa ja motivoivaa, kun tavoitteena on positiivinen oppimiskokemus, Toivonen kuvailee. Lukion rehtori Tani korostaakin opettajien jatkuvan kouluttautumisen tärkeyttä. – Muutosta ei voi pelätä, hän tiivistää. Taija Kolehmainen

Päteviä ja osaavia työnjohtajia, esimiehiä ja asiantuntijoita tarvitaan aina! Työteknikon koulutus vahvistaa esimies- ja työnjohtotaitoja ja tarjoaa valmiuksia tarttua uusiin, vaativampiin tehtäviin. Opiskelu on käytännönläheistä ja painopiste on työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa.

Tutustu www.rastor.fi/ttk

TYÖTEKNIKKO / TEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO OPINTOLINJAT • LVI-tekniikka • Kiinteistötekniikka • Kone- ja metallitekniikka • Kunnossapitotekniikka • Laatu- ja ympäristötekniikka • Logistiikka

• LVV-kuntotutkija • Maanrakennus • Osto/hankintatoimi • Prosessitekniikka • Rakennustekniikka • Sähkötekniikka • Turvallisuustekniikka

INFOTILAISUUS ÄÄNEKOSKELLA Ti 27.8. klo 15.00 ja 17.00 Paikka: Äänekosken kaupungintalo, huone 115, Hallintokatu 4, Äänekoski Ilmoittaudu ja tule kuulemaan lisää! Koulutus alkaa 25.9.2013 Jyväskylässä Hinta: Tiedustele hinta- ja rahoitusvaihtoehdot yhteyshenkilöltä Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Marika Ruuskanen p. 020 7798 362 marika.ruuskanen@rastor.fi Rastor Kuopio, Microkatu 1 70210 Kuopio puh. 0207 798 300 Jyväskylässä käynnistyy syksyllä myös Johtamisen erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus! Lue lisää www.rastor.fi Hinta 020-alkuisiin yritysnumeroihin lankapuhelimesta 8,35 snt/ puhelu + 7,02 snt/min ja matkapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

OMISTAUTUNUT SINULLE

11


Talotohtori

Tuuletusta ja tiivistystä "Rintamamiestalon sokkelin ja pohjaparrun välissä on muutama rako, tarkoituksella vai sokkelin epätasaisuudesta johtuen? Ryömintätilaa ei täytepohjan alla ole. ”Tiivistämmekö raot ulkovuorin korjauksen yhteydessä, vai pitääkö ne jättää tuulettumista varten? Hormiryhmässä on poistoilmaventtiileitä, mutta tuloilmaventtiileitä ei yhdessäkään huoneessa ole. ”Aiomme laittaa raitisilmaventtiileitä seiniin. Onko niiden paikka lattianrajassa, ikkunoiden alla vai katonrajassa?" kysyy Otonpoika Jyväskylästä. On hyvä harkita tarkasti jokaista muutosta vanhassa ja hyvin toimivassa rakennuksessa. Esimerkiksi salaojitusta ei pidä tehdä vain siksi, että uudisrakennukset salaojitetaan. Tai ulkolaudoitusta ei kannata uusia siksi, ettei sen alla ole tuuletusrakoa nykytapaan.

Kysymykset: Talotohtori@txti.net tai PL 28, 00601 Helsinki

Teidän talonne on ilmeisesti kuivassa maastossa, jolloin pienetkin raot ovat riittäneet alustan tuulettamiseen. Niitä ei kuitenkaan pidä sulkea. Joku toinen miettisi tässä tapauksessa suurempien tuuletusaukkojen hakkaamista, mutta koska vaurioita ei ole, antaisin tilanteen olla ihan ennallaan. Sama koskee raitisilmaventtiileitä. Korvausilma tulee nyt luultavasti ikkunan raoista. Jos tilanne muuttuu, eli ikkunat tiivistetään – kuten lämmön säästämiseksi olisi hyvä tehdä – täytyy ilman pääsy mahdollisesti varmistaa venttiilein. Ellei mitään tunkkaisuutta tunnu, ja huoneissa riittää asukasmäärään verrattuna runsaasti tilavuutta, ei venttiileitä tarvita ainakaan joka huoneeseen. Ympäri vuoden asutuissa uunilämmityskodeissa huonekohtaiset venttiilit sen sijaan kuuluivat kuvioon kerrostaloja myöten.

Kylmä ilma pyrkii makailemaan lattialla, ja lämmin kiipeää kattoon. Siksi venttiilit sijoitetaan katonrajaan, jossa viileä ulkoilma sekoittuu lämpimään sisäilmaan. Puukiukaalla varustettu sauna on poikkeus: korvausilma suunnataan lattian rajasta suoraan tulipesään viilentämättä saunan ilmatilaa. "Uusimme vanhan talomme ulkovuorauksen. 1970-luvulla sisäpuolelle lisätty mineraalivilla ja lastulevy poistetaan, jotta hirsiseinä saadaan näkyville. Siksi olemme päättäneet lisätä kaksinkertaisen levytyksen 12 mm tuulensuojalla, saumat limittäen. ”Uusi pystyrimalaudoitus kiinnitetään ilman tuuletusrakoa, jotta paksuus ei kasvaisi liikaa eikä rako jäähdyttäisi seinää turhaan. Onko rakenne turvallinen?” ”Entä miten kiinnitetään pystyrimalaudoitus?” tiedustelee Kuhan perhe.

ESA-MAT OY

· Rakentamis- ja remonttipalvelut · Pintakäsittely ja maalaustyöt · Entisöintityöt p. 050 468 7967

Teitä palvelee: Sirpa Tanskanen puh. 040 731 8150 www.erical.fi, info@erical.fi Rannankyläntie 19, 44250 Äänekoivisto, Puh. 020 743 9680 fax. 020 743 9681

30

Olette ajatelleet kuten alkuperäinen rakentaja. Kylmentävä tuuletusrako tuli yleiseen käyttöön vasta lateksimaalin takia. Hirsitalossa nurkkien tuulitiiviys on tärkeää, joten taitelkaa nurkkiin vuorauksen alle ilmansulkupaperi. Laudoituksessa yksi naula lautaa kohti on parasta, näin puu pääsee elämään halkeilematta Panu Kaila

Rakennuspalvelu Pasi Sandelin Oy


Äänekoskesta kierrätyksen keskittymä Pian ovensa avaava Äänekosken Ekocenter on tulevaisuuden suunnannäyttäjä ja uudenlainen protomyymälä. Katulähetys toivoo kaupungista kierrätyksen edelläkävijää. den suunnannäyttäjä. – Kokeilemme muun muassa uusiokäyttöön muokattuja kirpparikalusteita ja yhtenäistä somistusta, Koivunen kertoo. Tällä hetkellä Ekocenterin toimintaa pyörittää pieni joukko työntekijöitä. Työskentelyn tehostumisen ja uuden myymälän myötä projektipäällikkö arvioi luovan jopa kymmenisen uutta työpaikkaa. – Jatkojalustuksen ja tuunauksen kautta tavarasta saadaan mahdollisimman suuri hyöty irti eikä sitä joudu turhaan jätekiertoon. Sitä enemmän työpaikkoja luodaan, mitä tehokkaammin tavara kiertää, hän jatkaa. – Uskon, että jonain päivänä kierrätys on niin vakavasti otettava ala, että pystymme tarjoamaan työpaikkoja myös avoimille markkinoille, Liimatainen toteaa.

Projektipäällikön mukaan suurimmissa kaupungeissa kierrätyksen arvo on jo ymmärretty, mutta muualla Suomessa tullaan perässä hitaammin. – Ihmisten kierrätystietous on melko vähäistä. Kestävintä olisi saada tavaraa mahdollisimman paljon kiertoon ja käyttöön. Sitä ajattelua pyrimme vahvistamaan Äänekoskellakin, Liimatainen toteaa.

luettelee esimerkkejä. Liimataisen mukaan vielä on paljon tehtävää, jotta toiminnasta tulisi entistä tehokkaampaa. – Kierrätysvalveutuneisuus sopisi kaupungin imagoon hienosti. Mutta aluksi ihmisten asenteissa pitäisi tapahtua muutos. Taidolla kunnostettu tavara on aivan yhtä hyvä kuin uusi, Liimatainen huomauttaa.

Äänekosken kaupunki on ollut merkittävänä tukena Ekocenterille ja Katulähetykselle auttamalla uuden myymälän perustamisessa. Nyt Ekocenter etsii tapoja palvella kaupunkilaisia entistä paremmin. – Suunnittelemme muun muassa rakennusjätteen vastaanottoa ja myyntiä, huonekalujen purkua sekä kierrätysmateriaaleista kerättyä askartelutarvikemyyntiä, Koivunen

Taija Kolehmainen

Uutuus! PETRI HAUTSALO ÄÄNEKOSKI p. 0400 242 785

PILKINGTON

Primacy 3 -

kolminkertaista turvallisuutta

· Tuulilasimyynti · Tuulilasiasennukset · Tuulilasikorjaukset Teollisuuskatu 48 · p. 0400 274 233

MONENLAISET HERKUT · LAHJATAVARAT

HUOM.OPISKELIJA! SLL, SAKKI, SYL, SAMOK opiskelijakorteilla

Lue lisää Ekocenterin avajaisten yhteydessä julkistettavasta Uusiox-näyttelystä ÄKSän kalenterista sivulta 6.

www.koskenrengas.fi

Vanhoja mattoja, tyynyjä ja sohvia sekä käytettyjä vaatteita – jotkut näkevät vain roskaa, Äänekosken Katulähetystön väki sen sijaan tulevaisuuden trendin ja työllistäjän. Nyt yleishyödllinen yhdistys on jälleen askeleen lähempänä tavoitettaan, kun Ekocenter-kirpputori avaa ovensa 16. elokuuta Tehtaankatu kolmosessa. – Uusien tilojen myötä toivomme, että pystyisimme jatkossa ottamaan entistä enemmän ja monipuolisemmin tavaraa vastaan. Tavoitteenamme on lajitella ja tuotteistaa meille tuleva tavara nykyistä tarkemmin ja nousta alueellisesti merkittäväksi tekijäksi kierrätyksen saralla, projektipäällikkö Jani Liimatainen maalailee. Myymälöiden toimintaa koordinoivan Rauna Koivusen mukaan Äänekosken Ekocenteristä tulee protomyymälä ja tulevaisuu-

Sis. limsan.

-15%

Puhtaasti kotimainen

BORIS-juoma

vatsasi hyvinvointiin!

Tarjous

6,50,-

RUOVEDEN HERKUN MAUSTEET 5PSS 10,-

(norm. hintaisista tuotteista)

TULE & YLLÄTY! MYYMÄLÄ AVOINNA ARK. 12-17 Ark. La-su

10.00 - 22.00 11.00 - 22.00

MiniSpa Hoidot & puoti

Kotakennääntie 47 44100, Äänekoski

Satu 044 556 6758

Hämeentie 1, Äänekoski www.laitilat.com

Opiskelijalle! 17,-

10,-

ALK.

· Sencor vedenkeitin · Bomann leivänpaahdin · Waves kahvinkeitin

19,- /kpl

ma-pe klo 9-17 la suljettu

· PÖLYPUSSIT JA SUODATTIMET · IMURIT · KODIN PIENKONEET · VALAISIMET · PARTAKONEET · HIUSLAITTEET ma-pe 9-17, la 9-14

10,PIKKUIMURI

49,Volta 2330


ÄKSY MIE S

Muotibloggaaja

E

likkä. Kaikkia varmaa kiinnostaa tietää ett mitä mä olen tänä kesänä tehny . Muaha ei ole näkyny feispuukissa sitte juhannukse. Joo. Mä meni kesäduunii. Karmee virhe multa. Siellä oli työajat ja kaikki. Yks vanhus (lihava) opetti mulle ett mite käyttää konetta. Mä oti siitä pultit ja sanoi: ”V”. Sentää jo kaheksantoista ja Rihana livenä nähty. Mutt nou hätä. Mä kekkasi jotai paljo fantzimpaa. Mä rupesi pitää mu ikiomaa muotiblogii, jossa mä voi antaa pukeutumisvinkkejä ja jakaa mu ajatuksii. Ajatuksii on niin paljo, ett ei ku jakoo vaa enneku pää hajoo. Mu muotiblogi ei ole yhtää ällö niin kuin eräitte blogit on. Hirveetä kuraa niissä. Varmaa värisokeita tampioita ku niitä pitää. Ja ne ajatukset, kiesus. Mite pienet aivot pitää olla, että sellasia syntyy? Ja se kieli, kiesus toise kerra. Varmaa äikäopet viiltelee ranteita ku ne niitä lukee. Yhdys sanatki kirjotetaa mite sattuu. Ja ajatusviivaaki käytetää, vaikkei ole yhtää ajatuksia.

Vas taukset Vastaukset sivulla 13 olleisiin Äksymyxiin: 1. Äänekosken ympäristöterveydenhuolto on Laukaan vastuulla. 2. Aikataulu sanoo, että lauantaina ei pääse Koskelta Itikseen enää klo 14.15 jälkeen. 3. Helsingissä 1952 kultaa paininut ja vuosina 1962–70 SKDL:n kansanedustajana toiminut Kelpo Gröndahl hankki yhden 14 SMkullastaan Äänekoskella 1953. 4. Toivo Ruotsalainen toimi Äänekosken kirkkoherrana vuosituhannen vaihteessa. 5. Koiviston kylätoimikunta aloitti vuonna 1980. 6. Liikennöitsijä Elis Hirvi pykäsi hotellinsa valmiiksi 1938. 7. Reitti hautuumaalta virran taa nopeutui vuonna 1994. 8. Painonnostaja Erkki Anttila (Huima) oli Suomen ykkönen 56-kiloisissa tuloksella 305 kiloa. 9. RR oli paikalla Valtran emoyhtiön, amerikkalaisen Agcon pääjohtajan roolissa. 10. Larivaara musisoi Sinkkufestivaaleilla

14

Mennääks aluks mu ajatuksii. Ne on yhteiskunnallisii, muttei poliittisii, koska politiikka on iha yäk. Mä en voi sietää politiikkoi. Kun ne pääsee eduskuntaa, ne pyörittää samaa kasettii, jota ne pyöritti jo vaalikampanja aikana. Ne sanoo, mitä kaikkee hienoo pitäs tehä. Miksei ne sitt tee mitää? Mitää muuta täänkää vaalikaude aikana tapahtunu, ku se, että lottoarvonta siirtyy myöhemmäks ja tulee pöllökanavalta. Ja yks single ilmestyy syksyllä. Törkeetä! Jos ne vielä merisää saa siirrettyä kymmentä minuuttia aikasemmaks, nii sittenkö on hyvä. Joo, mutt alkoholipolitiikastaha mu piti kirjottaa. Se on hirmu tärkee asia, vaikkei alkoholi mulle mikää ongelma ole. Joskus ota siideriä, mutta sitäki vaa ruoa kanssa niinku jotku ottaa viinii. Viinit ei sovi mulle. Kerra oti kaks lasillista punkkuu ja heti rakastui yhtee kitaristii, joka ei ollu ees levyttäny. Mutt hei, mä en tajuu, miks se yks ministeri ehdotti, että keskiolut pitäisi siirtää Alkoo. Haloo, onks se ikinä käyny Alkossa? Se on nämligen ihan täynnä viinaksia jo nyt, ei sinne mahu yhtää pul-

loo enempää. Jos sinne roudaa marketi kaikki keskarit ja situkat, ei sinne mahdu pullon pulloo brenkkuu. Brenkku pitää heivaa keskari tieltä sieltä jonneki. Vaan minne? Mulla olis siihe ehotus. Viinit vois siirtää ruokakauppoihi ja huoltamoille. Kirkkaat viinat vois viedä maalikauppoihi samaa hyllyy, missä muitaki liuottimia myydää. Sitte pitäis vielä löytää joku mesta värillisille viinaksille. Ehkä niitä vois tilata huomiota herättämättä netistä? Ja nyt tulee tän muotiblogi muotiosio. Mu mielestä on hienoo, että suomalaiset miehet pukeutuu nykyää rohkeasti. Paidato karju terassilla on upee näky. Ei haittaa, vaikka on kakskytkiloa ylimääräistä, jos on hyvät tatuoinnit ja luottokortissa limittiä jäljellä. Ja entäs naiset? Mä ainaki pukeudu yksinkertasesti ja vähii vaatteisii. Mä en haluu olla miehelle mikää sudoku vaa avoin kirja. Reijo Honkonen

Ruokasaarnaaja

Ruokaministeri Maailmasta ja myös Suomesta puuttuu ruokaministeri. Ruokaministerin valta ja vastuu olisi pääministerin yläpuolella. Ruokaministerin vaalit pidettäisiin kerran vuodessa ja valitsijamiehiksi valittaisiin tarpeeksi monta henkilöä jokaisesta sosiaaliluokasta. Ruokaministeriehdokkaiden pitäisi perustella, miksi he soveltuisivat vastuunalaiseen tehtävään. Ehdokkaiden pitäisi tietää, mitä on ravitseva ja terveyttä edistävä ruoka. Heidän pitäisi tietää myös, miksi nykyiset ravitsemussuositukset eivät ehkäise sairauksia. Ehdokkaiden tulisi tuntea myös kaikki ne ravintoaineet, mitä ihminen tarvitsee päivittäin ja mistä ne saadaan. Ja tietysti myös se, kuinka ruoat tulee valmistaa niin, että ravintoainehävikki on mahdollisimman pieni. Ruokaministeriehdokkaan tulisi tietää myös mistä raaka-aineet ovat lähtöisin ja kuinka ne on kasvatettu ja ruokittu. Ruokaministeri huolehtisi myös heikkokuntoisista, ajattelemattomista tai muuten vain sekavista kansanedustajakollegoistaan. Ruokaministerin päätehtävä olisi luoda uskoa suomalaisiin ja saada kansanedustajat edustamaan Suomea muulloinkin, kuin sen yhden vaalipäivän ajan. Ruokaministeri määräisi lain, jonka mukaan kansanedustajilla pitäisi olla työkokemusta vähintään kymmenen vuotta ja työhaastattelussa soveltuvuustesti. Tietysti kaikkien ministereiden ja kansanedustajien työsuhde olisi määräaikainen. Ellei töitä olisi tarpeeksi, niin sitten joutuisi kelakorvauksille, ellei taskussa sattuisi olemaan jonkun ammattiliiton jäsenkortti. Töitä tehtäisiin silloin, kun sitä on. Ei sinne mentäisi twiittailemaan muotipuku päällä ihan vaan, kun ei ole muutakaan tekemistä. Edustamaan mentäisiin, jos ammattitai-

to riittäisi. CV:t pitäisi näyttää ylpeänä koko kansalle. Kansanedustajathan ovat veronmaksajien duunareita, eikö se niin mene. Ruokaministeri olisi kaikkien lakien yläpuolella, koska hän palvelisi vain kansaa. Ruokaministerin tehtäviin kuuluisi mm. selvittää, miksi suomalaiset sairastuvat diabetekseen, miksi meille syötetään kolesterolilääkkeitä vastoin kaikkia päteviä tutkimuksia ja miksi eläinrasvaa on välttämätöntä syödä. Miksi kouluissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa ja muissa valtion ja kuntien ylläpitämissä laitoksissa syötetään suomalaisille niin ala-arvoista ruokaa. Ja minkälaisella ruoalla se ala-arvoinen ruoka pitää korvata? Ruokaministerin tehtävä olisi haasteellinen ja yksinäinen, sillä ainoa tuki tulisi kansalta. Se ei tulisi Hyvä veli -järjestöltä, ei Bilderberg-ryhmältä, ei sydän- eikä diabetesliitolta, eikä muiltakaan hämäriltä hemmoilta. Ruokaministerin työhuoneeksi varattaisiin kilometrin syvyydessä oleva salainen bunkkeri, johon eivät tehoaisi tehokkaimmatkaan ydinaseet, eivätkä THL:n pääjohtajan kommentit, saatikka ruokateollisuuden lipevien konsulttien lähestymisyritykset. Ruokaministerillä pitäisi olla aina uusiutuvia valeasuja, jotta hän pääsisi käymään rakkaittensa luona, jotka eivät myöskään tietäisi mitä hommia hän tekee. Tietenkin ruokaministerillä pitäisi olla peitetyö, vaikka joku sellainen harmaantunut, huomaamaton historiantutkija. Suomessa ruokaprofessorin titteli on jo väitelty. Hänen tehtävänään on lisätä ymmärrystä ja tietämystä ruuasta kulttuurisena ja sosiaalisena ilmiönä. Pohtia sitä moniulotteisuutta, jolla suomalaiset valitsevat ruokansa ja kertoa tuloksista tut-

kimuksen ja opetuksen kautta. Hänen mukaansa on todella hauskaa päästä tulevien opettajien kanssa miettimään, miten Suomen peruskouluissa pitäisi lähiruokaa, ruuan ympäristövaikutuksia ja muita tämän kaltaisia asioita tarkastella eri oppiaineissa. Professorin mielestä haudan vakava asia on todella hauska. Terveyttä edistävä ja ravitseva ruoka ei näytä ehtineen vielä hänen kalvosulkeisiinsa. Onko käynyt jälleen niin, että ihmisen asialla olevalta ihmiseltä on aivot pesty väärällä pesumenetelmällä ja kieli voideltu. Ei hänessä ole ainesta ruokaministeriksi. Ruokaministerin tehtävä ei olisi hauska, hän puhuisi vain asiaa, eikä tarvitsisi avustajia, erityisasiantuntijoita eikä muitakaan, koska hän tietäisi asiasta kaiken. Suomalaisten veronmaksajien edun vuoksi valitaan seuraavissa vaaleissa meille tärkein ministeri, ruokaministeri. Muut ministerit voivat sitten vähitellen seurata perässä, kun pääsevät korruptiokahleistaan ja muista minä- sinulle -suhteistaan eroon.

Jari Rossi Keittiömestari

6 3 · 20 13

| Ä ks


DynaMics

PERJANTAINA 9.8.

Kartanokievarissa Äänekoskella 31.8.-1.9.2013

Dynamics on yksi tasokkaimmista karaoketaustaisista laulukilpailuista Suomessa. Kilpailun aikana voit nauttia laulamisesta ja esiintymisestä aivan uudella tavalla! Saat suoran palautteen esityksesi jälkeen alan monipuolisilta osaajilta. Kilpailupaikalla on myös musiikkibisneksen kykyjenetsijöitä. DynaMics voi olla Sinun keinosi päästä huima askel eteenpäin!

CHAINERECTION

HUOM! Vain 150 laulajaa pääsee mukaan! Ilmoittautumismaksuun, 25 euroa, sisältyvät 2 x lounas ja pullakahvit.

& KYMMENES LEGIOONA

Neljä KilpailUsarjaa Naiset ja Miehet sekä Naiset ja Miehet +45 v.

Liput 5e

HUIppUpALkINNOT! pääpalkintona sarjojen voittajille Sony- ja MadBoytuotteita. palkintojen yhteisarvo yli 3 000 euroa.

palkintojen yhteisarvo yli 3 000 e

Yhteistyössä:

ILMOITTAUDU HETI karaokelaitteet.fi --> DYNAMICS

KapeenKosKi oy Euro-Dynamics Oy

TULOSSA 24.8. OLAVI UUSIVIRTA

WWW.PUBMARKUS.FI

ÄÄNEKOSKEN TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA MUUTOS KONGINKANKAAN JA SUMIAISTEN TERVEYSASEMIEN AUKIOLOON 12.8.2013 ALKAEN Konginkankaan ja Sumiaisten terveysasemat ovat 12.8.2013 alkaen avoinna MA-TO klo 8-16 ja suljettuina perjantaisin (PE-SU). 1.8.2013

Äänekosken terveyskeskus

RAVINTOLA MAJAKKA

Lauantaina 10.8. klo 21.00-01.30

HELMER PESONEN & JOUKO LUKKONEN (JOKERIT) AVOINNA KLO 10 - ILTAMYÖHÄÄN · SUOLAHDEN SATAMA · A-OIKEUDET · 014-544 545 · TERVETULOA

AVOINNA 09-02, AINA

Tilitoimistopalveluja ammattitaidolla • Yrityksen perustaminen • Kirjanpidot • Kausiveroilmoitukset • Palkanlaskennat • Palkkojen ym. vuosi-ilmoitukset • Laskutukset • Tilinpäätökset • Veroilmoitukset Kauppakatu 12 A 12, 44100 Äänekoski tilipalvelu.marja-leena@kotinet.com www.tilipalvelumarja-leena.fi

Puh. 040 589 0158

Nyt on avattu PIKAHUOLTO! · Rengasmyynti · Peräkärryn myynti/vuokraus · Akut myös asennettuna Ollaan yhteydessä! Jaska p.0400 371 383

Lounas arkisin

Neste Oil Äänekoski

Kotakennääntie 55, p. 014-522073 Avoinna ark. 6-21, la 8-21, su 9-21

LUKUVUOSI ALKAA MA 26.8.2013 Myyntineuvottelija Marjut Juntunen puh. 040 730 4234 marjut.juntunen@aksa.fi

Mari Koistinen äKs | 6 3 · 2 0 13 mari.koistinen@aksa.fi

UUSIEN OPPILAIDEN ILMOITTAUTUMINEN 1) Tiistai 20.8.2013 klo 17-19 Ilmoittautuminen paikan päällä Koskelassa (Rautatienkatu 25, Äki) TAI 2) Ke-pe 21.-23.8.2013 Ilmoittautuminen nettilomakkeella. Vanhojen oppilaiden ilmoittautumisaika on 8.-14.8.2013.

15 Ilmoittautumiohjeet myös nettisivuillamme www.koskelansetlementti.net/tanssi


SKV-avain 894734 ÄÄNEKOSKI RÖMMI, RT, 2h+k+s   

59,5m²

Siistikuntoinen kaksio puiston laidalla. Kaikki pintamateriaalit on uusittu, kylpyhuone laatoitettu ja keittiön kaapisto-ovet vaihdettu. Takapihan terassilla valokate. Mh.67843,61 e, Vh.69500 e Otsontie 4 as 3.

ÄKS 63  
ÄKS 63  

Äänekosken kaupunkisanomat