Page 1

GLUURBUUR

pagina 5,6,7,8,

programma gluren bij de buren 2012

De Gluurbuur 9 december 2012

Vijfde editie Gluren bij de Buren Amersfoort!

Zondag 9 december 2012 13:00 - 18:00

Gratis toegankelijk; vrijwillige bijdrage gewenst

111 woonkamers; alle wijken van Amersfoort

5jaar gluren bij de buren

a m e r s f o o r t

g a d n o z

c e d 9 2 201

Vijfde editie van Gluren bij de Buren

111 WOONKAMERS 333 OPTREDENS Kultlab, Zonnehof 3a, 3811NC, Amersfoort, info@glurenbijdeburen-amersfoort.nl, www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl


Gluren bij de Buren door de jaren heen. Vijf jaar met bijzondere momenten:

20 08

2

Het begin

Projectteam

De oprichter van Gluren bij de Buren is Siep Stronks. Hij liep stage bij ZIMIHC en kopieerde het project naar Amersfoort.

Siep zocht steun; meerdere handen en hoofden maken immers licht(er) werk. Hij betrekt Sijmen, Teun en Dirkjan bij de organisatie.

>

De Gluurbuur 9 december 2012

Vijfde editie van Gluren bij de Buren

Beste gluurders,

I

n 2008 begonnen we met vijftig woonkamers. Nu, vijf jaar later, zijn we uitgegroeid tot het grootste woonkamerfestival van Nederland, waarbij elke Amersfoortse creatieveling zich kan presenteren aan kunst- en cultuurliefhebbers. Van een organisatie die vergadering hield tijdens een avondje Champions League zijn we nu uitgegroeid tot een serieuze stichting die zich inzet voor de Amersfoortse amateurkunst en de leefbaarheid binnen de wijken van de stad. Via deze onpersoonlijke weg wil ik alle partners, met in het bijzonder de Alliantie en Gemeente Amersfoort, enorm bedanken voor de samenwerking die ons bij de vijfde editie heeft doen belanden.

Amersfoort weer in vervoering!

A

fgelopen jaren zijn er veel hoogtepunten geweest. Van een kindervoorstelling in Schothorst tot honderden housende jongeren in het studentencomplex van het St. Joseph in de binnenstad. Van een Slavisch mannenkoor in Liendert tot prachtige Turkse gedichten in Kruiskamp. De kracht van het project Gluren bij de Buren is dat het divers, toegankelijk, laagdrempelig en vooral gezellig is en dat willen we dit jaar weer bewijzen.

A

fgelopen vijf jaar hebben wij gezorgd voor ruim 1400 (!) unieke optredens van honderden Amersfoortse artiesten. Dit jaar hebben wij een record aantal aanmeldingen binnen gekregen, wat wederom bewijst dat er in de stad veel vraag is naar laagdrempelige podia voor artiesten. Daarom hebben wij zeker de ambitie om dit project de aankomende vijf jaar uit te blijven voeren. Het liefst met een nieuwe aanwas jongeren, waarbij het organiseren van inspirerende en leuke evenementen in het bloed zit.

B

uiten al het enthousiasme van onze deelnemers, bedanken we ook alle bezoekers die een vrijwillige bijdrage doneren in één van de 111 spaarpotten in de woonkamers. Mede hierdoor krijgen we het voor elkaar dat de begroting van Gluren bij de Buren door slechts 50% subsidiegelden wordt gedekt, wat in onze ogen een gezonde situatie is. Hopelijk geven jullie dit jaar ook weer gul, zodat we volgend jaar nóg mooiere nieuwe edities van Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen kunnen realiseren. Ik wens u veel plezier bij de vijfde editie van Gluren bij de Buren.

Z

ondagmiddag 9 december is Amersfoort voor de vijfde keer in de ban van Gluren bij de Buren. Dit jaar doen we er weer een schepje bovenop: in maar liefst 111 woonkamers, verspreid over de hele stad, krijg je ’s middags 333 kansen om je te laten verrassen door Amersfoortse gastvrijheid en plaatselijke artiesten. Met het project Gluren bij de Buren presenteert de organisatie Stichting Kultlab op één middag het beste dat Amersfoort te bieden heeft op het gebied van de amateurkunst. In elke wijk worden tenminste

drie woonkamers omgetoverd tot mini concert- of theaterzaal, welke nooit langer dan tien minuten fietsen van elkaar verwijderd zijn. Iedere voorstelling vindt minimaal drie keer plaats, waardoor je er meerdere keuzes hebt. Speciaal ter ere van het lustrum van Gluren bij de Buren hebben we dit jaar een krant ontwikkeld. In het midden van deze Gluurbuur vind je het gehele programma van de vijfde editie van Gluren bij de Buren. Zo kun je in een oogopslag zien waar er op 9 december bij jou in de buurt gegluurd kan worden.

Leuke feitjes Dankzij Gluren bij de Buren hebben plaatselijke artiesten door de jaren heen 1410 optredens gegeven; In totaal hebben 481 woonkamers hun deuren geopend voor gluurders; Gluren bij de Buren heeft ook een zomereditie: Struinen in de Tuinen. 16 juni 2013 is de tweede editie; De bewoners van het studentenhuis St, Joseph zijn de jongste woonkamereigenaren. De oudste woonkamerei-

Met gluurbare groet,

genaar is een dame van 89 die dit jaar voor de eerste keer meedoet;

Siep Stronks Projectleider Gluren bij de Buren 2008 t/m 2012.

De organisatie heeft door de jaren heen met 22 verschillende partners samengewerkt om het project tot een succes te maken.

Colofon Foto’s: Henry Krul, Bas Stoffelsen, Bram Petraeus, Hans Niezen, Bernd Oschelda, Frans Kanters Vormgeving: Akimoto


ATIS ENTREE

De ruggengraat Samen met het projectteam zocht Siep naar een stevige ruggengraat voor Gluren bij de Buren. Woningbouwcorporaties Portaal, de Alliantie en de Gemeente Amersfoort waren meteen enthousiast.

De eerste editie:

>

>

Op 14 december 2008 kon er voor het eerst gegluurd worden in Amersfoort. 50 woonkamers deden mee en het project werd meteen zeer enthousiast ontvangen.

De Gluurbuur 9 december 2012

3

RON JAGERS KUNST AANJAGER

ZONDAG 14 DECEMBER 2008 50 WOONKAMERS 150 OPTREDENS

WWW.GLURENBIJDEBUREN-AMERSFOORT.NL

De Amersfoortse cultureel ondernemer Ron Jagers is onder andere betrokken bij de Stille Fanfare en de Kunstlimo. Ron is ook de drijvende kracht achter Staalkaart, het 45 euro kunstproject en verschillende galerieën. In welke wijk woon je en woon je er goed? Heb je al veel contact met de buren?

De Gluur-App!

Ik woon fantastisch in het Leusderkwartier. Hier organiseren we iedere keer opnieuw Sofie Aan Tafel. In het kader daarvan hebben we al heel wat buren op bezoek gehad, maar ook in het dagelijkse leven kunnen we prima met de buren overweg.

Gluren bij de Buren gaat met de tijd mee. In samenwerking met onze vrienden van Zaphyrion hebben we een mobiele app ontwikkeld, waarmee we je het gluren nóg makkelijker maken. Download de app via deze QR-code en stel je persoonlijke programma samen, zoek informatie over de artiesten of navigeer naar de dichtstbijzijnde gluurplek.

Heeft Gluren bij de Buren meerwaarde in een stad als Amersfoort?

VOUCHER Proef Zweden! In elke deelnemende woonkamer koffie en koekjes van IKEA

Gluren bij de Buren biedt de Amersfoorters een prettig breedte-overzicht van de kunstenaars die Amersfoort bevolken. Het aardige is dat je er zowel amateurs als (semi-)profs kunt zien en beluisteren. Voor zowel ervaren kunstenaars als opkomend talent biedt Gluren een laagdrempelig platform, waar zij naar hartenlust kunnen experimenteren en uitvoeren. Het zou mooi zijn als deze breedte gecombineerd zou kunnen worden met het meer uitgekristalliseerde werk. Neem bijvoorbeeld een voorstelling van Isaäk Hofland, een optreden van Sander Hop, of wat dan ook en zet dit niet in een theaterzaal, maar op het kantoor van Harold Warmelink. Zo kun je zien en horen dat je met hard werken een hoger niveau kunt bereiken.

Heb je zelf wel eens gegluurd? Wat is je daarvan bij gebleven?

Kom naar de Swedish Food Market van IKEA Amersfoort en ontvang, tegen inlevering van deze voucher, een trommel PEPPARKAKA gemberkoekjes voor maar 2.49. Deze actie is alleen geldig t/m zaterdag 22 december 2012 bij IKEA Amersfoort. Zolang de voorraad strekt.

Uiteraard heb ik wel eens gegluurd. Ik kan me nog die keer herinneren dat het zo verschrikkelijk druk was dat je in de binnenstad nergens meer binnen kon komen. Ik ben toen naar de buitenwijken gefietst en heb daar ontzettend veel energie gezien en ervaren bij jongerentheater.

Wat is voor jou de reden om te gaan Gluren? En ga je dit jaar nog gluren? Ik wil pareltjes zien en ga daarom dit jaar ook weer gluren. Er staat al een artiest op het lijstje die ik graag zou zien; bij de anderen laat ik me graag verrassen. Misschien is het niks. Misschien is het erg leuk. Dat is Gluren bij de Buren: geen voorgekauwde prak, maar juist één grote verrassing.


20 09

Nieuwe vormgeving

Winnaar bronzen Kei De eerste editie zat erop en Gluren bij de Buren werd genomineerd voor de provinciale cultuurverkiezingen en sleepte uiteindelijk de ‘Bronzen Kei’ in de wacht.

4

>

Voor de tweede editie kiezen we ervoor om de huisstijl te veranderen. De glurende buurman door de luxaflex wordt het nieuwe beeldmerk van Gluren bij de Buren. Tijdens de tweede editie doen er 75 woonkamers mee.

Teun vertrekt

>

Na de tweede editie besluit Teun te stoppen met zijn inzet voor Gluren bij de Buren. Hij gaat zich focusses op zijn studie en muzikale carrière in Nijmegen.

De Gluurbuur 9 december 2012

Koos Koolstra Groot- woonkamerbezitter Woningbouwcooperatie de Alliantie is sinds de start van Gluren bij de Buren een van de belangrijkste partners voor het project. Koos Koolstra is directeur van de Alliantie. Welke wijk woon je? Heb je het daar naar je zin? Ik woon in het Leusderkwartier en woon daar nu 7 jaar met veel plezier.

Waarom hechten jullie er zoveel waarde aan om dit project te ondersteunen?

Glueren in de zomer

Gluren bij de Buren verbindt mensen in de wijk met elkaar! Het project doet dat op een laagdrempelige wijze met muziek, theater en kunst in het algemeen. Als woningcorporatie werken we aan vitale wijken waarin het essentieel is dat mensen elkaar kennen, ontmoeten en aanspreken. Gluren bij de Buren helpt mensen om die ontmoeting zelf te organiseren en inhoud te geven.

Welke wijken springen er voor jou het meest uit in Amersfoort? De binnenstad (waar mijn dochter en kleindochter wonen) vind ik top.

Heb je zelf wel eens gegluurd bij de Buren? Zo ja, wat is je bijgebleven? Al een tijdje geleden was ik in het Leusderkwartier bij een huiskamerconcert: goede muziek (want het moet wel enige kwaliteit hebben) en leuke nieuwe ontmoetingen.

opmaak.indd 1

Hassan Elammouri bruggenbouwer Arteganza en Gluren bij de Buren zijn al enkele jaren nauw met elkaar betrokken. Wat heeft Arteganza wat jou betreft betekend voor Gluren bij de Buren? Arteganza en Gluren bij de Buren werken sinds de 2de editie samen. Door mooie muziek uit alle windstreken bij Gluren bij de Buren te presenteren hopen we samen mensen bij elkaar te brengen. Andere culturen hebben vaak meer te bieden dan angst en onbekendheid. Spannende muziek van mensen met een andere achtergrond dan je zelf, kan veel betekenen. Het vormt het bewijs van de universele kracht van muziek en mensen.

Vorig jaar was je nog gastheer in een van de deelnemende woonkamers! Wat is je bijgebleven?

Als partner en tevens fan van Gluren bij de Buren, voel ik me zeer betrokken bij dit evenement. Het gaat om een warme sfeer en gastvrijheid die je in de woonkamers treft. Dit kun je met geen enkele pen beschrijven zonder dit zelf mee gemaakt te hebben. Het is allemaal laagdrempelig, de saamhorigheid en het samenzijn is geweldig. Je ondekt steeds meer de schoonheid van verschillen van mensen in deze stad.

Nog tips voor dit jaar om te gaan Gluren bij de Buren? Dat is een moeilijke vraag. Wat ik tot nu toe gezien heb is fantastisch. Elk jaar zijn er weer nieuwe verrassingen te ontdekken. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Verder wens ik iedereen een aangenaam verblijf bij Gluren bij de Buren.

aFTERPARTY:

06-11-12 15:33

Tijdens de vijfde editie van Gluren bij de Buren zijn er ruim 600 mensen actief bezig als gastheer/gastvrouw of als artiest. Om alle deelnemers te bedanken organiseren we ook dit jaar weer de afterparty in Zandfoort aan de Eem. Naast een goede maaltijd wordt de avond muzikaal omlijst door verschillende artiesten die eerder op de dag al hun opwachting hebben gemaakt. Voor meer info over de afterparty: www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl


programma 2012 De Gluurbuur 9 december 2012

5

Vathorst

Nieuwland

Kattenbroek/Vathorst 1

2 1

6

5

4

1

1

jan-coppens band Locatie Tijden

marlies van houwelingen

2

De liedjes zijn herkenbaar, voelbaar en vooral… heel aanstekelijk! Mooie melodieën, rake teksten en up-tempo nummers wisselen elkaar af.

2

2

Theatergroep Babel brengt culturen bij elkaar met deze scène uit het nieuwe theaterstuk ‘YOU’ RE MY SISTER?’.

3

gideon & bram

Gaastgracht 3 15.15 / 16.30 / 17.30

Soms verhalend, doorgaans toegankelijk, meestal verzonnen, maar altijd persoonlijk. Wat ontdek jij in de poëzie van deze dichters?

Locatie Poortersdreef 23 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30 Twee stemmen, één akoestische gitaar en een mix tussen eigen repertoire en covers met een lekker soul- en bluesrandje.

4

5

Een interactief poppenspel genaamd ‘poezenland’, waarin de poezen de was, kunstjes en spelletjes doen, voor en met kinderen.

6

5

De Baander 7 14.30 / 15.45 / 17.00

1

De Baander 26 15.15 / 16.30 / 17.30

2

3

Theatersportvereniging ongekend Locatie Tijden

Bruggensingel Noord 40 15.15 / 16.30 / 17.30

Met uw input maken deze theatermakers een schitterende en vooral humoristische voorstelling.

4

Het hedonistisch verbond Locatie Tijden

Solo’s, duetten en koormuziek van Schubert met pianobegeleiding van Sabrina Avakova.

Bolwerk 10 13.00 / 14.15 / 15.30

Denk Tom Waits met een zwart Nederlandstalig sausje.

victory boogie woogie 5

Heerlijke oldies én de hits van nu, herkenbaar voor jong en oud.

De Wingerd 34 13.45 / 15.00 / 16.15

Een verrassend en interactief concert, waarbij het publiek bepaalt welke wending het optreden krijgt.

klein koor o.l.v. Hannie slingerland

Locatie Suzannapolder 21 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Bob visser & Marco Plu Locatie Tijden

De makers van het enige échte Gluren bij de Buren lied zijn weer terug met een vrolijke noot een een zweem melancholie.

De Strang 1 13.45 / 15.00 / 16.15

De Ontmoeting 37 13.00 / 14.15 / 15.30

Een gemengd a capella huiskamerkoor dat hoofdzakelijk meerstemmige Balkanliederen ten gehore brengt.

joop en de begonia’s

Locatie Tijden

Balkankoor Horus Locatie Tijden

Copy of paradise

Locatie Het Wolfseind 20 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

6

5 6

Eigenzinnig en eigenwijs en laat zich niet in de hoek zetten, laat staan in een hokje plaatsen. Een unieke mix met invloeden uit de dance, techno en ambient. Vaste gluurkost.

poppentheater jodokus Locatie Meijepolder 88 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

4

Amersfoorts Vocaal ensemble

Locatie Tijden

Joke witsen & Niek hermsen Locatie Tijden

3

Kleine Kreek 42 13.45 / 15.00 / 16.15

Verwacht een a capella selectie van eigen repertoire met een voorproefje van het komende concert rondom de Amersfoortse schilder Caspar van Wittel.

Gevarieerd optreden van Mozart tot Queen met leuke meerstemmige muziekstukjes uit musicals en films.

4

2

Cortez

Locatie Tijden

Tourdion Petitfour Locatie Huizenkade 2 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Waterscheerling 83 14.30 / 15.45 / 17.00

Akoestische cover songs gespeeld door driekoppig bandje. Laat je verrassen.

4

3

K-JEM Locatie Tijden

3

Na een half jaar intensief oefenen klaar om de woonkamer te veroveren met een energieke set en eigen repertoire.

Locatie Sterrenkroos 49 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Braamberg 20 13.00 / 14.15 / 15.30

Deze band weet de sfeer vanaf het eerste akkoord neer te zetten, om zonder enige concessies een gluurmiddag lang prachtige eigen nummers ten gehore te brengen.

grounded Locatie Lemmerkade 24 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Theatergroep babel

Old socks

Locatie Tijden

De buren zullen zeker niet klagen bij het intieme optreden van deze harpist. Uniek voor Gluren bij de Buren.

Blankvoorn 39 13.00 / 14.15 / 15.30

5

Twee beste vrienden gaan hand in hand met een eigen stijl, eigen nummers, gitaar, zang en soms zelfs rap.

Locatie Schellingwoudegracht 1 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

1

1

3

Locatie Tijden

6 4

1

4

2

3 3

2

Kattenbroek

Jeroen van den tempel Locatie Hooidonk 2 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00 Klassieke pianoconcerten met orkestbegeleiding op CD. Verwacht een likje Bach, een vleugje Haydn en een snufje Mozart.

1

Zielhorst

Indonongo Locatie Tijden

6 Van Lunterenstraat 21 13.00 / 14.15 / 15.30

Afrikaanse zang en dans op het tapijt.

2

Key70 Locatie Lieven de Keyerf 14 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

2

Deze band speelt covers uit de ‘zeroes’. Speciaal voor Gluren bij de Buren een passende sessie met nummers van onder andere Keane, Coldplay en IOS.

3

1

Amuzes Locatie Tijden

Berninistraat 17 14.30 / 15.45 / 17.00

Negen zangeressen schuwen het niet om de zang te omlijsten met theater.

4

3

4

Danger sign Locatie Tijden

Berninistraat 31 15.15 / 16.30 / 17.30

Beginnend bandje met een variatie van eigen nummers. Van lekkere rock tot rustige ballads.

A woman called sam Locatie Castellum 1 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15 Eerlijke liedjes met teksten die stuk voor stuk een verhaal vertellen en klinken als een strandwandeling op een zonnige namiddag.


programma 2012 6

De Gluurbuur 9 december 2012

Schothorst

Hoogland 1

Randenbroek

2

6

1

7 3

1

4

3

5

2

2

3 1

Honey Mizz eva

4

The ol’ foxes

Locatie Heer Halewijnpad 20 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Locatie Elegaststraat 24 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30

Een set creatieve musici die voortdurend vernieuwen en verbazen.

Folksongs, overgescheept vanuit Ierland tot in deze woonkamer in Schothorst.

5 1

2

Smartofore Locatie Tijden

De Bietenburg bv Locatie Tijden

3

Kolkrijst 7 13.00 / 14.15 / 15.30

Geernoutstraat 23 13.45 / 15.00 / 16.15

Echte mannen Locatie Tijden

Geniet wederom van bizarre sketches en nog idiotere liedjes. In een razend tempo trekt een heel rariteitenkabinet aan u voorbij.

2

5

Locatie Tijden

Nederlandstalige popliedjes met eigenzinnige teksten. Zowel humoristisch als ernstig.

7

Batostraat 2 13.45 / 15.00 / 16.15

bruin tapijt

De koffers

Een deel van het programma ‘Kleurplaat’, waarin muziek verweven wordt met poëzie.

4

dirty napkinz Locatie Heiligenbergenweg 84 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30 Onbetwist een poplegende in wording... En ondanks dat blijvend bescheiden.

Maarten willemse & Marleen anne

Kruiskamp

5

Even ontspannen bij twee cabaretiers. Kopje thee erbij?

4

3

Locatie St. Radboudstraat 32 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Improvisatietheater, waarbij het publiek input geeft met hilarische, ontroerende en dramatische scenes als gevolg.

Locatie Engweg 106 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

5

popkoor pebbles Locatie Heiligenbergenweg 144 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30 Een kei van een koor met een swingend en gezellig kerstrepertoire.

Nader te bepalen bluesband Locatie Park Schoonoord 21 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30

3

Een gelegenheidstrio met een buitengewone set met Perzische invloeden en uitstapjes naar de blues.

4

2

Stoutenburg 2

6

Huisregels

3 7

De optredens vinden plaats tussen 13.00 en 18.00 uur;

1

Duur van een optreden is maximaal 30 minuten; Iedereen is welkom in elke deelnemende woonkamer;

2

Reserveren voor een bepaalde voorstelling is niet mogelijk; Niet elke woonkamer is groot genoeg en ‘vol’ betekent ook echt ‘vol; je kunt het later altijd nog een keer proberen; Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Check de laatste upto-date ontwikkelingen op www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl Denk aan het milieu! Gluur met de fiets, het OV of de benenwagen

1

1

Gluren bij de Buren

Alle optredens zijn gratis toegankelijk; maar een vrijwillige bijdrage in de GBDB-spaarpot is gewenst;

Bisschopsweg 156 13.45 / 15.00 / 16.15

Groove, bezieling en swing. Jazz met een twist.

Locatie Rodderikweg 31 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Kerklaan 13 13.45 / 15.00 / 16.15

backfield brothers Locatie Tijden

Singer-songwriter met invloeden uit de jaren 60 en 70. Om stil van te worden.

De Vlijtstraat 1 13.00 / 14.15 / 15.30

Viermansformatie die Nederlandstalige luisterliedjes van eigen fabrikaat ten gehore brengt.

Mateo Alvarez Locatie Tijden

Grote hits uit de jaren 50 en 60. Nummers van o.a. Elvis Presley, Dean Martin, Cliff Richard, Fats Domino en Eddie Cochran.

3

Koning Nobelpad 12 13.00 / 14.15 / 15.30

2

Gaweinplaats 81 14.30 / 15.45 / 17.00

Aanplak Harrie Locatie Tijden

Drie meiden met top 40 nummers in een eigen jasje.

6

John ter weyden

Tess, Robin, Robin & Friends Locatie Tijden

De ‘intelligentere smartlap’ met ‘De Amsterdamse grachten’ in Zuid-Amerikaanse stijl en ‘Het kleine café aan de haven’ in salsa ritme.

4 1

4

3

Somebody’s Roots

4

Duo spielerei

Locatie Schimmelpenninckkade 11 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Locatie Tijden

Meesterlijke muzikanten met eigen liederen, gezongen in een meertalige mix.

Ode aan de muziek met theatrale en sfeervolle muziek.

Fee Schellekens

5

Waarwijckstraat 15 15.15 / 16.30 / 17.30

Locatie Planciusstraat 14 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Fee leeft in een wereld vol chaos. Deel deze ervaring en hij zal je leiden naar een wereld die je niet kent.

Liefde, angst en keerpunten in het leven met delta- en countryblues in de moerstaal.

Locatie Tijden

6

Een fijne akoestische mix van stevige rock, komische Ierse folk en opsweepende plaatjes van het Meridiaan DJ team als plots tussendoortje.

Ontdek de mooie Caisa Drum. Verwondering 100% gegarandeerd.

2

lajazz Locatie Stoutenburgerlaan 8a Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15 Een combo met drums, bas, saxen, gitaren en twee vocalisten. Mainstream jazz en gearrangeerde popstukken van bijvoorbeeld de Beatles voor je oren.

mooncrow Locatie Cabotstraat 4 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Van Galenstraat 30 13.00 / 14.15 / 15.30

mr. morris Locatie Stoutenburgerlaan 4 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Small water

Locatie Stuyvesantstraat 5 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

The missing pages + meridiaan Sound system

1

Singer-songwriter pur sang.

7

Giovanni della piuma Locatie Magelhaenstraat 43a Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00 In dertig minuten laat Giavonni je ervaren wat er met electronische muziek mogelijk is.

3

ziporra tieman Locatie Stoutenburgerlaan 5 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30 Raakt als singer-songwriter met haar melodische kleine liedjes zelfs het meest afgelegen huisje in Stoutenburg.


Zondag 9 december

programma 2012

De Gluurbuur 9 december 2012

7

Liendert/Schuilenburg

Leusderkwartier

Vermeerkwartier

6 3

1

5

7

2

4

2

1

2 3

4 3

4 5

1 5

9 8 1

Leuke kleine liedjes in de huiskamer Locatie Tijden

Voltastraat 13 13.00 / 14.15 / 15.30

Locatie Tijden

Locatie Tijden

6 Galvanistraat 8 13.45 / 15.00 / 16.15

Sfeervolle lounge, broeierige jazz en een zwoele Cubaanse ambiance zijn de ingrediënten voor een aangenaam concert.

3

4

7

Een semi akoestisch bluesrock-optreden met zowel eigen nummers als Evergreens.

Locatie Johan Karmanhof 28 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30

De Klei jezelf gek in deze woonkamer. Voor jong en oud.

Twee akoestische gitaren met zang van vijf meiden. Meezingen middels het meebrulboekje is gewenst.

Locatie Tijden

8 Woestijgerweg 172 13.45 / 15.00 / 16.15

4

Locatie Tijden

3 Ariaweg 344 15.15 / 16.30 / 17.30

Locatie Tijden

Ariaweg 147 13.00 / 14.15 / 15.30

4

4 5

6

6 4

7

Locatie Tijden

Geïnspireerd op jaren 60 helden als Jimi, John, Janis en Jim, maar dan met een een moderne ingewikkelde muzikale popdraai.

Een gevarieerd en veelzijdig repertoire met veel ruimte voor improvisatie. Alledrie de optredens zijn verschillend.

voorheen met matthijs

5

Anna Paulownalaan 27 13.45 / 15.00 / 16.15

maria en arjen Locatie Tijden

Utrechtseweg 159 15.15 / 16.30 / 17.30

Van Maerlantlaan 5 13.00 / 14.15 / 15.30

Songs van The Beatles, The Stones, Everly Brothers, Cliff, The Shadows, Ray Charles, Status Quo, The Eagles en Elvis.

6 Anna Paulownalaan 21 14.30 / 15.45 / 17.00

Mia Wittop Koning Locatie Tijden

Klassieke zangliederen van Kurt Weil met mooi pianospel.

7

7

Danique kos Locatie Tijden

Verhoevenstraat 14 14.30 / 15.45 / 17.00

Danique Kos trommelt er ook tijdens deze vijfde editie van Gluren bij de Buren weer vrolijk op los. Nu nog in Amersfoort, binnenkort in Amerika.

d5 Locatie Hobbemastraat 42 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30 A capella in een geheel eigen stijl. Diverse nummers worden schijnbaar moeiteloos aaneengeregen tot een aantrekkelijk en afwisselend repertoire.

Sixties generation Locatie Tijden

Improvisatietheater met lef waarbij het verhaal, de personages en de dialogen ter plaatse worden verzonnen.

3

Crash Jazz

Brederolaan 16 13.45 / 15.00 / 16.15

Dwaze gedichten en serieuze poëzie wisselen elkaar af, waardoor je op het verkeerde been wordt gezet of wordt geraakt. Muzikale intemezzo’s zorgen voor een vrolijke break.

Woestijgerweg 3 14.30 / 15.45 / 17.00

Mooie liedjes van Beatles tot ABBA, en alles daartussen in, met uitstapjes naar de blues en eigen composities.

7

Locatie Prins Willem-Alexanderlaan 12 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Locatie Tijden

mozartboys Locatie Tijden

professor meneer

Albert Cuijpstraat 43 13.45 / 15.00 / 16.15

De intigrerende en talentvolle singer-songwriter Tamara heeft een kwaliteitsband om zich heen verzameld.

1

2

bob’s your uncle Locatie Tijden

Op de Berg 3

Bisschopsweg 43 13.00 / 14.15 / 15.30

De 70’s herleven op een semi-akoestische wijze met drie gewone (gezins)mannen, die regelmatig gruizig rocken voor een klein publiek.

5

1

play dirty Locatie Tijden

Klezmerband speelt en zingt Jiddische liedjes met een lach en een traan.

2

Aldegondestraat 105 Doorlopend

Niet geprogrammeerd? Neem je instrument achterop de fiets en sluit aan bij deze eerste jamessie van Gluren bij de Buren 2012.

Funky singer-songwritermuziek met een tintje blues, jazz en humor. Dit maal met een extra smaakje.

Zandbergenlaan 41 13.45 / 15.00 / 16.15

de officiële gluren bij de buren jamsessie

peper&Zout Locatie Tijden

9 Kletzmaar

Aldegondestraat 98a 13.45 / 15.00 / 16.15

Muziekcovers van toen en nu op een intieme wijze gebracht door twee jonge zangeressen en een gitarist. Daarnaast een expo door de bovenburen.

Liedjes als het zondagmiddaggevoel geïnspireerd door de jaren 60, de jazz en alledaagse dingen.

5

L’unique Locatie Tijden

Bachweg 24b 14.30 / 15.45 / 17.00

lena Locatie Tijden

Zandbergenlaan 2 13.00 / 14.15 / 15.30

Try-out van een nieuwe voorstelling met mooie, zelfgeschreven liedjes in theatervorm.

Twee vrouwen in een dialoog, waarin zwijgen en spreken elkaar afwisselen, de rollen worden gewisseld en regisseur Pieter Jongsma licht toe.

2

De fluit en gitaar vormen de basis voor dit bijzondere klassieke optreden.

delicious 4 Locatie Tijden

Voor de vijfde keer op rij fantastische kinderdans en zang in mooie kledij.

duo mabis Locatie Tijden

Locatie E. Meijsterweg 11 Tijden 13.00 t/m 17.00

Tejaterthuis

Zwaluwenstraat 101 13.45 / 15.00 / 16.15

Locatie Johan Karmanhof 14 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

De zingende jukebox

kidsshow Locatie Frederik van Blankenheymstraat 33 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Locatie Tijden

3

1

Left luggage

99 1/2

Henkenbare blues en R&R-covers uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70.

Het Klei Atelier

2

7

Zangvogelweg 4 14.30 / 15.45 / 17.00

Deze Nederlandstalige singer-songwriter had de liefdesbaby van James Taylor en de 3J’s kunnen zijn. Bizar, maar waar.

Arnhemseweg 155 13.00 / 14.15 / 15.30

Intiem gitaar-zangduo met Franse chansons, jazz en het Nederlandse lied.

Even out

Jacco haker Locatie Tijden

5 Duo true colors

Het leven komt voorbij en verder... zegt de artiestennaam genoeg.

2

1

6

Vrijwillige bijdrage gewenst! Gluren bij de Buren is mede mogelijk gemaakt door de bezoekers. Na elk optreden gaat de desbetreffende artiest of woonkamereigenaar met de spaarpot langs. Met uw bijdrage geeft u de Amersfoortse amateurkunst een steuntje in de rug. De opbrengst van Gluren bij de Buren 2012 wordt volledig gebruik voor de realisatie van de zomereditie van Gluren bij de Buren: Struinen in de Tuinen.


programma 2012 8

De Gluurbuur 9 december 2012

Centrum 12

3

11

4

10

15

13

2

6 1

14 9 16

7 8 5

1

Lily baron

5 Binnen de Veste 10 13.00 / 14.15 / 15.30

Locatie Tijden

Locatie Tijden

Akoestische bewerkingen van nummers van onder andere Jaques Brel, Eva Cassidy en Trijntje Oosterhuis.

2

3

totlast

monnikenwerk

8 Weverssingel 7A 15.15 / 16.30 / 17.30

Beneden de Berg

4

4

3 5

6 8

5

Locatie Tijden

Een gevarieerd programma bestaande uit zowel zachte en dansbare nummers uit de recente hitlijsten.

Het beste wat Amersfoort te bieden heeft achter de draaitafels.

Gesproken columns van de radio komen nog intiemer en directer over in woonkamersferen.

Maaike haneveld

Mini-editie van het theatrale literaire podium van De War! Een aantal schrijvers lezen nieuw en oud werk. Geniet van hapklare tekstbrokjes, dialogen en vreemde voorvallen.

Baspartout laat u diverse moderne originele schilderijen en zeefdukken zien van (inter)nationale moderne kunstenaars als bijv. Jacqueline Schäfer en vele andere.

klein on-y-chante

Soesterkwartier

1001 nacht

7

Burg. de Widtstraat 5-121 13.00 / 14.15 / 15.30

9 Zonnehof 6 14.30 / 15.45 / 17.00

De muizen dansen op tafel wanneer Senza Tempo speelt. In speciale setting dankzij onze partner Govaert Makelaardij.

Met Kapitein Rob is een muzikaal avontuur gegarandeerd. Van rock tot funk en van jazz tot blues.

3

1

4

mariposa De Bosch Kemperlaan 7 15.15 / 16.30 / 17.30

1 kindertheatergroep jan dori

Fill in the blanks Locatie Tijden

Appelweg 38-56 13.00 / 14.15 / 15.30

Dak eraf met deze tienkoppige (!) band die speciaal voor Gluren bij de Buren een akoestische set speelt.

3

De fourillo’s

Locatie Puntenburgerlaan 56 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Locatie Roerstraat 17 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Koning Jan Dori en Koningin Globelia bereiden zich voor op het grote Koning en Koninginnefeest.

Verwacht jaren ‘60 en ‘70 nummers met een Nederlands jasje: soms nog met de originele teksten, soms voorzien van eigen lyrics.

2 Gitaartrio jeroen, kees en Co

4

guido de wijs

Locatie Puntenburgerlaan 44 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Locatie Soesterweg 410 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30

Spelen gitaar en zingen daarbij tweestemmig zeemansliederen en ‘gouwe ouwes’.

Stadscolumnist leest voor uit eigen werk.

5

Mooie liedjes met zang en piano waar elke burenruzie mee kan worden opgelost.

Gevarieerd eigentijds en klassiek a cappella koor. Van gusualdo tot jazz.

Locatie Tijden

toon van mil

Locatie Tijden

De Remise 19 13.45 / 15.00 / 16.15

Breestraat 8 13.45 / 15.00 / 16.15

2

Nederlandstalig luistermuziek die aanzet tot collectief zwijgen en ademloos luisteren.

8

senza tempo

Locatie Tijden

duke springfish

Locatie L. Nicasiusdwarsstraat 13 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Waargebeurde verhalen van twee schrijvers die behoefte hebben aan een gezonde samenleving.

Locatie Tijden

Weverssingel 44, unit K 15.15 / 16.30 / 17.30

5

Trillende muren met deze zinderende buikdansgroep.

6

Beestenmarkt 43 14.30 / 15.45 / 17.00

16 kapitein rob

Locatie Tijden

Staat als een huis met bestaande nummers die op eigen wijze worden vertolkt.

Tafelkoor oeps!

12 baspartout

Locatie Muurhuizen 33-B Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30

Locatie J.Tolliusstraat 7 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

9

Locatie Tijden

15 bouke bruinsma

Locatie Muurhuizen 201a, unit P Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Locatie L. Nicasiusstraat 13 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

sarah morton & Iwystars iwanjka

11 033 - dj collectief

Een band met rake woorden, een warm tokkelende gitaar en een stem die vertelt, fluistert, schreeuwt.

Een 14-koppig koor met een zeer gevarieerd repertoire: van klassiek tot modern.

10

7

Locatie Lieve Vrouwestraat 44 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Appelmarkt 17b 13.45 / 15.00 / 16.15

Locatie Herenstraat 20 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

Locatie P. Buyslaan 24 Tijden 15.15 / 16.30 / 17.30

1 2

vocalgroep akkoord

Hang lekker achterover met deze mooie en leuke luisterliedjes op gitaar.

14 the central line

10 thud hola

Jackin’ house van een Amersfoortse grootmacht met hapjes van chefkok Ernst, cocktails van Michiel en decor van Adinda.

7

Locatie Langegracht 26 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

Indrukwekkende songs met zang, akoestische- en elektrische gitaar, saxofoon en percussie.

Deze band is te typeren als een eigentijdse, muzikale ‘sfeerverhoger’ die elke straat ten goede komt.

phien rosenthal, tsjimmie de haan & klary van der pol

13 eric van houten

Valkestraat 10 13.00 / 14.15 / 15.30

Een stand-up comedy setting in de woonkamer met zo nu en dan een verhaal van één van de talenten van StoryAwards.

Swingen en meezingen met nummers van The Beatles, The Stones en James Brown maar ook Nederlandstalige helden als De Dijk en Doe Maar.

3

Locatie Tijden

Locatie Tijden

Locatie Tijden

2

berkhout & bloemhof

Locatie Muurhuizen 78 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Een trio met zang, Portugese gitaar, verschillende fluiten en een Indiase tanpura.

1

9

Locatie St Janskerkhof 11 Tijden 13.45 / 15.00 / 16.15

Locatie Coninckstraat 18 Tijden 14.30 / 15.45 / 17.00

4

Zuidsingel 39 13.00 / 14.15 / 15.30

Meeslepend, eenvoudig, ongecontroleerd, gevoelig, hartverwarmend en betrokken.

6

Maarten van norren

the malalala Involved all stars

Locatie Soesterweg 412 Tijden 13.00 / 14.15 / 15.30

10 Rahim biglari Locatie Tijden

The gents

Arnhemseweg 22 13.45 / 15.00 / 16.15

Verhalen geïnspireerd op Oosterse en Westerse mystiek, filosofie, psychologie en literatuur.

Rustige en dansbare up-tempo nummers van deze poprock legendes in wording.


Programma krijgt meer kleur De organisatie gaat een intensieve samenwerking aan met Arteganza om de culturele diversiteit in het programma te bevorderen.

>

95 woonkamers melden zich aan om mee te doen aan de 3de editie van Gluren bij de Buren. Uiteindelijk doen er 80 mee.

AAngeboden: 80 woonkamers 240 optredens

De Gluurbuur 9 december 2012 VAN 13.00 TOT 17.00 UUR

OOK BIJ U IN DE BUURT!

BIJ DE

GRATIS ENTREE

20 08

BIJ DE r ndAg 12 decembe

zo

www.glur en bij de

20 10

aangeboden: 75 woonkamers 225 optredens decemberl zondag 13 t.n eb ur en-ame rs foor

50 WOONKAMERS 150 OPTREDENS

www.glur en bijd

At.n m le r s f o o r t bu re n-ame rs foor oort! Alle wijken van Amersf ontwerp

A K I M OTO

AAngeboden: 80 woonkamers 240 optredens ontwerp

13.00 tot 17.00 | gratis entree

WWW.GLURENBIJDEBUREN-AMERSFOORT.NL

9

13.00 tot 18.00 | gratis entree

20 09

ZONDAG 14 DECEMBER 2008

A m e r s f o o r t

Gluren blijft groeien

A K I M OTO

20 10

BIJ DE

foort! Alle wijken van Amers

13.00 tot 18.00 | gratis entree

decemberl zondAg 12 t.n eb ur en-ame rs foor www.glur en bijd

foort! Alle wijken van Amers ontwerp

A K I M OTO

stichting Kultlab presenteert

5jaar gluren bij de buren

20 12

g zonda

9 de2c 201

FC Amersfoort is een nieuwe beweging in de stad. Met voetbal als metafoor hoopt de FCA zoveel mogelijk Amersfoortse strijders de muzikale eredivisie in te krijgen. Dat kan alleen maar met een goede basis, top (cultuur-) klimaat en goede trainingsaccommodaties (=podia!).

Vijfde editie van Gluren bij de Buren

ontwerp: akimoto.nl

20 11

a m e r s f o o r t

Gideon Hofland coach van FC Amersfoort

111 WOONKAMERS 333 OPTREDENS

In welke wijk woon je zelf? Soesterkwartier: het leukste dorp binnen Amersfoort met bewoners in allerlei soorten en maten, die altijd in zijn voor een feestje.

w w w . g l u r e n b i j d e b u r e n - a m e r s f o o r t . n l

Heeft Gluren bij de Buren meerwaarde in een stad als Amersfoort? Zeker, omdat het popcultuur naar de huiskamers brengt en een podium biedt aan nieuw talent. En er is zoveel talent in Amersfoort, dat er eigenlijk te weinig plek is om dit allemaal zichtbaar te maken.

Heb je zelf wel eens gegluurd? Wat is je daarvan bij gebleven? We hebben zelf al heel wat af gegluurd en zullen blijven dat doen. Er staat ook een recensie op onze website van het optreden van Dirty Napkinz tijdens de vorige editie. Bijzonder is de ontspannen manier waarop publiek en artiesten met elkaar in contact komen en genieten van de optredens. En vergeet niet de gastvrijheid van de geweldige inwoners van Amersfoort.

Wat is voor jou de reden om te gaan gluren? En ga je dit jaar ook nog gluren?

22 dec t/m 6 jan 14:00uur en 16:00uur De Veerensmederij, Amersfoort Kaarten: hollandopera.nl

Onze reden om te gluren is om nieuw talent te spotten en soms ook om te zien welke schilderijen de buren aan de muur hebben hangen. Natuurlijk gaat de FCA weer in groten getale de huiskamers in op zoek naar nieuwe strijders. Die komen op onze alsmaar langer wordende lijst met spelers van de FC op de website. Zie hiervoor www.fcamersfoort.com/spelers. Forza FCA!

hollandopera.nl


20 11 10

Gluren in Nieuwegein?

Gluren in de Tuinen? We kregen steeds meer de vraag waarom we ook niet gingen gluren in tuinen. Zo ontstond het idee voor Struinen in de Tuinen. Hetzelfde idee; maar dan in de buitenlucht. Het projectplan voor Struinen in de Tuinen wordt geschreven.

>

We krijgen de vraag of we Gluren bij de Buren ook in Nieuwegein willen organiseren. Wij zeggen uiteraard geen nee. Inmiddels zijn we alweer een editie verder en is de tweede editie op 24 februari 2013 een feit.

>

De Gluurbuur 9 december 2012

JELTE TUINSTRA muzikale Duizendpoot

Jelte speelde de eerste twee edities mee met Gluren bij de Buren. Daarna heeft hij nog regelmatig opgetreden tijdens de afterparty met zijn coverband ‘Stamppot’. Momenteel is hij vooral druk met zijn band Valerius, waarmee hij onder andere door Azië tourt. Heeft Gluren bij de Buren meerwaarde in een stad als Amersfoort? Wat zo goed is aan Gluren bij de Buren is dat het zulke laagdrempelige podia creëert voor (jonge) artiesten. Bij Gluren bij de Buren heb ik ooit met een rock band in een flat gespeeld, uitkijkend op een super mooie skyline. Soms kom je in zulke lijpe situaties terecht. Het is een heel goed concept en je komt er van alles tegen.

Wat had jij als jonge, talentvolle muzikant aan een festival als Gluren bij de Buren?

GBDB SCHORT:

Elke gastheer/gastvrouw is tijdens Gluren bij de Buren te herkennen aan het Gluren bij de Buren schort. Elk jaar staat er weer een andere spreuk op. ‘Een goede buur valt niet ver van de boom` of ‘Doe alsof je thuis bent` stonden er al op bij eerdere edities.

Doe alsof je thuis bent 11 DEC 2011 ~ AMERSFOORT

Daardoor hebben altijd veel kunnen experimenteren, omdat je als band vaak in een compleet nieuwe setting terecht komt. Zo krijg je ook de kans iets nieuws van jezelf te laten zien.

Je staat met Stamppot dit jaar weer op de afterparty in Zandfoort aan de Eem. Heb je er zin in? Ik heb met Stamppot een paar keer op de afterparty gespeeld en dat was altijd te gek. Alle muzikanten die tijdens Gluren bij de Buren hebben gespeeld mogen samen met ons meespelen en dat zorgt voor een zeer leuke wisselwerking.


20 12

Struinen in de Tuinen.

Nieuwe huisstijl

Amersfoort kan zich opmaken voor de geboorte van Struinen in de Tuinen. Op 17 juni 2012 doen in totaal 75 tuinen mee door heel Amersfoort. De eerste editie is meteen een groot succes met 8000 bezoekers. De tweede editie van Struinen in de Tuinen staat gepland op 16 juni 2013.

De voorbereidingen voor de vijfde editie van Gluren bij de Buren zijn begonnen. We kiezen ervoor om een nieuwe huisstijl te nemen. We stappen af van de luxaflex en gaan voor de iconische ogen.

>

De Gluurbuur 9 december 2012

11

ROBERT KOOLE ondergrondse programmamaker Robert is een bezige bij in de Nederlandse popindustrie. Hij is labelbaas van Cool Buzz, boeker van acts bij Goomah Music en programmeur van poppodium de Kelder. Tijdens Gluren bij de Buren treden er bijna 111 artiesten op uit Amersfoort. Artiesten genoeg in de stad dus. Maar is er wel genoeg plek om al die acts een podium te bieden? Het is mooi dat er blijkbaar zoveel talent is in de stad. Er zijn redelijk wat plekken in de stad waar klein opkomend talent een plekje heeft om hun muziek aan mensen te laten horen. Als programmeur van De Kelder probeer ik altijd op de hoogte te blijven van wat er in de stad leeft en wat er gebeurt. Voor veel lokaal talent is de Kelder nog een maatje te groot om vol te trekken. Vandaar dat we altijd ons best doen om lokale bands te laten supporten bij grotere artiesten. Helaas nemen grotere bands steeds vaker hun

eigen voorprogramma’s mee. Ik vind dat jammer, omdat ik vind dat een podium het lokale talent een kans moet geven zich te ontwikkelen op een groter podium.

Heeft Gluren bij de Buren een meerwaarde in een stad zoals Amersfoort? Jazeker, het is een mooie manier om veel opkomend talent in een korte tijd aan een groot publiek te tonen. Talentontwikkeling is heel belangrijk. Uiteindelijk zit-

ten daar de artiesten tussen die op een dag doorbreken naar een groter publiek.

Ga jij zelf Gluren op 9 december? Misschien vind je wel dat ene nieuwe talent voor een voorprogramma? Ik ga er zeker zijn. Ik vind het een tof initiatief en een goede manier om op de hoogte te blijven van het lokale talent. Ik streef er naar om zoveel mogelijk lokale bands een plekje te geven binnen onze programmering.

GUIDO DE WIJS Stukjes schrijver nodig. Je moet als toeschouwer snel van hot naar haar kunnen fietsen. Bovendien: de stad ademt vertrouwen, veiligheid en verbondenheid. En swingt.

Heb je zelf wel eens gegluurd? Wat is je daarvan bij gebleven? Ik heb vijf jaar geleden gegluurd. Ik had een geraffineerde route uitgestippeld en kon op die manier maar liefst vijf optredens bijwonen. Ik zal nooit vergeten hoe een gitarist voor een hoog oplaaiende open haard langzaam gebraden werd terwijl zijn gitaar weg smeulde. Nog nooit zo´n barbecue gezien.

Guido de Wijs is columnist van Algemeen Dagblad en schrijft graag over zijn geliefde stad Amersfoort. Daarnaast schrijft hij liedjes en boeken. In welke wijk woon je zelf? Woon je er fijn? Ik woon op een schitterende plek in Schothorst. De wijk komt vaak negatief in het nieuws vanwege allerlei narigheid in het bos, maar

ik kan je vertellen dat al mijn buren zeer gastvrije mensen zijn.

Heeft Gluren bij de Buren meerwaarde in een stad als Amersfoort? Gluren bij de Buren heeft absoluut meerwaarde voor Amersfoort, juist omdat het evenement zo goed past bij onze middelgrote stad. In Utrecht is Gluren bij de Buren verdwenen, dat zegt voldoende. Gluren heeft intimiteit

Wat is voor jou de reden om te gaan Gluren? En ga je dit jaar nog Gluren? Ik ga weer meedoen, omdat ik de organisatie perfect vind, de gastheren en -vrouwen altijd bijzonder aardig zijn, maar bovenal omdat de gasten zo geïnteresseerd FCA_Stickerts.indd 1 01-11-12 14:38 zijn in kunst. Ik heb tijdens mijn optreden altijd korte gesprekken Gluren bij de Buren is mede mogelijk gemaakt door de bezoekers. tussendoor met iedereen: die Na elk optreden gaat de desbetreffende artiest of woonkamereigelaagdrempeligheid en betrokkennaar met de spaarpot langs. Met uw bijdrage geeft u de Amersfoortheid is uniek. se amateurkunst een steuntje in de rug. De opbrengst van Gluren bij de Buren 2012 wordt volledig gebruik voor de realisatie van de zomereditie van Gluren bij de Buren: Struinen in de Tuinen.

Vrijwillige bijdrage gewenst!


De vijfde editie We pakken extra uit! 9 december kan er in het ongelofelijke aantal van 111 woonkamers gegluurd worden. Tijdens het schrijven van deze tekst hebben we nog geen idee hoe het 9 december gaat worden. Een ding is echter zeker. Het animo voor Gluren bij de Buren is fantastisch en overweldigend.

12

De Gluurbuur 9 december 2012

IKEA FOTOACTIE!

BIJ DE

Spot IKEA in een gluursetting en win!

Nieuw dit jaar bij Gluren bij de Buren is de fotoactie! Met de fotoactie maak je kans op een IKEA cadeaupas t.w.v. 100 euro. Wat moet je doen? In elke woonkamer is er wel iets van IKEA te vinden. Spot IKEA in een interieur op een van de Gluren locaties in een mooie gluursetting

en post die online via Twitter. Gebruik hiervoor @gluren en de hastag #IKEA. Na het weekend maken we de winnende foto bekend via Twitter!

FrieslandCampina draagt Amersfoort een warm hart toe en daarom is er tijdens Gluren bij de Buren 2012 in elke deelnemende woonkamer Chocomel, Friesche Vlag koffiemelk en Appelsientje te vinden!

Bedankt!

Pim v/d Berg cultuurheer Pim van den Berg is sinds 2006 raadslid bij Gemeente Amersfoort. Vanaf oktober 2011 werd hij wethouder van Amersfoort met de portefeuilles Ruimtelijke Ontwikkeling en Projecten, Cultureel Klimaat en Stadshart. Heeft Gluren bij de Buren meerwaarde in een stad als Amersfoort?

W

e willen Gluren bij de Buren zo laagdrempelig mogelijk houden. Daarom is het altijd en voor iedereen gratis toegankelijk en dat zal het altijd blijven. Daarom zijn we deels afhankelijk van onze partners, die binnen het project een financierende of adviserende rol vervullen en hiermee de noodzakelijke ondersteuning bieden. Gluren bij de Buren was nooit mogelijk was geweest zonder de financiële bijdrage van Gemeente Amersfoort en woningbouwcoöperatie De Alliantie. Daarnaast hielpen ook de organisaties Portaal, Smink Advocaten, Stad Amersfoort, Baspartout en Govaert Makelaardij het project finan-

Gluren bij de Buren Amersfoort is altijd op zoek naar nieuwe partners! Kijk gerust op onze website voor meer informatie: www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl of www.kultlab.nl

Gluren bij de Buren is een productie van Kultlab. Deze organisatie organiseert, creëert, initieert en arrangeert diversiteit, muzikaliteit en creativiteit. Naast Gluren bij de Buren is Stichting Kultlab verantwoordelijk voor Struinen in de Tuinen, Into the Woods, de Nachtbrigade en Het Fabeltjesstrand. Meer info: www.kultlab.nl

Huisregels Gluren bij de Buren

De optredens vinden plaats tussen 13.00 en 18.00 uur;

Duur van een optreden is maximaal 30 minuten;

Heb je zelf wel eens gegluurd? Wat is je daarvan bij gebleven?

Iedereen is welkom in elke deelnemende woonkamer;

Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat muziek gegluurd, van a capella acts tot bandjes, die in sommige gevallen daarna een doorbraak kenden. Dit geeft ook weer aan hoe vooruitstrevend de programmering is.

Het aanbod is enorm en je kunt helaas niet overal bij zijn. Ik ben altijd blij als ik drie of vier optredens heb kunnen zien, maar dan weet ik dat ik nog zoveel gemist heb. Toch hoop ik dit jaar weer zoveel mogelijk te kunnen zien.

cieel op de goede weg. Naast een financiële bijdrage voorziet FrieslandCampina elke woonkamer van warme chocolademelk. Ook IKEA Amersfoort doet mee, zij voorzien elke woonkamer van koffie, koekjes en thee. En als laatst.. Wat zouden we beginnen zonder alle vrijwillige bijdragen van de bezoekers? Ruim 4000 euro haalden we tijden Struinen in de Tuinen 2012 op, waarmee we weer een prachteditie van Gluren bij de Buren konden realiseren.

Kultlab!

Alle optredens zijn gratis toegankelijk; maar een vrijwillige bijdrage in de GBDB-spaarpot is gewenst;

Zeker. Niet alleen draagt het bij aan het muzikaal karakter van de stad, het laat ook duidelijk zien hoe bewonderenswaardig de gastvrijheid van de bewoners is.

Wat is voor jou de reden om te gaan gluren? En ben je van plan dit jaar weer te gaan?

A M E R S F O O R T

Reserveren voor een bepaalde voorstelling is niet mogelijk;

www.smink-advocaten.nl

Niet elke woonkamer is groot genoeg en ‘vol’ betekent ook echt ‘vol; je kunt het later altijd nog een keer proberen; Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Check de laatste upto-date ontwikkelingen op www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl Denk aan het milieu! Gluur met de fiets, het OV of de benenwagen

Gluurbuur  

Gluren bij de Buren door de jaren heen.Vijf jaar met bijzondere momenten. Deze krant bevat ook het programma!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you