Page 1


CORNELLÀ, UNA CIUTAT SOLIDÀRIA, 2012 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Departament de Solidaritat

Plaça dels Enamorats, 6 Tel. 93 377 02 12. Ext. 1450 Horari d’atenció: dilluns a divendres de 10 a 13 h

Punt de Solidaritat

C/ Mossen Andreu, 17 Tel. 93 376 28 00 A/e: punt-solidaritat@aj-cornella.cat Horari d’atenció: dilluns a divendres de 16 a 21 h


COOPERACIÓ


AMÈRICA DEL SUD


CATRATXHOS, ASSOCIACIÓ DE COOPERACIÓ AMB HONDURES Projecte:

Funcionament i despeses d’escolarització de l’escola Santa Teresa de Jesús i del centre de capacitació juvenil “Casa Populorum Progressio” País on s’actua: Hondures Si l’accés a l’educació en Hondures és un privilegi, a Tegucigalpa encara és encara més difícil d’aconseguir per la seva accessibilitat limitada. Catratxhos i el seu projecte tenen per objectiu escolaritzar de forma gratuïta, i amb qualitat, a nens/es i joves en situació d’extrema pobresa mitjançant el manteniment de l’escola i el centre de capacitació. A més, els alumnes amb més carències nutritives reben un recolzament alimentari diari i 31 joves de zones rurals poden continuar la seva educació secundària a la “Casa Populorum Progressio”, mitjançant un sistema de beques. En definitiva, és una contribució tant pel desenvolupament dels infants i joves de les comunitats indígenes, com per a la lluita contra la pobresa i a la promoció de la igualtat d’oportunitats entre home i dona, mitjançant el dret a l’educació i un desenvolupament integral.


ASSOCIACIÓ DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA ASTROLABIO Projecte:

Institució educativa “Virgen de la Candelaria” (II etapa) a Villa Maria de Triunfo País on s’actua: Perú Astrolabio i la seva contrapart, l’Instituto Pedagógico Nacional, segueixen amb el projecte de construcció de les aules de l’escola infantil a La Candelaria i amb el projecte educatiu. Els projectes que comparteixen fan possible que a aquesta comunitat es millorin les condicions de vida dels infants i de les seves famílies. Tanmateix, amb altres projectes de participació comunitària i mitjançant la construcció de l’escola de la qual es fan càrrec els mateixos pobladors, es reforça la implicació de la comunitat.


AMICS DE LA INSTITUCIÓ CLARETIANA Projecte:

Família - Escola, missió complerta

País on s’actua: Paraguai Fa 10 anys que les missioneres de la Institució claretiana van obrir dues aules a una escola a Lambaré (Asunción) i mitjançant beques AMIC afavoreixen l’escolarització de famílies amb dificultats socials i econòmiques. L’objectiu per aquest 2012 és apropar a les famílies i a la comunitat educativa, afavorint un diàleg i un espai de formació conjunt que millori la participació activa dels pares/mares en els estudis dels fills/es.


ASSOCIACIÓ DE VEÏNS LA GAVARRA Projecte:

Abastiment d’uniformes i material escolar País on s’actua: Nicaragua Fa 8 anys que l’associació manté la relació de cooperació amb els pares caputxins de Managua i l’Hogar Zacarias Guerra. Després d’una gran varietat de projectes engegats per millorar l’accessibilitat laboral, formativa i de seguretat dels infants i joves dels carrers de Managua, aquest any el seu objectiu és abastir d’uniformes i material escolar als 100 nens/es recentment incorporats a la Llar, que han patit una situació de dificultat (explotació laboral, física, sexual i emocional) i no tenien una llar.

FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT Projecte:

Apoderament de dones a la comunitat i millora de les condicions dels treballadors/es Països on s’actua: països de Centre Amèrica, Carib i regió andina Alguns dels projectes destacats de la Fundació Pau i Solidaritat es basen en l’apoderament de les dones de comunitats, oferint recursos de formació i coneixements dels seus drets. Altres projectes, constitueixen una millora de les condicions sociolaborals, sanitàries i tecnològiques de territoris, sempre amb el reforç del coneixement dels drets sindicals en tots els seus projectes.


ASSOCIACIÓ DE SOLIDARITAT AMB ELS INFANTS DE NICARAGUA Projecte:

“Got de llet”

País on s’actua: Nicaragua 700 infants de Managua no tenen cobertes les necessitats bàsiques d’alimentació, ja que les seves famílies no compten amb recursos suficients. El projecte de NICA, a través de l’escola Nueva Vida, ofereix diàriament un got de llet, servint així també com a incentiu per a que els infants assisteixin a l’escola i rebre educació. Actuar mitjançant l’educació és una manera de combatre el treball infantil i de reforçar el futur de les seves comunitats.


ASSOCIACIÓ D’EDUCACIÓ POPULAR CARLOS FONSECA AMADOR Projecte:

Producció, post-alfabetització a la Costa Atlàntica Sur de Nicaragua País on s’actua: Nicaragua Entre les moltes persones ja alfabetitzades mitjançant els projectes anteriors, a través del mètode “Yo si puedo” s’ha proposat la capacitació productiva en les parcel·les dels pobladors, introduint cultius d’hortalisses i cítrics. Amb aquestes introduccions a la seva alimentació s’espera reduir l’anèmia i altres malalties causades per la malnutrició.


CORNELLÀ SOLIDARI Projectes:

Formació per a la gestió i comercialització de productes de la cooperativa de dones a Jinotega País on s’actua: Nicaragua La cooperativa de dones a Jinotega, projecte engegat el 2010, ha anat avançant en el seu desenvolupament fins que ara, ja consolidat, vol seguir apostant per l’autonomia del col·lectiu de dones, aquest cop amb formació en la gestió i comercialització dels seus productes.

Rehabilitació de la casa materna País on s’actua: Nicaragua S’està rehabilitant un edifici per donar una atenció sanitària adequada a les dones embarassades de les zones rurals properes, i així disminuir els riscos derivats de l’embaràs i el part. Aquest projecte serà vital per millorar les condicions sanitàries de la seva població.

Embarcament de contenidors d’escombraries i rehabilitació d’un centre de secundària País on s’actua: Cuba Des del Port de Barcelona s’enviaran a Mariel (Cuba) un gran nombre de contenidors que s’han cedit a l’entitat. Aquests contenidors suposaran una millora en la gestió dels residus. El segon projecte, que ha començat aquest 2012, és la reconstrucció d’un centre de secundària, que es portarà a terme en 2 fases i finalitzarà el 2014. Una iniciativa en educació és sempre un progrés en el desenvolupament futur de la població més jove.


ÀFRICA


FUNDACIÓ JOSEP COMAPOSADASINDICALISTES SOLIDARIS Projecte:

Programa de formació i d’inserció al mercat de treball per als joves de la Wilaya de Tetuán 2012-2016. Fase I País on s’actua: Marroc El projecte, que s’inicia aquest 2012 i amb previsió de seguir el seu desenvolupament fins al 2016, de Sindicalistes Solidaris i la seva contrapart, FDT-UGTM, vol ser un seguiment i una millora dels projectes que s’han dut a terme fins ara, apostant per la formació i millorar la capacitat d’inserció laboral de la joventut de diferents ciutats del Marroc. Aquesta any s’incorpora al projecte un estudi de la situació laboral, per tal d’adaptar la formació a les realitats del mercat de treball, i un servei d’orientació i d’inserció laboral als que s’han beneficiat i es beneficiaran dels programes formatius.


CORNELLÀ AMB EL POBLE SAHRAUÍ Projecte:

Vacances en Pau 2012

País on s’actua: campaments de refugiats sahrauís, Algèria A l’estiu, famílies de Cornellà acullen a infants sahrauís dels campaments de refugiats de Tindouf, fent possible que coneguin una realitat sociocultural diferent a la que coneixen i evitin les condicions geogràfiques i climàtiques del desert durant juliol i agost. Aquest 2012 han facilitat l’acolliment de 8 nens i nenes sahrauís a famílies de Cornellà, contribuint d’aquesta manera a la millora del benestar i facilitant l’accés a l’atenció sanitària general i especialitzada. Per altre costat s’aconsegueix donar a conèixer la realitat del poble sahrauí mitjançant la relació amb les famílies catalanes i donar suport al procés d’autodeterminació del poble sahrauí.

NASSARA, SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Projecte:

Centre d’orfes Issouka

País on s’actua: Burkina Faso Un cop es va inaugurar l’orfenat, l’any 2011, es segueix amb l’equipament del material necessari per poder atendre i cobrir les necessitats bàsiques de nutrició, sanitat i estudi dels 70 infants. Aquest és un altre gran pas endavant per a que els nens/es comptin amb un lloc on poder pernoctar amb seguretat i condicions. A més, l’entitat també té dos projectes més vinculats al Centre d’Orfes: un hort comunitari i un taller de sabó de Karité.


ASSOCIACIÓ SOLIDÀRIA GENT TERANGA Projecte:

Projectes educatius i lúdics per a la infància de Senegal País on s’actua: Senegal Dos projectes de l’entitat fomenten la igualtat i el respecte als drets humans, especialment de la infància i adolescència de Senegal: “els amics Talibé” pels nens del carrer que inclou classes d’alfabetització, assistència mèdica, millora de la nutrició dels infants i d’hàbits higiene, recursos lúdics i educatius; L’altre projecte, “Ñoo bokk kër gi, Compartint a casa” Centre social, cultural i lúdic pel barri, continua oferint amb cursos d’informàtica, biblioteca i sala de lectura, sala de jocs i joguines, tallers d’arts plàstiques, etc.


IPI COOPERACIÓ, Associació Iniciativa pro Infància Projecte:

Salut materno-infantil a la zona North Wollo País on s’actua: Etiòpia L’àrea de North Wollo té una població d’1,5 milions de persones, un 50 % de les quals són dones. Aproximadament, només un 4 % pareixen amb assistència de personal qualificat. Amb l’objectiu de reduir la mortalitat i morbiditat materna i neonatal, aquest projecte invertirà en la millora de la infraestructura i equipament de la maternitat a l’Hospital General de Woldya per assistir a les dones embarassades i infants; en l’adequació d’un alberg temporal per a dones embarassades en el seu últim període d’embaràs i capacitació del personal de l’hospital, així com de la comunitat.


CORNELLÀ SOLIDARI Projecte:

Auto abastiment a Njore i sanejament de latrines de l’Hospital de Yemessoa País on s’actua: Camerun Els projectes es desenvolupen a la zona rural de Njore dirigits a les dones i a l’hospital de Yemessoa, al Camerun. Els objectius bàsics del projecte de Njore són el progrés de la dona i la comunitat mitjançant microcrèdits per mantenir els anteriors projectes d’impuls de l’agricultura, mantenint el progrés en la seva manera d’auto abastiment principal, l’agricultura. L’Hospital de Yemessoa, que dóna servei a una població d’unes dos mil persones, comptarà aquest any amb un projecte de manteniment: el sanejament de les latrines.


ÀSIA


AMICS DEL NEPAL Projecte:

Capacitació i formació de dones de la vall de Katmandú País on s’actua: Nepal Seguint amb el programa educatiu que des del 2006 va emprendre la ONG al Nepal, aquest any implantaran nous programes destinats a les dones de comunitats i barris més desfavorits de Katmandú. Aquests programes van des de l’alfabetització (escriptura, idiomes, matemàtiques) a educació sanitària i social, que ajuden a millorar les seves condicions de vida, així com les de la seva família i comunitat.


SENSIBILITZACIÓ


AJUNTAMENT DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT Principals campanyes de sensibilització a la ciutat:

Cicle de foment de la Pau: Entre tots construïm la Pau

El conjunt d’activitats que arreplega el cicle de pau i no violència, és un treball en que els centres educatius, esportius i lúdics, així com entitats, comerços, biblioteques i més espais de la ciutat uneixen esforços per arribar a tot els ciutadans de Cornellà, per treballar la pau mitjançant un ampli ventall d’alternatives (espectacles, xerrades, vídeo-fòrums, contes i tallers, etc).


XIII Fira de la Solidaritat

La Fira de Solidaritat és un esdeveniment que mostra els projectes i les entitats que estan treballant voluntàriament en aquest camp i d’aquesta manera fer sentir partícip, de la feina realitzada i els resultats de la cooperació, a la resta de la ciutat. El programa de la Fira es realitza conjuntament, entre l’Ajuntament de Cornellà i les entitats de solidaritat.

Cicle de Solidaritat: tardor-hivern i primavera

Un espai on compartir, des de diferents espais de la ciutat, projectes de cooperació i activitats de tot allò que envolta a la solidaritat, la igualtat de gènere, drets humans, valors com la pau, la tolerància, responsabilitat amb les desigualtats, el civisme, etc.


Propostes educatives

Es crea una oferta de recursos de les entitats per fomentar la solidaritat. Aquestes activitats proposades per part de les associacions de solidaritat es posen a l’abast de la ciutat i centres educatius a principi de curs. Aquesta és una nova línia de treball per desenvolupar la sensibilització de la solidaritat des de la infància i la joventut.

Formació

Des del Punt de Solidaritat s’organitzen cursos de formació i informació sobre la cooperació. Aquests van adreçat a entitats de cooperació i població en general. En aquests cursos es tracten els diferents àmbits de la cooperació: educació, gènere, drets, infància, voluntariat, etc.

CATRATXHOS, ASSOCIACIÓ DE COOPERACIÓ AMB HONDURES CAMPANYA:

Un projecte en comú 2012

Amb la voluntat d’apropar la realitat d’Hondures i explicar el projecte del Centre de Capacitació Juvenil Populorum Progressió, es finençarà la seva exposició i es faran xerrades (a destacar la del president de la contrapart ACOES Hondures, el Padre Patricio) i activitats a les escoles: venda de llibres a un euro, esmorzar solidari, berenars hondurenys, jocs, cartes d’escoles a alumnes del centre a Tegucigalpa i compartir material didàctic de Sensibilització.


AMICS DE LA INSTITUCIÓ CLARETIANA CAMPANYA:

Fent amics!

AMIC ofereix l’oportunitat de viure l’experiència de dedicar les vacances d’estiu cooperant a camps de treball amb joves i infants de Paraguai i República Dominicana. Mitjançant xerrades, exposicions i sopars solidaris, donen a conèixer la situació d’aquests països i el treball solidari que realitzen les missioneres i els/les voluntaris/àries amb indígenes i amb dones, en el camp de la salut.


ASSOCIACIÓ SOLIDARIA GENT TERANGA CAMPANYA:

Cornellà amb els infants de Senegal

Sensibilitzar amb un caire informatiu i lúdic, convidant a la solidaritat i l’associacionisme mitjançant activitats i esdeveniments que divulguin la cultura i costums senegaleses. La tolerància i la interculturalitat es treballa també sensibilitzant amb recollida de material, socis, la caravana solidària, exposicions i xerrades, participant a la fira de la solidaritat i distribució de calendaris.


CIJ MOWGLI CAMPANYA:

L’educació en el lleure: un camí cap a la integració social

La campanya de sensibilització d’enguany se centra en els quatre valors fonamentals que treballa l’entitat: respecte, empatia, cooperació i altruisme. Durant aquest curs s’està treballant per la integració dels infants nouvinguts a la ciutat, vetllant per una bona acollida al centre, integrant-los en les activitats dels espais, aconseguint treballar alhora els valors solidaris i de coneixement i sensibilitzar a la resta de població amb les realitats del barri i de la ciutat. El missatge del projecte és que és important que tots els infants puguin gaudir dels beneficis de l’educació en el lleure, que comporta en si mateix tenir en compte permanentment la inclusió, pel seu aprofitament, als infants que estan en risc d’exclusió. També s’han proposat que aquest curs s’estengui el seu missatge treballant amb escoles, mitjançant les Associació de Mares i Pares d’Alumnes de les escoles.


FUNDACIÓ JOSEP COMAPOSADA - SINDICALISTES SOLIDARIS CAMPANYA:

Testimonis de la cooperació sindical internacional Amb la itinerància d’aquesta campanya en format d’exposició, vídeo i altres materials divulgatius, es busca la manera de crear una conscienciació entre els treballadors/es catalans/es perquè coneguin les fites aconseguides mitjançant la cooperació sindical als països més empobrits durant els darrers 10 anys i els beneficis que aquests resultats poden significar pels treballadors/es de tot el món.

ASSOCIACIÓ D’EDUCACIÓ POPULAR FONSECA AMADOR CAMPANYA:

Ensenyar, aprendre, salvar-se

L’Associació ha editat el llibre “Ensenyar, aprendre, salvar-se”, gràcies la col·laboració de més de 60 persones de Catalunya, resta de l’estat i de Nicaragua. Es farà la presentació del llibre i debat sobre la mateixa temàtica: educació per al desenvolupament de la llengua, especialment les minoritàries i el dret a l’alfabetització i l’educació universal.


CORNELLÀ SOLIDARI CAMPANYA:

Sensibilització sobre la cooperació a l’Àfrica i Sud Amèrica

Des de Cornellà Solidari s’organitzen campanyes de sensibilització que acosten els projectes a la ciutadania de Cornellà i aconseguir així la col·laboració dels ciutadans i ciutadanes. Al llarg dels anys han impulsat diferents iniciatives com ara campanyes de recollida de material, xerrades, sopars solidaris, festival de dansa, xocolatades al campament oriental i debats. Aquest any, mitjançant la Xarxa d’escoles de la UNESCO, s’han implicat en un projecte de sensibilització amb joves emprenedors de Perú, raó per la qual rebran la visita del professor d’una universitat del Perú, que presentarà el projecte.

A.C.R. PEÑA DOMINÓ DE SANT ILDEFONS (Ajuda en Acció) CAMPANYA:

Sensibilització de la situació de pobresa als països del Tercer Món

Donar a conèixer la situació de necessitat en la que viuen nens i nenes amb les seves famílies a les seves comunitats, i així millorar les seves condicions de vida. A través de l’organització i participació en actes i activitats, com el dia d’Ajuda en Acció, arriben a la població per donar a conèixer les possibles maneres d’eradicar la situació de pobresa i donar continuïtat a l’apadrinament dels nens/es d’Hondures. La seva vinculació amb Ajuda en Acció també facilita que aquesta pugui treballar la sensibilització amb les AMPA.


ASSOCIACIÓ INICIATIVA PRO INFÀNCIA (IPI COOPERACIÓ) CAMPANYA:

Sensibilització amb els infants d’Etiòpia

L’entitat IPI Cooperació està molt present a les activitats de sensibilització de la ciutat. Aquest any per exemple a la festa de l’amistat del CEIP Dolors Almeda va participar amb tallers, espectacles i recollida de fons pels seus projectes a Etiòpia, volent fer arribar el seu projecte als visitants. Una altra de les tasques de sensibilització que IPI seguirà oferint, a les AMPA de les escoles de Cornellà i/o entitats, la seva implicació en esdeveniments, xerrades i activitats vàries, per trobar complicitat amb els seus projectes també dels infants, famílies i resta d’entitats/associacions.


Amb el suport de:

Cornellà, una ciutat solidària  
Cornellà, una ciutat solidària  

Projectes de cooperació que impulsen l'Ajuntament i les entitats de Cornellà arreu del món / Proyectos de cooperación que impulsan el Ayunta...