Åhléns höstmagasin 2017

Page 1

Det svenska skönhetsundret Möt entreprenörerna som vill göra världen vackrare

Modehöst Den stiligaste årstiden

är äntligen här!

Nordic noir Inredning med en mörkare inramning


#IFEELGOOD

COUTURE COLOR. EXTREME LONG-WEAR.

DIOR.COM

3 EFFECTS: MATTE, SATIN, METAL

THE NEW LIQUID LIP STAIN


Foto JASMIN STORCH

Till vänster: ­Fotograf­duon Bohman+Sjöstrand ­förevigar höstens skönaste ­accessoarer. Till höger: De sju skönhets­­entreprenörerna i stilfull formation framför ­fotograf Karl Nordlund.

Härlig höst! Titti Bratt, chefredaktör.

Överst: Iittala blåser liv i det finska glasriket. Vi gör ett spän­ nande besök bakom kulisserna. Underst: Bakom kulisserna på Bogesunds slott. Diarry ­Maréna i heta stolen.

Många fotograferingar som vi gör till magasinet sjuder av energi. Det här numrets omslag och huvudstory med några av landets ­främsta skönhets­entreprenörer var inget undantag. Det första jag slogs av när jag kom in på Bogesunds slott, där plåtningen gick av ­stapeln, var den härliga energi som våra omslagspersoner bjöd på. Sedan fick jag se den generositet och omtanke de visade för v­ arandra. Det har pratats mycket om det nya svenska skönhetsundret och efter att ha upplevt entreprenörernas passion och driv är det inte svårt att förstå varför. Läs deras inspirerande berättelser på sidan 16. Det här numret har vi vigt åt skönhet, både som bransch och som vardagslyx hemma i badrummet. Den du gör för din egen skull. För att det är kul och härligt att ta hand om sig själv ibland. Annars ser jag fram emot en stark modesäsong. På Åhléns bjuder vi på en massa nya modemärken och spännande samarbeten. Carin Wester blir till exempel en del av vår modefamilj och kommer att säljas exklusivt hos oss. Dessutom får Åhléns City i Stockholm ett helt nytt dammodeplan med en rad nya varumärken och lyxig department store-känsla. Vi går en härlig mode- och skönhetshöst till mötes!

Följ oss på instagram

Ha koll på det senaste inom Åhléns härliga bildvärld.

På soffbordet

På sidan 24 skriver vi om ­höstens skönaste inrednings­ trend, Nordic noir. Den här vasen har fått flytta in hos mig. Marimekko vas 395 kr Finns på utvalda varuhus

TITTI BRATT Chefredaktör

4x INSPIRATION

På handleden

Vem kan motstå handplockade rosor från Grasse? Inte jag. Aerin Rose de Grasse EdP 50 ml 1 695 kr

På axeln

Den perfekta väskan för säsongen är en vinröd skönhet i skinn och mocka Wera Stockholm axelbandsväska 799 kr

På promenaden

Nu kan höststormarna komma! I en värmande och snygg parkas är jag redo för väderombyte. Closed kappa 4 300 kr Finns på Åhléns City Stockholm MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

3


16 INNEHÅLL

24

HÖST 2017 56

07 JUST NU Powerkläder för kvinnor i karriären, kärleken till manchester och filmiska skönhetsfärger. Och mycket mer.

54 UTVALT Årstiden då vi gärna cocoonar inomhus har precis startat. Vi tipsar om hur du får middagsbordet att lyfta.

16 SKÖNHETSUNDRET Det svenska modeundret får kliva åt sidan – nu tar skönheten över. Vi har träffat entreprenörerna som leder utvecklingen.

56 MJUKT & TAKTILT Höstens finaste accessoarer som ger en mjukare och skönare vardag.

24 NORDIC NOIR Höstens härligaste inredning bjuder på en mörkare inramning med inspira­ tion från vårt nordiska designarv! 32 ÄLSKADE PROCEDUR Vi tipsar om produkterna som gör din hudvårdsrutin till ett rent nöje!

60 I HUVUDET PÅ LINA Hon har golvat Europa med sina ­färgsprakande mattor från Pappelina. Men var hittar Lina sin inspiration? 63 SNYGGT YTTRE Dun, klassisk jacka eller stilren kappa? Jakten på det perfekta ytterplagget har precis börjat!

34 AXLA STILEN Small, medium eller large? Det finns en perfekt väska för varje tillfälle.

66 BLOMSTERDROTTNING Vi besökte illustratören bakom Åhléns nya blomstermönster. Välkommen in i Malin Gyllensvaans grönskande värld.

36 CARINS VISION Efter mer än tio år i egen regi blir Carin Wester en del av en större helhet – Åhlénsfamiljen.

68 RÄTT GRUND Hemligheten bakom en lyckad makeup: Lägg en bra grund! Här är produkterna som får dig att hitta din nyans.

42 VACKRA LAGER Med vackra granitklippor som fond presenterar vi säsongens mattor.

70 ­ GLASKLART! Vi drog österut till landet där glas och porslin är en självklar del av livet – ­finska glasriket!

46 TRENDSÄKRA HÖSTEN Vi tar pulsen på några av de mest ­inspirerande riktningarna i modehösten. 50 HEM MED TOTÊME Så tog Elin och Karl klivet: Lämnade New York och packade ner bebis och sköte­ barnet Totême för ett liv i Stockholm.

50

70

74 FAVORITER Höstenas alla skönhetsfavoriter lockar till många ljuva stunder i badrummet. Njut!

86 ­ MIN PLATS PÅ JORDEN Johan Lindeberg om sitt nya kreativa ­centrum – en lada på skånska lands­bygden.

ÅHLÉNS MAGASIN

PRODUKTION Klintberg Niléhn CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg ART DIRECTOR Jessica E ­ ricsson CHEFREDAKTÖR Titti Bratt PRODUKTIONSLEDARE Johanna Strömqvist Hansson REDAKTÖR Blanca Sjöstedt LAYOUT Maria Seefried FOTOGRAFER Johan Avedal, Mikael Axelsson, Bohman+Sjöstrand, Arvida Byström, Bruno Ehrs, Philip K ­ arlberg, ­Marcus Lawett, Erik Lefvander, Jonny Mattsson, Karl Nordlund, RBLS, Jasmin Storch SKRIBENTER Elna Nykänen Andersson, Jessica Blockström, Elin af Klintberg, Blanca Sjöstedt, Maria Soxbo HÅR & MAKEUP Kalle Eklund, Åsa Elmgren, Sarah Grundén, Josefin Scherdin, Oscar Svensson STYLING Linnea Apelqvist, Ulrika ­Eriksson, ­Alexandra ­Ogonowski, Tereza Ortiz, Amanda Rodriguez, Fia Tegnér REPRO Linjepunkt TRYCK LSC Communications Europe ANSVARIG UTGIVARE Lina Söderqvist Åhléns kundservice 020-49 91 10, kundservice@ahlens.se. Med reservation för eventuella leveransförseningar, slutförsäljningar, prisjusteringar, tryckfel och att s­ ortimentet kan variera mellan ­varuhusen. Alla erbjudanden gäller tom 3/10 2017 om inget annat anges och kan ej kombineras med andra rabatter. På åhlens.se kan du se och köpa delar av vårt sortiment, se poängsaldo, adressändra, byta hemma­varuhus och ladda ned magasinet digitalt. Sortera det här magasinet som tidning på din närmsta återvinningsstation. Följ oss på facebook.com/ahlens instagram.com/ahlens youtube.com/byahlens

4

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

EU Ecolabel: PL/028/002 Använt papper bör samlas in och återvinnas
just nu HÖST 2017

Marville Road kavaj 1 899 kr byxor 1 599 kr

MODE

Powerdress!

MARVILLE ROAD VISAR VÄGEN

Marville Road fokuserar på basplagg utan att för den delen förespråka en stil som är basic. Designen är utformad för att kunna variera i oändligt många riktningar. – Marville Road är inte bara namnet på gatan där jag bodde i London. När jag visualiserar kvinnorna vi designar för tänker jag att de lever där. Dörr i dörr med vitt skilda ursprung, kompetenser, stilar och mål. Alla ska kunna bära våra kläder. Hur klär du dig för att öka din power? – Jag sätter gärna på mig en stretchblus i siden eller vår Elena blazer matchat med byxorna Mockingbird. De är våra storsäljare. Jag känner mig snygg och bekväm när jag klär mig enhetligt i en och samma färg. Ofta blir det mörkblått, benvitt eller nougat­beige. Sedan adderar jag gärna ett stort armband eller ett par härliga örhängen, både till vardag och fest.

Foto MIKAEL AXELSSON

Jenny Holmén arbetade som framgångsrik jurist i London. En mansdominerad bransch där kvinnorna ofta går gömda i mörka kostymer. Men det tog inte lång tid innan Jenny tröttnade på sin svarta dräkt. Hennes längtan efter feminina kläder för affärs­ kvinnor blev embryot till klädmärket Marville Road. – Jag ville skapa en feminin basgarderob med hållbara plagg som var lätta att tvätta. Kläder för kvinnor på språng, säger Jenny Holmén, grundare av Marville Road. Hon beskriver plaggen som legobitar. Delar som enkelt går att sätta ihop med varandra på många olika vis. – Man ska inte behöva packa en stor väska inför affärsresan. Det räcker med några få nyckelplagg som öppnar för flera möjligheter. Skandinavien är känt för minimalism och mode med rena snitt. Hur skiljer sig Marville Road från andra svenska märken? – Jag tycker att vi har lyckats skapa en tydlig röd tråd som går genom kollektionerna. Alla plagg är förenliga och sköna att ha på sig. Utmaningen ligger i att skapa tidlös design som känns ­upp­daterad, utan för hög trendkänslighet.

Marville Road finns på Åhléns City Stockholm.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

7


JUST NU LIVSSTIL

Ren logik

Klädvård är inte bara en fråga om stil och ekonomi. Omsorg av garderoben gynnar både dina favoritplagg och planeten. Att vädra, använda klädborste och breda galgar är några knep för att öka garderobens livslängd. Ett annat smart tips är att tvätta med Washologi fintvätt. Ett högkoncentrerat tvättmedel som effektivt rengör kläderna redan vid 40 grader. Mjukmedlet från samma märke har dessutom en ekocertifierad vegetabilisk mjukgörare. Flaskorna är så snygga att de med fördel står framme! Washologi finns på alla varuhus och på åhlens.se.

Kärleken till manchester MODE

Happy Socks-grundarna Viktor Tell och Mikael S ­ öderlindh har gått vidare och startat ett nytt modemärke, The Cords & Co. Ett företag med fullt fokus på manchester. I höst hittar du deras allra första kollektion på Åhléns City ­Stockholm. – Vi älskar manchester och vet att alla människor har en relation till materialet, precis som de flesta har till denim. Men det känns som att manchester blivit lite bortglömt under vägen. Det vill vi ändra på, säger Mikael Söderlindh. Han fortsätter: – När man startar något måste idén komma från hjärtat, precis som Happy Socks gjorde. Utan vår kärlek till designstrumpor hade vi inte lyckats så väl med det. Därför var valet av manchester enkelt – for the love of Corduroy! Hur ser planen ut? – Redan nu i höst lanserar vi sju egna butiker i sex mode­städer

3x SAMMET

1. Fixa hemmaglamouren med doftljus i lyxförpackning. Victorian doftljus Lèvres Rouges 279 kr Finns på alla varuhus och åhlens.se

8

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

Washologi fintvätt 750 ml 159 kr

runtom i världen: Los Angeles, New York, London, Paris, Tokyo och Stockholm, samtidigt som vi också rullar ut vår onlineshop. Det känns otroligt spännande och roligt, egentligen ett helt overk­ ligt projekt som är fullständigt galet, vilket gör det så fantastiskt. Varför ville ni sälja Happy Socks och börja om på nytt? – Det har varit en fantastisk saga med Happy Socks och vi är otroligt glada över att ha lyckats färga världen med våra strumpor och underkläder. Vi ser dock att resan med Happy Socks precis har börjat och det är först nu vi egentligen på allvar når ut ordentligt globalt med vårt koncept. Även om vi sålde delar av företaget är både Viktor och jag i allra högsta grad fortfarande involverade. Vilka kommer att bära The Cords & co? – Alla mode- och manchesterälskare som letar efter ett vettigt alternativ till denim. The Cords & Co finns på Åhléns City Stockholm.

2. Smycka soffan med sammetsdrömmar i vinrött, smaragdgrönt eller dovt grått. Chhatwal & Jonsson kuddfodral 450 kr. Finns på Åhléns City Stockholm

3. Utmana höstmörkret med detaljer i pastell. Åhléns överkast Zelda 180x240 cm 1 099 kr Finns på alla varuhus och åhlens.se


HUGOBOSS.COM


JUST NU Closed

Libertine Libertine

SKÖNHET

FILMISKA FÄRGER

Frame Denim

Modedestination nr 1

UPPLEVELSE

Nu satsar Åhléns City Stockholm stort på mode och topprenoverar dammodeplanet. En lyxig department store-känsla, bättre tydlighet och en mängd nya och intressanta varumärken utlovas. – Vi kände att det var dags för ett ordent­ ligt ansiktslyft. Den största skillnaden blir varumärkesmixen och det nya inrednings­ konceptet, säger Maria Rahmström, varu­ märkeschef för mode på Åhléns. Varuhuset kommer till exempel att plocka in mattor och växter för att få flera rum i rummet. Det kommer även att tas fram nya fönster för att skapa rymd och ett ordentligt ljusinsläpp. Alla märken som har egna shoppar i varuhu­ set kommer också att renovera och gå in med sitt senaste koncept för att lyfta planet ytterligare.

– Vi har valt att utvidga mixytorna, de ­ mråden där flera varumärken presenteras o samtidigt. Därmed har vi inlett flera spän­ nande samarbeten med nya designermärken. Målet är att inspirera och överraska våra kunder med en intressant och uppdaterad mix. Totême, Frame Denim, FWSS, Baum und Pferdgarten, Libertine Libertine och Closed är några av de varumärken som snart finns på plats. Samtidigt blir utbudet på alla Åhléns varu­hus rikare. Många av butikerna har fått ett bredare modesortiment med märken såsom CK underkläder, Lee Jeans, Hope, DAY väskor och Filippa K. Välkomna in, moderesan har startat!

Nu förlanseras Max Factors nya ­Color Elixir Honey Lacquer exklusivt på Åhléns. En unik tre-iett-lösning för fantastiska läppar. ­Produkten ger lika intensiv färg som ett läppstift och samma härliga finish som ett gloss. Dessutom innehåller Color Elixir Honey Lacquer 40 procent vårdande ingredienser och ger en lika mjuk känsla som ett läppbalsam. Konsistensen? Som honung.

Max Factor Color Elixir Honey Lacquer 109 kr (129 kr). Finns på alla varuhus och åhlens.se

MODE

SKARP STIL

Kom ihåg!

Ditt medlemskap i Åhléns är ­numera helt digitalt. 10

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

Väska 799 kr Finns på Åhléns City Stockholm Grön bomber­ jacka 2 000 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se Svart jacka 2 400 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se

Jakten på den perfekta bomberjackan är över. Alpha Industries briljerar när det kommer till kläder och väskor med militäriska drag. Precis, tänk Top Gun. Företaget var faktiskt stolt leverantör av kläder till USA:s militär en gång i ­tiden. Uppdatera din höstlook med en av de sportiga väskorna eller varför inte den ikoniska pilotjackan, MA-1. Alpha Industries finns på utvalda varuhus och åhlens.se.JUST NU

SKÖNHET

Intensiva kulörer

Marimekko randig skjorta 1 295 kr

Marimekko svart dunkappa 5 250 kr mönstrad tröja 3 350 kr

MAC Liptensity läppstift flyttar gränserna för färg. Produkten innehåller en exceptionellt hög halt av färgpigment och är framtagen i samarbete med en ”tetrachromat”. En person som kan se nyanser som är osynliga för de allra flesta. Klara färger med sällan skådad intensitet blev resultatet.

LIVSSTIL

Marimekko finns på Åhléns City Stockholm

Marimekko brun kappa 7 595 kr

MODE

TALANDE PLAGG Modehösten är både färgstark och rik på mönster i Marimekkos värld. Stefania ­Ferrara, försäljningschef för Marimekko i Skandinavien, berättar om de senaste trenderna och delar med sig av sina bästa stylingknep. – Säsongens färgskala är mustig och inkluderar allt från basfärger som svart och beige till färgstark fuchsia samt dovare röda brända toner. Ett härligt och inspirerande färgspektrum. Vad kännetecknar Marimekko om man ser bortom de signifikanta mönstren? – Visionen är att skapa design som har en tidlös känsla, plagg som känns relevanta år efter år. Kläderna är funktionella och ska få sin bärare att känna sig bekväm och stärkt för alla tillfällen i livet, från vardag och jobb till fest. Plaggen tar för sig, hur tycker du att man stylar dem bäst till vardags? – Det finns så många möjligheter med våra kläder och accessoarer. Allt beror på sinnesstämningen. Antingen går du all in och kombi­ nerar mönster med mönster för den vågade looken, eller så kan du välja en mer avskalad och grafisk look i Marimekkos klassiska ränder. Ett Marimekkoplagg talar sitt tydliga språk och lämnar ingen oberörd. Kläderna stylas bäst med vår pupulära Karla­väska (en modell inspirerad 12

av karamell­papper) och ett par läderstövlar i knallig färg. Om man inte har något plagg från ­Marimekko och vill investera i ett ­signaturplagg, vad ska man välja? – En Marimekkoklänning är det självklara valet. Klänningar är det vi blev kända för redan 1951 när företaget grundades. Namnet ”Marimekko” betyder just ”Maris klänning”. Klänningar är också mycket lättburna plagg som man kan förändra uttrycket på genom de accessoarer som man väljer att tillföra. Höstens måste? – Åh, vår dunkappa i svart är ett riktigt nyckelplagg. Den förenar både tidlös design och funktion. Ett annat måste är att kolla in Marimekko hos Åhléns City i Stockholm. Där finns vi nu representerade med kläder, skor och väskor. Dessutom har vi en shop för heminredning i varuhuset.

Kolans revansch Pärlans konfektyr lagar kola med ekologiska produkter och ett gediget hantverk. Godis som kan få vem som helst på fall. – Vi gör prima kola och kolasås som den gjordes förr i tiden. Recept med riktig grädde och smör utan några konstigheter. När vi drog igång för sex år sedan var det svårt att hitta i butik, säger Lisa Ericson, vd och grundare av Pärlans konfektyr. Sortimentet varierar efter års­ tiderna. Under vår- och sommar­ månaderna färgas smakerna på Pärlans konfektyr av frukt och blommor. Viol, ros och apelsinblom med pistage var några av vårens favoriter. Nu i höst är kryddningen mustigare. Kolorna har fått smak av kanel, kardemumma, stjärnanis och choklad. – Vi byter inte ut alla smaker. Våra två storsäljare Saltlakrits och Vanilj & havssalt vågar vi inte röra.

Marimekko har ett arkiv med över 3 500 mönster som daterar tillbaka till 1950-talet. Före­taget lyfter ofta arkivprint i kombination med samarbeten med nya formgivare. I höst- och vinterkollektionen 2017 har konstnären Paavo Halonen skapat flera mönster. Kolasås 119 kr Finns på alla varuhus

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

MAC Liptensity 215 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se


CAROLYN MURPHY “THE ANSWERS ARE WITHIN YOU.”

JLINDEBERG.COM


SKÖNHET

Näsa för couture I juli 2016 fick modehuset Dior en ny chefsdesigner, Maria Grazia Chiuri. Den första kvinnan på positionen någonsin. Det har nu gått ett år och hon har redan introducerat en ny feministisk siluett och lagt näsan i doftkollektionen. Den senaste utgåvan av Miss Dior är därmed en historisk doft. Parfymens huvudroll spelas av en handplockad ros från Diors ekologiska rosenodlingar. Blomman ackompanjeras av noter från rosépeppar och bergamott. En feminin doft med ursprung i det franska ­parfymmeckat Grasse. Nyhet! Dior Miss Dior EdP 30 ml 675 kr

INREDNING

MESTA HÄSTEN

Zizzi kappa 999 kr

MODE

PERFEKT PASSFORM I höst välkomnar åhlens.se Zizzi, Gerry Weber och Samoon. Tre modevarumärken där undersköna material, ett brett utbud av storlekar och smart design är en del av klädernas DNA. Zizzi är ett märke för dig som älskar trender. Företaget är de främsta aktörerna inom ­kurvigt mode och arbetar ständigt med att tolka de stora modehusen. Kunskapen om ­passform och materialval har gjort varumärket till ett av de allra skickligaste på att omvandla svårburna plagg från catwalken till trendsäkra kläder anpassade för det verkliga livet. Alla plagg från Zizzi kommer i storlekarna 42–56. Gerry Weber grundades 1973 och har sedan dess rönt stora framgångar med sin feminina och lediga design. Fin bomull, lent silke och stretch i en jordnära palett är märkets signum. I Gerry Weber-familjen gör alla varumärken kläder i storlekarna 36–48. Där ingår även Samoon som också flyttar in på åhlens.se nu till hösten. Zizzi, Gerry Weber och Samoon finns på åhlens.se.

14

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

Dekorera hemmet med en bit svensk historia. Färnäs Hemslöjd & Snickerier har tillverkat dalahästar i generationer, sedan 1947 för att vara exakt. De vackra träskapelserna ger en stilfull kontrast till dagens raka linjer. På Åhléns hittar du inte bara ståtliga hästar i klassiska ­kulörta mönster, varuhuset har fått en alldeles egen design – i mattsvart. Svart dalahäst från 249 kr Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se


© 2017 Estée Lauder Inc.

Framhäv dina ögons skönhet

ADVANCED NIGHT REPAIR NYHET. Eye Concentrate Matrix Uppfriskande, förnyande, strålande – vakna upp med fantastiska ögon.

Vårt #1 ansiktsserum

GÅVA TILL DIG Vid köp av 2 Estée Lauder produkter, varav en hudvårdande, så får du denna fina gåva.* Värde 790 kr *Erbjudandet gäller under perioden 13/9 - 3/10 och så länge lagret räcker.


PORTRÄTT

Det har skrivits spaltmeter om modeundret. Nu är det dags att ge plats för vårt svenska skönhetsunder! Möt entreprenörerna som gett skönhetsbranschen ett lyft. Text: BLANCA SJÖSTEDT Foto: KARL NORDLUND

SKÖNHETSENTR 16

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


EPRENÖRERNA MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

17


EMMA WIKLUND

F.d. supermodell och grundare av hudvårdsmärket Emma S. Vad har ni på gång just nu? – Vi har precis lanserat två nya produkter, en superhärlig kroppslotion och en duschcreme. Doften, Sugar Lime, är en perfekt blandning av fräsch lime, karamell och vanilj. Jag är väldigt noga med dofter. Vi har även just relanserat vår Treatment Oxygen Mask. Oxygen mask, vad är det? – Det är en mask som syresätter och återfuktar huden. Den skummar, bubblar och ger snabba resultat. Tänk dig att du varit ute på en höstpromenad, lite så ser huden ut efter behandlingen. Vilken produkt är er storsäljare? – Dagcremer säljer alltid bra eftersom det är en produkt folk vet att de behöver. Men vi har faktiskt en annan nyckelprodukt som funnits med sedan starten, Treatment Enzyme Peel. Det är också en mask men med peelande effekt. Aktiva ingredienser, bland annat AHA- och BHA-syror, som tar bort 18

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

torra fläckar, minskar förstorade porer och ger huden fantastiskt fin lyster på bara en minut. Men man kan bli lite röd precis efter. Om man bara kan lägga tio minuter om dagen på sin hudvårdsrutin, vad bör den innehålla? – Slarva aldrig med rengöringen, den behövs både morgon och kväll. Använd en bra ansiktstvål och makeupremover, förutsatt att du sminkar dig så klart. Stäng sedan porerna med ett ansiktsvatten innan appli­ cering av serum, dag- eller nattcreme och ögoncreme. Jag rekommenderar även att göra en enzympeeling någon gång i veckan. – Egentligen handlar det mest om att skapa sig en ordentlig rutin. Att hitta

produkter som passar sin hudtyp och vara ­konsekvent i användandet. Studier visar att många cremer kräver minst fyra till sex veckor innan man kan se resultat. Hur har modellkarriären påverkat ditt företagande? – Jag har den att tacka för mycket. Utan modellandet hade det inte blivit något Emma S. På den tiden som jag jobbade i Paris var inte retusch möjligt på samma sätt som nu. Det betyder att man inte fick jobb med dålig hy. Jag träffade därför en fransk dermatolog och lärde mig hitta rätt produkter som fanns på franska apotek. Där föddes mitt intresse för hudvård. Det i kombination med att jag byggde mig ett starkt personligt varumärke la grunden för Emma S. Vad inspirerar dig i ditt yrke? – Effektstudier som visar vad som ­faktiskt fungerar är en stor inspirationskälla. Även förpackningar som är funktionella, hygieniska och snygga. Och dofter! Jag köper rätt mycket cremer och utvärderar produkterna efter min egen lilla checklista. – Hudvården som kommer från Japan och Korea nu är också extremt inspire­ rande. Helt otroliga rutiner med 14 steg, eller mer! De är väldigt innovativa och jobbar med ingredienser som snigelslem och massor av olika essenser. Vilken är den största utmaningen? – Det är alltid att utveckla riktigt bra produkter. Det är svårt och processen är lång när man gör allt från scratch. Jag vill aldrig släppa något som inte känns 110 procent. Jag får ofta frågan om jag använder mina egna produkter, självklart gör jag det. Vad är nästa steg för företaget? – Framförallt så vill vi växa på den skandinaviska marknaden, men även ta oss ut i världen. Sedan vore det kul att göra mer inom doft, det är emotionellt på ett helt annat sätt än hudvård. Hur upplever du utvecklingen av den svenska skönhetsbranschen? – Det finns många som är extremt duktiga på området nu. Förut var det några få jättar som dominerade, men nu bubblar det av uppstickare. Utvecklingen går att jämföra med den i modebranschen. Plötsligt kom flera nya svenska jeansmärken som Acne, Cheap Monday och Nudie som vågade och lyckades utmana de stora jeansjättarna. Kanske kan svensk hudvård göra detsamma?

”Förut var det några få skönhetsjättar som ­dominerade, men nu bubblar det av uppstickare.”


PERNILL A RÖNNBERG Grundare av det ekologiska hudvårdsföretaget Estelle & Thild.

DIARRY MARÉNA

Grundare av företaget Maréna Beauté. Ett märke som går i bräschen för utvecklingen av makeup för mörk hy. Hur går det för branschen, har den blivit bättre på att skapa produkter för alla hudtoner? – Utbudet har definitivt blivit bättre sedan Maréna Beauté lanserades, men det kommer nog att dröja länge innan jag stolt kan säga att hela branschen gjort framsteg. Det finns fortfarande inte tillräckligt med produkter för alla. Hur har utvecklingen sett ut? – Varumärken som tidigare enbart haft fokus på toner enligt normen har utökat sitt sortiment. Antingen genom att ta fram egna produkter eller köpa in ­sortiment som finns i exempelvis USA. – Det innebär att vi har fått fler ­konkurrenter. Men Maréna Beauté ­välkomnar gärna konkurrens då vi vill att det ska vara lätt för konsumenterna att hitta rätt nyans, oavsett vilket märke man vänder sig till. Vilken är din senaste skönhets­ upptäckt?

– En metod som jag har förälskat mig i är att skippa primer innan foundation och i stället använda transparent löspuder. Det ger makeupen en längre hållbarhet och en väldigt fin matt look! Vad ger dig inspiration? – Mina fantastiska kunder och deras ­berättelser om hur Maréna Beauté har hjälp dem att äntligen hitta rätt toner. Men min största inspiration är min ­mamma, jag har lärt mig allt om att våga och köra fullt ut tack vare henne. Vad står på agendan nu? – Under vintern och våren har vi lagt all fokus på att utöka vårt sortiment med nya produkter som äntligen börjar bli k ­ lara för våra sista kvalitetstester. Vi kommer att satsa på en lansering till årsskiftet och hoppas på ett lika varmt mottagande som våra övriga produkter har fått. – Ni som följer oss på sociala medier har också märkt att vi finns på fler ställen internationellt vilket är ett stort mål.

*Cosmos (Cosmetic Organic Standard) ecocert är en europeisk kvalitetsmärkning av ekologiska skönhetsprodukter.

Vad händer i höst? – I våras lanserade vi en makeuplinje. Det var ett stort nytt släpp som vi k ­ ommer att fortsätta att arbeta med nu under ­hösten. Målet är att skapa en bra helhet av ekologiska skönhetsprodukter. Hur skulle du beskriva er makeup? – Kollektionen heter Healthy Glow och går i linje med no makeup-trenden. Produk­terna är framtagna för att fram­häva och förstärka, snarare än att dölja eller för­ ändra. Dessutom är sminket certifierat med Cosmos ecocert* och innehåller en hel del vårdande ingredienser. Vad är det svåraste med att jobba med ekologisk skönhet? – Det finns vissa begränsningar efter­ som man måste ta hänsyn till mycket ­restriktioner kring certifiering. Sedan kan vi inte ha knalliga färger och glitter, men det går ändå inte i linje med det vi står för. Ekotrenden har blivit mer av en ­hygienfaktor 2017. Hur påverkar det er ställning på marknaden? – Det är bra för oss att den gröna marknaden växer. Visst finns det fler ekologiska märken i dag än när vi startade men antalet pålästa konsumenter har också ökat. Det är bara positivt att medvetenheten blir större. Om man ska satsa på några få hudvårds­ produkter från E&T, vilka ska man välja? – Har du en dagcreme, ett serum och en olja så är du rätt bra utrustad. Då kan du mixa och matcha produkterna och ­balansera upp huden efter behov.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

19


HITTA DIN PERFEKTA MATCH. TA FRAM DET BÄSTA HOS DIN HUD. . OAVSETT OM DU SÖKER HUDVÅRD SOM STRAMAR UPP, GER FUKT, ELLER GER EN FANTASTISK HUDTEXTUR SÅ HJÄLPER VI DIG ATT HITTA RÄTT. VÄLKOMMEN TILL LANCÔME.

JUST NU: FANTASTISKA ERBJUDANDEN I BUTIK! HUDVÅRDSSET MED VÅRA HUDVÅRDSFAVORITER OCH KAMPANJPRODUKTER. GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.


TILDA NORDH

Ägare och initiativtagare till frans- och brynbarskedjan Rapide. Hur kommer det sig att du snöat in på just ögonbryn? – Mode och skönhet har alltid varit ett brinnande intresse och med en mamma som entreprenör och frisör gick jag i samma fotspår. Som nyutbildad hudterapeut klättrade jag snabbt i karriären inom L’Oréal Paris och lärde mig branschen. Samtidigt gick jag kurser inom fransar och bryn. Jag såg hur de kunde förvandla vilken kvinna som helst. När jag och mamma sedan upptäckte att ögonbryn var den nya trenden bestämde vi oss för att starta Skandinaviens första brynbar. Vad finns det för do’s and don’ts när det kommer till bryn? – Sluta vaxa, börja tråda! Och småplocka inte, det förstör din brynform och dina hårsäckar. Var inte rädd att färga, det ger dig fylliga, glansiga och formade bryn oavsett ­utgångsläge. Toppa stråna med en brynsax för en välvårdad look och ha alltid en browgel nära till hands. Behandla ögon­ brynen var tredje eller fjärde vecka. Ta hjälp av ett proffs för att bygga upp din bryngarderob med rätt produkter. Vad gäller för brynen hösten 2017? – I fjol skulle det vara raka, kantiga, markanta och mörka bryn. Nu tonar vi ner lite. Fylliga och breda, men mjukare i både form och färg. Jag hoppas att under hösten och vintern få se mer stylade ögonbryn med glitter och nya färger till fest, och mer omhändertagna till vardags. Vad är det bästa med ditt arbete? – Friheten! Och att få utlopp för min hunger, nyfikenhet och kreativitet.

ANTONIO AXU

Stjärnfrisör och upphovsman till hårmärket med samma namn. Vilken look ska man satsa på till hösten? – Någon typ av lugg eller snedlugg. Är håret väldigt långt eller trött av all sol, våga ta av några decimeter för att få en ­nystart. Du kan även ge håret en glans­ toning för en mustigare känsla. Vilka egenskaper har gjort dig ­framgångsrik i den här branschen? – Hårt arbete och en enorm hängivenhet till hantverket. Det har kostat mig både vänskap och privatliv. Min envishet att leverera det absolut bästa spelar också in. Dessutom har jag gått min egen väg och varit stolt över mitt yrke sedan jag var 16 år. Har du någon signaturlook? – Jag har nog två. Den ena är en tidlös håruppsättning. Den andra är den som många beundrat, min ”summerkissed à la Marie Serneholt”, en balayageteknik som få bemästrade när vi satte den på svenska marknaden. En färg som har fått hela svenska folket att gå mot det naturliga, det solkyssta. Vad får du din inspiration ifrån? – Min inspiration är livet. Vår vardag,

allt från kundernas kritik till deras önske­mål. Jag är en känslomänniska och det är mycket tack vare det som vi har lyckats att sätta en enorm färgtrend. ­Aldrig någonsin har svenska kändisar sett så internationella ut. – Hypen som jag pratar om var inte planerad. Utan ett bevis på vad som händer när tid, ­känsla och passion möts. Där och då kommer inspirationen. Alla undrar, hur får man ett långt ­vackert svall egentligen? – Ha en plan med din frisör. Klipp inte håret för ofta, var sjätte vecka är en myt. Klipp bara var fjärde månad och endast minimalt på de slitna topparna. Du har ett års väntetid på bröllops­ bokningar, vad är det mest minnes­ värda du har upplevt i ditt yrkesliv? – Förutom Axwells Ibizabröllop, så ringde en erkänd pr-konsult som ville ha ett datum för ett bröllop, dock var jag redan bokad hela dagen. Hon erbjöd den bokade bruden 15 000 kronor för att ge sin tid till henne, men då svarade bruden ”ge mig 30 000 så avbokar jag, annars är det inte värt det”. Man blir ju rörd.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

21


JESPER MATSCH

Säljchef och en av grundarna av hudvårdsföretaget Recipe for men. Vad var det som lockade er att börja jobba med hudvård för män? – När vi startade Recipe for men var vi väldigt tidigt ute. Det är snart 15 år sedan och då var utbudet av manlig hudvård ganska begränsat, och det som fanns på marknaden tyckte vi var komplicerat. Vi saknade ett ­märke som var tekniskt, rättfram och effektivt, utan att lämna stora hål i plånboken. Vilken är den viktigaste läxan ni gjort? – Det du tror ska ta dagar, tar veckor och så vidare. Utveckling av produkter till att övertyga konsumenten till köp är extremt lång. En läxa är att ha is i magen. – Vi levde utan lön länge. Det var många stunder när vi jobbade extra som flytt­ gubbar för att få ihop till hyran. Vad är den största skillnaden på bran­ schen i dag och när ni gav er in i den? – Inom herrsegmentet så är det ett stort skifte i attityd mot att ta hand om sin hy och sitt hår. Barberartrenden har så klart hjälpt till. Var är den svenska skönhetsbranschen på väg? – På den manliga marknaden tror jag att skäggtrenden fortsätter ett tag till, men vi ser samtidigt att kortare frisyrer och ett ­välrakat ansikte är något som har börjat få fäste i många trendiga kretsar. Vi märker också en efterfrågan på mer avancerade rengörande ansiktsmasker bland killar. De vill ha bra drag i grejerna. Det är något vi har börjat titta mycket på nu.

22

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

IDA BACKLUND

Skapare av löshårsimperiet Rapunzel of Sweden. Vad händer den här säsongen? – Vi firar tioårsjubileum och släpper en jubileumskollektion och många andra nya produkter. Sedan lanserar vi även en löshårskollektion på Åhléns, det är så spännande och roligt! Vilka egenskaper har gjort dig och ­Rapunzel of Sweden framgångsrika? – Jag är en jordnära och grundad ­person som följer mitt hjärta. Dess­ utom är jag orädd och tycker att det är ­spännande att ta mig an nya utmaningar. Jag är inte rädd för att misslyckas. – Att Rapunzel blivit så framgångsrikt beror också mycket på personalens engagemang, teamwork, service och kvalitet. Vad är den viktigaste lärdomen du har gjort som företagsledare? – Att det är okej att misslyckas. Det gör dig starkare och visare. Jag har tyvärr ett medfött hjärtfel och det gjorde sig påmint efter år med jobb, press och stress dygnet

runt. I dag prioriterar jag helt annorlunda, min hälsa och familj kommer först. Vilka utmaningar står företaget inför just nu? – Vi säljer i över 70 länder och vi vill fortsätta att utveckla vår internationella verksamhet där vi ser fortsatt stor poten­ tial för tillväxt. Vilken look inspirerar dig i höst? – Just nu är det väldigt trendigt med extremt långt hår och peruker. Att ena dagen kunna ha überkort och den andra långt. Man kan tro att Kylie Jenner, J-Lo och Nicki Minaj stylar om sitt eget hår varje dag, men det är ofta löshår eller peruker. Vad skiljer era produkter från ­konkurrenternas? – Det stora utbudet av färger, längder och metoder. Oavsett om du vill ha långt hår eller bara fylla ut ditt eget lite. Vi erbjuder löshår som sitter i veckor och lösningar för bara en kväll. Det finns något för alla!

Styling: FIA TEGNÉR Makeup: SARAH GRUNDÉN och ÅSA ELMGREN


®


INREDNING

1 399 kr LINUM PLÄD

24

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


ÅHLÉNS KUDDE RYA

249 kr

NORDIC NOIR Den här säsongen står det nordiska arvet i fokus i våra hem. Det är lyxigt, mustigt och feminint men med en mörkare inramning än tidigare. Precis som man vill ha det då höst­ vindarna utanför blåser som snålast. Foto: MARCUS LAWETT Styling: ALEXANDRA OGONOWSKI

Iittala Alvar Aalto grå vas 16 cm 1 399 kr Iittala silver­ färgad ljusstake Nappula 10,7 cm 449 kr 18,3 cm 499 kr Watt & Veke ­lampfot med figur 1 340 kr* Watt & Veke lampskärm från 245 kr Bloomingville blomkruka 599 kr** Klong ljusstake ­Teluria i förnicklad mässing 1 500 kr* Åhléns grå sammets­gardin 140x240 cm 349 kr Åhléns vinröd fåtölj Anni 1 799 kr Åhléns matta Blanka 170x230 cm 2 999 kr Linum rosa pläd 1 399 kr*** Åhléns bord 999 kr resp. 1 399 kr Mateus skål Bubbles 60 cl 295 kr**** Broste glasboll/brevpress Dotti 219 kr** Skultuna ljusstake Liljan i silver 1 298 kr* vas till Liljan ljusstake 98 kr* Åhléns/ Malin Gyllensvaan blommig kudde 199 kr Linum svartvitt randigt kuddfodral 50x30 cm 499 kr*** Åhléns grå kudde Rya 249 kr Watt & Veke lampfot 1 340 kr* Åhléns/ Malin ­Gyllensvaan blommig lampskärm 249 kr Ceannis roströd sammetskudde 489 kr Bra val: Åhléns randig kudde Alice i better cotton 149 kr Åhléns vitt marmorfat 399 kr Broste blockljus 59 kr resp. 79 kr* Ceannis rosa sammetskudde 489 kr Åhléns kudde Sammet 65x65 cm 299 kr *Finns på utvalda varuhus **Finns på utvalda varuhus och åhlens.se ***Finns på Åhléns City Stockholm ****Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

25


ÅHLÉNS SKÅL ­REACTIVE

69 kr

OVAN: Marimekko rökgrå glasvas Urna 1 995 kr* Marimekko glaskaraff 629 kr* Broste tekanna Nordic Sand 359 kr** Skultuna guldfärgat underlägg Trivet 798 kr* Bra val: Åhléns/Björn Frantzen skärbräda av FSC-märkt trä 30x45x2 cm 499 kr Bloomingville mjölkkanna Barbara, säljs i set med liten burk med lock 179 kr* Åhléns skål ­Reactive 69 kr Åhléns assiett Reactive 69 kr Åhléns guldfärgad sked i 4-pack 199 kr Iittala laxrosa ljuslykta Kivi 299 kr Åhléns grå ljuslykta Rulle 9 kr Iittala grått dricksglas ­Kastehelmi i 2-pack 30 cl 238 kr Mateus fat Bubbles 345 kr** TILL HÖGER: Care of Bankeryd taklampa Göte 2 999 kr*** Iittala Alvar Aalto roséguldfat 1 490 kr* Skultuna vas Bonbon av mässing i 3-pack 998 kr* Marimekko beige glasvas M ­ aljakko 395 kr* Stelton guldfärgad ljusstake Reflection 17 cm 479 kr, 23 cm 529 kr* Bloomingville ljusbrun rund glasvas 219 kr**** On Interiör ljusbrun ­­ rektangulär ­glasvas 199 kr**** Bloomingville ljuslykta i ljusbrunt mönstrat glas 129 kr**** Åhléns silverfärgad ljusstake Wire 199 kr Åhléns rosa resp. grå sammetspuff 399 kr ­Bloomingville svart metallstol Friend 1 749 kr**** Åhléns rosa fårfäll Öland 699 kr Linum randig matta Brando i ull 180x240 cm 7 999 kr***

26

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

*Finns på utvalda varuhus **Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se ***Finns på Åhléns City Stockholm ****Finns på utvalda varuhus och åhlens.se


1 490 kr IITTALA FAT

ÅHLÉNS SITTPUFF

399 kr MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

27


XXX

698 kr SKULTUNA FAT

ÅHLÉNS KUDDE SAMMET

299 kr 28

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


KREAFUNK ­HÖRLURAR

949 kr

OVAN: Linum sittpuff i skinn 4 198 kr* Åhléns vit kudde Rya 249 kr Åhléns bord 999 kr resp. 1 399 kr Broste mugg Nordic Sand 79 kr** Klong set Constella i 3 delar

(vas, ljusstake & ljuslykta) från 650 kr*** Kreafunk rosa hörlurar aHEAD 949 kr** Tokyo Design blå keramikskål Seigaiha från 299 kr* TILL VÄNSTER: Skultuna vas Bonbon av mässing i 3-pack 998 kr*** Iittala Alvar Aalto grå skål 75 mm 379 kr Skultuna ljuslykta Kin i 3-pack 548 kr*** On Interiör

­ uldfärgad ljushållare apa 299 kr**** Åhléns rottingstol 1 299 kr Åhléns grå fårfäll Öland 699 kr Linum vit kudde med grön ryarand 50x30 cm 799 kr* K-fab vit lampfot g 599 kr Åhléns svart lampskärm Stråla 199 kr Åhléns guldfärgat sidobord 999 kr Skultuna guldfärgat fat 698 kr*** Åhléns matta Rya 140x200 cm 1 499 kr Linum mönstrad kudde 599 kr* Ceannis gröngrå sammetskudde 489 kr Åhléns kudde Sammet 65x65 cm 299 kr

*Finns på Åhléns City Stockholm **Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se ***Finns på utvalda varuhus ****Finns på utvalda varuhus och åhlens.se

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

29


UTVALT

2

1 4

3

5

Smart deco SKAPA STIL E N

6

Elegant men lekfullt. Mustigt men enkelt. Nordic noir överraskar i paradoxerna. 9

TREND

Nygammal glamour

8

Njut av en uppdaterad version av art déco med rötter från 1920-talet. Geometriska former, mustiga färger, sammet, lekfulla detaljer och guld bidrar till stilen Nordic noir.

7

10

12

11 1. Ceannis sammetskudde 849 kr Finns på utvalda varuhus 2. Åhléns/Malin Gyllensvaan kudde 199 kr 3. On Interiör guldfärgad ljushållare 299 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 4. Åhléns matta Koster 170x230 cm 2 999 kr 5. Åhléns pläd 130x170 cm 149 kr 6. Åhléns/Malin Gyllensvaan doftljus Meadow 199 kr 7. Åhléns bord 1 099 kr Finns på utvalda varuhus 8. Iittala ljuslykta Kastehelmi 139 kr 9. Iittala Alvar Aalto roséguldfat från 599 kr Finns på utvalda varuhus 10. Skultuna ljuslykta Kin i 2-pack 428 kr Finns på utvalda varuhus 11. Åhléns ljusstake Wire 26x15 cm 199 kr 12. Åhléns sammetspuff 1 299 kr

30

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SEHEMMALYX

ÄLSKADE PROCEDUR

32

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Varför inte göra några minuter om dagen till dina egna? En stund att skämma bort dig själv och din hud hemma i badrummet. Vi tipsar om några av höstens skönaste ­produkter som gör dina hudvårdsrutiner till ett rent nöje. En procedur att älska. Text: BLANCA SJÖSTEDT Foto: ARVIDA BYSTRÖM

Rengöring Grunden till en välmående hy stavas rätt rengöring. Den avlägsnar inte bara dagens smuts och makeup utan förbereder också huden för ­kommande steg i hudvårdsrutinen. Men det gäller att hitta en produkt som passar din hudtyp! Fet och blandhy rengörs effektivt med en mousse eller rengöringsgelé. Den får gärna innehålla BHA- eller AHA-syra för bästa resultat. Ansikts­ tvål är ofta rätt väg för normal hy. För torr hy rekommen­deras lite fetare alternativ som ­rengörings­mjölk eller -creme.

Sensai Silky Purifying Creamy Soap 125 ml 485 kr

Foreo Luna 2 For ­Sensitive Skin 1 795 kr

Exfoliering Liva upp huden med en peeling då och då. Genom att öka blodcirkulationen och avlägsna döda hudceller får cellförnyelsen hjälp på traven. Ett utmärkt sätt att skapa en vacker lyster. Det finns en mängd metoder för exfoliering: Välj mellan mekanisk kornpeeling, enzympeeling, syrapeeling, leave-on eller gommage.

Emma S. ­Treatment Enzyme Peel 299 kr Kiehl’s Ultra Facial Over Night Hydrating Mask 125 ml 290 kr Finns på utvalda varuhus

Lancôme Visionnaire Cresendo Progressive Night Peel 30 ml ord. pris 695 kr ERBJUDANDE: 20% på Lancômes serie Visionnaire

Återfuktning

Clarins Hydra-­Essentiel Silky Cream 50 ml ord. pris 550 kr ERBJUDANDE: 20% på alla dagcremer från Clarins

Glöm inte att förse huden ordentligt med fukt och näring! Tillgodose det dagliga behovet med en skyddande dagcreme och stärk upp med en boostande nattcreme under dygnets mörka halva. Huden kämpar hårt i vårt kalla, torra klimat. Låt den vila och samla kraft under en djupverkande ansiktsmask någon gång i veckan.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

33


UTVALT

S

1

3

Den lilla väskan blir ofta pricken över i till fest. 2

4

AXLA STILEN 6

Det sägs att det finns en väska för varje tillfälle. Vi har samlat ­några klassiker som gör dig redo både för jobb, resa och fest.

5

8

7

9

1. Carin Wester rund mönstrad väska 199 kr 2. ATP väska med axelrem 3 700 kr Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se 3. Rebecca Minkoff väska med axelrem 2 500 kr Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se 4. Åhléns väska med krokomönster 249 kr 5. Åhléns vinröd väska med kedja 249 kr 6. Newhouse lackväska av präglat kalvskinn 1 999 kr Finns på Åhléns City Stockholm 7. Coccinelle vinröd väska 2 990 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 8. Dagmar väska med kedja 4 495 kr Finns på utvalda varuhus 9. Vagabond magväska 800 kr Finns på utvalda varuhus

34

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


L

M

Vardagsväskan är en viktig byggsten i garderoben.

Den stora väskan rymmer allt från dator till klädombyte. Perfekt för jobbet och resan.

1

2

1

2

3

3

Tips! VARDAGSHJÄLTAR För att vardagsväskan ska bli din följeslagare i många år gör du klokt i att satsa på en ­klassisk modell i en färg som du vet du kommer att uppskatta även nästa säsong.

4 5

5

4

6

1. Ceannis väska i mocka 1 199 kr Finns på utvalda varuhus 2. Decadent väska med axelrem 4 599 kr Finns på Åhléns City Stockholm 3. Wera Stockholm väska med axelrem 899 kr 4. Whyred gul väska i mocka 2 000 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 5. DKNY svart väska 2 790 kr Finns på Åhléns City Stockholm

1. Wera Stockholm shopper 1 299 kr 2. Calvin Klein väska 3 200 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 3. Lauren väska med dragsko 2 995 kr Finns på Åhléns City Stockholm 4. Åhléns väska med handtag 399 kr 5. Carin Wester väska i pilé 499 kr 6. Day Birger et Mikkelsen väska i läder 3 199 kr Finns på utvalda varuhus

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

35


MODE

Carin Wester kavaj 699 kr blus 399 kr

Hon designar för en kvinna som uppskattar kvalitet och passform, och som är lekfull i sitt sätt att mixa ihop olika plagg. Från och med i höst hittar du Carin Wester exklusivt på Åhléns. Foto: JOHAN AVEDAL Styling: TEREZA ORTIZ Hår: KALLE EKLUND Makeup: JOSEFIN SCHERDIN

36

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


CARINS AVTRYCK

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

37


38

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


CARIN WESTER JACKA

999 kr

Denna sida: Carin Wester jacka 999 kr Till vänster: Högst upp vänster: Carin Wester blus 399 kr (inkommer v.41) pälshalsduk 399 kr ­(inkommer v.41) Högst upp höger: Carin Wester topp med volang 399 kr byxor 499 kr Längst ner höger: Carin Wester stickad tröja med volang 499 kr Längst ner vänster: Carin Wester topp 499 kr byxor 499 kr

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

39


S CARIN WESTER Ålder: 42 år. Bor: Stockholm. Yrke: Creative Director WeSC, ”Carin Wester” för Åhléns. Motto: Bill Cunninghams citat ”Fashion is the armor to survive everyday life”.

Carins vision Efter över ett decennium som ensamstående designer har Carin Wester blivit en del av en större modefamilj. Från och med nu i höst finns hennes märke Carin Wester exklusivt på Åhléns. Text: MARIA SOXBO Foto: JASMIN STORCH

40

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

om en del i Åhléns stora satsning på mode förvär­ vades i slutet av förra året modevarumärket Carin Wester. I mitten av augusti släpptes den första ­kollektionen i ett exklusivt samarbete med mode­ skaparen. Men Carin Westers resa började redan för 13 år sedan. I en svensk modebransch färgad av ”tajta jeans och läderjackor” klev Carin fram som en frisk fläkt och lanserade sin första kollektion inspirerad av 1930-talet. – Jag ville jobba med maskulina skärningar på feminina tyger, så jag köpte fina vintageherrvästar och chinos som jag k ­ lippte ­sönder för att skapa en kvinnlig passform. Sen tog jag fram ­mönstren baserat på dem, berättar Carin. Kollektionen gjorde succé. 2004 utsåg tidningen ELLE henne till Årets nykomling, och bara ett år senare nominerades hon till tid­ ningens finaste pris – Årets designer. Över ett decennium har gått sen dess, men Carin känner fortfarande igen sig i den första kollektionen. – Absolut! Jag har alltid gillat gamla skräddade herrplagg och jag köper fortfarande saker på secondhand för att få fram en fin form. Men mycket har ändå hänt sedan dess. Carin har vuxit in i rollen som entreprenör och lärt sig mer än att ”bara rita kläder”. Dessutom har hon finslipat sitt formspråk: – Jag tror mina kunder nu känner igen det, och det är roligt att höra ”detta är en typisk Carin Wester-kappa” från kunder. Så hur ser ett typiskt Carin Wester-plagg ut? – Jag skulle säga att det är ett ytterplagg. En kappa eller en jacka med boxig form, volym och ett tyg med mycket struktur, säger Carin. Intresset för teckning och färg har följt Carin Wester genom hela livet, och i tonåren kom modet in i bilden. Designfilosofin är en blandning mellan ständig förnyelse och ikoniska plagg av bra kvalitet som följer med från säsong till säsong. Carins egen garderob består av två delar. En långsiktig bas­ garderob som fylls på med ”små dyrgripar” och en mer trend­ betonad del som säljs av på loppis allt eftersom. En klassisk trenchcoat och ett par älskade boots hör till favoriterna. – Jag designar för en kvinna som uppskattar kvalitet och pass­ form, och som gärna är lekfull i sitt sätt att mixa ihop olika plagg. Hon utgår från sin egen vardag och håller jämt utkik efter nya siluetter som kan förändras och bli en del av kommande plagg. Varje ny kollektion utgår nästan alltid från färgpaletten. – Utifrån den skapar jag sen ett tema och fyller på det genom att leta passande tyger och passformer. Utmaningen är att ständigt hitta nya avtryck och att göra design som visar mitt signum utan att nöd­ vändigtvis visa upp en stor märkesetikett i nacken, berättar Carin. Höstkollektionen för Åhléns är inspirerad av Carin Westers arkiv, med gamla plagg i uppdaterad tappning. I början av hösten kommer Carins typiska, herrinspirerade plagg och en urban ­känsla i blått, svart och gult. Senare på säsongen kommer en ­mjukare, mer feminin kollektionsdel med romantiska prints, festplagg och en palett som går i rött och rosa. Hon har redan haft en lång karriär och när hon ser framåt fortsät­ ter modet att vara en viktig del. Men Carin Wester har fler drömmar: – Jag kommer säkert alltid skapa, men kanske inte bara mode. Jag skulle vilja illustrera en barnbok, göra scenografi, inreda en trädgård och sommarprata i P1!


Carin Wester tröja 299 kr byxor 599 kr

CARIN WESTER BYXOR

599 kr

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

41


INSPIRATION

Miljontals år gamla granitklippor fick agera grund när säsongens senaste mattor skulle visas upp. Mötet bjöd på tidlös skönhet bortom horisonten. Foto: PHILIP KARLBERG Styling: LINNEA APELQVIST

EN NY DIMEN­ SION 42

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


ÅHLÉNS MATTA RYA

1 499 kr

Åhléns ljusgrå matta Blanka 170x230 cm 2 999 kr Åhléns beige matta Koster i ull 170x230 cm 2 999 kr Design House Stockholm randig matta Fields i ull och kantad med läder 170x240 cm 7 370 kr Finns på utvalda varuhus Åhléns offwhite matta Rya 140x200 cm 1 499 kr Design House Stockholm randig matta Fields i ull och kantad med läder 70x130 cm 1 975 kr Finns på utvalda varuhus Åhléns rund naturfärgad matta Jute 140 cm 699 kr Chhatwal & Jonsson gulmönstrad handvävd matta Tikka i ull 180x270 cm 7 995 kr

DESIGN HOUSE STOCKHOLM MATTA

1 975 kr

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

43


LINUM MATTA ­BRANDO

7 999 kr

Linum flerfärgad randig matta Brando i ull 180x240 cm 7 999 kr Finns på Åhléns City Stockholm Chhatwal & Jonsson blå/vit handvävd matta Jaal i ull 180x270 cm 7 995 kr Finns på Åhléns City Stockholm Himla grön matta Abisko i ull med bomullsvarp 80x230 cm 1 990 kr Finns på utvalda varuhus Linum v-mönstrad matta Burton i ull 70x160 cm 2 499 kr Finns på Åhléns City Stockholm Åhléns grå mönstrad/randig matta Nomad i bomull 140x200 cm 999 kr

44

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Golvkonst! Mattornas ­olika mönster och material står lika starka själva som i kombi­nation med varandra.

ÅHLÉNS MATTA NOMAD

999 kr MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

45


UTVALT

7

Trendsäkra hösten!

8

Den här modesäsongen p ­ ekar tydligt åt en mängd olika håll. Låt oss bjuda på allt från ­sportig vardag till blodröd fest. 1

9

2

10

11 5

12

3 6

STOPPLJUS

Rött lyser starkast i höst och pryder allt från plagg till accessoarer – som med fördel kombineras. 4 1. Odd Molly mönstrad jacka 1 995 kr Finns på utvalda varuhus 2. Samsøe & Samsøe topp 599 kr Finns på utvalda varuhus 3. Carin Wester blus 399 kr 4. Blankens kängor 2 395 kr Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se 5. Gant halsduk 599 kr Finns på utvalda varuhus 6. Day Birger et Mikkelsen skinnkjol 2 499 kr Finns på utvalda ­varuhus 7. Carin Wester blus med volang 399 kr 8. Vagabond ­skinnpumps 1 000 kr Finns på utvalda varuhus 9. Dagmar ­skinnväska 4 995 kr Finns på ­utvalda varuhus 10. Dagmar klänning 1 895 kr Finns på utvalda varuhus 11. Carin Wester stickad mössa 249 kr 12. Åhléns skärp 99 kr

46

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


2

1

7 8 9

3

5

10

4 6 11

90-TAL

Nu är det snyggaste herrdecenniet tillbaka. Skogshuggaren möter sportig minimalism. 1. Chevignon dunjacka 4 000 kr Finns på utvalda varuhus 2. Wood Wood mössa 650 kr Finns på Åhléns City Stockholm 3. Wood Wood collegetröja 1 300 kr Finns på Åhléns City ­Stockholm 4. Calvin Klein mössa 500 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 5. Filippa K kängor 2 500 kr Finns på Åhléns City Stockholm 6. Alpha Industries bomberjacka 2 000 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 7. Matinique stickad tröja 799 kr Finns på utvalda varuhus 8. Filippa K byxor 1 500 kr Finns på Åhléns City Stockholm 9. Alpha Industries magväska 849 kr Finns på Åhléns City Stockholm 10. The Shirt Factory skjorta 999 kr Finns på utvalda varuhus 11. Vagabond loafers 1 400 kr Finns på utvalda varuhus

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

47


UTVALT 1

10 2

9

3

Begreppet ATHLEISURE Här möter sportkläder ready-to-wear. Och frågan är om stilen inte är mer än bara en trend? Snarare återspeglar den en grundläggande förändring i vår livsstil där ökad hälsomedvetenhet, stressade scheman och avslappnade ideal hamnat högre upp på agendan.

4

11

12

6

5 13

14 7

8

ATHLEISURE

Från gymmet direkt ut på stan. Säsongens starkaste trend gillar att kombinera nytta med nöje. 1. Champion collegetröja 1 100 kr kr Finns på Åhléns City Stockholm 2. Nike linne 300 kr Finns på ­utvalda varuhus 3. Samsøe & Samsøe kavaj 2 699 kr Finns på utvalda varuhus 4. Wera Stockholm ­tröja 499 kr 5. Nike sneakers Air Force 1 000 kr Finns på Åhléns City Stockholm 6. Carin Wester ­luvtröja 399 kr 7. Soaked in Luxury topp 399,95 kr Finns på utvalda varuhus 8. Adidas Originals tröja med bred mudd 899 kr Finns på Åhléns City Stockholm 9. Adidas sneakers Stan Smith Bold 1 099 kr Finns på utvalda varuhus 10. Libertine byxor med revärer 1 499 kr Finns på Åhléns City Stockholm 11. Hope keps 795 kr Finns på utvalda varuhus 12. Carin Wester jogger 399 kr 13. Adidas Originals tröja med dragkedja 599 kr Finns på Åhléns City Stockholm 14. Gant väska 1 499 kr Finns på utvalda varuhus

48

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


REVITALIFT REVITALIFT VÅR #1 ANTI-AGE CREME Uppstramande. Återfuktar, ger spänst och reducerar rynkor.

REVITALIFT FILLER [HA] Volymgivande. Förbättrar hudens fyllighet, reducerar rynkor.

REVITALIFT LASER Gör huden fastare. Definierar konturerna, reducerar rynkor.

TA HJÄLP AV 20 ÅRS EXPERTIS INOM ANTI-AGING 25% PÅ HELA REVITALIFT FAMILJEN


INTERVJU

Välkommen hem, Totême! Modemärket Totême är en förlängning av dem själva. Det menar äkta paret Elin och Karl som nyligen ­lämnade New York för att uppdatera våra ­svenska garderober. Första steget är en shop-in-shop på Åhléns City. Text: BLANCA SJÖSTEDT Foto: ERIK LEFVANDER

50

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


E

lin Kling och Karl Lindman är inte bara ett par, de är affärspartners. 2014 startade de modeföretaget Totême. Ett bolag som växt på två fronter under tre år. ­Designteamet, med Elin och Karl i spetsen, har ­arbetat bakom skrivbord i New York medan administrativa krafter verkat från Stockholm. Nu har p ­ aret återvänt till Sverige och ­samlat Totême under ett och samma tak. – Den största anledningen till att vi flyttat hem är för att satsa på Totême. Det kändes som ett naturligt steg då företaget handlar mycket om oss och var vi kommer ifrån, säger Elin. – Flytten har gett oss en nytändning, ett sammanhang och en fysisk plats att växa på. Det var många bitar som föll på plats när vi landade här i november förra året, säger Karl. Totêmes vision bygger på att modernisera och uppdatera den typiskt svenska, minimalistiska garderoben. Elin förklarar att hon alltid varit intresserad av skandinaviska referenser men att det är något som blivit ännu viktigare efter åren utomlands. – Vårt uttryck syns bäst i siluetterna och valet av material, inte i säsongens print. Målet är att skapa en garderob som erbjuder något för alla tillfällen i en kvinnas liv, säger Elin. – Det låter kanske generellt men i själva verket är det mycket specifikt. Vi har en tydlig bild av en viss typ av kvinna framför oss, säger Karl. Vem är hon? – Ja, vem är hon? frågar Elin på ett sätt som avslöjar att hon väl vet svaret. – Hon är mer eller mindre helt baserad på Elin, svarar Karl. Hon fyller i: – Jag gillar ärligheten i Totême just nu. Vår design är en förlängning av min egen stil. Det vi gör är en spegling av de plagg jag tycker underlättar vardagen och det jag själv saknar i garderoben. Till hemmet skapar vi sköna, rymliga kläder med excentrisk karaktär medan plaggen för jobbet är mer avskalade och tidlösa. Det är genomgående en ren och enkel stil, men med något lite extra. Till hösten kommer den första kollektionen som Totême skapat med sitt nya Stockholmsteam. Den som söker magiska ­ytterplagg, klassiska jeans och skjortor med twist kommer inte att bli ­besviken. Vad kickar igång er kreativitet? – Miljöombyte. Oavsett om vi åker till landet, har turen att ­komma iväg på semester till Italien eller gör en jobbresa till New York, sätter det alltid igång tankarna, säger Elin.

”Vi tycker att det känns väldigt modernt att jobba ihop.” Saknar ni New York? – Vi kollar sällan bakåt. Både Elin och jag har svårt att se saker nostalgiskt. Framåtandan är desto större, säger Karl. – Om jag saknar något så är det vännerna. Och lördagsmorgnarna när gatorna är tomma, bara någon gubbe i morgonrock är ute och går. Jag kan även sakna alla knasiga Upper East Side-tanter att inspireras av, säger Elin. Till den oundvikliga frågan, vilka är för- och nackdelarna med att arbeta med sin partner? – Det är ett helvete. Nej, jag skämtar! Försäkrar Karl och ­fortsätter: – Vi tycker att det känns väldigt modernt att jobba ihop och det går i linje med tanken om Totême. Företaget är en förlängning av våra egna liv. Vi bollar inte bara idéer på kontoret utan även när vi är ute med teamet och hemma med varandra. Det är en konstant dialog. Jag skulle kanske inte rekommendera alla att jobba på det viset men i vårt fall är det positivt. Elin, vill du tillägga något? – Nej. – Exakt, ser du vilket samarbete vi har?

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

51


5x

E L I N S FAVOR IT ER

Annacey Coat

– Vardagslyx för mig är att svepa in mig i den här kappan. Totême kappa Annacey Coat 8 000 kr

Original Light Blue Denim Jeans – Ljusa jeans baserade på vintagedenim men i ­modern tappning.

Totême jeans Original Light Blue Denim Jeans 1 700 kr

”Föräldraskapet har gjort oss extremt effektiva.” Hur har ert företagande påverkats av föräldraskapet? – Till det bättre skulle jag säga. Den största skillnaden är att vi måste förhålla oss till tider som inte är förhandlingsbara. Förut kunde man sitta kvar länge på kontoret, men det är oklart hur mycket mer som faktiskt blev gjort. Nu är vi extremt effektiva, säger Elin. Under det senaste året har företaget investerat i produkten. Det har lagts krut på att bygga ett team och hitta en plats att hålla till på. Nästa steg för Totême handlar om kommunikation. – Vi är ett onlinefokuserat företag men det gör det inte mindre viktigt med fysiska platser. Rummet vi sitter i spelar en central roll i vår marknadsföring. Det är tydligt att Totêmes showroom där intervjun hålls inte är slumpmässigt inrett. Gedigna möbler i ett och samma träslag matchas pricksäkert med textilier i beige och cremefärgat. – Att skapa kännedom om varumärket går hand i hand med att möta våra kunder. Det gör vi både på nätet, i vårt showroom och numera också på Åhléns. Det ser vi fram emot! 52

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

Dublin Jacket

– Landetjackan som nu gör entré i city. En perfekt puffer att möta sensommaren och hösten i. Totême jacka Dublin Jacket 3 800 kr

Cork Tights Biella Sweater

– En stickad tröja som ­fungerar dygnet runt. Totême tröja Biella 3 800 kr

– Jag älskar att bära tights när jag är ­ledig och på resande fot. Eller varför inte ihop med en klänning till middagen. Totême tights Cork 1 400 kr v-ringad tröja Rennes 4 500 kr

Totême finns på Åhléns City Stockholm.


LIQUID FOUNDATION

Nu i 9 nya nyanser! Fit me Matte and Poreless foundation finns nu i totalt 16 nyanser och passar bรฅde ljusa och mรถrka hudtoner.

Kampanjpris

89 kr! Ord. pris 99 kr


UTVALT

3

1

2

B OKTIPS

Gröna blad

En av landets mest ­meriterade kockar, ­Tommy Myllymäki, delar med sig av sina godaste sallader som passar året runt.

5

IN SPIRATION

Bordskonst

4

Hösten är de långa middagarnas årstid. Smycka bordet med både förnuft och känsla.

9

6 7

8 10

1. Åhléns glasunderlägg i 4-pack 10x10 cm 49 kr 2. Rörstrand tallrik Swedish Grace 27 cm 219 kr 3. Orrefors vinglas Difference 449 kr Finns på utvalda varuhus 4. Natur & kultur bok Myllymäki Sallad 249 kr 5. Åhléns kökshandduk i 2-pack 199 kr 6. Iittala glas Lempi 34 cl i 2-pack 198 kr 7. Morris & Co mugg Strawberry Thief 35 cl 199 kr Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se 8. Åhléns bordstablett i 2-pack 34x48 cm 29 kr 9. Sagaform ljuslykta från 549 kr 10. Åhléns skål 13,5 cm 39 kr

54

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


20%

på Kirsch hela sortiment*

Skapa ett rum i rummet! Det finns inget bättre sätt att skapa känslan i ett rum än med textilier. Kirsch har satt fönstret i fokus sedan 1920 och prytt fler fönster än vi kan räkna, i hela världen. Just nu har vi erbjudande på samtliga gardinskenor, gardinstänger, rullgardiner och övriga gardintillbehör. *gäller i alla varuhus i hela landet mellan 15/9 - 24/9


Mjukstart

ACCESSOARER

Vad sägs om att inleda hösten så mjukt som möjligt? Här är säsongens ­finaste accessoarer som ger dig ett ­skönare liv, både ute och inne. Foto: BOHMAN+SJÖSTRAND Styling: AMANDA RODRIGUEZ

ÅHLÉNS HANDSKAR

199 kr

56

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


ÅHLÉNS HALSDUK

299 kr

Syster P kamelfärgad finstickad halsduk 1 599 kr Finns på utvalda varuhus Åhléns beige finstickade handskar med mocka 199 kr Syster P ljusrosa mönsterstickad halsduk 999 kr Finns på utvalda varuhus Beck Söndergaard grå scarf med fjärilar i ull 1 199 kr Finns på Åhléns City Stockholm Åhléns vinröd halsduk 299 kr Taup cremevit poncho i kashmir 1 899 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se Taup ljusrosa poncho i kashmir 1 899 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se Syster P ­kamelfärgad finstickad mössa 599 kr Finns på ­utvalda varuhus Carin Wester rosa stickad tröja med volang 499 kr Åhléns ljusgrå mössa 199 kr

TAUP PONCHO I KASHMIR

1 899 kr

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

57


Barts ljusgrått grovstickat pannband 299 kr Finns på Åhléns City Stockholm Barts grå stickade vantar med fuskpäls 599 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se Erfurt grå stickad halsduk med fransar 449 kr Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se Carin Wester nyckelring med fuskpälsbollar 99 kr Åhléns ljusgrå tumvantar 149 kr Åhléns ljusrosa mönsterstickad mössa 149 kr Wera Stockholm brunmelerad stickad tröja 599 kr Åhléns grafitgrå mönsterstickad halsduk 249 kr Sätila cremevit mössa med tofs 449 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se Sätila grå ­grovstickad mössa 449 kr Finns på Åhléns City Stockholm

Mjuka plagg och accessoarer gör oss varma ­inombords.

BARTS VANTAR

599 kr

58

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


WERA STOCKHOLM TRÖJA

599 kr

SÄTILA MÖSSA

449 kr

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

59


I HUVUDET PÅ PAPPELINA

Hon har golvat hela Europa med sitt ­färgsprakande mattföretag Pappe­lina. En karriär som Lina Rickardsson aldrig vågade tro på men lyckades bygga tack vare inspiration från USA och ren uttråkning. Text: BLANCA SJÖSTEDT Foto: JONNY MATTSSON

LINA RICKARDSSON Ålder: 47 år i sommar. Gör: Formgivare och grundare av Pappelina. Familj: Jonny, 50 år, fotograf, Sam, 20 år, Alve, 16 år.

60

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Pappelina om... Kreativitet

Jag blir som mest kreativ när jag är ledig. Då känns det kul att fundera över nya lösningar och spåna fram idéer. Jag blir också kreativ efter mässor då jag ser andra företag göra bra saker. Då väcks tävlingsmänniskan i mig.

Drömmar En dröm jag har är att vara mer i väveriet. Det roligaste jag vet är att få väva fram nya mönster och tekniker. Jag drömmer om att få vara ledig också.

Inspiration

Även den går att dela in i två kategorier. Jag kan bli lyrisk av inspiration när jag besöker väveriet i Leksand. Då inspire­ ras jag främst till nya tekniska idéer, vävning är mycket mate­ matik. Sedan får jag massor av inspiration från det dagliga livet. Jag ser mönster överallt.

Gunilla Lagerhem Ullberg, före detta chefsdesigner på Kastall, kommer alltid att vara min förebild. På en utställning i Göteborg under sent 1990-tal fastnade jag för en blå matta som hon gjort. Sedan dess har jag varit fast. Sorgligt nog gick hon bort förra vintern.

Design

Jag funderar inte särskilt mycket över min design, för mig är den självklar. Jag tänker däremot en del på hur olika mönster ser ut när de hamnar på en matta på golvet. Det är ett speciellt perspektiv att jobba med. Men att hitta på nya mönster som är enkla, tydliga, tidlösa och vändbara, det har aldrig varit ett problem.

Vävning

Jag började väva som rastlös 24-åring. Jag hade precis kommit hem till Sverige efter några år i USA och bodde över en vävstuge­ förening. Huset var en gammal skola där jag hyrde det som varit rektorsbostaden. Av en ren slump hamnade jag i en vävstol nere bland pensionärerna en kväll.

Karriär

Innan jag flyttade till USA som 18-åring trodde jag aldrig att jag kunde göra karriär. Mest på grund av min dyslexi. I USA såg jag möjligheterna och ­förstod att man kan skapa sig ett jobb själv. Men jag kan än i dag, efter 17 år som vd, tvivla på att jag skulle få ett annat arbete om det här plötsligt togs ifrån mig.

Innovation

Vi har gjort en bortglömd urgammal plastmatta till en modern klassiker som nu finns i hem över hela världen. Det tycker jag är innovativt.

Stress

Färg

Jag började med att väva i sobra naturmaterial som lin och ull. När jag sedan hittade ett väveri som gjorde plastmattor var det givet att ta in mycket färg. Plast och färg hör ihop. Mitt eget hem och garderob är i ärlighetens namn ganska grå.

Förebilder

Pappelina matta Koi 70x200 cm 1 390 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se

Pappelina matta Svea 70x90 cm 650 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se

Jag har hållit på med det här i snart 20 år och visst har jag stressat. Nu orkar jag inte det längre. När tankarna ändå spinner loss i huvudet brukar jag tänka på ord­språket ”bättre virka än grubbla” eller snarare ”bättre väva än ­grubbla”.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

61


www.isadora.se

INVIMA Malmö

@isadoraofficial

#liquidlipcreams

Modellen använder 16 In Red.

nyhet!

liquid LIP cream Ett crèmigt, viktlöst, flytande läppstift. Lättheten av ett gloss kombineras med den rika färgpigmenteringen av ett läppstift.

99:- (129:-) 02 Cashmere

04 Blush Babe

06 Berry Brown

08 Raspberry

10 Rose Rush

12 Pink Please

Priset gäller 13/9-3/10.

14 Loving Red

16 In Red

18 Brunette

Oparfymerat & Kliniskt testat – för undvikande av allergiska reaktioner. IsaDora är skönhet med omtanke.

20 Wine Divine


UTVALT

I T-K AP PAN Oversized och dubbelknäppt, elegant med knyt i midjan eller mysig fuskpäls? Höstens hetaste kappor bjuder på variation. 1 3

TREND

Vädermatcha Samtidigt som löven skiftar färg är det dags att byta ytterplagg. Varför inte satsa på en kappa i en mustig kulör? Rostiga nyanser, från senapsgult till vinrött, är helt rätt.

4

2

5

9

6

8 7

SNYGGT YTTRE

Att hösten är vår mesta modeårstid vet vi redan. Men frågan är om inte ytterplagget kniper förstaplatsen som säsongens viktigaste? 1. Tiger of Sweden kappa 3 999 kr Finns på Åhléns City Stockholm 2. Zizzi kappa 999 kr Finns på åhlens.se 3. Gant marinblå rock 4 999 kr Finns på utvalda varuhus 4. Wera Stockholm kappa 1 499 kr 5. Brixtol kappa 3 499 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se 6. Ganni rutig kappa 5 049 kr Finns på Åhléns City Stockholm 7. Noa Noa ljusblå kappa 1 999 kr Finns på utvalda varuhus 8. Carin Wester kappa 1 299 kr 9. Marimekko kappa 7 595 kr Finns på Åhléns City Stockholm

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

63


UTVALT

JAC KAN

3

Läder, filt eller päls? Här är säsongens statementjackor.

1

2

TREND

Färgglad biker

Läderjackan är ett säkert kort säsong efter säsong. I höst investerar den modiga i en pippigul eller orange ­bikermodell.

4

6

5 1. Line of Oslo pälsjacka 2 999 kr Finns på Åhléns City Stockholm 2. Odd Molly jacka 2 195 kr Finns på utvalda varuhus 3. Samsøe & Samsøe skinnjacka 4 999 kr Finns på Finns på utvalda varuhus 4. Newhouse skepparkavaj i ull 3 899 kr Finns på Åhléns City Stockholm 5. Gant skinnjacka 15 999 kr Finns på utvalda varuhus 6. Carin Wester jacka 999 kr

PUFFERS

Nu är det lätt att klä sig varmt och snyggt. Puffers bjuder på viktlös stil.

1

3

2

Skhoop

TREND

4

Duna in!

5

Lättviktskapporna i dun är en solklar favorit den här säsongen. Med en stor krage kan den varieras och stylas efter humör.

1. Gant dunjacka med knytskärp 3 499 kr Finns på utvalda varuhus 2. Samsoe Samsoe jacka 1 999 kr Finns på utvalda varuhus 3. Marimekko dunkappa 5 250 kr Finns på Åhléns City Stockholm 4. Carin Wester täckkappa 1 299 kr 5. Closed sammetsjacka 3 900 kr Finns på Åhléns City Stockholm 6. Skhoop dunkappa 2 900 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se (inkommer v 40)

64

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

6


DU HAR VÄL TESTAT NÅGRA AV SVERIGES MEST SÅLDA STYLINGVERKTYG? Finn ditt nya stylingverktyg från ett brett sortiment av hårfönar, locktänger, plattänger, värmeborstar eller multiverktyg. Professionella verktyg som ger dig stylingresultatet som hos frisören. Välj bland verktyg från Björn Axén Tools, Artist Pro eller Artist.

30%

rabatt på hela OBH Nordicas sortiment av stylingverktyg Erbjudandet gäller 13/9-3/10 2017 eller så långt lagret räcker.

NYH

ET!


PORTRÄTT

Alltid redo att rita

MALIN GYLLENSVAAN Ålder: 42 år. Yrke: Mönsterformgivare och illustratör. Familj: Maken Magnus, barnen Elliott, 4,5 år, Daisy, 1 år. Aktuell med: Ny mönsterkollektion för Åhléns.

66

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Hon sitter alltid med en penna i ­handen. För vem vet när inspirationen kommer? Vi besökte Malin Gyllensvaan, illustratören bakom höstens blomstrande inredningsmönster på Åhléns och fick uppleva hur grönskan växte fram. Text: MARIA SOXBO

E Foto: BRUNO EHRS

gentligen skulle hon ju vara föräldra­ ledig. Med andra barnet på väg sade mönsterformgiva­ ren Malin Gyllen­ svaan upp sin plats i frilanslokalen. Men så började uppdragen trilla in ändå, det ena roligare än det andra. Och nu när dottern Daisy fyllt ett räknar Malin ut att hon jobbat minst halvtid. – Hade jag fått sova på nätterna hade det varit lugnt, nu har det väl varit i mesta laget. Men det har varit så roliga projekt, jag kunde inte tacka nej, säger Malin med ett skratt. Så kvällar och helger har hon suttit ­parkerad vid skrivbordet vid fönstret ­hemma i Stockholmslägenheten, med utsikt ut mot Högalidsparken. I bakgrun­ den någon indieartist eller en podcast, gärna This American Life. I koppen ett gott te. Och så penna och papper. Höstens blomstrande inredningsmönster har vuxit fram här, kronblad för kronblad, på lediga stunder. En utmaning med en bebis, men en utmaning som också har sina fördelar. – Jag blir mer kreativ under tidspress! Jag ritar-ritar-ritar, reser mig knappt från stolen. Det är ju det bästa jag vet, att få rita, säger Malin. Malins mönster börjar med en brief. För Åhléns handlade det om blommor.

– Jag börjar med att bestämma mig; vilka blommor ska vara med? Ska de vara öppna eller stängda? Stora eller små? Sen gör Malin research. Hon köper in de blommor hon ska rita, eller letar i arkivet med blommor hon fotograferat. Under studie­åren i London satt hon ofta i de g­ amla viktorianska växthusen i Kew Gardens och tecknade av växterna där, så blommönster är inget nytt. Malin visar på datorn hur det färdiga mönstret består av många ”lösa” delar. Varje blomma är tecknad för hand och inscannad, och sedan har Malin lagt ett pussel för att skapa en helhet. Några av blommorna i det färgsprakande mönstret saknar färgläggning, en typisk Malin-detalj. – Ja, det blir ofta så! Även om jag ibland tror att jag fortfarande letar efter mitt formspråk så har jag nog alltid haft det. Nu har jag slappnat av lite, men jag har tänkt otroligt mycket på det där med att ha ett särskilt manér. Är det rimligt att försöka förändra sig för att passa in i en särskild tid, eller ska man hålla sig till sin stil? Jag har

landat i att man alltid ska köra på det man gillar, punkt. Större delen har Malin varit anställd som mönsterformgivare, eller printdesigner som det också kallas, på olika modeföretag. Hon har gjort allt från mönster på skjorttyg till fristående illustrationer som t-shirttryck. – Fördelen med att vara anställd är att man blir snabb, flexibel och får lära sig många olika saker. Nackdelen är att man tappar lite av den egna stilen, eftersom man har i uppdrag att följa trender. Jag jobbar fortfarande på att hitta tillbaka till det som är helt och hållet jag, berättar Malin. Det var under förra föräldraledigheten hon insåg att det var dags att börja frilansa. Nu kan hon välja de uppdrag som lockar mest, och drömmer både om att illustrera barnböcker och att göra ännu mer inred­ ning. Den enda gång hon aldrig ritar är när hon pratar i telefon, annars är pennan aldrig långt borta. – Att få sitta och rita och lyssna på ­musik, som på roliga timmen i skolan, är fortfarande min bästa grej!

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

67


SKÖNHET

BASKUNSKAP Söker du en skir grund, en strålande lyster eller en foundation med hög ­täckgrad? Här är produkterna som gör jobbet!

L ÄTT ­ FÖRSTÄRKNING

Text: BLANCA SJÖSTEDT

Lägg en grund som ­ vårdar huden

Skapa en tunn bas i no ­makeup-trendens tecken

Den bioaktiva formulan i Estelle & Thild BioMineral Healthy Glow Foundation är berikad med macadamiaolja, hyaluronsyra och aloe vera. Ingredienser som skyddar huden och återfuktar den på djupet. Ett annat tips är Nvey Eco Creme Deluxe Flawless Foundation. Den har en harmoni­ serande formula med ekologisk tistel, jojoba och vitaminerna A, C, E. Produkten ger en mjuk och återfuktad hy samtidigt som den skyddar från fria radikaler.

Med Clinique BIY Blend it yourself pigment drops kan du förvandla din favoritdagkräm till en bas. Bara en droppe ger fin och ­naturlig täckgrad, två droppar eller mer skapar felfri finish. Elizabeth Arden Flawless Finish Everyday Perfection Bouncy Foundation ger också ett mycket naturligt ­resultat. Det är en innovativ hybrid mellan flytande foundation och puder. Produkten är fjäderlätt och skapar en silkeslen yta.

Bra val: Estelle & Thild BioMineral Healthy Glow Foundation ord. pris 299 kr Finns på utvalda varuhus ERBJUDANDE: 20% på foundation från Estelle & Thild. Bra val: Nvey Eco Creme Deluxe Flawless Foundation 495 kr*

Clinique BIY Blend it yourself pigment drops 355 kr Nyhet! Elizabeth Arden Flawless Finish Everyday Perfection Bouncy Foundation 410 kr*

HOLLYWOODGLOW

FULL ­T ÄCKNING

Trolla med ditt underlag

Få lystern från röda mattan i ditt eget ­badrumsskåp

Lancôme Teint Miracle Foundation är framtagen för att ge huden optimal ­utstrålning. En kombination av pärlpigment reflekterar ljuset på hudytan och ger ett naturligt glow. En annan lystergivare är allt-i-ett-produkten ­Lumene ­Instant Glow ­Beauty Serum. Den jämnar ut hudtonen, ger ett vackert glow och har hud­ vårdande egenskaper. Lancôme Teint Miracle Foundation 455 kr Lumene Instant Glow Beauty Serum 349 kr

68

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

VITAMINBOOST

HELMATT

Eliminera glansen – hela dagen!

Vill du täcka ojämnheter och ge huden en felfri finish är Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup helt rätt för dig. Storfavoriten Max Factor Facefinity All Day Flawless Foundation fyller samma syfte. Produkten är känd för sin höga täckgrad och hållbara resultat. Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10 460 kr Max Factor Facefinity All Day Flawless Foundation 169 kr

Mineralpudret bareMinerals Matte Foundation är vältäckande och ger ett lent och supermatt resultat. En annan produkt i samma liga är ­Maybelline Fit me! Matte + Poreless Foundation. Den är lätt i konsistensen och håller huden matt länge. Produkten är dessutom fuktgivande och innehåller C-vitamin. bareMinerals Matte Foundation SPF 15 395 kr ­ Maybelline Fit me! Matte + Poreless Foundation 89 kr (99 kr)

* Finns på Åhléns City Stockholm och åhlens.se


NEW

IMPROVES THE APPEARANCE OF SKIN TEXTURE OVER TIME* • • • •

GOOD-FOR-SKIN 24-HOUR WEAR BREATHABLE FULL COVERAGE BLURS PORES AND IMPERFECTIONS

*In an independent clinical trial of 31 women, 100% amount of participants saw a 36% improvement in skin texture after the first week.


BAKOM KULISSERNA

I en tid då många företag fl ­ yttar produktionen utomlands ­håller ­Iittala fast vid sitt arv och ­tillverkar fortfarande nästan allt sitt glas i Finland – till största del i byn med samma namn. Följ med på en resa genom ett land där glas är en lika självklar del av kulturen som Kaurismäki-filmerna eller det finska rågbrödet. Text: ELNA NYKÄNEN ANDERSSON

String Pocket i vit/ek 995 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se

70

Det finska glasriket

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


O

m det är någon som har Iittala i sina gener så är det Heikki Punkari. ­Glasblåsaren föddes i byn och besökte den berömda glasfabriken för första gången 1963, som 10-åring. – Min pappa jobbade som glasblåsare och jag fick följa med till fabriken. Jag kan fortfarande minnas den starka doften av rök, berättar Punkari. Så småningom fick även han lära sig yrket. – Jag försökte gå i skolan, men det var inget för mig. Så jag tog ett jobb på fabriken. På den tiden fanns ingen riktig utbildning för att bli glasblåsare. Men de äldre blåsarna hjälpte till, och pappa var ju där också och gav många goda råd. Klockan är strax efter två på eftermid­ dagen och Punkari har precis avslutat sitt skift för dagen. I dag har hans team, som består av fyra blåsare, jobbat med den ikoniska Aalto-vasen, en av Iittalas mest kända produkter som formgavs av Alvar Aalto 1937. Det krävs en tung arbetsinsats för att tillverka den smäckra vasen. Stora glaspjäser kan väga så mycket som 25 kilo, och ­arbetet vid den 1 100-gradiga ugnen är minst sagt svettigt. Glaspipan går från man till man – eller kvinna – i en ring. De skickliga blåsarna jobbar koncentrerat, rytmiskt och med en alert blick. De blåser, snurrar, lyfter och formar massan med en träskopa, varje steg precis vid det rätta ögonblicket. Det är viktigt för att undvika orenheter och blåsor i glasmassan. Slutligen placeras massan i den böljande Aalto-formen där den får svalna. Det handlar om äkta hantverk. De erfarna blåsarna jobbar snabbt och varje dag munblåses 350 Aalto-vaser på fabriken. – Själv räknade jag precis ut att jag gjort närmare 600 000 vaser under min karriär, säger Punkari och skrattar nöjt. Iittalas rötter går tillbaka till 1881, när ett glasbruk etablerades i byn Iittala i södra Finland. Under de första åren tillverkade företaget blåst, pressat, polerat, målat och etsat glas enligt kontinentala mönster. Genombrottet kom med modernismen och funktionalismen på 1930- och 40-talen, när Iittala lämnade dekorativa serviser och gick över till funktionella bruksföremål präglade av progressiv skandinavisk design av Alvar Aalto, Aino Aalto och Kaj Franck. Den este­­tiken har präglat företaget sedan dess. I dag är de gamla klassikerna en stor del av företagets framgång, men de har fått sällskap av nya klassiker skapade av formgivare som Antonio Citterio, Ronan och Erwan Bouroullec, Alfredo Häberli och Harri Koskinen.

De virtuosa blåsarna formar den glödheta massan med van hand. Dricksglaset Ultima Thule och ­Iittalas olika glaslyktor är favoriter i otaliga hem.

5x 5

ÄLSKADE KL ASSIKER

2

3

4

1 1. Vas ur Alvar Aalto-kollektionen av Alvar Aalto 1937, 1 399 kr 2. Festivo ljusstake av designern Timo ­Sarpaneva 1967, från 659 kr 3. Nappula ljusstake av Matti Klenell 2012, 349 kr 4. Aino Aalto glas av formgivaren Aino Aalto 1932, 0,22 cl 79 kr 5. Kastehelmi glasfat av Oiva Toikka 1964, 349 kr Samtliga produkter finns på utvalda varuhus.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

71


GL ASRIKETS HÅLLPL ATSER 1. IITTALA Den berömda glasfabriken ligger i byn Iittala 12 mil från Helsingfors. Du kan åka dit med bil, buss eller tåg. Här kan du följa glasblåsarnas arbete, lära dig mer om glasets historia och Iittalas klassiska produkter på glasmuseet samt shoppa i fabriksbutiken. www.iittalalasimaki.fi

En av formvärldens stora klassiker: Alvar Aalto-vasen. Varje dag munblåses 350 stycken på fabriken.

De flesta finländarna har åtminstone en ­Iittala-produkt i sitt köksskåp, många har tiotals. Koskinen har jobbat för Iittala under hela sin karriär och formgett succéprodukter som glaslampan Lantern och servisen Sarjaton. Sedan 2012 är han också företagets designchef. I sin ljusa studio vid Broholmens norra strand i Helsingfors jobbar designern just nu med flera projekt, allt från att studera arkiven till att planera workshoppar där framtida samarbetspartner, ofta namnkunniga internationella designer, får bekanta sig med glasfabriken och varumärket Iittala. Hur skapas en Iittala-ikon? – De ikoniska produkterna har skapats av kända formgivare som haft förståelse för materialet och en stark vision. Det finns ingen formel för det. Men företaget jobbar målmedvetet och försöker att briefa formgivare noggrant inför varje nytt projekt, berättar Koskinen.

F

örr i tiden kunde stjärnformgivare som Timo Sarpaneva praktiskt taget bo på glasfabriken och jobba tätt ihop med glasblåsarna. Harri Koskinen har själv jobbat där i fyra år. Bilden av den bohemiska finska designern som skapar i glöden av glas­ ugnarna är lockande, men inte helt sann. – Hur mycket man jobbar med blåsarna beror på tekniken. Om det är en produkt som ska munblåsas så är det bra att vara på plats. Men eftersom jag har jobbat på fabriken känner jag till materialet och teknikerna, och behöver inte alltid kolla förutsättningarna med glasblåsarna. Om man däremot vill experimentera och testa saker så sker det i samarbete med dem, säger han.

72

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

I Sverige har glasindustrin nästintill försvunnit i takt med att de gamla glas­ bruken lagts ner ett efter ett. Men i Finland lever den kvar, inte minst tack vare fabriken i ­Iittala. Majoriteten av företagets glas­ produkter tillverkas fortfarande i hemlandet. Dit hör bland annat Oiva Toikkas konstfåglar och Kastehelmi-produkter, Tapio Wirkkalas Ultima Thule-glas och Kaj Francks Kartio-glas. – Jag har en stark tro på att glastillver­ kningen i Finland har en framtid, säger Koskinen. – Ägaren Fiskars har investerat i fabriken, och man har utvecklat både arbetsmiljön och teknikerna systematiskt. Dessutom är fabriken enormt betydelsefull för varumärket. Och bland finländare verkar ­företaget vara omåttligt populärt. De flesta har åtminstone en Iittala-produkt i sitt köksskåp, och många har tiotals. Iittala är en del av den finska kulturen på samma sätt som Kaurismäki-filmerna eller rågbrödet som nyligen valdes till landets nationalrätt. Men hur ser framtiden ut på själva fabriken? Vem tar över när Heikki Punkaris generation går i pension? Punkari själv fick lära sig yrket av äldre glasblåsare, och på samma sätt lär han nu ut sina yrkeshemligheter till yngre förmågor som hoppas på en karriär i glashyttan. – Vartannat år tar vi in nya lärlingar, och just nu har jag fyra stycken. Det är det allra bästa systemet för att lära sig glasblåsar­ yrket, säger han.

2. FISKARS Pittoreska byn Fiskars, strax under 10 mil från Helsingfors, har anor från 1600-talet. I dag är byn ett centrum för hantverk och design med många glasstudior, gallerier och designbutiker. Kolla in kooperativet Onoma som består av formgivare, konstnärer och hantverkare verksamma i Fiskars. www.fiskarsvillage.fi 3. IITTALA & ARABIA DESIGN CENTRE I november öppnade företaget ett sprillans nytt designcentrum i den gamla Arabiafabriken i Helsingfors. Här får man chansen att både se och uppleva formgivningens värld. Butiken erbjuder hela sortimentet från konstglas till Mumin-muggar. Missa heller inte den legendariska 9:e våningen där medlemmarna i Arabias ­konstförening har sina arbetsrum. www.designcentrehelsinki.com 4. FLAGGSKEPPSBUTIKER Iittalas flaggskeppsbutik på norra Esplanaden har nyligen fått en ny Arabia-butik som granne. En perfekt adress för den som inte hinner åka utanför centrala Helsingfors men vill upptäcka det finska glasets och keramikens värld i en inspirerande miljö. www.iittala.com/se/sv/home 5. DESIGNMUSEET Designmuseet i Helsingfors samlar, dokumenterar och visar finsk design. För att markera Finlands 100-årsjubileum i år har museet öppnat en ny permanent utställning. Där kan du se vilken roll design har spelat i landets historia – från glas- och möbelformgivning till mobiltelefoner och dataspel. www.designmuseum.fi/sv/ 6. NOUNOU Det här samtida designgalleriet i Helsingforsstadsdelen Rödbergen drivs av formgivaren Anu Penttinen, känd för sina färgglada objekt och sin glasexpertis. ­Penttinen har skapat flera produkter för Iittala, bland annat de populära Vitriini-askarna. www.nounoudesign.fi


Matilda Lutz & James Jagger

TOGETHER WE TOUCH THE SKY

THE NEW FRAGRANCES FOR THE TWO OF US

Discover the #TogetherStronger series on armanibeauty.com


FAVORITER

Burberry Mr. Burberry EdP 50 ml 695 kr Nyhet! My Burberry Blush EdP 30 ml 620 kr Mr. Burberry är en varm herrdoft med en bas av trä och friska toppnoter av dragon och kanel. Den feminina My Burberry Blush har en fräsch doft av krispiga äpplen och rosenblad.

Gåva!

Versace Dylan Blue EdT 30 ml 475 kr Eros Pour Femme EdT 30 ml 535 kr Dylan Blue är en maskulin doft där basnoter av mysk balanseras med inslag av grapefrukt och fikonblad. Eros Pour Femme påminner om sommaren: sicilianska citroner, sandelträ och jasmin i perfekt harmoni. ERBJUDANDE: Köp en valfri dam- eller herrdoft från Versace och få en presentask med Eros Pour Femme Bath & Shower Gel 25 ml, EdT 5 ml och Body Lotion 25 ml (värde ca 200 kr) eller Dylan Blue Bath & Shower Gel 25 ml, EdT 5 ml och After Shave Balm 25 ml (värde ca 200 kr)

74

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Gåva!

Nyhet! Coach Coach EdP 30 ml 395 kr Vid första intrycket är doften syrlig och nära besläktad med hallon. Sedan fördjupas upplevelsen med toner av turkiska rosor och mörkare noter av mocka och mysk. Full av kontraster alltså!

Jimmy Choo L’Eau EdT 40 ml 455 kr En parfym framtagen med inspiration av New York. Toppnoterna av ­bergamott och hibiskusblomma går fint ihop med hjärtnot av pion och djupare toner av cederträ. ERBJUDANDE: Köp en valfri damdoft från Jimmy Choo och få en L’Eau Body Lotion på köpet (värde ca 200 kr)

Gåva!

Nyhet! Lacoste L’Homme EdT 50 ml 525 kr En ny elegant herrdoft med en bas av tränoter som matchas med livfull kryddighet och oförutsägbart fruktiga topnoter. Rabarber, mandarin och apelsin förlänger sommaren.

Ariana Grande Sweet Like Candy EdP 30 ml 395 kr En lekfull doft framtagen med sångerskan Ariana Grande som inspiration och musa. Noter av bergamott, jasmin, kaprifol, päron och vanilj. ERBJUDANDE: Köp en valfri doft från Ariana Grande och få en Sweet Like Candy Rollerball EdP 7,4 ml på köpet (värde 165 kr)

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

75


FAVORITER

Clinique All About Eyes Rich 15 ml 365 kr Take The Day Off Makeup Remover 125 ml 215 kr Nyhet! High Impact Lash Elevating Mascara 225 kr Den lyxiga ögoncremen minskar allt från synliga ringar runt ögonen till skuggor, svullnader och fina linjer. Rengöringen Take The Day Off Makeup Remover tar snabbt bort motståndskraftig ögon- och läppmakeup, även vattenfasta produkter! Mascaran ökar både volym och längd på varje ögonfrans och ger en fylligare och modigare look.

Gåva!

Dermalogica Stress Positive Eye Lift 25 ml 735 kr Daily Superfoliant 57 g 665 kr Finns på utvalda varuhus och åhlens.se Äntligen finns en fusion mellan en ögoncreme och mask. Innovationen Stress Positive Eye Lift är en snabbverkande ögonbehandling som verkar kylande, lugnande och utslätande. Daily Superfoliant exfoliering gör huden slät och motståndskraftig. Aktivt kol, känt för sina renande egenskaper, jämnar ut och ”detoxar” huden. ERBJUDANDE: Köp 2 valfria Dermalogica-produkter (ej resestorlek) och få en Phyto Replenish Oil 5 ml på köpet (värde 175 kr)

76

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


20%

på all kropps­ vård från Emma S.

Nyhet! Emma S. Body Wash Sugar Lime 350 ml ord. pris 119 kr En mild, återfuktande och effektivt rengörande duschcreme med en härlig doft av lime, karamell och vanilj. ERBJUDANDE: 20% på all kroppsvård från Emma S.

20%

på Miqura

Miqura Golden Modeling Mask ord. pris 165 kr Hemmaspat kräver en härlig mask. Den här är perfekt för ändamålet och gör huden omedelbart jämnare. Huden får dessutom en rejäl fuktboost och en otrolig lyster. ERBJUDANDE: 20% på Miqura

20%

på Filorga

Nyhet! Filorga NCTF-Intensive Supreme Regenerating Serum 30 ml ord. pris 895 kr Nyhet! NCTF-Essence Supreme Regenerating Lotion 150 ml ord. pris 495 kr Nyhet! NCTF-Reverse Supreme Regenerating Cream 50 ml ord. pris 895 kr Ett högeffektivt serum som utlovar synliga resultat på kort tid. Retinol och C-vitamin är några av ingredienserna i den snabbverkande formulan. NCTF-Essence Supreme Regenerating Lotion är en innovativ produkt som appliceras efter rengöring, innan serumet, för ett ökat upptag av ingredienserna. Ansiktscremen ur samma serie både stärker och jämnar ut huden. ERBJUDANDE: 20% på Filorga

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

77


FAVORITER

20%

på Shower Gel och Body Butter från The Body Shop

The Body Shop Shower Gel Olive 250 ml ord. pris 70 kr Body Butter Olive 200 ml ord. pris 185 kr Den här tvålfria duschcremen vårdar och återfuktar samtidigt som den ger dig en skön doft av Medelhavet. Du kan med fördel ­kombinera den med kroppscremen Body Butter Olive som ger huden en hög dos av intensiv fuktighetsbevaring – i hela 48 timmar. ERBJUDANDE: 20% på Shower Gel och Body Butter från The Body Shop

20%

på ansiktsvård och foundations från Estelle & Thild

Bra val: Estelle & Thild BioMineral Healthy Glow Foundation 30 ml ord. pris 299 kr BioHydrate Total Moisture Day Lotion 50 ml ord. pris 259 kr BioCleanse Micellar Cleansing Water 250 ml ord. pris 199 kr En foundation som återfuktar och ger huden en jämn ton och ett hälsosamt glow. Det näringsrika innehållet verkar långsiktigt för att vårda huden och förbättra dess elasticitet, fasthet och struktur. BioHydrate Total Moisture Day Lotion är en lätt dagcreme full med fukt och vitaminer för ökad lyster och mjukhet. ­Rengöringsvattnet från samma märke är ekologiskt certifierat och avlägsnar effektivt både smuts och makeup. ERBJUDANDE: 20% på ansiktsvård och foundations från Estelle & Thild

78

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


20%

på Bulldog

Bulldog Sensitive Moisturiser 100 ml ord. pris 139 kr En makalöst mjukgörande fuktcreme speciellt framtagen för känslig hy. Produkten innehåller vitaliserande och återfuktande aktiva ingredienser såsom grönt te, E-vitamin, och essentiella oljor från cederträ och patchouli. ERBJUDANDE: 20% på Bulldog

20%

på Recipe for Men

Nyhet! Recipe for Men Raw Naturals Storm Proof Beard Balm 100 ml ord. pris 129 kr Gör skägget mjukt och fylligt med Raw Naturals Storm Proof Beard Balm. Det väldoftande balsamet är milt mot huden och hjälper till att hålla din skäggstyling på plats hela dagen. ERBJUDANDE: 20% på Recipe for Men

20%

på Weleda

Bra val: Weleda Almond Soothing Facial Oil 50 ml ord. pris 229 kr Citrus Hydrating Body Lotion 200 ml ord. pris 199 kr Lugna huden och förbättra dess skyddsfunktioner med en mild ansiktsolja. Produkten är helt ekologisk och innehåller olja från både mandel och plommonkärna. Citrus Hydrating Body Lotion är en uppfriskande lotion som svalkar, stärker och återfuktar. Den vårdande formulan innhåller ekologisk aloe vera, kokos- och sesamolja. ERBJUDANDE: 20% på Weleda

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

79


FAVORITER

25%

på Dove

25%

på Lumene Valo, Cleansing & serien Nordic Girl

Dove Glowing Ritual Body Wash 250 ml ord. pris 39 kr En mjuk duschcreme som hämtar inspiration från japanska skönhetsritualer. Inslag av lotusblomma och risvatten gör den rik på vitaminer, protein och fett – naturliga element som återfuktar. ERBJUDANDE: 25% på Dove

Nyhet! Lumene Valo Glow Lumenessence Brightening Beauty Lotion 150 ml ord. pris 149 kr Milt vårdande och lystergivande ansiktsvatten. Produkten innehåller naturligt peelande bär- och fruktsyror, fuktbindande hyaluronsyra, björksav och nordiskt källvatten. ERBJUDANDE: 25% på Lumene Valo, Cleansing & serien Nordic Girl

25%

på Nivea Q10 och Q10 Plus C Energy

Nyhet! Nivea Q10 Plus C Energy Day Care SPF 15 50 ml ord. pris 155 kr Nyhet! Q10 Plus C Energy Skin Sleep Cream 40 ml ord. pris 155 kr Nyhet! Q10 Plus C Energy Eye Treatment 15 ml ord. pris 145 kr En vitaliserande dagcreme med extrakt av gojibär som minskar trötthetstecken och bekämpar fina linjer. Den intensivt fuktgivande nattcremen Q10 Plus C Energy Skin Sleep Cream reparerar och förnyar hudcellerna medan du sover. Ögoncremen ur samma serie kombinerar koenzymet Q10 med ren C-vitamin för att effektivt minska fina linjer. ERBJUDANDE: 25% på Nivea Q10 och Q10 Plus C Energy

80

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Nyhet! Bra val: Åhléns Berså necessär Klätterros, Ängsklocka och Pomerans i ekologisk bomull stor ord. pris 249 kr liten ord. pris 149 kr Nyhet! Bra val: Åhléns Berså Fairtrade-märkt duschcreme 50 ml 39 kr kroppslotion 50 ml 39 kr Finns i dofterna Ängsklocka, Pomerans och Klätterros. Förvara skönhetsfavoriterna i smarta och färgsprakande necessärer från Åhléns eget märke Berså. Duschcremen och kroppslotionen från varumärket är både milda, mjukgörande och fairtrade-märkta, ERBJUDANDE: 20% på utvalda necessärer

25% på Phc

Phc Strong Hold Hair Spray 250 ml ord. pris 79 kr En hårspray som ger extra kraftfull stadga till alla hårtyper. Provitamin B5, UV-skydd och silkesextrakt vårdar och stärker håret samt ger det lyster. Torkar snabbt och är lätt att borsta ur. ERBJUDANDE: 25% på Phc (gäller ej reseförpackningar)

Nyhet! Bra val: Åhléns makeupborstar av FSC-märkt trä från 99 kr/st Från vänster: Stor makeupborste med vinklat handtag för proffsig airbrusheffekt. Intill en platt foundationborste som skapar täckande applicering av basmakeup. Bredvid det perfekta verktyget för att framhäva ansiktsdragen – en skarp contouringborste. Längst till höger en rundad puderborste som utvecklats för maximal åtkomlighet.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

81


FAVORITER

Gåva!

Essie Nagellack Fall Collection 129 kr Dessa nagellack har en professionell borste för exakt applicering, kontrollerad mängd och en slät manikyr. ­De håller hög salongskvalitet och ger ett såväl vackert som hållbart resultat. Nu i höstens snygga trendfärger. ERBJUDANDE: Köp två nagellack från Essie och få en Mini Good As Gone Remover på köpet (värde 29 kr). Gäller ej gellack och vårdande produkter.

Lumene Nordic Nude Loose Powder 199 kr (249 kr) Nordic Nude Light Reflecting Blush 179 kr (229 kr) Håll makeupen felfri hela dagen med hjälp av några få borstdrag av det här pudret. Produkten fixerar sminket och eliminerar glans. Nordic Nude Light Reflecting Blush är ett pigmentrikt puderrouge som ger ett vackert rosigt resultat.

82

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


Nyhet! IsaDora Face Glow Prisma Wheel 199 kr (229 kr) Blush & Glow Draping Wheel 199 kr (229 kr) Få tillgång till rouge i fyra snygga nyanser och en highlighter i rosa pärlemor med Blush & Glow Draping Wheel. Paletten Face Glow Prisma Wheel utgörs av fem ljusreflekterande highlighters i regnbågens nyanser.

Anastasia Brow Definer 255 kr Den uppskruvbara och självvässande ögonbrynspennan har en ­triangel­formad spets för ökad precision. Du fyller enkelt i glesa partier och ­definierar ögonbrynens form.

L’Oréal Paris Glam Beige Healthy Glow Foundation SPF 20 30 ml 129 kr (149 kr) Glam Beige Healthy Glow Powder Foundation 129 kr (149 kr) En foundation som går snabbt in i huden och ger naturlig täckning. Pudret från samma underlagsserie ger huden en matt och silkeslen yta.

Nyhet! L’Oréal Paris Paradise Mascara 119 kr (139 kr) En mascara som ger ögonfransarna både volym och ökad längd. Produkten är enkel att applicera och perfekt för dig som söker ett hållbart resultat som varken flagnar eller kladdar.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

83


FAVORITER

20%

på Sachajuan

20%

på Björn Axén

Sachajuan Thickening Shampoo 250 ml ord. pris 170 kr Thickening Conditioner 250 ml ord. pris 180 kr Ett schampo som ger håret volym genom att öka varje hårstrås fyllighet. Med tillhörande balsam får håret dessutom näring, mjukhet och en fantastisk grund för styling. Båda produkterna vann Swedish Beauty Awards 2017. ERBJUDANDE: 20% på Sachajuan

Bra val: Björn Axén Organic Caring Hair Oil 30 ml ord. pris 230 kr En 100 procent naturlig, glansgivande och vårdande olja för ett friskt och livfullt hår. Den mjukgör och återfuktar både hår och hårbotten. ­ERBJUDANDE: 20% på Björn Axén

20%

på Lernberger ­Stafsing

Nyhet! Lernberger Stafsing Heat Protect Spray 200 ml ord. pris 189 kr Nyhet! Silver Spray 200 ml ord. pris 199 kr Ett viktlöst värmeskydd som försvarar håret mot framtida slitage orsakat av värmestyling. Silversprayen är en färgkorrigerande produkt som neutraliserar gula toner i blonda, vita och gråa hår. Den innehåller dessutom vårdande olivolja och E-vitamin. ERBJUDANDE: 20% på Lernberger Stafsing

84

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE


3 för 2

30%

på John Frieda L’Oréal Paris Colorista Spray Minthair 1-Day Colour 75 ml 99 kr Colorista Washout Lilachair 2 Weeks 80 ml 99 kr Den som gillar att byta look snabbt och ofta måste älska Colorista Spray Minthair 1-Day Colour. En temporär hårfärg som håller i en dag. Önskas en något längre hållbarhet är Colorista Washout Lilachair 2 Weeks ett bra alternativ. Den sitter i cirka två veckor. ERBJUDANDE: Köp 3 betala för 2, billigaste på köpet

Nyhet! John Frieda Sheer Blonde Brilliantly Brighter Shampoo 250 ml ord. pris 99 kr Nyhet! Sheer Blonde Brilliantly Brighter Conditioner 250 ml ord. pris 99 kr Ljusa upp längderna och gör svallet livfullt med den här lysande hårduon. ERBJUDANDE: 30% på John Frieda

30%

på L’Oréal Paris Botanicals

L’Oréal Paris Botanicals Geranium Radiance Remedy Shine Vinegar 150 ml ord. pris 119 kr Botanicals Geranium Radiance Remedy Masque 200 ml ord. pris 119 kr Radiance Remedy Shine Vinegar är en glansgivande leave-in-booster. Hårmasken från samma serie gör håret mjukt och lätt att reda ut. ERBJUDANDE: 30% på L’Oréal Paris Botanicals

Schwarzkopf Root Retoucher 120 ml 69 kr (89 kr) Det har äntligen blivit lätt att tillfälligt dölja hårutväxt. Den här produkten hjälper dig att bevara känslan av nyfärgat hår och döljer enkelt gråa strån. Formulan innehåller mikrofina färgpigment som genast täcker utväxten.

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

85


MIN PL ATS PÅ JORDEN

Kavaj 4 000 kr Läderbyxor 5 000 kr Sjal 1 200 kr

Kavaj 4 000 kr Byxor 2 000 kr Sjal 1 200 kr

Lindebergs lada Det har gått få förbi att designer­gurun Johan Lindeberg har återvänt till Sverige. Nu bygger han sitt kreativa centrum på den skånska landsbygden. En lada som ska förändra världen.

JOHAN LINDEBERG Familj: ”Min dotter Blue.” Yrke: Designer och fotograf. Aktuell med: Comeback på J. Lindeberg.

Text: BL ANCA SJÖSTEDT

Vilken är din plats på jorden? – Min lada på landet mellan Båstad och Torekov. Vad gör den så speciell för dig? – Jag håller på och renoverar och genomför min egen estetik. Den kommer att bli min bas i världen med en stor fotostudio. Det ska bli den plats där jag släpper ut all min kreativa kraft. Vad inspirerar dig just nu? – Alltid Paris. Och även Brooklyn där jag bor. Och så klart min dot­ ter Blue. Självklart påverkas jag också mycket av mitt fotograferande. Vilken händelse har påverkat dig mest under de senaste åren? – Mitt breakup från min tunisiska fästmö för två och ett halvt år sedan. Det förändrade mitt liv. Jag tror varken att jag hade varit på J. Lindeberg i dag eller tillbringat så mycket tid i Sverige om inte det hade hänt. När man går igenom en svår period går man ofta tillbaka till sina rötter. Hur skiljer sig din design i dag från när J. Lindeberg startades? – Jag är mer trygg i min egen estetik. Jag vet hur jag vill att det ska se ut. När jag startade J. Lindeberg för 20 år sedan så var jag inne i en större personlig sökprocess. Vilka egenskaper är det som gör dig till en skicklig designer? – Jag lever ett modernt liv och reser mycket. Jag följer mitt öga och min intui­ tion. Jag har ju också ett stort nätverk av moderna människor och jag väljer att ­designa till dem i stället för att göra ­konstiga temakollektioner. Vad var det som fick dig att göra ­comeback på J. Lindeberg?

– J. Lindeberg ringde och frågade om jag ville komma tillbaka. De sa att de kunde ta det till en nivå utan mig och en annan med mig. Och det kändes som en stor utmaning att få fortsätta att utveckla projektet som jag startade för 20 år sedan. Det finns en enorm dynamik i kombinationen fashion och sport som faktiskt är mer aktuell än någonsin. Vad klär du dig helst i den här säsongen? – Jag ser alltid likadan ut. Ofta svart bas och gärna kamelrock eller skinnpaj. Och alltid boots. Jag läste i en intervju att du anser att världsdynamiken måste förändras och kvinnorna bör komma till makten. Hur yttrar sig den åsikten i din design? – Jag vill göra kläder till kvinnor som vill vara med och förändra världen. Jag växte upp på 1960-talet och insåg snabbt att jag var feminist. Kvinnor bör ta över världen helt och hållet, det är det snabbaste sättet till en bättre värld. Om du ska välja ett, vilket plagg ur er senaste kollektion tycker du att alla kvinnor borde bära? – Powersuits. Framför allt våra manchesterkavajer. Hur har vårt sätt att klä oss förändrats under din tid i ­modebranschen? – Det känns som om vi vågar mer i dag. Det handlar ju om att hitta sitt eget individuella uttryck. Det är tur att vi har våra fantastiska invandrare. Annars hade Sverige varit oerhört uniformt.

”Kvinnor bör ta över ­världen helt och hållet, det är det snabbaste ­sättet till en bättre värld.”

86

MASSOR ATT SHOPPA PÅ ÅHLENS.SE

J. Lindeberg finns på Åhléns City ­StockholmPÅ WERA STOCKHOLM SKÖNHET T O M 3/10

Wood Cashmere EdT, 30 ml 399:-

20%