FOGALL nº39 any 2022

Page 1

EL FOGALL NÚM· 39

FESTA MAJOR 2022

REVISTA DE CULTURA POPULAR

SANT BARTOMEU I SANTA TECLA, FESTA MAJOR DE SITGES. DECLARADA FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL PER LA GENERALITAT DE CATALUNYA.


S A NT BA R TO M E U 2 0 2 2

FE STA MAJOR DE SIT GES 19 - 28 / AGOST


SUMARI

En el Fogall 2022 volem fer una menció especial com a mostra d’agraïment a aquelles persones que han cedit un cabeçut a l’entitat en aquest darrer any: Núria Carbonell, Josep Martinez, Pepi Martínez, Mia Muntané i Jordi Surià.

04 PÒRTIC

11 EL PATUFET: UN NEN DE CENT ANYS

06 INFORMACIONS BREUS

18 DELS CERCLES A LA BANDA I LA FAIXA

12 40 ANYS CINTES

20 POSA COLOR A LA FESTA

07 CALENDARI ABPS

14 RECUPERACIÓ BALL DE PANDERETES

21 CARTES A LA TECLA

08 ENTREVISTA LOURDES PEDRENY

16 DEBUTAR A LA FESTA

22 PROGRAMA D’ACTES DE FESTA MAJOR I SANTA TECLA

EL FOGALL Núm. 39 Festa Major de Sitges Agost de 2022

Amb el suport de:

Edita Agrupació de Balls Populars de Sitges www.agrupasitges.cat info@agrupasitges.cat Adreça Palau del Rei Moro c/ d’en Bosc 10-12, 08870 Sitges Tel. 93 894 73 75 Revisió i Coordinació Mònica Berlán i Micó Laura Cosialls i Rodríguez Maria Lluís i Alcázar Pepi Martínez i Font Dani Piques i Ribalta

Disseny i maquetació Víctor Bregante

Portada Jordi Abellán Moreno

Impressió Gràfiques del Foix, S.L.

Cartell de Festa Major Modesto Caballero

Hi han col·laborat Pol Bernad Cèlia Esteban Marta Gutiérrez Paula Hidalgo Xavi Huete Xavi Jansà Lluc López Vinyet López Blanca Méndez Trudi Morillas Núria Planella Lourdes Pedreny Santi Pérez Mariona Piqué Raquel Planas Mario Rodríguez Carla Sòria Judith Vallverdú Eva Vilà

Propietat fotografies Mª José Garcia (pàg.5) Arxiu personal Lourdes Pedreny (pàg 8-10) Arxiu Sebastià Giménez Autor: Roisin (pàg.11) Arxiu personal Raquel Planas, Santi Pérez, Marta Gutiérrez, Trudi Morillas, Pol Bernad (pàg 16-17) Arxiu personal Judith Vallverdú i Mario Rodríguez (pàg. 18)

Junta de l’entitat Vinyet Esteban i Martínez Oleguer Font i Fullera Maria Lluís i Alcázar Pol Arnau i Malet Judit Barlán i Sánchez Mònica Berlan i Micó Diana Carbonell i Robles Laura Cosialls i Rodríguez Natàlia Hidalgo i Escolano Carlos Olivares i Sánchez Dani Piques i Ribalta Núria Sales i Miret Marina Vergé i Coleto Aarón Vidal i Díaz L’Agrupació de Balls Populars de Sitges fa constar que el contingut dels articles publicats reflecteix únicament l’opinió de llurs sotasignats.


PÒRTIC

Celebrem! Ha arribat el moment de celebrar-ho tot! Hem estat pacients, ens hem adaptat i hem aprés a gaudir de les petites engrunes que aquesta pandèmia ens ha deixat assaborir i ara ens mereixem gaudir com mai i com sempre de la nostra festa tan estimada. L’Agrupa està a punt, us animem a que ens acompanyeu al Palau i als carrers i a que ara ens encomanem els uns als altres amb la il·lusió, perquè la festa és més grossa i brillant quan hi és tothom. El Fogall d’enguany l’hem preparat un cop més amb l’ajut de moltes persones que hi han contribuït de manera desinteressada; i això és quelcom que ens fa molt feliços. Poder comptar amb tanta gent que regala el seu temps i el seu talent no és sino un reflex del que passa tants cops a Sitges en pro de l’amor a la tradició i la cultura! Gràcies per avançat pels vostres salts, somriures, suor i aplaudiments. Gràcies per la pólvora i els picarols. Visca Sant Bartomeu, visca Santa Tecla i visca la gent de l’Agrupa!

Junta Directiva de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges

4INFORMACIONS BREUS LA RENOVACIÓ DE LA JUNTA

BUTLLETÍ MENSUAL

EL PATUFET FA 100 ANYS!

La Junta encapçalada per la Vinyet Esteban va renovar per dos anys més després de l’assemblea electiva celebrada el passat dissabte 18 de desembre. La nova junta està formada per catorze membres, la majoria dels quals ja en formaven part de la junta 2019-2021.

Per tal d’aconseguir una comunicació més habitual i fluida amb els socis i sòcies de l’entitat, des del gener d’aquest any des de la Junta enviem un butlletí mensual per correu electrònic per informar de tots els actes i novetats de l’entitat. Si encara no el reps pots fer-nos arribar un mail a: info@agrupasitges.cat amb la teva adreça electrònica.

El cabeçut del Patufet arriba a una edat de tres xifres que son ni més ni menys que 100 anys! Per tal de celebrar el centenari, la colla de cabeçuts de l’ABPS va ser encarregada de la confecció de la catifa de Corpus de l’entitat. A més, els membres de la colla de cabeçuts juntament amb l’Agrupació estem preparant més actes perquè el Patufet pugui celebrar el seu aniversari molt ben acompanyat.

40È ANIVERSARI DE LES CINTES El mateix any que el Naranjito (1982), s’introdueix el Ball de Cintes per participar a les Festes Majors de Sitges de la mà de l’Agrupació. Durant aquests 40 anys la colla ha viscut canvis com diferents vestuaris, la suma de noves coreografies i músiques, la incorporació de l’estaquirot als laterals, sortides a d’altres indrets com Milà o Lisboa i una colla infantil amb un planter assegurat.

LA MOIXIGANGA A LES DECENNALS DE VALLS El passat 5 de febrer la moixiganga va tenir l’honor de poder participar en les Decennals de Valls, una festivitat que només es celebra cada deu anys. Des de l’Agrupa estem molt agraïts perquè un ball com la Moixiganga hagi estat present en una festivitat d’aquesta magnitud. Així mateix, el ball també està de celebració a nivell local després de la proposta de donar nom a una plaça a la nostra vila en motiu del 170è aniversari de la primera referència escrita del ball el proper 2023.

6

MARIA JUNYENT PREGONERA SATÍRICA 2022! “M’encantaria dir que la meva vinculació amb l’Agrupa ve de sempre, i que quan tenia 3 anys ja ballava als cercolets, però no és així. Mai he format part d’un ball, i em vaig fer sòcia de l’Agrupa l’any 2019 perquè era el tràmit que havia de seguir sí o sí per poder tirar quatre carretilles a la matinal amb els Diables. Fins aquí la història no és gaire emotiva, però si m’hi he quedat és perquè trobo que té tot el sentit formar part d’una associació que contribueix a mantenir viva la cultura del poble amb generositat, com es fa tot el que es fa per amor. Espero tenir la sort d’estar a prop de l’Agrupa molts anys més i convertir-me algun dia en una sòcia a qui la junta d’un futur llunyà convoqui per explicar les batalles dels últims 30 anys. Llarga vida a l’Agrupa, i gràcies a tota la gent que l’ha mantingut i la manté ben viva”. Enguany el pregó recupera la seva ubicació a davant del Palau del Rei Moro el proper 19 d’agost. Us hi esperem!

NOU VESTUARI Enguany el Ball de Cintes, el Ball de Pastorets i el Ball de Diables podran lluir pels nostres carrers el nou vestuari que han confeccionat les nostres cosidores durant aquests dos anys de parada festamajorenca. En el cas dels diables, tant la colla com l’entitat hem confiat en l’artista local, Núria Fortuny per pintar de nou les capes del llucifer i la diablessa de casa nostra que ja van ser estrenades en públic el passat 31 de juliol.

EN CORRE-FOC LLUIRÀ UNA NOVA PELL Durant el Sant Jordi de l’any passat tots els infants que van venir al Palau per l’activitat “Pintem el Drac Blau” van poder donar la primera capa de la pell del nostre estimat Drac Blau. Aquest any tocava completar la seva nova imatge amb un nou disseny a càrrec de l’Adrià Berlan.


CALENDARI ABPS 2022 AGOST

SETEMBRE

OCTUBRE

INTRÍNGULIS FESTIUS: BOSSES DE TELA I EL RAM DE LA GEGANTA 9È CONCURS D’INSTAGRAM

5È MERCAT DE SEGONA MÀ INTRÍNGULIS FESTIUS 2.0: BOSSES DE TELA VESTIM ELS GEGANTS GITANES D’ANTES I CONCERT DE GRALLES

LA VEREMA

NOVEMBRE

DESEMBRE

GENER

FESTA DE TARDOR

ACTIVITAT INFANTIL DE NADAL CANT DE LA SIBIL·LA

QUINTO DE L’AGRUPA

FEBRER

MARÇ

ABRIL

MASKSITGES (INSTAGRAM) ACTIVITAT INFANTIL DE CARNAVAL XATONADA DE DIJOUS GRAS

SANT SEPULCRE CANTEM CARAMELLES SORTEIG SANT JORDI (INSTAGRAM) ACTIVITAT INFANTIL CELEBREM SANT JORDI

MAIG

JUNY

JULIOL

AGRUPAFEST

TROBADA AMB ELS 100 PRIMERS SOCIS VESTIM ELS GEGANTS CORPUS

DIA CINTER PRESENTACIÓ DELS NOUS VESTITS DEL LLUCIFER I LA DIABLESSA

7


ENTREVISTA A LA LOURDES PEDRENY SÒCIA HOMENATJADA 2022 Vinyet Esteban, Marina Vergé, Pepi Martínez i Mònica Berlan

En aquesta conversa entre la Lourdes Pedreny, sòcia homenatjada 2021 i la Vinyet Esteban fem un viatge pel passat, el present i el futur de l’Agrupa. LP M’agradaria parlar en segona persona del plural. M’agrada més el nosaltres que el jo. Al principi de tot, com és prou conegut, estàvem al carrer Sant Bartomeu. No recordo exactament com és que vam anar a parar al palau... Imagino que la família propietària va estar d’acord en què ens hi instal·léssim. El palau estava.... No t’ho puc explicar. Havíem d’apartar mobles i entrar acotats per la porta petita per poder obrir la gran. VE Estava moblat com una vivenda? LP No, al palau s’hi emmagatzemaven un munt d’andròmines que s’hi havien anat acumulant. No hi havia ni lavabos. Va ser gràcies a molts socis i sòcies que es va anar endreçant, netejant i adequant. Treballant els dies de festa i pagant els materials de les seves butxaques. Hi havia pintors, paletes, electricistes, llauners... No sé si es podria aconseguir alguna subvenció per millorar l’edifici. VE És difícil perquè la Generalitat no subvenciona equipaments municipals i, en tot cas, mai seria el 100% de la despesa. LP En aquell moment es va demanar col.laboració als socis. Estic segura que n’hi ha que podrien ajudar. Per exemple que un soci fuster arregli la porta de l’entrada que està fatal a causa de la pluja i el temps. VE Tenim alguns socis que ens ajuden, però mai és suficient per tot el que li cal a l’edifici. LP Mica en mica. En el meu record la imatge del principi amb la d’ara... El canvi és inimaginable. Veig però que la vostra il·lusió i compromís és com el que teníem nosaltres. S’ha d’insistir per continuar millorant. VE Hi estem treballant. Aquests dos anys bàsicament hem fet neteja. L’Ajuntament hi té bona predisposició, però no materialitza cap intervenció important.

8

LP Una altra cosa que m’agrada és el jovent que esteu a la junta. Els he vist des que tenien 6 anys, ballant per Santa Tecla i ara estan al capdavant de l’entitat. Això demostra que tenim bones arrels i no és quelcom que puguin dir moltes entitats. VE Ara tenim molta més gent involucrada, no només a la junta. Pertànyer a l’entitat no és només sortir el dia 23 i 24. Hi ha consciència de la preparació dels balls, els assajos, el vestuari, etc. LP Si. Ara véns al palau quan s’acosta Festa Major o Santa Tecla i hi ha caliu. És una qüestió importantíssima. Nosaltres no ho acabàvem de disfrutar. VE De vegades es corre el perill d’oblidar perquè ens involucrem en una causa. Valorem i estimem la tradició, si... Però també ens ho passem bé perquè sino no ho faríem.


LP Ara, et diré una cosa: hi ha gent que balla per Festa Major, però no ho valora. La sort de l’Agrupa és la continuïtat que s’hi pot tenir, les arrels que comentàvem abans. VE Si, tenim llistes d’espera a tots els balls. Malauradament no podrem donar oportunitat a tothom com voldríem. Hi ha pedrera des dels balls infantils. LP En això si que penso que cal deixar pas. No és just que hi hagi gent que porta vint anys ballant al mateix ball. Ballar és molt maco, però has de saber cedir el teu lloc a les noves generacions. VE Aquest és un tema difícil. Hi ha persones que diuen estimar l’entitat, però només si poden fer-hi el seu recorregut personal. No tothom té la mateixa idea del que és pertànyer a l’Agrupa. LP Els tallers que heu anat fent tot l’any em semblen una meravella. A més d’unir als participants és una forma d’ensenyar els més petits formes de participar a les festes. Quan jo era petita si per Carnaval no tenies antifaç no sorties al carrer i aquí els hi ensenyeu a fer-los. Sembla una tonteria, però són coses que sino es transmeten es perden. Es nota que hi poseu il.lusió i us hi dediqueu. Deuen portar feina i costar diners. Per mi, l’assignatura pendent de l’Agrupa és l’arxiu. No és culpa vostra eh?, però és una llàstima que l’entitat no tingui un arxiu com cal. En aquest aspecte tinc la visió que ho hem deixat i hi ha molta gent que té material que es podria demanar i recopilar. VE Si, estaria molt bé tenir un històric de cada ball. Ara per ara és impossible, però mirarem de posar-nos-hi a partir del proper mes d’octubre. LP Hi ha un tema que no m’agrada gaire. Perquè els gegants moros tenen tants vestits diferents? Si volem donar

una imatge determinada hauria de ser sempre la mateixa. Ara, això és una opinió personal meva. VE S’han anat fent versions i els anteriors estan ben conservats, per això els llueixen en algunes sortides fora Vila. LP Em va agradar molt la trobada amb els socis més antics. Va estar molt bé poder tractar diferents temes. VE Penso que la gent en general no és conscient de la feina que fan les cosidores. Sense la seva dedicació els balls no lluirien com ho fan. Els balls de l’Agrupa, especialment en sortides a fora, destaquen per la qualitat del vestuari i això és mèrit d’elles. LP El retorn del vestuari abans era un drama, fins i tot havíem hagut d’amenaçar els balladors si no el tornaven o esperar per recollir-lo “in situ”. Enguany es renoven vestuaris? VE A pastorets que ja estava previst pel 2020 i també s’han confeccionat els de cintes i diables. En el cas de les cintes es descoloreixen força, especialment les vermelles i els de diables estaven trinxats. També hi haurà alguna renovació de cabeçuts i, si tot va bé, camises i faixes dels geganters. LP No era amb la vostra junta, però a la meva filla Judith li van arribar a dir que si trencava la pandereta l’hauria de pagar i mira la mala sort que en va trencar dues... VE Vam tenir una tongada que van sortir molt dolentes. El que demostra que de vegades comprar barato no és lo més pràctic. Les d’ara si es fan malbé les portem a Vilafranca i les fan de nou. També penso que tenir una part del vestuari que sigui del ballador és important perquè comparteixen aquesta responsabilitat. Formar part d’un ball a l’Agrupa no és només 9


VE És una opinió, però la festa és un ens viu que evoluciona i en el cas de la moixiganga que comentes, si no hi haguessin hagut nenes a la infantil s’hauria acabat perdent. LP Doncs crec que si no hi ha nois per fer-la no ha de sortir, com a opinió personal. No voldria haver de veure una noia fent de Crist... VE Jo crec que la incorporació de les noies a tots els balls i àmbits de la festa és un moviment natural de l’evolució que comentàvem fa un moment. Si ballen amb el respecte i la solemnitat que són signes del ball han de poder participar-hi. Això em recorda les persones que per exemple qüestionen que els qui no hem nascut a Sitges formem part de la festa. Jo mateixa hi he estat vinculada des de sempre i encara hi ha qui planteja el dubte. No em sembla just. LP També porto malament com s’ha destrossat l’ambient a l’entrada de grallers. No entenc com no s’han buscat alternatives per tot aquest jovent. Tant els tècnics municipals com la comissió haurien d’haver fet alguna cosa en aquest sentit.

un compromís de Festa Major i Santa Tecla. En aquest tema la tasca dels caps de colla és molt necessària. Crec que tots els balladors haurien de fer de caps de colla en algun moment i que el càrrec duri dos anys i prou. Això ajudaria a conscienciar els balladors del que significa serho i segur que aportaria respecte al càrrec. De vegades oblidem que tots ho fan de forma voluntària. LP Un tema que em va preocupar molt en el seu dia va ser la denúncia pels versos dels diables. Des de la junta com ho controleu? VE Des d’aquella experiència tant traumàtica per l’Agrupa, la junta revisa els versos. Ara bé, les respostes del Llucifer no estan escrites perquè la dinàmica del ball és aquesta. LP Aquella situació em fa enfadar molt. Van posar l’entitat en una situació molt delicada. VE És que la persona va posar la denúncia directament contra l’Agrupa quan es tractava d’un tema personal i la fiscalia no ens va deixar desvincular del procediment. LP Els balladors representen l’entitat quan van vestits de diables o del que sigui. Això ho han de tenir clar i si no es respecta doncs que no surtin. VE Penso igual que tu. El respecte a la festa i a l’entitat són importants i és un tema d’educació. Si a casa ho vius així llavors ho portes a la pràctica i també ho transmets. És un valor que tots els que estimem la festa hauríem de tenir interioritzat. LP En algunes coses però la meva visió no és com la vostra. Colles que s’inventen nous balls (cintes); noies a la moixiganga...

10

VE No s’està buscant alternatives. Molts d’aquest joves no coneixen (ni coneixeran) la festa com els que hi som dins. Són gent jove que vol participar de la festa però no té la manera. LP Que els hi muntin alguna cosa a Can Bota VE Amb unes pantalles gegants, esmorzar a 5€, barres de birra i un concurs de samarretes + un DJ per després i no pateixis, segur que se n’hi van. No es pot seguir organitzant una festa per un poble de 10000 persones que ha triplicat la població. LP Això és feina de la comissió. Per carnaval han hagut de reinventar-se, buscar espais més amples i accessibles... VE I l’Agrupa que per protocol hauria de designar-hi dos representants, no en té cap. Nomenen balladors com a membres però no els designem nosaltres i d’aquesta manera difícilment l’entitat que aporta més balls a la festa no tenim ni veu ni vot. LP Hi ha coses a canviar però sense perdre l’essència. Teniu molta feina per fer, però sou un bon equip. VE Cert, i tenim moltes idees...


EL PATUFET: UN NEN DE CENT ANYS El Patufet

La meva història segurament la coneixeu, un nen molt petit i espavilat que va a comprar safrà i acaba sortint del cul d’un bou propulsat per un pet espectacular. Em diuen “Patufet” i soc molt, molt petit, tan petit que si m’amago sota una fulla de col, ningú no em veu! Tambè em diuen Polzet i, encara que duc una barretina ben grossa, no he nascut aquí: soc fruit de l’imaginari dels germans Grimm a l’Alemanya del segle XIX. Ells em deien Daumesdick. Però tinc una altra història, la que em va dur a Sitges i a ser una de les figures centenàries de la imatgeria de la Vila. Voleu que us l’expliqui? Mireu qué diu L’Eco del 18 d’agost de 1922: “Está resuelta la salida de los balls de diables, de cercolets, de pastorets y de bastons, grandes y medianos, así como los Gigantes y los nuevos cabezudos que se han adquirido. También se estrenará el drac que se construye expresamente para esta villa. Todos estos grupos llevarán sus típicas músicas.” Ho heu llegit bé, parla del drac nou, que també està d’aniversari i de “los nuevos cabezudos”. Sabeu qui eren aquests “nuevos cabezudos”? Doncs es deien Cavaller Bernat, Tecla, Bartomeu i…Patufet! Encara no havia vist la llum i L’Eco ja parlava de mi, quin orgull! I també us puc explicar que vam sortir del taller de L’Ingenio, d’on són tots els patufets, però a mi em van canviar una mica la cara i van voler que semblés un nen encara més petit, així que sóc únic! I què va passar amb la resta de cabeçuts que van debutar amb mi al 1922?

Doncs de tot segurament, perquè ja no hi són. No sé si sabeu que la nostra Festa Major ha patit molts alts i baixos, inclosa una guerra, i això fa que tant jo com els gegants vells i el drac siguem molt especials, perquè tots hem aconseguit arribar fins a 2022 superant un munt d’adversitats i girs del destí. Des que em van estrenar he anat participant a la Festa Major gairebé sempre, o al menys, gairebé sempre que n’hi ha hagut. I amb el pas dels anys també em vaig incorporar als actes de Santa Tecla, que a poc a poc anava afegint cada cop més balls. Ara és quan estic millor que mai, restaurat, estimat i ple de companyes i companys dins el ball de cabeçuts. Alguns són antics (cap tan antic com jo, però) i alguns fa pocs anys que han debutat i ens recorden personatges il·lustres de la nostra festa, com en Suàrez o en Miru. Tots tenim una història especial, al capdavall. A nosaltres ens diuen cabeçuts, nans o capgrossos i, al contrari que els gegants, simbolitzem la rauxa i la diversió…així que, ens diguin com ens diguin nosaltres farem el que voldrem. Us espero amb la meva barretina vermella i lluent a darrere dels gegants, veniu a saludar-me i ballem plegats, tinc corda per cent anys més, com a mínim! I recordeu: “Patim, patam, patum, homes i dones del cap dret, patim, patam, patum, no trepitgeu al Patufet”

11


4O ANYS DE CINTES Cèlia Esteban i Eva Vilà, caps de colla vigents del Ball de Cintes l’ABPS

VINYET LÓPEZ Ex balladora infantil, balladora actual colla adulta

PAULA HIDALGO Ex balladora

La meva anècdota preferida en el grup de cintes de Sitges no és una anècdota com a tal. De petita sempre havia volgut ballar a les gitanes, però per edat vaig haver de començar amb les panderetes. Quan ja vaig ser massa gran per ballar amb les panderetes infantils, vaig passar a les cintes.

Vaig començar a participar a la Festa Major quan tenia 10 anys, començant al ball de panderetes i més endavant en el ball de cintes, on vaig entrar amb dues amigues de la infància.

Va ser durant aquells anys que em vaig enamorar del ball. Un cop vaig provar el ball de les cintes, ja no me’n volia anar. M’ho passava molt bé, tenia un grup d’amics, i les professores feien que el ball m’apassionés molt més. Però, un altre cop vaig passar l’edat per ballar amb el grup infantil, i vaig anar a gitanes. Just quan vaig sortir del grup cinter, immediatament em vaig apuntar a la llista de les cintes grans, perquè el que jo veritablement volia fer era ballar a les cintes. Ara, molt contenta, tinc la sort de poder ballar amb les cintes grans com a una de les integrants més joves de la colla. CÈLIA ESTEBAN Balladora actual He participat activament a la festa des que tinc ús de raó, però per motius laborals vaig passar 3 anys sense poder ballar, escoltant l’entrada de gralles a través de videotrucades i fent seguiment de la Festa Major via instastories. L’any que finalment vaig poder tornar a participar-hi de la forma que més m’agrada va ser amb el ball de cintes, i recordo amb molt carinyo el moment en que durant la matinal de Festa Major vaig ballar un vermut amb la meva germana, ex cintera i actual gitana (i qui em feia les videotrucades!)

12

Vaig estar ballant durant 5 anys i me n’he emportat moltíssimes vivències i sobretot molt bones amigues amb qui, a dia d’avui, ens seguim veiem i recordant els bons moments viscut. Un dels millors moments el vaig viure quan ens van convidar a ballar a Manacor (Mallorca) i poder ensenyar el nostre ball, cultura i estima en un altre poble, en ple mes de novembre, on les nostres faldilles ens serviren per tapar-nos del fred. BLANCA MÉNDEZ Ex balladora La Festa Major sempre l’he gaudit més participant-hi activament. De petita ja sortia als cabeçuts. Al cap d’uns anys vaig poder tornar a viure-la des de dins, gaudint del ball de les cintes. Han estat anys on he plorat, he rigut, he ballat amb amics, he conegut gent nova, però sobretot ara que ja no ballo ho recordo somrient. I sempre hi ha algun carrer amb poca gent on encara m’hi deixen participar una mica. CARLA SÒRIA Ex Balladora Si tanco el ulls, encara sento el toc de gralles, el vaivé dels picarols (que tant m’agradava fer sonar) i l’olor a pólvora… I és que, qui hagi viscut una sortida de les dues dins la festa, sap molt bé del que parlo… És per


això que, tot i que em costi per motius laborals, estar lluny de casa, de la meva gent, de la festa… Encara no m’imagino un 23 i 24 d’agost que no sigui com a balladora… Des de sempre i per sempre, vull pensar que un trosset de mi es queda impregnat en cada ball del que he format part. Tanmateix, jo només puc estar agraïda de tot allò que he après gràcies a cada ball, però sobretot, a les persones que m’he trobat pel camí, algunes de les quals, no són amigues no, són família. Família que avui dia segueix connectant-me en una videotrucada només escoltar la primera gralla, per fer-me sentir a casa. Panderetes, moixiganga infantil (la primera on es va entendre que les nenes tenim el mateix dret a participar-hi!), les meves gitanes estimades, i del que venim a parlar i celebrar que fem anys! El ball de les Cintes! Pobres Cris i Vinyet el que vau haver d’aguantar… Adolescents en plena efervescència i amb ganes de menjar-se el món! (I de no callar jaja). Però pensant-ho bé, alguna que altra rialla també us hem arrencat, no? Viatge a Manacor (Mallorca) amb les cintes, servidora que casi no puja al vaixell, un fred que pela, això si, una experiència brutal! Ara bé, si he de descriure un moment màgic per a mi, va ser poder agafar cinta com a pubilla de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. I tota l’emoció que sento al recordar-ho, és gràcies a haver pogut créixer envoltada de música, ball i vosaltres. XAVI JANSÀ Ex Ballador Vés qui ho diria… Doncs sí, amigues i amics (i amiguis), ja en fa 40 aquesta colla de saltadores/balladores que conformen el ball de cintes de l’agrupació. I, vés qui ho diria, jo, un jove de 20 anys, forani de Sitges, que tan sols coneixia uns gegants, uns diables i un ball de bastons i que a l’agost fotia el camp, vaig coneixer de la mà de la Vinyet i l’Eva un ball de noies que mai m’havia parat a mirar. Corria l’any 1999. Sí amics: el segle passat… Doncs vet aquí que tot festejant uns dies amb la meva xicota, Quin pastisset més bonic!!... Hahaha. (Perdona’m Vinyet) va arribar el dia on tot va inflexionar. Sí companys, un grup de noies tornaven a ballar per Santa Tecla i es van trobar que no tenien noi per sostenir les cintes al mig i la pregunta va ser obvia cap a mi. Recordo aquell moment: “ja que m’has acompanyat”,- va dir-me la Vinyet“et fa res posar-te al mig i agafar en alt les cintes al mig de nosaltres?”. Jo, en aquell moment, em volia fondre. No tenia ni idea de ballar, ni de fer cap pas del ball, i ni tan sols moure la cama dreta i després l’esquerra. Doncs la meva resposta va ser:…. “Sí. I tant!”. Tot seguit, l’Eva es va posar a tararejar una música molt repetitiva i van començar a fer uns salts i unes corredisses entorn el meu braç que ja no podia escapar… “Ai mare! On t’has fotut?”- em repetia vegada i una altra-. Doncs bé, ja m’havia enrolat!. Després van venir més assajos on pacientment les companyes, intentaven que fes alguna mena de salts

d’acord amb la música que anaven cantant. Fins que en un tres i no res em van deixar un ‘trajo’ blanc i una armilla blanca ribetejada vermella i Vinga! Que sonen les gralles! Que ja és Santa Tecla i s’ha de posar en escena tot el que m’acaben d’ensenyar durant les darreres setmanes. Des d’aquell moment, vaig descobrir com de gran i extraordinàriament fabulosa que és Santa Tecla i posteriorment, les famoses 36 hores de joia i cúmul de sentiments que és la Festa Major de Sitges. Arrel d’aquelles primeres experiències amb les cintes de l’agrupació, vaig anar descobrint i coneixent gent meravellosa i situacions mai viscudes per mi. I el que vol dir Festa Major per a un sitgetà: tradició, felicitat, record dels que ja no hi son, companyerisme, convivència, exhibir-se, cridar, plorar, devoció,... I tants altres mots que s’agrupen en una frase: “Gloriós Sant Bartomeu, que de Sitges n’ets Patró, Visca la Festa Major!”. Que serveixin aquestes paraules per agrair a aquelles primeres balladores l’haver-me injectat en sang el que és pertànyer a la Festa Major més magnífica que pot existir en aquest planeta. Després varen venir més companyes i més companys; vam anar a exportar el ball a Madrid, Mallorca, Lisboa i Milà, entre d’altres indrets i vem crear noves coreografies i noves músiques i també vam renovar el vestuari. Vaja, em vaig implicar com el qui més, i fins i tot, em van fer cap de colla junt amb la Cris i la Vinyet. Finalment, després de 10 anys a la colla, i d’haver passat de 9 noies i 2 estaquirots a 20 noies i 3 estaquirots, vaig deixar la colla per donar pas a un altre ball de la Festa Major. Però noies, us tinc sempre en un tros del meu cor, vermell, com sempre. I, per molts i molts i molts més anys cintes!!! MARIONA PIQUÉ Ex balladora Fa 1 mes em van brindar l’oportunitat de realitzar un escrit explicant una anècdota viscuda al ball de cintes de Sitges. A l’instant em van venir a la memòria infinits moments els quals es poden considerar com a únics a la colla. Tots els dinars de germanor, perquè no ens enganyarem, ens encanta menjar. Tots els balls de festa major viscuts, la desitjada marxa mora del cable, les rialles esdevingudes, podria seguir però seria un sense fi de moments. Després de dies pensant, realment no em decidia per un en concret, i és que són tots aquells petits moments que hem viscut juntes com a colla els que fan el ball únic.

13


RECUPERACIÓ DEL BALL DE PANDERETES DE SITGES Núria Planella i Judit Barlan Article publicat en el Programa de Festa Major i Santa Tecla 2021

El Ball de Panderetes de Sitges sortí al carrer oficialment la Festa Major de 1980 amb la coreografia que el folklorista Jofre Vilà i Soler dissenyà. Aquesta peça forma part de l’imaginari de tota una generació de panderetes, no només les que en formen part avui dia, sinó també de les precedents més immediates que només han sentit a parlar d’aquest de manera oral. L’any 2019, després d’una actuació a Vilafranca del Penedès, la colla es veieren impulsades a començar a fer recerca per tal de recuperar el ball de Panderetes de Sitges, coincidint amb el quarantè aniversari de la colla l’any següent, el 2020. Els primers passos es van dirigir cap un dels elements més essencials de qualsevol ball: la música. Inicialment el Ball de Panderetes anava acompanyat d’una colla de grallers, però anys més tard es passà al flabiol. Gràcies a la col·laboració de Juan José Rocha es va poder obtenir una gravació de la peça, que permet una idea més acurada del ball. El pas següent ja fou començar a contactar amb antigues balladores per tal de començar a estructurar el ball i les seves diferents posicions. Les exigències de la pandèmia però, obligaren a parar el procés. A principis de juny del 2021 semblava que, tot i les restriccions, es començava a perfilar la Festa Major d’enguany. Aquest tornar a parlar i debatre reactivà tota aquesta tasca, que va parar en sec l’any anterior. En qualsevol recerca, les fonts i referències escrites acostumen a ser de gran importància, però la visita a l’arxiu de l’Agrupació va fer patent la manca de documents, no només escrits, sinó també fotogràfics i multimèdia referents al Ball de Panderetes. Una de les poques referències es troba a la revista L’Espurna, a l’edició d’agost de 1989, on en un article es comenta que el Ball de Cintes i el de Panderetes passen desapercebuts dins els programes de Festa Major, ja que no se’n troba cap esment ni fotografia. 14

Aquest mateix número també ens serveix per veure en quin moment es produeix un punt d’inflexió en la història del Ball, ja que la Junta decidí reestructurar el ball de cara l’any següent. La raó del canvi es troba en la manca d’identificació que sentien les integrants envers el ball. De manera que es feu venir en Joan Bosch i dues components del Ball de Panderetes de Vilafranca del Penedès, que van ajudar a la colla a introduir canvis, entre ells la manera de picar la pandereta o el pas, que és el que coneixem avui en dia. Tornant a la tasca recuperadora, el contacte amb José Luis Enríquez permeté, en primer lloc, ampliar el coneixement sobre els orígens del ball i la seva execució i, en segon lloc, una relació més directa amb l’Escola de Grallers de Sitges que, pel seu cinquantè aniversari, publiquen un disc on es recopila, entre d’altres, el Ball de Panderetes de Sitges. L’encarregada de la gravació de la peça ha estat Montse López, que a més ha sigut qui ha ensenyat aquest ball a les Panderetes de Castelldefels. Gràcies a la seva activa col·laboració i la d’antigues balladores, en especial la de la Maica Díaz, s’ha pogut tenir una visió precisa del que va ser el Ball de Panderetes de Sitges en els seus primers anys. Ha sigut una tasca feixuga i difícil, sobretot a causa de la manca de fonts d’on basar-se. Tot i això, poder trobar vestigis de com fou la festa i, més concretament, dels inicis del Ball de Panderetes, ens ha proporcionat una gratificació que de ben segur es traslladarà al públic. Volem donar les gràcies a totes les persones que ens han ajudat en tot aquest procés i que ens han demostrat que encara conservem aquest esperit tan nostre de recuperar i traslladar a les noves generacions les tradicions i l’imaginari festiu del nostre poble.

Sitges, agost 2021


FITXA TÈCNICA DEL BALL DE PANDERETES DE SITGES El ball es pot fer en el nombre de components que es vulgui, sempre que sigui possible realitzar la forma de rombe i siguin parells.

En els pròxims quatre compassos, es fa un canvi de mà en la pandereta, passant-la a la mà dreta i mentre es fa sonar amb una mà, es realitzen passades entre la parella mitjançant el ball pla. Sempre es creuen els components del ball deixat la parella per l’esquerra. Un cop fets els quatre canvis, es realitza el ball de la creu. En el qual seguint la música, es realitzen tres passos endarrere, tres passos endavant, tres passos endarrere i entre tots els components es realitza la figura de la creu.

Punt de ball pla *Imatge extreta del llibre “Sitges. L’encant de la Tradició”

Comença el ball en dues files corresponent als colors vermells i blaus. Aquestes comencen a avançar fent ball pla corresponent a 16 compassos. En acabar aquests és dona una volta sobre un mateix cap a l’esquerra. Seguidament en els pròxims 16 compassos hi ha un desplaçament rodat i en acabar es torna a fer una volta sobre un mateix. La pandereta es toca primer arrossegant el dit i després donant doscops.

Un cop muntada la figura es torna a repetir els compassos de la creu, i en l’últim compàs els components del ball es col·loquen en forma de rombe. Exemple de rombe:

Forma de rombe amb 14 components

En canviar el motiu musical, les dues fileres fan sonar al compàs la pandereta, primer a la part de dintre, després a la part de fora i tornen a picar quatre cops a la part de dintre arrossegant la mà mentre la piques. El canvi de costat es realitza fent sonar la pandereta per sobre el cap.

Forma de rombe amb 12 components

Un cop muntat el rombe, els components avancen endarrere realitzant tres salts alçant el genoll esquerre i un cop al lloc piquen dos cops la pandereta. Després les components es giren un quart cap a l’esquerra i avançant tres passos fent el mateix pas amb el genoll i un cop al lloc és pica la pandereta i després es torna a picar per sota el genoll. Seguidament, com estan les components tornen a realitzar el mateix del primer compàs avançant endarrere. Per últim, les components es giren un altre quart a l’esquerra i tornen a avançar tres salts amb el genoll alçat i piquen la pandereta i la tornen a picar per sota el genoll. Seguidament, es fa picar la pandereta, primer amb el genoll esquerre, després amb el dret, el colze, la mà dreta, el cap i fas picar la pandereta al costat esquerre. Fent que la pandereta giri com un cercle mentre la piquem amb el propi cos. A continuació es torna a realitzar els passos fets abans i quan s’acaben el rombe queda en la posició del principi.

*Imatge extreta del llibre “Sitges. L’encant de la Tradició”

Per finalitzar, es torna a picar la pandereta amb el propi cos. Acabant el ball recolzant el genoll esquerre a terra. 15


DEBUTAR A LA FESTA Equip del Fogall

Tots recordem els nervis de la primera vegada en participar a la Festa Major i/o Santa Tecla i el formigueig a la panxa abans de la sortida de les 14h o de la matinal infantil. Per aquest motiu, aquest article és una petita mostra del debut d’alguns joves que formen part de l’entitat. QÜESTIONARI 1. Amb quina edat vas debutar a la Festa Major i amb quina colla? 2. Encara hi ets? En cas que no, de quin ball formes part actualment?

SANTI PÉREZ 1. Vaig debutar al Corpus de l’any 2019 amb els Gegants Moros. 2. Encara hi sóc i em considero novell, ja que la pandèmia no ens ha permès gaudir de les nostres festes com ens agradaria. 3. Des de ben petit he sentit atracció pels Gegants Moros, ja que el meu tiet formava part de la colla. Vaig sortir com a agregat a la matinal del 2018 per provar i aquí estem. 4. Sempre recordaré les caloroses tardes de l’estiu del 2019, on alguns novells anàvem a practicar i rebíem consells i ajuda de companys més experimentats com en David Gutiérrez.

3. Que et va portar a començar en aquest ball? 4. Ens podries explicar alguna anècdota del teu primer any? RAQUEL PLANAS 1. Al 2000 amb el ball de Panderetes. 2. No, actualment participo a la Festa Major amb els Gegants Americanos. 3. Jo venia de la colla infantil del Ball de Cintes i volia pujar a la gran, però era gran per la infantil i petita per la colla d’adults i aquell any faltava gent per treure al carrer el ball de Panderetes així que em vaig apuntar, l’any anterior no vaig poder ja sortir amb la colla infantil de Cintes i va ser molt estrany viure-ho des de fora. 4. Vam “recuperar” el ball dels Platerets que vam fer a l’Hospital, era un ball parat que als passacarrers no podíem fer, era molt ample de fer i s’havia de fer en places. Actualment no sé si és fa o s’ha perdut.

TRUDI MORILLAS 1. Enguany, als 22 anys, amb el ball de Gitanes. 2. Sí 3. Des de petita he viscut com la meva família formava part de la Festa Major, i sempre he tingut debilitat per les gitanes, així què quan vaig poder, vaig entrar al ball de les gitanes infantils. El fet d’estar a la colla infantil, va motivar encara més les ganes de sortir a la Festa Major. Amb les altres balladores vam començar sent companyes i ara som família.

16


4. Recordo molts moments inolvidables quan sortia amb la colla infantil. Aquesta m’ha fet estimar encara més aquest ball, totes les sortides, els versos i inclús els assajos, on fèiem rotllanes per practicar la famosa jota.

MARTA GUTIÉRREZ 1. Enguany és la primera vegada que debutaré a la Festa Major amb les Gitanes de l’Agrupació de Balls Populars. 2. De petita vaig formar part de diversos balls com les panderetes, els cabeçuts i com a portadora dels gegants Montornés; els quals va dissenyar i fer el meu besavi. Però la meva participació a Santa Tecla va finalitzar amb el ball de les Gitanes, on hi vaig ser durant cinc anys. La meva tieta va ser qui em va animar a formar part del ball, ja que ella era membre de la colla gran i a més a més mestre de les infantils, la qual cosa va ser l’empenta final per decidir unir-me. És un ball que sempre m’ha agradat, els colors dels vestits, la forma en què es va trenant el pal i el so de les castanyoles; com bé diu el gitano gros, són detalls que fan el ball únic. 3. Sempre recordaré la primera vegada que, juntament amb tres gitanetes més, se’ns va permetre el gran luxe de participar en la sortida d’ofici a Santa Tecla. Ara que, després de molts anys d’espera, formo part de la colla gran, no oblidaré mai la meva primera sortida, a Gràcia, on vaig emocionar-me per poder tornar-me a veure amb el tratge i vaig recordar el mal de cames i peus a l’acabar. També és cert què tampoc podré oblidar-la per les agulletes que vaig tenir durant tota la setmana següent; allà vaig veure que m’havia de posar en forma per poder debutar bé a la Festa Major.

POL BERNAD 1. La meva primera sortida va ser La Processó Cívica del 2017 amb els Diables de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges; juntament amb el meu company Oleguer, qui també es va estrenar aleshores. Teníem vint anys els dos. 2. Encara formo part de la colla i aquest any serà el primer en participar en el ball parlat. 3. Des de ben petit que he format part dels diables de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. Des que era ben jove ja mostrava interés pel dia de Sant Joan i per la “segona revetlla” que organitzavem tots els nens a l’acabar l’esmorzar de Santa Tecla a casa del Jordi i la Txetxe; cremant totes les restes de Sant Joan juntament amb en Xavi Guerrero. Una altra cita obligatòria ha sigut sempre Sant Quintí de Mediona des del dia que el Santi em va ensenyar el DVD del correfoc. Aquest mateix senyor i jo ens passàvem totes les sortides de Festa Major i Santa Tecla enganxats als diables de l’Agrupació, que eren els que més ens coneixien i, per tant, els que més ens cremàven. En fi, des de ben petit que m’han fascinat els diables i el foc en general. 4. Com a anècdota dels primers anys a la colla infantil, recordo que els meus companys es queixaven de que els cremava tot i que jo recordo aixecar la ceptrot tan amunt com podia. Com a anècdota de la colla gran, el tirar foc és només part de la festa. La colla funciona degut al bon rotllo que hi ha als dinars i sopars, on compartim llargues rialles gràcies a les pinces, croquetrós, bufetades d’entrecot i versos plastificats.

17


DELS CERCLES A LA BANDA I LA FAIXA Mario Rodríguez i Judith Vallverdú

El pubillatge. Una experiència que des de ben petits ressona ben fort dins de la nostra entitat i que els representants sortint sempre recomanen viure als més menuts de la casa quan arribi el moment. I que ara, per moltíssima sort, després de dos anys d’espera a causa de la COVID-19, hem pogut viure. La nostra amistat va néixer, per descomptat, al pati del Palau del Rei Moro, un juliol, entre cercles i versos, ballant els cercolets, però d’això ja fa una pila d’anys. Mai ens havíem imaginat viure aquest any junts, però quan ens van donar la notícia per videotrucada (en ple confinament) de què seríem els nous representants de l’Agrupació, va ser el millor retrobament possible dins de la nostra entitat. Al cap d’uns mesos, però, ens van comunicar que havíem d’esperar un any més. La veritat que va ser un cop dur, però pensant-ho bé i amb el cap fred, creiem que els nostres representants del 2019, la Mònica i el Pol, mereixien viure un any “normal”, encara que per mala sort i molta falta d’organització no va ser així. Haver pogut representar l’ABPS durant aquest any de retrobament als carrers, vivint de nou les nostres festes i tradicions, on la cultura tornava a ser un lloc on aprendre dels més petits i dels més grans, ha estat molt màgic. Poder conèixer gent nova, ara ja, grans amics, participar en altres entitats amb les quals fins ara no havíem tingut cap relació, i sobretot conèixer, aprendre i enriquir-nos de noves maneres de viure les festes de Sitges ha estat tot un plaer i una grandísima experiència personal. Només tenim paraules d’agraïment cap a la resta d’entitats i especialment a la nostra. Ens han ajudat durant tot l’any i convidat a tota mena d’actes, i des d’aquest escrit volem dir que sense aquestes entitats el pubillatge a la nostra vila no existiría. I que, sobretot, han triat uns representants que han estat magnífics companys de viatge. A alguns ja els coneixíem, a d’altres no, però sabem que ens emportem un gran nombre d’amistats que d’una altra manera no s’haguessin produït, fins i tot una segona família. Tanmateix, ens resulta impossible descriure plenament la nostra experiència dins del pubillatge amb paraules. En un any, hem acumulat una gran col·lecció de mo-

18

ments i records, i esperem que continuï augmentant. És per això que, com a representants de la millor entitat del poble, volem recomanar als infants i jovent que forma part de l’Agrupa que visqui l’aventura del pubillatge. Sabem que el tòpic habitual diu que hi abunden les festes i les misses (i no negarem cap de les dues), però l’experiència ofereix molt més. Es tracta d’una nova manera de viure la cultura local, d’establir noves amistats, de connectar amb les nostres arrels... I no creiem que hi hagi millor entitat que aquesta per a fer-ho, per què recordem que l’ABPS no només fa activitats durant Sant Bartomeu i Santa Tecla, sinó que és una entitat molt activa durant tot l’any: les grans festes com Carnaval, Corpus o Nadal també tenen una força important dins de casa nostra, LA CASA DE TOTES I TOTS. Visca el jovent, visca el pubillatge i, per sempre, visca l’Agrupació.


TOTS ELS FOGALLS A NOMÉS UN CLIC! issuu.com/agrupasitges


POSA COLOR A LA FESTA Lluc López

20


CARTES A LA TECLA Club de la Tecla

Pocs saben que en una de les sales del Palau hi ha un grup de voluntaris i voluntàries que es dediquen a respondre cartes que els hi arriben amb dubtes relacionats amb la Festa Major. Com pot passar que més d’un o una tingui els mateixos dubtes, hem aprofitat per cedir-los un espai en aquesta edició del Fogall. Esperem que us pugui ser d’utilitat o si no és així, almenys que passeu una bona estona. [Drac Blau] Com bé indica el meu nom, la meva consulta està relacionada amb el foc… Vet aquí, que no sé si vull veure els focs amb el noi que m’agrada… La veritat que a mi m’avorreixen molt i no li trobo cap sentit a mirar el cel, m’acaba fent mal el cap de tant mirar amunt i estar-me 30 minuts així! Però… A ell li encanten i li fa molta il·lusió compartir aquest moment plegats. Què hauria de fer?! Ajudeu-me, sisplau! Hola Drac Blau, estem d’acord amb tu en que els focs poden ser avorrits, per no parlar de la frustració de saber que any rere any hi ha pirotècnia a l’aigua que mai veuràs. El que et suggerim és que aprofitis les oportunitats que brinda la foscor per fer coses que no es poden fer amb llum. T’has plantejat robar carteres? Tal com està el preu de la gasolina és com per pensar-s’ho… [Picarol] La meva consulta no està relacionada amb l’amor, tant de bo fos així. Resulta que estem a dia 20 d’agost i no tinc espardenyes per Festa Major. Cap botiga de Sitges en té, ni cap de tota la comarca! Cap dels meus amics i amigues en tenen i no sé amb que acabaré sortint el dia 23… Tinc la solució perfecte per a tu: vambes tunejades. Hi ha un tutorial d’un canal de YouTube que es diu “Sitgetanisme per a principiants” que ensenya a fer-ho. I no, no és contingut patrocinat. Però ves en compte que si t’enganxen aquests de l’Agrupació potser et quedes sense ballar! [Llucifer] Sóc un diable una mica entremaliat i ja fa algunes festes majors que la baixada de les escales acabo allargant fins la matinal, algun consell per passar la ressaca? Hi ha dos trucs infalibles per no tenir ressaca: el primer és tenir fills. Si s’ha de matinar per canviar bolquers t’asseguro que se’t treuen les ganes de beure. El segon és fomentar les teves connexions neuronals, també anomenat “madurar”. [Fragata] Sempre confonc els colors de les espardenyes de costat, com puc fer per recordar-me’n? Aquest dubte que tens tu el té molta gent amb dret a vot, motiu pel qual anem de mal en pitjor. Els vermells a l’esquerra estimada, on tens el peu obrer que vol dir ser de classe mitjana i per això vol dur l’espardenya blava de la dreta.

[Tomàs Molina] Tens contactes amb el més enllà per fer que per Santa Tecla no plogui? Us agrada viure sense riscos i així no s’evoluciona com espècie. Oi que hi ha espardenyes amb sola de pneumàtic? Doncs més saltar i menys mirar els núvols! [Pringat de torn] Aquest any em toca treballar el dia 23 i encara no he avisat ni a la feina ni a la colla de la meva situació. A qui aviso primer? No em vull perdre la Festa Major! Però tampoc vull perdre la feina! Evidentment de feines n’hi ha moltes, però de Festa Major només n’hi ha una. Fes-te un perfil ben tunejat a Linkedin i la resta vindrà sol… [Birreta] La meva colla d’amics i amigues m’ha dit d’anar a la “botiga de guitarres” que està al carrer Illa de Cuba, abans de la processó del dia 24. El problema és que encara tinc 17 anys i la veritat que em moriré de vergonya si he d’ensenyar el DNI i veuen que encara sóc menor. Què faig? Hola estimada “Birreta”. Pensa que la festa no només està dins del local! Sempre et pots quedar al carrer (com fa la gran majoria de gent) i gaudir d’aquella estona sense passar tanta calor! Sobretot, porta’t bé! [Alfàbrega] Hola! Dieu-me alfàbrega. Tinc un problema. Quan s’ha de portar l’alfàbrega darrera l’orella? Vaig perduda! Hola “Àlfabrega”. Aquesta planta aromàtica que tots portem per Festa Major, s’ha de portar el dia 24! No sé d’on han tret que les alfàbregues també es posin el 23 a l’entrada de grallers… Es posa el dia 24 a la matinal, ja que, antigament, no tenien aigua corrent a les cases i la gent no es dutxava amb freqüència com ara. Així doncs, els nostres avantpassats es posaven l’alfàbrega a sobre per fer bona olor. Però no siguis marrana o marrano i tot i posar-te l’alfàbrega dutxa’t, fes-ho per tots, ara no tens excusa com abans. [Tecleta] M’agrada una persona que no és de la meva colla i que és del ball del davant, com puc fer per declarar-me enmig de la Festa Major? Tant Instagram com TikTok van plens de vídeos de gent que es declara de maneres màgiques, espaterrants i ridícules. La pitjor segurament és la modalitat “flashmob” en la que diverses persones es van unint en un càntic comú acompanyat de coreografia fins que el/la protagonista treu l’anell i planta genoll. Ho pots fer amb “La Cirereta” i demanar ajuda a l’Escola Municipal de Música que ja la tenen assajada i de pas, els recordes que les Panderetes ballen altres músiques.

21


PROGRAMA D’ACTES DE SANT BARTOMEU FESTA MAJOR DE SITGES 2022 DEL 19 AL 28 D’AGOST DIVENDRES 19 D’AGOST

DISSABTE 20 D’AGOST

10È CONCURS FOTOGRÀFIC DE FESTA MAJOR A INSTAGRAM DEL 19 AL 28 D’AGOST El Concurs fotogràfic de Festa Major a Instagram de l’Agrupació arriba a la seva desena edició! Per participar- hi pots penjar una imatge al teu compte d’Instagram amb el hashtag: #fmsitgesabps. Les bases legals estaran penjades a la pàgina web de l’entitat. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges.

DEL 22 AL 22. 100 ANYS DE LA FERA FOGUERA A LA TARDA Als voltants de la plaça de l’Ajuntament i pensat per tots els públics i edats. Un recorregut per la llarga vida de la nostra Fera Foguera explicada d’una manera mai vista fins ara.

LECTURA DEL PREGÓ SATÍRIC 17.45 H | DAVANT DEL PALAU DEL REI MORO (C/ D’EN BOSCH, 10-12) A càrrec de Maria Junyent. En acabar es presentarà la Pubilla i l’Hereu de l’ABPS 2022 Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges. PREGÓ DE FESTA MAJOR 20 H | PLAÇA DE L’AJUNTAMENT A càrrec de Jordi Martí Camps, amb interpretació simultània en llengua catalana de signes. En cas de pluja o de mal temps s’anunciarà la nova ubicació a les xarxes socials oficials. CONCERTS DE FESTA MAJOR A PARTIR DE LES 22 H PLANA DE SANTA BÀRBARA Els Amics de Manel, Buhos i DJ Bulma Beat. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

EXPOSICIÓ DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU EN HORARI DE LES CELEBRACIONS LITÚRGIQUES DE LA PARRÒQUIA CONCERTS DE FESTA MAJOR A PARTIR DE LES 22 H PLANA DE SANTA BÀRBARA Portobello, Dalton Band i Philantropic. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

DIUMENGE 21 D’AGOST VERMUT DE FESTA MAJOR 12.45 H | A L’HORT DE CAN FALÇ Amb el grup La Fera Organitza: Ateneu Popular. PATUFESTA 18 H | PALAU DEL REI MORO El cabeçut del Patufet celebra el seu centenari i per això hi haurà una festa d’aniversari per poder celebrarho amb la millor companyia possible: els petits i les petites de la vila. Quedeu tots convidats! Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges. CONCERTS DE FESTA MAJOR 19 H | DAVANT DE L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ Havaneres a càrrec del grup MESTRE D’AIXA, se servirà el tradicional rom cremat. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

22


EXPOSICIÓ DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU EN HORARI DE LES CELEBRACIONS LITÚRGIQUES DE LA PARRÒQUIA TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU 21 H | PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA La Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en representació de les autoritats municipals, recollirà la imatge del Sant Patró de mà de Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Tot seguit, amb l’acompanyament de la banda Inxa Brass Band, es traslladarà al Casal d’Avis Municipal (c/ Pau Casals, 23), lloc designat pel pendonista, Toni Muñoz Suárez. Un cop arribi a l’entitat, PREGÀRIA D’INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU Recorregut: Baluard, Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Sant Francesc, Passeig Vilafranca, Avinguda de les Flors, Pau Casals, 17. CINEMA A LA FRESCA 22 H | HORT DE CAN FALÇ Projecció de Dirty Dancing Sing along amb animació a càrrec del Carrusel del Casino Prado Suburense. Vine a cantar, ballar i gaudir amb aquest gran clàssic! Preu: 5€ Entrades al web: cineclubsitges.com i a la taquilla del Cinema Prado de Sitges. Organitza: Cineclub Sitges. CONCERTS DE FESTA MAJOR 22 H | FRAGATA Concert i ball a càrrec de l’orquestra METROPOL. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

ASSAIG POPULAR DE FESTA MAJOR 20 H | PALAU DEL REI MORO Assaig especial de Festa Major. En acabar se servirà coca i moscatell. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges. LLIURAMENT DE LA BANDERA 21.30 H | PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA Amb recital de poemes al·legòrics a la Bandera del Sant Patró i amb el cant dels Goigs de Sant Bartomeu, a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue. Enguany, el Poema a la Bandera titulat “A la Bandera més bonica”, és obra de Pere-Juventí Balcells i Recha i il·lustrat per ell mateix. CERCAVILA DE TRASLLAT DE LA BANDERA Acompanyats de la banda Inxa Brass Band, cercavila fins al domicili del president de la Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla, Agustí Marcet Garcia, al carrer Pintor Marià Carbonellopis, 10. Recorregut: Parròquia, plaça de l’Ajuntament, Davallada, Sant Sebastià, Ànimes, sota el pont de la via, Avinguda de les Flors, Carretera de les Costes, plaça Hospital (Creu Roja), Carbonell Vidal i Barraquer, Josep Tarradellas, escales fins a Pintor Marià Carbonellopis, Pintor Marià Carbonellopis, 10. SINDRIADA POPULAR Un cop arribi la Bandera davant la casa del president, tindrà lloc un concert molt especial a càrrec del grup Northern Cellos. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla amb la col·laboració del Mercat Municipal de Sitges.

DIMARTS 23 D’AGOST LA VIGÍLIA

DILLUNS 22 D’AGOST EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU MATÍ DE LES 10 A LES 14 H TARDA DE LES 17 FINS A LES 21 H PAU CASALS, 17 (CASAL D’AVIS) INAUGURACIÓ DELS JARDINS DEL DRAC DE SITGES L’HORA S’ANUNCIARÀ PER LES XARXES SOCIALS Acte inaugural dels Jardins del Drac de Sitges, amb motiu del Centenari de la Fera Foguera, en l’espai enjardinat que hi ha entre el Passeig de Vilafranca i el carrer de Jacint Picas i Carbó.

EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU MATÍ DE LES 10 H FINS A L’HORA DE LA PROCESSÓ CÍVICA PAU CASALS, 17 (CASAL D’AVIS) ENTRADA DE GRALLERS 12 H Diverses formacions oferiran les seves peces en homenatge als fundadors de la Festa Major. Hi participen l’Escola de Grallers de Sitges, Marcets, La Sitja, Colla Maricel, a més de les colles de sacaires Joan Olarte, Filibusters i Miquel Acunya. Recorregut: Sant Francesc, Cap de la Vila, Major i plaça de l’Ajuntament.

VESTIM ELS GEGANTS MOROS 17 H | PALAU DEL REI MORO Engalanarem en Fa-luch i la La-hia amb la companyia dels més petits i petites. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges. 23


ENCESA DELS 21 MORTERETS I REPICADA DE CAMPANES 14 H A càrrec del Ball de Cintes de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, en commemoració del seu 40è Aniversari. SORTIDA DELS ENTREMESOS I DELS BALLS POPULARS 14 H Des de la plaça de l’Ajuntament, baixant pel carrer Major fins a arribar al Cap de la Vila amb els Gegants, Cabeçuts, Drac, Àliga, Diables, Bastons, Cercolets, Panderetes, Pastorets, Cintes, Gitanes i Moixiganga, acompanyats de l’Agrupació musical Suburband del Retiro. Un cop arribi al Cap de la Vila, es representarà el ball complet de la Moixiganga. SARDANES 14 H | CAP DE LA VILA La Cobla Sitgetana interpretarà les peces La processó de Sant Bartomeu, d’Antoni Català i Vidal, i La Festa Major, d’Enric Morera i Viura. ACTUACIÓ DE LLUÏMENT I REPRESENTACIÓ DELS BALLS PARLATS 14.30 H | A L’HORT DE CAN FALÇ En honor a les autoritats i a la població, actuació de lluïment. Actuaran totes les colles i es representaran els balls parlats: Ball de Diables, Ball de Cercolets, Ball de Pastorets i Balls de Gitanes. Simultàniament, algunes colles visitaran l’Hospital de Sant Joan Baptista. ACTUACIÓ CASTELLERA DE VIGÍLIA 18 H | CAP DE LA VILA Actuació de la Vigília de la Festa Major amb la Colla Jove de Castellers de Sitges. PROCESSÓ CÍVICA 19 H Des del domicili del president de la Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla, Agustí Marcet Garcia (Pintor Marià Carbonellopis, 10). Els balls populars, entremesos, músics i autoritats, amb l’Agrupació Musical Suburband recolliran el tabernacle de Sant Bartomeu, a l’indret designat per Toni Muñoz Suárez, pendonista de Sant Bartomeu 2022, i l’acompanyaran fins a l’església Parroquial. Recorregut: Pintor Marià Carbonellopis, Torrent de la Pastera, Camí de la Fita, Sol, Avinguda de les Flors, Escoles Pies, Avinguda Camí Capellans, Pau Casals, Avinguda de les Flors, Passeig Vilafranca, Sant Francesc, Cap de la Vila, Major, plaça de l’Ajuntament, Baluard. A les portes del temple parroquial els balls rebran la imatge de Sant Bartomeu, la qual acompanyada de les autoritats, pendonista i cordonistes, serà col·locada al presbiteri per a presidir els actes litúrgics de la diada.

24

CASTELL DE FOC 23 H | PUNTA, FRAGATA I ESPIGONS Apoteòsic Castell de Foc a càrrec de Pirotècnia Igual. CASTELL DE FOC EN CALMA 23 H | PASSEIG DE LA RIBERA DAVANT EL RESTAURANT PIC- NIC, TOCANT A MAR Durant l’espectacle pirotècnic, s’habilitarà una zona de cadires, on els assistents gaudiran d’una copa de cava Maria Casanovas Brut de Brut. L’aforament és limitat. Es recomana reservar el tiquet de forma anticipada a la paradeta de la Comissió o bé al Quiosc de l’Alba. Les persones amb mobilitat reduïda també han de formalitzar la reserva anticipada als punts indicats. Aportació de 5€. Hi col·laboren: Perbacco i cava Maria Casanovas. BAIXADA DELS BALLS POPULARS Un cop acabi el Castell de Foc i per les escales de la Punta, desfilada –amb excepcionalitat de la bona inclosa– fins al Monument del Greco i tornada fins al carrer Nou. REVETLLA SARDANISTA A PARTIR DE LA MITJANIT Revetlla Sardanista amb la Cobla Sitgetana. CONCERTS DE LA VIGÍLIA A PARTIR DE LES 00 H PLANA DE SANTA BÀRBARA Tapeo Sound System i l’Orquestra Maribel. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

DIMECRES 24 D’AGOST DIADA DE SANT BARTOMEU APÒSTOL PATRÓ DE SITGES

ALEGRE I FESTIVA MATINAL 6H Des del Baluard Miquel Utrillo i Morlius en despuntar el dia, els balls, entremesos i músics, amb la formació musical Buskant el to Brass Brand, tornaran a desfilar pels carrers de la vila. Tothom qui ho desitgi es pot afegir al ball de faixes. Només cal anar vestit de blanc, amb espardenyes de vetes i dur una faixa. Seguint la tradició, responsables municipals, la Comissió i persones convidades per aquesta, i vinculades a la festa, obsequiaran amb oloroses flors. Recorregut: Baluard, Fonollar, Baluard Vidal i Quadras, Port de n’Alegre, Rafael Llopart, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Josep, Espalter, plaça del Pou Vedre, Parellades, Cap de la Vila, Major i Ajuntament. SOLEMNE OFICI CONCELEBRAT EN HONOR AL QUI DE SITGES ÉS PATRÓ 10.30 H | PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Enguany, a l’ofertori, la colla de Drac de


Sitges, amb motiu del seu Centenari, farà l’Ofrena en nom de tot el poble, al nostre Sant Patró. En acabar la celebració, cant dels Goigs al Sant.

Bandera al senyor Toni Muñoz Suárez, qui ha nomenat com a cordonistes el senyor David Muñoz Berdala i el senyor Jordi Muñoz Berdala.

SORTIDA D’OFICI DESPRÉS DE L’OFICI DES DEL BALUARD A LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Desfilada musical de la Banda que acompanyarà les autoritats fins a l’Ajuntament. Seguidament actuaran alhora tots els balls i els seus respectius músics, que juntament amb la Cobla Maricel i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro dibuixaran un dels moments més màgics de la Festa Major. Després de l’actuació dels balls i entremesos, la Banda interpretarà Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya.

Recorregut: Baluard, Fonollar, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera, Nou, Major, plaça de l’Ajuntament i Baluard.

ACTUACIÓ CASTELLERA En acabar la Sortida d’Ofici a la plaça de l’Ajuntament, actuació castellera a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges. Finalitzada l’exhibició, al Palau del Rei Moro, acte de presentació de la Pubilla i l’Hereu de la Colla Jove de Castellers de Sitges 2022. CONCERT VERMUT DE FESTA MAJOR 13 H (DESPRÉS DE LA SORTIDA D’OFICI) SOCIETAT RECREATIVA EL RETIRO: Vermut amb la Cobla Maricel.

Quan el seguici religiós passi pel passeig de la Ribera, el patró de la vila serà saludat amb salves de morterets i toc de campanes. La Cobla Sitgetana interpretarà les sardanes Els Gegants de Sitges del Mestre Tomàs Gil i Membrado i La Processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català i Vidal. ENTRADA DE SANT BARTOMEU A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL En arribar la processó al Baluard, els balls, entremesos, músics i el pilar de la Colla Jove de Castellers de Sitges envoltaran el tabernacle, fent el darrer homenatge al nostre patró, mentre esclataran focs artificials i repicaran de valent les campanes durant la més que emotiva Entrada de Sant Bartomeu a l’església Parroquial. A continuació, dins del temple, pregària de cloenda.

CASINO PRADO SUBURENSE: Vermut amb la Banda Inxa Brass Band de Vilanova i la Geltrú. PROCESSÓ EN HONOR A SANT BARTOMEU 19.30 H Des del Baluard, pas del Tabernacle de Sant Bartomeu pels carrers i places de la vila, acompanyat de tots els sitgetans i sitgetanes que ho desitgin, presidint aquest acte processional el senyor Rector de la Parròquia Mn. Josep Pausas Mas amb l’assistència de l’Il·lustríssim Ajuntament. Tots els balls populars, grallers i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro. El ganfaró parroquial i el tabernacle de Sant Bartomeu serà portat pel Cos de Portants de Sant Bartomeu i Santa Tecla. S’ha designat com a Pendonista de la

BALLADA FINAL DE LES BÈSTIES DE FOC I ELS GEGANTS A continuació de la pregària de cloenda, davant l’Ajuntament, per acomiadar els actes tradicionals fins Santa Tecla, tindrà lloc la ballada final de les bèsties de foc i els gegants. CONCERTS DE FESTA MAJOR A PARTIR DE LES 00 H PLANA DE SANTA BÀRBARA Hotel Cochambre i Disco Cochambre. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.


DIJOUS 25 D’AGOST

DISSABTE 27 D’AGOST

VERMUT DE SANT LLI 12.30 H | JARDINS DEL RETIRO. Tradicional vermut de Sant Lli. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla i col·labora la Societat Recreativa El Retiro.

SOPAR D’ESTIU 21 H | CASINO PRADO SUBURENSE Sopar d’estiu amb la presentació de les Pubilles i Hereus del Casino Prado i Carrusel. Amb Duuet Dj’s. Organitza: Casino Prado Suburense

MISSA EN SUFRAGI DELS DIFUNTS DE LA NOSTRA VILA 19.30 H | A LA PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA Som convidats a recordar els qui, amb nosaltres, visqueren amb goig la nostra festa. Preguem perquè visquin l’alegria que mai s’acaba.

DIUMENGE 28 D’AGOST

CONCERT DE TENORA I ORGUE 21 H | A LA PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA Concert de tenora i orgue de Sant Bartomeu, a càrrec de Marià Franco (tenora) i Francesc Pi (orgue). ENTRADA: Aportació econòmica voluntària.

DIVENDRES 26 D’AGOST REVETLLA SARDANISTA DE CLOENDA 22.15 H | PLATJA DE SANT SEBASTIÀ Amb la Cobla Maricel acomiadarem la Festa Major amb degustació de coca i Moscatell.

EXHIBICIÓ CASTELLERA DE FESTA MAJOR 18 H | PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Exhibició castellera de Festa Major. Una diada amb la Colla Jove de Castellers de Sitges, els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Tarragona. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges.


PROGRAMA D’ACTES DE SANTA TECLA 2022 DISSABTE 10 DE SETEMBRE TROBADA DE CAPGROSSOS HORA PER CONCRETAR Dins del marc del Dansaplaça 2022 trobada de capgrossos amb la commemoració dels 100 anys del Patufet. Participaran diferents colles d’arreu del territori català. Organitza: La Saca amb col·laboració de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges

DIVENDRES 16 DE SETEMBRE PRESENTACIÓ DEL QUADERN ‘EL PATUFET, UN CABEÇUT AMB 100 ANYS D’HISTÒRIA’ 19 H | ESPAI CULTURAL PERE STÄMPFLI (C/ D’EN BOSCH, 9) Acte de presentació del Quadern, El Patufet, un cabeçut amb 100 anys d’història, amb Francesc Parra i Miquel Marzal, bibliotecaris. Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans. NIT DE LES PUBILLES I ELS HEREUS 21 H | LLOC PER A DETERMINAR Tradicional nit al costat del pubillatge de la vila, entre Pubilles i Hereus, entitats i famílies. Organitza: Foment de Sitges amb la col·laboració de Bodegues Torres.

DISSABTE 17 DE SETEMBRE TROBADA DE GEGANTS, CABEÇUTS I DRACS PETITS 11 H | HORT DE CAN FALÇ Els més petits participen a la festa amb simpàtiques i treballades creacions. EXPOSICIÓ DEL 10È CONCURS FOTOGRÀFIC DE FESTA MAJOR A INSTAGRAM INAUGURACIÓ DIA 17 A LES 12H DEL 17 AL 30 DE SETEMBRE BIBLIOTECA SANTIAGO RUSIÑOL Per celebrar els 10 anys de concurs fotogràfic de Festa Major a Instagram, l’exposició també reunirà alguns dels guanyadors i guanyadores de les edicions anteriors. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges amb la col·laboració de la Biblioteca Santiago Rusiñol.

DEL 14 AL 25 DE SETEMBRE

EXPOSICIÓ DEL PENÓ DE SANTA TECLA EN HORARI DE LES CELEBRACIONS A LA PARRÒQUIA NIT DE FOC PRESENTACIÓ DEL NOU VESTUARI DE L’ESPETEGAFOC 19H | A LA FRAGATA Des de diferents punts de la Fragata, representant foc, aire i terra el grup de l’Espetegafoc presentarà el nou vestuari iniciant així els actes commemoratius del seu 20è aniversari que culminarà aquest projecte de canvi l’any 2023. TIMBALADA 19.30 H Amb els timbalers de les colles participants a la Nit de foc. Recorregut: Fragata, passeig de la Ribera, Sant Pau, Cap de la Vila, Major i plaça de l’Ajuntament. ESPETEGAFOC 20.30 H Aclaparador espectacle de foc pels carrers de la vila. Recorregut: Baluard, Mirador Miquel Utrillo, Racó de la Calma, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Aigua, Sant Domenech, Major i plaça de l’Ajuntament. CORREFOC 21.30 H Amb la participació del Drac de Sitges, Àliga de Sitges, Colla Jove de Diables de Sitges, Colla Vella de Diables de Sitges, Colla ABPS de Diables de Sitges, Ball de Diables de Ribes Colla Jove, Ball de Diables de Ribes, Diables de La Bisbal del Penedès, Diables de la colla El Tro de Falguera i Ferafoc de Sant Quintí de Mediona. Recorregut: Plaça Dr. Robert, Avinguda Balmins, Port Alegre, Fonollar, Sant Joan, Davallada, carrer d’en Bosch, plaça de l’Ajuntament i Baluard, on tindrà lloc una encesa final conjunta. CONCERTS NIT DE FOC EN FINALITZAR EL CORREFOC, A LA FRAGATA Músics de Carrer (Tribut a Xarango) , Les que Faltaband + Gup pendent de confirmar. Organitza: La Saca – Sitgetana de Cultura i Animació.

27


DUMENGE 18 DE SETEMBRE

DIMECRES 21 DE SETEMBRE

EXPOSICIÓ DEL PENÓ DE SANTA TECLA EN HORARI DE LES CELEBRACIONS A LA PARRÒQUIA

EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA DE 10 A 13.30 H I DE 17 A 21 H Exposició de la imatge de Santa Tecla al domicili de la Pendonista, al carrer Sant Josep, 19.

CONCENTRACIÓ DE GEGANTS I CABEÇUTS INFANTILS 10 H | PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Cercavila amb ballada final conjunta. Recorregut: plaça de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pere, passeig de la Ribera i Fragata. EXHIBICIÓ DELS BALLS BLANCS INFANTILS Un cop finalitzi la cercavila, tindrà lloc l’exhibició de balls blancs infantils amb els balls de Bastons, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Cintes, Gitanes, Moixiganta i la canalla de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

ASSAIG ESPECIAL DE SANTA TECLA 20 H | PALAU DEL REI MORO Assaig especial de Santa Tecla de la Colla Jove de Castellers de Sitges. En acabar, pica-pica per a tothom.

CONCENTRACIÓ DE DRACS I COLLES INFANTILS DE DIABLES 17.30 H | PONT D’EN DOMÈNECH La cercavila finalitzarà amb una encesa final. Recorregut: Passeig de la Ribera fins a la Fragata.

DIJOUS 22 DE SETEMBRE

BALL PARLAT DE DIABLES INFANTILS A la Fragata, un cop finalitzada l’encesa final actuaran en aquest ordre: Agrupació de Balls Populars de Sitges, Colla Vella de Diables de Sitges i Colla Jove de Diables de Sitges.

DIMARTS 20 DE SETEMBRE TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANTA TECLA 20. 30 H | PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA La Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en representació de les autoritats municipals, recollirà la imatge de la Santa Patrona de mà de Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Tot seguit, amb l’acompanyament de la banda Inxa Brass Band, es traslladarà al carrer Sant Josep, 19 que és lloc designat per la Pendonista, Dolors Ojeda. Un cop arribi al destí PREGÀRIA D’INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA Recorregut: Baluard, Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Parellades, Sant Josep. CONCERT DE GRALLES I GITANES D’ANTES 20H | LLOC A DETERMINAR Es farà el reconeixement al soci i tindrà lloc el concert de gralles amb Canya D’or i la ironia, salts i cabrioles de les Gitanes d’Antes. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges. 28

FESTA INFANTIL I VESTIM ELS GEGANTS MOROS 17H | PALAU DEL REI MORO Vine a gaudir amb nosaltres, amb originals treballs manuals, un espectacle infantil i xocolata amb melindros per a tothom! I en acabar la festa infantil, vestim els Gegants Moros. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges.

LA VIGÍLA

EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA A partir de les 10h del matí i fins l’hora d’inici de la processó de la tarda exposició de la imatge de Santa Tecla al domicili de la Pendonista, al carrer Sant Josep, 19. ENCESA DELS 21 MORTERETS I REPICADA DE CAMPANES 14 H | PLATJA DE LA FRAGATA A càrrec de la colla de Cabeçuts en honor al Patufet que aquest any celebra el seu centenari. SEGUICI DEL TABERNACLE DE SANTA TECLA 19 H Els balls populars, entremesos, músics i autoritats, amb l’Agrupació Musical Suburband, es concentraran al domicili de la pendonista, on recolliran el tabernacle de Santa Tecla i es dirigiran a l’Església Parroquial. Recorregut: Sant Josep, Espalter, Pou Vedre, Bassa Rodona, Santa Tecla, Primer de Maig, plaça Indústria, Marqués de Montroig, Parellades, Cap de la Vila, Jesús, Rafael Llopart, Port Alegre, Davallada, carrer d’en Bosch, plaça de l’Ajuntament i Baluard. En arribar al temple parroquial, els balls rebran la imatge de Santa Tecla que, acompanyada per les autoritats, la pendonista i les cordonistes, serà col·locada al presbiteri per presidir els actes litúrgics de la diada.


CASTELL DE FOC 23 H Espectacular Castell de foc a càrrec de Pirotècnia Igual, S.A. REVETLLA SARDANISTA A partir de la mitjanit al Cap de la Vila, revetlla sardanista amb la Cobla Sitgetana. CONCERTS DE SANTA TECLA A partir de la mitjanit a la Fragata amb Ramón Mirabet i DUUET DJ’S. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla

DIVENDRES 23 DE SETEMBRE FESTIVITAT DE SANTA TECLA

ALEGRE MATINAL INFANTIL Hi haurà tres recorreguts paral·lels i esmorzar per als infants participants quan finalitzin.

MATINAL FOC 6.30 H S’alternaran bèsties infantils entre les colles de diables que participaran en aquest ordre: Diables Agrupació de Balls Populars, Colla Vella de Diables i Colla Jove de Diables. Recorregut: Davallada, Barcelona, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Parellades, Sant Josep, Espalter, plaça del Pou Vedre, Bassa Rodona, Santa Tecla, Primer de Maig, passeig de la Ribera (tocant a mar) i Fragata. MATINAL GRAN 7H Recorregut: Fonollar, Baluard Vidal i Quadras, Port de n’Alegre, Rafel Llopart, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pere, passeig de la Ribera (banda de muntanya) i Fragata. MATINAL PETITA 8H Recorregut: Plaça de l’Ajuntament, carrer d’en Bosch, Davallada, Barcelona, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Parellades, Major, Nou, passeig de la Ribera fins a la Fragata.


SOLEMNE OFICI CONCELEBRAT EN HONOR A SANTA TECLA 11 H | ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la Parròquia. Enguany a l’ofertori la colla dels Gegants Vells de Sitges, pel seu 125è aniversari, faran l’Ofrena a la nostra patrona en nom de tot el poble. Un cop finalitzat, benedicció de la nova capelleta amb la imatge de Santa Tecla i cant dels Goigs a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue. SORTIDA D’OFICI Després de l’Ofici Concelebrat, desfilada musical de la Banda, que acompanyarà les autoritats fins a l’Ajuntament. Seguidament, actuaran alhora tots els balls i els seus respectius músics, que juntament amb la Cobla Maricel i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro ompliran de sons i imatges aquest emotiu moment. Després de l’actuació dels balls i entremesos, la Banda interpretarà Els segadors l’himne nacional de Catalunya. ACTUACIÓ CASTELLERA Tot seguit, a la plaça de l’Ajuntament, actuació castellera a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges. CONCERTS VERMUT DE SANTA TECLA Després de la sortida d’Ofici. CASINO PRADO SUBURENSE: Amb la Cobla Maricel SOCIETAT RECREATIVA EL RETIRO: Amb la Banda Inxa Brass Band. BAIXADA DEL PILAR DE LA JOVE DE SITGES 18 H Des de les escales de la Punta, baixada del pilar a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges. PROCESSÓ EN HONOR A SANTA TECLA 19 H EL Tabernacle de Santa Tecla desfilarà pels carrers i places de la vila, portat per les Pubilles i els Hereus dels barris i entitats sitgetanes. Obrirà el seguici religiós, el ganfaró parroquial portat pel Cos de portants de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Els gegants, el bestiari i els balls, amb els seus músics, obriran la processó, que presidirà el senyor Rector de la Parròquia Mn. Josep Pausas Mas i l’Il·lustríssim Ajuntament, tancant files la Banda Agrupació Musical Suburband del Retiro. S’ha designat com a pendonista del Penó de Santa Tecla la senyora Dolors Ojeda qui ha nomenat com a cordonistes les senyores Carme Artigues Ojeda i Carla Artigues Ojeda. Recorregut: Baluard, Fonollar, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, passeig de la Ribera, Nou, Major, plaça de l’Ajuntament i Baluard. Quan el seguici religiós passi pel passeig de la Ribera, la patrona de la vila serà saludada amb salves de morterets i toc

30

de campanes. La Cobla Sitgetana interpretarà les sardanes Els Gegants de Sitges, del mestre Tomàs Gil i Membrado, i La processó de Santa Tecla, del mestre Jordi Pañella Virella. ENTRADA DE SANTA TECLA En arribar el tabernacle al Baluard, els balls i músiques rebran la imatge de la compatrona i li retran homenatge quan entri a l’església, enmig de focs artificials i campanades. A dins el temple, lectura de la pregària “Us he mirat Santa Tecla”. BALLADA FINAL En acabar la pregària de cloenda i davant de l’Ajuntament, ballada final de les bèsties de foc i els gegants, acomiadant els actes fins a la propera Festa Major. CONCERTS DE SANTA TECLA 23 H | LA FRAGATA Amb el grup THE PAPA’S & THE POPO’S i DUUET DJ’S. Organitza: Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

DISSABTE 24 DE SETEMBRE EXHIBICIÓ CASTELLERA DE SANTA TECLA 18.30H | CAP DE LA VILA Diada castellera de Santa Tecla amb la Colla Jove de Castellers de Sitges i els Xicots de Vilafranca.

DIUMENGE 25 DE SETEMBRE CONCERT D’ORGUE DE SANTA TECLA 18 H | ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA A càrrec de Maria Nacy (Barcelona). Entrada: aportació econòmica voluntària.


10

è

CONCURS FOTOGRÀFIC DE FESTA MAJOR A INSTAGRAM

del 19 al 28 d'agost de 2022

Inclou el hashtag del concurs

#fmsitgesABPS Les 20 millors fotografies s’exhibiran en una exposició del 17 al 30 de setembre a la Biblioteca Santiago Rusiñol Consulta les bases del concurs a la web de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges: www.agrupasitges.cat

1

Inauguració de l’exposició: dissabte 17 de setembre, a les 12h

2

3

SOPAR PER A DUES PERSONES AL RESTAURANT LA SALSETA

SOPAR PER A DUES PERSONES AL BAR EL CABLE

COL·LECCIÓ DE PULSERES DELS @diables.abpsitges

COL·LECCIÓ DE PULSERES DELS @diables.abpsitges

COL·LECCIÓ DE PULSERES DELS @diables.abpsitges

DVD DEL DOCUMENTAL ‘SENTIMENTS DE FESTA’

DVD DEL DOCUMENTAL ‘SENTIMENTS DE FESTA’

UN LLIBRE DE LA COL·LECCIÓ ‘LA TARLATANA’

UN LLIBRE DE LA COL·LECCIÓ ‘LA TARLATANA’

r

PREMI MENÚ DEGUSTACIÓ DE DIMARTS A DIVENDRES

ORGANITZA

HI COL·LABOREN

n

PREMI MENÚ DEGUSTACIÓ DE DIMARTS A DIVENDRES

r

PREMI DVD DEL DOCUMENTAL ‘SENTIMENTS DE FESTA’ UN LLIBRE DE LA COL·LECCIÓ ‘LA TARLATANA’


BARRAQUES SITGES 12/13/14/15 d’agost

Plana de Santa Barbara

DIVENDRES 12

ZOO THE TYETS MAIO NØGEN FLAMING FLAMENCAS BIBILANSTRUM I SERRALLONGA DISSABTE 13

ISEO & DODOSOUND 31 FAM FLASHY ICE CREAM RUDYMENTARI BKT BRASS BAND DIUMENGE 14

ELS CATARRES LA FÚMIGA SAMANTHA HABLA DE MI EN PRESENTE VIENNA DILLUNS 15

LA PEGATINA ROBA ESTESA BALKAN PARADISE ORCHESTRA HUNTZA XANGUITO DJ CEBA

ENTITATS COL·LABORADORES

ORGANITZA

PATROCINADOR PRINCIPAL

ENTRADES A WWW.BARRAQUESSITGES.CAT


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.