Origen Garraf 5

Page 1ENTORN ECONÒMIC DE LA COMARCA DEL GARRAF

p. 8 PORTADA Il·lustració de la dissenyadora Vinyet Paretas, mavi.disseny

p. 18 PORTS DE LA GENERALITAT Vilanova Grand Marina

Juny 2021 ED. 5

p. 22 GARRAF POLÍGONS www.poligonsgarraf.cat


Soul Matters

Disfruta de los atardeceres, celebra tus reuniones Gaudeix de les postes de sol, celebra les teves reunions Escápate a Meliá Sitges y enamórate de sus terrazas con vistas al Mediterráneo. Un increíble lugar que combina el mejor entorno vacacional con una excelente organización de eventos. Escapa’t a Melia Sitges i enamora’t de les seves terrasses amb vistes al Mediterrani. Un lloc increïble que combina el millor entorn de vacances amb una excel·lent organització d’esdeveniments. • Centro de Negocios de 4.500 m2 totalmente equipado, con acceso a Internet (WiFi) de alta velocidad en salas. • Centre de convencions de 4.500 m2 totalment equipat, amb accés a Internet (WiFi) d’alta velocitat en sales. • 26 salas de reuniones y auditorio con capacidad para acoger hasta 1.384 personas • 26 sales de reunions i auditori amb capacitat per acollir fins 1.384 persones. • El Palacio de Congresos y Convenciones ofrece una entrada y recepción directa e independiente del Hotel • El Palau de congressos i convencions ofereixen una entrada i recepció directa e independent del Hotel. • Todas nuestras salas son multifuncionales y panelables entre sí, cada una con entrada privada y completamente insonorizadas • Totes les sales son multifuncionals i es poden combinar, cada una amb entrada privada i completament insonoritzada. • Jardín natural con capacidad para +500 personas en servicio sentado • Jardí natural amb capacitat per +500 persones en servei assegut.

4

Tel. (+34) 938 11 08 11 melia.sitges@melia.com


PÒRTIC

UN NOU ESCENARI per inventar el futur Després de més d’un any de pandèmia, que ha marcat un abans i un després de les nostres vides, ara toca optimisme en tots els sentits. Ara toca deixar enrere la tristesa i la inseguretat que hem arrossegat i abraçar la nova realitat en què ens trobem i que ens permetrà tornar a la normalitat gradualment, activant la recuperació econòmica i ajudant aquells que hauran de tornar a començar gairebé des de zero. El camí està ja començat amb la redacció del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf, desenvolupat en el marc del Pacte per l’Ocupació al Garraf, i altres iniciatives que permeten la simbiosi de l’acció de tots aquests agents que han d’intervenir en la recuperació econòmica i en l’estabilitat del Garraf, especialment després de la pandèmia de la Covid-19. Moltes d’aquestes accions i estratègies de futur, que ens han de servir per entomar la direcció correcta, es van posar sobre la taula en el 3r Simposi Garraf, les jornades d’economia i estratègia comarcals que tot just s’han fet aquest mes de maig i de les quals en sorgeix el Quadern Verd del Garraf. Ha estat un moment excel·lent per conèixer els punts de vista des de l’expertesa de tots els ponents I participants. Conceptes com la necessitat de fer una especial atenció als ciutadans, a una estratègia conjunta encaminada a la sostenibilitat i la responsabilitat ens han de guiar en aquest camí; com també la visió clara que el futur de les empreses per ser més competitives passa per la flexibilitat, la innovació, la rapidesa i l’eficiència.

industrial, el greuge del peatge o el desaprofitament del potencial que la comarca té en l’àmbit formatiu i tècnic, entre d’altres.

Rosa Huguet Presidenta de NODE Garraf

Cal una estratègia conjunta de tots els municipis i tots els agents per combatre aquests greuges i donar impuls als potencials que té el Garraf, com el fet d’estar en un marc privilegiat, a prop de dos pols importants com són Barcelona i Tarragona; per fomentar binomis com el de cultura i turisme o el d’empresa i formació; fomentar els entorns tecnològics o recuperar l’aposta per convertir el Garraf en referent al territori en l’assistència residencial en matèria sociosanitària. Moltes oportunitats de futur que cal entomar de manera cohesionada i remant conjuntament per potenciar les singularitats de cada municipi que donen identitat i força a la nostra comarca en conjunt. Un esforç per seguir endavant tots plegats amb especial atenció al medi ambient I a les necessitats dels ciutadans. L’escenari que la pandèmia deixa al Garraf és difícil, per l’emergència social i econòmica en què es troben moltes persones i empreses, fet al què cal sumar el que està produint la revolució digital i els dèficits endèmics de la nostra comarca. Tot plegat requereix, novament, d’una acció conjunta i decidida de tots els agents de la comarca per afrontar aquesta situació de manera coordinada per aconseguir un Garraf amb un futur ple d’oportunitats.

Estem en un nou escenari en què cal inventar el futur, amb imaginació, amb esperit crític per combatre la reducció del teixit productiu o el creixement de l’atur que ens ha deixat la pandèmia. Són obstacles que se sumen als dèficits endèmics del Garraf, com ara la manca de sòl 5 5


12

La coberta de la revista és una realització de Vinyet Paretas, de Mavi · Disseny gràfic. Pensar què és el Garraf ha derivat en un joc tipogràfic, molt gràfic. El Garraf és sinònim de mar i muntanya, natura per igual. Per això el joc tipogràfic de la coberta representa els quatre punts cardinals de la nostra comarca amb els colors del sol, el cel, el mar i la terra.

Redacció i edició: Agència de Desenvolupament NODE Garraf

FILM CLÚSTER Els escenaris naturals del Garraf i el Penedès continuen sent molt atractius per a la producció d’audiovisuals, sèries televisives, pel·lícules, espots i reportatges fotogràfics.

16

Av. Cubelles, 88 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 100 722 www.nodegarraf.cat

Impremta: Gràfiques Ferpala Amb el suport de Diputació de Barcelona 6

GARRAF FORMA El Garraf compta amb un sistema d’ensenyament en el què coincideixen els segments de la formació ocupacional, professional, universitària i contínua.

5

PÒRTIC SALUTACIÓ DE LA PRESIDENTA

8

GARRAF CREA VINYET PARETAS, DIÀLEGS CREATIUS

10

GARRAF SONA QUARANTA ANYS DE FIMPT, UN DELS PRIMERS FESTIVALS

12

FILM CLÚSTER EL GRAN PENEDÈS, UN GRAN PLATÓ MULTIMARCA

14

REEMPRESA QUANT COSTA COMPRAR UNA EMPRESA?

16

GARRAF FORMA L'ESCOLA D'ADULTS, L'ALTRA FORMACIÓ IMPRESCINDIBLE

18

PORTS DE LA GENERALITAT VILANOVA GRAND MARINA, IMPULS A L'ECONOMIA DEL GARRAF

20

GARRAF ORÍGENS L'ESPIGA D'OR, UN PA QUE TORNA A LES ARRELS


SUMARI

20

34

GARRAF TURISME Els darrers anys l’oferta d’activitats nàutiques s’ha diversificat molt i han sorgit maneres molt imaginatives de gaudir del mar, per a tots els públics. A Sitges podeu descobrir-ne algunes a Nootka Kayak & Sup.

GARRAF ORÍGENS “Allò que és primordial és ser honest amb el que dius i el que fas.” Aquest és el credo d’en Jordi Morera. Representa la cinquena generació d’una nissaga de flequers que sempre han innovat i ho han fet des de la genuïnitat.

38

22

POLÍGONS DEL GARRAF

24

ECONOSISTEMA GARRAF ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA EN EL MERCAT DE TREBALL

26

PLA ESTRATÈGIC EL GARRAF JA TÉ EL SEU PLA ESTRATÈGIC D'ACTIVITAT ECONÒMICA

30

GARRAF CULTURA EL MUSEU DE CHARLIE RIVEL, A CUBELLES

34

GARRAF TURISME DEL CAIAC AL SUP IOGA

36

GARRAF GASTRONÒMIC LA NANSA, LA CUINA EN UN COVE

38

VINS DEL MASSÍS DEL GARRAF EL DELER PER LA MALVAsIA

36

GARRAF GASTRONÒMIC La Nansa es va fundar en 1963. Avui és la tercera generació qui està al capdavant del negoci familiar. Ens trobem al carrer Carreta, en una antiga casa de pescadors del nucli antic de Sitges.

VINS DEL MASSÍS La malvasia dolça, la malvasia seca, el vi jove, el vi en barrica i l’escumós són les propostes genèriques del Celler de l’Hospital, de Sitges.

77


GARRAF CREA

VINYET PARETAS, diàlegs creatius

Foto: Víctor Kenzo

VINYET PARETAS VA ESTUDIAR A IDEP BARCELONA, L’ESCOLA SUPERIOR D'IMATGE I DISSENY, ACTUALMENT VINCULADA A LA UNIVERSITAT ABAT OLIBA.

88

Des de llavors, “sempre he treballat en disseny gràfic, des de l'època d'estudiant on vaig començar a treballar a les tardes en un estudi i fins al dia d'avui. He passat per diversos llocs que m'han donat una visió molt àmplia de la professió: el món editorial i de la maquetació, preparar els documents per ser impressos i viure tot el procés d'impressió amb totes les seves variants, la branca més publicitària d'agència, la comunicació digital... puc dir que he anat recollint un bagatge professional tant dels llocs com de les persones que m'he trobat. Mai he abandonat la formació, ja que estem en un ofici en constant evolució.”

mavi. disseny gràfic. Va començar el 2012 amb la voluntat de crear el seu propi estudi i consolidar l'estil. Un estil que ha crescut i ha evolucionat amb el temps.

coses sempre funcionen millor com més sintetitzades estan, quan la comunicació és neta. A voltes, la clau d'un bon disseny és tan fàcil i tan complexa com saber trobar la tipografia que millor li escau.”

“És un estudi proper, m'agrada que els clients se sentin còmodes. Per això és necessari establir un diàleg amb ells, interactuar i conversar molt. Això fa que la gestió del projecte esdevingui col·laborativa. A partir d'aquí el procés de disseny passa a ser fluït i molt més enriquidor. Aquest tracte directe i proper és, sens dubte, la diferència entre un estudi i una gran agència.”

Dialogar amb els clients Potser com totes les Vinyets del món, aquesta creativa és sitgetana i, sense sortir del Garraf, va trobar al cowork de Neàpolis el lloc idoni per fer realitat

Allò que més s’escau Paretas destapa el seu enamorament pel color blanc i per posar cada cosa al seu lloc. “De fet, així és com em defineixen els que em coneixen. Crec que les

La màgia del disseny Tot i tenir una bona trajectòria en tot allò que té a veure amb la imatge corporativa, Vinyet no es decanta per una especialització en concret. Pensa que l'especialització va lligada amb la tipologia de clients i els seus són molt diversos, des d'un nou company del cowork fins a una gran multinacional, cadascun amb les seves particulars necessitats de comunicar per donar-se a conèixer. “Potser en això està la màgia del disseny, el que ens atrapa! Donar forma a una idea, a un producte, a una empresa, fer-la única, donar-li personalitat i imatge dins el seu propi mercat.”


mavi. Disseny gràfic Vinyet Paretas Curtiada Rambla de l’Exposició, 59 (Neàpolis) Vilanova i la Geltrú www.mavidisseny.com @mavi.disseny Tel. 687 31 87 70 hola@mavidisseny.com

L’autora de la coberta d’aquesta mateixa edició de la revista Origen Garraf explica que aquests darrers mesos són un esclat en campanyes per promoure l'economia, tant en el sector privat com el públic. Com a exemple, destaca la nova iniciativa del gremi d'hostaleria, Vermutejant Vilanova, i una altra ja consolidada com és desTaPa Vilanova, la ruta de la tapa turística. Connectar amb les emocions “Aquest és un ofici en constant evolució, mai s'atura. Sempre hi ha coses noves per aprendre per estar al dia. La situació actual que estem vivim ens ha influenciat molt en la comunicació, en el to que fem servir, la sensibilitat està més a flor de pell i algunes empreses estan aplicant valors més humans. Sentim a parlar cada vegada més del branding emocional, que no és altra cosa que voler connectar amb

les emocions i el sentiment del públic. Percebre l'usuari d'una marca com una persona i no com un simple consumidor.” El Garraf, procliu a la creativitat Vinyet Paretas està convençuda que el Garraf ha donat i dóna bons professionals del disseny, i estan escampats per tot arreu. Segons ella, la proliferació dels estudis a la comarca fa que molts dels joves puguin quedar-s'hi a treballar.

La sitgetana coincideix en que avui dia el mercat ja no és local o comarcal i que la tecnologia ens permet des d'un petit estudi poder treballar per a qualsevol lloc. “El més important és no perdre mai la pròpia identitat i mantenir sempre viu el diàleg amb el client.”

“El Garraf té molt teixit empresarial però no totes les empreses tenen interioritzada la importància de la bona comunicació gràfica. Al contrari, en les que sí que saben valorar-la, hi trobem bons aliats que es deixen assessorar per estar actius en el seu sector. L'interès de les nostres institucions per dinamitzar la comarca ens genera també un mercat en constant expansió.” 99 9


GARRAF SONA

QUARANTA ANYS DE FIMPT, un dels primers festivals EL FIMPT NEIX L’ANY 1981 COM UNA INICIATIVA AVANÇADA AL SEU TEMPS I PIONERA. TRENCA FRONTERES PER LA RECUPERACIÓ I NORMALITZACIÓ DE LA MÚSICA POPULAR TRADICIONAL A CATALUNYA, I N'ÉS CLAU PER LA SEVA DIFUSIÓ, OFERINT I D ONANT A CONÈIXER MÚSIQUES, SONS, INSTRUMENTS I CULTURES D'ARREU DEL MÓN. EL FESTIVAL ESDEVÉ UN REFERENT AL NOSTRE PAÍS I TAMBÉ EN L'ÀMBIT DELS FESTIVALS D'ARREU D'EUROPA.

El FIMPT de Vilanova i la Geltrú celebra aquest 2021 la seva 40a edició, incorporant al cartell propostes consolidades que ja han passat pel FIMPT combinades amb propostes més actuals i propostes de proximitat o Km0, amb músics de la ciutat, ubicades a la zona FIMPTeca. El divendres 9 de juliol Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra presentaran el seu treball “Quico-Maria del Mar”, un repertori que comparteix textos i músiques d'un treball antològic que 10

permetrà gaudir novament d'aquestes dues icones de la cançó al mateix escenari. Seguidament, a l’escenari de la FIMPTeca, el grup La Reina del Tianguis oferirà “Vespres de Tianguis”, un concert que vol expressar intensions musicals dels països d’origen dels seus components, i d’altres, amb cançons i ritmes que faran que aquest espectacle sigui únic. Per acabar la primera jornada, el grup Che Sudaka presentarà la seva nova aventura musical: “Conectando”.

El dissabte 10 de juliol, al matí, la Companyia Minimíssima, dedicada a la música tradicional, a la composició i a les diverses possibilitats intermèdies de la música no escrita presentarà el seu treball. El primer grup de la tarda, a l’escenari FIMPTeca, serà UmeBoshi Soul, un quartet que va néixer a Vilanova i la Geltrú amb la intenció de crear un repertori de versions amb marca pròpia, entorn d’estils com el jazz, el bolero o la bossa nova entre d’altres. Seguidament, a l’escenari gran, el duet valencià Laura Esparza i Carlos Esteban presentaran el seu disc primer disc “Mare Natura”, un conjunt de cançons amb pluralitat de ritmes i harmonies diferents. El plat fort de la nit serà La Companyia Elèctrica Dharma. Després de la Gira 40 anys, presenta el seu 25è disc “Flamerada”. Tancaran la segona jornada del festival els valencians El Diluvi, un grup de música de folk modern que fusiona diversos estils musicals, com cúmbia, reggae, rumba, folk i música tradicional o d’arrel valenciana. El diumenge 11 de juliol, Gaizca Project proposarà una trobada de les mú-


siques tradicionals i populars gallegues basques i catalanes, des d’una perspectiva contemporània. Per tancar la tercera jornada i la 40a edició del festival, el FIMPT acollirà Almanac, 40 anys, un projecte encarregat a Jordi Fàbregas, abans de la seva mort, per inaugurar la 34ena edició del Tradicionarius, per homenatjar un grup de músics que l’any 1981 (La Murga) publicaven un primer disc, amb la voluntat de portar les cançons i melodies tradicionals cap a un espai de dignificació i divulgació.

plaça del Port, com ja s’ha fet en les últimes edicions. Per adaptar-lo a les mesures sanitàries actuals, el recinte serà amb tancament perimetral i s’haurà d’adquirir una entrada per accedir-hi. Més informació i entrades a www.fimpt.cat

El FIMPT amb aquesta proposta vol homenatjar els 40 anys d’Almanac i la figura de Jordi Fàbregas com a gestor cultural, referent i divulgador de la música tradicional i la música d'arrel catalana, incorporant a la proposta la col·laboració dels Ministrers de Vila-Nova. Els festival s’ubicarà a la 1111 11


GARRAF FILM CLÚSTER

EL GRAN PENEDÈS, un gran plató multimarca ELS ESCENARIS NATURALS DEL GARRAF I EL PENEDÈS CONTINUEN SENT MOLT ATRACTIUS PER A LA PRODUCCIÓ D’AUDIOVISUALS, SÈRIES TELEVISIVES, PEL·LÍCULES, ESPOTS I REPORTATGES FOTO GRÀFICS.

Els primers cinc mesos d’enguany s’ha recuperat el dinamisme del 2019 i, fins i tot, el nombre de permisos sol·licitats per a l’activitat de rodatges ja supera les dades de l’any 2018. En el decurs d’aquest exercici, fins al 31 de maig, NODE Film Clúster ha gestionat un total de 66 activitats d’enregistrament. Les propostes que arriben a la film commission del Gran Penedès fan preveure un segon semestre de màxima activitat. Així, tot i que el primer trimestre es va rodar molt poc pels condicionants de la pandèmia, s’espera un balanç anual amb xifres de rècord. De nou, el port de Vallcarca i la platja de Garraf han estat dues de les localitzacions més sol·licitades però cada dia és major la diversitat d’equipaments i propietats privades que s’afegeixen a l’àlbum d’escenaris possibles. També el port de Vilanova i el parc del Garraf són indrets cada vegada més recurrents.

12

Entre els rodatges més recents podem destacar els anuncis de les cerveses Ambar i Budweiser, aquesta darrera al poliesportiu sitgetà de Pins Vens, amb en Leo Messi; els espots de Mercedes Benz, a l’aeròdrom d’Avinyonet; Facebook, a l’autòdrom de Terramar, i Hewlett Packard, al port de Vallcarca. Altres marques per a les què s’ha rodat al Gran Penedès els mesos d’abril i maig de 2021 són les automobilístiques Porsche, Kia, Lamborghini, Seat i Cupra i algunes de gran referència en el consum, com ara Nike, Visa, Allianz, Lidl i Wellia. A més, el retorn de l’activitat dels rodatges també s’accentua en el cas de les sèries televisives -s’està rodant per a Netflix i Movistar- i els llargmetratges, com és el cas de La niña de la comunión, que s’està enregistrant la primera quinzena de juny i que ha trobat una localització de privilegi a l’església de La Geltrú.


film clúster NODE Film Clúster www.filmcluster.cat info@filmcluster.cat Tel. 938 100 722

13 13


REEMPRESA

QUANT COSTA COMPRAR UNA EMPRESA? EXISTEIX UNA FALSA CREENÇA SOBRE L’AD QUISICIÓ DE NEGO CIS: ÉS UNA ACCIÓ MOLT CARA. ÉS IMPORTANT QUE SÀPIGUES QUE REEMPRESA DISPOSA DE MÉS DE 1.300 ANUNCIS D’EMPRESES QUE BUSQUEN UN RELLEU. CADASCUNA D’ELLES, DEPENENT DEL SECTOR, ACTIVITAT, VOLUM DE FACTURACIÓ, MIDA DE L’EMPRESA, ETC. TÉ UN PREU DE VENDA DIFERENT. EN BASE A TOTS AQUESTS FACTORS, COMPRAR UN NEGO CI REQUERIRÀ UNA INVERSIÓ MÉS O MENYS ELEVADA. El primer pas per a la compra d’un negoci és establir la tipologia d’empresa que encaixa amb el que busques. Investiga quins negocis existeixen, quines empreses estan en venda, quins anuncis et criden l’atenció, etc. A Reempresa hi pots trobar des de fleques, perruqueries, gestories o agències de màrqueting, fins a petites indústries, cases rurals, parades de mercat o explotacions agrícoles. Un cop tinguis clar el sector i el tipus de negoci que t’interessa, cal valorar el preu de venda d’aquests, entre molts altres factors com són les possibilitats de creixement, la competència, etc. Als anuncis de la web sempre hi ha un preu orientatiu per a cada negoci, tot i així, que això no et faci tirar enrere perquè com ja hem dit, es tracta d’un preu orientatiu que caldrà parlar i considerar amb totes les parts. Hi ha sectors que tenen un preu de venda més elevat que d’altres. Per exemple, en el sector comerç Reempresa està venent negocis per 33.000€ de 14

mitjana, 37.000€ de mitjana en el cas de negocis del sector hostaler o 50.000€ de mitjana en empreses del sector serveis. Per altra banda, hi ha sectors, com els de la construcció i les reformes o la indústria, que tenen un preu de venda mitjà més elevat: 110.000€ i 156.000€, respectivament.

Per altra banda, cada vegada més ajuntaments i altres administracions posen en marxa ajudes fiscals o subvencions per facilitar la compravenda de negocis als seus municipis.

Hem vist que les xifres varien molt entre sectors. Però què passa si vull reemprendre una empresa i no disposo de tots els diners per pagar la cessió? A Reempresa treballem amb entitats com CaixaBank o Acció Solidària Contra l’Atur perquè els diners no siguin un problema a l’hora de fer possible la compra d’una empresa. A més, has de saber que si et trobes en situació d'atur també tens l’opció de capitalitzar-la.

Si després de llegir aquest article t’animes a reemprendre un negoci contacta amb nosaltres al tel. 938 101 274 o envia un correu electrònic a yolanda.valles@ nodegarraf.cat. T’ajudarem i t’acompanyarem de forma gratuïta durant tot el procés de compravenda.

Des de Reempresa sabem que comprar un negoci no és una decisió fàcil. De totes maneres, nosaltres t’ajudem i aconsellem perquè ho puguis aconseguir.GARRAF FORMA

L’ESCOLA D’ADULTS, l’altra formació imprescindible

EL GARRAF COMPTA AMB UN SISTEMA D’ENSENYAMENT EN EL QUÈ COINCIDEIXEN ELS SEGMENTS DE LA FORMACIÓ O CUPACIONAL, PROFESSIONAL, UNIVERSITÀRIA I CONTÍNUA. NO ES PODRIA PARLAR D’UN MAPA EDUCATIU COMPLET SI NO TINGUÉSSIM LES ESCOLES D’ADULTS.

A Vilanova i la Geltrú, des de 1977, ja són 44 les promocions que han passat pel Centre de Formació d’Adults Teresa Mañé. Aquesta escola es troba a l’edifici de La Paperera. Des del CFA Teresa Mañé es fa el curs de preparació per a les proves d'accés a cicles de grau mitjà i grau superior i també el curs de preparació per a les proves d'accés a la universitat per a majors de 25 anys i de 45 anys. El catàleg del centre conté cursos d’anglès, informàtica, castellà i català i estudis de Graduat d'Educació Secundària Obligatòria. El Centre disposa d’un servei d'orientació i atenció personalitzada per a l’alumnat. 16

Centre de Formació d'Adults Teresa Mañé Departament d'Educació Carrer de la Unió 81, baixos Vilanova i la Geltrú Tel. 938 933 749 a8057163@xtec.cat agora.xtec.cat/cfa-teresamanye


17 17


PORTS DE LA GENERALITAT

VILANOVA GRAND MARINA, impuls a l’economia del Garraf EL CENTRE D’ASSISTÈNCIA TÈCNICA DE MEGAIOTS, UBICAT AL PORT DE VILANOVA I LA GELTRÚ, HA RESISTIT AMB FORÇA LA CRISI PANDÈMICA VISCUDA DURANT EL 2020 I ES PROJECTA COM UNA DE LES EMPRESES AMB MÉS FUTUR A CATALUNYA.

18


Tot i que el turisme és un dels sectors que més ha patit la pandèmia, la companyia ha resistit la crisi del coronavirus per estar, precisament, al marge del calendari turístic habitual. El treball que es desenvolupa al cor del Garraf no té vinculació amb la nàutica d’esbarjo. En lloc dels serveis habituals en una dàrsena de nàutica esportiva, Vilanova Grand Marina disposa d’un conjunt d’instal·lacions dedicades a la reparació i al manteniment de vaixells de gran eslora o megaiots. L’any 2005 el Govern de Catalunya va decidir fer una aposta per la col·laboració publicoprivada i pel sector de les grans eslores, amb l’objectiu de fer de Catalunya un referent del repair & refit, encetant una nova via de creació de llocs de treball i generació d’activitat econòmica al Garraf. Davant la manca d’instal·lacions portuàries per dur a terme aquest projecte, es va decidir desenvolupar uns espais disponibles al port de Vilanova i la Geltrú. Copisa, grup constructor català, es va implicar en aquest projecte adreçat a albergar, reparar i garantir el manteniment de megaiots, i amb vocació d’esdevenir referència a la Mediterrània. Passats els anys, aquest objectiu s’ha complert. Després d’una primera fase que s’allargava fins al 2011 amb la construcció de l’espai i l’inici de l’explotació, tot just esclatava una crisi mundial que sacsejava l’escenari econòmic arreu del món. Així, fins al 2017, Vilanova Grand Marina resisteix gràcies, entre altres coses, a una aposta decidida de l’administració, sabedora que el sector té garanties de futur i que cal ajudar-lo a sobreviure en un context hostil. Prova d’aquest encert és la implicació recent d’un altre actor en aquesta nova etapa postcrisi financera: l’empresa Pendennis Shipyard, amb seu central

a Falmouth –a l’extrem sud del Regne Unit–, que troba al Garraf un nou espai per explotar i per créixer. És així com Vilanova i la Geltrú esdevé la seu mediterrània d’aquesta empresa britànica que resulta determinant en la connexió de Vilanova Grand Marina amb el territori que l’envolta. Pendennis Shipyard El prestigi d’una empresa no només procedeix de la seva distinció entre la competència. Pendennis Shipyard aposta per la formació interna i genera els seus propis treballadors des de l’inici gràcies a la formació dual, garantida per la mateixa companyia. El sector dels megaiots requereix una alta especialització. Un fet que va motivar Pendennis a generar la seva pròpia plantilla. Una particularitat determinant perquè tant Ports de la Generalitat com l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú avalessin l’arribada d’aquesta nova empresa. Rubén Hernández, director general de Vilanova Grand Marina, calcula que “anualment, com a mínim, s’hi incorporaran a treballar dues persones locals” en les instal·lacions gràcies a l’aposta de Pendennis. Això, per descomptat, representa una oportunitat per al jovent del territori. De fet, l’objectiu, destacat també per Hernández, és que en un marge d’entre cinc i vuit anys hi hagi 25 persones formades sota la tutela de l’empresa britànica instal·lada al Garraf. “No només fem arribar megaiots: hi ha tota una formació laboral i una garantia de futur”, explica el director general.

i totes dues garanteixen la reparació i el manteniment de iots fins a 50-60 metres d’eslora. Amb la mirada posada al futur, estan a punt d’iniciar la segona fase de les instal·lacions, que el 2018 van quedar acabades en un 85%, amb l’objectiu d’oferir una major capacitat per a la reparació i manteniment d’aquestes embarcacions. Vilanova Grand Marina aspira a posicionar-se com un dels destins tècnics i de manteniment predilecte dels megaiots al sud d’Europa. Tota una estratègia econòmica per dotar de viabilitat el futur econòmic d’una comarca costanera, la del Garraf, i de tot Catalunya gràcies a un sector poc explotat que ara comença a donar resultats i del qual s’espera un futur sòlid. Rubén Hernández Rubén Hernández ha estat involucrat en el desenvolupament de Vilanova Grand Marina des dels seus inicis – en la seva faceta d’Enginyer de Camins, Canals i Ports, va dirigir les fases de Projecte i la construcció (2009-2011). Rubén va tornar el 2017 a Vilanova Grand Marina com a director general. Amb un MBA en Finances i un Màster en Gestió d’Infraestructures Públiques, Rubén dirigeix la gestió diària de les instal·lacions i lidera un equip entusiasta.

El futur Vilanova Grand Marina treballa per vetllar, mantenir i reparar els megaiots que hi atraquen. Adjacent a la marina, s’estén el Centre d’Assistència Tècnica de grans iots al llarg de 30.000 metres quadrats equipats amb dues grues travel lift, per traure vaixells fora de l’aigua. Una compta amb una capacitat portant de 200 tones i l’altra de 620,

19 19


GARRAF ORÍGENS

L'ESPIGA D'OR, Un pa que torna a les arrels A l’hora de posar data als orígens de L’Espiga d’Or ens podem referir a finals del segle XIX; fins i tot abans. En Jordi Morera ens explica alguns dels secrets del reconeixement obtingut abans i ara, i potser ara més que mai. “Creiem en les llargues fermentacions amb massa mare, el treball genuïnament artesà i natural, sense cap additiu químic. Però encara anem més enllà amb la nostra matèria primera, la farina. Ens molturem totes les farines ecològiques integrals nosaltres mateixos en el molí de pedra. A més, només treballem amb cereal de proximitat; fins i tot, una part la cultivem aquí al Garraf.” D’aquesta estima pel producte surt l’exigència compartida pels mateixos clients. Avui ja són 4 botigues a Vilanova i la Geltrú i una plantilla de gairebé 40

L’Espiga d’Or Tel. 938 934 941 info@culturadelpa.com www.jordimorerabaker.com

20

treballadors. I no volen deixar d’agradar i no paren d’agradar. En l’agenda de projectes immediats, s’entreveu una iniciativa amb ànima pròpia, Espícula, al Pyrénnées d’Andorrra, i una innovadora Fleca Mercat d’Autors, a l’Ametller Origen del carrer Numància, a Barcelona. A l’hora de definir les característiques del producte, Morera no ho dubta: “... un pa que torna a les arrels; ben fermentat, i no només fet amb farines refinades. Amb això no només busquem que el pa sigui gustós, també que alimenti i senti bé. Al cap i a la fi és la missió que ens mou, doncs entenem que el forner és l'encarregat de transmetre a l'ésser humà els nutrients que el sol i la terra donen al cereal, fent-los digeribles i fent que siguin un plaer organolèptic!”

“ALLÒ QUE ÉS PRIMORDIAL ÉS SER HON QUE FAS.” AQUEST ÉS EL CRED O D’EN J CINQUENA GENERACIÓ D’UNA NISSAGA INNOVAT I HO HAN FET DES DE LA GENU


NEST AMB EL QUE DIUS I EL JORDI MORERA. REPRESENTA LA A DE FLEQUERS QUE SEMPRE HAN UÏNITAT.

21 21


www.poligonsgarraf.cat


2323 23


ECONOSISTEMA GARRAF

ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA en el mercat de treball al Garraf EL FORT IMPACTE QUE VA SUPOSAR L’ATURADA DE L’ACTIVITAT ECONÒMICA PER A L’ECONOMIA DEL GARRAF VA SITUAR L’O CUPACIÓ DE LA COMARCA AL NIVELL MÉS BAIX DES DEL 2015.

Després del xoc inicial, el qual va suposar la destrucció de quasi 2.000 llocs de treball, el Garraf va començar a recuperar ocupació progressivament gràcies a les millors expectatives de cara a la campanya d’estiu del 2020. Els tancaments de fronteres i les recomanacions de no viatjar a l’estat espanyol per part de països veïns van revertir l’optimisme inicial, donant pas a un nou retrocés de les dades d’afiliació. L’entrada del nou any, la millora de les expectatives de recuperació i l’acceleració del procés de vacunació han suposat un punt d’inflexió a les dades del mercat de treball. Després de tocar fons al mes de gener, el nombre de llocs de treball al Garraf ha crescut amb força passant de 34.783 llocs de treball durant el primer mes de l’any als 36.043 al mes d’abril. L’actual ritme de vacunació i el progressiu aixecament de les 24

restriccions fan previsible que aquesta tendència ascendent es mantingui en els propers mesos. L’evolució dels llocs de treball al Garraf ha vingut determinada per l’evolució del treball assalariat el qual, degut al seu pes determinant, ha marcat la tendència de l’ocupació a la comarca. Per contra, el treball autònom ha seguit una evolució pròpia similar a la que ja venia experimentant la comarca en els darrers anys. Davant la tendència a la destrucció de treball assalariat que viu el Garraf ja des del 2019, el treball per compte propi ha seguit una dinàmica inversa que l’ha portat a assolir màxims històrics any rere any des del 2018. En aquest darrer període de crisi, per exemple, després del xoc negatiu inicial dels mesos de març i abril del 2020, les afiliacions al règim de treballadors/es autònoms/es van créixer ininterrom-

pudament fins a assolir un nou rècord amb 11.112 llocs de treball. En aquesta dinàmica es pot intuir un cert procés de substitució del treball assalariat per treball autònom, un fet també molt lligat a les característiques del teixit productiu de la comarca i a les condicions del seu mercat laboral. Com es deia a l’inici, l’impacte de la covid-19 sobre l’economia ha estat especialment greu al Garraf, fent que la comarca encara es trobi un 2,9% per sota dels nivells d’ocupació del mes de febrer en termes desestacionalitzats. Aquest percentatge és més negatiu que el del conjunt de l’economia catalana i que el de l’Alt Penedès, evidenciant així la major vulnerabilitat de l’economia comarcal davant de xocs econòmics com l’experimentat. Tanmateix, el Garraf es troba immers en un clar procés de recuperació de l’ocupació que molt


probablement es veurà accelerat en el propers mesos. A la majoria d’economies, la pandèmia i les mesures per contenir-la han afectat de manera especialment greu al sector Serveis, fruit de la seva major exposició a la interacció social. Al Garraf, però, no ha estat així, essent la indústria el sector més perjudicat. En concret, entre el 3r trimestre del 2019 i el 3r trimestre del 2020 (darreres dades disponibles), la Indústria de la comarca va perdre un 6,0% dels seus llocs de treball, davant del 5,2% dels Serveis. Les pèrdues d’ocupació a la metal·lúrgia, la indústria alimentària i la fabricació de maquinària i de materials de transport han liderat la destrucció de llocs de treball industrials, arrossegant a la baixa els creixement d’activitats del tèxtil i el plàstic. El Garraf sí que ha seguit la dinàmica general pel que fa a la distribució de l’impacte de la crisi sobre les dife-

rents activitats del sector Serveis. Així doncs, el creixement dels llocs de treball a l’àmbit sanitari i de la mediació financera no han estat capaços de compensar les fortes caigudes de l’ocupació especialment concentrades a l’hoteleria (-15,1%), el transport i les comunicacions (-5,7%) i el comerç (-4,2%). Per la seva banda, l’Agricultura va incrementar un 0,2% l’afiliació al sector, mentre que la Construcció va ser capaç de seguir creixent, amb un increment de l’1,5% dels llocs de treball respecte al 2019.

Podeu consultar la resta de l’Informe a l’espai: https://drive.google.com/file/d/1Z_ e44McJGUCES7ChzCWRalEzsOhOzxa8/ view

Aquesta informació la podeu llegir a l’Informe de Conjuntura Econòmica que ha publicat la FEGP amb el títol Perspectives de recuperació de les economies comarcals després de la covid-19. Aquest estudi està realitzat per la consultora Actíva Prospect i rep el suport de la Diputació de Barcelona, mitjançant l’Agència NODE Garraf.

25 25


PLA ESTRATÈGIC

El Garraf ja té el seu PLA ESTRATÈGIC D'AC TIVITAT ECONÒMICA EL PLA ESTRATÈGIC D’ACTIVITAT ECONÒMICA DEL GARRAF ES PROPOSA COM UNA NOVA LÍNIA DE TREBALL SUCCESSIU. DES D’ARA, VOLDREM D OTAR LA COMARCA AMB UNA PAUTA ESTRATÈGICA QUE IMPLICARÀ UN EXERCICI DE CONTINUÏTAT.

El document s’ha redactat de resultes d’un procés de participació intens, plural i transparent. En la redacció d’aquest Pla Estratègic no s’han obeït consignes ni apriorismes. S’han escoltat tots els parers i, només de resultes d’aquestes opinions, s’ha tractat cadascun dels eixos estratègics que es proposen. Les propostes que componen aquest compendi d’estratègies i tàctiques tenen com a denominador comú el fet de ser conseqüents, oportunes, plausibles i abastables. A cadascuna d’aquestes premisses caldrà assignar-li les autories que s’hauran de fer responsables de la seva execució. El compliment de les accions consignades en el Pla només serà possible a partir d’una governança que garanteixi la seva execució. Establir un model de governança adequat serà imprescindible per interpretar amb encert la partitura estratègica i obtenir resultats a curt, mitjà i llarg termini.

Els objectius del Pla Estratègic El Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf té com a propòsit majúscul la planificació d’actuacions per al sosteniment i l’equilibri econòmic de la comarca i la gestió de les oportunitats a partir 26

d’un econosistema més solvent i menys vulnerable a les adversitats. Conseqüentment, es tracta de propiciar un entorn competitiu i evolutiu en base a l’atractivitat i la retentivitat d’iniciatives, inversions i talent. Alhora, es vol consolidar un districte amb majors oportunitats per al desenvolupament personal i professional. La carta estratègica proposa una diversitat d’escenaris per a la projecció econòmica de l’entorn més proper. Aquests escenaris coincideixen amb els sectors d’activitat que s’identifiquen com a més proclius i de major contribució a l’economia comarcal. L’horitzó temporal El PEAE Garraf es proposa en una temporalitat quinquennal. El primer episodi queda establert en el període 2021/2025, expressat com el lustre de la reactivació. Amb periodicitat biennal, el PEAE Garraf serà objecte de revisió exhaustiva i es proposaran les directrius per als dos anys subsegüents. És a dir, l’any 2023 es faria una revàlida del Pla i s’establiria el nou període 2023/2027, i així successivament.

Procés participatiu El Pla Estratègic s’ha promogut des del Pacte per a l’Ocupació de Garraf i, mitjançant el Consell Comarcal, la seva redacció ha estat encarregada a NODE Garraf, l’Agència de Desenvolupament. L’etapa de participació ha ocupat la primera part del procés, des de l’1 d’octubre de 2020 fins al 10 de març de 2021. Prop de 250 persones han intervingut en un total de 43 accions, en forma de debats, focus grup, sessions monogràfiques, espais de ràdio i televisió i, al final, jornades d’economia i estratègia comarcals. La participació de la ciutadania, així com la d’experts en diferents temàtiques, ha vingut acompanyada per la vinculació activa d’una vintena d’entitats empresarials, professionals, gremials i sindicals i dels mitjans de comunicació de la comarca.

L’etapa de redacció Els capítols redaccionals s’han concentrat des de l’1 d’abril al 15 de maig de 2021. Ensems al procediment s’han analitzat les diverses fonts econogràfiques ja existents per obtenir una diagnosi contrastada.


El trajecte final d’aquest procés ha coincidit amb el 3r Simposi Garraf, els dies 11 i 12 de maig de 2021. Aquestes jornades d’economia i estratègia comarcals s’han dedicat a analitzar els escenaris de futur de la comarca. Les conclusions d’aquest Simposi són de màxima utilitat per contrastar les directrius consignades

en el Pla Estratègic. Verbalitzat per les alcaldesses i els representants d’entitats econòmiques i socials, cal destacar un consens en el sentit de promoure el treball conjunt, entre tots, i la generositat per part de cadascuna de les institucions i els agents implicats.

Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf www.plaestrategic.cat garraf@plaestrategic.cat

2727 27Junts Cultivem el Benestar OBRIM TOTS ELS DIES de 10 h a 20:30 h (DIUMENGES I FESTIUS INCLOSOS)

FLORS

JARDINERIA

ANIMALS

DECORACIÓ

Jardiland a Cubelles

Carretera C-31, Km 148,4 08880 – Cubelles (Barcelona) Tel.: 93 895 25 29

www.jardiland.es


GARRAF CULTURA

EL MUSEU DE CHARLIE RIVEL, a Cubelles AL CASTELL DE CUBELLES HI TROBEM L’EXPOSICIÓ PERMANENT D’EN CHARLIE RIVEL, EL PALLASSO QUE UD OLAVA A LA LLUNA.

El centre ofereix una col·lecció personal de Josep Andreu i Lasserre, l’universal pallasso català Charlie Rivel (18961983). Va ser un completíssim artista de circ i va fer emocionar generacions d’espectadors amb un personatge tendre que udolava a la lluna. Només li calien una guitarra, una cadira i el seu talent per comunicar-se intensament amb el públic. A l’exposició es pot veure una part del vestuari del pallasso cubellenc, premis, imatges d’actuacions i altres documents. Des del 16 de març del 2006, l’exposició està instal·lada en una sala del Castell de Cubelles i es pot visitar a títol individual o bé en grups. Es disposa d’imatges d’actuacions i la biografia en set llengües (català, castellà, anglès, francès, italià, alemany i rus).

Entre els records i els reconeixements de l’artista El visitant hi trobarà una part del llegat professional i personal de Rivel i podrà visionar dos documentals sobre el nostre pallasso més universal. L’un, recull petites mostres de les seves actuacions, amb la pròpia veu de l’artista, i l’altre ve acompanyat de diverses fotografies i relata la vida del pallasso.

30


A la sala s’hi troba un recull ampli de pintures, diplomes i fotografies així com medalles i condecoracions, com la Creu de Sant Jordi, concedida per la Genera litat de Catalunya o la Medalla d’Or d’Ernest Renz, una de les més reconegudes en el món del circ. Entre els guardons també destaca el Clown d’Or, que Rainier III lliurà a Charlie Rivel l’any 1974, durant el Primer Festival Internacional de Pallassos de Montecarlo. Els tres vestits més emblemàtics del pallasso, el de Charlie Chaplin, el de la soprano Maria Callas, o un dels números més recordats, la llarga samarreta vermella amb la cadira i la guitarra, s’exposen en diferents vitrines. Com també, guardons, objectes i vestits artístics de la filla de Charlie Rivel, Paulina Schumann, que va ser una de les més prestigioses cavallistes de circ. Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel Plaça del Castell, 1 | Cubelles Tel. 938 952 500 charlierivel@cubelles.cat charlierivel.cubelles.cat 31 31


A AGBAR sabem que la nostra tasca va més enllà de la gestió de l'aigua. Per això, ens comprometem amb la sostenibilitat i les persones, per fer realitat la transició ambiental i millorar la qualitat de vida dels municipis on operem. Perquè la nostra vocació és el teu benestar i perquè volem que gaudeixis de la vida amb els teus mentre nosaltres tenim cura del planeta. agbar.cat

32


I

Ningú coneix Cubelles tan bé com nosaltres

CUBELLES

Encara no ens has trucat?

Venda i lloguer d'immobles

Administració de lloguer

Lloguer de temporada

Disposem d’una àmplia cartera de clients buscant la llar dels seus somnis

Tracte personalitzat

Valoració gratuïta

PÇ. DEL MAR CUBELLES INFO@FINQUESFERRER.COM 93 895 06 47 - www.finquesferrer.com


GARRAF TURISME

DEL CAIAC AL SUP IOGA ELS DARRERS ANYS L’OFERTA D’ACTIVITATS NÀUTIQUES S’HA DIVERSIFICAT MOLT I HAN SORGIT MANERES MOLT IMAGINATIVES DE GAUDIR DEL MAR, PER A TOTS ELS PÚBLICS. EL SUP IO GA ÉS UNA D’AQUESTES NOVETATS I EL PODEU PRACTICAR A SITGES.

Nootka Kayak & Sup és una empresa especialitzada en caiac de mar i paddle surf. Ofereix tot allò que es pot necessitar per practicar aquestes activitats. Organitzen tot tipus de cursos i excursions guiades i, si cal, us lloguen el material. La base d’activitats de Nootka està situada a Sitges, a la platja de les Anquines, una zona de gran encant i de fàcil accés i aparcament. La platja està protegida per dos espigons, creant una badia que garanteix un inici segur de qualsevol activitat. La seva situació és immillorable per realitzar cursos i excursions pel litoral de Sitges i les seves 34

cales. Nootka disposa d’una àmplia gamma de caiacs, stand up paddles i complements. Des de fa dos anys Nootka s’ha especialitzat, a més, en el Sup Yoga. Es tracta d’una classe de ioga sobre una taula de stand up paddle dins del mar, de manera que es combinen els dos esports en un entorn immillorable tot propiciant sensacions de benestar i de major desconnexió. És una manera excel·lent de treballar els músculs, coordinació, força, correcció de positures, equilibri i control.

Nootka Kayak & Sup Passeig Marítim, 80. Platja de les Anquines Sitges Tel. 938 100 256 | 609 252 412 info@nootka-kayak.com www.nootka-kayak.com @nootkakayak


35 35


GARRAF GASTRONÒMIC

LA NANSA, la cuina en un cove LA NANSA ES VA FUNDAR EN 1963. AVUI ÉS LA TERCERA GENERACIÓ QUI ESTÀ AL CAPDAVANT DEL NEGO CI FAMILIAR. ENS TROBEM AL CARRER CARRETA, EN UNA ANTIGA CASA DE PESCAD ORS DEL NUCLI ANTIC ON EL MAR DE SITGES ES RESPIRA TANT EN L’ACOLLID OR AMBIENT COM EN LES RECEPTES DELS SEUS PLATS

Temps era temps i res es va perdre pel camí. El bagatge hi és. El mestratge queda. L’entusiasme per la tradició culinària va fer que l’Anton Rafecas tafanegés les arrels de la cultura gastronòmica popular fins a redescobrir i popularitzar plats emblemàtics de Sitges, com l’imprescindible Arròs a la Sitgetana. Avui, a l’establiment del carrer Carreta es treballa per oferir un producte de proximitat i fer créixer un receptari que 36

és herència familiar, així com interpretar amb maneres d’avui la gastronomia clàssica, en una aposta abnegada pel producte local. El nom del restaurant és allò que se’n diu una declaració d’intencions; és el nom d’una de les arts de pesca més tradicionals. L’Anton Rafecas, fill, és continuador d’aquesta fal·lera encomiable. “El pro-

ducte de millor qualitat sempre és el de temporada. Si, a mès, és de proximitat, ecològic i sostenible, molt millor.” L’actual masover de La Nansa reconeix que al Garraf cada cop es posa més en valor els plats i els productes originals. “Això és molt important per personalitzar la nostra cuina i donar una entitat pròpia davant d’una cuina globalitzada que pots menjar a qualsevol lloc o en qualsevol país”.


La Nansa Carrer Carreta, 24 Sitges Tel. 938 941 927 www.restaurantlanansa.com info@restaurantlanansa.com

Així s’entén que l’expertesa de La Nansa sigui “la cuina tradicional amb majúscules”. Parlem de receptes de pescadors i mestresses de casa: Suquet de lluerna; Romescu d’escrita; Rap a l’all cremat… Altres són plats recuperats de la cuina de Sitges, com ara l’Arròs a la Sitgetana; Llamàntol amb cargols de marge; Calamarcets amb ceba i malvasia de Sitges…

37 37


VINS DEL MASSÍS DEL GARRAF

EL DELER PER LA MALVASIA LA MALVASIA D OLÇA, LA MALVASIA SECA, EL VI JOVE, EL VI EN BARRICA I L’ESCUMÓS SÓN LES PROPOSTES GENÈRIQUES DEL CELLER DE L’HOSPITAL, UNA RARA AVIS SITGETANA QUE CONVÉ DESCOBRIR SI VOLEU TASTAR UNA DE LES LLEGENDES ENOLÒ GIQUES MÉS EXTRAORDINÀRIES.

Posem-hi marques. Sota la DO Penedès, el Blanc Subur és un dels vins joves més guardonats els darrers anys. El Llegat Llopis és un privilegi de regust ancestral. Encara més. Voleu un escumós monovarietal de Malvasia?, Monembasia!. Aquests són els tributs a la malvasia que ens ofereix el Celler de l’Hospital, més enllà de la reconeguda malvasia dolça. Tot plegat, les dades del tiratge anual omplen quinze mil ampolles, que no són moltes ni poques però són ambaixadores, cadascuna d’elles, d’una feina 38

molt ben feta, acaronada pels detalls i l’entusiasme que hi posen. A tocar del mateix Hospital de Sant Joan Baptista, a Sitges, enmig d’un indret urbà, sorprèn un parcel·la de vinya que no arriba a l’hectàrea. És la de l’anomenat “llegat Llopis”. Feu que us ho expliquin perquè s’ho val. Des del mateix Celler de l’Hospital també gestionen un altre pati vitícola, a l’Aiguadolç; que és la joia que completa la corona.

Una de les singularitats de la producció 100% malvasia de Sitges és la seva capacitat d'envelliment en ampolla, amb una evolució molt interessant i molt valorada pels enòlegs. Com a insígnia, des del Celler de l’Hospital presumeixen que aquest i no cap altre és el bressol de totes les malvasies que hi ha al Penedès. Per a major orgull, el Blanc Subur ha estat guardonat per l’Acadèmia de Tastavins com el millor blanc jove del Penedès en les darreres dues edicions,


Celler de l’Hospital Fites històriques Any 1324 · Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista Any 1935 · Rebuda del llegat Llopis Direcció Raimon Martínez / Albert de Sangenís (La Xarmada) Enologia Sergi Martin Enoturisme / CIM Alba Gràcia anys 2019 i 2020. Tot aquest llegat, tota aquesta llegenda i totes aquestes singularitats mereixen més d’un tast i alhora suggereixen una visita al Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM Malvasia), a la vora de l’hospital. Consulteu

els horaris de visita i el programa d’activitats que es proposen perquè segur que omplireu una jornada memorable a Sitges. Cal reservar, és clar que sí.

Adreça Plaça de Joan Duran i Ferret Sitges Telèfon 672 682 481 www.cellerdelhospital.cat @malvasia_sitges 39 39


Brinda amb els millors Vins del Massís del Garraf

www.massisdelgarraf.info

Connecta amb els productes de la terra al market Place dels Vins del Massís del Garraf www.massisdelgarraf.info

Una iniciativa de: 40

Amb el suport de:


41 41SORPRÈN I ASSEGURA’T L’ÈXIT DEL TEU ESDEVENIMENT Descobreix un espai exclusiu i referent en l’organització i celebració de tot tipus d’esdeveniments corporatius en un entorn privilegiat. Els nostres 30 anys d’experiència i els nostre excel·lent equip tècnic i humà són garantia d’èxit per acollir convencions, presentacions de productes, esdeveniments a l’aire lliure, sopars de gala, etc. Grans empreses ja han confiat en l’eficàcia i discreció que defineixen Finca Mas Solers. A 30 minuts de Barcelona i 5 de Sitges

www.fincamassolers.com · massolers@fincamassolers.com · Sant Pere de Ribes (Barcelona)Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.