Origen Garraf 1

Page 1


20/05/20

27/05/20

20,58%

03/06/20

12,99%

Banc Sabadell presenta Pulso. Una eina construïda sobre big data per ajudar-te a prendre millors decisions per al teu negoci que mesura diàriament la recuperació del consum per zones, la dis-

17/06/20

10/06/20

-2,96%

2,52%

tribució de la despesa per sectors o el valor del tiquet mitjà. Perquè les preguntes en els negocis sempre porten a més preguntes. I la informació adequada sempre porta a millors respostes.

Descobreix més dades de bancsabadell.com/pulso

a

Dades obtingudes en data 17/06/2020 a partir de les transaccions dels TPV (terminals punt de venda) de Banco de Sabadell, S.A. per a la zona, el sector i el període analitzats.

Document publicitari

L’activitat comercial a Vilanova i la Geltrú creix un 12,41% durant les quatre últimes setmanes.


ENTORN ECONÒMIC DE LA COMARCA DEL GARRAF

ED. 1

ORIGEN Garraf, tot allò que ens fa singulars

p. 8 PORTADA Il·lustració de l’artista Raúl Ramos (Pink Morro)

p. 24 GARRAF EXPORTA Hi-Tech Spray Equipment

p. 26 GARRAF FORMA Escola de Formació Aeronàutica


4

T. (+34) 938 149 450 infomonocrom@monocrom.com

SĂ­guenos en


PÒRTIC

Un FUTUR ple d’oportunitats Rosa Huguet Presidenta de NODE Garraf

Hi hauria infinitat de paraules per definir NODE Garraf i representar el gran treball que es fa des de l’Agència de Desenvolupament Econòmic. Formació, treball, promoció, difusió, turisme, cooperació, desenvolupament, sostenibilitat... Tot allò que fa referència a mirar endavant pot explicar què és NODE. Quan parlem d’economia, d’objectius, de noves experiències, però sobretot d’oferir serveis a una comarca amb la qual estem compromesos. Això és Node Garraf. Un ens que ofereix una atenció especialitzada i personalitzada tant a les empreses com als usuaris i als municipis. De manera compartida es treballa per millorar l’economia de la comarca, generant activitat, cercant recursos, promovent ocupació, donant a conèixer el seu patrimoni, fent visible els seus punts forts i els seus valors, fent possible la continuïtat d’empreses, donant suport a l’emprenedoria i el desenvolupament... Un treball que no es queda només en l’àmbit empresarial i comercial sinó que també se centra en el turisme, impulsant el potencial que té el Garraf en aquest àmbit, els seus actius patrimonials, gastronòmics i paisatgístics que el fan molt fort en la denominada economia taronja, com a estratègia de futur. Hi ha experiències exitoses en aquest àmbit com és el Node Film Cluster, que està promovent el Garraf com a escenari de rodatges cinematogràfics i publicitaris.

I al costat de tot això, l’aposta clara per defensar l’Origen Garraf, els productes autòctons d’una comarca amb unes riques arrels marineres i de pagesia, que han marcat la cultura i l’ésser d’aquesta comarca. NODE aposta clarament per donar a conèixer aquests productes de la terra, de kmO, i defensar els professionals que s’hi dediquen, des de la pagesia fins als elaboradors i els restauradors. NODE és capdavanter en la defensa d’aquesta filosofia i té projectes exemplars que la posen en valor, com és La Llotja. El treball des de la cohesió, l’intercanvi i la cooperació és el motor de NODE Garraf amb acords entre tots els agents polítics, socials i econòmics que l’integren per al desenvolupament econòmic de la comarca i per a l’impuls de l’educació i la formació. El fòrum Hèlix Garraf condensa, en aquest sentit, aquest compromís de tots els agents implicats del territori per donar empenta a l’economia, cosa que ha quedat palesa en els dos Simposis Garraf que s’han organitzat. Aquest és el camí a seguir, guiats per grans professionals. El treball conjunt i la convergència de tots els municipis i tots els agents que integren l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf per caminar junts, generar riquesa, activitat econòmica i un futur ple d’oportunitats.

5


ORIGEN GARRAF, tot allò que ens fa singulars La revista Origen Garraf vol ser un aparador de detalls que expliquin, cadascun d’ells, una particularitat de la comarca del Garraf: allò que és genuí; allò que és inequívocament d’aquí. Sempre en clau econòmica, cada tres mesos la publicació que edita NODE Garraf farà un recorregut pels arguments més característics: indicadors, polígons, empreses, creatius, centres de formació, esdeveniments, festivals, grups de recerca, restaurants. cellers i tot allò altre que es promogui des de l’Agència, com ara el Simposi Garraf. Juny 2020 Redacció i edició: Agència de Desenvolupament NODE Garraf Av. Cubelles, 88 08800 Vilanova i la Geltrú

8

GARRAF CREA Raúl Ramos ‘Pink Morro’: “Ens hem d’escoltar més” L’artista i dissenyador vilanoví creu que la creativitat passa per escoltar-se i deixar-se portar per la intuïció

10

Tel. 938 100 722 www.nodegarraf.cat agenciadesenvolupament@ nodegarraf.cat

Imprempta: Gràfiques Ferpala

Amb el suport de Diputació de Barcelona 6

GARRAF SONA amb força, pel seu clima formidable, pels paisatges de terra i mar, per la seva gastronomia marinera i pel seu patrimoni, i també pel fet d’acollir un ampli ventall d’esdeveniments i festivals al llarg de tot l’any.

5

PÒRTIC SALUTACIÓ DE LA PRESIDENTA

8

GARRAF CREA RAÚL RAMOS ÉS PINK MORRO

10

GARRAF SONA FESTIVALS MADE IN GARRAF

14

GARRAF FILM CLÚSTER IN CRESCENDO

16

INDICADORS: ANÀLISI SOCIOECONÒMICA

20

INDICADORS: MATRICULACIÓ DE VEHICLES

22

MAPA DELS POLÍGONS DEL GARRAF

24

GARRAF EXPORTA HI-TECH SPRAY EQUIPMENT

26

GARRAF EDUCA FORMACIÓ AERONÀUTICA

28

INICIATIVES ECONÒMIQUES: REEMPRESA


SUMARI

12

GARRAF FILM CLÚSTER 146 produccions, 178 jornades de rodatge, 30 localitzacions i 267.741€ de recaptació directa són algunes de les dades més significatives del 2019.

30

TURISME GURMET Des de l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf es vol promocionar la marca Garraf com a referent del turisme gurmet.

32 CORPUS CULINARI Al Garraf l’estratègia de turisme gurmet té en compte els professionals i els establiments de la restauració però també troba un bon argument en el llegat culinari, molt accentuat per la seva condició mediterrània i per la tradició dels mariners i els seus ranxos a bord.

34

GARRAF GASTRONÒMIC LA SALSETA DE SITGES Productes de proximitat, receptes genuïnes, compromís slow food, destresa culinària, cultura gastronòmica i una bona posada en escena.

38

31

EL GARRAF, UNA DESTINACIÓ GURMET

32

EL CORPUS CULINARI DEL GARRAF

33

INICIATIVES NODE: GARRAF GASTRONÒMIC

34

RESTAURANTS GURMET: LA SALSETA

36

INICIATIVES NODE: LA NOVENA DE CUINA MARINERA

37

INICIATIVES NODE: VINS DEL GARRAF, DE LA TERRA I DEL MAR

38

FINCA VILADELLOPS, AMB AROMES DEL MASSÍS

41

GURMET.CAT: MÀRQUEGTING GASTRONÒMIC

42

INICIATIVES NODE: 3r SIMPOSI GARRAF

VINS DEL GARRAF Un dels cellers més emergents dels darrers anys i alhora una de les insígnies de la subzona Massís del Garraf, dins la DO Penedès.

7


GARRAF CREA

Raúl Ramos ‘Pink Morro’: “Ens hem d’escoltar més” Només acabar d’estudiar? Sí, amb 24 anys em vaig fer autònom. Ara en tinc 40. I bé.

L’artista i dissenyad or vilanoví creu que la creativitat passa per escoltar-se i deixar-se portar per la intuïció Quan vas començar a descobrir que t’agradava el món del disseny i de l’art? Tot va començar al món del grafiti. Estava en plena adolescència, amb quinze anys, i vaig començar a conèixer tot un moviment que ja feia anys que existia a Vilanova. En aquell moment, gent de la meva quinta s’hi va sumar. Era agafar un esprai i pintar i vaig pensar “Això és súper guai!”. Al cap d’un temps estava pintant murals. Per a mi el grafit ha estat una escola vital, més enllà de les escoles acadèmiques. A partir del grafit vaig veure que em volia dedicar a l’art 8

visual, però com a grafiter no em podia guanyar la vida econòmicament, així que vaig estudiar disseny gràfic. De fet no sabia ben bé què era, però em vaig acabar introduint en el món del disseny. Vaig estudiar a l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova (EMAiD) durant dos anys i després vaig fer pràctiques a estudis de la comarca però volia aprendre més. A Barcelona vaig estudiar a l’escola BAU durant quatre anys i després vaig fer un postgrau d’estratègia interactiva. Quan vaig acabar a BAU, vaig parlar amb un professor. Li dic “Jaume, tu què faries? Treballaries per a algú altre o per a tu mateix?” Ell em va respondre que seria molt més fàcil i segur treballar per algú altre. No li vaig fer cas. Em vaig tirar a la piscina.

Treballo per als clients però també per a mi mateix. I això és molt enriquidor. Vaig acabar la universitat i em vaig posar a treballar pel meu compte. Va arribar un moment en què tenia molta feina, de manera que vaig veure la necessitat de crear el meu propi estudi, Cocolia Creative Studio. Vaig contractar un petit equip de tres o quatre persones, però llavors va arribar la crisi, que ens va suposar un cop molt gran i vam quedar dues persones. Cocolia era un estudi tradicional de disseny gràfic i, en el moment que va entrar la crisi, ens vam haver de reinterpretar perquè tota la feina que teníem va desaparèixer en qüestió d’un any. Els estudis que tenen més notorietat són els que tenen un estil propi. Hi ha molts estudis on passa per davant la necessitat del client, no l’estil, però el client a vegades t’eclipsa. Aquí és quan vam començar a treballar en projectes més artístics. Com que després de la crisi teníem molt temps perquè no hi havia feina, vam començar a fer els nostres projectes personals i després de dos anys treballant van començar a arribar-nos projectes comercials potents. Va ser en un moment idoni. Les xarxes socials representen imatges constants i ens venien marques que necessitaven imatges visuals i creatives. També es


Goretti Martínez | www.surtdecasa.cat Pink Morro és l’alter ego de Raúl Ramos, una ànima inquieta que troba la creativitat fora d’allò més racional, que gaudeix del procés creatiu de les seves obres i que se sent atret per l’inesperat. El vilanoví plasma el seu esperit anàrquic i punk en els seus treballs com a dissenyador gràfic però és en la seva obra artística on explosiona aquesta manera d’entendre l’art. Una manera que es regeix per la llibertat i per la intuïció.

va produir el boom d’Instagram, fa quatre o cinc anys, i era un escenari on et podies posicionar molt bé. Les xarxes socials ens van portar molta feina. L’any 2008 va ser l’inici de Cocolia i va ser l’inici del Blanc!, que va tenir la seva primera edició l’any 2009. Parla’ns del Blanc! És guai! Comparteixo la direcció i la fundació del festival amb el meu company David d’Eboli, dissenyador digital. És interessant perquè és un festival per a dissenyadors fet per dissenyadors. És el festival on a nosaltres ens agradaria anar i al qual mai anirem. Clar, deveu anar “a tope”. Uf, sí! Però aquest projecte ens ha permès aportar coneixement al món del disseny, des d’una perspectiva romàntica. Al Blanc! hi ha noves visions i és un festival on passen coses perquè és un punt de trobada del sector nacional del disseny. En quin moment creus que es troba el festival? Els dies 22, 23 i 24 d’octubre tindrà lloc la dotzena edició! Ara hem fet un pas important: hem consolidat el festival i hem trobat l’espai idoni per celebrar-lo, el Museu del Disseny de Barcelona, on ja es va celebrar l’edició 2019. Crec que el Blanc! ha arribat al moment òptim: parlem de disseny, parlem de creativitat i estem parlant d’innovació. El Blanc! es va celebrar durant set anys a Vilanova i després al Casino L’Aliança del Poble

Nou. Ha arribat ara al seu punt més madur.

mentació, l’atzar… El random m’encanta. M’encanta que passin coses.

Com definiries la feina que fas com a dissenyador? Quan estudiàvem disseny ens deien: “Sou dissenyadors gràfics, no artistes”. Però “I per què no?”. Al final està tot vinculat. Per què ha d’estar tot tan marcat i compartimentat? Tornant a la pre-

És de fàcil combinació el teu vessant més artístic amb els projectes que, diguem-ne, donen de menjar? Ara estic fent un exercici d’intentar mantenir un equilibri entre fer projectes que em permeten pagar les factures i buscar el meu moment creatiu per poder realitzar noves obres. És interessant perquè així puc experimentar traient-li pressió a l’experimentació. Els diners poden venir per un altre costat i el tema artístic ja vindrà en algun moment, quan l’obra estigui més madura. No cal córrer.

gunta, no sé com em definiria. Estic en un moment de canvi: sóc dissenyador gràfic... no em considero artista... faig arts plàstiques... puc fer escultures… Al final és el món visual el que m’atrau i on em sento còmode. Si una cosa destaca de les teves propostes és el color. Sí. Tot té molt de color i és molt explosiu. Estic reprenent coses que havia fet amb el grafit. Una companya em va fer adonar que tot el que estic fent són identitats de persones. Les meves obres tenen nom de persona: Lola, Pepe, Manolo… Clar, jo quan pintava grafits feia persones, també. És el subconscient, suposo. Torno a fer retrats de persones. També m’agrada molt l’experi-

Això de deixar-se anar…. Com es fa? Tot ho volem súper definit. Sembla que tot hagi d’estar súper meditat. Deixa’t anar! Prova! Quan els hi dic als alumnes: “No hi ha briefing. No hi ha requisits. Lliure”, al principi no saben on agafar-se però quan es deixen anar és una passada. Comencen a fluir les idees i la creativitat. Com els nens, quan dibuixen. Arriba aquell punt, quan es fan grans, que deixa de fluir. Clar, perquè quan són petits no estan intoxicats. Jo crec que ens hem d’escoltar més. Hem d’aprofundir més i deixar-nos portar. Fa cosa de dos mesos vaig estar a l’estudi La casa de Carlota, a Barcelona. És un estudi que té a l’equip persones amb síndrome de Down i autisme. Són persones que no estan intoxicades i això es tradueix en una creativitat brutal. 9


GARRAF SONA

Una terra de festivals que sona amb força El Garraf és una terra de gent que imagina, crea, interpreta, balla, canta i s’expressa al ritme de la seva cultura. Mescla i orígens diversos. El Garraf sona amb força, pel seu clima formidable, pels paisatges de terra i mar, per la seva gastronomia marinera i pel seu patrimoni, i també pel fet d’acollir un ampli ventall d’esdeveniments i festivals al llarg de tot l’any.

Garraf sona, terra de festivals, recull aquesta proposta anual i ens apropa al calendari de festivals de la comarca que arrenca el mes d’abril i s’allarga fins al mes de desembre. Amb programacions estables de renom i d’altres innovadores per descobrir. La temporada comença amb una de les agendes més temptadores de la comarca. El mes d’abril les arts escèniques i el circ es reuneixen en un dels festivals de referència a Catalunya, el Fes+Chapeau, a Sant Pere de Ribes. Després, a partir del juny, el Temps de vi i el FIMPT, a Vilanova i la Geltrú; Feel Chill, a Olivella, o el festival de reggae referència al territori, el Nowa Reggae. I així, fins a un total de 20 festivals de tota mena i per a tots els públics i temàtiques, repartits per tota la comarca durant tot l’any. El Garraf sona amb força, viu-lo! Si voleu saber més, no deixeu de consultar el calendari a www.garrafsona. cat.


HI-TECH SPRAY EQUIPMENT, S.A. Camí Pla, 31 - Pol. Ind. Mas Alba 08870 Sitges Comercial: tel. 938 935 302 | Producció: tel. 938 114 000 www.gamapur.com/ | http://novag.eu/ email: infogama@hitechspray.com | infonovag@hitechspray.com

11


Al Garraf, s’hi està rodant cada vegada més

El film clúster promogut des de NODE Garraf s’està revelant com una palanca d’impuls i atractivitat pel que fa a les activitats de rodatge. L’any 2019 van ser un total de 146 produccions les que van triar localitzacions en el nostre entorn més proper. El 67% de les produccions van emplaçar-se a Sitges però bona part d’aquestes i d’altres també van incidir en escenaris i paratges de l’Alt Penedès i de la resta del Garraf. Com a mostra, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes són municipis cada vegada més sol·licitats, com també ho són el parc del Garraf i les pedreres del massís.

12

El 46% dels permisos va correspondre a reportatges fotogràfics, mentre que el 31% tenia a veure amb espots, el 12% a sèries televisives i pel·lícules i l’11% a audiovisuals diversos. Entre les produccions publicitàries es van identificar marques automobilístiques com ara Porsche, Citroën, Lexus, Renault, KIA, BMW, Seat, Mercedes, Jeep, Nissan, Aston Martin, Skoda i Volvo. Altres anunciants que van triar les nostres postals de rodatge van ser, entre d’altres, Powerade, Vodafone, La Grossa, Acnur, Pans & Company, Hertz, McDonalds, Coca Cola, H&M, Grup Inditex, Orange, New Balance, La

146 produccions, 178 jornades de rodatge, 30 lo calitzacions i 267.741€ de recaptació directa són algunes de les dades més significatives dels rodatges en els quals va mediar el NODE Film Clúster el 2019.

Casera, Fleury Michon, Swarosvky, Aldi, Lidl, Google, Mateus Rosé, Aquarius, Virgin, British Airways, Wella, Woman’s Secret, ONCE, Antena 3, Loterías del Estado, Pronovias, Marcilla i Adidas; també companyies locals, com és el cas de Venca, o administracions públiques, com ara la Diputació de Barcelona. En l’apartat de vídeos, la indústria musical també té en compte els nostres escenaris. Artistes de la talla d’Ed Sheeran, Mika o Estopa han gravat els seus darrers vídeoclips al Gran Penedès. Recentment, la cantant Rosalia va participar en una seqüència publicitària enregistrada en una pedrera del Garraf.


garraf film clúster

La suma de totes aquestes produccions dóna com a resultat un total de 178 jornades de rodatge. Pel que fa als aspectes dineraris, els nostres ajuntaments van recaptar prop de 50.000€ per l’aplicació de les taxes corresponents. En concepte de lloguers de pro-

pietats privades es van facturar devers 225.000€. Hi ha bones expectatives de cara al segon semestre de 2020. Si no hi ha més contingències, NODE Film Clúster podria prestar assistència a un 15% més de

produccions i l’àlbum de localitzacions podria incrementar-se en un 20%, la qual cosa multiplicaria els ingressos directes i alhora creixeria la repercussió de l’activitat pel que fa a empreses i professionals proveïdors des de la proximitat.

13


INDICADORS

La indústria empeny l’economia del Garraf De la mà de la consultora Actíva Prospect, la FEGP va presentar el seu Informe de Conjuntura Econòmica, amb les dades del 2n semestre de 2019. En el cas del Garraf se’n desprèn, d’una banda, que la Indústria es posicionava com el sector més dinàmic de l’economia de la comarca i, d’una altra, que el teixit empresarial recuperava les taxes de creixement positiu perdudes durant els darrers períodes estudiats. A més, el treball autònom frenava la pèrdua de llo cs de treball a la comarca.

El Garraf va tancar l’any 2019 amb un 2,1% menys d’ocupació que a finals del 2018. El retrocés de 775 llocs de treball situava l’ocupació de la comarca en els 35.368 llocs de treball, una de les xifres més baixes dels dos últims anys. L’impacte del trasllat de centre de cotització del Consorci Sanitari del Garraf durant el segon trimestre del 2019 encara s’arrossega a les actuals xifres d’ocupació, que es veuen artificialment minvades. Així, el Garraf perd un 3,6% de l’ocupació als serveis durant la segona meitat del 2019, amb 807 llocs de treball menys que al tancament del 2018. És també l’única comarca del Gran Penedès que registra una pèrdua de llocs de treball durant el període analitzat. Una dinàmica similar a la seguida pel sector de l’agricultura, que tot i el seu reduït pes en el conjunt de l’economia de la comarca, perd un 8,8% interanual de l’ocupació, acumulant així tres semestres consecutius de pèrdues de llocs de treball. 14

Aquesta dinàmica negativa, però, és una tendència generalitzada que es reprodueix tant al Baix Penedès com al conjunt de Catalunya. Pel que fa a la construcció, el Garraf es trobava immers en un procés de progressiu debilitament del creixement de l’ocupació al sector, amb taxes de creixement dels llocs de treball cada vegada més baixes. La comarca passava així de registrar variacions de l’ocupació superiors al 13,0% al 2016, a experimentar durant el 3r trimestre del 2019, la primera caiguda de l’ocupació al sector de la construcció des del 2014 (-0,2%). Tanmateix, el repunt experimentat a les acaballes del 2019 va permetre tancar l’any amb una evolució positiva del segon semestre. Finalment, la indústria va registrar un increment del 6,1% de l’ocupació durant el 2n semestre de l’any, un dels creixements més grans del conjunt de l’economia catalana, on l’ocupació al sector industrial tendia a disminuir.

Després d’un període de progressiva moderació en els ritmes de creixement del teixit empresarial que va portar a entrar en variacions negatives durant els dos darrers semestres, la segona meitat del 2019 va finalitzar amb un increment del nombre de centres de cotització del 0,4%, una variació modesta, però superior a la del conjunt de Catalunya i que situava la densitat empresarial en els 4.102 centres de cotització. L’Informe FEGP de Conjuntura rep el suport de la Diputació de Barcelona, mitjançant l’Agència NODE Garraf, i de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, així com el patrocini de Caixa-Bank. Podeu consultar la totalitat de l’estudi a https://www.fegp.cat/indicadors_pdf/ informe_2n19.pdf


15


INDICADORS

ANÀLISI SOCIOECONÒMICA del Garraf En aquest darrer any la població del Garraf creix i assoleix xifres records de 150.887 habitants. La taxa de creixement anual és positiva de l’1,20%, en la mateixa línia que la catalana de l’1%.

Gràfic.1 Evolució taxa de creixement anual de la població al Garraf i a Catalunya El creixement de la població és causat pel moviment migratori. El 13,88% de la població de la comarca es estrangera (20.945 habitants), de la qual el 52,50% és d’origen europeu; el 23,81%, del continent americà, i el 16,75%, del continent africà. La variació interanual d’estrangers ha augmentat en un 4,59%.

Vilanova i la Geltrú concentra el 44,46% de la població estrangera total, Sant Pere de Ribes el 20,35% i Sitges el 19,42%. La distribució de la població per grans grup d’edat mostra que el col·lectiu de menors de 15 anys (15,46%) és inferior al de majors de 64 anys (17,60%). Aquesta tendència és més accentuada entre les dones ja que presenten un major signe d’envelliment que els homes. En global, tenint en compte els indicadors demogràfics, els índex de sobreenvelliment i de dependència senil de la comarca són inferiors al català.

Gràfic.3 Distribució de la població per grups d’edat La distribució d’aquesta població pel territori no és homogènia. Olivella, Sant Pere de Ribes i Canyelles, totes tres tenen un percentatge de població menor de 14 anys per sobre del 16%, i Olivella té menys del 13% de la població per sobre dels 65 anys. El municipi que major percentatge de població de més de 65 anys té és Vilanova i la Geltrú, en un 19,06%, seguit de Sitges, en un 18,45% de la població. L’ any 2020 passarà a l’història per l’aparició del COVID-19 i la paralització de l’activitat econòmica a nivell mundial. L’impacte del COVID-19 a la comarca del Garraf ha sigut devastador. A la comarca la major part de l’activitat econòmica es concentra en el sector dels serveis; així, el 78,30% de la població ocupada ho fa en aquest sector. Des de l’inici de la crisi del coronavirus fins a principis de juny s’han presentat 1.964 expedients de regulació i afecten a 10.316 treballadors.

Gràfic 2. Distribució població estrangera per municipis 16

Els ERTO’s per força major representen el 95,01% dels presentats i afecten el 90,17% dels treballadors. Per municipis, el més afectat és Vilanova i la Geltrú, amb 944 expedients i 5.550


FONT: Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya i HERMES persones afectades, seguit de Sitges, amb 537 expedients i 2.845 afectats. En relació als sectors que més ERTO han presentat, el primer lloc l’ocupa el sector dels serveis, amb el 85,94% expedients i el 79,08% treballadors afectats, concretament en el subsector d’hostaleria, en un 28,09%, del comerç a l’engròs i al detall, en un 22,44%, i d’altres serveis, en un 8,24%, mentre que a la construcció s’han presentat el 8,46% dels expedients amb el 7,42% de persones afectades. A la indústria hi ha el 4,58% d’expedients presentats, amb el 12,67% de treballadors afectats.

sones aturades més que el mes d’abril i 2.226 més que fa un any. El nombre d’aturats se situa en 10.216 persones el maig del 2020, de les quals 4.532 són homes (el 44,36%) i 5.684 dones (el 55,64%). L’atur acostuma a baixar durant el mes de maig però aquest any ha augmentat en un 3,07% i en termes interanuals en un 27,86%. El nombre de demandants d’ocupació ha assolit la xifra rècord de 23.597 persones, 4.328 més (+22,46%) que el més d’abril. El motiu d’aquest fort increment és causat per les persones afectades per expedients de regulació temporal de l’ocupació, que s’incorporen com a demandants d’ocupació ocupats, ja que no es consideren com aturats registrats perquè mantenen la relació laboral amb l’empresa i passen a ser demandants d’ocupació per poder accedir a la prestació de desocupació.

Gràfic 4.Distribució ERTO’s per sectors

Gràfic 6. Evolució d’aturats i demandants d’ocupació L’impacte de la COVID-19 en la contractació mostra una caiguda interanual mai registrada abans i superior al conjunt de Catalunya. Durant el maig de 2020 s’han signat al Garraf 1.018 contractes laborals, el 12,18% dels quals han estat indefinits (124). El 87,82% restant són contractes temporals (894). Respecte el mes d’abril la contractació ha pujat amb força en un 64,46% (399 contractes més). Per contra, interanualment la contractació cau intensament un 75,19%, caiguda mai vista en la sèrie històrica i superior a la catalana (-65,10%)

Gràfic 5.Distribució treballadors afectats per ERTO’s per sectors L’aturada de l’activitat econòmica ha inscrit a l’atur 304 per-

A la pàgina següent 17


INDICADORS

Ve de la pàgina anterior

D’altra banda, en el mateix període els autònoms sumen 10.972 treballadors, 69 més que un any enrere (+0,63%), on el 80,36% pertany al sector serveis i el 13,58% a la construcció. Respecte l’any anterior hi ha un increment en el sector de la indústria (+2,45%), de la construcció (+0,81%) i els serveis (+0,54%). Respecte el trimestre anterior el nombre d’autònoms disminueix en 125, repartits entre: comerç a l’engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes (28,8%), activitats professionals, científiques i tècniques (23,2%), activitats administratives i serveis auxiliars (15,2%), hostaleria (11,2%), transport i emmagatzematge (11,2%) i les activitats sanitàries i de serveis socials (4%).

Gràfic 7. Variació interanual de la contractació del mes de maig del 2012 al 2020 del Garraf i Catalunya Els efectes de la pandèmia també es visualitzen en l’ocupació. En el primer trimestre del 2020 es comptabilitzen 23.053 assalariats al Garraf, un 11,64% menys que en els darrers 12 mesos, la majoria dels quals es troben concentrats en els sectors dels serveis (77,33%) i la indústria (15,86%). El descens interanual dels assalariats ha estat present en tots els sectors; l’agricultura (-30%), la indústria (-1,69%), la construcció (-14,73%) i els serveis (-13,15%). Els assalariats cauen considerablement si ho comparem amb el trimestre anterior i es registren 1.218 assalariats menys, dels quals el 31,28% són de l’hostaleria, seguit del comerç a l’engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes (23,97%), la construcció 12,27%, les Indústries manufactureres (10,34%) i altres serveis (5,74%).

Gràfic 8. Variació assalariats respecte últim trimestre del 2019 per subsector 18

Gràfic 9. Variació autònoms respecte últim trimestre del 2019 per subsector L’impacte de la pandèmia sobre les empreses ha colpejat amb força al Garraf. Hi ha 3.777 empreses ubicades a la comarca, un 7,92% menys que a finals del quart trimestre del 2019, la majoria de les quals són empreses de serveis (82,82%) i de la construcció (11,09%). Respecte al trimestre anterior, les empreses disminueixen en la indústria (-9,80%), en la construcció (-7,91%) i en els serveis (-7,86%).

Gràfic 10. Variació empreses respecte últim trimestre del 2019 per sector


19


indicadors

Matriculació de vehicles al Garraf Les estadístiques anuals de matriculació de vehicles es veuen alterades per determinades campanyes que sovint condicionen les actituds del mercat. Les noves normatives o els canvis de tendència també forcen situacions anòmales, sovint difícils de preveure. Això fa que els exercicis anuals no siguin comparables, perquè les circumstàncies del mercat són diferents. En el cas de la comarca del Garraf, l’any 2019 es van matricular un total de 3.035 vehicles, un 6,5% menys que l’any

20

anterior i fins a un 14% menys que ara fa dos anys. La diferència més negativa es dona en el segment de vehicles turisme, en el què l’any 2019 es van matricular a la comarca 1.787 unitats (un 59% del total de matriculacions). En relació amb l’any 2018 suposa una reducció del 14%. En canvi, la categoria de vehicles tot terreny es va mantenir estable, amb 776 unitats registrades i una disminució molt escassa en relació amb l’any anterior, l’1%.

Per contra, és rellevant l’increment de matriculació en l’apartat de furgons, amb un total de 217 unitats donades d’alta, la qual cosa revela un 17% d’augment si ho comparem amb l’any precedent. També els vehicles pesats van tenir un repunt a l’alça (71%), tot i que en aquest segment el nombre d’unitats matriculades al Garraf és molt discret (12, l’any 2019).


21


Polígons del Garraf www.poligonsgarraf.cat CANYELLES P. I. Carretera

CUBELLES P. I. Les Salines

SANT PERE DE RIBES P. I. Vilanoveta P. I. Variant C-31 P. Tecnològic Can Puig

SITGES

P.I. Les Prüelles - Mas Alba P.I. Vallcarca

VILANOVA

P.I. La Plana P.I. Masia Notari P.I. Sínia Marquès P.I. La Pastera P.I. Masia Barreres P.I. Santa Magdalena P.I. Roquetes P.I. La Bòbila P.I. Sínia Vaques

22


23


GARRAF EXPORTA

Hi-Tech Spray Equipment, ambaixadors tecnològics del Garraf Aquesta és una d’aquelles companyies po c coneguda a casa però de gran prestigi arreu del món. És una veritable ambaixad ora tecnolò gica del Garraf. Hi-Tech fo calitza la seva activitat en el disseny, la fabricació i la comercialització d’equips de projecció de d os components per l’aplicació d’escuma de poliuretà, poliurea i revestiments.

De capital local i amb centres de treball a Sitges (polígon Mas Alba) i Vilanova i la Geltrú (polígon Santa Magdalena), l’empresa aplega una plantilla de 30 treballadors. La seva vinculació amb la nostra comarca prové dels seus mateixos orígens, atès que els seus fundadors eren emprenedors d’aquí. Pel fet de trobar-se al Garraf, el seu director general, Carles Royo, apunta a les bones comunicacions pel que fa a les xarxes de transport i a l’atractiu de la localització per als clients com a factors que aporten avantatges competitius a la seva indústria. Hi-Tech Spray Equipment exporta els seus productes als cinc continents i devers una cinquantena de països. El departament d’enginyeria de Hi-Tech assegura un producte sòlid i dinàmic per a empreses exigents de tot el món que requereixen alta tecnologia, qualitat contrastada i un servei confiable, mantenint la flexibilitat i la capacitat adaptativa per respondre als constants canvis del mercat. 24


HI-TECH SPRAY EQUIPMENT, S.A. Camí Pla, 31 - Pol. Ind. Mas Alba 08870 Sitges Comercial: tel. 938 935 302 | Producció: tel. 938 114 000 www.gamapur.com/ | http://novag.eu/ email: infogama@hitechspray.com | infonovag@hitechspray.com

25


GARRAF FORMA

a vilanova, Escola de Formació Aeronàutica

L’any 1985 l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va iniciar, a través del seu centre de formació o cupacional, CFO La Paperera, accions formatives en el camp de la mecànica d’avions, amb el nom de Tècnic Ajudant de Manteniment d’Aeronaus. L’any 1992 aquesta formació va ser reconeguda per la Direcció General d’Aviació Civil (DGAC) com a Curs de Tècnic de Manteniment d’Aeronaus, segons la normativa nacional.

26

Al Juliol de 2008, el Departament d’Aeronàutica del CFO La Paperera va obtenir la certificació de la DGAC com a Organització de Formació de Manteniment aprovada en virtut de la part 147, normativa que està reconeguda en l’àmbit europeu. Avui als tallers i les aules ubicades a l’edifici de La Paperera s’imparteix formació aeronàutica a multitud d’estudiants que acaben treballant com a tècnics de manteniment d’aeronaus, amb llicència aprovada per instàncies europees, amb reconeixement de la Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA) i de la European Aviation Safety Agency (EASA).


CORAL

Dades de contacte EFAV · Escola de Formació Aeronàutica Carrer de la Unió, 81 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 140 440 (ext. 7322) www.efav.cat A/e: secretaria@efav.cat

L’oferta formativa de l’EFAV es defineix amb les acreditacions del Certificat de Professionalitat d’Operacions Auxiliars de Manteniment Aeronàutic (un curs acadèmic de 420 hores) i del Curs de Formació Bàsica en el Manteniment d’Avions de Turbina (equivalent a dos cursos acadèmics, amb un total de 1950 hores teòriques i 450 de pràctiques reals). El 100% de l’alumnat que finalitza les accions formatives troben feina en el sector de manteniment d’aeronaus. La direcció de l’EFAV correspon a l’Institut d’Educació i Treball (IMET), l’ens municipal de formació ocupacional.

27


GARRAF REEMPRÈN

Reempresa afavorir la continuïtat de les empreses NODE Garraf és el punt d’atenció de Reempresa a la nostra comarca, amb el suport de la Diputació de Barcelona. S’ofereix assessorament tant als empresaris i empresàries que volen vendre la seva empresa per diversos motius (jubilació, canvi de professió, malaltia, etc.) com a les persones reemprened ores disposades a d onarlos-hi continuïtat. Així, l’objectiu del pro grama és impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement de l’activitat econòmica, evitant el tancament de nego cis econòmicament viables i la destrucció d’o cupació al territori.

Es tracta d’un servei totalment gratuït i es fa un acompanyament des de l’inici fins al final de la compravenda de l’empresa o negoci. Això comporta des de la presentació de les parts, fer una valoració de l’empresa, a les reunions de negociació que facin falta, així com la redacció dels contractes per la recerca del finançament que pugui necessitar el reemprenedor.

Primer tenim una entrevista amb un cedent d’una empresa i després cerquem un possible interessat. Val a dir que un cedent pot iniciar diversos processos amb diferents reemprenedors fins a trobar el candidat idoni.

2019 hem aconseguit al Garraf 10 casos d’èxit, salvaguardant 26 llocs de treball. En el diagrama superior podeu veure com es desenvolupa des del principi aquest matxing entre el cedent i el reemprenedor.

Un procés de venda d’una empresa pot durar entre 3 i 10 mesos. Depèn de la complexitat de cadascuna. El passat

Reempresa salva més de 620 empreses catalanes durant el 2019 El Centre de Reempresa de Catalunya, el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses que la patronal Cecot i Autoocupació van posar en marxa l’any 2011, ha evitat el tancament de més de 620 empreses el 2019. Aquestes dades representen un increment del 17,7% de casos d’èxit respecte l’any 2018, generant una inversió induïda de més de 27.4M d’euros i evitant la pèrdua de més de 1.650 llocs de treball a Catalunya. Amb tot, el Centre de Reempresa de Catalunya va tancar l’any 2019 assolint la xifra de 2.675 reempreses d’èxit, generant una inversió induïda acumulada de més de 122M d’euros i superant els 7.200 llocs de treball salvaguardats. 28


1

2

6

3

1. Autoescola de Sitges El Benet agafa el relleu del Josep. 2. Cafè l’Arenal La Beatriz i l’Elisabeth agafen el relleu de l’Alba. 3. Cafeteria i co ckteleria solo da massimo, el Carles agafa el Relleu de la Susanna. 4. Herboristeria Sitges Verd, l’Olalla agafa el relleu del Xavier. 5. Empresa de disseny, fabricació de moda Fishikii, l’Atilio agafa el relleu d’Emmanuelle. 6. Grafyprint, l’Elena i el Jonay agafen el relleu del Gustavo.

4

5

29


turisme gurmet

EL GARRAF una destinació gurmet

30

Des de l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf es vol promo cionar la marca Garraf com a referent del turisme gurmet.

Hi ha tota una llista d’arguments que pretexten aquesta iniciativa. Es tenen en compte la genuïnitat, arran del llegat culinari de moltes generacions; la diversitat, a partir del receptari tradicional, posat al dia; l’autenticitat, amb els relats dels ranxos a bord i de terra endins; l’exclusivitat, amb productes autòctons de la terra i el mar, i la sostenibilitat, amb un bon nombre d’ecoproductors compromesos. Es reforça l’aposta amb el mestratge

dels productors i els elaboradors de l’entorn i amb la singularitat del binomi enogastronòmic. Al davant d’això són decisòries les aportacions dels gremis d’hostaleria i col·lectius de restauració i, molt particularment, de l’Escola d’Hostaleria de Sitges. De la mà d’aquest centre de formació professional, la comarca s’ha dotat de successives promocions de cuiners i artífexs de la gastronomia, que garanteixen els factors de la qualitat i la innovació.

Com a avantatge afegit, el Garraf es presenta amb la seva plenitud mediterrània: terra i port d’acollida. La seva vocació amfitriona s’acompanya d’una climatologia molt favorable i una geografia molt a l’abast, tant per la seva ubicació com per les connexions i comunicacions.

aplegarà un col·lectiu de restaurants ambaixadors de la cuina local, i Vins del Garraf, que reunirà una quinzena de cellers de la demarcació. A més, es proposa un fòrum de xefs del Garraf i un senat de gastrònoms.

Una de les conseqüències editables serà el Corpus Culinari del Garraf, un receptari amb el llegat gastronòmic posat al dia. Una altra fita serà l’organització d’una gran campanya promocional, per a la què s’ha recuperat el nom de Novena de la Cuina Marinera del Garraf.

Bona part dels primers episodis d’aquesta programació tindran lloc en el marc de La Llotja, que en la seva quarta edició s’estendrà del 2 al 22 de novembre d’enguany.

L’estratègia de turisme gurmet ideada per NODE Garraf preveu la creació dels segells Garraf Gastronòmic, que


L A C AVA Q U E M I R A A L M A R

¡ Ven

a visitarnos !

Ven a visitar Jaume Serra, la Cava que mira al mar. Pasea por nuestros viñedos,conoce nuestra bodega y disfruta de una cata guiada de nuestros mejores cavas desde sólo 12€. ¡Te esperamos!

jaumeserra.com

93 893 64 04

info@jaumeserra.com

Ctra.Vilanova i la Geltrú a Vilafranca del Penedés, 31 km 2,5. 08800 Vilanova i la Geltrú, Barcelona


TURISME GURMET

El Corpus Culinari del Garraf, un receptari posat al dia

Amb la idea de compilar aquelles receptes de sempre i aquelles creacions més recents elaborades amb productes de l’entorn més proper, es proposa la realització d’un receptari que aplegui el patrimoni culinari i alhora la cultura gastronòmica de la comarca del Garraf. S’editarà un volum en format imprès (llibre) i també en versió digital; aquesta s’actualitzarà de manera continuada, amb ampliacions i esmenes. Les receptes provindran de la tradició culinària de l’entorn però també hi tindran cabuda receptes innovadores que 32

en la seva elaboració tinguin en compte productes autòctons o de proximitat. En tots els casos seran procediments posats al dia i ingredients que es trobin al mercat. Les receptes es proposaran per part dels xefs de la comarca, que hauran d’acreditar que la recepta en qüestió forma part de la carta del seu establiment, si més no, des de fa dos anys. També podran proposar receptes els cuiners i cuineres de tota la vida, de manera que es puguin recollir la cultura transmesa oralment i aquella tradició no documentada.

Al Garraf l’estratègia de turisme gurmet té en compte els professionals i els establiments de la restauració però també troba un bon argument en el llegat culinari, molt accentuat per la seva condició mediterrània i per la tradició dels mariners i els seus ranxos a bord.

Abans de la seva publicació, les receptes proposades seran revisades i aprovades per un senat de gastrònoms. El senat de gastrònoms del Garraf L’estratègia de turisme gurmet proposa la creació d’un grup d’experts que aportin criteri i bagatge. El compondran un nombre reduït d’entesos en la tradició culinària i la cultura gastronòmica del nostre entorn més proper, com també en les noves tendències. Aquest senat serà requerit com a ens consultor, particularment en la redacció del corpus culinari però també com a assessor en les qüestions de l’estratègia gurmet.


TURISME GURMET

GARRAF GASTRONÒMIC, essències de la Mediterrània

Els establiments que formen part del Garraf Gastronòmic compleixen un seguit de condicionants. En primer lloc, estan ubicats en qualsevol dels sis municipis de la comarca del Garraf. A més, s’identifiquen com a establiments membres del Garraf Gastronòmic amb llegendes que es troben en les mateixes instal·lacions, en els seus espais web i en les xarxes socials; també en la comunicació impresa, publicitària o comercial. Amb vocació mediterrània, els restaurants del Garraf Gastronòmic inclouen a les seves cartes plats de la cuina

tradicional de l’entorn i treballen amb productes de proximitat en bona part de les seves receptes. Una altra característica és la inclusió de Vins del Garraf a les cartes. La marca Garraf Gastronòmic també es planteja com un estímul per la millora competitiva dels establiments. El nombre inicial de restaurants que participen en la primera etapa es veurà enriquit amb noves incorporacions per tal d’aplegar aquells establiments que adoptin criteris alineats amb els propòsits de la iniciativa.

Un dels principals eixos de l’estratègia de turisme gurmet és l’activació del segell Garraf Gastronòmic. Es planteja com un distintiu de qualitat i alhora com un vehicle per promo cionar l’oferta de la restauració de la comarca.

Els gremis d’hostaleria de Sitges i Vilanova i la Geltrú i el Club de Tast de Sitges participen activament en la promoció d’aquesta nova marca, amb la què NODE Garraf vol assolir un major posicionament del nostre entorn com a referent gastronòmic per a tots els públics, però sobretot per a tots aquells que valoren la cuina genuïna. La primera acció promocional del Garraf Gastronòmic s’emmarcarà en la 1a Novena de la Cuina Marinera del Garraf, del 6 al 22 de novembre de 2020, també coincidint amb la programació de La Llotja.

33


GARRAF GASTRONÒMIC

la salseta “La cuina compromesa”

Trobareu l’establiment al carrer de Sant Pau, a Sitges. Ara fa trenta anys de la seva obertura i els germans Mongay -en Valentí a la cuina i en Toni atenent la clientela- fan d’aquest espai un refectori incontournable per a tots els gurmets i la tropa de gaudidors. L’oferta gastronòmica de La Salseta cal emmarcar-la en l’autenticitat de la cuina mediterrània, amb un ventall egregi de propostes a partir dels seus arrossos i el 34

peix de llotja i el bacallà com a protagonistes d’una carta sumària, sense una coma de més. Bona part dels productes són de molt a la vora, proveïts per productors locals, amb especial mirament pels conreus ecològics. Aquesta és una de les singularitats que tenyeixen el repertori de La Salseta, en el què no hi falten les verdures i hortalisses, l’aviram del Penedès, el peix del Garraf

Productes de proximitat, receptes genuïnes, compromís slow fo od, destresa culinària, cultura gastronòmica i una bona posada en escena fan d’aquest petit restaurant sitgetà un paradigma de la cuina de prop.

i -la trobaríem a faltar- la malvasia de Sitges. Per cert, la carta de vins permet completar la comanda amb diferents varietats de vins del Garraf, que no hi ha millor maridatge i perquè, d’aquesta manera, tot queda a casa. El tracte que rep el comensal de La Salseta és propi d’un petit restaurant que no reconeix jerarquies ni presumeix de major aristocràcia que el tracte familiar i proper; tot és proper a La Salseta!


La Salseta Carrer Sant Pau, 35 · Sitges Tel. 938 110 419 @LaSalseta www.lasalseta.com Horaris Migdia: 13’30-15’30 Vespre: 20’30-22’30 Dia de tancament setmanal Dilluns (tot el dia) i les nits de diumenge i dimarts

En podreu gaudir per un preu mitjà de 40€ i, si ho preferiu, entre setmana podeu decantar-vos per un menú degustació que s’ofereix a 29,50€; sempre molt a mida de les millors expectatives.

La Salseta, que abandera com molt pocs altres el moviment slow food, troba en aquesta praxi el camí a seguir, plantejant una tendència gastronòmica mundial des de l’àmbit local.

Li hem preguntat al xef, en Valentí Mongay, què en pensa de l’oferta gastronòmica de Sitges. Ens ha reconegut que és molt variada però amb escasses propostes tradicionals i amb pocs productes locals. Com a contrapunt, 35


TURISME GURMET

La Novena de Cuina Marinera del Garraf La Novena de Cuina Marinera del Garraf és una de les actuacions estrella de l’estratègia de turisme gurmet. En concret, es proposa que coincideixi amb La Llotja 2020. La Novena de Cuina Marinera del Garraf es farà en tres caps de setmana (de divendres a diumenge): així, els dies 6, 7 i 8; 13, 14 i 15 i 20, 21 i 22 de novembre. Nou dies!

Els restaurants adscrits al Garraf Gastronòmic dissenyaran una proposta de menú mariner, que s’oferiria a un preu atractiu (entre 20€ i 35€). El menú estarà acompanyat d’una litúrgia o d’una determinada exclusivitat que li conferirà notorietat i que suposarà una experiència rellevant per al comensal. Els clients podran triar un dels vint restaurants -tots ells adscrits al Garraf Gastronòmic- que oferiran el seu menú de cuina marinera, en exclusiva. Aquesta acció vindrà acompanyada d’una campanya de comunicació intensiva i d’un espai web en el què es podrà consultar tota l’oferta de menús i establiments participants en la Novena. Per descomptat, els menús de la Novena s’acompanyaran de Vins del Garraf i 36

els plats es cuinaran amb productes de les hortes i les llotges més properes. El nom de Novena de Cuina Marinera prové de la iniciativa ideada i liderada per Xavier Mestres, tot just ara farà 40 anys, quan estava al capdavant del restaurant Peixerot, a Vilanova i la Geltrú, i, posteriorment, al restaurant L’Avi Pau, a Cunit. Aquelles novenes -en diferents edicionsvan suposar tot un revulsiu per al sector de la restauració local i comarcal i van atraure un gran interès; però sobretot van servir per portar a taula un seguit de plats que gairebé s’havien oblidat i que, avui dia, són protagonistes en algunes de les cartes dels nostres restaurants.

La Llotja 2020 Els actius gurmet de la regió granpenedesenca componen un catàleg divers i sorprenentment atractiu per a totes aquelles persones deleroses dels productes autòctons i la bona taula. Aquesta és la consigna de La Llotja: divulgar i promocionar l’autenticitat. La 4a edició de La Llotja ocuparà bona part del mes de novembre, del 2 al 22. Es proposa una programació que té en compte els productors, els elaboradors i els restauradors però també una diversitat de públics, com ho poden ser els mitjans de comunicació, els prescriptors però també la gent de casa. Enguany, a més es pretén un cicle didàctic adreçat a les escoles de primària.


TURISME GURMET

Vins del Garraf els vins de la terra i del mar Amb aquest segell es vol aplegar el major nombre possible d’elaborad ors de vins tranquils i escumosos que tinguin vinyes pròpies a les subzones del Massís del Garraf i la Marina del Garraf, en el marc de la D O Penedès com també de la D O Cava. El propòsit principal és donar a conèixer la producció vitivinícola del Garraf entre la població i tant o més introduir els productes en les cartes dels restaurants de l’entorn més proper; aspecte que serà

exigible en el cas d’aquells establiments que vulguin acreditar-te com a Garraf Gastronòmic. Es treballarà amb tots els cellers participants per compondre un catàleg atractiu de propostes enoturístiques, pensades per a tots els públics però també ideades per als participants en esdeveniments congressuals i d’empresa. S’entén que les visites als cellers multipliquen els efectes d’identificació del producte i la recordança de marca. La primera acció promocional de Vins del Garraf s’emmarcarà en la propera

edició de La Llotja i -dins del mateix calendari- en la Fira de Novembre, en la què es dedicaria un espai expositiu i comercial. A banda, es preveu un acte promocional de rellevància, el tercer dissabte de novembre, a la Finca Mas Solers, a Sant Pere de Ribes. Com a objectiu a extramurs, es pretén donar a conèixer els Vins del Garraf i millorar el seu posicionament arreu del país.

37


VINS DEL GARRAF

Finca Viladellops, amb aromes del Massís Marcelo Desvalls dirigeix un dels cellers més emergents dels darrers anys i alhora una de les insígnies de la subzona Massís del Garraf, dins la D O Penedès. La marca Finca Viladellops ve d onada pel mateix topònim de l’indret en el què hi trobem les instal·lacions, epicentre d’unes 50 hectàrees de vinya, encarades al castell d’Olèrd ola.

La visita a l’emplaçament de Viladellops és molt recomanable. Es troba dins del parc del Garraf, a 8 km de la costa i a 40 km al sud de Barcelona. No us perdreu si us hi arribeu per la carretera que uneix els nuclis de Canyelles i Sant Miquel d’Olèrdola (C15 z). A mig camí hi ha un trencall, a la dreta, molt ben indicat. Un camí sinuós però amable us farà transició de la forest fins al paisatge de vinyes que envolta el llogaret de Viladellops: una d’aquelles postals ufanoses del nostre Penedès. Tot just la proposta enoturística del celler ofereix una visita molt completa i didàctica, que té en compte la història, el paisatge i la cultura. S’explica la història de l’indret des dels seus orígens -un milenari esponerós- i es descobreixen les característiques i les bondats del massís del Garraf. A més, es visita l’ermita romànica del s.XII, el celler datat al 1877 i el museu i centre d’inter38

pretació “Els Desvalls i Catalunya”. Podeu fer la reserva a través de l’espai web, on també s’informa dels horaris de visita, activitats i propostes combinades. A banda, hi ha un espai molt adequat per aplegar qualsevol activitat privada o d’empresa; molt adient també per a sessions de tast. En diuen la Cantina i al costat hi ha una botiga en la què us podreu proveir dels vins de la Finca i d’altres productes elaborats a prop. Maria José Dalmau és la responsable d’aquesta parcel·la enoturística.


Però els abanderats de Finca Viladellops són els seus vins, vinguts a més. En podem destacar el Finca Viladellops Garnatxa 2017, amb criança; el Finca Viladellops Xarel·lo 2017, amb criança i molt característic del massís del Garraf per la salinitat, i el Parany 2014, carinyena 100%, de vinyes velles, amb criança, Tots aquests són reconeguts en rànquings i publicacions rellevants. La Guía Peñín 2020 atorga 92 punts al Finca Viladellops 2017 i l’acredita com un dels 10 millors xarel·los. La Guia de Vins de Catalunya 2020 puntua el mateix xarel·lo amb 9,68 i el carinyena amb 9,57. Mereix distinció a part el Turó de les Abelles, prestigiat als premis Vinari com a milor vi de guarda, millor vi ecològic i -el cum laude- el Gran Vinari d’Or. Aquest vi es considera una “subtilesa de Viladellops”. És resultat d’un cupatge de garnatxa (90%) i syrah (10%) i se’n fa una producció limitada. En el total de

productes, Finca Viladellops produeix anualment fins a 110.000 ampolles, de les quals el 20% s’exporta, sobretot a Estats Units, Rússia i Bèlgica. Marcelo Desvalls, que també és el responsable enològic, destaca que el terreny calcari del Massís del Garraf aporta als blancs una bona acidesa i notes salines que recorden el mar. Pel que fa als negres, tenen una aparença potent però alhora s’expressen frescos i agradables.

Finca Viladellops Any de fundació: 1877 Adreça: Finca Viladellops Viladellops · Olèrdola www.fincaviladellops.com md@viladellops.com Twitter: @Fviladellops Instagram: viladellops Facebook: viladellops Tel. 938 188 371

39


g

urmet cat congrés de màrqueting

gastronòmic de Catalunya

I Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya. ANUNCI

L’espai de participació i trobada dels diferents sectors gastronòmics.

Vilanova i la Geltrú, 28, 29 i 30 d’abril de 2021 Edifici Neàpolis Segueix-nos a: 40

www.gurmet.cat


TURISME GURMET

GURMET.CAT 1r Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya Del 28 al 30 d’abril de 2021, Vilanova i la Geltrú (Garraf) acollirà el 1r Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya. L’esdeveniment vol ser un aparad or de coneixement de noves tendències i intercanvi entre els professionals. L’Agència de Desenvolupament NODE Garraf i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han presentat la primera edició de Gurmet.cat, el Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya. Els professionals del màrqueting gurmet s’aplegaran en un esdeveniment que té el propòsit d’exposar la innovació i les expectatives de creixement d’un sector en auge; molt particularment a Catalunya, que concentra bona part de la indústria agroalimentària més competitiva i de major recorregut internacional. El congrés tindrà com a escenari principal l’auditori de Neàpolis i tindrà el complement d’altres espais, en el mateix

edifici, en els què es faren sessions tècniques i workshops. La programació central serà una successió de ponències rellevants i taules de casuística amb

centres d’elaboració i d’especial interès per al sector.

El congrés coincideix amb una estratègia promoguda des de NODE Garraf que té com a objectiu promocionar la demarcació com a destinació de turisme gurmet. En gastronòmic de Catalunya congrés de màrqueting aquesta iniciativa participen els gremis d’hostaleria de l’entorn i l’Escola d’Hostaleria de Sitges, amb el suport de la Diputació de BarceCongrés de Màrqueting lona. Per la seva banda, Gastronòmic de Catalunya l’Ajuntament de VilanoVilanova i la Geltrú, va i la Geltrú treballa en 28, 29 i 30 d’abril de 2021 el propòsit d’aplegar organitzacions congressuals de petit i mitjà format a les què la capital del Garraf ofereix el seu ampli ventall de possibilitats.

g

urmetcat

www.gurmet.cat

representants de les companyies de major prestigi. L’eix vertebrador del certamen tindrà en compte el producte, la marca, el mercat i la comunicació, en tots els seus processos i declinacions i amb un denominador comú: la gastronomia. En paral·lel, els congressistes podran participar en un programa de visites a

La direcció tècnica de Gurmet.cat anirà a càrrec de la consultora Adalt Comunicació, que en el seu dia va fer la proposta i que acredita una bona trajectòria amb expertesa i vinculació al sector. L’organització ha obert la seva finestra internètica a l’espai www.gurmet. cat des del què es podran seguir les novetats en relació amb el congrés de màrqueting gastronòmic. 41


ESTRATÈGIES

el 3r simposi garraf proposarà un nou escenari econòmic Els dies 20 i 21 d’o ctubre l’auditori de Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, aplegarà la tercera edició de les jornades d’economia i estratègia comarcals, promo gudes des del fòrum Hèlix Garraf i organitzades per l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf. El vertebrad or d’aquest 3r Simposi Garraf serà el nou escenari econòmic al què ha de fer front la comarca arran de la pandèmia Covid-19.

Els efectes de la crisi sanitària han deixat molt tocada una comarca en la què ja es palesava la fragilitat en termes d’economia i teixit empresarial. Ara, de resultes d’aquest episodi de confinament, al Garraf s’ha obert el ventall de febleses i es fa necessària l’adopció de directrius resolutives, en un marc estratègic consensuat per les administracions locals i convingut pels agents socials i econòmics. El fet que el mosaic d’activitats depengui en un un 85% dels sectors de serveis al consumidor final i, a més, la miniaturització accentuada dels centres

procurar un entorn competitiu i atractiu per les inversions i el talent; en definitiva, redissenyar una comarca per viure i conviure, per treballar i estudiar. Així, un nou escenari i noves oportunitats per al Garraf seran els eixos temàtics de les jornades d’economia i estratègia comarcals, els propers 20 i 21 d’octubre, en sessions de matí. La primera jornada serà una exposició de ponències a càrrec d’experts en economia i planificació estratègica. La segona acollirà els parers i les propostes de persones que coneixen prou bé l’espai comarcal i, tant o més, les seves possibilitats de projecció i canvi. A la primera edició del Simposi Garraf es va analitzar l’economia comarcal i les propostes es van recollir en el Quadern Blanc de l’Economia del Garraf. L’any passat, la segona edició es va centrar en l’economia del coneixement i la creativitat i va pretextar la redacció del Quadern de l’Economia Taronja del Garraf. Les jornades d’economia i estratègia del Garraf compten amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

El 3r Simposi Garraf serà conseqüent amb les edicions precedents -en el sentit de les ponències i el debat- però haurà de pujar a un replà més exigent. 42

de cotització, amb un 34% dels llocs de treball ocupats pel treball autònom, pressuposa una anatomia vulnerable. Cal corregir aquesta deriva si es vol