Origen Garraf 4

Page 1ENTORN ECONÒMIC DE LA COMARCA DEL GARRAF

Març 2021 ED. 4

Tot allò que ens fa singulars

p. 8 PORTADA Il·lustració de la dissenyadora Mireia Bertran, Artrivity

p. 11 GARRAF SONA Carpa Revolució, a Sant Pere de Ribes

p. 36 GARRAF GASTRONÒMIC Restaurant Les Piques, a Olivella


4


PÒRTIC

TEMPS DE RECUPERACIÓ econòmica Després d’un any duríssim, en què no sabíem què anava a passar, en què hem hagut de fer front a un dels pitjors episodis de la nostra història, ens trobem ara en un moment en el qual hem d’entomar un dels reptes més importants per al nostre territori, la recuperació econòmica. I en són clau els plans estratègics que han de marcar les línies d’acció. Després de la caiguda i la debilitat del nostre sistema empresarial i econòmic, hem d’apostar per la reinvenció dels nostres empresaris, pels nous projectes de futur en què les noves tecnologies ens ofereixen noves maneres de treballar i noves oportunitats. És necessari, però, dotar la comarca dels recursos i accions de suport necessaris per abordar tot això. Calen eines per promoure la mobilitat elèctrica, per exemple. Cal seguir apostant fermament pel binomi universitat-empresa per renovar l’impuls a l’emprenedoria i a la creació de noves start-ups i per atraure noves iniciatives empresarials.

El Garraf, una comarca petita però amb molta singularitat, està experimentant els darrers anys un gran creixement demogràfic i hem de ser capaços de gestionar el nostre territori per fer possible la sostenibilitat en termes ambientals i socials.

Rosa Huguet Presidenta de NODE Garraf

Hem de tenir sobretot la confiança de continuar endavant i que les nostres empreses, les ja existents i les que vindran, retrobin el seu camí i el seu espai i encaix en la nostra comarca. El Garraf té una gran potencialitat i dinamisme que hem de promoure. Uns grans productes de proximitat, un ric patrimoni, una indústria amb tradició, un turisme que es reinventa en la denominada economia taronja, una universitat puntera, un talent emergent… Uns valors i uns objectius comuns, els d’oferir els millors serveis a una comarca en la què creiem i amb la què estem compromesos. Ara novament toca remar plegats per fer possible aquesta recuperació econòmica i rellançar el Garraf cap a un futur ple de nous reptes i oportunitats.

5


8

5

PÒRTIC SALUTACIÓ DE LA PRESIDENTA

8

GARRAF CREA MIREIA BERTRAN, EL DISSENY COM A FORMA DE PENSAR

10

GARRAF SONA LA REVOLUCIÓ DE LES ARTS CIRCENSES

12

FILM CLÚSTER TORNEN ELS RODATGES AL GRAN PENEDÈS

14

REEMPRESA EVITA EL TANCAMENT DE 50 EMPRESES AL GARRAF

16

GARRAF FORMA INSTITUTE OF THE ARTS BARCELONA, FACTORIA DE TALENT ARTÍSTIC

18

PORTS DE LA GENERALITAT EL CLUB NÀUTIC GARRAF, UNA ENTITAT ARRELADA AL TERRITORI

20

GARRAF ORÍGENS LA SITGETANA, RETROBAR EL REGUST GENUÍ DE LA CERVESA

22

MAPA D'ITINERARIS PEL GARRAF

La portada, obra de Mireia Bertran, Artrivity El modelat càrstic, l'erosió de l'aigua i l'aire de la pedra calcària han dotat el Garraf d'una morfologia pròpia plena d'aigües subterrànies. Un fluir invisible que nodreix i caracteritza aquesta terra i els seus productes. Un cor bategant, un robí singular, acaronat per la Mediterrània.

Redacció i edició: Agència de Desenvolupament NODE Garraf

GARRAF CREA Mireia Bertran ve de l’escola d’art i disseny Eina però al seu bagatge acadèmic li suma els estudis de Ciències Empresarials i, més tard, un postgrau de Màrqueting digital.

16

Av. Cubelles, 88 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 100 722 www.nodegarraf.cat

Imprempta: Gràfiques Ferpala Amb el suport de Diputació de Barcelona 6

GARRAF FORMA Amb seu a Sitges, l’Institute of the Arts Barcelona (IAB) imparteix programes centrats en l’actuació, la dansa comercial, el teatre musical i la producció musical.


SUMARI

20

34

GARRAF TURISME Des de 2005 Blausitges es dedica al lloguer i la gestió integral d’habitatges turístics. En el repertori d’oferta hi trobareu apartaments i cases, sense sortir de Sitges.

GARRAF ORÍGENS Maricel, Trinitat, Platja d’Or, Baluard, Vinyet, Weiss Subur i Llucifer són les divises inconfusibles de La Sitgetana.

24

GARRAF EXPORTA Gerard Bastan representa la tercera generació d’una empresa familiar molt arrelada al Garraf que es dedica a la fabricació i disseny de maquinària industrial.

24

POLÍGONS GARRAF ELS POLÍGONS DEL GARRAF, MÉS BEN POSICIONATS

26

GARRAF EXPORTA BASTAN, FACTORIA D'ENGINYS

30

GARRAF CAMPUS L'ASSOCIACIONISME A LA UPC DE VILANOVA

32

GARRAF ACTUA ES PROMOU UNA XARXA DE PROFESSIONALS DE LES ARTS ESCÈNIQUES

34

GARRAF TURISME BLAUSITGES, HABITATGES TURISTICS BEN PORTATS

36

GARRAF GASTRONÒMIC LES PIQUES, AMB LLENYA D'ALZINA I ELS COLORS DEL GARRAF

38

VINS DEL MASSÍS DEL GARRAF TORRE DEL VEGUER, IDIL·LIS DE VINYA I MAR

36

GARRAF GASTRONÒMIC Les Piques és el restaurant hostal d’Olivella. Només a 7 km, a Sant Pere Molanta, la mateixa família Raventós gestiona un altre gran clàssic de la cuina a la brasa: La Posada.

7


GARRAF CREA

MIREIA BERTRAN el disseny com a forma de pensar MI RE IA B ER TR AN V E DE L’ESCO L A D’A RT I D I SSE NY E INA PE RÒ AL S EU BA GAT GE ACA D È MIC L I SU MA E LS ES TU D IS D E CI È NCIE S EMP RE SAR I AL S I, MÉS TA R D, U N POS TGR AU D E MÀR QU ET ING D IGI TA L. AI XÒ E NS D Ó NA P I STE S DE LA S EVA EXP E RT ESA, CO RR OB ORA D A P ER U N À LB U M DE RE A L IT ZA C IO NS D IV E RS E S I S E MPRE E NCE RTA D E S. Bertran ha treballat en diferents disciplines, totes elles relacionades amb el disseny i la creativitat: interiorisme comercial, aparadorisme, disseny gràfic, disseny web i màrqueting digital. Per a ella el disseny és una forma de pensar; és buscar solucions vàlides a problemes que sovint estan mal definits. Aquesta capacitat per a percebre, analitzar i generar solucions és el que fa que es consideri, entre altres coses, dissenyadora. Es confessa una apassionada per la creativitat i la innovació i això l'ha portat a formar-se en metodologies com el Design Thinking , el Creative Problem Solving i altres tècniques que permeten sistematitzar la creativitat. A més, facilita processos creatius i fa de mentora per a emprenedors. Un altre camp en el què exerceix des de fa molts anys és la docència. Actualment és professora de Creativitat i Innovació en el Grau de Disseny i Creacions Digitals de la Universitat Oberta de Catalunya. Artrivity, com va començar Artrivity va néixer el 2004 de la mà de tres socis i des de fa uns anys Mireia Bertran n'està al capdavant. La vocació era mirar el disseny d'una forma 88

global on diferents disciplines confluïen per a crear projectes potents i alineats. Es pretenia que les empreses no haguessin d'acudir a diversos dissenyadors per afrontar les diferents necessitats de la seva marca, de manera que poguessin confiar ensems la imatge corporativa, la web, el packaging o els espais. Mireia entén el disseny des d'un punt de vista transversal, de manera que l'eix vertebrador és el concepte i l'estratègia. A partir d'aquí cada disciplina usarà diferents suports per expressar-se. Disposar d'una bona xarxa de col·laboradors de confiança és cabdal per poder portar a terme algunes de les idees sorgides amb la qualitat que li agrada. La dissenyadora explica que en els darrers anys el gruix de feina està en el camp digital. El desenvolupament de pàgines web és el que més ens demanen els nostres clients. Tot i que seguim desenvolupant imatges corporatives, packaging i aplicacions gràfiques, entre d’altres.

Aprendre dels clients El perfil dels seus clients és molt variat, pel que fa a la dimensió i al sector; també treballa per a emprenedors que tot just estan començant. Una de les coses que més m'agrada de la meva feina és aquesta diversitat, que em dona un aprenentatge continu. Quan arriba un nou client he de conèixer la seva empresa i el seu projecte, i per això m'he de submergir en el seu món. Això m'ha aportat coneixements de sectors tan diversos com l'alta gastronomia, components electrònics, bodegues, cosmètica, moda i molts més. El que més valoren els nostres clients és el tracte directe que no troben en una gran agència i la confiança que s'estableix. Molts són clients des de fa molts anys i s'han convertit en amics dels quals


Artrivity · Disseny global C. Josep A. Marquès, 4, bxos 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 931 072 @Artrivity hola@artrivity.com www.artrivity.com

ja coneixes la cultura de la seva empresa i com els pots ajudar millor. Alguns dels seus projectes Durant aquests més de setze anys de trajectòria, Artrivity ha signat molts projectes interessants i es fa difícil seleccionar-ne algun. Destaquen les diferents webs realitzades per als restaurants i els hotels del grup ABaC; una d'elles va guanyar el concurs internacional The Webby Awards. També han treballat l'e-commerce del xef Jordi Cruz, el cartell de Carnaval de Vilanova 2010, el programa cultural Scena 2019, el logotip de Film Clúster Costa Barcelona, l'ecommerce d'una emprenedora que fabrica i ven els seus propis banyadors com Iapard, portades de cds per a la compositora Leonora Milà... També han treballat per al grup Perelada, Sogas Mascaró, Generalitat de Catalunya, Casino Barcelona, Promoesport i Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona, entre molts d’altres. El disseny en un context de canvi L’autora de la coberta d’aquesta revista pensa que actualment el disseny està en un moment de canvi, com tots els camps. Ens trobem en un moment històric on tot està passant a ser diferent i encarà no tenim gaire clar com serà. És un escenari d'alta incertesa on l'adaptabilitat és i serà clau. Hi haurà empreses que malauradament quedaran pel camí, d'altres

s'adaptaran i creixeran i també en sorgiran de noves. Està canviant el context i els models de negoci. Ara mateix no és suficient adquirir noves eines o habilitats, necessitem un canvi més profund que passa per la forma de pensar. Les eines per dissenyar s'estan democratitzant i trobem iniciatives que et permeten crear aplicacions gràfiques o webs amb relativament pocs coneixements, però això no vol dir que tothom pugui ser dissenyador. El disseny va més enllà de saber utilitzar un software i les empreses que es queden amb un simple maquillatge estètic no podran sobreviure. El disseny té més sentit que si el veiem com quelcom estratègic que ajuda les empreses a tenir èxit. Dissenyar és trobar solucions i els dissenyadors, amb la pràctica, hem desenvolupat aquesta habilitat. El nostre cap està constantment entre la comprensió del problema i la formulació de solucions, sent la creativitat el salt entre aquests dos moments. Bertran reflexiona sobre el context actual i afegeix que contínuament estem parlant de digitalització, però no ens podem oblidar de les persones. Hem d'anar a un disseny centrat en les persones. La tecnologia per se no té sentit, l'hem de posar al nostre servei.

Hem de pensar que el disseny és un aliat clau per a les empreses, que les pot ajudar a repensar-se, a innovar, des del mateix model de negoci als seus productes o serveis. I és clau per a la societat, ja que posa les persones al centre, humanitza la tecnologia i pot ajudar a potenciar models més sostenibles per al planeta. Garraf Crea En clau de comarca, Mireia posa l’accent en el fet que a Vilanova i la Geltrú tenim una escola d’Art i Disseny i que això fa que sorgeixin professionals d’aquesta disciplina. Tradicionalment tenim un bon gruix de professionals a la comarca i en tenim bons representants. Entre les empreses de la comarca cada vegada hi ha més consciència dels beneficis que el disseny els pot portar i el valoren més, ja que moltes d'elles el perceben com quelcom imprescindible que els aporta valor. Tot i això la majoria d’empreses de disseny tenim molts clients de fora de la comarca. En el nostre cas tenim tants clients de la zona com de Barcelona o altres zones de l'estat com Madrid o Bilbao.

99


GARRAF SONA

GARRAF SONA

L A R EVO LUC RE V OLU C IÓ ÉS L A CA R PA PE R MA NE NT IN STAL LA DA A SA NT PE RE D E R IBE S. S’HI RE SP I R A CI RC D UR AN T T O T L’A NY. A RA E LS SE U S P RO MO T OR S T RE BA L LE N E N DU E S AC CIO NS D E L ES Q UÈ S E’N PA RLA RÀ MO LT AVI AT: E L CE L LE R D E C RE A CI Ó I L A 9A E DI CIÓ D E L FES + CHA P EAU.

El Celler de Creació és una campanya de suport de creació que va començar al febrer d’enguany i que durarà fins a l'octubre. Es planteja a manera de residències artístiques. Hi passaran 44 companyies per crear o desenvolupar la seva obra dins de la carpa o en altres espais amics, anomenats simbiòtics, també gestionats pels promotors d’aquesta revolució de les arts circenses. Al Celler de Creació es pretén acollir el màxim nombre de propostes artístiques per tal de descongestionar el circuit de creació de Catalunya. També hi ha la intenció de fer visibles nous llenguatges escènics fora de la capital, per gaudir de noves propostes, per obrir el màxim d'espais públics arreu de la comarca i donar vida a aquests i, a la fi, per respectar les aspiracions a la mateixa experiència d'investigar. Pel que fa al Fes + Chapeau, en aquesta propera novena edició es presentarà com Festival internacional de les arts en moviment en risc. Això serà del 28 d'abril fins al 2 de maig. Per intentar substituir o superar el repte de fer un festival de carrer sense poder fer espectacles al carrer aquesta vegada les actuacions s’emplaçaran en 10


UCI Ó de les arts circenses diferents equipaments de diferents municipis. Hi haurà programació a la Carpa Revolució i a la Nau del Ger, a Sant Pere de Ribes; al Teatre del Retiro, a Sitges, i a La Daurada, a Vilanova i la Geltrú. El cartell del Fes + Chapeau 2021 comptarà amb moltes companyies que han passat pel mateix Celler de Creació. També es promouran sessions matinals per a escoles, per tal que els alumnes puguin visitar i experimentar el teatre. Com a programa paral·lel, dins de les jornades de debat s’organitzarà una sessió de treball a la què es convidarà els ajuntaments de la comarca per presentar el projecte estrella del 2022: la gran trobada de carpes de circ, instal·lades arreu de la comarca i coincidint amb la diada internacional del circ. “Creiem en el deixar-se anar, volem seguir construint nou públic en les arts del circ, les arts del moviment i nous llenguatges escènics.”

Carpa Revolució Fes + Chapeau C. Major, 110 08810 Sant Pere de Ribes fespluschapeau@gmail.com http://fespluschapeau.org

11


GARRAF FILM CLÚSTER

TORNE N EL S RODATGES al Gran Penedès HYU ND A I, RE N AULT, SMA RT, U T ER QÜ E I MO T OS.NE T S Ó N A L GUN E S D E LES MA R QU E S QU E RE CE NT MEN T H AN PR O TAGO NI TZ AT L'A CT IVI TAT DE RO D AT GE S A L GAR RAF I L'ALT P ENE D ÈS. En el primer trimestre de 2021 diferents localitzacions del Gran Penedès han aplegat l’enregistrament de filmacions per a marques com Hyundai, a Port Ginesta; Motos.net, a l'aeròdrom d'Avinyonet del Penedès; Renault, al port de Vallcarca; Smart, al port de Vilanova i la Geltrú, i Uterqüe, a la pedrera dels Monjos. Tot apunta a una represa de l'activitat de rodatges a les nostres comarques. Els agents localitzadors truquen a la porta de la flamant Gran Penedès Film Commission -segell impulsat per NODE Garraf i l'Ajuntament de Sitges- per cercar els millors emplaçaments per a noves produccions d'audiovisuals comercials i sèries de televisió. La labor dels darrers anys està donant resultats. La geografia granpenedesenca està sent descoberta pel sector filmogràfic perquè ofereix escenaris naturals molt característics i per la singularitat del catàleg d'equipaments i espais urbans. Al costat d'aquests factors cal afegir la gestió facilitadora dels ajuntaments de la nostra demarcació i la mediació de NODE Film Clúster davant dels operadors i els cercadors de localitzacions.

12


NODE Film Clúster www.filmcluster.cat info@filmcluster.cat Tel. 938 100 722

13


REEMPRESA

R EEM PR E SA GA R R AF EVITA el tancament de 50 empreses D ES Q U E N OD E GA RRAF VA COM E NÇAR A DE SE NV O LU PAR EL PR O JE CT E DE RE EM PRE SA A LA CO MA RC A S’H A A C O NSE GU I T SA LVA R 50 E MPRE S ES, AM B UN A I NVER SI Ó N IN DU Ï DA D E 1.668.199,30€, S A L VA GUAR DA NT 134 L LO CS D E TR EB A LL. Reempresa és el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya, per fomentar la transmissió d’empreses i mantenir viu el teixit empresarial del nostre país. De la mà de la Diputació de Barcelona aposta per aquest projecte innovador, que va ser reconegut per la Comissió Europea l’any 2017 amb el Premi Europeu de Promoció Empresarial com a política innovadora per promoure el creixement de les empreses. Aquest servei posa en contacte a persones que volen vendre una empresa amb emprenedors i emprenedores disposades a agafar-ne el relleu. Es tracta d’un servei totalment gratuït. Només durant el 2020, en plena pandèmia de la COVID-19, el Centre de Reempresa de Catalunya va evitar el tancament de més de 330 negocis i, d’aquests, 10 els hem salvat a la comarca del Garraf. Són unes xifres positives tenint en compte el moment viscut. Així doncs, durant el 2020 hem salvat prop d’una empresa al mes a la nostra comarca. Reempresa es consolida com un programa d’oportunitats que converteix el relleu empresarial en un nou impuls i ocasió per a noves persones emprenedores.

14

Un 45% dels emprenedors, en situació d’atur Un 45% de les persones que han comprat una empresa a través de Reempresa es trobaven en situació d’atur. Així doncs, aquesta eina de transmissió empresarial s’ha convertit en els últims anys en un mecanisme perquè persones desocupades puguin autoocupar-se adquirint un negoci que ja funciona i mantenir els llocs de treball que l’empresa ja tenia. El preu mitjà de venda: entre els 34.000 i els 155.000 euros El preu mitjà de venda dels negocis és d’entre 33.887€ en empreses del sector comerç, 34.640€ en negocis de l’hostaleria, 49.000€ en empreses de serveis, 109.300€ en empreses del sector de la construcció i de les reformes i 156.500 en empreses industrials. Un 30,5% de les persones que venen el seu negoci ho fan per jubilació Entre els principals motius de venda dels negocis, Reempresa destaca que la jubilació és el motiu del 30,5% dels casos d’èxit seguit dels motius personals (12,48%), canvi de professió (12,2%) o per motius de salut, en un 7,7% dels casos.

Si estàs pensant en comprar o vendre un negoci, t’atendrem des de NODE Garraf, és un servei totalment GRATUÏT. Et pots posar en contacte amb nosaltres al Tel. 938100722 o al correu electrònic agenciadesenvolupament@nodegarraf.catGARRAF FORMA

INSTITUTE OF THE ARTS BARCELONA factoria de talent artístic A MB SE U A SI TGE S, L’INS TI TU T E O F T HE A R TS BA R CE LO NA I AB I MPA RT E IX P RO GRA MES CE N TR AT S EN L’ACT UA CI Ó, L A D A NS A CO ME RCI A L, E L T E AT RE MU SI CAL I L A PRO D U CCI Ó MU SI CA L.

16


Institute of the Arts Barcelona Carrer de Ramon Dalmases, 18 08870 Sitges Tel. 938 949 713 A/e: m.vazquez@iabarcelona.es www.iabarcelona.com

L'IAB va obrir les seves portes al setembre de 2013 amb programes de la Fundació. Al setembre de 2014 es va començar a impartir un nivell de grau i al setembre de 2016 es va iniciar el màster. Els primers estudiants es van graduar el 2017 i ja s’han succeït les promocions de 2018, 2019 i 2020. El centre acull estudiants de 44 nacionalitats diferents i el seu caire internacional es palesa en les accions i els resultats, de manera que atrauen alumnes i docents d’arreu del món. Gràcies al bagatge acumulat, la promoció de 2020 va excel·lir en els resultats acadèmics. El 100% dels estudiants de màster van obtenir una distinció. Dels estudiants de

BA (Hons), el 55% va obtenir un 1r Rànquing i el 41% va obtenir una qualificació de 2,1. Això no ha passat desapercebut pels ocupadors del sector. Bona part dels estudiants de l’IAB ja treballen en indústries d’arts escèniques, incloent els principals teatres i companyies de gira europees dedicades a la interpretació, el teatre musical i les produccions de dansa. Altres han iniciat la seva trajectòria professional en la televisió i el cinema, com també a bord dels creuers. Alguns, fins i tot, s’han establert pel seu compte o s’han decantat per la gestió artística o s’han dedicat a la docència.

17


PORTS DE LA GENERALITAT

EL C LUB NÀUT IC GA R RA F, una entitat arrelada al territori

El Club Nàutic Garraf és un club fundat el 1965, amb més de 50 anys d’història. Gaudeix d’una ubicació excepcional, al bell mig del Parc Natural del Garraf, a molt pocs minuts de Barcelona i Sitges. Una entitat arrelada al territori des dels seus inicis. No es pot entendre la seva evolució sense els socis, els habitants del Garraf i les diferents juntes directives. Tots plegats han fet possible un projecte clarament social i esportiu, convertint el Club en un model d’integració port-ciutat. Entitat líder en la pràctica de la vela En l’actualitat, el Club Nàutic Garraf gaudeix d’unes bones instal·lacions, tot

i que, atès els anys de les mateixes, cal remodelar-les. Tanmateix, cal assenyalar que amb els anys les activitats socials i esportives del Club Nàutic Garraf s’han anat adaptant a les noves necessitats. A més de ser una entitat líder en la pràctica de la vela, el Club Nàutic Garraf té una oferta de primer ordre també en les seccions de caiac, pàdel sup, submarinisme, pesca, pàdel i motonàutica, destacant, entre la diversitat d’esdeveniments anuals, les regates La Petrolera i Mare Nostrum. És també una realitat que durant aquests últims anys la societat, filosofia


i dinàmica del sector, juntament amb la demanda dels nostres socis i usuaris han canviat. Això ha suposat que el Club Nàutic Garraf ha d’adaptar-se, quan abans millor, a aquestes noves necessitats que es demanden, i en aquesta línia estratègica estem treballant. Un Club de futur obert a tothom Amb la finalitat de consolidar el nou projecte de renovació de concessió del port esportiu del Garraf, i així integrar en el dia a dia del Club els principals canvis socials i esportius que han esdevingut en els últims anys, el Club Nàutic Garraf té la ferma voluntat d’adaptar les instal·lacions als nous temps i generar una oferta de serveis suficientment àmplia que incorpori sistemes de gestió més eficients. Tenim sobretot l’obligació d’assegurar la continuïtat de l’entitat i la seva massa social a la població del Garraf.

Una aposta decidida per dinamitzar l’oci nàutic-esportiu, cultural i social, amb la ferma voluntat d’adaptar les instal·lacions a un model sostenible i respectuós amb la naturalesa, convertint el Club en un referent mediambiental. Projectem una remodelació integral de les instal·lacions i treballem per seguir consolidant una oferta de serveis nàutics esportius, socials i culturals de primer ordre, integrant en tots els àmbits, a través del nostre programa Eco-Inclús, dos eixos centrals com són la inclusió social i la conscienciació mediambiental, com les sortides científiques d’albirament de cetacis del Club i l’Associació Cetàcea, les jornades inclusives amb l’Obra Social Sant Joan de Déu o les activitats conjuntes amb el Parc Natural del Garraf.

Un Club que pugui adaptar-se a la demanda dels nous temps, que segueixi sent un referent en la pràctica de la vela, així com en la resta d’oferta d’oci nàutic-esportiu, social i cultural, i continuï treballant també per dinamitzar el màxim possible totes les seves activitats i serveis amb la població en general, preservant, però, la seva història i valors. Un Club de futur obert a tothom, en el què de ben segur la massa social i els usuaris actuals i futurs, així com la població en general, podran tots ells gaudir-ne durant molts anys. Aquest és doncs, el Club que tots volem, el Club Nàutic Garraf dels pròxims temps. Josep M. Roca President del Club Nàutic Garraf

19


GARRAF ORÍGENS

LA SITGETANA, retrobar el regust genuí de la cervesa La Sitgetana ens projosa tot un catàleg exclusiu en el què podem optar per una American Pale Ale, una Indian Pale Ale, una Lager (German Pils), una London Brown Ale, una Robust Porter, una Blat (German Heffeweizen / Weissbier) o una Red Rye Ipa. Des de 2014, La Sitgetana Craftbeer s’identifica amb la producció de cervesa artesana, fins a 12 varietats, totes elles fabricades i envasades a Sitges. La cervesa artesana no és una moda passatgera. Tot i que no fa gaires anys que s’ha donat a conèixer a Catalunya, l’increment gradual del nombre de consumidors, l’aparició de noves i millors fàbriques i la influència d’altres parts del món, com ara Itàlia, EEUU o Bèlgica, fan que la cervesa artesana hagi vingut per quedar-se. Es podria considerar com el retrobament del sabor autèntic

20

de la cervesa, més que no pas una nova manera de beure cervesa. En el cas de La Sitgetana, sembla que no ho tenen gens fàcil perquè competeixen amb productors de cervesa industrial molt potents, a banda del desconeixement que se’n té del producte. Els seus artífexs, però, apunten que quan algú tasta la cervesa artesana, la d’aquí o de qualsevol altre productor, és gairebé segur que ja no torna al refresc industrial de cervesa. Des de NODE Garraf i la Xarxa de Productes de la Terra us suggerim una visita a La Sitgetana per conèixer com es fa la cervesa més autèntica i tastar els prodigis d’aquesta petita factoria de Sitges. La majoria dels clients són del Garraf però ja estan rebent visitants d’arreu de Catalunya, d’Espanya i de més enllà.

MA R ICE L, T RI N ITAT, PL ATJA D’OR, B A L UAR D, VI NY ET, W EI SS SUB UR I L LUCI FER SÓ N L ES D IV IS E S IN CO NF US IB LE S D E LA SI T GETA NA.


La Sitgetana Avinguda del Camí Pla, 29 08870 Sitges Tel. 938 099 435 Vendes i horeca: info@lasitgetana.cat Esdeveniments i visites: info@lasitgetana.cat Comunicació i màrqueting: marketing@lasitgetana.cat www.lasitgetana.cat

21


2222


23


POLÍGONS GARRAF

ELS POLÍGONS DEL GARRAF, més ben posicionats

E NMI G DE L A CR I SI PA ND È MICA NO T O T SÓ N MA L E S NO T ÍCI ES PE R A L'EC ON OMI A D EL GARR AF. E L ME RC AT I MMO B IL IA R I I NDUS TR IA L CAD A V E GA D A MO ST RA MÉ S INT ER ÈS PE R L E S NAU S I EL S S OL A R S D I SPO NI BL ES A LA COMA RC A.

La carència de parcel·les i edificacions per a ús industrial a l'àrea metropolitana de Barcelona ha decantat la demanda cap als polígons del Garraf i, en general, des de l'Agència NODE Garraf s'observa un auge pel que fa a la prospecció de sòl industrial per part d'inversors. Per contra, la comarca no sempre disposa de metratges suficients per donar resposta a la iniciativa empresarial, tant interna com forània, per la qual cosa alguns ajuntaments s'estan apressant per activar el sòl industrial ja planificat temps enrere. El nou web poligonsgarraf.cat, gestionat per l'Agència de Desenvolupament 24

del Garraf, conté bona part de la informació requerida pels interessats, per bé que es troba en un procés continuat de posada al dia. Ara, a més, augmentarà les seves prestacions amb un cercador d'empreses. Transformació dels polígons industrials: noves iniciatives, nous reptes. El passat mes de gener l'Agència NODE Garraf va organitzar una sessió telemàtica amb el títol Transformació dels polígons industrials: noves iniciatives, nous reptes. Amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, la sessió va servir per

presentar el document Present i futur dels polígons industrials: més enllà de la seva transformació, editat recentment pel PIRMB. En la mateixa sessió, a càrrec de la immobiliària Forcadell, es va exposar la situació del mercat immobiliari de naus industrials a Catalunya. A més, es va explicar la casuística de l'Ajuntament de Granollers a l'hora de gestionar els polígons i millorar les seves prestacions. Es pot accedir al vídeo de la sessió i al document presentat a través del web poligonsgarraf.cat


25


GARRAF EXPORTA

BA STA N, factoria d’enginys GE RA R D B ASTA N RE PRE S ENTA LA T E RCE RA GENE RA CIÓ D’UN A EMP RE SA FA MIL I AR MO LT A R RE LAD A AL GA R RA F QU E E S D E DI CA A L A FAB RI CA C IÓ I D I SSE NY D E MA Q U INÀ R IA I NDU S TR IA L. Quan el manetes es posa a pensar Al catàleg industrial de Bastan Tecnologies tenen molt protagonisme les anomenades maquinilles de pesca com també les màquines de desembussos de canonades. El repertori d’enginys i dissenys propis és molt més ampli perquè, de fet, en la genètica de l’empresa hi ha la facultat de trobar solucions i facilitar les tasques productives.

26

A més, aquest taller industrial del polígon Vilanoveta és proveïdor de subministraments industrials i ha desenvolupat diferents projectes en l’àmbit de les energies renovables i el medi ambient. La plantilla de l’empresa és reduïda atès que tenen externalitzada bona part dels processos de fabricació, com ara els treballs de torner, soldadura i muntatge, electricitat i caldereria.

Experts en equipar el sector primari Sempre a la comarca del Garraf, la família Bastan va muntar el negoci a finals dels anys 40. Va començar fabricant maquinària agrícola, instal·lacions per a les granges d’aus i conills. Des de llavors les seves màquines estan repartides per tot el territori nacional. Més endavant ens van dedicar al manteniment d’empreses i fàbriques de la comarca i, al voltant dels anys 60, es


van especialitzar en les embarcacions de pesca del litoral català per seguir ampliant límits per tota Espanya. Als anys 90, ja disposaven d’una bona cartera de productes de disseny i fabricació pròpia. Així que en Joaquim Bastan -la segona generació- es va posar al capdavant del negoci s’hi van afegir un plus de creativitat i innovació, de manera que l’empresa va créixer i es va adaptar per seguir evolucionant

al mateix ritme que el mercat. Avui dia els productes fabricats per Bastan Tecnologies es troben arreu d’Espanya, Portugal, França, Senegal, Perú, Colòmbia i Xile, entre d’altres. El calaix de projectes De resultes d’un procés perseverant i de molt enginy, Joaquim va patentar un aerogenerador eòlic que, per manca d’inversors i de temps, ha quedat aparcat com a projecte, tot i que va des-

pertar molt d’interès en el seu moment i no deixa de ser motiu d’orgull per a la nissaga Bastan. Altres projectes significatius d’aquesta factoria d’enginys tenen a veure amb el medi ambient, de la mà d’un partner valencià i per a clients d’Amèrica Central.

Bastan Tecnologies SL Av. de les Roquetes, 8-10 08812 Les Roquetes Sant Pere de Ribes Tel. 938 141 622 www.bastantecnologies.com

27
GARRAF CAMPUS

L'associacionisme A L A UPC D E VIL ANOVA A L'E S CO LA P OLI TÈ CNI CA S UPE R I O R D’E NGIN YER I A D E VI LA NO VA I LA GE LTR Ú, A M ÉS D'ES T U DI AR GRAU S I M ÀS T ER S, T ROB E M UN A À MP LI A OF ER TA A S SO C IATI VA P ER A LS ES T U DI AN TS DE L C A MPU S. Són 7 les associacions que ofereixen activitats de diferents àmbits. Tres d'elles són els equips de motor la fusió dels quals dona lloc a la UPC Vilanova MotorSport, com també l'EPSEVG Gaming, la colla castellera universitària Llunàtics de la UPC de Vilanova, MESDI i Dronerds UPC. Els tres equips de motor, anomenats també "de compe-tició" són: UPC Vilanova Formula Team; UPC Vilanova E3Team i UPC Vilanova Racing Team. Els primers participen a la competició Formula Student i els dos darrers a les dues categories de Moto Student, l'E3Team a la “Electric” i el Racing Team a la categoria “Petrol”. Es tracta d'equips multidisciplinaris, formats per estudiants dels diferents graus que s'imparteixen al Campus de Vilanova i la Geltrú de la UPC, dedicats en exclusiva a les competicions Formula Student, organitzada per FISITA i Moto Student, que se celebren cada dos anys, amb l'objectiu de dissenyar i fabricar els prototips, així com el seu manteniment i custòdia entre carreres i està promoguda per Moto Engineering Foundation (MEF) i la Federació Internacional de Motociclisme (FIM). 30

En aquestes competicions participen universitats d'arreu del món. El Vilanova Formula Team és un equip vinculat des de fa més de 6 anys a Vilanova i la Geltrú. Un projecte com aquest és el resultat de la simbiosi d'un total de 31 estudiants de totes les disciplines impartides a l'EPSEVG juntament amb la col·laboració de molts dels seus patrocinadors que fan possible aquest projecte. L’equip UPC Vilanova E3Team, fundat l’any 2014, el componen 23 estudiants que uneixen esforços i comparteixen coneixement per a dissenyar i fabricar una moto elèctrica de competició, que participa en el Campionat Internacional de MotoStudent amb un prototip de Pre-Moto3 Elèctrica. Cada prototip s'avalua des del punt de vista industrial, innovador i competitiu en el circuit de Motorland Aragó.

En el cas de UPC Vilanova Racing Team, són 18 els estudiants de les diferents titulacions de l’EPSEVG els que col·laboren distribuint-se en diferents departaments amb l’objectiu comú de construir un prototip de moto de competició similar a una Moto3. Aquests tres equips compten amb el suport de patrocinadors que col·laboren de diferents formes en el projecte, des de matèries primeres per a la fabricació dels prototips, passant per l’equipament dels pilots o el finançament de les diferents despeses que genera un projecte d’aquest abast. La resta d’associacions del Campus UPC Vilanova fan altres activitats ben diferents a les que hem vist fins ara. Tenim la sort de comptar amb una colla castellera pròpia, la Colla Castellera Llunàtics de la UPC de Vilanova i la Geltrú. Es


tracta d’una agrupació de castellers i castelleres formada per membres en edat universitària i amb seu a l'EPSEVG. Es fan dos assajos per setmana. Les 13 colles castelleres universitàries consolidades a Catalunya acorden, dos cops l'any, un calendari de diades pel tram d'hivern i un altre pel tram de primavera i es reuneixen per demostrar la tècnica que cada colla ha aconseguit assolir. Com que tots els membres tenen edat universitària i, per tant, no es disposa de canalla ni de gent experimentada, és essencial fer pinya entre les colles, fomentant els valors castellers i el companyerisme entre colles. Amb una massa social d'entre 50 i 80 castellers, els Llunàtics es mouen a la gamma dels castells bàsics de 6 pisos. Fundats el 2013, la colla ha anat en constant creixement i així esperen que continuï sent un cop passi la pandèmia i l'activitat castellera pugui tornar a la normalitat.

En el marc d’una temàtica ben diferent trobem l’Associació EPSEVG Gaming, que ja fa dos anys que promou activitats, com cursos i tornejos de videojocs i jocs de rol. Organitzen i realitzen cursos i tallers sobre programació, desenvolupament d’aplicacions i creació de videojocs. També promouen tallers i tornejos de jocs de rol i taula. D’aquesta forma, informen sobre activitats culturals, d’esbarjo i de foment de l’acció cooperativa i del treball en equip i donen a conèixer l’EPSEVG creant equips que la representen per a competir amb altres universitats en l’àmbit dels videojocs. L’Enginyeria del Disseny Industrial i el Desenvolupament del Producte és una de les titulacions més demandades de l’EPSEVG. Així, no és estrany trobar des de fa 4 anys, una associació d’estudiants dedicada al foment del disseny

dins l'àmbit universitari. MESDI organitza un gran ventall d’activitats relacionades amb l'àmbit del disseny industrial amb col·laboració d'empreses punteres en el sector, tot creant un espai comú on poder compartir inquietuds i coneixement. Una altra temàtica que també trobem a les associacions del Campus és la dels drons. Els components de Dronerds UPC Drone Team comparteixen la passió pels drons, tant pel que fa al muntatge com al pilotatge. Aquesta associació, que no té encara dos anys, aplega estudiants del campus amb diferents nivells de coneixement sobre el tema. Treballen en equip i participen en competicions. Aquest ampli teixit associatiu fa del Campus de la UPC de Vilanova i la Geltrú un lloc on, a més de formar-se en enginyeria, s’aprenen i es fomenten valors com l’esforç, la responsabilitat, i 31


GARRAF ACTUA

ES P ROMOU UN A X AR XA D E P RO FE SSIO NAL S, de les arts escèniques NO D E GAR RA F IM PU LS A U NA P RO PO STA IN TEG RAD O R A A PA RT IR DE LE S INI CIAT IVES Q UE JA HA N PL A NT E JAT D IF ER EN TS A JU NTA MEN TS I E NTI TATS DE LA COM ARC A. EL DE N OM INA DO R CO MÚ É S E L S U POR T A L'ACT IV I TAT D EL S P RO FES S IO NA LS I LE S E MPR E SE S QU E TE NEN A VEU R E A MB L ES A RT S E S CÈ NIQ U E S. AQ U E ST ÉS U N DE L S S EC TO RS E SPE CI AL MEN T A FEC TAT PE R L E S RE S TR ICC IO NS DE LA C RI SI S A NI TÀR IA. L'acte primer és l'elaboració d'un índex dels professionals i les empreses residents a la nostra comarca que tenen dedicació preferent a les arts escèniques. Per part de NODE Garraf aquest cens s'actualitzarà de manera continuada i es posarà a l'abast de totes les institucions, entitats i agents promotors d'esdeveniments. Un altre dels propòsits és propiciar la interrelació entre tots aquests professionals per tal de provocar la cooperació o

32

afavorir les sinergies en nous projectes; com també compartir contactes i tota mena d'avantatges. Garraf Actua, a més, es proposa com un aparador dels nostres creatius i professionals de l'escenari; sobretot en el sentit de promocionar-los i donar visibilitat. Entre les accions que s'apunten, per exemple, es parla d'un festival de km0 o, senzillament, un Festival Zero, que durant tota una setmana es programi a diferents municipis del Garraf, tot

omplint una diversitat d'espais singulars de la comarca. Aquest projecte troba complementarietats en el programa Garraf Sona, terra de festivals. que aplega la pràctica majoria de festivals de la comarca, i en el NODE Film Clúster, que promou l'activitat de rodatges en els nostres escenaris i platós a cel obert. Tots aquests programes estan conduïts per NODE Garraf i reben el suport de la Diputació de Barcelona.GARRAF TURISME

BL AU SITGE S, habitatges turístics ben portats L’expertesa de Blausitges s’ha centrat en la intermediació entre propietaris d’habitatges turístics i els clients que els volen llogar per períodes curts. A més, són reconeguts per la solvència en la gestió integral dels habitatges. Es fan càrrec de tot; des de les operatives de check-in/out i l’atenció al client -les 24 hores dels 7 dies de la setmana- al manteniment i la neteja i, quan toca, la gestió d’incidències. Gestionen allotjament amb capacitats diverses, de 2 a 12 persones. Es defineixen com una empresa molt arrelada a Sitges i es caracteritzen per un tracte molt personal, tant amb els partners, que no són altres que els propietaris dels allotjaments, com amb els clients finals.

Blausitges Apartments Tel. 667 418 365 A/e: info@blausitges.com www.blausitges.com @hoteldesitges @hoteldesitges

34

És un negoci amb una dosi molt alta de vocació. Es podria dir que a Blausitges són uns enamorats de la feina que fan. Per això tenen el major mirament a l’hora d’oferir un servei a mida de cada client i s’estimen més el contacte directe; fins i tot, fent el paper d’ambaixadors del territori i recomanant establiments de restauració, espais culturals i agenda d’activitats. Amb una plantilla de 6 persones, Blausitges té una clara intenció, crèixer, i un repte immediat, la certificació Biosphere.


D ES DE 2005 B LAU S IT GE S E S DED IC A AL LL O GU E R I L A GE ST IÓ I NTE GRA L D’HA BITAT GE S T U RÍS T ICS. EN E L R EP ER TO R I D’O FE RTA H I TR OB ARE U A PA R TA ME N TS I C ASE S, S EN SE S OR TI R D E SI TGES.

35


GARRAF GASTRONÒMIC

LE S PIQU ES, amb llenya d’alzina i els colors del Garraf L ES PI QU E S ÉS EL R E STAUR A NT HO S TA L D’OL IV E LL A. N OM ÉS A 7 KM, A S AN T PE RE MO LA NTA, LA MAT EI XA FA MÍL I A RAVE NTÓ S GES T IO NA UN A LT RE GRA N C LÀS S IC DE L A CU I N A A L A BR A SA: L A P OS A DA. A L S D OS R ES TAU RAN TS HI TR O BE M L A MAT E I XA C A RTA, E L MAT E IX E ST IL. I S’H O VA L.

En Joan Raventós ens explica que l'any 1975 van obrir La Posada i 20 anys després van posar en marxa Les Piques. La seva carta de vins comença amb un repertori de Vins del Massís del Garraf. No es pot ser més d’aquí. A més, la majoria dels seus proveïdors són de la rodalia. Com que cuinem a la brasa, nosaltres tenim una oferta gastronòmica que segueix temporada. Durant l'hivern predominen les carxofes i els calçots. A la tardor fem cuina de bolets. A la primavera i l’estiu substituïm els calçots per espàrrecs verds en tempura o a la llosa. Ara acabem d'incorporar a la nostra carta el civet de porc senglar. La nostra temporada alta és a l'hivern, a diferència dels restaurants que estan a la costa. Crec que l'oferta gastronòmica del Garraf està en un molt bon moment, tenim una oferta àmplia i variada. A l’hora d’explicar el seu restaurant, en Joan el caracteritza per la seva cuina a la brasa amb llenya d'alzina. Pel que fa a les seves especialitats, els cargols a la llauna i les presentades en lloses de pissarra calentes marquen la pauta i justifiquen els delers d’una clientela molt fidel; d’aquells que sem36

pre tornen i que sempre en parlen molt bé. I no parlem dels pastissos de la casa, obligats; fins i tot per als comensals que solen passar de puntetes per les postres i van directament als cafès. Les Piques ofereix espais generosos, amb menjadors independents, amb molta claror, i una terrassa àmplia i molt agradable, enmig d’una forest inconfusiblement tenyida per la paleta

de verds que només es troben al Garraf. El servei és molt de la casa i et fa sentir molt còmode, com si fossis de confiança des del primer moment. I això avui dia s’agraeix de veres.


Les Piques Avinguda de Can Turiols, 1A, 08818 Olivella Tel. 938 968 180 infoposada@yahoo.es

37


VINS DEL MASSÍS DEL GARRAF

TORR E DE L VEGUE R, idil·lis de vinya i mar MA R Q UE S COM RA Ï M S D E LA I MM ORTAL I TAT, L LU M D E L CA DÍ I LA MAT E IX A T O RR E D EL VEGU E R S ÓN LE S PROE S D’U N D E LS CE LL ER S MÉ S EME RGE NT S D E L A D O PE N E DÈ S.

La subzona del Massís del Garraf té una balconada mediterrània excepcional. Són 15 ha de vinyes que nodreixen bona part de la producció del celler Torre del Veguer, vigilades per un edifici de combinacions arquitectòniques eclèctiques, de postal de viatge, i de paisatge. També són molt diverses les varietats conreades: malvasia, xarel·lo, xarel·lo vermell, garnatxa, syrah i cabernet sauvignon. A més, disposen de 5 ha a la Cerdanya, on s’hi cull pinot noir i riesling. D’aquí surt l’àlbum de vins blancs, negres, escumosos i dolç fins a completar una producció de 60.000 ampolles, entre les què destaquen el Muscat, l’Eclèctic, el Marta i el Llum del Cadí negre. El 35% d’aquests mèrits s’exporten al centre d’Europa i a països asiàtics. El veïnatge de les vinyes amb el mar li atorga als vins unes singularitats accentuades pel que fa a mineralitat, les notes salines i els apunts iodats. De resultes d’aquestes excepcionalitats, el celler obté reconeixements de manera continuada, amb més d’un centenar de guardons, com ara les medalles d’Or al Concurs Mundial de Brussel·les, al Wine Masters Challenge, de Portugal, i al Gilbert & Gaillard, de França.

38

Turisme de la vinya, davant del mar Com a lloc d’interès enoturístic tampoc no li falten encants. S’hi fan visites guiades, amb tastos de vi i maridatges amb formatges, ibèrics i tapes; tot això entre setmana i els caps de setmana, a les 11h. Cal fer reserva amb prou antelació. A més, els enoturistes tenen l’opció de completar l’experiència amb rutes en bici o segway entre vinyes. Els visitants poden disposar d’una botiga al mateix celler. L’idil·li de l’entorn vitivinícola amb la marina també proposa un extraordinari pretext com a emplaçament d’esdeveniments socials i d’empresa. El celler dels Gay de Montellà – Estany ha fet un esforç remarcable per agradar també com a punt de trobada, amb un gran espai verd idoni per a acollir tota mena de cerimònies i actes. L’equipament disposa d’un bon aparcament.


Torre del Veguer Any de fundació: 1995 Direcció: Joaquim Gay de Montellà Enologia: Guillem Planas Enoturisme: Cristina Escoda Adreça: Urb. Torre del Veguer, s/n 08810 Sant Pere de Ribes Tel. 938 963 190 www.torredelveguer.com torredelveguer@torredelveguer.com @TorredelVeguer

39


40


41

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.