Origen Garraf 9

Page 1

a

pl Af!ENTORN ECONÒMIC DE LA COMARCA DEL GARRAF

p. 12 GARRAF ACTUA L'Estaquirot

p. 32 GARRAF TURISME ClubHouse27

Juny 2022 ED. 9

p. 36 GARRAF GASTRONÒMIC Mare Nostrum, SitgesPÒRTIC

GARRAF ÉS MEDITERRÀNIA, i això és molt Obrim aquesta revista a les portes de l'estiu i l'acompanyem amb bones expectatives per a les activitats de turisme i lleure. Enguany sí, ens retrobem amb més ganes que mai davant el temps de festes majors, l'agenda de festivals, les sobretaules dels sopars a la fresca i les escapades amb la nostra gent. Sovint mirem la comarca com si fos una illa envoltada pel no res, sense cap referent ni cap brúixola per orientar-la enlloc. No ens adonem del privilegi que ens dóna la mediterraneïtat i la proximitat amb altres territoris amb els què podem dialogar i cooperar. El Garraf té prou costures i quadernes per fer-se un lloc rellevant dins l'àrea mediterrània. Hem de donar un pas endavant i assumir majors ambicions. L'acordió formidable de ports marítims, els grups de recerca abocats al medi marí, la indústria i els serveis de manteniment per a mitjanes i grans eslores, les platges de sorra amable, la cuina marinera, el llegat de la gent de baix a mar, les activitats nàutiques, els estudis sobre ciències i tecnologies del mar, la formació professional i ocupacional vinculada a l'entorn marí, l'esbarjo i la restauració a tocar de l'aigua...

Tenim molts motius per presumir de la nostra mediterraneïtat, que també s'expressa en el costumari festiu i en la pirotècnia de moltes i moltes nits d'estiu.

Rosa Huguet Presidenta de NODE Garraf

És temps de festa i també és moment d'aixecar la mirada per descobrir un horitzó en el què hauríem de projectar altres anhels. La cultura mediterrània també ens explica cròniques de grans reptes i gestes majúscules. Amb el mateix entusiasme amb el què posem glaçons als mesos d'estiu hem de portar la comarca a fites de major volada. La vitalització econòmica i l'assoliment d'una major estabilitat del mercat de treball haurien de marcar els propers episodis. Des de NODE Garraf hem enfilat diferents iniciatives amb les què ja estem treballant: el districte empresarial, la marca Garraf per al nostre comerç i la nostra restauració, l'estratègia de turisme gurmet i la projecció filmogràfica. Ho estem fent de la mà dels ajuntaments, el consell comarcal i els agents socials i econòmics. I això també és molt.

5 5


12 a

5

PÒRTIC GARRAF ÉS MEDITERRÀNIA, I AIXÒ ÉS MOLT

8

GARRAF CREA DAVID RICART, PENSAR I DISSENYAR EN CATALÀ

10

GARRAF SONA RUA SUMMER, L’ÈXIT D’UN CARNAVAL D’ESTIU

12

GARRAF ACTUA L’ESTAQUIROT, 50 ANYS DE TITELLAIRES

14

FILM CLÚSTER SITGES FILM OFFICE I SITGES FILM LAND

16

GARRAF CULTURA EL RETIRO, ÀNIMA SOCIAL I CULTURAL DE SITGES

18

GARRAF FORMA CURSOS I SESSIONS DE CATALÀ AL CNL

20

GARRAF NÀUTICA NENES I NENS D’UCRAÏNA FAN ESPORTS AQUÀTICS

22

MAPA DEL GARRAF

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

plAf! "El cel cau d'atzur, plaf! Atzur blau marí i xamba. Tot rodola. O com deia en Brossa: Peu i mitjó a la mateixa sabata: Un món." David Ricart

Redacció i edició: Agència de Desenvolupament NODE Garraf

GARRAF ACTUA L'Estaquirot. Ja són més de 10.000 actuacions realitzades. Un total de 41 muntatges diferents, que van des dels espectacles de carrer i saltimbanquis fins al titella de guant.

14

Av. Cubelles, 88 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 100 722 www.nodegarraf.cat

Impremta: Papyrus Amb el suport de

6

FILM CLÚSTER La nova Sitges Film Office vol facilitar tota l’operativa i les necessitats logístiques per a la producció audiovisual.


SUMARI

36

32

GARRAF GASTRONÒMIC La família Martí va arribar a Sitges l’any 1950. En Josep Martí Orobitg i la seva dona, la Conxita, van obrir el restaurant Mare Nostrum.

GARRAF TURISME ClubHouse27 va començar l’any 2007 de la mà de Timothy Haupler i Aleksandra Trampus. Des de llavors el projecte ha anat creixent de manera progressiva i sostinguda.

38

40

GARRAF ORÍGENS A l’hora del vermut podem vestir la taula amb la selecció de productes del Celler Díaz; no només el vermut, per bé que aquest és el producte estel·lar.

26

GARRAF INDICADORS BAIXA L'ATUR I CREIX LA CONTRACTACIÓ

28

GARRAF INNOVA SAFIDENT, INSTRUMENTS PER A LABORATORIS DENTALS

30

GARRAF REEMPRESA APROFITAR UN NEGOCI QUE JA FUNCIONA

32

GARRAF TURISME CLUBHOUSE27, TURISME SERÈ AL COR DEL GARRAF

36

GASTRONOMIA MARE NOSTRUM, TAULA CLÀSSICA DE SITGES

38

VINS DEL MASSÍS CLOS LENTISCUS, L’ENOENTUSIASME

40

GARRAF ORÍGENS CELLER DÍAZ, A L’HORA DEL VERMUT I PER GAUDIR DE LA VIDA

42

GARRAF CREA LES 9 PORTADES D'ORIGEN GARRAF

VINS DEL MASSÍS De les 29 hectàrees de vinya pròpia, al terme de Sant Pere de Ribes, surten els prodigis de Clos Lentiscus.

77


GARRAF CREA

DAVID RICART, pensar i dissenyar en català “El meu trajecte comença a casa, amb la mare i el pare. Ells, d'origen de pescadors i pagesos, sempre han mantingut i m'han traspassat sensibilitats artístiques. Malauradament, com totes les famílies humils, la vida els hi va presentar altres tasques professionals menys desitjades. La meva mare, la Sílvia, sempre ha volgut ser dissenyadora de moda, i en té molta traça. El meu pare, en Ramon, tot i haver feinejat gairebé tota la vida a la Pirelli, va trobar el temps per fer petites exposicions locals de pintura a l'oli. Gràcies a ells, que van ajuntar estalvis, vaig accedir al grau universitari en disseny. I aquí va començar la història d'un provincià més a Barcelona.”

L’experimentació material i el codi lliure Ara va més per lliure; a cavall entre el grafisme i la recerca artística. És resident al Centre de les Arts Lliures i les seves pràctiques s'apropen més a les arts visuals que al disseny gràfic 88

(entès de forma convencional). “Si m'he especialitzat en alguna cosa és en l'experimentació material. Valoro el procés i l'artesania com una forma de resistència anticapitalista i procuro integrar el codi lliure en les meves pràctiques.” El disseny com a eina d’acció política Pel que fa als seus clients, Ricart reconeix que pensa en català i que, per tant, dissenya en català. Aquest fet redueix força l’abast de la clientela. “És important mantenir-se seriosos en aquest punt. No només amb la llengua, també amb el tipus d'imatges i missatges que es mostren. El disseny és una eina d'acció política i els meus clients també ho entenen així.”

Jordi Nin

Ho diu en David Ricart, l’autor del disseny de la coberta d’aquesta edició de l’Origen Garraf. També ens explica que el primer estudi seriós en el què va treballar va ser amb el dissenyador vilafranquí Joanji, a qui considera el seu mestre més rellevant en l'ofici de les arts gràfiques. Després va entrar a formar part com a soci de la cooperativa l'Apòstrof. “Amb elles hem cultivat diverses campanyes per institucions, col·lectius i projectes socials. Me'n guardo la manera de fer. Quan els valors principals d'un projecte passen per l'assemblearisme, les cures i l'autogestió, la feina es torna més vivible i ara no ho sabria fer d'una altra manera.”

Els condicionants de les xarxes socials Pel que fa al moment que viu el seu sector, en David pensa que les persones dissenyadores tenen perfils molt variats i que cadascú ho viu molt a la seva manera. “Ara, la gent està molt bolcada a les xarxes socials i una gran part d'aquest ofici ha derivat a valorarse exclusivament a través dels likes i els followers. Podríem dir que els que no ens hi exposem gairebé no existim.” Així i tot, el dissenyador vilanoví reconeix que aquesta no és una dificultat exclusiva dels professionals del disseny atès que això mateix passa en altres àmbits, com en el dels mitjans de comunicació. El talent creatiu al Garraf En David Ricart té en compte que el Garraf és una comarca d'on n'han sortit


David Ricart Andreu Tel. 618 748 427 www.davidricartandreu.net davidricartandreu@gmail.com

diverses dibuixants, dissenyadores i artistes rellevants. També s'hi fan alguns festivals i fires culturals que serveixen per compartir, mostrar i aprendre a l'entorn d'aquests oficis. “Així i tot, és important per a la professionalització de l'àmbit un suport més ampli per part de les institucions: aportant equipaments, espais i recursos per fer que el talent es pugui desenvolupar dins la comarca.”

que bona part dels dissenyadors joves hagin de marxar a treballar a fora.

En aquest sentit, el creatiu recorda que a Vilanova i la Geltrú hi tenim una Escola Municipal d'Art i Disseny i que cal evitar

99 9


GARRAF SONA

RUA SUMMER, LA GOSADIA i l’èxit d’un carnaval d’estiu LA RUA SUMMER CARNAVAL ES PRESENTA COM LA FESTA MÉS MULTITUDINÀRIA DE LES RO QUETES. DESPRÉS DE 13 EDICIONS APLEGA MÉS DE 20.000 PERSONES EN ELS 3 DIES QUE OMPLE ELS CARRERS.

La Rua suposa un gran reclam turístic i de lleure per aquest poble de Sant Pere de Ribes. S’ha consolidat amb la desfilada de 30 colles, amb més de 1500 participants, i 11 colles infantils, que ajunten 600 petits. Des de 2010, la Rua Summer ha assolit un creixement del 300%. El 2014 va ser el punt d'inflexió amb l'inici de la Rua Summer Kids i la reina infantil. La novetat de l’edició 2022 és el nou festival de música que s’oferirà diumenge.

10

Aquest Carnaval d'estiu se celebra, des de l'any 2010, durant el segon cap de setmana de juliol i l'acte central consisteix en una Rua de carrosses d'adults que desfilen pels carrers del poble, i que acaben en una festa i ball finals, obert a tothom, tant participants, com públic de totes les edats. Aquesta festa va sorgir de la necessitat d'omplir un buit dins del calendari festiu del poble durant l'estiu. El seu impulsor, Xavi Escardó, va constituir l'associació

RoqueFestes per tal d'engegar aquest projecte que des del primer minut ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Diputació de Barcelona, com també diferents entitats de la població i un seguit d’empreses privades.


Rua Summer 2022 Del 8 al 10 de juliol Les Roquetes | Sant Pere de Ribes

El calendari de festivals de la comarca Amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Agència NODE Garraf va proposar als promotors dels festivals que se celebren a la comarca que s’apleguessin per compartir contactes, proveïdors i models de gestió. A més, Garraf Sona fa promoció turística de la comarca a partir del calendari anual de festivals. www.garrafturisme.cat/cultura/festivals

11 1111


GARRAF ACTUA

L’ESTAQUIROT, 50 anys de titellaires JA SÓN MÉS DE 10.000 ACTUACIONS REALITZADES. UN TOTAL DE 41 MUNTATGES DIFERENTS, QUE VAN DES DELS ESPECTACLES DE CARRER I SALTIMBANQUIS EN ELS SEUS INICIS FINS AL TITELLA DE GUANT. La companyia vilanovina L’Estaquirot va ser fundada l’any 1973 i es dedica sobretot als espectacles dirigits a públic familiar. S’hi barregen la comicitat i l'expressivitat que ofereix el llenguatge d'actors amb la màgia i l'espontaneïtat del llenguatge dels titelles.

12

investigant constantment les tècniques dels titelles, tant en la seva vessant plàstica com expressiva.

La màgia surt de l’idil·li entre el titella i l‘actor. D’aquest binomi surt la força i el ritme, característiques que fan que els espectadors quedin immediatament captivats per les històries que proposa la companyia.

La companyia va crear l'any 1981 el Teatre Ambulant de Titelles, petita carpa amb capacitat per a 130 persones que es va muntar en més de 40 ciutats de l'Estat -fins a consolidar-se amb els espectacles d'actors, titelles i objectes manipulats a la vista amb els quals treballa actualment i que l'han portat a participar en un gran nombre de festivals d'Europa i Àsia.

En el decurs d’aquests 50 anys no han parat. La gent de L'Estaquirot ha estat

Actualment, al seu taller de Vilanova i la Geltrú, disposen d'una petita sala

on s'ofereixen sessions adreçades a públic escolar i que poden consistir tant en representacions dels muntatges de la companyia, com en visites guiades en les què es pot veure i entendre el procés de construcció de titelles i escenografies per a la creació dels espectacles. També han creat una sèrie per televisió amb titelles, La cuina dels titelles, amb la col·laboració de TV3 i en un total de 13 capítols. El protagonista d’un conte popular ens presenta una recepta a tot un seguit de personatges que viuen en una cuina.


L’Estaquirot Teatre Carrer de Ca l'Escoda,10 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 933 616 estaquirot@estaquirot.com www.estaquirot.com

Garraf Actua, el catàleg artístic del Garraf L’Agència NODE Garraf promou la interrelació entre les empreses i els professionals de les arts escèniques que resideixen a la comarca. Aquest mateix propòsit s’acompanya amb l’objectiu de promocionar a dins i a fora del Garraf els intèrprets de les arts escèniques. Garraf Actua compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

13 13


GARRAF FILM CLÚSTER

ES PRESENTA LA Sitges Film Office i el nou Sitges Film Land L’activitat de rodatges s’ha multiplicat en els darrers anys a Sitges i al conjunt de la geografia granpenedesenca. A les produccions de llargmetratges, sèries de televisió, publicitat, videoclips, do-cumentals i reportatges fotogràfics ara cal afegir l’interès en les localitzacions del nostre districte per part de les grans plataformes.

localitzacions variades. L’any 2021 hi va haver un rècord de produccions amb 207 i aquest 2022 ja s’han tancat produccions amb les grans plataformes (Netflix, HBO, Sonny i Disney, entre d’altres). A més, es treballa per vincular el sector audiovisual amb els festivals com el Sitges-Festival Internacional

Com a resposta a l’auge d’aquesta activitat i la seva repercussió, Sitges recupera el segell de Film Office i acaba de presentar un nou logotip. Ho ha fet en el marc d’una jornada que ha reunit professionals del sector audiovisual amb l’objectiu de crear sinergies per reforçar el posicionament de Sitges. El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, ha explicat que la nova Sitges Film Office vol facilitar tota l’operativa i les necessitats logístiques per a la producció audiovisual. Per potenciar la marca de Sitges en la indústria de la producció filmogràfica s’ha envolat de nou la Sitges Film Office, que compta amb el suport de Node Film Clúster i la Gran Penedès Film Commission. Pel que fa a les localitzacions, es vol potenciar encara més Sitges com a plató natural, amb un gran ventall de

14

de Cinema Fantàstic de Catalunya i el Festival Sitges Next. Una altra novetat serà el Sitges Film Land, un certamen que s’estrenarà la primera setmana de desembre de 2022 en aquesta població del Garraf. Aquest

festival promou l’exhibició a concurs de produccions audiovisuals que tinguin com a objectiu la promoció de localitzacions d’arreu d’Europa. Per tant, s’hi podran presentar film offices i film comissions europees.


15 15


GARRAF CULTURA

EL RETIRO, ÀNIMA SOCIAL i cultural de Sitges LA SO CIETAT RECREATIVA EL RETIRO COMMEMORA ELS 150 ANYS D’HISTÒRIA I MANTÉ BONA PART DE L’ESPERIT FUNDACIONAL: FOMENTAR L’ACTIVITAT CULTURAL, DIFONDRE I PRESERVAR EL BAGATGE CULTURAL SITGETÀ I AFAVORIR LA INTEGRACIÓ I LA COHESIÓ SO CIAL, ESPECIALMENT DELS INFANTS, ELS JOVES I LA GENT GRAN.

Amb un col·lectiu de 700 membres associats, El Retiro compta amb un repertori d’activitats musicals, tertúlies i xerrades de temàtiques diverses, cursos de formació en idiomes i creixement personal, propostes gastronòmiques i trobades periòdiques. En l’apartat musical hi ha una escola de música amb classes d’instrument, cant i tècnica vocal i una big band; com també la Suburband, la Suburband juvenil i un taller de gòspel. També es fa teatre i ball contemporani. 16

Al llarg de la seva història El Retiro ha rebut premis i reconeixements molt rellevants, com ara el Premi Trinitat Catasús (1984); el Premi Sebastià Gasch (1995); el reconeixement de la Generalitat de Catalunya com a entitat centenària (2006), la Creu de San Jordi (2017) i el reconeixement de l’Acadèmia del Cinema Català com a cinema centenari de Catalunya (2020). La seva vitalitat s’accentua amb l’organització i participació en esdeveniments tan reconeguts internaciona-

lment com el Carnaval, la Festa Major, el Corpus o el Festival Internacional de Cinema de Catalunya. Avui dia, El Retiro disposa d’una sala de cinema i teatre, cafeteria i diversos espais socials, com també un saló d’exposicions en el què s’hi fan tertúlies literàries, un jardí amb servei de bar i un amfiteatre exterior, amb un espai per a pista de ball i espectacles, a més d’altres complements al servei de la vila de Sitges.


Els 150è aniversari s’ha rubricat amb la publicació del llibre El Retiro, 150 anys de vida sitgetana, a càrrec de Jordi Fusté i Roland Sierra. També s’ha preparat una exposició commemorativa.

Societat Recreativa El Retiro C. Àngel Vidal, 17 · Sitges Tel. 938 940 137 www.elretirositges.cat 17 17


GARRAF FORMA

CURSOS I SESSIONS de català del Consorci per a la Normalització Lingüística AMB MÉS DE 30 ANYS D'EXPERIÈNCIA I UNA METOD OLO GIA SÒLIDA I INNOVAD ORA, EL CPNL OFEREIX UNA DIVERSITAT FORMATIVA PER L’APRENENTATGE DEL CATALÀ.

Els cursos poden ser presencials o en línia. Als cursos en modalitat presencial s'hi aprèn llengua oral i escrita en una aula practicant amb els companys del curs i amb el suport del professor. Els cursos en línia proposen un aprenentatge autònom en què l'alumne aprèn a través del guiatge dels plans de treball que s'ofereixen a la plataforma virtual, d'activitats per a la pràctica en l'entorn virtual i del suport d'un professor en línia. També s’ofereixen cursos en modalitat virtual en directe, en els quals 18

s’aprèn llengua oral i escrita per mitjà de la plataforma Teams practicant amb els companys del curs i amb el suport del professor. La majoria de cursos generals són de 45 hores. Els més habituals tenen una durada de 3 o 4 mesos i comporten una dedicació setmanal mínima de 3 a 4 hores. En algunes ocasions s'organitzen cursos intensius, amb una dedicació setmanal mínima de 6 a 15 hores lectives, com els cursos d'estiu.

Els períodes d'inscripció segueixen un calendari estàndard. La inscripció és en línia des del web del CPNL, tant per als cursos presencials com per als cursos en línia. Principalment és en aquests períodes: setembre, per als cursos del primer trimestre; desembre-gener, per als cursos del segon trimestre, i marçabril, per als cursos del tercer trimestre. Per a l'atenció presencial en els centres de normalització lingüística es recomana demanar cita prèvia.


Cursos generals

Formació a mida

n Nivell inicial (A1 del Marc Europeu Comú de Referència) n Nivell bàsic (A2 del MECR) n Nivell elemental (B1 del MECR) n Nivell intermedi (B2 del MECR) n Nivell de suficiència (C1 del MECR) n Nivell superior (C2 del MECR).

n Calendari i horaris n Modalitat presencial o en línia n Sessions a la seu de l’empresa n Informe final de valoració n Certificació i homologació n Formació bonificable

Els certificats dels cursos de final de nivell (bàsic 3, elemental 3, intermedi 3, suficiència 3, superior C2) són equivalents als certificats de coneixements de català de la Secretaria de Política Lingüística (SPL). Cursos especialitzats i sessions formatives Segons les necessitats de les empreses, comerços o altres organitzacions del sector socioeconòmic, es poden organitzar cursos especialitzats i sessions

formatives. En aquest cas, s’adapta la formació a les necessitats formatives detectades. Els cursos especialitzats que es proposen tenen a veure amb sectors professionals, llenguatge d’especialitat, expressió oral, expressió escrita... Pel que fa a les sessions formatives, el repertori conté convencions gràfiques, llenguatge inclusiu i no sexista, novetats i canvis en la gramàtica i

l’ortografia de l’IEC, recursos lingüístics en línia...

Consorci per a la Normalització Lingüística CNL de l’Alt Penedès i el Garraf penedesgarraf@cpnl.cat Tel. 938 906 179 www.cpnl.cat/xarxa/cnlaltpenedes

19 19


GARRAF · NÀUTICA

NENES I NENS D’UCRAÏNA fan esports aquàtics a la platja de Ribes Roges de Vilanova L'ASSO CIACIÓ SUPERAND O EN COL·LABORACIÓ AMB EL COL·LECTIU “VILANOVA AMB REFUGIATS” VA DUR A TERME UNA ACTIVITAT SOLIDÀRIA A LA PLATJA DE RIBES RO GES AMB FAMÍLIES UCRAÏNESES QUE VIUEN A LA VILA, DESPRÉS D'HAVER FUGIT DE LA GUERRA DEL SEU PAÍS.

Gairebé 40 nens i nenes van gaudir d'un dia de platja de la mà de voluntaris i voluntàries de SUPerando. Van practicar esports a la platja i paddle surf a la mar. Convivència i solidaritat Una autèntica experiència per a tothom. En aquest sentit, el president i cofundador de l’associació SUPerando, Víctor Alias, va manifestar amb alegria que “va ser un matí de germanor i ple de rialles”. I 42 voluntaris i voluntàries varen fer possible que nens i nenes 20

d’Ucraïna fruïissin de la mar. Paral·lelament, es van organitzar activitats i jocs a la sorra per als que necessitaven una mica de descans d’aigua. L’activitat va comptar amb la col·laboració del Mercat Central de Vilanova i la botiga Frooty de Barcelona que van portar fruita perquè tots tinguessin forces durant la jornada. Més de 100 persones entre nens i nenes, familiars i voluntariat van omplir la platja de Ribes Roges de somriures, en una jornada emocionant, en la què la convivència i la solidaritat han estat protagonistes. Alias va afegir: “Aquesta ha estat una mostra de com podem aconseguir una societat més justa i solidària, remant tots plegats”.

Jornada que ben segur es tornarà a repetir més endavant, amb activitats aquàtiques, somriures i molt d’escalf per a les nenes, els nens i els familiars que han hagut de fugir d’Ucraïna. Fomentar la inclusió amb la pràctica d’esports aquàtics SUPerando és una associació sense ànim de lucre fundada en 2015 que fomenta la inclusió a través de la pràctica d'esports aquàtics, principalment SUP i Surf. La seva missió és fomentar la inclusió de les persones amb necessitats especials o en situació de vulnerabilitat a través de la pràctica d'esports aquàtics. Els membres de SUPerando són uns


apassionats de l'esport i de les persones, la visió de les quals és que la diversitat sigui integrada de manera natural per tal d’arribar a parlar de convivència i no d'inclusió. És un model basat íntegrament en el voluntariat en què durant sis anys han aconseguit les xifres següents: 231 Voluntaris 7.563 hores de voluntariat 125 activitats +400 Beneficiaris anuals Accions i reconeixements 2021 • Llançar el primer casal inclusiu amb 12 nens i nenes amb necessitat especials que van gaudir d’activitats aquàtiques, d’oci i esportives • Col·laborar amb l’Ajuntament de Vilanova en el programa Dona+, portant a l'aigua a 30 participants en una meravellosa jornada de Surf i SUP • Entrar a formar part de la taula de la Infància de Vilanova • Ser nominats com a col·laboradors de la International Surf Therapy Organization.

• Ser reconeguts com a club oficial adherit a la Federació Catalana de Surf • Participar de manera activa en el Campionat d'Espanya de Surf Adaptat • Formar, desenvolupar i integrar laboralment a una persona amb TEA com a monitora en el casal d'estiu • Establir un conveni de col·laboració amb Fisios Mundi per mesurar l'impacte de les nostres activitats • Expandir geogràficament les nostres activitats amb l'organització d'una jornada de SUP/Surf accessible a Tarragona per a 64 persones amb diversitat d’entre 4 i 64 anys Platja de Ribes Roges Des del 2018, SUPerando té la base principal a la Platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, dins la zona d’àmbit portuari de Ports de la Generalitat,

des d’on s’han anat fent un espai dins d’aquesta vila, col·laborant de forma estreta amb entitats i organitzacions tant de Vilanova com de la comarca del Garraf. Disposar d’una base fixa i estable a Ribes Roges els ha fet fer un salt quantitatiu i qualitatiu, atès que és un entorn perfecte per al desenvolupament de les seves activitats. La situació estratègica de Vilanova i les seves bones comunicacions, permet a l’associació donar servei a un ampli ventall de persones que viuen a l’àrea d’influència de la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

21 21


L’ A LT P E N E D È S C-15

Límits Límit comarcal Límit de Parc Natural

Puig d’en Portes

PARC D’OLÈRDOLA

Turó del Veguer 262 Turó de la Roqueta

Comunicacions Autopista Via preferent Xarxa bàsica Altres carreteres Ferrocarril

Califòrnia

les Palmeres Pla de les Palmeres

Castell de Castellet

el Montgròs 358

C-1

el Mirad de Sitge

C-15

C-15z

Pla de Jorba

PARC DEL FOIX

Castellet Pantà de Foix

Mas ca

Vora-sitges

la Muntanya del Mar

Ruta enoturística

Vila fra n

les Amèri

les Cases del Xum

Turó de les Tres Partions

Pista

Simbologia

Canyelles

Puig de l’Àliga 465

Carretera comarcal

“Carretera del Vi”

Riera de

Penya de l’Escofet 448

BV-2117

San de

Informació Nucli urbà d’interès

la Talaia 279

BV-2115

de Riu

Museu Església, ermita Castell en ruïnes

el Quinto 170

ix

Fo

Fita dels Tres Termes

Castell Espai natural Port esportiu

el Mas Perers

el Mas d’en Puig

Masia d’en Cabanyes C-31

el Mas Trader

Vi

el Corral d’en Coma

Observatori

Fo ix

Puig de Tiula 220

de Riu

Centre de meditació

les Roquet el M d’en Barri de Mar

el Mas d’en Milà la Collada

C-32

larga

Platja L

nova de Vila el Prat Platja d ersol elles Platja Ib larga de Cub Platja L

ta e la Mo Platja d t Pere de San

avines

e les G

Platja d

e Platja dlines les Sa

e Platja dRoges Ribes ’Adarró Platja d República i as e la Platja d de Sant Gerv Platja ’Aiguadolç Platja d

C-31

e el Far d Platja dristòfol Sant C

Ribes Roges

Cubelles

la Gavina

Vilan

la Geltrú

BV-2115

Golf

Puig

el Mas Xicarro

Platja apte per gossos

22

C-15

el Mas d’en Ricard

Rocacrespa

Activitats nàutiques

el Mas Tapet

BV-2112

la Torre del Veguer

C-32

Espai natur Colls-Mira

VILAN I LA G

Port de Vilanova i la Geltrú


Rocallisa 344

Penya Lledó la Llaureda

Can Surià

BV-2111

Les Colines

Olivella

Puig del Montnàs 255 rell

Fo nd o

Can Milà

PA R C D E L G A RRA F Puig d’en Borregaire 284

Querol do de Fon

Serr at d e Can Pere - Pineda Parc

iques

Can Lloses

dor es

E L

nt Pere Ribes

Puig d’en Carbonell 277

Penya del Duc 214

Mare de Déu del Vinyet

el Castellot 239

Vallcarca

Montgavina Aiguadolç Port de Sitges

la Falconera 130

Punta de Vallbona

Port Esportiu de la Ginesta

Garraf Port de Garraf

les Penyes Roges

la Ferrosa

Port Industrial de Vallcarca

el Gat

ral dels alpeix

Llevantina

Penya del Llamp

Cala d

Punta de les Coves Punta Grossa

gata e la Fra era Platja d Rib la e ona Platja d e Bassa Rod Platja d l o y n e l’Esta Platja d ra Xica e la Rie Platja d a rr e la Ba Platja d mar s e Terra nquine Platja d e les A Platja d

tes Mas n Serra

almins à Platja B Sebasti e Sant Platja d

Rocamar

C-32

orisca

noveta

C-246

el Rat-penat

C-31

Sitges

el Poal

Cala M

Santa Bàrbara

Pic de Martell

les Botigues

Quintmar

Vallpineda

Pla dels Senyals

Campdàsens

Rie ra

Turó del Mig 320

Turó Tancat

Turó de Llacsi 367

Pujol d’en Pei 243

a Vallca r c de

C-32

Can Macià

Pujol Gran 290

Puig de l’Olla 426

(Centre d’interpretació del Parc Natural)

Puig Sabataire 465

Puig de Mata-rodona 409

G A R R A F

el Mas Alba

ll ipo eR d rra Se la Pleta

Vallgrassa (Centre Experimental de les Arts)

Massís de Garraf

Penya Riscla 308

la Sivina 275

Puig Servós 414

les Lle nti es

la Creu del Morsell 267

Jafre

15B

gmoltó

Plana Novella

Puig del Llamp

Roca del Bisbe 272

Pujol dels Sumidors 284

EL BAIX L L O B R E G AT

les Piques Can Grau

ou lR de

BV-2111

s Mestre

Puig de la Mola 535

Castell Vell d’Olivella

NOVA GELTRÚ

0

2,5 km

2323 23


Junts Cultivem el Benestar OBRIM TOTS ELS DIES de 10 h a 20:30 h (DIUMENGES I FESTIUS INCLOSOS)

FLORS

JARDINERIA

ANIMALS

DECORACIÓ

Jardiland a Cubelles

Carretera C-31, Km 148,4 08880 – Cubelles (Barcelona) 24 Tel.: 93 895 25 29

www.jardiland.es


25 25


GARRAF INDICADORS

IMPORTANT BAIXADA de l'atur i notable augment de la contractació EL MES DE MAIG DE 2022 HA REPORTAT LES MILLORS XIFRES DELS DARRERS 9 MESOS EN RELACIÓ AMB L’ATUR I LA CONTRACTACIÓ A L’ALT PENEDÈS I EL GARRAF. El Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat l’informe amb les dades del mercat de treball corresponents al mes de maig, que deixen dades molt positives en relació amb la recuperació de l’economia i el sistema productiu a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf.

26

L’atur va registrar a l’Alt Penedès un descens del 4,5%, que ha deixat la taxa d’atur en el 9,7%, quatre dècimes menys que a l’abril, i un total de 4.868 persones desocupades, la millor xifra en un any. La caiguda intermensual més important s’ha donat al sector de l’agricultura, amb més d’un 18%, seguit de la construcció (-6%). El retrocés de l’atur també s’ha evidenciat amb força a totes les franges d’edat.

La contractació, per la seva banda, va experimentar un augment en relació al mes anterior del 40,1%, amb 3.688 formalitzacions; un 40% dels quals van ser contractes indefinits. Els serveis van concentrar gairebé la meitat d’aquests contractes (48,4%), seguit de la indústria amb un 32%. Esdevé aquest el millor resultat intermensual en els darrers 12 mesos, amb un miler de contractes més que a l’abril.


Al Garraf l’atur també va caure al voltant del 4,5%, establint un total de 7.576 persones desocupades i una taxa que al maig va baixar mig punt fins a assolir l’11,7%; és la millor dada intermensual en els darrers nou mesos. L’agricultura i la indústria han estat els dos sectors on més s’ha notat aquesta disminució de l’atur. Pel que fa a les franges d’edat,

baixa especialment entre els menors de 25 anys (-12,7%).

el millor balanç intermensual des del mes de setembre de l’any passat.

La contractació per la seva banda va augmentar més d’un 22%, amb un total de 3.230 contractes de treball signats al maig. Com és habitual, el sector serveis ha impulsat aquesta dinamització amb més del 87% dels contractes. Aquest és

Podeu consultar tota la informació i estadístiques a la secció Banc de Dades Socioeconòmiques del web de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Continua a la pàgina següent

27 27


GARRAF · INNOVA

SAFIDENT fabrica instruments per a laboratoris dentals Safident C. del Maestrat, 6 08880 Cubelles www.swiss-ds.com carles@swiss-ds.com Tel. 629 503 890 Contacte: Carles Cornadó

Swiss DS Safident és una empresa especialitzada en productes i instruments per al sector protèsic-dental. En la seva fabricació concentren les millors tècniques i els materials més avançats.

lucionen a partir del diàleg continuat amb els professionals usuaris. Des del polígon Les Salines, el 95% de la producció s’exporta a diferents països, sobretot als Estats Units i Canadà.

Aquesta és una companyia originàriament suïssa i, des de 2012, amb seu a Cubelles. Està reconeguda en el seu sector per l’excel·lent qualitat i els alts valors de compromís, que els ha portat a ser tot un referent des de fa més de 40 anys. Alguns dels seus productes permeten ser personalitzats al desig del professional, per la seva comoditat i la millor atenció i tracte possible.

Un repertori de prestigi El catàleg d’instruments conté escultors de ceràmica, cera i composite; eines d’obturació i bisellat i espàtules. Pel que fa als consumibles, és proveïdora de Gnathojust quadrant, PPO (verd, vermell, blau), anells de colors i netejadors de llengua. Tant o més característica és la gamma especial en la què destaquen el Golden Ruler, l’Spirgi Nalli 30 Compas, els protectors de galta i pròtesis, els mesuradors d’oclusió i els dosificadors de pols.

La producció de l’instrumental es fa a partir de dissenys propis que evo-

28


29 29


GARRAF · REEMPRESA

PER QUÈ OBRIR UN NEGOCI nou, si en podem aprofitar un que ja funciona? Reempresa ha aconseguit donar continuïtat a una altra empresa de la comarca, concretament a Vilanova i la Geltrú. Els propietaris el Frederic i l’Emilia, del Willy Vins Celler, situat al carrer Llibertat 6, s’han jubilat i han cedit el testimoni a dos emprenedors, la Clàudia i el Dídac, que buscaven complir el seu somni de treballar per a ells mateixos. Són professionals del sector i els hi ha encaixat la filosofia i l’encant d’aquest local. Tot i així, li han volgut donar el seu toc personal, per fer-se

més seu el projecte. Han realitzat unes petites reformes per adequar el local, fent-lo més acollidor i actual, han ampliat la carta de tapes casolanes, torrades i plats elaborats i, a més, ho acompanyen amb bons vins i cava. Els felicitem i els hi desitgem molta sort. Reempresa és un nou model d’emprenedoria que s’ha posat en marxa a diferents països i que té com a objectiu principal establir els mecanismes pels quals un nou emprenedor pren el relleu en la gestió d’una empresa ja existent, tot adquirint-la en la seva totalitat per continuar l’activitat. S’estima que la persona que reemprèn un negoci s’estalvia els primers 3 o 4 anys, que són els més durs. Pel que fa a l’empresari que cedeix l’empresa, li suposa l’estalvi dels costos vinculats al seu tancament, i alhora rendibilitza una trajectòria aconseguida al llarg dels anys.

30

Al Garraf, l’Agència NODE NODE Garraf, Agència de Desenvolupament, com a centre d’atenció de Reempresa, posa a disposició dels usuaris un mercat transparent, format per empresaris que cedeixen el seu negoci i emprenedors que busquen un negoci per emprendre, un assessorament personalitzat i gratuït i les eines necessàries per dur a terme amb èxit, la cessió empresarial. Les nostres xifres. Hem atès a 165 cedents i 200 reemprenedors interessats en adquirir algun negoci. S’han realitzat fins a 93 processos de negociació i s’han aconseguit 56 casos d’èxit.

Reempresa al Garraf Contacte: Yolanda Vallès yolanda.valles@nodegarraf.cat Tel. 938 100 722


3131 31


GARRAF TURISME

CLUBHOUSE27, turisme serè al cor del Garraf TOT VA COMENÇAR L’ANY 2007 DE LA MÀ DE TIMOTHY HAUPLER I ALEKSANDRA TRAMPUS. DES DE LLAVORS EL PROJECTE HA ANAT CREIXENT DE MANERA PRO GRESSIVA I SOSTINGUDA.

Avui dia, ClubHouse27 compta amb tres masies i una àmplia oferta de serveis de turisme per a particulars i empreses. La ubicació privilegiada de les seves instal·lacions permet oferir una rica i diversificada oferta turística que pot anar des de gaudir i inspirar-se en el paisatge de Sant Pere de Ribes i els voltants fins a realitzar visites i tasts en els cellers, tant al mateix municipi com a les comarques vitivinícoles del Penedès, el Montsant i el Priorat. 32

La rellotgeria del ClubHouse27 Aleksandra Trampus dirigeix un equip en el què cal tenir en compte la Rut Morales, com a responsable de reserves, i la Daniela Fuentes, encarregada d’operatives d’esdeveniments i serveis de manteniment. Elles donen corda tots els dies a un seguit d’activitats que es centren en el lloguer de vacances i els esdeveniments privats, corporatius i retirs. I tot va com un rellotge.

Singularitats amb flaires del Garraf Disposen de tres allotjaments: Cal Mingo, amb capacitat per a 18 hostes; Masia Pairal, per a 24 hostes, i Can Parés, també per a 24 persones. Cadascuna d’aquestes masies té una singularitat. Tot i que les tres es troben ubicades en plena naturalesa, en el cor del Garraf, aporten història i arquitectura de la època; gairebé totes daten del segle XV en endavant. El toc final


per aquestes precioses masies el posen totes les persones que hi treballen ja que desenvolupen la seva feina amb gran passió i dedicació perquè sigui el més acollidor possible, tot respectant el medi ambient. Avançar cap a la sostenibilitat Tot està en evolució perquè cada detall és objecte de mirament i no hi ha descans quan es tracta de millorar les prestacions. La mateixa masia de Can

Parès, per exemple, es troba en fase de desenvolupament amb la intenció de transformar-la en un habitatge autosuficient. De fet, aquest equipament ja està adherit a la Carta Europea de Turisme Sostenible, mentre que la Masia Pairal ha assolit el certificat Biosphere.

ClubHouse27 Urbanització Torre del Veguer s/n 08810 Sant Pere de Ribes Tel. 647 233 512 | 676 833 011 A/e: info@villassitges.com | hello@clubhouse27.com www.clubhouse27.com Clubhouse27 Clubhouse27 | Villasitges

33 3335 35


GARRAF GASTRONÒMIC

MARE NOSTRUM, taula clàssica de Sitges

MARE NOSTRUM Passeig de la Ribera, 60-62 · Sitges Tel. 938 943 393 info@restaurantmarenostrum.com www.restaurantmarenostrum.com Horaris: De dilluns a divendres, de 13h a 16h Dissabtes i diumenges, de 13h a 16h30

La nissaga Orobitg La família Martí va arribar a Sitges l’any 1950. En Josep Martí Orobitg i la seva dona, la Conxita, van obrir el restaurant. En aquells primers anys, el “boom” del turisme no havia començat i els seus clients eren principalment famílies de Barcelona. La cuina francesa era el seu referent; l’especialitat eren els flamejats preparats a sala, com el filet Diana, el llobarro al fonoll o les crêpes Suzette. Més tard va arribar la segona generació, amb en Polin i després en Josep. Es van fer càrrec de l’establiment tot passant a fer una cuina mediterrània i de proximitat, que és la que es manté avui en dia. Va ser al 2020 quan la tercera generació, amb la Carol Martí, filla d'en Polin, va assumir la direcció. Pel que fa a la trajectòria del restaurant, Carol ens diu que al llarg dels anys el públic també ha anat variant i que no es treballava igual al 1950, quan l’avi va iniciar l’activitat, ni tampoc al 1970 -quan el turisme de masses va començar a venir a Sitges. Una situació de primera per a una clientela d’aquí d’allà El Mare Nostrum està situat davant del passeig de la Ribera de Sitges i disposa d’una àmplia terrassa. El disseny de l’interior és clàssic i les parets estan decorades amb pintures i ceràmiques d’autors locals. Crida l’atenció un cub restaurat que ens recorda el comerç del raïm i l’oli de finals del s XIX.

36

Carol Martí explica que “ens visiten clients d’arreu del món. Sitges és una destinació turística i, a més, la proximitat amb Barcelona i Vilafranca fa que la gent de comarca també ens visiti.”

Els atractius d’una carta excel·lent La carta del Mare Nostrum ha anat evolucionant cap a una cuina més mediterrània, amb productes frescos, particularment, el peix i el marisc, les verdures


i alguna carn. Pel que fa als productes de proximitat, són molt preuades les gambes de Vilanova i els canyuts o musclos del Delta; sempre segons la disponibilitat del mercat. “El nostre plat estrella és la paella de marisc, un plat d’origen valencià del segle XV. Nosaltres farà uns 40 anys que l’estem preparant. L’arròs de temporada és el melós de gamba vermella, cuinat i servit en cassola de fang.” El restaurant ha hagut d’adaptar-se a la demanda, tot i que ha sabut mantenir plats de cuina catalana tradicionals, com el xató, els musclos a la marinera, l’arròs melós de galeres, els calamars a la romana, el rossejat de fideus acompanyat d’allioli... “La idea de mantenir

aquest plats és la de preservar la nostra identitat dins d’un món cada vegada més globalitzat.” El celler del Mare Nostrum Componen la carta de vins i escumosos, un bon repertori del Massís del Garraf i del conjunt de la DO Penedès, com també hi trobem propostes del Priorat i Costers del Segre i denominacions espanyoles com Rueda i Ribera del Duero. També hi trobareu insígnies del segell Corpinnat. Recentment han vingut a enriquir la varietat del celler productes provinents de França, Alemanya i Estats Units. “Hem intentat que la nostra selec-

ció sigui variada i arribi a maridar bé amb els nostres plats.” A l’hora de les postres Un bon àpat mereix una cloenda igualment memorable. Al Mare Nostrum les postres tenen protagonisme, com també el té l’acompanyament del vi dolç com la Malvasia de Sitges de l’Hospital de Sant Joan Baptista.

37 37


VINS DEL MASSÍS DEL GARRAF

CLOS LENTISCUS, l’enoentusiasme DE LES 29 HECTÀREES DE VINYA PRÒPIA, AL TERME DE SANT PERE DE RIBES, SURTEN ELS PRODIGIS DE CLOS LENTISCUS. Malvasia de Sitges, sumoll, samsó, xarel·lo, cartoixà vermell i muskat alex són les varietats que componen el mosaic vitícola d’aquest celler del Massís del Garraf. Com la majoria d’aquests elaboradors, al darrere hi ha molta història i una nissaga perseverant; en aquest cas, des del 1939, la família Avinyó. Sota el segell Côte de Barcelona, proposen un repertori de fins a 26 cuvées, amb un tiratge anual de 32.000 ampolles, de les què s’exporten el 30%. En Manel Aviñó, l’homenot que gestiona el negoci i cada pam de vinya, no dubta a singularitzar els seus productes com a biodinàmics i naturals. La genuïnitat es pot intuir en cadascuna de les arrels i en la seva capacitat de sorprendre. Un wow en cada ampolla! Podeu trucar per demanar visita a les instal·lacions, que també s’ho val. Més que enoturisme, això va d’enoentusiasme!

CLOS LENTISCUS Director i enòleg Manel Aviñó Adreça: Masia Can Ramon Camí del Montgrós 08810 Sant Pere de Ribes Telèfon: 667 517 659 finca_canramon@yahoo.es

38


39 39


GARRAF · ORÍGENS

CELLER DÍAZ, a l’hora del vermut i per gaudir de la vida Des de 2016 es fan el seu vermut i la seva qualitat ja és proverbial. És molt fàcil que us el recomanin a qualsevol vermuteria d’aquesta i d’altres rodalies, com ara del País Basc i la Comunitat Valenciana.

com és el cas del dibuixant de còmics Jorge Fornes, que va fer l’etiqueta del Maladona, i també en Quim, que tenia un restaurant a Sitges, va estudiar Belles Arts i va dissenyar l’etiqueta dels Cala Morisca.

Miguel Díaz, el responsable del negoci ens diu que “com totes les fàbriques petites, aquest és un mercat complicat perquè no podem arribar a tots, perquè som petits i per qüestió de preu, però continuem treballant per crear nous productes per gaudir de la vida.”

El vermut també ha estat el pretext per posar al mercat una línia d’aperitius, les Sitges Xips, i una gamma de conserves del segell Miguel Díaz amb la què ja es poden degustar escopinyes al natural i musclos en escabetx. S’ha reblat la proposta vermutera amb la salsa d'aperitiu, també marca de la casa.

El Celler Díaz és un elaborador de vermuts que ha projectat la família en la seva antiga casa del Poble Sec, a Sitges. Sembla ser que són el cinquè fabricant de vermuts a la història de Sitges. Avui elaboren amb macabeu i amb malvasia de Sitges. “Segons l'arxiu històric, som els primers en fer vermut amb malvasia de Sitges i d’aquí surten els negres Cap de Grills i el Maladona”, ens diu l’artífex. A més, les etiquetes estan fetes per artistes que viuen a la comarca del Garraf,

40

“La nostra empresa busca la proximitat del producte i treballar amb les empreses del costat sempre que es pugui. Si no trobem aquests productes a la vora els busquem pels voltants, tot procurant aquesta sinergia de negocis de km 0, que aquesta és la nostra filosofia.” Això no es quedarà així. Des del Celler Díaz continuen treballant per ampliar la diversitat de productes, augmentar la seva capacitat i assolir noves fites amb

la intenció posada en el sector de l’hostaleria però també en el client final.

CELLER DÍAZ Tel. 646 064 414 www.cellerdiaz.com


A L’HORA DEL VERMUT PODEM VESTIR LA TAULA AMB LA SELECCIÓ DE PRODUCTES DEL CELLER DÍAZ; NO NOMÉS EL VERMUT, PER BÉ QUE AQUEST ÉS EL PRODUCTE ESTEL·LAR.

41 41


GARRAF · CREA

Les 9 edicions d'Origen Garraf amb dissenyadors d'aquí

Raúl Ramos, Pink Morro

Lluís Garcia Ribes

Jordi Corella, ADN Studio

Vinyet Paretas, Mavi Disseny

David D'Eboli

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Mireia Bertran, Artrivity

a

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

pl Af! Dolors López, Yellotee

Ou Estudi

David RicartLa teva nova casa al costat del mar. Tria entre 3 promocions amb la qualitat d´AEDAS Homes.

Nisart Sitges

Oficina de vendes Panarea i Patmos: Carrer Pere Jacas 31, Vilanova i la Geltrú. Oficina de vendes Nisart: Carrer Mestre Manel Torrens 21, Sitges.