Origen Garraf 7

Page 1ENTORN ECONÒMIC DE LA COMARCA DEL GARRAF

p. 1 COBERTA Il·lustració de la dissenyadora Dolors López

p. 10 GARRAF SONA El Feel Chill, a Olivella

Desembre 2021 ED. 7

p. 36 GARRAF GASTRONÒMIC Fragata, a Sitges


4


PÒRTIC

UN NOU REVÉS La notícia del tancament de la factoria Mahle de Vilanova i la Geltrú suposa un nou episodi pel que fa a la pèrdua de teixit industrial a la nostra comarca. Per endavant, cal donar suport a les famílies agreujades com també a les empreses proveïdores que patiran una afectació severa. Hem de fer molt més, però. D’una banda, hem d’actuar de manera pal·liativa i respondre a les necessitats immediates. De manera conjunta, hem d’esmerçar tota mena de gestions perquè el buit que ens deixa la multinacional alemanya pugui omplir-se amb una alternativa de continuïtat. Això es pot fer des del mateix territori i cal instar perquè també es faci des del Govern del país. No ho vulguem donar per perdut i fem el possible per reaccionar. D’una altra, hem d’orquestrar tots els agents disponibles per interpretar la partitura del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica que acabem d’aprovar aquesta mateixa tardor. La planificació és l’assignatura ineludible d’aquesta comarca si volem recuperar el terreny perdut i projectar un futur més encoratjador. Hem de construir un entorn estimulant per a l’activitat transformadora. Tenim les condicions adequades.

Una agència de desenvolupament econòmic, com és NODE Garraf, que ha demostrat solvència i capacitat de realització i que ja es té en compte com a referent per part d’altres comarques de Catalunya, hauria de rebre un major suport i ser dotada de més recursos per assumir un encàrrec tan majúscul com ho seria refer l’economia productiva a partir de la retenció i atracció d’inversions i iniciatives.

Rosa Huguet Presidenta de NODE Garraf

L’Agència és una eina que està a l’abast de les administracions locals i els agents socials i econòmics, però també dels professionals i les empreses. Quan acaba de complir 11 anys des de la seva posada en marxa, avui es pot dir que s’ha guanyat la consideració d’unes i altres. Ha demostrat que mereix la confiança per pilotar bona part dels reptes als què ha de fer front el Garraf. Tanquem un any en el què havíem posat moltes esperances i que, amb la pandèmia enmig, no ens ha ajudat gaire. Cal esperar que puguem fer cau i net i emprendre un 2022 amb una conjunció d’efectes més favorables per a la nostra societat; sobretot pel que fa a la salut de les persones i l’estabilitat de les famílies i les empreses.

5 5


14

5

PÒRTIC UN NOU REVÉS

8

GARRAF CREA YELLOWTEE, UNA MANERA DE FER AIXÍ DE FÀCIL

10

GARRAF SONA EL FEEL CHILL, UN FESTIVAL AL NUCLI ANTIC D’OLIVELLA

12

GARRAF FORMA A VILANOVA, L’ESCOLA I CONSERVATORI MUNICIPAL DE MÚSICA

14

GARRAF NATURA CAVALLS LLIURES AL PARC DEL GARRAF

16

GARRAF ORIGINAL LA FONT DEL DIABLE, CERVESA ARTESANA DEL “TERROIR”

18

GARRAF INDICADORS EL GARRAF, UNA DE LES COMARQUES MÉS COMPETITIVES DE CATALUNYA

21

GARRAF REEMPRESA REEMPRESA DISTINGEIX EL DINAMISME DE NODE GARRAF

22

MAPA DELS POLÍGONS DEL GARRAF

La coberta de la revista és una realització de Dolors López, de l'estudi de disseny Yellowtee. L'autora proposa una al·legoria gràfica a la flora del Garraf, com a targeta de presentació d'una comarca amb moltes singularitats.

Redacció i edició: Agència de Desenvolupament NODE Garraf

GARRAF NATURA La Fundació Miranda, un projecte sense ànim de lucre, fa més de 12 anys que treballa pel rescat i recuperació de cavalls que viuen situacions difícils.

16

Av. Cubelles, 88 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 938 100 722 www.nodegarraf.cat

Impremta: Papyrus Amb el suport de

6

GARRAF ORIGINAL El 2009 va sortir al mercat la primera cervesa elaborada amb el segell La Font del Diable. Avui la filosofia és la mateixa: no filtrar, no pasteuritzar i utilitzar matèries primeres de qualitat.


SUMARI

30

28

GARRAF INNOVA A l’avantguarda de la indústria 4.0, KUKA és líder mundial en el subministrament d’instal·lacions de producció en la indústria de l’automòbil.

GARRAF VELA INCLUSIVA Els esportistes amb capacitats diverses del CN Vilanova es beneficien d'una formació adaptada i inclusiva.

40

24 28

GARRAF INNOVA KUKA, SOLUCIONS D’AUTOMATITZACIÓ INTEL·LIGENT

30

GARRAF VELA INCLUSIVA CLUB NÀUTIC VILANOVA

32

GARRAF NÀUTICA INCLUSIVA “SINGULARS”, ROC ROI

34

GARRAF · AQUÀTICA INCLUSIVA FOMENTAR LA INCLUSIÓ, AMB ESPORTS AQUÀTICS

36

GARRAF GASTRONÒMIC FRAGATA, LA DE SITGES PER BANDERA

38

VINS DEL MASSÍS VINS DE FORESTA, UN SAVI PER CONÈIXER

40

GARRAF TURISME CÀMPING SITGES, FAMILIAR, COM ELS DE TOTA LA VIDA

38

VINS DEL MASSÍS Us presentem un celler encara desconegut per la majoria però molt reconegut per aquelles que ja han tingut el privilegi de descobrir els seus vins i escumosos. En sentirem a parlar molt i molt bé de Foresta.

GARRAF | ALT PENEDÈS LES 1ES JORNADES D'ECONOMIA DE L’ALT PENEDÈS I EL GARRAF

GARRAF TURISME Aquest és un establiment que aviat farà 70 anys i que ha sobreviscut a les adversitats dels cicles econòmics i de les inclemències.

77


GARRAF CREA

YELLOWTEE, una manera de fer així de fàcil

El primer estudi en el qual va treballar com a dissenyadora gràfica va ser ADN Studio, de 1992 fins al 2002, quan va formar part de l’equip de disseny de Toyland, una multinacional dedicada a la creació i disseny de joguines amb marques com Goula, Constructo o jocs Diset. Del 2003 al 2011 va treballar a l’agència Publicom a Vilanova i la Geltrú com a coordinadora del departament creatiu.

A principis del 2012 va obrir Yellowtee. Estudi Gràfic, a Sitges. Dolors ens diu: “L’any vinent celebraré el 10è aniversari. Han sigut deu anys intensos.” Senzillament conceptual Des de Yellowtee es treballa en projectes d’identitat, editorial, difusió, exposicions, packaging, etc. per a petites, mitjanes empreses i multinacionals, així com institucions públiques i museus. “La meva feina es basa en dissenys senzills i conceptuals, sempre tenint molta cura en els detalls. Intento donar un tracte molt proper al client i superviso el projecte de principi a fi. Treballo sempre amb bons professionals dins del món de la fotografia, la producció, el disseny web o l’interiorisme, tot el necessari per oferir un treball adaptat

a les necessitats, objectius i valors de cada empresa.” L’idil·li del disseny amb la cultura Tot i que Dolors López treballa en projectes gràfics per a empreses d’àmbits molt diferents, i, per tant, els projectes també ho són, darrerament s’està especialitzant en projectes culturals, disseny gràfic per a exposicions, disseny d’imatge per a festivals culturals, imatges corporatives per a museus, catàlegs per artistes, etc. “Aquest tipus de projectes m’aporten molt personalment, perquè només el fet tenir contacte directe amb els artistes fa que entris en el seu món i et contagiïs de la seva sensibilitat i creativitat.”

Foto: Víctor Kenzo

Una trajectòria en tres paràgrafs Després de finalitzar els seus estudis a l’escola EMAID de Vilanova i la Geltrú, Dolors López va fer pràctiques a l’estudi d’Albert Majoral a Barcelona on principalment es dissenyaven els col·leccionables per a l’editorial Planeta.

Jordi Nin

88


YELLOWTEE C. Sant Benet, 34 · local 08870 · Sitges Tel. 937 680 077 629 792 470 info@yellowtee.es www.yellowtee.es

Com a mostra, molts botons Quan se li proposa a la nostra dissenyadora que recordi aquelles realitzacions que més l’hagin satisfet, no se n’està d’escriure una llista encapçalada pel primer projecte de l’estudi Yellowtee: la imatge corporativa per al Restaurant Mercedes de Barcelona. També ens parla del disseny de les imatges per a la Festa del Corpus de Sitges i totes les peces gràfiques, com ara programes, cartells, banderoles, tòtems i diplomes; la gràfica per al Sitgestiu, el festival de música, cultura i experiències organitzat pel Consorci de Museus de Sitges; la campanya de Sitges Eix Comercial per a la promoció dels dos eixos comercials de Sitges; el logotip per a l’escola de música de Sitges; la imatge gràfica per a l’espectacle “Córdoba, la luz de las Culturas, Espectáculo de agua, luz y sonido en el Alcázar”; la imatge gràfica del Restaurant L’Estrella de Sitges i moltes d’altres que han consolidat la seva expertesa. Finalment, Dolors reconeix que “un dels projectes en el què estic treballant actualment i que em fa especial il·lusió és la imatge de la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges, a partir d’un logotip que amb el pas dels anys ha perdut la seva forma original.” El mester del disseny gràfic “Quan jo vaig començar en la professió la figura del dissenyador gràfic era molt

poc coneguda. Sempre havia d’explicar en què consistia la meva feina. Ara és una professió molt més coneguda i reconeguda. De les escoles estan surtin noves generacions de dissenyadors amb un nivell molt alt i amb un gran coneixement de les noves tecnologies aplicades al disseny. Constantment apareixen noves plataformes, nous suports amb els quals s’ha d’aplicar el disseny; és un aprenentatge continu. Per contra, crec que seguim tenint els problemes de sempre, com ara l’intrusisme o la poca valoració, que de vegades, tenen els clients de la nostra feina.” Dissenyar al Garraf Dolors ens explica que el Garraf sempre ha sigut una comarca molt prolífica en artistes i creatius. Avui a la comarca hi ha molts dissenyadors i molt bons. “El fet de tenir una escola d’art a Vilanova i la Geltú i la proximitat amb Barcelona, on hi ha molt bones escoles, crec que ha influït en el fet que molta gent s’hagi decantat per aquesta professió. Al Garraf tenim indústria, tenim moltes empreses en el sector del turisme i tenim molta oferta cultural.” L’artífex de Yellowtee ens diu que totes aquestes empreses necessiten la feina d’un dissenyador gràfic per a donar-se a conèixer i donar a conèixer els seus productes o serveis. “Tot i que tinc clients de fora de la comarca i també d’arreu de Catalunya, la majoria es troben a la comarca del Garraf.” 99 9


GARRAF SONA

EL FEEL CHILL, un festival al nucli antic d’Olivella DES DE 2016, FEEL CHILL EXPERIENCE REUNEIX CADA ANY AL NUCLI ANTIC D'OLIVELLA UNA PROPOSTA MOLT SINGULAR, ENFO CADA A UN PÚBLIC FAMILIAR, AMANTS DE LA NATURA, LA MÚSICA I LA SALUT.

Per la seva cabina han passat Djs de renom, com Pedro Blàzquez i la Isabel Díaz, de Radiofreqüències, de Rne-R4; la sitgetana Nuria Scarp; la sempre sorprenent Matiquechua i J.Louis i Jonathan Tena, reconeguts Djs de l'escena eivissenca Sobre l'escenari del directe hem gaudit de les actuacions de Wagner Pá o la banda de jazz de Jordi Blanch, la Blue Station.

10

Els organitzadors del Fell Chill ens expliquen que han hagut de cancel·lar les edicions de 2020 i 2021 de resultes de la pandèmia, “encara que estem produint un document visual que veurà la llum la primavera del 2022”.

de Julio Ruiz Llorente (Disco Grande / Radio 3) com una de les seves bandes preferides del 2021.

Per a la pròxima edició, els dies 18 i 19 de juny de 2022, ja està confirmada la presència de la Cotton Tree Band, capitanejada per l'artista multidisciplinari i gran mestre del patí Hun Deok Lee, que va obtenir el reconeixement

Feel Chill Experience també proposa la realització de tallers de ioga amb alguns dels millors mestres del Garraf, com Kirana Stover, Vladimir Jandov, Lali Jasjeev Kaur o Pilar Ortilles, descobrir els Banys de Bosc, amb la Isabel Verda-

guer, o participar en tallers de natura, conferències i experiències que tenen com a objectiu millorar l'estat anímic i vital dels participants. Per la zona de restauració i sempre amb ofertes saludables han passat des de campaments berebers a guanyador del concurs Joc de Cartes de TV3, així com les millors cerveses artesanes del país.


Feel Chill Experience www.feelchillexperience. com @feelchillexperience Feel Chill Experience

11 1111


GARRAF FORMA

A VILANOVA, L’ESCOLA I Conservatori Municipal de Música AMB SEU A VILANOVA I LA GELTRÚ, AQUESTA ÉS UNA INSTITUCIÓ QUE AVIAT COMPLIRÀ MIG SEGLE DE VIDA. TOT I AIXÒ, LA FIGURA DEL MESTRE MONTSERRAT, QUE D ONA NOM AL CENTRE, VA PLANTAR LA LLAVOR DE L’ESCOLA L’ANY 1936, AL CASTELL DE LA GELTRÚ.

Al 2009 el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya va autoritzar la creació del Conservatori de Grau Professional de Música, amb efectes des de l’inici del curs 2009-2010 i amb una capacitat màxima de 180 places.

12

L’any 2010 es va iniciar la construcció de l’Auditori Eduard Toldrà, annex a l’Escola i Conservatori, aconseguint així un conjunt d’equipaments per a la ciutat dedicats íntegrament a l’estudi i el gaudi de la música.

Com a conservatori, reuneix una oferta d’ensenyaments professionals. Com a escola, el ventall docent va des de tallers per a nadons, cursos de sensibilització, nivells elemental i mitjà, música activa i conjunts.


Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat Carrer de l’Escorxador, 4 Vilanova i la Geltrú www.vilanova.cat/ecmusica Tel. 938 142 572

El seu director, Daniel Gil, ens explica que “s’ofereix una àmplia oferta educativa per a tots els públics, tant enfocades al gaudi de la música com a la professionalització dels alumnes per poder fer les proves d’accés als estudis superiors.” 13 13


GARRAF NATURA

CAVALLS LLIURES al Parc del Garraf LA FUNDACIÓ MIRANDA, UN PROJECTE SENSE ÀNIM DE LUCRE, FA MÉS DE 12 ANYS QUE TREBALLA PEL RESCAT I RECUPERACIÓ DE CAVALLS QUE VIUEN SITUACIONS DIFÍCILS (MALTRACTAMENT, ISOLAMENT O ABAND ONAMENT) AMB LA VOLUNTAT D’OFERIR-LOS UNA VIDA DIGNA.

La Fundació Miranda proposa un model de rescat i recuperació de cavalls, basat en la seva etologia i no en la seva humanització. Faciliten la seva vida en ramat i llibertat en grans espais naturals. Els acompanyen en el procés de tornar a ser éssers lliures, sans i segurs i de recuperar el seu equilibri i salut física, emocional i mental, en contacte amb l'entorn natural i amb el grup de cavalls. Al Garraf es pasturen més de 1.000 hectàrees entre el territori del Parc a Olivella i propietats privades de Can Ràfols dels Caus, Família Camps i Xavier 14

Ribes. És un ampli territori d'estepa mediterrània i bosc on els cavalls fan una bona gestió del sotabosc, de la biodiversitat i prevenció d'incendis, alhora que es nodreixen prop del mar. La Fundació té seu a l'Ermita de Sant Pau de Sant Pere de Ribes. A més, té altres seus al Pla de l'Orri, al Berguedà, i a Arsèguel, a l'Alt Urgell. A la Reserva de Boumort pasturen els cavalls Takhi (przewalski) que van ser rescatats per la fundació ara fa quatre anys.

La transhumància, una pràctica ancestral recuperada i considerada Patrimoni Cultural per la UE. La Fundació Miranda ha tornat a la vida la transhumància com a experiència per a les a persones i com a pràctica que genera valor al territori. En col·laboració amb entitats com l'Associació del CRM o Garraf Coopera, han recuperat antics camins, dreceres i itineraris perduts que connecten poblacions i muntanyes. El pas dels cavalls els manté oberts. Actualment fan diversos trajectes: la transhumància de Camins de Sal, que va


FUNDACIÓ MIRANDA www.fundaciomiranda.org

del Pla de l'Orri fins a l'Alt Urgell, amb opció de creuar el Cadí, i la del Camí Ramader de Marina, que va del Pirineu al mar.

ara retirs i treball sistèmic. Actualment està treballant en donar forma a una metodologia pròpia, fruit del treball i l'expertesa que dóna el temps.

Si voleu descobrir com viuen els cavalls lliures de la Fundació Miranda en la magnífica seu del Parc del Garraf, visiteu el web.

El cavall lliure contribueix a la societat amb una gran tasca social La fundació proposa activitats educatives i formatives per acompanyar les persones en els seus processos de vida des d'un enfocament sistèmic, vivencial i creatiu. Parlem de persones amb diversitat funcional, persones en règim intern, centres de menors, persones que han patit abusos, persones refugiades, infants en cases d'acolliment i persones amb TEA (Trastorns de l'Espectre Autista), entre d’altres. La Fundació ha dissenyat i proposa experiències sanadores amb cavalls, com

15 15


GARRAF ORIGINAL

LA FONT DEL DIABLE, cervesa artesana del “terroir”

EL 2009 VA SORTIR AL MERCAT LA PRIMERA CERVESA ELABORADA AMB EL SEGELL LA FONT DEL DIABLE. DES DE LLAVORS HAN PASSAT MOLTES COSES PERÒ LA SEVA FILOSOFIA ÉS LA MATEIXA: NO FILTRAR, NO PASTEURITZAR I UTILITZAR MATÈRIES PRIMERES DE QUALITAT. Amb epicentre a Vilanova i la Geltrú, La Font del Diable és l’expressió de la cervesa de km 0 perquè també els seus ingredients són de proximitat. Treballen amb llúpols nacionals en la majoria de les cerveses i a més fan servir, en segons quins productes, afegits d’origen local, com ara raïm i most. Els seus artífexs expliquen que “creem en el concepte del “terroir”; els gustos, les aromes i les sensaciones són una 16

manera d’expressar el nostre territori”. També els seus clients són de proximitat, perquè ells només volen vendre a prop. En el seu catecisme tenen en compte que el viatge d’una cervesa, un vi, un formatge o qualsevol altre producte “viu” es reflecteix en la manera que arriba al client final. Per això s’estimen més que sigui la gent d’aquí mateix la que gaudeixi de les millors propietats de les cerveses que elaboren.

Pel que fa a l’auge de la cervesa artesana, ens diuen que cada dia hi ha més consumidors als què els resulta més atractiu un producte artesà i de qualitat. “El més important és que no estem parlant d’una moda. Ho hem dit des del primer dia, fins i tot quan semblava que només era un boom. Quan tastes un producte de qualitat és molt difícil canviar de vorera.”


LA FONT DEL DIABLE Vilanova i la Geltrú Tel. 675 512 390 www.lafontdeldiable.blogspot.com lafontdeldiable@gmail.com @lafontdeldiable

17 17


GARRAF INDICADORS

EL GARRAF, UNA DE LES comarques més competitives de Catalunya LA 17A EDICIÓ DE L’ÍNDEX FEGP DE COMPETITIVITAT I SOSTENIBILITAT COMARCAL S’HA PRESENTAT UN ANY I MIG DESPRÉS DE LA DECLARACIÓ DE L’ESTAT D’ALARMA. SUPERADA LA MAJOR INCERTESA ES COMENÇA A ALBIRAR UNA CERTA MILLORA DELS INDICAD ORS I LES EXPECTATIVES. TAMBÉ ES COMENCEN A IDENTIFICAR ALGUNS DELS IMPACTES MÉS GREUS I ELS CANVIS MÉS PROFUNDS QUE HA DEIXAT LA PANDÈMIA SOBRE LA NOSTRA SO CIETAT.

La pandèmia ha representat un revulsiu per a la millora competitiva de les comarques catalanes, registrant-se millores en la majoria de les dimensions i indicadors L’esgotament del cicle econòmic de recuperació va comportar que durant el 2019 la gran majoria de comarques catalanes experimentessin un important retrocés dels respectius nivells de competitivitat i sostenibilitat. Durant el 2020 s’ha recuperat la tendència positiva, situant la variació mitjana de l’Índex de Competitivitat i Sostenibilitat en 0,7 punts, davant dels -1,1 del 2019. Enguany, 30 de les 42 comarques han millorat el seu Índex, cinc s’han estancat i set han retrocedit. És remarcable el fet que tant les millores com les pèrdues de competitivitat de major magnitud s’han registrat entre les comarques situades a la cua de la classificació. La covid-19 ha tingut impactes sense precedents en àmbits tan diversos com l’economia, la mobilitat, el medi ambient o els hàbits de consum. Alguns d’aquests canvis són temporals, de manera que tendiran a retornar progressivament a la situació prèvia a l’expansió de la pandèmia. D’altres, en canvi, seran de caràcter permanent 18

i generaran canvis a llarg termini que poden acabar modificant les actuals regles del joc. El Garraf hauria de repensar el seu model de desenvolupament El 2020 ha tornat a situar al Garraf a la 9a posició perduda durant el 2019. L’increment de 0,8 punts de l’Índex de Competitivitat i Sostenibilitat ha fet que la comarca es mantingués per sobre del Baix Camp, el seu competidor més directe, i que s’acostés al Maresme, que actualment ocupa el 8è lloc de la classificació. Amb aquesta novena posició la comarca torna a la seva millor classificació, assolida per primera vegada al 2015, consolidant-se com una de les comarques més competitives. Com s’ha apuntat en edicions anteriors, l’actual model de desenvolupament urbà que està seguint la comarca està generant una creixent especialització residencial en baixa densitat que té greus conseqüències tant sobre el medi ambient com sobre el teixit social i productiu del Garraf. La competència entre els usos productius i residencials per l’escàs espai disponible està comportant l’encariment del preu i, per tant, dificultant l’arribada i el sorgiment d’activitat econòmica, que no genera

rendes del sòl tan elevades com les de la construcció d’habitatges. La construcció d’habitatges està, doncs, consumint un dels recursos més escassos de la comarca, sense un retorn adequat a mitjà i llarg termini. Cal que el Garraf repensi el seu model de desenvolupament, preservant espais per a l’activitat econòmica. Això permetria acollir nova activitat econòmica capaç de generar oportunitats laborals i reduir els actuals nivells de desocupació que pateix la comarca. També cal posar en marxa mesures innovadores per reduir els consums d’aigua i energia i la generació de residus de les urbanitzacions, així com plans de mobilitat que garanteixin l’accessibilitat a tota la població reduint la dependència del vehicle privat. Un altre aspecte cabdal és el del seguiment dels estudis post-obligatoris per part del jovent. El baix nivell actual de matriculació als estudis d’especialització pot acabar generant desequilibris importants en els propers anys. Cal revisar l’oferta i la demanda formativa actual per tal d’incentivar a les persones joves a seguir cursant estudis superiors.


Finalment, cal impulsar l’autoocupació com a mesura alternativa a l’atur per determinats col·lectius, així com reforçar l’atracció i l’impuls a la creació de noves iniciatives empresarials intensives en coneixement i tecnologia que dotin a la comarca d’un entorn productiu competitiu. Per a que això sigui possible el Garraf compta amb una població amb un elevat nivell formatiu que actualment depèn dels mercats laborals d’altres comarques. D’una altra manera seria possible retenir aquesta població que actualment entra i surt de la comarca diàriament. L’Informe FEGP de Conjuntura Econòmica rep el suport de la Diputació de Barcelona mitjançant l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf.

19 19


20


GARRAF · REEMPRESA

REEMPRESA DISTINGEIX el dinamisme de NODE Garraf A LA FIRA DE BARCELONA I EN EL MARC DEL CERTAMEN BIZ BARCELONA, EL PRO GRAMA REEMPRESA VA CONVO CAR REPRESENTANTS DELS 35 CENTRES LO CALS DE LA PROVÍNCIA I, DE LA MÀ DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA, VA FER PRO CLAMACIÓ I LLIURAMENT DE LA 5A EDICIÓ DELS PREMIS ANUALS.

L'Agència NODE Garraf va ser reconeguda amb el primer premi com a entitat que va assolir l'any passat, en plena pandèmia, el major nombre de casos d'èxit; és a dir, situacions en les què s'aconsegueix la continuïtat d'un negoci que passa d'un propietari o cedent a un nou emprenedor o emprenedora. Aquest premi revalida l'obtingut també per l'Agència en la 3a edició, l'any 2018. La presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet, va recollir el guardó al costat de la representant de Reempresa Garraf, Yolanda Vallés, i la responsable de l'àrea d'Empresa de NODE, Judit Garrido. En aquesta mateixa edició el segon premi va recaure ex aequo en 4 ens locals, els ajuntaments de Castelldefels, Sabadell, Santa Perpètua i Vic. L'acte va ser presidit per Eva Menor, diputada de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, i Oriol Alba, com a secretari general de la patronal Cecot.

Si després de llegir aquest article t’animes a reemprendre un negoci contacta amb nosaltres al tel. 938 101 274 o envia un correu electrònic a yolanda.valles@nodegarraf.cat. T’ajudarem i t’acompanyarem de forma gratuïta durant tot el procés de compravenda. 21 21


Polígons del Garraf www.poligonsgarraf.cat CANYELLES P. I. Carretera

CUBELLES P. I. Les Salines

SANT PERE DE RIBES P. I. Vilanoveta P. I. Variant C-31 P. Tecnològic Can Puig

SITGES

P.I. Les Prüelles - Mas Alba P.I. Vallcarca

VILANOVA

P.I. La Plana P.I. Masia Notari P.I. Sínia Marquès P.I. La Pastera P.I. Masia Barreres P.I. Santa Magdalena P.I. Roquetes P.I. La Bòbila P.I. Sínia Vaques

22


2323 23


GARRAF | ALT PENEDÈS

LES 1es JORNADES D'ECONOMIA de l’Alt Penedès i el Garraf remouen el tren orbital • ELS 17.500 DESPLAÇAMENTS DIARIS ENTRE LES DUES COMARQUES SÓN UNA RAÓ DE PES PER ACTIVAR EL VELL I ANHELAT PROJECTE • EL DIRECTOR GENERAL DE L’ATM AVANÇA DURANT LES JORNADES EL FINAL DE LES CORONES TARIFÀRIES “MÉS D’HORA QUE TARD”

Les Cambres de l'Alt Penedès i el Garraf, de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, i l'Agència de Desenvolupament NODE Garraf van organitzar la primera edició d'un cicle anual de jornades que analitzarà i debatrà les realitats econòmiques i empresarials de les dues comarques. Es tracta de fer propostes concretes que siguin plausibles per propiciar una millora de la competitivitat de l'espai Garraf / Alt Penedès, fent que aquesta geografia binomial sigui més atractiva i retentiva d'iniciatives, talent i inversions. Aquesta primera edició de les Jornades d’Economia de l’Alt Penedès i el Garraf es va fer a la Fassina de Can Guineu, a 24

Sant Sadurní d'Anoia, i es va centrar en els serveis de transport i les infraestructures viàries que tenen afectació a la mobilitat entre les dues comarques i entre aquestes i l'entorn metropolità. A la sessió de dimecres hi va haver una de les aportacions més significatives de les jornades, a càrrec d'Alícia Casart, directora d'Estudis d'Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, qui va posar sobre la taula la xifra de 17.500 desplaçaments diaris entre l'Alt Penedès i el Garraf. "Amb aquests nivells de transport s'ha de parlar del tren. Un servei d'autobús és important però no pot suplir la capacitat d'un transport ferroviari", va exposar. També va posar en context la vella reivindicació del tren orbital, en el sentit que "cal trencar amb la radialitat amb

centre a Barcelona, s'han de potenciar les relacions transversals del territori. La construcció de la línia orbital en trams té tot el sentit però s'ha de posar en valor el tram Vilafranca-Vilanova, precisament pel seu volum de mobilitat", va concloure Casart. La ponència marc, a càrrec del professor Josep Oliver Alonso, va ser una anàlisi més global de la situació econòmica després de la pandèmia. Segons l'economista, la crisi ha deixat cinc herències, l'augment dels preus, la situació del mercat de treball, el retard de l'aplicació dels Next Generation, la recuperació parcial de l'activitat econòmica i l'endeutament del sector privat "fins a nivells mai vistos fins ara", va precisar.


Carme Poveda, directora d'Anàlisi econòmica del Gabinet d'Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, va dir que les dues comarques estan ben posicionades per aprofitar les oportunitats que deixa la crisi, com podria ser la relocalització d'empreses deguda la proximitat amb els ports i aeroports. Ara bé, cal disposar de treballadors qualificats: "no és acceptable que les empreses no trobin personal amb una taxa d'atur superior al 10%" va reblar. David Moreno, consultor d'Actíva Prospect, va fer una lectura del moment econòmic de les dues comarques. Quant al Garraf, cal indicar les seves debilitats respecte a la sostenibilitat social i mediambiental, la disponibilitat de sòl per la seva activitat econòmica. Pel que fa a l'Alt Penedès creu que li manca esperit emprenedor i dinamisme empresarial i recursos per l'educació. La segona sessió va deixar un altre dels grans titulars de les jornades. Pere Torres, director general de l'Autoritat del Transport Metropolità, va explicar que una gran aposta serà tota la digitalització dels bitllets integrant tots els operadors, "el que permetrà acabar amb les corones tarifàries, per aplicar

criteris de distància i freqüència", va avançar el director general, sense voler aventurar-se en calendaris. Torres també va reconèixer que "mai podrem dissenyar un sistema que tingui un nivell baix de saturació en hores punta. Caldria gestionar una reforma horària per evitar la concentració de desplaçaments en determinades hores". Joan Comas, director de Coral Transports, des d'una òptica professional logística va demanar el foment de la incorporació dels joves al transport estimulant la titulació i formació. Aurora Carbonell, presidenta de l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, va exposar que aquesta entitat és líder en la implantació de serveis de transport a demanda i que un bon pas seria l'aplicació del transport flexible per donar un servei públic eficient, a mida a cada territori "allà on el transport públic és deficitari o difícil d'implantar".

Des del punt de vista universitari i sociosanitari, van intervenir Marisa Zaragozá, directora del campus de la UPC, i Jordi Cuyàs, president del Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf, que van demanar una millora del transport públic per atendre la demanda d'estudiants i pacients del territori. En aquesta segona jornada també va tenir lloc una taula de debat amb la participació de Francesc Rica, secretari general de la UGT a l'Anoia, l'Alt Penedès i el Garraf, Josep Maria Romero, secretari general de les CCOO al Baix Llobregat, l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf, Àngel Font, president de la Cambra del Garraf i Ramon Giró, president de la Cambra de l'Alt Penedès. Rosa Huguet, presidenta de l'Agència NODE Garraf, Antoni Fitó, vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona, Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, a través de videoconferència, i Josep Maria Ribas, alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, van tancar aquestes primeres jornades.

25 25


INFRAESTRUCTURES I SERVEIS DE MOBILITAT PER AFAVORIR EL BINOMI COMARCAL

1es JORNADES D'ECONOMIA de l’Alt Penedès i el Garraf Organitzada per

Amb el suport de

Amb el patrocini de

Empreses col·laboradores

26


El desig més personal i sostenible A AGBAR, seguim compromesos un any més amb el desig A AGBAR, seguim compromesos un any més amb el desig de cuidar les persones i el medi ambient, per fer realitat la de cuidar les persones i el medi ambient, per fer realitat la transformació sostenible i millorar la teva qualitat de vida. transformació sostenible i millorar la teva qualitat de vida. Aquest 2022, seguirem avançant cap a una recuperació Aquest 2022, seguirem avançant cap a una recuperació verda i inclusiva, gràcies a una gestió sostenible de verda i inclusiva, gràcies a una gestió sostenible de l’aigua, l’impuls de l’economia circular i l’aposta social l’aigua, l’impuls de l’economia circular i l’aposta social per no deixar ningú enrere. La nostra vocació és el per no deixar ningú enrere. La nostra vocació és el teu benestar i volem que gaudeixis de la vida amb teu benestar i volem que gaudeixis de la vida amb els teus mentre nosaltres tenim cura del planeta! els teus mentre nosaltres tenim cura del planeta!

agbarclients.cat agbarclients.cat @AGBARclients @AGBARclients

27 27


GARRAF INNOVA

KUKA, SOLUCIONS d’automatització intel·ligent A L’AVANTGUARDA DE LA INDÚSTRIA 4.0, KUKA ÉS LÍDER MUNDIAL EN EL SUBMINISTRAMENT D’INSTAL·LACIONS DE PRODUCCIÓ EN LA INDÚSTRIA DE L’AUTOMÒBIL. ES TRACTA D’UNA COMPANYIA QUE ESTÀ PRESENT ARREU DEL MÓN, AMB UNA FACTURACIÓ D'UNS 2.600 MILIONS D'EUROS I UNS 14.000 EMPLEATS.

Amb capital 100% europeu, l'empresa té la seva seu a Augsburg (Alemanya). Certament, l’origen dels fundadors de KUKA és alemany però les persones fundadores de la filial KUKA Iberia són de la comarca del Garraf. A la seu de KUKA a Vilanova i la Geltrú hi treballen 98 persones. Com un dels principals proveïdors mundials de solucions d'automatització intel·ligents, KUKA ofereix als seus clients tot el que necessiten d'una sola mà: des de robots i cèl·lules fins a sistemes totalment automatitzats i la seva interconnexió en mercats com el de l'automoció, l'electrònica, el metall i el plàstic, els béns de consum, el comerç electrònic i la sanitat. La gamma de productes ofereix solucions d’automatització que s’acoblen a la perfecció i afavoreixen els processos de producció més eficients, des del robot individual fins al concepte d’instal·lació integral, passant per les cel·les especialitzades. Des de KUKA Iberia es gestiona el clúster iberoamericà, que aplega Espanya, Portugal i Llatinoamèrica.

28


KUKA Iberia S.A.U C. del Bages s/n Pol. Ind. Torrent La Pastera Vilanova i la Geltrú www.kuka.com comercial@kukarob.es Tel. 938 142 353

2929 29


GARRAF · VELA INCLUSIVA

VELA INCLUSIVA I ESPORT BLAU, al Club Nàutic Vilanova EL CLUB NÀUTIC VILANOVA (CNV) I L'ASSO CIACIÓ JUNTS EN ACCIÓ DES DEL 2014 DESENVOLUPEN UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ QUE CONSISTEIX EN EL FET QUE ELS ESPORTISTES AMB CAPACITATS DIVERSES D'AQUESTA ENTITAT ES BENEFICIEN DE LA FORMACIÓ I PRÀCTICA DE L'ACTIVITAT DE VELA DE FORMA ADAPTADA I INCLUSIVA.

de persones, amb diverses expectatives i objectius vitals. De fet, fa quinze anys que el Club Nàutic Vilanova participa del programa Vela Inclusiva, de l'Àrea de Vela Social de la Federació Catalana de Vela, que persegueix la fita de garantir la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, l’entitat treballa perquè, cada vegada més, hi hagi tècnics especialitzats en matèria de Vela Inclusiva i perquè les instal·lacions i les embarcacions estiguin adaptades i siguin accessibles per a tots els col·lectius.

El Club ha format un equip de vela anomenat Club Nàutic Vilanova/Junts en Acció amb regatistes de l’entitat amb la finalitat de participar en entrenaments i competicions oficials que, entre d'altres, són les organitzades per la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Special Olympics i la Federació Catalana de Vela. Els objectius d'aquesta col·laboració són els de millorar la qualitat de vida dels joves amb diversitat funcional, incorporant les activitats nàutiques i esportives al seu temps d'oci, amb què 30

podran adquirir un estil de vida actiu i saludable. El programa pretén aconseguir que els joves puguin dur a terme activitat física en grups convencionals i en un entorn normalitzat i inclusiu. A través del conveni també es promou la idea d'organitzar activitats físiques en grups d'infants i joves i formar a les persones amb capacitats diverses en l'activitat nàutica adaptada, tant des d'un vessant inclusiu com específic. D'altra banda, però, la formació també s'estén al professorat, entrenadors i monitores de l'Escola de Vela del Club que han après a tractar diferents tipus

Aquest conveni entre el Club Nàutic Vilanova i l'Associació Junts en Acció està més que justificat des de l'argument que l'esport contribueix a l'equilibri personal i anímic de totes aquelles persones que en practiquen, més enllà de les seves capacitats físiques i mentals. Jaume Ballbé, president del Club, comenta que "precisament navegar és una de les millors maneres de desenvolupar-les. Les sensacions de llibertat, la relació amb la natura i fer exercici en un medi com el mar fan de les activitats nàutiques una via clara per millorar la qualitat de vida d'aquestes persones". Per la seva part, Blanca Peribáñez, presidenta de l'Associació Junts en Acció, reconeix que "des de l'Escola de Vela del Club s'ofereix la possibilitat de fomentar la pràctica regular d'aquest esport a persones amb capacitats diverses, com un instrument que desen-


volupa valors tals com el compromís, la superació i l'autoconfiança, ajudant així a la inclusió social de la persona i el seu arrelament al territori". Precisament l’Escola de Vela del Club Nàutic Vilanova és una de les més dinàmiques del litoral català. Per ella hi passen al voltant de 1.800 alumnes cada any, en bona part gràcies al programa Esport Blau, una iniciativa de la Secretaria General de l’Esport i canalitzada a través de la Federació Catalana de Vela. En aquest projecte, el Club hi participa des dels seus inicis en 2017. Pretén posar en contacte els diferents clubs i escoles de vela amb els centres escolars del llarg del litoral català i fer que alumnes de cinquè o sisè de primària puguin potenciar la formació i la cultura de mar mitjançant l’esport de la vela en les modalitats de vela lleugera col·lectiva i vela lleugera doble i individual i n’adquireixin els seus valors. L’Esport Blau és l’equivalent l’Esport Blanc Escolar que ja fa anys que s’està duent a terme en els centres escolars de municipis del Pirineu i Prepirineu, més conegut popularment com la ‘Setmana Blanca’. El projecte busca impulsar la iniciació i el coneixement dels esports de mar en l’entorn nàutic i marí entre la població infantil, especialment en les comarques costaneres. Un altre objectiu d’aquesta iniciativa és educar mitjançant l’esport a treballar en equip,

respectar el medi, divertir-se i conèixer les nostres aigües amb la complicitat dels mestres i dels tècnics d’esport. Finalment, el projecte vol assolir l’autonomia dels navegants, garantint un nivell adient de navegació. El programa combina educació i esport i proposa una activitat de formació poliesportiva en esports de mar i medi marí, en el marc curricular de l’àrea d’Educació Física i amb un tractament interdisciplinari. Els continguts del programa se centren en uns estàndards del Sistema d’Ensenyament Unificat. Aquests es basen en tres nivells: Bàsic, Mitjà i Avançat. A més, inclou un nivell

comú que té conceptes iguals a les 5 disciplines: la Vela Lleugera, el Windsurf, el Kitesurf, el Patí de Vela i el Creuer. A part d’aquest programa la Vela Escolar també es completa amb el conveni amb l’Institut Baix-a-mar de Vilanova i la Geltrú, perquè els alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO de l’institut vilanoví es formen a l’Escola de Vela del Club Nàutic Vilanova durant l’horari lectiu com a assignatura d’educació física. A part, el CNV també fa activitats puntuals per diversos centres escolars d’arreu de Catalunya.

31 31


GARRAF · NÀUTICA INCLUSIVA

“Singulars”, Roc Roi RO C ROI ÉS UNA EMPRESA D’ACTIVITATS NÀUTIQUES, A PART DE LES DE RIU I LA NEU, QUE FORMA PART DE L’ÀMBIT DE PORTS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA I TÉ LA BASE NÀUTICA UBICADA A LA ZONA DE SERVEI DEL PORT DE VILANOVA I LA GELTRÚ, A LA PLATJA DE RIBES RO GES, I LES SEVES OFICINES I LA BOTIGA A UNS ESCASSOS 100 METRES.

El compromís amb l’acció social i la professionalització del teixit esportiu són dos dels puntals de l’empresa que desenvolupa incansablement amb diverses iniciatives i projectes conjunts. Una de les línies a què destina els seus esforços és el projecte “Singulars”. Aquest projecte s’acull al conveni creat amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i l’Institut Municipal d’Ensenyament i Treball (IMET) de Vilanova, on a través de recursos públics es dona servei d’integració social a un segment de població comprès entre 16 i 29 anys, mancat de pla acadèmic en curs i en una ocupació laboral de com a màxim mitja jornada. Un dels objectius principals del projecte “Singulars” és oferir una alternativa professional directa als seus participants, orientant el seu futur immediat en la pràctica d’activitats nàutiques com 32 32

ara la vela lleugera, el caiac de mar, el pàdel surf i altres activitats de platja en casals nàutics i també per a empreses.

persones amb necessitats concretes a través de l’activitat física en el medi natural.

Durant tot el procés formatiu els futurs instructors reben coneixement tècnic vinculat a diferent tipologia de client, des d’infants a directius d’empreses, passant per famílies, esportistes i col·lectius amb necessitats especials; a la vegada que s’intensifica la pràctica en diferents condicions meteomarítimes, seguretat i idiomes.

L’horitzó del programa “Singulars” és el d’oferir feina immediata a qui si acull, bé sigui dins l'empresa Roc Roi, així com en altres empreses del sector, necessitades de cos professional competent en les activitats nàutiques de platja. Any rere any, són aquests mateixos alumnes formats en aquesta línia qui van ocupant diferents posicions dins l’empresa, adequades a les seves noves aspiracions i capacitats, desitjant que agafin l’experiència suficient per crear les seves pròpies empreses i ampliar el teixit empresarial de la comarca, així com del país.

Un dels col·lectius amb els quals els alumnes exerciten les seves pràctiques és, per exemple, la Fundació Diagrama, en què naveguen en les diferents modalitats nàutiques amb “menors no acompanyats”. La interacció intercultural que es genera en aquest procés és clau per ampliar la comprensió social i teixir complicitats directes entre altres


33 33


GARRAF · AQUÀTICA INCLUSIVA

FOMENTAR LA INCLUSIÓ, amb la pràctica d’esports aquàtics SUPERAND O ÉS UNA ASSO CIACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE FUNDADA EL 2015 QUE FOMENTA LA INCLUSIÓ A TRAVÉS DE LA PRÀCTICA D'ESPORTS AQUÀTICS, PRINCIPALMENT SUP I SURF.

La nostra missió és fomentar la inclusió de les persones amb necessitats especials i/o en situació de vulnerabilitat a través de la pràctica d'esports aquàtics. Som uns apassionats de l'esport i de les persones, la visió de les quals és que la diversitat sigui integrada de manera natural i arribem a parlar de convivència i no d'inclusió. Després d'un 2020 pràcticament sense activitat, enguany iniciàvem la temporada amb incertesa, però amb la il·lusió de continuar la nostra labor. El repte era majúscul, havíem de recuperar l'activitat a nivells superiors a 2019 i a més cobrir unes expectatives molt altes. Les xifres acumulades amb els quals comencem 2021 eren: 206 Voluntaris

5553 Hores de voluntariat

88 Activitats

+400 Beneficiaris anuals

Avui dia, no podem estar més satisfets. Sense tancar la temporada, no sols hem recuperat l'activitat prepandèmia sinó que l'hem superat amb escreix. Els números així ho testifiquen:

A més d'aquestes xifres, hem aconseguit: n Llançar el primer casal inclusiu amb un èxit aclaparador i pel qual estem valorant com absorbir la demanda que ja tenim per a l'any vinent n Col·laborar amb l’Ajuntament de Vilanova en el programa Dona+, portant a l'aigua a 30 participants en una meravellosa jornada de Surf i SUP n Entrar a formar part de la taula de la Infància de Vilanova n Ser nominats com a col·laboradors de la International Surf Therapy Organization n Ser reconeguts com a club oficial adherit a la Federació Catalana de Surf n Participar de manera activa en el Campionat d'Espanya de Surf Adaptat n Formar, desenvolupar i integrar laboralment a una persona amb TEA com a monitora en el nostre casal d'estiu

Aquest 2021 231 Voluntaris

34

1874 Hores de voluntariat

88 Activitats

+475 Beneficiaris

n Establir un conveni de col·laboració amb Fisios Mundi per mesurar l'impacte de les nostres activitats n Expandir geogràficament les nostres activitats amb l'organització d'una jornada de SUP/Surf accessible a Tarragona per a 64 persones amb diversitat entre els 4 i els 64 anysGARRAF GASTRONÒMIC

FRAGATA, la de Sitges per bandera POT PRESUMIR DE TROBAR-SE EN UN DELS LLO CS MÉS EMBLEMÀTICS DE SITGES, DAVANT DEL MAR I D’UN ESPAI PER A VIANANTS. LA SEVA TERRASSA I L’ESTIL ACURAT DE L’INTERIOR SÓN SIGNES D’IDENTITAT D’AQUESTA FRAGATA.

Tot va començar l’any 1965, als peus de l’església de Sant Bertomeu i Santa Tecla. El pare d’Alberto, l’actual gerent, era en Diego Casanova, un emprenedor de dalt a baix i un apassionat de la gastronomia. El seu propòsit no era altre que aconseguir un restaurant de referència. I tant que ho va aconseguir! Avui dia, s’afegeix un altre motiu d’orgull, com ho és el fet que la tercera generació ja està ocupant llocs de responsabilitat en aquest negoci familiar. L’any 2005 es va fer una reforma integral del local per preparar-lo per a

36

40 anys més. Això és un signe marca de la casa: la vocació de millora constant i l’afany de renovar-se. L’aposta pel producte d’aquí L’Alberto Casanova afirma que, per descomptat, cal apostar pel producte de proximitat. Ens diu que “durant dècades els nostres proveïdors eren tots de la comarca. Lamentablement, en els darrers 20 anys, la globalització i els grans majoristes han provocat una disminució significativa de les barques que feinejaven davant les nostres plat-ges i,

en general, del producte de proximitat.” Afegeix que “entre tots hem de fer un esforç, tant restaurants com consumidors particulars, i donar suport als productes de proximitat, que són excel·lents, i fer que el diner i el treball retorni a la nostra comarca”. L’oferta gastronòmica del Garraf El director de Fragata pensa que el nombre d’establiments d’hostaleria ha crescut exponencialment i molts d’ells aporten un valor afegit rellevant per la seva qualitat i això és bo per a tothom.


En altres casos, però, ha crescut una oferta que no té valor gastronòmic. “La recepta és senzilla: apostar per la qualitat i l’excel·lència en l’hostaleria del Garraf, sens dubte és el que ens aportaria un posicionament millor en el mapa gastronòmic de Catalunya a l’hora que repercutiria en un retorn econòmic molt necessari per a la comarca.” La carta de Fragata L’oferta gastronòmica de Fragata es caracteritza per la seva diversitat però a la seva carta predominen els productes del mar. “En les dues darreres dècades hem evolucionat cap a una carta en la què conviuen plats molt diversos. Cadascun està tractat d’una forma diferent i, a banda d’arrossos i peixos, el comensal hi troba d’altres plats, com ara ceviches, gambes farcides, galtes de vedella, garrí, arròs d’ànec i ceps...” FRAGATA Passeig de la Ribera, 1 Sitges Tel. 938 941 086 www.restaurantefragata.com fragata@restaurantefragata.com

37 37


VINS DEL MASSÍS DEL GARRAF

VINS DE FORESTA, un savi per conèixer US PRESENTEM UN CELLER ENCARA DESCONEGUT PER LA MAJORIA PERÒ MOLT RECONEGUT PER AQUELLES QUE JA HAN TINGUT EL PRIVILEGI DE DESCOBRIR ELS SEUS VINS I ESCUMOSOS. EN SENTIREM A PARLAR MOLT I MOLT BÉ DE FORESTA. Extramurs de les denominacions d’origen En Gerard Maristany ens introdueix a les singularitats d’aquest celler jove. Des de 2012 es dediquen a l’elaboració de vins blancs i negres, joves i amb criança, i també d’escumosos i vi dolç. L’evolució ha estat assossegada però progressiva, sense pressa; han passat de les primeres 1.500 ampolles a un tiratge, l’any 2021, de 20.000 unitats. Amb la marca Foresta, el celler elabora a partir de les varietats xarel·lo, macabeu, viognier, sumoll, marselan, garnatxa, cabernet franc i petit verdot. Tenen 80 ha de vinyes a l’Arboçar, Olivella i rodalies. El projecte només vinifica una petita part d'aquestes vinyes, les dels terrenys més pobres i més pròxims a l'entorn forestal; d'aquí el nom del celler. En Lluís Carsí ens explica que “des de bon començament vam preferir produir fora de la DO Penedès, cosa que ens ha donat la llibertat per defensar les característiques especials del Massís del Garraf, amb els seus terrenys extremadament calcaris, les diferents orientacions respecte el sol, els costers i les terrasses i la influència decisiva de la marinada.” 38

El boca-orella és el millor guardó Entre els seus productes més venuts cal considerar els elaborats a partir del xarel·lo, com ara el Bosc del Calau o el Xarel·lo de criança però les petites produccions de sumoll i marselan i l'ancestral de macabeu solen endur-se la major part dels elogis i estan presents en alguns dels grans restaurants de Barcelona. “Estem molt orgullosos de dir que tota la nostra producció s'ha consumit a Catalunya, i especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona. Pel que tenim entès, és una autèntica raresa en el món del vi català!. En tots aquests anys hem consolidat una base de clients molt important en el nostre quilòmetre zero, i ara que tenim el suport dels consumidors locals ens sentim amb força per a començar a explorar el mercat internacional. La singularitat del projecte comandat per Maristany i Carsí té molt a veure amb la seva manera d’entendre el sector. “No ens presentem a concursos. El boca-orella és, de moment, el nostre millor aliat.” Les propostes enoturístiques Aquest és un dels seus arguments principals. Disposen de


VINS DE FORESTA Direcció i enologia Lluís Carsí i Gerard Maristany Enoturisme Lluís Carsí Adreces: Carrer de la Font del Cuscó, 16 L’Arboçar www.vinsdeforesta.cat gerard@vinsdeforesta.cat Tel. 600 017 416 @vinsdeforesta

dues ofertes diferenciades. D’una banda, les visites al celler, centrades en els paisatges privilegiats de l’Arboçar i una passejada entre vinyes a peu i també en un vell Land Rover que s’enfila fins a una taula a l’aire lliure, a uns 400 metres sobre el nivell del mar, des de la què es tenen unes visites esplèndides sobre la plana del Penedès i les ondulacions del Garraf.

L’altra proposta enoturística és la que anomenen barraca entre vinyes. Es tracta d'una experiència innovadora dins el món del turisme sostenible i l'enoturisme. Disposen de tres barraques de pedra inspirades en les construccions de pedra seca tan típiques del mateix paisatge, totes elles integrades en l'entorn. Cada barraca està equipada amb un llit doble, una gerra d'aigua per a la

higiene personal i un WC de tipus sec i 100% biodegradable. L'estada, d'unes vint hores, permet passar la nit entre vinyes (amb l'opció de sopar), esmorzar a trenc d'alba amb productes de gran qualitat i participar en un tast dels vins de Foresta. Aquesta és una iniciativa adherida al compromís Biosphere i a la Ruta del Vi de Penedès Turisme.

39 39


GARRAF TURISME

CÀMPING SITGES, familiar, com els de tota la vida AQUEST ÉS UN ESTABLIMENT QUE AVIAT FARÀ 70 ANYS I QUE HA SOBREVISCUT A LES ADVERSITATS DELS CICLES ECONÒMICS I A LES INCLEMÈNCIES. I AQUÍ ESTÀ, AMB 12 TREBALLAD ORS QUE CONTRIBUEIXEN A LA GESTIÓ I EL MANTENIMENT DE LES PARCEL·LES I ELS BUNGALOWS QUE ES TROBEN AL RECINTE, FINS A COMPLETAR UNA CAPACITAT DE 200 PLACES. El Càmping Sitges compta, a més, amb un bar-restaurant, una piscina, una zona infantil i un espai de petanca. És un equipament molt familiar en el què els usuaris, grans i petits, poden gaudir de la natura i la tranquil·litat, com aquells càmpings de tota la vida en els què, amb el pas dels anys, hi transiten vàries generacions d’una mateixa família. A poc més de 2 km del centre de Sitges, al sud del terme municipal, i a uns 700 metres de la zona de platges, aquest càmping es caracteritza per la seva dimensió petita i molt acollidora, on ningú

40

es perd i tothom s’hi troba molt a gust. Un dels projectes en els què treballa la direcció d’aquest establiment és la instal·lació als bungalows de sistemes d’electricitat a partir dels recursos fotovoltaics. A més, es planteja l’adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) dels parcs del Garraf, Olèrdola i Foix. La sostenibilitat i l’orientació a la preservació del medi i les condicions ambientals han fet que el Càmping Sitges

s’acredités amb el certificat Biosphere. A banda, participa en la xarxa comarcal de Punts d’Informació Turística, promoguda per la Diputació de Barcelona a través de l’Agència NODE Garraf.


Càmping Sitges Ctra. 246a, km. 38 Sitges www.campingsitges.com info@campingsitges.com Tel. 938 941 080 camping sitges camping sitges

41 41


POLÍGON INDUSTRIAL SANT PERE MOLANTA · OLÈRDOLA

OFICINES DISPONIBLES

Av. Vilafranca del Penedès, 11a. | P.I. Sant Pere Molanta, 08799 Olèrdola Tel. (+34) 938 923 802 · engind@grupengind.comEl teu expert local en Apple i tecnologia. Sitges es mereixia una botiga així. Finder

Arxiu

Editar

Veure

Anar

Finestra

Ajuda

dj 10 07

100%

dj 10 07

10:07

Activitat

280

3D

280

Vine a veure’ns. T’esperem!

Vine a visitar-nos al Carrer Major, 47 · Sitges

www.INTECAT.com

10:07