Maroltač, maroltovski e-novičnik, april 2024

Page 1

MAROLTAČ

MAROLTOVSKI E-NOVIČNIK

april, 2024

MAROLTAČ april 2024

Razmnoževanje v tiskani ali digitalni obliki strogo zaželeno!

UVODNIK

Dragi vsi! (in s tem mislim čisto vsi;)

V sezoni se bližamo velikemu finalu; čakata nas namreč Območno Maroltovo srečanje Napev Odsev 2024 in letna predstava DIPTIH v Cankarjevem domu. Na Maroltu je že čutiti malo tiste prijetne nervoze, ko si želiš, da bi čim bolje izpeljal vse nastope, kljub temu pa se še vedno najde veliko nasmejanih ljudi, ki zmanjšujejo živčnost pred prihajajočimi izzivi.

To številko Maroltača smo v duhu prihajajočih dogodkov posvetili v prvi vrsti letni predstavi, ter vsemu kar spada zraven! Poleg tega pa smo se s firbčnostjo obrnili na naše bruce in jih prosili, da se nam malo predstavijo, saj tudi njih kmalu pričakuje njihov prvi maroltovski nastop in avdicija za sprejem v srednjo skupino. Želim vam prijetno branje!

Nadja Kranjc, urednica

MAROLTAČ april 2024

urednica

Nadja Kranjc

oblikovanje

Nadja Kranjc

fotografiji na naslovnici in zadnji strani

David Verdel

izdaja

Akademska folklorna skupina France Marolt

ŠOU v Ljubljani, društvo

Dunajska cesta 56

1000 Ljubljana

e-pošta: info@marolt.si

www.marolt.si

afsfrancemarolt

afsfrancemarolt

M2

MAROLT NAPOVEDUJE

16. april 2024

Območno Maroltovo srečanje Napev

Odsev 2024

Španski borci ob 19. uri

18. maj 2024

Letna predstava: Diptih (premiera)

Linhartova dvorana Cankarjevega doma ob 19.30

19. maj 2024

Letna predstava: Diptih (ponovitev)

Linhartova dvorana Cankarjevega doma ob 18. uri

12. in 13. junij 2024

Nastop na podelitvi doktoratov UL Kongresni trg

junij 2024

brucovski nastop

prostori AFS France Marolt (Dunajska cesta 56)

VABLJENI!

M3
foto: Anže Mulec

DIPTIH

Ema Kovač

foto: arhiv AFS France Marolt in Ansambl Lado

76. letna plesna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt z gosti

Letno plesno predstavo ob 76. letnici delovanja

Akademske folklorne skupine France Marolt smo naslovili »Diptih«, po besedi, ki predstavlja umetniško delo sestavljeno iz dveh polovic. V čast 76. obletnice Akademska folklorna skupina France Marolt pripravlja plesno predstavo, ki bo osvetlila vrhunce našega bogatega repertoarja, ki pa ji bomo tokrat dodali še »drugo polovico«.

»Diptih« bo več kot le plesna predstava; bo popotovanje skozi čas, prostor in dve folklorni tradiciji. »Diptih« namreč ustvarja most med slovensko in hrvaško kulturo, saj tokratne plesne predstave ne ustvarjamo sami, temveč smo v goste povabili Ansambl Lado s Hrvaške. Predstava bo tako združila dve folklorni skupini, ki vsaka nasvoj način ohranjata in predstavljata bogato plesnoin glasbeno dediščino svoje države.

Koncert smo si zamislili kot dve polovici, ki sta jih skupini sestavili sami, vendar se ti polovici med seboj prepletata, dopolnjujeta in na koncu združita v skupno celoto. Dogodek bo predstavil dediščino in kreativnost skozi nabor koreografij, ki so bile za skupini ustvarjene skozi desetletja obstoja. Koreografsko se bomo tako sprehodili po izboru nekaterih izjemnih in vedno rado videnih koreografskih in glasbenih del Ansambla Lado, ter najkvalitetnejših in prepoznavnih koreografijah in glasbenih priredbah Akademske folklorne skupine France Marolt.

M4
+

PRI NAS SE DOBI SAMO KUL STVARI��

Če slučajno ne veš kam to zimo s svojim čajem, kakavom ali kuhanim vinom imamo

Maroltovci zate neverjetnorešitev!

Naša čudovita kolekcija ŠALČK ti lahko pomaga rešiti zagato! Z našimi šalčkami boš lahko celo zimo užival v svoji najljubši pijači. AMPAK TO ŠE NI

VSE!! Izbiraš lahko med petimi reees kulskimi motivi na šalčki!

POHITI! Zaloge so omejene;)

Imaš VEDNO preveč stvari in premalo rok? – Zate imamo rešitev!

Z našimi okolju prijaznimi vrečkami boš lahko po svetu hodil lahkih nog, saj boš lahko vse svoje stvari pospravil v vrečko in jih BREZSKRBNO nesel s seboj!

Če si pravi MODNI AS ali pa si kupil našo vrečko in si v zadregi, s čim bi jo kombiniral

KARBREZPANIKE!

Samo zate imamo MAJČKE z enakim motivom! Na voljo so v različnih velikostih za moške in ženske.

POHITI! Zaloge so omejene;)

Vse to in še več najdeš na naši spletni strani www.marolt.si. Če pa si želiš kvaliteto

izdelkov preveriti v živo pridi 18. in 19. maja v Cankarjev dom!

M5

Pozdrav brucev AFS France Marolt

Rebeka Pernat

foto: Rebeka Pernat in Marta Gombač

Pozdravljeni Maroltovci! Poročam v imenu sveže pečenih brucev, ki brusimo svoje peté, da bomo enkrat točno takšni, kot ste vi. Za nami je uradna avdicija in s tem tudi prvi maroltovski preizkus. Avdicije smo uspešno opravili, komisija je izgledala zadovoljno, mi pa veliko bolj sproščeni in po besedah naše Marte tudi veliko boljši kot na vajah dvajset minut poprej. Seveda smo svoj uspeh tudi temu primerno proslavili, s čimer smo začeli pisati zgodbo naše tesnejše povezanosti. Novi obrazi postajajo vse bolj domači, plesni koraki urnejši in roke trdnejše. Na tej točki se mi zdi primerno, da nas malo predstavim.

foto: Rebeka Pernat

Smo majhna skupinica, prihajamo iz različnih generacij, različnih študijskih in strokovnih področij – če kdo od vas kdaj potrebuje restavratorja, kemika, strojnika, arhitekta, farmacevta, oblikovalca, pravnika, strokovnjaka za prehrano, slavista, ustvarjalca iz lesa, ekonomista, filozofa, veste, kje nas najdete. Naše raznolike izkušnje in plesna ter glasbena ozadja pripomorejo k temu, da med nami ne umanjkajo zanimanje, radovednost in gon po znanju. Vsak od nas se je v plesni dvorani pojavil zaradi različnih razlogov, zagotovo pa se rdeče niti vseh naših ambicij stikajo na odličnih referencah in

M6

osebni navdušenosti nad skupino, ki s premikanjem mej ljudske zakladnice navdušuje ob vsakem koraku, vsaki zapeti in zaigrani noti. Način dela, s katerim smo soočeni na vajah, hkrati vzgaja pripadnost skupini in skrbi, da se naša forma in uigranost le stopnjujeta. »Popravi držo, trdne roke, komolci naprej, maroltovski nasmešek« so le nekatere besedne zveze, ki ti zlezejo pod kožo. Preprosto postanejo del obvezne opreme, skupaj s spoznavanjem slovenske turbo folk kulture ob ogrevanju.

Pred nekaj časa sem v študijske namene naletela na napovednik 64. letnega koncerta, v katerem me je pritegnil naslednji stavek: »Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je še vedno vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin.« Kdorkoli se pridruži vašim vrstam postane del najlepše slovenske sestavljanke, ki polni narodno dušo. V imenu vseh brucev lahko trdim, da se v vsakem izmed nas skriva ta prava iskrica, ki nas bo gnala vse do odra in še dlje ter, da je naša glavna želja svoje izkušnje popeljati vse do drugega balkona. Veselimo se skupne rasti, zabavnih žurk in še veliko preplesanih korakov, v ponos foto: Marta Gombač pa nam je, da bo vsak izmed nas prispeval svojo edinstvenost k vaši čudoviti zgodbi. Hvala Ema, da si nas uvedla v naše prve ritme, hvala Marta, da si nas vzela pod svoje okrilje, hvala Tončkini kleti za vse dobrote in hvala za Belo srajco.

M7

NAŠI SPONZORJI

Da lahko vsako leto z veseljem predstavimo svoje delo v Cankarjevem domu in drugod, se moramo zahvaliti tudi našim dolgoletnim sponzorjem, ki nas tako ali drugače podpirajo pri poslanstvu našega društva. Podjetja in organizacije

so le nekatera izmed naših dolgoletnih sponzorjev, ki smo jim za podporo zelo hvaležni.

Če bi nas tudi ti na kakršenkoli način rad podprl ali pa bi se tvoje podjetje rado pridružilo zgoraj naštetim v vlogi sponzorja, nam lahko pišeš na info@marolt.si. Veseli bomo vsake podpore!

M8

DO NASLEDNJE ŠTEVILKE;)

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.