Utemässan i Lappland 2019

Page 1

LYCKSEtsLeEn Gammpla

31 maj till 2 juni

HUND • JAKT • FISKE EVELINA ÅSLUND BÄCK

En av Sveriges hetaste jaktprofiler

EMILIA NILSSON

HUNDUTSTÄLLNINGAR Flera olika klasser

FISKEPOLARNA

Viltkocken gjorde succé i TV4:s Mästerkocken

ROGER BÄCK

Ödemarksjägarn underhåller

Baitbox kommer till Utemässan

Huvudsponsor

Mässmagasin 2019


Upplevelser i brukad skog

Vad är en pottaska? Och varför är skogen i Kulbäcksliden schackrutig? I vår monter på Utemässan i Lycksele kan du lära dig mer om den brukade skogens historia och skoglig turism. Där visar vi upp visaskogen.se och Kunskapsträdet med spännande och lärorika historier om brukad skog.

Om PINUS PINUS är ett projektsamarbete mellan Skogsmuseet i Lycksele kommun, Sveaskog, SLU och Granö Beckasin vars syfte är att skapa turistiska möjligheter i brukad skog. Projektets mål är att skapa samarbeten och främja kunskapsutbyte mellan besöksnäring, skogsnäring och skoglig akademi och genom det ta fram nya unika besöksmål i skogen. Det för att gynna små och medelstora företag (SMF) som ges möjlighet att nyttja kunskap, innovation och besöksmål i sin verksamhet. Projektdeltagare: Skogsmuseet i Lycksele, Sveaskog, SLU, Granö Beckasin. Dialogparter: Gold of Lapland, Skogsstyrelsen, Skogsriket Västerbotten, Lycksele samiska råd.

2


sca.com/skog

Välkommen till oss Träffa våra virkesköpare, prata skog och skogsskötsel med oss och delta i roliga tävlingar för både barn och vuxna. Vi kommer att ha en skotare på plats alla dagar, så passa på att titta närmare på den och prova hur den fungerar att köra. Håll utkik efter monter nr 20.

SVENSK A CELLULOSA AK TIEBOL AGE T

SVENSK A CELLULOSA AK TIEBOL AGE T

Missa inte unika erbjudanden i monter nr 20

Hoppas vi ses!

Kärnan i SCAs verksamhet är skogen, Europas största privata skogsinnehav. Kring denna unika resurs har vi byggt en välutvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara från våra egna och andras skogar. Vi erbjuder papper för tryck och förpackningar, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar.

3


information ÖPPETTIDER Fredag 31 maj kl. 10:00-17:00 Lördag 1 juni kl. 10.00-17.00 Söndag 2 juni kl. 10:00-14:00 HELGBILJETT Gäller alla 3 dagar: 300 kr. ENDAGSBILJETT Vuxen: 180 kr Ungdom 12 - 18 år: 40 kr Barn upp till 12 år: Gratis FÖRKÖP Köp din biljett på www.utemassan.se och slipp köa. Skriv ut din biljett eller ha den med i mobilen. ARRANGÖRER UTEMÄSSAN 2019: Norrarrangemang AB Borgaregatan 22, 921 31 Lycksele info@utemassan.se • www.utemassan.se MÄSSGENERAL: Thomas Wänman, 070-647 15 15 PROJEKTLEDARE: Tobias Engman, 070-205 15 64 MÄSSMAGASIN: Texter: Linnéa Forsman Layout: Frida Näsmo, ChilliMedia Annonser: ChilliMedia Upplaga ca: 70 000 exemplar Tryck: V-tab Utdelning: SDR & Posten Vi reserverar oss för ändringar och ev. tryckfel.

4

Thomas Wänman Mässgeneral

Äntligen är det dags för årets folkfest! Allt tog sin början en måndag morgon för ungefär tio månader sedan. Jag fick ett samtal från Lyckseleprofilen Calle Franklin som tyckte att jag skulle ta över Utemässan. Och som man säger: På den vägen är det... När vi beslutade oss för att ta oss an Utemässan så var det första beslutet vi tog att flytta mässan tillbaka där den hör hemma - på Gammplatsen. Det finns helt enkelt ingen plats som lämpar sig bättre för en jakt- & fiskemässa. Det har framgått ganska tydligt när vi pratat med tidigare besökare. 2019 års upplaga blir den första mässa som anordnas av mig och mitt företag Norrarragemang och självklart hoppas vi på ett lyckat evenemang för både utställare och besökare. Årets mässa har en hel del nyheter både när det gäller utställare, föreläsare och annat runt omkring mässan. Om allt det kan du läsa i magasinet du håller i handen. Väl mött på Utemässan i Lappland 2019. Tillsammans ska vi göra det till en riktig folkfest i Lycksele.


Vi är stolt sponsor av Utemässan 2019 Om ni vill framtidssäkra en lokal elinstallatör i Lycksele är Hultins EL det självklara valet! • Alla typer av belysningsinstallationer • Montering av de flesta typer av larm • Proffesinella elektriker Umevägen 9, Lycksele • 0950-238 80 • www.hultinsel.se

Vet du värdet på din hund? Vi vet! Vä rdera din hund och f å en pr esent !

Välkommen till vår monter, nr 84!

5


Välkommen till

Knivtorget – Nu ännu vassare! Knivtorget är ett av de mer populära inslagen på Utemässan. Det bör därför inte komma som någon större överraskning att denna uppskattade samlingsplats återfinns även på årets program.

P

å knivtorget samlas knivmakare, smeder, slöjdare och andra knivkunniga. I vanlig ordning kommer det att hållas uppvisning av knivslipning, hur man bryner sin kniv, läderarbeten och gravering. På plats på knivtorget kommer du att möta såväl lokala knivmakare som inbjudna gästande knivsmeder. Kom och ta del av imponerande knivslöjd och hantverk. Varför inte passa på att handla kniv eller kanske införskaffa lite material till egna alster. Det finns också möjlighet att handla nya verktyg och andra tillbehör. Med på mässan är Roger Tängemo som visar upp delar av sin personliga samling. Roger samlar på knivar med en lite modernare design vilket gör samlingen än mer exklu-

siv. Dessa knivar säljs nämligen främst till internationella kunder vilket gör att inte så många av dem blir kvar i Sverige trots att de tillverkas här. Tanken och visionen är att skapa en mötesplats för knivmakare i Norrland. Inspiration har hämtats ifrån de nordiska jakt och skogsdagarna i Elverum, Norge. Där har man ett välbesökt knivtorg där man förutom att njuta av välgjort hantverk får utrymme att utbyta erfarenheter, dela med sig av sitt kunnande och delta i kurser. Det arrangeras även tävlingar i knivkonst. För utställarnas del strävar vi efter att skapa samma goda atmosfär som tidigare år på Gammplatsen. En mötesplats för att utbyta

idéer, prata knivhantverk och låta sig inspireras av varandra. En plats som är lika tillgänglig oavsett om man har varit med länge eller om man är en glad nybörjare full av entusiasm. Utemässans knivtorg är en träffpunkt som man ser fram emot och som skapar en god gemenskap och känsla för såväl utställare som besökare. Gammplatsen i Lycksele är den perfekta platsen för ändamålet. Utöver alla besökare och utställare på mässan, intresserade av jakt, fiske, hundar och friluftsliv så bidrar den inspirerande miljön i allra högsta grad till helhetsupplevelsen. Så kom till knivtorget på Utemässan och ta del av fantastiskt hantverk i en miljö där det verkligen hör hemma.

MOBIL KNIVSLIP Tänk dig att du är knivmakare och behöver en bra slipmaskin för dina knivar. De som finns på marknaden är antingen för stora och otympliga och är svåra att ta med sig på mässor och utställningar, eller så håller de inte måttet rent kvalitetsmässigt. Det problemet har Daniel Widlund från Slipcentralen i Norrköping löst. För ett tag sedan fick Daniel en förfrågan av knivmakare om inte han kunde göra en slipmaskin som var lite mer behändig. Eftersom Daniel är både uppfinnare och ägare till Slipcentralen i Norrköping var det ingen match för honom. I samråd med knivmakare

6

från Facebookgruppen “Knivslöjd” utvecklade han en slipmaskin som inte bara är liten och mobil, utan som verkligen fungerar. – Jag utvecklade maskinen tillsammans med knivmakare som har fått lämna åsikter och funderingar. Det som är lite unikt med mig är att jag tar fram saker i samråd med de som faktiskt ska använda maskinen, säger Daniel. Är du nyfiken på hur pass bra Daniel Widlunds knivslip är har du nu chansen att själv kolla in den. Han kommer nämligen att finnas på plats på utemässan och ge alla chansen att själva få prova på hans slipmaskin.


KNIVSAMLANDE SOM PASSION Man behöver inte var en idiot för att samla, men det underlättar, säger Roger Tängemo - knivsamlare från Ulricehamn. Efter en bilolycka för några år sedan, där Roger fick svårigheter att jobba började samlandet av knivar.

- Jag åkte upp till Kiruna efter olyckan och körde hundspann och han som höll i det sålde sameknivar och det var väl där det började, berättar Roger och fortsätter, det blir nästan som en besatthet, man tittar på nätet och letar efter knivar men jag gillar de personliga kontakterna med hantverkarna mer. Under Utemässan kommer Roger att visa upp ett modernt stuk på knivar. Roger har såna alster som det inte finns så mycket av här i Sverige, utan de skickas direkt till utlandet när knivarna väl är gjorda, därför känns det extra roligt att kunna visa upp dem. Det är många internationellt kända knivslöjdare från Västerbotten som kommer att visas.

En ICROSS tar dig fram på vattnet enkelt, smidigt och säkert. Du slipper sitta i det kalla vattnet, eftersom att du sitter på en 20 cm isolerad hård luftkudde. En ICROSS skapar helt nya möjligheter för dina framtida äventyr - ICROSS tar dig till orörda vatten.

- Jag är väl en av de få som samlar på de häringa moderna knivarna. Dels så är de svåra att komma över dels så har jag haft förmånen att få köpa dem, säger Roger med ett skratt och berättar vidare att han jämför hantverket på samma sätt som man gör med en tavla. Vem har målat den? Vad är det för namn? Därför har det en stor betydelse vem som har slöjdat knivarna. Rogers utställning av knivar visas under Utemässans alla dagar, så passa på och kom förbi och titta på alla de många olika knivar som finns i Roger Tängemos ägo.

TÄVLA OCH VINN EN ICROSS

Ta chansen att vinna en ICROSS 1610 Limited edition. - En ICROSS tar dig fram på vattnet enkelt, smidigt och säkert! ICROSS 1610 lämpar sig som smidig fiskekajak till Fiskaren/Jägaren. Lämpliga användnings områden är: Bäverjakt, sjöfågeljakt, fiske - Otroligt smidig och stabil skjut plattform.

TÄVLA I ICROSS MONTER - VINNARE PRESENTERAS PÅ SCA-SCENEN! 7


UTSTÄLLARE A-N Adam K Delikatesser Försäljning av äkta Tysk Salami

Agria Djurförsäkringar

Försäkringar för sällskapsdjur, hästar och lantbruk www.agria.se

ATV Bågen

Skyddsbågar och tillbehör till fyrhjulingar www.atvbow.com

Arvidsjaur Renslakt AB

Slakt och styckanläggning med förädling av ren- och älgköttsprodukter. I montern finns representanter från samarbetspartners och butiker. www.arvidsjaurrenslakt.se

102 84

43

106

50

Auto Blå

52

Försäljning och service av ATV, skoter och tillbehör www.autobla.se

Bait Box

Fiskedrag i limiterad upplaga www.baitbox.se

Bamsesågen

Småskaliga sågverk och maskiner för skogsbruket www.bamseprodukter.se

Bastuträsk Charkuteri

Bastuträsk Charkuteri förvaltar en norrländsk mattradition. www.bastutraskcharkuteri.se

88

Bretonklubben

61

En norrländs byggträgrossist www.brattbysagverk.se Arbetar för Bretonens utveckling i Sverige www.breton.se

Carstedts Bil

42

Casströms AB

45

Dina försäkringar

72

Ett familjeägt företag som är auktoriserad återförsäljare för Ford. www.carstedts.se

83

13

92

Ett personligt försäkringsbolag för 10 miljoner helt olika människor www.dina.se

Ekholm Engineering

Konstruktion och prototypr samt testriggar www.ekholmengineering.se

EXPLR SWEDEN AB

Skandinaviens största och mest kompletta kajakbutik www.kayakstore.se

Fetsjömon

Tennarmband och andra hantverksprodukter www.norrlandskt.se

Försvarsmakten Norrbottens Regemente 98 Organiserar, utbildar och håller deredskapen i de 4 nordligaste länen www.forsvarsmakten.se

Gagnefsbollen

Kokosbollar samt Vindelrökta produkter

Familjeägt företag som handlar med knivar, läder och horn www.casstrom.se

ATV Sweden

Försäljning och service av Fyrhjulingar och tillbehör www.atvsweden.se

Brattby Sågverk

36

95

93

Garageport Proffsen i Norden AB Specialister på garageportar www.portproffs.se

37

Gustafssons Bil

47

Herrö Outdoor

54

Hundutställningar ring 1

67

Hundutställningar ring 2

68

Hundutställningar ring 3

69

Hundutställningar ring 4

70

Hällefors Brukshundklubb

63

Upptäck och upplev Lapplands guldkorn www.goldoflapland.com Din återförsäljare av Mazda, Suzuki och Subaru www.gustafssonsbil.se Kläder för dig som hellre är ute än inne www.herrooutdoor.se

Vi vill tacka alla sponsorer som gjort detta möjligt

Guldsponsor

Silversponsor Bronssponsor

8

2

Gold of Lapland

Utbildningar och tävlingar för brukshundar www.halleforsbrukshundklubb.se

Huvudsponsor

38


Icross

En ICROSS tar dig fram på vattnet enkelt, smidigt och säkert. Du slipper i vattnet, eftersom att du sitter på en 20 cm isolerad hård luftkudde.

Idéservice

Produktutveckling och teknisk konsult inom skogsmaskiner

Inlandets Maskin & Fritid AB

Försäljning och service av mskin- och fritidsprodukter www.inlandets.se

Jakt & Fritid/GPS Bergslagens Jakt Tracker och GPS för jakthundar www.bergslagensjakt.se

Jaktmuseum

Museet speglar traktens djurliv samt den betydelse jakten har haft för bygden

85

96

51

60

4

Knivtorgsscenen

58

Konstutställning

8-12

Uppvisningsscenen för knivtorget Lokala konstnärer visar upp sina alster

Kägelbanan Lapland Deli

Ett litet förädlingsföretag i Storumans kommun som förädlar tunnbröd till chips med olika kryddor.

Lapland Explorer

Levererar paketerade äventyr och upplevelser i fjäll och fjällnära terräng www.laplandexplorer.se

Laponia Leather

Kvalitetskläder i skinn och läder samt vadmal www-blocket.se/laponia-leather

7 109

103

39

Joy Event

56

Leader Lappland 2020

87

Jägarnas Riksförbund

19

Lekland JK Event

14

Kayak Fishing/Salmo Lapland

90

Lidmans Fiskeredskap AB

80

Lokaltidningen

58

Jakt och friluftsliv kombinerat med hälsa och välmående www.joyevent.se Arbetar med det mesta som berör jakt och friluftsliv www.jagarnasriksforbund.se Fisketurism, resor och fiskevård www.salmolapland.se

Kents Viltförädling

Förädling och viltdelikatesser

18

Stimulerar lokala projekt och utveckling i regionen www.lappland2020.se För de yngre besökarna

Populära kvalitativa beten som levererar Tidningen för dig i södra Lappland www.lokaltidningen.nu

Länsstyrelsen

73

Margaretakyrkan

25

Miriams Örtprodukter

30

Moraflotten

86

Newtown Ost

35

Nordemans Bil

75

Regeringens företrädare I länet www.lansstyrelsen.se Kyrkan vid Gammplatsen, Drivs av hembygdsgillet Hälsa, skönhet och välbefinnande Flottar, pontoner och tillbehör www.moraflotten.se Produkter för osttillverkning www.newtown.se Personbilsbolag I Örnsköldsvik och Lycksele www.nordemansbil.se

Fortsätt på sida 14!

Välkommen!

Som hyresgäst hos oss har du förtur om du vill byta bostadsort. En vältrimmad förvaltning med kunniga medarbetare gör att vi kan erbjuda Dig:

• PERSONLIG SERVICE • CENTRALA LÄGEN • VETTIGA PRISER

Unna dig tid till annat! Hyr lägenhet av oss.

www.norrlandskt.se

Franklin Fastigheter AB äger och förvaltar drygt 1000 lägenheter i Lycksele, Vindeln, Vännäs, Umeå, Nordmaling och Stockholm.

Skolgatan 10 • Lycksele • 0950-105 57 info@franklin.se • www.franklin.se

9


Mässprogram 2019 Fredag 31 MAJ På utställargatan 10.00 - 17.00 Marknad

Utställare med visning, demo och försäljning av kvalitetsvaror inom jakt, fiske, hund, skog, häst, friluftsliv, motor, mat mm.

10.00 - 17.00 Hundtorg

Besök hundtorget och få information från klubbarna och de olika raserna

På SCA-scenen 10.30 Malin Ackerman öppnar mässan

Samhällsentreprenören Malin Ackerman inviger Utemässan 2019.

11.00 Underhållning med Börje Kaddik

Musik, underhållning & intervjuer från scenen

11.30 Matlagning från scenen med Emilia Nilsson

Emilia lagar mat, berättar om jaktäventyr och Sveriges mästerkock.

12.30 Etologerna föreläser om djurens beteende 13.00 Slipcentralen visar effektiv klivslipning 13.30 Underhållning med Börje Kaddik

Musik, underhållning & intervjuer från scenen

14.30 Tävlingar från scenen 15.00 Baitbox & Northern stories visar fiskefilmer 16.00 Etologerna föreläser om djurens beteende

Hundutställning SSF Västerbottens lappmark • VBFK Västerbottens fågelhundsklubb Domare: Nina Karlsdotter Se respektive ras/lokalklubb för mer information.

På Knivtorget 10.00 - 17.00 Knivtorget

Knivmakare och knivslipare i världsklass. Dessutom flera knivutställningar med en mängd värdefulla och vackra knivar.

Annat Spännande som händer på Utemässan Skyttesimulator vid jaktmuséet • Flugfiskekurs med Splitcane vid tjärnen • Barnområdet med massor av lek har öppet hela dagen • Provfiska i tjärnen - inplanterad röding Konstuställning i Kägelbanan • Svingod mat på mattorget

Notera: Efter tryckning av detta mässmagasin kan förändringar av tider

10


Lördag 1 JUNI

Söndag 2 JUNI

På utställargatan

På utställargatan

10.00 - 17.00 Marknad

10.00 - 14.00 Marknad

10.00 - 17.00 Hundtorg

10.00 - 14.00 Hundtorg

På området

På området

10.30 Etologerna föreläser om djurens beteende

10.30 Etologerna föreläser om djurens beteende

11.00 Baitbox & Northern stories visar fiskefilmer

11.00 Underhållning med Börje Kaddik

12.00 Underhållning med Börje Kaddik

11.30 Skoj för alla barnen med Glädjehunden

Utställare med visning, demo och försäljning av kvalitetsvaror inom jakt, fiske, hund, skog, häst, friluftsliv, motor, mat mm. Besök hundtorget och få information från klubbarna och de olika raserna

12.30 Skoj för alla barnen med Glädjehunden

Livemusik, pyssel, och frågesport med djurtema!

13.00 Evelina Åslund Bäck föreläser

Den kända programledaren för Jaktliv pratar om jakt & hälsa

13.45 Trubaduren Ödemarksjägarn Roger Bäck 14.30 Intervjuer med utställare & mässprofiler 15.00 Underhållning med Börje Kaddik

Utställare med visning, demo och försäljning av kvalitetsvaror inom jakt, fiske, hund, skog, häst, friluftsliv, motor, mat mm. Besök hundtorget och få information från klubbarna och de olika raserna

Livemusik, pyssel, och frågesport med djurtema!

12.00 Evelina Åslund Bäck föreläser

Den kända programledaren för Jaktliv föreläser om hur björen kan vara en resurs.

12.45 Trubaduren Ödemarksjägarn Roger Bäck 13.30 Dragning av vinnare av en ATV 14.00 Avslutning av Utemässan 2019

Vi packar ihop och säger på återseende 2020.

15.30 Slipcentralen visar effektiv klivslipning 16.00 Etologerna föreläser om djurens beteende

Hundutställning

Hundutställning

Västerbottens älghundsklubb Domare: Anna Fors Ward, Ulf Ottosson, Thomas Eriksson Se respektive ras/lokalklubb för mer information.

Västerbottens läns Stövarklubb Domare: Nina Karlsdotter Se respektive ras/lokalklubb för mer information.

På Knivtorget

På Knivtorget

10.00 - 17.00 Knivtorget

10.00 - 14.00 Knivtorget

För alla barn:

18.00 - 01.00 Avslutningsfest!

Skyttesimulator vid jaktmuséet • Flugfiskekurs med Splitcane vid tjärnen • Barnområdet med massor av lek har öppet hela dagen • Provfiska i tjärnen - inplanterad röding. Pyssel med Elin på barnområdet • Godisregn • Konstutställning i Kägelbanan • Prova vår burgare på mattorget Drönaruppvisning

Skyttesimulator vid jaktmuséet • Flugfiskekurs med Splitcane vid tjärnen • Barnområdet med massor av lek har öppet hela dagen • Provfiska i tjärnen - inplanterad röding. Pyssel med Elin på barnområdet • Godisregn • Ät söndagslunchen på mattorget • Drönaruppvisning • Konstutställning i Kägelbanan

Knivmakare och knivslipare i världsklass. Dessutom flera knivutställningar med en mängd värdefulla och vackra knivar.

Knivmakare och knivslipare i världsklass. Dessutom flera knivutställningar med en mängd värdefulla och vackra knivar.

r, tillägg eller andra justeringar gjorts i programmet.

11


Foto: Michael Engman

SCA ÄR STOLT HUVUDSPONSOR AV UTEMÄSSAN 2019

Genom att gallra ger du de finaste träden chansen att växa till sig och bli riktigt bra sågtimmer inför slutavverkningen. Du får även en fin skog som är trevlig att vistas i.

Gallring ger skogen ett lyft

G

enom att gallra ger du de finaste träden chansen att växa till sig och bli riktigt bra sågtimmer inför slutavverkningen. Du får även en fin skog som är trevlig att vistas i och dessutom får du ofta en tidig intäkt från skogen. – Det viktigaste är att gallra i tid. Du gör skogen en otjänst om du väntar för länge, säger Karlolof Boman, som är en av SCA:s virkesköpare i Lycksele. Varför ska jag gallra? – Gallring är ett sätt att få en mer värdefull skog i framtiden. I stället för att få många små klena träd, får du färre men grövre träd. Du styr också tillväxten till de finaste träden, vilket ger mer pengar vid slutavverkningen. När är det dags att gallra? – Träden är oftast mellan 12 och 16 meter när det är dags för den första gallringen. Träden ska ha blivit så pass stora att det ska vara lönsamt att avverka dem – de ska alltså kunna användas som massaved. Om du har en skogsbruksplan har du alltid koll på när det är dags att gallra. Om du inte har någon plan är

12

du alltid välkommen att fråga din virkesköpare. Finns det någon gräns för när det är för sent? – Ju senare du gallrar, desto större risk är det för skador. Om du har en granskog som inte har gallrats och som har blivit uppemot 20 meter hög, bör du vara väldigt försiktig. Dels är det risk att träden blåser ner, dels får träden en chock när de plötsligt står fritt efter att tidigare ha stått väldigt tätt. Även i täta granbestånd med en stor andel lövträd kan det vara svårt att få till en bra gallring om man gallrar för sent. Granarna är ofta väldigt gängliga och tål inte att plötsligt stå glest. I sådana lägen bör man fundera på om det går att vänta lite och i stället göra en tidig slutavverkning. Hur gör man när man gallrar? – Det finns flera olika metoder, men vi på SCA rekommenderar kvalitetsgallring. Då tar vi i första hand ut träd som är skadade eller har dålig kvalitet, medan de raka fina stammarna får växa vidare och bli värdefullt sågtimmer inför slutavverkningen. Både stora och små träd

Karlolof Boman är en av SCA:s virkesköpare i Lycksele.

tas ut. Med kvalitetsgallring får du både en bra ekonomi vid gallringen och en värdefull skog för framtiden. Vad händer om jag inte gallrar? – Då blir det i stället en självgallring i beståndet. Eftersom träden står så tätt att de inte får tillräckligt med ljus och näring kommer en del av dem att dö och ruttna bort. De träd som överlever blir klena och många kommer att vara av dålig kvalitet. Kan jag alltid räkna med att få ut pengar när jag gallrar? – Vid en normal gallring i en skog som har röjts i tid kan du för det mesta räkna med ett netto. Om skogen däremot aldrig har röjts kan det bli svårare att få ihop ekonomin. När skördarföraren behöver bryta av småstammar med maskinen för att komma åt de stammar som ska avverkas blir det en dyr gallring. Så det bästa tipset för en lyckad gallring är att röja i tid! Även stammarnas storlek, avståndet till vägen, terrängen och andra faktorer påverkar ekonomin. Be din virkesköpare berätta mer. Text: Kerstin Olofsson


ETT TRYGGT VAL

Ditt skrot är värt pengar! Vi köper det gärna av dig! Vi betalar alltid extra bra för allt som innehåller järn, metall, koppar, zink, aluminium, bly och elektronik. Sälj ditt gamla skrot till oss, så gör dig själv och miljön en tjänst med återvinning. Kontakta oss så hämtar vi skräpet hos dig! Vi nås på 0950-104 75.

13


UTSTÄLLARE N-Ö Norrarrangemangs Mattorg

33

Projekt Pinus

55

Slagugglan

78

Norrarrangemang snacks

15

Region Västerbotten

24

SMK Europe

46

Norrarrangemang Snabbmat

77

Region Västerbotten

107

Sotarns Badtunnor

97

Split Cane

81

Sportringen/Jaktia

41

SSF Västerbottens Lappmark

65

Stellaburen

59

Utemässans egen servering där du kan njuta av god mat och dryck antingen på uteserveringen eller i det stora tältet Popcorn och sockervadd Snabbmat och kaffe

Norra Skogsägarna

100

Ett medlemsägt klimatföretag i en växande bioekonomi www.norra.se

Norrmaskiner

26

Norrmodul

91

Större maskiner för lantbruk och skogsbruk www.norrmaskiner.se Skyddsinklädnader och bilinredningar www.norrmodul.se

Norsjöselen

89

Pålitlig utrustning för jakt och friluftsliv www.norsjoselen.se

Turism I brukad skog www.visaskogen.se Hälso- och sjukvård och regional utveckling i länet www.regionvasterbotten.se Kom och titta in i Region Västerbottens nya ambulanshelikopter. www.regionvasterbotten.se

RM Jakt

44

Ruselegården

31

SCA

20

Den personliga jaktbutiken med det stora utbudet www.rmjakt.se Fika och enklare förtäring Skog, Trä, Papper, Massa och Förnybar energi www.sca.com

SCA-Scenen

Utemässans stora scen

Northern Stories

82

Vill visa upp Norrland på riktigt www.northern-stories.se

Permobjörnen

104

Permoälg

105

Testa om din hund har vad som krävs för björnjakt Testa om din hund har vad som krävs för älgjakt

32

Skogsmuseet Huggarepoken

21

Skogsmuseet Huggarkojan

22

Här serveras det kolbullar

Skogsmuseet Maskinepoken

16

Utrustning för friluftsliv, hund, jakt och äventyr www.slagugglan.se Elektromekaniska produkter och komponenter www.smkeurope.com Vedeldade badtunnor i trä och plast www.badtunnor.se Guhuru Milta tillverkar exklusiva flugspön av bambu, så kallade splitcanespön. www.splitcane-umea.se Jakt, fiske och friluftsliv www.jaktia.se

Specialklubben för skällande fågelhundar www.ssflappmarken.se Kundanpassade hundskåp och burar www.stellaburen.se

Studiefrämjandet

6

Ett av de största studieförbunden med brett utbud av utbildning, kultur och föreläsningar www.studieframjandet.se

Sk og

SKA DU SÄLJA

T sn räff oli a o a i ss mo på nt er 10 SKOG?

VI HJÄLPER DIG HELA VÄGEN!

O T O M CF i Lycksele Utemässan på s r os k sö Be ter (nr 50) få ni. I vår mon å p 31 maj- 2 ju % 10 som ger dig du en kupong Black Wolf! tillbehör från h ATV/UTV oc

mässerbjudande

400 - 1000 cc

Vill du veta mer? Kontakta våra virkesköpare.

Marcus Strandberg 0935-305 08 marcus.strandberg@nkltra.se

FÅ 10% RABATT PÅ HELA KÖPET

ERBJUDANDET GÄLLER 10% RABATT PÅ CFMOTO MED TILLBEHÖR FRÅN BLACK WOLF VID ETT KÖPTILLFÄLLE. GÄLLER VID UPPVISANDE AV KUPONG HOS VALFRI ÅTERFÖRSÄLJARE T.O.M. 9 JUNI 2019.

Redo för maskiner till både nöjen och arbete? CFMOTO levererar ATV, UTV och side by sides anpassade för ditt behov. Med enastående prestanda och mångsidighet får du maximerad arbetskraft såväl som körupplevelse till välförtjänt pris! Läs mer om alla våra modeller på CFMOTO.SE

14

Samma kontaktperson planerar och leder alla överenskomna åtgärder på din fastighet vilket borgar för trygghet och kvalitet.

Rolf Sandberg 0935-305 06 rolf.sandberg@nkltra.se

Jonas Tellström 0935-305 13 jonas.tellstrom@nkltra.se

Vi erbjuder rådgivning och entreprenadlösningar för bl.a. avverkning och skogsvård.

www.nkltra.se

34


Svenska Jägareförbundet

5

Arbetar med jakt och viltvård, driver projekt och ordnar utbildningar www.jagareforbundet.se

Svenska Jämthundklubben

64

Arbetar för att tillvarata Jämthundens specifika intressen och sprida kunskap www.jamthundklubben.nu

Svenska Stövarklubben

62

Har som huvuduppgift att arbeta för de olika stövarna och dess ägare www.stovare.se

Svedea AB

79

Försäkringsbolaget med passion för sina specialistområden www.svedea.se

Tegsnäs Maskin

Snöskotrar samt skog och trädgård www.temab.net

Teknisk Fastighetsservice AB Underhåll och utveckling av fastigheter www.tfservice.se

Toveull

Lovikkavantar, sockar och andra ullprodukter

48

27

28

Toveulls kompis

29

Tracker OY

57

Smart jaktverktyg för jakt med eller utan hund www.tracker.fi

Umeå Van Service

Återförsäljare av transport- och lätta lastbilar www.vanservice.se

3

Z-aim

99

Försäljning och utveckling av produkter för jakt och friluftsliv www.z-aim.com

Utekompaniet Ö-vik

76

Zoo Center

71

Utemässan Information

34

Åke Larsson Rennäring

23

Vildmannens Drag

53

Åt och Fram

94

Din butik för jobb och fritid www.utekompaniet.se

Vänd till oss med dina eventuella frågor och funderingar på plats Drag- och jakthundsutrustning www.vildmannensdrag.com

Visit Vasa/Wesander Marketing Turism i Vasaregionen www.visitvaasa.fi

108

Västerbottens Älghundklubb

66

Woodworker & Design Lycksele AB

40

Yoma Consulting

74

Hundklubben för dig med en älghund www.alghundklubben.com

Väggdekorationer och knuttimrade produkter www.woodworker.se

Konsulter inom veterinärvård, Pharma & medical device, projektledning och utbildning www.yoma.se

En lokal djurbutik med mycket hjärta www.zoocenter.nu Souvas, saltat lätt rökt renkött i olika former Impregnering som tål tuffa tag www.bavern.net

Älgskadefondsföreningen

Arbetar för att minska antalet viltolyckor genom informationsinsatser www.algen.se

101

Fortsätt på sida 18!

Kan du erbjuda en trygg vardag och en hand att hålla i? Bli familjehem. Läs mer och gör intresseanmälan på www.umea.se/familjehem. Du kan göra skillnad.

www.umea.se/familjehem

15


Jakten för hälsans skull Som sjuttonåring tog Evelina Åslund Bäck jägarexamen tillsammans med sin mamma. Det var då som jaktintresset blev riktigt stort, nu är hon högaktuell som programledare till SVT´s serie Jaktliv och även som föreläsare på Utemässan.

E

velina hade inte varit så intresserad av själva jakten tidigare, men hon hade varit ute mycket i skogen tillsammans med sin pappa och storebror och älskat den gemenskapen och sammanhanget hon fick, även om det var mest för motionen och kamratskapen hon följde med till skogen. Det var uppe på fjället hon fann sitt lugn I några år jobbade Evelina utomlands och i Stockholm men ville sen bort från storstan och tillbaka till lugnet och kanske utbilda sig. Då sökte hon en utbildning med inriktning på jakt och fiske. – Det var verkligen som att få en käftsmäll, det här var

någonting jag skall göra. Jag skall starta ett företag och förena mitt intresse för hundar, jakt och natur. Så jag satte som livsmål att detta skall jag göra någon gång, säger Evelina. Senare gick hon bland annat en ledarskapsutbildning inom Service och turism och jobbade på länsstyrelsen. Efter några år kom livet emellan, hon fick sin älskade dotter men separerade efter några år och upplevde en mycket jobbig tid i samband med detta stora kaos i livet. I samband med allt detta jobbade hon också för mycket. Till slut gick hon in i väggen och en ny tid kom in i hennes liv, en tid av rehabilitering. Först i form av fjället och naturen och senare med yoga och meditation. – Fjället fick min hjärna att läka. Innan dess så var sinnet som myrornas krig på TV´n och där uppe på fjället blev det som ljusa luckor i allt det svarta. Jag kunde tänka positivt och hälsan kom att bli än mer viktig framåt för mig, berättar Evelina. Eftersom hälsan kom att bli så viktig för henne kopplade hon ihop det med ett annat av sina livsmål, en lång resa, så Evelina reste till Indien där hon lärde sig mer om yoga. – Jakt och yoga, det blev som min nisch, det är två väldigt starka ingredienser i mitt företagande. Att vara på fjället och jaga är för mig hälsa i sin renaste form och att dessutom sen ha ett yogapass, det stärker medvetenheten och närvaron ännu mer, för mig sitter det väldigt väl ihop, jakt och yoga. Det är naturnära, det är närvaro i bägge elementen, säger Evelina.

Evelina föreläser på mässan både lörDag och söndag 16


Ripjakt och älgjakt är favoritjakterna, det är den jakten som ligger närmast till hands. – Det är den jakten vi har hemma. Vi har en jämthund som är en duktig älg och björnhund, sen har vi tre stycken Settrar, en irländsk setter och två engelska settrar och en finnstövare som jagas in på rovvilt, berättar Evelina. Hon gillar att jaga i fjällen, det är fantastiska naturupplevelser och mer strapatsrikt. Hon tycker mycket om att jaga med sin man, Roger Åslund Bäck, som även följer med på Utemässan, han är en duktig björnjägare. – Jag har inte skjutit någon björn själv än, men det är ett fantastiskt intressant djur. Vi jagar ju dessutom i väglöst land och det krävs mycket av hundarna som inte får släppa taget, berättar Evelina. Björngömslen Evelina och hennes man driver en Viltskådningsanläggning i Landön, Jämtland som heter Wild Jämtland. Där kan man hyra in sig i fina och bekväma gömslen över natten och titta på vilda björnar i sin naturliga miljö. De har tillstånd av Länsstyrelsen att åtla och där kan man se björnar under ljusa sommarnätter mellan maj- augusti. – I Jämtland har vi den brunbjörns -ätaste kommunen i hela världen, Strömsund och vi kan nyttja den resursen även hos oss, i grannkommunen. Det är en riktigt häftig naturupplevelse att få se björn i det vilda, tex hur en hona med ungar samspelar. Man hälsar på hos björnen i deras eget vardagsrum, säger Evelina.

Jaktliv Att få jobba med Jaktliv på SVT har varit väldigt roligt och spännande men även ganska svårt att få säsongen att gå ihop med mitt egna och det var med lite skräckblandad förtjusning som hon tog jobbet. Det har gett henne många nya jakterfarenheter. Exempelvis så hade hon aldrig tidigare jagat hjort med tax eller vildsvin med ståndhundar. – Första inspelningsdagen var det gåsjakt, då ska man i princip ligga ned och skjuta och det var en väldigt konstig vinkel och det är jag inte så van vid, men vi ska ju å andra sidan lära oss av de profiler vi träffar, berättar Evelina. Utemässan Föreläsningen inför Utemässan som hon och hennes man, Roger Åslund Bäck sätter ihop, kommer fokusera på jakt, att sätta livsmål, vad de erbjuder och hur björnen kan användas som resurs. Det kommer även att bli lite musik, Evelinas man, Roger, även kallad Ödemarksjägarn är något så ovanligt som jakttrubadur och han skriver texter och tonsätter sina jaktupplevelser. – Vi vet inte exakt hur föreläsningen kommer att bli riktigt än, vi håller på att sätta ihop den nu. Det känns iallafall spännande att få komma på Utemässan då jag aldrig varit där tidigare, säger Evelina.

17


UTSTÄLLARE KNIVTORGET Bagarstugan

127

Rita Ferdus

128

Casström AB

117

Roger Neijman

118

Curre Bergström

123

Roger Tangemo

121

Golra Edge Tools Ltd

113

Rolf Berglund

130

Heiki Jolma

138

SI Machine Tools

124

Ingemar Bertilsson

131

Sixten Ingemar Keisu

114

Jan Olov Engberg

122

Skelleftebygdens Knivgille

110

Jano Fritid

141

Slipcentralen i Norrköping

135

Jouni Jakko

139

Steel of Bloom

134

Stefan Brorström

126

Stig Hanefjord

115

Tornedalens Knivförening

136

Ulf Nygårdh

125

Veikko Hamra

137

Karlbergsgården

Jörgen Sundström, Patrik Nilsson

119

Kenneth Klintefelt

133

Knivsliparn i Lycksele

116

Letita Renlund

140

Margareta Wester

120

Pär Särnö

129

På knivtorget samlas knivmakare, smeder, slöjdare och andra knivkunniga Välkommen till oss på Utemässan i Lycksele! Ta del av erbjudanden som lyfter ditt skogsägande Vi är din partner för ett aktivt, hållbart och privat skogsägande i en växande bioekonomi. norra.se

18


Välkommen till Sveriges nordligaste djurpark, specialiserad på nordiska djur.

Elin och Glädjehunden roar barnen Ingen ska komma på Utemässan i Lappland och ha tråkigt och definitivt inte barnen.

I år Fyller vi 60 år och den 29 juni firar vi bland annat med uppträdande av

SAMIR & VIKTOR

På Utemässan kommer därför Elin Örebrand att underhålla alla barn med lite olika pyssel. Men, det stannar inte där, hon har sin snälla kompis Glädjehunden med sig. Tillsammans så kommer de att uppträda och sjunga både på lördag och på söndag. Det blir även lite pyssel, frågesport med djurtema och - GODISREGN! Elin Örebrand har en bred musikalisk bakgrund och arbetar idag på heltid som musiker och underhållare. Hon skriver även sina egna låtar och solodebuterade 2007 med albumet “Här står jag” och fick väldigt god respons både i Sverige och i Finland. Glädjehunden kommer från Glädjefabriken och har en lång och bred erfarenhet av att göra alla barn glada och lyckliga. Tillsammans är de en oslagbar glädjekombination. Så passa på att ta med er era barn på Utemässan i Lappland så de får chansen att pyssla och sjunga med Elin och hennes kompis Glädjehunden.

Följ oss på våra Sociala kanaler för nyheter och information Lycksele Djurpark AB

@Lyckseledjurpark

www.lyckseledjurpark.se 19


KARLBERGS

FORNLÄMNING

119 120 118

105

KNIVTORGET

MATTORGET

104

117 116 115 114 113 112 111 110 us

SAMEGÅRDEN 40

32

SAMEVISTET

33

SCA-SCENEN 38

31

37

103

RUSELEGÅRDEN

27 26

28

29

41

36

42

39 35

109

30

48

45 46

44

54

53

52

49

34

102 23

25

MARGARETAKYRKAN

47

43

51

50

SKOGSMUSEET HUGGAREPOKEN

24 22

HUGGARKOJAN 91 21

92

20

79

96 101 106

100

NS

TU

TS

9

8

14

15

BA MÄ R SS

5 6

LL

NI

7

NG

JA

Denna karta är ej skalenlig. Byggnader och utställarplatser kan ha en placering som ej exakt överenstämmer med verkligheten. Detta är gjort för att få en så bra överblick av området som möjligt. Utställare och övriga faciliteter kan ha tillkommit, tagits bort eller ändrat plats efter tryckning av denna karta.

20

97 99

13 12 11 10

95

98

18

KO

9

94

19

KT

4

MU

SE

UM


SGÅRDEN

MONTERPLATSER UTEMÄSSAN 2019

123 122 0 121 124

125 126

128 129 130 131 132 133 134 135 137 136 139 138 140 141 108 58

10

55

127

BAGARSTUGAN

61 62 63

64 65

67

56 57

66

68

59 60

69

71

70

72

84

73 74

88 89

85 86

80 83

142 82

78

75 76

81

77

HUNDOMRÅDET

87 90

93

FLOTTARKUNGENS KOJA

RN E SO NS E MR GN ÅD A E

SKOGSMUSEET MASKINEPOKEN EN HU TRÉ ND AR

3 2

ENTRÉ BESÖKARE

17

1

PARKERING

16

107

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73

Stora Entren GarageportProffsen Norden Umeå Van Service Jaktmuseum Svenska Jägarförbundet Studiefrämjandet Kägelbanan Konstnär Konstnär Konstnär Konstnär Konstnär Bamsesågen Lekland JK Event Norrarrangemang Snacks Skogsmuseet Maskinepoken Hundentré Kents Viltförädling Jägarnas Riksförbund SCA Skogsmuseet Huggarepoken Skogsmuseet Huggarkojan Åke Larssons Rennäring Region Västerbotten Margaretakyrkan Norrmaskiner Teknisk Fastighetsservice Toveull Lisette Lindblom Miriams örtprodukter Ruselegården SCA-scenen Norrarrangemang Food Court Utemässan information Newtown Ost Ekholm Engineering Gold OF Lapland Gagnefsbollen Laponia Lether Woodworker & Design Sportringen/Jaktia Carstedts Bil ATV Bågen RM Jakt Casströms SMK Europe Gustavssons bil Tegnäs maskin Loge (utställare ej klar vid tryck) ATV -Sweden Inlandets maskin & fritid Auto Blå Vildmannens Drag Herrö Outdoor Projekt Pinus Joy Event Tracker OY Lokaltidningen Stellaburen Jakt & Fritid/GPS Bretonklubben Svenska Stövarklubben Hällefors Brukshundklubb Svenska Jämthundklubben SSF Västerbottens Lappmark Västerbottens älghundsklubb Hundutställningar ring 1 Hundutställningar ring 2 Hundutställningar ring 3 Hundutställningar ring 4 ZOO Center Dina Försäkringar Länsstyrelsen

74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 142 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141

Yoma Consulting Nordemans Bil Utekompaniet Ö-vik Norrarrangemang Snabbmat Slagugglan Svedea AB Lidmans fiskeredskap Splite Cane Northen Stories Bait Box Agria Djurförsäkringar ICross Moraflotten Leader Lappland Brattby sågverk Norsjöselen Kayak Fishing/Salmo Lapland Norrmodul Bastuträsk charkuteri Fetsjömon Åt & Fram Kayakstore.se Idèservice Sotarns Badtunnor Försvarsmakten Z-Aim Norra Skogsägarna Älgskadefondensföreningen Adam K Delikatesser Lapland Explorer Permobjörnen Permoälg Arvidsjaurs renslakt Ambulanshelikopter Visit Vaasa LaplandDeli.se Petturi KNIVTORGET Skellefteå Knivgille Ledig plats Ledig plats Golra Edge Tools Ltd Sixten Ingemar Keisu Stig Hanefjord Knivsliparn i Lycksele Casströms Roger Neijman Karlbergsgården Jörgen Sundström, Patrik Nilsson Margareta Wester Roger Tängemo Jan Olov Engberg Curre Bergström SI Machine Tools Ulf Nygårdh Stefan Brorström Bagarstugan Rita Ferdus Pär Särnö Rolf Berglund Ingemar Bertilsson Ledig plats Kenneth Klintefelt Steel of Blom Slipcentralen i Norrköping Tornedalens knivförening Veikko Hamra Heiki Jolma Jouni Jakko Letita Renlund Jano Fritid

21


Lycksele Gummiverkstad Nordemans Bil

Lycksele stads största privata arbetsgivare!

Lycksele Gummiverkstad Nordemans Bil Kom och träffa oss på Utemässan! Vi visar ett urval av vårt breda modellprogram.

Vår kärnverksamhet och kompetens består av att skapa effektiva produktionsliner och produktionsgrupper. Genom ett utpräglat tänk när det gäller logistik och produktivitet.

Vi söker ständigt kompetent personal i vår produktion.

Är du den vi söker? Lycksele Gummiverkstad: 0950-103 32 • Sågvägen 17, Lycksele Nordemans Bil: 0950 - 237 50 • Umevägen 5, Lycksele

Välkommen med din ansökan på hedlunda.com

Verkstadsvägen 10 • 0950-57 66 40

Priserna gäller ons 29/5 t o m sön 2/6-19. Priserna gäller endast i butik. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Etolog.se verkar för evidensbaserad kunskap i all djurhållning och djurträning. Vi på Etolog.se brinner för djur, djurvälfärd och kunskap om djurhållning.

10k 10k /st

/st

Grillad kycklingklubba

Ölkorv Ridderheims. 50 g.

Svensk köttråvara. Råvikt ca 222 g. Från butiksgrillen. Jfr pris 45:00/kg.

Olika sorter. Jfr pris 200:00/kg. Max 5 köp/hushåll.

Vi arbetar bland annat med att föreläsa och utbilda i djurs etologi, träning och berikning. Våra etologer har universitetskompetens och alla är anslutna till Sverig- Kom om träffa es Akademiska våra etologer på Utemässan! Etologer. Det går att läsa mer om oss på:

www.Etolog.se

22

Föreläsningar varje dag om stress & berikning för hund.

2 för

17k +pant

Lycksele Mån–lör 7–21, sön 9–21 Postutlämning mån–fre 8–19, lör 8–17, sön 10–17. Kristi himmelsfärdsdag tors 30/5 Butiken 9–21, Posten 10–17.

Läsk ICA. 1,5 liter. Jfr pris 5:66/liter + pant 4 kr.

Välkommen in!


Hundutställningar på Gammplatsen För er som tidigare varit på Utemässan I Lappland så vet ni om att det brukar vara hundutställningar i samma veva. I år är det inget undantag utan hela helgen så kommer dagarna att fyllas med hundar och deras ägare.

D

en stora skillnaden från förra årets utställning är att i år är utställningen tillbaka på originalplatsen, Gammplatsen. Något som Lisa Henfridsson, en av utställningens arrangörer och medlem i Västerbottens Älghundsklubb ser väldigt positivt på. – Det känns skönt att vi är tillbaka på Gammplatsen. Förhoppningsvis så är underlaget av bra kvalitet som arrangören lovat att det ska vara i utställningsringarna.Vi hoppas att antalet anmälda hundar ökar i år nu när vi är tillbaka på Gammplatsen, även om trenden generellt visar att antalet hundar minskar på hundutställningarna, säger Lisa. Syftet med hundutställning är att få sin hund avelsvärderad utifrån sin rasstandard. Nytt för i år är att VBÄK i samarbete med Studiefrämjandet har ringträning inför utställningen på tre orter, Lycksele,Vindeln och Umeå.

Ögonlysning (ögonspegling) är en undersökning för att konstatera om djuret bär på eller visar symtom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Vid ögonlysning undersöker man de inre och bakre delarna av ögat med specialinstrument (spaltlampa, oftalmoskop), som kastar en ljusstråle in i ögat för undersökning av lins, ögonbotten och näthinna. För att inte ljusstrålen ska orsaka en sammandragning av pupillen ger man ögondroppar för att vidga pupillerna ca 15-20

minuter innan undersökningen, som sedan sker i ett mörklagt rum. Många raser har krav på att föräldradjuren ögonlyses innan de får användas i avel. Raser behäftade med CEA lyses före 10 veckors ålder och sedan vid ett års ålder. Pudlar ögonlyses efter 18 månaders ålder. Övriga raser lyses efter ett års ålder. Vad som gäller för just din ras kan du läsa om på Svenska Kennelklubbens hemsida. - Alla raser är välkomna på ögonlysning.

Ögonlysning erbjuds på mässan

Under fredagen och lördagens hundutställningar så kommer Djurkliniken Skellefteås Gertrud Burman, auktoriserad ögonlysare för hund och katt med kompetens att påvisa ärftliga ögonsjukdomar att finnas på mässan. Förbokning krävs!

LYCKSELE

MOTORVECKAN

4OT HF

J U LY B A D G E C O L L E

BOKA IN MOTORVECKAN I LYCKSELE!

CELEB

IND

DE DA

4

20-27 Juli

O

JUL

23

UNIT


Vi satsar hårt på maten i år När vi på Norrarrangemang tog över mässan, så tänkte vi att maten är en stor och viktig del av mässan. Därför har vi utvecklat ett matkoncept tillsammans med erfarna krögare och kockar. Här är några rätter du hittar på årets meny.

grillad entrcôte

200g entrcôte med pommes, lök & tomtasallad samt kallslagen bearnaisesås

King size burger

200g Black angus-burgare med pepper jack cheese, bacon, picklad rödlök, sallad & BBQ-sås

het chilligryta

Utemässans egna chilli gjord på utmärkt högrev Serveras med nachos, salsa, gräddfil & grillat bröd

Självklart kommer det även att finnas både vegetariska och glutenfria alternativ. En krämig älgskavsgryta med poatatispuré och rårörda lingon samt en ceasarsallad där du kan välja mellan kyckling eller gravad lax kommer också att pryda Utemässans meny i år.

Följ din husdröm oavsett vilken den är Kust, sjö, fjäll, landsbygd eller stad. Fritidshus, fjällstuga, enplansvilla eller stiligaste huset i kvarteret. Fördelen med Tegsnäshus är att våra byggnader passar överallt. Det är dina önskemål som styr. Med stolt ursprung i Västerbotten, lång erfarenhet av träindustriell produktion och känsla för stil och kvalitet, har vi skapat ett koncept som håller i generationer framåt. Kontakt: Erik Nilsson, tel: 070-545 34 46

24

www.tegsnashus.se


Välkommen till Jaktia-logen på Utemässan! JAKTIA FLANELLSKJORTA Finns i flertalet fägsättningar.

PINEWOOD ACTIVE FRITIDSBYXA Klassisk luftig fritidsbyxa med benfickor & stretchpartier för skönare passform. Svart och grön. Dam, herr & D-storlek.

TRUE NORTH FLATFLEECE Sköna flecetröjor med modern stickad utsida. Dam och herrstorlekar.

Mässpris

499:(Ord.800:-)

Tag 2 för

299:(Ord.398:-) TIKKA T3X LITE JAKTIA EDITION FLUTAD, GÄNGAD 14X1, ADJ, SNÄLLTRYCK, 5-SKOTTSMAG, SOFT GRIP PISTOLGREPP/ FRAMSTOCK + STEINER RANGER 2,5-10X50BELYST + WARNE30MM + STALONW110+MONT HÖGER 308W, 30-06, 8X57JS. VÄNSTER 308W TILLÄGG + 1000KR Ord. pris 42.180:–

NU 29.995:-

TIKKA T3X LITE

GÄNGAD 14X1 + 5 SKOTT MAGASIN+SABRE AMBASSADOR 2,5-10X50 BELYST+WARNE 30MM+TRITON42+MONTERING. 308W Ord. pris 25.611:–

NU 16.995:–

Vid köp på mässan så ingår Tikka Vapenfodral och Tikka-keps utan extra kostnad. (värde 750:-)

KIKARSIKTE SABRE 2,5-10X50 BELYST

999:(Ord.1.500:-) LJUDÄMPARE STALON W110

Mässpris

Mässpris

3.995:(Ord.5.290:-)

(värde 3.495:-)

(värde 1.295:-)

PÅ KÖPET!

Sportringen Lycksele | Storgatan 44 921 31 Lycksele | 0950-144 40

Mässpris

299:(Ord.500:-)

HANDKIKARE FOCUS OUTDOOR 8X42

JAKT | FISKE | HUND | FRITID

NYA FÄRGER!

Mässpris

HANDKIKARE ZENITH EXPERIENCE X.C 10x42

PÅ KÖPET!

LOCKNE Fritidsbyxa. Dam och herr.

*Ev. kostnad för gängning av vapen tillkommer.

2.795:(Ord.3.295:-)

Under lördagen finns representant från Stalon på plats för att hjälpa er välja ljuddämpare, svara på frågor m.m

Vi ses på Utemässan! Jaktia Vilhelmina | Storgatan 20 912 33 Vilhelmina | 0940-107 00

Sommarpaketet Sommarens bästa erbjudande för familjer! Boende på Hotell Lappland, frukost och entré till Lycksele Djurpark i 2 dagar. På Lycksele djurpark hittar ni nordens alla djur samt barnens eget zoo med många av våra husdjur. Inne i parken finns även Lyckoland, där har ni ett flertal karuseller och klätterställningar som passar alla åldrar. Pris för hela familjen från:

1.595:-

Andra natten från 995:- för hela familjen

MISSA INTE 2019 PÅ HOTELL LAPPLAND!

25


Baitbox kompistrion med drag Trion bakom det hypade fiskemärket Baitbox är kompisgänget Jens Sankala, Simon Ekdahl och Andreas Jonsson, och nu kommer de till Utemässan i Lappland.

D

et började för cirka tio år sedan när trion lärde känna varandra i Norge. Deras gemensamma intresse, fisket, medförde att de började dokumentera sina fiskeresor och lägga upp dem på Youtube. Att killarna gillar att fiska är en del av deras popularitet, men det är inte bara det, det är allt runtomkring som gjort dem så populära, maten och drycken och upplevelsen, berättar Andreas Jonsson, en av Baitbox-medlemmarna. – Kanske är det för att vi är oss själva i filmerna, vi har jättekul tillsammans och vi försöker alltid visa helheten av vad en fiskeresa innebär för oss. Vi har aldrig strävat efter att få så många följare som möjligt utan vi gör inget vi inte står för, vare sig det är fiske eller samarbete, säger Andreas. Det är Simon Ekdahl som är hjärnan bakom deras fiskedrag baitboxbomben. Han tyckte det var en kul grej att prova på att göra egna och de har ju blivit otroligt populära. Det ligger mycket

26

tid och mycket kärlek bakom dem och alla är handgjorda. – Det är mycket jobb bakom dem, de ska smältas, gjutas, slipas, monteras krok, målas, lackas. Det tar nog några timmar att göra ett drag. De har verkligen slagit igenom. Jag tror hemsidan kraschar varje gång vi släpper ett nytt drag, säger Andreas och skrattar lite generat. Folk vet att Baitbox har små kollektioner med hög kvalitet och att de kanske aldrig mer får den chansen att köpa ett drag och då blir trycket väldigt högt på hemsidan när nya produkter släpps. Exklusivt ölglas För er som kommer på Utemässan så väntar det några speciella överraskningar. De kommer att ha med sig en begränsad kollektion av baitboxbomben och dessutom planerar de att släppa ett exklusivt ölglas under mässan. – Vi har valt att släppa produkter med hög kvalitet som vi själv skulle vilja köpa. Under mässan kommer vi förutom ölglas och baitboxbomben även sälja våra emaljerade muggar, t-shirts och kanske någon till produkt.Vi jobbar ständigt med att ta fram nya fiskerelaterade produkter, säger Andreas. – Det känns fantastiskt kul att få komma på Utemässan och jag hoppas att vi får träffa lite folk som följer oss och gärna vill komma fram och prata.Vi hoppas också att vi får stifta nya bekantskaper med likasinnade och att vi får utbyta erfarenheter med varandra. Kom gärna förbi vår utställningsyta så lovar vi att servera en kopp kaffe med ytspänning, säger Andreas.


Fånga din egen röding Vi kan nu presentera att vi i samband med Utemässan kommer att plantera ut röding i den till Gammplatsen intilliggande tjärnen. Det kommer därmed att finnas möjlighet för dig som besökare att själv försöka fånga in din alldeles egna röding, direkt på Utemässan. Det är i samarbete med Umlax som vi nu kan erbjuda denna exklusiva möjlighet och upplevelse.

R

ödingen tillhör familjen laxfiskar. Den lever och trivs bäst i kalla syrerika fjällvatten. Fisken kan väga upp till tio kilo men när man odlar den gör man det normalt till vikter under kilot. Rödingen odlas i öppna kassar med stor hänsyn till miljön för att på bästa sätt harmonisera med naturen runtomkring. Fisken är populär bland sportfiskare och den är en mycket omtyckt matfisk. Det ljusröda smakrika köttet uppskattas av många och är tacksamt att tillaga med gott resultat. Stek filéerna i smör eller varför inte att prova att baka in eller kanske grilla den. Passa på att sätta dina kunskaper i fiskets ädla konst på prov, och du får kanske en fin fångst att ta med dig hem. Lycka till!

Ted Johansson från Northern Stories har fått många fina rödingar. Du hittar honom i monter 82. Han tipsar mer än gärna om hur du ska göra för att hitta drömrödingar.

Välkommen!

VI HAR ENERGIN Som hyresgäst hos oss har du förtur om du vill byta bostadsort. En vältrimmad förvaltning med kunniga medarbetare gör att vi kan erbjuda Dig:

• PERSONLIG SERVICE • CENTRALA LÄGEN • VETTIGA PRISER

Åsele Energiverk AB

Åsele Kraft AB

Åsele Elnät AB

Unna dig tid till annat! Hyr lägenhet av oss.

Franklin Fastigheter AB äger och förvaltar drygt 1000 lägenheter i Lycksele, Vindeln, Vännäs, Umeå, Nordmaling och Stockholm.

27


Välkommen till Gammplatsen! UNDER UTEMÄSSAN ERBJUDER VI: Café Ruselgården: Hembakat fikabröd, smörgåsar & glass Ute på området: Våfflor, hamburgare & läsk med mera Skogsmuseet: Utställningar, barnhörna & museiebutik

BESÖK OSS I SOMMAR - GRATIS ENTRÈ TILL GAMMPLATSEN Öppna gårdar, sameviste, fornlämningsområde, naturreservat, utställningar, arrangemang & Café Ruselgården Skogsmuseet entré från 18 år: 50 kr per person.

Gammplatsen, Liksjuosámit, Skogsmusset

www.gammplatsen.com • www.skogsmuseet.se 28


Vi tar hand om och Vi tar hand om och Vi tar hand om och levererar det levererardet det viktigaste viktigaste levererar viktigaste 550:-

Testa hunden på björn/älgkalv.

–– vivi vet vet vad vad ni ni behöver behöver för för att att lyckas. lyckas.

– vi vet Kaffemaskinen/kaffet. vad ni behöver för att lyckas. Kaffemaskinen/kaffet.Skrivaren/skannern/ Skrivaren/skannern/ kopiatorn. kopiatorn.Ditt Dittnätverk/dator/IT-miljö. nätverk/dator/IT-miljö. Kontakta Kontaktaoss ossidag! idag!

Kaffemaskinen/kaffet. Skrivaren/skannern/ Inlandets sedan 2003! kopiatorn. Dittleverantör nätverk/dator/IT-miljö. Kontakta oss idag! Michael, Stig, Frank & Berit deablycksele.se deablycksele.se

Anmälan: 070-668 78 96 lennart@utbildningarlulea.se www.utbildningarlulea.se

Utbildningar Luleå AB

UTEMÄSSANS GODASTE

Suovaskebab Vi träffs i Lycksele! 31-2 juni

Handal av oss i monter

23

Åke Larsson Rennäring AB Avaås 2, 939 93 Malå 070-397 91 28

deablycksele.se

29


la företaget. ert.

Västerbotten är heltäckande. Som sak- och livförsäkringar. Särskild anställda följer med vår sjukvårds-

SÖKER DU BOSTAD I LYCKSELE ELLER ÖRTRÄSK? Besök vår hemsida så kanske du hittar ditt nästa boende där!

ntorslokaler med oss? www.lyckselebostader.se

SÖKER NIKHUSET (f.d. SCA) DU BOSTAD I LYCKSELE ELLER ÖRTRÄSK? Vi sitter här idag:

a, är hjälpen nära. En lokal skadeorexpert eller annan kompetens är a.

Umeå 090-10 90 00 Skellefteå 0910-73 40 00 Lycksele 0950-347 50 www.LFvasterbotten.se

Storgatan 21 921 81 Lycksele 0950-169 40 lybo@lycksele.se

Storgatan 21 921 81 Lycksele 0950-169 40 lybo@lycksele.se

www.lyckselebostader.se

ycksele VVS-konsult AB •Bostäder Norrmiljö Vi på Lycksele AB:i Lycksele AB Storgatan 21 • Har fastigheter centralort samt e Nordic • Umeå Projekt Teami Lycksele AB Örträsk. ni dela kontorslokaler med oss såcahör gärna av er! • Äger och förvaltar 1330 lägenheter med hyresrätt och 120 lokaler. 70-219 77 69, Esbjörn •

Tillämpar hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, vilket innebär att hyresgästen kan påverka sina underhållskostnader i den egna lägenheten. Arbetar aktivt med hyresgästinflytande och miljöfrågor.

Vill ni dela kontorslokaler med oss? TEKNIKHUSET (f.d. SCA)

Linbergs Energi och VVS AB • Lycksele VVS-konsult AB Norrmiljö i Lycksele AB • Vattenfall Service Nordic Umeå Projekt Team AB

Besök vår hemsida så kanske du hittar ditt nästa boende där! www.lyckselebostader.se

Lediga kontorslokaler finns. Om ni vill dela kontorslokaler med oss, hör gärna av er! Ring 070-219 77 69, Esbjörn

Lycksele Bostäder AB Storgatan 21 921 81 Lycksele 0950-169 40 info@lyckselebostader.se

På semestern ska allt vara perfekt. Den femstjärniga pärlan i Lyckselse levererar en campingupplevelse väl värd sitt namn. Ansia Resort är en familjecamping i ordets rätta bemärkelse med egen badstrand och ett flertal lekplatser för barnen. Här finns aktiviteter både på campingen och såklart i hela närområdet.

30

Besöksadress: Parkgatan 30, Lycksele

Boka semester och konferens på en av landets mest välskötta campingar!

+46 950-100 83 ansia.se Ansia Resort är en av Sveriges få femstjärniga campingar!


EMILIAS VILDA KÖK - EN SMAK AV NORRLAND Emilia Nilsson, 21 år från Silsjönäs sökte till Sveriges Mästerkock. Hon hänförde inte bara juryn utan även de andra deltagarna och hela svenska folket. Nu kommer hon till Utemässan i Lappland där hon skall visa upp sina skickligheter i kökets delikatesser och framför allt tillagning av vilt.

S

veriges Mästerkock 2019. Grisbonden och jägaren från Silsjönäs som avsnitt efter avsnitt hänförde både sina medtävlande och domarna. Det var ett infall som gjorde att Emilia Nilsson, 21 år från Silsjönäs sökte till Sveriges Mästerkock. När hon fick inbjudan om att komma på audition så slängde hon en tjäder i bagaget och drog. Det visade sig vara ett lyckokast. Juryn blev hänförd över hennes egenpangade tjäder och Emilia fick det åtråvärda förklädet och en plats i tävlingen. Tyvärr räckte hennes talang inte hela vägen fram och hon föll på målsnöret och hamnade på en tredjeplats i tävlingen. Men Emilia misströstar inte för det. Hon har lite andra planer och kokboken, den blir av.

Lärde känna juryn

– Det har verkligen varit en fantastisk resa, jag har lärt känna alla deltagare och det har varit fantastiskt att få träffa och lära känna juryn, Leif Mannerström, Markus Aujalay och Misha Billing. Jag har ju lärt mig massor bara genom att vara med, Men kokboken blir av ändå. Den kommer att heta Pangmat, sen har jag lite andra planer på gång men det

är inget jag får avslöja just nu, säger Emilia. Emilia är uppväxt i en familj där jakten alltid stått i fokus. Varje höst har släkten kommit hem och samlats på den gamla släktgården där Emilia och hennes sambo är sjunde generationen att bo. Där har de senare jagat tillsammans och ätit stora familjemiddagar. – Det är en helhetsgrej för mig. Att vi alla samlas och jagar och äter middag. Att få förena släkt och vänner. Emilia tog sin jägarexamen när hon var 18 år men har varit med på jakten ända sen hon var liten. Hon har bara inte haft ett eget gevär. Favoritjakten är på älg och tjäder. – Att få vara ute i lugnet och i naturen. Att få jaga och tillaga maten ute i det fria. Jag och min pojkvän brukar ofta dra på oss Tegsnässkidorna och åka på tjäderjakt. Att välja vilken

mat som är hennes favoritmat är svårt eftersom hon gillar att laga ny mat. men hon gillar såklart att laga vilt som älg och hjort. – På helgerna blir det ofta kött och chili-bearnaisesås, bara vanlig helgmat.Till vardags lagar jag ofta, flera gånger i veckan faktiskt, köttfärssås och spagetti.Vi har en rätt köttbaserad kost på grund av att vi har djur på gården och på grund av att vi jagar. Maten kretsar kring proteiner, fläsk och nötkött, säger Emilia.

Första Utemässan för Emilia

Det är första gången som Emilia är med på Utemässan i Lappland och hon ser verkligen framemot det. – Det ska bli jätteroligt att få träffa lite folk och prata lite om mig själv och få laga lite mat. De event jag varit med på tidigare så har det varit roligt när publiken kunnat ställa lite frågor till mig. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska laga än, det kanske blir någon slags fisk. Fjällröding med beurre blanc, rom och gräslök och så. Sen när jag har lagat klart så kommer publiken att få provsmaka. Det brukar vara populärt, säger Emilia och skrattar. Ni som kommer på Utemässan har därför kanske en chans att få smaka Emilias egen fjällröding med beurre blanc. Och har ni riktigt tur kanske hon har stoppat en tjäder i fickan och tillagar den rätt som tog henne till semifinal i Sveriges Mästerkock. I annat fall får ni fråga henne om receptet.

31


Välkommen till sommarstaden Lycksele!

Lycksele - en plats med något för alla Lycksele har ett blomstrande föreningsliv som erbjuder ett stort utbud av aktiviteter och arrangemang året om. Upplev Lappland och en sommar där solen aldrig går ner. Lyckseles fantastiska natur och varierande klimat bäddar för allehanda utflykter och aktiviteter. Med ett aktivt nöjeshotell, en femstjärnig camping, tillgång till centrumnära hotell och vildmarkscamping erbjuder Lycksele boende för alla. Djurpark och badpark tillsammans med 9-håls golfbana och en av Nordens bästa hyrkartbanor utgör basen för det familjära Lycksele. Lycksele har en alldeles egen maskot - uttern Lyllo. Lyllo är ett återkommande inslag vid flertalet aktiviteter som riktar sig till barnfamiljer. Gammplatsen med skogsmuseum och underjordskyrkan i Kristineberg utgör unika besöksmål väl värda att besöka. Oavsett när och i vilket sammanhang du besöker oss kan du alltid känna dig välkommen till Lycksele - en genuin besökspärla i Lappland!

www

32 www

www.visitlycksele.se

@Lyckselekommun

Lycksele - Staden i Lappland


MARKNAD I TRE DAGAR

SKOTERTÄVLING PÅ VATTEN FREDAG 28 JUNI

ALLTID HELGEN EFTER MIDSOMMAR • 27–30 JUNI

MARKNADSHANDEL • HANTVERKSUTSTÄLLNING AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGDOMAR SÅNG & MUSIK • ÅNGLOKET • LEKLAND/TIVOLI PROGRAM FINNS PÅ WWW.STORUMANDAGARNA.SE @STORUMANDAGARNA @DANSGALAN

ARMBRYTARTÄVLING LÖRDAG 29 JUNI

SKYTTETÄVLING 29-30 JUNI

GILLA OSS!

CLASSIC CAR LÖRDAG 29 JUNI

NÅGRA DAGAR SENARE:

FRE-LÖR 5-6 JULI

SWAMPSOCCER.SE TRÄSKFOTBOLL, VOLLEYBOLL OCH MASSOR MED SKOJ! SKIT-SKITIG MEN LYCKLIG!

STORUMANS KOMMUNS TVÅ STORA MARKNADER! VÄL VÄRT ATT BESÖKA!

n e m m o k l Vä

TILL HEMAVAN TÄRNABY I SOMMAR! Gränshandelsmarknaden 26-28 juli

Fiskefestivalen 26 juli till 2 augusti

Fjällöparfest 24 augusti

KONSERT 26 JULI med Katarina Barruk band och Sara-Helén Persson

Kulturveckan 20-28 juli

Dans på Udden 27 juli

33


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.