Page 1

Mars/april Nr 02 2019 Årgång 17 DET FRIA MÅNADSMAGASINET

BIL & MOTOR

VI I CENTRUM

Bilaga från i företagarna city!

Snart tid att byta däck TÄVLING

Vinn weekend i Hemavan REPORTAGE

Succé för ny restaurang

Foto: Andreas Lindegren

Mästerkock Thomas Sjögren gör succé på västkusten


I vår galleria är vi som en familj. Ett härligt gäng med en mix av butiker.

Götgatan 1-3, Umeå / Sagagallerian.se Öppettider: mån-fre: 10-18, lör: 10-16

PALERMO RESTAURANG

2


NORRLANDS STÖRSTA JAKT- & FISKEMÄSSA

Förköp biljett –Vinn en ATV! Alla som förköper sin biljett till Utemässan har chans att vinna en fyrhjuling Förköp och mer info på www.utemassan.se

Gammplatsen

i Lycksele

31 M

aj 2 Jun i

Huvudsponsor

3


SID: 12

REPORTAGE

Andreas Lindegren, redaktör

VALDE JAG RÄTT?

STREETFOOD

I februari öppnade det senaste tillskottet av restauranger, Bastard Burgers, i Umeå. Sedan invigningen har kön ringlat lång.

PROFILEN

SID: 6

”Man fick spela med och jävlas lite med de som frågade”

THOMAS SJÖGREN

BILAGA

SID: 11

Umeå city fortsätter att utvecklas och i detta nummer tipsar företagen bland annat om de hetaste evenemangen och skäggvård.

BIL & MOTOR

SID: 19

Snart är det återigen dags att byta ”sulor” på bilen. Vi har listat de viktigaste kontrollerna du inte får missa inför däckbytet.

...OCH MYCKET MER

PÅSK

Dags att slappa! Umeåguidens nöjesskribent Jonas Rosenqvist tipsar om filmerna du måste se under påskveckan! EVENEMANG

Reportage: Nya satsningar i Hemavan Evenemang: Evenemang i city Korsord: Vinn trisslotter Reportage: Så vårdar du skägget Bil & Motor: SFVF varnar Påsk: Det visste du inte om påsken Prylar: Påskprylar för hela familjen Tävlingar: Fina priser i potten Krönikörerna: Modeller för en dag Evenemang: Vårens hetaste evenemang Vimmel: Hur ska du fira påsk?

9 14 17 18 20 21 22 26, 31 25 29 31

SID: 24

SID: 14,29

TRIBUTE TO ABBA 30/3, 19.30 Umeå folkets hus

Passa på

Så vart vill jag komma med detta? Passa på att gör det ni vill och drömmer om, även om det betyder byte av yrke eller stad! Det var vad Thomas Sjögren gjorde, mästerkocken från Granö. Han flyttade till Göteborg för att förverkliga sin dröm och idag kan han titulera sig som både ”Årets kock” och allra senast vinnare av ”Kockarnas kamp”. Nyligen öppnade han dessutom en ny restaurang och när han var i Umeå och gästspelade i mars passade Umeåguiden på att träffa honom. En längre intervju med Thomas hittar du i detta nummer tillsammans med mycket annat spännande. Trevlig läsning!

UMEÅGUIDEN Ansv. utgivare Andreas Lindegren Telefon, kontor 090-349 30 40 E-post info@umeaguiden.nu Web www.umeaguiden.se Upplaga ca 40.000 ex.

SILVANA IMAM 30/3, 18.00 Väven JESSICA ANDERSSON 14/4, 19.30 Aula nordica J18-VM 18-28/4 A3 arena

Det är inte ofta, men visst händer det att man ibland stannar upp och funderar över sitt karriärval. Som egen företagare blir ofta tanken ”är detta vad jag ska göra resten av mitt liv”? Trivs jag med mina olika arbeten – absolut! Men när brorsan får fara på tre veckors militärövning och en nyligen funnen vän i Stockholmsområdet skickar meddelande från en militärutbildning hon befinner sig på och berättar att hon bara fått sova 10 minuter det senaste dygnet, en övning som avslutades med 1,5 mils marsch, då blir jag faktiskt lite avundsjuk. Jag har full förståelse för att det troligtvis inte låter lockande för dig, men alla har vi olika intressen.

Distribution Till hushåll i Umeå, Nordmaling och Vännäs kommun. Även ställdistribution runt om i hela utgivningsområdet. Umeåguiden

Chillimedia, Brogatan 5, 903 25 Umeå.

Umeåguiden tar inget ansvar för insänt material, varken form eller innehåll. Insänt material lagras och tillgängliggörs i digitala arkiv. Den som skickar in material medger till digital lagring och publicering.

DET ÄR VI SOM GÖR UMEÅGUIDEN!

THOMAS Säljansvarig thomas@chillimedia.se

4

TORBJÖRN Säljare torbjorn@chillimedia.se

CHRISTOFFER Säljare christoffer@chillimedia.se

ULF Säljare ulf@chillimedia.se

LINNEA Säljare linnea@chillimedia.se

JESPER Säljare jesper@chillimedia.se


Har du problem med din cykel?

Största verksta´n i stan! Välkommen in så hjälper vi dig så fort vi kan! Vår kunniga personal hjälper dig gärna med reparationer i vår egen verksad.

Häradshövdingeg. 11 KUNGSGATAN 101 090-14 70 090-14 01 01 70

Öppettider Vard Lörd 10-13 10-13 Vard9.30-17.30. 8.00-17.30. Lörd

Häradshövdingegatan 11 ••090 - 140 170 Kungsgatan 101, Umeå Telefon 090-140 170

SNABBT! SMIDIGT! SNYGGT!

Hyr detta skrivbord från

2,35/dag

Thomas

Robert

Jens

Prisvärt höj- & sänkbart elbord för ombedelbar leverans!

av allt du behöver till ditt kontor. Beställ dina varor innan kl 11.00, så kör vi ut dem innan dagens slut (inom Umeå tätort).

Vill ni ha monterat och klart, så fixar vi det.

Moms tillkommer på samtliga priser

Vi på NKV i Umeå är en fullserviceleverantör

Gör dig och dina kollegor en tjänst. Kom och kolla in våra höj- och sänkbara skrivbord. Fördelarna är oändliga: • Ergonomiska • Kraftig elmotor • Höjdjusterbart 63-128 cm • Minnesfunktioner • Justerbara fötter för ojämna golv. • Nöjd-kund-garanti • Omedelbar leverans

17 000 artiklar på vårt lager i Umeå för omgående leverans.

För Företag och Kontor Bruksvägen 11, Ersboda, Stora birk • www.nkv.se • 090-15 36 00

kon to r sva ro r | k a f f e m a sk i n e r | ko n to r s m ö b l e r | p ro f i l k l ä d e r | p r e s ent er 5


PROFILEN

THOMAS SJÖGREN

STJÄRNKOCKEN FRÅN GRANÖ

Att som 23-åring slå den absoluta svenska kockeliten är ingen liten merit. Inte heller att ta hem vinsten i matlagningsprogrammet och tävlingen ”Kockarnas kamp”. Men framgångarna har inte kommit till skänks, utan passion, hårt arbete och många timmar i köket är nycklarna till hans karriär. Möt månaden profil, stjärnkocken Thomas Sjögren. Full fart. Tävling, ny restaurang och en matturné i norra Sverige med turnéstopp i Umeå. De senaste månaderna har det varit fullt ös för Norrlandsbördiga Thomas Sjögren som är uppvuxen i Granö, innan karriären som kock fick honom att landa i Göteborg. I alla fall för stunden. I slutet av förra året var han en av deltagarna i mattävlingen och tv-programmet ”Kockarnas kamp” där han ställdes mot vad som bara kan beskrivas som en del av eliten av svenska kockar. – Många av dem kände jag sedan tidigare och visste att de skulle vara riktigt vassa att tävla mot, så det är klart att man hade mycket respekt för de man tävlade mot, berättar Thomas Sjögren. Kanske allra mest för Norbert Lang. – Han är en stor inspirationskälla och en legendar inom branschen. För den som inte känner till programmet beskrivs det nog bäst som en ganska otraditionell tävling för de mest framstående i branschen. Smak var inte alltid i fokus som i så många andra matlagningstävlingar, utan kunskapen om råvaror, mathantverk och snabbhet där tid ofta var den avgörande faktorn. De olika deltävlingarna bestod av allt från att göra 25 korvar på tid till att skiva potatis perfekt och snabbast stapla ett 50 centimeter högt torn, för att bara nämna några av täv6

lingsmomenten. Mest utmanande för Thomas var just smaktävlingarna. – Jag tyckte de var lite jobbiga eftersom de byggde upp en stress, trots att det inte var något tidskrav på de tävlingarna. Man byggde ändå upp en stress, vilken var sötast och vilken syrligast? Man

lunda tävling, men på ett bra sätt. Man får verkligen pusha sig själv och tänka på hur man kan göra saker bättre. Vinsten har han dock burit hemlig ett bra tag. Programmet spelades nämligen in under sommaren och finalprogrammet sändes först flera månader senare.

”Han är en stor inspirationskälla och en legendar inom branschen” började tvivla lite på sig själv. Men alla tävlingar hade sin charm, säger han glatt.

Final Men trots de utmanande smaktävlingarna tog han sig till final där han ställdes mot en annan norrlänning, Linnéa Liljedahl, som driver den hyllade krogen Linnea & Peter i Örnsköldsvik tillsammans med sin sambo. Finalmomenten bestod bland annat av att skala havskräftor, filea röding och öppna ostron. När samtliga moment var över stod Thomas som segrare och korades därmed som vinnare av 2018 års upplaga av ”Kockarnas kamp” – Det var fantastiskt roligt. ”Kockarnas kamp” är en lite annor-

Dagarna innan finalprogrammet skulle sändas deltog han, tillsammans med medfinalisten Linnéa, i TV4:as Nyhetsmorgon. – Det var rätt roligt och underhållande på något sätt. Man fick spela med och jävlas lite med de som frågade. Så det vara bara skoj att hålla hemligheten. Helt tyst var han dock inte. – Nej, min familj och min tjej berättade jag för, men inga andra.

Välmeriterad Thomas kan nu titulera sig som den sjunde vinnaren av ”Kockarnas kamp”, men det är långt ifrån den första vinsten eller priset han tagit emot. Tidigare var han en del av juniorkocklandslaget och tog silver

i både ”Nordiska Mästerskapen” och ”Culinary World Cup”. Allra tyngst väger dock segern i ”Årets kock” 2015 då han blev den yngsta genom tiderna att vinna den prestigefulla tävlingen som 23-åring. – Årets kock är det absolut tyngsta enligt mig. Sen är det klart att det är prestige i att vinna ”Kockarna kamp”, men inte på samma nivå ur en professionell synvinkel. På frågan om det blir mer tävlande i framtiden avslöjar han att det finns en dröm, att delta i världens mest prestigefulla matlagningstävling. – Det är så klart ”Bocuse d'Or” som är en stor dröm. Men det krävs så mycket så om det blir av eller inte får vi se.

Flyttlasset Sedan flera år tillbaka är Thomas bosatt och verksam i Göteborg. Flyttlasset från Granö gick redan THOMAS SJÖGREN Född: 1991 Bor: Göteborg. Familj: Sambo, mamma, pappa, två bröder och tre systrar. Husdjur: Nej. Favoritmat: Skaldjur. Favoritdryck: Gin & tonic. Läser helst: Läser mest kokböcker. Lyssnar på: Hiphop Favoritfilm: ”Django Unchained”, jag gillar Quentin Tarantinos filmer. Favoritserie: Ser inte så mycket serier, men ”Breaking Bad” ligger högt upp på listan.


”En ambition och dröm som jag har är att i framtiden starta en väldigt bra restaurang i Michelin-nivå”

Foto: Andreas Lindegren

I mars var Thomas och gästspelade på Harriets i Umeå. Intresset var så pass stort att de utökade serveringen med ytterligare en dag.

Gästspel Som om det inte räcker till för att fylla hans dagar drog han ut på en miniturné i mars och gästspelade bland annat på Harriets i Umeå. – Det blev Umeå, Hemavan och sedan Nordmaling. Sen blir det även Granö i början av april. Med det i ryggsäcken vore de flesta nöjda, men för Thomas finns fler drömmar att uppfylla i framtiden. – En ambition och dröm som jag har är att i framtiden starta en väldigt bra restaurang i Michelinnivå. En schysst restaurang dit man kommer och får en upplevelse utöver det vanliga. Att så kan komma att bli i framtiden kan knappast ses som osannolikt. Hans passion för matlagning och hans driv att alltid utvecklas och bli bättre har inte minskat under åren, snarare tvärtom, och han ser det som de absolut viktigaste nycklarna till sin framgång. – Allt handlar om engagemang. Jag har alltid varit driven, jag har alltid velat bli bättre i det jag gör och jag älskar att laga mat!  ANDREAS LINDEGREN

Foto: TV4

under gymnasiet och sedan dess har han bland annat hunnit arbeta på Guide Michelin-prisade 28+ och Swedish Taste. – Det är ganska precis tio år sedan som jag flyttade till Göteborg. Det var en kompis som gick samma utbildning och drog med mig till Göteborg. Just då var Umeå ingen sensation inom kreativa restauranger och jag ville komma dit där restaurangerna låg i framkant. Idag driver han finkrogen Skäret utanför Smögen under sommaren och i slutet av förra året öppnade han en helt ny restaurang, Grano, inne i Göteborg tillsammans med sin bror Christoffer och kompisen Andreas Östlund. – Det är ett vardagsrum för alla som gillar att komma och hänga. Det ska vara en avslappnad miljö med ganska avskalad och simpel mat. En ganska stor skillnad från restaurangen Skäret där fisk och skaldjur står i fokus. – Absolut. Det här är mer av en kvarterskrog med en liten och varm lokal där vi kör frukost, lunch och middag. Allt är enkelt, men med vår twist och självklart alltid bra kvalitet. Så kör vi pizza också, berättar Thomas.

I finalen ställdes Thomas mot en annan norrlänning, Linnéa Liljedahl, som driver den hyllade krogen Linnéa & Peter i Örnsköldsvik.

THOMAS TIPS TILL DE SOM VILL LYCKAS SOM KOCK: Foto: TV4

”Ta inget för givet och tro inte att du kan kliva in på en stjärnkrog och vara en världsstjärna bara för att du har pluggat. Det är inte verkligheten. Det viktiga är hårt arbete och att inte ha för bråttom. Jag tycker inte man ska börja sin karriär på en stjärnkrog, utan på en restaurang där du får lära dig laga vanlig mat från grunden. Det ger dig mycket mer och du kommer ha med dig de lärdomarna resten av livet”.

I slutet av förra året korades Thomas till vinnare av ”Kockarnas kamp”

7


HEMAVANS HÖGFJÄLLSHOTELL

HOTELLET MED MINIMALT AVSTÅND TILL PISTEN

TORSdag TILL SÖNDAGERBJUDANDE!

Nyrenoverade hotellrum

Guldbollen - boende med guldkant tio våningar upp!

8

Boka via onlinebokningen på vår hemsida för bästa pris.

hemavanshogfjallshotell.com


HEMAVAN

Brinner för turismen TILLSAMMANS MED TÄRNABY UTGÖR HEMAVAN NORRA SVERIGES största alpina skidområde som

även hyser en av Sveriges absolut största slalomstjärnor genom tiderna – Stig Strand. och mitt eget intresse en hel del. I början var det mycket bergsklättring och grottor. Nu är det mer fiske, skoter och skidor i alla dess former.

Nya satsningar Genom åren har en rad investeringar gjorts i området, bland annat ett nytt snösystem i en av nedfarterna och Hemavan gondol, som blivit en succé sedan den invigdes i slutet av 2017, sommartid som vintertid. Bara under sommarsäsongen 2018 åkte runt 9 000 personer med gondolen. Satsningarna fortsätter också under 2019 när byggnationen av en ny skidlift påbörjas. Liften kommer att vara placerad i området Fjällforsen och sträcka sig 750 meter upp på fjället och ha en kapacitet på cirka 900 personer i timmen.

Foto: Hemavan Tärnaby

Sedan karriären avslutades på 80-talet har han varit en av de stora drivande krafterna bakom att locka turister till området, sommar som vinter. – Det här var något jag bestämde mig för långt innan jag slutade tävla. Jag ville bo kvar i området och turismen är den största näringen här. Jakt och fiske kändes naturligt för mig och just då var det ingen annan som höll på med det här i samma omfattning, säger Stig Strand. Idag driver Stig en boendeanläggning och är själv verksam som guide för en rad olika aktiviteter. – Jag brukar säga att naturen med fiske, jakt och vandring är basen i min verksamhet. Aktiviteterna är viktigast. Jag vänder mig till de som vill göra något och vad jag erbjuder har nog följt min ålder

Satsningarna i norra Sveriges största alpina skidområde fortsätter.

liften är en så kallad knapplift och kommer skapa en betydligt bättre produkt för alla som bor och vistas i området samtidigt som den ger oss möjligheter att fortsätta skapa attraktiva och unika fjällstugor till alla som uppskattar en aktiv livsstil i fjällen, säger Freddy Olsén VD för Fjällkedjan Hemavan AB.  ANDREAS LINDEGREN

Bakom byggnationen står Fjällkedjan, ett dotterbolag till norska bolaget HHO Gruppen, som sedan 2005 varit en viktig spelare för Hemavans utveckling eftersom de ligger bakom byggnationen av fler än 300 nya fritidshus. – Vi är såklart väldigt glada att vi tillsammans med Hemavan Alpint får möjlighet att fortsätta utveckla Hemavan som skidort. Den nya

installerar kamin, eller startar verksamhet.

Hemavan | inflyttningsklart Högt beläget fritidshus i Hemavan som är helt nyproducerade.14B och 14C är kvar. På en riktigt hög och fin tomt på området Klippkanten står 4 st nybyggda fritidshus med mycket hög standard. Alla har fin utsikt över Mortsfjället, Jofjället och mot Laisan. Stora härliga panoramafönster mot väster ger fin utsikt mot fjällvärlden. 4 rok, 3 sovrum BOAREA 67 m2 TOMT 142 m2 FAST PRIS 2 595 000 kr ADRESS Klippkanten lott KK 14 B,C

Vi som hjälper och vägleder er är: Bygglov Martin Linder Hemavan - Norska gränsen Tommy Larsson Åskilje –Tärnaby Martin Bengtsson

Serveringstillstånd för alkohol Anna Svingfors Tillstånd avlopp Roger Jonsson

Kontakt: Telefon 0951-140 00 e-post mbn@storuman.se Skolgatan 49, Umeå. 090-14 93 90. www.maklarringen.se

MILJÖ- & SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

För mer info: www.boverket.se/Vagledningar/PBL-kunskapsbanken och www.storuman.se 9


Ta bussen till fjällen! vinter.

Med linje 31 tar du dig bekvämt till Tärnaby, Hemavan och övriga orter längs Blå vägen. Varje dag går flera turer i båda riktningarna. På bussen hinner du både njuta av den vackra utsikten och planera dina lediga dagar. Bekvämare för dig och bättre för miljön – dubbelt så bra! tabussen.nu

Länstrafiken 1,2_02.indd 1

2016-02-05 10:14

störst på upplevelser i hemavan tärnaby

Konferens & boende, heliski, skoterarrangemang, fisketurer, lagaktiviteter, forsbåt, exklusiva fiskearrangemang, skoteruthyrning & mycket mer Trolltunet är en anläggning som erbjuder det bästa av Hemavan. Hjärtligt välkommen till Trolltunet, önskar Stig Strand med personal.

Ps. Vi har öppet året om. 10

www.hemavan.com Tfn +46 (0)954 30500 info@hemavan.com


m u r t n e C Vi i ! y t i c i t a l sam s n n fi r e v STORST u behö SORTIMENT Allt d OO

O

PA LEKSAKER I UMEA O

OO

STORST SORTIMENT PA LEKSAKER I UMEA O

O

Måndag - fredag: 10.00 - 18.00 • Lördag: 10.00 - 15.00 Götgatan 6, Umeå • 090-778300 • umea@lekia.se www.lekia.se/butiker/umea-lekia 11


VI I CENTRUM

Uppskattade burgare BASTARD BURGERS STÖRSTA SATSNING HITTILLS DET ÄR 20 MINUTER KVAR INNAN RESTAURANGEN ÖPPNAR FÖR DAGEN, men kön ringlar redan lång.

Bastard Burgers etablering i Umeå har lockat fullsatt restaurang sedan öppningen i februari.

Slitage och mönsterdjup är viktigt att kontrollera innan du monterar sommardäcken.

Foto: Andreas Lindegren

Satsningen i Umeå är restaurangens största hittills, något som visat sig vara en väl värd investering. Intresset har varit enormt.

Restaurangutbudet i Umeå fortsätter att växa. Det senaste tillskottet är Bastard Burgers som sedan öppningen i mitten av februari lockat många att köa för att få en hamburgare. När Umeåguiden besöker restaurangen en fredag strax före lunchserveringen öppnar ringlar kön lång utanför. – Intresset från Umeåborna har varit enormt. Intresset i andra städer har alltid varit bra när vi öppnat, men inte så här pass bra. Det här är rekordöppning, det här är ett snäpp högre så det är riktigt roligt, berättar Jonas Ylinenjärvi, koncernkökschef för Bastard Burgers. 12

Historien om Bastard Burgers började i Luleå och på kort tid har kompisgänget bakom den blygsamma satsningen i Norrbotten byggt upp en kedja av restau-

restaurangen öppnade nämligen den 23 september 2016! – Man får nypa sig i armen. Det har varit en riktigt rolig resa hittills, säger Jonas.

”Man får nypa sig i armen. Det har varit en riktigt rolig resa hittills”

Stort intresse Att etablera sig i Umeå fanns länge med i planerna, men att intresset skulle vara så pass stort insåg de först i samband med att de var och gästspelade i den norrländska huvudstaden med sin foodtruck. – Vi fick en förfrågan av en kille som ville att vi skulle komma med vår foodtruck till hans bröllop. Bröllopet var på en lördag, så i samma veva passade vi även på att ställa BASTARD BURGERS

ranger. Idag går deras mat bland annat att äta i Boden, Skellefteå, Sundsvall, Östersund, Örebro och i Stockholm, något som nästan får ses som förvånansvärt. Den första

Fler kommer det också att bli. Under året kommer de bland annat att öppna i Falun, Karlstad, Norrköping och ytterligare restauranger i Stockholmsområdet.

Bastard Burgers öppnade sin första restaurang i Luleå den 23 september 2016 och finns idag från Boden i norr till Stockholm i söder. Målsättningen under 2019 är att kedjan ska omfatta 40 restauranger landet runt och inom ett par år även etablera sig i grannländerna.


”Det har varit extremt mycket folk och man har fått vänta på maten. När man får den ska man förstå varför man var tvungen att vänta. Vi kommer inte tumma på vår kvalitet” upp vår foodtruck under fredagen vid bron. Den uppslutningen på fredagen var helt enorm, det var helt galet. Så då fick vi en försmak av att Umeå ville ha Bastard Burgers. Inte bara Umeåborna i stort fick smak för deras mat. – Roligt med den historien är att han vars bröllop vi serverade på jobbar hos oss idag, berättar Jonas glatt och skrattar. Restaurangen i Umeå är deras största hittills. Det har behövts. När dörrarna öppnas för dagens lunchservering sträcker sig kön genast från kassan och ut genom dörrarna. Men att gästerna ska svika på grund av lång kö tror Jonas inte kommer att bli ett problem. – Det har varit extremt mycket folk och man har fått vänta på maten. När man får den ska man förstå varför man var tvungen att vänta. Vi kommer inte tumma på vår kvalitet. Jag tror det är en av anledningarna till att det går så pass bra för våra restauranger, att vi inte tummar på kvalitén och kan leva upp till gästernas förväntningar, säger Jonas. Han är dock noggrann med att poängtera att framgångarna aldrig hade kommit om det inte hade

Det var högt tempo i köket när restaurangen öppnade för lunchservering.

Redan innan restaurangen öppnade för dagen var kön utanför lång.

varit för personalen. – Det kan inte understrykas nog. Vi har en sjukt duktig personal.

Samarbeten Men även om Bastard Burgers idag är en kedja, lägger de stor vikt med

att få en lokal koppling. Delar av inredningen i restaurangen i Umeå står Marc Strömberg bakom och inte helt oväntat stod artister från kollektivet Random Bastards för underhållningen under invigningshelgen. – På invigningen hade vi vissa

Jonas Ylinenjärvi.

från Radom Bastards här och vi gjorde en burgare tillsammans med Marc som vi bara körde i Umeå under premiärhelgen och som var baserad på hans hjortronläsk. Det kommer att bli fler samarbeten med Marc i framtiden.  ANDREAS LINDEGREN

Vad skulle du vilja kom till city? Foto: Marie Daniel

Lisa Persson, Umeå Jag skulle vilja se fler mysiga butiker som inte är kedjevaruhus.

Marita Eriksson, Umeå Ett mer levande torg. Det har blivit så dött tycker jag.

Hugo Villför, Umeå Jag saknar en central och bra park.

Vanja Lindberg, Umeå Jag saknar torghandeln. Det är så trist utan den. 13


VI I CENTRUM

EVENEMANG

PÅ GÅNG I CENTRUM

Bebisramsor Konstvisning & workshop I Umeå konsthall ges möjlighet att uppleva Berlin-baserade konstnären Emil Holmers monumentala målningar i utställningen ”Anthodites”! Tanken är att låta konstverken inspirera till egen konst. I konstateljén kan du nämligen själv prova på att skapa ditt konstverk. Arrangeras av Umeå konsthall i samarbete med Kultur för seniorer. Inga förkunskaper krävs, dock begränsat antal platser. Evenemanget är gratis och det bjuds på kaffe. För mer info om anmälan besök arrangemangets hemsida. I samband med utställningen släpps Holmers nypublicerade bok som en del av utställningen. Ons 17 april, kl 14.00 Umeå konsthall

Roliga ramsor och babybokprat för de små i Umeå stadsbibliotek. Ramsa och lyssna på de bästa pekböckerna tillsammans med din bebis. För bebisar från 6 månader upp till 12 månader. Evenemanget är gratis och ingen föranmälan krävs. Tors 18 april, kl 13.30 Umeå stadsbibliotek

Elina Du

Rietz +Klubb Fanny

Hur är det egentligen att vara politiskt korrekt? Elina Du Rietz reder ut begreppen. I sin första soloshow blandar hon stand up med skådespeleri. Hon rannsakar sina egna fördomar men väver också ihop showen med karaktärer från huset där hon bor. Föreställningen inleds - naturligtvis - med en inkvoterad hen från orten presenterad av Fanny Stand Up. Ons 3 april, kl. 19.00 Umeå folkets hus

På dejt med – Jessica Andersson Varför inte fira in påsklovet med en av vårens mest omtalade shower! Jessica Andersson är ute på sin första egna konserthusturné och stannar lämpligt till i Umeå under påsklovets första helg. Under showen, ”På dejt med Jessica Andersson”, bjuder hon på sina favoritlåtar, omsorgsfullt arrangerade i trivsamma kostymer och blandat med ömsom humoristiska, ömsom djupdykande reflektioner över karriären och livet i stort. Sön 14 april, kl 19.30 Aula nordica 14

BLÖT HINDERBANA Navet slår på stort under påsklovet och ordnar en stor uppblåsbar hinderbana i vattnet i femtiometersbassängen. Navet har dessutom öppet upplevelsebadet från klockan 10 varje dag under lovet. Speciella öppettider gäller för själva påskhelgen, se Navets webbplats för aktuell information. Hela påsklovsveckan, Navet

Dubbelt upp

Varför inte starta påskledigheten på Bildmuseet som i vanlig ordning har öppet under påsken och på fredagskvällen den 12 april arrangeras ”Art Friday” med invigning av utställningen ”Den stora missuppfattningen”, som presenterar Carl Johan De Geers textila arbeten. Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod. Bildmuseet har öppet hela fredagen, men afterwork startar 17.00. Restaurangen erbjuder en lätt meny för den som vill äta en bit och ”Art Friday” pågår till 21.00. Under vernissagen deltar konstnären själv. Invigningen följs sedan upp redan på söndag den 14 april med vad bildmuseet kallar för ”Filmsöndag” där det denna söndag visas ett urval av konstnärens kortfilmer i anslutning till utställningen. 12 april, kl. 17.00 14 april, kl.14.00 Bildmuseet

Språkcafé Språkcaféet i Umeå stadsbibliotek i Väven är en mötesplats där nya och etablerade svenskar kan träffas under lättsamma former, arrangerat av Umeå stadsbibliotek tillsammans med Vän i Umeå. Alla är välkomna, både unga och äldre, både du som är ny i Sverige och du som har bott här länge. Det är ett bra tillfälle att lära känna nya människor. Kom och umgås, lär dig något nytt och fika. Om du tränar svenska är det ett utmärkt tillfälle att öva med en svenskspråkig. Anmälan behövs inte, utan det är bara att dyka upp. Tis 16 april, kl 17.30 Umeå stadsbibliotek

Handarbete Till Stickcafé i Umeå stadsbibliotek kan du ta med ditt valfria handarbete och sticka tillsammans med andra. Är du sugen så ta med en fikakorg om du vill och handarbeta i bra belysning och lugn miljö. Ingen anmälan krävs. Tis 16 april, kl 18.00 Umeå stadsbibliotek


TuNg tisdag

Jam SLAM/OpeN Mic

Popquiz

LIVEMUSIK

Tisdagar

Onsdagar

Torsdagar

Fredagar & lördagar

Västra Norrlandsgatan 17, Umeå

Följ oss på instagram:

@miaslustgard

Öpp

ettid

er

Mån 1 Ons 7-23 | Tis 17 Fre 1 -02 | Tor 17-00 6-02 1 | Lör 7-01 Sön Stän 17-02 gt

Rådhusesplanaden 5 090-77 80 73

Solglasögon på köpet!

Köp kompletta glasögon med iProtection ytbehandling, så får du ett par PEOPLE solglasögon med din styrka! Välj bland flera modeller.

FLERA OLIKA MODELLER ATT VÄLJA BLAND!

iProtection ytbehandling MADE IN GERMANY ◆ Maximalt reptålig ◆ Minimalt med reflexer ◆ Maxskydd mot UV-ljus ◆ Smuts- och vattenavvisande ◆ Förlänger glasets livslängd ◆ 3 års garanti

Spara

395:-

Kvalitet & service till rätt pris!

Värde upp till

2895:-

Kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon!

Lägg till 500:- få en märkesbåge från Bo

omerang

Avser glasögon och utförs av leg. optiker.

Kungsgatan 45 Umeå Tel: 090-343 58 08

Mån-Fre: 09:00 - 18:00 Lördag: 09:30 - 14:00 glasogonmagasinet.se

Kvalitet & service till rätt pris!

15


ANNONSM

Alla kan sy med Husqvarna E1

20% RABATT

BRA BRA

BRA

Enkel Enkel

Enkel

En pålitlig En maskin alla för alla pålitligförmaskin grundläggande sömnadsbehov grundläggande sömnadsbehov

på Alla badkläder från Damella (ord.priser)

Alla kan syAlla medkanHusqvarna E10 sy med Husqvarna E10

Klipp ut kupongen

20 18

En pålitlig maskin för alla grundläggande sömnadsbehov Alla kan sy med Husqvarna E10

SE PRISET!

och ta med den till oss!

Husqvarna sybutik | 1695:-

Gäller vid ett köptillfälle t.o.m 1/6 2019

(1995:-)

Rådhusespl. 5 B, Umeå | 090-13 01 13 | helensunder.se

Gäller t.o.m 31/4

Husqvarna sybutiksybutik | Rådhusesplanden 12| 090-77 07 17 07 Husqvarna | Rådhusesplanden 12|sybutik 090-77 17 Husqvarna | Rådhusesplanden FANNYUMEA

/FANNYBUTIKERNA

699:-

VI HAR FLYTTAT! Välkommen till vår nya butik på Skolgatan 49 i Umeå centrum.

599:-

Vårkänslor!

Skolgatan 49, 090-137013, info@hemslojdenumea.se UMEÅ • HÖRNET RENMARKSTORGET/KUNGSGATAN 55 MÅ-FR 10-18, LÖ 10-16 TEL. 090-12 00 14

hemslojdenumea

S I STOR S A A G L LASS!

Allt inom glas, porslin & presenter! Vi fyller

50 år! 1969-2019

Välkommen in! Önska Umeå, Renmarkstorget 6. Tel 090-770367. www.onska.se

Glasskiosk 1 245:-

Glasslåda 199:-

Glassvagn 495:-

Din Bröllopsfotograf Vi levererar allt - Film, Stillbild & Makeup

Glassfat 245:-

Glasspussel 199:-

Sagagallerian, 090-14 18 20

Följ oss på instagram

090-13 59 00

sandro.nu

070-295 61 97

16

Cherie

070-295 90 23

www.sagolikating.se

Makeup & Stylist


KORSORD

GUIDENS KORSORD

Namn........................................................................................ Adress....................................................................................... ................................................................................................. Telefon......................................................................................

Vinn Trisslotter

Lös korsordet och skicka det med namn och adress till: Chillimedia, “Korsordet”, Brogatan 5, 903 25 Umeå. Vi vill ha ditt svar senast den 8/4 2019. Vinnarna presenteras i nästa nummer. 1:a-3:e pris: 2 trisslotter vardera. Vi gratulerar decembers/januaris vinnare: Lisette Strömberg, Umeå Birger Johansson, Gräsmyr Urban Edström, Umeå Två trisslotter kommer på posten!

Gratis synundersökning Helt utan köpkrav. (Ord pris 345:-) Gäller vardagar före kl 12.00

Boka din synundersökning på specsavers.se

Gäller Citybu i tike

n!

Umeå City, Västra Esplanaden 5, 090-14 26 20.

Gäller ej synundersökningar för körkort, kontaktlinser eller arbetsglasögon. Lämna kupongen i butiken. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudande. Kupongen gäller t.o.m 29 april 2019.

17


VI I CENTRUM

Ihållande trend TIPS: SÅ SKÖTER DU OM SKÄGGET PÅ BÄSTA SÄTT

HUR SER DAGENS SKÄGGTRENDER UT OCH HUR TAR MAN BÄST HAND OM DET? Umeåguiden har pra-

tat med Youssef Ghazi, barberare i centrala Umeå, för att ta reda på mer.

Youssef Ghazi är ägare på ”Misters Barbershop” i centrala Umeå. Han har sett hur trenden började för sex till sju år sedan, då Misters öppnade i Umeå. – På den tiden var det mest bara hipsters som hade skägg, de var först. Men de sista tre till fyra åren så har skäggväxten blivit mer och

skägg, utan det finns bland alla åldrar och stilar. Dock tycker han sig se ett mönster där yngre har längre skägg, medan de äldre männen vill ha kortare. – Vill man vara supertrendig i dag så är det ett långt och välvårdat skägg med tydliga linjer som gäller, berättar Youssef.

”Vill man vara supertrendig i dag så är det ett långt och välvårdat skägg med tydliga linjer som gäller” mer normaliserad, från att ha gått från något som ansågs lite ovårdat till att vara trendigt och dessutom på var och varannan man. Nu anses det vara snyggt och modernt med skägg, berättar Youssef Ghazi.

Trender Nu är det alltså inte bara så kallade hipsters som har skägg, utan skägg har blivit en stor trend, en trend som är här för att stanna. Youssef gissar på att trenden kommer att hålla i sig ett bra tag framöver och menar att det verkligen inte går att säga att det är en viss typ eller ålder som gäller bland de som odlar

Skötsel Men hur tar man bäst hand om denna populära trend? Youssef säger att det allra viktigaste är att ta hand om sitt skägg dagligen genom att borsta, kamma och tvätta skägget med skäggschampo. Han rekommenderar också att man använder skäggolja för att underhålla det, då det ger fukt och näring till både hud och hår. Av den anledningen är det noga att man ser till att oljan även når huden under själva skägget, gärna genom att använda en borste eller kam och på så sätt se till att oljan når överallt.

Youssef Ghazi tipsar om hur man sköter om sitt skägg.

Ett annat tips är att undvika att tvätta skägget med en vanlig kroppstvål, då denna torkar ut skägget. Ett skäggschampo tvättar rent och tar hand om håren i skägget, som för de allra flesta är kraftigt och kanske även krulligt

och därför svårt att få styr på. En bra skäggolja innehåller näringsrik och nyttig olja, som till exempel mandel-, jojoba-, avocado- eller arganolja, som bidrar med näring till både hud och hår.  MARIE DANIEL

Ansiktsbehandlingar - Massage - Fotvård Fransförlängning - Kosmetisk tatuering - Lash lift

Boka din behandling via telefon 070-304 49 10 eller via onlinebokning på vår hemsida

Västra Norrlandsgatan 18B • 070-304 49 10

18


BIL & MOTOR

Däckbytartider KONTROLLERNA DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BYTER DÄCK

DEN NORRLÄNDSKA VÅREN ÄR HÄR OCH I VANLIG ORDNING KAN VÄDRET variera kraftigt från dag

till dag. Skinande sol och plusgrader ena dagen, andra dagen snöfall och minusgrader, något som gör det besvärligt för bilägarna. När ska man våga byta däck?

När? När vintern närmar sig är rådet att byta i god tid innan den första snön och halkan slår till. Nästan tvärtom gäller under våren. Så länge det finns risk för halka är det bättre att låta vinterdäcken sitta kvar. Enligt lagen måste däcken sitta på fram till den sista mars. Sedan är det väglaget som avgör och även om lagen säger att dubbdäck endast är tillåtna fram till den 15 april, är det alltid väglaget som i slutändan avgör. Finns det exempelvis is kvar på vägrenen är rekommendationen att däcken ska sitta kvar. Tipset till de som är osäkra vilket väglag som råder gör bäst i att ta kontakt med polisen som är de som avgör väglaget.

Bäst före? Innan sommardäcken monteras på bilen ska de kontrolleras, något man med enkelhet faktiskt kan göra själv. Förhoppningsvis rengjorde du dem innan du ställde undan dem inför vintern, annars står det högst på att-göra-listan. Att däcken förvarats smutsiga, med saltrester, rekommenderas inte. Både friktionsförmågan och gummits mjukhet kan försämras, vilket ger sämre väggrepp och därmed ökar risken för olyckor. När däcken är rena ska du kontrollera att de är fria från sprickor och andra synliga skador.

Glöm inte att tvätta vinterdäcken innan du ställer undan dem.

Slitage och mönsterdjup är viktigt att kontrollera innan du monterar sommardäcken.

Viktigt att känna till är att däck till viss del kan ses som en färskvara och är till för att användas. Däckens grepp kan nämligen påverkas negativt om de används sällan. Rekommendationen från försäkringsbolagen är att låta en däckverkstad undersöka däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum. Tillverkningsinformationen finns på sidan av däcket vid DOT-markeringen där de två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat.

Mönsterdjup Att kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck är inget man som bilägare får missa, något de flesta nog känner till. Men vilket mönsterdjup är minsta tillåtna och vilket rekommenderas? Faktum är att många inte känner till vad lagen säger. När Mekonomen genomförde en undersökning förra året angav nästan 30 procent av de svarande att de inte visste eller angav ett för litet mönsterdjup! Sommardäck ska ha minst 1,6

millimeter som minimum, men rekommendationen är minst 3-4 millimeter. Att montera däck som precis håller sig inom lagens ram rekommenderas inte. Så fort du börjar köra slits däcken och innan säsongen är slut har du otillåtet mönsterdjup. Ökad risk för olycka och träffar du polisen väntar en böteslapp.

bensin. Vilket lufttryck du ska ha i dina däck står i bilens instruktionsbok och har du lyckats slarva bort den är tipset att ta kontakt med en däckhandlare för att få information om vilket lufttryck som är det rätta för just dina däck. Viktigt att tänka på är att däckens lufttryck ska kontrolleras flera gånger per säsong, gärna varje gång du tankar!

Lufttryck

Efterdra

Däckens lufttryck är avgörande för deras förmåga att fungera på allra bästa sätt. Att köra med 80 procent av rekommenderat lufttryck minskar däckens livslängd med en femtedel, att endast köra med 70 procent av rekommenderat lufttryck kan halvera livslängden. Allvarligare konsekvenser kan det blir om du måste göra en undanmanöver då däcken inte kan prestera maximalt och risken för en olycka är betydligt större. Dessutom blir bromssträckan längre om du har dåligt lufttryck i däcken. För lite tryck i däcken drar också mer

Det många missar efter montering av sommardäcken är att däckens hjulmuttrar ska efterdras. När exempelvis YouGov genomförde en undersökning för två år sedan, på uppdrag av Blocket och i samarbete med Expressen ”Allt om Bilar”, visade den att drygt varannan bilist missade den åtgärden, något som kan få katastrofala konsekvenser. Rekommendationen är att efterdra samtliga hjulmuttrar efter att bilen rullat 5–20 mil, oavsett om du monterat däcken själv eller anlitat en däckverkstad.  ANDREAS LINDEGREN 19


BIL & MOTOR

Varnar för oseriösa aktörer ATT VARA EKONOMISK ÄR SMART, ATT VARA SNÅL ÄR DUMT! När det är dags att byta däck behöver inte billigast vara det bästa alternativet. Snålhet kan leda till dyra följdkostnader och fruktansvärda konsekvenser. Precis som inom många andra branscher förekommer oseriösa aktörer även inom däckbranschen. Efter det senaste hjulskiftet, när sommardäck byttes mot vinterdäck, fick Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, en rad samtal från både däckverkstäder och bilägare som berättade om skräckexempel med olyckor och missnöje. Allt som oftast handlade det om däckskiftare som hade haft verksamheter på parkeringsplatser och köpcentrum

Varningstecken SFVF varnar för oseriösa aktörer.

Erbjuder inte däckskiftaren kvitto på utfört arbete är det enligt SFVF

ett stort varningstecken. – Om du som bilägare ska reklamera, finns då företaget kvar på parkeringen? Det är viktigt att göra rätt med hjulskifte, det kan bli väldigt allvarliga olyckor om bilen tappar ett eller flera hjul. Dessutom blir kostnaden hög för att reparera bilen efter att ha tappat ett hjul, säger Bo Ericsson. Ett annat varningstecken är priset. Kostar hjulskiftet under hundralappen bör man ställa sig frågan om företaget är seriöst, men ar SFVF. Bo Ericsson sitter själv med i Allmänna reklamationsnämnden tillsammans med SFVF:s jurist Ulf Stefansson och har vid flera tillfällen sett resultatet av icke fackmässigt arbete. – När bilägaren gör en anmälan

och får bifall finns det ingen att få ersättning av eftersom det kanske inte finns ett företag med adress. Då står bilägaren där och får betala dyrt för sitt billiga hjulskifte, säger Ulf Stefansson. Rådet från SFVF är tydligt, använd seriösa företag som har kundutrymme för sin personal och kunder och som också har toalett och andra bekvämligheter.  ANDREAS LINDEGREN

Bo Ericsson, vd för SFVF.

FIRE SALE Vi bygger ut för att rymma fler nya kaminer. Utförsäljning av samtliga utställningskaminer!

UMEÅ KAMINER & skorstenar AB

20

Foto: Jannis Politidis

där kunder blivit pålurade nya däck med skrämseltaktik och inte alltid fått kvitto på jobbet. Några exempel på klagomål som kom in till SFVF under hösten var hjulbultar som hade dragits så pass hårt att de inte gick att lossa med en muttermaskin som var avsedd för lastbilar, däck som monterats med rotationspilarna åt fel håll och däck som monterats med fel bultar! Ofta skiljer sig vinterdäckens bultar från sommardäckens. – Tyvärr misskrediteras hela bilbranschen när vem som helst öppnar ett däckföretag på parkeringsplatser och andra ytor, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.


PÅSK

k s å P

VISSTE DU ATT? HUR BRA KOLL HAR DU PÅ PÅSKEN? HÄR ÄR SVAREN DU SÖKER!

Sötsakernas

högtid

Långfredagens betydelse Långfredagen är en sorgens dag enligt den kristna traditionen. Det var då som Jesus korsfästes och dog. Hans död och uppståndelse under påskhelgen är det centrala budskapet inom kristendomen och därmed blir också påsken en mycket viktig symbolisk högtid. Så har det däremot inte alltid sett ut. Under medeltiden var långfredagen inte särskilt betydelsefull i svensk tradition. Det var på 1700-talet som fromhetsrörelsen var bidragande orsak till att påskens allvarliga budskap lyftes och fick en större roll inom svenskt påskfirande. Ända fram till 1969 var det förbjudet med offentliga tillställningar som bio och dans på långfredagen. 1956 kunde länsstyrelsen göra undantag för film som inte avvek från ”det kristna idealet”. 1968 lade socialdemokraterna förslag om att lösa upp förbudet vilket också gjordes året därpå, trots protester från de borgerliga partierna.

Under påskveckan säljs det ca 6000 ton godis i Sverige, det gör att den övertrumfar även julen i mängd godis. I genomsnitt så innebär det att varje svensk konsumerar nästan 6 hg godis var under påsken. Traditionen med godis vid påsk härstammar ända från 1200-talet. På den tiden var socker dyrt och godis var därmed något väldigt festligt och exklusivt. Idag finns det fortfarande exklusiva praliner och godsaker men godis är mycket mer lättillgängligt, ändå håller vi fast vid traditionen med påskägg fyllda med sötsaker.

Idag när många pyntar hemma kring påsk är påskriset vanligt förekommande, med sina färgglada fjädrar. Förr i tiden hade riset en annan funktion under påsken, då piskade husbonden barn och tjänstefolk på gården till minne av Jesu lidande på korset. Alla traditioner är alltså inte av godo och en del av dem ska vi nog vara tacksamma för att vi inte längre upprätthåller.

När firar vi påsk egentligen? Till skillnad från många av våra högtider med fasta datum kan påsken variera i tid. En minnesregel är att påskdagen infaller första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämning. Det är inte riktigt hela sanningen men en tillräckligt god regel för att kunna hålla någorlunda ordning på det hela. Den kompletta uträkningen bygger på månens faser och när söndagarna inträffar under året. Det innebär en förändring från år till år i en cykel om 28 år. Vårdagjämning infaller alltid mellan 19 och 21 mars och det medför att påsken infaller under perioden 22 mars till 25 april. Just i år infaller påskdagen 21 april, betydligt senare än förra året.

Äggets betydelse

Ägg har en viktig symbolisk roll inom kristendomen. Ägget är en symbol för pånyttfödelse, vilket ju också är vad Jesus genomgick under påskhelgen. Som av en händelse är det också så att hönorna börjar piggna till framåt vårkanten och därmed producerar mer ägg än under den kyligaste vintern. Dessutom var det förbjudet att äta ägg under fastan så när påsken väl inföll fanns det rikliga mängder ägg att tillgå.

Påskriset

Svensk

historisk

skillnad

Sverige hade under en längre period ett eget sätt att beräkna påskens datum. 1739 föreslog astronomen Anders Celsius att man skulle beräkna när påsken inföll astronomiskt istället för via tabeller med en fixerad vårdagjämning som övriga Europa använde. Mellan 1740 och 1844 inträffade det vid flera tillfällen att påsken inföll vid andra datum i Sverige, som höll kvar vid den julianska kalendern, än i den övriga kristna världen. 1742 firade till exempel svenskarna påskdagen den 14 mars medan övriga kristna världen väntade fram till den 25 mars.

Påsk infaller två gånger om året Påskdagen infaller söndag efter påskfullmånen, framräknad enligt tabell. Anledningen till att det finns två olika datum är att ortodoxa kristna till skillnad från protestanter och katoliker använder den äldre julianska kalendern Skillnaden mellan denna och den Gregorianska kalendern medför att den ortodoxa kyrkans högtider infaller 13 dagar senare än för protestanter och katoliker. Dessutom håller de ortodoxa kvar vid bestämmelsen att kristen påsk, enligt konciliet i Nicaea, måste infalla först efter den judiska Pesach, vilket ibland medför en ännu större skillnad. 2018 var ett sådant år. Katoliker och protestanter inledde påsken den 27 mars, eftersom Pesach inföll 22-30 april kunde inte de ortodoxa kyrkorna fira påsk förrän 1 maj. 21


GUIDEN TIPSAR

PRYLAR FÖR PÅSKEN

Bli äggens ”da Vinci” Är traditionen att alla ska måla ett ägg innan påskmiddagen får börja förtäras? Trött på att dina bristande konstnärliga talanger alltid resulterar i att du målar det absolut fulaste ägget vid bordet, varje år? Ingen fara! Du behöver inte anlita en konstnär för att bli äggens ”da Vinci”! Allt du behöver är detta set med en praktisk ägghållare av plast som gör det bettydligt enklare att måla äggen. Bara att snurra på vredet och du kan skapa ägg som kommer slå alla med häpnad. Åtta vattenfäger och pensel medföljer. 49 kr på www.partykungen.se

MÅNADENS PRYL! Än så länge finns det snö kvar, så varför inte passa på att tävla i nedförsbacke på varsin uppblåsbar pulka under påsklovet? När du har tävlat klart är det bara att släppa ut luften och stoppa ner den i ryggsäcken. Perfekt sätt att få några snygga blåmärken, hjälm rekommenderas. Finns flera varianter. 300 kr på Teknikmagasinet

Färgglada ägg För de som tycker färgglada ägg hör påsken till, men som varken har orken eller tålamodet att stillsamt måla sina ägg för hand finns ett enkelt knep. Allt du behöver är detta paket innehållande fem olika färger och tillhörande behållare. Färgerna är hushållsfärger, det vill säga giftfria, så du kan med gott samvete servera dem utan att vara orolig att någon ska dö av blyförgiftning. Bara att tillsätta färg och ägg i behållaren och du har sparat en massa tid. 59 kr på Panduro.

Så blir du Stark! Enligt legenden blir man Stark av att käka ägg! Bara ett fan av Game of thrones förstår den mindre roliga ordvitsen. Oavsett fan eller inte så är detta den absolut coolaste äggkoppen på marknaden just nu och vill du uppdatera dekorationen på påskmiddagsbordet så är denna äggtron något för dig. 149 kr på www.coolstuff.se

Gulligt värre, eller... Det är väl klart att man ska gå ”all-in” under påsken och se ut som en gullig kanin i de flestas ögon, som en idiot i andras! Oavsett så kommer dräkten med matchande hand- och skoöverdrag, svans och ett kaninhuvud med nätade ögon som du ser ut igenom. 499 kr på www.partyhallen.se

Så får du perfekta ägg

MUSIKALISK ÄGGTIMER Timern läggs i kastrullen och spelar olika melodier när äggen är lös-, medium- eller hårdkokta! 169 kr på www.smartasaker.se 22

GARANTERAT SKALFRITT Knäck äggen, häll i matlagningskoppen, koka och servera – skalfritt! 149 kr på www.24.se

TALANDE ÄGGKOKARE Äggkokare som talar om när äggen är lös-, medium- och hårdkokta. 299 kr på www.cdon.se


Larm- och elinstallationer med 70 års erfarenhet av förstklassig kvalitet och service

Våra Våra blivande blivande tandläkare tandläkare söker söker patienter patienter

Nordströms El i Umeå är familjeföretaget som levererar förstklassig kvalitet och extra bra service sedan 1947

Välkommen Välkommen att att beställa beställa tid! tid!

foto: hamdija comic • produktion: Landstingets kommunikationsstab (es) • umeå 2016

foto: hamdija comic • produktion: Landstingets kommunikationsstab (es) • umeå 2016

Tandläkarhögskolans Tandläkarhögskolans studentklinik studentklinik 090-785 93 74 090-785 93 74

Tandläkarhögskolan, Norrlands universitetssjukhus Tandläkarhögskolan, Norrlands universitetssjukhus För mer information gå in på www.vll.se, sök mer på Utbildningstandvården För information gå in på www.vll.se, sök på Utbildningstandvården

www.nel.se

Naloliften Plutoliften Längd 1 701 meter Fallhöjd 314 meter

Längd 160 meter Fallhöjd 16 meter

Nalovardo, Sorseles klassiska skidanläggning, har levererat snökul till stora och små sedan 60-talet. Våra 14 nedfarter och tre liftar ger alla förutsättningar till mycket åktid för pengarna. Med nyrenoverad restaurang och ny spännande meny finns goda utsikter till en härlig skidhelg endast 3 timmar från Umeå. Se mer på nalovardo.se. Även den helt ny!

23


NÖJE

QVIST ROSEN JONAS SAR OM TIP

PÅSKIGASTE FILMERNA DU KAN HITTA

Ingen påsk utan Jesus. Jag menar, det är väl faktiskt det påsken handlar om – förutom att äta godisägg då. Och ingen Jesusfilm har visat hans lidande på samma ingående smärtsamma sätt som Mel Gibsons mästerverk ”Passion of the Christ”. Mästerverk? Utan tvekan. Filmen som i huvudsak utspelar sig de sista tolv timmarna i Jesus liv innan döden på korset är brutal. Spekulativt ET T måhända och filmen har kallats för kristnas MÅSTE I splatterfilm, men det ger också en enorm känsla. En PÅSK känsla som förmedlar just det som själva berättelsen försöker komma åt: genom lidandet renas människan och kan återigen försonas med Gud. Det är våra synder han bär. Och vare sig man är kristen eller inte förstår man styrkan i just det.

Se kommande evenemang på www.brannlandswardshus.se

Foto: Scanbox

Passion of the Christ

Välkomna till oss för smakrika upplevelser i genuin Västerbottensmiljö.

Följ oss i sociala medier

VÄLKOMMEN TILL KASSJÖBACKEN! Utförsåkning Skiduthyrning Konferens

Här kommer påskbeageln, Snobben För den som inte är råpeppad på en kristen reklamfilm om lidande och död är Snobben och hans vänner en trygg famn att landa i. Förhoppningsvis visar någon kanal den här filmen under påsk eller så har du turen att hitta den begagnad någonstans för den tycks vara utgången överallt. Tyvärr, för att se Snobben dansa sig igenom rutan med sin lilla äggfyllda korg är faktiskt förtjusande. I vilket fall. Snobben brukar som bekant ha ett gäng personligheter som författare eller världskrigsflygarässet, men en av dem är otroligt nog Påskbeageln. Låter som hittepå, men det här längre avsnittet om Lille Karl och kompani som i väntan på påskbeageln själva börjar förbereda påsk genom att bland annat koka skalade ägg är en hög dos av gullighet att åtnjuta med barnen – om de nu ens pallar det här gamla tempot?

Hopp Något mer lättillgängligt för barnen är den delvis animerade filmen ”Hopp” och här har inte påskbeageln någon plats alls. Istället är det Påskharens son H.B. som intar huvudrollen. Efter 4 000 år som hans farsa delat ut påskägg och godis är det hans tur att axla rollen. Men nej, han vill gå sin egen väg och bli trummis i Hollywood istället. Så blir han påkörd av slackern Fred O´Hare och snart vilar hela påsken på deras axlar. Som en julfilm fast på påsk. Det hade lika gärna kunnat vara jultomtens son, eller hur? I vilket fall. Filmen är väl lite sisådär, men ungarna tycks gilla den även om påskharen inte har lika starkt fäste i Sverige som i exempelvis USA. Men varför inte börja? Lura i ungarna att det är en stor hare som kommer med påskäggen i år så kan vi ju skapa lite nya trauman kring den här traditionen också.

Risen Joseph Fiennes spelar huvudrollen som den romerska soldaten Clavius som får i uppdrag att hitta Jesus kropp efter uppståndelsen. Självklart blir det en personlig resa för den gode romaren. Berättad ur ett icke-troende perspektiv, ungefär som en annan klassiker du borde se, nämligen ”Ben Hur”, blir det också till en beskrivning av tiden kring Jesus korsfästelse. Men framförallt handlar det såklart om tro och den här filmen hade nog inte ens blivit gjord utan den enorma succén för Gibsons film högst däruppe i spalten. Just det annorlunda perspektivet på den här mest kända av alla berättelser gör filmen väl värd att se så här i påsktider. 24

kassjöbacken.se • 070-534 25 45

BUBERGSGÅRDEN

2019

Evenemang i Mars Hill-cross Buberget Vindeln

Final Burkarcupen 2019

KustRacet Storslalom Söndag, start kl 10:30.

#Burkacupen2019

Första start 10:00 Servering i backen

Entré 50:-

30/3

31/3

Påsklovet 13 - 22 April Servering och skiduthyrning.

pp

nu www.bubergsgarden.nu mme Välko erget! info@bubergsgarden.nu på B

Bubergsgården

Tel 072-71 77 100

BUBERGET


KRÖNIKÖRERNA

En död modellkarriär PETER & PETER VAR MODELLER FÖR EN DAG Hallå där alla monsterdiggare och lyllosar. Ja ni ser helt rätt, en ny bild på oss minsann. Vi hör jubel, trumpetfanfarer och änglakörer. Det är inte helt utan överdrift när vi säger att det går väldigt bra för oss just nu. Inte nog med att vi skär guld när vi jobbar åt socialtjänsten. Och det räcker inte heller med att vi rapar ut krönikor och romaner på löpande band. Nu är vi fotomodeller också! Vem hade sett det komma? Hör vi ett hummande och brummande om hur i helvete det gick till? Det är lika oförklarligt för oss som för er. För en sak ska ni veta. Att vara bildskön är något vi inte behärskar. Vi har ju fullt sjå att fastna på bild för bövelen. Men nu blev vi inkastade i en fotostudio där lampor från golv till tak brände hål i våra gråstarrsinpregnerade ögon och där en heltaggad fotograf upphetsat skrek ut order åt höger och vänster. Vi fick nästan tinnitus av kamerans våldsamma smattrande. Man kunde nästan tro att fotografen låg vid frontlinjen med en kalasjnikov i nävarna. Han låg så gott som i brygga medan han fräste ut: ”Titta höger! Titta vänster! Arbeta med höfterna! Fukta läpparna! Förför kameran! Förför varandra”. Det var ungefär vid den sista uppmaningen nävarna började flyga och fotosessionen förvandlades till fullkontakt karate.

Sanningen Nåväl, oavsett resultat så är vi en erfarenhet rikare. Nu kanske vi råkar se ut som vandrande framgångssagor på den här fina bilden. Men låt er inte luras av våra sängkammarblickar och galvaniserade leenden. För bilden säger inte alltid sanningen. Det kan visserligen vara så att vi forcerar hinder och parerar alla bajsmackor som livet slänger på oss och dominerar allt som kommer i vår väg. Ungefär precis vad bilden förmedlar. Eller så sitter vi bara här på våra kammare – lönnfeta, hålögda och folkskygga med en galopperande ångest med en bild i en tidning som ljuger. Vad tror ni? Valet är upp till er.

Fotografen hade fullt sjå att försöka få en enda fungerande bild!

Vilket för oss osökt in på ett tämligen uttjatat tema. Nämligen sociala medier. Det är alltid fascinerande att se till synes fullt friska människor lägga mer tid att arrangera, färgkoda och ljussätta sin mat än de gör att tillaga den. Allt för det sociala nätverkets gillande. Har ni sett någon fattig stackare fota sin skål med ris och publicera den genom ett Instagram-filter? Nä, vi verkar ha åt helvete för lite att göra nu för tiden. Det är lite lustigt det där att alla bara måste ha en åsikt på sociala medier. Varför är det så? Kan man inte bara vara tysta och snälla istället så slipper vi bli upprörda. Titta bara på oss! Här sitter vi och tycker till och är negativa när vi kanske borde rapa ur oss lite klokheter. Typ som hur man läser en kompass (sms:a en vän och fråga hur man gör). Eller vad man ska göra ifall man går vilse bland buskar och bär (ring någon så kan de förklara var du ska gå). Eller hur man backar med släpvagn (be din pappa om hjälp) och slutligen, hur man får mer pengar över i slutet av varje månad (det går inte, vi har provat, det är helt omöjligt).

annat än en drog och de sociala medierna är de största langarna. Nog om detta. Nu har vi fått gnälla av oss och det känns lite bättre. Tack för att ni lyssnade. De bittra tonerna är över (nåja) och vi går raskt vidare. När detta skrivs är det sportlov och vintern som var på väg bort kom tillbaka med råge. Barnen, det vill säga de som ännu inte har flyttat hemifrån, är ute och härjar och förhoppningsvis sköter de sig, medan vi sitter inne och kollar på skräckfilm och skriver böcker. Om det inte vore för att krediten har slagit i botten skulle vi också ha dragit till fjällen i sann Lars Norén anda som vilken normal familj som

helst. Men nu blir det inte så. I ren tristess har vi kollat upp kommande skräckfilmer och det ser mörkt ut för oss skräckfilmfans vill vi lova. Åtminstone om man vill resa gubbkroppen från soffan och gå på bio. I skrivande stund är det endast ”Det 2” som verkar vara något att se framemot. Visst, vi har Jordan Peeles ”Us” som kommer här i dagarna och den kanske kan vara något. Men annars får vi helt enkelt uthärda senvintern till tonerna av motorsågar och andra gamla godingar till filmer som historien har skänkt oss. Var snälla med varandra så hörs vi snart igen.  PETER & PETER

Källkritik

UMEÅGUIDENS KRÖNIKÖRER

Nej hörrni, Internet är fullt av profeter och sanningssägare, men som inte lärt sig stava till källkritik. Alla vill synas, alla vill höras och alla vill gillas. Uppmärksamhet är inget

Peter och Peter föddes i början av sjuttiotalet i Umeå och träffades för första gången när de var i tioårsåldern. De har varit Umeå troget under hela sitt liv och har sedan sextonårsåldern ägnat sig åt kortfilmer, musikvideos, filmmanus och noveller. Idag kombinerar de sitt skrivande med arbete som socialsekreterare. Pungspark: Det brustna hjärtats desperado är deras debutroman och nu arbetar de på en ny bok som på nytt ska ta läsarna med storm!

25


Välkommen till AMMARNÄS FRITIDCENTER •

2 liftar • 9 nedfarter • 35 mil från Umeå

Ammarnäs Burger Challenge 295:12 skivor cheddarost

6 st 150g hamburgare Bacon

Vågar Du anta utmaningen?

100% Natursnö

Välkommen till Liften & Dalstugan! Dressing

Lök, Tomat, Sallad och bröd

AMMARNÄS FRITIDCENTER skidåkning för hela familjen!

Följ oss på Facebook:

@AmmarnasFritidscenter

Regler Ät och drick upp ALLT inom 17 minuter. Klarar Du utmaningen får Du en T-shirt samt en plats på vår -Wall of Fame-

1 Stor pommes 2st 33cl Dricka

www.ammarnasfritidscenter.com

Vinn en Vinn en weekend weekend förfyra fyrapersoner personerpå påHögfjällshotellet Högfjällshotellet för för fyra personer på Högfjällshotellet

Varmed medi Chilli i ChilliMedia Medias och Hemavans Högfjällshotell Var och Hemavans Högfjällshotell Vardär med idu Chilli Media och Hemavans Högfjällshotell tävling därdu kanvinna vinnaen enweekend weekend(lör-sön) (lör-sön) i ett tävling kan i ett tävling där du kan vinna en weekend (lör-sön) i ett familjerum på Högfjällshotellet. familjerum på Högfjällshotellet. familjerum på Högfjällshotellet.

Fråga:Vad Hurheter många har Hemavans Högfjällshotell? Fråga: denbäddar internationella turistvägen som går genom Hemavan? Fråga: Vad heter denX.internationella turistvägen som går genom Hemavan? 1. 147 191 252 1. E4:an X. 365:an 2.2.Blå vägen 1. E4:an

X. 365:an

2. Blå vägen

du: Svara på frågan genom skicka SåSå härhär tävlar Svara frågan genom attatt skicka ett SMS Såtävlar här du: tävlar du:på Svara på frågan genom att skicka ett SMS ett SMS enligt följande exempel: enligt följande exempel: enligt följande exempel: HOTELLET [mellanslag] rätt svar (1,X eller 2).2). HOTELLET [mellanslag] rätt svar (1,X eller 2). HOTELLET [mellanslag] rätt svar (1,X eller Skicka sedan SMS:et till 72550. Kostnaden för SMS:et Skicka sedan SMS:et 72550. Kostnaden SMS:et Skicka sedan SMS:et tilltill 72550. Kostnaden förför SMS:et är ärär15:- + ev. 15:+ ev. Du kan max in lösningar fem lösningar trafikavgift. Dutrafikavgift. kan Du maxkan skicka inskicka femskicka lösningar per telefonnummer. 15:+ ev. trafikavgift. max in fem per per telefonnummer. telefonnummer. Tävlingen avslutas den 08/04 2019. Vinnare meddelas personligen Tävlingen den 19/01 Vinnare meddelas peroch presenteras på Umeåguidens facebooksida efterpertävlingens slut. Tävlingen avslutasavslutas den 19/01 2019. 2019. Vinnare meddelas sonligen och presenteras på Umeåguidens facebooksida efter sonligen och presenteras på Umeåguidens facebooksida efter tävlingens slut. tävlingens slut.

26

S SM SM S M A :A SS::A ölssönsn llö nin niin gge een g nn ttiitlllil7 l2 72 l7 55 550 2 00 5 5

Grattis till

Ulla Tellebring från Umeå, vinnare av Februaritävlingen!

Tävlingen mellan Tävlingenärärettettsamarbete samarbete mellan Tävlingen är ett samarbete mellan HEMAVANS HEMAVANS HÖGFJÄLLSHOTELL

HÖGFJÄLLSHOTELL


mmen till Välko

Vi finns där Vindelälven brusar som mest – Vindeln

n l e d n Vi

The Angelic Land Hotel

595:-

ALLTID VILD OCHTA VACKER DIN SKOG PÅ ALLVAR. VID DIN DET GÖR VI. SIDA.

ALLTID motorsåg ALLTID VID DIN MS 193DIN C-E VID SIDA. ALLTID SIDA. VID DIN

TA DIN SKOG PÅ ALLVAR. DIN SKOG PÅ ALLVAR. DETTA GÖR VI. DET GÖR VI.

www.vindelngallerian.se | Boka på tfn 0933-200 25

TA DIN SKOG PÅ ALLVAR.

ALLTID ALLTID DET GÖR VI. ALLTID motorsåg SIDA. VID motorsåg TA DIN SKOG PÅ ALLVAR. DIN TATA DIN SKOG PÅ ALLVAR. MS 193 C-E VID DIN DIN SKOG PÅ ALLVAR. DET GÖR VI. VID DIN MS 193 C-E SIDA. DET GÖR VI. VI. DET GÖR motorsåg SIDA. SIDA. Superlätt motorsåg både för den kräsna och kvalitetsmedvetna privatMS 193 C-E motorsåg kunden, men också mycket bra till t.ex. kvistning.

MS 193 C-E motorsåg motorsåg 30 CM 1137 200 0141 MS 193 C-E 35 CM 1137 200 0142

kampanj 3.390:-

MS 193 C-E

ORD. PRIS 4.290:-

Erbjudandet gäller motorsåg t.o.m 2019-03-31. Med för reservation för tryckfel. Superlätt både den kräsna och

kvalitetsmedvetna privat-

kunden, menpeople. också mycket bra till t.ex. kvistning. empowering

stihl.se

Superlätt motorsåg både kvalitetsmedvetna privatprivat- 3.390:2 cm för den kräsna ochkampanj kunden, men också mycket bra till t.ex. kvistning. 30 CM 1137 för 200 den 0141 kräsna och kvalitetsmedvetna privatSuperlätt motorsåg både Superlätt motorsåg 35 CM 1137 200 0142 både för den kräsna och kvalitetsmedvetna kunden, men också mycket bra tillmycket t.ex. kvistning. ORD. PRIS 4.290:kunden, men också bra till t.ex. kvistning.

ÅF LOGO

kampanj 3.390:kampanj 3.390:privat-

gäller t.o.m 2019-03-31. Med reservation för tryckfel. 30 CM 1137 200 0141 30Erbjudandet CM 1137 200 0141 35 CM 1137 200 0142 35 CM 1137 200 0142 Superlätt motorsåg kräsna och kvalitetsmedvetna empowering people. 30 200 0141 ORD. PRISbåde 4.290:- för den ORD.CM PRIS1137 4.290:-

kampanj 3.390:-

35 CM 1137men 200 också 0142 mycket bra till t.ex. kvistning. kunden, Erbjudandet gäller t.o.m 2019-03-31.för Med reservation för tryckfel. Erbjudandet t.o.m 2019-03-31. Med reservation tryckfel. ORD. PRISgäller 4.290:-

stihl.se

Superlätt motorsåg PL bådeSmåmaskinservice för den kräsna och kvalitetsmedvetna privatAB 2 cm empowering people. empowering people. stihl.se stihl.se 30 CM 1137 200 0141 kunden, men också mycket bra till•t.ex. kvistning. 35 CM 1137 200 0142 t.o.m 2019-03-31. Erbjudandet gäller Med reservation för tryckfel. 36 27 Vindeln 070-649 ORD. PRIS 4.290:-

Hotellrum från

ÅF LOGO kampanj 3.390:-

stihl.se ÅF LOGO ÅF LOGO kampanj 3.390:-

2 cm empowering 30 CM 1137 200 0141 people. 2 cm

VINDELNS VINDELNS VINDELNS

VETERINÄR VETERINÄR VETERINÄR

0933---795 795100 100 0933 0933 795 100 Akut Akut Akut 073---077 07771 7193 93 073 073 077 71 93

Privat Privatklinik klinikför förhundar hundar,katter katteroch ochandra andrasmådjur smådjur.och Privat klinik för hundar katter och andra smådjur och Vi utför utför allmänna allmänna och och akuta akuta behandlingar. behandlingar. utför allmänna och akuta behandlingar. Öppettider Öppettider Öppettider Öppettider Må, Ti, To & Fre Må,Tis,To,Fre 8.30-12.30++14.00-17.00 14.00-17.00 Må,Tis,To,Fre ; ;8.30-12.30 8.30-12.30 + 14.00-17.00. Må,Tis,To,Fre ; 8.30-12.30 + 14.00-17.00 Ons17.00-20.00 17.00-20.00 Ons 17.00-20,00 Ons Onsvecka 17.00-20.00 Stängdvecka ochvecka vecka1.1. Stängd 5252och (drop-in för vaccination 18.00-19.30)

Stängd vecka 52 och vecka 1.

SKOLGRÄND7• 7•VINDELN VINDELN•••WWW.VINDELVET.SE WWW.VINDELVET.SE SKOLGRÄND SKOLGRÄND 7• VINDELN WWW.VINDELVET.SE

Erbjudandet t.o.m 2019-03-31. Med reservation för tryckfel. 35 CM 1137gäller 200 0142

Kunskap och personlig service ingår

ORD. PRIS 4.290:-

empowering people.

2 cm

ÅF LOGO

stihl.se

Erbjudandet gäller t.o.m 2019-03-31. Med reservation för tryckfel.

ÅF LOGO

2 cm empowering people.

2 cm

stihl.se

ÅF LOGO

Det är skillnad på billigt och prisvärt. Vi står för det senare, med en tanke om att service, kvalitet miljöhänsyn och säkra leveranser är viktigare än absolut lägsta pris.

Välkommen till en bygghandel för dig som kräver lite mer! BYGMA VINDELN Ordenshusvägen 17 0933–397 80

Mån - fre Lör

06:30-17:30 09:00-13:00

27


SEINABO SEY

30.3 umeå, idun

VÄVEN 5.4 UMEÅ

PETER APELGREN IMPRO VAJSING

EN STUND AV GLÄDJE

LÖR 6.4 UMEÅ – VÄVEN

13.4 Umeå, Idun

T FÖR OSS FRAMÅT OCH BAKÅT I TIDEN

EN FÖRESTÄLLNING DÄR LYCKOHJULE

4.5 - Umeå, Idun

16.11

Stellas Vänner ger dig exklusiva förköpserbjudanden, rabatter och tävlingar på alla våra konserter. Gå med och se själv!

UMEÅ, IDUN 28

Vi underhåller Norrland. www.

.se


GUIDEN TIPSAR

EVENEMANG SÄLLSKAPS

J18–VM I ISHOCKEY

RUMMET 97 år försvinner på ett ögonblick. En svart komedi om hur vi hanterar, eller inte förmår hantera, ålderdomen. Om Sigrid som bryter sin höft och hamnar på ett äldreboende mot sin vilja. Och om hoppet om frihet som väcks då en ung besökare dyker upp. Ons 27 mars, kl 19.00 Väven

Nationalteatern Nationalteaterns Rockorkester följer upp det succéartade jubileumsåret som det bör, på scenen, framför fansen! Efterfrågan har varit enorm och förfrågningarna om fler konserter är många, framför allt i Norrland där bandet inte spelat på flera år. Därför har de beslutat sig för att äntligen göra en turné i Norrland våren 2019 på utvalda konserthus. Lör 13 april, kl. 19:30 Umeå folkets hus

PÅ GÅNG I UMEÅ

Ziggy och Isprinsessan

Vad kan 80-talets populärkultur säga om en ganska typisk och bökig familj av idag? I Profilteaterns Ziggy och Isprinsessan finns den vardagliga svärtan såväl som den totala utlevelsen till The Cure och James Bond. Med rök, videoprojektioner, musik, humor och fantasi bjuds vi på en livsbejakande berättelse. Pjäsen riktar sig till barn från 11 år. 12 & 13 april, kl. 19.00 Profilteatern

I grundserien spelar tio lag i två femlagsgrupper. Varje lag spelar fyra matcher i grundserien. I Grupp A spelar Finland, Tjeckien, Kanada, Vitryssland, Schweiz i A3 Arena, Umeå. I Grupp B spelar USA, Sverige, Ryssland, Slovakien, Lettland i Fjällräven Center, Örnsköldsvik. Sverige spelar sin JVM-premiärmatch mot USA klockan 19.30 torsdagen den 18 april 2019 i Fjällräven Center, Örnsköldsvik. Det finns biljetter till enskilda matcher eller för hela turneringen. Det är fri placering i både Fjällräven Center och i A3 Arena. 18-28 april A3 arena, Umeå, & Fjällräven center, Örnsköldsvik

Seinabo Sey

Silvana Imam

Foto: Kimberly Ihre Med nytt album i bagaget, ”Helig moder”, som hyllats av många, kommer Silvana Imam till Umeå för att återigen bjuda på en musikalisk uppläxning utöver det vanliga. Lör 30 mars, kl. 18.00 Väven

1974 Tribute to ABBA –The Greatest hits tour

Succén är äntligen tillbaka i Sverige! I vår kommer the 1974 ABBA Tribute till Norrland för en efterlängtad turné. Senast de var på svensk mark spelade de för utsålda hus. Denna etablerade brittiska ensemble har turnerat med storheter som Rod Stewart, Shania Twain, Kylie Minogue, m.fl. Älskar du ABBA, allsång och fest? Då vill du inte missa den här magiska kvällen! Lör 30 mars, kl 19.30 Umeå folkets hus

Seinabo Sey är en av våra största artister med en röst som når ända in i hjärtat! Det bevisades inte minst under den storslagna spelningen i Globen då Seinabo bjöd på musikalisk gåshud flera gånger om. Hennes senaste album – I’m A Dream – kom i september 2018 och togs emot med öppna armar av en enig kritikerkår. Räkna med en show extra allt då Seinabo Sey alltid är 100% magi! Fre 5 april, kl. 19.30 Väven

So Sorry BröllopsDansarna pushar sina kroppar till det yttersta och undersöker utmattningens gräns såväl psykiskt som fysiskt. Iklädda gråa kroppsstrumpor, i ett rum förpackat i rosa glänsande plast – bjuder dansarna in till en intensiv, rolig och svettig föreställning där danser vi känner igen bryts ner och byggs om. Ons 27 mars, kl. 19.00 Norrlandsoperan

mässa

Nu kommer Stora Fest & Bröllopsmässan till Umeå och portarna slås upp på Officersmässen i Umestan för alla som står inför fest- och bröllopsplanering. Kom och inspireras och ta del av det bästa Västerbotten har att erbjuda inom fest- och bröllop. Lör 6 april, kl. 11.00 Umestan 29


Micke är en av våra glada målare.

En glad målarE är En bra målarE PJ´s Måleri är ett företag som utför måleriarbeten i Umeå med omnejd. Våra kunder är både företag och privatpersoner. Vi sätter kvalitén i fokus och jobbar efter att Kom ge våra kunder bästa tänkbara å ih g Rotservice. avdraget! Lärlingsg. 29 B , Umeå info@pjmaleri.se www.pjmaleri.se

BBX Bryggan Tel 090-324 00 • www.bbxbryggan.se

Sedan 1989 har vi hjälpt över tusen villaägare med fuktskydd/isolering av källare!

a takt ert n o K r off ö f s os Tel 070-336 36 64 info@markogrund.se www.markogrund.se

30


VIMMEL

Tallinn kryssning Tallinn kryssning från 995:från

April

FOTO: MARIE DANIEL

Hur ska du fira påsken?

995:-

14/4 28/4 29/4

4/3, 25/3, 15/4, 29/4

12/5 19/5 26/5 30/5 Maj6/5, 10/5, 5/5 13/5, 20/5, 27/5 3/6, 10/6, 17/6, 24/6 127480 SchuhBert 922.747-020 Ni

boka på www.dororesor.se 090-14 66 90

Lös filmrebusen och du kan vinna filmen Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott

Christian Boberg – Jag ska ta det väldigt lugnt.

Maria Sundbaum-Åström – Jag ska bara vara hemma.

Lena Nygren – Jag firar inte. Istället ska jag måla om i sonens lägenhet.

10%

på valfri behandling

20%

på alla produkter

Tävla & Vinn

Tram te Vedman – Vi ska äta god mat och göra påskpyssel.

Gäller ej kampanjer och nyheter

Samtliga erbjudanden gäller t.o.m. 22/3 2019. Klipp ur och ta med denna annons.

Grindelwald har lyckats undkomma arresten och har bestämt sig för att samla anhängare som inte får veta sanningen om hans egentliga agenda: att uppfostra renblodstrollkarler till att styra över alla icke-magiska varelser. I rollerna: Johnny Depp, Katherine Waterson, Ezra Miller m fl.

1. Vann Oscar för bästa manliga huvudroll 2019? 2. Johnny Depp är även känd som karaktären Jack Sparrow som är en? 3. Mel Gibson i hockeyfrilla? 4. Animerad film med premiär den 12:e April? 5. Spelar hjältinna i nyfilm från Marvel? 6. Passar perfekt till filmen?

1. 2. 3. 4.

5. 6. SÅ TÄVLAR DU Skicka SMS med texten ”BLURAY” [mellanslag] rätt svar (ordet) till 72550. Kostnaden för SMS:et är 15:- + ev trafikavgift. Du kan max skicka in fem lösningar per telefonnummer. 3 vinnare utses. I samarbete med Twentieth Century Fox Home Entertainment. Tävlingen avslutas den 1/4.

Rådhusesplanaden 1, bredvid Dressman 090-770 501 Releasedatum: 1/4-19

31


Vet du vad din skog är värd?

SVENSK A CELLULOSA AK TIEBOL AGE T

SVENSK A CELLULOSA AK TIEBOL AGE T

SKOGSBRUKSPLAN

Med en skogsbruksplan från SCA får just din skog de allra bästa förutsättningarna – och du får svar på alla dina frågor.

32

Foto @ Laila Berglund

Kontakta oss så berättar vi mer. Mer information och kontaktuppgifter till din lokala virkesköpare hittar du på sca.com/skogsbruksplan

Profile for Chillimedia

Umeåguiden 02 2019  

Månadsmagasin med utgivning nio gånger om året och når ut till hushållen i Umeå, Vännäs och Nordmalings kommun. Distribution till hushållen...

Umeåguiden 02 2019  

Månadsmagasin med utgivning nio gånger om året och når ut till hushållen i Umeå, Vännäs och Nordmalings kommun. Distribution till hushållen...

Advertisement