__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Februari/mars Nr 01 2021 Årgång 19 DET FRIA MÅNADSMAGASINET

GUIDEN TIPSAR

ås Ume ste lära popu asin mag

5 sätt att umgås digitalt REPORTAGESERIE

Bröllop under pandemi? SEXSPALTEN

Lär dig om avståndssex

LÀVV U Foto: Lena Lee

Sofia Jannok släpper nytt album


KUNGSGATAN 31

Y A W A E K A T dor.

scha

d f rä i t l l a u ittar d h s s o s Ho

chlå n u l a d or & go k c a m lunch a g i t a r, m sallade

VARDAG AR 8.30-2 0.00 HELGER 10.00-17. 00


Det tryggaste valet i både Norr- & Västerbotten

H

i v s n n är fi


SID: 22-23

REPORTAGESERIE

Amanda Darehed, redaktör

NYTT ÅR NYA MÖJLIGHETER

NYHET!

Foto: Lena Lee

Bröllop under en pandemi? Läs om det i Umeåguidens nya reportageserie!

PROFILEN

SID: 10-12

”Senaste singeln är inspirerad av en dikt SOFIA JANNOK som morfar skrivit på 70-talet” KRÖNIKA

SID: 16

GUIDEN TIPSAR

SID: 14

MAT & DRYCK

SID: 26

FOto:Västerbottensost/Sofia Henriksson

Umeåguidens nya reporter ser väldigt positivt på sin flytt från huvudstaden till Umeå.

Har du svårt att hitta på grejer att göra tillsammans med vänner under pandemin? Kolla in våra tips på hur ni kan umgås digitalt.

Små löjromspizzor eller varför inte testa en dessertpizza med vit choklad & Västerbottensost?

UMEÅGUIDEN ÄR FULLADDAD MED...

Som den gamla klyschan, nytt år och nya möjligheter. Visste ni att Umeåguiden har funnits i hela 19 år? Wow säger jag. Vi på redaktionen är också väldigt glada att välkomna 08:an Filippa till vårt gäng. Hon är en av få Stockholmare som fattat att det är så mycket härligare här uppe i norr! En annan glad nyhet för er läsare är att Umeåguiden blir med podd! Jag och Filippa drar igång en podcast som kommer att handla om Umeå och där ni får lära känna profiler från vår härliga stad. Vi tar med gästerna på olika spännande upptåg. Premiär för podden kommer att bli i mitten av mars, så missa inte det. Missa för guds skull inte heller reportaget om Sofia Jannok. Hon är aktuell med den nya skivan ”Lávv u” och berättar för Umeåguiden om hur musiken kommit att handla om kärlek och relationer och att det varit hennes medicin. För övrigt så ska jag berätta för er läsare att när ni sitter med tidningen i handen och sippar på en kopp kaffe så har jag troligen passerat 30-strecket, så grattis till mig och grattis till världen – en nybliven vuxen är född. Ps. vi går mot ljusare tider! Även om det känns tufft när man läser om den tredje vågen så kom ihåg, snart är våren här! God läsning!

UMEÅGUIDEN

Krönika: Hur är det att flytta till en ny stad? 6 Mat & Dryck: Nytt på hyllan Filippa testar: Hundspann & Kaffeost 8 Korsord: Vinn trisslotter Profilen: Sofia Jannok 10-12 Sexspaleten: Frågor & svar Guiden tipsar: 5 sätt att umgås digitalt 14 Reportage: Roberts konst rullar på vägarna 16-17 Amanda tipsar: TV-serier, musik & appar 18 Reportageserie: Bröllop under pandemi? 22-23 Nöje: Årets Littfest blir TV-kanal 24 Mat & Dryck: Recept från Västerbottensost 26

27 28 30

Ansv. utgivare Thomas Wännman Telefon, kontor 090-349 30 40 E-post info@umeaguiden.nu Web www.umeaguiden.se Upplaga cirka 45.000 ex. Distribution Till hushåll i Umeå kommun. Även ställdistribution runt om i hela utgivningsområdet. Umeåguiden

Umeåguiden tar inget ansvar för insänt material, varken form eller innehåll. Insänt material lagras och tillgängliggörs i digitala arkiv. Den som skickar in material medger till digital lagring och publicering.

DET ÄR VI SOM GÖR UMEÅGUIDEN!

ROBIN Produktionschef robin@chillimedia.se

4

FILIPPA Reporter filippa@chillimedia.se

ULF Säljare ulf@chillimedia.se

AMANDA Redaktör amanda@umeaguiden.se

Chillimedia, Brogatan 5, 903 25 Umeå.

LENA Fotograf lena@umeaguiden.se


Finns där poddar finns!

Sänds även på radiokanalen Pop & Rock varannan lördag kl 13.00 med start 20:e mars.

d d o P PRE M 17:e IÄR mar s

”Det känns sjukt kul att få lyfta Umeå och grotta ner sig i alla spännande Umeå-profilers liv” Amanda Darehed

”Utan att spoila för mycket så består första säsongen av svinspännande gäster som jag lovar att ni hört talas om” Filippa Rosenberg

Efter 19 år som tidning utökar vi nu utbudet med en sprillans ny podcast! Podden leds av Filippa Rosenberg och Amanda Darehed som båda hörts i Sveriges Radio P3. I podden bjuder programledarna in en gäst till varje avsnitt, en lokal profil som de tar med på spännande upptåg och utmaningar.

Följ oss även på Instagram: @Umeaguiden5


KRÖNIKA

Att flytta till en ny stad

Foto: Privat

SLASK & GRÅTT ERSÄTTS AV SVÅRSLAGNA VINTERLANDSKAP

Vår nya reporter Filippa Rosenberg har bytt Stockholm mot Umeå på obestämd framtid. Och hon är mer än nöjd med beslutet!

När min norrländska sambo föreslog en flytt till Umeå från Stockholm, var jag till en början skeptisk. Jag känner inte en kotte i Västerbotten. Dessutom har jag redan pluggat klart, så ett spännande studentliv är inte aktuellt. Att slitas upp med rötterna som 29-åring? Tack, men nej tack.

Lovorden haglade Så kom coronapandemin. Allt det som är härligt med Stockholm ställdes in. Kvar fanns jag, min sambo och samma gamla stockholmskvarter som jag sett sedan barnsben. Var livet inte roligare än såhär? Och stressen, varför försvinner den inte ens i en pandemi? Någonstans började tanken gro. Tänk om jag faktiskt skulle våga byta ut min hemstad mot någonting helt nytt. Länge kände jag mig galen som ens funderade över att lämna vänner och familj 6

för ett äventyr i en stad som jag knappt har besökt. Men tanken var också kittlande. Jag började googla på saker att se och uppleva i Västerbotten (listan tar aldrig slut?!). Jag frågade i Facebook-grupper om hur det egentligen är att bo i Umeå (lovorden haglade). När jag hörde av mig till Umeåguiden för att söka jobb - och blev anställd - ja, då kändes det som att det var meningen. Jag sa upp mig, hyrde ut lägenheten och sa hejdå till alla jag älskar på ett coronasäkert vis.

Stressfria samtal Nu har jag bott i Umeå i två månader. I takt med att flyttkartongerna packades upp sjönk mina axlar, centimeter för centimeter. Stockholmstempot har bytts ut mot stressfria samtal i fikarummet. Slask och grå himlar ersätts av svårslagna vinterlandskap. Till och med min mamma, som inte direkt älskar att

jag bor så långt bort från henne nu, tycker att jag låter gladare på rösten. Även om jag har fått lära mig den hårda vägen att ett par riktiga vinterskor behövs för att inte halka under promenader, vågar jag påstå att flytten har överträffat alla mina förväntningar. Och då har jag inte ens kunnat uppleva allt som staden har att erbjuda, med tanke på coronarestriktionerna!

Så egentligen vill jag både säga hej, och tack för välkomnandet. Det blir nog bra det här!  Filippa Rosenberg

Tack för välkomnandet När pandemin har lugnat sig ser jag fram emot att utforska Umeås alla musikquiz, äta sena middagar på stimmiga lokala restauranger, börja på en keramikkurs, hitta en rolig träningsform på något av alla gym och lära känna nya kompisar. Ärligt talat så känns det inte längre läskigt att vara ny i en stad som Umeå. Aldrig tidigare har jag varit med om så många varma och öppna personer på samma plats.

FILIPPA ROSENBERG Filippa kommer ursprungligen från Stockholm men har även bott i Malmö, London och Texas. Hon har jobbat som programledare för Sveriges Radio P3, reporter på Svenska Dagbladet och på tidningen SOLO när det begav sig. Vår nya reporter gör ibland även musik under namnet ”Filippa Florence” och beskriver stilen som terapipop på svenska. Fun fact: Filippa söker medlemmar till ett framtida musikquizlag! Skriv till filippa@chillimedia.se om du är intresserad.


Passa på att göra om hemma

0v% 3 ag % 0 a 5 rot dr rapbå aallt tt

Vi hjälper dig från start till klart.

Nya visningskök!

etet på arb

l materia

25% Nu har vi uppdaterat vår köksutställning med nya visningar. För att fira det erbjuder vi 25% rabatt när du beställer ett nytt kök från Hagköket.

DIN LOKALA PROJEKTPLANERARE Cecilia Tegman 090-200 19 47, 070-431 54 70 cecilia.tegman@k-rauta.se

JAG HJÄLPER DIG MED DITT DRÖMKÖK! Kontakta köksspecialist direkt på: cecilia.tegman@k-rauta, 090-200 19 47 eller boka tid på k-rauta.se Lagervägen 5, Umeå Öppettider: Vard 7-19, Lör 9-16, Sön 10-16

Gäller invändig målning/tapetsering och utvalda tapetetkollektioner tom 31/3 -21

Erbjudandet gäller på ordinarie pris t.o.m. 11 april 2021 eller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

%070-568 47 32 -info@femaleri.se

VI SÄTTER FÄRG PÅ UMEÅ! – Hos oss hittar du allt som du behöver till ditt projekt

Nyhet!

Välkommen till

Välkommentill till Välkommen Fot &Fysiokliniken! Fysiokliniken! Fot Fot & & Fysiokliniken! Höstkampanj Höstkampanj ERBJUDANDE!

Köp ortopediska ortopediskafotbäddar fotbäddar till värde av 2000:ett värde av 2000:Köp ortopediska fotbäddar FÅR DU 50% SÅ BJUDER vi påRABATT 2:a på till ett värde av ett 2000:ett 2:a par tunnare ortopepar tunnare ortopediska BJUDER vi på ett 2:a SÅ diska som sulorpassar som passa i sulor i nättare tunnare ortopediska par nättare skor. Värde 1700:skor. Värde 1700:-

sulor som passar i nättare skor. Värde 1700:-

Erbjudandet gäller t.o.m. 23/4

Tidsbegränsat erbjudande! Erbjudandet gäller

vid bokning senast tisdag 30/9. Vid behov kan vi utföra Tidsbegränsat erbjudande! Erbjudandet gäller ultraljudsundersökning av dina tisdag 30/9. vid bokning senast fötter för att kunna fasställa tar väl hand om er! David Thomas Sjukgymnast/Ergonom eventuella problemområden. I samarbete med Syngergia hälsa.

Välkommen in! Tankvägen 8 i Umeå Tel: 090-12 13 41

David Thomas Sjukgymnast/Ergonom tar väl hand om er!

Västra Norrlandsgatan 17 Ktistakis,www.fotochfysio.se Ortopedtekniker Boka Mischa via vår hemsida eller ring 0730 - 484 181

Västra Norrlandsgatan 17 Boka via vår hemsida www.fotochfysio.se eller ring 0730 - 484 181

7


FILIPPA TESTAR

Hundspann & kaffeost SOM NYBLIVEN UMEÅBO FINNS DET MYCKET JAG ÄNNU INTE TESTAT. Mitt första uppdrag för Ume-

Foto: Privat

åguiden blev därför att åka hundspann. Nu vill jag inte tillbringa mina dagar på något annat sätt.

Redaktör-Amanda och reporter-Filippa har upplevt sin bästa jobbdag hittills i år.

Gården i Ruskträsk, utanför Lycksele, pryds av snötunga granar och ett stort konstverk som bildar ordet ”Dogs”. Dagen till ära välkomnar 25 stycken hundar Umeåguiden med viftande svansar och ylande sång. Som hundälskare är det ungefär såhär jag har föreställt mig att porten till himmelriket ser ut. Hundarnas ägare heter Morgan Liljemark. Han driver det lilla familjeägda företaget Wild Lapland, som fokuserar på hundspannsturer. Men för Morgan är hundarna mycket mer än ett färdmedel. De agerar både medarbetare och bästa vänner. Den som besöker Wild Lapland får hjälpa till att förbereda hundspannsturen. Vi trär på hundarnas selar, vilket visar sig vara en utmaning när hundarna glatt inser att de snart ska få göra det de gillar bäst - att röra på sig. Snart är dock alla 25 samlade och startklara. Ett startljud från Morgan och det bär iväg. I början tror jag att det ska gå 8

väldigt fort, men hundarna drar oss i en lagom takt framåt.

Tyst & snötäckt skog Det är något alldeles särskilt att få uppleva naturen på färd genom en tyst och snötäckt skog. Närvaron i nuet blir så stark att det nästan känns som meditation. Även om mobilen då och då åker upp för att dokumentera det vackra, kan jag inte minnas senast jag lyckades koppla bort allt annat så väl. Det dröjer inte länge förrän hundarna tar oss över en frusen sjö. En dag med strålande sol kanske hade fått den att gnistra, men den dimma som vi åker igenom gör det nästan ännu häftigare. En upplevelse av att åka rakt in i något okänt och behöva lita på att hundarna tar oss dit. Efter cirka en halvtimmes färd hamnar vi på ett ställe som jag vid första anblick skulle kalla ”mitt ute i ingenstans”. Men så ser jag en kåta, som invändigt döljer en

eldstad. Morgan hugger ved på plats, gör upp en eld och bjuder på kokkaffe. Jag får lära mig äta kaffeost, vilket är godare än förväntat.

Polarhundssjukan Medan hundarna vilar berättar Morgan historien om hur han först drabbades av det som han kallar för ”polarhundssjukan”. Första symtomet är att du skaffar en slädhund. Sedan en till. Kanske ytterligare en, när du ändå är igång. Sakta men säkert börjar du tappa kontrollen. Han beskriver det som att människor som inte lider av polarhundsjukan, oftast börjar ta sig i kragen när de märker att bilen är full av hundar. Men det går också att lösa med en större bil - och ett gigantiskt hundsläp. 25 hundar senare hoppas Morgan att han aldrig blir frisk från sin påhittade sjukdom. Hundarna får några minuters gos och pepp innan vi med deras

hjälp beger oss tillbaka till gården i Ruskträsk. Med ett ryck sätts släden i rörelse och det är återigen dags att insupa den otroliga natur som området bjuder på. Försiktigt formas en tanke i mitt huvud. Ska jag föreslå för min sambo att vi säljer allt och börjar leva ett liv med ungefär 25 stycken hundar i Ruskträsk? Jag kan ärligt talat inte föreställa mig så många härligare sätt att tillbringa mina dagar.  FILIPPA ROSENBERG VISSTE DU ATT... = En slädhund, eller draghund, är oftast av en speciell ras som både tål kyla och är uthålliga. Exempel på slädhundsraser är siberian husky, alaskan husky och samojedhund. = Det finns en sport för draghundar som kallas för draghundsport (hundkörning) och går ut på att ta sig mellan två punkter på kortast tid. Det internationella namnet är ”muster” eller ”mushing”. Draghundsport kan utföras både på barmark och på snö. = Slädhundar kan under vissa tävlingar nå en genomsnittlig hastighet på ca 30 till 35 kilometer i timmen!


rt online:

Köp ditt liftko

om

erformance.c

.skip bubergsgarden

Städning av högsta kvalité och nöjd kund-garanti

UPPGE KOD

“UMEÅGUIDEN” för 10% rabatt på alla våra tjänster.

Välkommen att kontakta oss! Telefon: 070-291 82 84 E-post: info@arleboforetagsstad.se

arleboforetagsstad.se

VÄLKOMMEN TILL

BUBERGSGÅRDEN!

Vindelns traditionsrika vintersportanläggning 5 nedfarter • Skiduthyrning • Skicrossbana Pulkabacke • Snowpark • Barnbacke Servering • Husvagnsplats www.bubergsgarden.nu 072-220 47 01, 072-220 47 02

PAKETDE! ERBJUDAN

Skridskopaket!

Logi 1 natt för två personer inkl. hyra av 2 par skridskor. 4-bäddsstuga med två sovrum 800 kr. Tillägg: • Extra natt, 600 kr. • Stuga med bastu, 400 kr/natt. • Frukost, 95 kr /person och natt. • Sänglinne och handduk, 150 kr/set.

Ring för att boka: 0950-100 83 Eller upptäck våra andra paketerbjudanden på www.ansia.se

9


PROFILEN

SOFIA JANNOK

”MUSIKEN GJORDE ATT DET SLUTADE BLÖDA”

Foto: Lena Lee

Sofia Jannok är aktuell med sitt sjätte album ”LÁVV U” som släpps den 19:e mars på Littfest. Ett album som hon egentligen skulle släppa i höstas men sköt på till följd av pandemin. Som namnet hintar om så handlar det om kärlek.

SOFIA JANNOK Jobb: Artist & låtskrivare Bor: Umeå Aktuell med: Nya skivan ”LÀVV U” som släpps 19:e mars under Littfest. Hon skriver också en krönika för tidsskiften Provins, släpps också i samband med Littfest.

Sofia Jannok släpper sitt sjätte album.

10

När man pratar med Sofia vet man aldrig riktigt vad som väntar härnäst. Ett samtal som jag absolut bestämt skulle fokusera på den nya musiken fick direkt ett mycket större djup. Vad hade jag väntat mig, kanske ni tänker? Har du inte sett kampen hon fört under hösten? Den senaste låtens intäkter går ju till att skydda skogen i Sápmi, internationella Vogue skrev ju om det - ja, jag vet, vi återkommer till det. Sofia Jannok är artisten som har släppt fem album och är nu aktuell med det sjätte. Rötterna har hon i Gällivare och Luokta-Mávas sameby men bor i Umeå sen många år tillbaka. Musiken har varit ett forum för hennes aktivism. Hon har sedan barnsben varit engagerad i mänskliga rättigheter men nu, sex album senare, har hon vänt blicken inåt. – Jag har använt musiken som journalism, som ögon för andra att se med. Men nu använde jag den som medicin, berättar hon. För ungefär ett år sedan släppte Jannok en EP ”Vacker dálvi” där hon tolkade Bon Iver tillsammans med Ane Brun och Annika Norlin. Samtidigt gick regeringen ut med nya restriktioner och Sverige hamnade i dvala. – Det blev en ganska drastisk

omställning i huvudet efter att jag haft klart för mig vad året skulle bli, jag var i startgroparna att ge mig ut på turné.

Kärlek & aktivism Under arbetet med albumet lärde hon sig att det var musiken hon behövde, mer än någonsin. För många andra artister brukar resan börja i den andra änden av snöret: att skriva om sina egna känslor, behov och relationer för att sedan bygga upp en publik och börja engagera sig i den väg som står utbredd för en. För Sofia blev det tvärtom. – Individen har fått stå tillbaka för att man har haft större frågor att bry sig om. För tidigare generationer i min släkt har det inte varit möjligt att till exempel gå i skola och bo i hus på grund av förtryck mot samer, än mindre uttrycka sig med jojk, som länge bannlystes från offentligheten. Jag har känt att det inte var viktigt att skriva om brustna drömmar och kärlekshistorier. Jag ville använda mina dyrbara minuter till att visa en världsbild som inte fått ta plats. Trots att världen försattes i paus fortsatte hon att släppa musik. Tre låtar från den nya skivan såg ljuset under hösten och en av låtarna fick mycket uppmärksamhet, ”Boom”.


Foto: Lena Lee

Jannok har valt att skänka intäkterna från låten ”Lávvu” till bevarandet av skogen.

”Senaste singeln är inspirerad av en dikt som morfar skrivit på 70-talet” En käftsmäll, en reality-check och en riktigt bra låt. – Jag var så slut efter alla år av turnerande att jag inte ens orkade tänka på vad som var nästa steg. Jag la mig ner och skrev dagbok och det blev det låtar av. Det är nog därför ”Boom” är så ocensurerad. Jag skrev av mig, jag var less och frustrerad. Jag vet att jag är på väg att ge mig in på en snårig stig när jag ändå tar mig modet att fråga – det

som just ”Boom” sätter fingret på och säger är fel: Har den samiska kulturen fått ett uppsving, är det en trend? Och är det därför Sofia Jannok nu kan skifta fokus inåt istället för att göra musik för att påverka och informera andra? – Jag var ganska sargad och trasig när jag började skriva på albumet. Jag behövde ett andrum och upplevde att det blödde så mycket i mig och musiken gjorde att det slutade blöda. Jag hade

aldrig upplevt att musikens kraft var så stark och det känns banalt att säga, det är väl det musik är till för? Att skriva de här låtarna var att hänge mig åt känslorna, vältra mig i dem, för att så kunna släppa dem fria så de lämnar systemet, berättar Jannok. I Jannoks låt ”Snölejoninna” från från 2015 sjunger hon att man kan vara både skoterligist och egoist. – Man kan hålla flera tankar samtidigt, ingen får tala om för dig hur du ska vara. Nu tittar jag bakåt på min låtkatalog och det finns material som visar på allt. Hon menar att först nu kunde hon skriva ”Boom”, en käftsmäll och samtidigt skriva om olycklig kärlek. Hon tillåter sig själv göra det och menar att det är för tidigt att

säga om den så kallade ”trenden” med att samisk kultur tar mer plats faktiskt gjort skillnad – att vi ickesamer förstått att de faktiskt alltid varit här, och att det inte är en samisk boom.

Testar nya former Under pandemin har Jannok förkovrat sig i litterärt skrivande, något hon länge velat fördjupa sig i men inte gett utrymme för. – Jag har länge haft olika idéer och känt att det blir senare, men det där senare kom aldrig.

Läs mer på nästa sida!

11


PROFILEN

Foto: Lena Lee

Den 19:e mars, i samband med Littfest i Umeå, släpps skivan.

Foto: Lena Lee

”Lávvu” & kampen

Sofia längtar efter att få släppa skivan som sköts på till följd av pandemin.

Den stora skillnaden i en egen paus mot när hela världen tar en paus är att man har många att prata med, andra kulturarbetare vars yrkesliv också är on hold, även om det är via skärmen. Under sommaren och hösten har hon bland annat suttit i en skrivstuga vid havet tillsammans med Guldbagge-belönade regissören Amanda Kernell. Jannok har en historia som hon vill förmedla på ett annat sätt än i musiken. – Det är en historia från min egen släkt som bott i mig i många år. En stark kärlekshistoria. Jag vet inte i vilken form det kommer bli men jag behöver få ur mig den här 12

berättelsen. Storyn som handlar om hennes morföräldrar har fått pysas ut i många av hennes låtar men nu har hon börjat intervjua människor för att fylla i luckorna i berättelsen. De flesta av Jannoks skivor har hon skrivit i sin mormor och morfars gamla hus, ett hus som ingen bor i på heltid länge. Hennes tillflyktsmål. – Deras själar är så närvarande i mitt medvetande i det här huset. Senaste singeln ”Lávvu” är inspirerad av en dikt som morfar skrev på 70-talet och sången är inspelad i det här rummet.

Namnet på skivan är en ordlek, det samiska ordet ”Lávvu” betyder kåta och albumtiteln syftar på ”Love you”. Den fjärde låten från skivan med samma namn släpptes innan nyårsraketerna hunnit smälla färdigt. Intäkterna från låten kommer gå till bevarandet av skogen i Sápmi. – Låten skrevs för något år sedan och handlar om att man måste hålla ihop för att kunna stå stadigt i en framtid som är skakig, när det blåser hårda vindar, säger Sofia. Tillbaka till det jag skrev i början, det som fick sån uppståndelse i media världen över och som ledde till att internationella Vogue ringde Jannok för att erbjuda sin hjälp. Det hela började under hösten. Det statligt ägda bolaget Sveaskog planerar att kalavverka 700 hektar i Luokta-Mávas sameby.

”LÀVV U” blir Sofias 6:e skiva.

– Jag fick höra att de planerat att hugga ner våra värdefulla marker. Jag greps av panik, jag blir tårögd bara att prata om det, mitt hjärta frös till is, berättar Sofia. Jannok drog tillsammans med en grupp från samebyn ihop en protest som 30 000 personer skrev under. Det fick stor spridning på sociala medier och i miljörörelsen. Det ledde till att Sveaskog drog tillbaka 28 av de 30 planerande avverkningarna. – Jag trodde aldrig att det skulle få det genomslag det fick, men än är det inte över. Vi samlar kraft för nästa rond. Det är staten som måste ta sina bolag i öronen om något ska ändras på allvar. Om man inte slutar upp med skogsskövlingen i Sápmi så kommer man aldrig kunna leva upp till Parisavtalet, menar Sofia.  AMANDA DAREHED


Välkommen till SolBeRGSBACken

DET ÄR Även e PÅ Välkommen LÄNSFJÄLLET skot till SolBeRGSBACken e uthy errning DET HÄNDER! ! e e Välkommen till SolBeRGSBACken

Vi jobbar för våra gästers upplevelse. Här erbjuder vi härliga pister, en stor husvagnscamping, stugor, restaurang, relax och mycket mer.

e e e e e

e e e e

För bokning ring oss på 0661-501 75

e

e

Fritidsv Tel: 0661-501 75 Fritidsv. 12, 895 98, Solberg info@solbergsbacken.se Fritidsv. 895 98, solbergsbacken Tel: 12, 0661-501 75 Solberg solbergsbacken solbergsbacken.se www.solbergsbacken.se V I N T E R L A N D E T F Ö R A L L A Tel: 0661-501 75 info@solbergsbacken.se solbergsbacken info@solbergsbacken.se Välkommen www.solbergsbacken.se V I N T till E R L A N D E T F Ö R A L L A solbergsbacken www.solbergsbacken.se V I N T E R L A N D E T F Ö R A L L A

Välkommen!

V I N T E R L A N D E T

F Ö R

A L L A

Välkommen till SOLBERGSBACKEN Välkommen till solbergsbacken Välkommen till

. o l a n gsbacke SOLBERGSBACKEN SOLBERGSBACKEN solbergsbacken solbergsbacken SOLBERGSBACKEN solbergsbacken

V I N T E R L A N D E T

F Ö R

A L L A

V I N T E R L A N D E T

Nära till

Fritidsv. 12, 895 98, Solberg Tel: 0661-501 75 info@solbergsbacken.se

www.solbergsbacken.se

V I N T E R L A N D E T

V I N T E R L A N D E T

F Ö R

F Ö R

A L L A

A L L A

F Ö R

A L L A

Fritidsv. 12, 895 98, Solberg Tel: 0661-501 75 info@solbergsbacken.se

www.solbergsbacken.se

Fritidsv. 12, 895 98, Man Solberg behöver inte resa långt förFritidsv. bra skidåkning!12, 895 98, Solberg Klassiska Nalovardo, just utanför Sorsele, är lågfjällsritidsv. 12,Tel: 895 98, Solberg 0661-501 75 Fritidsv. 12, 895 98, Solberg pärlan med hela 14 nedfarter och 3000 mTel: lift. 0661-501 75 Stugor, husvagnscamping, restaurang och snökul Tel:info@solbergsbacken.se 0661-501 info@solbergsbacken.se Fritidsv. 12, 895 98,75 Solberg Tel: 0661-501 75 Fritidsv. för hela familjen! Bokar gör du på nalovardo.se12, 895 98, Solberg

gsbacken

www.solbergsbacken.se info@solbergsbacken.se Tel: 0661-501 75 info@solbergsbacken.se www.solbergsbacken.se

N D E T

www.solbergsbacken.se

www.solbergsbacken.se info@solbergsbacken.se Tel: 0661-501 75 info@solbergsbacken.se www.solbergsbacken.se Följ oss på:

F Ö R

A L

www.solbergsbacken.se nalovardo.se

13


GUIDEN TIPSAR

5 sätt att umgås digitalt VI ÄR MÅNGA SOM SAKNAR ATT KUNNA HÄNGA SOM VANLIGT med våra vänner och släktingar.

Umeåguiden tipsar om fem coronasäkra sätt att umgås på, i väntan på bättre tider (och vaccin).

Befinner du och dina nära och kära er i olika städer, utan någon större möjlighet att kunna hälsa på varandra på grund av pandemin som råder? Än måste vi hålla i, hålla ut och hålla avstånd - men vi måste inte ha tråkigt för det! Här kommer förslag på hur ni håller kontakten på nya sätt. Allt du behöver är en okej internetuppkoppling.

TeleParty Alla som någon gång har haft ett distansförhållande vet hur knepigt det kan vara att försöka se film ihop. Säg hejdå till gemensam nedräkning, pausande och uppkoppling som laggar - nu är lösningen här. Teleparty (tidigare Netflix Party) är ett nytt tillägg till webbläsaren Google Chrome, där du kan skapa en grupp och starta en film som gruppen tittar på gemensamt. Filmen synkas mellan alla deltagare, som dessutom kan chatta med varandra medan den rullar. Utan att behöva lämna hemmet går det alltså att ha en lättfixad filmkväll ihop med kompisarna igen. Teleparty fungerar ihop med Netflix, HBO Nordic, Disney+ och Hulu. Däremot behöver alla deltagare ha ett aktivt konto på den filmtjänst som ni önskar använda (och använda Google Chrome). Dags att poppa popcornen!

Spela spel För den som inte orkar hålla på med nymodigheter går det förstås att spela fysiska spel, så som schack eller TP, ihop över videosamtal. Ja, det är faktiskt sant! Så länge ni har ett varsitt schackbräde, eller en varsin uppsättning av TP-frågor, är det bara att börja spela. Vid schackspelande gäller det dock att komma ihåg att flytta pjäserna på bådas spelplaner för att hänga med i vad som händer. Bonustips: Se The Queen’s Gambit ihop via tjänsten ovan för en trevlig uppvärmning.

Digital lunchdejt Äta bör man, annars dör man. Har du och en släkting svårt att få till en tid då ni båda kan prata i telefon? Boka in en vardagslunch14

Umeåguiden tipsar om digitala aktiviteter som passar alla under pandemin.

dejt! För extra lyx kanske ni sätter er på en varsin restaurang som ni vill stötta i pandemin. Ring upp varandra, gärna med video, och avnjut maten ihop. Det bästa av allt är att ni slipper komma överens om vilken slags mat ni helst äter till lunch. Alla blir förhoppningsvis nöjda, glada - och mätta.

din egen skärm, där du har tagit upp PowerPoint-presentationen, för att deltagarna ska kunna hänga med på ett bra sätt. Glöm bara inte att ha krafsat ner rätt svar på en papperslapp eller liknande, för din egen skull, när det är dags för rättning. Lycka till!

Gör ditt eget quiz

Hur många gånger har man egentligen tänkt att man ska lära sig laga lite nya maträtter, men inte tagit tag i det? Lite för många gånger, om du frågar oss. Varför inte göra det till en kompisdejt? Du och en vän/ett ragg/en familjemedlem väljer ut ett lagom krångligt recept, ni handlar ingredienserna var och en för sig - och ringer upp varandra på valfri videosamtalsapp. Matlagningen blir bra mycket trevligare, du kanske rent av kan få ett hackningstips eller två? Dessutom kan det vara riktigt kul att jämföra slutresultatet. Matens avnjuts med fördel även den via videosamtalstjänsten tillsammans med den perfekta kryddan: ditt sällskap trevliga face i telefonen eller datorn.  FILIPPA ROSENBERG

Livesända digitala quiz har blivit allt mer populära under det senaste året. För den kreativa typen kommer nu ett aningen mer avancerat tips: gör ditt eget! Egna quiz är både roliga att hitta på och att utföra. Om du gillar musik kanske ett musikquiz är på sin plats, eller varför inte bjuda in familjen till ett quiz med frågor som handlar om just släkten? Ett relativt enkelt sätt att fixa quizet på är att skriva dina frågor i en PowerPoint-presentation. Skapa sedan ett gratis ”mötesrum” i exempelvis Messenger Rooms. Länken för rummet skickar du till deltagarna, som inte ens behöver ha Facebook för att kunna komma in i rummet. När det väl är dags för quizkvällen delar du

Laga mat ihop 5 DIGITALA RÄDDARE... = TeleParty Tillägget som gör att du och dina vänner kan binge:a Netflix eller HBO ihop nästan som vanligt = Messenger Rooms Här kan hela släkten samlas för en digital aw. Även din mormor utan Facebook kan vara med, eftersom hemsidan inte kräver ett medlemskap. = FaceTime Den inbyggda appen i iPhone är inte att underskatta. Ett mysigt videosamtal med mamma när du har svårt att sova? Why not. = Kahoot Gör egna quiz enkelt via den här hemsidan och bjud in släkt och vänner. Quizet rättar sig själv, vilket betyder minimal ansträngning för dig. Win-win. = HouseParty Max åtta personer kan koppla upp sig i appen, som erbjuder videochatt samtidigt som ni spelar inbyggd pictionary, frågesport eller gissa ordet.


! WOW Måleri

• Traditionellt måleri • Tapetsering • Vävsättning • Målade våtrum – certifierade enl MVK • Utvändiga målningsarbeten • Fasadtvätt • Brandskyddsmålning • Ådrings- och marmoreringsmålning

Mattor/Plattor • Mattläggning • Kakel och klinkerarbeten – certifierade enl GVK • Läggning av trägolv • Golvavjämning/ flytspackling

Vi bjuder på Vi bjuder på Vi bjuder på tapeter eller tapeter eller tapeter eller väggfärg! väggfärg! Anlita oss när det gäller väggfärg!

Boka senast31/12 31/122019 2019 måleri, fasadblästring, Bokain in oss oss senast förför Boka in oss senast 31/3 2021 för tapetsering ellerommålning ommålning under golvläggning, kakel och tapetseringeller eller ommålning under tapetsering under januari–mars så påpå januari–mars 2020 såbjuder bjuder klinker aprilmaj 20212020 så bjuder vi på vi vi tapeterna Borosan, Decorama/ tapeterna Borosan, Decorama/ tapeterna Decorama/ Stans mest komplettaBorosan, renoveringsföretag erbjuder dig en rad fina tjänster. Allt från vägg. måleri och tapetsering till fasadrenovering och Easyup Easyup vägg. Easyup vägg. extremt hårda golv. Kontakta oss för en offert, givetvis med ROTROT-avdrag gerkök 30% skattereduktion golv, kakla om och renovera och badrum. ROT-avdrag ger 30% skattereduktion ROT-avdrag ger 30% skattereduktion påoch arbetskostnaden. på arbetskostnaden. Ring boka en kostnadsfri offert: på arbetskostnaden. Måleri 15 70 Läs mer mer på på090-14 www.lmu.se. Läs www.lmu.se. Mattor Plattorpå090-14 15 30 Läs mer www.lmu.se. Maila för kostnadsfri kostnadsfrioffert, offert, Läs mer på för www.lmu.se Maila Maila för kostnadsfri offert, andreas@lmu.se andreas@lmu.se andreas@lmu.se avdrag för dig som privatperson. Vi hjälper dig även att lägg nya

15


REPORTAGE

Rullande konst på vägen ROBERT FORSGREN DRIVER FÖRETAGET HOTPAINTART och har i 30-årstid målat lastbilar, motor-

cyklar och hjälmar med hjälp av airbrush-sprutor. Just nu jobbar han på sin 24:e lastbil åt åkeriet Moonshine Express – en svart kranbil med Hulken-motiv. På sitt CV kan han också skriva in att han lackerat en hjälm åt kronprinsen i Dubai. Ett som är säkert efter att ha testat airbrush är att han är stadig på handen.

Robert använder Airbrush när han målar motiven.

Umeåguiden träffar Robert på Umeå Billackering där han hyr in sig när han lackerar en svart kranbil åt ett åkeri i Umeå. – Bilen har en jättestor kran och är nog en av de största i Sverige så det är nog därför det blev Hulken, en stor och stark kran, berättar Robert.

”Jag lackerade en hjälm till kronprinsen av Dubai”

Robert Forsgren.

16

I garaget står en papperstäckt och stor kranbil med svart front. På golvet trängs färgburkar med airbrush-verktyg, maskeringstejp och utskrivna skisser på Hulken. Doften i lokalen är först stark av färg men den avtar och blir mer behaglig. Intresset för att teckna och rita började när Robert var ett litet barn. Han kom i kontakt med bilder som var målade med airbrush och började experimentera. Han började måla lite för skoj skull åt kompisar och sedan tog det fart. – Jag börjar ofta med att måla upp en skiss i datorn och sedan målar jag på fri hand utefter skissen, berättar Robert. Vid besöket har Robert hunnit färdigt med den ena sidan av bilen och det som slår en när man tittar på nära håll är alla detaljer som han målat. Här gäller det att vara stadig på handen, något som jag får uppleva när jag testar att skriva mitt namn på papper med hjälp av en spruta. Robert har en studio i en röd gammal lada i Baggböle. Snön täcker utsikten men en smal upplogad gång leder in till hans arbetsplats. Det är här han jobbar med mindre projekt så som motorcyklar,

Hur många lastbilar Robert satt sin prägel på, vet han inte.

hjälmar och gitarrer. Ena sidan av huset är fyllt av maskiner och trä för möbelsnickeri och andra sidan är en verkstad för lackering. I mitten av byggnaden har han sitt kontor där väggarna pryds av diplom och priser han vunnit under åren.

Kreativt & varierande jobb Robert är möbelsnickare i grunden men han brinner för att sätta sin touch på fordon. Om du någon gång ser en lastbil med ett häftigt motiv är det troligen han som gjort det. Han har själv ingen koll på hur många han hunnit måla under sina

30 år men han vet att det är den 24:e lastbilen åt Moonshine. – Det bästa är att få hålla på med det man tycker är skoj, det är väldigt varierande, man gör aldrig samma sak. Det är roligt att göra lite av varje, inte bara lastbilar, jag gör mycket motorcyklar, gitarrer och masker. Blir du stolt när du ser bilarna på vägarna? – Stolt? Nja, men det är alltid roligt att se dem säger Robert ödmjukt. De lastbilar man ser på vägarna har ofta rätt ”hårda” motiv som kan upplevas mer maskulina.


Med många års erfarenhet är Robert nu proffs på detaljrika motiv.

Man möts ofta av eld, vargar och starka män. Jag frågar Robert om han upplever några trender på vad åkarna vill ha för motiv på deras fordon. – Ja det kanske finns en del trender men svårt att säga någon tydlig generell trend då det kan variera väldigt mycket. Många åkare väljer att hålla sig inom ett visst tema/stil eller vissa färger. Han påpekar dock att det är upp till åkeriet och att det egentligen handlar om en smaksak, vad man tycker om och gillar. Allt ifrån färger, design och motiv. Ibland får han mer fria händer när det kommer till motivet. – En del vet precis vad de vill ha och en del har bara en idé och då får jag hjälpa dem att ta fram förslag och skisser. Det brukar kunna vara väldigt mycket förarbete innan man kommer fram till vad som ska göras. Om Robert själv får bestämma så målar han gärna mer fotorealistiska motiv. Han tycker det är utvecklande att få måla ansikten och människor då det är svårare att få till det bra. För honom handlar det hela tiden om att förbättra sig och utvecklas. På frågan om barnen haft de coolaste hjälmarna i skidbacken skrattar Robert – Jag har målat en del grejer åt

dem ja, men tyvärr har jag mindre tid att måla saker åt mig själv och familjen.

Spännande uppdrag Hur många fordon, bowlingklot och gitarrer Robert satt sin konst och prägel på vet han inte riktigt, men några jobb har etsat sig fast i minnet. En gång blev jag uppringd från ett utländskt nummer och personen som ringde sa att han jobbade åt en ”very, very VIP person”. Han beställde en hjälmlackering. Jag målade den efter deras önskemål och det visade sig sen att det var kronprisen av Dubai som skulle ha den, berättar Robert och konstaterar att han fått göra fler jobb åt prinsen efter det. Robert är tacksam att pandemin inte lett till färre uppdrag och ser positivt på framtiden. Han har under sina 30 år i branschen lärt sig att mycket handlar om att göra saker så effektivt som möjligt. Han tipsar dem som känner sig sugna på att lära sig att måla med airbrush att testa sig fram. – Om man vill lära sig så är det bäst att börja med vattenbaserade färger och öva mycket. Man kan öva var som helst, börja med papper för att sedan testa andra material.  AMANDA DAREHED

Senaste motivet: Hulken, på en kranbil.

17


AMANDA TIPSAR

AMANDA TIPSAR ALLT FRÅN BRA TV-SERIER, MUSIK & APPAR – YOU NAME IT

SERIER/TV

Vi går mot ljusare tider, varje dag fram till midsommar är solen uppe i hela sex minuter längre! Det gör mig glad. Vaccinet känns nära, men ändå så långt bort. Men tills dess – håll ut och fyll era kvällar med digitala aktiviteter. Tunna blå linjen Dramaserie där vi får följa Malmöpolisens vardag. En otroligt hyllad serie som jag först var skeptisk till, men som för varje avsnitt får mig mer och mer intresserad. Det är en perfekt mix mellan kriminaldrama och verklighet som drabbar en. Skaparen av tv-serien fick idén när hon själv drabbades av ett dödsbud, två poliser knackade på hennes dörr och berättade att hennes mamma drunknat. Säsong 1 hittar ni på SVT Play.

Lupin

För det blotta ögat kan den här franska serien verka som vilken annan ”rånare snor värdefulla objekt”-serie, men det är så mycket mer i den här berättelsen. Omar Sy (känd från ”En oväntad vänskap”) spelar karaktären Assane Diop som hittar inspiration i gentlemannatjvuen Arsène Lupin. Han söker hämnd på den rika familj som hans pappa jobbade för som ledde till tragiska följder. Ni hittar serien på Netflix.

Elitstyrkans hemligheter Sverige

Det här är kanske ett oväntat program för mig att lyfta, men jag blir så engagerad i det här. Kanske för att det är typ den värsta tänkbara situationen ever att vara i. 8 personer har sökt till programmet som leds av fyra före detta elitsoldater, bland annat Umeåprofilen Petra Malm ”Pam”. Under programmets gång får deltagarna genomgå fysiska och psykiska prövningar liknande de uttagningar som görs till ett elitförband. Elitstyrkans hemligheter Sverige visas nu på Cmore.

London Grammar: Californian soil

MUSIK

Purfärskt album av indiebandet från England med Hanna Reid i spetsen. Efterlängtat av mig eftersom det gått fyra år sedan det senaste albumet. London Grammars musik letar sig djupt in i själen och lämnar inte mig oberörd. Reids röst ger mig gåshud. Lyssna på andra singeln ”Lose your head” på riktigt hög volym och njut.

18

APPAR

Episoder Det här är nog den bästa appen för en serienörd som jag. Här lägger du till de tv-serier du följer och får notiser om när nya avsnitt släppts. Du kan också klicka i när du sett ett avsnitt för att lättare hålla koll på var du är i en serie, om du mot förmodan tar en paus från sträcktittandet. Finns tyvärr bara till iOS.

Karma Med appen köper du matsvinn, bra mat som blivit över från restauranger, caféer och matbutiker till ett lägre pris – istället för att det ska slängas. Finns i många städer, bland annat Umeå och du kan ”fynda” alltifrån gott bröd till salladsluncher.

Lana Del Rey: Chemtrails over the Country Club Snart kommer Lanas album som egentligen skulle släppas redan i september förra året. Titelspåret släpptes i mitten av januari och det gör mig goda förhoppningar om ett lika lyckat album som det hyllade ”Norman fucking Rockwell” som kom 2019. Chemtrails over the Country Club släpps den 19/3.

AMANDA DAREHED


lugn.

Vi erbjuder: - Småsäck 16 kg - Storsäck 500 kg - Lösvikt/Bulk

vi hjälper dig.

Koskela

Pellets till låga priser!

Filmproduktion Hemsidor sociala medier GraFisk produktion pr & kommunikation poddar FotoGraFerinG mediarådGivninG

25

Klintpellets erbjuder bränslepellets av högsta kvalitet till bra pris. Leverans direkt hem till er! • Högklassig pellets • Låg askhalt • Rätt pris Ring oss på 0934-402 00, sväng förbi vår fabrik i Överklinten eller besök oss på klintpellets.se om du vill veta mer!

www.chillimedia.se · 090-349 30 40

WoB 25

Unik försäkring för lärarstudenter: Studentförsäkring Leva

Inga andra studenter har något liknande Vi kan kakel. Studentförsäkring Levamontörer hjälperbygga dig om du råkar ut för både små stora olyckor. Låt vår erfarna ditt drömbadrum, trygghet både för dig och och oss. Råkar du till exempel ut för ett olycksfall eller en sjukdom som gör att du inte in! kan studI vårt showroom har vi blandat de senaste trenderna med tidlösa klassiska badrum, välkommen era på ett tag, och du förlorar ditt studiemedel, får du ersättning från försäkringen. Besök vår webb eller kontakta oss så hjälper vi dig.

0771 - 21 09 09 22

Gräddvägen 17, Ersboda | 090-70 10 09 | Kakelhuset.se lararforsakringar.se

Öppet: Måndag-fre 9-18 | Lördagar 11-15 | Söndaga stängt 19


SLUTREA

Nordmaling

50%

på ordinarie priser i butiken VI SKOR HELA FAMILJEN

Centrum mellan städerna

Kyrkogatan 1, 0930-100 01. Månd. - fred. 09.30 - 17.30 Lörd. 09.30 - 14.00.

Webbshop: Nordmalingsskor.se

Familjehem sökes till Nordmaling I familjehem bor barn eller ungdom för att få vara i lugn och ro och lära känna en trygg vuxenvärld. Familjehem är helt vanliga familjer eller ensamstående och boendet kan vara kortvarigt eller längre. Vi erbjuder handledning, utbildning och ekonomiskt stöd. Intresserad? Kontakta socialtjänsten Tel: 0930-14040

Fullständiga rättigheter

BÅTAR & BÅTTILLBEHÖR CYKLAR & MOPEDER FISKETILLBEHÖR SKOG & TRÄDGÅRD

Vi reparerar & har reservdelar till: Skog & Trädgård Cykel, moped, MC, båt,!

SANDSTRÖMS Åsgatan 8, 914 32 Nordmaling, 0930-105 33

20

Vägkrog

Husmanskost buffé och mycket annat gott! Välkommen till oss! Rödviksvägen 95, Nordmaling • 0930-315 20 Öppet: Mån-Fre 8-20, Lör-Sön 10-20


PRON.

Foto: Fancycrave1

Godsterminalen i Nordmaling - centralt läge - järnväg, djuphamn och europaväg i förening

Kontakt: Conny Nordendahl, Näringslivsansvarig Tel: 073-0345550 Epost: conny.nordendahl@nordmaling.se

n e p O

fO

u rB

s

s s e in

Kommunchef Ulf Månsson: ”Jag är helt övertygad om att godsterminalen skapar förutsättningar för tillverkning och handel som vi idag inte ens kan ana, än mindre se omfattningen av.”

Västerbotten Nordmaling Västernorrland

Nordanstig

Österbotten

21


REPORTAGESERIE

Bröllop under pandemin? I EN NY REPORTAGESERIE SKA VI FÅ FÖLJA ETT PAR, Lena och Victoria som ska gifta sig till som-

Foto: Tradera

maren. Hur planerar man ett bröllop under en pågående pandemi? Hur dyrt är det att gifta sig och hur tänker man kring bröllopskläder? Paret planerar att oavsett hur situationen till sommaren ser ut genomföra bröllopet, men de är hela tiden beredda på att krympa gästlistan.

Det blivande brudparet Victoria och Lena tillsammans med hunden Frej.

I en lägenhet väst på stan i Umeå bor Lena och Victoria med sin hund Frej. Vi sitter och äter sushi vid ett rektangulärt bord i trä. De skrattar när jag frågar hur de träffades och berättar att det inte har varit en enkel resa för dem. Idag är de två 27-åringarna förlovade och planerar att gifta sig till sommaren. När de träffades första gången 2013 var de i förhållanden med andra personer.

Ett tufft frieri Lena är gymnasielärare och Victoria har precis kommit in på socionomprogrammet på Umeå Universitet. De har båda nära till skratt och skämtar en hel del om hur ofta de hamnar i lustiga och påfrestande situationer. Ta bara förlovningen som exempel. Sommaren 2017 skulle de åka på sin första gemensamma resa tillsammans. De åkte till Grekland 22

”Vi kommer att gifta oss, oavsett hur många som får komma” och Victoria hade storslagna planer för resan. Hon skulle ta modet till sig och fria till sin blivande fru. De hade planerat in en dagsutflykt till Rethymnon där frieriet skulle ske. – Jag hade hittat en stor och häftig fontän där jag hade tänkt fria, men saker gick inte riktigt som planerat säger Victoria och man kan se att hon blir illa till mods. På plats vid fontänen upptäcker Victoria att den inte alls är lika stor och häftig som hon hade trott. Det är trångt, massor av folk och inte alls en plats där hon vill ”pop-thequestion” på. Hon låter sig minnas att det ska finnas en fästning där hon skulle kunna fria, men den visar sig vara stängd.

– Alltså det är en pressad situation och man vill göra det bra. Jag ville att det skulle vara perfekt men inget gick min väg. Jag ville bara ge upp och mådde jättedåligt, berättar Victoria. De lämnade Rethymnon och åkte tillbaka till hotellet. De satte sig på balkongen, spelade spel och åt snacks. Det var en perfekt kväll och Victoria tänkte att ”yes, äntligen blir frieriet av”. Men Lena hade andra planer, hon var färdig med myset på balkongen och gick in på toaletten. – Jag var svettig och hade haft på mig ett par shorts som hade ”luddat” av sig. Det var inte graciöst, jag stod bredbent och försökte

borsta av mig det där luddet när Victoria bad mig komma ut, säger Lena med ett skratt. Victoria friade till Lena som sa ja. Lena ser tillbaka på frieriet med en massa glädje medan Victoria fortfarande tycker det är lite jobbigt att det blev som det blev, men de båda är överens om att de säkert kommer kunna skratta åt det i framtiden. – Det är ju rätt typiskt oss att det blev som det blev, det mesta går inte som vi har tänkt oss säger de båda med glimten i ögat.

Bröllopsplaneringen i full gång I somras började de planera inför bröllopet. Det första de gjorde var att bestämma var det skulle ske. De kollade på en hel del lokaler men hittade inget som de fastnade för och som var inom deras budget. Till slut fick de ett tips av Lenas syster.


är svåra att planera på grund av pandemin. De har inte skickat iväg några ”officiella” inbjudningar än eftersom de inte vet hur många som kommer kunna delta. – Vi kommer att gifta oss, oavsett hur många som får komma, säger dem. Nästa steg i planeringen är att hitta kläder till dem båda. Victoria har en tydlig bild av hur hennes klänning ska se ut, men det har varit svårt att hitta den rätta. – Jag vill ha ärmar, men en ”off-shoulder”-variant som ska vara tight upptill men lite lösare nedtill. Den ska vara rätt enkel men det är svårt att hitta den, berättar hon. Lena trivs inte i klänning och kom-

mer därför inte ha det på bröllopsdagen. Hon letar istället efter en kostym eller en kavaj i ljusgrått. Det är en hel del kvar att planera, men som tur är så är det många månader kvar. Umeåguiden kommer att få hänga med på resan fram till bröllopet. Jag avslutar med att fråga tjejerna om de är nervösa över något: – Ja men mest hur det blir med pandemin. Det har man hela tiden i bakhuvudet och det gör att man inte riktigt tänker på bröllopet. Det känns inte så verkligt eftersom allt står still, det är svårt att föreställa sig bröllopet även om vi har bokat och planerat mycket.  AMANDA DAREHED

Paret planerar att gifta sig oavsett antalet gäster som får komma.

– Det blir på restaurang Örnen vid älven. De hade en bra lösning med ett paketpris där allt ingår, lokal, mat, personal. De fixar till och med tårtan, berättar Lena. Ceremonin kommer att ske utomhus, bröllopet är planerat i juli och en extra detalj som Örnen hjälper dem med är att de ska ta sig till ceremonin med båt. – Det blir en jätterolig grej. Vi ska dricka lite champagne på båten men jag är lite nervös att jag ska trilla i vattnet när jag kliver ur, skrattar Victoria.

vara allierad betyder att om man inte själv är HBTQ men vill vara med och hjälpa till i arbetet för HBTQpersoners rättigheter, eller visa sitt stöd kan man kalla sig ”allierad”. De sökte runt på olika Facebookgrupper och hittade till slut en kvinna via ett tips: Irja. – Jag fick rysningar i hela kroppen när vi pratade om henne, vi kände direkt att ”henne måste vi ha”, berättar Victoria. Irja är bosatt i Stockholm och paret fick till en Skype-träff med henne och det klickade. Nu kom-

”Jag fick rysningar i hela kroppen när vi pratade om henne, vi kände direkt att henne måste vi ha” När lokalen var bokad var det dags att hitta en bra fotograf. För dem båda är det väldigt viktigt med fina bilder. Av en slump hittade de fotograf Lena Lee när de kollade runt på Instagram. Nästa steg i planeringen var att hitta en vigselförrättare. För paret blev det också lite svårare då de ville ha antingen en person som är HBTQ eller en HBTQ-allierad. Att

mer hon att viga dem i sommar i Umeå. – Det känns viktigt att det är en person som man känner sig trygg med, det är ju en privat och viktig dag.

CHECKLISTA: • Lokal - inklusive: mat, personal m.m. • Fotograf • Tema: Rosa/beigt, jordnära

Många saker att fixa Victoria och Lena har kommit en bit på vägen med att planera sitt drömbröllop, men en del saker

• Ring åt Victoria • Hår/smink åt båda

Victoria och Lena.

23


NÖJE

Årets Littfest blir TV-kanal UMEÅS STORA LITTERÄRA EVENT LITTFEST BLIR EN DIGITAL UPPLEVELSE I ÅR. Här är allt du behöver veta om TV-kanalsformatet. Umeås internationella litteraturfestival kommer i år att satsa på en digital direktsändning av festivalen. Arrangörerna presenterar årets evenemang som en TV-kanal, där det fysiska minglet för litteraturälskare ersätts av en ”lägereldssändning” att samlas kring. Från torsdagen den 18 mars till lördagen den 20 mars kommer de digitala festivalbesökarna kunna följa Littfest-TV. Förutom programpunkter på scenen, bjuds det på nedslag i festivalens eget vardagsrum. Yukiko Duke och Po Tidholm är sändningens ankare som leder besökarna genom inslagen. En flitig Littfest-besökare känner igen Yukiko Duke som återkommande samtalsledare på festivalen. Hon är författare, litteraturkritiker, översättare och journalist. Po Tidholm känns också igen från tidigare Littfest-år. Även han är journalist och författare, samt driver Norrlandspodden tillsammans med Sofia Mirjamsdotter sedan 2014.

Tyvärr är det inte såhär det kommer se ut under årets Littfest. Förbered istället din soffa för litteraturmys!

18-20 mars

Foto: Peter Hoelstad

Foto: Peter Cederling

Po Tidholm och Yukiko Duke kommer att leda besökarna genom inslagen.

Umeåguiden ser redan fram emot arrangemanget ”Sampla landsbygden”, som äger rum den 19 mars klockan 19. Under nästan två timmar undersöker man vilka röster som hörs från och om landsbygden. Allt från exotiska klichéer till ordagranna citat, som syftar till att ge en bild av landsbygden, utforskas. Det hela avslutas med scenkonstverket ”Lev!”, en föreställning av Ellenor Lindgren som samplar Sara Lidmans röst. Medverkande är

Marit Kapla, Mirja Unge, David Vikgren, David Väyrynen, Love Ersare och Karin Malmberg. Biljetten till det hel digitala Littfest-TV kostar 100 kronor och inkluderar alla programpunkter under den tre dagar långa festivalen. Det går att köpa biljetterna både på nätet och på Biljettcentrum i Umeå. Evenemanget är gratis för Västerbottens-Kurirens prenumeranter. Vi ses digitalt den 18-20 mars!  FILIPPA ROSENBERG

Har du läst någonting bra på sistone?

Susanna, 30: – Jag föredrar ljudböcker. En bok jag lyssnar på om och om igen är Mia Törnbloms ”Självkänsla nu! Din personliga coach visar hur”. Jag gillar henne, men jag brukar ibland glömma vad hon säger, så då lyssnar jag på nytt. 24

Aila, 21: – Tyvärr hinner jag inte läsa så mycket privat, eftersom vi har en massa att läsa på Universitetet. Vanligtvis gillar jag Harry Potter eller Sagan om ringen. När det lugnat ner sig med plugg skulle jag vilja läsa 1984 av George Orwell.

Alfred, 25: – Jag har lyssnat på en ljudbok, ”Det som göms i snö” av Carin Gerhardsen. En härlig deckare med många twister!

Therese, 66: – Ja! Jag har lyssnat på ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” som ljudbok av Björn Natthiko Lindeblad. Han läser in boken själv och den var helt fantastisk, precis som hans sommarprat.


lager för direkt leverans Kom Vännäsby Kom till till Vännäsby och och en bra affär görgör en bra affär Företagsvägen 12, 0935-20012 Företagsvägen 12, 0935-20012 anton@norrlandsfritid.se anton@norrlandsfritid.se

FYNDA! Husbilar och mopedbilar i lager för direkt leverans Husbilar och mopedbilar i Kom till Vännäsby lager för direktoch leverans Kom till Vännäsby och gör en bra affär en bra affär Företagsvägengör 12, 0935-20012 Företagsvägen 12, 0935-20012 anton@norrlandsfritid.se

DEMO-EX. BILLIGT!

Från

• Symaskiner • Overlock • Coverlock

anton@norrlandsfritid.se

UMEÅ SYMASKINER | Rådhusesplanaden 12 | 090-77 07 17

Husbilar och mopedbilar i lager för direkt leverans Kom till Vännäsby och gör en bra affär Företagsvägen 12, 0935-20012 anton@norrlandsfritid.se

FÖRÄNDRING? BULA har ny och begagnad inredning till butik, lager och kontor. Kolla med oss först!

www.naidenbygg.se Lärlingsgatan 36, 904 22 Umeå 073-802 83 67 Cementvägen 18, Ersboda i Umeå. 090-18 18 95, webbshop www.bula.se

Vi är

helgfeeling, lördagsshopping och

söndagshäng. Våra utskick får mer lästid. Eftersom vi delar ut på helgen är folk lediga när de får våra utskick. Det gör att de har mer tid att läsa – och kanske också mer lust? Undersökningar visar nämligen att utskicken får 12 % större uppmärksamhet på just helgen än under en måndag. Viktigt för den som vill hamna högt på så många shoppinglistor som möjligt!

Svensk Direktreklam i Umeå Ulf Andersson, ulf.andersson@sdr.se, 090-12 14 60 sdr.se

Frasseklippet Dessa kuponger gäller t.o.m 9/4 2021 Klipp ut och lämna in kupongerna vid köp. Gäller på Frasses Ersboda.

Mängdrabatt! Vi ger dig 1st mellanmeny för 79kr, 2st för 160kr och 3st för 220kr. Gäller endast Frassemål, Baconmeny och Strarkmeny

Ord. pris 93kr, 186kr, 279kr Gäller på Frasses Umeå Ersboda t o m 9/4 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Kolla priset!

Vi ger dig en uppgradering av dina strips för endast 10kr. Gäller BBQ bacon strips.

10kr

Ord. pris 24kr Gäller på Frasses Umeå Ersboda t o m 9/4 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gratis Barnbox!

Skogens djur har flyttat in på restaurangen, välkommen och hälsa på dem i vår nya barnhörna!

Vid köp över 300kr bjuder vi på en gratis barnbox. Ord. pris 42kr Gäller på Frasses Umeå Ersboda t o m 9/4 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Klipp ut och ta med

Ersboda Formvägen 2B 090-187290 25


MAT & DRYCK

OTROLIG OSTFAVORIT

Foto: Västerbottensost/Sofia Henriksson

Västerbottensost® inledde 2021 med att låta Sveriges Mästerkock 2020, Sofia Henriksson, inspirera till nya smakupplevelser. Sofia tycker att Västerbottensost på pizza är en riktig hit - varför inte på dessertpizza, tillsammans med vit choklad? Umeåguiden har valt ut två av hennes spännande pizzarecept som är enkla att laga hemma!

SMÅ LÖJROMSPIZZOR

DESSERTPIZZA

- med Västerbottensost®

- med vit choklad, hallon, kanderade nötter och rosmarin

Ingredienser till 1 pizza

Ingredienser till 1 pizza

Ugn 250 grader varmluft/grill

Ugn 250 grader varmluft/grill

1 st pizzadeg, färdigköpt hos favoritpizzerian eller enligt recept 150 g färskost 2 dl Västerbottensost® 1 dl créme fraiche 100 g löjrom

1 äggula 1/2 rödlök 1 knippe gräslök 1 msk zest från en citron Svartpeppar

Gör så här: 1. Blanda färskost och nästan all ost (spara lite till topping) till en kräm. Dela degen i små bollar och kavla ut alla till små pizzor och lägg på en plåt. Toppa med krämen, spar gärna en fin liten pizzakant. 2. Grädda sedan i ugnen 250 grader eller mer varmluft/grill i 6 minuter ungefär, du får ha lite koll utanför. 3. Blanda sedan löjrom och äggula för att få en krämig och härlig löjrom. Finhacka rödlöken och hacka gräslöken. 4. Toppa pizzorna med några klickar creme fraiche, löjrom, gräslök, rödlök och zest från citronen. Till sist lite extra Västerbottensost och lite nymald svartpeppar.

26

1 st pizzadeg, antingen färdigköpt hos favoritpizzerian eller enligt recept 100 g färskost 1 dl Västerbottensost® 50 g vit choklad 100 g färska hallon 1 msk honung

1 kvist färsk rosmarin Karamelliserade nötter 1 dl hasselnötter (valfri nöt eller mandlar) 2 msk strösocker 1 msk honung 1 tsk salt

Gör så här: 1. Hacka upp nötterna. Värm på spisen honung och strösocker tills det börjat bubbla och lösa upp sig. Tillsätt då nötterna och rör ihop. Ta bort från värmen och tillsätt salt. Låt stå tills det svalnat och bryt sedan upp till mindre bitar. 2. Kavla ut pizzadegen med händerna och bred sedan över färskosten. Toppa med Västerbottensosten och riv över hälften av chokladen. Grädda på 250 grader varmluft/grill i 6 minuter eller tills botten fått en fin färg. Ta ut pizzan. 3. Toppa med de färska hallonen, karamelliserade nötterna, honung och resten av den rivna chokladen. Till sist lite rosmarin på toppen!


MAT & DRYCK

Nytt på hyllan

GUIDEN HAR KOLL PÅ NYHETERNA INOM MAT OCH DRYCK

Lokalt öltest

Umeås lokala bryggerier producerar nya, spännande ölsorter i en rasande fart. Redaktionen testade de senaste nyheterna - och vi blev inte besvikna.

Snöan från Westerbottens bryggeri: En kopparfärgad ale av skotsk typ. Knäckig och komplex kallas den för en öl för vinterdagar. Snöan har en något starkare alkoholstyrka än övriga öl i Westerbottens bryggeris sortiment hela 7,4 %. Redaktionen tycker att den smakar som en typisk (och riktigt bra) skotsk ale. Sötman är perfekt, men om man har svårt för besk öl är den här inget för dig.

Funky Chicken Easter Brew från U&Me Beer: En porter bryggd på bland annat sex sorters malt och Umeås fina vatten. Med sina 6,8 % är det här också en riktig tungviktare som dessutom bjuder på en mörk, vacker färg. Den tydliga maltdoften påminner om den traditionella finska påskdesserten memma. Ett mättande alternativ till påskmust eller svagdricka? Det känns kul att Funky Chicken är ett ofiltrerat färsköl.

The Juice från Bryggverket: En dubbel NE-IPA, knökfull med humle, som absolut inte är lika läskig som den låter. Nästan barnsligt josiga och fruktiga 8 %. Den klargula färgen lurar en till att The Juice även ska bjuda på lite syrlighet, men redaktionen hittar inga tydliga citrustoner. Det enda negativa kan vara att man kommer råka dricka för många?

8-Track från Beer Studio: Redaktionens favorit! En dubbel IPA på 8 % med toner av tropisk frukt, citrusfrukter och en svag nyans av kokos. Lättdrucken och svalkande smakexplosion. 8-Track får oss att längta efter att dricka den på en gräsmatta under en solig sommardag, gärna i Broparken i sällskap av ett gäng vänner. Direktcitat från en paneldeltagare: ”Man blir glad av den!”

Sandwich semla

Hemglass lanserar gräddglass med semlasmak och rippel med smak av mandelmassa, mellan kardemummakex. En semmelsandwich, alltså! Riktigt god glass, men kexen hade kanske kunnat ha en lite mer inspirerande färg.

Chipsbonanza!

OLW har lanserat ett gäng nyheter som Umeåguiden glupskt moffade i sig. Favoriten? Otippat nog en vegansk linschipsvariant med otrolig ostsmak! Veganska linschips med smak av ramslök och gräddfil. Smaken beskrivs som frisk och solig. Om vi ska vara ärliga gillar vi vanlig sourcream and onionsmak snäppet bättre. Ramslöken är inte riktigt lika klockren i kombination med gräddfil. Veganska linschips med smak av ost och jalapeño. Ett krispigt veganskt linschips, med en ostig smak som hettar till. Redaktionens storfavorit! Det skreks till när vi insåg att osten är vegansk. Helt otroligt faktiskt. Chees doodles super big med smak av jalapeño. Superstora ostbågar med cheez doodles-ost och spicy jalapeño som ger en god, balanserad hetta. En vattendelare, men riktigt älskad av halva redaktionen. Plus i kanten för den roliga, stora storleken. Kommer köpa igen! 27


KORSORD

GUIDENS KORSORD

Namn........................................................................................ Adress....................................................................................... ................................................................................................. Telefon......................................................................................

28

Vinn Trisslotter

Lös korsordet och skicka det med namn och adress till: Chillimedia, “Korsordet”, Brogatan 5, 903 25 Umeå. Vi vill ha ditt svar senast den 14/4 2021. Vinnarna presenteras i nästa nummer. 1:a-3:e pris: 2 trisslotter vardera.


500 KR RABATT

Ögonlaser för synkorrigering

Stort parti märkesbågar från William Morris

25.900 kr för båda ögonen – Modern ögonmedicinsk utrustning för synkorrigering och ögonvård. – Du träffar alltid samma ögonläkare Dr Timo Koskela och leg. optiker Anna-Clara Koskela – Ögonsjukvård i Umeå & Åsele – Besök utan remiss (200kr, frikort) – Kort väntetid Vi är en ögonklinik nära centrum utanför stora vårdenheter. Du undersöks skyndsamt då vi har endast bokade besök. Våra väntrum är rymliga och voluminösa för din säkerhet. Vi följer strikt hygien enligt landstingets normer. Tacksam om du inte besöker oss om du är förkyld.

Läs mer på koskela.se Umeå: 090-14 24 00 Åsele: 0941-107 10 E-post: umea@koskela.se

ING! KOSTNADSFRI SYNUNDERSÖKN kr. n. Värde 395 Alltid vid köp av kompletta glasögo

Vid köp av progressiva glasögon bjuder vi på ett extra par solglasögon i dina styrkor samt kostnadsfri synundersökning

avståndseller Gällerläs-, vid köp av progressiva.

Värde 2290 kr inkluderar synundersökning 395 kr, båge upp till 595 kr, samt enkelslipade glas med färg eller reptålig yta 1300 kr. Mer information i butiken.

10%

på valfri behandling

20%

på alla produkter

Rådhusesplanaden 1, bredvid Dressman 090-770 501

EXTRA GLASÖGON PÅ KÖPET!

Gäller ej kampanjer och nyheter

Samtliga erbjudanden gäller t.o.m. 23/4 2021. Klipp ur och ta med denna annons.

SPARA 2290:-

Kungsgatan 45, Umeå Tel: 090-343 58 08

Gäller t.o.m. 2021-03-28. För öppettider och info om vår hantering av Covid-19 se: w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e

29


SEXSPALTEN

SEXCOACHEN LINDA

Om en vill ha tips om sexleksaker var går det vända sig då? Finns det någon guide eller seriösa instruktionsfilmer? På min Youtubesida ”Nordicsexcrafts” har jag en liten guide till sexleksaker. Men annars brukar även sidorna som säljer sexleksaker ha en bra guide till vad som kan vara intressant för just dig. Var kan man få tips om Bra erotiska filmer som inte är våldsam porr? Mitt tips är att söka på feministisk eller indieporr, kolla även vem som är regissör och googla om det är en bra person eller inte. Generellt behöver du betala för bra porr. Tips på hur man ska hantera sexlivet i sin relation när ena partnern vill mer än den andra. Mitt tips är att om ni inte vill göra slut eller öppna ert förhållande så kan den partner som vill ha mer sex försöka hitta ett tillfredsställande solosexliv som komplement till 30

ert vanliga sexliv. Att vilja ha olika mycket sex behöver inte vara en stor grej beroende på vilken relation ni har till sex. Det viktiga är att den som är nöjd eller vill ha mindre sex inte känner sig pressad. Hur kan vi prata med vår tonåring om sex på ett seriöst och bra sätt? Var ärlig, svara på de frågor du kan och försök inte gissa på saker som du inte vet. Googla efter svar istället. Respektera dina och din tonårings gränser. Prata om sex i vardagen så att det inte blir en kväll med pinsam tystnad och kodord. Sätt namn på alla kroppsdelar och använd dem, träna på att säga fitta eller kuk istället för ”eh.. du vet… där nere”. Det finns massor av facebookgrupper och forum för sexpositiva föräldrar, ett tips är att gå med i en sådan och utbyt erfarenheter med andra föräldrar.

Avståndssex Telefonsex, sexting eller videochatt har blivit sätt för oss att hålla sexlivet igång med de vi inte kan träffa för tillfället. Därför kommer här en liten guide till dig som vill ha sex på avstånd. Först och främst ska du, som alltid få ett peppat samtycke och känna efter så att du själv känner likadant. Med ett peppat samtycke menar jag att ni båda tycker att det känns bra och vill testa, det är okej att känna sig nervös och lite spänd om det är nytt för er men det ska aldrig kännas dåligt eller obehagligt. Nästa steg är att kommunicera kring vilken typ av språk ni föredrar att använda. Det går att göra antingen genom att lyssna på vad din partner kallar sina kroppsdelar eller genom att fråga. Det kan även vara bra att fundera över vilka ord du själv föredrar. Exempel på ord kan vara: kön, fitta, kuk, blomma, genitalier, lem, penis, röv, anal, öppning, prostata. Hur vi använder vårt språk kan forma vår sexuella upplevelse, om det känns svårt att prata om sex och hitta vilka ord som du föredrar kan det vara en idé att läsa eller lyssna på en erotisk novell. Tredje steget är att göra sig av med alla distraktioner och ta det i långsam takt. Ni behöver inte gå från ”hej” till ”jag vill knyta fast dig och ta dig tills du ser stjärnor” direkt. Utan låt stämningen bygga som om ni träffades fysiskt. Det behöver varken vara seriöst eller kinky, det är helt okej om det är lite stapplande eller

bara roligt. Fjärde steget är olika sätt att prata med varandra. Ett sätt är att prata om minnen, exempelvis ”minns du är du tryckte upp mig mot väggen och kysste mig, jag blev alldeles knäsvag. Ett annat sätt är att beskriva vad du känner, vad du gör eller vad du önskar att du gjorde. Till exempel: • ”Jag känner mig så het, mina läppar är alldeles svullna.” • ”Jag önskar att jag kunde smeka dig över ryggen.” • ”Jag suger på mina fingrar.” Du kan även berättar vad du saknar och älskar hos din partner. Typ: • ”Jag älskar när du stönar mitt namn.” • ”Jag saknar hur din tunga känns mot min hud.” Femte steget är att vara ärlig och inte försöka pressa fram känslor, om du inte är sugen eller om stämningen blivit förstörd av att torktumlaren låter för mycket. Berätta för din partner vad du känner istället så kanske ni kan prova igen senare. Sjätte steget är att kolla av hur det känns och se till att de fortfarande känner sig peppade. Fråga till exempel ”tycker du om det?” eller ”berätta vad du vill ha.”  LINDA HOLMBERG LEGITIMERAD SEXCOACH

SKICKA IN DIN FRÅGA TILL SEXCOACHEN LINDA PÅ: amanda@umeaguiden.se Eller skriv ett DM med din fråga till Umeåguiden på Instagram.


Har du behov av tandvård till en lägre kostnad? Välkommen att ringa 090 - 785 93 74 för information och tid för en första undersökning. Du blir undersökt av en av våra tandläkare. Tandläkaren värderar tandstatus och vid eventuellt behandlingsbehov blir du presenterad ett terapiförslag. För denna undersökning betalar du 885 kr. Ifall det bedöms lämpligt kan hela eller delar av föreslagen behandling utföras av tandläkarstudent*. Din kostnad för all behandling som sker hos student är maximalt 600 kr per år. Behandlingen tar dock längre tid än hos en färdig tandläkare. *Visar det sig att det inte är lämpligt för behandling på studentklinik har vi ej möjlighet att garantera vård i Folktandvården. Behandlingen på studentklinik förutsätter även att det är möjligt att genomföra under rådande covid-19-pandemi. Kostnad för behandling av student ingår inte i det statliga tandvårdsstödet.

Sökes: ägg & spermier Ge någon det finaste du har! Som donator ersätts du ekonomiskt och du får dessutom en kostnadsfri hälsoundersökning. Läs mer på livio.se/umea eller kontakta oss på telefon 076-941 74 00.

31


TIKI TOUR AND RACE GEN 2

Se våra modeller här www.tiki.se

NYHET! TIKI TOUR AND RACE GEN 2

Kampanjpris

inkl. monterad kåpa

fr. 51.995 KR

Standard Springsecure på samtliga kåpor, värde 2400 kr.

VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE

32

Örnsköldsvik Olssons Bilsadelmakeri Floragränd 2 0660-21 13 76 www.olssonsbilsadelmakeri.se

Laisvall Bröderna Sundströms Gruvvägen 15 0961-200 44 www.brodernasundstrom.se

Umeå Mera Fritid i Umeå Mätarvägen 5 090-205 93 00 www.merafritid.se

Burträsk Hällgrens Motor Sundsbrogatan 10 0914-104 02 www.hallgrensmotor.se

Vännäsby Johansson Maskin Företagsvägen 11 0935-399 32 www.johanssonmaskin.se

Sikeå Johansson Maskin Sikeå 50 0934-151 00 www.johanssonmaskin.se

Lycksele Sjöberg Konsulting i Lycksele AB Knaften 56 073-05 76 589 www.sjobergkonsulting.se

Lövånger Lövångers Järn & Maskin Kungsvägen 20 0913-100 38 www.lovangersmaskin.se

Skellefteå DO Trailers Nålvägen 5 070-250 88 14 www.dotrailers.se

Sorsele Lindens järnhandel Strandvägen 19 0952-100 34 www.jarniasorsele.se

Nordmaling Sandströms Sport & Motor Åsgatan 8 0930-10 533 -

Hemavan Fuel Hemavan Älvstigen 5 0954-310 10 www.fuelhemavan.se

Storuman Yngvessons Maskin Blå vägen 255 0951-773 45 www.yngvessonsmaskin.se

Profile for Chillimedia

Umeåguiden 01 2021  

Månadsmagasin med utgivning sex gånger om året och når ut till hushållen i Umeå, Vännäs och Nordmalings kommun. Distribution till hushållen...

Umeåguiden 01 2021  

Månadsmagasin med utgivning sex gånger om året och når ut till hushållen i Umeå, Vännäs och Nordmalings kommun. Distribution till hushållen...

Advertisement