Page 1

Synkontroll! Kom ihåg att ta hand om dig själv! Har du koll på synen?

SKÖNHET & HÄLSA sid 10

Ungarnas mat Planera bättre genom att få veta vad barnen äter

SKOLMAT

sid 9

Hår & Bilder Härliga bilder på hårfagra och vackra modeller

DESIGN & STIL

sid 22

Matkassen En populär gåva att både ge och få. Missa inte vår egen!

ÅRETS JULKLAPP sid 20

WWW.TRETTIPLUS.SE • UMEÅS GRATISTIDNING FÖR FULLVUXNA – DIREKT I BREVLÅDAN

DECEMBER 2011

FÖRHÖR:

HANNA LJUNGBERG Lokalt bryggeri Stående ovationer för deras gyllene dryck!

U&ME BEER

sid 14

Vintrig bostad Funderationer på nytt läge? Fjällen lockar.

FJÄLLEN

sid 24

sid 16

Ögonoperation Hur funkar det? Anders svarar på dina frågor.

SKÖNHET & HÄLSA

sid 15


2 – Ledare

Hej och välkomna till ett nytt nummer av tidningen

Julen hägrar runt hörnet i 30+ Ja då var det dags att kliva in i julrollen!! Man ser hur folk succesivt blir mer och mer stressade och uppspelta. Förväntningarna är höga hos de flesta? Vi pratar mer och mer för varje jul att i år ”JA I ÅR skall det inte köpas så mycket julklappar”, eller mindre i alla fall. Ja, förutom till barnen då! Ändå slår handeln rekord år efter år… konstig ekvation? För vem firar vi egentligen julen? Nu är jag den som är mer för snö denna årstid än detta mer höstlika väder. Det är inte lätt för de som har som levebröd att sälja för vinter säsongen. Att det blir ett varmare klimat som många kloka forskare säger. Ja idag är det väl svårt att säga emot? Tvätthallarna går nog varma dessa tider? Kan tänka mig att en och annan film ses under helgerna? Och mysa med god mat och tända ljus är väl också ett alternativ.

Så tyvärr får väll brandmännen en och annan utryckning att göra, i dessa tider! Vill passa på att tacka alla läsare och annonsörer för 2011 och hoppas på ett gott samarbete 2012 . Våra senaste nyheter är att vi finns på nätet, där du kan läsa 30+. Dessutom samarbetar vi nu med radiokanalen 102,3 Radio Umeå, så att vi nu både kan synas och höras.

ANNONSERING – KONTAKTA GÖRAN LARSSON:

UPPLAGA 38 000 EX

070-235 75 60 eller goran@trettiplus.se

Delas ut av Svensk Direktreklam till samtliga hushåll

Plockat ur innehållet: Kliv in i framtidens underbara foajé Vi fortsätter vår populära artikelserie om ”Framtidens Umeå”. Denna gång med fokus på lägenheter, radhus och barnomsorg. Många områden kommer att byggas ut, byggas om och faktiskt komma till. Följ utvecklingen i Umeås bosättningar.

Recept från Rios härliga vidder Linda ”Bakomaten” ger oss två härliga recept på distans!

Vad käkar ungarna? Varje månad i Tretti+ redogör vi för vad ungarna käkar i skolan. Den här månaden – hela decembers meny.

Årets glögg!

På återseende om en månad igen!

Det abolut mest omtalade under hela 2011.... Vilket smak är det denna gång?!

GÖRAN LARSSON

Du är vad du äter

Ansvarig utgivare

Billig kontra dyr mat. Vad får du i dig egentligen? Vår reporter Pernilla går på djupet och intervjuar en riktig expert på bra mat, Lars på DUÅ.

Förhöret med Hanna Ljungberg i Umeå, Vännäs samt Nordmalings kommun.

Vi fick äntligen tag på, och kunde förhöra Umeås fotbollsdrottning. Vad gör hon nuförtiden? Vad jobbar hon med? Vi bubblade av frågor och hon svarade....

904 20 Umeå

FOTO FRAMSIDA

Fantiska hår & bilder

Redaktion: redaktion@trettiplus.se

Bildbyrån - www.bildbyran.se

Adress: Norra Obbolavägen 89

Unikt samarbete mellan Sandro & Studio 88. Se en härlig varieté av konstelationer dokumenterat i bilder.

Webb: www.trettiplus.se Tryck: Daily Print AB, Umeå 2011

Jul på annan ort eller i ett annat land? Julen står för dörren som så många gånger förr. Kör vi på som alltid förr eller är det dags att prova något annorlunda?

Tretti+ ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbinder sig rätten att redigera. För eventuella tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Redaktionella material lagras elektroniskt och kan även komma att publiceras på Internet. Externa skribenter, fotografer och illustratörer måste meddela

341

036

eventuellt förbehåll mot detta. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Eventuell vinstskatt för priser i tävlingar står pristagaren för.

Korsord Lös vårat lokala korsord och tävla om att fin-fina priser! Skicka in lösningen redan idag, det kan vara din tur att vinna!

Rätt värmepump till rätt hus adsfri Kostn gång genom hus! t av dit

5 8 9 12 16 18 22 26 27

Varje hus är unikt! Därför ska du låta en fackman gå igenom husets egenskaper innan du väljer värmepump. Resultatet från undersökningen gör det enklare att välja rätt pump och spara maximalt med pengar. Och eftersom Daikin har marknadens bredaste utbud av luft-luftoch luft-vatten-värmepumpar erbjuder vi kostnadsfri rådgivning på plats hos dig. Ring oss och boka besök redan idag, så får du den värmepump din familj och ditt hus behöver.

Förrådsvägen 22, 901 32 Umeå Tel: 090-70 83 80, www.mobilkyla.se

Rätt värmepump till rätt hus Se marknadens största utbud av värmepumpar på www.daikinsverige.se


MINNS DU NÄR ALL TEXT VAR SÅ HÄR LÄTT ATT LÄSA? KoSKELAS ögoNKLINIK ERBjUDER BEHANDLINgAR föR ALLA TyPER AV SyNfEL — ÄVEN BRyTNINgSfEL ocH ÅLDERSyNTHET. Vi har aLLtiD kostnaDsfria unDersökningar och konsuLtationer utförDa aV en LegitimeraD ögonLäkare. VäLkommen in för Ditt första steg mot ett LiV i frihet utan gLasögon och Linser!

BRUTToLöNEAVDRAg Visste du att du kan få bruttolöneavdrag på synfelskorrigering genom ditt jobb. Detta ger dig 30-55 % rabatt på alla våra operationer.

HELgöPPET / DRoP-IN Vi vet att det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Därför har vi utöver drop-in-tider även helgöppet. Lördag kl 10-15.

UMEÅ: SKOLGATAN 73 A – Telefon 090-14 24 00  LULEÅ: STORGATAN 45 – Telefon 0920-420 420 www.koskela.se


Badrumsweekend

% *

*Gäller ej nedsatta priser.

på badrumsinredningar, duschväggar & massagebad Låt oss renovera ert badrum! Vi utför kompletta badrumsrenoveringar med kakel och klinker,

Välkommen Norrlands största butik våtrumsmatta eller Wall o till Water-systemet. Dessutom utför vi golvslipning, golvläggning och allt inomoch VVS! vvs. för badrum, kakel 1 000 kvadratmeter du behöver förbutik din för renovering. Vi utför badVälkommenmed in tillallt Norrlands största badrum, kakel ochkompletta VVS. rumsrenoveringar med kakel och klinker, våtrumsmatta eller Wall o Water systemet. Här finns 1000 kvadratmeter med allt som behövs för er renovering. • Vi Vi ritar för att Du i förväg skallkan se se detdet färdiga resultatet. kanäven ävenDitt ritabadrum upp ert badrum så att ni i förväg färdiga resultatet. kan vi göra en kalkyl medan ni väntar. • Vi gör en kalkyl Dessutom meda Ni väntar.

COMFORT SPECIALISTERNA INOM VATTEN OCH VÄRME

| WWW.COMFORT.SE BJÖRNVÄGEN 9, UMEÅ | VARDAGAR 10-18, LÖRDAGAR 10-15 | TELEFON: 35 70 090-71 BJÖRNVÄGEN 9, UMEÅ | VARDAGAR 10-18, LÖRDAGAR 10-15 090-71 | TELEFON: 35 70


Framtidens Umeå – 5

Kliv in i framtidens underbara foajé! Möt miljövänliga Bostaden och deras nya byggplaner för framtidens bostäder! Dröm dig bort och känn dig som hemma! Håll ögonen öppna på dessa spännande nybyggnationer! Lägenheter att längta efter, år 2012 - bo med solen och ta del av projektet ”Hållbara Ålidhem”.

Ålidhem, Geografigränd På gården byggs den omtalade vinterträdgården som ingår i projektet. Bostaden har på nya Geografigränd strävat efter klokast möjliga miljöval när det gäller material, byggsätt och energi. Till exempel, värms lägenheterna upp av fjärrvärme och värmeåtervinning. Vidare består fasaderna av rött tegel och vita fibercementskivor, beständiga och naturvänliga material! Uthyrningen har startat och inflyttningen börjar under vårvintern 2012. Antal lägenheter: 137 lägenheter Lägenhetsstorlek: 1:or, 2:or, 3:or Adress: Geografigränd 2 Inflyttning: Start vårvintern 2012

Öbacka (etapp 3) Strandnära Öbacka, med Umeälven som granne! Uthyrning beräknas starta om cirka två år. Antal lägenheter: Cirka 200 lägenheter Lägenhetsstorlek: Från 1:or till 4:or Adress: Hoppets gränd Inflyttning: Hösten 2014 (preliminärt)

Tunnelbacken På kvarteret Gjutaren byggs befintliga kontorslokaler om till mindre lägenheter. Byggstart beräknas till hösten 2011. Antal lägenheter: 6 lägenheter Lägenhetsstorlek: 1:or och 2:or Adress: Tunnelbacken 6 Inflyttning: Våren 2012

Haga, Focken 5 Antal lägenheter: 80 lägenheter Lägenhetsstorlek: Från 1:or till 4:or Adress: Östra kyrkogatan och Hemvägen Inflyttning: Senare delen av 2013

Umedalen, Pastorn Lokal byggs om till lägenheter. Arbetet påbörjas under hösten 2011 och står klart våren 2012.

Öst på stan, Mården Här planeras 175 nya lägenheter och en förskola med sex avdelningar. Nybyggnationen kan troligen starta om två år. Uthyrning och inflyttning beräknas sedan kunna starta under 2014.


6 – Framtidens Umeå

Nytt kvarter ypperligt läge På nedre Haga i gamla militärkvarter bakom järnvägen byggs det äntligen på den ödetomt som alla byggherrar och privatpersoner för den delen suktat efter i flera år. Att känna syrendoften och skymta äppelträd inne på gårdarna är få förunnande i centrum. Ett unikt tillfälle att få nyproducerat boende i denna stadsdel som har bevarad bebyggelse från slutet av 1800-talet. Afactus Fastighetsutveckling tillsammans med Myresjöhus och ERA bomäklarna gör så att detta ypperliga läge äntligen blir en adress att notera. Ett bekvämt marknära boende som alternativ till lägenhet, centralt, utan genomfartstrafik och underhållsfritt i minst 10 år. Sju stycken radhus i två plan byggs. Utseendet på radhusen återspeglar estetiskt den miljö som finns och har funnits i kvarteren, bl a de speciella underhållsfria aluminiumfönstren och balkongerna smälter in i omgivningen. En trivsam planlösning med sällskapsutrymmen på entréplan och den privata delen på övre plan. Hög och modern standard och energisnålt är förståss ett måste. Golvvärme på hela bottenvåningen ger behaglig komfort, centraldammsugare och lyxen att ha två badrum, varav det ena har tvättutrymme.

Matplats med mycket ljusinsläpp och gott om plats för familjen i beredningsköket som mynnar ut mot vardagsrummet. På övre plan finns ett allrum med vägg för TVn, de lättmöblerade sovrummen som slipper garderober då klädkammaren finns. Modern mediacentral med IT, TV och tele i samma uttag.

Altan i eftermiddagssol ligger in mot gården som är fri från bilar. Garaget är gömt under jord på innergården så att markytan kan nyttjas och blir gemensam utemiljö. Ett marknära boende som alternativ till lägenhet i trapphus.

FETTREDUCERING UTaN INGREpp Nu finns det ett snabbt och säkert sätt att bli av med envisa fettdepåer utan kirurgiska ingrepp. Med hjälp av ultraljudsteknologi hjälper vi dig med fettreducering, konturera kroppen, ansiktslyft, ta bort celluliter och jobba med bristningar.

KONTAKTA OSS FÖR EN GRATIS KONSULTATION! HUR GåR EN bEHANdLING TILL? Med en säker, effektiv och fokuserad ultraljudsteknologi förstör vi oönskade fettdepåer för en slankare kroppsform. Ultraljudsvågorna förstör utvalda fettceller, men påverkar inte omgivande hud, blodkärl eller nervfibrer. Den avancerade ultraljudsbehandlingen kombineras med en tripolär radiofrekvensbehandling som stramar upp huden och ger huden ett otroligt lyft. Behandlingen är ofarlig, avslappnande och helt smärtfri. Upp till två cm kan minskas på en enda behandling! Resultatet är bestående, det fett som försvunnit vid behandlingen är borta. Behandlingen tar ca 0,5-2 timmar. Ingen smärtlindring behövs och man kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen. Vi rekommenderar att man motionerar redan samma dag.

Skolgatan 80, 903 30 Umeå – 090 - 14 15 22 – www.spaofsweden.se


Framtidens Umeå – 7

Starka visioner för Umeåbornas barnomsorg INNOVATIV

FÖRSKOLA

MODELL CAMPU

Ovanvåning

Detta är den förskola Urban forskade/utvecklade i ett projekt 1988/89 i Västerbotten. Förskolan heter Missionären och är belagd på Umedalen.

(SOLPANELER)

TEKNIKDEL

...i PLANERING för boende/arbetsplatser och studerande/forskare

...i FLEXIBILITET för dagis/förskola

...i U för a och

(BALKONG)

...i P för r och

(BALKONG)

Innovativ med två våningar (6 + 4 avd) och innetorg, och annat nyttjande samt flexibel i utformning och för verksamhet. EKONOMIDEL

(VERANDOR)

INNETORG

...i BYGGNATION för ekonomi och miljö

...i IN för r och (GYM/BASSÄNG)

(FÖRRÅD)

Bottenvåning UBBI-modellen Campus av Urban Bengtson, Umeå ©

Idéskrift/folder om värden i en innovativ och flexibel campusförskola i Ume

kreativt koncept för barnomsorg och byggnation Urban Bengtson är civilekonom, förskollärare och idékonsult från Umeå, och är väl insatt i dagensmed samhällsdebatter. samt för utbildning, forskning och entreprenörskap. Han har under många år haft idéer om ett alternativt dagis i världsklass, där visioner om gratis barnomsorg blandas med unika planlösningar och utformning, samt ett gäng nyskapande idéer för en barnomsorg rakt in i framtiden, gärna något förverkligat till 2014. Av Urban Bengtson, UBBI-konsult, april 2011 * UBBI-modellen Campus av Urban Bengtson, Umeå ©

- 1994, gjorde jag en analys av undersökning från Umeå universitet om barnomsorgsbehovet bland anställda, forskare och studerande. Det utmynnande i olika verklighetstrogna visioner för förskoleplatser. Bland annat ett universitetsdagis föreslogs ihop med forskning och fortbildning, berättar Urban Bengtson. Dock blev det inget av Urbans vision då, inte för att idéerna var av sämre kvalitet, utan av den enkla andledningen att hans visioner, helt enkelt var före sin tid. Men nu, snart 20 år senare, är tiden mogen då en campisförskola nu planeras i Umeå. Detta visar på en människa med tankar och idéer i dagens samhälle, som är utöver det vanliga. Inte bara ser vi en människa med unika framtidsvyer, utan en person som är väl insatt och förstår samhällets behov. Han blickar framåt och slår en på fingrarna med lösningar för flera generationer framåt. Nu, om någonsin, och inför Umeå som kulturhuvudstad år 2014, ser vi ett större steg för nyskapande där drivande av barnomsorg passar in. Dessutom finns det i kommunen inte några andra markanta visioner av denna typ av barnomsorg. I kommunens kulturhuvudansökan beskrivs målen för 2014 att främja mänsklig tillväxt, stärka kulturens roll som drivkraft för en hållbar samhällsutveckling och stärka kulturlivets internationella relationer och dimensioner. Dessutom finns frågan ” hur vill barn formge ute-och innemiljön i förskola och skola?” Här finner vi inga visioner om dagis i världsklass. – Mina visioner handlar om campusförskola med forskning, generationsmiljöhus, förskoleby, dagishotell och barnbarns-dagis med en unik föräldraservice. Samt i egendrift med bostads- och byggföretag, fortsätter Urban. Urban tror inte bara att dessa visioner ger ökad PR för Umeå, här skapas även en bättre arbetsmiljö, flexibla lösningar, likt inget annat.

Urban Bengtson har högtflygande planer och visioner för utveckling av framtidens av dagis i Sverige.

Dessutom får Umeå något som blir svårt att matcha utanför länets gränser. Glada och trygga barn, samt byggnader som, även utan förskolebarn, kan användas tack vare de annorlunda lösningar som kommer att finnas.

Möt Visionerna Generationsmiljöhus En barnstuga med dagisavdelningar i bottenvåning, där familjer och seniorboende ryms på våningen ovanför. Alternativt ungdoms och studentbostäder, om behov finns. Därmed kan det skapas en samverkan med förskolan, som passar för att få utbyte generationer emellan. Förslagsvis tjänster som gårdsskötsel, mathandlande och allt annat som passar för att få utbyte generationer emellan. Byggnaden utformas ur ett miljöperspektiv och blir så miljöframsynt som möjligt. Förskoleby Med mångfaldspedagogik handlar här åtta avdelningar som samverkar om en gemensam gymnastikhall, samt olika uteplatser. En våning till av förskola ger totalt 16 avdelningar, 16 barngrupper, som sammanlagt har 240

Missionärenförskolan gav gensvar och denna bild är en modell av den inför en satsning på barnomsorg på export i en organisation som hette Swedish Child Care. Urban Bengtson var tillsammans med andra företag, organisationer och regeringsförerädare på en barnomsorgsmässa i USA, Los Angeles hösten 1993 och visade på hans dagismiljöer.

barn. Som alternativ kan förskola kombineras med skola och fritids. Och om behovet av barnomsorg minskar? Ja, då finns här flexibla planlösningar för lägenheter till familj, senior- eller äldreboende. Om förskolebyn byggs i etapper, i takt med behovet och med flyttbara byggnader, ökar flexibiliteten Dagishotell Nyskapande i sitt högsta esse! Här kan många förskoleavdelningar rymmas i några våningar och under en begränsad tid. Varför? För att snabbt kringgå långa barnomsorgsköer och snabbt nå ner till 15 barn i grupperna. Likväl erbjuds förskoletaxin som underlättar transport för barn vars föräldrar inte har möjlighet att skjutsa. Under tiden

barnen är på ”hotellet”, hinner kommunen planera nya förskolor närmare barnens kvarter. Denna idé blir även användbar vid reparationer och dylikt. Barnbarns-dagis Som mor- och farföräldrar kan vi engagera oss i våra och andras barnbarn samt barn i allmänhet och bättre kunna planera och starta nya förskolor. Gärna med barnomsorgspersonal som vill driva eget ihop med bostads- och byggföretag, något som underlättas nu med nya regler från statsmakterna. Föräldraservice innebär att köpa tjänster som barnvakt, ”barnvagnspromenerare” och andra behov som dagisföräldrar önskar sig PERNILLA VOERGAARD


8 – Inspiration

”Glammy Mamas Goes to Stora Essingen!” En härlig och varm försommarkväll (2007?) bjöd jag mina ”Glammy Mamas”(några mammor från sonens förskola) på en riktigt ”Glammig Vinprovarkväll med en Avsmaknings Meny”, resultatet blev en 6-rätters Meny! När jag satt och ”lagade ihop” min meny, så ville jag skapa rätter med mina favoriter: ”Grillen, KalixLöjrom, ”Arla Smör och Rapsolja”, Grillen, Oxfilé, lax, jordgubbstårta med mera…” Jag ville också kunna förbereda det mesta, men ändå göra lite lätt matlagning när mina ”Mamas” var hos mig, sånt gillar jag! Jag ville också skapa en meny där du som gäst också kan medverka i matlagningen och det var då jag kom på idén att ta min ”PicNic-Grill/Bärbara” och placera den mitt på bordet, ”brassa på med briketter and light the fire!” Jag har valt ut dom här två rätterna pga att dom har liksom blivit mina ”följeslagare” genom åren som jag har lagat många gånger, gjort om lite, kanske till och med förbättrat…? I somras var jag hemma i Sverige (Ö-vik) och gjorde en liten tripp till Stockholm, där jag passade på att träffa så många vänner jag bara kunde! En av dom var en av mina ”Glammy Mamas”, Pamela. Jag gjorde ett besök på Östermalms Saluhall och köpte några trevlig råvaror (Oxfilé, ca 450gr för 350 spänn!) och sen åkte jag hem till henne. Tillsammans lagade vi till ”Bakomatens Grillade Oxfiléspett med Tomat Bruschetta”, med skillnaden att vi åt den som huvudrätt och därför

grillade stora skivor oxfilé i stället för små grillspett. Enligt Pamela, så är denna rätt en av hennes absoluta favoriter! Jag är själv otroligt överraskad över att något så enkelt kan smaka så fantastiskt gott! ”Frasplättan” kom till efter att min son ville att jag skulle göra våfflor (”Tåfflor mamma, jag vill ha tåfflor!” , Diego 3 år. Men mitt våffeljärn var trasigt och min son är allergisk mot ägg, så köpt våffelmix funkar inte, men jag hade funnit ett jätte bra frasvåffel recept i ”Allt Om Mat” och tänkte att jag kunde ju göra typ plättar, ”frasplättar”! Löjrom Toast, Löjrom på Råraka är en av mina favorit förrätter förutom Toast Skagen (allt med svenska räkor är så smarrigt och något jag längtar efter mycket, nu när jag bor här i Rio!) Men jag ville göra något eget och kom på ”Frasplätta toppad med KalixLöjrom” och till den en överraskande fräsch och super god Reisling! (kostade typ 58 kroner på Systembolaget, jag blev rekommenderad detta vin till Löjrom!) ”LLG” står för: ”Lev Livet Gott!” Kram Bakomaten

Fakta Namn: Linda ”Bakomaten”Zin-Huyk Gidlund. Familj: Man och son, Anders & Diego (7 år) Kommer från: Världens bästa Ö-vik! Har bott: Umeå (3 år), Stockholm (15 år), London (2 år) och just nu Rio de Janeiro (11 månader) Hobby: Matlagning, blogga/skriva, måla och se på filmer. Matprodukter jag saknar från Sverige: Arla Smör –och Rapsolja, Falukorv, svenska räkor och OLW-Dillchips!

”BAKOMATENS” LITEN FRASPLÄTTA MED 2 TOPPING! Frasplättar(ca 20st): (knappt) 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1/3 tsk salt 70gr smör 1 ½ dl mjölk 1/3 dl vatten Arla Smör-och Rapsolja till stekning (du kan även steka med rapsolja) Gör så här: • Smält smöret, låt svalna lite. • Blanda mjöl, bakpulver, salt och häll på mjölken, vispa (handvispa) till slät smet. • Tillsätt det smälta smöret, vattnet och vispa slät. • Hetta upp en stekpanna (gärna Teflon) med ”Arla Smör-och Rapsolja, Gör ”matskeds stora” plättar! TOPPING 1-” KALLRÖKT LAX MED DILLKRÄM” Kallrökt Lax(tunna skivor) Citron klyftor Dillkräm: 200gr(en ask) Philadelphiaost ½ dl Majonnäs 1-2 msk finhackad Dill 1 tsk söt Senap (ev. en nypa strösocker) ½ msk pressad citron Salt&Peppar Rör ihop alla ingredienser till en härlig Dillkräm! TOPPING 2: ”KALIXLÖJROM MED TILLBEHÖR” KalixLöjrom(eller annan Löjrom) Crème Fraiche(vispad) Finhackad rödlök Finhackad gräslök Dillkvist(dekoration) Citronklyftor Svartpeppar Hur man ”sätter ihop Frasplättan med 2 topping”, lämnar jag till var och ens egen fantasi…

”BAKOMATENS GRILLADE OXFILÉSPETT MED TOMAT BRUSCHETTA” Oxfiléspett(ca 6 personer): Ca 250gr Oxfilé Grillpinnar 12st Glaze: 0,5 dl Arla Smör och Rapsolja 1-2 tsk Sambal Oelek (beroende på tycke o smak) 1 msk finhackad persilja(ev. färsk dragon, så får man smaken av Bearnaisesås, mums!) 1 stor vitlöksklyfta, pressad 1 ½ tsk salt 1 krm svartpeppar Gör så här: • Sätt glöd på grillen! • Lägg grillpinnarna i vatten! • Skär köttet i 1.5cm tjocka skivor, sen skär skivorna 1,5cm tjocka längder (ca 5-6 längder på en skiva oxfilé). • Trä en ”längd/bit” oxfilé på varje grillpinne (serverar man dom som en förrätt så bräkna två spett/person). • Blanda ihop alla ingredienserna till ”Glazen” och pensla köttet(generöst!)med den! Gör detta just innan du är redo att börja grilla!

Tomat Bruschetta: 2 stora tomater ½ gullök ½ msk persilja/basilika(efter tycke) 2 msk Rödvinsvinäger 1 msk raps eller olivolja 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar Nypa strösocker Baguette eller Ciabatta Gör så här: • Skär tomaterna i små kuber(0,5 x0,5cm) • Finhacka löken och persiljan. • Vispa ihop Rödvinsvinäger med oljan, socker, salt och peppar. Blanda allt i en skål, låt stå till servering! Vitlökssmör: 0,5 dl Arla Smör –och Rapsolja 1 klyfta vitlök Salt&Peppar Gör så här: • Skiva brödet i 1,5cm tjocka skivor. • Blanda ihop ”Arla Smör och Rapsolja”, pressad vitlök och lite salt&Peppar. Pensla brödet med ”vitlöksmöret” och grilla dom på grillen, tills dom luktar gudomligt gott! Ps. Bakomaten vill gärna att fantasin ska flöda och därför är recepten gjorda med olika valmöjligheter och inga mått behöver vara exakta utan mer som en vägvisare och inspirerande! Lycka till!


Skolmat – 9

Vad käkar barnen på skolan? 30+ hjälper er med middagsplaneringen! Vecka

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

5 december 6 december 7 december 8 december 9 december

Pannkaka sylt och hummus Pastagratäng med köttfärs och linser Köttsoppa med mjukt bröd pålägg och frukt Ugnsstekt fisk/ fiskbullar sås och kokt potatis Texmex kyckling med ris tortillabröd dressing

Vecka

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

12 december 13 december 14 december 15 december 16 december

Färsbiff sås kokt potatis Skinksås pasta Kycklingwok med ris Jullunch Fiskgratäng kokt potatis

Vecka

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

19 december 20 december 21 december 22 december 23 december

Korvstroganoff ris Risgrynsgröt med mjukt bröd julskinka och frukt Köttbullar makaroner Gymnasiet: Vegetarisk pytt i panna med dressing Jullov

49 50 51

Tips! Klipp ut och sätt upp på kylskåpet.

ESTETIC LASERKLINIK ESTETICNORRLANDS NORRLANDS LASERKLINIK

ESTETIC NORRLANDS LASERKLINIK Din hud hårhår Din hudutan utan Nu erbjuder vi våra kunder det allra bästa, och

Nu vifullt vårautkunder det allra bästa, och har erbjuder valt att satsa på den absolut markhar valt att satsa fullt för ut hårborttagning. på den absolut marknadsledande teknologin nadsledande teknologin för hårborttagning. Alexandrite Laser med 755nm Synerons ElosLaser i eMaxs kraftfulla plattform Alexandrite med 755nm

NYHET SEPTEMBER Synerons Elos i2011 eMaxs kraftfulla plattform

Candelas GentleLASE PRO NYHET SEPTEMBER 2011

Köp 5 behandlingar – betala för 3!

Candelas GentleLASE PRO

Din hud utan hår Boka eller kom på drop-in-konsultation kostnadsfritt, måndag, tisdag eller onsdag kl 10.00–17.00. Gäller för samtliga behandlingar hos Estetic Norrlands Laserklinik.

Köp 5 behandlingar – betala för 3!

Boka eller kom på drop-in-konsultation kostnadsfritt, – Vårtisdag kunskap ochklerfarenhet måndag, eller onsdag 10.00–17.00. Gäller för har gjort oss marknadsledande – samtliga behandlingar hos Estetic Norrlands Laserklinik. Vi finns på

– Vår kunskap och erfarenhet har gjort oss marknadsledande –

Vi erbjuder marknadsledande teknologi för hårborttagning. Vi finns på

Skiljevägen 2, Ön, Umeå. 090-77 22 61. www.estetic.se

Norrlands Laserklinik

20 år 2011

Norrlands Laserklinik

Skiljevägen 2, Ön, Umeå. 090-77 22 61. www.estetic.se

20 år 2011

Harmonisk upplevelse Vår nyutbyggda Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. PARADISET, LASARETTSGATAN 15 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 PARADISET@ORNSKOLDSVIK.SE WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE


10 – Skönhet & Hälsa

Kontrollera mera! Ta till vana att kontrollera synen så som du kontrollerar bilen! Synproblem kommer smygande och det är vanligt att bortförklara dem istället för att ta varningssignalerna på allvar. Nedsatt syn kan förutom begränsat synfält och synskärpa även leda till irritation i ögonen, huvudvärk och trötthet, säger Jan-Erik Erixon, legitimerad optiker, Specsavers. När kontrollerade du egentligen din syn senast? Att skippa glasögon/ kontaktlinser vid synfel, kan faktiskt vara allvarligt och ha många negativa faktorer. Yrsel, koncentrationssvårigheter och trötthet kan ställa till det i livet, inte bara påverkar det just dig, utan kan i trafiken vara livsfarligt Synen, en viktig informationskälla En SIFO-undersökning som optikföretaget Specsavers har låtit göra, visar att så många som 22 procent av bilisterna har upplevt att deras bristande syn gör att de inte känner sig säkra bakom ratten. Att köra bil i trafiken kräver koordination mellan olika sinnen. Nästan 90 procent av informationen som en bilförare tar in under körningen kommer från synen. Om förarens

förmåga att tolka omgivningen påverkas negativt kan det således få förödande konsekvenser. I sällskap med erfarenhet gör ett bra synfält det möjligt att tidigt upptäcka föremål i periferin och har även betydelse för bedömning av hastighet och avstånd. 73 procent av förarna använder synhjälpmedel Av de som bär glasögon lämnar var sjätte bågarna hemma när det sätter sig framför ratten – men när samma personer går på bio sitter glasögonen på näsan. Siffrorna kommer från en färsk Sifoundersökning som beställts av optikkedjan Specsavers. Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, kommenterar: – Att se tillräckligt bra är en fundamental sak när man kör bil, en självklarhet för att kunna styra ett fordon. Vad många inte tänker på är att en dålig eller begränsad syn gör föraren trött – vilket är direkt skadligt i trafiken. Det här gäller även personer med mindre synfel. BVC och skolsköterskan kan missa allvarliga synfel Likväl gäller det att våra barns syn också

kontrolleras. Barn har inte samma uppfattning som vuxna om hur synen skall vara. Många litar vi på BVC kontra skolsköterskans undersökningar, men där kollas bara närsyntheten med hjälp av den ökända syntavlan, visst är den mycket effektiv mot just närsynthet, men upptäcker väldigt sällan tecken på översynthet, brytningsfel och skelning. Ju tidigare man upptäcker ett barns synfel desto fortare går det att behandla eller kor-

rigera med glasögon. BVC och skolornas undersökningar är mycket viktiga men det finns alltså flera typer av synfel som inte kontrolleras där, synfel som kan bli bestående om de upptäcks och behandlas eller korrigeras i tid, menar Bodil Nyström-Fogelberg, ordförande för Sveriges Ideella Ortoptistförening. Källa: Specsavers PERNILLA VOERGAARD


11

ll din

stä Måttbe

TA

AT GÅNGM

HELTÄ från

169:-

CK

/m2

ATTA M S A R JULT 0x200 8 a n i t S

298:-

! g o l a t a Ny k

Konst & handknutna designmattor

Vernissage varje dag!

Välkommen: Måndag-Fredag 11-18, Lördag 11-15, Söndag 12-15

Björnvägen 5, Mariedal • Tel 090-82 00 110 www.mattgalleriet.se

VARJE ÅRSTID SÄTTER SINA SPÅR

LACKFÖRSEGLA IDAG SPOTREPAIR – LAGA LACKSKADAN BILLIGARE ÄN SJÄLVRISKEN

090 - 18 90 50

Bli ett fan på facebook & ta del av fina erbjudanden!

www.bvsumea.se

090 - 18 90 50


12 – Drycker

Årets glögg från BLOSSA

Andra goda drycker! -Server a rykand glöggen e svalka , eller n vinterd de i rinken !-

- smaksatt med kaffe, rostat av Arabicabönor från El Salvador.

Årets glögg där flaskan pryds av koordinaterna från Finca Las Delicias, det plantage där kaffebönorna har odlats. 89 :- 750 ml

DUFVENKROOKS CHOKLADGLÖGG: Alkoholfri glögg med tydlig karaktär av choklad, med även inslag av kardemumma och vanilj. 29:- 750 ml

Eller testa att göra din egen hemmagjorda glögg! INGREDIENSER 2 bitar hel kanel 12 hela kryddnejlikor 2 bitar hel, torkad ingefära 1 tsk hela kardemummakärnor 3 pomeransskal 2 dl russin 2-3 dl okryddat brännvin 2 flaskor enkelt rött vin 2-3 dl socker Till servering: russin och mandel Gör så här: • Lägg kanel, nejlikor, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i burken. Häll på brännvin tills kryddorna är helt täckta. Förslut med tättslutande lock. Låt stå och dra i fyra dagar. Skaka burken då och då. • Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt de två flaskorna rött vin samt 2 dl av sockret. Värm

NYGÅRDA JULMUST VINTAGE OAK: Julmust med söt, nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, choklad, ingefära, kanel, kavring och pomerans. 29.90:- 750 ml

försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader men brukar vara urdrucken långt innan dess. • Glöggen hettas upp vid serveringen men får inte koka. Servera med russin och skållade mandlar.Tips: De blötlagda russinen kan skiljas från kryddorna och användas i en fruktkaka eller hemgjord parfait men ska inte serveras till barn. Källa: Recept.nu

Årets glögg där flaskan pryds av koordinaterna från Finca Las Delicias, det plantage där kaffebönorna har odlats. 89 :- 750 ml

Presenten som alltid är uppskattad! ? t n e s e r p n e a t t i Svårt att h

BLOSSA-LINGON: Lättglögg med tydlig lingonkaraktär. Gjort på smakrikt, medelfylligt vin 40:- 500 ml

Valfri summa Finns i kassan

UMEÅ Fogvägen 2 M-F 8.00–19.00 L-S 10.00–17.00 077-520 00 00 www.biltema.se

Visste du att 93% av allt papper återvinns om och om igen och att pappersfibrerna kan återvinnas upp till 7 gånger innan de blir till biobränsle?

Hur kan du roa dig i december? A C

Vinna julklappspengar? Uppleva en trevlig travkväll?

B D

Äta julbord? Leka Fångarna på travet?

Rätt svar: ALLA svar är rätta och du roar dig på

MÖJLIGHETERNAS ARENA

INGEN REKLAM TACK! För mer information om direktreklamens miljöpåverkan – gå in på www.sdr.se


13

”Det är

Fantastiskt

att slippa glasögon och linser” ”Jag var väldigt trött på glasögon och linser. Det mest fantastiska efter behandlingen är att kunna vakna på morgonen och se färger och konturer helt klart. Gör den här behandlingen! Det kommer att vara något av det bästa du gjort.” Carolina Klüft, elitidrottare

Ta första steget mot ett liv utan glasögon och linser du också. Ring Memiras personliga rådgivning så berättar vi hur du – ung som gammal - kan få ett friare liv utan glasögon och linser. Att behandla sitt synfel är snabbt, säkert och smärtfritt.

Ring Memira på 020 - 61 62 00 för personlig rådgivning, eller besök oss på kliniken i Umeå, Nygatan 18.

Ge bort en känsla aV lyx! Den perfekta Julklappen är en upplevelse! Ge någon du tycker om en stund av

Ränt fritte-

Ledande inom ögonlaser

Decléor christmas experience

1195

Ordinarie pris 1 860 kr

avkoppling, lugn och lyx. Vi fyllt butiken med fina Jul-kit! Hos oss på Nefertiti kan du få allt från fotbehandling och massage till ansiktsbehandlingar och rynkreducering. Nefertiti har över 20 års erfarenhet av professionell hudvård och vi ser fram emot att ta hand om just dig!

Västra Norrlandsgatan 22, 903 29 Umeå – Tel 090 - 77 28 91 – info@nefertitihudvard.se – www.nefertitihudvard.se

kr


14 – Drycker

Flytta på lager-ölen, nu får U&me beer tillökning! Den första ölen finns redan på utvalda lokala krogar och går efter namnet UPA ”Umeå Pale Ale. Grundarna får ta emot stående ovationer och redan, är det lilla lokala bryggeriet omtalat, likväl som de planerar tillökning!

Bakom skaparna finner vi ett glatt gäng som under många år ägnat sig åt whiskeyprovning några gånger varje år. Själv finner de öltypen Ale, bland favoriterna. -   Så mycket som 90-95 procent av alla öl som säljs är lager, vi vill slå ett slag för Ale, säger, bryggmästaren Göran Westberg.

nom åren, men även har vi ett så stort intresse, för det här, fortsätter bryggmästaren. Trots detta har bryggmästarna vanliga jobb på sidan om och ser detta mest som en rolig hobby. Vidare berättar Göran att uppstartandet av bryggeriet inte bara har handlat om att tjäna pengar.

Sedan slutet av 80-talet har det i Umeå inte funnits några lokala bryggerier. Göran själv, tror att intresset för de mindre bryggerierna har vuxit sig in på marknaden. – Idag vill många testa något nytt, samtidigt som försäljningen från småbryggerier går som en trend över hela världen. Idag finns det ett större intresse, vi människor har kommit underfund med att öl kan smaka så mycket olika, men även att det kan passa till olika typer av mat, likt som vi väljer olika typer av vin till maten. likväl vill vi idag satsa på mer lokalt, menar Westberg Att de nio vännerna, som driver bryggeriet, även lyfter det lokala i val av namn, är inget man tvekar på, inte bara på bolagsnamnet, utan redan på flaskans etikett märker vi flera inslag. -      Vårt öl, har tillkommit genom olika inspirationskällor och är varianter på de populära Ale-sorterna men även har vi jobbat oss fram, genom att vi hela tiden visste hur vi ville att det skulle smaka. Detta till trots har vi ingen märkvärd formell utbildning, utan har samlat på oss erfarenheter och läst oss till mycket ge-

– Detta är en hobbyverksamhet och vi kommer att hålla igång så länge vi har roligt. Vår tanke har sedan vi drog upp riktlinjer, varit att ha kul och förse Umeå med ett riktigt gott öl, samtidigt som vi värnar om det lokala och de små bryggerierna, säger en positiv Göran. Även fast de inte satsar på att bli särskilt stora, har det redan ryktas om tillökning på det lilla bryggeriet. -       Ja, i sommar kommer vi att kunna förse Umeå med ett nytt sommar-öl, och redan i januari/februari släpper vi en typ av extra special bitter, som kommer att gå under namnet ”USB”- Umeå Special Bitter, berättar Göran.   Det glada grabbgänget har än så länge kunnat få ta emot bra respons bland kunderna, och har fått fler och fler efterfrågningar på krogarna. Även systemet har blivit efterfrågad, förhoppningsvis då ett lokalt system. Att sälja utanför länets gränser är ännu inget vi har kapacitet till, avslutar Westberg PERNILLA VOERGAARD FOTO: HENKE OLOFSSON


Skönhet & Hälsa - 15

Hur funkar det? Ögonläkare och professor, Anders Behndig, berättar ögonoperation och svarar på frågor kring detta!

?

För många frågetecken kring operationen? Anders har svaren på dina frågor!

Årets julklapp hittar ni hos oss! Christmas Candy

1st skål samt 450g godis

269:-

Utsökta praliner i finaste stjärnskålen

Exkl. moms

Joyful Giftcard - den perfekta julklappen. Joyful Giftcard erbjuder alltid minst 50 produkter att välja mellan i varje prisklass. Ett brett sortiment av egna starka varumärken kompletterat med mat och tidningsprenumerationer.

Sagaform, Lord Nelson, Kosta Boda, Orrefors, ProJob, Craft, Cutter & Buck, Seger mm.

Lärlingsgatan 18, 904 22 Umeå Växel: 090-200 89 50 | www.helhetreklam.se

Less på Glasögonen som aldrig används som de ska? Trött på skavande linser och allt pillrande med dessa? Vi vet, att dålig syn i exempelvis trafiken, kan leda till ödesdigra konsekvenser. Tretti + har fått tag i Anders Behndig, ögonläkare och professor, som med god erfarenhet och kunskap, berättar om ögonoperationer, för dig som lessnat på ovan nämnda synhjälpmedel, men som likväl vill se bra! Vilken målgrupp söker sig oftast till att vilja göra operation? Medelålders personer med behov av glasögon på nära och långt håll och som inte trivs med sina glasögon eller linser. Kan alla göra en ögonoperation, eller krävs det en viss grad av synfel? Det finns egentligen ingen gräns för vilka synfel som kan opereras med RLE (Refractive Lens Exchange) Dock ska ögat vara helt friskt i övrigt. Så, vilka typer av ögonoperationer finns det? De vanligaste ingreppen för brytningsfel är olika laserbehandlingar av hornhinnan(LASIK, LASEK, PRK), samt RLE, där man byter ut ögats lins mot en konstgjord lins. Varför görs dessa behandlingar? Laserbehandlingar av hornhinnan görs framför allt hos yngre personer som har kvar sin ackommodationsförmåga (förmågan att ställa in skärpan på olika avstånd) medan RLE framför allt görs, på medelålders personer som börjat drabbas av ålders-synthet, dvs. behov av läsglasögon, och oftast, dessutom har behov av glasögon på långt avstånd sedan tidigare.

Hur går operationen till? En CLE-operation utförs exakt som en operation för gråstarr. Ögat lokalbedövas med ögondroppar och man gör ett c:a 2 m.m. stort snitt i kanten på hornhinnan. Linsen sönderdelas och sugs ut, varefter den nya plastlinsen sätts in. Hur lång tid tar det? Operationen tar ungefär 10 minuter per öga, och ofta opereras båda ögonen vid samma tillfälle. Förutom att du slipper glasögon/kontaktlinser, vad blir bättre? Den lins som sätts in vid RLE ger både skärpa på långt håll (>1,5 meter) för avstånds- seende, och på nära håll (c:a 40 cm). Man slipper med andra ord vanligtvis glasögon vid t.ex. bilkörning, TV-tittande och andra ”avståndsaktiviteter” samt vid läsning. Vissa kan ibland behöva glasögon vid t.ex. långvarigt datorarbete, men många klarar även detta problemfritt utan glasögon. Finns det fördelar/nackdelar med operationen? Tekniken ger alltså skärpa på långt och nära håll, men lite sämre skärpa på mellanavstånd. Det blir alltså aldrig riktigt som hos en frisk 25-åring utan brytningsfel, som ser perfekt på långt håll och dessutom kan ”zooma” steglöst och se perfekt på vilket avstånd som helst. Många upplever i början lite skuggbilder kring lampor etc. men detta brukar upplevas som mindre störande inom några veckor hos de flesta, även om tillvänjningen kan ta längre tid för andra. En annan fördel är att man inte kan drabbas av grå starr efter en RLE-operation - den operationen är så att säga redan gjord. PERNILLA VOERGAARD

NI SOM BOR I ETT COM HEM-HUS

GRATTIS! KOM IN OCH HÄMTA EN GRATIS CA-MODUL*

VÄ R

DE

89 5:-

SE ÖVER 60 DIGITALA TV-KANALER GRATIS I 2 MÅNADER! PS. CANAL PLUS ERBJUDER NU FILM & SPORT – UTAN BINDNING, MED 3 MÅNADERS UPPSÄGNINGSTID. EXMPELVIS C+ FILM 219:- / MÅN ELLER C+SPORT 259:- / MÅN! * GÄLLER NYA COM HEM-KUNDER

KOM IN TILL OSS SÅ BERÄTTAR VI MER!

Formvägen 8 på Ersboda, Umeå. Tfn 090-18 82 00.


16 – Uppdrag matgranskning

Va!? Innehåller hamburgaren inget kött!?

”-Ibland, i farten, vill vi ropa till barnen att de kan ta chipsen ur skafferiet och dippa i chokladsåsen, för vi vill ju egentligen se ’så mycket bättre’ på tv, istället för att läsa om bra och nyttig mat. Men det blir ju aldrig så, vi vet egentligen inte vad vi letar efter.”

Visst vill vi idag ge våra barn och resten av familjen det bästa i matväg? Inga frukostar bestående av E-ämnen, varmkorven ska så klart ha kött i sig och frukten ska ju faktiskt innehålla alla vitaminer. Men vi vill ju äta det bästa, samtidigt som de billigare varumärkena lockar med hiskeligt låga priser. Att handla mat kan vara nog så svårt att hinna med alla gånger, och ofta blir summan lite för hög, visar kvittot. Kött innehåller så mycket mer än kött. Va? Kan det verkligen vara så!? När vi tittar efter varumärken på affären, verkar de dyra märkena mycket bättre, likväl som de billigare märkena lockar med priset. Ofta utger sig de jämförda produkterna att vara samma sak. Aldrig hittar vi på paketet att varan är manipulerad. Tittar vi däremot på innehållsförteckningen, då hittar vi skillnad! Det visar sig att bland de populäraste varumärkena innehållande hamburgare, så som kyckling, finns ett innehåll på endast 80 % kött, ibland även mindre.

73.50/kr kg och det billigare märket med 80 % kött ger ett köttpris på 87,50/kr kg. Uträkningarna grundar sig i att det är köttråvaran man vill ha. Detta till trots, kan det i många fall även vara de dyrare märkena som ger det bästa resultatet. Och slutsatsen av detta? Titta på vad det Faktiskt innehåller, och inte på de olika märkena, samtidigt som vi inte alltid behöver göra avkall på kvalitet, ursprung och smak.

Mat och inte tillsatser Vad det än gäller, pasta- broccoli eller kött, det är ju det äkta vi vill ha. Vad som är viktigt när du läser innehållsförteckningen är alltså inte tillsatserna, utan vad som faktiskt ger dig näring. Som ett exempel tar vi hamburgare av ett dyrare populärare märke, som kostar 72 kr/kg, innehållande 98 % kött. Vidare finns ett billigare märke av hamburgare, som kostar dig 70 kr/kg och som ger 80 % kött.

Så, vad är det egentligen som gör mat, till mat av bra kvalitet? Hur vet vi vad som kännetecknar de bästa råvarorna? – Det kan handla om mer eller mindre pengar. Allt handlar om prioriteringar, menar Lars Åkerlund, som driver butiken Duå. Vidare berättar han att det är kärlek till råvaran hos bonden eller producenten, samtidigt som det behövs en omsorgsfull tillagning som tar tillvara på den inneboende kvalitén. Lars menar att man inte behöver krångla till det, utan att de bästa råvarorna talar för sig själv. Ofta är det resultatet av passionen och hårt slit, från någon som verkligen brinner för sitt hantverk, fortsätter Lars.

Vi får det vi betalar för Efter du läst detta tänker du snabbt att du tar det dyrare märket och får 98 % rent kött. Men, om vi så skulle räkna ut köttpriset, utan tillsatser, så visar det i detta fall att det dyrare märket med 98 % kött, ger ett köttpris på

Men, vad ska vi egentligen ställa för krav på de råvaror vi köper? Det ska passa ens syfte, men samtidigt att det i sin prisnivå håller en bra kvalitet. Köper man till exempel kött av gris, för 29.90 kr/kg så ska man inte förvänta sig att man kan ställa

Detta är ju ingen nyhet i sig, att maten är manipulerad. Det borde ju betyda att ju mer manipulerad, desto billigare vara. Men frågan är om manipulerad mat verkligen är billigare.

Lars Åkerlund, driver tillsammans med brodern, Per, butiken Duå, den butik i Umeå som erbjuder riktigt bra råvaror. Likväl värnar de om kvalité, ursprung och matupplevelser. Här finner du produkter som i många fall återfinns på landets främsta restauranger. Dessutom får du veta hur du ska lyckas tillaga det som du har köpt eller funderat på! Foto:Andreas Nilsson, andreasfoto.se

så mycket krav på dess uppväxtförhållande, likt som smaken. Hur samverkar priset på kvalitén? Det kan handla om hårdare sorteringar för att hålla kvalité, uppfödning, foder, kringförhållanden på en bondgård, eller kanske ett hantverk som helt enkelt tar med tid än en industri som pumpar ut produkter, likt en fabrik, utan någon människa varit inblandad i processen.

Betyder det att bra råvaror är dyrare än vanliga? - Nej, bara så mycket godare. Jag tycker inte om ordet dyr, när det handlar om mat. Smaken är ju alltid som baken, men jag är helt övertygad om att alla känner skillnaden på en hantverksgjord produkt i världsklass och en industrialiserad produkt där det viktigaste är att det går att göra volymer, avslutar Lars. PERNILLA VOERGAARD


17

ESTETIC NORRLANDS LASERKLINIK

Ett vitare leende BrilliantSmile-metoden ger upp till sju nyanser vitare tänder med bara en behandling. UtfÜrs av leg tandhygienist Elin Persson.

Nu 1 000 kr i rabatt. Gäller pü ord. pris 3 500 kr.

20 ĂĽr 2011

Nu finns vi pĂĽ

Skiljevägen 2, Ön, Umeü. 090-77 22 61. www.estetic.se

NĂ„R DET GĂ„LLER GOLV & KAKEL kontakta

Ă…RETS JULKLAPP GE BORT EN UPPLEVELSE TILL JUL

Bästa julklapparna är upplevelser! Ge bort ett presentkort och lüt nügon kÜra Segway till vüren? Segway är ett eldrivet fordon pü tvü hjul som känner av var du har din tyngdpunkt. Lutar du dig framüt sü üker den framüt, lutar du dig baküt sü üker den baküt. Det är väldigt lätt att lära sig och jättekul att kÜra. Självklart gäller presentkortet fÜr alla aktiviteter pü Megazone.

www.blinterior.se

ÂŽTUSB3ÂľEIVTHBUBO#ttXXXNFHB[POFTFt.ÂľOEBHUPSTEBH GSFEBHMĂƒSEBH TĂƒOEBH

HÖRNEFORS CENTRUM Vi hjälper tjejer, killar, kvinnor och män att hitta rätt kläder som passar bäst till deras personlighet. FIN ALI ST VID

StÜrre butik – mer mode! Kolla in hÜstens nyheter! Öppet torsdagar till 20.00! Mün–Ons 10–18 Torsdag 10–20 Fredag 10–18 LÜrdag 10–15

MED PERSONLIGARE SERVICE • 0930-211 21 • WWW.HHBUTIQ.SE


18 – Profilen

Förhör med Hanna Ljungberg Vad gör du nu för tiden? Vad jobbar du med? – just nu så pluggar jag till sjukgymnast på Umeå Universitet och är klar till sommaren. Dessutom är jag också assisterande tränare i Umeå IK:s damlag och driver utöver det ett eget företag.

FOTO: BILDBYRAN.SE

En snabb genomgång av åren efter sista jobbet som fotbollsspelare När jag valde att lägga skorna på hyllan så återupptog jag studierna till sjukgymnast som jag börjat på åtta år tidigare, men som jag inte kunde fullfölja då, på grund av tidsbrist. Jag har också börjat jobba i föreningen som assisterande tränare vilket känns oerhört inspirerande då vi har många unga lovande spelare i laget.

Hur gör du för att inte tappa formen, och hålla fotbollsegenskaperna i gång? Jag tycker om att träna så jag springer en hel del. Sedan har jag börjat åka längdskidor på vintrarna och tycker att det är härligt att kunna utnyttja vintern lite mer än tidigare. Fotboll kan jag tyvärr inte spela på grund av knäet så de egenskaperna får jag nog lämna därhän.

Hur har fotbollen format dig som människa? Otroligt mycket. Jag har spelat fotboll sedan jag var sju år och att lära sig att samarbeta i ett lag och de normer och värderingar som följer med det, blir en självklarhet. Jag har fått lära känna så oerhört många fantastiska människor och fått möjligheten att dela all upplevelser, med- och motgångar tillsammans med några av mina bästa vänner.

FOTO: ANNAKARIN DRUGGE

PERNILLA VOERGAARD

FOTO: BILDBYRAN.SE

Vilka spelare har du själv inspirerats av? Mina idoler när jag var liten var Jonas Thern och Maradona. Vad kan civilister lära sig av den gemenskapen som kännetecknar fotbollen? Oj, svårt. Jag tror att den gemenskapen och det lagarbete vi jobbar med i fotbollen fungerar på samma sätt på arbetsplatser och andra sociala sammanhang där gruppdynamiken fungerar bra. Sedan tror jag att idrottare generellt får en stor vana i att jobba mot egna och gemensamma mål och känslan blir oerhört stark när alla är delaktiga i målsättningen och man jobbar hårt tillsammans för att nå dit. Vad kan fotbollsnördarna lära sig av det vanliga studerandet? Just mångfalden, trots att man delar samma intresse besitter varje individ en unik kunskap och jag tror att det är viktigt att inse att alla kan bidra på sitt sätt med olika kunskaper och infallsvinklar. Du ansågs vara av världsklass och har bl.a. belönats med Diamantbollen, kan du verkligen påstå att du inte saknar det glamorösa livet, och bara vara en vanlig studerande? Självklart, så saknar jag vissa moment inom fotbollen men jag tycker faktiskt att det är ganska skönt. När man har varit i en miljö där varje steg man tar bedöms och utvärderas av andra så är det rätt skönt att göra sin grej och njuta av den friheten det många gånger kan innebära. Sedan bär jag med mig mina erfarenheter och alla minnen från karriären och när jag tittar tillbaka är jag väldigt nöjd med det jag har gjort och fått uppleva.

2008 blev du historisk som den damspelare som gjort flest landskampsmål för Sverige, vad var det som fick dig att återgå till studier 2009? Jag kände att jag var färdig med fotbollen och har, sedan jag gjorde uppehåll i studierna 2002, haft som mål att ta upp och slutföra dessa när jag har spelat färdigt. Det har varit en trygghet att jag vetat vad jag ska göra efter karriären men även skönt, nu när man har ett till ben att stå på och inte bara är ”avdankad fotbollsspelare”… Hur känns det att behöva sluta med fotbollen p.g.a. en knäskada? Och precis före EM? Landslaget hade jag sagt ”tack och hej”, till året innan så EM fanns ändå inte med i planeringen. Klart att det var tungt just där och då att inte kunna fullfölja säsongen men man får inte alltid som man tänkt sig. Jag hade ändå bestämt mig för att det skulle vara min sista säsong och tyvärr blev den 3 månader kortare än planerat.

Vad hände? Jag slet delvis av mitt redan opererade korsband i ena knäet i en match mot Sunnanå. Hur skulle framtiden sätt ut, om du var kvar? Den hade nog sett ut precis som den gör nu eftersom jag hade beslutat mig för att trappa ner. Hur ser du på spelarna som nu representerar damlandslaget? Väldigt tekniskt duktiga spelare som i år även fick visa sin kvalitet och gå långt i ett mästerskap. Ska bli spännande att se nästa år, när OS står för dörren och sedan EM i Sverige året därpå. Planer/drömmar för 5 år framåt? Blir legitimerad sjukgymnast till sommaren hoppas komma in ordentligt på arbetsmarknaden. Vill också kunna utveckla mitt företag under de kommande åren.

Fakta Namn: Hanna Ljungberg Ålder: 32 Kommer från: Umeå Mest känt för: Studenterna och alla våra björkar! Bor i: Umeå Familj: Mor, far, syster och pojkvän Utbildning: Blir utbildad sjukgymnast sommaren 2012. Dessutom assisterande tränare för Umeå IK:s damlag Lyssnar gärna på: Allt! Ser gärna på: Doctor House! Hemlig förmåga: Har åkt Vasaloppet de sista två åren och skulle gärna vilja kunna fortsätta med det och förbättra min tid från i år. Noterbart: Blev historisk, 2008, som den damspelare som gjort flest landskampsmål för Sverige, samt tävlande i 2011 års upplaga av SVT:s serie ”Mästarnas Mästare”


19

JUST NU

40% RABATT! Gäller mellan 1/12 - 18/12 Räntefritt 24 månader

Formvägen 3 tel 090-18 92 80 www.miljokok.com

MILJÖKÖK

Vill du veta mer om våra fjälltomter i Saxnäs? Tveka inte, kontakta oss på 090-134466!

SkandiaMäklarna Västra Esplanaden 9 B 903 25 Umeå www.skandiamaklarna.se/umea www.middagskullen.se

Hemvändarparty – Årets största nöjeskväll!

ANNANDAGEN Biljetterna är släppta! Förköp på O’Learys.

WE WILL ROCK YOU!


20 – Årets julklapp

Åre

pp 2 0 a l k l u j ts

11!

Välkommen matkassen! - Det är en nyhet, den säljer bra och den speglar den tid vi lever i. Matkassen gör att vi kommer bort från falukorvsträsket, säger Emma Hernell, analytiker på HUI Research. Nu tänker du så klart på den omtalade matkassen, från någon av matbutikerna, där kassarna är fyllda med mat samt recept för en vecka, allt för den som inte riktigt har tid, eller bara vill prova något nytt! Men! Deppa inte över att det kan tyckas tråkigt att ge bort en kasse fylld med ingredienser till en potatis-soppa som påstås ha extra sting! Det finns fler roliga saker att stoppa i matkassen!

Gör någon glad med mat! Ge bort en hederlig matkasse med recept från någon av återförsäljarna! Exempelvis från ICA, Konsum, Linas matkasse m.fl. Foto: Colourbox.com

Vi på TRETTI+ har också gjort en matkasse! Som innehåller denna smarriga meny! Lite dyrare...lite bättre...

TÄVLA MED TRETT I+

VINN EN EGEN MATKASSE!

Genom att ”gilla” TRETTI+ på är du med och tävlar om

500 kr

att handla för på

Måndag: Crepes med fyllning av Västerbottensost & Parmaskinka. På sidan om, en rik mangosalsa. Tisdag: Älgfärsjärpar med potatis & rårörda lingon med chili. Stavsallad av paprika, morötter och gurka. Onsdag: Köttfri onsdag består av lasagne med chèvre, färsk spenat & soltorkade tomater. Tillsammans avnjuts detta med en fräsch grönsallad. Torsdag: Laxgryta med saffran och färska tomater. Serveras med färsk pasta. Fredag: Oxfilé wellington med trattkantareller och anklever. Serveras med Gröna Bönor.

www.facebook.com/trettiplus.se

Eller fyll en egen kasse och ge bort! Sy en egen tygkasse, köp fina presentpåsar, eller dekorera en vanlig papperskasse! Kassen kan göras med egen prägel, och behöver inte alltid innehålla veckomenyer!

För henne: Tycker om dig-choklad - blandade chokladdoppade kolor från Åre chokladfabrik Tesil i form av vacker blomma

För honom: Snabbkylare för ölflaskorna! Kall öl på 5 min

Pizza Boss pizzaskärare / pizza slicer Cirkelsåg

Handkräm i form av söt bakelse! Spicy Chocolate, ett svart te av högsta kvalitet

Världens mest exklusiva kaffe, med lyxig smaksensation!

Andra alternativ att stoppa i. Bild och köpställe Bluebox.se, Coolstuff.se

Rolig plåtask med gröna svamp-godisar!

Lakrits i presentrör av smak av lakrits och exploderande chili!

Drick upp, ät upp- med smak av polkagris


21

FRUKOST MED KAREN MILLEN ELLER EN TIGER PÅ FESTEN? På Specsavers får du alltid 2 par glasögon till priset av 1. Känn dig fri att matcha olika bågar till olika tillfällen eller kläder. Med vårt breda utbud av märkesbågar har vi gjort allt för att du skall kunna hitta glasögon som passar just dig till rätt tillfälle. BENETTON 1595:–

KAREN MILLEN 1795:–

TIGER OF SWEDEN 1795:–

Umeå: Västra Esplanaden 5, 090-14 26 20. www.specsavers.se Du hittar alla våra bågar på www.specsavers.se 2 för 1 gäller samma recept, när du köper bågar från 795 kr/märkesbågar från 1595 kr inklusive enkelslipade standardglas från PENTAX eller med progressiva standardglas från 1000 kr extra. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


22 – Mode & hårstyling

Fantastiska håret, dokumentation för året!

”Ett fotografi fångar ett unikt ögonblick livet. En bild av nuet. En dokumentation för framtiden” I slutet av november var det dags för en förgylld lördag med modefotografering, där håruppsättningar och de kreativa frisyrerna skapades av frisörerna på Studio 88. Detta kombinerades med passande kläder och sedan en fotografering av modellerna, där bakgrunderna och miljöerna var varierade. Sagolika, spännande och kreativa. Ett samarbete av bästa slag! Studio 88 och Sandro AB, i blickfånget och hetare än någonsin! När Studio 88 kontaktade fotoateljén och berättade om sitt frisyrprojekt, tackade Sandro glatt ja till samarbetet. – Vi fick i stort fria händer inför fotograferingen. Bilderna skulle vara av ämnet mode men skulle likväl passa i frisyrmagasin. Detta gav både mig och Lena stort utrymme för kreativt tänkande, gällande modeller och bakgrunder. Det var väldigt roligt att kunna kombinera attityderna och känslorna hos frisyrmodellerna med bakgrunder i både inne- och utemiljö här i Umeå. Berättar Ingrid Sjöberg, fotograf på Sandro. Trots att de tidigare plåtat mode, var detta en speciell dag. Projektet var tillfredställande och gav både frisörer och fotografer nya spännande idéer, både för stunden och inför kommande bokningar. Detta projekt färgar av sig på vardagen och vi fick en stor kick. Självklart hoppas vi kunna få se bilderna i några magasin framöver. Det är just i sådana här stunder då kreativiteten spirar som man verkligen känner hur roligt och givande jobb man har. Och redan nu har vi planerat att göra fler liknande samarbeten under 2012, men just nu är det snart jul och full rulle i fotostudion, fortsätter Ingrid. Frisyrer kan spegla så mycket, beroende på var de visas, vem som bär dessa och historien bakom. Val av bakgrunder och de ansiktsuttryck som väljs.

Men hur väcktes egentligen idén till liv? Hela studio 88 tog med sig idéerna hem, från en inspirationsvecka i London. Vi frisörer hade många idéfulla tankar om människor i olika miljöer, likväl deras uttryck, menar Johan Malm, Studio 88 Alla frisyrer som skapades av Studio 88, kom från personliga tankar och visioner. Vilket gjorde att dagen blev något utöver det vanliga. Studio 88, har samarbetat med Sandro

förr, detta till trots konstaterar Johan att det helt enkelt föll sig naturligt att vända sig till kunniga fotografer som var lika intresserade för idén som frisörerna. Det blev en härlig och kreativ dag. Vi vill tacka alla modeller och fotografer för ett fantastiskt samarbete, avslutar Johan Och vi hoppas få se mer av detta slag i framtiden! PERNILLA VOERGAARD


23

En stämningsfull kväll med fartfylld julshow Välkomna att boka ert julbord hos oss på Baggböle Herrgård! GOD JUL! Boka Julbord redan idag!

Vi erbjuder ett traditionellt, hemlagat och lokalproducerat julbord. Julshowen Jingle Bells and Beyond spelas utvalda dagar med busstransport till och från Herrgården från Vasaplan varje showdag i samarbete med Göstas Buss. Traditionellt julbord: 445:- per person (384:- exkl. moms). Julbord med show: 765:- per person (665:- exkl. moms).

KONFERENS MED SHOW fr 995:- pp exkl. moms

Julbordet serveras mellan den 28 nov och 22 dec. Varmt välkomna, och kanske årets första: God Jul! För information om tillval, menyer och dryckespaket besök www.herrgardsnojen.se Boka idag via; boka@herrgardsnojen.se eller 090 - 13 76 00

HERRGÅRDSKONFERENS fr 345:- pp exkl. moms

Het upplevelse Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss.

BAGGBÖLE HERRGÅRD 905 92 UMEÅ TEL 090-13 76 00 HERRGARDSNOJEN.SE BAGGBOLEHERRGARD.SE

PARADISET, LASARETTSGATAN 15 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 PARADISET@ORNSKOLDSVIK.SE WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE

RIKSTÄCKANDE BÄRGNING & BILASSISTANS Ring så kommer vi och hjälper dig:

912 912


24 – Fjällen

Se upp i backen! Här är vinterns härligaste skidoch friluftsorter! Längtar du efter härlig skidåkning, de bästa pulkabackarna och vit snö, blandat med charmiga stugor i natursköna områden? Här finner du nyttig information och årets häftigaste nyheter bland de populäraste friluftsorterna! Med barnen, partnern, släkten eller kompisgänget, glöm inte mössan och se upp i backarna!

Vi har samlat information om de bästa nyheterna bland stugor med klassisk charm, och stugor med de soligaste dalarna! Så vad väntar du på? Semester eller inte, förverkliga er stugdröm!

Kittelfjäll

natursköna tomter i populär skidort

- Bra sk id barnvä backar, m a s s o n l ig t , och upr med snö plevels er för alla !-

Nytt tomtområde med soliga lägen i attraktiva Kittelfjäll. Dessutom erbjuder Kittelfjäll aktiviteter året runt, så som offpist, heliski, jakt, fiske, samt svamp- och bärplockning. Boende Kommunalt vatten och avlopp kommer att finnas vid tomtgräns. Totalt finns det 47 st. avstyckade och byggklara tomter. För mer information: Skandiamäklarna, Passar: Hela familjen!

Saxnäs - I hjärtat av Kultsjödalen! Det bästa inom fjällvärlden!

bl a nd e t n i a s -M i s b ä st a s e g i r e Sv ten!t a v e k fis

Nytt område utformas, Middagskullen! Med utsikt över Kultsjön och hela Marsfjällsmassivet som ger dig bland de bästa du kan önska i Sveriges fjällvärld! Boende Antal färdigställda tomter: 28 Vad finner vi här? Magnifik utsikt! Djupa skogar och höga vita fjäll samt historia och kultur uppmärksam-

Hemavan

– Kanonlägen och fin utsikt över fjällmassiven. Exklusiva stugor samt modern utformnin. Boende Stora trädäckade altaner som vetter åt tre väderstreck. Håll ögonen öppna för dessa boenden med: Boarea: 85 m2 Tomt: 359 m2 Passar dig som: Vill ha det modernt! Underbar vy över fjället och naturskön miljö! Samt för dig som vill ha det Behändigt, så som hemma! Vad finner vi i Hemavan? Många skoterleder och mycket populära skidbackar, inte allt för långt bort! För mer information: Mäklarringen PERNILLA VOERGAARD

- n at u r frisk lu nära, ft mo de r o ch nt!-

mas. Utomhus, som inomhus, är du definitivt sysselsatt. Härlig alpin anläggning i närheten, turistanläggningar, samt otroligt många skoterleder att upptäcka Passar dig som: Vill vara självständig och gillar friluftsliv! Frisk luft, samt fiske- och jaktliv finns! För mer information: Lappland Byggprojekt AB


25

Förmånligt annonspaket tidning & radio! Framtidens Umeå Staden växer på höjden och bredden

FRAMTIDEN

Tidningen Tretti+ och Radio Umeå erbjuder tillsammans ett bra annonspaket för företag som vill nå en mer mogen och köpstark målgrupp. Kontakta oss för mer information! Tretti+, Göran Larsson 070-235 75 60 Radio Umeå, Robert Jakobsson 090-19 17 16

sid 5-7

WWW.TRETTIPLUS.SE

Ungarnas mat Planera bättre genom att få veta vad barnen äter

SKOLMAT

• UMEÅS GRATISTIDN

sid 9

Modets Umeå Bildrapport från modet på Umeå Fashion Week

MODE

ING FÖR FULLVUXNA

sid 8

Trendkoll

Holmsundstjej börjar som trendkonsult åt Stockholmare

DESIGN & STIL

– DIREKT I BREVLÅDAN

sid 18

Är du beredd? Det är vi.

NOVEMBER 2011

FÖRHÖR:

MICKE ANDERS SON

Paradiset Lugn och ro i paradismiljö finns närmare än du tror!

VÄLBEFINNANDE

sid 14

Nöjen på Teg Fd Slakteriet har blivit nöjeslokal för stora festligheter.

FESTLIGT

sid 10

sid 16

Glasögonfri Rikard berättar om när han gjorde en ögonoperation.

SKÖNHET & HÄLSA

sid 12

Husqvarna sT121E

n yhet!

Ny 1-steg snöslunga från Husqvarna med navdrift och belysning. Robust, effektiv, driftsäker och med ergonomiskt handtag. Lättstartad, Rek cirkapris: lättmanövrerad och lätt att förvara.

6. 495:-

NU FINNS ROSTFRIA BÄNKAR, HYLLOR OCH VAGNAR I BULAS SORTIMENT Lämpligt för restauranger, storkök labb, kontor, lager mm.

Husqvarna sT 276EP

Husqvarna sT 268EP

Husqvarna sT 261E

Vår mest kraftfulla snöslunga har tvåstegs inmatningssystem, elstart, variabel drivhastighet och servostyrning för enkel hantering. Robust konstruktion och extra stor arbetsbredd ger förstklassigt Rek cirkapris: resultat oavsett 23 .800:snöförhållanden.

Högpresterande snöslunga med tvåstegs inmatning, elstart, variabel drivhastighet och servostyrning. Robust konstruktion för högfrekvent användning även under svåra vinterRek cirkapris: förhållanden. .700:-

Pålitlig, kraftfull snöslunga med tvåstegs inmatning, elstart och variabel drivhastighet. Robust konstruktion som tål frekvent användning.

19

Rek cirkapris:

16.600:-

www.husqvarna.se För mer information om alla Husqvarnas snöslungor; gå in på www.husqvarna.se

Copyright © 2011 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

Våra öppettider: Mån - Fre 08.00 - 17.00 Lördag 10.00 - 14.00

Hur många grävare eller traktorer har du sett från Torbjörn Sundh Entreprenad den här veckan? Vi utför alla typer av maskinentreprenadarbeten och finns över hela umeåområdet dygnet runt.

Läs mer på tsundh.se eller ring oss på 070-317 00 77

Det blir bäst så!


26 - Jul

Röd jul i vårt hus...

...eller på en strand i Ayia Napa med en neonblinkade ljusstake Julafton ligger snart runt hörnet, och pyntet som kommer upp innan själva julafton, brukar alltid vara detsamma. Alla vill vi hålla kvar på de traditioner vi blivit uppvuxna med, därmed även allt omkring, vars stil överförs via familj och släkt. Men så kommer det alltid en tanke, om att vi kanske ska testa något nytt? När pysseltomtarna och

och av materialet halm, om du inte slår till med en utomlandsresa till varmaste Cypern. För då tar du ju del av deras atmosfär. Med dagens kommunikationer är det inga problem att ta med familjen till ett varmare klimat för ett julfirande i sol och pool, och därav missar den klassiska julen, enligt gamla normer Låt julen matcha din familj, och inte soffan Detta till trots, vill vi ju inte att julen ska tappa

de röda jul-kulorna på det gröna barrträdet, kanske känns lite tråkigt? När den meterhöga snön känns för kall och skådespeleriet som tomten gör känns utom sin tid. Varför inte pröva en alternativ jul, i år? Nu, kanske ni satsar på stort, testar era vingar och drar till Thailand, där värme och inhemska seder delas med den närmsta familjen. Eller så kan du ta hem en liten del av många länder in i just ditt hem. Ny inspiration, nya färgkombinationer, och olika unika jul-tolkningar. Många alternativ till den klassiska julen

sin innerbörd, även fast så kan tyckas. Våga lita på dig själv och köp eller pyssla ihop pynt som matchar dig, istället för att bli invirad av ”Ernst-jul” på tv som berättar om hur pyntet i allra största grad måste matcha soffan och tapeterna, och där det personliga uttrycket glöms bort. Och slutligen, våga ett julfirande med andra maträtter. Rosa ljusstakar och en tomte som faktiskt kommer med klappar, före Kalle Anka, eller strunta i tomtedräkten, och kör på en åsne-dräkt med klappar i säck. En klapp var, eller en stor gemensam? Kör på stort,

”Det är jag som är skillnaden” Jag är en av orsakerna till att vi är en av Umeås populäraste salonger. Det är vi som jobbar på salongen som är den stora skillnaden.

Nu finns granar, ljusstakar och kulor även för den som har tröttnat på det traditionella och vill ha lite mer galet julpynt i hemmet. En uppsjö av julpynt trängs i butiker som Rusta, IKEA och Åhléns. I regnbågens alla färger kan vi bland annat hitta en tomte på motorcykel, turkosa plastgranar, neonblinkande ljusstakar och kulor som hängs i granen, i skepnad av den populära cup-cake, som växt sig i allt större i modeväg. I år är julen en personlig mix, med inslag av både det klassiska, så som det mest vågade. Den genomgående trenden är dock att det ska vara mycket ljus och skandinaviska mönster i färgställningarna vitt, rött och blått

när du ändå är igång, bjud in alla vänner! Eller så finner vi oss trygga med jul-kulorna i glas, lutfisken som ingen egentligen vill ha, också tomten som aldrig hinner se pappan i familjen. Helt klart, är i alla fall, att vi måste våga oss ut, och inte vara rädda för vad underbara Ernst, anses ska finnas i ett julpyntat hem. För i slutändan handlar ju allt om gemenskapen och vad som faktiskt känns som en högtid för dig och din familj. Vare sig ni steker (eller grillar) på en strand i Cypern eller myser framför brasan i vinterkalla Sverige. PERNILLA VOERGAARD

”Det är jag som är skillnaden” Låt dig inte lockas av någon annan!

090 - 14 17 50 studio88.se


Korsord – 27

Kryssa & vinn med 30+

ÄND mars 2011

MS:a ditt svar genom att skriva: kryss (mellanslag) bokKorsordssponsorer detta nummer: äverna i kryssrutorna märkta 1-7, (som bildar en kort mening), samt ditt namn och ev. adress. SMS numret är: 2550. Priset är 10:- + trafikavgift.

Svara via brev eller SMS Du kan välja mellan att skicka in ditt svar via brev eller SMS. För att SMS:a ditt svar, skriv: kryss (mellanslag) bokstäverna i kryssrutorna märkta 1-7 (som bildar en kort mening) samt ditt namn och ev. adress.

BILJARD L ASERDOME AROSF ORTET

Priser denna månad

..................................................................................................

Exempel: kryss SVART Eva Krysson, Korsordsvägen 5, Umeå SMS-numret är 72 550. Priset är 10 kr + trafikavgift.

S i st a för inlä dag m n i ng :

31

DE C E M

Svaren skickas till:

1:a pris i korsordet blir att ett lag får spela Fortet på Megazone, .................................................................................................. värde ca 1000 kr. Burmans förlag

2:a pris är ett hemligt pris från Koskela, värde ca 500 kr. ..................................................................................................

MorkullevägenRätt 14E lösning är: 906 51 Umeå

3:e pris är en fruktkorg från Företagsfrukt, värde ca 375 kr. 4:e till 6:e pris är en Trisslott från Bubblans Livs.

Namn:

Vinnare föregående korsord: 1:a pris Anna Dalsfelt Nordmaling 2:a pris Birgitta Westerlund Vännäs Delbart akterkapell,Ove fjädrande sportstolar och 3:e-6:e pris (Trisslott): Gustafsson Umeå, ingår. (Värde: Kjellakterdynor Vikström Umeå, Gretha20.400:-) Eliasson Vilhelmina, Torsten Karlsson Umeå

Adress:

Postnummer & ort: Skicka in din lösning till: Burmans Förlag, Morkullevägen 14 E, 906 51 Umeå. Lycka till!

Paketpris med Yamaha F80 BETL:

BER


JULTALLRIK Serveras med inlagd sill, ägg, gravad lax, gravlaxsås, köttbullar, kalvsylta, rödbetssallad, revbensspjäll, julskinka, katrinplommon, mimosasallad, leverpastej, smörgåsgurka, kulpotatis och bröd. Pris per person:

129:-

JULBUFFÉ Serveras med julskinka, spjäll, kallrökt lax, gravad lax, ägghalvor, räkor, köttbullar, prinskorvar, inlagd sill, senapssill, mimosasallad, röbetssallad, sillsallad, gravlaxsås, Janssons frestelse, plommon, sallad och grönt, potatis, bröd. Varma och kalla rätter upplagd på serveringfat. Minimum 10 personer.

Visst är det trevligt att ordna till med fest, men... Vem ska laga maten? Vad ska vi handla? Hur ska vi hinna? ICA Gourmet i Umeå, erbjuder ett godare alternativ för dig som tänker ställa till med party, firmafest eller årets julfest. Beställ festmat från vår catering vi har bl.a jultallrik, julbuffé, nyårsmeny och fruktkorgar.

Pris per person:

189:-

NYÅRSMENY Förrätt: Halv gratinerad hummer med parmesan- och örtsmör. Varmrätt: Oxfilé Tournedos, potatisterrin med västerbottensost, flamberad pepparsås och baconlindad sparrisknyten. Efterrätt: Chokladmoussebakelse med maräng.

299:-

329:-

Pris för 3 rätter: Pris för 2 rätter: Ring och boka senast torsdag 29/12.

FRUKTKORGAR Här bestämmer du själv innehåll och vilka delikatesser som ska finnas med i just din fruktkorg. Ring för offert!

För beställning eller frågor ring våra kockar! ICA GOURMET Renmarkstorget 5, Umeå Tel: 090-14 20 65. Fax: 090-14 59 70

WALTER VK-ATELJEN 090-15 10 00

Catering till jul – ett enklare sätt att bjuda till fest!

30plus_dec_2011  
30plus_dec_2011  

TRETTI+ Decemberutgåva! Gratistidning för fullvuxna

Advertisement