Page 1

Student e n umeå i z a mag dent eter som stu Dina rättigh

Unika raba

ttkuponger ottagning

Äntligen m

tudent

Livet som s

Välkomstmagasin till dig som är student i Umeå. Intervjuer, reportage av årliga arrangemang, nyttiga artiklar om studieteknik, försäkringar och träning samt ett gäng erbjudanden!

studentumea.se

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Hösttermin | 2013

1


Vad är viktigt för dig? Teckna en Studentförsäkring och du behöver inte fundera. I den ingår bland annat ett skydd för din dator, mobil, kamera, tv, glasögon, cykel och andra värdefulla saker. Dessutom ingår en olycksfallsförsäkring samt en reseförsäkring som gäller i hela världen. Du får helt enkelt marknadens bästa grundskydd. Studentförsäkring (18–27 år) med allrisk, elektronik, olycksfall, reseskydd m m 595 kr/år Bli också bankkund hos Länsförsäkringar Västerbotten och du får rabatt på premien. Visakort utan årsavgift ingår (ord. pris 225 kr/år). Ring så får du veta mera.

Umeå 090-10 90 00 Skellefteå 0910-73 40 00 Lycksele 0950-347 50 LFvasterbotten.se 2


STUDENT UMEÅ MAGAZINE HÖSTTERMIN 2013 Innehåll.................................................. Sida

Innehåll.................................................. Sida

Ordförande har ordet............................. 5 Det här är Umeå studentkår................... 6 Underhåll din cykel................................ 7 Studieteknik........................................... 8-10 Rätt verktyg för dina studier.................. 11 Samtidigt på kåren................................. 12 Dina rättigheter som student................. 13-16 Räkmacka.............................................. 17 Mottagning............................................ 18-19 Akutrum................................................. 20 Ny i korridoren....................................... 21 Hemförsäkring....................................... 22 Böcker................................................... 24 God hälsa.............................................. 25-26 Fixa schyssta matlådor.......................... 28 Recept................................................... 29 Ett argument för he................................ 30 Tjäna pengar som student..................... 31 Välkommen till Umeå............................. 32-35 Recept................................................... 36 Studentumeå.se..................................... 37-38 Korsord.................................................. 40 Kårval..................................................... 41 Sektionsintro.......................................... 42

Kårsektioner........................................... 44-49 Campus Royal....................................... 50-51 Umeå naturvetar- och teknologkår........ 52 Umeå medicinska studentkår................ 53 Studentföreningar/Nationer................... 55 Kultur på campus.................................. 56 Lisa Thomas.......................................... 57 Elin Ljungström...................................... 57 Varför kårmedlem................................... 58 Medlemmar har ett rikare studentliv...... 59 Members get a richer student life.......... 60 Joakim vill bidra till utbildning................ 61 Maria a PhD student.............................. 62-63 Träning i Umeå....................................... 64-65 Blir kårmedlem....................................... 66 Kårpartier............................................... 67 Norrländsk ordlista................................. 68 Akademiska föreningar.......................... 69 Studenthälsan och Kempefonden.......... 70 Vintage-loppis........................................ 71 Snow wars............................................. 72 Brännbollsyran....................................... 73 Karta och register över campus............. 74-75 Kuponger............................................... 79, 81

Ansvarig utgivare: Linus Lundström Skribenter: Umeå studentkår Pernilla Voergaard Samuel Stenberg recepten.nu rakmacka.se Foto framsida: Lars Lindh

Foto: Samuel Pettersson Mari Paajanen Pernilla Voergaard Umeå studentkår Korrektur: Anna Tillas-Lindberg Umeå studentkår Tryck: Tryckeri City i Umeå

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Upplaga: 15 000 ex. Layout & annonsproduktion: ChilliMedia - 090-349 30 40 Daniel Sätre Annonsansvariga: ChilliMedia - 090-349 30 40 Thomas Wänman Susanne Wänman Helena Norlin

3


SFBio_BK_130709.indd 1

4

2013-07-12 11:14:47


Hej Studenter! Linus Lundström heter jag och jag är ordförande för Umeå studentkår verksamhetsåret 2013/14. Jag representerar Vänsterns Studentförbund och leder koalitionen som utgör majoriteten US. För mig är utbildning lärande för livet. Självklart hoppas jag att ni kommer kunna få jobb inom det fält ni utbildar er mot, men jag ser också att det finns andra värden med lärande. Jag tror att studier utvecklar människor, och att kunskap - även den som inte efterfrågas på CV:t - gör oss bättre rustade att möta de möjligheter och utmaningar vi ställs inför i livet. Vi från studentkårens sida kommer göra vad vi kan gentemot universitetet för att säkerställa hög kvalitet i kurser och program. Studentkåren finns för studenterna och är sina medlemmar. Det är era intressen vi försöker tillvarata. Jag är oerhört intresserad av dialogen mellan oss som sitter på kåren centralt och studenterna vi ska representera. Vet studenterna vad vi faktiskt gör? Och kanske ännu viktigare, vet vi vad studenterna faktiskt önskar att vi gjorde? En stark kår bygger på aktiva medlemmar och alla har möjlighet att påverka kåren. Engagera dig i något av kårpartierna eller i den sektion din utbildning tillhör och hjälp oss att utveckla Umeå Studentkår, hjälp oss skapa en god studiemiljö och ett roligt studentliv. Vi behöver er för att bygga ett universitet som präglas av jämställdhet, tillgänglighet och progressivitet. Välkommen till Umeå Universitet och Umeå Studentkår!

Linus Lundström Ordförande för Umeå Studentkår.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

5


Läsåret 2013-2014 presidium, Anders, Linus, Emma och Cecilia

DET HÄR ÄR UMEÅ STUDENTKÅR Vi är den största studentkåren på c ­ ampus och företräder studenter som studerar vid humanistiskoch ­ samhällsvetenskaplig fakultet, Handelshögskolan samt Lärarhögskolan. Vi på Umeå Studentkår arbetar inom en mängd olika o ­ mråden och allt syftar till att din tid vid Umeå universitet ska bli så ­bra som möjligt. Under följande sidor får du som läsare information vårt arbete och nyttiga tips för ett roligare studentliv.

DIREKTA KONTAKTVÄGAR

I slutet av maj, direkt efter kårvalet (läs mer på sidan 41) beslutade Kårfullmäktige att Vänsterns studentförbund (VSF), Liberala studenter (LS) och Förenade studenter (FS) ska utgöra kårstyrelsen för verksamhetsåret 2013/2014. Fyra studenter ur styrelsen utsågs för att på heltid föra studenternas talan till universitets ledning och utskott.

6

Dessa är Linus Lundström (VSF) som kårordförande, Cecilia Wagenius (FS) som vice ordförande och central utbildningsbevakare, Emma Strömberg (LS) som andre vice ordförande och studiesocialt ansvarig samt Anders Berglund (VSF) som informationsansvarig. Övriga partier i kårfullmäktige är Studentpartiet Socialdemokraterna, Centerstudenter och Moderata studenter. På Umeå universitet finns även studentkårerna Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK) och Umeå medicinska studentkår (UMS). På SLU finns Skogshögskolans studentkår (SHS)

Kårordförande Linus Lundström 070-686 90 10 ordf@umeastudentkar.se

Studiesocialt ansvarig Emma Strömberg 070-686 90 12 studiesocialt@umeastudentkar.se

Information och arbetsmarknad Anders Berglund 070-686 90 11 info@umeastudentkar.se

Central utbildningsbevakare Cecilia Wagenius 070-686 90 16 utbildning@umeastudentkar.se


SÅ HÄR UNDERHÅLLER DU CYKELN UNDER HÖST OCH VINTER Terminsstarten är kommen och många studenter beger sig med cykel till universitetet. Men vad nu? Kedjan är stel, växlarna vill inte fungera och den rostfläckiga trotjänaren har börjat gnissla. ”Du kan göra mycket själv för att förlänga cykelns livstid. Ge den lite omtanke så kommer du att rulla säkert”, berättar Pablo Grate, ägare av Cykel & skidservice i Umeå.

r! a s p i t o l b Pa 1. Lag på reflexer samt belysning. Viktigast är att cykeln syns, men det är också tryggt att kunna se vägbanan i mörkret. Det går bra med att själv sätta fast reflexer om ditt däck inte har det från början. Ska du ändå byta däck så byt till ett som har reflex i. Vit lykta och reflex fram på cykeln och röd lykta och reflex bak. ”Tänk på att du kan få dyra böter (500- 1000 kr.) om cykeln skulle sakna belysning/reflex”

2. Trafiksäkert. Ingenting ska hänga löst från cykeln. Den måste även ha broms och ringklocka. Det bildas kondens lättare om man har cykel inne på natten, och sedan tar ut den på morgonen, då fryser fukten, så kontrollera vajrarna. 3. Underhåll! Ställ cykeln väderskyddat under tak. Har man växlar bör man se till att wiren och höljet är i gott skick. Spruckna wirehöljen rostar ofta ihop, vilket försvårar växlingen. Smörj höljet och wiren, eller byt dem. Ej kedja som ofta hoppar av är oftast sliten och behöver bytas. Kan vara bökigt att göra själv, om man inte har en kedjebrytare. 4. Använd dubbdäck på vintern, men undvik de billigare varianterna då dubbarna nöts ner fortare. Ett bra dubbdäck ligger på ca 400- 600 kronor men är kostnadseffektivt i längden, om du bara har ett dubbdäck så sätt det fram.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

5. Alla studenter får 10% rabatt hos Cykel & Skidservice. Glöm inte att ta med giltigt CSN-kort. Titta in på Norra Ersmarksgatan 51 på Haga eller www.cykelmekarn.se * Här servas alla typer av cyklar oavsett årsmodell.

7


Studieteknik Studier på universitetsnivå kan ofta upplevas som en utmaning. Som student har du makt över hur du fördelar din egen tid. För att få ut mesta möjliga av dina studier och även få tid till annat krävs dock struktur. För en så bra start som möjligt ger vi dig lite tips och idéer på hur du kan förbättra din studieteknik och nå de resultat du önskar.

8


INLÄSNING AV KURSLITTERATUR: 1. Skaffa en överblick över ämnet Om du har börjat studera ett ämne som är okänt för dig kan det vara en bra idé att du börjar med att sätta dig in i det från grunden. Lägger du lite tid på att lära dig grunderna ordentligt kommer du ha mycket lättare att följa med längre fram. 2. Leta upp litteraturen i god tid Se till att du har fått tag i kurslitteraturen redan vid kursens början! Planerar du att låna en del av litteraturen på biblioteket är det särskilt viktigt att vara ute i god tid, men även hos förlagen finns det risk att vissa böcker åtminstone tillfälligt tar slut. 3. Lär dig skumläsa Du sparar mycket tid genom att lära dig behärska tekniken att skumläsa. När du väl har övat upp tekniken känns den snart självklar, och gör att du utan problem kan dubbla din

läshastighet. Du behöver inte läsa varje ord för att uppfatta innehållet i en text, du kommer förstå det viktigaste även om du egentligen bara ”läser” vartannat eller vart tredje ord. 4. Helheten – delarna När du tar dig an en text är det bra att växla mellan helheten och delarna. Börja gärna med att titta igenom innehållsförteckning, rubriker, diagram och tabeller och liknande för att få en överblick. Därefter koncentrerar du dig framför allt på början och slutet av kapitlen, eftersom det är där den viktigaste informationen brukar finnas. 5. Stryk under och anteckna Om du är aktiv medan du läser ökar du koncentrationen och förstår lättare vad det handlar om. Aktiv kan du till exempel vara genom att regelbundet stryka under ord och meningar som verkar extra viktiga. Genom att föra anteckningar kommer du ihåg vad du tänkte på första gången du läste texten.

6. Sammanfatta innehållet När du har läst igenom en text är det dags att sammanfatta vad du lärt dig. Gör gärna det ganska ofta, och vänta inte tills du läst ut hela boken. Antingen kan du skriva ner en kort sammanfattning, eller så kan du berätta den högt för dig själv. 7. Repetera Det finns ingen genväg. Repeterar du inte det du har lärt dig kommer det inte att fastna. 8. Vänta inte till sista veckan Det största misstaget du kan göra när det gäller inläsning av kurslitteratur, oavsett tentaform, är att inte börja i tid! Du behöver tid att gå igenom texten flera gånger, och du behöver dessutom ha marginaler om det skulle inträffa något oväntat.

FÖRELÄSNINGAR: 1. Läs på i förväg Se till att ha läst de texter som har med föreläsningen att göra i förväg. Du får ut väldigt mycket mer av föreläsningen om du har för vana att alltid göra det! Föreläsaren utgår alltid från att du har läst texten, och det kan vara svårt att följa med i resonemanget om du inte har gjort det.

2. Förbered frågor Ytterligare en fördel med att läsa litteraturen inför föreläsningarna är att du då har möjlighet att förbereda frågor. Föreläsaren tar aldrig upp allting i texten i detalj, och det kanske finns något du behöver ha förklarat som han/hon egentligen inte hade tänkt ta upp. Har du då inte läst texten märker du inte det förrän efter föreläsningstillfället,

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

och kan inte ställa de frågor du kanske hade velat få svar på. 3. Anteckna på ett sätt som passar dig Anteckningarna är din sammanfattning av en föreläsning, och därför väldigt viktiga. När du sitter och repeterar det du lärt dig vill du inte råka ut för att du inte förstår vad det är du 9


har antecknat! Oläsliga och röriga anteckningar gör ingen glad. Du behöver alltså komma fram till ett system som passar dig, så att du kan ha nytta av dina anteckningar och kan sålla ut den viktigaste informationen. 4. Diskutera med dina klasskamrater Ta tillfället i akt att diskutera det ni hört under föreläsningen när du ändå är på universitet och träffar dina klasskamrater.

ATT SKRIVA TENTA: 1. Börja med att skumma igenom hela tentan Gå igenom tentan lite snabbt och försök få ett grepp om vad den innehåller för slags frågor. Ibland kan andra frågor ge dig vägledning till svaret på någon fråga du har svårt för. Du kan lättare få en överblick, och slipper drabbas av panik om du tycker att de första frågorna ser för svåra ut. 2. Sitt inte för länge med en fråga Det är ingen idé att du sitter och plågar dig med att försöka svara på en fråga där du verkligen inte vet vad du ska skriva. Har du ingen aning om svaret kan det i vissa fall vara befogat med en gissning, men i allmänhet är det bättre med inget svar alls än med ett fullständigt felaktigt svar taget ur luften. 3. Läs frågorna noga Du vill inte förlora poäng på tentan bara för att du har missat någon detalj i frågan! Det är meningen att en tenta ska vara utformad med klara och tydliga frågor som inte går att missförstå, men om du känner dig stressad är det 10

lätt hänt att du slarvar med att läsa formuleringarna ordentligt. 4. Skriv tydligt Du vill inte heller förlora poäng på grund av att du har skrivit med en oläslig handstil eller gett för osammanhängande svar. Skriv så tydligt du kan, och använd gärna ett kladdpapper för att formulera dina tankar och ordna upp dem. I ditt färdiga svar ska det finnas ett logiskt resonemang och vara ordning på det du skriver. Var också noga med att skriva varje svar på ett eget papper när du kommer till frågor som kräver lite mer utförliga svar. 5. Ta med dig något att äta och dricka För att orka koncentrera dig aktivt under flera timmar är det viktigt att du får i dig energi. Ta med dig vattenflaska, energidryck eller läsk, frukt och kanske lite godis eller choklad. Ta hellre med för mycket än för lite. Var dock försiktig med att äta för mycket godis eller dricka läsk i början av skrivningen, då är risken stor att du blir ännu tröttare mot slutet.

6. Hur länge ska man sitta? Det är väldigt individuellt hur lång tid du behöver på dig för att skriva en tenta. Någon måste gå först, och någon måste gå sist. Du ska absolut inte känna dig stressad över att ”alla andra” verkar bli klara mycket snabbare än du. Sitt kvar så länge du tycker att du behöver, och se till att inte ha något inplanerat direkt efter tentan som du måste rusa iväg till.

Viktiga länkar! Studieteknik: http://www.studentumea.se/ sida/ny-student/studieteknik Kurslitteratur: www.btj.se


MED RÄTT VERKTYG FIXAR DU STUDIERNA! Som student kommer du inte att komma undan muntliga och skriftliga uppgifter. Pluggpaniken kan smyga sig på och vägen till framgångsrika studier kan kännas lång. Men det finns mycket du kan göra för att lyckas bra i dina studier! En sak är att spana in Studieverkstadens utbud av föreläsningar, verkstäder och individuellt stöd som ger dig tips och råd kring studieteknik, vetenskapligt skrivande och muntliga redovisningar. – Oavsett om du läser på universitetet för första gången, som doktorand eller på distans, om du älskar att skriva eller om du helst undviker det – genom Studieverkstaden kan du få de insikter och verktyg som du behöver för att göra dig själv rättvisa och lättare nå dina studiemål, berättar Jenny Signarsson, skrivhandledare på Studieverkstaden. Vanliga funderingar från studenter kan vara: Hur gör jag en bra muntlig redovisning? Hur ska jag planera och prioritera för att hinna med? Vad kan jag göra när jag pluggar och pluggar men ingenting fastnar! Hur får jag en tydligare röd tråd i min text? Hur undviker jag talspråk i min text? – Många studenter uppskattar att få feedback på sina uppgifter eller att få hjälp med att hitta bättre studievanor eller studieteknik. Du kan även prata med oss om du har en bristande motivation, om det skulle vara problemet, Studieverkstaden är till för alla! 2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Studieverkstaden tipsar om hur du kommer igång: 1. Besök hemsidan, www.student.umu.se/under-studietiden/studieverkstad. Här finns tips, filmer, information och kalendarium. 2. Gå på någon av föreläsningarna, eller besök Öppen verkstad ­­­­­– studieteknik eller Öppen verkstad – skriva. 3. Kom förbi under drop-in-tiderna. Du kan också boka en individuell tid, antingen genom att besöka oss eller via mail, telefon eller Skype. 4. Vänta inte för länge! Kom hellre tidigt i utbildningen än på sluttampen.

11


Samtidigt på kåren... Precis som att vi anser det vara en självklarhet att alla ska kunna ta del av en högre utbildning anser vi att det är en självklarhet att den valda utbildningen ska hålla god kvalitet och kunna förbättras. Detta gäller allt från kortare kurser till längre program, för såväl utbildningar på campus som distansförlagda utbildningar. Genom studentrepresentanter och utbildningsbevakare är det möjligt att dra i bromsen när brister upptäcks då kan förbättringar ske. Det är en del av kårens kärnverksamhet att bevaka utbildningar, att arbete för att säkerställa deras kvalitét och att påverka utformningen av dem på ett sätt som är relevant för studenterna.

Studierna är det som är centralt under studietiden, men det är inte bara studierna det handlar om för oss. Vi vill att din studietid ska vara den bästa av studietider, därför är allt det som hamnar utanför studier såsom bostad, ekonomi, relationerna till lärare och kurskamrater, lika villkor och det sociala livet också viktigt för oss. Allt det vi brukar benämna som studiesocialt. När alla nya studenter kommer till universitetet till hösten brukar de mottas av äldre studenter som visar dem campus och staden, men även ger dem en första inblick i studentlivet. Det är Umeå studentkårs föreningar och sektioner som genomför mottagningen av nya studenter och inför detta erbjuds alla faddrar (ledare) att gå en mottagningsutbildning som Umeå studentkår arrangerar centralt. Att alla ska ha möjlighet att studera vid en högskola tycker vi är en självklarhet. Universitetet ska vara en plats där alla känner att de hör hemma och känner sig trygga på. Därför kan du vända dig till oss om du känner dig diskriminerad eller trakasserad av en annan person på universitet, lärare eller student. Umeå studentkår jobbar även proaktivt tillsammans med universitet för att Umeå universitet ska vara till för alla och för att alla ska kunna studera vid Umeå universitet på lika villkor. Vi anser att man inte kan se eller behandla studenter som en samhällsgrupp som ska kunna bo hur som helst eller kunna leva på hur lite som helst, och att detta skulle vara charmen med studentlivet. Studenter ska ha samma tryggheter som alla andra medborgare, och det är det genomgående temat för vår studiesociala verksamhet.

Cecilia Wagenius, central utbildningsbevakare vid Umeå studentkår 2013/2014 Irma Olofsson, studiesocialt ansvarig vid Umeå studentkår 2012/2013

12


DINA RÄTTIGHETER Som studerande omfattas du av en mängd rättigheter före, under och efter kurserna. Det är din utbildning det handlar om, och det är viktigt att du får ut det mesta av den och att du kan vara säker på att dina kunskaper värderas på ett rättvist sätt. Här följer en kort genomgång av några av de rättigheter som omfattar dig som student. FORTSÄTTNING PÅ SIDA 14

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

13


Innan kursstart: • En kursplan ska finnas tillgänglig minst fyra veckor innan kursstart via universitetets kursplanesök och utbildningskatalog. • Den kurslitteratur och andra läromedel som kommer att användas under kursen ska framgå av kursplanen. • Kursens examinationsformer ska framgå av kursplanen. • Ett översiktligt schema med tidsangivelser för undervisning och examination de första fyra veckorna ska finnas tillgängligt via din institutions hemsida minst en månad innan kursstart. • Kursens obligatoriska moment ska framgå av schemat. 14

• Vid kursintroduktionen ska du som studerande delges resultatet av föregående utvärdering av kursen. • Om du blir tilldelad en praktikplats på annan ort än din studie- eller hemort ska detta i normalfallet meddelas dig senast en månad innan praktiken ska påbörjas. • Om du på grund av funktionsnedsättning behöver få kursplan, schema etc. inläst på ljudband, ska de finnas tillgängliga minst två månader före kursstart. Om du behöver sådant stöd måste du informera utbildningsansvariga för kursen om detta i god tid.

FORTSÄTTNING PÅ SIDA 16


2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

15

30

www.student.umu.se/studieverkstad

Vi finns på: Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

- studieteknik, måndagar kl. 14 -16 - skriva, tisdagar kl. 1430-16

Öppen verkstad

Drop in tisdag–torsdag, kl 12–13

• skaffa dig bättre studievanor och studietekniker • hålla bättre muntliga presentationer • skriva bättre, på svenska eller engelska

Studieverkstaden för dig som vill:

- för framgångsrika studier

Studieverkstad på UB On 23 okt

Må 14 okt

Ti 26 nov Ti 22 okt

Anmälan: student.umu.se/studieverkstad

Wed. Sept. 18

• Reading a research article

Wed. Oct. 16

• Giving a presentation in English

Wed. Oct. 2 Wed. Nov. 6

• Academic writing in English

Må 30 sept

• Bättre muntliga redovisningar

Ti 17 sep

• Att skriva rapporter och uppsatser

On 9 okt

• Effektivare läsning

On 2 okt

• Plugga smart – lär dig mer

Våra föreläsningar och kurser:

Hösten 2013


Under kursens gång:

Efter kursen:

• Heltidsstudier under en vecka motsvarar

normalt 40 timmars arbete, vilket inkluderar

• Du har rätt att få besked om resultatet av

såväl schemalagd undervisning som självstudier.

• Examination innebär en bedömning av dina

någon högre instans, men som student kan

du alltid göra anmärkningar mot rättningen

eller begära att examinatorn omprövar sitt

prestationer och utgör underlag för

betygssättning. Bedömningen sker genom ett

eller flera skriftliga, muntliga och/eller praktiska

prov. Examinerande uppgifter ska vara

utformade så att en individuell bedömning av

dina prestationer kan göras.

beslut. • Universitetet är skyldiga att erbjuda dig

• Ett ordinarie prov ska normalt förläggas till

möjlighet till utvärdering av kursen, samt att

delge dig utvärderingens resultat.

• I de fall prov eller obligatoriska undervis-

dagtid under måndag till fredag i direkt anslut-

ningsmoment inte kan upprepas enligt

ning till kursen. Om provtillfället riskerar att

gällande regler för omprov och ompraktik

försenas på grund av lärares sjukdom eller

kan det istället ersättas med annan uppgift.

liknande ska din institution hitta andra lösningar.

Omfattningen av och innehållet i en sådan

• Alla salsskrivningar vid Umeå universitet ska vara

uppgift ska stå i rimlig proportion till det

kodade, om inte särskilda skäl föreligger. Sådana

missade obligatoriska momentet.

skäl ska tydligt vara angivna i kursplanen.

• Om du har samarbetsproblem med din

• För att din lärare eller kursansvarige ska kunna

kräva ditt deltagande vid ett utbildningsmoment,

av handledare/examinator prövat.

ett s.k. obligatoriskt utbildningsmoment, ska

detta vara av prövande karaktär, t.ex. kan

laborationer, klinisk undervisning, seminarier

och gruppövningar vara av sådan karaktär.

C-/D-nivå) får inte din handledare och din

examinator vara samma person.

• Om du inte kan examineras på grund av misstag

från universitetets sida har du rätt till ett nytt prov-

tillfälle snarast möjligt, dock senast inom en vecka.

Om du upptäcker att regler inte följs:

• Om det uppstår ett problem under en pågående kurs ska du i första hand tala med berörd lärare. Varje kurs har en kursansvarig lärare som har till uppgift att lösa de problem som rör kursens struktur, exempelvis kursplan eller litteraturlista.

handledare/examinator har du rätt att få byte

r: länkna: a g i t e Vik amling .se/

• När du skriver uppsats/examensarbete (motsv.

16

prov inom högst tre veckor efter provtillfället.

• Betyg kan inte överklagas, dvs. prövas av

ls mu Rege tudent.u s . n w e ww ling lsam rege kare: beva ntus g in dn de Utbil www.stu -hjalp/ // od http: e/sida/st 0 s . e a t e e h r m attig r a din

• Om du i kontakt med lärare och kursansvarig inte finner en lösning på problemet kan du vända dig till ansvarig studierektor vid den institution som ger kursen. • Du kan också alltid vända dig till den utbildningsbevakare som företräder dig hos studentkårerna när du ska ta kontakt med din lärare eller institution.


Även om studentlivet är underbart på alla sätt och vis så går nog de flesta studenter ändå omkring med en vis oro i magen. En oro över hur framtiden ska gestalta sig. Att man inte ska får jobb om man inte har kontakter, vart ska man jobba och vad gör man egentligen på dagarna i det framtida jobbet? Räkmacka är ett sätt att kunna komma runt problemet.

Den första Räkmackan arrangerades i februari 2011 och sen dess har mer än 900 studenter och över 75 företag och organisationer fått chansen att lära känna varandra närmare. Varje Räkmacka riktar in sig mot olika studentgrupper och branscher. Detta för att du som student ska få träffa företag och organisationer som kan vara intressanta för just dig.

prata närmare med personerna från näringslivet samt äta en god lunchbuffé som avslutning. Räkmacka är ett samarbete mellan Umeå universitet och Umeå kommun tillsammans med de tre studentkårerna, Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå Medicinska Studentkår.

Umeåregionen är en av Europas och Sveriges snabbast växande plaster och har en stor och bred arbetsmarknad. Räkmacka är ett projekt där Umeås studenter och det regionala näringslivet får en chans att träffas för att lära sig mer om varandra och utbyta kontakter.

En Räkmacka håller på mellan 10-13 en vardag precis efter en tentaperiod. Vi bjuder in intressanta personer från näringslivet i Umeåregionen som kommer och pratar om sin bakgrund och vilka de är, men framförallt så berättar de vad de gör på dagarna. Och för dig som student så är det bara att komma och lyssna, mingla under avslappnande former,

Vill du ha en räkmacka för dig och dina studiekamrater?

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Prata då med Anders Berglund som är Umeå studentkårs kontaktperson. Han har telefon 070-686 90 11. Källa: rakmacka.se

17


MOTTAGNING! STARTEN PÅ ETT ROLIGT STUDENTLIV.

18


Nu är det din tur att kliva innanför universitetets dörrar, men först är det dags att lära känna dina studiekompisar och att ha galet roligt genom den traditionsenliga mottagningen.

Mia Gisslén är ordförande för pedagogernas kårsektion och har varit med under många mottagningar, även som general dvs. den som leder mottagningen. – Jag anser att mottagningen betyder enormt mycket, speciellt när det kommer till det sociala livet genom ens studietid. Genom min mottagning har jag lärt känna vänner för livet, har skrattat tills magen gjort ont, träffat olika människor med olika erfarenheter och jag har och känner nu en samhörighet med de andra lärarstudenterna, berättar Mia. Vad händer under mottagningen? – Det anordnas olika temafester, temakvällar och allt du kan tänka dig! Den enda skillnaden mellan vilken förening man hamnar i, handlar om kanske hur länge mottagningen är och storleken bland de nya studenterna, det brukar handla om främst fem veckor, men inte varje dag utan kanske någon veckodag och främst helgdagar. Är det något att vara orolig inför? – Nej, vi jobbar stenhårt på att gå ut till generaler och faddrar att i UmPe accepterar vi inte kränkning, hets eller att man tvingar en ny student till att göra saker personen inte vill göra.

Har du någon rolig anekdot? – När jag träffade mitt lag, Jullaget, så hade jag så fruktansvärt mycket fördomar om de i laget på en gång. Jag tänkte att en av dem var en dryg stockholmare och en annan var hemskt svartmålad runt ögonen och tråkig och en annan hade en Playboylogga på sin väska, vilket bara är knäppt. Idag så bor jag med två av dem och alla tre är mina bästa vänner.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Nam n: M ia Gi sslén Ålde r: 25           Stud erar: Förs Kårs kollä ektio rare n: Um Pe

19


AKUTRUMSFÖRMEDLINGEN

AKUT BEHOV AV STUDENTBOENDEN

E-postadress för bostadssökande: villharum@akutrum.nu Telefon: 090-786 90 32 webb: www.akutrum.nu

Varje termin får några tusen personer det glädjande beskedet från antagning.se att de har kommit in på Umeå universitet. Nu startar en hektisk tid med att ordna allting inför flytt till Umeå. Mitt i alla flyttlådor inser du att du måste ha en bostad. Umeå studentkår har fått förtroende av Umeå kommun att driva Akutrumsförmedlingen. Förmedlingen är en sista utväg när du inser att du inte kan få tag i ett boende innan terminstart. Privatpersoner, vandrarhem, hotell och bostadsföretag kan erbjuda akutrum från några dagar upp till en hel termin via akutrumsförmedlingen. Via akutrum.nu kan du som bostadslös förstaårs-student ansöka. Du fyller i ett formulär om din nuvarande situation, sedan tar akutrumsförmedlingen vid och matchar bostadssökande med akutrum. Molly Hoffrén sköter handläggningen av både hyresvärdar och bostadssökande. Hon hoppas på att många hyresvärdar ska höra av sig så att situationen för de bostadssökande studenterna löses. Molly arbetar tillsammans med ytterligare två handläggare i Umeå studentkårens lokaler, där får du hjälp. 20


NY I KORRIDOREN - 5 TIPS TILL DIG SOM FLYTTAT HEMIFRÅN Flyttlasset har gått hemifrån och du tar ett kliv in i ditt alldeles egna boende. Du ska börja ett nytt liv, med studier, nya vänner ... och CSN. Det gäller att ha en ekonomisk balans i ditt studieliv och hålla koll på allt som rör ditt boende.

Göran Nyström är en av kvartersvärdarna för Ålidhem och han möter ständigt studenter i det gemytliga studentområdet som har både studentlägenheter och korridorer. ”Det är ett lite småbusigt område, men det hör studentlivet till, men så har studenterna också lite högre krav på sitt boende, det är bra”. Det är viktigt att ha ett roligt studentliv och att du trivs i ditt hem, men det är också mycket du måste tänka på. ”Följ den information som du får vid inflyttning, som att hålla efter städning t.ex. Du kan alltid kontakta din kvartersvärd vid frågor eller felanmälningar, vi är tillgängliga i stort sett hela dagen.”

5 snabba tips! - Ha koll Notera inkomster och utgifter varje månad så får du en bra överblick. Glöm inte att ha en buffert till oförutsedda händelser. - Skippa nudlarna Var prismedveten när du handlar och titta på kilopriset, då ser du t. ex att nudlar är dyrare än

ett paket pasta; tänk alltså även på näringsinnehåll. - Utnyttja rabatter och erbjudanden Många butiker och hemsidor erbjuder dig som student att spara många kronor. Skaffa medlemskort där du handlar ofta. Har du kollat om du är berättigad till bostadsbidrag?

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

- Inred hemmet med kreativitet Du kan piffa upp de flesta begagnade möbler. Dyr inredning är ingenting som kommer i första hand. Ta vara på varje kvadratmeter och tänk funktionellt och trivsamt. - Var rädd om lägenheten Normalt slitage är okej, men skador på tak, väggar, golv och utrustning kan du få stå för själv. Anmäl direkt till din kvartersvärd om något händer.

21


VISST HAR DU SKAFFAT DEN LIVSVIKTIGA HEMFÖRSÄKRINGEN? Branden på Geografigränd började med en kastrullbrand som senare totalförstörde över 70 lägenheter. De som inte hade någon hemförsäkring stod helt utan ersättning för det som hade förlorats.

Nu är det dags för studenterna att flytta in i sina nya studenthem. Kom ihåg att skaffa en hemförsäkring som skyddar dig, dina saker och ditt hem. Annars kan du stå utan ersättning om olyckan skulle vara framme, det är branden på Geografigränd julen 2008 ett exempel på.

Det började som en liten kastrullbrand som släcktes, men det fortsatte pyra någonstans på vinden och mitt i natten sågs eldslågor slå upp från taket. ”– Alla hyresgäster hade evakuerats när jag kom till platsen, då insåg jag vidden av branden”, berättar Bostadens kundservicechef Mikael Lundgren. Vad hände med de studenter som var utan hemförsäkring? – De fick ingen ersättning för det förlorade bohaget. Försäkringsbo22

lagen och Bostaden hjälptes åt att tömma deras lägenheter, berättar Rakel Sandström, skadechef på Länsförsäkringar Västerbotten och kollegan Annica Konradsson fortsätter: – Vad många studenter inte tänker på, är att de inte längre omfattas av föräldrarnas försäkring när de flyttar hemifrån, så skaffa en hemförsäkring så fort du flyttat hemifrån även om du fortfarande är folkbokförd hos föräldrarna. – Varför en del studenter väljer att inte skaffa hemförsäkring kan bero på att det är en extra kostnad, men studentförsäkringen är förmånlig och kostar knappt 50 kronor per månad. Det är viktigt att tänka på att man behöver en hemförsäkring inte bara för egen egendom utan också för att man kan orsaka en skada och bli ersättningsskyldig.

– Det försökte vi informera om i samband med branden, menar Rakel.

Titta hit! Genom Bostaden får du 15 % rabatt hos Länsförsäkringar. Läs mer på: www.bostaden.umea.se Förutom egendomsskyddet så omfattar försäkringen också: överfall, rättsskydd, ansvarsskydd, reseskydd, allrisk- samt olycksfallsförsäkring. Läs mer på www.LFvasterbotten.se Studentförsäkringen kan man dela på om man bor tillsammans med någon, max två personer. Dock gäller olycksfallsförsäkringen bara en person, så den andra personen får lägga till ca 150 kroner per år.


Returbutiken återvinner och säljer för hållbar utveckling

Möbler, husgeråd, bärbara datorer, cyklar, hemelektronik, STUDEN % böcker m.m. TR

20 ABATT *

*) Vid uppvisande av giltigt studentkort.

Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Öppet vardagar, måndag–fredag 10–18 Tegelbruksvägen 7, Gimonäs | 090-16 49 12

www.returbutiken.com

Intresserad av gröna näringarna? I vårt Kalendarium för Norr- och Västerbotten hittar du seminariedagar, kurser och studieresor från många olika aktörer och inom en mängd olika områden. Vi riktar oss till både företag och privatpersoner. Allmänt lantbruks- och landsbygdsföretagande Trädgård Mjölk och nötkött - Får – Vallhund – Häst – Växtodling Örtodling – Biodling – Turism – Entreprenadverksamhet Småskalig livsmedelsförädling

Välkommen in – utvägarna är många!

Utbildningssamordning för gröna näringarna

www.gronanavet.se

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

23


LÅNA BÖCKER ELLER KÖP BILLIGT En del böcker du kommer behöva till dina studier kommer kosta en hel del. En del böcker kan kosta uppemot 1000 kr. Om du vill spara pengar på bokköp finns andra alternativ än att köpa nya. Om du har några vänner som har pluggat liknande program kan du höra med dem ifall du kan låna boken. En del hemsidor säljer böckerna begagnade till ett rimligt pris. Finns boken på biblioteket kanske? Låna den i god tid, innan någon annan gör det.

24


GOD HÄLSA UNDERLÄTTAR DINA STUDIER Hälsan är extra viktig som student och att må bra under studietiden är en god grund för att orka med studierna. Studenter vid Umeå universitet kan få stöd hos Studenthälsan i frågor som rör allt från stress och sömn till alkoholvanor och samtalsstöd. FORTSÄTTNING PÅ SIDA 26

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

25


Aurora - det ljusa och lugna rummet Välkommen till Aurora, studenternas ljusa och lugna rum. Här får du möjlighet till en stunds återhämtning och vila. Du behöver inte anmäla dig eller boka tid för att besöka Aurora som finns i Studenthälsans lokaler.

– Vi vill underlätta för studenterna att klara av studierna. Vi arbetar förebyggande och hälsofrämjande. Behöver du t. ex. stillhet så har vi det ljusa och lugna rummet Aurora, ett slags dagsljusrum för möjlighet till återhämtning och vila – perfekt under höst- och vintermörkret, berättar Anita Karlsson på Studenthälsan. Struktur i vardagen tillsammans med en sund livsstil och ett gott självomhändertagande är viktigt för din hälsa. Ät regelbundet, motionera och ha goda sovvanor, men se till att lyssna på kroppens signaler. Många studenter känner sig ohälsosamt stressade i perioder och återhämtning är viktigt. – Det är inte konstigt att du blir stressad som student. Det är nya intryck, inlämningsuppgifter, tentor och kanske krav om att allt ska gå på räls hela tiden. För många är det även en helt ny stad att utforska. När det blir ”för mycket” kan det visa sig som ned26

stämdhet, spänningsvärk, irritation och sömnbesvär.

Så här kan du göra för att få bra förutsättningar för studierna: . Planera dina studier . Se över din livsstil och dina basbehov . Tänk förebyggande och lyssna på kroppen! Hos Studenthälsan finner du även kuratorer, sjukgymnaster, folkhälsovetare och sjuksköterskor för samtal, rådgivning, livsstilsprofil, HIV- och klamydiatest, alkoholvanetest och tobaksavvänjning. Du kan även ringa och boka en tid eller komma på drop-in. Kolla även in kalendariet för föreläsningar och grupper samt mer information på www.student.umu.se/studenthalsan. Tjänsterna är kostnadsfria.


Välkommen till Ålidhems hälsocentral!

Studenthälsan Hos Studenthälsan får du stöd i frågor som rör din fysiska, psykiska och psykosociala hälsa. Det kan till exempel handla om livsstilsfrågor som stress, sömnvanor och relationer. Studenthälsan finns för studenter vid Umeå universitet, oavsett studieort. Vi har tystnadsplikt och våra tjänster är gratis.

Hos oss finns allt samlat. Här finns barnmorskor med preventivmedelsrådgivning och mödravård, provtagning, läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kurator, psykologer och barnavårdscentral. Ska du ut och resa? Hos oss kan du, efter tidsbeställning, få resevaccination och olika intyg. 090-785 44 58 www.vll.se/alidhemshc

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Vi erbjuder bland annat: • hälsorådgivning via telefon och drop in • samtal • grupper, workshops och föreläsningar • stöd för att våga tala • klamydia- och hiv-test • alkoholvanetest • livsstilsprofil • tobaksavvänjning • Aurora, det ljusa och lugna rummet Mer om vårt utbud samt våra telefon- och drop in-tider: www.student.umu.se/studenthalsan

27


FIXA SCHYSSTA MATLÅDOR

FOTO: SXC

Det första man bör göra som ny student är att skaffa sig ett gäng matlådor. Även om lunchmaten är relativt billig så är matlådor det enklaste och billigaste sättet att blidka magen. En typ av låda är en sk. lock & lock låda som är lite dyr i inköp men håller i många år. Burken finns oftast i matbutiken eller i välsorterade detaljhandelsaffärer. Du kan t.o.m. förvara soppor i dem eftersom låssystemet ser till att innehållet inte sipprar ut. Fördelarna med att själv laga mat är flera: - Genom att själv laga maten kan du lättare undvika tillsatser och transfetter mm. - Du sparar pengar. - Du kan laga nyttig mat i lagom stora portioner och därmed äta hälsosammare. Nackdelen med att laga mat själv är att det ibland tar tid. För att kringgå detta kan du laga mycket mat vid ett tillfälle och bunkra upp med schyssta matlådor.

28

Tips:

Om du bor i korri dor så kan ni till sammans ordna storkok, det blir roligare och lättar e - speciellt om man inte är så hä ndig i köket.

Hur är ett bra re

cept för matlåda • Maten ska gå bra ? att stoppa ner i ma tlåda. • Det ska gå bra att värma matlåda n i mikrovågsugn, alt ernativ äta kallt. • Maten ska smak a nästan lika bra som när den var nylagad.

Tips när man vä

rmer mat i mikro Ofta när man värm er mat blir det va rmt i kanterna oc kallt i mitten, elle h r också kan det va ra vissa grönsaker som nä stan kokar och så är köttet ljummet. För att undvika de tta är det bra att ha en bra matlåda med tätslutande lock som går att öppna lite. Värm maten ca 2 min på full effekt och låt sedan stå ett par minuter alternativ öppna och rör om (så att värmen sprids och fördelar sig jäm nare) och kör sedan 1 minut till på full effekt. Se förslag till rec ept på följande sid a. Alla recept komm er från: recepten .se


Gott och enkelt recept på klassikern Biff à la Lindström Tid: 30 minuter • 4 portioner Denna rätt är lämplig för matlådor. Ingredienser: • 4 msk ströbröd • 1 msk potatismjöl • 1.5 dl vatten • ca 1.5 dl hackade inlagda rödbetor • 2 msk finhackad röd lök (stek resten av löken som tillbehör) • 2 msk hackad smörgåsgurka eller 2 msk gurkmix eller bostongurka • ev. 1 msk kapris • 1 tsk salt • 1 krm svartpeppar • 400 g nötfärs • 1 st ägg • smör att steka i

Tillbehör: - hackade inlagda rödbetor - stekt röd lök - 200 g sockerärtor eller gröna bönor - persilja - potatismos

Laktosfritt Gör så här: Häll ströbröd, potatismjöl och vatten i en bunke och rör om. Låt stå ca 10 minuter så att det sväller. Under tiden det sväller kan man passa på att hacka lök, rödbetor och smörgåsgurka i små bitar. Rör ner salt och svartpeppar och blanda därefter ihop med köttfärsen. Blanda sist ner ägg, hackad lök, hackade rödbetor, hackad smörgåsgurka och kapris. Forma smeten till ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek ca 3-4 minuter på varje sida på medelhög värme. Var försiktig när du vänder biffarna för de ramlar ganska lätt isär. När biffarna är färdiga stek lök och ev. haricot verts eller sockerärtor ett par minuter. Servera tillsammans med potatismos och tillbehör.

FLER RECEPT HITTAR DU PÅ SIDAN 36

2013 Nr 1 • studentumea

Mongolisk Gryta Jättegod gryta för den som gillar bambuskott och lite asiatisk smak. Receptet är inspirerat av en varmrätt jag åt på en Mongolisk restaurang. Enkelt recept med mycket god smak från bland annat ingefära, där fläskköttet blir väldigt mört och fint och verkligen kommer till sin rätt!

Tid: 40 min + marinering minst 2 timmar • 6-8 portioner Denna rätt är lämplig för matlådor. Ingredienser:

Marinad: • 0.5 dl matolja • 0.5 dl soja • 2 tsk ingefära • 2 krm grovmalen svartpeppar • 2 tsk salt Köttgryta: • 1 kg benfri karré eller annat benfritt fläskkött • 3 st gula lökar • ca 300 g champinjoner • 2 st buljongtärning grönsaks, kött eller svamp • 3 dl vatten • 4 dl mjölk • 1.5 msk vetemjöl • 2 st à ca 225 g, avrunnen vikt 140 g konservburk bambuskott • ev. soja • salt • malen ingefära Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk eller vatten istället för vanlig mjölk. Glutenfritt - Ta arrowrot istället för vetemjöl. Utrustning du behöver: En stor gryta, gärna 5 liter. stekpanna

Gör så här:

Marinad: 1. Blanda matolja, soja, ingefära, svartpeppar och salt i en bunke. 2. Skär köttet i mindre bitar eller strimlor. 3. Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp 2-4 timmar. Köttgryta: 4. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. 5. Stek köttet i omgångar. Stek ca 2 min och vänd sedan runt det med en stekspade och stek ca 2 minuter till. 6. Lägg över köttet i en stor gryta. (Köttet behöver inte vara genomstekt, det blir det när grytan kokar senare.) När du stekt allt kött och om det är någon marinad kvar, häll i den i grytan. 7. Hacka löken och skär champinjoner i skivor. 8. Stek löken och champinjonerna i smör eller olja i stekpannan på medelvärme så att löken blir mjuk och champinjonerna får lite färg. Ta det försiktigt så inget blir bränt. (Det går bra att steka löken för sig och champinjoner för sig eller allt samtidigt om det får plats. Det är bättre att det steks för lite än för mycket eftersom det ändå blir kokt i grytan senare.) 9. Lägg över stekt lök och champinjoner i grytan. 10. Smula över buljongtärning och häll på vatten och mjölk. 11. Låt koka upp och koka ca 5 minuter. 12. Gör en redning. Blanda ut vetemjölet med lite vatten eller mjölk och vispa ner den. Man kan också vispa ner lite idealmjöl för att få en lite tjockare konsistens på vätskan i grytan. 13. Tillsätt bambuskotten. Rör om och smaka av med soja, salt och ingefära.

29


Av alla de ord vi norrlänning ar använder skulle jag hävda att he är det allra bästa. Det är så pass bra, så pass användbart, att det uta n tvekan skulle platsa i finrummen som ett rikssvenskt ord. Vad betyder he? Är du hyggligt beka nt med engelskan vet du att engelsmä nnen har ett himla finurligt litet ord i sitt register som heter put. Put brukar översättas till sätta , ställa, lägga på svenska. Det kan betyda något av dem beroende på situationen och vi har inge n svensk motsvarighet, inget ord som uppvisar sam ma flexibilitet. Det gör det lite lurig t för oss att välja svenskt ord om vi översätter från enge lskans put, men desto lättare att välja när vi använder engelska. Ska jag sätta, ställa eller lägg a saken? Spelar ingen roll – jag skriv er eller säger helt enkelt put! Som norrlänning har jag dock inte riktigt den här problematiken i tal. I Norrland har vi nämligen en exakt motsvarighet till p ut: ordet he. He är kort sagt ett fantastiskt ord. Det är put, fast på svenska. Att he någo t innebär att man sätter, ställer eller lägger något, och exakt vilket spelar inte så stor roll. Det blir en sorts ospecificerad placering eller förflyttn ing av ett objekt. ”He boken på bord et” blir exempelvis en uppmaning till att lägga eller på annat sätt få boken att befinna sig på bordet. Oavsett om man kastar dit boken eller beordrar hunden att bära dit den har man hett boken på bordet. Faktum är att he till och med är bred are än put, då det även kan betyda flytta, enligt min erfarenhet. När jag kommer i hejdund rande fart i skidspåret och märker att framfarten blockeras av en sällsynt långsam motionär, skul le en naturlig (men kanske aningen fräck) uppmaning kunna vara ”he dig ur spåret!” En mor som tröttnat på att dottern sitter upp e halva natten framför Facebook skulle också bars kt kunna uppmana henne att he sig i säng. He är alltså mångsidigt och flexibelt. Böjningen ser i all sin enkelhet ut som följer: grundform är att he, sedan följer her , hedde, har/hade hett. Ordet fungerar även utmärkt i de mer luriga formerna presens part icip (heende) och perfekt particip (hed d), även om det är sällan heende skulle komma till användning eftersom ordet då syftar till exakt den stund när någon her någonting. Men oavsett: he är ett komplett ord som utan tvekan skulle kunna smälta in bland alla fina , ”riktiga”, svenska ord. Det är enke lt att uttala, enkelt att stava, enkelt att begripa. Så, ska he in i rikssvenskan? Det är

klart – det är ju bara att he in det!

Artikeln är skriven av Samuel Stenberg . Samuel är utexaminerad språkkon sult från Umeå universitet och han driver tillsa mmans med sin kollega Per Lundgre n företaget Uppfatta. Läs mer på uppfatta.com.

30


HÖR UPP STUDENTER, HÄR FINNS DET PENGAR ATT TJÄNA! Vill du tjäna en slant samtidigt som du studerar? Anton Aldentun tog chansen att jobba som studentsäljare både under studietiden och under sommarlovet. Han berättar att de extra tusenlapparna som han får in varje månad gör stor skillnad, samtidigt som han får erfarenheter både i arbetslivet och i det vardagliga livet, särskilt viktigt när flyttlasset går hemifrån.

kändes ärligt och det var en produkt som jag kan sälja utan att jag ”lurar på någon ett erbjudande”. Jag har sålt elmixen till hela min släkt, just för att jag vet att de inte kan få ett bättre elavtal, berättar Anton och fortsätter:

Anton kommer ursprungligen från Kalmar, men det var på en skidresa till Åre som han kom i kontakt med Nils-Gunnar From på Storuman Energi. De började prata om dagens el och hur den sträcker sig in i framtiden, om produkten ”Elmixen” och om att Storuman Energi erbjuder studenter att förmedla just Elmixen.

– Bli studentsäljare! Här finns det pengar att hämta! Jag blev insatt i branschen och jobbade parallellt med studierna. Det har varit mer intressant än vad jag först trodde och jag har fått nyttiga erfarenheter. Att det är äkta och att jag kan stå för det jag förmedlar gör jobbet extra värt, menar Anton.

– Jag nappade direkt på frågan om att vara studentsäljare. Och det främsta var att jag tyckte att det

– Elmixen är det enda av sitt slag i Sverige och ett modernt och framåtsträvande elavtal där du kan blanda rörligt och fast pris i en mix som du själv bestämmer.

Gå in på www.storumanenergi.se och anmäl dig som studentsäljare via fliken på högerspalten.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Håll även ögonen öppna, för snart kommer en film läggas ut på hemsidan där Anton berättar hur det är att jobba som studentsäljare.

31


VÄLKOMMEN TILL UMEÅ OCH TILL EN AV DE BÄSTA TIDERNA I DITT LIV!

Studietiden är en tid fylld med galna upptåg, nya vänner, gråt, och skratt. Den är med andra ord alldeles, alldeles underbar. Kanske är det även en ny stad att utforska tillsammans med nyfunna vänner - så på med skorna och lär dig känna Umeå! På kommande sidorna har vi samlat det mesta från (A-Ö) som hör Umeå till, allt från festival till yttre rymden.

32


Aurora Borealis

IKSU

Norrsken är billig underhållning för oss här uppe i norr. Vid stjärnklara vinternätter syns norrsken i små eller större mängder. De syns bäst utan stadsljus så ut på Nydalasjöns is.

Idrottsklubben Studenterna Umeå erbjuder en av norra Europas största motions- och friskvårdsanläggningar i form av IKSU sport. I den 21 000 kvm stora anläggningen hittar du det mesta i träningsväg. Förutom IKSU sport bedriver IKSU verksamhet på IKSU spa på Umedalen och IKSU plus vid Öbacka strand.

Bettnessand Bettnessand ligger 25 kilometer från Umeå. Bettnessands havsbad är känt för sin stora sandstrand och ett flertal beachvolleybollplaner. Bettnessand, lokalt känt som "bettnes", är en plats dit många ungdomar åker för att bada och sola.

Campus Umeå universitets vackra campus. Ta en tur till andra hus än där du är mest. Hitta fina konstverk och se det vardagliga livet som and i campusdammen. Vid varje höstmottagning av nya studenter arrangerar NTK Dammplasket, en vattenlek av och med teknologer.

Dagsljus Upplev dagsljus på natten. Tack vare Umeås läge på jordklotet har vi dagsljus nästan hela midsommarnatten.

Eljusspår Upp till 10 km finns vid Stadsliden, området kallas i folkmun Gammliaskogen. 2014 kommer spåret återigen användas som SM-spår i längdskidor.

Flyttblock Botsmarks flyttblock är skyddat som ett naturminne från istiden och sägs vara det största i världen. Det väger uppskattningsvis 25 000 ton, är 15 meter högt och 35 meter långt.

Grön eld En 9 meter hög grön glasskulptur utförd av Vicke Lindstrand. Grön eld är ett av Umeås mest kända konstverk och var när den uppfördes 1970 världens största glasskulptur. Konstverket står på Järnvägstorget, framför Umeå centralstation.

Hamptjärnsstugan En mysiga stuga i skogen nordväst om regements-/ I20-området på en bergknalle, nära byn Tjälamark. Här finns Umeås kanske populäraste och häftigaste pulka-/kälkbacke.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Julmarknad på Gammlia En av Umeås verkliga jultraditioner! Årets stämningsfulla marknad på Västerbottens museum bjuder på folkvimmel, julsång, hästskjuts, glögg och servering av kaffeost över öppna elden i samiska vistet.

Kårhuset Umeå studentkår driver Kårhuset i Universumhuset. Vi serverar lunch varje vardag och arrangerar olika studentaktiviteter. Läs mer på Kårhusets webbplats kårhuset.nu.

Lögdeälvsleden Lögdeälvsleden är en vandringsled på 85 km som sträcker sig mellan Nordmaling och Bjurholm. Naturen kring  Lögdeälvens dalgång erbjuder fina miljöer för fågel- och växtintresserade. Här finns ett av Norrlands främsta laxvatten och det är stor chans att få se bäver och till och med utter. Älven är känd för sina ravinlandskap, meanderbågar och olika former av terrasser. Efter leden finns det övernattningsstugor, vindskydd, hängbroar, terrängtrappor, spångade avsnitt och iordningställda rastplatser.

33


Quorn Vegetarianskt alternativ till kött. Bjud ut en vän på picknic vid kärleksudden.

Ratan Ratan rymmer spännande minnen från tider av handel, krig och sjöfart. År 2009 firades 200 år av fred med kungligt besök i byn. I byn finns restaurang, utställning och hantverksbod.

Megazone Ett kul ställe nere på stan som kan erbjuda laserdome, phaserdome, biljard, flipper och paintball. De hyr även ut Segways.

Nydalasjön En sjö som ligger nära Ålidhem och Nydalahöjd. Under sommaren är Umelagun – med utomhusäventyrsbad, natursjöbad, bastuflottar och caféer - öppet. Under vintern är längdskidåkning och pimpelfiske populärt, och sjön plogas ibland så att skridskoåkare kan göra långfärder.

Opera Norrlandsoperan är ett scenkonsthus med en symfoniorkester och avdelningar för opera, dans, musik och konst samt verkstäder och ateljéer. I verksamheten ingår också scenkonstfestivalen MADE och Umeå Jazzfestival. Flera av Norrlandsoperans produktioner turnerar i och utanför Västerbotten.

Skotersafari Bor man i Norrland så är skoteråkning ett kul och enkelt sätt att ta sig ut i naturen på vintern. Om man inte har tagit skoterkörkort kan man alltid testa skotersafari. Med översyn av en utbildad ledare kan man ge sig ut på skoter och uppleva naturen.

Teater Gå med i Umeå teaterförening. I föreningens utbud hittar du allt från Klungan, och lättsam nycirkus till hjärtslitande dramer. Teaterföreningen ger ut tidningen Rajden.

Umedalens skulpturpark Umedalen Skulptur är en av Europas mest framstående skulpturparker och ligger i stadsdelen Umedalen. Umedalen byggdes på 1930-talet som ett sjukhusområde för mentalsjuka. På Umedalen finns även IKSU spa.

Popfestival Umeå Open är en given festival som arrangeras på våren. Festivalen har funnits sedan 1998.

34

Vindelälven Vindelälven är en av få outbyggda älvar i Sverige och den har en tydlig karaktär av jordbruksälv. Den blev tidigt en centralnerv för inlandsjordbruket tack vare


att det fanns bra marker för strandslätter längs nästan hela dess lopp. Kring Vindeln finns det företag som erbjuder hundspann, bastu och badtunneaktiviteter

Wasaline Gör en tvådagars och åk till Finland. Wasaline har nattkryssningar där man åker till Wasa på kvällen, och bor på båten och åker hem på morgonen därpå. Visste du att de flesta uteställen i Wasa har öppet till fyra?

grillning.

Zoo Hyr en bil och ta med några kompisar för en trevlig dag bland lodjur och älgar på Lycksele djurpark. Lycksele ligger 130 km inåt landet.

Ålidhem

X På gamla skattkartor är skatten oftast utmärkt med ett X. Nu för tiden markeras skatters placering med koordinater. I spelet Geocaching använder du dig av gps och lite hjärnkapacitet för att vinna ära och framgång. Läs mer på geocaching.com. I Umeå med omnejd finns en mängd olika gömmor med olika svårighetsgrad.

Yttre Rymdens Nation Studentföreningen Yttre Rymdens Nation är en förening för studenter och personal vid Umeå Universitet och SLU med en passion för science-fiction, fantasy och liknande genrer. Varannan söndag kl. 18 visar föreningen film i Dramastudion i Humanisthuset. Mestadels är det sci-fi filmer, men även en del skräck- och kultfilmer visas. YRN har också ett videotek med filmer som medlemmar får låna gratis. Föreningen bedriver även UFO-spotting, dvs. korv-

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Stadsdelen Åldihem byggdes av Umeå studentkårs stiftelse Stiftelsen Umeå studentbostäder mellan åren 1966 och 1973 och många av universitetets studenter bor här. Under 80-talet övergick stiftelsen till kommunen. Alla gränder och vägar är namngivna efter ett studietema som betonar stadsdelens studentikosa karaktär. De gränder som ligger närmast universitet är studentbostäder i form av studentrum i korridorer men även studentlägenheter.

Älgens hus Älgens hus ligger ca 60 km från Umeå, vackert beläget i en by väster om Bjurholm. Se och upplev älgen, skogens konung på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt.

Öar En ögrupp utanför Umeå är Norrbyskär. Här byggdes en gång Europas största ångsåg. På mindre än 10 år byggdes ett komplett sågverkssamhälle med bl.a. kyrka, skola, affär och bostäder. Nu finns det ett museum i sågverkets gamla lokaler.

35


Lasagne med krämig ostsås Ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra lasagne men så blir det gott också!

Tid: 1 timme • 4-6 portioner Denna rätt är lämplig för matlådor. Ingredienser: • 9 st lasagneplattor Köttfärssås: • 1-2 st gula lökar • 1 msk smör eller olja att steka i • 400-500 g nötfärs • 400 g krossade tomater • 2 msk tomatpuré • 1 st köttbuljongtärning • eller 1 st grönsaksbuljongtärning • 1 tsk basilika • 1 tsk salt • 1 krm svartpeppar • ev. chili explosion • eller  ca 0.5 tsk chilipeppar

Ostsås: • 4 msk vetemjöl • 7 dl mjölk • ca 2 dl (ca 70 g) riven ost • ca 0.5-1 tsk salt

Ovanpå: • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost

Utrustning du behöver: • 1 ugnsform ca 20x25 cm

Gör så här: Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen på bilden är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa helt perfekt. 1. Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs.

Blomkålsmos Tid: 20 minuter • 4 portioner

Ingredienser: • ca 1 kg blomkål • 1 dl vispgrädde • 1 dl mjölk • 50 g smör • 1 tsk salt • 1 krm malen vitpeppar Glutenfritt Vegetariskt

Utrustning du behöver: • mixer

Gör så här: 1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

36

2. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver. 3. Låt puttra, gärna under lock på svag värme ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av med salt och peppar.

Ostsåsen: 4. Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl. 5. Vispa till det blir en degig smet och späd ev. med lite mera mjölk tills du fått en smidig smet utan mjölklumpar. 6. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. 7. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. 8. Tillsätt salt. Rör om och smaka. 9. Tillsätt den rivna osten. 10. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig. När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne. 11. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. 12. Lägg på 3 av plattorna. 13. Bred ut hälften av köttfärssåsen. 14. Lägg på tre plattor. 15. Bred ut resten av köttfärssåsen. 16. Lägg på de sista tre plattorna. 17. Häll på resten av ostsåsen 18. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Sänk värmen lite. 3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om. 4. Lägg i blomkålen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter. Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker

blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska, se bilderna. Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig. 5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.


En av Sveriges mest växande städer behöver dig.

Vi behöver vikarier till

Skola Förskola Vård och omsorg Läs mer och se andra lediga tjänster på: www.umea.se/jobb

Umeå kommun är den största arbetsgivaren i en av Sveriges mest växande städer. Som kommunanställd har du fokus på att skapa värde för medborgarna. Arbetet präglas av öppenhet, tillit och en strävan efter att förbättra kommunens service. Visionen är att vi ska vara 200 000 Umeåbor år 2050. Europas kulturhuvudstad 2014 präglas av ett dynamiskt näringsliv, två universitet, ett brett fritidsutbud och ett rikt kulturliv.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

37


Studentlivet i Umeå är DU!

Idag finns det ett rikt studentliv med aktiviteter varje dag för dem som vill. Problemet är att det inte finnns en samlingspunkt där du som student kan ta del av detta. Studentumeå.se vill vara och är lösningen där du som besökare skapar innehållet. På studentumea.se finner du: Evenemang: Här finner du evenemangen som ges runt om i Umeå. Studentföreningar, andra ideella föreningar och organisationer publicerar på ett enkelt sätt sina evengemang. Här kan du söka på kategori, fri text och hur populära eventen är. Guldkorn: Du kanske har en favoritplats i Umeå som du vill visa upp? Avdelningen Guldkorn visar användarbidrag som tipsar om besöksbara platser som är sevärda och intressanta. Det kan allt från schyssta restauranger till sköna promenadstråk du kan tipsa om. Här har du möjlighet att lägga upp dina guldkorn. Artiklar: Här finns det möjlighet för dig som besökare att läsa om vad som händer i studentlivet och i övriga Umeå. Studentumea.se söker nu skribenter som kan tillföra sajten liv och rörelse. Umeå bloggar: I bloggosfären skrivs det åtskilliga spaltmeter om livet i Umeå. Här försöker vi samla alla bloggar som rör Umeå på något sätt. Har du en blogg som du vill sprida ännu mer? Lägg till din blogg på studentumea.se Djungeltrumman: Här finner du det senaste snacket om Umeå. Vi skannar Facebook, Twitter och Youtube. Finns du med?

Skribenter sökes!

Är du intresserad av att skriva? Sajten behöver frilansskribenter som kan tillföra sajten liv och innehåll. Arbetet görs mot ersättning med andra intresserade skribenter. Va med och ha kul! Maila web@studentumea.se. Ingen erfarenhet behövs, man lär så länge man lever!

38


2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

39


KORSORD

- Ledtr책dar till korsordet hittar du p책 sidan intill!

2 3

1 5 6 7

8 10 11 14 15 19 20

21

22 23

36 37

42 44 49 53 54 40

28 32 33

43

9 12 16

24 25

27 38 39

45 46

29

17 18

30 31

40

55

13

26

34

35

41 47

50 51

4

52 56

48


1. Utvecklas i riktning mot 2. Bytt 3. Infinitivmärke 4. Engelskt förhållande 5. Önskar ogjort 6. Är majoriteten de 7. Senare idag 8. Insektsgift 9. Chai och oolong 10. Slumområde 11. Inte vår 12. Har inte varit förälskad länge 13. Bitverktygs 14. Geléartad havsvarelse 15. Utslagsplats

16. Tusendels kilo 17. Festlighet 18. Ilskna 19. Göteborgsstudent 20. Håglösa 21. Dagöbo 22. Utse 23. Kan man komma till 24. Praktfullt rum 25. Lång huvudpelare 26. Plytet 27. Tror 28. Al i USA 29. Kväve 30. Småsten 31. Sädesväxt

32. Teamsammanhållning 33. Mentaliteter 34. Kan man få för gammal ost 35. Utan socker 36. Finns ingen rök utan 37. Hund 38. Av i Amerika 39. Härds 40. Slitstyrka 41. F.d. ABBA-medlems orkester 42. Krafts 43. Klockskepnadens 44. Lana Del 45. Kan man ha absolut

46. Blad 47. Kan man eka 48. Tveksamt svar 49. Indianen 50. Mörkrött färgämne 51. Lasse Holm 52. Av oliv eller från underjorden 53. Blomma som rimmar på pappas syster 54. Behållare 55. Draget 56. Mitt i staty

NORDMALINGSHUS AB Kommunägt - Allmännyttigt

Lediga lägenheter finns både i centrala Nordmaling och i byarna Telefon 0930-140 93 • Nordmaling • www.nordmaling.se

Upplev äventyrliga Vindeln! Ibland är äventyret närmare än du tror. I Vindeln finns aktiviteter som hundspann, forsränning, utförsåkning och turridning. Välkommen! Kontakta Umeåregionens Turistbyrå för mer info.

Umeåregionens turistbyrå Tel: 090- 16 16 16 www.visitumea.se www.vindeln.se

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

41


Umeå studentkår är en medlemsorganisation vars högsta beslutande organ är kårfullmäktige. Kårfullmäktige sätter agendan för kårens verksamhet det kommande året: vilka frågor vi ska driva, medlemsavgiften och andra principiellt viktiga frågor. I kårvalet kandiderar varje år flera partier med kandidater, studenter precis som du, som vill driva ett antal frågor det kommande året i kårfullmäktige. Som medlem i Umeå studentkår har du chansen att påverka vilka av partierna som det kommande året kommer utgöra fullmäktige. Ta därför chansen att rösta i kårvalet! Du hittar mer information på www.kårval.nu

Umeå student union is a membership organization where the supreme board is called kårfullmäktige. Kårfullmäktige decides the agenda for the student union the coming year: what questions should be in focus, how big should the membership fee be and other important matters In the Student union elections, parties with a a number of candidates run each year. They are all students like you, and have different platforms from which they run. As a member of Umeå student union you have the power to affect what parties will form the kårfullmäktige for the coming year. We hope you take this opportunity! You can read more about the elections on www.kårval.nu

42


Riksdag & Regering

Nationell nivå

Departement/Myndigheter

Internrevision

Universitetsstyrelsen

Planeringsenheten

Ledning (Rektor, V.rektor osv.)

Universitetsnivå

Humanistiska fakulteten, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Lärarhögskolan

Centrumbildningar Högskolor

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Ca: 25 institutioner

43


KÅRSEKTIONER VID UMEÅ STUDENTKÅR

BetSek (Beteendevetarsektionen): Vi företräder dig som studerar vid institutionerna för Psykologi, Sociologi och Pedagogik vilket omfattar ca: 2000 studenter varje år. Vi jobbar däremot inte bara med dina rättigheter utan fixar även sociala arrangemang såsom examensceremoni, EPP (efter-plugget-pub), mingelkvällar och mycket mer. Mottagningen av nya studenter sköts i sin tur av sektionens föreningar: Plum (Personalvetare), BIT (Beteendevetare med inriktning mot IT), Sofum (Sociologer), IVF (Idrottsvetare), Psykologiska (Psykologer) och KogVetum (Kognitionsvetare). Vad du än söker kommer du alltid finna en plats i Betsek och vi välkomnar dig till ett nytt år vid Umeå universitet!

HHUS (Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen): Vi företräder dig som studerar någon av ekonomutbildningarna vid Handelshögskolan vilket omfattar ca: 1500 studenter varje år. Utöver arbetet med dina rättigheter driver vi Umeås bästa studentpub E-puben, fixar företagskvällar, föreläsningar, näringslivsträffar samt är med och arrangerar Umeås största arbetsmarknadsdag Uniaden! Mottagningen av nya studenter sköter våra suveräna faddrar som ser till att du kommer in i studentlivet, träffar dina medstudenter tidigt och knyter viktiga kontakter för din studietid. HHUS är sina medlemmar och det är du som ekonomstuderande som formar vår förening, så välkommen till ett nytt år och HHUS! 44


SamSek (Samhällsvetarsektionen) Vi företräder dig som studerar vid institutionerna för Statsvetenskap, Statistik, Informatik, Geografi och ekonomisk historia, Socialt arbete, Restauranghögskolan och Kostvetenskap vilket omfattar ca: 2700 studenter varje år. SamSek samordnar framförallt verksamheten för dess föreningar och det är också föreningarna som styr sektionen. Mottagningen av nya studenter sköts av våra föreningar: Nordpol (Statsvetare), Samvetet (Samhällsvetare), Cibus (Kostvetare), Umsys (Systemvetare), Sosum (Socionomer), Geografiska föreningen (Kulturgeografer) och RHSF (Restaurangstudenter). I våra föreningar får du ett roligare studentliv och vi välkomnar dig härmed till SamSek!

JF (Juridiska Föreningen): JF är sektionen för dig som är en av de ca: 800 studerande vid Juridiska institutionen. JF har en omfattande verksamhet med sportaktiviteter, pubkvällar, föreläsningar, vår årligt återkommande snöbollsturnering Snow Wars och arbetsmarknadsdagen Juristens dag. Studenterna vid Juristprogrammet ordnar varje år mottagningen av de nya studenterna och vi ska göra allt för att du ska känna dig välkommen och vilja bli en del av JF. Vi är en starkt sektion med omfattande verksamhet men vi vill alltid bli större. Så välkommen till JF som aktiv!

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

45


HumSek (Humanistiska sektionen):

UmPe (UmePedagogerna):

Vi företräder dig som studerar vid den humanistiska fakulteten och du är en av 3000 studenter som valt att läsa humaniora. HumSek har de senaste åren växt kraftigt och har idag många föreningar som skapar roliga aktiviteter vid sidan av studierna. Vi har också ett nära samarbete med kulturföreningen Humlan som bland annat ordnar Sveriges bästa inomhusfestival Umeå Open! HumSek ordnar, genom sina föreningar WHB (Konststuderande), Ordern (Språkstuderande), Medium (Medie- och kommunikationsvetare samt journalister), Musum (Museologer), KEF (Kulturentreprenörer), HumSamPro (Humanistiskt Samhällsvetarprogram) samt Arken (Arkeologer), varje år mottagningen av nya studenter. Utöver detta fixar vi föreläsningar, sittningar och andra arrangemang under året för dig som medlem.

Studerar du vid Lärarhögskolan? Då är du också en av de över 2000 studenter som UmPe varje arbetar för. Vi jobbar för att din utbildning ska bli så bra som möjligt och att din studietid ska vara både innehållsrik och rolig. Vi ordnar dessutom sittningar, delar ut väskor och ordnar varje vår arbetsmarknadsdagen Pedagogernas dag!

Vi är sektionen som växer mer för varje år och vi hoppas du vill vara en del av att fortsätta utveckla HumSek!

46

Genom våra föreningar Tuff (Förskolelärare och grundskolans tidigare år), Hectos (Grundskolans senare år, gymnasiet samt studie- och yrkesvägledare) samt Smisk (Idrottslärare) ordnar vi varje år mottagningen där flera hundra nya studenter ska kastas in i studentlivet på bästa möjliga sätt. UmPe är din sektion och vi hoppas du engagerar dig för att skapa ännu mer aktiviteter detta år!


DIN TRÄNING I CENTRUM!

GYM, GRUPPTRÄNING & PERSONLIG SERVICE

VÄLKOMMEN WWW.USM.SE

mpus ger dig en ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater, litteratur,

mpus är en helt unik vid satsning på kultur istudenter vetenskaplig vecka produceras på campus. Alltid lunchtid och alltid förmiljö. studenter och personal. Gratis kultur för &Varje personal! Kultur på campus ger dig engratis nycampus. kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater, litteratur, s konserter, dans,ger teater osv, på vårat Alltid vid dans, lunchtid och de hittarKultur dulitteratur, ingen prenumerera på nyhetsbrevet! Kultur på annanstans, campus dig ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, litteratur, på campus ären en helt unik satsning på kultur iteater, vetenskaplig Varje vecka produceras Håll utkik våra affischer! film, mitt på campus. Alltid vid lunchtid och gratis förmiljö. studenter och personal. Kultur påmitt campus är enefter helt unik vid satsning på kultur iinte vetenskaplig Varjealltid vecka produceras r studenter och personal. Något liknande hittar du någon annanstans. film,osv osv på campus. Alltid lunchtid och alltid gratis förmiljö. studenter och personal.

och arrangeras dans, teaterprenumerera osv, på vårat campus. Alltid vidpå lunchtid och campus. Alltid vid lunchtid och och arrangeras konserter, litteratur, dans, teater osv, vårat Något liknandekonserter, hittar dulitteratur, ingendu annanstans, på nyhetsbrevet! Något liknande hittar ingen annanstans, prenumerera på nyhetsbrevet! alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstans. alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstans. campus ger dig en ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater, litteratur, campus är en helt unik vid satsning på kultur i vetenskaplig Varje vecka produceras Kultur på campus mitt på campus. Alltid lunchtid och alltid gratis förmiljö. studenter och personal. Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus geras dans, teaterprenumerera osv, på vårat campus. Alltid vid lunchtid och nandekonserter, hittar dulitteratur, ingen annanstans, på nyhetsbrevet!

Kultur på campus

Vi finns på facebook och Instagram! Sök oss på Umeasportomotion

Kultur på campus

s för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstans. Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

Kultur på campus

Ta chansen att skaffa dig en yrkesutbildning!

Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

Strömbäcks folkhögskola, Umeå, erbjuder plats på: Musikalakademien, 2 år Journalistutbildning, 2 år Teckenspråks- och dövblindtolkutbildning, 1-4 år Allmän linje, ger grundläggande behörighet och möjlighet att söka via kvotgruppen för folkhögskola

www.strombacksfolkhogskola.se

Returcentrum Det klimatsmarta valet

Vi finns i Vännäsby ca 2.5 mil från Umeå. På Returcentrum kan du fynda allt möjligt secondhand så som skridskor, möbler, porslin, böcker, kläder, cyklar, sparkstöttingar, fönster, element, utebord , blomlådor/farthinder etc. Vi erbjuder även hemkörning. Kontakta oss för mer info. Tel: 0935-395 13

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

47


DokSek (Doktorandsektionen): DokSek skapades för att samordna doktoranderna vid Umeå studentkår. Vårt främsta uppdrag ligger i att företräda dig som doktorand i din forskarutbildning men även ge dig intressanta föreläsningar, luncher och karriärträffar vid sidan av studierna. Huvuddelen av vår verksamhet ligger i våra doktorandföreningar DUV (Utbildningsvetenskap), SamDok (samhällsvetenskap) samt Humdok (Humaniora) som ordnar de flesta av sektionens aktiviteter. Så tveka inte att göra något mer av din forskarutbildning, engagera dig i DokSek!

SfCS (Studentföreningen Campus Skellefteå): För Skellefteåstudenterna finns SfCS. Vi företräder dig som student vid Campus Skellefteå men är också de som driver studentlivet framåt, håller igång vårt kårhus Traversen, fixar föreläsningar och mycket mer. För att ge dig en så värdefull tid som möjligt vid sidan av studierna, kan du engagera dig i något av våra utskott: Idrottssektionen (För idrottsintresserade), Replokalen (För musikintresserade), Sexmästeriet (För de som jobbar med Traversen), Smygfixarna (För evenemangssugna), Studentkultur (För overalltokiga), FUSk (För speltokiga) och KRETS (För elektronikintresserade). Vi har något för alla och välkomnar dig helhärtat till SfCS! 48


S.O.S (Sollefteå Organiserade Studenter): Läser du programmet för internationell kris- och konflikthantering? Då tillhör du S.O.S dina första två år på utbildningen! För att berika din studietid i Sollefteå finns vi: vi både företräder dig som student och välkomnar dig till utbildningen med den årliga mottagningen, filmkvällar, sittningar och mycket mer. Vår nya kårlokal är samlingspunkten för alla våra aktiviteter och vi behöver din hjälp att göra den så bra som möjligt. Så passa på att nyttja din studietid till max i Sollefteå och engagera dig i S.O.S!

Stung (Örnsköldsviks studentförening): För Ö-viksstudenterna finns Stung. Vi företräder dig som student vid Campus Örnsköldsvik men är också de som driver studentlivet framåt, håller igång Kårhuset, fixar föreläsningar och mycket mer. Det är genom Stung du blir en del av studentlivet i Örnsköldsvik. Året börjar med mottagningen där du välkomnas till campus. Därefter följer många sociala aktiviteter som oftast har sin utgångspunkt i vårt kårhus. Vi skapar varje år starka avtal med pubar, frisörer och andra i staden vilket ger dig ett riktigt mervärde med ditt medlemskap. Engagera dig därför i Stung!

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

49


''For me cinema is not a slice of life, but a piece of cake.'' - Alfred Hitchcock

CAMPUS ROYAL Campus Royal is a good proof that ''Good ideas and opportunities can come from anywhere.''

navia, wishing to spend some time in Sweden and explore the dream land. Preparations went smoothly and here she was two years ago, taking part in the orientation week. Jana says it was an intense week of fun and activities to mingle with other students.

It will be two years soon since the student film club, Campus Royal, has launched its first short film screenings at the Umeå University and since its members arranged Umeå International Short Film Festival for the very first time. Were screenings and festival preparation always a piece of cake for them?

”They say all good things come to an end, so did orientation week leaving me with day to day study routine.”

Jana Vasickova is a student of International Business Program and chairman of Campus Royal. For some reason she have always had a soft spot for Scandi50

After orientation day ended, Jana felt like something fun and interesting was missing. Than she glanced at an ad for starting a film club on the notice board. – The recruitment meeting was arranged by Umeå Student Union and ABF. With others interested in


movies and social event, the recruitment meeting took of for further meetings and planning that subsequently led into regular short films screenings called”lunchfilms.” At the screenings the spectators could view not only a broad variety of Swedish short films and enjoy fika*, but they could also engage in discussions and experience some social cinema atmosphere, says Jana. * Fika is a Swedish word that roughly means "to drink coffee/tea usually accompanied by something sweet to eat. One might be surprised about the fact that Umeå is, among many others, base for outstanding and internationally acclaimed filmmakers, producers and photographers. Some of them came to the lunchfilms for Q&A sessions. – Meeting with film producer Thom Palmen turned out to be crucial. At that moment the film club consisted of exchange students and free movers from Argentina, Czech Republic, Germany, Portugal, Romania and USA. A few months later Campus Royal, in cooperation with Thoma Palmen, arranged Umeå International Short Film Festival for the very first time. None of us from Campus Royal had previous experiences with such an event, yet the festival received positive feedback from the audience. The team has learnt from its mistakes and decided to establish Campus Royal as a non for profit organization as

well as continued screening short films at lunchfilms and carry out festival. ”Thus our sincere thanks goes to Umeå Student Union for their ultimate support and advices.” – We have screened 260 short films to this date, met wonderful people from the academic, university staff, municipality and local companies. We have learned from each other and had fun which made it possible to arrange two international short film festivals and multiple the lunch films screenings. There is an opportunity for everyone, so do not hesitate to find yours! Either with team of Campus Royal who is working on the 3rd annual Umeå International Short Film Festival, or by looking at the notice boards regularly. – You might ask ''Why?'' My answer would be simple: Because it's fun! To meet people from all the corners of the world and together arrange rewarding event for the wider community of students and Umeå inhabitants. Apply knowledges gained from lectures and see it work. It will enhance your knowledge by learning from others new experiences. Make things work, is a wonderful feeling. A kind of a piece of cake you would like to remember, says Jana.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

51


Välkommen till NTK, din studentkår! Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK, är kåren för dig som pluggar till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent. Som studentkår arbetar NTK för att studenternas utbildning och studietid ska överträffa allas förväntningar. NTK hjälper dig kring problem rörande utbildningsbevakning, studiesociala frågor och arbetsmarknadsfrågor. Har du till exempel problem med en lärare, CSN eller behöver ett akutlån, står vår dörr öppen för dig. Kåren bedriver övriga verksamheter, så som Kårhuset Origo, kårfiket Mitum, studenttidningen Vertex och arbetsmarknadsdagen Uniaden. Kåren bygger helt på ideellt engagemang, därför är du som medlem jätteviktig. Läs mer om Kårhuset Origo och Mitum här nedan för att ta reda på hur du kan få ett mer aktivt studentliv.

Den svartmålade byggnaden alldeles bredvid IKSU är ditt kära kårhus, Kårhuset Origo. Origo är en naturlig mötesplats för studenter på Campus. På vardagarna används kårhuset som studieplatser och det finns såklart trådlöst internet. Utöver detta har vi på tisdagar och fredagar EPP:er (efter-plugget-pubar), som är en pubkväll med god mat och skön stämning. Om du inte får nog av det så hålls nattklubbsverksamhet under fredags- och lördagskvällar. Du är varmt välkommen hit och självklart välkommen att börja arbeta här, oavsett om du vill stå i baren, laga mat i köket eller vara DJ. Inga förkunskaper krävs, vi lär dig det du behöver veta!

Kåren driver ett café, Mitum, som ligger i hjärtat av MIT-huset. Mitum har öppet måndag till fredag, 8-16. Mitum serverar dagligen lunch och är den självklara platsen för en kopp kaffe mellan föreläsningarna. Ta chansen att jobba ideellt i Mitum. Du behöver inte ha några förkunskaper alls, personalen lär dig allt du behöver kunna! Hjältarna får en bra merit och erfarenhet, samt att de får ta del av ett antal privilegier och aktiviteter. Nya vänner och en härlig gemenskapskänsla är bara bonus.

Vill du prova att jobba på Kårhuset Origo? Kontakta Andreas på origo@ntk.umu.se

Vill du prova att jobba i Mitum? Kontakta fik@ntk.umu.se

Kontakta oss!

52

Sebastian Jonsson Kårordförande

Anneli Maxe Informationsansvarig Vice Kårordförande

Andreas Sandström Studiesocialt ansvarig

Susanne Kadelbach Utbildningsbevakare

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 78 070 - 606 62 77 070 - 606 62 79 information@ntk.umu.se studiesocialt@ntk.umu.se utbildning@ntk.umu.se

Anna Rumin Arbetsmarknadsansvarig 070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se


2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

53


med rum för hela livet enskilda samtal utan avgift meditation - gudstjänster grupper - föreläsningar - krisstöd kulturarrangemang

Join us on a lifetime adventure! Dogsled rides from 1,5 hours to 12 days

www.kyrkanpacampus.se Börja skriv för att lägga

www.robertsfors.se

54


STUDENTFÖRENINGAR /NATIONER Umeås studentliv är fyllt av föreningar och nationer som garanterat passar några av dina intressen. Finner du inte en förening eller nation som passar dina intressen kan du alltid dra ihop ett gäng och bilda en egen. Här följer några exempel på föreningar och nationer i Umeå, fler hittar du sedan på www.studentumeå.se.

Nationernas Förbund: Nationernas Förbund är samordnande organ för alla Nationer och Nationernas Hus på Campus i Umeå. Vi anordnar höstmottagning, gemensamma sittningar och försöker ordna så att alla Nationer mår bra och är glada. Vi är också med när det gäller att starta nya Nationer eller samarbeten med andra föreningar.

Yttre Rymdens Nation: "Våren 1997 konstaterade några studenter från planeten Alpha Ceti IV att befintliga nationer vid Umeå Universitet, inte sträckte sig utanför planeten Tellus gränser. För att kunna bibehålla sin egen kultur och kunna träffas under någorlunda normala förhållanden bildades "Yttre Rymdens Nation".

Arkum, akademiska ryttarklubben i Umeå: Vi är en studentförening för alla hästintresserade studenter, lärare och forskare med anknytning till Umeå Universitet, SLU och övriga anknutna läroanstalter. Det finns inget krav på hästkunskap utan alla som vill är välkomna in i föreningen. Föreningen har, trots namnet, ingen koppling till akademisk ridkonst.

Umespexarna: Umespexarna grundades hösten 1988 över - i alla fall enligt vad legenden förtäljer - en öl på Skogis-puben på campus i Umeå. Ett gäng studenter var rörande överens om att det inte räckte med bara ett spex i stan. Våren 1989 hölls så föreställningen Döbeln på Aula Nordicas scen inför en jublande publik. Sedan dess har Sagateatern numera blivit Umespexarnas varmaste tillhåll, där merparten av våra hittills 18 spex hållits.

Umeå Studentradio: Umeå Studentradio är en ideell studentförening som sänder lokalradio ca 20 timmar i veckan. Vi ligger på frekvens 102,3 som har en räckvidd på ca 70 km, och det går dessutom att lyssna på oss via länk här på hemsidan, oavsett var man befinner sig. 2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

55


CAMPUS BJUDER PÅ KREATIVA PAUSER I PLUGGANDET Det finns mycket du kan göra för att låta studietiden bli mer levande och kreativ. Kultur på campus vill bidra till en mer färgstark och intressant studiemiljö där du kan inspireras av musiken, ta del av författarens värld eller uppleva cirkusens festligheter- allt samlat inom campus.

– Det är Sverigeunikt och vi tror verkligen på värdet av en kreativ paus. Minst en gång varje vecka vid lunchtid så arrangerar och producerar vi tillställningar på olika delar av universitetsområdet. Förra året besöktes arrangemang56

en av ca 20 000 studenter och i år firar vi 10-års jubileum! Berättar Jonas Ericson som tillsammans med Martin Gustafson står bakom Kultur på campus. Kulturdefinitionen är bred där nationella artister varvas med både lokala och internationella. Allt från rockband till cirkus kan du som student och personal uppleva. Al Pitcher, Laleh, Kristian Anttila, Stefan Sundström och Ronny Eriksson är några av dem som framträtt. - Vi gör mycket musik, men även litteratur, teater, cirkus, film, dans

och konst. Verksamheten bygger mycket på samarbeten med olika kulturaktörer, både lokalt och utanför Umeå och Sveriges gränser. Det har alltid varit lite av en filantropitanke där vi vill skapa ett mer levande och inspirerande campus. Kultur på campus sätter igång under hösten och du kan följa arrangemangen samt prenumerera på nyhetsbrevet via hemsidan www.umu.se/kulturpacampus Något liknande hittar du garanterat inte på något annat universitet!


Lisa Thomas Kommer ifrån: Ursprungligen från Umeå och ville flytta tillbaka efter gymnasiet. Då jag började basåret här blev det sedan naturligt att fortsätta. Studerar: Civilingenjörsprogrammet i energiteknik. Jag började först basåret och fick då höra om civilingenjörsprogrammet med alla dess inriktningar, då lockade energiteknik mest. Har 3 år kvar av 5 års studerande. Kår: NTK, har det senaste året suttit i kårstyrelsen och varit ordförande i utbildningsbevakningsenheten. Under det kommande året kommer jag att sitta i kårfullmäktige. Om studentlivet: Kul! NTK anordnar en massa roliga aktiviteter som skapar gemenskap.

Elin Ljungström Kommer ifrån: Uppsala, flyttade till Umeå när jag kom in på universitetet och jag trivs bra! Studerar till: Läkare, något som jag ville bli redan som barn! Har 1 år kvar av 5½ års studerande! Kår: Medicinska Hur har studentlivet varit hittills? Det har varit kul! Jag arrangerar mig mycket inom kåren vilket är givande. Men det är klart att det är rätt tufft med studierna emellanåt.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

57


VARFÖR SKA MAN BLI KÅRMEDLEM? Främst är det för att stötta det studentfackliga arbetet. Men kåren bevakar även studenternas rättigheter, som att tentorna rättas i tid eller att ingen utsätts för kränkningar, och så är det en plats att hitta nya vänner och aktiviteter.

”Sen är det alltid trevligt med rabatter och att komma in på kårpubarna”, berättar Viktor Sjödin som tillhör Umeå Studentkår. Andra delar av kårens uppgifter är att ordna arbetsmarknadsevent för medlemmar och den sociala delen av studentlivet, typexemplet är nog mottagningen där det sker spännande saker för de flesta som börjar på universitetet. Kåren centralt hjälper gärna till om er förening/sektion har nya idéer. Hur blir man medlem?

Under början av hösten kommer aktiva inom kåren vara ute och sälja Campuskortet på universitet. Ett alternativ om du är distansstudent är att du tecknar den via kårens hemsida. För Viktor började engagemanget i kåren då han blev klassrepresentant och sedan rullade det bara på. Han har suttit tre år i kårfullmäktige och under förra året satt han som Vice Kårordförande. ”Främst ville jag påverka utbildningen till det bättre och ville veta mer om hur universitetet fungerar.”

jödin tor S k i V : n Nam r 27 tik Ålde tatis S : r a er Stud rock hård dhem i l h c Å o : Bor olitik en: P s s e Intr

- Det roliga är att vissa har känt igen en på krogen och vill prata studentpolitik, när jag egentligen själv bara vill ha roligt. Men sådant för man ta som förtroendevald!

58


T T E R A H R A M KÅRMEDLEM ! V I L T N E D U T ROLIGARE S Vare sig du redan är student, eller ska börja plugga vid Umeå universitet och ännu ej tecknat medlemskap i någon av studentkårerna i Umeå, är du hjärtligt välkommen att bli en del av vår verksamhet!

Som medlem i kåren är du långtifrån ensam. Studentkårerna i Umeå företräder samtliga studenter vid Umeå universitet samt SLU och har flera tusen medlemmar. Detta gör att du alltid kan hitta personer som delar dina intressen, som kanske vill genomföra ett evenemang tillsammans med dig eller som du kan gå ut på studentpuben med. Här kan du gå vidare och läsa mer om några av alla de fördelar medlemskapet för med sig:

Utbildningsbevakning: • umeastudentkar.se/utbev • ntk.umu.se/utbildningsbevakning • medicinska.se/sv/utbildningsbevakning • skogisstudentkar.se/utbildning Studiesocialt stöd: • umeastudentkar.se/studsoc • ntk.umu.se/studiesocialt • medicinska.se/sv/studiesocialt • skogisstudentkar.se/utbildning Studentrabatter: • campuskortet.se • mecenat.se • studentkortet.se Arbetsmarknad: • uniaden.se • juristensdag.se • rakmacka.se 2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Studentliv: • studentumea.se • kårhuset.nu • ntk.umu.se/origo • medicinska.se/sv/karhusetvillan • hhus.se/epuben • nationernashus.com • skogisstudentkar.se/karhuset

59


MEMBERS GE T A RICHER STUDENT LI FE! Whether you already are a student, or are in the beginning of your studies here at Umeå university or SLU, you are welcome to be a part of the student unions!

As a member of a student union, you are far from alone. The student unions of Umeå represent all students at Umeå university and SLU and consist of several thousand members. This means that you can always find other people with similar interests, who might want to arrange events, or join you at the student pubs. Here you can read more about some of the benefits each student union offers you:

Student rights: • umeastudentkar.se/utbev • ntk.umu.se/utbildningsbevakning • medicinska.se/sv/utbildningsbevakning • skogisstudentkar.se/utbildning Support in study social matters: • umeastudentkar.se/studsoc • ntk.umu.se/studiesocialt • medicinska.se/sv/studiesocialt • skogisstudentkar.se/utbildning Student discounts: • campuskortet.se • mecenat.se • studentkortet.se Labour: • uniaden.se • juristensdag.se • rakmacka.se 60

Studentlife: • studentumea.se • kårhuset.nu • ntk.umu.se/origo • medicinska.se/sv/karhusetvillan • hhus.se/epuben • nationernashus.com • skogisstudentkar.se/karhuset


JOAKIM VILL VARA MED OCH BIDRA TILL GYMNASIEELEVERNAS UTVECKLING Jag hoppas jag kommer att vara en glad lärare som trivs av att komma till jobbet varje dag och ser möjligheter i allt, berättar Joakim Skogberg som läser på lärarutbildningen.

ogberg akim Sk o J : n m Na 4 Ålder: 2 lärare i ymnasie Läser: G gion och Reli Historia antorp r från: M e m m o K rlshem Bor: Ca entkår eå Stud Kår: Um

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Joakim ville jobba med något som han tyckte var roligt och där det inte ser exakt likadant ut dag efter dag. Inriktningen blev mot gymnasiet, vilket han tror beror på att han känner att han kan få mer i utbyte med de eleverna, även om det säkert hade varit minst lika roligt att jobba med yngre barn. ”Jag tycker även att det är kul att se en utveckling hos unga och veta att jag har varit med och bidragit till den.” – Jag har nått minne av en stackars historielärare som försökte tysta hela aulan inför ett prov med att ta upp sina nycklar och vifta med dem, vilket hjälpte föga och det är väl något jag gärna inte

upplever själv eller vill att eleverna nu ska få uppleva, säger Joakim och fortsätter: – Den första terminen på lärarutbildningen var riktigt hård och krävde mycket studier som har gått godkänt, vilket även är det betyg jag fått mest, och det är något jag tycker är sunt, då det visar på att man har ett annat liv bredvid studierna också. Efter att ha varit här sedan 2008 börjar jag nu se slutet och det är bara två terminer kvar.

Studentlivet beskriver han som fantastiskt! – Den roligaste tiden jag har haft! Det finns massor att göra och engagera sig i och jag tror jag har gjort det mesta. Jag har varit aktiv i både min sektion och kårförening, nationer, studentpubar och även inom kåren. Vilket har gjort att jag träffat mycket folk och vänner!

61


MARIA IS A PHD STUDENT AT UMEÅ UNIVERSITY Are you interested in learning more and deepening your knowledge of a particular field of study? Are you interested in the contributing to new understandings and knowledge? Meet Maria Wiklund, who is a PhD Student at Interactive Media and Learning, the Department of Applied Educational Science at Umeå University.

62

”Doctoral studies, fit those who find it hard to settle for easy answers. For those who want to go to the bottom of things and have curiosity to constantly learn more” For Maria and her research it’s the interdisciplinary nature and the possibilities to meet other people to discuss research, that

is the most fun thing and a good reason why she chose to apply for the job. - I will dispute on the topic of educational work. At the same time, I also have a strong humanities basis in my research. My dissertation project revolves around the elucidation of the changing spatial pedagogical


conditions for the humanities, in relation to its digitization and situation in the era of New Public Management and utility debate, says Maria. Describe what it is like to have a PhD position within the Department of Applied Educational Science?

- It’s fun and an exciting challenge! Our department is a mixture of many different fields of research connected by the focus on pedagogy. As a”PhD”, I’m both an employee and a student at the same time. My doctoral position is included in the Spaces for Learning project, which is part of the larger Vice-Chancellor venture, Interactive Environments at Umeå University, led in particular by my supervisor Professor Lisbeth Lundahl. It's a fun opportunity to graduate as part of a research team and be able to go beyond the limits of my own thesis as part of a larger project.

My doctoral position that I have today would have been impossible without my experiences as an education consultant. Many of the student tasks that I was responsible for, dealt with the problems of the physical work environment for students, which became an obstacle in their education, so when a position came out, about the room’s affect on pedagogy, it felt like a perfect match.

And in ten years... I hope to be a researcher in an exciting interdisciplinary project with great colleagues and to have a permanent teaching position. I also have a teacher diploma, so the combination of my own research and teaching would be fun. If all goes well, I hope that my research has made a difference and gained attention so that I have become an Associate Professor. But that’s maybe a dream scenario in just ten years.

”How can the spatial changes that’s happening now be linked to the perception of the humanities, and how does it affect ideas about pedagogy and practical teaching and learning?”

Maria remembers... My years as an education consultant at Humsek, Umeå Studentkår (Umeå Student Union) has meant a lot to me. It gave me the curiosity for the academy that now is what my research is about. When I applied for the position in the union, I was a single mother in desperate need of a job and funding to complete my studies. I didn’t know so much about the student union or the university as an organization. Two years later, and I found it to be the most interesting and challenging work possible to have.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Name: Maria Wiklund Age: 31 Program of Study: PhD Student at Interactive Media and Learning (IML) within the Department of Applied Educational Science

63


TRÄNING I UMEÅ Ibland känns det som att studenter matas med information om att det bara finns ett ställe att träna på vilket är naturligtvis fel. Det finns en mängd olika träningsalternativ som är anpassade för olika behov och plånböcker. Här nedan har Studentumeå-redaktionen sammanställt ett gäng träningsanläggningar runt om i Umeå.

IKSU Sport

Idrottsklubben Studenterna Umeå erbjuder en av norra Europas största motions- och friskvårdsanläggningar i form av IKSU sport. I den 21 000 kvm stora anläggningen hittar du det mesta i träningsväg. Förutom IKSU sport bedriver IKSU verksamhet på IKSU spa på Umedalen och IKSU plus vid Öbacka strand. Priser (student): Guldkort 363 kr/månad (autogiro 12 mån, gäller IKSU sport och IKSU plus) Silverkort 295 kr/månad (autogiro 12 mån, begränsat utbud på IKSU sport) Om du är medlem i någon av Umeå universitets studentkårer erhåller du ytterligare rabatt. Adress: J A Linders väg 53, 090-71 24 60 Webb: iksu.se

Ringside – IFK Umeå

På Ringside kan du träna boxning i IFK Umeås regi på alla svårighetsnivåer, från motionsnivå till elitnivå. Här erbjuds även boxercise, en allsidig motionsform där passen innehåller både enklare slagkombinationer och sparkar och slag på sandsäck.

att utöva andra sporter som innebandy, minitennis, bordtennis, golf och gym. Priser: Individuella priser beroende på sport. Studentpris för gym 195 kr (autogiro 12 mån). Adress: Bruksvägen 13, 090-18 09 95 Webb: badmintonstadion.com

Westside gym

Ett litet och enkelt gym med maskiner för de flesta muskelgrupper. Pris: Terminskort 1295 kr. Adress: Backenvägen 46, 070-695 29 95 Webb: westsidegym.se

Medley

För Umebon är Medley lika med badhuset. Det har varit några år sedan det bara gick att bada, hoppa från tre-meters och basta på badhuset. Sedan Medley tog över finns det möjlighet till gruppträning, spinning, gym och konditionsträning.

Pris: Terminskort 800 kr. 10-kort 650 kr. Enstaka träning 80 kr per gång. Adress: Västra Strandgatan 7, 090-77 37 08 Webb: ifkumeaboxning.se

Pris: 260 kr/mån (autogiro, 12 mån). Adress: Rothoffsvägen 12, 0771-586 00 Webb: medley.se

Badmintonstadion

På Teg finns denna anläggning som erbjuder gruppträning som klassikerna spinning, aerobics och step men också nya gruppass som Body Attack, Grit strength m. fl. Ett gym med alla maskiner finns att tillgå samt fria vikter. Konditionsrum med löpband,

Badmintonstadion ligger mitt emellan Mariehem och Ersboda. Som namnet antyder är anläggningen specialiserad på badminton men du har även möjlighet

64

Träna Gym & Aerobic


Tenton Xpress Haga, Hagmarksvägen 18 A Tenton Xpress City, Kungsgatan 39 Tel: 090-12 40 45 Webb: tenton.se

Formtoppen

Formtoppen ligger mitt i city med traditionellt gym, massage och relax samt möjlighet till ett göra konditionstester. Konditionsrummets maskinpark består av, löpband, trappmaskiner, Crosstrainer, Roddmaskiner samt träningscyklar. Pris: 290 kr/mån (autogiro 12 månader). Adress: Västra Norrlandsgatan 17, 090-135333 Webb: formtoppen.se

USM - Umeå Sport & Motion

USM ligger precis invid tågstationen. Där kan du styrketräna och träna upp din kondition samt bli medryckt i någon av många gruppträningspass som finns att tillgå. För att få rätt inriktning på din träning har USM lagt stor vikt vid att instruera samt att skriva program utifrån samtal med varje enskild individ. Uppföljning sker kontinuerligt. Pris från 290kr/månad. Webb: usm.se

Sensia24

När du börjar träna hos Sensia ingår alltid en praktisk genomgång av gymmet så att du kan känna dig trygg med hur du använder alla maskiner och all utrustning. Sensia24 erbjuder gym med de flesta maskiner och konditionsutrustning. De har även möjlighet att ge personlig träning och kosthjälp. Detta gym har öppet 24 timmar om dygnet. Pris: 199 kr (autogiro, 12 mån). Adress: Storgatan 55 Webb: sensia.se

cykel och crosstrainer finns. Pris: Terminskort 1900 kr. Adress: Riksvägen 2, Entré syd. 090-13 58 80 Webb: traena.se

Tenton Gym

Tenton har fyra anläggningar i Umeå, varav två är s.k. X-pressgym. De är mindre och är smidiga att nyttja direkt efter jobbet och när man duscha hemma. Dessa finns på Haga och i city. Tenton erbjuder gruppträning och gym samt vattengympa. Pris: 350 kr/mån per gym, 199kr/mån per Xpress gym. Lägg till 30 kr för ett extra gym plus ev. mellanskillnad. Adress: Tenton Marieberg, Älgvägen 3 Tenton Ersboda, Trattgränd 1E

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Klot till sporten Bowls som kan spelas på Badmintonstadion.

All information är tagen från respektive gyms webbplats.

65


ATT BLI MEDLEM ÄR ENKELT OCH GER DIG ETT RIKARE STUDENTLIV!

Vare sig du funderar på att plugga vid Umeå universitet eller redan är student och inte är medlem i någon av Umeås studentkårer än, så är du hjärtligt välkommen att bli en del av vår verksamhet.

Som medlem i kåren är du långtifrån ensam. Studentkårerna i Umeå företräder samtliga studenter vid Umeå universitet samt SLU och har flera tusen medlemmar. Detta gör att du alltid kan hitta personer som delar dina intressen, som kanske vill genomföra ett evenemang tillsam66

mans med dig eller som du kan gå ut på studentpuben med. Oavsett intresse så har vi garanterat en plats för just dig. Studentkårernas viktigaste verksamhet är utbildningsbevakning och att tillgodose studenternas rättigheter. Som medlem hjälper du till att upprätthålla en stark studentröst på campus, men du får också mycket tillbaka i form av medlemskort som ger nationella och lokala rabatter, inträde till studentpubar, särskilda medlemsförmåner och möjlighet att delta

i mängder av aktiviteter varje år. Bäst av allt – du blir en del av föreningslivet i Umeå, vilket ger många nya kontakter och mycket nöje under hela din studietid. Att teckna medlemskap är enkelt och du hittar de olika kårernas hemsidor via studentumeå.se. Alla kårer har en inriktning mot vissa grupper av studenter, så är du osäker på vilken kår just du tillhör, tveka inte att fråga. Till sist, välkommen som medlem i Umeås studentkårer!


KÅRPARTIER Vid Umeå universitet finns ett antal kårpartier som arbetar med att opinionsbilda inom olika partipolitiska inriktningar. Det finns en uppsjö av olika partier och här nedan finner du dem som för tillfället sitter i Umeå studentkårs fullmäktige. Av dessa utgör Förenade Studenter, Liberala Studenter och Vänsterns Studentförbund kårens styrelse det kommande året. Du kan läsa mer om detta samt hur du bildar ett eget parti på www.kårval.nu.

Förenade Studenter

Studentpartiet Socialdemokraterna

Förenade studenter är ett parti som ställer upp i kåren som ett opolitiskt alternativ. Vi vill att kåren ska representeras av sina studenter utan att det blir politiska ideologier som styr.

Starta ett kårhus för våra studenter, av våra studenter. Se över tentamensreglerna. Allergisäkra tentamenssalarna. Starta ett studentdrivet café på campus. Kåren ska kunna erbjuda medlemmarna förvaringsskåp. Jobba aktivt för certifiering av studentlägenheter. En soffa i ett vardagsrum är ingen lägenhet. Fler kvalitativa studieplatser på campus.

Liberala Studenter Att prioritera sin karriär och sina studier främst är en inställning som många Umeåstudenter har närmast hjärtat. En studentkår borde finnas till för att garantera studenternas rätt till en trygg pluggmiljö där hjälp alltid finns nära till hands.

Moderata Studenter

Vänsterns Studentförbund Vänsterns Studentförbund är din feministiska och socialistiska boj i det studentikosa träsket! Vi kämpar för studenternas frågor på Umeå universitet. Studietiden ska präglas av tillgänglighet och möjlighet att delta i både undervisning och sociala evenemang.

Centerstudenter

Moderaterna har som främsta fråga att förbättra den studiesociala situationen för studenterna. Mera studieplatser, grupprum och mikrovågsugnar på campus.

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Alla frågor som rör individens frihet och integritet kommer alltid att vara de viktigaste. Vi är därför positiva till allt som görs för att förenkla för individen.

67


Våra blivande tandläkare och tandhygienister söker nya patienter. Välkommen att beställa tid!

Tandläkarhögskolans studentklinik 090-785 60 40 www.vll.se

NORRLÄNDSK ORDLISTA Vars Motsvarar både vart och var. Vars gick han? Vars är du? He Sätta, ställa, lägga, göra av. Vars ska jag he den? Jag hedde den på bordet. Vars har du hett kaffepulvret? Även slänga, kasta bort, ge bort. Vi hedde gammbordet på Myrorna. Jag hedde den i soporna. Fara Åka, resa, gå. Vi for till Lycksele. De ska fara på affären. Annars Annorlunda, knepig, konstig. Han är lite annars.

Eljest Annorlunda, knepig, konstig. Hon är lite eljest. Även krångligt, knepigt. Det är lite eljest att hitta hit. Ha det man gör Ha fullt upp, ha mycket att göra. Vi ska tvätta, packa och städa innan fem – vi har det vi gör helt enkelt. Mitt på hållet Halvvägs, på mitten. Vi träffas mitt på hållet. Nannting Förstärkningsord, ungefär ”som bara den”. Det regnade nannting. Rat Det man inte vill

ha kvar, skräp, bråte. Man kan t.ex. He all rat från källaren på Myrorna. Som Utfyllnadsord. Motsvaras ungefär av liksom, typ eller ju. Det känns som bara dåligt. Det är som kyligt och grått, och det regnar som hela tiden. Tappa Förlora, bli av med. Han tappade fingret i en olycka. Hon blev tagen av polisen och tappade körkortet. Sno Vända. Sno bilen där borta.

KLIPPET

STUDENT

395:-

Studio Klipporama är salongen där värde-orden är; Puls, kultur, värme, färg, dynamik och kvalitet . Inspiration hämtas från närmaste omgivning till de stora modevisningar världen över. En kunskap som sedan förmedlas bland anställda och delas vidare till andra i form av modellvisningar och nyheter på webbplatsen. Kom förbi, du är alltid lika välkommen! Skolgatan 65 | Vasaplan 090-77 77 77 | www.klipporama.se

68

BOKA ONLINE ELLER RING!


AKADEMISKA FÖRENINGAR – HUR VILL DU FÖRBÄTTRA STUDENTLIVET? Umeå har ett oerhört rikt studentliv med sina fyra kårer, mängder av programföreningar, partier, studentföreningar, pubar och mycket mer. Det kan däremot bli ännu bättre!

Vad skulle du själv vilja se i studentlivet? En alpinförening, kanske en Skellefteånation eller varför inte en campinggrupp? Vi vill möjliggöra för dig att lyckas skapa precis de föreningar du vill se i studentlivet, det är också därför vi skapat begreppet Akademiska föreningar. Varje nyskapad Akademisk förening kommer placeras direkt under Umeå studentkår, och ha kårens fulla stöd i sin verksamhet. Ni tar ut er egen medlemsav-

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

gift och har ert eget medlemsregister, med stöd av kåren. Vi kan hjälpa till med allt från framtagande av grafiskt material till styrelseutbildningar och skrivande av stadgar. Säljer ni dessutom medlemskap i kåren erhåller ni extra provision som kan vara ett viktigt tillskott i kassan. För att kunna bilda en förening krävs att ni är medlemmar i någon av studentkårerna i Umeå och att föreningen inte ligger under andra organisationer eller har partipolitiska och/eller religiösa kopplingar. Tanken är att skapa nya, spännande föreningar med unika inriktningar som breddar studentlivet så släpp fantasin lös och kom till oss med dina idéer!

69


VÄLKOMMEN TILL STUDENTERNAS STIFTELSER: STUDENTHÄLSAN OCH KEMPEFONDEN!

Redan 1995 bedrev Stiftelsen Studenthälsan studenthälsovården vid Umeå universitet. Själva arbetet med studenthälsovården började i själva verket flera årtionden tidigare, men från 1995 och framåt tog stiftelsen ansvar för studenternas hälsa. 2004 tog så universitetet även över driften av studenthälsovården. Kvar stod en kårägd stiftelse med ett syfte att stödja studenthälsofrämjande projekt. Detta är Stiftelsen Studenthälsan i Umeå, förvaltade av Umeå studentkår, Umeå medicinska studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Skogshögskolans studentkår. 70

Vi söker hälsofrämjande projekt av studenter – för studenter, som kan berika studentlivet. Om du har ett intressant och spännande projekt som kan bidra till en bättre hälsa för Umeås alla studenter, tveka inte att söka! Redan på 60-talet bildades Kempefonden av Umeå studentkår, efter två donationer från familjen Kempe, i syfte att främja forskarutbildningen i norrland. Umeå studentkår utlyser två gånger per år stipendier ur Stiftelsen JC Kempes Minnes Stipendiefond. Varje år fördelar fonden över en miljon kronor på stipendier till, i första hand, doktorander vid Umeå universitet. I vissa fall kan även studenter på grundutbildningen tilldelas

stipendier. Kempemedlen delas ut för att stödja doktorandernas forskning. Kraven är naturligtvis att forskningen bedrivs på hög vetenskaplig nivå. Medlen går i första hand till studenter i början av sin forskarkarriär. Stipendier från SJCKMS tilldelas doktorander inom alla fakulteter och ämnesområden. Stipendierna uppgår maximalt till 50 000 kr. Har du ett intressant, spännande eller nytänkande projekt av hög klass? Då kan en ansökan till studentkårens Kempefond vara något för dig!


VINTAGE-LOPPIS PÅ KÅRHUSET Umeå studentkår har sedan våren 2012 arrangerat en loppmarknad på campus för att studenter ska ha en chans att kunna köpa och sälja saker. Studentkåren har som mål att arrangera loppis två gånger per termin samt klädbytardagar. Vi erbjuder en kraftig reducerad deltagaravgift till dig som kårmedlem. Du får möjlighet att ställa ut dina saker till försäljning samt även vara med på ”för-loppis”. Ett guldläge för dig som vill vara först att hitta drömprylen! Dessutom är en fika inkluderat i deltagaravgiften. För studenter som inte är med i någon av studentkårerna, anställda vid universitetet eller kommer från allmänheten finns även för dem möjlighet att ställa ut. Umeå studentkår vill även visa upp sitt studiesociala engagemang för allmänheten. Loppisen arrangeras på Kårhuset i Universumhuset. Håll utkik efter neongula affischer eller håll ett öga på studentumea.se evengemangskalender. Du registrerar dig via loppisens webbplats: campusloppis.se

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

71


Snow Wars

Varje år i början av mars arrangerar Juridiska föreningen ett gigantiskt snöbollskrig kallat Snow wars. I en arena med hinder byggda av snö och färdigkramade snöbollar möts två lag i en ”Capture the flag”tävling där varje lag har skapat en egen fana som motståndarlaget ska erövra.

I vintras ställde HHUS (Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen) upp med ett lag, Ekonomspån, som till en början var rätt heta på plan och vann första matchen men sedan blev ofokuserade och tappade taget. Oscar Salén som är lagledare och tillika ordförande för HHUS säger i en kommentar till förlusten att de har fokuserat mycket med det visuella aspekten av laget, rosa overaller och flagga av rosa tyg och påklistrade träspån. Till våren 2014 kommer de att vara mer förberedda och peppade att erövra mästartiteln. Håll utskick efter 2014 års upplaga av Snow wars i början av året. www.snowwars.se

72


TRÄFFSÄKER TRADITION SOM DU INTE FÅR MISSA!

Mariehemsängarna är aldrig så välbesökta som i slutet av maj. Med solen i ögonen börjar musiken spela och med ett stadigt grepp om brännbollsträet, så kämpar lagen fullhjärtat för att bli världsmästare av Brännbollsyran- en årlig tävling sedan 70-talet.

– Brännbollsyran förknippas ofta med Umeå och har blivit en slags tradition, för både studenter och hemvändare, där nästan alla har ett speciellt minne från helgen. Jag träffade en senast från Stockholm som tog upp brännbollsyran, berättar arrangör Peter Arkhult. Bakom arrangemanget står ett gäng brännbollsentusiaster. Nytt för i år var konceptet med en integrerad festival som blev en fullträff, i alla fall om man ska gå efter det stora dragplåstret Hoffmaestro som spelade inför närmare 7000 personer. Över 7000 biljetter såldes och bakom siffrorna stod ett stort antal studentdeltagande, vilket även kan ha att göra med att festivalen har blivit mer studentikost än den tidigare har varit, men även att stora delar av brännbollsyran nu inkluderar campus.

Vinnarlaget Salming som vann för andra året i rad. I finalen slog de Vi är bäst i medvind

– Det blev en succé i år och redan nu planerar vi inför nästa brännbollscup och vi siktar på att hela tiden utvecklas och växa! Vi samarbetar mycket med studenter och kårer och vi tror på ett ännu större ökat intresse från studenterna inför nästa år.

Var med du också! 1. Samla ihop ett lag på 10-12 stycken med blandat kön. 2. Träna och ha roligt under tiden! Kom på ett laddat lagnamn! 3. Glöm inte att anmäla laget! Håll utkik på: www.brannbollsyran.com och www.brannbollscupen.se

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

Förutom cupen och festivalen finns även tävlingen best in Show, där det lag som klär ut sig och bjuder publiken på bästa möjliga show vinner titeln, andra året i rad så blev det Nile City.

73


74

19 19 21

Minimap Campus produceras av Lovén & Bergman Consulting 090-12 48 00 | www.minimap.se

Centrum

11

10 18 18

P

H

G

333

10 11

44 4

55

E

P

55

8

I 77

6

6

17 17

M

11

99

J8

44

12 12 22 3 222 3 33

receptfria läkemedel på campus

66

F

P

campusapoteket

P

Berghem

Läro- och hörsalar UMEÅ UNIVERSITET • Humanisthuset: A, B, C, Hsal E-G, Dramastudion • Norra Beteendevetarhuset: Nbvh 0 50 100 150 200 METER • Beteendevetarhuset: Bt • Lindellhallen, Biblioteket: HsalA-D, Ub UPPDATERAD 2008-04-28 AV CHARTA AB, UMEÅ • Samhällsvetarhuset: S • Lärarutbildningshuset: Scen, L INFORMATIONSKARTA • Samverkanshuset: Fusion, Triple Helix, Vision • Universum: Universitetsklubben över CAMPUS i Umeå • MIT-huset: MA, MC • Naturvetarhuset: N, Na, Nc • Teknikhuset: A • KBC: KB • Bilogihuset: BiA, BiC

D

A

88

P

11 11

P

10 10

P

O

Ålidhem

77

N

L

K

20

9

C9

B

P

Q R

P

13 13

Mariehem

S

14 16

P

P

50

100

UMEÅ UNIVERSITET 150

200 METER

10 18 18 11

P

15 15

H

G

16 14

11 33

55 44 66

F

T

E

P

Berghem

Nydalahöjd

INFORMATIONSKARTA över CAMPUS i Umeå

UPPDATERAD 2008-04-28 AV CHARTA AB, UMEÅ

0

Tentamenslokalerna östra paviljongen finns utmarkerade på stadskartan, vänd!

Umeå universitets växel: 090-786 50 00 Studentcentrum: 090-786 88 00 Servicecenter KBC: 090-786 68 00 Universum: 090-786 52 00 Lindellhallen: 090- 786 55 00 Nattvakten: 090-786 76 00 Umeå studentkår: 090-786 90 00

Viktiga telefonnummer

P

2

3

3

11

9

8

Öppettider: Mån, tis, tors J8 Ons, fre 12.30

5

Vid kårens exp enkelt och sna Dina frågor o betala din med eller med kort, 9 mycket mer.5

Välkomm kårexpedi

4

4 Teckna kårme aldrig att kon

2

12

Umeå student studenter ino skap, ekonom lärarutbildnin vetenskap. Att är medlemma vi kraftfullt k utbildning, b P och trevligare Inom kåren fi det uppstår pr 12 2 utbildning. 2

De st


2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

75

1 Universitetsbiblioteket 2 Umeå studentradio 3 Studenttidningen Vertex 4 Servicecenter 5 Studentcentrum 6 Studenthälsan

Kårordförande Central utbildningsbevakare Utbildningsbevakare SamFak Studiesocialt ansv. Kansli Kempefonden Studentkopiering Apoteksautomat Folkuniversitetet

Umeå studentkårs expedition

1 Café Lindell 2 Café Tornet 3 Café Läraren 4 Café Förvaltningen 5 E-puben 6 KÅRHUSET 7 Kårpuben NH

7 Datorbutik/support 8 Aula Nordica 9 Universum Servicecenter Amigo Sjöbergs trend Bankomat/ATM Student consulting Grupprum 10 Hotell Björken 11 Norrlands universitetssjukhus, NUS 12 Campusbokhandeln

A Humanisthuset B Norra Beteendevetarhuset C Beteendevetarhuset D Lindellhallen/Biblioteket

(Nationernas hus) 8 Café Mitum 9 Café BVH 10 Café KBC 11 Fantastisk grill 13 Café SLU 14 Hansson & Hammar 15 Kårhuset Origo 16 Kårhuset Skogis 17 Café Humlan 18 Restaurang Björken 19 Kårhuset Villan 20 Umeå Naturvetar- och Teknologkår 21 Umeå medicinska studentkår

E Samhällsvetarhuset F Lärarutbildningshuset G Förvaltningshuset H Samverkanshuset I Universum J Aula Nordica K MIT-huset L Naturvetarhuset M UERC-huset N Biologihuset O Teknikhuset Q KBCP. Fysikhuset R Fysiologihuset S Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU T IKSU

19 19 21

10 11

Centrum Campus Register över Umeå

11 10 18 18


I HÖST ÖPPNAR UMEÅS STÖRSTA KÅRHUS PÅ ALLVAR!

Hockey

Lunch Nattk

lubb

EPP

r a b t r o Sp

Fika

LAN-party

Plugg

Vad vill du göra på kårhuset? 76


Maske

rad

Sittningar

Fotboll

Föreläsningar

Mässor

Modev

isninga

r

Hårdrock

2013 - Hösttermin • Student Umeå magazine

77


En redaktion ska formas. Inom kort kommer Umeå studentkår att köra igång produktionen av nästa nummer av Student Umeå magazine. Nästa nummer ges ut i vår. Vi behöver nytänkande studenter

skribenter art director fotografer idéspridare grafiker korrekturläsare koordinatorer m. fl. Ersättning utgår. Vårt enda krav är att du måste vara kårmedlem i någon av Umeå universitets studentkårer. Kontakta redaktionen på web@studentumea.se eller besök kårexpeditionen för mer information.

78


VÄRDE- OCH RABATTKUPONGER På följande två sidor har du ett gäng kuponger med riktigt bra erbjudanden. För att kunna nyttja dessa erbjudanden krävs att du har Campuskortet. Dvs. du måste inneha kårmedlemskap i Umeå studentkår. Mycket nöje!

R

ST

E U DENT

R

2 nr 29:-

ÅLIDHEM

VÄRDEKUPONG

10k S

ord.pris 29:95

KÖTTBULLAR

Coop Delikatessköttbullar 450 g, frysta. Jmf pris/kg 22:22 Beställ över internet på www.fof.se/student13

,!9EA0A4-eabjac!

VA-PÅ-P RO

S RI

P

Campuskortet ges ut i samarbete med Mecenat och Studentkortet.

Erbjudandet gäller endast vid inlämnande av kupong på Coop Konsum, Ålidhem. Gäller t o m 2013 09 29.

10% RABATT PÅ KLIPPNING! Mot uppvisande av kupong! | Giltig tom 31/12 2013

Tendea.se

EXKLUSIVA T-SHIRTS

Tendea.se

För dig som bor eller har bott på Ålidhem. Finns i dam- och herrmodell finns i de flesta storlekar. Ord. pris 199kr. Ditt pris 99kr m. kupong och campuskort. Så långt lagret räcker. Köpes på kårexpen.

Skolgatan 65, Vasaplan | 090-77 77 77 | www.klipporama.se

100kr i rabatt!


i • 2 in a nt 01 r st stu • s mea um zin - 013 rmi ter de ga te 01 tu tu ea tte en ude ma a m e • ine Hö 13 e• az • • 2 stte öst stu • s mea um zin gaz 3 - 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • ös - Hö 2 in ag 013 nt te st stud • st mea ume zine azin ga tu 13 • ine - Hö 13 - H in • rmin entu dent aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude a ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö 20 in u nt aga mag in m ea s 2 in a n z 0 rm te s tu d rm ent g de 0 tu tu e in m H tte e in 13 e• 13 20 e • 2 östte Höst • stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea ine azin u z a u s n z t 0 s t 3 r g m d g t e t in m H t • e • H in a 2 • az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma e n z s 3 r z d t 0 s t t 3 0 r t m d g e tu • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte tude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin • 2 ine • Höst - Hö m •2 e a 0 rm en tu m d g tu H e in 13 •s Hö az tte ud en ag 13 ös min in er az min ma stu a m ea e• ag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin 3 - H 13 - rmin ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • ume ntum azin agaz 013 - 2013 term stter tuden stud a m ea m e zin e t H e e in 1 • • H a tt e e ö a in e ud m ag st 20 m • 2 e • öst Hö in nt um ag • s in • tum entum gazin aga ne azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea H e in in m m r d e g in m H e t en e in 1 13 t • e m • az s 2 a ma in e ö ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin • • e Hö • • st 20 m ea in ös in ag m ag nt stt 3 - 013 rm ter zin - H 3 de ga rm tum nt tud -H me tum zin ga de ine az aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a ma ea m e s ö 2 a in m a z n u z s t 3 0 r s t d g te 0 tu tu e m ea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • s in • um ntum azin aga 2 in ntu a 20 n ag z 3te ös tu • s mea um zin 3 rmin term dent tude mag a m t 1 az aga 2013 • 201 tterm stte stud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min e • a s m m s 0 r g d g ö a am • z ag u s 0 ter stte tude stu ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu dent aga ma 201 • 2 stte öst stu • s mea tume zine g 13 tum ent aga - H in • min e t • e e • H ine Hö a e 1 ö • m •2 a s 20 m ö a in e u u um azin agaz 013 - 2013 term stter tuden stud a m ea m e • zine - Hös 3 - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin term dent uden mag a ma 0 r t g m d g e t in m e e 1 t • e • H a t e 1 ö ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin m d g tu H in m e e in 13 • e • H tt a en ag e 13 ös a in m er az ud m m st 20 a m in er nt ntu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 e • östt Hös • st in • ume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea e • • H a e ö m 20 te a in um nt ag 01 stt stu • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tude ma a m • 2 e • öst - Hö • s in • tum entum gaz g 01 ea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 ine • Höst - Hö t H e e in • t a a in e u m a s 2 in n u a n z t s t 3 r g d t e 1 1 a t • e • a s 2 a m in ö a u m e a s u 2 m n a um zin st n 3 rm z de te de mag a m • 20 e • öst - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stu • st mea tume H e • e • H e 1 ö • e • a s 2 a m in ö a m in e a u u m n z n u st 3 rm zin de me ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stu • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag • e • H a e 1 ö • e • a s 2 m ö 2 a in e a u u a m z n u st te 3 01 rm st stu • s mea um tud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m • 2 e • Höst - Hö t • in u n t e in 1 • e • H a e 1 ö a m 2 a in e u u a z n u te 3 0 rm st stu • s mea um zin de ma 13 min erm en az tum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m • 2 e • Höst - Hö • in u nt aga mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea u • • e Hö in m ea s 2 in a n zin 01 st tu 3 rm ent ga m de tu tu -H ea t ine m tte • • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min ermin entu den s 2 m n z a s n 3 r z d t 0 s t t 3 0 r tu g m d g tu e tu • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea en tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö 2 a m in ö a m in e a s m n z s 3 r z d t 3 0 r tu tu m d g e tu H in m e n • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude m ea in a a m • s 0 r s t d g 0 tu tu m e d g tu H tt e in 13 • en Hö tte az •s en e •2 ud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum 0 r s t d r g 0 t t m e g in m tu H tt e e e in 13 13 tt az • en m • az min entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu n z 0 s t d 3 r g d t t e in m H e tt • e e • H in stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu a d 0 s t 0 r g m d g tu e tu in m 13 tt • en • H az tt e 13 ös • en m er • az erm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s H e e • • e ö • in az 3 - 013 rm ter st m m 20 ter stt stud • st ea a in n ag 013 um zin zin de ga tum nt tud -H me m ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude n • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • e ö a in e u min ntu a m s 2 a m • 2 e • öst Hö in e u u a • s in stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea H e in in m e ine • s in • a in ntu um azin agaz 013 - 2013 term stter tud nt aga mag 201 • 2 stte öst stu • s zin 3 - H 013 rmin term den ude ma a m • 2 e • öst Hö m e t m • e a in m u z n u g t t m g m tter ude stud a m ea •s e • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu dent aga ma 201 • 2 stte öst stu • s mea tume zine gazin 3 - H 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • öst - Hö s t e • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte tude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 ermin tterm Hö m ea in 2 in a a m •2 n s 0 r s t d g 0 rm en tu tu m d g tu H tt e in 13 •s Hö tte az erm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s a z n u t 3 0 r s t e tum zin gaz 3 - 013 rm ter • s m - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 e • Höst - Hö • 2 in a n 01 st ga tu tte e tu - H in • min e • ine Hö en aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • erm tte ud stu a m ea 2 in ntu a n z stt Hös • st in • ume ntum azin agaz 013 - 2013 term stter tuden stud a m ea t 0 s t 3 g e in m H t e in 1 • e m • a s 2 in ö m a m z s r z 3 0 r g m d g t e tu in m 13 13 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst n ud z ag u H e e in • e ös - H • s me in az 3 - 013 rm ter st ma a m • ös 20 ter stte stud • stu ea in um zin stt 013 de ga tum nt t um azin agaz 013 - 2013 term Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • in g tum ent t • 1 ö 2 a m in e 20 tter östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • ine Hös - Hö u z s t 3 0 r s t d 3 g t e H e e in 1 • H t a e ö a in e u m a st 20 m • 2 e • öst Hö in nt um nt ag • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea H e in in m en ud z 3• • s 2 ma ea m e • 2 ine Hös in ö a s 2 m n st zin - H 3 d te st tu 013 rm ter rm t m de ea tum zin ga me ine e • Höst - Hö in • s in • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gaz 13 - 013 2 a in u a n t 0 g - 013 rm term den tud • H az ag 013 e ös ma a m • 20 ter stte stud • stu ea in um ntu me zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude ma ea m e • 2 ine • Höst 13 ea ume zine azin 3 - H 13 - min erm ent ude mag a m • 2 e • öst Hö • t a a • 2 stte öst stu • s u s 2 in um ntu a z te ne - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stter östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • Höst - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 01 term stte tude stu ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu den aga ma 201 • 2 stte öst stu • s mea tume zine gazin 3 - 013 rmin term den tude ma ea m • 2 e • Hös 13 2 0 e • e • ine Hö H 1 a m 2 e • öst Hö in u n aga ma 201 • 2 stte öst stu • s zin • s in • tum ntu gaz aga 013 in stu ea m mea ine 20 tter stte tud z 3rm ent me tum azin ga 13 - 0 de H • • H in az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 z t 0 s t - 013 rm ter e • en tud • ine Hös - H m ea in um entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin 3 - H • s in • tum ntum gazin aga 013 • 2 ine • Höst - Hö in s 2 z st tud 3 rm ent m d g ea t ine m 1 tte • • H a az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • g z a 20 u s 3 r t s t e tum zin gaz 3 - 013 rm ter en tud - H in • min ntum ent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 e • ine Hö 1 • s in • um • t a e • öst Hö a m ea e ud s 2 a 1 • • H a e ö in u n ne azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea ma • 20 e rm ent de mag e g ine azin - H 13 - min m H t e e in 1 t • e • s 2 a in e ö ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin g m d g t e t in m H tt • e e • H in a e 13 ö • e m • a st 20 m in ös a in m er zin agaz 13 - 2013 term tter uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 0 s t t 3 0 r t m d g e t in m e e 1 t • e • H t a e 1 ö • a m e • a s u 2 m s ö 2 a in e u u m a z n u z s t 3 0 r s t d g t 0 t t e m ea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • s in • tum entum gazin aga 1 ö a in m e a u m m a s 2 a m in e n u u a z n z ga mag 2013 • 20 stter östt stud • st mea ume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • • • H e ö 2 a in u a nt te 01 st stu • s mea ume zine azin 3 - H 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • öst - Hö ga g tu • s in • um az me zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö e ine • a in ntu nt aga mag 201 • 2 stte öst stu • s zin 3 - H 13 rmin term dent uden mag a ma e m t a e a a in e u m s 2 z a u z t 0 s t 3 0 r t g m d g e t in m e e 1 t • e • H a t e 1 ö ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin m d g tu H in m e e in 13 • e • H tt a en ag e 13 ös a in m er az ud m m st 20 a m in er nt ntu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 e • östt Hös • st in • ume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea t 0 t t m e g i m t H t e e in 1 • • H a m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz u a z n u z t 3 0 r s t d 3 r g d t 0 t t e g in m t H t e e e in 1 1 en maga ma • 20 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gaz 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea 2 m • in n u ea ine e Hös - H in • a in ntum entu aga zin 3 - H 13 - rmin term dent uden mag a ma • 20 e • östt Hös • st in • ume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea e m e in a m z z u 3 r d m nt • a m • 2 e • öst Hö ag 201 • 20 tte st stu • st ea 01 erm tte ude rm ent tu a m ga me tum azin ga 13 de me ine azin - H 13 - min •s e ud a ma ea m e • ine Hös - Hö in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin 3 - H 13 - rmin ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • s ume ntum e • e • H a e 13 rm ö az 3 m 20 te a in er um nt ud ag 01 um zin stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tude ma tum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m • 2 e • Höst - Hö t • in ag 01 • 2 st stu • s ga tu ea tte e in 1 • • H t a en e ö stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • min ntum entu n ag z u • 20 ter stt stud • st ea m • 20 e • östt Hös • st ag 013 de rm ent tud a ga me tum azin ga 13 - 013 erm tter de tum nt me ine azin - H 13 - min • en tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö in ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume n a in m s 3 r z d t 3 0 r t t m d g e t H in e m n • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude m ea in a a m • s 0 r s t d g 0 tu tu m e d g tu H tt e in 13 • en Hö tte az •s en e •2 ud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum 0 r s t d r g d 0 t t e m g in m tu H tt e e e in 13 13 tt az • en m • az min entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu n z t 0 s t d 3 r g m d t t e in m H t e • e e • H in stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu a d 0 s t 0 r g m d g tu e tu in m 13 tt • en • H az tt e 13 ös • en m er • az erm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s 3 d t 0 ter stt t ea m nt d g e tum zin gaz 3 - 013 rm ter H e e in 1 • e • H a e ö • in s u m m s 2 a in n u u a z 0 t d 3 r g t t m in m H t e e e • in tu en maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • 2 a m • in erm en ud n u a • H e ös in stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea e zin - H 13 - rmin term d • • • in a s 2 m •2 in ag 01 st Hö nt zin - H 3 st tu 0 rm en ga m de tu ea tum azin ga 13 me ine tte •s t min tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu i m n z u s 3 r z d s t t 3 0 r t m d g e t H in e m e in 1 • e • H t a e 1 ö a in e u m s 2 in u a n z • s in • tum entu gaz aga 013 • 20 tterm stte stud • stu ea m mea ine azin - H 13 - min Hö rm dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter t in a m •2 s r 0 rm en m d g tu H e t e in 13 • Hö tte az erm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s a z n z u t 3 0 r s t • me tum azin ga 13 - 013 rm tter - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 e • Höst - Hö •s in 1 • • ine Hö H a a in ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • m tte ude stu a m ea e öst stu • s 2 in ntu a n z t 0 r 3 g e in m t e 1 e m • a 2 in e m a m e tt Hös • st • • ine Hös - H • in ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin - H 13 - min um azin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea in in r z t 3 0 rm g m d g tum nt e t ine m 13 13 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst a s m n z s r z d s t te 3 0 r tu m d g e tu H in e m e in 13 tt • ös - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min ermin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst • stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin a am • u u a a 20 n ud z ag 013 n ag u s t r d t 3 0 r t t m t H e t e in • e H t a e e • 1 ö in m e ö u m m s 2 m in e n u s n z t r s t d 3 r g d t e H t e e e • H in e 1 ö m 20 tte östt stu • st ea • s in • tum ntum gazin aga 013 az 3 - 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • ös - Hö 20 ter stte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - m um zin s m Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • in um entu aga mag 2013 • 20 stter in m ea s 2 in a n z 0 rm te s tu d 3 rm ent g d 01 tu tu ea in m Hö tte e • H in • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 m • in ntu n ud a 20 s n ag t s t 0 te m ntu gaz ag 013 e tum zin gaz 13 - 013 rm ter H 3t • e H e ö • e • s m in ö 2 a in m u m s d r t t m d H e t e in 2 te 3 rm te st stu • s mea um zin de 01 tu ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu den aga ma 20 az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös • e • a e • öst Hö 1 m • 2 stte öst stu • s a m a in e u u ag z nt u z t 3 ne - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stter östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • Höst - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 e e in 1 • e • H t a e e 1 ö a in m e u m a m s 2 a m • 2 e • ös in e n u u a 013 • 20 stter östt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea e zin - H • • • in a s 2 m •2 in ag 01 st Hö nt zin - H 3 st tu 0 rm en ga m de tu -H ea tum azin ga 13 me ine tte •s ine Hö az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 n z s 3 r z d t 0 s t t 3 0 r t m d g e tu • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H • 2 ine • Höst - Hö in ntu a 20 n ag 0 ter stte tud tu ea m mea ine m ntu gaz ag 013 in - H 13 e • in az 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • min m s 2 m u z r d t g t e • e • e m • a s 2 m ö a e a u m • z a 20 u s 3 r t s t e tum zin gaz 13 - 013 rm ter en tud - H in • min ntum ent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 e ine Hö • s in • um • t a e • öst Hö a m ea e ud s 2 a 1 • • H a e ö in u n ne azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea ma • 20 e rm ent de mag e g ine azin - H 13 - min m H t e e in 1 t • e • s 2 a in e ö ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin g m d g t e t in m 1 H tt • e e • H in a e 13 ö • e m • a st 20 m in ös a in m er zin agaz 13 - 2013 term tter uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 0 s t t 0 te t ea m nt d g e tum zin ga 13 - 013 rm ter e e 1 t • e • H t a e ö • • s u 2 m s ö 2 a in u u a m zi s 0 s t d g t t m a • s in • tum entum gazin aga e • zine - Hö 13 - H in • rmin entu den aga ma • 20 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö 2 a in m e a u m m a s 2 a m in e n u u a zin n z ga mag 2013 • 20 stter östt stud • st mea ume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • • • H e ö 2 a in u a nt te 01 st stu • s mea ume zine azin 3 - H 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • öst - Hö ga • s in • tum entu gaz aga H me zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö e e • a in m en ud in u nt aga mag 201 • 2 stte öst stu • s zin ma ea m e in s 2 a z d 0 st tu rm ent t ga me tum azin ga 13 - 013 rm tter de ea in m tte • • H e 13 ö ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin a z - 013 rm ter • • ine Hös - H in ntum entu aga mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin - H 13 - min erm ent uden mag a m de stud a m ea tum gazin aga 013 e t in e u m 2 3 r z d t s t t 3 0 r t m d g e t a a m • 2 e • öst Hö • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azin m H e e in a in m en ud in u z ag n ag u z 3• in ma ea m e • 2 e Hös - Hö stu ea m mea ine 20 tter stte tud in zin - H 3 013 d rm ent ga de 013 rm ter tum nt t tum zin ga en maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea n ud e H ea • e H a e 13 rm ös • en ag • 2 stt az 3 st a m in ös am • min ntu in er um ntu ma 20 um zin zin de me ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stu • st mea tume zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude mag e • • ine Hö H a 1 erm tte ude • e ma e öst stu • s • öst Hö a s 2 m 2 a in u u m a z n u t 3 0 g 0 t t m ea um d g t e t e 1 • • a e e • 2 a in m a s a m • in n ud u u a s n ag z • ma • 20 e • 2 östt Hös • st rm ent tum ent t - H in • min me tum azin ga 13 - 013 erm tter ude de e me ine azin - H 13 - min e ine Hö a m ea um entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin 3 - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • s ume ntum azin agaz 013 - 2013 term tter uden stud a ma r s t d g t 0 t t m e d g t H e t e in 1 • • H t a • e e • s ö stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • min ntum entu d r g d 0 t t e m g in m tu H tt e e e in 13 13 tt a • en m • az st 20 a m in er ös ntu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea • • e Hö • • st 20 m ea in ös in ag st ea m nt stt 3 - 013 rm ter zin - H 3 de rm tum n tud -H me tum zin ga de me ine n • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a m • n e Hös - Hö in • in ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • s ume de stud a m ea e in m 3 r z • • m ea in ag 01 • 20 tte stt tud • st ea de rm ent ga d tum ent tud -H me tum azin ga 13 - 013 rm tter me ine azin - H 13 - min e • ine Hö min entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu n z 0 s t d 3 r g m d t t e in m H tt e • e e • H in e stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min ermin entu a d 0 s t 0 r t g m d g tu e tu in m 13 tt • en • H az tt e 13 ös • en m er • az erm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s 3 r z d t t 3 0 r t t m d g e t • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 ermin tterm den 2 m ea ö 2 in a m a n z n s 3 0 r s tu d g te 0 rm tu tu m d g tu H tt tte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • s 2 a in e u u a z n u z t 3 0 r s t d 3 r g t 0 t t e m g in m t H e t e e in 1 • 1 t a • in ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud a • • ine Hös - H in stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea in z 3 rm g ine m t H e t e • Hö en aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stu in min ntu rm stter tude stud a m ea H 3e in in ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • ume tum azin gaz 13 - 2013 erm tter uden stud a m ea m e • ine Hös - H in • m e 1 • az 3 s ö a n um zin t 0 rm s e tum zin gaz 13 - 013 rm ter st in • m - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 e • Höst - Hö • t a e 2 u a in 1 • e • H t a en ag e ö a in e m u m m s 2 a m • 20 e • östt Hös • in e nt u u a ter östt stud • st ea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea H 3e in in e H e e in 1 • 1 H t a • e • az 3 s 2 a in e ö u m a s 2 m in n um nt ag um zin st rm 3 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt • • 2 m ea in ö a s m n z st rm te zin - H 3 de st tu 01 rm tu -H m de ga 13 ea tu me ine e • ine Hö •s tte ös - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min ermin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst • stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin H e 13 • en ud H tt az ag en ag e • 13 ös in m ös ud m ma a m • stu a 20 ter ma 20 in er ntu um ntu stt zin ne


Hel platta

100k +pant

ENERGIDRYCK

BOOST Hel platta, 24x25 cl. Jmf pris/lit

,!9EA0A4-fbeaai!

✃ VÄRDEKUPONG

ÅLIDHEM

Erbjudandet gäller endast vid inlämnande av kupong på Coop Konsum, Ålidhem. Gäller t o m 2013 09 29.

BYT KUPONGEN MOT TVÅ KONDOMER!

Umeå studentkår samarbetar med Västerbottens Läns landsting för att öka kondomanvändingen. Kondomer finns så länge lagret räcker. Delas ut i kårexpen.

20%

LUNCHBUFFÉ TA 2 BETALA FÖR 1. Inkl. måltidsdryck, bröd, smör och kaffe eller te efter maten.

på valfri handelsvara

Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Kupongen giltig t o m 31/12 2013

Gäller endast tillsammans med giltigt Campuskort (Mecenat/Studentkortet). Gäller fram till 30 september 2013. Kårhuset finns i Universumhuset. Kronans Droghandel Ålidhem Examensvägen 3 Kronans Droghandel Ersboda Formvägen 4

Konktaktlinser månadsvis hem i brevlådan

#

#

GRATIS PASTA! ICA PASTA 500g

Hos oss får du kompetens, valfrihet och omtanke.

• Fraktfritt bindningstid • Ingen betalning • Månadsvis Tillgång till legitimerade optiker • Regelbundna linskontroller ingår •

När du köper övriga varor för 100:-

Ålidhems centrum • 090-19 05 00

STORGATAN 5, NORDMALING, 0930-312 11 STORGATAN 49, UMEÅ, 090-12 05 00

u s får d Hos os abatt! tr studen

Giltigt tom 31/12-13

Prova-På-Pris för studenter!

r2 9-: 2n

Beställ över internet på www.bratidskrifter.se/student13

Giltigt tom 31/12-13Giltigt tom 31

Prova gratis! Provaoss oss1 gång 1 gång gratis! Prova oss biljetten. 1 gång gratis! Riv ut och ta med Riv utRivoch ta med biljetten. ut och ta med biljetten. (värde 120:-)

(värde 120:-) (värde 120:-)

www.usm.se 090-12 50 49 usm@usm.nu

www.usm.se 090-12 50 49 usm@usm.nu www.usm.se 090-12 50 49 usm@usm.nu


i • 2 in a nt 01 r st stu • s mea um zin - 013 rmi ter de ga te 01 tu tu ea tte en ude ma a m e • ine Hö 13 e• az • • 2 stte öst stu • s mea um zin gaz 3 - 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • ös - Hö 2 in ag 013 nt te st stud • st mea ume zine azin ga tu 13 • ine - Hö 13 - H in • rmin entu dent aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude a ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö 20 in u nt aga mag in m ea s 2 in a n z 0 rm te s tu d rm ent g de 0 tu tu e in m H tte e in 13 e• 13 20 e • 2 östte Höst • stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea ine azin u z a u s n z t 0 s t 3 r g m d g t e t in m H t • e • H in a 2 • az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma e n z s 3 r z d t 0 s t t 3 0 r t m d g e tu • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte tude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin • 2 ine • Höst - Hö m •2 e a 0 rm en tu m d g tu H e in 13 •s Hö az tte ud en ag 13 ös min in er az min ma stu a m ea e• ag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin 3 - H 13 - rmin ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • ume ntum azin agaz 013 - 2013 term stter tuden stud a m ea m e zin e t H e e in 1 • • H a tt e e ö a in e ud m ag st 20 m • 2 e • öst Hö in nt um ag • s in • tum entum gazin aga ne azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea H e in in m m r d e g in m H e t en e in 1 13 t • e m • az s 2 a ma in e ö ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin • • e Hö • • st 20 m ea in ös in ag m ag nt stt 3 - 013 rm ter zin - H 3 de ga rm tum nt tud -H me tum zin ga de ine az aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a ma ea m e s ö 2 a in m a z n u z s t 3 0 r s t d g te 0 tu tu e m ea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • s in • um ntum azin aga 2 in ntu a 20 n ag z 3te ös tu • s mea um zin 3 rmin term dent tude mag a m t 1 az aga 2013 • 201 tterm stte stud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min e • a s m m s 0 r g d g ö a am • z ag u s 0 ter stte tude stu ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu dent aga ma 201 • 2 stte öst stu • s mea tume zine g 13 tum ent aga - H in • min e t • e e • H ine Hö a e 1 ö • m •2 a s 20 m ö a in e u u um azin agaz 013 - 2013 term stter tuden stud a m ea m e • zine - Hös 3 - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin term dent uden mag a ma 0 r t g m d g e t in m e e 1 t • e • H a t e 1 ö ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin m d g tu H in m e e in 13 • e • H tt a en ag e 13 ös a in m er az ud m m st 20 a m in er nt ntu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 e • östt Hös • st in • ume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea e • • H a e ö m 20 te a in um nt ag 01 stt stu • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tude ma a m • 2 e • öst - Hö • s in • tum entum gaz g 01 ea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 ine • Höst - Hö t H e e in • t a a in e u m a s 2 in n u a n z t s t 3 r g d t e 1 1 a t • e • a s 2 a m in ö a u m e a s u 2 m n a um zin st n 3 rm z de te de mag a m • 20 e • öst - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stu • st mea tume H e • e • H e 1 ö • e • a s 2 a m in ö a m in e a u u m n z n u st 3 rm zin de me ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stu • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag • e • H a e 1 ö • e • a s 2 m ö 2 a in e a u u a m z n u st te 3 01 rm st stu • s mea um tud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m • 2 e • Höst - Hö t • in u n t e in 1 • e • H a e 1 ö a m 2 a in e u u a z n u te 3 0 rm st stu • s mea um zin de ma 13 min erm en az tum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m • 2 e • Höst - Hö • in u nt aga mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea u • • e Hö in m ea s 2 in a n zin 01 st tu 3 rm ent ga m de tu tu -H ea t ine m tte • • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min ermin entu den s 2 m n z a s n 3 r z d t 0 s t t 3 0 r tu g m d g tu e tu • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea en tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö 2 a m in ö a m in e a s m n z s 3 r z d t 3 0 r tu tu m d g e tu H in m e n • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude m ea in a a m • s 0 r s t d g 0 tu tu m e d g tu H tt e in 13 • en Hö tte az •s en e •2 ud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum 0 r s t d r g 0 t t m e g in m tu H tt e e e in 13 13 tt az • en m • az min entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu n z 0 s t d 3 r g d t t e in m H e tt • e e • H in stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu a d 0 s t 0 r g m d g tu e tu in m 13 tt • en • H az tt e 13 ös • en m er • az erm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s H e e • • e ö • in az 3 - 013 rm ter st m m 20 ter stt stud • st ea a in n ag 013 um zin zin de ga tum nt tud -H me m ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude n • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • e ö a in e u min ntu a m s 2 a m • 2 e • öst Hö in e u u a • s in stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea H e in in m e ine • s in • a in ntu um azin agaz 013 - 2013 term stter tud nt aga mag 201 • 2 stte öst stu • s zin 3 - H 013 rmin term den ude ma a m • 2 e • öst Hö m e t m • e a in m u z n u g t t m g m tter ude stud a m ea •s e • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu dent aga ma 201 • 2 stte öst stu • s mea tume zine gazin 3 - H 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • öst - Hö s t e • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte tude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 ermin tterm Hö m ea in 2 in a a m •2 n s 0 r s t d g 0 rm en tu tu m d g tu H tt e in 13 •s Hö tte az erm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s a z n u t 3 0 r s t e tum zin gaz 3 - 013 rm ter • s m - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 e • Höst - Hö • 2 in a n 01 st ga tu tte e tu - H in • min e • ine Hö en aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • erm tte ud stu a m ea 2 in ntu a n z stt Hös • st in • ume ntum azin agaz 013 - 2013 term stter tuden stud a m ea t 0 s t 3 g e in m H t e in 1 • e m • a s 2 in ö m a m z s r z 3 0 r g m d g t e tu in m 13 13 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst n ud z ag u H e e in • e ös - H • s me in az 3 - 013 rm ter st ma a m • ös 20 ter stte stud • stu ea in um zin stt 013 de ga tum nt t um azin agaz 013 - 2013 term Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • in g tum ent t • 1 ö 2 a m in e 20 tter östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • ine Hös - Hö u z s t 3 0 r s t d 3 g t e H e e in 1 • H t a e ö a in e u m a st 20 m • 2 e • öst Hö in nt um nt ag • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea H e in in m en ud z 3• • s 2 ma ea m e • 2 ine Hös in ö a s 2 m n st zin - H 3 d te st tu 013 rm ter rm t m de ea tum zin ga me ine e • Höst - Hö in • s in • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gaz 13 - 013 2 a in u a n t 0 g - 013 rm term den tud • H az ag 013 e ös ma a m • 20 ter stte stud • stu ea in um ntu me zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude ma ea m e • 2 ine • Höst 13 ea ume zine azin 3 - H 13 - min erm ent ude mag a m • 2 e • öst Hö • t a a • 2 stte öst stu • s u s 2 in um ntu a z te ne - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stter östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • Höst - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 01 term stte tude stu ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu den aga ma 201 • 2 stte öst stu • s mea tume zine gazin 3 - 013 rmin term den tude ma ea m • 2 e • Hös 13 2 0 e • e • ine Hö H 1 a m 2 e • öst Hö in u n aga ma 201 • 2 stte öst stu • s zin • s in • tum ntu gaz aga 013 in stu ea m mea ine 20 tter stte tud z 3rm ent me tum azin ga 13 - 0 de H • • H in az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 z t 0 s t - 013 rm ter e • en tud • ine Hös - H m ea in um entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin 3 - H • s in • tum ntum gazin aga 013 • 2 ine • Höst - Hö in s 2 z st tud 3 rm ent m d g ea t ine m 1 tte • • H a az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • g z a 20 u s 3 r t s t e tum zin gaz 3 - 013 rm ter en tud - H in • min ntum ent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 e • ine Hö 1 • s in • um • t a e • öst Hö a m ea e ud s 2 a 1 • • H a e ö in u n ne azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea ma • 20 e rm ent de mag e g ine azin - H 13 - min m H t e e in 1 t • e • s 2 a in e ö ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin g m d g t e t in m H tt • e e • H in a e 13 ö • e m • a st 20 m in ös a in m er zin agaz 13 - 2013 term tter uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 0 s t t 3 0 r t m d g e t in m e e 1 t • e • H t a e 1 ö • a m e • a s u 2 m s ö 2 a in e u u m a z n u z s t 3 0 r s t d g t 0 t t e m ea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • s in • tum entum gazin aga 1 ö a in m e a u m m a s 2 a m in e n u u a z n z ga mag 2013 • 20 stter östt stud • st mea ume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • • • H e ö 2 a in u a nt te 01 st stu • s mea ume zine azin 3 - H 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • öst - Hö ga g tu • s in • um az me zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö e ine • a in ntu nt aga mag 201 • 2 stte öst stu • s zin 3 - H 13 rmin term dent uden mag a ma e m t a e a a in e u m s 2 z a u z t 0 s t 3 0 r t g m d g e t in m e e 1 t • e • H a t e 1 ö ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin m d g tu H in m e e in 13 • e • H tt a en ag e 13 ös a in m er az ud m m st 20 a m in er nt ntu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 e • östt Hös • st in • ume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea t 0 t t m e g i m t H t e e in 1 • • H a m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz u a z n u z t 3 0 r s t d 3 r g d t 0 t t e g in m t H t e e e in 1 1 en maga ma • 20 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gaz 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea 2 m • in n u ea ine e Hös - H in • a in ntum entu aga zin 3 - H 13 - rmin term dent uden mag a ma • 20 e • östt Hös • st in • ume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea e m e in a m z z u 3 r d m nt • a m • 2 e • öst Hö ag 201 • 20 tte st stu • st ea 01 erm tte ude rm ent tu a m ga me tum azin ga 13 de me ine azin - H 13 - min •s e ud a ma ea m e • ine Hös - Hö in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin 3 - H 13 - rmin ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • s ume ntum e • e • H a e 13 rm ö az 3 m 20 te a in er um nt ud ag 01 um zin stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tude ma tum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m • 2 e • Höst - Hö t • in ag 01 • 2 st stu • s ga tu ea tte e in 1 • • H t a en e ö stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • min ntum entu n ag z u • 20 ter stt stud • st ea m • 20 e • östt Hös • st ag 013 de rm ent tud a ga me tum azin ga 13 - 013 erm tter de tum nt me ine azin - H 13 - min • en tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö in ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume n a in m s 3 r z d t 3 0 r t t m d g e t H in e m n • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude m ea in a a m • s 0 r s t d g 0 tu tu m e d g tu H tt e in 13 • en Hö tte az •s en e •2 ud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum 0 r s t d r g d 0 t t e m g in m tu H tt e e e in 13 13 tt az • en m • az min entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu n z t 0 s t d 3 r g m d t t e in m H t e • e e • H in stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu a d 0 s t 0 r g m d g tu e tu in m 13 tt • en • H az tt e 13 ös • en m er • az erm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s 3 d t 0 ter stt t ea m nt d g e tum zin gaz 3 - 013 rm ter H e e in 1 • e • H a e ö • in s u m m s 2 a in n u u a z 0 t d 3 r g t t m in m H t e e e • in tu en maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • 2 a m • in erm en ud n u a • H e ös in stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea e zin - H 13 - rmin term d • • • in a s 2 m •2 in ag 01 st Hö nt zin - H 3 st tu 0 rm en ga m de tu ea tum azin ga 13 me ine tte •s t min tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu i m n z u s 3 r z d s t t 3 0 r t m d g e t H in e m e in 1 • e • H t a e 1 ö a in e u m s 2 in u a n z • s in • tum entu gaz aga 013 • 20 tterm stte stud • stu ea m mea ine azin - H 13 - min Hö rm dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter t in a m •2 s r 0 rm en m d g tu H e t e in 13 • Hö tte az erm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s a z n z u t 3 0 r s t • me tum azin ga 13 - 013 rm tter - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 e • Höst - Hö •s in 1 • • ine Hö H a a in ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • m tte ude stu a m ea e öst stu • s 2 in ntu a n z t 0 r 3 g e in m t e 1 e m • a 2 in e m a m e tt Hös • st • • ine Hös - H • in ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin - H 13 - min um azin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea in in r z t 3 0 rm g m d g tum nt e t ine m 13 13 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst a s m n z s r z d s t te 3 0 r tu m d g e tu H in e m e in 13 tt • ös - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min ermin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst • stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin a am • u u a a 20 n ud z ag 013 n ag u s t r d t 3 0 r t t m t H e t e in • e H t a e e • 1 ö in m e ö u m m s 2 m in e n u s n z t r s t d 3 r g d t e H t e e e • H in e 1 ö m 20 tte östt stu • st ea • s in • tum ntum gazin aga 013 az 3 - 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • ös - Hö 20 ter stte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - m um zin s m Hö 3 - H in • rmin entu dent aga mag • 201 e • 2 stte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö • in um entu aga mag 2013 • 20 stter in m ea s 2 in a n z 0 rm te s tu d 3 rm ent g d 01 tu tu ea in m Hö tte e • H in • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 m • in ntu n ud a 20 s n ag t s t 0 te m ntu gaz ag 013 e tum zin gaz 13 - 013 rm ter H 3t • e H e ö • e • s m in ö 2 a in m u m s d r t t m d H e t e in 2 te 3 rm te st stu • s mea um zin de 01 tu ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntu den aga ma 20 az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös • e • a e • öst Hö 1 m • 2 stte öst stu • s a m a in e u u ag z nt u z t 3 ne - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stter östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • Höst - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 e e in 1 • e • H t a e e 1 ö a in m e u m a m s 2 a m • 2 e • ös in e n u u a 013 • 20 stter östt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea e zin - H • • • in a s 2 m •2 in ag 01 st Hö nt zin - H 3 st tu 0 rm en ga m de tu -H ea tum azin ga 13 me ine tte •s ine Hö az 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azine - Hö 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 n z s 3 r z d t 0 s t t 3 0 r t m d g e tu • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H • 2 ine • Höst - Hö in ntu a 20 n ag 0 ter stte tud tu ea m mea ine m ntu gaz ag 013 in - H 13 e • in az 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • min m s 2 m u z r d t g t e • e • e m • a s 2 m ö a e a u m • z a 20 u s 3 r t s t e tum zin gaz 13 - 013 rm ter en tud - H in • min ntum ent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 e ine Hö • s in • um • t a e • öst Hö a m ea e ud s 2 a 1 • • H a e ö in u n ne azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea ma • 20 e rm ent de mag e g ine azin - H 13 - min m H t e e in 1 t • e • s 2 a in e ö ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea umea zine azin g m d g t e t in m 1 H tt • e e • H in a e 13 ö • e m • a st 20 m in ös a in m er zin agaz 13 - 2013 term tter uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östt stud • stu ea ume zine azin 3 - H 13 - rmin erm dentu uden mag a ma • 20 0 s t t 0 te t ea m nt d g e tum zin ga 13 - 013 rm ter e e 1 t • e • H t a e ö • • s u 2 m s ö 2 a in u u a m zi s 0 s t d g t t m a • s in • tum entum gazin aga e • zine - Hö 13 - H in • rmin entu den aga ma • 20 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 rmin tterm den tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö 2 a in m e a u m m a s 2 a m in e n u u a zin n z ga mag 2013 • 20 stter östt stud • st mea ume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • • • H e ö 2 a in u a nt te 01 st stu • s mea ume zine azin 3 - H 013 rmin term den tude ma a m • 2 e • öst - Hö ga • s in • tum entu gaz aga H me zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude ma ea m e • 2 ine • Höst - Hö e e • a in m en ud in u nt aga mag 201 • 2 stte öst stu • s zin ma ea m e in s 2 a z d 0 st tu rm ent t ga me tum azin ga 13 - 013 rm tter de ea in m tte • • H e 13 ö ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud • stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin a z - 013 rm ter • • ine Hös - H in ntum entu aga mag 2013 • 20 stter östt stud • st ea ume zine azin - H 13 - min erm ent uden mag a m de stud a m ea tum gazin aga 013 e t in e u m 2 3 r z d t s t t 3 0 r t m d g e t a a m • 2 e • öst Hö • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azin m H e e in a in m en ud in u z ag n ag u z 3• in ma ea m e • 2 e Hös - Hö stu ea m mea ine 20 tter stte tud in zin - H 3 013 d rm ent ga de 013 rm ter tum nt t tum zin ga en maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea n ud e H ea • e H a e 13 rm ös • en ag • 2 stt az 3 st a m in ös am • min ntu in er um ntu ma 20 um zin zin de me ntum gazin aga 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stu • st mea tume zine gazin 13 - H 013 - rmin term dent tude mag e • • ine Hö H a 1 erm tte ude • e ma e öst stu • s • öst Hö a s 2 m 2 a in u u m a z n u t 3 0 g 0 t t m ea um d g t e t e 1 • • a e e • 2 a in m a s a m • in n ud u u a s n ag z • ma • 20 e • 2 östt Hös • st rm ent tum ent t - H in • min me tum azin ga 13 - 013 erm tter ude de e me ine azin - H 13 - min e ine Hö a m ea um entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin 3 - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • s ume ntum azin agaz 013 - 2013 term tter uden stud a ma r s t d g t 0 t t m e d g t H e t e in 1 • • H t a • e e • s ö stu ea m mea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • min ntum entu d r g d 0 t t e m g in m tu H tt e e e in 13 13 tt a • en m • az st 20 a m in er ös ntu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s ume ntum azin agaz 13 - 2013 erm tterm uden stud a ma ea m e • zine Hös - H in • min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea • • e Hö • • st 20 m ea in ös in ag st ea m nt stt 3 - 013 rm ter zin - H 3 de rm tum n tud -H me tum zin ga de me ine n • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a m • n e Hös - Hö in • in ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • s ume de stud a m ea e in m 3 r z • • m ea in ag 01 • 20 tte stt tud • st ea de rm ent ga d tum ent tud -H me tum azin ga 13 - 013 rm tter me ine azin - H 13 - min e • ine Hö min entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin agaz 13 - 2013 ermin tterm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu n z 0 s t d 3 r g m d t t e in m H tt e • e e • H in e stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz maga 2013 • 201 tterm östte stud • stu ea m mea ine azin - Hö 13 - min ermin entu a d 0 s t 0 r t g m d g tu e tu in m 13 tt • en • H az tt e 13 ös • en m er • az erm uden stud a ma ea m e • 2 ine Hös - Hö in • s min ntum entu agaz mag 2013 • 20 stter östte stud • stu ea mumea zine azin - H 13 - min ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • stu in • s 3 r z d t t 3 0 r t t m d g e t • s in • tum entum gazin aga 013 • 201 tterm stte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tume azine gazin 13 - H 013 ermin tterm den 2 m ea ö 2 in a m a n z n s 3 0 r s tu d g te 0 rm tu tu m d g tu H tt tte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min • rmin entu den maga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azine gazin 13 - 013 ermin tterm uden tude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • s 2 a in e u u a z n u z t 3 0 r s t d 3 r g t 0 t t e m g in m t H e t e e in 1 • 1 t a • in ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östte Hös • stu in • s umea tum azin gaz 13 - 2013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min ntum entu agaz maga 2013 • 20 tterm östte stud a • • ine Hös - H in stt stud • st mea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m ea in z 3 rm g ine m t H e t e • Hö en aga ma • 201 e • 2 östte Höst • stu • s mea tum azin gazin 13 - 013 ermin tterm uden stude a ma ea m e • 2 ine • Hös - Hö in • s min • tum entu agaz aga 2013 • 201 tterm östte stu in min ntu rm stter tude stud a m ea H 3e in in ermin entu uden mag a ma • 20 e • 2 östt Hös • st in • ume tum azin gaz 13 - 2013 erm tter uden stud a m ea m e • ine Hös - H in • m e 1 • az 3 s ö a n um zin t 0 rm s e tum zin gaz 13 - 013 rm ter st in • m - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt stud • st mea tume zine gazin 3 - H 013 - rmin term dent tude mag ea m e • 2 e • Höst - Hö • t a e 2 u a in 1 • e • H t a en ag e ö a in e m u m m s 2 a m • 20 e • östt Hös • in e nt u u a ter östt stud • st ea ume zine azin 3 - H 013 - rmin term dent tuden mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud a m ea H 3e in in e H e e in 1 • 1 H t a • e • az 3 s 2 a in e ö u m a s 2 m in n um nt ag um zin st rm 3 - rmin term dent tude mag a m • 20 e • östt - Hös • st in • tume ntum gazin agaz 013 - 2013 term stter tude stud ea m mea ine • zine - Hö 3 - H in • rmin ntum dent aga mag 201 • 20 stte östt • • 2 m ea in ö a s m n z st rm te zin - H 3 de st tu 01 rm tu -H m de ga 13 ea tu me ine e • ine Hö •s tte ös - Hö in • s min • tum entu gaz aga 2013 • 201 tterm östte stude • stu ea m mea ine • azine - Hö 13 - H min ermin entu den maga a ma • 20 e • 2 östte Höst • stu in • s mea tum azin gaz 13 - 2013 ermin H e 13 • en ud H tt az ag en ag e • 13 ös in m ös ud m ma a m • stu a 20 ter ma 20 in er ntu um ntu stt zin ne


enkla

Två sätt att tjäna pengar 1 2

Förmedla Elmixen – Sveriges smartaste elavtal Tjäna extra pengar under studietiden genom att förmedla Sveriges smartaste elavtal, Elmixen. Kunden sparar pengar på sitt nya elavtal och du tjänar pengar på förmedlingen. Alla blir nöjda! Anmäl dig på vår hemsida.

Teckna en egen Elmix Har du eget elabonnemang? Skaffa dig en Elmix. Rörligt pris när elen är billig och Fast pris när elen kan bli dyr.

www.storumanenergi.se • 0951-103 35 www.facebook.com/storumanenergi


VI f

AR

TIo IR ÅR m

I U

Vill du jobba hos oss under studietiden?

BÖRJA DIN kARRIäR INom fINANsBRANCHEN – REDAN NU Du kommer få chansen att jobba med produkter som är både viktiga och långsiktiga, i ett företag med hög moral och med trygga anställningsvillkor.

Solidar erbjuder vanliga människor kartläggning, rådgivning och aktiv förvaltning av pensionssparandet. I dag förvaltar Solidar mer än 10 miljarder kronor åt nästan 100 000 personer, med tillstånd från Finansinspektionen. Som säljare arbetar du med nya kunder, med en kvalificerad internutbildning som grund. Om du inte redan har SwedSec-certifiering hoppas vi kunna erbjuda dig den utbildningen i finansiell rådgivning senare i din karriär hos oss. Vi tror att du känner starkt för sälj- och kundservice och är: • • •

Optimistisk, ambitiös och målmedveten Ansvarsfull, förtroendeingivande och lojal Ödmjuk, flexibel och stresstålig

Tidigare erfarenhet av kundtjänstarbete, butiks-, event- eller telefonförsäljning är en merit men inget krav. Det finns olika anställningsformer, samtliga har fast lön med rörlig del. Rekrytering sker löpande så välkommen med din ansökan till jobb@solidarpension.se. Se även solidarpension.se/om-oss/jobba-hos-oss.

Student Umeå Magazine 2013 - HT  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you