Page 22

Dossier bindend studieadvies

‘Niet geschrokken van negatief advies’ Erg geschrokken is hij niet. Student economie Daniël Maksimov (18) kreeg onlangs een mailtje met een voorlopig negatief studieadvies. Hij verwacht met een beetje doorwerken de schade in te halen. “Het is niet dat ik enen haal, het is telkens net wel of net niet. Voor de helft van mijn vakken haal ik voldoendes.” Hij snapt waar zijn slechte cijfers vandaan komen: “In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met het maken van rapmuziek. De vorige periode heb ik ook meegedaan aan een uitwisseling met Ierse muzikanten. Dat heeft me een week gekost.”

100 Verkeerde verwachtingen

Zo kent een van de geïnterviewden een studente die geneeskunde had willen doen. “Die was erg blij dat ze uitgeloot was toen ze hoorde dat ze daar in lijken moeten snijden. Dat vond ze goor.”

100

100

De laatste jaren doen de faculteiten er alles aan om te zorgen dat studenten niet met foute verwachtingen over de studie binnenkomen. Het zijn namelijk deze studenten die vroeg in de studie afhaken of slechte cijfers halen. Toch komen al die voorlichtingsinspanningen niet altijd bij de aanstaande studenten aan.

Directeur onderwijs Rob de Crom kreeg een evaluatie van een student bedrijfskunde onder ogen die het er niet mee eens was dat hij voor een vak een rapport moest schrijven. “Later als manager zou hij die rapporten alleen maar hoeven te lezen, niet te schrijven.”

22

100

Aankomend studenten krijgen niet alleen de klapschaats te zien, maar ook de bijbehorende berekeningen

100

En bij Bewegingswetenschappen tonen ze sinds twee jaar bij open dagen niet alleen foto’s van de klapschaats die hun wetenschappers ontwikkelden, maar ook de bijbehorende berekeningen. Onderwijsdirecteur Kirsten Bijker: “We krijgen veel studenten binnen die iets met sport willen en het liefst inspanningsfysioloog bij Ajax willen worden. We vertellen ze dat het kan, maar dat de studie een heel exacte onderlaag heeft. De integraalvergelijkingen vliegen hun om de oren.”

Dat hij nu goede voornemens heeft, komt niet door het studieadvies maar door een goed gesprek met zijn vrienden die dezelfde studie doen. Dat betekent, naast collegebezoek, vooral eerder beginnen met leren. “Vroeger gaan slapen is het halve werk. Gisteravond sliep ik om half negen. Voor het eerst zit ik niet moe bij het college.”

‘Doorgaan wordt eendagsbeslissing’ Helemaal zeker is Ira-Lisa ter Beek (19) niet, maar de studente gezondheid en leven vermoedt dat haar voorlopige advies negatief is. “Ik ben een vijfjes- en zesjesmens.” Toch vindt ze het wel goed dat het bindend studieadvies bestaat. “Anders zit er helemaal geen druk achter om hoge cijfers te halen. Maar ik vind het kut dat ik mogelijk weg moet. Het was al moeilijk om een leuke studie te vinden en dan mag ik het misschien niet eens afmaken.” Ze denkt erover om voor 1 februari met de studie te stoppen. “Dan geldt het bindend studieadvies niet en kan ik volgend jaar opnieuw beginnen. Ik moet eerst even kijken wat ik voor een herkansing gehaald heb. En 31 januari heb ik nog een tentamen. Ik hoop dat het cijfer meteen bekend is. Als ik daarvoor zak, wordt het moeilijk om het jaar alsnog te halen. Of ik doorga, wordt dan een eendagsbeslissing.”

‘Ik had maar drie vakken gehaald’ Een gekke fout van haar opleiding: eerstejaars pedagogiek Sara El Mighri (22) kreeg een mailtje met een negatief studieadvies terwijl ze al haar vakken gehaald had. “Na mijn reactie kreeg ik een mailtje dat nog niet alle cijfers ingevoerd waren en dat ik inderdaad een positief advies heb.” Ze is erg gemotiveerd om al haar vakken zo snel mogelijk te halen. Uit ervaring weet ze hoe het is om verplicht met een studie te moeten staken: vorig jaar moest ze met haar studie farmacie stoppen. “Daar baalde ik erg van, ik ben erg van de gezondheid.” Toch vindt ze de regel op zich niet slecht. “Ik vond het een erg moeilijke studie en had maar drie vakken gehaald. Als ik door was gegaan, had ik heel veel achterstand gehad. Dat was ook niet goed geweest.” nr 10 — 15 januari 2014

ADVALVAS

Profile for Advalvas

Nr 10 15 januari 2014  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Nr 10 15 januari 2014  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Profile for advalvas