Billie - 24 juni 2023

Page 1

75+ en badpakkenmodel Cora en Josette gaan ervoor Spreekuur Prinses Delphine omarmt imperfectie Dagelijkse Kosta del sol Pizza en paella à la Meus

Laat maar komen, die zomer van

Pommelien Thijs

Het lifestylemagazine van Nieuwsblad N°94 24 juni 2023

Zeg zon, we komen er dan aan hé!

Vanaf Brussels Airport vlieg je vanaf

€ 97 naar Portugal

tijdvoorvakantie.be

vluchten uitgevoerd door

Blik vooruit

Met de exotische geurtjes, frisse cocktails en shoppingtips uit deze Billie haal je de zomer in huis en duiken we de vakantie in, of toch op papier. Online blijft Billie 24/7 open, met de leukste lifestylenieuwtjes, de hele zomer lang. Surf naar Billie.be of scan de QR-code en abonneer je op onze nieuwsbrief op maandag en vrijdag. Op papier zijn we er terug op 2 september. Mooie zomer!

Lieve lezer,

Snikheet en overvol, zo dient de zomer zich aan. Zeker voor Pommelien Thijs, die met haar nieuwe plaat en tour, maar ook met #LikeMe-concerten en Knokke off uw zomer ongetwijfeld een kleurtje zal geven. Even warm en heerlijk vol dient de zomer zich aan voor de twee vrouwen die op deze bladzijden enthousiast badmode showen en met bolderkar en (achter-!)kleinkinderen een maand op het strand te vinden zullen zijn. Op warme (desgewenst frisse) en volle (desgewenst lege) zomerdagen, waarvan we, net als Pommelien Thijs haar publiek toewenst, bekaf en euforisch mogen thuiskomen. Fijne vakantie!

Stralend op het strand blz. 22 Vlierbessen voor een zomertouch blz. 49 Prinses Delphine toont kunst in winkelcentrum blz. 36 Zonovergoten villa in het midden van de natuur blz. 30 Geurtjes van over de hele wereld blz. 26 Alles wat je nodig hebt op reis blz. 15
Billie 3

Hoe doet die dat?

“Denk twee keer na aan wie of wat je je aandacht geeft” Voor Hetty Helsmoortel is het dé uitdaging van deze tijd. Want onze versnipperde aandacht belet ons voortdurend om diep na te denken over dingen die er echt toe doen. 1

Jouw aandacht is kostbaar

“Er is zoveel dat vandaag onze aandacht vraagt, dat we haast de tijd niet meer hebben om over bepaalde zaken diep na te denken. De invasieve impact van digitale en sociale media is enorm. Een tijdje geleden heb ik met een ‘dumbphone’ geëxperimenteerd, waarmee je enkel kan bellen en sms’en. Na zes maanden ben ik weer overgeschakeld naar een smartphone. Anders was ik niet meer mee. Het zegt veel over onze tijd.”

2Alles komt terug

“Of het me pessimistisch stemt dat onze aarde op een dag misschien opgeslorpt zal worden door de zon? Die gedachte moedigt me meestal aan om nog meer zin te geven aan de dingen die er in ons leven wel toe doen. Het doet je uiteraard beseffen hoe alles voortdurend in verandering is. Hoe alles met elkaar verbonden is. En hoe alles terugkeert. Materie verdwijnt niet, ze neemt alleen andere vormen aan.”

Plan Billie
4 Billie

3

Waar gaat het nu écht om?

“Op een gezonde manier met feedback omgaan, het is niet evident. Bij mij heeft het een tijd geduurd vooraleer ik erachter kwam dat niet alle online commentaar waar of waardevol voor mij is. Soms kan die nergens op slaan. Ik heb ook geleerd dat ik niet verplicht ben om te reageren. Bovendien focussen heel wat reacties zich op uitzonderingen. Terwijl je je de vraag zou moeten stellen: Waar gaat het écht om?”

Zo doet die dat niet

“Er is hoop. Ook al bevind je je nu in een donkere tunnel, het licht zal op een dag terug stralen. Dat is de les die ik uit mijn depressie getrokken heb. Het komt eropaan het vlammetje dat in jou schuilt, te blijven vinden. Lukt het niet, zoek dan hulp. Je kwetsbaarheid tonen is geen zwakte. Integendeel, het kan je sterkte worden. En aan de samenleving zou ik willen zeggen: laat mensen die het even niet meer zien zitten, niet vallen.”

Billie 5
Hetty Helsmoortel heeft een nieuw boek uit: ‘Chemie’. Een verzameling van verrassende verhalen waarin ze complexe scheikunde toegankelijk maakt. Full set Eeden Atelier Ring Georgina Sangés 6 Billie

Het is de zomer van Pommelien

Ze heeft nog lang niet op alle vragen een antwoord, maar één ding is zeker: vooruit wil ze. Pommelien Thijs. Tegelijk twijfelend en vastberaden. Blij vooral dat Perongeluk, haar debuutalbum, er eindelijk is. Zodat ze uit de startblokken kan vliegen. “Wat mensen over me zeggen, probeer ik niet te lezen. Dat is op voorhand al een verloren wedstrijd.”

Billie 7

Het is mooi om te zien gebeuren, bovenop die vuilnisbak. In een flamboyante rode outfit transformeert het jonge meisje dat kwam aanwandelen in een laaghangende, wijde broek, op Crocs met dikke zolen, in een jonge vrouw die vanzelf de juiste mannequinposes aanneemt voor de fotograaf. Met Ketnet-serie #LikeMe werd ze bekend, met haar debuutalbum Per ongeluk en VRT-serie Knokke off gaat Pommelien Thijs (22) nu op zoek naar een eigen identiteit en een volwassen toekomst.

Een plaat vol bommetjes maakte je, niet?

“Dat wilde ik, ja. Het is lang zoeken geweest naar een genre en een geluid Toen ik Ongewoon had, wist ik: dít is wat het moet zijn. Dat pop-/rockerige. Tegelijk vond ik het belangrijk om daar niet krampachtig aan vast te houden. Al wilde ik wel geen album om passief naar te luisteren. Elke song heeft wel een piek erin. Het klopt ook met wat ik live wil doen. Mijn eerste zomer met mijn eigen repertoire? Dan wil ik de mensen bekaf en euforisch naar huis zien gaan.”

Vind je de spreidstand lastig? Want er is ook nog altijd #LikeMe, waarmee je deze zomer nog vaak op het podium staat. Ik kan me voorstellen dat je nu vooral zou willen knallen met je eigen muziek.

“Ik heb niet het gevoel dat het me belemmert. Ik ben blij dat ik #LikeMe kan afmaken zoals we dat gepland hadden. En ik heb er ook niks voor moeten laten liggen. Mocht ik er deze zomer nu eigen optredens voor hebben moeten afzeggen, zou het vervelender geweest zijn. Muzikaal is het ook helemaal anders. En het is op heel andere uren dat ik op het podi-

Wie is ...

um sta. Is het nog héél licht, dan zal het #LikeMe zijn. Is het avond, dan is het voor mezelf. Dat verschil zit er dan toch al op.” (lacht)

Mijn nichtje van elf was een enorme #LikeMe-fan. Ze heeft nu een kaartje voor een van je soloconcerten. Hoe je die fans meeneemt, is dat een bezorgdheid? Of denk je: foert, ik ben wie ik ben?

“Ik probeer daar niet al te actief over na te denken. Ik weet het: ik kom uit #LikeMe, waar ik een groot, dankbaar en vooral jong publiek heb meegekregen. Wie meegroeit, en mijn eigen richting apprecieert: welkom! Maar ik creëer en maak mijn keuzes in functie van wat ik fijn vind. Dat doe ik ook bij mijn acteerwerk, zoals met Knokke off. Het is nooit bedoeld als een harde knip, maar ik ga wat ik doe ook niet op dat heel jonge publiek richten, opdat het zeker met me meekomt.”

Knokkeoffis een succes op VRT Max. Smaakt het naar meer? Zal het goochelen blijven, met een zang- én acteercarrière?

“Ik denk het wel. Want ik vind het zo’n fijne combinatie. Ook al is het qua agenda soms echt niet te doen. Maar zolang de mensen die voor mijn planning zorgen de puzzel kunnen leggen, waarom niet?”

Wat is het belangrijkste dat je leerde, op de set van Knokke off?

“Acteren werkt totaal anders op je in. Optreden is adrenalinegedreven. Elke dag een grote piek. Terwijl iets als Knokke off, met vijftig draaidagen, een marathon is. Dat vond ik een ontdekking. Je moet er echt in zien te slagen om dat duurzaam vol te houden, over zo’n lange

Pommelien Thijs (22) raakte bekend als Caro in de populaire Ketnet-serie #LikeMe. Ze won begin dit jaar drie MIA’s, in de categorieën ‘Doorbraak’, ‘Solovrouw’ en ‘Hit van het jaar’, voor haar nummer Ongewoon Haar debuutalbum Perongelukis

periode. ’s Avonds optreden en overdag op de set? Dat doet wat met je.”

Is de plek waar je woont nu volledig ontploft, in deze drukke tijden?

“Ik ben er iets beter in geworden. Ik ben vaak bij mijn ouders, maar woon ook apart, met twee vriendinnen. En die twee plekken zijn best oké. Alleen heb ik mijn planten al lang geen water meer gegeven, besef ik nu. Het is vooral mijn auto die ontploft is. Daar zit alles in wat ik last minute nodig kan hebben ”

Wat is het vreemdste object dat ik op je achterbank zal tegenkomen?

“Een siliconen afdruk van mijn gezicht, voor een nieuwe videoclip. En verder? Een volledige podiumoutfit, voor het geval. Extra schoenen. Hervulbare waterflessen. Granolabars, alles wat snel wat energie geeft. Een naaikit. Secondelijm. Ducttape. Ja, je weet nooit wat je nodig zult hebben. (lacht) Het heeft al vaak zijn nut bewezen.”

Je teksten geven een beetje inkijk in hoe je denkt en wie je bent. Maar vertel me toch maar: waar loop jij tegenaan, als 22-jarige in 2023?

“Het is sowieso vaak een plekje zoeken. Soms voor mezelf, soms in het bredere verhaal. Doe ik het goed? Waar liggen mijn sterktes en waar niet? Hoe vind ik de balans tussen werk en privé? Waar draag ik mijn steen bij? Wat ga ik überhaupt doen met mijn leven? Maar ook binnen relaties en vriendschappen: wie ben ik voor jou en wie ben jij voor mij? Het is allemaal wat zoeken.”

“Sommige songs gaan over de grotere zaken waar ik me druk over kan maken. Andere gaan over de stereotiepe dingen waar ik als 22-jarige van wakker lig, of moeite mee heb. Ik vind het fijn dat die

net uit. Ze acteert in Knokkeoff, dat nu op VRT Max te zien is, en deze zomer nog op VRT 1 komt. Ze is een van coaches in het komende seizoen van Thevoice kidsop VTM.

Meer info: www.pommelienthijs.be

u 8 Billie

“Na een lange draaiperiode voel ik de nood om een gevoel van controle over mijn eigen lijf te herwinnen. Dus daarna durf ik wel eens een tattoo of een piercing te nemen. Kom, mijn lijf terug!”

Billie 9

naast elkaar kunnen bestaan. Daarom denk ik ook dat een wat ouder publiek mee zal zijn met deze plaat, omdat die een beetje mijn leefwereld schetst, en dus die van mijn leeftijdsgenoten.”

“Ik las het deze week op het internet, niet dat ik het wou, want normaal geloof ik niks van het internet”, zing je inEropoferonder. Wat is jouw zwakke plek? Waar kan je toch uren aan verliezen?

“Aan alles. Ja, ik geef commentaar op hoe we media consumeren. Maar ik ben er zelf ook vatbaar voor, én schuldig aan. Zo heb ik gisteren tijdslimieten ingesteld op mijn Instagram en Tiktok. Hoe doet deze video het? Hoe doet die post het? Ik kan me goed verstoppen achter het excuus het is allemaal voor het werk, maar ik zit er veel te lang op. Nu sluit de app na een half uur af. Dan merk je pas hoe vaak je terug wilt. Als een zoektocht naar de endorfinekick. Ik hou mij sowieso ook bewust ver weg van dingen die al te clickbait-achtig zijn. Zeker als het over mij gaat. Want dan ga je toch al snel naar de commentaren om te lezen wat mensen over je zeggen. Ben je dan op zoek naar het positieve? Nee, je bent op zoek naar het negatieve. Dat is op voorhand al een verloren wedstrijd.”

Een aantal teksten gaat over verliefd zijn. “Ik ben weer mijn richting kwijt. Ik verheerlijk en daar vraagt ze me niet om”, zing je inEclips. In Wanneerluidt het: “Elke dag plooide ik als een papier, iedereen zag het, maar toch bleef ik hier.” Wat voor iemand ben je als je verliefd bent?

‘Ik ben al op verschillende manieren verliefd geweest. Ik heb al mensen compleet geïdealiseerd: je een idee vormen van iemand dat niks te maken heeft met

hoe die persoon echt is. Of het je veel mooier voorstellen dan het is, terwijl je in een situatie zit die niet per se goed is voor jou.”

“Het is niet één valkuil waar ik steeds weer in terechtkom. Maar er zijn wel

Haar zomerse favorieten

Favoriete zomerbestemming?

“Griekenland. Al kom ik dit jaar pas in oktober echt toe aan vakantie.”

Favoriete zomerbezigheid?

“Tekenen in de zon. In een park zitten, mijn brein uit en met mijn handen iets maken. Haken, of zo.”

valkuilen die zich fijner lenen om over te schrijven. Omdat het ook iets therapeutisch heeft. Zeker als mensen zich erin herkennen. Er schuilt in elk geval geen wrok in de nummers. Alles is afgerond. Dat vind ik wel fijn, nu ik die nummers

Favoriet zomergerecht?

“Een fruitsla, recht uit de koelkast.

Favoriet zomerdrankje?

“Een koude groene matcha. Of een kombucha.”

10 Billie

Je bent ook hard bezig met tweedehands kleding. Je zingt “De consument blijft consumeren” in Zilver. Is dat niet iets waarvan je denkt: ik wil mijn leeftijdsgenoten meer met dat soort dingen op hun hoofd slaan?

“Ik heb het gevoel dat onze generatie op z’n hoofd slaan nul effect heeft. Ik probeer dat nooit te doen. Ik heb zelf ook al meermaals nieuwe kleren gekocht, hoor. Daarnaast is het ook zo moeilijk om iets te kopen dat echt verantwoord is. Want alle grote merken zijn zo goed in het verbloemen van hun slecht zijn. Het is vooral ons koopgedrag in het algemeen dat anders moet. De trends wisselen steeds sneller. Het zou fijn zijn mochten mensen meer hun eigen stijl ontwikkelen. Dat helpt, tegen de ruis van die oneindige hoeveelheid producten die naar je hoofd gegooid wordt.”

“Ik kan alleen maar tonen: dit is wat ik belangrijk vind. Mijn songs zijn in dat opzicht als een uitnodiging. Vertel mij gerust hoe ik meer kan betekenen. Ik ben er zelf nog niet uit hoe ik dat moet doen. En ik geloof ook echt dat velen het beter zouden willen doen. Als je alleen al eens begint met te kijken: waar is dit kledingstuk gemaakt? Of je favoriete merk intikt op een site voor tweedehands kleren? Elk kledingstuk dat je níét nieuw koopt, is al iets.”

Waarvan weet je intussen dat je het niet kunt missen?

“Slaap. En sociaal contact. Dat zijn de twee grootste steunpilaren. Maar de balans ertussen is moeilijk. Soms ga ik keihard voor mijn vrienden en slaap ik haast niet, en dan krijg ik daarvan een

klap. Of dan ga ik voor slaap en besef ik hoezeer ik iedereen mis. Het is een constante zoektocht.”

Als ik aan die vrienden zou vragen wie Pommelien is, wat zouden ze dan zeggen?

“Ik zou denken: loyaal en enthousiast. Twee dingen die mij als vriend wel typeren. Heel mijn vriendengroep, trouwens. Ik ken hen al van voor ik de muziek indook. Zij zijn al een tijd een steady onderdeel van mijn leven. Ik hoef me al een tijdje geen vragen meer te stellen over wie er in mijn vriendengroep zit en

Op de foto

Catsuit Annaëlle Reudink

Oorbellen Georgina Sangés

waarom. Iedereen heeft het beste met elkaar voor en we zijn allemaal even enthousiast over wat de ander aan het doen is.”

Verklap me het gekste cadeau dat een fan je al gaf?

“Ik heb ooit een miniatuur picknickset in een luchtballon gekregen. Alles in papier, met de hand gemaakt, tot de confituurpotjes toe. Met een briefje met een telefoonnummer erbij: Bel mij voor een picknickdate Maar er is geen picknickdate van gekomen. (lacht) Het is grappig: af en toe krijg ik telefoonnummers toegestopt en er is een groot verschil. Komt het van een man, dan is het op een bierkaartje. Komt het van een vrouw, dan is het een prachtige ballon met een picknickset eronder.” (lacht)

Mag ik tot slot nog vragen wat er op je bovenarm getatoeëerd staat?

“Ik had nog een afspraak bij de tatoeëerder in mijn agenda staan, en ik wist niet wat ik wilde laten zetten. Dus zijn het gewoon lijntjes geworden. Ik zag ze op mijn gsm-hoesje en heb gezegd: Dit, alsjeblieft. (lacht) Na een lange draaiperiode voel ik altijd de nood om een gevoel van controle over mijn eigen lijf te herwinnen. Als je acteert, word je elke dag opnieuw naar een persoon geduwd die je niet bent. Je wordt aangekleed, krijgt extensions… Dus ja, daarna durf ik wel eens een tattoo of een piercing te nemen. Kom, mijn lijf terug! Al ga ik er geen vaste gewoonte van maken. Anders moet ik bij iedere volgende rol elke ochtend nog langer in de make-upstoel zitten, om die tattoos weg te laten werken.” (lacht)

Productie

Foto’s Nathalie Samain

Styling Kiki Vogels en assistente Leonie Vandeynze

Make-up Sabine Peeters

Haar L’Atelier Geraud

Locatie Regatta by Jacks, brasserie, zomerbar en evenementenlocatie, Katwilgweg 1, 2050 Antwerpen

■ 12 Billie
Pommelien Thijs “Bij ‘#LikeMe’ heb ik een dankbaar en vooral jong publiek meegekregen. Maar ik ga wat ik doe niet specifiek op hen richten”

1 & 2 juli:

KOOPWEEKEND

Geniet in het centrum van leuke muziek en animatie tijdens het shoppen!

WWW.SHOPPENINGENK.BE

VAKANTIE AAN HET WATER IN DE LEIESTREEK

FIETSEN LANGS HET WATER

Dankzij 12 nieuwe knooppuntenroutes op het fietsnetwerk Leiestreek fiets je niet alleen langs de mooie waterlopen, maar stop je ook langs leuke terrasjes en mooie natuurplekken. Vijf van de routes zijn korter en ideaal voor gezinnen met kinderen. De routes werden gebundeld in een handige digitale fietsgids.

» Ontdek alle routes op www.toerisme-leiestreek.be/ fietsen-water

WATERSPORT WALHALLA

Klauteren over een waterparcours, waterskiën of zelfs flyboarden. De Leiestreek is een waar walhalla voor adrenalinejunkies. Vanaf eind juni kan je er zelfs packraften op de Mandel. Je volgt dan een uitgestippeld parcours al wandelend en peddelend. Doe je het graag wat rustiger aan? Op een supplank, in een kajak of in een metalen tank verken je op eigen tempo de schilderachtige meren, rivieren en kanalen van de Leiestreek.

» Ontdek alles over watersporten op www.toerisme-leiestreek.be/ watersport

WATERSFEREN

Het water van de Leiestreek geeft het landschap niet alleen een uitzonderlijke look. De vele kanalen, plassen en rivieren zorgen ook voor een bijzondere sfeer. Die ontdek je deze zomer tijdens unieke evenementen op en aan het water. Mis ze niet en beleef meer watersfeer!

PLAT’EAU

25/06, 02/07, 09/07 en 16/07

Beleef een interactief verhaal samen met vier unieke personages en wezens aan het water. Samen met je kinderen beleef je zo een spannend avontuur!

DOBBERO

19/08, 09/09 en 17/09

Stap aan boord van een drijvende tank en dobber van de ene minivoorstelling naar de andere terwijl je geniet van lokale lekkernijen. Dorst? Peddel dan naar de drijvende bar.

» Meer info over deze events en hoe je kan inschrijven, vind je op www.toerisme-leiestreek.be/ watersferen

Yassas Miss Elegance

Ik ga ...

Beach essential 5,99 euro, Ikea

Gefilterd Grieks zonlicht

130 euro, Momoni

Palmbomen gespot

59 euro, Bellerose

In

Smile! 29 euro, Sunnylife bij Juttu

Factor Sunkissed 55 euro, Likami

Extra frisse voetjes

49 euro, Freedom Moses

Wow-decolleté 145 euro, Elle and Rapha

Ben even naar het marktje...

89,90 euro, BSB

Extra kleurspektakel

29 euro, Alain Afflelou

Kalimera Sifnos

Crochet breeze 89,99 euro, Selected bij Juttu

Comfy + cute 59,95 euro, mbyM

All-time favorite vakantiejeans

160 euro, 7 for all mankind

Na een tweede seizoen wegdromen bij de postkaartbeelden van VivaLaFetameer je deze zomer eindelijk zelf aan op het prachtige eiland Sifnos. Zonder ontvangstcomité, maar met evenveel zin.

Billie 15

Copy the trip
49,99 euro, La Redoute
Citroengele favoriet
Walk on water 55 euro, Hay de bloemetjes 59,95 euro, Tamaris
65 euro, Essentiel Antwerp

(H)EERLIJK VLEES VAN BIJ ONS OP DE BBQ

Altijd pret met een vleesbrochette

Vleesbrochettes zijn een veelzijdig toppertje op de barbecue. Het grote voordeel van zo’n vleesbrochette is dat je erop kan spiesen waar je zin in hebt: van een mals stukje rundvlees en/of varkensvlees over worstjes en/of spekjes tot verse stukjes groenten en/of fruit. Met deze tips gril jij deze zomer de lekkerste vleesbrochettes!

1 2 3

Variatie troef

Varkensvlees en rundvlees van bij ons zijn smaakvol om vleesbrochettes mee te bereiden. Verschillende stukken zijn hiervoor geschikt: denk maar aan een mals stukje varkenshaas, een sappig stukje schouderkarbonade, een heerlijk stukje biefstuk, een smaakvol speklapje of een mix van miniworstjes. Of je nu kiest voor een smaakvolle mix van verschillende vleessoorten of gaat voor een vleesbrochette van één vleessoort: alles kan en mag bij het samenstellen van je eigen vleesbrochette. Al hoef je je zeker niet alleen te beperken tot vlees op de brochette. Wissel af met stukjes groenten zoals ui, courgette en paprika of verras met stukjes fruit zoals appel.

Gelijke stukjes

Snij je zelf het gekozen vlees voor de brochettes in stukjes, dan is het belangrijk om het vlees in min of meer gelijke blokjes te snijden van zo’n 3 cm. Doordat alle stukjes ongeveer dezelfde dikte hebben, heb je meer controle over de gaartijd.

Olie of marinade

Veel toevoegingen heeft vlees van bij ons niet nodig om smaakvol te zijn. Een simpele kruiding is al voldoende, maar een lekkere marinade kan ook natuurlijk. Voor dungesneden vlees is 1 uur tot

Brochette van biefstuk en aardappel met muntsausje

4 personen

INGREDIËNTEN

☐ 600 g biefstukken

☐ 16 krielaardappelen

☐ 2 rode uien

☐ 1 rode paprika

☐ 1 groene paprika

maximum 3 uur laten marineren meer dan voldoende. Liever de volle smaken van het vlees tot z’n recht laten komen? Kies dan voor een neutrale olie zodat je het vlees beschermt tegen de hitte.

4 5 6

De prikker

Brochettes moeten bij voorkeur langs alle kanten garen. Zowel een ronde als platte spies kunnen gebruikt worden. Het voordeel van een platte spies is dat de brochette makkelijker gedraaid kan worden en op een kant blijft liggen. Gebruik je een houten spies? Dompel deze dan vooraf even in koud water om verbranding tegen te gaan.

Schroeien en laten gloeien

Leg de brochettes pas op het rooster als de vlammen gedoofd zijn. Schroei de brochette eerst aan alle kanten dicht op de heetste gloeizone van de barbecue. Verleg vervolgens de brochettes naar een minder warme zone zodat het vlees daar rustig verder kan garen.

Grillen zonder prikken

Gebruik een vleestang of spatel om na te gaan of de brochette voldoende gaar is om te serveren. In het vlees prikken is geen goed idee want zo verliest het zijn vocht en dus zijn natuurlijke sappigheid. Denk eraan dat bijvoorbeeld worstjes een langere gaartijd nodig hebben dan bijvoorbeeld biefstuk.

Ontdek de lekkerste gerechten met vlees van bij ons op www.lekkervanbijons.be

☐ 2 tl tijm

☐ 125 g yoghurt

☐ 3 el mayonaise

☐ 1 tl paprikapoeder

☐ 2 takjes munt

☐ olijfolie

☐ peper

☐ grof zout

BEREIDING

• Was de krieltjes grondig en kook ze gedurende 15 minuten in gezouten water. Smeer daarna de afgekoelde krieltjes in met olijfolie en haal door de gedroogde tijm. Kruid af met grof zeezout en wat peper.

• Snijd de biefstuk in ca.

16 gelijke stukjes en kruid af met peper en zout.

• Snijd de paprika’s en rode ui in grove stukken.

• Spies de krieltjes, stukjes vlees en groenten op brochettestokken. Leg de brochettes ongeveer 5-7 minuten op de hete barbecue.

• Snijd de munt fjn en meng met de yoghurt en mayonaise. Breng de saus op smaak met paprikapoeder, peper en grof zeezout.

• Serveer de dipsaus samen met de gegaarde brochettes.

SAMEN MET LEKKER VAN BIJ ONS

… op reis ...

Stijlvol aangekomen!

369 euro, Delsey

City-chic

49,95 euro, Pilgrim

Elegant gefilterd zonlicht 160 euro, Gant

Streep eronder 79,99 euro, Noor by Nora Gharib bij Zeb

Power dress

119 euro, Les Jumelles

Zomervoetjes

40 euro, Havaianas

Italiaans terrasje straks?

99,99 euro, Astrid Black Label bij Zeb

Shoptas met klasse

170 euro, Caroline Biss

Ear candy

19,99 euro, La Redoute

Een briesje, graag...

8,95 euro, Juttu

Ciao Roma

Als een gelato...

289 euro, Nous

Fel accentje 12 euro, Arket

Viva vlechtwerk

29,99 euro, Gerry Weber

Let it bloom 27,99 euro (bikinitop) en 24,99 euro (bikinislip), Object bij Juttu

Instappen & citytrippen 275 euro, Atelier Content

Sun’s out 98 euro, Rails

Een rondje rond het Colosseum, kijken en blijven kijken naar het Pantheon, op adem komen op de Piazza Navona, flaneren door de straten van Trastevere, een pasta cacio e pepe in de hippe wijk Monti: Rome is verslavend…

Copy the trip
Billie 17

MET VISIT AALST

Vergeet carnaval, ook om deze verrassende redenen is Aalst jouw bezoek waard

Stel je voor: je bent geen liefhebber van carnaval. Daardoor heb je nog niet eerder gedacht aan een bezoek aan Aalst. Logisch, toch? Je vergist je, want Aalst heeft alle troeven in handen om iedereen gastvrij en met een gevarieerd bezoekersaanbod te ontvangen. Plan daarom nu al in je zomeragenda een bezoek aan deze veelzijdige stad en haar omgeving aan de Dender.

Met haar centrale ligging is Aalst per auto makkelijk bereikbaar vanuit alle provincies van ons land. Maar de trein nemen is minstens zo slim. Het mooie stationsgebouw van Aalst is al een eerste aangename kennismaking met de stad. Bovendien ligt het stadscentrum op wandelafstand.

In de historische binnenstad kan je aangenaam shoppen in de autoluwe straten. En daar hoort natuurlijk ook een pauze op één van de vele zalige terrassen bij. Mag het wat meer zijn? Dan is er het ruime cultuuraanbod voor bezoekers. Dé blikvanger op de Grote Markt is het Belfort. Dit Aalsters erfgoed is een must see bij een eerste bezoek aan de stad. Je kan het Belfort bezoeken elke derde zondag van de maand of na reservatie met jouw groep.

Aalst en carnaval worden in één adem uitgesproken. Wil je met verwondering het geheim ontdekken achter het grootste carnaval van het land? Dan beantwoordt de interactieve Magische Carnavalswandeling al je verwachtingen.

Idyllische ontdekking in het groen

Het zomerseizoen is het moment om Aalst en omgeving al wandelend en fietsend te beleven. Te beginnen in het Stadspark waar je meteen ontsnapt aan de stadsdrukte. Hier wachten meer dan 100 verschillende boomsoorten, visvijvers, een skatepark, sport- en speelterreinen je op. Het Stadspark sluit bovendien mooi aan op het natuurgebied Osbroek, een waar paradijs voor wandelaars en lopers.

Wat weinig bezoekers weten is dat het ook de moeite loont om de deelgemeenten en 10 natuurgebieden van Aalst te ontdekken. Vier landelijke deelgemeenten - Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel - vormen de idyllische Faluintjesstreek. Ook wel de groene long van Aalst genoemd. Goed voor heel wat wandelingen en fietsroutes die je dankzij het knooppuntensysteem eenvoudig naar de mooiste natuurplekjes in de regio brengen.

Verdiep je in de geschiedenis van de stad met een bezoek aan ‘t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst. De stadswandeling ‘Tussen de rokken van de Ajuinenstad’ is een goede manier om de historische stad op eigen houtje te verkennen. De wandelbrochure kan je kopen in het infokantoor op de Hopmarkt of online bestellen via de webshop van Visit Aalst.

Scoren op TikTok en Instagram

Krijg je jouw kroost maar moeilijk gemotiveerd voor een historisch stadsbezoek? Dan zorgt Route 9300 voor redding. Deze route brengt jullie langs de mooiste locaties voor je Instagram- en TikTok-posts. Onderweg zijn er zie-, doe- en ontdekopdrachten die het extra plezant maken.

Lie ebbers van wat meer actie kunnen in het avonturenpark The Outsider, op wandelafstand van het stadscentrum, hun energie kwijt. Van hieruit kun je kajakken of vlotvaren op de Dender, klimmen op een oude fabrieksschouw of een ludieke namiddag Highland Games beleven.

Aalst heeft zoveel meer te bieden dan je zou denken. Voor elke bezoeker is er een aanbod dat je doet bese en dat Aalst zoveel méér is dan de grootste carnavalsstad van het land.

Wanneer mogen ze jou ontvangen?

Meer info vind je op www.visit-aalst.be

SAMEN

en ik neem mee

Mouwloos mooi

39,99 euro, CKS

Franse romantiek

64,99 euro, La Redoute

Lekker handenvrij

14,90 euro, Uniqlo

Sfeer op de camping

8,99 euro, Ikea

Soft & comfy

125 euro, Four Roses

Eau la la 79 euro, Carhartt

Oh soleil soleil...

24,99 euro, La Redoute

Even chillen

99,95 euro, Lafuma bij A.S.Adventure

Hoedje op, dutje

doen 39,90 euro, BSB

Hottie du moment

129,95 euro, Birckenstock

Gooi het even op de bbq

165 euro, Barbecook

Safariproof

79,95 euro, mbyM

Bonjour Ardèche

Bakstenen muren worden ingeruild voor een tentzeil, een bed voor een luchtmatras, een uitgeruste keuken voor een gasvuurtje. Back to basics, maar elke kampeerfan weet het: dit is pure luxe.

Denim always does it

119,95 euro, Lois

Camping classic

98 euro, Rails

In de bloemetjes

49,95 euro (voor de bikinitop) en 37,95 euro (voor de bikinislip), Passionata

Copy the look
Billie 19

Op zomerse ontdekkingstocht

Het wordt weer een zomer om in te bijten, al zeker in Roeselare. Er valt heel wat te ontdekken in de West-Vlaamse stad: lekkers uit de streek, zomerse hangplekjes, koerscultuur, waardevolle kunst … Hoog tijd voor een verkenningstocht langs een aantal zomerse hoogtepunten!

‘GEBETEN DOOR ROESELARE’-MENU

Roeselare en voeding, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de regio worden heel wat producten geproduceerd, geteeld en geveild. Onder het motto ‘van grond tot mond’ laat de stad Roeselare mensen graag proeven van al dat lekkers. Tijdens de zomermaanden geniet je in negen lokale restaurants van een scherp geprijsd ‘Gebeten door Roeselare’-menu: twee of drie gangen culinair plezier met lokale touch.

SAMEN MET STAD ROESELARE
GEBETEN DOOR ROESELARE

HET KUNSTUUR: VOOR MEERWAARDEZOEKERS

Je zit in Roeselare ook goed voor een uurtje cultuur. Je mag dat ‘uurtje’ letterlijk nemen, want in de Sint-Amandskerk loopt nog tot november de eerste tentoonstelling van Het Kunstuur in Roeselare. In exact zestig minuten krijg je twintig topwerken van klinkende namen als René Magritte, Constant Permeke en Emilie Claus te zien, één voor één belicht en onder sfeervolle begeleiding van muziek van Dirk Brossé. Bekende namen als Tom Boonen, Lieve Blancquaert en Bashir Abdi zijn de vakkundige gidsen in je oor. Reserveren voor deze intieme ervaring is een must.

DAVIDSFONDS

ZOMERZOEKTOCHT

Speurneuzen met wandelbenen zijn de hele zomer welkom in Roeselare en Zonnebeke voor een zomerzoektocht van Davidsfonds. Je kiest ofwel de klassieke zoektocht ofwel de familiebeleving en koopt online je zoektochtpakket aan. Daarin zit allereerst de zoektochtbrochure, met drie uitgestippelde wandelroutes met allerlei weetjes en vragen over de streek. Je krijgt er een streekgids met insidertips, verhalen en foto’s bovenop en kortingen bij een aantal horecazaken. Met je unieke wedstrijdcode maak je trouwens kans op een mooi prijzenpakket: van extra motivatie gesproken!

STREET ART ONTDEKKEN

Noem Roeselare gerust een pionier van de West-Vlaamse street artscene. Van een mural over de bevrijding van Roeselare door een Poolse pantserdivisie tijdens WOII tot een melancholisch portret van een slapende vrouw: er valt prachtige straatkunst te ontdekken in de stad. Er is een uitgestippelde route van tien kilometer die je langs de meest indrukwekkende kunstwerken leidt, een beknopte familiezoektocht in street art-thema en een langere fetstocht van 35 kilometer. Je kunt de kunstwerken ontdekken via de gratis Street Art Cities app of een plattegrond ophalen of een plattegrond ophalen in het toeristisch onthaal.

DE KOERS IS VAN ROESELARE

Odiel, Jempi, Freddy, Benoni, Patrick: het zijn de welluidende voornamen van Roeselaarse wielergoden. Roeselare wordt de stad van de wereldkampioenen genoemd en de koers is nog altijd goed vertegenwoordigd in de stad. Zo is er KOERS, het museum van de wielersport, waar heel wat te ontdekken valt. Op dinsdag 25 juli zoeft ook het peloton van het Natourcriterium door de binnenstad. Voor kleine wielerhelden is er Natour4Kids, met een gratis bezoek aan het wielermuseum, een behendigheidsparcours en de unieke kans om zelf een rondje te rijden op het ofciële parcours!

Je beste fetsbeentje voorzetten kan ook tijdens ‘West-Vlaanderens Mooiste’, een fetsfestijn op 19 en 20 augustus vanuit Roeselare doorheen West-Vlaanderen.

DE VAARBAR EN KAAIBAR: ZOMERBORRELEN

Geen zomer zonder zomerbar. In het stadspark van Roeselare ben je tijdens de warme maanden welkom in de Vaarbar. Een verfrissende borrel, lekker hapje, gezellige strandstoel? Check. Ronddobberen in een bootje? Dubbelcheck. De Vaarbarmatrozen en een goed gevulde speelcontainer maken deze zomerplek bovendien extra kindvriendelijk. Een andere leuke optie is Kaaibar by Barlaban, aan de Kop van de Vaart in Roeselare. De setting, een tikje urban-industrieel, maakt Kaaibar tot een zalige hangplek voor levensgenieters van alle leeftijden.

BROUWERIJ EN ZOMERBAR RODENBACH

Dé trots van Roeselare moet wel het lokaal gebrouwen Rodenbachbier zijn. Het zachtzure biertje smaakt extra lekker op een zwoele zomeravond. Zin om het bier beter te leren kennen? Tijdens de zomer vind je op dinsdagavond een gezellige zomerbar met livemuziek achter de poort van de brouwerij. Elke zomerbaravond kan je ook een rondleiding en degustatie reserveren. Je ontdekt er de originele moutast of droogoven, de imposante stoomketel en de indrukwekkende foederzalen met eikenhouten rijpvaten. Slurp!

Billie 21
Meer info over de zomer in Roeselare vind je op visitroeselare.be

“Borst vooruit en buik intrekken”, lacht Cora (79). Samen met haar nicht Josette (75) poseert ze met veel plezier in badpak. Het is zomer. En als de Amerikaanse tv-kok Martha Stewart op haar 81ste een badpakkenshoot voor een magazine kan doen, kunnen onze Vlaamse senioren dat ook. “We mogen nog gezien worden”, glunderen de twee nichten.

Nooit te oud om badpakken te showen

“Er zijn tijdens deze fotoshoot meer foto’s van me genomen dan in de laatste tien jaar”, zegt Josette Van Gansen (rechts op foto) lachend. “Op een bepaalde leeftijd gebeurt dat nog weinig.” Nicht Cora Stobbelaar (links) kan het alleen maar beamen. De dames hebben er plezier in. Ze halen oude herinneringen op en er heerst een Grace & Frankievibe tijdens de fotoshoot. In die Netflixserie worden twee vrouwen op leeftijd vriendinnen nadat hun mannen verliefd op elkaar werden. Ze beleven daarna de gekste avonturen. Het verhaal van Cora en Josette is net iets anders: ze zijn nichten en groeiden samen op. Als tieners en prille volwassenen beleefden ze spannende avonturen samen. Ook nu trekken ze er nog graag op uit. “Onze mama’s waren zussen. De goede genen kregen we van hen en van bonbon, ons grootmoeder, mee”, zegt Cora. Groot, grijsgroene ogen, verzorgd kapsel. Twee fiere dames. Cora wilde als tiener model worden. “Dat was buiten de wil van mijn vader

gerekend. Mannequin was geen beroep. Ik moest boekhouding van hem gaan studeren. Tegen mijngoestingvatte ik mijn studies aan. Ik heb ze dan ook niet afgerond. Al snel leerde ik de man van mijn leven kennen. We trouwden jong en kregen twee kinderen. Toen mijn zoon en dochter drie en vier jaar oud waren, is mijn man gestorven.

Josette

mijn 79ste tóch nog de kans om voor één dag mannequin te zijn.” (glundert)

Waterrat

Ik heb ondertussen al dertig jaar een nieuwe partner, een heel lieve man. Ik heb twee kinderen, een aantal kleinkinderen en zelfs al achterkleinkinderen. Het was trouwens mijn kleindochter die me kandidaat stelde voor deze shoot. Ik was direct enthousiast. Zo krijg ik op

Ze nam haar nicht Josette mee op sleeptouw, die even enthousiast reageerde. De sfeer is gemoedelijk tussen de twee. Die grijsgroene ogen sprankelen. “De voorbije warme dagen had ik wel vaker een badpak aan. Ik zette een plonsbadje in de tuin, maar het water werd te warm. Dus ging ik verkoeling zoeken in recreatiedomein De Ster. In de zomer trekken we een maand met de kleinkinderen naar de zee, dat is traditie. Natuurlijk ga ik dan in mijn badpak op het strand liggen”, zegt Josette. “Als ik in mijn badpak in de tuin zit en de bel gaat, doe ik ook gewoon in badpak de deur open”, reageert Cora. “We zijn altijd echte waterratten geweest. We groeiden op aan het Galgenweel, op de Antwerpse Linkeroever. Wij twee waren de allereersten die in een kano het Galgenweel onveilig maakten. Later kocht mijn vader

u portret
tekst Kizzy van Horne foto’s Kaat Pype styling Kiki Vogels make-up & haar Sabine Peeters
22 Billie
“We mogen er nog zijn. En vooral: we zijn er nog. Dus mogen we ons zeker tonen zoals we zijn”
Cora: Badpak La Redoute Kimono van Cora zelf Hoed H&M Strik H&M Oorbellen van Cora zelf Armband Pilgrim Jewellery
Billie 23
Josette: Badpak & blouse van Josette zelf Oorbellen Zara Zonnebril Polette

een zeilboot en leerden we zeilen. Nog later werd dat een motorjacht, met de naam ‘Cora’. We brachten uren op het water door, vooral in Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. Ik woon nog steeds op Linkeroever met zicht op het Galgenweel en de Schelde. Water brengt me tot rust.”

Doen wat je plezier brengt, is voor de twee dames belangrijk. Josette: “Ik doe vrijwilligerswerk en geef Nederlandse les aan anderstaligen. Ik werkte na mijn studies Toegepaste Economische Wetenschappen jarenlang op de hogeschool. Thuiszitten is niks voor mij. Ik moet bezig blijven, rust roest.”

Ooglift

De gouden tip van de twee om jong te blijven: positief denken en geïnteresseerd blijven in wat er speelt in de maatschappij. “Het is niet altijd gemakkelijk om ouder te worden. De gewrichten worden stroever. Ik kan niet meer zo ver

wandelen als vroeger en mijn wespentaille is ook al lang verdwenen. Maar ik probeer me wel te verzorgen. Tien jaar geleden koos ik voor een ooglift en liet ik eindelijk iets doen aan mijn haakneus, die me toch wel stoorde. Die extra kilo’s en rimpels zijn er, maar ik weiger me als een bomma te kleden”, zegt Cora.

Wie zijn ...

Cora Stobbelaar (foto links) wordt eind dit jaar 80. Ze woont op Linkeroever met haar partner Jérôme. Ze heeft twee kinderen – Patrick en Nadine –, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze probeert fit te blijven op de hometrainer terwijl ze naar een podcast luistert, bladert door magazines om up-to-date te blijven, gaat vaak naar de koekenstad om te shoppen en voor een koffietje, en maakt elke dag een wandeling met haar hondje.

“Het is gelukkig niet meer zoals vroeger. Mijn grootouders waren echt oude mensen. Wij zijn dat niet. Tussen mijn oren voel ik me soms nog 35. I identify as thirty-five, zegt Josette met een knipoog. “We mogen er nog zijn. En vooral: we zijn er nog. Dus mogen we ons zeker tonen zoals we zijn. Of we nog een toekomst als seniormodel ambiëren? Ze mogen ons altijd bellen.” (lacht) ■

Josette Van Gansen (75, foto rechts) is weduwe en gepensioneerd docent marketing. Na haar huwelijk verhuisde ze vanuit Antwerpen naar het Waasland. Ze vult haar dagen met vrijwilligerswerk, luistert graag naar podcasts, leest veel, zwemt en reist graag. Ze heeft drie kinderen –­Saskia, Eva en Erik – en drie klein­kinderen.

“Tussen onze oren voelen we ons nog 35”
Cora: Badpak & tuniek van Cora zelf Oorbellen Mango Zonnebril Polette
24 Billie
Josette: Badpak La Redoute Gilet Caroline Biss Ketting Jutka & Riska Zonnebril van Josette zelf

Door het groen en langs het water

Ah, de stille Kempen! Deze prachtige regio in het noorden van het land is de perfecte plek om op adem te komen tussen het groen. Zeker in en rond Turnhout heeft de natuur veel te bieden. Wij dompelen ons 48 uur lang onder in de Turnhoutse natuur.

Dag 1: Op verkenning in het Vennengebied

De trein zet ons af in het centrum van de stad. Voor we de natuur intrekken, brengen we een blitzbezoek aan het toeristisch infokantoor op de Grote Markt en het Fietspunt Turnova: één van de vier Fietspunten waar je makkelijk een tweewieler kan huren.

We verlaten het centrum en zetten koers richting het Bels Lijntje. Dit prachtige fietspad verbindt de stad met het Nederlandse Tilburg. Tot en met 1960 liep hier een internationale spoorlijn. In de jaren ’90 werden de sporen vervangen door het fietspad dat er vandaag nog steeds ligt. Via het ‘Lijntje’ rijden we het Turnhouts Vennengebied binnen: een natuurgebied van 286 voetbalvelden aan weides en plassen.

We parkeren ons stalen ros aan de charmante Klein Engelandhoeve. Na een hapje en tapje op het terras van de hoeve beginnen we aan de Vennenwandeling (7,5 kilometer). Met een wandelkaart in de hand en knooppunt-bordjes op elke hoek is verloren lopen haast onmogelijk. Al snel zien we de uitkijktoren in de verte. Dit moderne bouwwerk laat je vanop 12,5 meter hoogte genieten van de prachtige natuur. De Grote Klotteraard - het grootste ven van het gebied - springt meteen in het oog. Het pad kronkelt verder langs plassen en velden tot we op-

nieuw aan onze fietsen staan. De laatste kilometers brengen ons tot bij onze B&B tussen het groen. De Turnhoutse rand telt tal van excellente slaapplekken op de meest idyllische locaties.

Dag 2: Gastronomisch trappen

De nacht in de natuur is ons goed bevallen en we zijn dus klaar om aan de Proevertjesfietsroute te beginnen. Deze tocht van 45 kilometer verkent zowel de lokale natuur als de plaatselijke lekkernijen. Met het bonnenboekje van bij het toeristisch infokantoor kan je een pitstop maken bij een bar, bistro of brasserie voor een proevertje.

Beginnen doen we aan het Turnhoutse Stadspark. Al trappend ontdekken we de ongerepte landschappen en proeven we een lokaal sapje, een Brabants worstenbrood, een streekbier, een kleine hamburger en bol hoeve-ijs.

Langzaam maar zeker rijden we Turnhout weer tegemoet. We leveren onze tweewielers met pijn in het hart in aan het Fietspunt. De batterij van de elektrische fiets is quasi leeg, maar die van ons is helemaal opgeladen.

Ga deze zomer zelf op avontuur in

de groene rand van Turnhout!

Ontdek er alles over op www.visitturnhout.be.

SAMEN
MET VISIT TURNHOUT
48 UUR NATUUR IN EN ROND TURNHOUT

Geuren kunnen je doen wegdromen naar verre oorden, of je creëert er zelf mooie herinneringen mee.

Deze parfums brengen je instant in vakantiesfeer. Beautyredactrice

Franciska Bosmans heeft geen toverstaf, maar weet wél wat werkt.

Reis rond de wereld in zeven vakantiegeuren

Strandvakantie op de Malediven

Een sensuele, tropische geur met frangipani, sambacjasmijn, kokos en amber.

Bronze Goddess L’Eau de Lumière (limited edition) van Estée Lauder, 92 euro voor 50 ml EDP, op esteelauder.be

Gember van down-under

De fauna en flora van het Australische Athertonplateau inspireerden deze zonnige geur met mandarijn, rode gember, tropische bloemen en amber. Ingenious Ginger van Goldfield & Banks, 110 euro voor 50 ml EDP, verkoopinfo: luxurycosmetics.be

Sunny LA

Deze warme, krachtige geur in handig reisformaat roept het zonnige Los Angeles op. Met o.m. citrus, ananas, lelie, kardemom, vanille en sandelhout. No Sleep in LA EDP Travel Spray van Miglot, 38,50 euro voor 10 ml, op miglot.com

Mykonos vibes

Citrus en aquanoten mixen tot een tintelend frisse geur, geïnspireerd op Mykonos. Met o.m. limoen, groene appel, fresia en muskus. 4711 Remix Sparkling Island van 4711, 25,85 euro voor 100 ml EDC, in de parfumerie

Retourtje Japan

Bekende neus Anne Flipo liet zich door Tokio en zijn kersenbloesems inspireren voor deze bloemengeur met kersenbloesem en bergamotthee.

Tokio van Contes de Parfums, 200 euro voor 100 ml EDP, verkoopinfo: luxurycosmetics.be

La douce Provence

Een fris parfum met rabarberbladakkoord, kruiden, jasmijn, heilig gras, ylang-ylang en blond hout voor wie houdt van de kruidige geuren van de Provençaalse natuur. Herbae Spartium van L’Occitane, 60 euro voor 50 ml EDT, op be.loccitane.com

Chinese tuinen

Sensuele, sprankelende geur, geïnspireerd door de tuinen van Chinese koninklijke paleizen en opgebouwd rond sandelhout.

Santal Dan Sha van Armani Privé, 160 euro voor 100 ml EDP, bij Parfuma en Inno.

SOS Beauty
26 Billie

De geheimen van het Zwin .

Zin in een gezinsuitstap naar zee deze zomer? Op 1 juli opent in het Zwin Natuur Park een bijzondere tentoonstelling. In ‘De geheimen van het Zwin in LEGO® blokjes’ ontdek je een vos, steenmarter, ooievaar én zelfs een zeeduizendpoot zoals je ze nog nooit zag.

Dirk Denoyelle, bedenker en maker van de expo, licht een tipje van de sluier.

Vertel eens, vanwaar het idee voor deze expo?

Dirk Denoyelle: “De mensen van het Zwin zijn blijkbaar fan van LEGO. Ze wilden graag iets doen met de bouwblokjes en kwamen al snel bij mij terecht. Ik bouw kunst met LEGO, steevast met een humoristische toets. Ik was meteen mee, want ik heb het Zwin altijd een fascinerende en rustgevende plek gevonden. Het idee voor een tentoonstelling met bouwblokjes van LEGO was nog vaag, dus zijn we samen aan het brainstormen gegaan. Al snel waren we het erover eens dat we een aantal van de ‘wezens’ in het Zwin wilden tonen.”

Kwam ieder Zwindier in aanmerking voor een versie in LEGO?

“Ik had in de permanente tentoonstelling van het Zwin een aantal fantastische opgezette dieren gezien. Die gewoon namaken in LEGO leek me wat zinloos, dus stelde ik voor om op minder bekende Zwindieren te focussen. Ik vroeg de experts van het natuurpark of zij bijvoorbeeld weet hadden van schepsels die je als bezoeker niet zo gauw ziet. Ze maakten een hele lijst van dieren en planten voor me, vaak met schitterende anekdotes of weetjes erbij. Uit die lijst selecteerden we de dertig leukste taferelen, die ik dan in LEGO blokjes heb gebouwd.”

Dat klinkt vast eenvoudiger dan het is?

“Ik heb eerst research gedaan naar de dieren en planten die ik zou bouwen. Het was een uitdaging, want ik heb vooral ervaring met gebouwen, mozaïeken, koppen enz. Pakweg een vogel opbouwen uit LEGO is toch iets anders. Onderweg kwam ik soms banale technische problemen tegen, die ik creatief moest oplossen. Een steltloper heeft bijvoorbeeld erg smalle pootjes, wat voor een onstabiele constructie in LEGO zorgt.”

Wie zullen we zoal ontmoeten tijdens de tentoonstelling?

“Er zijn taferelen met vogels als een scholekster, een rosse grutto en twee roodborsttapuiten – waarvan ik het bestaan zelfs niet afwist. Ook een ooievaar, vos, steenmarter en plantjes als zeekraal en lamsoor zijn van de partij. Maar mijn persoonlijke favoriet is de ‘gewonde’ kluut, waar een fascinerend verhaal aan vasthangt. Benieuwd? Dan moet je zeker langsgaan!”

Wie zal ‘De geheimen van het Zwin in LEGO blokjes’ vooral bekoren?

“We mikken volop op families, die met z’n allen naar de tentoonstelling kunnen komen en allemaal verrast zullen zijn. Maar ook mensen met meer expertise moeten geamuseerd zijn. Het moest allemaal kloppen en daar hebben de mensen van het Zwin mee voor gezorgd. We willen dat een bioloog of ornitholoog er ook van kan genieten: ‘Oh, ze hebben zelfs aan dat kleine typerende vlekje op de kop gedacht’, zoiets.”

Nieuwsgierig naar die mysterieuze Zwinwezens? Ontdek ze tijdens de tentoonstelling ‘De geheimen van het Zwin in LEGO blokjes’, van 1 juli 2023 tot en met 12 november 2023 in het Zwin Natuur Park. Een bezoek aan de expo is inbegrepen in het toegangsticket en biedt ook een hele dag toegang tot het park.

SAMEN MET ZWIN NATUUR PARK
in
Meer info op www.zwin.be
blokjesLEGO®

Met het FreeStyle Libre 2-systeem blijf u aan de hand van een pijnloze scan1 gemakkelijk op de hoogte van uw glucosewaarden en de richting die ze opgaan. Altijd2 en overal3 .

Geen vingerprikken4 op de vingertoppen

Verlaag uw HbA1c5

Altijd op de Hoogte

Gegevens en afeeldingen zijn enkelter illustratie. Geen echte gegevens, patiënt of professionele zorgverlener. 1. De FreeStyle LibreLink-app is alleen compatibel met bepaalde mobiele apparaten en besturingssystemen. Raadpleeg de website myFreeStyle.be voor meer informatie over apparaatcompatibiliteit voordat u de app gebruikt. Het gebruik van FreeStyle LibreLink vereist registratie bij LibreView. 2. Opwarmperiode van 60 minuten vereist bij het aanbrengen van de sensor. 3. De sensor is waterdicht tot 1 meter water. Niet langer dan 30 minuten onderdompelen. 4. Vingerprikken zijn nodig als glucosemetingen en alarmen niet overeenkomen met symptomen of verwachtingen. 5. Eeg-Olofsson K et al. ADA 2020, 74-OR LB. © 2023 Abbott. De sensorbehuizing, FreeStyle, Libre, en gerelateerde merkaanduidingen zijn eigendom van Abbott. Andere handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. iPhone en Appel zijn handelsmerken van Apple Inc.

ADC-75650 v1.0 05-23

Scan en ontdek meer info op onze website
De kennis om uw diabetes met meer vertrouwen onder controle te houden.
HbA1c mg/dL

Op z’n Evi’s

Wat houdt ons bezig? Evi Hanssen, 44, mama van twee jongens en getrouwd met Kurt, heeft er een zesde zintuig voor. Wat ze zelf voelt, deelt ze hier graag.

Qualitytime

“Onze vakantie begint al aardig vol te lopen”, stuur ik mijn echtgenoot in een Whatsappberichtje. Kurt en ik hebben in juli twee weken vrijaf en zijn kinderloos. Onze voltallige kroost is dan op kamp of op reis met hun andere ouders, dus hebben we het kot voor ons alleen. Eindelijk kunnen we dan nog eens wat qualitytime door­brengen. Gewoon wij tweetjes. Lekker niks doen en ­relaxen, dat is het plan.

Al staat er dus wel wat op de planning. Etentjes met vrienden, twee verjaardagsfeestjes, een uitgebreide lunch met een vriendin. Ik heb net tickets besteld voor een lokaal festivalletje en wie weet gaan we nog twee dagen naar zee, met onze hond. Verder hopen we nog wat klusjes te doen in ons huis en de tuin – ik delegeer, Kurt voert uit –en zal ik ook nog de laatste hand leggen aan een nieuw boek dat dit najaar verschijnt. Oh ja, en Kurt heeft ook nog enkele Zoommeetings voor het werk gepland, want vanaf augustus tot maart 2024 zal hij druk in de weer zijn met grote en interessante projecten. Ik scrol naar onze twee weken vrij in onze gezamenlijke agenda, en tel de dagen die nog daadwerkelijk leeg zijn. Dat zijn er nu nog drie. Drie dagen waarin we dus qualitytime voor ons twee hebben en om klusjes in ons huis en tuin te doen. Ergens moet er daarin ook nog ‘lekker niks doen en relaxen’ gepland worden. Ik hoor een diepe zucht. Het is Zaza, onze hond, die languit in haar mand ligt. Terwijl ik deze column typ, zal het kwik vandaag weer de 30°C aantikken. Zo’n hond past zich dan aan, aan de hitte. Die zoekt de schaduw op en onderneemt zo weinig mogelijk actie. Ze drinkt als ze dorst heeft en gaat dan weer liggen, op een stukje mals koel gras of in de put die ze heeft gegraven tussen de struiken. Als de avond valt en de temperatuur aangenaam wordt, leeft ze een beetje op. Dan gooit ze met haar bek een verdwaalde slipper weg, of dropt haar speelballetje aan mijn voeten. Dat is dan haar teken dat ze wil spelen en aandacht nodig heeft. Die hond dwingt me onbewust om af en toe naar de wereld te

kijken door haar ogen. En als ik dat doe, dan stel ik vast dat wij het onszelf in onze maatschappij toch verdomd lastig hebben gemaakt. Wij moeten blijkbaar van alles, ook in onze vakanties. Een hond moet niks, een kat trouwens ook niet. In feite is er geen enkel levend organisme dat iets hoeft te doen, behalve dan zorgen dat ze genoeg te eten en te drinken hebben.

Later wil ik reïncarneren als een hond, denk ik spontaan. Een hond in een leuk gezin met grote tuin en een bos in de buurt waar ik dan regelmatig vrij mag rondlopen. Dan blaf ik af en toe eens naar een fietser die voorbijkomt en drop ik ook een balletje aan de voeten van mijn baasje als ik zin heb om te spelen, maar verder doe ik niets.

Mijn hond zucht nog eens, alsof ze mijn gedachten kan lezen en me beaamt dat dat inderdaad een heel goed plan is. Ik gooi een balletje naar haar. Ze kijkt eens op en legt dan haar kop weer neer. Lekker niks doen en relaxen, denk ik jaloers. En dat een heel leven lang. Waar kan ik tekenen?

Column
“We moeten blijkbaar van alles, ook in onze vakanties. Een hond of kat moet niks. Er is in feite geen enkel levend organisme dat iets hoeft te doen, behalve genoeg eten en drinken”
Billie 29

Buitenleven

Het geheim van deze zonovergoten villa in hartje Vlaamse Ardennen? Een hoofd vol interieurideeën, een man die alles kan, kringloopgelukjes en oog voor detail. Want ja, hier passen zelfs de schuursponzen in het woonconcept!

tekst Elise Vanhecke foto’s Geert Van de Velde

Huisgeheimen

In Wortegem-Petegem is Evy Saerens (38) leefgroepbegeleidster en Christophe Beel (39) chef-kok. Door hun onregelmatige werkuren is een dagje thuis met het hele gezin vrij uitzonderlijk. Lukt het toch, dan is het in en rond het huis volop genieten met Louis (11), Marthe (10) en Juliette (7).

Liefde op het eerste gezicht?

“De charme van de gevel, de grote ruimtes, het licht en het park achter onze tuin, ik was zo blij toen we dit huis tien jaar geleden konden kopen!”

Duurste aankoop?

“Dat moet vrij recentelijk onze jacuzzi geweest zijn. Maar het was een goede koop, hij wordt bijna wekelijks gebruikt.”

Billie kijkt binnen
30 Billie

Ook even binnen kijken in dit huis?

Volgende project?

“Naast onze slaapkamer ligt nu de garage. Die willen we halveren om er een tweede badkamer te maken. Ideaal nu de kindjes wat groter worden.”

Eeuwige discussie?

“Geen! Christophe en ik zijn een perfecte tandem. Ik ben een vat vol ideeën en hij is zo handig dat hij alles perfect kan uitvoeren.”

Zwakke plek?

“Lampen en stoelen. Maar ik maak er een kunst van om op zoek te gaan naar mooie dingen die toch niet duur zijn.”

BEKIJK DE VIDEO
Billie 31

Wat een droomhuis, dacht Evy, telkens ze de charmante gevel van de vrijstaande villa uit de jaren vijftig voorbijreed. “De eigenaar had het bordje ‘te koop’ nog niet opgehangen, of we hadden al een bod gedaan. Het huis was grotendeels gerenoveerd, dus we konden ons volop focussen op de inrichting.”

Gebrek aan kleur vormt eenheid in het interieur. “Lichte tinten stralen rust uit en laten de ruimtes tot hun recht komen. Alles is zorgvuldig geselecteerd. Ik ben altijd op zoek. Toch hebben we bijna geen kasten. Komt er iets bij, dan gaat er ook iets weg.”

De keuken stond er al toen ze het huis kochten, maar werd duurzamer opgefrist met een corian-werkblad en frontjes in bleke mdf. Doordat ie iets hoger staat, is het een centraal punt in huis. “Ook hier wil ik graag alles zo licht en rustig mogelijk. Zo kan ik heel blij worden wanneer ik in de Zeeman op beige schuursponzen bots.” (lacht) De schaaltjes in keramiek op het rek zijn een eigen creatie. “Ik volgde begin dit jaar een cursus en heb mijn eigen draaischijf in de berging staan.”

Shop

de stijl: sereen, natuurlijk

Door de natuur in huis te halen, creëer je een serene cocon. Kies voor zachte kleuren, natuurlijke materialen zoals jute, en veel hout. Nog enkele welgemikte details, et voilà: jouw eigen(wijze) nestje.

1
1 2 2
Zak eens lekker door Loungestoel desert, 329 euro, Ferm Living Lichtpunt Monochrome lamp, Zara Home, 39,99 euro
32 Billie
Beestenbos Behang met beren, Roomblush, 84 euro/rol

Evy en Christophe slapen beneden, de kinderen boven. “Vanuit onze slaapkamer lopen we recht de tuin in, heerlijk! Het is een van mijn favoriete plekken in huis. Ik ben vaak alleen thuis ’s avonds en kan er enorm van genieten om in bed nog wat tv te kijken wanneer de kindjes slapen.”

Ook de hoogslapers van de kinderen timmerde Christophe zelf. Onder de bedden van de grootsten zitten Ikeakasten verstopt, Juliette kreeg een speelhuisje onder haar hoge bed. Handig, zo’n man die alles kan!

Net als alle ruimtes in het huis, baadt ook de badkamer in het licht. “Een klassiek badkamermeubel is niets voor ons. Christophe installeerde een wastafel op een Ivar-kast van Ikea.” Het bad werd met metrotegeltjes bekleed.

5 4
Dutten Headdemock, Fatboy, 419 euro Schaduwspel Natural beauty parasol, HK Living, 309,95 euro Massief blok Salontafel beton, Giani Ruvido, 479,99 euro
3 4
Strak PH 4/3 hanglamp, Louis Poulsen, 629 euro
3 5 Billie 33

“We wonen hier tien jaar en ons huis verandert voortdurend. De kinderen worden groter, dus de speelruimte werd een deel van de woonkamer waar zij kunnen hangen en chillen. Het lange bureaumeubel maakte Christophe zelf, ik speel dan weer graag met stoelen, zetels en decoratie in de ruimte. En één stoel kan dan weer het begin zijn van een heel nieuw woonconcept.”

De warme sfeer van binnen loopt door naar buiten. In verschillende tuinkamers vindt iedereen van het gezin zijn of haar plekje. Samen eten bij de buitenkeuken, genieten in de jacuzzi en hangmat, of tuinieren in de serre. “Tijdens corona kon Christophe lange tijd niet werken en dat waren gouden klusdagen! Christophe zorgde voor de terrasoverkapping, en een verloren stukje gras werd een nieuwe zithoek. In de zomer leven we graag buiten, de tuinkamers zijn echt een verlengstuk van ons huis.”

Eikenzitje Elbow chair CH20, Carl Hansen, 989 euro Can I kick it? Sportime kickertafel comfort, sport-thieme.be, 711 euro Ssstoeltje Panton chair wit, Vitra, 345 euro Voetbed Stevige juten mat, H&M Home, 189 euro Shop de stijl: sereen, natuurlijk
6 7 7 6 34 Billie

INGESMEERD EN TOCH ROUGE

Allez, eentje dan, in ’t zonneke. SUPER 8 Rouge: een frisfruitige kriekensmaak, een toets van veenbessen, een aangename schuimkraag en 7,5% alc. vol. Dus … garçon, doe nog maar ne Rouge. Of nee, twee!

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand

Love imperfection. Onder die noemer zet prinses Delphine van Saksen-Coburg (55) deze zomer haar schouders onder events en kunstinstallaties in Maasmechelen

Village. Haar boodschap: omarm imperfectie. “Rondom me zie ik

leeftijdsgenoten die onderweg teleurgesteld zijn geraakt in mensen en situaties”, zegt ze.

Onder de noemer Love imperfection is kunstenares-prinses Delphine van Saksen-Coburg gastvrouw van events en kunstinstallaties in Maasmechelen Village, deze zomer. Ook opent ze er de popupboetiek The Creative Spot, waar dertien door haar geselecteerde ontwerpers en artiesten hun collecties aanbieden. In afwachting van de inhuldiging vandaag,

op 24 juni, met muziek en entertainment, ontvangen de prinses en haar partner Jim O’Hare ons bij hun thuis in Ukkel. “Géén vragen over koning Albert en het koningshuis”, kregen we op voorhand mee van haar entourage, maar dat staat ons gesprek niet in de weg.

“Toen ik de eerste keer in Maasmechelen Village kwam, vond ik het meteen een

leuke plek”, aldus de prinses, die het interview in het Engels aflegt. “Ik maak graag boodschappen kenbaar via mijn kunst. Dus als de shoppers mijn kunst­objecten passeren, krijgen ze al die boodschappen mee. Op die manier ben ik verzekerd van een publiek. Ideaal, want daar zitten ook veel jonge mensen tussen. En hen wil ik een hart onder de riem steken.”

Spreekuur
“Dat herken ik natuurlijk, maar in die val wil ik niet trappen.”
tekst Jo Smeets foto’s Boumediene Belbachir
36 Billie
Billie 37

Delphine van Saksen-Coburg

Wat is jouw boodschap aan hen?

“Het is zeer belangrijk om jezelf lief te hebben. Thuis lopen twee tieners rond en ik ben er zelf een geweest, dus ik wéét hoe slecht ze zich soms kunnen voelen. Daarom wil ik jongeren zelfvertrouwen geven. Als tegengewicht voor al die zogenaamde ‘perfectie’ die ze tegenwoordig in hun strot krijgen geramd via de social media. Het lijkt wel of alle jongeren op Instagram bloedmooi zijn en voortdurend aan het feesten zijn, bij voorkeur op een of ander exclusief jacht. Dat maakt de jongeren die zo’n foto’s niet kunnen posten onzeker en jaloers: Shit, mijn leven stelt helemaal niks voor! Wat ik in Maasmechelen Village duidelijk wil maken, is dat het allemaal fake is. Perfectie is niet mooi. Imperfectie kan wel mooi zijn.”

Daarmee zit je op één lijn met wijlen Bob Marley: “Stop met perfect te willen zijn, maar wees vrij en gelukkig.”

“Yes, exactly. Ik geloof niet in perfectie want een perfectionist is nooit tevreden met wat hij bereikt. Dat is wat ik tot vervelens toe tegen mijn kinderen zeg: Doe je best, maar ga niet voor de perfectie.”

Met welke waarden voed je hen op?

“Joséphine en Oscar zijn negentien en vijftien, dus het grootste deel van de opvoeding zit erop. Maar waar ik altijd heel hard op gehamerd heb, is dat ze zichzelf niet al te serieus mogen nemen. Met als gevolg dat ze nu héél goed met zichzelf kunnen lachen. En ik heb hen ook bijgebracht dat je niets voor niets krijgt. Als je iets wilt bereiken, moet je hard werken en offers brengen. Dat begrijpen ze heel goed want ze hebben het hun moeder zien doen. (lachje) Respect tonen voor anderen heb ik ook altijd heel belangrijk gevonden. Als je dat niet kan, zal je ook geen respect ontvangen. En dan is er natuurlijk nog mijn boodschap over perfectie. Die is krachtig, vind ik, zeker als ze verkondigd wordt in een winkeldorp. De tweede reden waarom ik dit graag wil doen, is dat ik in Maasmechelen Village een eigen popupstore krijg. Het wordt een creatieve plaats waar ik dertien jonge brands in de bloemetjes kan zetten, tien Belgische en drie internationale.”

Een van hen is danser Wim Vanlessen. Met zijn achtenveertig lentes is hij misschien niet oud, maar jong is hij toch ook niet meer.

Een maand op een onbewoond eiland breng ik liefst door met ...

(knipoogt)“... Mijn man, natuurlijk.”

(lacht) “Toegegeven, Wim is misschien een beetje een uitzondering. En Nathalie Baeten-Coucke ook. Wim, die ik leerde kennen tijdens Dancing with the stars, heeft enkele boeken uitgebracht: die verdienen een plaats in mijn pop-upstore. En ik wilde er ook per se iemand bij die met geur bezig is. Dat is dus Nathalie geworden. Ik heb al eerder met haar samengewerkt. Ik zie het als mijn plicht om kunstenaars op sleeptouw te nemen. Als je begint als kunstenaar word je meestal genegeerd. Het is moeilijk om een carrière uit te bouwen, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Maar toen Wim Delvoye me meenam naar Venetië gingen er plots deuren open. Dat wil ik ook doen met die dertien artiesten in Maasmechelen.”

Je wilt een positieve boodschap brengen. Zou je jezelf omschrijven als positief?

“Ik werk er alleszins aan. Dat moet wel, want ik ben niet altijd de persoon geweest die ik nu ben. Vroeger was ik misschien eerder negatief, nu zou ik me daarvoor schamen. Bovendien is een negatieve ingesteldheid niet goed voor een mens, het doet letterlijk pijn.”

Mijn grootste bron van ergernis is ...

“Nasty gossip. Vuile roddels, ik haat het.”

“Ik ben niet altijd de persoon geweest die ik nu ben. Vroeger was ik eerder negatief, nu zou ik me daarvoor schamen.
Een negatieve ingesteldheid is niet goed voor een mens, het doet letterlijk pijn”
Vul dat zinnetje maar aan
38 Billie

Hoe werk je aan die positieve ingesteldheid?

“Mijn kunst helpt me daar bij. Zoals je weet is het woord love heel aanwezig in mijn kunstwerken. I beautify the word love. Wanneer ik het opschrijf, word ik eraan herinnerd dat ik het leven niet als vanzelfsprekend mag zien. Dus ik probeer heel hard om in het moment te leven, om te genieten, hoe moeilijk ik het daar soms ook mee heb.”

Waarom heb je het daar moeilijk mee?

“Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik ben vijfenvijftig. Rondom me zie ik veel leeftijdsgenoten die bitter geworden zijn. Ze lopen al een hele tijd rond op deze planeet en onderweg zijn ze teleurgesteld geraakt in bepaalde mensen en situaties, in hoe de wereld draait. Dat herken ik natuurlijk, maar in die val wil ik niet trappen. Ik heb ingezien dat ik niet oud wil worden als een bittere tante.”

Je was dus op weg om een bittere tante te worden?

“Het had gekund, maar toen ben ik die negatieve gevoelens een halt gaan toeroepen. En zoals ik net al zei, helpt mijn kunst me daar bij.”

Is kunst de enige tool die je daarvoor hebt?

“Yeah. Ik ga alleszins niet naar een psycholoog. Ik heb dat jaren wél gedaan, maar op een dag moet je gewoon besluiten dat je verder moet met je leven.”

Ben je helemaal klaar met jouw verleden?

“Ik merk dat er vaak gefocust wordt op dat ene deel van mijn leven, maar er zijn zoveel andere onderwerpen om aandacht aan te besteden. De wereld staat op zijn kop, om maar één voorbeeld te noemen.”

Dat deel van jouw leven sloot je definitief af met de driedelige documentaire Delphine: my story, waarin je vertelde over hoe het was om een verborgen kind te zijn, het resultaat van een overspelige relatie. Je zei: “Ik hoop dat dit mensen die in soortgelijke situaties zijn opgegroeid zal helpen.” Heb je veel reacties ontvangen?

“De respons was enorm. Zonder overdrijven: ik heb duizenden berichten gekregen. Van over de hele wereld. Ik heb altijd gezegd dat dit geen Belgisch verhaal was en dat is nu wel gebleken: het is een ménselijk verhaal. Uit Australië kreeg ik het bericht: We wisten niet eens dat je bestond, maar jouw verhaal heeft ons wel gegrepen. Het is goed om te weten dat er in alle geledingen van de bevolking mensen zijn die zoiets hebben meegemaakt. Mensen lieten me weten dat ze zich door de documentaire gesterkt voelden in nieuwe keuzes, in hun jobs, in hun relaties … Ik heb er heel veel energie van teruggekregen.”

Om nog even terug te komen op één van jouw thema’s: wat zijn jouw imperfecties?

“We hadden het net over psychologen. Wel, mijn tekortkomingen wil ik alleen maar delen met mijn psycholoog.”

Maar je hebt geen psycholoog, zei je net!

“Dan nog ga ik het niet met een journalist over mijn onzekerheden hebben want dan is morgen het hele land op de hoogte. (lacht) Ik kan je wel vertellen dat ik vroeger graag psycholoog wilde worden: de menselijke psyche heeft me altijd geïntrigeerd. Het is er nooit van gekomen. Ik merk wel dat mijn werk een psychologisch effect heeft op mij. En hopelijk ook op anderen.” u

Haar favorieten

‘The diary of a CEO’

“Superinteressante podcast. Ik luister graag naar verhalen over mensen die verantwoordelijk zijn voor grootse verwezenlijkingen. Vaak leggen ze een bijzondere discipline aan de dag. Zelf hou ik ook van discipline: ik werk elke dag en doe elke dag mijn oefeningen.”

‘De 18 wetten van de menselijke natuur’

“In dit boek vraagt bestsellerauteur Robert Greene zich af hoe we motieven achter het gedrag van anderen kunnen doorgronden. Greene onderzoekt het gedrag van alledaagse mensen maar ook van historische figuren als koningin Elizabeth I en Martin Luther King om tot de kern te komen van wat mensen drijft. Zoals ik al zei wilde ik ooit psycholoog worden, dus dat verklaart waarom dit mijn favoriete boek is.”

‘E T. the Extra-Terrestrial’

“Volgens mij de beste film aller tijden. Van de hand van meesterregisseur Steven Spielberg. Ik was jong toen ik E.T. in de cinema zag. De vader van een vriendinnetje van mij zat ook in de zaal, en was aan het wenen. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een man zag huilen.”

‘Bloodline’

“Ik kijk zelden tv, maar deze Netflixreeks heb ik wel gezien. Bloodline vertelt het verhaal van de respectabele Amerikaanse familie Rayburn. Wanneer op een dag een familiereünie wordt georganiseerd, duikt ook Danny op, de verschoppeling van de familie. Zijn aanwezigheid zorgt ervoor dat alle duistere geheimen van de familieleden komen bovendrijven. Zeer intrigerend.”

Het werk van Tracey Emin

Ik kijk op naar ...

“… Oprah Winfrey. En naar Nina Derwael, die ik leerde kennen tijdens ‘Dancing with the stars’. Ze leidt het leven van een ware atlete en brengt daar enorm veel offers voor. Als je een professional wil zijn, moet dat. Nina doet dat en dat vind ik bijzonder inspirerend.”

“Ik hou enorm van het werk van de Britse kunstenares Tracey Emin. Ze schildert, tekent, maakt beeldhouwwerken, doet aan fotografie en maakt handwerken. Haar werk wordt internationaal geëxposeerd en 2012 ontwierp ze de affiche voor de Olympische Spelen.”

Billie 39

Waar ga jij meestal shoppen? (met uitgestreken gezicht) “To tell you the truth, I hate shopping, al moet ik daar aan toevoegen dat ik Maasmechelen echt wel leuk vind. Los daarvan: ik draag elke dag dezelfde kleren. Negentig procent van mijn tijd breng ik door in mijn atelier, dus heeft het geen zin om er netjes bij te lopen. Vraag maar aan mijn man, ik ga nooit shoppen. (trekt een grimas) In zo’n pashokje kruipen en dan voortdurend wisselen van outfit? Het idee alleen al! (neemt haar broekspijp tussen duim en wijsvinger) Kijk, ik zweer het je, deze broek draag ik al vijfentwintig jaar.”

Daar geloof ik niets van.

“I swear to God! (herhaalt het driemaal) Het is daarom dat mijn kleren vol gaten zitten. Maar ik vertik het om nieuwe te gaan kopen, om de simpele reden dat ik ze niet nodig heb. Misschien is het daarom dat ik begonnen ben met het ontwerpen van mijn eigen sjaals, zo hoef ik niet te gaan shoppen.” (lacht)

Als je er dit jaar wil bij zijn op het Nationaal Defilé op 21 juli, moet je niet komen aanzetten met een jeans van vijfentwintig jaar oud.

(fijntjes) “Hmmm, nochtans een verleidelijk idee. Net zoals vorig jaar, toen Pol Vogels een outfit voor me ontworpen heeft, zal ik ook dit jaar van de partij zijn en zal ik me laten kleden door een jonge designer. En voor je het vraagt: nee, ik noem nog geen namen.”

Kan jij nog gewoon op straat komen?

“Zonder probleem. (denkt na) Als ik zou rondlopen met een air van: Iedereen is naar me aan ’t kijken, dan kijkt iedereen ook écht. Dus doe ik dat niet. Onlangs ging ik schildersmateriaal kopen bij Schleiper en wie stond plots naast me? Stromae. Wel, niemand keek naar hem.”

Vul dat zinnetje maar aan

Delphine van Saksen-Coburg

“In een pashokje kruipen en wisselen van outfit? Het idee alleen al! Kijk, ik zweer het je, deze broek draag ik al vijfentwintig jaar”

Omdat ze allemaal naar jou aan het ­kijken waren?

(lacht) “Nee. Maar ik stond daar: Jezus Christ, Stromae loopt hier rond. Hij had zelfs geen zonnebril op maar werd toch door niemand opgemerkt.” (echtgenoot Jim O’Hare mengt zich even in het gesprek)

Jim O’Hare: “Klopt, en hij gedroeg zich gewoon zoals alle andere mensen die boodschappen aan het doen waren. Al zag hij er wel opvallend, gedistingeerd en uniek uit.”

Delphine: “Ja, Stromae heeft echt wel een zeer speciaal uiterlijk: hij valt meteen op. Maar om de een of andere reden slaagde hij er toch in om onopgemerkt te blijven. Ik herkende hem wel maar wilde hem niet lastigvallen. Dat doe ik nooit als ik een beroemdheid tegenkom.”

Wanneer zien we je nog eens in een amusementsprogramma op tv?

“Sinds Dancing with the stars word ik voortdurend gevraagd, maar ik weiger alles. De lijst is ondertussen lang. Heel veel vrouwen hebben me nochtans gecontacteerd na Dancing with the stars Dat ze het fantastisch vonden dat ik zo’n avontuur nog aandurfde op mijn leeftijd. Het is niet omdat je van middelbare leeftijd bent dat je je dromen niet kan volgen.”

Wat zijn die dromen van jou dan nog?

“Ik hoop dat ik kunst mag blijven maken tot ik sterf. Dus, eigenlijk beleef ik mijn droom op dit eigenste moment. Want ik slaag erin om van mijn kunst, mijn passie, te leven.”

Wat betekent jouw leeftijd voor jou?

“Vroeger, toen ik nog in Londen woonde, gaf ik gigantische verjaardagsfeesten. I loved it, maar op mijn dertigste heb ik gezegd: En nu is het gedaan: ik blijf voor eeuwig dertig. Sindsdien vier ik mijn verjaardagen niet meer.”

Wat is het verschil tussen de Delphine van vijfenvijftig en die van vijfentwintig?

“Ik ben veel beter af op mijn vijfenvijftigste, vind ik. Al moet ik wel toegeven dat je op deze leeftijd steeds meer gaat beseffen dat je niet meer zo lang hebt. Maar ik voel me wel veel zelfverzekerder dan toen ik jong was. Ik kan hoogstaande gesprekken voeren met mijn kinderen, we kunnen reizen en interessante dingen doen. Dit is het beste gedeelte van mijn leven.”

Ben je gelukkig?

“Zeer gelukkig. ’t Is te zeggen: meestal toch.” (lacht) ■

Altijd in mijn wagen ligt ...

“… Mijn iPhone.”

Op mijn nachtkastje ligt ...

“… Mijn iPhone.”

Meest ontroerd ben ik door ...

“… Mijn kinderen. Soms kan ik niet stoppen met naar hen te kijken en dan zeggen ze: Stopmetstaren!(lacht)

40 Billie

VERRASSEND WAASLAND

VAN STREETART TOT NATUURGEBIED

Zin in een afwisselend weekendje met de kindjes?

Het Waasland is je plekje, en Sint-Niklaas de perfecte uitvalsbasis. Op amper 15 kilometer sta je al in de mooiste natuurgebieden van het land. Neem gerust je fets mee!

ZATERDAG

Logeren in hartje Sint-Niklaas

Logeren doe je het best in een hotel in het centrum van Sint-Niklaas. Bijvoorbeeld het Ibis-hotel, bekend voor zijn uitstekende prijs-kwaliteit, of hotel Moon, voor wie houdt van een tikkeltje luxe.

Streetart-stad

Begin zaterdagvoormiddag met een streetart-wandeling door de stad. Met de streetart-kaart ontdek je meer dan 40 werken van wereldbekende

streetartkunstenaars. Van een felgekleurde hypecourt tot de langste legale graftimuur van België: Sint-Niklaas heeft het allemaal.

De beats van Wissekerke

In de namiddag trek je naar het imposante Kasteel Wissekerke in Kruibeke. Dwaal er rond op het ritme van een audiotour. Voor de pubers is er een soundtrack met strafe beats, het jongere grut zal blij zijn met Serafna de sfnx die de geheimen van het kasteel verklapt. Bonus: het prachtige kasteelpark.

Natuurpracht in Kruibeke

Vlak naast Kasteel Wissekerke liggen de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Je kunt er prachtig wandelen en genieten van de ongeëvenaarde rust.

ZONDAG

Kunst om op te klimmen

Zondagmorgen bezoek je de Verbeke Foundation op 10 kilometer van SintNiklaas. De gigantische kunstsite is een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.

Wandelen met konikpaarden

Zondagnamiddag verken je het Stropersbos, vlak naast de Foundation, via een laarzenpad van 1 of 4 kilometer. Je wandelt er tussen loslopende konikpaarden én er is een grote speelzone met een heus speelfort.

ZIN IN MEER?

Ontdek jouw favoriete ervaringen op www.waasland.be

POLDERS VAN KRUIBEKE VERBEKE FOUNDATION STROPERSBOS

Met deze smaken ijsko e beleef je de California Dream

Je bent heus niet de enige die maar moeilijk zonder z’n dagelijkse kopjes koffie kan. Maar hoe geniet je op warme zomerdagen van dat vertrouwde aroma? Het antwoord is minstens even lekker: iced coffee.

Iced co ee is hét verfrissende zomerdrankje dat je ook bij hogere temperaturen laat genieten van je vertrouwde ko e. Hoofdrolspelers zijn ijsblokjes en je favoriete koffiesmaak. De zomerse vibes van California komen haast moeiteloos naar jouw terras overgewaaid dankzij Nespresso Iced Co ee: kokos, vanille, hazelnoot en karamel.

Wat is jouw favoriete smaak?

Klaar voor een zomers rondje ijsko e? Speciaal voor ijsko e ontwikkelde Nespresso de limited editions: Coconut Flavour Over Ice (Original-machines) en Tropical Coconut Flavour Over Ice (Vertuo-machines). Deze brengen moeiteloos een tropische twist in je dagelijkse ko eroutine.

Voor de lie ebbers van karamel is er Golden Caramel (Vertuomachines) of Caramello (Originalmachines). Wat mag je verwachten?

Een extra toets van klassieke karamel, nootachtige zoetheid en koekjesaccenten in je favoriete ijsko e.

Derde smaakmaker in de zomercollectie van Nespresso is vanille met Sweet Vanilla (Vertuo-machines) en Vaniglia (Original-machines).

Goed voor het typische aroma en de zoete smaak van vanille. Of dan toch maar liever een

ijsko e die subtiel de smaak van hazelnoot kreeg? Nocciola (Originalmachines) en Roasted Hazelnut (Vertuo-machines) doen met hun geroosterde hazelnootsmaak precies wat je mag verwachten.

Zo maak je iced latte

MATERIAAL & INGREDIËNTEN

☐ 1 capsule van jouw favoriete Vertuo Barista

Creations Flavoured ko e (230 ml)

☐ 180 gr ijsblokjes

☐ 50 ml koude melk

☐ een Vertuo Alto Mug

☐ een Vertuo machine

AAN DE SLAG!

1. Doe de ijsblokjes in de Mug.

De keuze van Sarah en Zita

Influencers Sarah Puttemans en Zita Wauters mochten al kennismaken met de nieuwste zomersmaken van Nespresso Iced Co ee.

Sarah Puttemans: “Als een echte co ee addict weiger ik mijn trouwe kopje ko e op te geven, zelfs niet op een hete zomerdag. Gelukkig biedt Nespresso de perfecte oplossing met mijn favoriete smaak: een verfrissende ijsko e met karamel!” En ook Zita Wauters hoopt op een zonnige zomer met haar favoriete ijsko e. Zita: “Op een zomerse dag smaakt mijn iced vanilla latte soms nog beter dan een cocktail, I love it!”

2. Giet de melk in de Mug.

3. Bereid je favoriete Barista Creations

Flavoured in de Mug. Probeer de ko e rechtstreeks op de ijsblokjes te laten lopen voor die mooie laagjes!

4. Enjoy!

SAMEN MET NESPRESSO
KOFFIE OP WARME ZOMERDAGEN?

De relatiepraktijk

De prinses op de erwt. Zo gedroeg ze zich in haar relatie: altijd haar eigen zin doordrijven, tot de ander toegaf. Maar hoe laat ze dat los? Rika geeft raad.

Needy

Ze is al langere tijd in therapie en beschouwt het gesprek met mij als een surplus. Vanuit de altijd sluimerende hoop dat er verkortende paadjes zijn. De quick fix van wat al een leven lang moeilijk loopt. Ze lacht als ze mijn blik ziet. Dat ze wel weet wat mijn antwoord is, maar ze toch blij is met deze kans.

Ze heeft het over haar hechtingsstijl. Uitgesproken angstig. Hoe die heel haar huwelijk kleurde. En het uiteindelijk ook verstikte, afsloot van elke zuurstof. Als ze er nu op terugkijkt, schaamt ze zich. Een ‘juiste’, terechte schaamte, voegt ze er aan toe. Omdat ze verdomd goed wist wat ze deed. Doorgaan tot ze haar zin kreeg. Tot hij stilzwijgend tegemoetkwam. Moe van haar boosheid en dwingende eisen. Haar noden en kamervullende emoties. Haar prinses-op-de-erwt-gedrag. Doorgaan omdat ze haar recht vond, omdat een stem in haar zei dat hij wel zou buigen. Dat voelde eventjes goed, maar vulde nooit de leegte. Omdat haar ultieme behoefte was dat hij maar één behoefte zou hebben. Er voor haar zijn.

Ze voelde zich vaak verpletterend eenzaam. Walgde van haar kinderlijk gedrag. De competitie voor aandacht die ze vroeger aanging met haar zus streed ze met iedereen in zijn buurt. De kinderen op de eerste plaats. Een half uur met hen kwam ook háár toe. Ze heeft her en der gelezen dat je behoeftes nooit fout zijn. Dat je nooit te behoeftig bent, maar het er gewoon op neerkomt iemand te vinden die er consistent voor jou is. Ze las zelfs het advies dat zoveel als mogelijk samen zijn een na te streven ideaal is. Samenwerken bijvoorbeeld, in een eigen zaak. De perma-

nente aanwezigheid van de andere. Het voelde aantrekkelijk, maar ze weet dat het onzin is. Omdat ze ondervond hoe het de andere verstikt. Hoe het nooit genoeg is.

Ze snapt het mechanisme wel niet echt. Ik geef aan dat elk verlangen naar verbinding er mag zijn, en dat ik dat ook valideer. Maar dat het iets anders is dan verwachten dat de andere al je redelijke en onredelijke vanuit angst aangestuurde eisen tegemoetkomt. Dat er dus zeker zoiets als een ‘teveel’ kan zijn. Omdat de angst voor de afwezigheid van verbinding over doodsangst gaat en we in de omgang daarmee zelf een weg moeten vinden.

Ze reageert spontaan dat ze het een zwaar begrip vindt, maar voegt er even spontaan aan toe dat als ze het toelaat, ze haar angst snapt. Overheersend, voorbij elke vorm van rationaliteit. Ze is goed omringd, familie en vrienden, en toch. De diepe paniek omdat er geen unieke, intieme andere is. Omdat ze niet verankerd is in zichzelf. Geen vertrouwen dat ze het zelf kan, zonder hem. Ik heb het over zelftroost. Dat als die er niet is, we de verantwoordelijkheid voor ons bestaan tot de verantwoordelijkheid van de andere maken. Hoe kwetsbaar ons dit maakt, voorbij het tolereerbare, de totale afhankelijkheid. Ze zucht. Ze dacht dat ze klaar was voor een nieuwe man, maar beseft dat ze exact hetzelfde zal doen als voorheen en dat ze dat zichzelf én de andere niet wil aandoen.

Ze gaat de laatste maanden erg vaak wandelen, in het natuurdomein dicht bij haar deur. Alleen. Na een uur doorstappen komt ze tot een soort van rust die ze voorheen nooit kende. En dat is de zelftroost die ze wil voeden. Ik onthaal het enthousiast en besluit dat, al wandelend, het pad zich altijd toont.

Rika Ponnet is relatie-experte en seksuologe. Ze leidt het relatiebemiddelingsbureau Duet. Voor Billie reflecteert ze elke week over relaties.

Column
“Ze wist verdomd goed wat ze deed. Doorgaan tot ze haar zin kreeg, en hij stilzwijgend tegemoetkwam, moe van haar boosheid en dwingende eisen”
Billie 43

Bistro Meus

Wekelijkse kost, gekookt door Jeroen Meus

Kosta del sol

Omdat het bijna vakantie is: pizza, paella en churros.

foto’s Verne foodstyling Les Filles Rouges

Spaanse pizza met gekonfijte look en paprika

Voor 4 personen - 30 minuten

Nodig

• 1 bol knoflook

• 40 ml olijfolie + extra

• Provençaalse kruiden

• 11 g gedroogde gist

• 3 dl lauw water

• 1 el kristalsuiker

• 400 g 00-bloem

• 200 g semola

• 2 rode uien

• 3 rode paprika’s

• enkele takjes tijm

• enkele takjes rozemarijn

• 1 chilipeper

• 4 el zwarte olijven zonder pit

• oregano

• peper en (grof) zout

Doen

1. Snijd een bol look in tweeën, sprenkel er wat olijfolie over en kruid met grof zout en Provençaalse kruiden. Wikkel de bol look in aluminiumfolie en rooster hem op een bakplaatje in een voorverwarmde oven van 200 °C.

2.Laat de gedroogde gist oplossen in lauw water en voeg 40 ml olijfolie en de suiker toe. Meng alles onder elkaar.

3.Meng de twee soorten bloem in een grote mengkom en doe er wat zout bij. Voeg het water met de olijfolie toe en kneed het geheel tien minuten tot een elastisch deeg.

4.Schep het deeg in een ingeoliede kom, dek af met

vershoudfolie en laat het een uur rijzen op kamertemperatuur.

5.Snijd de geschilde uien en de paprika’s in grote stukken en leg ze bij de bol look op het bakplaatje. Verdeel er wat tijm en rozemarijn bij, sprenkel er flink wat olijfolie over en kruid met peper en grof zout. Leg de chilipeper ertussen en rooster de groenten 40 minuten in de hete oven.

6.Haal de groenten uit de oven. Schraap het vruchtvlees van de chilipeper en doe het in een kommetje. Duw de look uit en voeg hem toe aan de chilipeper. Snipper wat rozemarijn fijn en voeg hem toe, gevolgd door een scheut olijfolie en grof zout.

44 Billie

7. Bedek een ovenplaatje met een laagje olijfolie. Duw de lucht uit het deeg en duw het deeg plat in het ovenplaatje.

8.Strijk de pizza in met de mengeling van olijfolie, look en chilipeper. Verdeel de groenten en de olijven over de pizza en schuif de pizza 16 minuten in de hete oven. Werk af met oregano en wat rozemarijn.

TIP!

Gebruik je verse gist?

Neem dan een dubbele hoeveelheid.

Billie 45

Voor 4 personen - 45 minuten

Nodig

• 4 stukken konijn

• 4 kippenbouten

• 2 uien

• 3 teentjes knoflook

• 400 g snijbonen

• 400 g arroz bomba

• 400 g witte bonen (blik)

• 400 g tomatenpassata

• 2 dl witte wijn

• 2 dopjes saffraan

• 4 dl kippenbouillon

• 1 snuif paprikapoeder

• 1 citroen

• enkele takjes platte peterselie

• olijfolie

• peper en zout

Doen

1. Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in de paellapan. Kruid de stukken konijn en de kippenbouten met peper en zout en leg ze in de pan. Kleur de stukken vlees goudbruin.

2.Pel de uien en snipper ze fijn. Pel en plet de teentjes look.

3.Schuif de stukken vlees aan de kant als ze gaar zijn en voeg de uien toe in het midden van de pan. Laat even aanstoven en doe er dan ook de look bij.

4.Spoel de snijbonen en snijd of knijp het steeltje en de top eraf. Snijd de bonen grof. Laat ze meebakken in de pan.

5.Zet het vuur iets lager en doe er de rijst bij.

6.Giet de witte bonen af en spoel ze even onder koud stromend water. Voeg toe aan de stovende groenten.

7. Giet de passata in de pan en doe er de witte wijn bij. Meng de stukken vlees onder de rest van de paella.

8.Kruid de paella met saffraan, peper en zout. Meng goed. Giet er de bouillon beetje bij beetje bij.

9.Laat nog minstens 25 minuten rustig pruttelen op een laag vuurtje, tot de rijst gaar is.

WEETJE!

Deze originele paella werd voor het eerst bereid in de achtste eeuw in Valencia. Ze is ondertussen wereldwijd uitgegroeid tot een feestgerecht. Een volmaakte paella is sappig en heeft een korstje van gebakken rijst onderaan, socarrat genaamd.

10. Bestuif de paella met paprikapoeder. Snijd de citroen in kwartjes en verdeel deze over de paella. Werk het geheel af met wat fijngesneden platte peterselie.

Paella Valenciana
46 Billie

Nodig

• 2 rode paprika’s

• olijfolie

• 3 teentjes knoflook

• enkele takjes tijm

• enkele takjes rozemarijn

• 2 frietaardappelen

• 100 g droge pikante chorizo

• 3 dl water

• 120 g boter

• chiliflakes

• snuif gerookt paprikapoeder

• 180 g bloem

• 4 eieren

• cayennepeper

• 2 sneetjes wit brood zonder korst

• 1 dl melk

• 2 eierdooiers

• 1 limoen

• 2 dl arachideolie

• olijfolie

• (grof) zout

Aardappelchurros met chorizo en limoenaioli

Voor 4 personen - 35 minuten

Doen

1. Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten, snijd in stukken en leg in een ovenschaal. Sprenkel er olijfolie over.

2. Pel 2 teentjes look, kneus ze kort en leg ze tussen de paprika’s. Steek er tijm en rozemarijn tussen, strooi er grof zout over en schuif de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °C.

3.Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Pel een teentje look en kook het mee gaar met de aardappelen.

4.Laat een goede scheut olijf-

olie heet worden in een pan. Snijd de chorizo fijn en bak hem krokant. Schep de gebakken chorizo op een vel keukenpapier en laat hem even uitlekken. Houd de olie van de gebakken chorizo apart.

5. Breng het water in een pot aan de kook en laat de boter erin smelten. Voeg chiliflakes, een flinke snuif gerookt paprikapoeder en een snuf zout toe.

6.Voeg de bloem toe wanneer de boter volledig gesmolten is. Meng het geheel goed en laat het beslag drogen op het vuur.

7. Schep het beslag in de kom

van de keukenmachine en laat draaien met het vlinderhulpstuk. Meng de eieren er een voor een onder, gevolgd door de gebakken chorizo.

8.Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn, droog ze even op het vuur en klop ze onder het beslag.

9.Kruid het beslag eventueel wat extra met cayennepeper. Schep het in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

10. Snijd het brood grof en laat het even weken in de melk. Voeg de dooiers toe. Giet de olie van de gebakken

chorizo erbij en pers er sap van limoen bij. Snijd de afgekoelde paprika’s in stukken en voeg ze toe.

11. Voeg een flinke snuif zout toe en zet de mixer erin. Giet de arachideolie er in een straaltje bij tot je een licht gebonden aioli hebt.

12. Verhit de friteuse tot 180°C. Spuit wat van het beslag in de friteuse en bak de churros krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en kruid bij met gerookt paprikapoeder en wat zout. Serveer de limoen-paprika-aioli erbij.

Billie 47

Melk is goed voor elk!

Koemelk hee niet alleen een heerlijke smaak, maar biedt ook tal van voordelen voor onze gezondheid. En dat is geen toeval: zelfs als u geen specialist bent, volstaat het om naar de nutritionele samenstelling te kijken en het is meteen duidelijk. Een woordje uitleg waarom melk goed voor u is.

Is het drinken van melk een kwestie van cultuur? Een modeverschijnsel van onze tijd? Zeker niet! De mens drinkt al minstens 6.000 jaar lang dierlijke melk. Door de eeuwen heen en over de hele wereld is deze smakelijke en voedzame drank de basis gebleven van ons voedingspatroon, en dat van de Scandinavische landen tot de verste uithoeken van Mongolië en van India tot het Middellandse Zeegebied. Uiteraard ook in België, waar volgens een enquête van het onderzoeksbureau NIQ 60% van ons minstens één keer per dag koemelk drinkt. Bijna de hel van de melkdrinkers doet dat omwille van de vele voordelen voor de gezondheid...

Ideaal voor onze bo en?

Jazeker! Al van kinds af krijgen we te horen dat melk goed is voor de groei van kinderen en tieners. Hetzelfde geldt voor de tegenovergestelde lee ijdsklasse: de ‘wi e nectar’ is van cruciaal belang voor ouderen om botontkalking en breuken te voorkomen. Deze voordelen hebben alles te maken met een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van onze bo en en tanden: calcium. En melk zit net boordevol calcium! Maar dat is niet alles...

De vitamine D, die in melk zit, bevordert ook nog eens een optimale opname van

calcium door het lichaam. Bij kinderen bijvoorbeeld helpt melk ook gaatjes te voorkomen. Tot slot helpen natuurlijke voedingsstoffen zoals fosfor, kalium, magnesium en vitamines B bij het behoud van de botstructuur.

Uitstekend voor onze spieren?

Nog eens ja. En dat is geen toeval, want melk is rijk aan hoogwaardige eiwitten (caseïne en melkwei). Even een spoedcursus fysiologie... Spieren bestaan voornamelijk uit aminozuren. Eiwi en zijn opgebouwd uit aminozuren en melk bevat eiwi en. Door melk te drinken, voorzien we ons lichaam met andere woorden van de aminozuren die het nodig hee om spierweefsel te laten groeien, te laten herstellen en te onderhouden. Quod erat demonstrandum!

Goed voor het moreel?

Zeker weten, want een lekker glas melk drinken, van een warme cappuccino nippen of smullen van een kom ontbijtgranen overgoten met deze ‘bron van leven’ is gewoon heerlijk. En we verdienen het om onszelf te verwennen! Maar het is meer dan een vorm van zelfzorg... Dankzij haar natuurlijke voedingssto en hee melk een positief effect op ons humeur, omdat deze

belangrijk zijn voor de overdracht van boodschappen van ons zenuwstelsel: vitamines B bijvoorbeeld bevorderen de aanmaak van serotonine en dopamine, de ‘feelgood-’ en ‘plezierhormonen’. Moeite met slapen? Naast haar kalmerende en geruststellende e ect bevat melk ook een aminozuur dat u helpt om te ontspannen.

Perfect om... nog zoveel andere redenen

Last but not least. Dankzij haar specifi eke samenstelling, boordevol vitamines en mineralen, helpt melk ons om ons metabolisme in evenwicht te houden, onze hartslag te reguleren en rode bloedlichaampjes te vormen. Daarnaast ondersteunen de eiwi en de goede werking van ons immuunsysteem. Omdat melk het hydraterende drankje bij uitstek is, draagt ze ook bij tot het behoud van een goede vochtbalans in ons lichaam. Het is dan ook geen toeval dat de Belg gemiddeld bijna 3 liter melk per week drinkt...

ADVERTENTIE
WELKOM IN ONZE FAIRE WERELD

Slurp Slurp

Deze zomerse knaller maak je in no time, ideaal voor impromptu poolparty’s. Maak de mix op voorhand in een grote fles of karaf en neem het mee op een picknick of naar het strand, dan hoef je er alleen nog ijs bij te doen. Perfect om te klinken op een hete zomer!

Productie Burp

Beach bunny Billie

Voor 1 persoon 5 minuten

Nodig

• 50 ml vodka

• 100 ml vlierbessensap

• 50 ml vers pompelmoessap

• ijsblokjes

• een schijfje limoen

Doen

1. Giet vodka, vlierbessensap en pompelmoessap in een glas met ijs en roer. Garneer met limoen.

Vlierbessensap

Over vlierbessensap hoor je vooral dat het supergezond is. Het is door zijn typische scherpe smaak ook een geweldige mixer. Het is het

uitgelezen geheim ingrediënt in allerlei cocktailrecepten. De kleur is mooi mee­genomen. www.hollandandbarrett.be

Billie
Bar
Billie 49

ER ZITTEN MEER BEATS IN VRT MAX DAN JE DENKT

Download nu gratis VRT MAX en krijg toegang tot series, lms, docu’s, maar ook podcasts en live radio.

Dagelijkse kost Studio Brussel

Bedpraat

Of badkamerbelevenis, of buitenpret, of … Wat was jouw meest recente vrijpartij? Een m/v/x vertelt over zijn of haar laatste vrijpartij.

We hadden elkaar een dag eerder ontmoet tijdens een kunsttentoonstelling. Onze blikken kruisten elkaar en er ontstond onmiddellijk een intense chemie. Nadat we aan elkaar werden voorgesteld, raakten we verzeild in een gesprek dat nooit leek te eindigen. We ontdekten dat we beiden een passie deelden voor schoonheid en creativiteit. Het was grappig hoe we elkaar deze eigenschappen toedichtten, zonder dat te weten van elkaar. Hij was anders dan andere mannen die ik had ontmoet. Zijn scherpzinnigheid en vermogen om diepgaande gesprekken te voeren, spraken me enorm aan. Bovendien bezat hij een kennis van en passie voor kunst, en had hij de

moed om me uit te vragen. De volgende avond gingen we uit eten. Ik genoot van zijn gezelschap, hij intrigeerde me steeds meer. Naarmate de avond vorderde, veranderde die aantrekkingskracht van intens naar onweerstaanbaar. Ik verlangde naar hem, ik wou hem.

Het was al laat toen we samen langs een rustig pad in het park wandelden. De nacht was zwoel, een voorbode van een hete zomer na een overgeslagen lente. Het leek wel symbolisch voor mijn eigen leven, waarin ik na een relatiebreuk in een emotionele dip was beland. Maar plotseling was daar die goesting weer. Het voelde als een hevige opflakkering, dankzij hem.

Onze handen raakten elkaar meerdere keren terloops aan, totdat ik zelfzeker mijn hand in de zijne legde. Het voelde perfect aan. We gingen op een

bankje zitten en lieten elkaar niet meer los. Onze blikken kruisten opnieuw en weer was daar diezelfde chemie als de avond voordien. Ik voelde meteen de seksuele aantrekkingskracht, heel mijn lichaam hunkerde naar hem en zijn aanraking.

Met mijn hand leidde ik de zijne naar mijn knie, om langzaam omhoog te glijden. Ik moedigde hem aan mijn slipje opzij te schuiven en opende voorzichtig mijn benen. Hij draaide zich naar me toe en zoende zachtjes mijn hals. Terwijl zijn vingers me streelden, beet hij zachtjes in mijn huid. Mijn benen gingen vanzelf wijder en ik bewoog mijn heupen in het ritme dat hij bepaalde. Elke aanraking zorgde voor een tinteling door mijn hele lichaam. Een zachte bries streelde mijn huid. Ik genoot van de zomer waarin ik plotseling was beland.

“Met mijn hand leidde ik de zijne naar mijn knie, om langzaam omhoog te glijden. Ik moedigde hem aan mijn slipje opzij te schuiven en opende voorzichtig mijn benen”
Billie 51
Emely
29 jaar
fotografe • 9 sekspartners • datet met Harun • laatste keer seks: 9 dagen geleden

PUZZELBILLIE PUZZELT

Win 40 WIN FOR LIFE krasloten

Breng de letters in de gekleurde vakjes over naar de letterbalk en vorm zo het sleutelwoord.

Colofon

SMS het gevonden sleutelwoord naar het nummer 6022 (€1/SMS verzonden/ontvangen) of bel met uw vast telefoontoestel naar 0905 23 005 (€2/oproep)

Maak nu 40x kans op € 3.000

per maand voor de rest van je leven...

MINIMALE WINST GEGARANDEERD IN ELK PAKKET

Minderjarigen mogen niet deelnemen aan de spelen van de Nationale Loterij

DEZE WEDSTRIJD IS NIET GEORGANISEERD OF GESPONSORD DOOR DE NATIONALE LOTERIJ

Winnaars en extra puzzels op nieuwsblad.be/puzzels

6022

€1/SMSverzonden/ontvangen

Wedstrijd t/m 29/06/23 om 23h59. €1/sms verzonden/ ontvangen, Per correcte deelname 5 sms’en, € 5 per volledige deelname. Deelname per vaste telefoon € 2. De winnaar wordt persoonlijk verwittigd. Reglement op aanvraag of ter inzage op: www.copress.be/reglement. De verwerking van deze gegevens is onderworpen aan de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 27 april 2016 en aan de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

Helpdesk: 03/216 46 84 - info@copress.be

Wedstrijdorganisatie: Copress BV, Ond. nr BE 0839 513 125

Desguinlei 90/1E, 2018 Antwerpen

Verantwoordelijke uitgever Koen Verwee Hoofdredactie Liesbeth Van Impe, Pascal Weiss Chef weekendbijlagen Greet

Vanderhoeven Redactiecoördinatie Liesbet Aelvoet, An Smets Design Aafje De Laet, Eva Verschuere Eindredactie Nanerle

Ferket, Michiel Jacobs Fotografie Boumediene Belbachir, Inge Kinnet, Kaat Pype, Nathalie Samain, Geert Van de Velde

Teksten Franciska Bosmans, Nathalie Dirix, Evi Hanssen, Rika Ponnet, Hans-Maarten Post, Jo Smeets, Elise Vanhecke, Kizzy van Horne, Klaar Wauters Styling & Visagie Sabine Peeters, Leonie Van Deinze, Kiki Vogels

Digital Marketing An-Katrien Verhoeven Advertentieregie Ads & Data

1 2 3 4 5 6 7 8 9 MIDDAGLIJN ZIEKELIJK GROENTE PLEZIER DAAROM BEHANDELING ONDERSTEEK IK (LATIJN) DRAAGBAND VOOR BROEKEN 2 HERT EINDSTREEP MAKE-UP BEVEL SCHERP KLINKEN KLIP SPORTARTIKEL 1 NOOT GIPS GEVOEL HANDVAT KIEM LOF 7 BOOM SCHEEPSNEUS FEESTVARKEN SPOORSTAAF RITME JAPANS BORDSPEL 3 TUNESISCHE MUNT REGELMAAT MALLOOT MILJARDSTE DEEL 8 NOOT ENFIN BINNEN RIV. IN SIBERIË OPROER INDIVIDUALITEIT SCHAAL TREINSTEL SPAANSE UITROEP OPBERGSYSTEEM 5 GRONDSOORT OP DIE WIJZE UITROEP TENNISTERM DRUGS VERKOPEN IEDEREEN DIERENOPVANG RONDHOUT NOOT 9 BOOM EUROPEAAN ONWILLIG OVERHEIDSINSTELLING 6 BLIJK RAAD V. ADVIES (AFK.) FRANSE COUTURIER BIJWOORD GETIJ KLUITENBREKER VANWEGE NUMERO UITBOUW AAN EEN HUIS 4 KWELLING VERGROOTGLAS © DENKSPORT PUZZELBLADEN
M M S S R G E D A A N A H O I D N E R R O N D E B I K E I D O L A A G H Z O O D E S K T U B A L E T O E I D E A R A P I G M E N T L L E L K E I D E E E N T E N N I E S S T A L E G A R D S A S K N O P A P O L A B O A L A A M I E R E N L U I I N N E N T IJ Z E T O K F Y S I E K olympiade OPLOSSING WEEK 24
52 Billie

Een heerlijke nachtrust met De Witte Lietaer

BETAALBARE LUXE

Topkwaliteit met een verfijnde afwerking tegen een toegankelijk prijskaartje

TIJDLOOS BELGISCH DESIGN

Tijdloze designs en onveranderlijk hoge katoensatijn kwaliteit

SINDS 1898

De Witte Lietaer noteert 125 jaar ervaring als marktleider in hoteltextiel en huishoudlinnen

50% verschil met adviesprijs

DEKBEDOVERTREK OCEAANGROEN

Een zacht, luxueus opgemaakt bed zoals in een hotel, maar dan gewoon in je eigen slaapkamer.

Dekbedovertrekken in zacht katoensatijn

• Keuze uit: 140 x 220, 200 x 220, 240 x 220 of 260 x 240 cm

• Verkrijgbaar in 18 trendy kleuren:

Hoeslakens in lichtgewicht katoensatijn

• Keuze uit: 90 x 200, 140 x 200, 160 x 200 of 180 x 200 cm

• Verkrijgbaar in 14 bijpassende kleuren.

Vanaf € 24,95 adviesprijs € 49,95

Matrasbeschermer

Bescherm je matras tegen vocht en huisstofmijt en geniet van een comforabele nacht. 100% katoenjersey, afgewerkt met polyurethaan beschermlaag.

• Keuze uit: 90 x 200, 140 x 200, 160 x 200 of 180 x 200 cm

Vanaf € 39,95 adviesprijs € 79,95

Vanaf € 29,95 adviesprijs € 59,95

De adviesprijs wordt ons door de leverancier meegedeeld als vrijblijvend voorgestelde verkoopprijs. De oorspronkelijke adviesprijs en het verschil met onze actuele actieprijs worden als informatie vermeld. Zolang de voorraad strekt.
MET BIJPASSEND HOESLAKEN OCEAANGROEN
Bestel nu op nieuwsbladshop.be
SAMEN MET MAASMECHELEN VILLAGE MAASMECHELEN VILLAGE X HARE KONINKLIJKE HOOGHEID DELPHINE VAN SAXEN-COBURG, PRINSES VAN BELGIË © Wim Vandegenachte PRINSES DELPHINE TALENT IN DE KIJKER TIPS “Echte schoonheid zit in onvolmaaktheden” 14 opkomende designers om te ontdekken voor een geweldig dagje uit

Prinses Delphine betovert Maasmechelen Village

Deze zomer vindt er een opvallende take-over van Maasmechelen Village plaats door Hare Koninklijke Hoogheid Delphine van Saxen-Coburg, Prinses van België. Met een reeks interactieve kunstinstallaties, exclusieve events en een pop-upboetiek wil de prinses kunst en mode dichter bij het grote publiek brengen. En dat doet ze met een boodschap van zelfiefde, empowerment en optimisme.

“Ik ben ontzettend blij met deze samenwerking,” steekt Prinses Delphine van wal. “Maasmechelen Village is een bestemming waar mensen komen om samen te genieten van fjne, onvergetelijke momenten. Die omgeving biedt een uniek platform om een positieve boodschap te verspreiden én om Belgische kunst en mode op leuke en nieuwe manieren in de kijker te zetten.”

Als thema voor de samenwerking koos ze ‘Love Imperfection’.

THE CREATIVE SPOT

“Mensen aanmoedigden om hun imperfecties te omarmen en – meer nog – ze écht graag te zien, is voor mij heel erg belangrijk”, zegt Prinses Delphine. “De schoonheid van alles zit net in de onvolmaaktheden die ons uniek maken, of het nu gaat om ons uiterlijk of om het leven in het algemeen.”

Om die boodschap kracht bij te zetten, creëerde ze een exclusieve reeks patronen en installaties, waaronder een levensgrote ‘Wish Tree’, een zes meter hoge Delphineke Pis en een kunstzinnige spiegelinstallatie om bezoekers uit te nodigen om even stil te staan bij de schoonheid van hun eigen imperfecties.

De take-over van Maasmechelen Village door Prinses Delphine van Saksen-Coburg vindt plaats van 24 juni tot eind augustus 2023. Ontdek er alles over op MaasmechelenVillage.com

11 Belgische en 3 internationale designers om te ontdekken

Al twintig jaar ondersteunt Maasmechelen Village jong en veelbelovend talent. Een initiatief dat ook Hare Koninklijke Hoogheid Delphine van Saxen-Coburg, Prinses van België, een warm hart toedraagt. En dus selecteerde de prinses met plezier vijftien opkomende Belgische en internationale designers die hun creaties kunnen tonen in The Creative Spot, een tijdelijke pop-upboetiek.

“Er is zo veel geweldig talent, hier in België en over heel de wereld”, aldus Prinses Delphine. “Dat moeten we in de kijker zetten. Ik draai al meer dan 35 jaar mee in de kunstwereld en ik weet hoe moeilijk het is om te starten, dus vind ik het heel belangrijk om opkomende designers te ondersteunen.”

“Ik heb designers geselecteerd die de dingen een beetje anders doen en out of the box denken”, legt ze uit. “Zelfs al is wat ze maken heel draagbaar, ze hebben allemaal die ene speciale touch die mij onmiddellijk aansprak. Ik heb het gevoel dat we een unieke mix hebben samengesteld van designers, merken en

stijlen die erg van elkaar verschillen, maar die allemaal op hun eigen manier zeer relevant aanvoelen. Ik ben dus bijzonder enthousiast om ze nu allemaal hier in The Creative Spot te zien samenkomen.”

SAMEN MET MAASMECHELEN VILLAGE
© Wim Vandegenachte

Ontdekken & genieten

Een uitstap naar Maasmechelen Village kun je perfect combineren met tal van leuke activiteiten. Ontdek hier drie tips voor plezier en ontspanning voor iedereen!

Eropuit in een unieke omgeving

Aan de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen – één van de meest uitgestrekte groene gebieden in Vlaanderen – vind je Terhills. Dit domein werd gevormd door een verleden als mijn- en grindgroeve, maar is vandaag een prachtige groene omgeving met

een weelderige fauna en fora. Leuk om hier te ontdekken en te beleven is het beklimmen van de 12 meter hoge schachttoren. Eens boven geniet je van een adembenemend uitzicht. Maar ook een bezoek aan de tentoonstelling over het historische verleden van de mijnindustrie en/of ravotten in de bijzondere speeltuin in mijnthema zijn aanraders.

Ontspannen in de wellness

Op wandelafstand van Maasmechelen Village kun je zowel overdag als ’s avonds ontspannen bij Elaisa Energetic Wellness. Hier vind je verschillende soorten sauna’s, hamams, stijlvolle zwembaden en een infnity whirlpool met prachtig uitzicht op het nationaal park.

Logeren in een cottage

Overnachten of een weekendje weg kan in een van de cottages van het Terhills Resort. Deze duurzaam gebouwde cottages zijn stijlvol ingericht, bieden al het nodige comfort voor een heerlijk vakantiegevoel en zijn omringd door water en groen. In het resort zelf vind je een Country Club met zwembad, een indoor speeltuin en restaurant.

Talent in de kijker

KRISTINA KNITWEAR

Op-en-top Belgische knitwear van natuurlijke materialen door Kirsten en Karen Damen.

2 3 4 5

ERRATUM FASHION

Geïnspireerd door Afrika, maar ontworpen en gemaakt in België.

MARYLÈNE MADOU

Een assortiment zijden foulards met verrassende prints.

LE PARFUM DE NATHALIE

Een stijlvol aanbod van luxueuze geurkaarsen, huisparfums en verzorgingsproducten.

CORNELIA HATS

Een collectie hoeden van Josje Huisman waarmee iedereen zijn stijl en persoonlijkheid kan uitdrukken.

POL VOGELS

Opvallende ontwerpen met als weerkerend thema duiven. Vorig jaar schitterde Prinses Delphine op de nationale feestdag in een knalrode outft met witte vredesduif van deze jonge Belgische ontwerper.

7 8 9

ANNE ZELLIEN

Bijzondere handgemaakte juwelen in zilver en/of goud met of zonder edelstenen, diamant en parels.

PATIENCE TORLOWEI

Het favoriete luxelingeriemerk van onder andere topmodel Naomi Campbell.

THE MOIRÈ

1 6 10 11 12 13 14

Handtassen en schoenen gemaakt van vegan leer.

WIM VANLESSEN

Met zijn boekcreaties voor jong en iets minder jong weet ex-topdanser Wim Vanlessen iedereen te ontroeren.

PRINSES DELPHINE

Een selectie van zijden sjaals met prints.

ATELIER EXC

Een collectie exclusieve gala- en avondjurken van ontwerpster Ebru Sari.

CILEM TUNC

Eigentijdse ontwerpen met de hand geborduurde details.

GEORGINA SANGINES

Belgisch juwelenmerk met Mexicaanse roots.

Nieuwsblad
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.