{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

ANNONSEBILAG

VINTER

F R I L U F T S M A G A S I N F O R M I D T- N O R G E

GLEDE

2020

Det ligger i vĂĽr natur

Nyttige tips til vinterturen

Side 16-17

Tur og friluftsliv i egen landsdel er bĂŚrekraftig Side 2

Her finner du de beste vinterturene i Midt-Norge

Naturopplevelser for livet

Fra side 6

Byens nye senter for friluftsliv

Side 20


2

LEDER

Opplev mer av den storslagne naturen i landsdelen din. Dette er den mest miljøvennlige måten å feriere på. Her fra Ytre Sula med utsikt over Trollheimen. Foto: Jonny Remmereit.

Reis kortere, opplev mer! Bruk nærfjella, det er bærekraftig. Midt-Norge byr på varierte og storslagne opplevelser som kan måle seg med det beste du finner andre steder i verden. Ferie- og fritidsaktiviteter i egen landsdel er den mest miljøvennlige måten du kan feriere på. Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen. I vårt område har vi tilgang på det meste av spennende turopplevelser innen en time eller to. De fleste av oss har tilgang på naturen fra der vi bor. Når du skal ut og reise, så organiser gjerne samkjøring eller reis kollektivt. Vi ser at det er en utfordring å reise kollektivt til fjells. I påska setter vi derfor opp en buss, hvor de som ønsker kan bestille plass til Stugudalen onsdag i påskeuka, og fra Meråker 1. påskedag. Da kan du gå en fantastisk tur fra hytte til hytte i Sylan. Det er bra for miljøet at flere kjører kollektivt, og bra for deg siden du da får enda flere turmuligheter

siden du ikke trenger å returnere til samme utgangspunkt. Naturen vår er sårbar. Vi har alle fått øynene opp for at vi må vise større hensyn til natur og klima. Friluftsliv er intet unntak. Vi tror nok at de fleste som driver friluftsliv også er glad i naturen og tar hensyn. Det vil gi også kommende generasjoner muligheten til å nyte den samme naturen, enten det er å sette svinger i dyp puddersø, eller å gå solfylte søndagsturer. La det eneste du legger igjen på skituren være spor i snøen. Og vær rustet mot uventet søppel, ta også det med hjem. Sats på opplevelser, ikke på dyrt utstyr.

VINTER-GLEDE 2020 Utgitt av Trondhjems Turistforening Opplag: 41 000

Layout: Adresseavisen AS Trykk: Adressa-Trykk AS Distribusjon: Adresseavisen ASA

Kjøp gjerne brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har så det holder år etter år. Og kjøper du mindre sparer du både miljøet og lommeboka. På tur trenger man både sunn og riktig mat. På våre betjente hytter tilbyr vi næringsrik mat som egner seg godt for deg som går på tur og er fysisk aktiv. Her får du også smøre deg så stor niste som du trenger. Spis opp maten og bidra til å redusere matsvinnet i samfunnet. Dette bilaget skal gi inspirasjon til små og store bærekraftige vinterturer. Vi håper at alle finner sin tur, og unner seg naturopplevelser for livet. Det er sunt for både kropp og sinn.

Frode Støre Bergrem Daglig leder i TT

Foto forside: På vei mot Meskardet i Storlidalen. Foto: Randi Folstad. Sandgt. 30, 7012 Trondheim - tt@dnt.no Tlf.: 73 92 42 00 - www.tt.no

TTs hovedpartner:

TTs turpartnere:

V Å R E PA R T N E R E E R M E D Å B I D R A T I L Ø K T T I L R E T T E L E G G I N G F O R T U R E R I S KO G O G F J E L L


SE VÅRT STORE UTVALG PÅ BRUUN.NO

VINTER:

DET PERFEKTE TIDSPUNKTET Å GLEDE SEG OVER NATUREN!

AXEL BRUUN

Prinsens gt. 30, 7011 Trondheim Tlf: 73 53 20 93

Handledager for Trondhjems Turistforening sine medlemmer, 12.-13. februar. og 10.-11. juni


4

TURISTHYTTER

Turistforeningen har et bredt hyttetilbud med ulik standard og ulike pristilbud. Her fra Storerikvollen i Sylan som er betjent i perioden 20.3. til 13.4. Foto: Anders Wenneblad.

3 typer turisthytter du kan velge blant

Betjente hytter

Dette er definitivt hyttene for deg som virkelig skal koble av fra hverdagens huselige gjøremål. Her kommer du til en god seng og får tilberedt og servert måltidene. Hyggelig betjening serverer deg treretters middag, og du får frokost tilberedt. Her kan du ta deg en dusj og kjøpe smågodt fra kiosken. Noen av hyttene tilbyr også øl og vin. TT har 6 betjente hytter, - tre i Sylan og tre i Trollheimen. De betjente hyttene er åpne i påska og de fleste fra slutten av juni til midt i september. Noen kan ha utvidet åpningstid om vinteren. Resten av året er de betjente hyttene tilgjengelige som selvbetjente eller ubetjente kvarterer.

Selvbetjente hytter

Det er praktfullt å komme til en selvbetjeningshytte langt inne i fjellet, gjøre opp i ovnen, og finne hyllene fulle av matvarer for en god middag etter at du har fått stelt deg. Utvalget er nok ikke som i butikkene, men her er det utstyrt med alt du trenger for matlaging og opphold. Akkurat hva som er å finne i matboden varierer litt fra hytte til hytte, men du finner et godt utvalg til frokost, niste, middag og drikke (langtidsholdbar hermetikk og tørrvarer), men ferskt brød må du ta med selv. Du ordner deg selv på hytta, og forlater den rengjort og i den stand du ønsker å finne den. Sengene er foruten madrass utstyrt med pute og dyne. Det er lagt på sengetøy, men du må bruke lakenpose; sovepose er ikke tillatt å bruke på hyttene. De selvbetjente hyttene er tilgjengelige hele året.

Ubetjente hytter

De ubetjente hyttene og kvarterene fungerer som de selvbetjente med alt utstyr til matlaging og overnatting, men de har ikke proviantsalg. Lakenpose eller sovepose er nødvendig. De ubetjente hyttene er også tilgjengelige hele året.

Det er egne proviantlager på de selvbetjente hyttene. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Turisthyttene i Sylan og Trollheimen er en del av et nasjonalt hytte- og rutesystem det ikke finnes maken til i noe annet land. Hyttene er inndelt i tre kategorier; de uten mat, de med mat, og de hvor du får servert mat. Disse kalles ubetjente, selvbetjente og betjente hytter.

TIL FJELLS MED HUND

Har du hund og er glad i å gå turer i fjellet, vil du finner et godt tilrettelagt tilbud på TTs hytter i Sylan og Trollheimen. På turisthyttene er det egne hunderom med bur som hundene kan hvile i. Det er ikke hundemat til salgs på hyttene så dette må du ha med selv. Ta også med en skål eller boks til mat og drikke samt et eget teppe e.l. til hunden. Det er lettere å få hunden til å sove uten eier hvis den har et kjent teppe å ligge på. Et generelt råd er å ta med potesalve for slitne og såre hundepoter og hundesokker for vinterbruk. Hvis du skal gå mye på snø, bør du også vurdere solbriller til hunden. Og for hunder med lite pels kan det være nødvendig å ha med klær til hunden. Du vil finne mer informasjon på tt.no.


OPPDAG SMAKEN AV KJELDSBERG KAFFE Du har kanskje kjent det? Den gode kaffelukta når du er i nærheten av fabrikken vår på Dora i Trondheim? Her jobber vi hver eneste dag med å teste, brenne og blande kaffe, slik at du skal få den beste opplevelsen. Vi er nemlig lidenskapelig opptatt av å lage ordentlig god kaffe, fordi vi vet hvor mye denne hverdagsluksusen betyr for mange. Resultatet er en rund og fyldig kaffe med god sødme, som passer like godt til hverdags som til fest. Vi håper du liker resultatet av jobben vi har gjort.

Som eneste norske kaffeprodusent i storskala produserer vi utelukkende sertifisert kaffe. Vi bryr oss nemlig om både kaffebonden, kloden og deg.


6

HYTTETURER

Storerikvollen. Foto: Anette Berglund.

Frokost på Storerikvollen. Foto: Anette Berglund.

Vintertur i Sylan. Foto: Oddmund Johannesen.

Trollheimshytta. Foto: Eskil Følstad.

Disse 6 betjente hyttene kan gi en drømmepåske

I påska er de tradisjonsrike turisthyttene i Sylan og Trollheimen betjente. Å gå på ski til og fra hyttene er i seg selv herlige påsketurer. På hytta kan man nyte en varm dusj og få servert 3-retters middag som avrundes med kaffe og kake i peisestua. De som vil ha mer påfyll kan ta en overnatting eller to ekstra og gå dagsturer i området. 1. Tur til Schulzhytta, 574 moh.

Skituren fra Vekta i Børdalen/Selbu går gjennom et særpreget landskap inn til trivelige Schulzhytta i hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Fra parkeringen er det 21 km inn til hytta. De første 6 km til Prestøyvollan er staket og som regel kjørt opp med spormaskin. Derfra må man orientere selv via Høystaken, Kvernfjellvatna og Kalvskinnsfloene. Den siste kilometeren kan man følge vinterstakingen inn til hytta. I påska er det som regel oppkjørt løype helt fram til hytta. Skituren til Schulzhytta kan også starte fra Synnåsen i Selbu. Herfra er det 24 km inn til Schulzhytta. Fra parkeringsplassen følger man oppkjørte spor ca 7 km inn til Bleka/Hoemskjølen. Der starter vintermerkingen mot hytta og det er som regel maskinkjørte spor opp til Vorfjellet. Fra Krossådalen og inn til hytta er det permanent vinterstaking. Et alternativt startsted er Gressligrenda i Tydal. Herfra er det 22 km inn til Schulzhytta etter permanent vinterstaking hele veien. Turen går via Græslihytta. Schulzhytta kan også nås fra Bjørneggen i Stordalen/Meråker. Herfra

er det 20 km permanent vinterstaking inn til hytta. Fra Schulzhytta er det fine dagsturmuligheter i et variert og innbydende skiterreng, f.eks. en tur rundt nærfjellet Sprøyten eller til Roltdalens beste utsiktspunkt fra Hoemsknippen. For toppturentusiaster med skredkompetanse og god fysisk form er mektige fjellmassiver som Fongen og Skarvan innen rekkevidde.

2. Tur til Storerikvollen, 769 moh.

Fra Ås i Tydal er det en fin skitur på 21 km langs permanent vinterstaking inn til Storerikvollen. Fra parkeringen på Østby følger man Essandvegen ca 100 m forbi bommen, der merkinga tar av til høyre mot Røvassbu som er skihytta til Tydal IL. Man kan også starte fra parkeringsplassen ved Persbakken og følge oppkjørte spor til Røvassbu. Derfra er det permanent vinterstaking inn til hytta. En like fin skitur til Storerikvollen er å starte fra Bjørneggen i Stordalen/ Meråker. Herfra er det 24 km i et mektig høyfjellsterreng inn til hytta. Også denne turen kan du gå trygt hele veien etter permanent vinterstaking.

Storerikvollen ligger fritt til på nordsida av Esandsjøen med panoramautsikt mot det mektige Sylmassivet. Hyttas praktfulle beliggenhet og særpregete arkitektur gjør den til en favoritt blant mange fjellturister. Det åpne landskapet rundt hytta inviterer til varierte dagsturer.

3. Tur til Nedalshytta, 785 moh.

Den flotte skituren til Nedalshytta starter fra Stugudal og følger permanent vinterstaking fra brua over Rotåa ca 150 m nord for Væktarstua. Herfra er det 19 km, via Væktarhaugen, inn til hytta. Man kan også gå fra butikken i Stugudal og følge Sylsjøvegen ca 500 m til bommen. Derfra kan man følge snøscooterløypa på venstre side av veien til Nesjøen. Denne løypa er merket med stolper og røde kryss. I betjent påskesesong kjøres det skispor fra Stugudalen over Nesjøen og inn til hytta hver dag før kl 10. Det gjør skituren til hytta kortere; ca 17 km. NB: Ved usikker is eller overvann vil det ikke bli kjørt spor over vannet og man må følge permanent vinterstaking langs Sylsjøvegen inn til hytta. Nedalshytta ligger ved foten av

Sylmassivet, med Storerikvollen og Sylstationen som nabohytter. Du kommer deg til startpunktet i Stugudal med buss fra Trondheim/Stjørdal. Med bil kjører du E6 til Stjørdal og Fv 705 til Stugudalen.

4. Tur til Jøldalshytta, 740 moh.

Til påske brøytes normalt Jøldalsveien helt fram til parkeringsplassen på Kleva. Herfra er det ca 4,5 km langs kvistet løype inn til Jøldalshytta. Å gå på ski innover vakre Jøldalen forbi setre og hytter, og med utsikt mot Svarthetta og andre fjelltopper er en vintertur som kan måle seg med det meste. En alternativ skitur til Jøldalshytta er å starte fra Heldalssetrin i Nerskogen. Herfra blir det til påske kvistet en rute på 7 km over fjellet fram til hytta. Jøldalshytta ligger fint til ved Jølvatnet i den nordøstlige delen av Trollheimen. Dette er ei stor og familievennlig hytte, påbygd og omfattende restaurert i 2005. Hytta er fint utgangspunkt for dagsturer til Svarthetta og Langvatna og aktiviteter som skileik og isfiske på Jølvatnet. Du kommer deg til p-plassen på Kleva med buss fra Trondheim til Grindal eller


www.tt.no

7

HYTTETURER

ytte: etjent h b å p u rd drikke Dette få istepakke m/varmg kake affe o st ✔ N ✔ Froko ters middag ✔ K løyper t e ✔ Tre-re tting ✔ Merked vet a li n r r e fo v r e O ls ✔ pleve p O ✔ j s ✔ Du øg n f r a: pris pr. d ji s lo g o t Kos r. 885,20,Voksen k år) kr. 5 6 -2 3 (1 Ungdom 305,2 år) kr. Barn (4-1

Det er mange som besøker ei turisthytte i påska. Det er bærekraftig å feriere i egen landsdel fremfor lange utenlandsreiser. Foto: Eskil Følstad.

med egen bil langs E6 til Berkåk og Fv 700 til Grindal. Det er også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Her tar du av til Nerskogen og svinger av fra Nerskogveien når du møter skilting til Jøldalshytta. Sjekk gjerne oppdaterte veimeldinger på joldalsveien.no.

5. Tur til Gjevilvasshytta, 710 moh.

Skituren til Gjevilvasshytta regnes som en av landets vakreste. Turen går gjennom et eventyrlig vinterlandskap med majestetiske fjell som Okla, Gjevillvasskamban og Blåhøa som magiske kulisser. Fra Osen i sørenden av Gjevilvatnet er det 8 km å gå på ski inn til hytta. NB! På grunn av usikkerhet om Gjevilvassveien vil bli brøytet eller ikke, bør man på forhånd sjekke på tt.no eller kontakte hytta for oppdatert løypestatus. Gjevilvasshytta ligger sørøst i Trollheimen og er ei praktfull fredet turisthytte fra 1819. Dette er landets eldste bygning som i dag er i bruk som turisthytte, med tømmer helt fra 1739. Hytta egner seg godt for barnefamilier og området rundt innbyr til skileik. For å komme til vinterparkeringen i

Osen ved Gjevillvatnet tar du tog eller buss til Oppdal og taxi til Osen. Med egen bil følger du E6 til Oppdal, Fv 70 til Festa bru og tar til høyre (nordover) og følger bomvei til Osen.

6. Tur til Trollheimshytta, 540 moh.

Fra demningen ved Gråsjøen er det en flott skitur på ca 15 km inn til Trollheimshytta. Følg veien på vestsida av Gråsjøen ca. 2,5 km. Derfra følges vestsida av Gråsjøen og elva Folda til hengebru over elva. Herfra er det ca. 1,5 km til hytta. Turen er ikke merket. Trollheimshytta ligger sentralt i Trollheimen og utgjør et viktig knutepunkt i dette fantastiske fjellområdet. Den eldste delen av Trollheimshytta er over 100 år gammel. Fra tunet er det fin utsikt mot Snotas karakteristiske profil. Du kommer deg til startpunktet for turen med buss fra Trondheim mot Surnadal. Gå av ved Kvammen og ta drosje mot Gråsjøen. Alternativt kan du kjøre bil etter Rv 65 og ta av ved Kvammen (ved kommunegrensa mellom Rindal og Surnadal). Følg skilting til Folldalen og videre mot Gråsjøen. Veien er brøytet helt fram til demningen.

ÅPNINGSTIDER 2020 BETJENT SESONG SYLAN

Nedalshytta Storerikvollen Schulzhytta

3.4. - 13.4. 20.3. - 13.4. 3.4. - 13.4.

TROLLHEIMEN

Gjevilvasshytta 3.4. - 13.4. Jøldalshytta 27.3. - 13.4. Trollheimshytta 3.4. - 13.4.

«DROP IN» Du trenger ikke å bestille plass på forhånd. Alle som kommer til ei betjent turisthytte er garantert å få en plass å sove. BOOKING: Et begrenset antall sengeplasser kan forhåndsbestilles dersom man ønsker det.

Ta Fjellbussen til fjells! Trondhjems Turistforening setter opp buss til fjells i påska! Bli med minibuss fra Trondheim til Væktarstua onsdag 8. april. Bussen kjører fra City Syd kl 08:30, fra TT kontoret ca 08:50, og fra Ikea ca 09:15. Kom deg hjem fra påskefjellet med minibuss søndag 12. april. Bussen kjører fra Bjørneggen kl 17:00. Pris: Kr 350,- for DNT-medlemmer, kr 200,- for medlemmer av DNTung Kr 450,- for ikke medlemmer, kr 350,- for ungdommer opp til 26 år som ikke er medlem. For mer info se under AKTIVITETER på tt.no

DAGSERVERING Nedalshytta, Storerikvollen, Gjevilvasshytta og Jøldalshytta har dagservering alle dager fra kl 12-16 i betjent sesong. Her får du kjøpt kaffe og kake.


8

HYTTETURER

Græslihytta er ei selvbetjent hytte som er lett tilgjengelig og er et rimelig overnattingstilbud. Foto: Oddveig Vågsland Foslie.

Få din egen nøkkel til eventyrlige vinterturer De selvbetjente turisthyttene i Sylan og Trollheimen er et rimelig og godt tilrettelagt tilbud som passer ypperlig for barnefamilier og andre som ønsker seg en base for skiaktiviteter og varierte dagsturmuligheter. Som medlem har du tilgang på DNT-nøkkelen som passer til over 500 hytter. Dette er et bærekraftig fellesgode som alle kan benytte seg av.

1. Tur til Ramsjøhytta, 775 moh.

Ramsjøhytta ligger åpent til ved osen av Ramsjøen med praktfull utsikt mot det mektige Fongenmassivet. I synsranda langt mot øst ligger Sylmassivet. Til Ramsjøhytta er det en flott og trygg skitur på 15 km etter permanent vinterstaking fra Bjørneggen i Meråker. Alternativt er det 18 km å gå på ski i lett terreng fra Ås i Tydal (14 km etter ubrøyta vei + 4 km etter vintermerka rute). Du kommer deg til Ås med bil eller buss via Værnes/Hell og videre etter Fv 705 til Tydal. Fra Ramsjøhytta kan du gå trygge skiturer langs permanent merka traseer i rutenettet; mot Schulzhytta i Roltdalen, nordover mot Bjørneggen og østover mot Storerikvollen. Har du god skredkompetanse er hytta et flott utgangspunkt for turer til nærliggende topper som Fongen og Ramfjellet.

2. Tur til Græslihytta, 598 moh.

Til Græslihytta er det en kort skitur, ca 2 km bratt opp lia fra Gressligrenda. Hit kommer du med bil eller buss via Værnes/ Hell og Fv 705 til Tydal. Hytta ligger helt oppunder skoggrensa, høyt og fritt med vid utsikt over Tydalen og mot Hyllingen, Blåhammaren og Bringen på andre sida av lia. Fra Græslihytta kan du for eksempel

Området ut fra Græslihytta er et uoppdaget turområde for de fleste. Et fantastisk skiterreng med mektig utsikt, som her mot Ruten. Foto: Oddveig Vågsland Foslie.

Foto: Sindre Thorensen Lønnes/DNT


9

HYTTETURER

www.tt.no

stor myr til venstre for veien. Man kan også gå til Kjølihytta fra Aunegrenda/Nordpå i Holtålen. Herfra er det ca 27 km permanent vinterstaking inn til hytta. De første 7 km inn til Holddalsvollan kan tidvis være preparert. Fra Kjølihytta er det mange fine turmuligheter både nedover i dalen og til topper i nærheten.

4. Tur til Vassendsetra, 680 moh.

Korteste adkomst til Vassendsetra er fra Bårdsgarden i Storlidalen, som har vinterbrøyta bilvei. Det er ingen merka vinterrute til Vassendsetra, men det er gjerne oppkjørte skispor man kan følge fra Bårdsgarden, spesielt i påskesesongen. Sjekk gjerne status på skisporet.no. Vassendsetra er ei trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i ei setergrend i vestenden av Gjevillvatnet. Hytta er en fin base for aktiviteter og skiturer i området rundt hytta og det er ofte oppkjørte løyper innen rekkevidde.

7. Tur til Bårdsgarden, 625 moh.

Med helårsvei helt fram passer Bårdsgarden i Storlidalen ypperlig for barnefamilier og andre som ønsker seg en fin base for ulike skiaktiviteter. Det selvbetjente kvarteret utgjør en del av hovedhuset på fjellgården. Med utgangspunkt fra Bårdgarden kan du gå varierte dagsturer i vakre omgivelser. Det blir ofte kjørt opp skiløyper i området, sjekk gjerne løypestatus på skisporet.no. Storlidalen er også kjent som et eldorado for alle som liker toppturer. Dette er en aktivitet som krever at du har god kompetanse i å ferdes trygt i bratt terreng vinterstid. For å komme til Bårdsgarden kan du ta tog til Oppdal, buss til Lønset, og drosje inn til gården. Med egen bil kjører du langs E6 til Oppdal, videre etter Rv 70 til Lønset og tar av til Bårdsgarden. Det er vinterbrøytet vei helt fram. For mer info: www.baardsgarden.no

8. Kårvatn, 210 moh.

På fjellgården Kårvatn i Todalen har

man tatt imot gjester helt siden turvirksomheten i Trollheimen ble organisert fra ca. 1890. Den selvbetjente hytta på gården ligger i et flott fjellområde i Vest-Trollheimen med varierte turmuligheter. Her kan alle finne turer som passer for sitt nivå, både korte dagsturer i nærområdet og lengre topp- og ryggturer for de som behersker det. Mange randonee-entusiaster har funnet sitt paradis her. For å komme deg til Kårvatn følger du Fv 65 fra Surnadal, tar av på Fv 670/671 til Todalen og videre inn til fjellgården. Det er helårsvei helt fram og god plass til parkering.

5. Tur til Orkelsjøhytta, 1080 moh.

besøke Ol-Andersbua, en fin gapahuk som ligger ca 2,5 km fra hytta. Er du i god fysisk form og er i stand til å vurdere skredutsatt terreng, kan du prøve deg på lange og krevende dagsturer til praktfulle topper som Melshogna og Ruten.

3. Tur til Kjølihytta, 1050 moh.

Kjølihytta ligger værhardt til, høyt og fritt på 1000 meters høyde innunder Kjølifjellet. For å komme til Kjølihytta er det lettest adkomst fra Fv 705 mellom Stugudal og Brekken. Permanent vinterstaking starter på en stor myr på vestsida av fylkesveien, knappe 5 km sør for Væktarstua. Derfra er det ca 11 km langs stakingen til hytta. Det kan tidvis være preparerte skispor i starten. Alternativt kan man gå til Kjølihytta fra vinterparkeringen ca 400m nord for Reitan stasjon og følge Riastveien ca 10 km (ikke brøyta – det kan være preparerte skispor et stykke innover veien). Derfra er det ca 8 km etter permanent vinterstaking opp til hytta. Stakene starter på

Orkelsjøhytta ligger i åpent fjellterreng på setertunet Sjøsetra ved Orkelsjøen. Hit kommer du du ved å følge E6 til ca 2,5 km nordøst for Oppdal sentrum. Her tar du av ved skilting mot Orkelsjøen og følger bomvei som brøytes til litt sør for Stølsetra. Fra parkeringen er det en fin skitur på totalt ca 15 km etter kvista løype til Orkelsjøen og videre langs vatnet fram til hytta. Du kan eventuelt ta en snarvei over Kvannbolhøa sør for sommerruta. Fra hytta er det mange fine dagsturmuligheter, f.eks. til Stororkelhøa.

6. Tur til Dindalshytta, 850 moh.

For å komme til Dindalshytta kjører du 20 km med bil eller buss fra Oppdal langs Rv 70 til avkjøring fra Lønset. Herfra er det helårsvei til parkering ved Blokkhus. Inn til hytta er det ca 5 km skitur langs traktorvei. Hytta ligger i bjørkeskogen i seterdalen opp fra Lønsetgrenda, med utsikt opp mot de nordøstligste fjellene på Dovrefjellplatået. Dindalshytta danner det nordøstlige hjørnet i det store hytteog rutenettet på Dovrefjell. Hytta er et flott utgangspunkt for dagsturer i dette spennende fjellområdet.

Norskproduserte hytter

Litt påfyll gir energi på turen. Foto: Oddveig Vågsland Foslie

Velkommen til Estenstadhytta

Gjenvollhytta Lagshytte for Klæbu IL

Tirsdag Onsdag Torsdag Lørdag Søndag

kl. 11-15 kl. 11-20 kl. 11-20 (Taco) kl. 10-16 kl. 9-16

Velkomme n til alle på tur!

Ligger i Nordmarka nord for Selbusjøen Familievennlig terreng og flotte skiløyper Åpen kafeteria hver helg f.o.m. februar til påske. Utleie for lag og organisasjoner. 16 sengepl. www.gjenvollhytta.no www.klabuil.no Tlf. 976 97 164.


10

HYTTE TIL HYTTE-TURER

Ved å gå fra hytte til hytte i fjellet, i ditt eget tempo, får du helt unike naturopplevelser. Her på tur i Trekanten i Trollheimen. Foto: Jonny Remmereit.

5 vinterturer som vil gi opplevelser for livet

Å gå flere dager i strekk på ski fra hytte til hytte er den klassiske måten å oppleve vintereventyret på. I Sylan og Trollheimen er det tilrettelagt med et stort sammenhengende rutenett mellom turisthyttene. Dette er lista over de mest populære vinterturene i Midt-Norge. 1. Ramfjellet rundt, 3 dager

Denne vinterturen går etter permanent vinterstaking i et herlig skiterreng i de vestlige delene av Sylan. Turen starter og avsluttes på Bjørneggen i Meråker. Første etappe går til Ramsjøhytta som ligger i praktfulle omgivelser med vid utsikt mot Fongenmassivet. Neste dag går turen til Schulzhytta, «storstua» med den herlige atmosfæren i hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Schulzhytta er betjent i påska fra 3. til 13. april. Resten av vinteren er Schulzhytta selvbetjent. Siste dag går turen tilbake til Bjørneggen. Til Bjørneggen kommer du med bil langs E14 mot Kopperå i Meråker hvor helårsveien mot Stordalen tar av. Herfra er det ca. 15 km til Bjørneggen. Her er det gode parkeringsmuligheter.

2. Trekanten i Trollheimen, 3-4 dager

“Trekanten” i Trollheimen er på Turistforeningens liste over de ti mest populære fjellturene i landet. Turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta går i et av Midt-Norges vakreste fjellområder med lune seterdaler og majestetiske fjell. Utenom betjent påskesesong er «Trekanten» en krevende tur som krever fjellerfaring og evnen til å vurdere skredfare. Turen blir vanligvis kvistet til påske, og er etter planen ferdig kvistet 22. mars. Det er viktig å merke seg at Gjevilvasshytta er ubetjent (uten proviant) utenom betjent sesong. Vi anbefaler at du starter turen fra vinterparkeringen på Vaulan i Jøldalen. Herfra er det 9 km inn til Jøldalshytta. (Til påske brøytes Jøldalsveien helt fram til Kleva, herfra er det ca. 4,5 km inn til hytta). Neste dag går turen inn til Troll-

heimshytta om Langvatnet som ligger mellom Trollhetta og Rinnhatten. Turen fra Trollheimshytta til Gjevilvasshytta starter med en lang og bratt oppoverbakke. Vel oppe på Svarthamran, kan man nyte en storslått utsikt ved fint vær, før man suser ned til Gjevillvassdalen. Siste dag går gjennom Gjørdøldalen, og over Skrikhøa, før man returnerer via Jøldalshytta og videre til Vaulan.

3. Fem stjärnor i Sylan, 4-5 dager

Denne turen byr på mektige høyfjellsopplevelser der du får det beste av norske og svenske fjelltradisjoner på kjøpet. Her har du virkelig sjansen til å oppleve de fantastiske kvalitetene som har gjort dette grenseløse fjelleldoradoet til svenskenes favorittområde. 5-stjärnor følger permanent stakede vinterruter rundt det majestetiske Sylmassivet. Turen går innom Storulvån, Sylstationen, Nedalsshytta, Storerik-

vollen og Blåhammarstugan. Felles for turisthyttene på norsk og svensk side er god mat og den høyeste fjellkomfort. Kollektivt kommer du deg til Storulvån med Nabotoget fra Trondheim til Enafors, 17 km fra Storulvån. Til og fra Enfors må du bestille busstransport på 0647-704 77 eller 070-551 67 25, senest kl 17 dagen før. Alternativt kan du kjøre med egen bil langs E14, ta av ved Enafors, ca 17 km til Storulvån. Kjøretid fra fra Trondheim er ca 2 timer.

4. Sylan på langs, 3 dager

Her går vi med nesen mot sola fra nord til sør i Sylan og med storslagen utsikt til det mektige Sylmassivet. Hele turen følger vintermerkede ruter i et lettgått høyfjellsterreng og er innom de to største turisthyttene på norsk side. Fra starten på Bjørneggen går turen sørover i lett terreng til den tradisjonsrike og sjarmerende Storerikvollen (24 km). Andre etappe går langs Sylmassivets fot med Syltoppens karakteristiske pigg stikkende opp halvveis på etappen og ned til Nedalshytta (22 km). Siste dag fortsetter vi ferden mot sola i åpent fjellterreng. Når sola står på sitt høyeste når vi de første private hyttene og vi bikker


www.tt.no

11

HYTTE TIL HYTTE-TURER

etter hvert nedover gjennom hyttefelt før vi når Stugudal lengst øst i Tydal kommune (17 km). En alternativ tur i fint vær den siste dagen kan være å gå gjennom den mektige porten Skarddøra i Skarddørsfjella. Denne ruta er ikke vintermerket (23 km). «Sylan på langs» er en gjennomgående tur som krever at du reiser kollektivt. Til startpunktet for turen kommer du deg med tog til Meråker, og taxi videre til Bjørneggen. Turen avsluttes med buss fra Stugudal til Stjørdal/Trondheim. Alternativt kan turen kuttets ned til to dager om man går fra Storerikvollen, langs Øyfjellet og direkte ned til Ås i Tydal.

5. Trekant rundt Falkfangervola 3 dager Dette er en trivelig turvariant i Sylan med start og avslutning på Bjørneggen i Meråker. Turen går etter permanent vinterstaking rundt Fjellfangervola, fjellet som har fått navnet sitt fordi det ble drevet med innfanging av jaktfalker her. Dette var en fangst som foregikk i stor stil i hele Skandinavia gjennom store deler av middelalderen. Fra Bjørneggen i Stordalen følges vinterstaking opp mot Gruvfjellet og Gilsåfjellet fram til den selvbetjente Ramsjøhytta. Neste dag starter turen

Når kvalitet og synlighet teller!

Sylan byr på mektige fjell, mektige vidder og mektige naturopplevelser. Foto: Odd Harald Eriksen

i slak nedoverbakke til Skarpdalen og følger så stakinga langs Sankåa fram til Storerikvollen med formidabel utsikt over Sylmassivet. Storerikvollen er betjent fra 20. mars til 13. april, resten av vinteren er

denne hytta selvbetjent. Siste dag starter turen i åpent bjørkeskogsterreng. Videre i slakt og over noen strekninger litt småkupert åpent fjellterreng før det går nedover Hårrådalen og fram til Bjørneggen.

Til Bjørneggen kommer du med bil langs E14 mot Kopperå i Meråker hvor helårsveien mot Stordalen tar av. Herfra er det ca. 15 km til Bjørneggen. Her er det gode parkeringsmuligheter.

TRYKK | EMBALLASJE | DESIGN | SKILT & DEKOR PROFIL- OG REKLAMEARTIKLER | LOGISTIKK

Tungasletta 7 | 7047 Trondheim | 73 84 80 10 | firmapost@trykkpartner.no


12

FAMILIETURER

Bårdsgarden er et flott utgangspunkt for turene i Storlidalen. Foto: Bente Vasli

Her er turene som gir barna størst skiglede Her er tre tips til vinterturer som barna vil elske. For å gi barna gode opplevelser er det viktig at det legges inn tid til aktiviteter og trivelige pauser underveis på turen. Ikke legg ut på for lange turer. Ta med mat og drikke som du vet barna setter ekstra stor pris og bli med å leke du også. 1. Hyttetur til Bårdsgarden

Med bilvei helt fram er Bårdsgarden i Storlidalen en ypperlig base for alle som vil oppleve vintereventyret. Her er det milevis med oppkjørte skispor for de som elsker å gå lengre skiturer og kortere løypealternativer for barnefamilier i samme vakre omgivelser. Oppdatert løypeinformasjon finner du ved å gå inn på Facebook-siden “Skiløyper Lønset & Storlidalen”, Du kan følge løypemaskinen live på www.skisporet.no. Søk på Lønset. Ønsker du å prøve isfiske eller drive med skileik er det gode muligheter for det i nærområdet til Bårdsgarden. For å komme til Bårdsgården følger du Rv. 70 fra Oppdal eller Sunndalsøra til Lønset, ca. 2 mil fra Oppdal. Herfra er det vel 2 mil på vinterbrøytet vei til Bårdsgarden.

2. Hyttetur til Kårvatn fjellgård

Denne vinterperlen ligger idyllisk til helt innerst i Todalen. Stedet har en unik kombinasjon av god tilgjengelighet med

bilvei helt fram samtidig som man får en følelse av å være midt inne i fjellheimen. Naturen rundt Kårvatn byr på stor variasjon av naturtyper. Alt fra høyfjell, til frodige og urskoglignende dalfører. Her står turopplevelsene og utfordringene i kø, uansett nivå. For barna er det en fin akebakke på andre siden av elva. Nauståfossen som ligger 2 km unna hytta er minst like spektakulær vinterstid som om sommeren. Dette er en fin skitur i relativt flatt terreng som passer godt også for de minste barna.

3. Opplevelsestur til Rønningen

Ta med barna til Rønningen gård i Bymarka og utforsk Turboskogen, heng opp hengekøye i hengekøyegapahukene. Du kan også ha med/låne akebrett og prøve akebakken nedenfor hytta, eller lage favorittbålmaten på en av de mange bålplassene! Du kan komme deg til Rønningen fra flere startsteder. Fra p-plassen på

Ta med barna ut på tur og la de bli glad i naturen. Foto: Anne Jørgensen Bruland.

Smistad er det vinterbrøytet vei opp til Rønningen som passer fint for trilleturer og alle som foretrekker å gå til fots i stedet for på ski. Veien strøs med sand, men den ene delen av veibredden er satt av til aking. Både på vei opp og ned er det mulig å ake flere steder ettersom veien er kuppert. Fra Ringvål/Skogly er en fin skitur etter preparerte løyper til Rønningen. Fra skistadion følger vi lysløypa noen hundre meter og tar til høyre ved skilting til Rønningen. Nå forlater vi lysløypa og etter noen nye hundremetere deler løypa seg. Her holder vi rett fram og opp den bratte bakken. Videre går vi inn i et

flott skiterreng som stiger oppover mot Leiråsen, hvor Rønningen gård ligger høyt og fritt. Du kan også gå skitur etter oppkjørte spor fra Granåsen. Ta ut fra høyre del av P-plassen i Granåsen. Etter noen meter tar vi til venstre opp og passerer den lille hoppbakken, Høgåsbakken, på høyre hånd. På toppen av denne bakken tar skisporet til høyre og vi fortsetter gjennom Strupen og rundt Ratåsen. Ved første kryss møter vi skisporene fra venstre som kommer fra Smistad, rett fram fra Skogly, mens vi her skal ta til høyre og følge sporet som stiger jevnt og trutt opp til Rønningen.


GRAT

IS AR

RANG

EMEN

T FOR

ALLE!

1.MARS I GRANÅSEN BLI MED PÅ VINTERENS BESTE FAMILIEOPPLEVELSE! Brannbamsen Bjørnis|Underholdning | Smøretelt | Gratis ansiktsmaling Skidans | Salg av mat og drikke | Egen grillsone med tønnegriller og mye mer!

Les mer om dagen på: www.barnasskidag.no DELTA I SKIRENN? Startnummer til barna kjøper du på nett! Se hjemmesiden.

Sponsor:

Sponsor: Arrangeres av Stiftelsen Barnas Skidag:


14

FAMILIETURER

Gjevilvasshytta må avlyse

Vi håper at det blir skispor i Gjevillvassdalen i vinterferien og i påska. Foto: Anne Jørgensen Bruland.

Åpent i vinterferien og påska på Gjevilvasshytta Gjevilvasshytta er betjent i skolens vinterferie og i påska og er et ypperlig tilholdssted for barnefamilier. Området byr på rike turmuligheter med spennende topper og lune daler. Rundt hytta vil det bli tilrettelagt for skileik hvor man kan delta etter eget ønske. Det er 9 km å gå på ski til Gjevilvasshytta.

Gevilvasshytta er ei populær turisthytte både for liten og stor. Foto: Håvard Håskjold.

Mange har fått med seg at det er usikkerhet rundt hvorvidt Gjevillvassvegen vil bli brøytet i perioder i vinter eller ikke. - Uten et forutsigbart skiløypetilbud er det vanskelig å drive et betjent serveringstilbud. Derfor må vi dessverre avlyse alle måneskinnsturene og all dagservering i helgene mellom vinterferien og påskeferien, sier Randi Horghagen som er vertinne ved den ærverdige turisthytta i dalen. - Dette beklager vi på det sterkeste ovenfor alle som bruker Gjevilvasshytta som turmål, men håper at folk har forståelse for valget som er gjort. - Gjevilvasshytta er et flott tilbud til alle på Oppdal, lokalbefolkning, hyttefolk, og tilreisende. Det er også en stor bedrift med mange ansatte og høye driftskostnader. TT kan ikke drive uten forutsigbare rammer, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening. - Den usikkerheten som råder nå er uakseptabel for alle. Vi er derfor svært glade for at Oppdal kommune nå har gjort vedtak som leder til å fullføre reguleringsprosessen og sørge for at Norges mest attraktive skiløype som har eksistert i 40 år, blir videreført. - Gjevilvasshytta vil uansett være åpen for både dagsbesøkende og overnattende i vinterferie og påske. Så får vi alle håpe at det vil være skiløype i dalen i disse periodene, sier Bergrem. Du kommer deg til Gjevilvasshytta med tog eller buss til Oppdal og taxi til Osen ved Gjevillvatnet. Med egen bil følger du E6 til Oppdal, Fv 70 til Festa bru og tar til høyre (nordover) og følger bomvei til Osen ved Gjevillvatnet. Herfra er det 9 km på ski inn til hytta.

GJEVILVASSHYTTA Betjent sesong

Vinterferien: 15. - 23. februar Påske: 3. - 13. april

Ubetjent sesong Til og med 14. februar 24. februar - 2. april Fra og med 13. april


Velkommen til fjellet! – med respekt for islagte vatn

www.usikkeris.no www.varsom.no/isvarsling www.iskart.no www.iskart.no Her finner du bl.a. en oversikt over hvilke vatn som er regulert og de siste ismålingene i Midt-Norge På regulerte vatn er isen stedvis dårligere på grunn av tapping til våre kraftverk. Ved tunnelinntak, i sund og ved elveos er det grunn til å være ekstra oppmerksom, disse er markert med rødt på kartene på www.iskart.no. Spesielle fareområder er markert med tausperringer eller kjegler og vi ber publikum om å respektere disse. Langs strendene på nedtappede vatn kan isen ha store sprekker. Se også http://varsom.no/Isvarsel/ for pressemeldinger vedrørende isforhold generelt, eller ring NVEs vakttelefon 22 95 93 60.

Kraftlinjer

Pga. skavldannelser enkelte steder i fjellet kan høyden opp til kraftlinjene være mindre enn normalt. Vi advarer mot å ferdes under eller nær linjene på slike steder.

Legg gjerne inn isobservasjoner på RegObs/www.varsom.no

For egen sikkerhet, vis omtanke ved ferdsel i: Området Selbu - Tydal - Sylan

Finnkoisjøen, Gammelvoldsjøen, Nesjøen, Sylsjøen, Falksjøen, Vessingsjøen, Stugusjøen, Mosjøen, Håen, Sellisjøen, Gresslibassenget, Hegsetbassenget, Store og Lille Slindvatn, Østrungen, Sørungen, Reinsjøen, Inntakene i Nidelva, Selbusjøen, Store og Lille Dragstsjø, Store og Lille Bellingsjø

Området Røros – Oppdal

Falningsjøen, Sverjesjøen, Innerdalsvatnet, Skaumsjøen, Aursunden, Fundin, Elgsjø, Marsjø, Savalen.

Fosen-området

Storvatn Åfjord, Storvatn Rissa/Leksvik, Ormsetvatnet, Buavatn, Meltingen, Gjølgavatnet, Teksdalsvatnet, Hildremsvatnet, Laugen, Litjvatnet, Store og Lille Krokvatnet, Nordlaugen, Øvre, Nedre og Vestre Skjærlivatn, Lonvatn,

Statkraft Energi AS

6868 Gaupne Tlf. 57 68 92 00

TrønderEnergi KraftAS Pb. 9481 Sluppen 7496 Trondheim Tlf. 72 42 83 01

Bekk og Strøm AS

4626 Kristiansand S Tlf. 51 42 60 50

Røros Elektrisitetsverk AS 7361 Røros Tlf. 72 41 48 00 www.rev.no

Blåvatn, Holden, Strømsetervatn, Follavatnet, Holmtjønna og Åfjord-Bjørkvatnet

Namsenområdet

Området Hølonda - Samsjøen

Området Steinkjer, Snåsa, Grong, Overhalla

Namsvatnet, Vekteren, Limingen, Tunnsjøen, Tunnsjøflyene og Vannebovatn

Benna, Djupsjøen, Sætervatnet, Nydammen, Ånøya, Laugen, Holtsjøen, Store Burusjø, Samsjøen, Håen, Inntak Sokna,

Området Sunndalen, Trollheimen og Hemne

Gråsjø, Follsjø, Langvatnet ved Kringelhøa, Skittenholvatnet, Oppsalvatnet, Ringavatnet, Hostovatn, Sika, Gjøsjøen, Vasslivatnet, Mjovatnet, Byavatnet, Gangåsvatnet, Våvatnet, Søvatnet, Svorksjøene Høgkjølen, Gjevilvatnet, Ramssjøen, Granasjøen, Tovatna, Ångårdsvatnet, Dalsvatnet, Bævervatn, Krokvatn, Solåsvatnet, Geitøyvatnet, Andersvatn, Langvatn Nordmarka, Måvatn, Kvernstadlivatnet, Lillevann.

FosenKraft AS

7160 Bjugn Tlf. 72 52 04 20

NTE Energi AS

7736 Steinkjer Tlf. 07400

Bangsjøan, Snåsavatnet, Fossemvatnet og Reinsvatnet

Området Meråker, Stjørdal, Levanger, Verdal

Skurdalssjøen, Fjergen, Hallsjøen, Fossvatna, Grønberg-magasinet (Tevla), Funnsjøen, Liavatnet, Buan-Almovatnet, Langåsvatnet, Ausetvatnet, Kjesbuvatn, Tvårråvatnet, Meltingen og Tomtvatnet

www.nve.no

www.tt.no

Kvikne-Rennebu Kraftlag A/L

Nordmøre Energiverk AS

Glommens og Laagens Brukseierforening

Selbu Energiverk AS

Norsk Grønnkraft AS

Gauldal Energi AS

Haukvik Kraft

Kvernstad Kraft AS

7391 Rennebu Tlf. 72 42 80 00 7350 Buvika Tlf. 72866000

6622 Ålvundfjord Tlf. 71 69 83 80 7290 Støren Tlf. 72 43 80 00

2605 Lillehammer Tlf. 61 26 86 40 7203 Vinjeøra Tlf. 72 45 44 44

7580 Selbu Tlf. 73 81 80 00

2372 Brøttum Tlf 917 17 217

Orkdal Energi AS

7320 Fannrem Tlf. 72 46 63 60


16

TURINFORMASJON 1. Hva må man ta hensyn til når man planlegger en skitur til fjells?

- Det viktigste er at du velger en tur som passer til ditt kunnskaps- og ferdighetsnivå. Det er viktig å ha riktig bekledning og utstyr der du tar høyde for at vær og føre raskt kan endre seg i fjellet. Kart og kompass i sekken er obligatorisk. Skal du gå toppturer eller bevege deg utenfor merkede løyper krever dette ekstra kunnskap om de utfordringene man møter. TT tilbyr en rekke vinterkurs og skredkurs som egner seg godt for de som vil oppsøke topper og turer utenfor løypenettet. I TTs turinformasjon i Sandgt. 30 kan du få hjelp til å planlegge turer hvis du ønsker det.

Det er viktig å kunne gjenkjenne skredfarlig terreng og gjør trygge veivalg. Foto: Elin Hansson/DNT.

Nyttige tips til en tryggere vintertur

2. Hva gjør turistforeningen for sikre trygg ferdsel i fjellet om vinteren?

-I fjellområdene der turisthyttene våre ligger merker vi de mest brukte rutene, både fra startstedene inn til turisthyttene og mellom hyttene. I Sylan er det på norsk side av grensen hele 250 km permanent vintermerking som leder deg trygt fram langs rutene selv i rufsete vær. TTs ruter er knyttet sammen med rutenettet på svensk side som også har permanent vintermerking. I Trollheimen er det ikke permanent vintermerking, men rutene i den populære Trekanten blir merket med kvister i høyfjellet og blå merkefliser med refleks i skogen.

Mange drømmer om å oppleve vintereventyret med 3. Hvordan kan man være trygg på at turen ikke går i gnistrende skiføre, endeløse hvite fjellvidder, og skredfarlig terreng? ruter er stukket ut strålende sol. Da er det viktig å være forberedt på at -Turistforeningens av erfarne fjellfolk som vet hvor det trygt å gå. Følger man disse rutene været og føreforholdene kan skifte fort. Vi har derfor er er man trygg for snøskred. Generelt må terrenget ha mer enn 30 graders spurt ruteansvarlig i TT, Per Gunnar Østeraas, om helling før det er fare for skred. Jeg vil ellers anbefale alle å skaffe seg å gi oss gode tips til hvordan vi kan ferdes trygt i nødvendig kunnskap om hvordan man fjellet vinterstid. vurderer skredfare. TT arrangerer jevnlig skredkurs.

Å gå på fellesturer med en erfaren turleder er et godt alternativ dersom du ikke er helt trygg på egne ferdigheter. Foto: Julie Maske/DNT

4. Hva gjør jeg hvis jeg har lyst til å gå skiturer i fjellet, men ikke føler meg helt trygg på egne ferdigheter?

-Da vil jeg anbefale TTs fellesturer der du går trygt sammen med en erfaren turleder, i selskap med andre som liker å gå på tur. Å delta på fellestur er både sosialt og lærerikt.

FARESIGNALER I NATUREN

Du trenger ikke være skredekspert for å ferdes i fjellet vinterstid. Men det er viktig å ha god kunnskap om å gjenkjenne skredterreng og terrengfeller og lære seg å tolke signaler i naturen som kan indikere økt skredfare.

Faresignalene er: • Drønn i snøen – svake lag som kollapser • Sprekkdannelser der du går • Skred som går eller nylig har gått • Små formasjoner/skavler som glir ut • Stor vindtransport av snø/nedbør • Lesider – der snøen legger seg opp • Like etter større snøfall/uvær Observerer du et eller flere av disse signalene bør du opptre meget forsiktig. Eventuelt legge om turen eller utsette den. Lær mer om trygg ferdsel på våre skredkurs og vinterkurs.


17

TURINFORMASJON

www.tt.no

Det er viktig å være godt forberedt på at været kan skifte raskt i fjellet. Foto: Julie Maske/DNT

Slik planlegger du vinterturen i fjellet God planlegging øker sjansene for en vellykket tur og setter deg samtidig i stand til å takle det uventede. Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må du være godt forberedt. Ikke glem at det er du selv som har ansvaret for din egen sikkerhet.

søkestang. En søkestang vil hjelpe med å vurdere om en snøskavl er stor nok til å grave seg inn i. Sender/mottakere er aktuelt på tur i terreng brattere enn 30 grader, flere må da ha med og kunne bruke utstyret. Vindsekk, tilstrekkelig varm sovepose og liggeunderlag skal alltid være med. Dette er utstyr som redder liv i fjellet.

Turplanlegging handler om å være godt forberedt til den turen du skal legge ut på. Dette vil gi deg en tryggere og mer innholdsrik tur. Det kanskje viktigste er at du velger en tur som passer for deg og din gruppes samlede ferdigheter. Det er derfor viktig at du skaffer deg mest mulig informasjon om det området du skal besøke. Sjekk værutsiktene på forhånd slik at du er best mulig forberedt på vær og føreforhold du vil møte underveis på turen.

I vinterfjellet er det viktig at skiene er av type fjellski og at stavene har bred trinse. Et viktig råd er også å kjenne ditt eget utstyr og vite hvordan det fungerer. Ikke dra på tur med nytt utstyr uten å ha testet det på forhånd. Detaljert pakkeliste for vinterturer finner du på tt.no.

BEKLEDNING

Det er en kunst å kle seg godt på tur, slik at man er passe varm under aktivitet og ikke fryser i pausene. Selv om man må ha på flere og varmere plagg om vinteren enn sommeren, så gjelder de samme prinsippene for bekledning for alle årstider. Det er luften mellom plaggene vi har på oss som isolerer. Derfor vil man stort sett oppleve to ulltrøyer utapå hverandre som varmere enn å ha på en tykk. Oppgaven til det innerste laget er å holde kroppen varm og transportere fuktighet bort fra kroppen. Dette laget må derfor være av ull. Utenpå det første laget kan man ha ett eller flere mellomlag som

sørger for at varmen ikke forsvinner ut fra kroppen, f.eks ull eller fleece. Det ytterste laget skal beskytte oss mot vind og vann. For å kunne nyte oppholdet på hytta bør du ha med «lette inneklær». Dette kan være en tynn/lett microfiberbukse og med ett ekstra skift ullundertøy i sekken har du ett sett på tur og det andre inne på hytta. Ha gjerne med tøfler eller crocs som lette innesko. Varmejakke gir rask og effektiv varme i pauser. Denne kan tas utenpå ytterjakke i tørt vær. Ytterbekledning i vindtett bomull eller microfiber vil oftest gi bedre fukttransport enn allværsbekledning. Du må da vurdere værvarsel og eventuelt ha regntøy i sekken.

TURSEKKEN

En riktig pakket sekk skal først og fremst inneholde alt man trenger av klær (foruten det man har på kroppen) og turutstyr til den planlagte turen. En vintertursekk beregnet på hytte til hytteturer på vinteren bør være på 50-70 liter da man har med seg en del sikkerhetsutstyr som vindsekk, spade, sovepose, liggeunderlag og eventuelt

SKIUTSTYR

Foto: Julie Maske/DNT

9 NYTTIGE TURTIPS 1. 2. 3. 4. 5.

Planlegg turen og meld fra hvor du går.

6. 7. 8. 9.

Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

Tilpass turen etter evne og forhold. Ta hensyn til vær- og skredvarsel. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.


18

TURER FOR ALLE

Her kan du velge et turtilbud som passer for deg

På fellesturer går du trygt og sosialt sammen med andre turglade. Foto: Trude Blåsmo.

RETT UT-TURER

Trondhjems Turistforening har et vidt spekter av turer og aktiviteter som er tilpasset ulike interesser, ferdighetsnivå og aldersgrupper. TT arrangerer også kurs for alle som ønsker å øke turkompetansen sin. FELLESTURER

Trondhjems Turistforening (TT) tilbyr et stort utvalg av vinterturer, som dagsturer eller flerdagsturer, der du kan gå trygt sammen med en godt kvalifisert turleder i selskap med andre turglade. Her er noen smakebiter i fra turprogrammet: 14.-16.2 28.2-1.3 29.2-1.3 27.-29.3 4.-8.4 4.-8.4 17.-19.4 1.-3.5

Gjennom Trollheimen Trekant1 i Sylan Tur til Marenvollen Trollheimen på langs Førpåsketur i Sylan Førpåsketur i Trollheimen Vest i Sylan 1.mai-helg gjennom Tafjordfjella

KURS

TT arrangerer mange ulike kurs. Se etter kurset som passer for deg. Her er et utvalg av vinterens kurs: 13.-15.3 Bli fortrolig med teltlivet vinterstid 28.4 DNT-Ambassadørkurs

SENIORTURER (VETT)

Veteranan (VeTT) er en gruppe i Trondhjems Turistforening som arrangerer turer for voksne TT-medlemmer. Trivsel og sosialt samvær kombinert med fysisk aktivitet og naturopplevelser ¬ ispedd kultur og humor, kjennetegner seniorturene.

RETT UT er et turkonsept som skal inspirere deg til å ta i bruk turmulighetene der du bor og bidra til at det blir lettere å være aktiv i hverdagen. TT arrangerer RETT UT-turer tirsdager på dagtid og onsdager på kveldstid. Komplett turprogram på www.tt.no

FJELLSPORT (TTF)

Fjellsportturene i Trondhjems Turistforening organiseres gjennom Fjellsportgruppa (TTF). TTF er et turmiljø for deg som liker de litt mer utfordrende turene i fjellet. Er du interessert i breturer, toppturer, fjellklatring, tinderangling, kiting, stisykling, kajakk, isklatring, teltturer og turer utenfor de mest opptråkka løypene, da kan TTF være noe for deg.

LOKALE TURLAG

Trondhjems Turistforening har lokallag på Fosen og i øykommunene Frøya og Hitra. Er du så heldig å bo i en av disse kommunene kan du delta på turer og aktiviteter arrangert av ditt lokale turlag.

BARNAS TURLAG

Barnas Turlag (BT) er Turistforeningen sitt tilbud til barn og barnefamilier. Turene er på barnas premisser - et unikt møtested for barnefamilier, og barna kan glede seg over å treffe andre barn på tur. Barnas Turlag er et tilbud for barnefamilier med barn mellom 0 til 12 år.

UNGDOMSTURER

DNT ung Trøndelag er Trondhjems Turistforenings tilbud til deg mellom 13-26 år. DNT ung Trøndelag arrangerer et bredt utvalg turer og kurs, både sommer og vinter. Bli med på tur du også!

Åpningstider på Elgsethytta Elgsetthytt Elgsethytta tta åpen: åpen: Tirsdag, onsdag og torsdag 11-20 m/middagsservering Fredag 10-15 Lørdag og søndag 10-16

Velkommen og god tur! www.elgsethytta.com Følg oss på Facebook


19

FRIVILLIGHET

www.tt.no

Har du lyst til å bidra i TTs årbok?

Temaet i TTs årbok for 2020 vil være ”TUROPPLEVELSER”. Har du unike turopplevelser du gjerne vil dele med andre, vil vi gjerne ha kontakt med deg. Eller kanskje du kjenner noen som har opplevd noe spennende? Vi er på jakt etter de gode historiene, enten det var en spesielt vellykket tur eller en gang der det meste gikk skeis. Vi ønsker at fortellingene i boka skal formidle bredden i tur og friluftslivsaktiviteter, alt fra en tur du har gjennomført på egen hånd eller fra en organisert tur eller aktivitet i TT-regi. Tanken er at historiene skal inspirere og formidle turglede og kunnskap til andre turinteresserte. Er du glad i å skrive og har en god turfortelling på lager, så ønsker vi at du kort beskriver hva historien din handler om slik at vi kan vurdere om dette passer inn i bokkonseptet. Send din ideskisse på e-post til asgeir.vaag@dnt.no innen 1. mars 2020.

FOTO OG VIDEO

Vi er også interessert i å komme i kontakt med deg som er glad i å fotografere. Dette er din sjanse til å inspirere andre fjellvandrere med blinkskudd fra turer i fjellet og i marka i MidtNorge. TT publiserer bilder/videoer på en rekke plattformer, alt fra digitale flater som nettsted, sosiale medier og nyhetsbrev til tradisjonelle trykksaker som årbøker og avisbilag. Send bilder/videoer på wetransfer.com til henrik.lerdahl@dnt.no

Tar du fine bilder, lager filmsnutter eller liker å skrive , og vil dele dette med oss, da må du ta kontakt. Foto: @Irmelinnr

Takk for turene! SpareBank 1 SMN eies av deg og meg og alle som bor i Midt-Norge. Gjennom samfunnsutbyttet støtter vi de som skaper positive aktiviteter i vår del av landet. Sammen får vi ting til å skje.


20

NÆRTURER

BIDRA TIL ARBEIDET FOR FRILUFTSLIVET

På Rønningen gård er det lagt til rette for varierte aktiviteter og ulike arrangementer for barn og unge. Foto: Anne van der Wijst.

Rønningen gård, et senter for tur og friluftsliv

Rønningen gård er på god vei til å bli et senter for friluftsliv for byens innbyggere. På tunet finner man en åpen lavvo med bålplass som kan benyttes av alle. To av til sammen tre gapahuker er straks klar til bruk. Hit kan folk ta med seg sin egen hengekøye og overnatte ute i friluft. Rundt omkring på tunet finnes det mange bord og benker samt bålplasser. Rønningen gård er et populært turmål og et naturlig knutepunkt for skiturer i området. Fra Granåsen og Skogly er det oppkjørte skispor som gir flotte skiturer inn til Rønningen for store og små. Fra Smistad er det vinterbrøytet vei som egner seg godt for dem som foretrekker fotturer om vinteren og for trilleturer med barnevogn. Det er også populært å ake på denne kuperte veien på tilbaketuren fra Rønningen. For mange er Rønningen gård en kjær møteplass der turfolk kan slå av en hyggelig prat over en kopp kaffe og få seg noe godt å bite i. I tillegg til inneservering, er det tilrettelagt med sitteplasser ute og muligheter for bålgrilling. Rønningen har lenge også vært en arena for ulike arrangement i TT-regi, slik som juleaktiviteter for barn og Kom deg ut-dagen som hvert år samler hundrevis av barn til ulike aktiviteter. Nå ønsker foreningen å utvikle stedet videre slik at det virkelig blir et senter for friluftsliv. Sist sommer ble Turboskogen åpnet.

Dette er et skogsområde som ligger rett ovenfor gården der barna kan leke og utforske naturen på en naturlig måte. En gapahuk i lafta tømmer ble også innvia i fjor, tilrettelagt for bruk av hengekøye. Høsten 2019 ble gapahuken brukt til hengekøyeovernatting nesten hver eneste natt! Tar du utfordringen? Når alle tre gapahukene som er planlagt står ferdige vil dette bli et tilbud som også retter seg mot skoleklasser og andre grupper som vil oppleve en natt eller to i naturen.

”Grasrotandelen” er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi 7 prosent av spilleinnsatsen direkte til et lag eller en forening, uten at det koster den som spiller noe. Det er Norsk Tipping som betaler for denne andelen til foreningene. Mange har fortsatt ikke valgt hvem de vil skal få sin grasrotstøtte. Dersom du ønsker å støtte arbeidet vårt med å tilrettelegge for friluftsliv og arbeidet for å få barn og unge ut på tur, så gi gjerne din grasrotandel til Trondhjems Turistforening. Slik støtter du TT: Du må være kunde hos Norsk Tipping for å bli grasrotgiver, og du kan tilknytte deg TT enten via en av deres kommisjonærer, eller på www.norsk-tipping.no. Du kan også støtte oss via SMS: Skriv ”Grasrotandelen 911184354» og send til 60000 (tjenesten er gratis).

STØTT TT PÅ VIPPS

På Rønningen gård i Bymarka arbeider TT for å gjøre det spennende å drive med friluftsliv for barn, ungdom, familier og voksne. I tillegg til å drive serveringsstedet tilrettelegger vi med tre gapahuker, lavvo, benker, bålplasser, turboskog for barn, ake- og skibakker og bedre turstier i marka. Hvis du ønsker å støtte dette arbeidet kan du VIPPSE et valgfritt beløp. Søk opp ”Rønningen”.

«TOURNATT» I NATUREN

Å ta en natt i naturen ved Rønningen har blitt et populært pusterom fra en stressende hverdag. I tillegg til gapahukene som er tilrettelagt for å henge opp hengekøyer, er det mange bålplasser og alltid tilgang på drikkevann og åpent toalett på Rønningen gård. Dette gjør uteovernattingen enkel og problemfri. Helga 22.-23. februar arrangeres det Skitour2020 og World Cup Kombinert i Granåsen. I forbindelse med denne folkefesten inviterer Trondhjems Turistforening til TOUR-natt-i-naturen på Rønningen natt til 22. februar og natt til 23. februar. Disse nettene kan vi by på varm saft i lavvoen, fyr på alle bålplassene og popkornpopping om kvelden, pledd og reinskinn for dem som er redd for å fryse. Om kvelden lørdag 22. februar blir det utekino. Det blir frokostbuffet inne på Rønningen begge morgener mellom kl 7:30 - 09:30, pris; kr 75 for voksne, kr 40 for barn opptil 12 år. På denne måten kan du ha en stressfri og trivelig morgen før du renner ned på ski til folkefesten i Granåsen, helt uten parkeringsstress!

UTSTYRSBU PÅ RØNNINGEN I løpet av våren 2020 vil det bli etablert en egen utstyrsbu på Rønningen der du kan låne det du trenger av utstyr for en natt i naturen, samt redskaper til å lage en bedre middag ute på bålet.

RØNNINGEN GÅRD ÅPNINGSTIDER

Tirsdag Onsdag Torsdag Lørdag Søndag

kl. 11:00 - 15:00 kl. 11:00 - 20:00 kl. 11:00 - 20:00 kl. 10:00 - 16:00 kl. 10:00 - 16:00

Middagservering onsdag og torsdag fra kl. 15. Første onsdagen i hver måned kl. 18:30 er det Quiz. Rønningen har åpent i vinterferien og i påska! Oppdatert info finner du på tt.no


SKI TOUR 2020 - COOP FIS CROSS COUNTRY WORLD CUP

VERDENSCUP I TRONDHEIM 22.-23.FEBRUAR

BLI MED PÅ FOLKEFEST I GRANÅSEN! Avslutningsetappene av Ski Tour 2020. Les mer og kjøp billetter på: www.skitour2020.no

FIS TITLE SPONSOR

FIS PRESENTING SPONSOR

14.2.

ÅPNING ÖSTERSUND

15.2.

SKI TOUR 2020 10/15 KM FRI TEKNIKK, ÖSTERSUND

16.2.

SKI TOUR 2020 10/15 KM KLASSISK, ÖSTERSUND

18.2.

SKI TOUR 2020 SPRINT FRI TEKNIKK, ÅRE

20.2.

SKI TOUR 2020 38 KM FRI TEKNIKK, STORLIEN - MERÅKER

22.2. SKI TOUR 2020 SPRINT KLASSISK, TRONDHEIM KL. 09:30 VERDENSCUP KOMBINERT HOPPRENN, HERRER KL. 10:30 SKI TOUR 2020, SPRINT KLASSISK DAMER OG HERRER, PROLOG KL. 13:00 SKI TOUR 2020, SPRINT KLASSISK DAMER OG HERRER, FINALER KL. 16:15 VERDENSCUP KOMBINERT LANGRENN, HERRER

23.2. SKI TOUR 2020 15/30 KM KLASSISK, TRONDHEIM KL. 10:00 VERDENSCUP KOMBINERT HOPPRENN, HERRER KL. 11:15 SKI TOUR 2020 FINALE, 15 KM KLASSISK JAKTSTART, DAMER KL. 13:20 SKI TOUR 2020 FINALE, 15 KM KLASSISK JAKTSTART, HERRER KL. 16:00 VERDENSCUP KOMBINERT LANGRENN, HERRER

SKI TOUR 2O2O PARTNERS


22

INFORMASJON dessuten kun på reiser som er betalt med kortet.

Dette bør du vite om denne typen forsikring:

Vær sikret på tur du alene eller sammen med familien? Hvor stor erstatningssum trenger du? Og kan du avbestille uten kostnader hvis du ikke kan reise fordi du eller noen i nær familie har blitt alvorlig syk eller skadet?

for en familieforsikring eller en som bare gjelder for deg. Hovedregelen er at barn dekkes av foreldrenes forsikring til de fyller 20 eller 21 år, og vanligvis også mens de går på folkehøyskole, avtjener verneplikten eller lignende i Norge. Men også her er det forskjeller mellom selskapene. Hender det at flere generasjoner reiser sammen? Noen selskaper dekker barnebarn som reiser sammen med besteforeldre, opplyser Løvdahl.

Her er sjekklisten for deg som skal vurdere reiseforsikring:

3) HVA DEKKER FORSIKRINGEN?

Oppakningen er ikke komplett uten en god reiseforsikring. Her er tre ting du bør sjekke før du drar på tur. Gode forberedelser er viktig for en vellykket tur. Klær og utstyr må være tilpasset formålet med reisen, og det samme gjelder reiseforsikringen. Den hjelper deg hvis ting ikke går som planlagt på grunn av tyveri, skade, sykdom, forsinkelser osv. Men reiseforsikring kommer i mange former, og det er viktig at den du velger dekker dine behov. Hvert år rammes minst 1 av 10 av en reiseskade, viser forsikringsbransjens tall. – Vi reiser mer, er borte lenger og er mer aktive når vi er på reise. Dette gjenspeiles i antallet saker som blir meldt inn til forsikringsselskapene, sier produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

EGEN RISIKO

Statistikken viser hvor viktig det er å ha en god reiseforsikring, fremhever Løvdahl. Hun minner om at reiser uten forsikring skjer på egen risiko. Og i verste fall må du dekke store kostnader av egen lomme. – Skrekkeksempelet er nordmannen som trenger sykehusbehandling i utlandet med hjemtransport. Det kan koste flere hundre tusen kroner, sier eksperten. Løvdahl anbefaler deg å vurdere behovet ditt og sjekke vilkårene i forsikringen din. Reiser

Foto: Kristin Nordli.

1) HVILKE REISER OG AKTIVITETER DEKKES?

Du kan kjøpe en forsikring som dekker en enkelt reise, eller ha en reiseforsikring som fornyes hvert år. Med sistnevnte er du forsikret fra du forlater hjemmet, og den gjelder på alle typer fritids- og yrkesreiser. Stadig flere søker utfordringer og adrenalinkick når de er på tur. En del forsikringsselskaper dekker også mer eller mindre ekstreme aktiviteter som fjell- og fosseklatring, brevandring, frikjøring, rafting, strikkhopping, dykking og så videre. – Sjekk om vilkårene i forsikringen er tilpasset dine planer, anbefaler Løvdahl.

2) HVEM GJELDER FORSIKRINGEN FOR?

Livssituasjonen din avgjør om du har behov

Reiseforsikringen dekker blant annet forsinket, tapt eller skadet bagasje. Du får hjelp hvis du blir syk eller utsatt for en ulykke. – Hvis du eller noen i familien blir syk eller skadet slik at du må avbestille en planlagt reise, dekker en god forsikring i tillegg til det selve reisen kostet, også utflukter og arrangementer du har betalt for på forhånd, sier Løvdahl. – Vurder også om de enkelte erstatningssummene er høye nok. Når det gjelder erstatning av gjenstander, kan differansen mellom det forsikringsselskapene gir være på mange tusen kroner, påpeker hun.

REISEFORSIKRING I KREDITTKORTET Mange tror at reiseforsikring alltid er inkludert i kredittkort, men det er ikke tilfellet. Disse reiseforsikringene gjelder

* Det er ikke sikkert at du har det. Sjekk vilkårene for kortet ditt. * Som hovedregel må minst 50 % av reisen (transport og opphold) være betalt med kortet. Det kan fungere fint på enkeltturer og pakkereiser. Men hvis du kjøper reise og opphold hver for seg, og kanskje skal forflytte deg flere ganger i løpet av ferien, må du sørge for å betale hver enkelt etappe og overnatting med kortet. * Mange kortforsikringer har begrensninger når det gjelder alder på den reisende og reisens varighet. Vær også oppmerksom på at kortinnehaver må være med på reisen. EN GOD FORSIKRING DEKKER:

• Alle typer turer i inn- og utland, på fritiden, på ferie og helst også på reiser i forbindelse med jobb • Reiser på inntil ti uker (kan utvides) • Skade på reisegods • Avbestilling på grunn av sykdom, skade eller alvorlige hendelser på reisemålet • Egenandelskravet (inntil kr 15 000) fra utleieselskapet ved skade på leiebil • Medisinsk behandling og hjemtransport, herunder tilkalling av pårørende, retur til reisemålet og erstatning for avbrutt ferie • Forsinkelser (bagasje og transportmidler) • Evakuering ved naturkatastrofe, krig, terrorhandlinger og annen uro • Ulykke: Gir erstatning ved medisinsk invaliditet eller dødsfall og ved ulykkesskade.

GODE RABATTER FOR DEG SOM TT-MEDLEM Som medlem av Trondhjems Turistforening får du inntil

26% rabatt

på reiseforsikring hos Gjensidige Les mer om dine fordeler på gjensidige.no/dnt

Les mere om nærturer i Trondheim på:

www.nærtur.no

Søndag 9 februar, kl 11.00 Leirfossrunden

Parken ved Coop Prix i Sjetnemarka Offisiell åpning av 2 nærturer i Sjetnemarka og Tiller : • Leirfossrunden - 5,2 km • Tillerrunden - 6,8 km Arrangementet starter i parken ved Coop Prix i Sjetnemarka. Etter en presentasjon av «Nærtur-prosjektet», kan man følge erfarne turledere enten gjennom Leirfossrunden eller Tillerrunden. Det anbefales å benyttet seg av AtB, rute 24 eller 45, Til «Paul Skolemesters veg». Enkel servering i Parken.

Tillerrunden Coop Prix


23

TURINFORMASJON

www.tt.no

ADRESSEAVISEN OG TT SIGNERER NY AVTALE Nylig ble det undertegnet en treårig partneravtale mellom Adresseavisen og Trondhjems Turistforening. Dette er to viktige samfunnsaktører med røtter langt tilbake i tid som forlenger det gode samarbeidet. TTs tureksperter: Anne van der Wijst, Eva Austvik og Knut Balstad.

Vi hjelper deg å planlegge turen I Turbutikken har vi til sammen over 70 års erfaring og kompetanse innenfor tur- og friluftsliv. Ta kontakt på tlf 73 92 42 00 eller tt@dnt.no og vi hjelper deg planlegge ”din vintertur”. d gt or Fj

.

O.Tryggv. gt.

Foto: Bent Lindsetmo

.

Kongensgt.

egt.

Prinsensgt

P Sandgt.

Munk

Du er hjertelig velkommen innom oss på TT-brygga i Sandgt. 30. I tillegg til turinformasjon gir vi også kyndige råd og veiledning i valg av gode produkter. Her får du kjøpt klær, turutstyr, kart og turbøker. Vi har åpent mandag - fredag kl 10 – 17

- Det å ha med Adresseavisen som en av våre turpartnere setter vi stor pris på. På hver vår måte bidrar vi til samfunnsutviklingen i vår region. Samarbeidet gir oss Frode S. Bergrem, daglig leder i TT og mulighet til å inspirere flere til å Hege Møllevik, markedssjef i Adressa er komme seg ut på tur, enten det er godt fornøyd etter signering av avtalen. barn og unge, familier eller voksne. Adressa har de senere årene fått en betydelig helhetskompetanse på markeds- og kommunikasjonsplattformer. Det å få ta del i dette vil gi oss muligheter og samtidig vil vi kunne heve vår egen kompetanse på aktuelle markedstiltak, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i TT. Adresseavisen ser svært positiv til et samarbeidet med TT og viderefører derfor dette med en ny 3-årig turpartneravtale. - Vi ser på arbeidet turistforeningen gjør som meget samfunnsnyttig, ved å tilrettelegge slik at folk flest kan komme seg ut på tur i marka og til fjells i Trøndelag. TT står for positive og bærekraftige verdier gjennom aktivitet og friluftsliv for både store og små. Noe som sammenfaller godt med Adresseavisens ønske om å nå ut bredt til den trønderske befolkning for å engasjere til fysisk aktivitet. I tillegg til å utnytte muligheten i avtalen internt for ansatte vil vi også benytte samarbeidet med TT til å gi økt verdi til våre abonnenter, sier Hege Møllevik, markedssjef i Adresseavisen AS.

MarkaTUR?

Skispor i Midt-Norge

På www.skisporet.no og www.loyper.net kan du holde deg oppdatert på oppkjørte skispor i hele landet. På www.tt.no finner du direktelinker som gir deg oversikt over skiløypene i Midt-Norge.

Bo midt i Trollheimen, i vakre Storlidalen. Lei hele hytter eller bare rom. Pris fra kr 350 pr. person.

Hjertelig velkommen! Bortistu Gjestegard Storlidalen Tlf. 915 56 287 E-post: bortistu@bortistu.no

bortistu .no

Finn din reise i appen AtB Reise og atb.no

God tur. God samvittighet.


24

MEDLEMSKAP

Det ligger i vår natur

Meld deg inn i Trondhjems Turistforening og få disse fordelene årlig: DNT-nøkkel til 550 turisthytter med 30% rabatt

Turbutikken gir inspirasjon og hjelp til å planlegge turen

Turbok fra Midt-Norge

Nyhetsbrev med turtips og gode råd


www.tt.no

25

MEDLEMSKAP Foto: Jonny Remmereit

Priser på medlemskap 2020: Familiemedlemskap

1 300,-

Hovedmedlem

735,-

Ungdom 19 - 26 år 360,-

(født 1994-2001)

Honnørmedlem 580,-

(født 1953 eller tidligere)

Barnas Turlag 0 - 12 år 135,-

(født 2008-2020)

Skoleungdom 13 - 18 år (født 2002 - 2007)

220,-

Husstandsmedlem

390,-

Bli medlem nå! - få velkomstpakke Meld deg inn på

www.tt.no

RABATTFORDELER l 20 – 50% rabatt på TTs handledager hos Axel Bruun Sport l Inntil 18% rabatt på skadeforsikringer i Gjensidige l Billig reise til fjells med NOR-WAY bussekspress

Et medlemskap i Turistforeningen vil gi deg mye glede og inspirasjon til nye naturopplevelser for livet. I tillegg bidrar du til vårt arbeid for å styrke friluftslivet og verne om vår felles naturarv.

l Medlemsrabatt: ca 100,- pr. overnatting på alle turisthyttene i Sverige, Finland og Island. l Rabatt på Vy sitt kundekort l 10% rabatt på De historiske hotell & spisesteder l Rabatt hos Thon Hotels l Rabatt på en rekke private fjellstuer og turisthytter over hele Norge Om ikke dette er nok finner du flere medlemsfordeler på www.turistforeningen.no

DNTs årbok

6 utgaver av “Fjell og Vidde” – Norges største friluftsmagasin

Over 400 turer du kan delta på

Du støtter TTs arbeid for tur og friluftsliv og bidrar til bedre turstier.


Foto: Jonny Remmereit

SØNDAG 14. JUNI 2020

MELD DEG PÅ TRONDHEIMS RÅESTE TUR MAX

PREMIER:

T-SKJORTE

3333

til alle som fullfører

DELTAKERE I 2020

Uttrekkspremier

TOPP7:30 km l 7 topper l1087høydemeter TOPP5:20 km l 5 topper l 780 høydemeter TOPP2:13 km l 2 topper l 400 høydemeter TOPP1: 16 km l 1 topp l 325 høydemeter

TTs hovedpartner:

TTs turpartnere:

TOPP7 arrangeres søndag 14. juni med start og mål ved Trondheim Spektrum. Turen byr på spektakulære utsiktspunkter og mektige naturopplevelser langs stiene gjennom Bymarka. Det er tre kortere varianter; TOPP5,TOPP2 og TOPP1.

10 år 2010-2020

Mer informasjon:

topp7.no Topp7-hovedpartner:

Topp7-partnere:


www.tt.no

27

FJELLFERIE

Stadig flere velger bærekraftige ferier, og legger ferien til fjells. “Norge på tvers” i Sylan er en slik tur. Turen er en av landets ypperste langturer. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

To langturer som det er vel verdt å bruke en uke av ferien på Visste du at to av Norges mest populære ekspedisjonsturer går gjennom midt-norsk natur? Både «Norge på tvers» i Sylan og «Signatur Trollheimen» er inne på DNTs offisielle liste over landets ypperste langturer. Planlegg sommerens fjellferie nå!

“Signatur Trollheimen” byr på storslåtte naturopplevelser. Foto: Asgeir Våg.

1. NORGE PÅ TVERS, 7 dager, 120 km

Norge på tvers byr på en unik ekspedisjonsopplevelse som vil gi deg minner for livet. Turen går etter den offisielle «Norge på tvers»-ruta, langs 63º nord, helt fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal. Her følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente- og selvbetjente hytter. Turen er krevende, men du slipper å bære telt, sovepose og mat.

2. SIGNATUR TROLLHEIMEN, 7 dager, 151 km

Blant nisser og troll i den trønderske fjellheimen er det skjult en skatt av en tur. Går du Signatur Trollheimen får du oppleve Gjevillvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folldalen som av mange fjellvandrere er utpekt som noen av Norges vakreste seterdaler. I tillegg byr Signatur Trollheimen på spektakulære omgivelser og muligheter for å bestige både Snota, Innerdalstårnet og Blåhø.


FORESTER HYBRID 4x4 2020 modell

HYBRID

45

ÅR I N OR GE

*Kampanjerente 2.45%

*Pris fra kr. 509 800,– gjelder Subaru Forester Hybrid levert Oslo. Frakt- og leveringsomkostninger vil variere ellers i landet. Alle priser er inkl. mva. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifikasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valutakurser. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Kampanjeperiode 01.02 - 30.04 2020. Gjelder biler registrert før 01.05 2020. Med forbehold om trykkfeil. Forbruk: 0,69 l/mil, CO2 156 g/km. Priseksempel billån fra Santander: 2,45 % nom./ 3,40 % eff. 35 % egenkapital, lånebeløp: kr. 336 160,-o/6år, kostnad: kr. 35 049,-totalt: kr. 371 209,-. Subsidiert rente (2,45 %) i 36 mnd som deretter justeres til gjeldende markedsrente.

Ranheimsvegen 1, 7044 Trondheim • Tlf. 73 80 40 00 • www.okkenhaug.no

Profile for Adresseavisen

Trondhjems Turistforening 0502  

Trondhjems Turistforening 0502