Page 22

HEALTH

Δεινόν το γήρας, ου γάρ έρχεται μόνον...

Ανοϊκός ασθενής στην οικογένεια

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πλέον, καταφεύγει στο Botox® προκειμένου να ανακτήσει μια πιο νεανική εμφάνιση. Ο Δρ. Απόστολος Μαζιώτης, πλαστικός χειρουργός με έδρα τη Γλυφάδα (Α. Μεταξά 4, τηλ. 210 9680009) μας διαφωτίζει σχετικά με τη δημοφιλή αυτή θεραπεία:

Της Ζωή Αλεξούλη Ψυχολόγος στη Μ.Φ.Η “Άγιος Γεώργιος” *

1. Τί είναι το ΒΟΤΟΧ®

Στη νόσο Alzheimer -αλλά και σε κάθε μορφή άνοιας- όλη η οικογένεια πάσχει μαζί με τον ασθενή. Οι υψηλές απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων που τους φροντίζουν, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους κι επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Εξαιτίας της νόσου, ο συγγενής- φροντιστής αισθάνεται ότι έχει χάσει τον σύντροφο, τον γονέα, τον αγαπημένο συγγενή ή τον φίλο. Οι αναμνήσεις έρχονται στο προσκήνιο και η σύγκριση με το παρελθόν είναι αναπόφευκτη. Ο άνθρωπος όμως που έχουν απέναντι τους έχει αλλάξει. Ακόμη και όταν κάποιος νομίζει ότι έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η νόσος εξελίσσεται και πάλι. Η επιβάρυνση από την φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενή μπορεί να είναι σωματική, ψυχική αλλά και οικονομική. Οι αντιδράσεις των φροντιστών σε αυτή την πραγματικότητα ποικίλλουν. Είναι πιθανό να αισθανθούν ντροπή, ενοχές, θυμό και μοναξιά. Μπορεί να αισθάνονται ντροπή όταν ο ασθενής συμπεριφέρεται κατά τρόπο που τους εκθέτει δημόσια. Συμβαίνει συχνά να αισθάνονται ενοχές όταν ντρέπονται για την ανάρμοστη συμπεριφορά του ασθενούς ή όταν νιώθουν ότι δεν αντέχουν άλλο. Ο θυμός μπορεί να απευθύνεται στον ασθενή, στον ίδιο τους τον εαυτό, στον γιατρό... Πολλοί φροντιστές αποσύρονται κοινωνικά και περιορίζονται στο σπίτι του ασθενή που φροντίζουν. Η μοναξιά δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κατανόηση και η αποδοχή των συναισθημάτων διευκολύνει σημαντικά το δύσκολο έργο των φροντιστών. Είναι σημαντικό να θυμούνται ότι τα όποια αρνητικά συναισθήματα, τα προκαλεί η νόσος και όχι ο ασθενής σαν πρόσωπο. Είναι χρήσιμο να δίνεται προτεραιότητα στο να διατηρηθούν οι κοινωνικές τους επαφές. Να βρεθεί χρόνος για τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν τα όρια της αντοχής τους. Το χιούμορ μπορεί να αμβλύνει θεαματικά τις εντάσεις. Η συμμετοχή των φροντιστών σε μια ομάδα υποστήριξης ή το να μοιραστεί κάποιος το ψυχολογικό βάρος με άλλους φροντιστές ή με οικεία πρόσωπα, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Η επιλογή μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Για τις οικογένειες που δεν είναι πλέον σε θέση να αναλάβουν την φροντίδα του αγαπημένου τους προσώπου στο σπίτι, η επιλογή μίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων είναι ίσως η μοναδική λύση. Η διαδικασία αυτή πολλές φορές είναι επώδυνη και ενδέχεται να δημιουργήσει ενοχές. Όταν εξετάσουμε όμως την κατάσταση πιο ψύχραιμα, θα διαπιστώσουμε ότι μία τέτοια μονάδα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας. Η πτώση της νοητικής και της σωματικής κατάστασης έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται να αυτο-εξυπηρετηθεί. Το σπίτι στο οποίο διαμένει ο ασθενής μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος χώρος. Δεν είναι το σπίτι που γνώριζε κάποτε. Και ο ασθενής, δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Ακόμη κι αν ένας φροντιστής αναλάβει την 24ωρη υποστήριξη του ασθενή, δεν παύει να είναι ένας και μόνο άνθρωπος και πολύ πιθανόν να μην έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Σε μια οργανωμένη μονάδα φροντίδας όμως υπάρχει εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη ή ακόμη και κάποια ομάδα δημιουργικής απασχόλησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα αισθανθεί σα να βρίσκεται στο νέο του σπίτι. Χρήσιμο λοιπόν είναι να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες πριν προκύψει η ανάγκη πραγματικά, για να προετοιμαστούν και οι συγγενείς και ο ασθενής ψυχολογικά. Να ερευνηθεί ποιες μονάδες φροντίδας βρίσκονται σε κοντινές περιοχές και τί προγράμματα και υπηρεσίες παρέχουν, έτσι ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη τους.

*

Αθήνα: Δημητρακοπούλου 77, Κουκάκι (ΦΙΞ) Μοσχάτο: Χρ. Σμύρνης 120, Γέφυρα Μοσχάτου Παλαιό Φάληρο: Νηρέως 3, Πάρκο Φλοίσβου Γλυφάδα: Γρ. Λαμπράκη 25 (Oceanis Hotel)

Τηλεφωνικό Κέντρο: 211.770.5838 e-mail: agge@agge.gr www.agge.gr

22

GLYFADA FREE PRESS • #08

8 πράγματα που μάθαμε για το Botox®

Είναι η εμπορική ονομασία του onabotulinumtoxinA, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο εγκεκριμένο από το FDA και τον ΕΟΦ, που εγχύεται σε συγκεκριμένους μύες για την προσωρινή βελτίωση μέτριων έως σοβαρών ρυτίδων, γραμμών συνοφρυώματος ανάμεσα στα φρύδια και πόδια της χήνας σε ενήλικες. 2. Πώς λειτουργεί; Ο μηχανισμός λειτουργίας του Botox® συνιστάται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Αν δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί στατικές ρυτίδες, με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία τους, επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του φαρμάκου δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών, ένα πράγμα που οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους των ρυτίδων. 3. Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να το ξεκινήσω; Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία. Συνήθως ξεκινάμε όταν αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα εκφραστικότητας του δέρματος, και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τη ρυτίδωση. 4. Πώς γίνεται η θεραπεία και πόσο διαρκεί; Με τη χρήση μιας μικροσκοπικής βελόνας εγχύεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου σε σημεία που έχει καθορίσει ο γιατρός. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και δεν προκαλείται καθόλου πόνος, παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στο σημείο που γίνεται η θεραπεία. Δεν είναι αναγκαία η χρήση αναισθητικού, καθώς ο πόνος είναι ανεπαίσθητος και μπορείτε αμέσως μετά τη θεραπεία να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. 5. Τί πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία; Για 3-4 ώρες δεν πρέπει να τρίβετε τα σημεία όπου έγιναν οι ενέσεις, ούτε να σκύβετε, και για 24 ώρες να αποφύγετε έντονες καταπονήσεις όπως γυμνασική κλπ. 6. Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία; Μετά τη θεραπεία, ενδέχεται να δημιουργηθούν μικροσκοπικές κοκκινίλες στα σημεία των εγχύσεων οι οποίες υποχωρούν μετά από 5-10 λεπτά. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μέχρι την έξοδό σας από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανισθεί. 7. Πότε θα έχω ορατά αποτελέσματα και πόσο διαρκούν; Τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται ορατά περίπου μετά από μια εβδομάδα. Η κινητικότητα των μυών θα επανέλθει σταδιακά. Συνήθως χρειάζονται 2 και σπάνια 3 θεραπείες το χρόνο για να διατηρηθεί το όμορφο αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουμε στις ρυτίδες να εμφανιστούν και πάλι. 8. Ποια περίοδος θεωρείται καλή για θεραπεία; Η πιο δημοφιλής τακτική είναι δύο θεραπείες τον χρόνο: μία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και μία λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.