Page 1

Nr. 49 | 2016 | Ă…rgang 21

HMS-pris til risa


INNHOLD

10 HMS-Pris 12 Samferdselsminister åpner nytt lærlingsenter 18 Full gass på anbud 23 Stor Reconmur 29 Bestefar og barnebarn jobber sammen 30 Risa Energi 42 Bjørns hage og anlegg utvider virksomheten 44 Fabeldyr til Hobbitparken

Postboks 14, Bjorlandsringen 99, 4367 Nærbø, T 51 79 13 00 www.risa.no Postboks 222, Bjorlandsringen 99, 4367 Nærbø, T 51 79 95 55 www.bha.no

Ansvarlig utgiver: Risa-gruppen Redaksjonen: Hilde Gunn Ødegård Aksnes, Stein Arild Boi Pedersen, Cathrine Nord-Varhaug, Bjørn Risa, Jan Arne Wold og Olaf Nagelhus Trykk og repro: Kai Hansen Trykkeri


AD. MOMENT. FOTOGRAF: ANNE LISE NORHEIM

Samarbeid gjør oss sterke

Jeg vil takke alle kunder, naboer og alle dere som treffer oss rundt omkring på veiene for godt samarbeid i 2016. Og ikke minst takk til alle ansatte og selskapene vi leverer sammen med. Vi har sørget for at vi går inn i et nytt år med optimisme og godt mot. Samspillet har vært godt, og det er jeg utrolig glad for. I trange tider blir det lett uenighet og konflikter. Sånn har det ikke vært hos oss, vi har greid oss bra gjennom dette. Nå står vi sterkere enn på lenge. En periode var det mange mørke skyer i horisonten, men i juli snudde det. Vi vant mange jobber, og har nå god ordrereserve og mye å gjøre. Hard konkurranse gjør at det er lave priser i markedet, men vi skal vise at vi greier å levere gode tall etter hvert. 35 prosent nedgang de første seks månedene blir hardt å ta igjen, men på litt lengre sikt ser det bra ut. Ser vi på Risa-gruppen under ett er tallene rekordhøye. Rendyrkingen av Risagruppen gir positive utslag. I 2016 startet vi opp Eikeland gård, som til å begynne med skal være et senter der lærlingene våre skal få trene seg under trygge forhold. Det er få ting som er så kjekt som å se entusiastiske ungdommer som er på vei inn i anleggsbransjen. Det var spesielt stas at samferdselsministeren var med under åpningen. Nå er planen å utvikle gården videre til et komplett kompetansesenter. Av andre gode ting er det verd å glede seg stort over at Risa AS fikk tildelt Statnetts Sikkerpris for 2016. HMS angår hele bransjen, og det er kjekt å gå foran på et så viktig område. For meg som eier er det viktig at alle ansatte har trygge arbeidsplasser å gå til. En slik pris motiverer oss til å bli enda bedre på HMS. Risa er ikke bare jobb, vi skal ha det gildt og. Folk koser seg på den årlige Risa-rocken. Det er viktig å gjøre noe som binder oss sammen, det gir god tilhørighet og styrker arbeidsmiljøet. Vi har enda mer kjekt i vente. I 2018 feirer Risa 70 år. Da blir det jubileumstur for alle ansatte. Takk igjen for godt samarbeid og kjempegod innsats. Nå er det snart jul. Nyt god mat, fyr i peisen (hvis noen mangler ved så har jeg mye på Heskestad) og kos dere. Gleder meg allerede til 2. januar!

02 03


Leverandørsamling hos Risa Rongaren var full av samarbeidspartnere i oktober i år. Vi har lenge hatt lyst til å samle våre samarbeidspartnere her hos oss og fortelle om hvordan vi tenker og om hvordan vi bygger kultur i Risa, sier Trond Viding Tvedt. Som sagt så gjort. Den 5. Oktober var det samla ca. 100 personer i Rongaren. Bjørn Risa drog gjennom historien og en utvida ledergruppe fra Risa var med og gav info til de frammøtte samarbeidspartnerne. Det ble informert om pågående prosjekter og om styring av disse. Ekta Vare og HMS var også på dagsordenen. Etterpå var det dekka i kantina til tapas, drikke og en god drøs. Underholdningen stod Hilde Selvikvåg for og det var så vellykka at ho ble booka inn for neste år. Tilbakemeldingene var så bra at dette vil vi gjenta, sier en fornøyd adm. dir. Trond Viding Tvedt.


04 05


Risa Rock Dette året var det Onsdagsbandet som stod for det musikalske da Risafolket samlet seg i kirka på Nærland til den årvisse Risa Rocken. Det er andre gang Risa arrangerer dette for de ansatte. Grillen var varm og mat og drikke smakte godt. En slik uformell fest på sensommeren var noe alle satte pris på.


Risa fikk blomst og sykkeldrakt som takk for organisering vedrørende sikkerhet og arbeidsvarsling rundt rittet, Tour des Fjords. Fra venstre: Tor Arne Oltedal (rittleder, Tour des Fjords), Bjørn Risa og Trond V. Tvedt.

06 07


Juleverksted Den 24. november inviterte Toril Sigurdsen alle damene i Risa til juleverksted. Det er herved en tradisjon siden det samme skjedde i fjor ogsĂĽ. Profesjonell hjelp fra Blomsterkroken var til stede med tips nĂĽr alle skulle lage sin egen adventsstake. Kvelden begynte med god mat. Rett og slett en kjempekjekk kveld.


Vi er i ferd med å legge bak oss et spennende år. Vi startet med krisetider og ordretørke, og avslutter året med sterk ordrereserve. Vi har lykkes i arbeidet med å vinne jobber i tradisjonelle markeder samtidig som vi har fått tillit i markeder der vi tidligere har hatt lite oppdrag. Jeg tenker særlig på energimarkedet, der vi har fått flere spennende jobber det siste året.

Jeg tror trygt jeg kan si at vi alle har lært mye gjennom året vi snart legger bak oss. Det kan være krevende å vinne når konkurransen er skarp og marginene mindre enn på lenge. Det er også utfordrende å gå inn i områder som energi, der vi møter nye oppdragsgivere med andre og iblant strengere krav til oss som leverandør. Jeg er glad det er slik. På energiområdet har vi møtt oppdragsgivere som virkelig setter pris på arbeidet vi har gjort med å forbedre vår egen organisasjon, enten det er på HMS, kvalitet eller kommunikasjon. Det viser at de strategiske valgene vi gjorde for noen år siden har vært gode valg for oss. Satsingen på Ekta vare gjør oss til en bedre leverandør. Samtidig ser vi nå at det er lønnsomt å jobbe målrettet med bedriftskulturen. 2016 har vist at vi greide å ha to tanker i hodet samtidig. Vi ansatte folk med viktig kompetanse på satsingsområdene våre samtidig som vi en periode måtte permittere ansatte. Vi greide å snu skuta, ikke minst fordi alle viste forståelse for at det måtte være slik. Vi ble nylig tildelt Statnetts Sikkerpris for 2016, noe som er litt av en ære for en anleggsentreprenør som oss. Prisen gjør meg stolt, ikke bare over å være leder

for et selskap som vinner en slik pris men først og fremst fordi den verdsetter resultatet av et arbeid der absolutt alle i Risa bidrar til gode resultater. Selv om ordrereserven er god skal vi videreføre arbeidet med å bli bedre. Vi har fortsatt mye å gå på. Mange av jobbene vi nå har på blokken krever at vi arbeider effektivt og smart uten at det går på bekostning av våre høye krav til sikkerhet. Dette skal vi gjøre samtidig som vi sørger for god inntjening. Jeg er trygg på at det kommer til å gå bra, vi har bransjens beste folk i arbeid. Nå ser vi framover og tar 2017 med storm. Takk til hver og en for fantastisk innsats i 2016! Jeg ønsker dere en velfortjent julefeiring. Nyt de rolige dagene sammen med barn, familie og venner.

Trond Viding Tvedt, Adm. dir.

lederen

Spennende tider

08 09


HMS pris til Risa

Dette er en pris til alle som jobber i Risa, sa Trond Viding Tvedt etter at han hadde mottatt prisen. Prisen er Statnetts HMS-pris, og ble utdelt under Høstkonferansen 8. november. Formålet med prisen er «å rette søkelyset på og anerkjenne gode prestasjoner på områder som helse og arbeidsmiljø, klima, sikkerhet og HMS-beredskap». ”Dette er en pris som henger høyt, sier Auke Lont, CEO i Statnett. I fjor ble det ikke delt ut noen pris da vi ikke fant noen verdige mottakere. Vi ønsker å løfte fram våre leverandører, så i år gikk den til Risa.” Foranledningen var ikke den beste, Risa fikk en alvorlig skade på en lærling som jobbet på Statnett kontrakten. ”At dette skulle skje med Risa var veldig uventa” sier Lont. ”Men dette har gitt en bedre relasjon mellom oss. Vi ser at Risa etter ulykken har jobbet ekstra dedikert med kulturbygging.” I 2009 var det 700 ansatte i Statnett, og med den veksten som skulle komme var det viktig å satse på HMS. Nettutbyggingen har gått fra 1 milliard i

2009 til ca. 5 milliarder i 2015 og organisasjonen har vokst til 1300 ansatte. I årene fram mot 2020 vil utbyggingstakten nå nye høyder. ”Da vi giret opp i 2009 møtte vi en leverandørindustri som opererte på en helt annen måte med svært høye H-verdier. Men fra Risa fikk vi tilbakemeldinger på våre innspill som var gjensidig stimulerende. Jeg innser at vi kan ikke løse alt gjennom regler, vi må bygge en kultur, og Risa er en god eksponent for dette”, sier Auke Lont.

Fra venstre: Auke Lont, Eirik Rake og Trond Viding Tvedt

”Jeg inviterte noen av våre leverandører til å ta med seg noen fra organisasjonen som jobbet ute i prosjektene. Risa hadde med seg en ung mann, Salve Ådneram, som imponerte i dette møtet. Måten de kommuniserer på reflekterer tiden. Før Risa kom i møte hadde Trond lagt ut på facebook og Snap Chat hvor han skulle. Resultatet var at 200 ansatte i Risa visste hva som skulle skje. Dette er måten vi når ut på i dag. Dette er en viktig pris og en stor anerkjennelse til alle de som hver dag jobber for at vi skal ha en sikker og trygg arbeidsplass, sier Trond V. Tvedt.


Fv. Kenneth Folkvord, Bent Tengs, Cathrine N. Nord-Varhaug, Stein Torland og Einar Skavland

Risa Ressurs

Vi skal ha kontroll på alt materiell, sier Kenneth Folvord leder for Risa sin ressursavdeling. For å få til det må en ha system på sakene for dette er som et digert puslespill der ikke alle bitene passer sammen. Noen ganger må vi tvinge dem sammen, andre ganger går det nesten av seg selv. Vi må se helheten i dette og ikke bare hver enkelt anleggsleder, derfor må vi til tider opptre som meglere. Jeg skjønner at de som står oppe i prosjektene har sine prioriteringer men vi må se alle og da må noen vente. Resursavdelingen skal være støtteapparatet for driftsavdelingene som sikrer folk og utstyr til prosjektene. Vi har vårt viktigste møte på torsdag morgen for da legges den kommende uken opp. Det er noen hektiske timer her etter det. Da skal alt på plass og slepelister føres. Vi bruker datasystemer for å holde orden på dette, men jeg har ennå en svartebok der jeg har kontroll på de forskjellige oppgavene, sier Kenneth. Vi er en forholdsvis ny organisasjon og ikke helt på plass enda, men iløpet av 2017 vil 80–90% være ferdig.

10 11


Samferdselsminister Ketil SolvikOlsen åpnet Risa sitt nye lærlingsenter på Heskestad Den 15. august var det storfint besøk på Heskestad. Samferdselsministeren fikk en innføring i kjøring av gravemaskin av Simon Østrem (19) som er en av lærlingene i Risa. Og Solvik-Olsen kjørte gravemaskin som om han aldri skulle gjort noe annet. - Dette er en viktig personlig sak for meg, sier entreprenør Bjørn Risa. Bjørn Risa forteller at Risa nå satser stort på lærlinger. Målet er å doble antallet – fra 25 til 50. - Det planlegges mange store utbygginger i vår region i årene framover. Vi er en industriell aktør som planlegger for framtiden, og vi skal være en sterk norsk leverandør. Da kommer vi ikke utenom de unge, sier Bjørn Risa. Risa ønsker å vise at anleggsbransjen er en attraktiv arbeidsplass også for de unge. Selskapet har i mange år prioritert lærlinger og utviklet selskapet til å være en populær plass for de unge både under læretiden og etter avlagt fagprøve. Nå tar Risa noen viktige steg videre. På et stort område på Heskestad tilbys lærlingene muligheter for læring og trening i fag som veg- og anlegg, fjell og bergverk, maskinfører og administrasjon. Bjørn Risa strålte om kapp med solen da han ønsket samferdselsministeren og lokale politikerrepresentanter velkommen til åpningen. For Risa var dette likevel først og fremst en dag der lærlingene selv skulle stå i sentrum. - Dette er en vanvittig stor dag. Her skal opp til 30 lærlinger bo og trene på fagene i opp til to måneder.

Ordfører i Lund kommune Olav Hafstad, Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen og Bjørn Risa


12 13

På en omvisningstur fikk atvén med ministeren motortrøbbel. Med dårlig eller ingen mobildekning var det bare en ting å gjøre, nemlig dytte. Solvik-Olsen var ikke snauere enn at han trødde til.


1 million tonn masse til Fiskå mølle Fra en provisorisk kai har Risa skipet ut 1 million tonn med utfyllingsmasse til Fiskå mølle på Jørpeland. Dette er en såkalt Ragnar løsning sier Åshild Gudmestad og med det mener hun at det er Ragnar Lende som står bak kaien. Det er rett og slett en lekter som ligger 1/3 inn i fyllingen og er forankret der og fylt med sand og stein. I fronten er den støttet opp med påler. Dette har fungert aldeles utmerket og vi skal fortsette med dette fram til jul 2016. Når det er ca. 750 meter igjen av tunnelen stopper vi utskipingen av masse. Det som er igjen ønsker fylket å bruke som tildekking av forurensa masser i sjøen ved Hundvåg. Dette er gammel forurensing som ikke stammer fra tunellbyggingen. Av alt det som er skipet ut kommer ca. 500 000 tonn fra Hundvåg, resten kommer fra Implenia og T Stangeland sin del av prosjektet. Det er Brødrene Nordbø som er mottaker av massen. På Fiskå Mølle fylles massen i sjø og et industriområde på 20 dekar økes til ca. 100 dekar. Når alt er ferdig vil det være fylt i ca. 1,5 millioner tonn i løpet av de to siste årene. Det er søkt om konsesjon for et oppdrettsanlegg for smolt.

14 15


Lys i enden av tunnelen Det går en jevn strøm av dumpere med masse ut fra tunellen på Hundvåg. Når vi kommer ut av tunnelen er lyset noen ganger så sterkt at vi må bruke solbriller, sier Henning Lende. De dårlige massene kjøres ut og erstattes med pukk som holder godkjent kvalitet. Nye salver må til for å komme langt nok ned.

Stikkerne Einar Norstein og Yngvar Amlien fra ANKO har ansvaret for at alt går rette vegen og at tunnelen kommer fram dit den skal.

Ruben Grønnestad markerer for nye hull til boreriggen. Det må skytes ca. 2 meter lengre ned enn det hovedsalven tar ut.


Fra venstre: Karl Mygland, Erlend Aksnes, Mads Hompland, Stein Arild Boi Pedersen og Fred Johnny Wikøren. Foto: Tor Sindre Tjomlid, Avisen Agder.

16 17

Stø kurs i Sør Mange prosjekter er nå ferdigstilt i Risa Sør. Vi har i år ferdigstilt to store prosjekter, Ertsmyra for Statnett og rassikring Fv42 for Statens Vegvesen, i tillegg til flere andre ”store og små” prosjekter. 2016 har vært et godt år her i sør, sier Mads Hompland, regionleder Sørlandet. Vi har flere jobber på gang. Blant annet er vi underentreprenør for Veidekke på Ertsmyra. Dette er neste byggetrinn på vestre korridor og vi skal lage fundamenter, jording, veier, asfalt og kabelkanaler. Arbeidet ferdigstilles i løpet av året. For Kruse Smith skal vi utføre grunnarbeider som underentreprenør på Agder Energi sine koblingsanlegg i Kvinesdal og på Ertsmyra. Med det er ”ringen sluttet”, og Risa er engasjert i ulik grad på alle de tre jobbene med ”topparbeid” som pågår på Ertsmyra! I løpet av november har vi fått tildelt flere nye kontrakter. Tjørhom transformatorstasjon, med

oppstart mai 2017. I Kvinesdal skal vi på oppdrag for Statnett utføre vei- og trafikksikkerhetstiltak på Fv465 i forbindelse med utbygging av Fjotland transformatorstasjon. 2016 har også vært preget av godt fart i hyttemarkedet, og vi jobber på flere hyttefelt sammen med våre oppdragsgivere. Spesielt moro er det også at vi er i gang med Rubetødnan hyttefelt, der Sinneshyttå AS er utbygger. Vi håper og har god tro på at aktiviteten vil fortsette med samme tempo også i 2017. Inngangen mot et nytt år er som normalt, men vi merker strammere priser og hardere konkurranse i markedet. Vi må være flinke til å utnytte den lokale forankringen vi har i området. Samtidig jobber vi tett med anbudsavdelingen på Nærbø.

Jeg vil også trekke fram det gode samarbeidet vi har med ressursavdelingen på Nærbø. Vi har ukentlige møter og det fungerer utmerket. Risa Service fungerer også godt. De har vært flinke og fått til mye bra. Noen utfordringer vil det alltid være, men som med alt annet er godt samarbeid nøkkelen til suksess!

Mads Hompeland


Full gass på anbud I 2. etg. sitter det en gjeng som jobber og står på for at oppdragene skal komme inn til Risa. I den siste tiden har det gått veldig bra. Mange nye store og små prosjekt er resultatet av mye jobbing og lange dager. Guttorm Gudmestad leder de åtte som utgjør anbudsavdelingen i Risa. Hittil i å har vi regnet på 300 prosjekt med verdi på ca. 5 milliarder mot 230 prosjekter, verdi 2,5 milliarder i 2015. Vi har vunnet ca. 25% av disse så her har alle virkelig stått på for å få inn jobb, sier Guttorm. Vi leverer i snitt ett anbud til dagen. Det er mange tall å holde styr på for en som ikke er så god med tall, sier Guttorm med et glimt i øyet. Jeg føler vi er i rute og på god vei med å fylle opp ordrereserven til kommende år. Etter en tøff start på 2016 med hard konkurranse har vi klart å snu oss om å vinne flere nye prosjekter. Guttorm trives i den travle

til Sogndal for å besøke noen venner der. Jo det kunne de da. Så enden på visa ble at mine foreldre dro til Leikanger og ble med på anbudsåpningen. Vi fikk en kontrakt på 163 000 000. Så her trør alle til, sier Sven med et flir. For å kople av har jeg begynt i brannvesenet på Nærbø og i tillegg driver jeg som hobbymisjonær i Polen og Ukraina. Da kobler jeg av og lader batteriene til nye anbudsrunder, sier Sven.

stresser jeg godt ned i boblebadet etter endt dag på arbeid.

Sven Harbo

Guttorm Gudmestad

Sven Harbo har jobbet med anbud i overkant av 2 år og trives godt med det. Tidligere jobbet han som driftsleder i Velde. Det er en spennende jobb der en virkelig får være med å bidra. Og vi er en skikkelig god gjeng, sier Sven. Det er alltid litt spenning rett før en innlevering og noen ganger kan det bli vel mye. Vi hadde levert inn anbud på Bømlafjord tunnelen og jeg trodde alt var i orden og tenkte at nå blir det godt med helg. Men på lørdag fikk jeg beskjed om at det manglet noen papirer og da var jo gode råd dyre for anbudet skulle være levert på mandag klokka 09.00 i Sogndal. Men da tok jeg en tlf til far og spurte om ikke de skulle ta en tur

Knut Helge Jonassen kommer fra Karmøy og begynte i anbudsavdelingen for 1 år siden. Jeg har jobbet i Risa i 5 ½ år, sist som anleggsleder. Jeg tror det er en stor fordel å ha jobbet i drift når en skal ha en jobb som dette. Det er enklere å sette seg inn i totaliteten i prosjektet når en har utført liknende jobber selv. Litt stress kan det jo bli i en slik jobb, men da

Knut Helge Jonassen

Jannike Edland bor på Nærbø og hun startet i anbudsavdelingen i 2008. Hun jobber som prosjektsekretær og har en nær dialog med Guttorm. Jannike har mange andre oppgaver i Risa og denne variasjonen er noe hun setter stor pris på. Det er viktig å følge med på prosjektene slik at alt er på plass når det skal leveres. Noen kunder har nå tatt i bruk digital levering i egne portaler som gjør

Jannike Edland


Monica Liland-Vik er jurist i Risa og jobber for hele selskapet. Når jeg banker på så er det som regel trøbbel, ler Monica. Det er spennende med anbud fordi her legges grunnlaget for det som skal skje videre og vi får være med å forme prosjektene. Monica har jobbet 3 år for fylkesmannen og 5 år for Aker Solutions før hun kom til Risa. Monica Liland-Vik

Tommy Mæland er siste ansatte i anbud. Han har tidligere jobbet som håndmann, men er nettopp ferdig med teknisk fagskole. Her er trivselsfaktoren høy med bare gode folk så jeg trives kjempegodt, sier en blid Vigrestadbu.

18 19

levering av anbud enklere for oss, sier Jannike. Utenom jobben går det i håndball for familien Edland.

Glenn Eriksen

Glenn Eriksen har vært i Risa i 12 år, men ca. ett år i anbud. Her trives jeg godt og jeg kan tenke meg å fortsette her, sier Glenn. Til tider kan det være intenst, men spennende også. Jeg husker spesielt godt anbudene på Stokkalandsmarkå og Logistikksenteret til Bring. Det var mye godt teamarbeid der.

Hans Arne Økland begynte i avdelingen i 2013 etter å ha jobbet i prosjekt på veg og energi. Det er viktig at vi leverer i denne enden. Dersom vi feiler blir det tørke i resten av selskapet så vi står på og leverer så godt vi kan, sier Hans Arne. Jeg ser en stor utvikling i Risa. Vi har gått fra å være en gravemaskinentreprenør til å bli en totalleverandør. Det er en spennende utvikling. Hans Arne har en bakgrunn i forsvaret og da som FN soldat i Libanon. Dette har vært en utrolig viktig skole for meg og det har formet meg for livet, sier han. Når Hans Arne skal slappe av så går det i MC. Sjekk ut ”min gamle guzzi og jeg” ! Der er følgere i 50 land.

Hans Arne Økland

Tommy Mæland

Lise Underhaug har vært i Risa i 10 år. Hun har vært innom mye forskjellig, men nå går det mye i anbud der hun bistår kalkulatørene og lager til anbudsdokumentasjonen. Jeg føler at det er en viktig jobb vi gjør her og noen ganger kjenner jeg på ansvaret, sier Lise. Da vi jobbet med Kirkheitunellen i Mandal ble det jobbet til langt på natt, men du så herlig da vi vant anbudet.

Lise Underhaug


Alle mann i arbeid på E39

En helg i oktober fra fredag klokka 21.00 til mandag klokka 09.00 stilte Risa mannsterke for å få lagt om E39 ved Tasta. På det meste var det opp mot 150 personer fra Risa på jobb denne helgen. 12 maskiner, 3 borerigger, 3 dumpere, 1 hjullaster, 1 høvel og 17 lastebiler. For at vi skal få gjort jobben her i forbindelse med Ryfastutbyggingen må vi legge om veien og etablere en ny rundkjøring her ved Tasta, sier Roy Ove Ommundsen som er formann. Det skal være ferdig i overgangen 2018-2019 og det er et prosjekt til 217 millioner. Dette er en utfordrende jobb siden det er så nært opptil der folk bor. I tillegg er det stor trafikk gjennom her så dette måtte ordnes i løpet av en helg. For å skåne omgivelsene prøver vi å oppnå kortest mulig kjøring til de forskjellige deponiene. Fjellmassene går på interndepot, resten går til Kluge og Malmheim. Det er for det meste jord og blandingsmasser.

Roy Ove Ommundsen


Stikningsavdelingen flyr høyt

Fra venstre: Arne Høgemark, Jon Erling Aasen og Marius Hertaas

Drone er det nye verktøyet til ingeniørene i stikningsavdelingen. Med hjelp av ny teknologi kan vi på en rask og god måte lage 3D modeller over aktuelle områder, sier Jarle Vatne, leder for Risa sin stikningsavdeling. Vi er med til Ogna for å måle opp et massedeponeringsområde. Arne Høgemark, Jon Erling Aasen og Marius Hertaas er i gang med å rigge opp et Aibotix hexacopter. Det vil si at det er en drone med seks rotorer som i dette tilfellet løfter et stillskamera. På kontoret har allerede Jon Erling plottet inn flyplanen. Når de så kommer til stedet

er det å få dronen i lufta og sette på automatikken. Da flyr dronen i et programmert mønster og tar et bilde hvert andre sekund. Ved hjelp av et dataprogram kan en da lage en 3D modell over området. I dette tilfelle kan en ved hjelp av modellen beregne hvor mye masse som blir kjørt inn og hvor mye det er plass til.

Her sparer vi mye tid og dette er mer nøyaktig enn å gjøre det på den gamle måten, sier Jarle Vatne. Jobben er gjort på mindre enn en halv time og da er dronen pakket ned og gutta er på vei til kontoret med de dataene de trenger for å lage modellen.

Jarle Vatne

20 21


Eikeland Gård Opplæringssenter

Ken Johannes Olsen

På Heskestad er det aktivitet for tiden. Sverre Heskestad har to lærlinger som får prøvd seg på det meste. Ken Johannes Olsen (18) og Andreas Sviland (19) er de som for tiden holder til på Heskestad, der Risa har et treningssenter for lærlinger. Her får de trent på mange forskjellige arbeidsoppgaver under trygge forhold, sier Sverre Heskestad. Her må de lære seg å tenke selv hvordan de vil løse de forskjellige oppgavene. De lærer også å disponere tiden på den jobben de skal gjøre. Mens de er på denne opplæringen bor de på gården som ligger idyllisk til i enden av vatnet. Ken Johannes skal bli håndmann og Andreas maskinfører. Det som er fint her er at vi får være med på hele prosessen fra start til slutt. Vi ser at det blir noe av det vi gjør og det gir en god følelse, sier Ken Johannes. På skolen var det mer å lære seg det tekniske med maskinen, sier Andreas, mens her gjør vi noe nyttig. Vi graver ikke bare et hull for så å fylle det igjen etterpå. I løpet av en arbeidsdag kan det være mange forskjellige oppgaver og en

Sverre Heskestad Andreas Sviland

må lære å samarbeide. Andreas har fått denne jobben i blodet siden han var liten og var med far i lastebilen. De føler begge de har valgt riktig og trives godt på Heskestad. I en skråning ned mot vannet sitter Nils Hatteland i en maskin og lør på natursteinsmur. Med maskinen plukker han opp stein etter stein og setter dem forsiktig på plass i muren. Det er viktig å se framover, sier Nils slik at neste rad får et godt fundament. Det er litt som et puslespill der du må finne de riktige bitene og det gjør Nils. Han har det som vi kaller ”steinaua”. Det er sjelden en stein blir lagt tilbake i haugen. De som han plukker ut passer i puslespillet.

Nils Hatteland


Stor Reconmur på FV 220

Oppgradering av vegen mellom Kvernaland og Figgjo.

Muren består av ca. 10 000 Recon blokker og skal stå ferdig i mars 2017. Dette er en strekning med mye trafikk og en god del tungtransport. Risa har foretatt kantforsterkninger, vedlikehold, ny drenering og stikkrenner. Etter en litt kronglete start kom vi godt i gang og jeg er svært fornøyd med samarbeidet med Risa, sier Tor Skårland byggeleder for Statens Vegvesen. Vi har hatt en del utfordringer her med trafikk og noe utrasing av masse. Vi hadde også gassledninger her og tele- og E-verks kabler. Det er områder her som er fredet som vi må ta hensyn til. Flere eiketrær er også fredet og noen av de gamle natursteinsmurene har vi bevart på best mulig måte. En forutsetning for at dette skulle gå bra var at vi fikk til en god dialog med grunneierne både før og gjennom prosjektet. Vegen har vært åpen for trafikk i hele byggeperioden og det er en utfordring. Men dette har vi fått til med lys og manuell dirigering på en veldig bra måte. Og nå får bilister og syklister en mye tryggere vei. Det er mye godt arbeid som er utført her, sier en fornøyd Skårland fra Statens Vegvesen. Krister Tofteberg er prosjektleder for denne jobben for Statens vegvesen. -Dette er en veg som har vært ønsket utbedret mange år. Dette er en av de få tverrveier som går mellom Jæren og E39. Vegen har gjennom årene blitt kantforsterket. Vi startet opp denne jobben i mai, og vi skal være ferdige i mars. Deler av traseen er bratt på begge sider, så vi har brukt Reconblokker som mur. Statens vegvesen liker godt denne løsningen da det er en rask og sikker måte å få opp en solid mur på. Vi har totalt brukt 10.000 blokker fra Jærbetong på denne oppgraderingen.

Tor Skårland

22 23


Overrekkelse til lærlinger Gravemaskinmodell og blomster ble delt ut til lærlingene som har bestått innen vei- og anleggsfaget og anleggsmaskinførerfaget. Overrekkelsen skjedde i forbindelse med åpningen

av formannskolen, og ble startet med en middag før samlingen i Rongaren. I tillegg har flere voksne tatt fagbrevet nå i høst, 13 yrkessjåfører og to i vei- og anleggsfaget. Fra venstre: Faglig leder vei og anlegg: Stein Torland, Kristian Sollesnes, Cato Thomsen, Ole Andre Rekeland, Sverre L. Kolnes, Kjartan Torland, Hein Eirik Johnsen, Mads Even Skrettingland, Bak fra venstre: Bård Robin L. Førland, Sveinung Sæstad (delvis skjult), Jon Garborg, Kjell Thomsen, Ole Martin Wienenga, faglig leder anleggsmaskinfører Ragnar Lende

Skolebesøk hos Risa Tryggheim skole kommer gjerne på besøk til Risa. Når de denne gangen i november kom på besøk var de mannsterke. De ble delt opp i to grupper etter at de hadde hatt en gjennomgang med Bjørn Risa i Rongaren. En gruppe fikk prøvd seg på gravemaskinsimulatoren den andre tok en runde på verkstedet. Det er viktig for Risa å møte disse. De er framtidige lærlinger og ansatte.

Adm dir Trond V Tvedt og Sverre L. Kolnes


Bjørn Einar Vikane

Per Aniksdal

24 25

Formannskolen Den 20. oktober var det oppstart med ny gjeng på Risa sin formannskole. Før de startet på den første økta fikk vi en prat med Bjørn Einar Vikane og Per Aniksdal. Bjørn Einar (35) var lærling i 2001 til 2003 så det er 13 år siden han tok fagbrevet. Per (48) startet i bransjen da han var 16 ½ år gammel. Det er mye erfaring som er samlet på de årene. Det er med litt blanda følelser de nå setter seg på skolebenken igjen. Erfaringen de har opparbeidet i disse årene er god å ha med seg, men det er mange nye krav og prosedyrer som har kommet i det siste. Per ser fram til å få bedre PC kunnskaper og en generell oppdatering på faget. Bjørn Einar har vært verneombud i 7 år

nå og understreker dette med HMS arbeidet og at en stor utfordring ligger i stille avvik. Dette har vi gjort tusen ganger før er en frase som ofte går igjen, men det er jo ofte da det går galt. De har høye forventninger begge to. Det har vært gode tilbakemeldinger fra tidligere kurs så dette blir bra, sier Bjørn Einar. Per som har vært noen år lenger i bransjen ser utfordringer, men også nytten i å få en skikkelig oppdatering.

Trond V. Tvedt


Ove Ueland

30 år uten fravær! En skulle ikke tro at det var mulig, men Ove Ueland har ikke vært borte fra jobben noen gang på 30 år. Ikke ett minutt fravær på 30 år!

Det er en bragd som må feires i Risa. Det var kake og kaffi på styrerommet. Dette hadde jo ikke vært mulig dersom jeg ikke har en kone som har tatt seg av ungene når de har vært syke, men jeg har aldri vært borte fra jobben på alle disse årene. Jeg har hatt god helse og en jobb som jeg stortrives i. Det har nok vært noen dager der jeg har vært litt snufsen, men jeg sitter jo aleine i lastebilen og smitter ingen andre. Ove starta i Risa da han var 25 år og da var det Bjarne Risa som styrte Risa. Han var verdens beste mann å jobbe for, vi hadde daglig kontakt så det var nært og godt, sier Ove. Jeg har stor variasjon i jobben og det er mye ut og inn av bilen så jeg får beveget meg og, sier den friske 55 åringen. Det er jo heller ingen ulempe at jeg bor på Nærbø. Greie folk i et godt firma gjør at trivselen er på topp.

Ove Ueland


Framoverlent på oppdrag for samfunnet Dette er navnet på trafikksikkerhetskampanjen til Risa i 2016. Vi startet opp denne kampanjen i september 2016, sier HMS/kvalitetssjef Eirik Haugenes Rake. Vi ønsker å sette fokus på dette fordi det er risiko både for våre folk som jobber på anleggene og for trafikantene som ferdes i nærheten av oss når vi er på oppdrag for samfunnet. Det viser seg at 1/3 av alle som dør i trafikken er på jobb. Dette må vi ta på alvor, sier Eirik. Vi kjører en kampanje der det er viktig å fokusere på at vi skal være framoverlent i den forstand at vi hele tiden er oppmerksom på den risikoen vi kan utsette oss selv og andre for dersom vi tar snarveier. Vi vil gjerne være gode eksempler for andre. Vi er ekstremt synlige i trafikken og dersom vi foretar oss noe som ikke er bra får vi raskt høre dette fra andre trafikanter eller fra politiet. Når en person kjører uansvarlig i en Risabil så setter det hele selskapet i et dårlig lys. Hvert år dør det 12 personer i bygg og anlegg. Vi må erkjenne at vi jobber i en farlig bransje, og derfor må vi gjøre alt vi kan for å unngå ulykker. Mobilbruk er nok den store synderen og her må vi ta tak og da er det viktig at ledelsen går foran som gode eksempler. 23 døde i veiarbeidsulykker i Region Sør. Dette er altfor høye tall og vi må gjøre noe med dette. Vi er på veien for samfunnet med store og tunge maskiner som kan utgjøre en stor risiko. Derfor kjører vi nå denne kampanjen. Vi i Risa jobber seriøst med HMS og vi ønsker å være en aktiv bidragsyter slik at både Risa, våre samarbeidspartnere, bransjen og samfunnet rundt oss har mest mulig nytte og glede av det vi gjør.

26 27


Me potla å græve

Kato Risa er en travel mann. Han er regionleder for Jæren.

Kjell N. Skjølingstad

anleggssjef i Risa Vi er inne i en god flyt, men vi må jobbe med å styrke organisasjonen. Det er rett og slett et vanvittig godt marked, spesielt på samferdsel og energi. Da er det ikke bare Statnett på energi siden, men Lyse, Agder Energi, Sira Kvina, Dalane Energi, Haugaland Energi osv. Store investeringer i veianlegg kommer fra Statens vegvesen og Nye Veier. Derfor styrker vi nå organisasjonen vår. Vårt konkurransefortrinn er at vi er en liten og fleksibel organisasjon og vi har en god maskinpark, men marginene er små derfor må vi tenke og jobbe smart til enhver tid. Byggherrene blir mer og mer proffe og stiller strengere krav til både HMS, gjennomføringsplaner, bemanningsplaner og framdrift. Det er faktisk slik nå at prosateksten i et anbud kan være utslagsgivende for hvem som får jobben. Her må vi ikke sove i timen. Vi må bygge en sterk grunnmur i Risa. Vi skal ha det kjekt på jobb og vi skal tenke langsiktig. Vi er godt i gang med dette med for eksempel Risa skolen og lærlingeopplæringen. Vi har godt moment inn i neste år med en bra ordrereserve i ryggen. En annen ting jeg legger merke til er at det er mye god Risa-omtale og det gir god stemning i laget.

Det er mange baller i lufta for tiden. Noen har vært der en tid og andre er nye. Ryfast går sin gang og Tasta E06 der er vi godt i gang, sier Kato. Vi har tunnelen i Mandal som nettopp er ferdig. Det gikk veldig bra. Ellers er det mye jobb for Statens vegvesen. I starten på desember ble det signert en ny kontrakt for Solbakk Ryfast E19 for Statens Vegvesen. Her skal det bygges 1km med ny veg og sykkelsti. Samme dag signerte vi også en jobb for Marti som er en forlengelse av E19 for Statens Vegvesen. Dette er veg og rundkjøring. På Jæren er det kamp om jobbene og det merker vi. Prisene er presset og vi må levere i dette markedet. For at vi skal tjene penger må vi planlegge godt og gjennomføre jobbene etter den planen vi har lagt opp. Vi styrker planlegging og oppfølging med flere nye ansatte. Dette er viktig for oss. For å forbedre økonomien i prosjektene er det mange tiltak vi kan ta og etter samtaler med de ansatte så har vi i noen tilfeller innført kompiskjøring. Vi må jobbe smart og snu hver en stein slik at vi kan få til gode prosjekter selv når prisene er lave. Til neste år er det bare å brette opp ermene og sette i gang. Vi må ha inn flere anbud og der jobbes det godt så dette klarer vi. Vi satser på lærlinger og opplæringen på Heskestad gir oss lærlinger som lettere kan gå inn og gjøre en fullverdig jobb, de er rett og slett mer selvgående. Kato er alltid optimist og med så mange prosjekter gående på en gang er han helt avhengig av kalenderen. Dersom den ikke er oppe og går er jeg helt lost, sier Kato.


Øverst til venstre: Trond Arne Vigre og Tor Vigre. Foran: Martin Mæland og Årne Skrettingland

Rensepark

Bestefar og Barnebarn jobber sammen på Bring/Posten sin terminal på Ganddal To dosere presser seg veg i sandmassene på Ganddal.

Trond Arne Vigre og Tor Vigre

Det er ikke ofte at en bestefar jobber side om side med sitt eget barnebarn, men på Ganddal er det akkurat det som skjer. Tor Vigre styrer den store maskinen med stødig hånd, mens barnebarnet Trond Arne Vigre sitter noen centimeter ved siden av og gjør det samme. Det er Bring og Posten som bygger nytt logistikksenter på Ganddal. Risa har rundt 15 personer i arbeid her fra 7 til 19 hver dag. Alt skal være klart til starten av Februar 2017 og det klarer vi sier en optimistisk Martin Mæland som er formann på dette prosjektet. I den ene av de 9 maskinene sitter Per Odd Hatteland fra Klepp. Han har full kontroll på logistikken på området. Dette er veldig viktig for oss at vi har en mann som Per Odd på disse jobbene sier Årne Skrettingland som er anleggsleder. Per Odd har stålkontroll og klarer derfor å holde en flyt slik at ikke ting hoper seg opp. Totalt så tar vi ut 170 000m3 masse og kjører inn 100 000m3 med fjell og 66 000m3 med pukk som vi henter fra Veidekke sitt knuseverk.

I dette prosjektet har Risa greid å holde all kjøring til og fra området innenfor en radius på 4 km. Dette reduserer utslipp og kostnader og sparer miljøet. Vi har fått til en avtale med Veidekke der vi setter i stand en tipp på Kallberg mot at vi får tippe masse der. Der lager vi også en rensepark. På Øksnevad har Risa et gammelt masseuttak og her fyller vi opp og legger på matjord slik at det blir mer landbruksjord.

28 29


Risa Energi de siste 3 årene har Risa satset bevisst på å komme seg inn på energiprosjektene. Jeg så at det ville komme mange og store utbygginger i forbindelse med kraftutbygginger her i regionen, derfor satset vi bevisst på dette markedet for 3 år siden. Vi hadde et mål om at 15% av omsetningen vår skulle komme fra dette segmentet. Det har vi oppnådd allerede nå, sier en stolt administrerende direktør Trond Viding Tvedt. Men vi kan ikke stoppe her i Rogaland, vi vil være med i andre deler av landet. Vi har i disse årene opparbeidet oss en kompetanse på dette området som vi vet det blir satt pris på. Disse jobbene er ikke bare avgjort på pris. Det er typisk 60-70 % på pris resten går på HMS. Det betyr at vi må være på pallen når det gjelder pris, men vi vil være best på HMS.

landingspunkt i tilknytning til Norges største kraftverk Kvilldal, og med en kapasitet på 1 400 MW. Prosjektet kan stå ferdig mellom 2017 og 2020, og blir verdens klart lengste sjøkabel. Her bygger Risa 3 rasvoller for å beskytte anlegget mot ras fra de stupbratte fjellsidene. Den største av disse vollene er 180 meter lang og 18 meter høy på midten. Disse vollene skule vært ferdige i mai 2017, men pga full stopp i desember og tre måneder framover så blir det utsettelser. Maria Refsland som jobber som prosjektingeniør er fornøyd med fremdriften og at de kunne feire 1 år uten skadefravær. Her jobber vi i høyden og det er stort fokus på HMS. Den største utfordringen er lastehøyden på vollen. Det fikset vi med en spesialmaskin med ekstra lang arm. Det er et tidkrevende arbeid når det skal legges geonett for hver 50 cm. Denne vollen er laget med mye håndemakt. Det har faktisk aldri blitt bygget en rasvoll på denne måten før.

Kvilldal

Lysebotn

Statnett samarbeider med den engelske systemoperatøren National Grid om en kraftforbindelse mellom Norge og England. Prosjektet planlegges med

Statnett er i gang med å bygge neste generasjon sentralnett. Et viktig tiltak på veien mot dette målet er å øke kapasiteten i ledningsnettet og på stasjonene

Ivar Brommeland og Andreas Hunsbedt


ved å oppgradere fra dagens 300 kilovolt til 420 kilovolt. Risa har grunnarbeidet på trafostasjonen i Lysebotn. Her skal det planeres ut et området på 28,5 mål og akkurat nå holder vi på med å sette opp en stor forstøtningsmur med Recon blokker levert av Sandnes og Jærbetong. Dette er en del av en rasvoll som skal beskytte anlegget til Statnett. 2500 blokker blir fraktet med lastebil over fjellet og ned de 27 svingene til Lysebotn. På grunn av vektbegrensning på veien så kan det ikke fraktes mer enn 25 tonn med blokker pr last. Muren blir 240 meter lang og 9,20 meter på det høyeste. Det blir lagt opp lag på lag med masse og geonett, nærmere bestemt 46 lag. Denne jobben gjøres for å beskytte mastene. For tiden har Risa 15 arbeidere, 4 lastebiler, 3 gravemaskiner, 1 hjullaster og 1 vals i gang på anlegget. I tillegg til muren jobbes det nå med massetransport. Det kommer 24 båtlaster med fjellmasse fra Dirdal til sammen 30.000 m3.

30 31


dal

Kåre Rosen

Ny stor Dumper til Rekefjord

Overleveringer Tor Eldar Und heim og Kjetil Frie stad

En splitter ny Doosan DA40 ruller inn på anleggsområdet i Rekefjord. Tor Eldar Undheim fra Rosendal Maskin har levert flere DA30 til Risa, men nå er det et steg opp i størrelse. DA 40 ble valgt fordi Risa har god erfaring med Doosan dumperne som er produsert i Molde. Dumperen har uavhengig hjuloppheng som gjør at den klatrer godt i terrenget. Undheim fra Rosendal inviterte med storkunder på besøk til Doosan i Sør-Korea og her fikk de besøke fabrikk, opplæringssenter og utviklingssenter. Doosan er et verdens største privateide firma og en av de største maskinprodusentene i verden.


Egil Rasmussen

RISA i 3D Skal vi henge med må vi tenke nytt og annerledes, sier Egil Rasmussen prosjektutvikler i Risa. Egil har bakgrunn fra Veidekke hvor han var i 13 år, utdanningen tok han på fagskolen og høgskolen i Stavanger og jobber i dag med prosjektutvikling. Vi er ved et veiskille mener Egil der tidlig involvering av entreprenør i samspillskontrakter blir vanligere. Vi ser også totalentreprise hvor entreprenør tar på seg alt eller deler av prosjekteringen. Og da er bruken av 3D modeller helt nødvendige. Eksempel på tidlig involvering er Kvilldal likeretter stasjon hvor Risa har inngått en samspillskontrakt med ABB der en jobber mot en enighet om en målpris. Oppdragsgiver ønsker disse kontraktsformene for å oppnå prosjekter med mindre risiko, bedre fremdrift og gode løsninger wEgil er travelt opptatt med anbud for tiden. På dette prosjektet som jeg nå jobber med er det en kort beskrivelse over hva de skal bygge og hvor mange turbiner de skal ha og hvor disse skal stå. Erlend Aksnes og Roald Ballestad.

Så er veldig mye opptil oss hvordan vi vil løse dette, sier Egil som i morgen drar til Oslo for å møte Statkraft. Konkurransen er hard med en lokal og tre nasjonale tilbydere, men jeg tror vi er der vi skal sier Egil.

32 33


Harald Nordnes har fulle bøker så langt og er optimistisk når han ser framover.

Optimisme hos

For tiden jobber vi med et stort prosjekt for Statens Vegvesen på Kvala. Der er vi ca. halvveis. Det er overlevering i november 2017 og det skal vi greie, sier Harald. Det er et område med vern av vassdrag som er litt utfordrende siden vi ikke kan jobbe akkurat der mellom oktober og juni. Miljøkulverten er snart halvferdig og brua skal forskales og støpes. På Spannatoppen har vi utvikling av et boligfelt som er satt litt på vent, men det kommer på nyåret. Vi har nettopp hatt oppstart på Grinde boligprosjekt for Berge Sag. Ole Bjørge er anleggsleder her og kan fortelle at det stort sett går etter planen, men det er til tider litt dårlige grunnforhold med bla kvikkleire. Området er på ca. 20 mål og Risa har grunnarbeid, opparbeiding av veier, fortau, vann, avløp og kabelanlegg. Vi har 7-10 personer i sving her og regner med å være ferdig i midten av mars, sier Ole. Ole Bjørge og Arne Espeland

På Sundveien er det full aktivitet og her bygges det gang og sykkelvei i tillegg til vann og avløp. Det er en jobb til 19 millioner. På Buamyr i Sveio skal det bygges 1,7 km med fylkesvei med to underganger. I tillegg regner vi på Tjong løvegapet der det skal bygges 2 km med fylkesvei. Vi har godt med arbeid framover og vi søker etter fem nye folk. Vi trenger anleggsledere, formenn og en kalkulatør, sier Harald. Vi er i en situasjon der vi til en viss grad kan bestemme hva vi vil gi tilbud på. Der er noen oppdrag vi ikke regner på i det hele tatt. Det er et marked på vei opp, men prisnivået henger litt etter så vi må jobbe smart og holde kosten så lav som mulig.


Risa Haugalandet

34 35


Får i Risaklær Risa sponset Norgesserien i sauegjeting på Risnes i Kvinesdal med buff.

Mesterskapet var arrangert av Vest Agder gjeterhundklubb og er en del av flere tevlinger som avholdes rundt om i landet i løpet av sommerhalvåret. Hunden skal få sauene gjennom flere hinder på banen før den etterhvert skal skille ut en Risa-sau med buff. Hver runde består av fem sauer, og to av disse utstyres med godt synlige markører, her i form av Risa sitt hals og hodeplagg.

Bent Ove Barka, hovedtillitsvalgt

Barkas hjørne

Hei igjen alle Risa venner Da er tiden for appelsiner og julekos i sikte igjen. I tillitsapparatet har vi jobbet med noen saker, men det er heldigvis ingen som har slitt seg helt ut og det er et godt tegn. Det er godt å se at så mye er på gang og at det er mye å henge fingrene i på anbud. Jeg registrerte også at det var en jubileumskveld for ikke så lenge siden hvor det ble delt ut litt av hvert, men verd å nevne synes jeg det er at to fikk gullklokke, en medalje for lang og tro tjeneste og en utmerkelse for 50 år i Risas tjeneste. Dette er intet mindre enn fantastisk. Jeg registrerer også at vi har en del baller i lufta

som er spennende og følge med på. Har siden sist sett at vi har fått sparket i gang et læringssenter og fått pris for godt HMS arbeid. Dette er positive ting som viser at vi legger ned et godt og viktig arbeid for sikkerhet og trivsel i hverdagen. Tradisjonen tro vil jeg med dette minne alle om å ta godt vare på hverandre og utstyret vårt slik at vi kan ha et godt arbeidsmiljø og en konkurransedyktig bedrift som bryr seg om felles mål og verdier for alle. 2017 er på vei og det blir fryktelig spennende å se om vi klarer å holde god fart inn i det året også. Håper det vil skje mye både med vegutbygging, jernbane og energi slik at det kan

bli noen spennende anbud å sloss om i tøft marked. Da gjenstår det bare å ønske alle en fin julefeiring og be dere lade skikkelig opp og komme tilbake etter jul kjempeklar og med oppbretta skjorteermer. Vil også benytte anledningen og takke alle både store og små kunder for samarbeidet. Ha en fin juletid.


50 år

Jubilanter

50 år – Arvid Vigre. Fra venstre: Torill Sigurdsen (personalsjef), Jonas Skrettingland (Ordfører i Hå), Arvid Vigre og Bjørn Risa (eier).

36 37

10 år 10 år. Bak fra venstre: Harald Auestad, Martin Strobach, Delvis skjult Reidar Bjelland, Helge-Arild Kindervåg, Delvis skjult Einar Håland, Steven Kvelland, Sven Marius Ollestad, Delvis skjult Kenneth Reinertsen, Michael Dehar, Leif Tore Mellemstrand, Roy Ove Ommundsen, Jørn Salte, Tim Erga, Per Gunnar Haarr, Jostein Vågen, Delvis skjult Jon Arild Håland, Gunnar Fosen, Piotr Jarzabek, Erlend Aksnes, Tor-Gunnar N. Høyland. Fremme fra venstre: Jonas Skrettingland (Ordfører i Hå), Jan Willy Vikesdal, Monica Ovedal, Lise Underhaug, Gry Lise Stene Struijk, Torill Sigurdsen (personalsjef), Oddbjørn Tomren, Kjell Øyvind Sola, Eirik Svendsen og Bjørn Risa (eier).

25 år 25 år – Odd Magne Erga og Årne Skrettingland. Fra venstre: Torill Sigurdsen (personalsjef), Jonas Skrettingland (Ordfører i Hå), Odd Magne Erga, Årne Skrettingland og Bjørn Risa (eier).

20 år 20 år – Arvid Risa og Arvid Svalestad. Fra venstre: Torill Sigurdsen (personalsjef), Jonas Skrettingland (Ordfører i Hå), Arvid Risa, Arvid Svalestad og Bjørn Risa (eier).

30 år 30 år – Ove Ueland. Fra venstre: Torill Sigurdsen (personalsjef), Jonas Skrettingland (Ordfører i Hå), Ove Ueland og Bjørn Risa (eier).


Hvem er vi? Charlotte Helleland (26) Charlotte kommer fra Tjelta og jobber som stikningsingeniør i Risa. Jeg jobber med landmåling, som innebærer å finne plassering av kummer, kabler og grøfter. I tillegg lager jeg dokumentasjon. Jeg startet i denne jobben i juni. Jeg har egentlig en mastergrad i geologi, så det er mye nytt å lære. Det går veldig bra. Jeg har kommet på rette plassen og er veldig glad for denne jobben. Her er det et godt miljø og folk er blide og greie. Det er veldig varierte dager og jeg får være mye utendørs. På fritiden liker jeg å trene litt og synes det er artig å jogge. Jeg liker godt å være med venner og familie og så er det Oilers da; Jeg er ofte på ishockeykamp og følger laget mitt.

Siv Vaka Anfinnsen (47)

Torbjørn Borch (32)

Siv jobber med masse og deponi. Siden jeg startet i august i år så er veldig mye i denne jobben nytt og ukjent for meg. Jeg ble veldig godt mottatt her i Risa og jeg har fått mange kjekke nye kollegaer. Mitt ansvar er å ha kontakt med kommuner og grunneiere ang. masse og deponi. Jeg har i tillegg ansvar for søkeprosessene og status på prosjektene.

Torbjørn er opprinnelig fra Vesterålen i Nordland, og har nå jobbet i Risa i en måned som prosjektingeniør på Hundvågtunellen. Jeg jobber bla med kvalitetssikring, HMS, oppfølging av RUH, avvik, varsel om krav og tekniske avklaringer opp mot byggherren i samarbeid med driftsleder og formenn. Det blir en del kontorjobbing, men jeg ser viktigheten av å være ute på anlegget der det skjer. Selv om jeg er ny i denne stillingen synes jeg det går greit. Å ha utfordringer er bra og jeg tror vi alle blir bedre av utfordringer! Det er proffe og greie folk jeg jobber med og her i Risa føler jeg at det er en positiv gjeng med gode holdninger. Det liker jeg! På fritiden spiller jeg litt squash og jeg prøver å komme meg ut i naturen en dag i uken. Jeg er veldig glad i naturen og fjellet, jeg vokste jo opp med flott natur i Vesterålen med fjell rett bak huset. Snekring av utemøbler o.l. er også noe jeg synes er kjekt å holde på med.

Jeg jobber mye med å få oversikt og system og det virker som om Risa har en bra struktur for å få slike ting til å fungere. Jeg bor på Nærbø, er gift og har tre unger. På fritiden går det mye i håndball og fotball i lag med ungene. Jeg liker veldig godt å gå på rollerblades, er glad i å være utendørs og synes det er flott med turer i fjell og natur.


Beinhard jobbing gir resultat Vi har nå drevet i snart ett år og det går etter planen, sier Kjetil Friestad som er utleiesjef i Risa Service. Det har vært beinhard jobbing for å få til det som andre bruker 3 år på. Vi er ikke helt i mål, men det nærmer seg. Vi hadde mål om å: ■ Kutte kostnader ■ Større utnyttelsesgrad av maskiner og utstyr ■ Levere resultat ■ GPS kontroll på alle enheter ■ Rett bemanning Dette er vi snart i mål på. Det hele startet på initiativ fra Bjørn Risa der hovedmålet var et rendyrket service selskap. Hovedmålet er å holde kostnadene nede og det skal være Kjetil Friestad og Roy Borlaug

fokus på å gjøre hverandre gode. For å oppnå målene må vi ha gode regler som er enkle å forstå. - Vi har fokus på rett plass. Da går skade på maskiner ned og brukseffektiviteten opp, sier verksmester Roy Borlaug. Han anslår at maskiner og utstyr er i full sving i godt over 90% av tiden, og dermed er det full trøkk hos Risa Service . Når ståtid på maskinene koster penger for prosjektet er de mye raskere til å levere tilbake maskiner og utstyr. Dette gir bedre rotasjon og bruk og dermed bedre økonomi. Vi har også en strategi på å levere til eksterne kunder. Vi har litt av det, men vi skal jobbe på fremover for å øke den andelen. Jeg ser nok for meg at vi på sikt trenger mer folk. Nå teller Risa Service 33 ansatte totalt, fordelt på Nærbø, Haugesund og Sirdal. Det er kjekt og vi ser forbedringspotensial ved å sette ting i system, sier Friestad. Prosjektlederne ser at ting koster penger og da blir det automatisk fokus på å melde inn når en jobb er ferdig. Vi har en jevn utskiftingstakt på maskiner og utstyr. Når det gjelder GPS kontroll er de også snart i mål, i følge Borlaug. Litt arbeid med de siste maskinene gjenstår, samt noe software som må samkjøres. I 2016 har Risa Service hatt store leveranser på dumpere: ■ Doozan DA 30 ■ Doozan DA 40 ■ Terex TR 70 ( Tipptruck ) ■ Volvo A-25 ■ Volvo A-40 ■ Hydrema 912FS Av lastebiler har vi fått levert nye biler fra Trucknor og Bertel & Steen Rogaland. Påbygg og hengere er levert av Istrail. Har også fått levert nye maskintraller fra Vang Vi har fornyet mye arbeidsbiler til vei og anleggsdrift Av gravemaskiner og hjullastere har vi tatt inn et større antall maskiner i leieflåte fra Volvo maskin. Keestrack frontier K6 sorteringsverk til pukkverk er nytt. Har også fornyet oss på mindre anleggsutstyr som: Valser og valsetog, minihjullastere, verktøy containere, aggregater og kompressorer.

38 39


På tross av dette så lander vi på plussiden i 2016 og det viser at vi har en bærekraftig organisasjonen med god omstillingsevne. Vi har dette året styrket vår markedsposisjon ved å kjøpe oss inn i Jostein Myge AS på Haugalandet og Høyland Renovasjon AS på Jæren. Her er det godt samspill og mange gode resurser som vi ser frem til å bygge videre på.

Vi har 2 ansatte som tok fagbrev i høst, så vi kan gratulere Lasse Ellingsen og Bojan Petkovic. De har nå valgt å gå videre med Mesterbrev og er i full gang med dette. Det er gjort mye bra arbeid på anbudsfronten som har gitt oss en ordrereserve på 72 millioner inn i 2017. Sykefraværet er fremdeles lavt på ca. 3%. Vi har veldig lite korttidssykefravær

noe som tyder på god trivsel. Dette er jeg godt fornøyd med. Vi jobber kontinuerlig med avvik og rapportering av uønskede hendelser. Når det gjelder ytre miljø har vi investert i Heatweed som er miljøvennlig ugressbekjempelse. Vi ser frem til å starte på ett nytt og spennende år, der mange gode forutsetninger allerede er på plass. Vi ønsker alle en god Jul og godt nytt år.

Christian Kinden

lederen

Vi legger nå bak oss ett år med en utfordrende markedssituasjon, der vi har kjent godt på presset i markedet både på prisnivå og mindre omsetning.


Vi har i de siste årene hatt flere oppdrag med opparbeidelse av uteområder på hytter både i Sirdal og på Sørlandet. Her fra et flott uteområde fra en hytte på Heskestad.

BHA Drift Det har vært et år med store jobber som blant annet brannstasjonen på Sandnes, Kvaleberg park i Stavanger og FV44 bussfelt Vaulen. Prisene er noe lave og det er stor konkurranse om jobbene, sier Geir Varhaug, driftsleder i BHA. Det er til en viss grad sesongbetont hos oss, sier Geir og det vil si at vi nå er på veg inn i ei roligere tid. Men en vet aldri hva vinteren bringer av snø som skal måkes. Vi har kontrakt på brøyting av gang og sykkelstier fra Time til Stavanger. Vi har en veikontrakt som går ut august 2017. Der har vi ansvaret for sykkel og gangstier, bed, rabatter, skråninger og rundkjøringer. Området vi skal dekke er fra Time til Rennesøy og da skal vi beskjære, klippe og drive ugrasbekjempelse. Vi får strengere krav på oss når det gjelder bruken av sprøytemidler så vi har begynt å bruke varmt vann, såkalt Heatweed. Det er i mange tilfeller et godt alternativ til sprøytemidler og vi har anskaffet en maskin som varmer opp vannet slik at det er 97 til 98 grader når det treffer ugraset. På privatmarkedet er det også god aktivitet. Vi får inn flere spennende oppdrag og tilbakemeldingene fra våre kunder er positive.

Vi satser på fornyelse av maskinparken og har vakuumløftere og robotklippere for kantklipp som er en god hjelp. Robotklipper på kantklipp sparer antall operasjoner. Vi trenger ikke å hindre trafikken, det vil si at vi trenger ikke skilte eller bruke trafikkdirigenter. Dette blir tryggere og det skaper mindre irritasjon blant trafikantene. Dersom vi ser framover har vi mange spennende jobber. Jeg kan nevne: Nye Gamlingen der vi skal legge over 1800 m2 med betongheller og i tillegg er det stein og grønt arbeid. Det er i løpet av desember oppstart med oppgradering av trapper og stier ved Vålandsbassengene for Stavanger kommune. Kleivane barnehage i Sandnes er det også oppstart på neste år. Med gode folk så ser vi lyst på årene fremover. Vil nytte anledningen til å ønske alle ansatte og samarbeidspartnere ei riktig god julefeiring. Geir Varhaug

40 41


Bjørns hage og anlegg BHA inn på eiersiden i Jostein Myge AS og Høyland renovasjon. Vi ville styrke oss i Nordfylket og da så vi det som en mulighet å slå kreftene sammen med Jostein Myge AS. Sammen er vi mye sterkere, sier Christian Kinden i BHA. Jostein Myge AS er et anleggsgartner- og entreprenørfirma. Det ble etablert i 1980 og har omfattende erfaring og kompetanse innenfor disse fagfeltene. De driver med alt fra store anlegg til mindre vedlikeholds- og beskjæringsoppdrag i private hager. Kundegruppene er innenfor det offentlige, byggherrer, entreprenører, velforeninger og privatpersoner. Vi hadde et tøft år i fjor. Det er det ingen grunn til å legge skjul på, sier Christian Dahl, daglig leder i Jostein Myge AS. Da BHA tok kontakt og lurte på et samarbeid var det enkelt for oss å si ja. Situasjonen i dag er nå at BHA eier 50% i Jostein Myge AS. Vi tror at dette skal tilføre oss flere jobber her på

Haugalandet og er optimistiske, sier Christian. Vi jobber med kontrakter i Nord-Rogaland og Sunnhordaland i tillegg til Haugalandet, og vi har ambisjoner om å vokse. For tiden er vi 15 ansatte, vi har fem maskiner og en hjullaster. Vi har også en lærling. Akkurat nå er de i gang med grøntanlegg og steinarbeid på Kvala. Da vi traff dem, holdt de på å legge steinheller under en av broene på anlegget til Statens Vegvesen. Høyland Renovasjon driver mye med feiing og det vil styrke oss og ha dem med på laget, sier Christian Kinden daglig leder i BHA. Cato Høyland er daglig leder. Han startet firmaet i 2008. Da hadde han solgt pumpebilene sine til SJT og tenkte at feiebiler er tingen å satse på. I dag har firmaet: 1 stor treakslet feiebil 1 selvgående 5m3 1 selvgående 1m3 1 feievogn til traktor Feiebiler trenger mye vedlikehold og reparasjoner,

og dette fikser Høyland selv i eget verksted. Her blir det i tillegg mekka på en Volvo BM. Ikke en helt vanlig versjon av den gamle sliteren, men en topptrimma utgave for traktorpulling. Høyland jobber med entreprenører som Risa, Presis Vegdrift, T. Stangeland, Lemminkäinen, Asfalt Remix osv. Vi vil bygge og bli større, sier Cato som er godt fornøyd med avtalen med Bjørns hage og anlegg. Dette gir oss et større marked og det å være en del av Risa-konsernet er en stor ting for oss. Høyland Renovasjon har ambisjoner om å ta større markedsandeler, sier Cato.

Kato Høyland og Christian Kinden

Kato Høyland

Christian Dahl


utvider virksomheten

42 43


Fra eksersisplass til Parkanlegg med parkouravdeling Bjørns hage og anlegg er snart ferdige med parken på Kvaleberg. Kvalebergleiren ble anlagt av den tyske okkupasjonsmakten i Hillevåg i 1940. ”Kraftfahrpark 274” kunne innkvartere 1200 mann og hadde 20 brakker, garasjer, låver og staller. Den hadde selvsagt også militærsykehus, og dessuten ammunisjonslager. Det ble også bygd kaserner for soldater og boliger for offiserene og en stor kantine/messebygning Marinen hadde støttepunkt for forsyning av ubåter. Her var militærsykehus og lager for reservedeler, ammunisjon og byggemateriale. I en periode var leiren tilholdssted for russiske krigsfanger. Vakttårnet står ennå igjen siden det også var trafostasjon. Etter frigjøringen ble leirområdet gradvis overtatt for sivile formål. Bedriften ”Stavangerflint” sikret seg fem brakker, og flere av bygningene ble overtatt av Hetland kommune til administrative formål, barneskole, framhaldskole og folkebad. Offisersmessen fra krigens dager ble bl.a. ombygd til gymnastikksal, sløydsal og klasserom . Bygningen er fortsatt i bruk, er blitt vakkert rehabilitert og er nå barnehage. De brakkene som var dårlig vedlikeholdt, ble revet tidlig på 1950-tallet for å gi plass til nye industribygg. Bare Bergsagelveien 18 står igjen. Einar K. Jensen har ansvaret for parken på ca 6 mål som snart er ferdig, med egen parkour avdeling. Det kan betegnes som en lekeplass for ungdom og voksne. Dette anlegget kom i stand etter innspill fra enkeltpersoner i miljøet. Vi har laget noen mindre anlegg før i kommunen, sier Jarle Vikingstad, men ingen på denne størrelsen. Dette er ikke definert som en lekeplass men vi har lagt fallunderlag på området. De andre anleggene er stadig i bruk og vi har tro på at det vil bli flittig brukt her på Kvalebeg også. Vi har tatt vare på en bunker fra krigens dager og en del gamle parktrær som stod her. Vi har hatt et godt samarbeid med BHA, sier Vikingstad. Dette har vært en grei jobb. Det eneste vi måtte passe på var høyspentkabler i bakken og at det er en vernet bunker på området. Jeg liker slike prosjekter der vi får gjøre hele jobben fra grunnen av. Vi har vært 2-4 personer i 8-9 uker på dette, og den skal være helt klar utpå våren.

Einar K. Jensen


Fabeldyr til hobbitparken BHA har engasjert en tre skulptør fra Litauen for å lage et fabeldyr.

Eduardas Titas kommer fra Panevezys i Litauen og er en mester med motorsag. Han tryller fram figurer fra store eiketrær. Nå holder han på med en drage til Hobbitparken og det går så flisene spruter. Han har jobbet med dette i 25 år og har et utall med skulpturer bak seg, som han har levert til flere land. Treet forteller meg hva det kan bli, sier Eduardas. Jeg lager mye religiøse skulpturer og noen av dem er massive opptil 8 meter høye. Det jeg liker best er å finne figuren i treet, den ligger liksom klar og venter på meg. Eduardas jobber for det meste i eik og figuren som snart er klar til å settes ut i Hobbit parken er også i eik. Det er hardt arbeid å forme disse figurene av det harde treslaget. Jeg tar gjerne flere i oppdrag i Norge smiler Eduardas.

To nye fagbrev i Bjørns hage og anlegg Nylig bestod Lasse Ellingsen og Bojan Petkovic fagbrevsprøven. I Kvalebergparken i Stavanger utførte de fagprøven sin og besto begge to. Det er viktig for Bha og øke kompetansen så dette synes vi er flott, sier Christian Kinden Adm. Dir. i Bha. Bojan og Lasse vil gjerne skaffe seg mer utdannelse og har derfor startet på mesterbrevet. Det vil si studier på ettermiddag og kveldstid, noe Bojan synes kan være slitsomt. Men han er motivert og vil gjerne ta en utdannelse som gir han mer ansvar. To år med undervisning to ganger i uken på Folkeuniversitet i Stavanger er det som skal til for å ta mesterbrev. Det er litt roligere på vinteren så da passer det godt å ta videreutdanning. Lasse Ellingsen og Bojan Petkovic blir gratulert av sensorene Sissel Hedland og Sveinung Sviland

44 45


Nå kan snøen bare komme!! Einar K. Jensen

Bjørns hage og anlegg har i høst skaffet seg to nye biler med strøkasse og brøyteskjær. Det er nå fem biler som har denne utrustningen som blir brukt på fortau og sykkelstier samt på parkeringsplasser. I vintersesongen står kassen fast på lasteplanet, mens skjæret har hurtigkobling og monteres fort når snøen kommer. Vi kan lett brøyte en snømengde på 30 cm uten problemer så bilene har en god kapasitet, selv om det er strøingen som er den største jobben på vinteren. En annen fordel er at bilene kan brukes til forskjellige oppgaver hele året. BHA har oppdrag med brøyting på gang og sykkelstier, parkeringsplasser og tun i store deler av fylket.


La våre dyktige fagfolk 嘀椀 昀樀攀爀渀攀爀 最愀洀氀攀 漀氀樀攀琀愀渀欀攀爀Ⰰ 䰀愀 瘀爀攀 搀礀欀琀椀最攀 昀愀最昀漀氀欀 琀愀 樀漀戀戀攀渀 ℀ ta jobben! 琀愀 欀漀渀琀愀欀琀 洀攀搀 刀漀渀渀礀 䈀愀氀漀最栀

䰀愀 瘀爀攀 搀礀欀琀椀最攀 昀愀最昀漀氀欀 琀愀 樀漀戀戀攀渀 ℀

Hvem er vi?

嘀椀 昀樀攀爀渀攀爀 最愀洀氀攀 漀氀樀攀琀愀渀欀攀爀Ⰰ 䴀漀戀椀氀 㤀㈀㠀  㜀 ㈀㄀㌀  琀愀 欀漀渀琀愀欀琀 洀攀搀 刀漀渀渀礀 䈀愀氀漀最栀 䴀漀戀椀氀 㤀㈀㠀  㜀 ㈀㄀㌀ 

Stefan Magnus Gudnason (24)

Joakim Grannes (18) Joakim har vært i Bjørns hage og anlegg siden juni. Jeg liker meg godt her og synes det er bra med forskjellige arbeidsoppgaver. Det er godt å være ute og jobbe med kroppen. Jeg har vært på mange anlegg siden jeg startet opp læretiden. Det har vært mye steinarbeid som belegningsstein, heller og skifer. I tillegg har jeg jobba med drenering og jeg har fått kjøre en del hjullaster. Jeg gleder med til å få lære mer om det som blir gjort i Bjørns hage og anlegg. Jeg har utdannelse fra Øksnevad videregående skole. I helgene er jeg med kamerater og spiller litt fotball og trener på treningsstudio, og så jeg er sammen med kjæresten min. Jeg er ganske sliten etter en uke med jobbing så det er godt å bare slappe av litt også.

Stefan er lærling og trives godt med arbeidet. Jeg har vært her i litt over to måneder og det står til forventningene. Jeg er utdannet agronom, så jeg 䈀攀猀欀樀爀椀渀最 Beskjæring vet hva det vil si å ha varierte arbeidsoppgaver. 一 攀爀 搀攀琀 琀椀搀 昀漀爀 戀攀猀欀樀爀椀渀最 愀瘀 戀甀猀欀攀爀 漀最 琀爀爀⸀ Nå er det tid for beskjæring av Jeg liker godt å kjøre maskin og jeg får brukt hjul-吀愀 欀漀渀琀愀欀琀 洀攀搀 嘀攀氀椀戀漀爀Ⰰ 瘀爀 攀欀猀瀀攀爀琀 瀀 漀洀爀搀攀琀Ⰰ  busker og trær. Ta kontakt med vår 䈀攀猀欀樀爀椀渀最 lasteren en del. 昀漀爀 攀渀 戀攀昀愀爀椀渀最 漀最 攀琀 瀀爀椀猀琀椀氀戀甀搀 ekspert på området for en befaring Når fagbrevet er ferdig om to år må jeg ha bestemt一 攀爀 搀攀琀 琀椀搀 昀漀爀 戀攀猀欀樀爀椀渀最 愀瘀 戀甀猀欀攀爀 漀最 琀爀爀⸀ 䴀漀戀椀氀 㤀㈀㠀  㜀 㤀 㜀 og et pristilbud. 吀愀 欀漀渀琀愀欀琀 洀攀搀 嘀攀氀椀戀漀爀Ⰰ 瘀爀 攀欀猀瀀攀爀琀 瀀 漀洀爀搀攀琀Ⰰ  meg for om jeg vil gå videre som anleggsgartner Velibor 928 07 907 昀漀爀 攀渀 戀攀昀愀爀椀渀最 漀最 攀琀 瀀爀椀猀琀椀氀戀甀搀 eller maskinfører. 䴀漀戀椀氀 㤀㈀㠀  㜀 㤀 㜀 Jeg er halvt islending. Far er fra Island og mor er fra Norge. Jeg er født og oppvokst her i Norge, og bodde her fram til 1998. Så flyttet vi en periode fra 1998 til 2001 til Island, før vi returnerte tilbake til Norge og siden har vi vært her. I fritiden arbeider jeg som avløser på gård. Jeg liker også å lage benker og stoler av trestammer med motorsag. Helgene liker jeg å tilbringe         䜀씀刀䐀匀刀伀䴀 伀䜀 䠀䄀䜀䔀 sammen med venner og familie.     ␀渀猀欀攀爀 搀甀  昀椀欀猀攀 漀瀀瀀 椀 最爀搀猀爀漀洀 漀最⼀攀氀氀攀爀 栀愀最攀㼀  吀愀 欀漀渀琀愀欀琀 洀攀搀 吀栀漀爀猀琀攀渀Ⰰ 昀漀爀 戀攀昀愀爀椀渀最 漀最  攀琀 甀昀漀爀瀀氀椀欀琀攀渀搀攀 瀀爀椀猀琀椀氀戀甀搀⸀ Gårdsrom og hage         䜀씀刀䐀匀刀伀䴀 伀䜀 䠀䄀䜀䔀

    ␀渀猀欀攀爀 搀甀  昀椀欀猀攀 漀瀀瀀 椀 最爀搀猀爀漀洀 漀最⼀攀氀氀攀爀 栀愀最攀㼀  Ønsker du å fikse opp gårdsrom   䴀漀戀椀氀 㤀㈀㠀  㜀 ㈀㄀㐀 吀愀 欀漀渀琀愀欀琀 洀攀搀 吀栀漀爀猀琀攀渀Ⰰ 昀漀爀 戀攀昀愀爀椀渀最 漀最  og/ eller hage? 攀琀 甀昀漀爀瀀氀椀欀琀攀渀搀攀 瀀爀椀猀琀椀氀戀甀搀⸀ Ta kontakt for befaring

og uforpliktende pristilbud.   䴀漀戀椀氀 㤀㈀㠀  㜀 ㈀㄀㐀 Ta kontakt med: Ronny 928 07 213

眀眀眀⸀戀栀愀⸀渀漀

眀眀眀⸀戀栀愀⸀渀漀 Bjorlandsringen 99, 4365 Nærbø post@bha.no Telefon +47 51 79 95 55

www.bha.no

46 47


Returadresse: Risa-konsernet PB 14, Bjorlandsringen 99 4367 Nærbø

KORT VEI TIL BESLUTNINGENE DET LIGGER MYE STYRKE OG KRAFT I AT R-GRUPPEN HAR

AD. MOMENT

EN LOKAL EIER SOM ALLTID ER TETT PÅ UTFORDRINGENE.

R-Gruppen har en årlig omsetning på 1,4 milliarder kroner og 520 ansatte som gjør hverandre gode. Med høy kompetanse, fokus på HMS og kremmerånd har konsernet de siste årene inntatt posisjonen som markedslederen i Sørvest-Norge, og befestet sin stilling som en av landets ledende privateide entreprenører.

RISA.NO BHA.NO

Rongaren nummer 49