Vodič kroz sport Glavnog grada 2023.

Page 1

2023.

KROZ SPORT GLAVNOG GRADASADRŽAJ

Grad koji živi za sport 5–35

VODIČ KROZ SPORT GLAVNOG GRADA Izdavač: Sekretarijat za sport Glavnog grada

SPORTISTI PODGORICE: GODINA U ZNAKU DULOVIĆA, VUKČEVIĆA, OMLADINCA... 36–39

Najmlađi su prioritet Sekretarijata

Adresa: Marka Miljanova 4, 81000 Podgorica E-mail: sekretarijatzasport@podgorica.me sportglavnigrad@gmail.com Tekst: Miloš Antić Bojan Topalović Lektura: Filip Jovović (Agencija „Artbuk”) Dizajn: Adi Kerović

5–35

Foto: Mirko Savović Dejan Lopičić Arhiva Glavnog grada FSCG, KSCG, VPSCG, RSCG Štampa: Pro File DOO

6–7

Ne zaboravljamo legende: Teren u Njegoševom parku dobio ime po kapitenu Draganu Ivanoviću

Tiraž: 500 primjeraka


RIJEČ SEKRETARA ZA SPORT

Novo ime, stare navike: Za dobrobit sporta

S

port – najjači brend Podgorice i Crne Gore. Sportisti i klubovi – naši najbolji ambasadori. Sekretarijat za sport Glavnog grada – prvenstveno servis klubova i dokazana podrška u ostvarenjima snova. Podrška – ne kroz riječi, već djela. U kontinuitetu – njegujući i čuvajući istinske vrijednosti. Vrata Sekretarijata za sport otvorena su svima koji žele dobro podgoričkom i crnogorskom sportu. Ima ih mnogo. Ipak, ima i onih koji pokušavaju da se, na sve načine, uguraju gdje im nije mjesto. Sekretarijat godinama unazad na usluzi je onima koji pronose slavu naše Podgorice, prepoznatima širom planete, ali i onima koji stasavaju, traže mjesto pod suncem. Brojni projekti, humanitarne akcije, tradicionalne, ali i nove manifestacije, koje su se pokazale kao pun pogodak, kao i konstantna ulaganja u infrastrukturu, dokaz su da radimo za dobrobit sporta. I grada i države. I dječijeg – školskog sporta, ali i u amaterskog – rekreativnog, profesionalnog i paraolimpijskog. Sekretarijat za sport i u olimpijskoj 2024. čeka mnogo posla. Jesmo promijenili ime – uz zahvalnost kolegama iz kulture na sjajnoj dugogodišnjoj saradnji – ali navike ostaju iste. Rad i samo rad. Za bolje sjutra našeg sporta. Odluke o finansiranju sporta, planovi i program rada, pravilnici, strategije, ostali akti koji uređuju oblast sporta u Glavnom gradu. Dug je spisak obaveza… Mala, ali odabrana ekipa, spoj mladosti i iskustva, koja će biti pojačana u toku godine pred nama, potrudiće se da ispuni sve zacrtano. A zacrtali smo i isplanirali mnogo..... I sigurni smo da možemo. Zbog sportista Podgorice, grada koji mora da ostane lokomotiva razvoja crnogorskog sporta.

4 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023


01

Naša Podgorica za sve ukuse: Od lokala do svjetskih meridijana

V

vom grada realizovali brojne projekte, povećali budžet za sport i tim putem nastavljamo. Od lokala, preko – naših sjajnih sportista - do svjetskih meridijana. Do najviših vrhova.

UŽIVAJTE U VODIČU KROZ SPORT PODGORICE I SA NAMA VJERUJTE U BERIĆETNIJU. OLIMPIJSKU 2024.

JANUAR

eliki broj manifestacija, briga o klubovima, otvorena vrata svima koji misle dobro podgoričkom i crnogorskom sportu - Sekretarijat za sport i u 2023. godini uradio je veliki posao. Kako na planu popularizacije sporta, upražnjavanja zdravih stilova života, razvoja infrastrukture, tako i poboljšanja, ali i stvaranja uslova za razvoj profesionalnog, amaterskog, rekreativnog, školskog i paraolimpijskog sporta. Od januara do decembra kreirali smo politiku sporta u Glavnom gradu, kroz saradnju sa upra-

PODGORIČKA DESETKA Kroz saradnju sa Sportskim društvom Ekomen, sportskim rekreativcima, krajem mjeseca poklanjamo besplatnu trku na 10 km, simboličnog naziva. Nakon novogodišnjih praznika, formu je najbolje održati učešćem na jedinstvenoj trci, u prelijepom ambijentu naše Gorice.

6.

„Kros park”, turnir u malom fudbalu tradicionalno je organizovan sredinom januara u balonu koji se nalazi u park šumi na Zlatici Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 5

2023.


FEBRUAR

02

2023.

Da se vječno pamti plavi kapiten i broj 5

Kultni košarkaški teren u Njegoševom parku dobio je ime po legendarnom asu Budućnosti Draganu Ivanoviću

K

ošarkaški teren u Njegoševom parku nije više samo igralište, niti mjesto gdje se nekada igrao najbolji basket (možda i u SFRJ), a ni teren koji je podigao i odgajio velike igrače i svjetske šampione... To je mjesto sa identitetom, imenom i prezimenom, igralište koje će nas zauvijek podsjećati na vječnog kapitena i plavo-bijeli dres sa brojem 5: Dragan Ivanović dobio je ono što je zaslužio. Kao omaž košarkašu, lideru, autoritetu, stvaraocu, treneru... Čovjeku koji je, predvodeći svoju generaciju, vinuo našu Budućnost u nešto više od prosjeka. Memorijalnu ploču, sredinom marta, otkrili su tadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i Draganov brat Duško Ivanović - nekada trofejni košarkaš i mnogo godina jedan od najboljih trene6 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.

ra Evrope, koji je bio na ivici suza. „Teško je i tužno, ali istovremeno sam srećan, kada vidim ovoliki broj dragih prijatelja koje odavno nisam vidio, koji su godinama pratili Dragana i mene”, poručio je Duško pred krcatim Njegoševim parkom, koji je do evropskih visina došao učeći od starijeg brata… „Dragan je kao sportista bio je primjer i vođa, kapiten jedne sjajne generacije igrača koji su u vrlo teškim uslovima uspjeli da, uđu, u tada najjaču ligu Evrope. Na ovom terenu, sjećam se na koliko smo stepenica skakali, koliko sprinteva napravili u parku, preko ovog Visećeg, pa preko Vezirovog mosta. To su bile naše pripreme i tako se treniralo u tim uslovima”, poručio je Ivanović. Njegošev park i košarkaški teren Dragan Ivanović - za sva vremena.


U VELIKOM STILU DO MUNDOBASKETA U fenomenalnom ambijentu „Morače”, košarkaši Crne Gore „razbili” su Češku i u velikom stilu osigurali plasman na Mundobasket, drugi put u istoriji

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 7


MART

03

2023.

250

hiljada eura podijeljeno je sportskim organizacijama iz Podgorice putem Konkursa za sufinansiranje

8 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


NAŠA AKCIJA: TEKBOL STOLOVI POKLONJENI KLUBOVIMA Akciju podrške podgoričkim klubovima nastavili smo kupovinom tekbol stolova svim klubovima, koji imaju svoj teren, odnosno mogućnost skladištenja i čuvanja stola. Obradovali smo fudbalske klubove: Kom, Mladost Lješkopolje, Podgoricu, Crvenu stijenu, Zabjelo, Drezgu i OFK Titograd, čiji članovi kroz tekbol poboljšavaju koordinaciju i tehničke elemente igre. Dva stola postavljena su na otvorenom u naseljima Konik i Tološi.

U sjajnom ambijentu, na Gradskom stadionu, krajem marta, odigran je kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo između Crne Gore i Srbije

Novoformirano vaterpolo takmičenje – Svjetski kup svoju premijeru imalo je u Podgorici. Osam dana smo uživali u mečevima naših „ajkula” sa najboljim svjetskim ekipama.

U „Bemax areni”, košarkašice Budućnosti, drugu godinu zaredom, i pored velike podrške sa tribina, stale su na korak od osvajanja titule regionalnog prvaka Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 9


23.

izdanje Prvenstva osnovnih škola organizovao je Sekretarijat za sport u periodu mart– maj 2023. godine

U FOKUSU Prvenstvo osnovnih škola

Titulu najupješnije škole osvojila je OŠ „Štampar Makarije”, drugo mjesto zauzeli su dječaci i djevojčice iz OŠ „Milorad Musa Burzan”, dok su treću poziciju, sa identičnim brojem pehara, podijelili OŠ „Oktoih”, OŠ „Maksim Gorki” i OŠ „Vuk Karadžić”.

10 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


PREKO 1.200 OSNOVACA IZ 18 PODGORIČKIH ŠKOLA NADMETALO SE U FUDBALU, KOŠARCI, ODBOJCI I MINI ODBOJCI, RUKOMETU I MINI RUKOMETU, ATLETICI, ŠAHU, STONOM TENISU, BASKETU, PLIVANJU I KARATEU. Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 11


APRIL

04

Baci medvjediće, obraduj vrtiće Prelijepe slike iz SC „Morača” obišle su planetu – na poluvremenu utakmice rukometnih reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u sklopu humanitarne akcije „Baci medvjediće, obraduj vrtiće”, gledaoci su na parket dvorane bacali plišane igračke, koje su kasnije obradovale naše najmlađe.

2023.

Posljednji dan aprila bio je rezervisan za „No limits triatlon“ – drugo izdanje manifestacije koja obuhvata plivanje u Skadarskom jezeru, vožnju biciklom periferijom Podgorice i trčanje uskim gradskim jezgrom, Manifestacija je oduševila veliki broj poklonika ovog ekstremnog sporta.

15.

put u Draževini, u srcu Lješanske nahije, održan je Miting bacača kugle, ovog puta kao memorijal - u znak sjećanja na pokretača ove manifestacije Neđeljka Burzanovića 12 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


RITMIČKA GIMNASTIKA IMA SVOJE POKLONIKE Prvi put u Glavnom gradu, u organizaciji Gimnastičkog kluba Enigma, održan je Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici – bili smo pokrovitelji događaja, uz uvjerenje da bi sport koji treba da bude jedan od bazičnih, mogao da dobije tradicionalnu manifestaciju.

MAJ

05

2023.

Organizacija još jedne „Žogarije” oduševila je najmlađe sportiste našeg grada

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 13


U FOKUSU Basket u mom kvartu

Preko Morače, Centar, Zabjelo, Pričelje, a za kraj, kultni Njegošev park i teren „Dragan Ivanović“ – ovim putem „prošla je” manifestacija „Basket u mom kvartu”, epizoda 2, sezona 2023. Četiri kvalifikaciona i peti – finalni tunir pokazali su koliko je basket 3x3 popularan u našem gradu, ali i kakav smo potez napravili organizacijom ove manifestacije. Titula najbolje ekipe pripala je „Cetinju”, drugoplasirani je „Termosistem”, a treće mjesto zauzela je „Antena M“.

57

ekipa učestvovalo je na četiri turnira rekreativne manifestacije „Basket u mom kvartu” – impresivna brojka, s obzirom na to da profesionalci nisu imali pravo nastupa

14 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


BASKET U KVARTOVIMA PRIVUKAO JE VELIKU PAŽNJU PUBLIKE SVIH GENERACIJA

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 15


JUN

06

2023.

17.

put, Sekretarijat za sport, organizovao je Kamp perspektivnih sportista Podgorice

16 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


U FOKUSU

Kamp kao škola sporta i života za najmlađe Osamdeset dječaka i djevojčica iz podgoričkih klubova boravilo je sedam dana na Kopaoniku, gdje je u fenomenalnim uslovima, pod nadzorom stručnog kadra, upijalo nova znanja.

4

ekipna sporta bila su zastupljena na Kampu perspektivnih sportista fudbal (dječaci i djevojčice), košarka (dječaci), odbojka (djevojčice) i rukomet (djevojčice)

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 17


Novodizajnirani pehar za šampiona svijeta u košarci posjetio je našu Podgoricu, kao uvod u istorijski rezultat naših košarkaša na Mundobasketu.

Na gradskim bazenima održano je i drugo međunarodno prvenstvo u paraplivanju, u organizaciji Plivačkog kluba osoba sa invaliditetom „Mako”.

OLIMPIJSKI DAN Sada već tradicionalno, Srekretarijat za sport i Crnogorski olimpijski komitet, svakog 24. juna - na Dan olimpizma, organizuju manifestaciju posvećenu najmlađima. Park u okviru Sportskog centra „Morača” tog dana pretvara se u mini olimpijsko selo, gdje se veliki broj klinaca nadmeće u različitim sportskim disciplinama. 18 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


Trofej Podgorice: Velikan sa poligona T

voljstvo igrati na Stadionu malih sportova. Podgorica je dokazala koliko voli fudbal”, poručio je Balša Božović, prva violina drugoplasiranog „Montefruita”. Posebno emotivan trenutak bila je nagrada za najboljeg igrača turnira, koja nosi ime po Željku Gašiću, jednom od najvećih igrača malog fudbala u nekadašnjoj SFRJ... „Jedino je Željko igrao bolje fudbala od mene u kraju. Na neki način je bio moj idol”, rekao je svojevremeno legendarni Dejan Savićević, da bi nagradu najboljem fudbaleru turnira Nikoli Vidakoviću (Stupovi) uručio Željkov brat – Miško Gašić. „Turnir evocira uspomene, hvala organizatoru što čuva uspomenu na mog brata. Lijepo je vidjeti omladinu kako uživa”. Titulu najboljeg strijelca podijelili su Rijad Dervišević (Kutjevo) i Darko Rajković (Stupovi), a nagrade im je predao Miodrag Radulović, tadašnji selektor Crne Gore. „Oživjela je tradicija od prije 30 godina, Stadion je ponovo pun kao nekada. Trofej Podgorice zrači nevjerovatnom energijom”, rekao je Radulović. A „podgorički mundijal” ne bi bio to što jeste i ne bi imao praktično već sada kultni status u društvu da nema humanitarni karakter – sav novac od akontacija (7.500 eura) uplaćen je organizaciji „Nacionalni osmijeh Crne Gore”. „Trofej Podgorice je 38 noći, zahvaljujući sjajnim organizatorima, sijao najljepšim bojama našeg grada. Hvala Vam 7.500 puta što ostvarujete snove djece iz Dječijeg doma „Mladost” u Bijeloj”, poručila je Snežana Ivanović.

JUL

rofej Podgorice je već prvim izdanjem oduševio sve stanovnike našeg glavnog grada zaljubljene u mali fudbal, oživio neke stare titogradske uspomene, pozicionirao se kao omiljena atrakcija i starijih i mlađih Podgoričana tokom vrelih ljetnjih dana, udahnuo Stadionu malih sportova neki novi život... Koliko je premijerno izdanje bilo kvalitetno, govori rekordan broj prijavljenih ekipa (48) u veoma kratkom roku za drugo izdanje turnira, a početna bojazan da će se istorijska 2022. teško ponoviti zamijenili su – spektakli iz noći u noć. I rezultatski, i ogranizacioni, i navijački... Finalno veče, pred više od 2.500 gledalaca, okupano vatrometom i plavo–bijelim bojama ostalo je kao zvijezda vodilja svim manifestacijama i na ponos svakog Podgoričanina. A pohvale na račun „Trofeja Podgorice”, koje su stigle od pobjednika i poraženih, ali i od ljudi iz sporta, običnih prolaznika, kao i nekih majstora koji su protivnicima „lomili kičme” širom velike Jugoslavije, govore da je u podnožju Gorice stvoren – velikan. Kao što su nekada to bile bokserske revije, utakmice rukometašica, turniri u malom fudbalu... „Igram desetak godina na turnirima širom Crne Gore i regiona, ali nisam učestvovao na turniru koji je bolje organizovan. Vidimo se i sljedeće godine„, poručio je najbolji golman turnira, Nemanja Koprivica, „jedinica„ pobjedničke ekipe „Stupovi”, koji su osvojili turnir ispred timova „Montefruit”, „Dadi” i „Pljevlja 04 - DC Light system”... „Bravo za organizatore turnira, bilo je zado-

2023.

48

ekipa je učestvovalo je u drugom izdanju turnira „Trofej Podgorice”

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 19

07


ORGANIZACIONI TIM „TROFEJA PODGORICE” JE U SARADNJI SA ZAVODOM ZA TRANSFUZIJU KRVI DOBROVOLJNO DONIRAO KRV

Drugo izdanje „Trofeja Podgorice” je trajalo 38 dana, učestvovalo je rekordnih 48 ekipa i odigrane su 104 utakmice, a na Stadionu malih sportova duele je pratilo preko 30.000 gledalaca.

20 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


7.500 eura od kotizacija za učešće na turniru donirali smo humanitarnoj organizaciji „Nacionalni osmijeh Crne Gore”

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 21


Centar univerzitetskog sporta Studentski sportski savez Crne Gore organizovao je Univerzitetsko prvenstvo Evrope u rukometu, na kojem je učestvovalo po 12 reprezentacija – u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Kadetska vaterpolo reprezentacija Crne Gore osvojila je srebro na Evropkom prvenstvu, održanom na podgoričkom bazenu.

53.

međunarodno takmičenje u sporstkom ribolovu - Trofej Skadarsko jezero – Zlatna ukljeva, tradicionalno je održano na Vranjini, u organizaciji Sportskoribolovnog kluba „Podgorica”

22 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


U FOKUSU Školski sportski raspust

Sedmo izdanje manifestacije posvećene predškolcima i osnovnicima organizovano je u toku ljeta. Na šest različitih lokacija, serijom sportskih aktivnosti, stručna lica razvijala su kod djece ljubav prema sportu, usmjeravali ih ka zdravim stilovima života i omogućavali da aktivno provode slobodno vrijeme. Svi sadržaji bili su besplatni, a veliki broj djece dokaz je kvaliteta i svrhe ovog projekta. Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 23


AVGUST

Plivački miting za ponos Montenegro open 2023 – tradicionalni međunarodni turnir u plivanju koji se nalazi u LEN kalendaru i ove godine je, uprkos lošem vremenu, okupio preko 300 plivača iz Evrope.

2023.

08

Kadeti Crne Gore imali su priliku da pred svojom publikom, kao domaćini Evropskog šampionata, nauče i prikupe iskustvo za buduće akcije

16

najboljih rukometnih selekcija za igračice do 17 godina učestvovalo je na Evropskom prvenstvu koje se igralo u Podgorici. Crna Gora je osvojila sedmo mjesto

Memorijal „Mladen Brajović” još jednom je na kanalu Morače okupio zaljubljenike u ribolov

24 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


D

rugo izdanje manifestacije „PG pingpong – tenis stoni u tvojoj zoni!” nadmašilo je očekivanja, a nakon kvalifikacionih turnira na različitim lokacijama širom Glavnog grada (Njegošev park, Tološi, Pobrežje, Bulevar Ivana Crnojevića), novouređeni dio Tološke šume bio je rezer-

SEPTEMBAR

Stonoteniseri imaju svoju zabavu

visan za veliko finale, gdje su snage odmjerila 32 najbolja takmičara iz kvalifikacija, podijeljena u osam ekipa (svaku ekipu činila su tri muškarca i žena). Na kraju, „Ljubović” je osvojio zlato u „Bemax parku”, „Morača” je bila druga, dok je treće mjesto pripalo ekipi „Sahat kule” ispred „Milenijuma”.

2023.

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 25

09


3X3 MONTENEGRO - FINALE Učestvovale su 74 ekipe, odigrano je preko 250 utakmica, a sezona basketa u okviru manifestacije „3x3 Montenegro” završena je spektaklom na Trgu Argentina u Podgorici – prvo mjesto je osvojila ekipa „Podgorica Kodio”, druga pozicija je pripala timu „Popular”, dok je treće mjesto ugrabio „Termosistem”.

Projekat „Razvoj plivanja u Podgorici” ima cilj da osnovci savladaju plivanje, a naš Sekretarijat je autor i nosilac projekta, uz podršku VPSCG, kao i Ministarstva prosvjete, te Ministarstva sporta i mladih. 26 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


Podgorica bila je domaćin Superkupa ABA lige, a košarkaši SC Derby-ja iznenadili su osvojivši trofej, nakon što su u finalu, poslije sjajne partije, bili bolji od evroligaškog Partizana, rezultatom 83:81.

Sportska edukacija U parku Kruševac održan je „Podgorica karate day” – jedinstveni sportsko-edukativni događaj, koji je promovisao sport u sklopu evropske nedjelje sporta, na najljepši mogući način.

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 27


OKTOBAR 2023.

10

14.

izdanje manifestacije „Srednjoškolci Podgorici” donijelo je žestoka nadmetanja u košarci, fudbalu, rukometu, odbojci i basketu 28 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


U FOKUSU Srednjoškolci Podgorici

Tradicionalna manifestacija okupila je veliki broj srednjoškolaca - najuspješnija je bila ŠSVSO „Sergije Stanić” sa osam osvojenih pehara, drugo mjesto zauzela je Medicinska škola, a na podijumu se našla i SEŠ „Mirko Vešović”.

TEKVONDO ELITA U PODGORICI Organizacija turnira najveće kategorije - G1 bila je veliki izazov, ali je Tekvondo klub „Korio” sada već tradicionalno pokazao da uz podršku Sekretarijata, na kvalitetan način, može da odgovori izazovu. Na turniru je učestvovao 271 takmičar iz 35 svjetskih država.

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 29


Početni udarac na premijernom turniru izveo je legendarni as Budućnosti i jedan od najvećih majstora malog fudbala u Crnoj Gori Petar Caco Ljumović.

FUDBALSKI TURNIR VETERANA Kultni stadion Malih sportova bio je domaćin prvog Turnira veterana u organizaciji Sekretarijata Fudbalskog kluba Karioke i udruženja klubova „Centar”. Učestvovalo je osam ekipa (igrači 45+ godina), odigrano je 16 utakmica i postignuto 57 golova, što je dokaz da stari asovi nisu zaboravili da igraju fudbal.

3.

međunarodna konferencija „Sport iz drugog ugla” privukla je eminentne paneliste iz svijeta sporta, biznisa, medicine... Uživali smo u izuzetno lijepoj atmosferi, ali i naučili dosta iz iskustava uspješnih i ostvarenih ljudi 30 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


NOVEMBAR

U posljednjoj akciji Sekretarijata za kulturu i sport, s obzirom na to da ćemo ubuduće djelovati posebno, sekretarka Ana Medigović uručila je predstavnicima osnovnih škola rekvizite za bavljenje sportom.

2023. Sportski centar „Morača” je kao nekada živio za boks - u saradnji sa Bokserskim savezom organizovali smo finale Evropskog prvenstva za takmičare ispod 22 godine. Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 31

25 11 osnovnih škola sa teritorije Podgorice, dobilo je na poklon lopte za najpopularnije sportove, u sklopu akcije Sekretarijata za sport


U FOKUSU Podgorica Millennium run 2023.

Treće izdanje sportsko-turističke manifestacije izazvalo je veliko interesovanje atletičara i rekreativaca iz svih krajeva svijeta. Imali smo predstavnike sa svih kontinenata (izuzev Australije) koji su uživali trčeći ulicama Podgorice i upoznajući svaki njen dio. Veliku pažnju izazvala je i dječija trka, a uz standardne distance od 5, 10, 21 i 42 kilometra, organizovali smo i trku vatrogasaca, kao i nadmetanje paraolimpijaca (trka u kolicima na 800 metara).

32 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


2.500 takmičara učestvovalo je na ukupno sedam trka manifestacije „Podgorica Millennium run”

Pobjednici Kenijac Stenli Kipruto pobjednik je našeg maratona drugu godinu zaredom u muškoj konkurenciji, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Hrvatica Marija Vrajić. Na distanci polumaratona kod muškaraca najbolji rezultat ostvario je Levente Semerei iz Mađarske, a kod dama je najbolja bila Natalija Semjonovič iz Ukrajine.

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 33


DECEMBAR

VELIKI APLAUZ ZA NAŠE PARAOLIMPIJCE Najveći paraolimpijski događaj u istoriji našeg paraolimpizma održan je u hotelu „Voco”. U organizaciji Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, a uz podršku Sekretarijata za sport, gledali smo najbolje golbaliste Evrope.

2023.

20

reprezentacija (po 10 muških i ženskih) učestvovalo je na Evropskom prvenstvu u golbalu

12

Punoljetstvo jedne od najvećih pobjeda Budućnosti Na Stadionu malih sportova, generacija fudbalera Budućnosti koja je igrala legendarni meč protiv Deportivo La Korunje 2005. godine, odigrala je humanitarni prijateljski susret sa sadašnjom generacijom Budućnosti. 34 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023.


Podgorica je jedini grad u Crnoj Gori koji ima uređen sistem finansiranja paraolimpijskog sporta i koji u toku godine podržava veliki broj gradskih manifestacija.

65.

Povodom Dana oslobođenja Podgorice, u toku decembra, sem atletske trke, organizovani su i turniri u fudbalu, šahu, stonom tenisu, karateu, džudou i streljaštvu.

put organizovana je ulična trka „Veliša Mugoša” – najstarija sportska manifestacija u glavnom gradu Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 35


1998.

1999.

2000.

Vlado Šćepanović

Ivan Strugar

Nikola Sjekloća

2003.

2004.

2005.

Ivan Ilić

Almir Cecunjanin

Almir Cecunjanin

2008.

2009.

2010.

Danko Bakrač

Goran Radonjić

Goran Radonjić

2013.

2014.

2015.

Marina Raković

Milena Knežević

Marina Raković

2018.

2019.

2020.

Nikola Ivanović Dejan Vukčević

Mario Hodžić

Sportista nije biran zbog virusa korona

KOŠARKA

ODBOJKA

AUTOMOBILIZAM

KARATE

KOŠARKA

DŽIJU-DŽICU

36 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023

KIK-BOKS

KARATE

KIK-BOKS

RUKOMET

KARATE

BOKS

KARATE

KIK-BOKS

KARATE


2002.

Maja Savić

Damir Mandić

2006.

2007.

RUKOMET

KARATE

Predrag Radošević

Ivan Strugar

2011.

2012.

Biserka Radulović

Bojana Popović

2016.

2017.

Dejan Zlatičanin

Dejan Vukčević

2021.

2022.

BOKS

KARATE

BOKS

Jelena Maksimović KARATE

2023.

2001.

KIK-BOKS

RUKOMET

DŽIJU-DŽICU

Milena Raičević RUKOMET

Arso Milić

DŽIJU-DŽICU

Decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 37

G

rad sporta i grad šampiona ponosan je na rezultate svojih sportista u godini za nama, zna da su bili najbolji ambasadori širom planete, a privilegiju, čast i zadovoljstvo da se zlatnim slovima upišu pored 2023. godine dobili su Nenad Dulović i Dejan Vukčević. Talentovani karatista Nenad Dulović i džiju-džicu majstor Dejan Vukčević obezbijedili su mjesto među odabranima. Tako je Sekretarijat za sport Glavnog grada nastavio da njeguje tradiciju izbora najboljih pojedinaca, koja je počela 1998. godine (do tada je birano 10 najboljih sportista grada), kada je nenadmašni košarkaš Vlado Šćepanović dobio nagradu najboljeg u „plavo-bijelom” gradu. Godine su prolazile, Sekretarijat funkcionisao samostalno ili sa kolegama iz kulture, ali jedno je bilo konstantna – kvalitetni rezultati su se nizali, nijanse su odlučivale među konkurentima, a samo najbolji su mogli da nađu mjesto u krem društvu. Glavni grad je uvijek cijenio samo kvalitet i rezultat, tome u prilog ide činjenica da sportovi nisu dijeljeni na više i manje popularne, pa je lepeza sportova iz kojih su dolazili najbolji sportisti Podgorice u proteklom periodu – široka. Najboljeg sportistu Podgorice na osnovu rezultata u godini izbora bira Komisija, sastavljena od relevantnih sportskih radnika i predstavnika Sekretarijata za sport, a najbolji sportista mora biti član nekog podgoričkog kluba i imati prebivalište u Podgorici minimum pet godina. Uz trofej najboljem pojedincu, Glavni grad dodjeljuje i nagrade za najbolji klub, najboljeg trenera, kao i priznanja sportistima sa najboljim rezultatima na izmaku godine, najperspektivnijim sportistima i organizacijama koje su pomogle realizaciju programskih aktivnosti Sekretarijata. Takođe, priznanja se uručuju i onima koji su dali nemjerljiv doprinos promociji i razvoju školskog, paraolimpijskog i rekreativnog sporta, Podgoričanima koji su ostvarili vrhunske rezultate u inostranim klubovima i tako promovisali naš grad na najljepši način, ali i onima koji su svojim radom ostavili neizbrisiv trag u domaćim okvirima.


Srebro Nenada Dulovića i zlato Dejana Vukčevića za istoriju K

aratista Nenad Dulović prvi put i džiju-džicu majstor Dejan Vukčević treći put – najbolji su sportisti našeg grada za 2023. godinu, odlučila je Stručna komisija za izbor najuspje­ šnijih sportista, sportskih radnika i sportskih kolektiva na osnovu predloga sportskih organizacija iz glavnog grada. Dulović je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti došao do istorijskog finala i malo mu je nedostajalo da savlada i prekine dominaciju Stivena Da Koste, zvaničnog evropskog, svjetskog i olimpijskog prvaka.

KARATE KLUB OMLADINAC JE NAJBOLJI KLUB NA TERITORIJI PODGORICE, DOK JE NAJBOLJI TRENER ZA 2023. GODINU ŽARKO RAKOVIĆ, ČLAN STRUČNOG ŠTABA TOG TROFEJNOG KOLEKTIVA

38 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2023

Sekretarijat za sport Glavnog grada ne zaboravlja velikane – posthumne plakete rezervisane su za porodice Petra Porobića i Neđeljka Burzanovića, zaslužnih sportskih radnika za doprinos razvoju sporta u Titogradu (Podgorici)

Tako je dvadesetčetvorogodišnji Podgoričanin ostvario jedan san... „Mlad sam, želim da napredujem i da budem bolji iz takmičenja u takmičenje. Imam želju da se naša zastava uvijek vijori na takmičenjima i da moje i ime mojih prijatelja uvijek bude ispod nje”, rekao je Dulović, koji je poentirao. „Borim se za svoju državu, za svoj grad i za sebe. Karate je moj život i ne mislim da stanem dok god mogu da hodam i borim se”, poručio je karatista Omladinca. A naš džiju-džicu borac je postao novi prvak svijeta — Vukčević je na Svjetskom prvenstvu u Mongoliji osvojio zlatnu medalju, pobijedivši u finalu ruskog takmičara Ivana Poliakova. To je četvrta titula svjetskog šampiona za Vukčevića, a u bogatoj riznici trofeja sa najvećih takmičenja ima i dva evropska zlata. „Nosim izvanredne utiske iz Mongolije, još jedno sjajno iskustvo je iza mene i ponosan sam što sam se sa svakog takmičenja u posljednjih osam, devet godina vratio sa medaljom”, poručio je Dejan Vukčević, koji je uskoro najavio kraj karijere i potpunu posvećenost trenerskom poslu u kome, takođe, bilježi sjajne rezultate.


decembar 2023 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 39Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.