Vodic kroz sport Glavnog grada 2022

Page 1

KROZ SPORT GLAVNOG GRADA 2022.
VODIČ KROZ SPORT GLAVNOG GRADA 5-33 Izdavač: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Adresa: Marka Miljanova 4, 81000 Podgorica E-mail: kultura.sport@pggrad.co.me, pgsport@t-com.me Štampa: Pro File DOO Tiraž: 500 primjeraka Tekst: Miloš Antić , Bojan Topalović, Uroš Radulović Lektura: Filip Jovović (Agencija „Artbuk“) Dizajn: Adi Kerović Foto: Dejan Lopičić, Mirko Savović, RSCG, VPSCG, KSCG, FSCG, PG biro i arhiva klubova Obrada fotografija: Nikola Bečanović Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 3 SADRŽAJ GRAD SPORTA, GRAD ŠAMPIONA MILENA I ARSO L AUREATI OŽIVIO KULTNI POLIGON 36-37 20-23 38-39 INFRASTRUKTURNI SPORTSKI BUM

Glavni grad će uvijek biti tu, kao najsnažnija potpora podgoričkom sportu i sportistima. Tom nepresušnom izvoru talenata.

PONOSNI NA URAĐENO, PODRŠKA SMO I OSLONAC SPORTISTIMA

P

odgorica i sport - neraskidiva veza. Podgorički sportisti – najbolji reprezenti našeg grada širom planete. Sekretarijat za kulturu i sport – institucija koja brine o njima. Ne riječima i „mrtvim“ slovom na papiru, nego djelima. Konkretnim.

To s ponosom ističemo. I takva priznanja dobijamo. Na svakom koraku i sa svih relevantnih adresa.

U danima kada su se i naši najbolji sportski kolektivi, praktično borili da prežive, Glavni grad je bio oslonac i podrška. Gradska uprava, koja je u svakom trenutku znala, da na kvalitetan način prepozna značaj sporta za Podgoricu, uvijek je uz vrijedne kolege iz sportskog odsjeka Sekretarijata, bila na raspolaganju onima koji pronose slavu našeg grada. Zajednički smo uticali na njihova ostvarenja.

Brojni projekti, humanitarne akcije, manifestacije, one tradicionalne, ali i nove koje su apsolutno obilježile godinu koju ispraćamo – dokaz su da smo radili za dobrobit sporta, Podgorice, ali i Crne Gore.

Uz sportski infrastrukturni bum, koji je naš grad doživio u posljednjih nekoliko godina, kreiranje boljih uslova za sadašnje, ali i buduće generacije – jasno je da smo na pravom putu. I da ćemo uvijek biti tu, kao najsnažnija potpora podgoričkom sportu i sportistima. Tom nepresušnom izvoru talenata.

RIJEČ SEKRETARKE ZA KULTURU I SPORT
4 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.

SPORT JE BREND PODGORICE

Veliki broj manifestacija, brojni projekti i humanitarne akcije, podrška klubovima i organizacija najvećih takmičenja, obilježili su 2022. godinu

Grad sporta. Grad šampiona. Grad koji brine o svim sportistima, ali i brojnim rekreativcima. Grad koji utiče na zdrave stilove života. Grad koji poboljšava infrastrukturu. Grad koji je domaćin najvećih evropskih takmičenja. Grad koji organizuje veliki broj manifestacija predškolskog, školskog, rekreativnog, takmičarskog, profesionalnog tipa, kao i takmičenja osoba sa invaliditetom.

Grad koji učestvuje u finansiranju sportskih organizacija, razvoju talenata i doprinosi cjelokupnoj promociji sporta, kao važne društvene potrebe i djelatnosti.

Sve je to Podgorica. I sve je to, po ko zna koji put, dokazano u godini koja je na zalasku.

Sada već tradicionalno sportska godina počinje rekreativnom trkom na Gorici - „Podgoričkom desetkom“, koju organizujemo u saradnji sa Sportsko-rekreativnim društvom Ekomen.

Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 5 JAN FEB APR MAR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC

Preko 1000 osnovaca nadmetalo se tokom dva mjeseca na takmičenjima u košarci, odbojci, rukometu, šahu, stonom tenisu, karateu i atletici, a prvi put uključili smo i takmičenje u basketu 3 X 3 i plivanju.

Sekretarijat za kulturu i sport nastavio je i u 2022. godini sa akcijama podrške klubovima - u februaru smo svim rukometnim klubovima donirali kvalitetnu opremu za treninge i utakmice.

kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.

6 | Vodič
OLIMPIJSKE IGRE OSNOVACA
22.
put, Sekretarijat za kulturu i sport, organizovao je manifestaciju „Liga osnovnih škola Podgorice“
Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 7 Titulu najuspješnije škole odbranila je OŠ „Maksim Gorki“, ispred osnovnih škola „Oktoih“ i „Sutjeska“ FEB JAN APR MAR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC

kvalifikacionih turnira, pred finalni u Njegoševom parku, održano je u toku manifestacije „Basket u mom kvartu“ – na poligonima u Zagoriču, Centru, Golubovcima, Bloku 5 i na Starom aerodromu

PROBUĐEN BASKETAŠKI DUH

Pet kvalifikacionih turnira, veliki broj ekipa iz raznih djelova Podgorice, buđenje basketaškog duha, partije za prepričavanje zaključno sa terenom u Njegoševom parku, gdje su stasavale generacije šampiona Jugoslavije, Evrope, svijeta...

„Basket u mom kvartu“ oživio je uspomene ulične košarke i dao novu notu takmičenju u basketu 3 X 3 na velelepnim terenima koji su napravljeni širom našeg grada. I svi su uživali – od publike, preko takmičara, do ponosnog organizatora Sekretarijata za kulturu i sport, iz kog su se potrudili da sve prođe u najboljem redu.

Zagorič, Stari aerodrom, Centar, Golubovci i Blok 5 svjedočili su žestokoj borbi u kvalifikacijama, a u prelijepom ambijentu Njegoševog parka (koji i danas pominje najveći koji je odrastao tu – Žarko Paspalj) svjedočili smo epskoj borbi za titulu najboljih.

Na kraju je prvo mjesto osvojila ekipa „Old Pub“, druga pozicija je pripala „Frulašima“, dok se bronzom okitila ekipa „Red Cross“. Međutim, pobjednici su svi, jer je basket opet u kvartu. I biće ponovo! I to sve više, jer infrastruktura nam daje za pravo da vjerujemo u to.

ekipa je učestvovalo na finalnom turniru manifestacije „Basket u mom kvartu“ u sjajnom ambijentu Njegoševog parka

8
| Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.
BASKET U MOM KVARTU
5
16

U „Bemax areni“ smo bili domaćini fajnal fora WABA lige – naša Budućnost je u fenomenalnom ambijentu u finalu ipak poražena od Celja (51:58).

2022 |
Glavnog grada | 9 MAR JAN APR FEB MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC
F4 WABA lige Decembar
Vodič kroz sport

Rukometaši su ljubimci nacije, poznato je to odavno, a potvrđeno u meču odluke za odlazak na Svjetsko prvenstvo – u spektakularnoj atmosferi „Morače“ Crna Gora je nadvisila Grčku (33:25) i ispisala još jednu blistavu stranicu istorije.

NAŠI BORCI IMAJU SVOJ DOM

Glavni grad je oduvijek prepoznat i po sjajnim borcima. Sa Rvačkim klubom Perjanik organizovali smo prvi, međunarodni turnir u rvanju - „Podgorica open“. Uz to, bili smo podrška brojnim bokserskim, karate, kik-boks i MMA manifestacijama.

10 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.

Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 11
Podgorica je bila domaćin Mediteranskog prvenstva za rukometašice, u dvorani Hotela „Voco“ naše pionirke su poražene u finalu od Rumunije 18:20
vaterpolo selekcija Evrope na našem bazenu igralo je F8 turnir Svjetske lige 8 APR JAN MAR FEB MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC
najboljih

„Žogarija“ je ponovo oduševila naše najmlađe i pokazala da je manifestacija koja se s pravom nalazi u Planu i programu Sekretarijata.

12 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.

Podgorica je bila domaćin finalnog turnira Kupa Crne Gore za rukometaše. Budućnost je u finalu za istoriju kluba poražena od Lovćena, ali su utisci i organizacija bili fenomenalni.

BOGINJA U PODGORICI NO

U godini Mundijala, čuvena „Zlatna boginja“ sa promoterom Brazilcem Žilbertom Silvom, na putu ka Kataru, posjetila je Crnu Goru i izazvala pravu euforiju.

TRIATLON

Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 13
LIMITS
Prvog dana maja održan je „No limits triatlon“. Plivali smo u Skadarskom jezeru, vozili bicikla širokim bulevarima, trčali uskim gradskim jezgrom sa finišom na Trgu nezavisnosti. MAJ JAN MAR FEB APR JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC

10.000

Manifestacije „Olimpijski dan”, u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, i „Uči i igraj“, u saradnji sa Udruženjem „Roditelji“, naišli su na oduševljenje najmlađih sugrađana.

14 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022. eura je suma kojom je Sekretarijat podržao rad podgoričkih džudo klubova, koji zbog problema u Savezu nisu imali nacionalna takmičenja i samim tim nisu ispunili uslove za dodjelu sredstava putem Konkursa za sufinansiranje sportskih organizacija Nakon „Zlatne boginje“, i najvažniji trofej evropske košarke obišao je Podgoricu i Crnu Goru.
Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 15 Regionalni derbi protiv BiH u okviru Lige nacija poslao je najljepšu moguću sliku u svijet.
POD GORICOM JUN JAN MAR FEB APR MAJ JUL AVG SEP OKT NOV DEC
SPEKTAKL
16 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.
Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 17 Osamdeset talentovanih dječaka i djevojčica iz pet sportova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka i atletika), boravilo je sedam dana na Kopaoniku . To je 16. put da Sekretarijat organizuje „Kamp perspektivnih sportista Podgorice“. JUN JAN MAR FEB APR MAJ JUL AVG SEP OKT NOV DEC
18 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022. Glavni grad je 1. jula zvanično obogatio svoju sportsku porodicu i postao vlasnik Muškog rukometnog kluba Budućnost.

mjesto osvojila je U20 reprezentacija Crne Gore na Evropskom prvenstvu, koje je održano u „Bemax areni“

3. Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 19 Manifestacija „Školski sportski raspust“ omogućila je velikom broju predškolaca i osnovaca da se besplatno uključe u sportske aktivnosti. JUL JAN MAR FEB APR MAJ JUN AVG SEP OKT NOV DEC

„Morača“ neosvojiva tvrđava: Košarkaška reprezentacija u sjajnoj atmosferi savladala BiH, za krupan korak ka Mundobasketu.

50. 52.

jubilarni put, na renoviranom terenu u Farmacima, održane su Lješanske sportske igre

put organizovana je manifestacija u sportskom ribolovu „Trofej Skadarskog jezera“

U avgustu smo ugostili najbolje kadete Evrope, a naši rukometaši obezbijedili su opstanak u A diviziji.

20 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.

POLIGON, ŠKOLA ŽIVOTA

Premijerno izdanje turnira „Trofej Podgorice“ oduševilo sve generacije Podgoričana

Kraj 2022. godine svjedočio je istorijskom zimskom Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, ali je naš grad imao svoj ljetnji „Podgorički mundijal“, koji je okupio i klince, i veterane, i publiku svih generacija, i organizovane navijačke grupe koje su borbu za „podgoričku boginju“ uljepšavale bakljadama i vatrometom... Turnir u malom fudbalu „Trofej Podgorice“, na Stadionu malih sportova, trajao je od 15. jula do 16. avgusta, okupio 37 ekipa iz svih krajeva Crne Gore, a kompletan novac od kotizacija uplaćen je u humanitarne svrhe (na račun „Dječje kuće“ koja će biti izgrađena u Tološima). Na pobjedničko postolje se potpuno zasluženo popela „Lovćenska vila“, koja je medalje i pehar posvetila nesrećno nastradalim sugrađanima u tragediji na Cetinju. Vrhunski fudbal na „Poligonu“ oživio je uspomene stare Podgorice/Titograda, kada su najveći majstori malog i velikog fudbala magično gurali loptu po betonu (turnir otvorio jedan od njih, Željko Petrović), ali je „Trofej Podgorice“, na renoviranom Stadionu malih sportova – na najljepšem mjestu u najčarobnijem ambijentu za fudbal – dao neku novu dimenziju takmičenju. Pune tribine iz noći u noć (čak i po kiši), nagrade za mališane, fer-plej borba, timovi sastavljeni iz raznih kvartova, ekipe obogaćene internacionalnim kadrom iz Ekvadora, Argentine, Turske, Rusije... („Underdogs“). Uz Društvo gluvonijemih „S.R.D.G. Budućnost“, koje se ravnopravno nosilo sa svima, nekadašnje mlade i „A“ reprezentativce Crne Gore, argentinsku feštu koju su priredili centraši („Ragazzi di centro“) i ultrasi („Ultra Crna Gora“), najstarijeg učesnika turnira Branislava Šekularca Šekija... Poligon je oživio! I kao nekada, bio je škola života.

Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 21
AVG JAN MAR FEB APR MAJ JUN JUL SEP OKT NOV DEC

Nagradu za fer-plej odnijela je ekipa „Underdogs“, titulu najboljeg golmana je Luka Mirković (Gaučosi), najbolji strijelac turnira bio je Filip Vujović (Lovćenska vila), a trofej za najboljeg igrača podigao je Jovan Kaluđerović (Lovćenska vila).

8fudbalera koji su igrali za „A“ selekciju Crne Gore učestvovalo je na turniru „Trofej Podgorice“, to su: Petar Grbić, Miroje Jovanović, Mirko Raičević, Srđan Blažić, Blažo Igumanović, Luka Pejović, Ivan Delić i Nedeljko Vlahović

22 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.
Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 23 ekipa je učestvovalo na premijernom izdanju turnira „Trofej Podgorice“, prvo mjesto osvojila je „Lovćenska vila“, drugi su bili „Stupovi“, a treću poziciju su zauzeli „Gaučosi“ utakmice su odigrane na „Podgoričkom mundijalu“ od 15. jula do 16. avgusta 37 84 AVG JAN MAR FEB APR MAJ JUN JUL SEP OKT NOV DEC

ekipa učestvovalo je na premijernom međunarodnom turniru „Podgorica trophy“, koji je na Trening kampu Fudbalskog saveza Crne Gore okupio preko 1.000 mališana iz okruženja

Podgorica je osam dana bila u znaku vaterpola - najtalentovaniji evropski juniori iz 16 reprezentacija, pokazali su da su svijetla budućnost ovog sporta.

24 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.
76

Podgorica je upoznala novi interesantan sport - tekbol, a na Drugoj međunarodnoj konferenciji „Sport iz drugog ugla“, otvorili smo brojne teme iz oblasti sporta.

Sekretarijat za kulturu i sport sa zadovoljstvom je podržao „Podgorica open 2022“, prvo otvoreno regionalno prvenstvo u paraplivanju u našoj zemlji.

| 25 SEP JAN MAR FEB APR MAJ JUN JUL AVG OKT NOV DEC
Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada

PG PINGPONG - TENIS STONI U MOJOJ ZONI

Jedan od najljepših sportova, za koji su širom Podgorice postavljeni adekvatni stolovi, dobio je takmičenje kako bi se oprobali svi zainteresovani rekreativci

Koliko je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada bio posvećen svim ljubiteljima raznih sportova, pravi primjer je manifestacija „PG pingpong – tenis stoni u mojoj zoni“, koja je organizovana u saradnji sa STK Spin. Tako je jedan od najljepših rekreativnih sportova, za koji su širom Podgorice postavljeni adekvatni stolovi, dobio takmičenje da se oprobaju svi –raznih generacija i talenata. Stonoteniska atrakcija poetskog naziva, koja je održana u pet gradskih zona na osam kvalifikacionih turnira, okupila je rekreativce, a nakon kvalifikacionih turnira na kojim su učestvovala 104 takmičara, došlo se do 32 najbolja – 16 djevojaka i 16 momaka.

Nakon toga je formirano osam timova sa po četiri člana (po dva muškarca i žene), podijeljeni su u dvije grupe, a završni turnir u „Bemax parku“ u Tološkoj šumi obilježila je ekipa Morača, drugo

mjesto je pripalo timu pod imenom Skaline, dok je treće mjesto osvojila Duklja. Presudile su nijanse, a ostaće zabilježeno da je organizovana još jedna masovna manifestacija za sve ukuse.

Nakon karate, fudbalskih, rukometnih i kik-boks klubova, Sekretarijat za kulturu i sport obradovao je opremom mališane iz svih odbojkaških klubova.

takmičara su se prijavila za manifestaciju „PG pingpong – tenis stoni u mojoj zoni“, a 32 najboljih (16 momaka i 16 djevojaka) učestvovali su u završnici, podijeljeni u osam grupa sa po četiri člana

hiljada eura opredijelio je Glavni grad za sve fudbalske klubove iz Podgorice, koji imaju seniorski tim, a samim tim i najveće troškove takmičenja

26 |
Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.
104 50
DECEMBAR
Decembar 2022
sport Glavnog grada | 27 JAN FEB APR MAR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC
Oktobar u Podgorici bio je apsolutno u znaku stonog tenisa – u Hotelu „Voco“ bili smo domaćini dva velika internacionalna turnira: „WTT Youth Contender“ i „WTT Youth Star Contender“, koji su ugostili 300 najboljih mladih takmičara iz cijelog svijeta.
| Vodič kroz

pobjede (protiv Španije, Njemačke i Poljske) ostvarile su naše „lavice“ u „Morači“, što im je olakšalo put do istorijske bronze na Evropskom prvenstvu

28 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.
3

Podgorica i Crna Gora živjeli su za rukomet i naše fenomenalne „lavice“ - tokom Evropskog prvenstva, fotografije i atmosfera iz „Morače“, obišle su planetu.

2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 29 JAN FEB APR MAR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC
Decembar

Drugo izdanje sportskoturističke manifestacije „Podgorica Millennium run“, opravdalo je očekivanja i pokazalo da je Glavni grad napravio pravi potez modernizacijom nekadašnjeg maratona. Preko 1.200 takmičara iz 32 zemlje trčalo je i uživalo u Podgorici.

30 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022.

PONOSNI PARTNERI KOŠARKAŠA U KOLICIMA

Kroz saradnju sa Košarkaškim klubom osoba sa invaliditetom Paramont i Paraolimpijskim komitetom Crne Gore, tradicionalno organizujemo Regionalnu ligu i Balkansku ligu za košarkaše u kolicima.

rođendan proslavila je navijačka grupa „Varvari“ u novembru, najvatreniji navijači Budućnosti napravili su spektakularnu atmosferu na meču domaćeg prvenstva protiv Arsenala pod Goricom

35.
Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 31 JAN FEB APR MAR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC

SREDNJOŠKOLCI PODGORICI

U sklopu manifestacije koju organizujemo 13. put, održana su takmičenja u košarci stonom tenisu, fudbalu, rukometu, odbojci, plivanju, basketu i atletici. Preko 500 srednjoškolaca pokazalo je sportsko znanje i popularizovalo zdrave stilove života.

DAN OSLOBOĐENJA

PODGORICE

Povodom Dana oslobođenja, uživali smo u međunarodnim turnirima u karateu, džudou, rukometu, kao i u takmičenjima u fudbalu, odbojci, šahu, gimnastici i biciklizmu.

32 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022. U saradnji sa Stonoteniskim klubom osoba sa invaliditetom Luča, tradicionalno je organizovan međunarodni turnir u stonom tenisu uz učešće predstavnika Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

godine Glavni grad je organizator manifestacije memorijal „Veliša Mugoša“. Najstarija crnogorska sportska manifestacija ove godine održana je na Gorici

64 Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 33 JAN FEB APR MAR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC

NAJBOLJI

Privilegija. Čast. Zadovoljstvo. Uz sve to i obaveza. Ovim riječima osvajači titule najboljeg sportiste Podgorice obično opisuju stanje nakon što podignu pehar namijenjen najboljem u glavnom gradu.

Od osnivanja Sekretarijata za sport (koji je nekoliko godina djelovao samostalno), do sadašnjeg Sekretarijata za kulturu i sport, više od dvije decenije Glavni grad bira najboljeg među najboljima. Konkurencija je uvijek paklena, iz prostog razloga što ne postoji godina kada naši sportisti nisu uradili nešto veliko. Samo najbolji, međutim, ostaju upisani za sva vremena. Dobijaju mjesto među velikanima. Priča je krenula 1998. godine (do tada je Opština birala nekoliko najboljih sportista iz različitih sportova)

kada je legendarni košarkaš Vlado Šćepanović zaslužio titulu najboljeg. Laureati su kasnije stizali iz praktično

34 | Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022. Vlado ŠĆEPANOVIĆ Predrag RADOŠEVIĆ Damir MANDIĆ Ivan STRUGAR Ivan STRUGAR Ivan ILIĆ Nikola SJEKLOĆA Danko BAKRAČ Almir CECUNJANIN Maja SAVIĆ Goran RADONJIĆ Almir CECUNJANIN 19 98 20 06 20 02 19 99 20 07 20 03 20 00 20 08 20 04 20 01 20 09 20 05 2022. košarka boks karate kik-boks kik-boks odbojka boks automobilizam karate rukomet kik-boks karate
NAJBO

svih sportova, što je dokaz da je Glavni grad uvijek cijenio isključivo kvalitet i rezultat, ne razdvajajući sportove po popularnosti.

Najboljeg sportistu Podgorice na osnovu rezultata u godini izbora bira Stručni savjet, sastavljen od relevantnih sportskih radnika i predstavnika Sekretarijata za kulturu i sport. Najbolji sportista mora biti član nekog podgoričkog kluba i mora imati prebivalište u Podgorici minimum pet godina.

Uz trofej najboljem pojedincu, Glavni grad dodjeljuje i nagrade za najbolji klub, najboljeg trenera, kao i priznanja sportistima sa najboljim rezultatima u godini na izmaku, najperspektivnijim sportistima i organizacijama koje su pomogle realizaciju programskih aktivnosti Sekretarijata. Takođe, priznanja se uručuju i onima koji su dali nemjerljiv doprinos u promociji i razvoju školskog, paraolimpijskog i rekreativnog sporta, kao i Podgoričanima koji su ostvarili vrhunske rezultate u inostranim klubovima i tako promovisali svoj grad na najljepši način.

Goran RADONJIĆ Milena KNEŽEVIĆ Nikola IVANOVIĆ Dejan VUKČEVIĆ Biserka RADULOVIĆ Marina RAKOVIĆ Mario HODŽIĆ Bojana POPOVIĆ Dejan ZLATIČANIN NIJE BIRAN SPORTISTA ZBOG KORONE Marina RAKOVIĆ Dejan VUKČEVIĆ Jelena MAKSIMOVIĆ Decembar 2022 | Vodič kroz sport Glavnog grada | 35 20 14 20 10 20 18 20 15 20 11 20 19 20 16 20 12 20 20 20 17 20 13 20 21 2022. kik-boks rukomet košarka džiju-džicu karate karate karate rukomet boks karate džiju-džicu karate
MEĐU LJIMA
NAJBOLJI

NAGRADA ZA TRUD

rijedno priznanje - komentar? „Prija mi nagrada, naročito jer dolazi od mog grada. Drago mi je što je komisija prepoznala moj rad, trud i uspjeh. Nagrada je podstrek da treniram jače i bolje, jer se nalazim u godinama kada mogu da pravim rezultate u kontinuitetu.”

Prije tri godine bronza, a sada zlatna medalja sa

„Sa 85 kilograma sam prešao u jaku konkurenciju do 94 kilograma i osvojio najznačajniju medalju u karijeri. Bilo je teško, jer na rang listi nisam imao bodova zbog promjene kategorije, ali sam išao iz kola u kolo. A onda – medalja, uslijedila je euforija, nisam bio svjestan šta sam uradio. Naporno sam vježbao, bio sam spreman, u sportu uvijek imaš ambiciju da ostvariš rezultat, ali nikada ne možeš da

Kakvi su uslovi za džiju-džicu u Crnoj Gori? „Savez iz godine u godinu ima vrhunske rezultate, ubijeđen sam da će se to nastaviti, ali je neophodna veća finansijska pomoć. Prije svega, tu mislim na određene stipendije, to je neophodno da bi ovaj sport opstao i da bi djeca imala motiv da se bave džiju-džicuom. Pokazali smo da smo talentovani, siguran sam da ćemo ubuduće na najbolji način predstavljati državu.”

Podigao si ljestvicu, navikao si nas na medalje - kakvi su planovi za dalje?

„Nije lako nositi breme svjetskog šampiona. Prije tri godine sam, na istom takmičenju osvojio bronzu u kategoriji do 85 kilograma, a sada sam na samom vrhu i – znam da je teško tu opstati. Nadam se da ću i dalje biti uspješan.”

Svjetski šampion u džiju-džicu Arso Milić je na nedavno završenom planetarnom takmičenju u Abu Dabiju
Bio sam bolji od Francuza i Danca koji imaju svjetsku medalju, a u finalu od aktuelnog prvaka iz Kolumbije, nisam bio svjestan šta sam uradio

I SPORTSKI DUH

Drugi put u karijeri priznanje za sportistu Podgorice - koliko ti znači?

„Koliko je nagrada moja, toliko je i saigračica. Samim tim što je od mog grada, iz moje zemlje, draža mi je nego da sam bila u idealnom timu Evropskog prvenstva. Priznanje prihvatam kao nešto najljepše što može da mi se desi u karijeri”

Emocije nakon osvajanja bronzane medalje na EP se ne stišavaju?

„Nije prvi put da osvajamo medalju, ali ovu smo čekali deset godina. Znali smo kako se dolazi do uspjeha, radili smo i malo ko je vjerovao u nas. Potajno smo sanjale sve ove godine da možemo do uspjeha. Srećni smo zbog toga i ponosna sam na tim, jer nije lako bilo u takvoj konkurenciji doći do medalje.”

Glavni grad i RSCG su ogranizovali grupnu fazu EP, antologijski mečevi (Španija, Njemačka, Poljska) u „Morači” se prepričavaju, a atmosfera je obišla Evropu… „San mi je bio da zaigram pred svojom publikom u dresu nacionalnog tima. Hvala RSCG-u što nam je omogućio da igramo kod kuće, kao i Predragu Boškoviću koji sa posebnom emocijom radi u rukometu i jedan je od najzaslužnijih što smo dobili domaćinstvo. Zahvalne smo navijačima što su, i pored visokih cijena karata za naš standard, napunili dvoranu i napravili spektakl. O tome su govorile rukometašice drugih zemalja i mislim da će se atmosfera iz „Morače“ još dugo prepričavati.” Šta možeš još poželjeti u blistavoj karijeri? „Imam svoj trofej, to je moj sin - ponos koji mi je dao snagu da se vratim rukometu. Nedostaje mi medalja sa Svjetskog prvenstva i vjerujem da ću svoju trofejnu policu jednog dana ukrasiti i tim odličjem. Imamo tim koji vjeruje u sebe, a pokazali smo na koji način stvaramo igrače –kroz klub. Želja nam je da poslije nas ostavimo saigračicama emociju koju njegujemo godinama – ona mora da traje vječno, jer reprezentacija to zaslužuje.”

Kad sam osvojila medalju, poklonila sam je mužu. “Trajala” je šala na njegov račun da ništa nisam osvojila u dresu Raičević, tako da ova medalja pripada njemu

Jedna od naših najboljih rukometašica, Milena Raičević, sa „lavicama“ je zagrizla evropsku bronzu na prvenstvu koje će se

3medalje na velikim takmičenjima osvojila je Milena Raičević – zlato na EP 2012, srebro na OI 2012. i bronzu na EP 2022

INFRASTRUKTURNI BUM KROZ BROJKE

O sportskim poligonima u Glavnom gradu dominantno brine Agencija za stanovanje, uz podršku „Puteva“ d. o. o. i „Komunalnih usluga“.

sto

38 |

64 52 53

stola

U godini za nama, završena je i potpuna rekonstrukcija Sportskorekreativne zone 13. jul, pa su Podgoričani dobili još jednu sportsku oazu, sličnu onoj u Tološima.

teretane na otvorenom postavljene su širom grada

poligona rekonstruisana su u prethodnom periodu, a čak 23 su novoizgrađena

Vodič kroz sport Glavnog grada | decembar 2022. za šah postavljen je na različitim lokacijama u Podgorici za stoni tenis, od čega 27 tokom 2022. godine, instalirana su u glavnom gradu
31

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.