Page 1

Ug e 7 -2 0 1 7 - 49 . å r g a n g

Med i ci ne r sp rø j te n A CUTA

ACU TA1 219

Apps til studiet Skak Anmeldelse Forskning Hyg med Huttemejer Klinik i Grønland Nyt fra foreninger


Guidelines

A C U TA ACUTA udgives af Foreningen af Danske Lægestuder­e nde, Århus Kredsforening med støtte fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet. Acuta udkommer hver anden uge uden for ferier, svarende til 20-22 oplag pr. år. Hent dit Acuta som app På smartphone og tablet: - App Store (iOS) - Google Play (Alle andre styresystemer)

kontakt os  FADL

Nørre Allé 32

8000 Århus C

Att.: ACUTA

 INDLÆG: acuta2015@gmail.com

Skal have interesse for en større del af læserne. Indlæg indsendt anonymt antages ikke. Indlæg skal helst indleveres i digital form pr. email. Indlæg modtages i formaterne Adobe InDesign, -Pagemaker, -Acrobat eller -Illustrator samt i Microsoft Word.

Deadline og redaktion Deadline er hveranden TIRSDAG kl. 17:00. Redaktionsmødet foregår umiddelbart herefter på FADL, Nørre Allé 32, forhuset. Alle medlemmer er meget velkomne til at deltage.

2

e

m ko ud

m m

Artikler, læserbreve, kommentarer m.v. er gratis Annoncering efter læsemakker og salg af bøger er gratis. Alle medicinske studenterorganisationer kan gratis benytte ACUTA. Annoncer med kommercielt islæt fra et medlem, der har særlig interesse for andre medlemmer (fx skitur, salg af lejlighed m.v.) koster 200 kr for en hel side. · Kommercielle annoncer og stillingsannoncer fra firmaer, banker o.lign. koster 1200 kr. for en hel side. · Institutter og afdelinger tilknyttet universitetet og/ eller universitetshospitalet kan annoncere i ACUTA uden beregning. · Øvrige ikke-kommercielle annoncer (fx andre universiteter end AU og andre hospitaler end AUH) koster 400 kr.

nu

· · · ·

er

Priser

m

er

deadlines lin

· · · ·

Find acuta på facebook

ad

Retningslinjer for indlæg

HJEMMESIDE:

de

Læs Acuta online på www.issuu.com/acuta

1220 28/2

3/3

1221 14/3 17/3 1222 28/3 31/3

redaktionen Mikkel Meng (ansv) Niels Hinrichsen Daniel Falhof Aastrup Julie Demant Sophie Boesen


A C U TA

Leder

Leder Så er vi i gang igen. Mens vi prøver at finde os tilrette i det nye semesters rytme, bliver det langsomt lysere udenfor. Forhåbentlig bliver det også snart lidt varmere. Her bruger vi ventetiden på at lave denne udgave Acuta. Vi er stadig meget åbent for nye skribenter og håber på, at I vil kigge forbi tirsdag d. 28/02. God læselyst.

Niels Hinrichsen -Acuta

3


A C U TA

Reflux og Antacida

Antacida

• • • • • • • • • • • • • • • • •

Playboy vender tilbage med nøgne damer. Jeg skal til Grønland i klinik. Vi har fundet alle de gamle Acuta’er helt tilbage fra 1970! Små børn der fodre ænder i unisøen. Fin Boysen Møller har lavet en kogebog Kaffemaskinen i VAB laver faktisk ok kaffe. Solopgang mens man cykler på uni. Rick and Morty kommer snart med en sæson 3. 1. dag i rigtig klinik. At tage sin første rigtige patient selv. En af de få der har vinterferie. En brændeovn. Pussyhat. Heldigvis bruger jeg mindre foundation ind Trump. Øl på flaske. Jodel når man keder sig. At give kaffe til hungrende 1 semestre med Fadl’s kaffeko.

Reflux

• • • • • • • • • • • • • • • • •

4

Når ens kæde er frosset fast om morgenen. At ethanol bliver til acetataldehyd og giver tømmermænd. At vente på ny en Rick and Morty sæson. Når man sætter tomatsuppe på komfuret og glemmer alt om det. Resultat, et rødt blodbad. Når folk ødelægger ens snemand. Introduktions forelæsninger. Diktafoner på sygehusene. Når vinterferien ikke eksistere længere. Det bliver ved med at være koldt. Alle er nærmest syge. Når ens lokale madsted lukker pga. manglende udluftning. Trump. Når man virkeligt har frosset, og man så kommer ind i varmen, så starter kuldekløen/ smerten. Ny Munkegade, hvorfor kan de ikke bare lave en skilift til den? Når der går for mange gode film i biografen, til at man ikke kan nå at se dem. Når man glemmer sine vanter, og må cykle uden. Uni hejren er død IGEN! LORTE FISKERE!


A C U TA

Apps

Apps til studiet på Medicin Prognosis.

Prognosis er et sjovt lille quiz program, hvor du får lov til at være lægen i forskellige patientcases. Det henvender sig mest til studerende på kandidaten, da man skal vide lidt

om diverse undersøgelser, blodprøver mm. Til gengæld har den patient cases inden for de fleste specialer, fra medicin, gynækologi, pædiatri, kardiologi og så videre. Quizzen foregår ved at man vælger en case med en overskrift. Det kan fx. være “Vomiting blood”. Alt foregår på engelsk. Herefter får man nogle objektive informationer på patienten, og på baggrund af disse vælger man, hvilke undersøgelser man vil foretage på patienten. Disse undersøgelser får man herefter svar på, og på baggrund af de nye kliniske informationer vælge man, hvordan

patienten skal behandles. Til sidst får man en lille evaluering på sine “doctor skills”, og får fortalt om man har undersøgt og behandlet patienten korrekt. Man kan, hvis man har lyst, læse en udførlig beskrivelse og behandling af den givne sygdom som patienten fejlede. Alt i alt en sjov lille app, som man kan bruge når man trænger til en pause fra læsningen.

Speed anatomy Quiz

Denne app henvender sig til dig der er igang med at lære anatomi. Det er en Quiz app, som simpelt forklaret går ud på at udpege flest anatomiske strukturer korrekt på kortest tid. Appen skriver en anatomisk struktur, som fx. “Thalamus”, hvorefter man skal trykke på den rigtige struktur på billedet. Hvis man svarer flere rigtige i streg får man en højere score. Denne score kan man så sammenligne med sine studie kammerater, så man kan se, om man er mesteren af anatomi.

5


A C U TA Den har forskellige katagorier og sværhedsgrader, så quizzen hele tiden passer til ens niveau. Jeg brugte selv appen som repetition da jeg læste makro, og den virker lidt ala Netters Flash cards. Således kommer man hurtigt rundt om pensum, selvom man sidder i bussen på vej til uni og quizzer på sin telefon.

Ugeskrift for læger og Dagens Medicin

Hvis du har en iPad, så vil jeg anbefale dig at læse Ugeskrift For Læger eller Dagens Medicin på den. Vi har som studerende gratis adgang til tidsskriftet, og det kan være spændende at læse. Deri kommer det nyeste forskning, spændende politiske medicinske debatter, reportager og relevante interviews. Måden hvorpå du får adgang er ved at logge på

statsbibliotekets hjemmeside, og vælge Aarhus University Library. Her logger du ind med din AU kode, hvorefter du søger efter tidskrifterne. Du kan herefter evt. gemme begge tidsskrifter som et icon på din hjemmeskærm.

MyMedCards

Dette er et ny app som har til formål at samle alle dine kittelkort i en app, således at du ikke har brug for at fylde dine lommer op med mange stykker papirer. Den er stadig relativ ny, så det er ikke alle kittelkort der findes

deri. Nogle af kittelkortene kan også være lidt forvirrende at kigge på og med manglende information. Man skal derfor være lidt kritisk i brugen af appen, og stadig gemme de papirkort man har i sin kittel. Man kan håbe at der med tiden kommer et større og mere gennemarbejdet udvalg af kittelkort i appen. Den bliver løbende opdateret, og der kommer hele tiden nyt indhold.

6

Apps


A C U TA

Apps

Digitale læremidler

Gyldendal ejer forlaget Munksgaard, som skriver mange

af dine studiebøger. Har du en Ipad så er det muligt at downloade deres app, der hedder “Digitale læremidler”. Heri kan du aktivere alle dine e-bogs koder, som findes til mange af Munksgaards bøger. Alt fra Bevægeapperatet, Klinisk Onkologi, Basisbog i Medicin og Kirurgi og mange andre bøger, som du bruger på studiet. Så har du dem altid ved hånden, hvis du sidder på læsesal og har din Ipad med. Den er også særdeles fin til eksamen, da alle bøgerne er søgbare, og dermed gør det hurtigt at slå information op. Appen gør bøgerne nemme at læse, idet man kan zoome, markere, søge og skrive noter. Det er tit jeg har ladet bøgerne blive hjemme, for istedet kun at have iPaden med på læsesal.

Lægehåndbogen

De fleste stifter bekendtskab med lægehåndbogen under studiet. Den er uundværlig og er nærmest alt pensum samlet et sted. Det kan dog godt være en rodet affære, når man bruger versionen på nettet. Lægehåndbogens app derimod er noget mere overskuelig. Her har man mulighed for at sætte bogmærker ud for hver artikel, hvilket gør at man nemt

kan vende tilbage til en sygdom eller undersøgelse, som man synes var godt beskrevet. Den er bygget enkelt op med en god indholdsoversigt, som gør at man hurtigt kan finde den information, som man mangler. Herudover virker deres søgefunktion også upåklageligt

//Mikkel

7


A C U TA

Bog anmeldelse

FORDØJ DIN ANATOMI – Boganmeldelse ”FORDØJ DIN ANATOMI” er nok den mest nørdede og bizarre kogebog, som jeg nogensinde har læst, og jeg er vild med det! Den er skrevet af ingen mindre end for fatteren til ”Bevægeapparatets anatomi” - Finn BojsenMøller, som har samarbejdet med dyrelægen Kaspar Krogh om at kreere denne alternative måde at studere anatomi på. De forslår selv, at det er oplagt at lave en mad/læse-klub, da madlavning er en god måde at lære anatomien igennem. Jeg tog opfordringen op, selvom om jeg for længst er over anatomien, for hvem kan ikke trænge til at få genopfrisket den og måske lære en ting eller to om madlavning? Jeg må medgive, at ideen er genial, men lettere morbid. Selvom ”FORDØJ DIN ANATOMI” ikke kan erstatte at læse den seriøse anatomibog, så er det en finurlig og underholdende bog med velsmagende retter. Der rigtig gode illustrationer og sjove detaljer. Det er ikke kun anatomi, som bogen kommer ind på. Nej, den omhandler alt lige fra, hvordan du laver mad i en opvaskemaskine til spændingsdeformationskurven for tarmen omkring en grillpølse. Det er disse detaljer og sjove informationer, der gør kogebogen underholdende læsning uanset om, du studerer anatomi, interesser dig for mad eller blot har lyst til at blive klogere. Bedømmelse:

/NH

8


Klinik i det kolde nord

A C U TA

OUT N’ ABOUT Mulighederne for at rejse ud med studiet er mange, men kan være svære at få overblik over. Out n’ about præsenterer i hvert blad en medicinstuderende, der er rejst ud i den store vide verden. Bliv inspireret, hold tungen lige i munden og rejs ud! Der er mange ting, der skal være styr på, men fra redaktionens side kan vi kun opfordre til at rejse ud. Det bliver en oplevelse man næppe glemmer. Dette nummer omhandler Anne, der tager 9. Semesters valgfag i Grønland på 1 måneds klinikophold. Du kan læse om hendes indtryk af første del af opholdet på den følgende side. Hvad skal du have styr på? Man skal søge forhåndsgodkendelse, hvis man vil have merit for opholdet til 9. Semester. Forhåndsgodkendelse er fristen 15. marts/15. september. IMCC Grønland arrangerer og formidler adgang til forskellige grønlandske hospitaler. Se nærmere på deres hjemmeside: http://imcc.dk/aktiviteter/imcc-gronland/ International studievejleder Rasmus Thøger Christensen kan kontaktes ved flere spørgsmål.

9


A C U TA

10

Klinik i det kolde nord


A C U TA

Klinik i det kolde nord

Klinik i det kolde nord Skrevet af Stud. Med. Anne Drasbech Gundersen Ilulissat Hospital via IMCC Grønland, februar måned ”Har du før scannet gravide?” ”Nej, ikke endnu. Jeg har haft inflammation og abdomen-blokken.” ”Glimrende – jeg viser det lige første gang, så ved hvad det handler om…” Efter en uge i hælene på de ansatte læger, har jeg fået mit eget lille konsultationsrum med tilhørende patienter. På Grønland fungerer hospitalet også som den praktiserende læge, så i venteværelset sidder patienter til skadestuen, ambulatoriet og blodprøvetagning side om side. I løbet af morgen-telefontiden booker lægerne aftaler på mit program, og så er det eller bare at gå i gang med, hvad der kommer ind ad døren af problemstillinger. Udfordrende? Ja, det tør siges. Lærerigt? Udover alle grænser! Jeg har set en bred vifte af patienter, fra dem med øre- og halsbetændelser, forstuvninger og funky-udseende udslæt til patienter med behov for stress-sygemeldinger og præventionssamtaler. Rent praktisk finder man ud af, hvordan ofthalmoskopet tændes, om én dråbe blod er nok til en CRP-prøve eller ej, og om det nu lige er menisk eller korsbånd man undersøger ved skuffetesten. Man bliver meget bevidst om alle de ting, man har glemt, og alt det man endnu ikke har lært, men der er også altid en læge at gribe fat i for at vende symptomer, ligge en plan med eller med henblik på at få at vide, hvilken medicin man skal udskrive i den givne situation. I alle tilfælde bliver man mødt af en utrolig stor venlighed og toldmodighed fra hele sundhedspersonalet. Det at indgå i læge-teamet og at have sine egne patienter rykker fagligt på en helt anden måde, end når man som en lille gruppe ællinger følger efter en læge i et klinikophold. Udover at få set og øvet hele paletten af lægefaglige opgaver, stifter man også bekendtskab med helt andre problematikker, end man ellers bliver præsenteret for i Danmark. Specielt er selvmords- og abortraten utrolig høj på Grønland. Selvmord er en benyttet udvej på problemer, og helt unge kvinder der kommer ind til en udskrabning er reelt i tvivl, om det nu er tredje eller fjerde gang. Omvendt ser man stort set intet brug af hårde stoffer. På både godt og ondt er forskellene mange; selv om man ofte snakker dansk med patienterne, kommer man ikke uden om, at kulturen er en anden. Samlet set er min oplevelse, at man - på selv et lille praktikophold - får et kæmpe udbytte, at man får lov til at gøre en forskel og prøve, hvad det vil sige at være rigtig læge. Det giver følelsen af, at kitlen passer bedre. Anne kan kontaktes ved spørgsmål til hendes ophold. /Sophie

11


Kalender

A C U TA

Kalender! Fremover vil du i Acuta kunne se i vores kalender hvad der sker på studiet de næste 2 uger. Så er du altid up to date. (Aktiviteterne er taget fra stud.med.sam kalenderen.)

Dato

Event

Tid og sted

Man. 20/2

Sofas infoaften Lokalaktivitetsleder-aften IMCC

kl. 17.00-19.00 Det blå auditorium VAB
 kl. 18.00-22.00 Medicinerhuset

Ons. 22/2

Onsdagsløb med IM
 UAEM infoaften

kl. 17.00 Ishuset kl 17:00-18:00

Tors. 23/2

Sats venflon og A-gas kursus

kl. 17:00-21:00Færdighedslab NBG (OBS tilmelding)

Søn. 26/2

FFF Uddannelsesdag

kl. 9:00-18:00 Viktor Albeck Bygningen

Man.27/2

SATS infoaften
 SOFAS månedsmøde

kl. 16:00-18:00 Fysiologisk Auditorium
 kl. 18:00-19:30

Tirs. 28/2

SMS Synapse
 ACUTA Redaktionsmøde

kl. 17:15-20:00 Studenterhus Aarhus kl. 17:00-20:00 Fadlhuset 1 sal. ved Medicinerladen

Ons. 1/3

Mød den psykiatiske patient GO Månedsmøde SAKS infoaften

kl. 17:00-19:00 Det blå auditorium

Tors. 2/3

SAKS GF

kl. 19:00-21:00

Fredag 3/3

Faglig dag

kl. 12:00-16:00 Søauditorierne

kl. 18:00-19:30 kl. 18:30-20:30 Biokemisk auditorium

Foreninger husk at opdatere Stud.med.sam kalenderen med angivelse af tid og sted. //Mikkel

12


A C U TA

Tag til Norge!

13


A C U TA

Hyg med Huttemejer

Hyg med Hüttemeyer! I dagens hyg med Hüttemeyer bringer vi opskriften på: ”The Pussyhat” samt en lille forklaring herom. Acuta har valgt at pryde bagsiden med billeder af Mr. Trump i forskellige flatterende versioner. Dette er huen, som bæres un-der de mange kvindemarcher i hele verden efter hans udtalelser om kvinder. The pussy bites back! Get knitting boys n’ girls!


A C U TA The Pussyhat Project aims to: Provide the people of the Women’s March on Washington D.C. a means to make a unique collective visual statement which will help activists be better heard.

Hyg med Huttemejer

Provide people who cannot physically be on the National Mall a way to represent themselves and support women’s rights.

The more we are seen, the more we are heard. Let’s come together to support women’s rights in a creative and impactful way. If you are a knitter who wants to participate in the Women’s March on Washington D.C., but perhaps cannot attend yourself, please consider making a PINK HAT for a person who will be there. The weather in D.C. that day will be a high of 35-45°F and a low of 15-25°F, so hats will be practically important to keep warm. While knitting a pink hat is a practical thing to do, here’s why it is a POWERFUL action you can take: Currently on Facebook, there are 111,000+ people pledged to go to the march. The site of the marchthe iconic National Mall - fits over 1.17 million people. If everyone at the march wears a pink hat, the crowd will be a sea of pink, showing that we stand together, united. By knitting a hat for a marcher, you are a part of a powerful visual statement. Pink is considered a very female color representing caring, compassion, and love – all qualities that have been derided as weak but are actually STRONG. Wearing pink together is a powerful statement that we are unapologetically feminine and we unapologetically stand for women’s rights. We created this hat pattern to be easily made no matter where you live or what your level of knitting is. Worsted weight is easily available at any knitting store or craft store. Please choose any shade of pink that delights you. At the march, with everyone wearing hats in different shades of pink, the overall effect will be beautiful. Please make any warm hat – you can knit it, crochet it, it can have cat ears, it can have a pom-pom, etc. We include the official “Pussy Power Hat” knit pattern to inspire you and help you.

15

Knitting and crochet are traditionally women’s crafts, and we want to celebrate these arts. Knitting circles are sometimes scoffed at as frivolous “gossiping circles,” when really, these circles are powerful gatherings of women, a safe space to talk, a place where women support women. Anything handmade shows a level of care, and we care about women’s rights, so it is appropriate to symbolize this march with a handmade item, one made with a skill that has been passed down from woman to woman for generations.

We love the clever wordplay of “pussyhat” and “pussycat,” but yes, “pussy” is also a derogatory term for female genitalia. We chose this loaded word for our project because we want to reclaim the term as a means of empowerment. In this day and age, if we have pussies we are assigned the gender of “woman.” Women, whether transgender or cisgender, are mistreated in this society. In order to get fair treatment, the answer is not to take away our pussies, the answer is not to deny our femaleness and femininity, the answer is to demand fair treatment. A woman’s body is her own. We are honoring this truth and standing up for our rights.

15


Hyg med Huttemejer

A C U TA Pussy Power Hat By Kat Coyle, The Little Knittery, Atwater Village, CA

Yarn: Malabrigo Worsted (210 yd per 100 grams), in Fuchsia Pink, 1 skein (any shade of PINK & any worsted weight yarn will do) Needles: US 8/ 5mm straight Gauge: 18 sts and 23 rows = 4” in St st Finished size: before seaming 11” wide and 17 1/4” long Pattern: To fit: medium/large CO 50 sts. Leave a long tail for seaming. Rib: K1 * k2, p2; rep from * end p1. Work Rib for 4 1/4”. Work in Stockinette (knit right side rows, purl wrong side rows) until piece measures 13” from cast on edge. Begin Rib on right side row. Rib: P1 * p2, k2; rep from * end k1. Work Rib for 4 1/4”. Piece measures 17 1/4” from cast on edge. Bind off all stitches. Cut yarn leaving a long tail for seaming. Fold hat in half and sew each side seam. Weave in loose ends. Put on hat, and the cat ears will appear!

1) Knit a hat (or 2, or 3, or 10!) 2) Put hat(s) in an envelope with a note to your wearer, if you wish. See back cover for our nifty template. Anonymous is OK, too! 3) Get it to D.C.: give to a marcher, drop if off at a drop site (to be listed on our website soon), or mail it to our collection spot nearby D.C.:

The Pussyhat Project 12033 Lake Newport Rd. Reston, VA 20194

16

1) Pick up a hat from knitter, drop site, or TBA location in D.C. the week of the march. 2) Wear hat! 3) Contact Knitter with a big thank you, if you wish. If you don’t knit and can’t make it to the march, you can still spread the word! Or make a donation to a non-profit that supports women’s rights.

16


A C U TA

Kom med i Acuta

Savner du følgende i dit liv?

• Hyggeligt samvær • At være med i en forening, hvor alle kan være med uanset semester • Gratis aftensmad! • At producere et fedt blad! • Møde nye mennesker • Møde de samme nye mennesker hver 2. uge.

Er det noget for dig? Så kom og vær med i Acuta! Har du nogle spørgsmål så skriv til os på Facebook. 
 Du er velkommen til vores næste møde tirsdag den 28 feb. kl 17.00 i Fadlhuset 1 sal. (samme bygning som medicinerladen)

17


Skak

A C U TA Forstå den professionelle skak-scene på 5 minutter

Står du og tager dig selv i at tænke: “hvordan går det med skakken?”, så led ikke længere. På 5 minutter(afhængigt af læsehastighed) vil du kunne forstå alt, hvad der er værd at vide om skak. De vigtigste spillere: Fra øverste venstre: Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura,

Fabiano Caruana, Wesley So Fra nederste venstre: Sergey Karjakin, Wei Yi, Anish Giri

Man kan ikke tale om nutidens skak uden at starte med verdensmesteren Magnus Carlsen. Han er på toppen af alle ratinglisterne

og han vinder enhver turnering han er med i. Han er så god, at folk siger at han massivt underperformer, når han kun får en 2. plads. Folk elsker når der slås nye rekorder, og det er en af grundene til at han er en kæmpe fan-favorit. Desværre peakede han i 2014, og han har aldrig nået det samme niveau... selvom han stadig vinder eller får 2. plads i hver turnering han er med i. Han er en businessman uden lige, og har andel i flere forskellige firmaer som bl.a. Laver striktrøjer, kildevand og apps. Magnus er desuden en af de få følelsesmæssige spillere på topniveau. Han bliver rigtig sur når han taber. Dette ser man som en positiv ting i skakverdenen, da de fleste spillere ikke tør vise deres personlighed.

En anden topspiller som også viser følelser, er den japansk-amerikanske Hikaru Nakamura. Hvis man skulle tale om reelle rivaler inden for denne sport, så er Carlsens og Nakamuras et af de første som springer i tankerne. Derudover har russeren Vladimir Kramnik og bulgaren Veselin Topalov den største fejde, på grund af en hændelse som i folketale kaldes for

Toiletgate(dette har internettet dækket til fulde). Hikaru Nakamura blev oprindeligt kendt på at være en fantastisk lynskak-spiller og regnes stadig af mange som den absolut bedste i

18


A C U TA

Skak

verden(Carlsen er bedre). Han er kendt for at totalt kollapse i vigtige turneringer, og derfor bliver han ikke regnet som en udfordrer til verdensmesteren. Det stopper ham dog ikke i at kalde Magnus Carlsen for Sauron og sige at det kun er ham som kan stoppe ham. Mange folk kan ikke lide Nakamura, på grund af hans vredesudbrud som godt kan gå ud over andre. Grunde til at kunne lide ham indebærer at han er sød når han er glad og at han er amerikaner.

USA har ikke haft en verdensmester i over 50 år. I 2015 lavede de et træk får at gøre op med det. USA fik den filipisk-amerikanske spiller Wesley So og den italiensk-amerikanske spiller Fabiano Caruana til at spille for USA. Det fik Magnus Carlsen til at lave følgende tweet:

Wesley So er ung og vellidt i skakmiljøet. Han er rolig, og udover en enkelt episode hvor hans adoptivmor afbrød ham midt i en turnering, så har man ikke rigtigt et indblik i hvem han er som person. Det samme kan siges om Fabiano Caruana, som ligner Eminem. Han minder dog mere om en DJØFer end en gangster-rapper. Sammen er de hhv. verdens nummer 2 og 3. Om det er mangel på personlighed eller et manglende narrativ omkring deres præstationer ved jeg ikke, men de har ikke formået at skaffe sig en rigtig fanskare. Jeg mener at det er en stor skam for skakken udbredelse, at de ikke påtager sig rollen som ambassadør for sporten. I 1972 blev et slag udkæmpet over skakbrættet under den kolde krig. Udfordreren, den amerikanske Bobby Fischer mod verdensmesteren, sovjetiske Boris Spassky. I dag er der ikke længere et clash mellem russiske og vestlige spillere. I antal dominerer Rusland stadig skakscenen, hvilket de har gjort de sidste 80 år. De vigtigste relevante russiske spiller må siges at være Sergey Karjakin. Han udfordrede Magnus Carlsen i december sidste år og tabte efter 12 lange og hårde spil. Han er født i Krim, men skiftede nationalitet til Rusland. Han har åbent udtalt sin støtte til Putin og har skrevet homofobiske kommentarer på twitter.

19


A C U TA

skak

På trods af dette vandt han meget støtte da han spillede mod Carlsen, fordi han viste sig at være en ellers meget respektabel person, som tydeligvis bruger mere tid på at tænke på skak end at tænke over politik og retfærdighed. Han er en sportsmand som ikke knækker under pres og han kan forsvare enhver position. Derudover kan man ikke komme uden om at nævne den nyeste stjerne i arenaen, nemlig kineseren Wei Yi. Han er blot 17 år og har på få år vist sig at kunne spille lige op mod giganterne. I 2015 spillede han et spil som nu kaldes for “21th century immortal game” hvor han slog en af verdens 50 bedste i et spektakulært spil fyldt med ofringer. Alle regner med at han bliver den næste Carlsen. Han er en spiller man skal holde øje med. Til sidst skal der nævnes den hollandske Anish Giri, som er født i 1994. Han er kendt for altid at spille uafgjort. Enten ved at forsvare svære positioner, at overse et vindertræk eller bare spille super kedeligt og sikkert. Han er blevet en joke inden for skakmiljøet, selvom han altid befinder sig i top 10. Selv om han vinder kampe fra tid til anden, så vil confirmation bias altid sørge for at han bliver set som en kedelig spiller. //Daniel


A C U TA

Førstehjælp for folkeskoler

Bliver du klam ved tanken om at stå med en person med hjertestop? Minder dit stabile sideleje mest af alt om en gang kluddermor? Synes du også alle bør lære basal førstehjælp? Har du en underviser i maven? Vil du med i en hyggelig forening med medlemmer på alle semestre? Så skal du være en del af Førstehjælp For Folkeskoler! FFF er en frivillig forening under IMCC, der underviser folkeskolens ældste klasser i førstehjælp. For at blive underviser skal du blot være medlem af IMCC, og deltage i vores uddannelsesdag søndag d. 26/2. Her får du støvet dine egne førstehjælps-skills af, og du lærer at formidle din viden til andre, mens du lærer både nye og gamle FFF’ere at kende. Du kan læse mere om dagen og tilmelding på begivenheden på facebook:

”Førstehjælp for folkeskoler - uddannelsesdag F2017” Vi GLÆDER os til at møde dig! Mund-til-mund fra FFF

21

21


A C U TA

AMEE

Medicinerrådets AMEE 2017 delegation informationspakke AMEE konference – hvad er det?

MR sender i år 4-5 medicinstuderende afsted til dette års AMEE konference i Helsinki i Finland i samarbejde med Aarhus Universitet. AMEE står for Association of Medical Education in Europe og er verdens største konference omkring medicinsk uddannelse. Deltagelse i AMEE konferencen er perfekt for dig som interessere dig i medicinstudiet som uddannelse, måske synes studenterpolitik er spændende, eller bare vil være med til at gøre verdens bedste studie endnu bedre.

Hvordan kommer jeg med?

Man sender en motiveret ansøgning til mrkontor.studadm@au.dk inden d. 15/3, hvor man forklarer hvorfor lige præcis du skal med. I udvælgelsesprocessen lægger vi vægt på, at den viden og inspiration man har tilegnet sig under konferencen kommer fest muligt studerende på medicin til gode. Det kan således være en fordel at være medlem af MR, men er på ingen måde et krav.

Hvad forventes der af mig som en del af MR’s AMEE delegation?

Vi forventer at du har mulighed for at deltage i: • Et planlægningsmøde før AMEE konferencen • Selve AMEE konferencen (27-30/8) • Et afrapporteringsmøde efter hjemkomst

Hvad koster det at deltage?

Som udgangspunkt er det gratis. Vi bestræber os på at få dækket størstedelen af omkostninger via ansøgning til midler fra AU. Dette inkluderer som udgangspunkt fly, hostel, konferencebillet, lufthavnshostel transport. Hvis man til planlægningsmødet bliver enige om at have en turistdag eller lignende må denne overnatning være for egen regning.

22


A C U TA

23

Faglig dag

23


A C U TA

Hjælp kræftramte børn

STØTTET AF

FRIVILLIGT ARBEJDE - TO CAMPS FOR UNGE MED KRÆFT OG DERES SØSKENDE

Vil du gøre en forskel for kræftramte unge og deres søskende? Vi søger frivillige til to rehabiliterings-camps. Og vi har brug for dig! Må vi heart-hunte dig? ExcaliCare Children’s Organisation søger lige nu 15-20 frivillige til Danmarks eneste aktivitetsbaserede rehabiliteringscamp - Cool Camp - for ca. 20 kræftramte unge (12-17 år). Vi søger også 15-20 frivilige til Danmarks eneste rehabiliteringscamp for ca. 20 unge, der er søskende (12-17 år) til kræftramte børn. Cool Camp for kræftramte unge løber af stablen den 30. juni til 7. juli 2017 på Skovly nær Ribe. Cool Camp for søskende finder sted den 28. juli til 4. august 2017 samme sted. De to camps bliver realiseret på baggrund af i alt 4 vellykkede camps samt en generøs donation fra Børnecancerfonden. Projektet er bakket op af læger og sygeplejersker på landets fire børnekræftafdelinger.

24


Hjælp kræftramte børn

A C U TA

FRIVILLIGT ARBEJDE - TO CAMPS FOR UNGE MED KRÆFT OG DERES SØSKENDE

Kort om det frivillige arbejde

Omkostningsfrit for dig

Som frivillig på campene vil du blive en del af et dedikeret tværfagligt team bestående af sundheds-professionelle (læger og sygeplejersker med stor erfaring inden for børnekræftområdet), aktivitets-ansvarlige og Rasmus og Heidi, som er hovedansvarlige for gennemførslen af campen.

Alle omkostninger til kost og logi i forbindelse med campen vil blive dækket. Alle frivillige skal deltage i vores træningsprogram, hvor bl.a. principperne bag Terapeutisk Rekreation, som campene er opbygget efter, vil blive gennemgået. Træningsprogrammet vil bl.a. indeholde oplæg fra relevant fagpersonale, og der vil være forskellige team building-øvelser. Datoerne for træningen fremgår af hjemmesiden. Og deltagelse i træningen er obligatorisk.

Du vil få mulighed for at oparbejde dine kompetencer i at kommunikere med alvorligt syge unge og deres søskende samt få et grundigt indblik i den vigtige og stadig mere prioriterede del af et behandlingsforløb – nemlig rehabiliteringsindsatsen, som ikke kun omfatter det syge barn, men hele den kræftramte familie. Og selvfølgelig venter der også en masse udfordrende, sjove og personligt udviklende oplevelser sammen med de unge og det øvrige team.

EXCALICARE.DK

25

Søg om at blive frivillig og få mere info om campene, holdet bag og arbejdsopgaverne som frivillig på: www.excalicare.dk/frivillige/bliv-frivillig Ansøgningsfristen for begge camps er den 27. marts 2017 kl. 12:00

FACEBOOK.COM/EXCALICARE

KONTAKT@EXCALICARE.DK

25


Hjælp kræftramte børn

A C U TA

FRIVILLIGT ARBEJDE - TO CAMPS FOR UNGE MED KRÆFT OG DERES SØSKENDE

Da jeg meldte mig som frivillig til Cool Camp, havde jeg ikke i min vildeste fantasi kunnet forestille mig, hvad der ventede forude. En uge fyldt med inspirerende mennesker og helt unikke oplevelser og øjeblikke. Fra første minut kan man mærke, at det er noget helt specielt, og der opstår hurtigt et enestående fællesskab. Man lever i en magisk boble, hvor alle støtter hinanden og kun vil hinanden det bedste. Der opstår venskaber mellem både frivillige og deltagere, som bygger på stor forståelse og respekt for hinanden. Man kan se, at de unge virkelig udvikler sig i løbet af campen, og det er en helt unik oplevelse at være en del af. Man er ikke i tvivl om, at man som frivillig gør en forskel for de unge. Det er utroligt bekræftende, og jeg har i løbet af campen lært meget om mig selv som person. At være frivillig på Cool Camp har været en helt fantastisk oplevelse. Citat fra frivillig, Cool Camp

Kort om baggrunden

Læs mere om ExcaliCare

I 2015 og 2016 afholdte ExcaliCare sine første camps for unge i alderen 12-17 år. Cool Camp var en stor succes. I den forbindelse har ExcaliCare netop for tredje år i træk fået forøget sin støtte fra Børnecancerfonden til at fortsætte dette vigtige projekt for hele den kræftramte familie.

Video excalicare.dk/video Bliv frivillig excalicare.dk/frivillige/bliv-frivillig Citater excalicare.dk/frivillige/frivilliges-beretninger Camp-info excalicare.dk/camps/camp-oversigt Billeder excalicare.dk/billeder Nyhedsbrev excalicare.dk/nyhedsbrev Facebook facebook.com/excalicare

Derfor afholder ExcaliCare i 2017 to camps. Årets camps udgør eksempler på en række af tiltænkte camps for kræftramte børn og unge samt deres familier. Når et barn bliver ramt af kræft, er det nemlig hele familien, der bliver berørt og dermed også hele familien, der har brug for støtte til at komme tilbage til livet efter behandlingsforløbet. Husk at tjekke vores video excalicare.dk/video

EXCALICARE.DK

Kontakt Har du spørgsmål angående dine frivilligmuligheder, så kontakt os venligst på mail: kontakt@excalicare.dk Mvh Heidi Kristine Støve & Rasmus Thøger Christensen Grundlæggere og daglige ledere

FACEBOOK.COM/EXCALICARE

KONTAKT@EXCALICARE.DK

26


A C U TA

27

IdrĂŚtsmedicinerne

27


A C U TA

Internationalt semester

Study abroad café om internationalt semester Vil du gerne til udlandet i løbet af din uddannelse på Aarhus Universitet? Så kom og hør om mulighederne for at rejse ud på internationalt semester (5. semester KA). Du kan også høre om, hvordan et udlandsophold gavner din karriere. Du vil få mulighed både for at høre oplæg og efterfølgende snakke med repræsentanter fra udenlandske universiteter, studerende der har været i udlandet, overlæge fra AUH og international koordinator og studenterstudievejleder fra fakultetet. Tid og sted: 14. marts kl. 17.30-19.30 i Richard Mortensen Stuen, Fredrik Nielsens Vej 2, Bygning 1422, 8000 Aarhus C. Program 17.30 International Koordinator, Health byder velkommen og introducerer dagens program 17.40 Hvordan fremmer et udlandsophold ens fremtidige karriere? v. Gitte Valsted Eriksen, uddannelseskoordinerende overlæge, PhD, MPM, Aarhus Universitetshospital 18.00 Oplæg v. studerende fra udvalgte partneruniversiteter: - Universitet i Bergen, Norge - Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, Brasilien - Eberhard Karls Universität Tübingen, Tyskland 18.20 Oplæg v. studerende fra AU om ophold i udlandet - Medizinische Universität Innsbruck - Albert-Ludwigs-Universität Freiburg   Oplægsholderne vil efterfølgende være til rådighed for spørgsmål og snak om mulighederne på internationalt semester. Der vil blive serveret kaffe og kage under arrangementet. Vi håber at se så mange som muligt. For at sikre der er kaffe og kage til alle, bedes du tilmelde dig her. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at rette henvendelse til Health Studyabroad på health.studyabroad@au.dk.   Mange hilsner Study abroad teamet, Health

28


Forskning

A C U TA

VIL DU PRØVE KRÆFTER MED FORSKNING? Vi søger to studerende til et FORKSNINGSÅR på Afdelingen for Hjertesygdomme ved Aarhus Universitetshospital. De to projekter vil omhandle evaluering af nye behandlingsformer af akut lungeemboli i en eksperimentel model på grise. Du vil lære en lang række praktiske og kliniske færdigheder som: Intubering, anlæggelse af større vaskulære adgange, kateterbaseret diagnostik og behandling samt MR scanning. Du vil derudover blive en del af et velfungerende forskningsmiljø, både socialt og fagligt, med mange Ph.d.- og forskningsårsstuderende. Vi forventer af dig at du er nysgerrig, engageret og kan arbejde selvstændigt. Klinisk eller eksperimentel erfaring er ikke et krav – du skal bare have energi og lyst til at lære. Begge projekter er finansierede, men du skal selv være med til at udforme protokol og ansøgning til AU inden forventet start i efteråret 2017.

Kort motiveret ansøgning, CV og karakterudskrift sendes til Ph.d.-studerende Jacob Schultz: jacobgschultz@clin.au.dk Deadline 5. Marts 2017

29

29


A C U TA

KBU infomøde

KBU-infomøde den 10. marts kl. 14.15-15.00: Oplæg om Basislæge.dk i Bygning 1232-115 Kl. 15.00-16.30: Besøg stande i Bartholinbygningen, læsesalen Aarhus Universitet Mød flere af vores unge læger på psykiatriens stand, og få svar på dine spørgsmål.

Spørg Trine Er det rigtigt, at dine patienter er tilfredse med behandlingen? Hvad laver en h-læge i psykiatri på neurologisk afdeling? Bliver patienterne overhovedet raske? Er det farligt at være psykiater? Trine dürr Grue Reservelæge

LæS meRe på Facebook om dine muligheder i psykiatrien

Psykiatrien i Region Midtjylland www.skarpehjerner.dk

30


A C U TA

Forskning

Raske, unge kvinder søges til forskningsprojekt om spiseforstyrrelser Projekttitel: Prolongation of the QT-interval in patients with anorexia nervosa and bulimia nervosa Baggrund: Omkring 0,5% af danske teenagepiger lider af anoreksi og 2.5% af unge piger lider af bulimi. Spiseforstyrrelser er forbundet med en høj dødelighed, som ikke alene kan forklares ud fra den psykiatriske tilstand. Flere studier tyder på, at patienter med anoreksi har en øget risiko for pludselig hjertedød sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Dette skyldes muligvis en forandring i hjertets elektriske impulser (QTc forlængelse), hvilket kan måles på et hjertekardiogram (EKG). Formål: at undersøge risikoen for QTc forlængelse og dermed pludselig hjertedød hos patienter med bulimi og anoreksi sammenlignet med en rask kontrolgruppe. Kriterier for deltagelse: •

Kvindeligt køn

Alder mellem 18-35 år

Ingen nuværende eller tidligere anoreksi eller bulimi

Ingen kendte hjertesygdomme

Sådan foregår det: Du møder op på hjerteafdelingen på Skejby Universitetshospital til aftalt tid og svarer på nogle få spørgsmål og får taget et hjertekardiogram (EKG). Dette foregår ved at der sættes nogle elektroder på huden, som kan måle hjertets elektriske impulser. Desuden tages en blodprøve på et vilkårligt Universitetshospital i Aarhus, når det passer dig. Har du lyst til at deltage? Send en SMS eller mail til: Tanja Charlotte Frederiksen, stud.med., forskningsårsstuderende Afdeling for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital Telefon: 60 14 74 06 Mail: tanja_charlotte@clin.au.dk

31

31


OSM

A C U TA Onkologisk Selskab for Medicinstuderende

Sommerklinik på Onkologisk afdeling Under din uddannelse får du kun foræret en uges ophold. Synes du ikke det er nok og tænker, at det kunne være fedt at skærpe din uddannelse inden for onkologien, har vi et spændende tilbud til dig. OSM og Kræftafdelingen på AUH tilbyder op til 8 heldige studerende af komme på et lærerigt tre-ugers klinikophold henover sommeren. Under opholdet har du mulighed for at følge dygtige læger fra et af de 4 teams på afdelingen og samtidig selv få lov til at indgå i funktionerne på afdelingen med egne patienter. Opholdet giver desuden mulighed for at stifte bekendtskab med den omfattende forskning i afdelingen og giver dig god mulighed for at skabe nyttige kontakter. Opholdet vil blive anset som en stor fordel ved evt. senere ansøgning om vikariat på afdelingen. Krav til dig er, at du har bestået 7. semester, er medlem af OSM og villig til at bruge 3 uger i starten eller slutningen af din sommerferie. Lad os indse det, i de tre uger regner det nok alligevel J

Hvis du er interesseret så skriv en mail til os. Så eftersender vi en kort ansøgningsblanket til udfyldning. Deadline for ansøgning: Torsdag d. 20. april Mvh. OSM Mail: osm.aarhus@gmail.com

32

32


OSM

A C U TA Onkologisk Selskab for Medicinstuderende

Ugeprogram – Sommerklinik på Onkologisk afdeling 1.

Uge: Her skal den studerende primært være med lægerne i de daglige funktioner og observere. Forslag til dage: 2 dage stuegang 2 dage i ambulatorium 1 dag i stråleterapien. Et par timer med en præsentation af afdelingens forskningsaktiviteter 2. Uge: Den studerende kan om muligt selv prøve kræfter med kliniske funktioner at varetage funktioner i ambulatorier som opfølgningsbesøg. Tilse og vurderer akutte patienter, før sweeper-lægen ser patienten. Egne patienter til stuegang. 3. Uge: Opfølgning af de indlagte patienter, som den studerende selv har ”indlagt”. Stuegang på et par patienter hver dag.

Mail: osm.aarhus@gmail.com

33


KONTAKT TIL FADL FADL, Århus Kredsforening Nørre Allé 32 8000 Århus C Administration@fadl.dk www.fadl.dk Tlf: 40 60 50 90 Åbningstider september: Mandag-fredag 10-17 Åbningstider oktober- januar: tirsdag 10-17 onsdag 12-17 torsdag 12-17

Hovedforeningen Blegdamsvej 26 2200 København N. hf@fadl.dk Tlf: 88 18 49 00

FADL-rådgivning Blegdamsvej 26 2200 København N. kpe@fadl.dk Tlf: 88 18 49 04

Medicinerladen Nørre Allé 32 8000 Århus C 8878@bogpost.dk www.medicinerladen.dk Åbningstider: Mandag-fredag kl. 9-17 Tlf: 86 19 71 11

2668

FØLGER FADL-AARHUS PÅ FACEBOOK


Acuta1219  

Læs om apps til studiet, en guide til skak, anmeldelse af en anderledes kogebog, strikkeopskrift og reportage fra klinik i Grønland

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you