Page 1

Me d i c in er s pr øj t e n A CUTA

Ug e 1 7 - 2 0 1 2 - 4 4 . å rg a n g

A C U TA

AC U TA1139

1


Nørre Allé 32

8000 Århus C

Att.: ACUTA

 INDLÆG: annonce@acuta.dk

SPØRGSMÅL:

info@acuta.dk

HJEMMESIDE:

www.acuta.dk

Retningslinjer for indlæg

m m

e

ko

m

er

er

deadlines

m

Skal have interesse for en større del af læserne. Indlæg indsendt anonymt antages ikke. Indlæg skal helst indleveres i digital form pr. email, Indlæg modtages i formaterne Adobe InDesign, -Pagemaker, -Acrobat eller -Illustrator samt i Microsoft Word.

nu

· · · ·

ud

i standere du finder i: Medicinerhuset: Varmestuen og 1. etage Victor Albeck Bygningen: “Hall’en” og pausearealet Bartholin Bygningen: Forhallen ved Store Auditorium Anatomisk Institut: Vandrehallen Skejby Sygehus: i forhallen ved auditorium A og B Århus Sygehus Nørrebrogade: forhallen, Patologisk Auditorium Århus Sygehus Tage Hansensgade: auditoriegangen (under Hæmatologisk) Medicinerladen samt Kredsforeningens kontor.

 FADL

lin

Hent dit Acuta

kontakt os

ad

ACUTA udgives af Foreningen af Danske Lægestuder­e nde, Århus Kredsforening med støtte fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet. Oplag 1.700 stk. Acuta udkommer hver anden uge udenfor ferier, svarende til 20-22 oplag pr. år.

Guidelines

de

A C U TA

1140

8/5

11/5

1141

22/5

25/5

Priser · · · ·

Artikler, læserbreve, kommentarer m.v. er gratis Annoncering efter læsemakker og salg af bøger er gratis. Alle medicinske studenterorganisationer kan gratis benytte ACUTA. Annoncer med kommercielt islæt fra et medlem, der har særlig interesse for andre medlemmer (fx skitur, salg af lejlighed m.v.) koster 100 kr. for en ½ side og 200 kr for en hel side. · Kommercielle annoncer og stillingsannoncer fra firmaer, banker, hospitaler o.lign. koster hhv. 600 kr for en ½ side, 1200 kr. for en hel side. · Institutter og afdelinger tilknyttet universitetet og/ eller universitetshospitalet kan annoncere i ACUTA uden beregning. · Øvrige ikke-kommercielle annoncer koster hhv. 200 kr. og 400 kr.

Deadline og redaktion Deadline er hveranden TIRSDAG kl. 17:00. Redaktionsmødet foregår umiddelbart herefter på FADL, Nørre Allé 32, forhuset. Alle medlemmer er meget velkomne til at deltage.

2

1142 efter sommer

redaktionen Stine Karlsen (ansv) Christoffer Svinth (ansv) Oliver Sharpe Jesper Kjær Sara Kim Witting


Leder

A C U TA

Vi forbereder os langsomt på kapsejlads – derfor har vi i Acuta vedlagt den klassiske kapsejlads-guide, og vi har interviewet umbiformanden Fredrik til en hyggelig snak om kapsejlads forud for den store dag. I en lidt anden boldgade præsenterer vi bæredygtige banker, og fremviser en (fiktiv) produktserie fra nogle dygtige ukrainere. Fra redaktionens side skal der lyde en beklagelse over, at vi sidste gang ikke fik sendt Acuta på Facebook. Det har vi fået talrige henvendelser på, og vi er utrolig glade for, at Facebook-initiativet (stadig) er så populært. Ellers er der blot tilbage at sige, at vi ser frem til jeres fremmøde til kapsejladsen torsdag, hvor I vil give Umbi jeres højrøstede, ubetingede støtte. Den dag skal stå i hyggens og sejrens tegn. ¡Viva la medicina! - Christoffer

3


Kalender

A C U TA April 28.-29. 30. Maj 2. 3.

København, Panum PIT Tropemedicin weekendkursus KL. 19.30-21.00, Loungen SOFAS månedsmøde Kl. 19, Loungen Førstehjælp For Folkeskoler infomøde Uniparken Kapsejlads Kl. 19, Loungen Sexekspressens månedsmøde

7.

Kl. 18.15, Loungen Månedsmøde i Research Exchange gruppen

9.

Kl. 18.30, Sprekassen Kronjylland, Vestergade 11 Bolig og Bio

14.

Kl. 17-19, Frokoststuen institut for folkesundhed MR-møde

15.

Frist for opskrivning til 12. semesters læsepladser Kl. 19, Loungen IMCC Exchange infomøde for kontaktpersoner

19.

Kl. 12, Uniparken Uniparkløbet Efter Uniparkløbet Ashipti-festen

30. Juni 1. 14. August 6.-17. 20.-21.

4

Kl. 18, Medicinerhuset IMCC månedsmøde med spisning kl. 18. Kl. 15-20, FADL Nørre Allé 32 Gården FADøL Gårdfest Kl. 18, Medicinerhuset IMCC månedsmøde med spisning kl. 18. Aalborg Universitet Patientsikkerheds Summer School Psykiatrisk Hospital Risskov Psykiatrisk Summer School


A C U TA

Opslagstavle

5


A C U TA

Kapsejlads

Præ-Kapsejlads interview med Umbilicus Nedtællingen gik i gang efter nytår. Tiden har føltes lang, men nu er der kun en lille uge, til det sker: Kampen om det Gyldne Bækken – Kapsejladsen 2012. Acuta har ringet til Umbilicus’ formand, Fredrik Mellbye, for at få svar på nogle af de ting, der uundgåeligt rumsterer i hovedet op til dette event. Har I en strategi for at vinde Kapsejlads 2012? (For jeg gider jo ikke engang spørge, om I vinder – for det gør I jo). Ja, vi har faktisk en strategi, som vi har fulgt i mange år, og som har virket for os ind til videre: Vi er dem, der træner mest. De andre foreninger er dog begyndt at følge vores eksempel på det sidste, og de er begyndt at træne mere og mere. Desuden går vi ind for, at Kapsejladsen skal være for alle. Der skal være plads til de små foreninger, der ikke har så mange penge, så derfor plejer vi at købe markedets absolut billigste båd. Den er desværre ude af produktion, så i år har vi været nødt til at købe en lidt dyrere model, men stadig den billigste, vi kunne få. Var I som sædvanligt de første, der gik i gang med træningen? Nej, der skete faktisk det i år, at Humbug (Humanioras festforening) nåede én træning, før vi kom på vandet. Vores båd var to uger forsinket i forhold til lovet leverance. Vi er og har altid været dem, der træner mest. Vi startede i begyndelsen af marts med træning 4-5 dage om ugen, og siden slutningen af marts har vi trænet hver eneste dag. Er det så ikke hårdt med alle de øl, der skal bundes? Vi har faktisk købt alkoholfri øl til dem, der læser på nogle svære semestre. Der er jo nogen, der skal op i fysiologi og biokemi og den slags snart, så de skal læse efter træning. Hvordan gik dommertræningen sidste søndag? Hvad synes I om den linie, Alkymia lægger? Det gik ok. Dommerne fra Alkymia (kemikernes festforening, red.) er meget strikse, men de er det over for alle. Så det er fint. Vi går op i at gøre det rigtigt, og så er det jo en fordel. Det hjælper folk til lige at få justeret de sidste ting på plads, så alle gør det helt rigtigt. Vinder I over økonomerne? Jeg tror ikke, vi har haft større chance for at vinde over dem, end vi har nu. Hvis vi skulle sejle i dag, så ville vi vinde. Men nu må vi se næste torsdag. De har også trænet rigtig meget, og de er gode.

6


A C U TA

Kapsejlads

I har jo økonomerne i første heat. Har I nogensinde overvejet at lave seedning til Kapsejladsen? Det har faktisk været oppe at vende mange gange til evalueringen efterfølgende. Men vi i Umbi mener bare, at det ville tage det sjove og tilfældige ud af arrangementet. Og det skal jo være sjovt! I løbet af de sidste år er det gået meget fra det sjove mod det seriøse. Og der skal også være lidt held med i det. Har I en hemmelig opskrift på at snurre hurtigt rundt om øllen? Det er I kendt for at være de bedste til. Ja. Eller nej.. Jens (Tilma, red.) har sin egen teknik, hvor han nærmest hopper rundt om øllen. 10-15 hop, og så er han rundt. Vi andre har prøvet af gøre ham det efter, men vi kan ikke finde ud af det. Så resten af os ’tripper’ mere rundt om øllen. Men i virkeligheden er det jo ikke nogen hemmelig opskrift. Det er bare hård træning. Har I snakket med nogle af de andre foreninger ved søen? Giver de jer trashtalk? Noget af det bedste og sjoveste er at træne nede ved søen alle sammen. Vi mødes, træner, drikker øl og lærer dem fra de andre foreninger at kende og har det sjovt sammen. Så er der nogen, der har en grill med, og så griller vi pølser og hygger os rigtig meget. Der er ingen, der giver nogen trashtalk. Og hvis der er, er det kun for sjovt. Jeg ved godt, at I ikke må afsløre jeres intro-show, men jeg bliver nødt til at spørge – kan Acutas læsere få en lillebitte ledetråd? Og bliver det stort i år? Jeg kan sige så meget, at den bliver meget pompøs. Den spiller på godt og ondt, på en masse følelser og minder. Den sidste med Løvernes Konge var stor, men denne her bliver større. Det bliver godt, det lover jeg dig. Det er det eneste, vi laver lige for tiden. Bygger intro og træner. Hvor tidligt skal man komme for at få en god plads? Ved en 7-tiden, tror jeg. Sidst var der jo omkring 20 telte slået op nede ved søen aftenen før, så man skal efterhånden tidligt op, hvis man skal have ordentlig udsigt. Vi på Acuta glæder os rigtig meget til dette års kapsejlads, og vi ønsker Umbi held og lykke og god vind på torsdag. Må det gyldne bækken komme hjem, hvor det hører til. Sara Christensen, 7. sem.

7


Kapsejlads-guide A C U TA Klar – parat – KAPSEJLADS!!! - Så er nedtællingen til årets Kapsejlads for alvor begyndt Lørdag  Søndag  Mandag  Tirsdag  Onsdag  KAPSEJLADS! De dage der nu er tilbage, til det går løs kan du jo passende bruge til at planlægge hvordan DU får det bedst mulige udbytte af kapsejladsen. Her fra Acuta skal lyde et par tips og tricks til DIN kapsejladsplan: 1) KOM I GOD TID! 2) KOM I MEGET GOD TID!! 3) Husk at holde pladser til Acuta-skribenterne. 4) Husk et tæppe så du kan sidde og sole dig. 5) Husk at tage solcreme på. 6) Husk en madpakke. 7) Husk øl (mange. Det jo er en lang dag. Man kan sammenligne det med studenterrundturen) 8) Husk øl til Acuta-skribenterne. 9) Husk en ”Leonora” fra Netto (kirsebærvin - hun koster kun 15 kr.) - så bliver det hele ekstra sjovt. 10) Husk en kolbe eller et kateter. 11) Husk hanky-panky (!) evt. også fra Netto. Man kan jo aldrig vide hvor sjovt det bliver. 12) Husk et bredspektret antibiotikum hvis man regner med at score en af UMBIfolkene. 13) Husk gaver til Acuta-skribenterne. 14) Husk tøj til Stripperen. 15) Husk kamera, så du bagefter kan afpresse folk inde på Facebook. 16) Husk småpenge som du kan kaste, og dermed aflede opmærksomheden hos flaskesamlerne. 17) Glem din cykel derhjemme. Du kan alligevel ikke huske hvor du parkerede når du vågner fredag eftermiddag. 18) Husk din billet til Kapsejladsfesten. 19) Husk en ekstra flaske ”Leonora” til at fejre når medicinerne vinder Det Gyldne Bækken endnu en gang.

8


A C U TA

Kapsejlads-guide

20) Lad for alt i verden være med at tage lyst brød med til ænderne i unisøen. Det får andrikerne til at voldtage ænderne. Giv dem pølse og Leonora istedet. 21) Husk ekstra Leonora til ænderne.

Vejledning til russere og 2. semester Det er jo første gang, at I skal være vidne til denne fantastiske begivenhed i uni-parken. ”Kapsejlads” går i bund og grund ud på, at udvalgte festforeninger fra forskellige studieretninger dyster om, hvem der er hurtigst til at sejle over uni-søen, bunde en flaske øl, løbe 10 gang rundt om flasken, og sejle tilbage igen. Hver festforening har udvalgt 5 mand, som skal sejle, drikke, og sejle. Minimum en af mændene i båden skal være en pige. Der dystes i forskellige heats, med 4 festforeninger i vandet på samme tid. Det der dystes om er ”Det Gyldne Bækken”, et værdigt trofæ. Rygter går om, at selveste Victor Albeck har siddet på det, og måske var det også det Hendes Kongelige Højhed Dronningen benyttede i forbindelse med sin knæoperation. En vigtig del af kapsejladsen er festforeningernes ”intro”. Hver festforening har valgt en udklædning, og en måde, hvorpå de entréer. Økonomerne har altid en stripper med (billigt trick). Det er VIGTIGT at man placerer sig på medicinernes plads ved unisøen. Det kan være fristende at placere sig andre steder for at få mere glæde af solen, men det accepteres altså ikke. Medicinerne sidder på den side af søen, som vender op imod Medicinerhuset. Det er dér deltagerne starter ud med bådene. Bakken nede fra startområdet og op til Medicinerhuset er VORES. Over for søen finder man bl.a. statskundskaberne, økonomerne og andre, og på bakken op mod Jura sidder bl.a. de jurastuderende og andre. Det er derfor det hedder Jurabakken. Med denne grundviden burde du være rustet til at deltage i Kapsejladsfestlighederne. Vi glæder os til at se dig :-) Vejledning til ASB Læs ovenstående, men find et andet sted at sidde.

Acuta

9


Bæredygtighed

A C U TA ����������� ��������� ��� ��������������� ��������������� ����� �� ���� � ������� ���� ������������ ������������������������� ���������������������������������������������������� ����� !�"""#�$��#��%#� ���&������� ���������������������������� ��!�������� � �������������������������������� !��������� #�'��� �������� ��!�������������� ���� ������� �������� ��������� ����������������������������������������� ���������� � �������������� ���������� ������������������� ����� �����������������#�(!��������������� ��!������� �&�� ���������������������������������������������!����� ���������������#

��������������� �������� !�'������������������������

���&������ �����������������������������������������

������!������ ������������������ ���

������ ��������!����������� ������������������������ ���� �

������������������0������������ �������� ������� ���� #�

����������� �������������#�)!��� ������� ���������� ���

1��!������������������������ !����������������

��������������*+����,��������&��*#�(������ ��������

�����������������������������!��������������������� ������������ ���� ����� �������������������������������� ������ ��������� �� ��� ���������������� ��#�&�������!���� ������ ��� � ��������������������������� ��� � �����*����� � ����������� �������������������� ������������������ ������*������������� ����������������������#�

�������������� ������������#

���-����������������������������������������������� ����

���)����������� ����������� ������ ���������������� � ���

������.���������� ���������������� ����������������� �

������� ���� ���� ������������ �������!�������������

�� ������� �������� ���������/��� ����� �������!������

����#�$��������������!������������������������ ����

�����������������#�&� ���������������������� ��!�

�� � �����!������ �������������������� ��� ������������ ���

������������� ����� �������� ���� ����� ��� ������ ����

�������� ������������� ������������������������ ����� ���

��������������������������������������������� ��� ���� �

� ����������������������������!����� ���� � �������#

���������� ��������������������������/��� ����#�&� �

���,�������� �� �� ������ ������� ���������� ���� ����������

���������������������� ����������� ���������������� �����

� �������������������������� ����������������

��������������������������������������������� �����

����������������� ����������������!������������������

��� �� ��������� ����� ����������������� ����������������

����#�&� ������������������������������� ����������

�������#���������������!���� ��� �������� ����� ��� !�

���!���������������.

������� �������#

�������������� ������ ��

���������������������� �����!������������������ ��� ���������� ������������� ������������������#�'� ������

10

���������������������������������������������� !������

������������#�&� ����������������������������

������


Ny medicin på markedet

A C U TA

Produktserie fra Ukraine Så har Acuta glæden af at lancere en række medikamenter fra vores samarbejdspartner, det lille ukrainske firma healthyhealth.ua hvor vi har påtaget os at præsentere deres produkter på dansk. Alle effekterne er dokumenteret videnskabeligt

Levadopa Max psykose – minimal pris

Spironolakton Effekt forventes hos hele 10 % af mænd

Morfin Colostop i de rigtige doser forebygger diarré

11


Køb straks

A C U TA COX-2-hæmmer

Savner du spænding i dit liv – cardioEVENT™ er svaret!!

Gentamycin NEFROTOX™ rydder effektivt ud i dine glomeruli.

Prednisolon BoneAway® får dig til at tabe vægt, idet det får dine knogler til at veje mindre. Stor effekt!

12


A C U TA

Godt tilbud til dig

NSAID For dig, som vil have noget, dine venner ikke får før om mange år – brug ULCUS NU!®

Køb inden for en måned – og ved køb af mindst 3 præparater får du også en pakke af vores nye graviditetstest ”BABYALARM®”

- Christoffer 13


Turen går til

A C U TA AMBIO Helse AS støtter opp under kompetansehevingen i det norske helsevesenet gjennom vikarformidling, rekruttering og fagutvikling. AMBIO Helse AS er en del av AMBIO Gruppen som består av AMBIO Miljørådgivning, AMBIO Ingeniørtjenester, AMBIO Rekruttering og AMBIO Helse.

VI BRYR OSS

Jobb i Norge! AMBIO Helse søker legestudenter og sykepleierstudenter for jobb i Norge.

Vi har ledige oppdrag i store deler av Norge der vi bistår med personell til sykehjem, omsorgsboliger, hjemmetjeneste og sykehus. Sykepleiere får oppfriskningskurs i legemiddelhåndtering og medikamentregning. Studenter får gratis grunnkurs i medisinhåndtering. Du er: ■ Eventyrlysten ■ Ansvarsfull ■ Selvstendig ■ Klar for nye utfordringer

Vi tilbyr: ■ God lønn – sommerbonus *2 fra uke 26 til 33 ■ Gratis reise og bolig ■ Valgfrihet ■ Personlig oppfølgning

Se www.ambio.no for mer informasjon eller ring oss på +47 22 41 17 02

AMBIO Helse AS | tlf: +47 22 41 17 02 | e-post: helse@ambio.no

14

www.ambio.no


A C U TA

Bolig og Bio

15


Patientsikkerhed

A C U TA

BRÆNDER DU

FOR ET BEDRE SUNDHEDSVÆSEN? Mauris -

SUMMER

2012

SCHOOL Kurset er målrettet nordiske studerende indenfor medicin, sygepleje, farmaci og folkesundhedsvidenskab - men er åben for alle studieretninger. Kurset udbydes som 5 ECTS og er deltagelsesbaseret. Deadline for motiveret ansøgning er 14. maj 2012.

6. – 17. august

- PATIENTSIKKERHED OG TVÆRFAGLIGHED

Følg med på

http://www.smh.aau.dk/Summer+School +2012/

Vil du være med til at forbedre sundhedsvæsenet, og vil du gerne A ALBORG vide hvordan, så er Summer School om patientsikkerhed og kvalitetsforbedringer i sundhedsvæsnet noget for dig.

Den 6-17. AUGUST

På Summer Schoolen lærer du at bruge metoder, der målrettet og systematisk skaber forbedringer til gavn for patienter, pårørende og dig selv og dine kolleger. Aalborg Universitet udbyder Summer Schoolen i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Studerende for Sikre Patienter samt nordiske samarbejdspartnere.

16


A C U TA

Login til IT-systemerne

  

  

   Health Webmail

AUs Selvbetjening mit.au.dk WAYF

Statsbiblioteket E-tidsskrifter og databaser

Brugernavn/adgangskode

CPR-nr. / CPR selvvalgt kode på min. 8 tegn *)

CPR-nr. eller AU-studienr. eller Studienr.@post.au.dk /selvvalgt kode på min. 8 tegn *)

CPR-nr./ (selvvalgt) kode på 4 tal

AU-PC’er / VAB AU-Webmail Nøglekort til VAB (http://studerende.au.dk/stu dier/fagportaler/medicin/) Eksamenstilmelding Trådløst net på AU Oprettelse som bruger på SB SB-PC’er / VAB Print / Kopi i VAB og Medicinerhuset Glemt adgangskode

X X X **) X X X X X HE-support: HE 871 50 922

https://mit.au.dk/

https://www.stats biblioteket.dk/cas ext/forgotPasswo rd

*) den selvvalgte kode på min. 8 tegn kan være den samme til webmail og ’Mit.au.dk’ **) Udenlandske studerende med foreløbigt cpr.nr. kan bruge dette ved ansøgning om nøglekort til VAB

17


A C U TA

18

Ă˜nske-exchange


A C U TA

Ă˜nske-exchange

19


IMCC Grønland

A C U TA

Drømmer du om et klinikophold i Grønland Grønlandsgruppen under IMCC arrangerer kliniske ophold i Grønland af 1 müneds varighed for medicinstuderende, der har bestüet 8. semester. Vi lige nu har følgende restpladser: Ilulissat:

Nuuk lĂŚgeklinik:

Qeqertarsuaq:

Maniitsoq:

Aasiaat:

tQMBETFSJNBK 

tQMBETFSJNBK 

tQMBETJNBSUT 

tQMBETJNBK

tQMBETFSJBQSJM 

tQMBETFSJ PLUPCFS

tQMBETFSJKVOJ 

tQMBETJBQSJM 

Klinikopholdet er inklusiv logi men eksklusiv kost.

tQMBETFSJ TFQUFNCFS

tQMBETJNBK

tQMBETJPLUPCFS 

tQMBETJTFQUFNCFS

tQMBETJOPWFNCFS

tQMBETJPLUPCFS 

tQMBETJEFDFNCFS

tQMBETJOPWFNCFS

tQMBETJGFCSVBS 

tQMBETJEFDFNCFS

tQMBETJNBSUT 

Klinikopholdet er eksklusiv kost. Bolig (incl. vand, varme og el) koster 115 kr. pr. døgn.

Klinikopholdet er inklusiv logi, men eksklusiv kost. Den studerende skal fremsende rejseplan til hospitalet, nĂĽr denne foreligger.

Klinikopholdet er eksklusiv kost og logi.

Ilulissat Qeqertarsuaq Aasiaat Maniitsoq

tQMBETJTFQUFNCFS

tQMBETFSJNBK  tQMBETFSJKVOJ  tQMBETJTFQUFNCFS tQMBETFSJ PLUPCFS tQMBETFSJ OPWFNCFS tQMBETFSJ EFDFNCFS tQMBETFSJKBOVBS  Klinikopholdet er eksklusiv kost og logi.

Nuuk

Interesseret? LÌs mere om klinikophold i Grønland og find ansøgningsskema pü: http://imcc.dk/aktiviteter/udveksling-og-klinikophold/imcc-gronland/ Alternativt imcc.dk og (vÌlg Udveksling og klinikophold) Eller send os en mail pü: greenland@imcc.dk Restpladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

20


A C U TA

PIT restplads

Vil du til Ghana med PIT i efteråret 2012?  

PIT har to restpladser til vores forholdsvis nye samarbejdshospital i Ghana i perioden sep-nov 2012.

Hospitalet Opuko er et mindre landsbyhospital beliggende i landsbyen Sankore i Asunafo South District i Ghana. Sankore ligger halvanden times kørsel fra Ghanas næststørste by Kumasi og er belliggende midt i den tropiske regnskov. Hospitalet er det eneste hospital i distriktet, som har en population på 70.000 personer.

På hospitalet er der 40 sengepladser, og deres hovedområder er skadestuebehandling, general outpatient care (ambulatorie), intern medicin, pædiatri, obstetrik, gynækologi og general surgery. Da det er et relativt nyåbnet hospital, har de generelt gode faciliteter: moderne operationsstue, endoskopiudstyr, ekg-apparat, ultralyd, laboratorie, veludstyret apotek samt en ny ambulance. 

Hospitalet tilbyder en billig bolig, som deles af besøgende læger/studerende. 

Vi har haft et enkelt hold studerende dernede før, og lægen på hospitalet har tidligere arbejdet på et andet PIT-hospital, så han er bekendt med vores kvalifikationer og glæder sig meget til, at der kommer PIT-studerende derned og hjælper ham.

Du skal have bestået 8. semester på udsendelsestidspunktet og kunne samle 5 kg hospitalsudstyr til hospitalet. Pladsen uddeles efter først-til-mølle-princippet fra fredag d. 27. april kl. 12. 

Skriv til rekruttering.pitkbh@gmail.com. Du kan finde rapporter fra studerende, der tidligere har været på hospitalet på PIT’s hjemmeside under imcc.dk.

21


A C U TA 

Kontaktperson for Exchange

Kontaktperson for en udenlandsk medicinstuderende?

Har du lyst til at få venner på tværs af landegrænser, så er rollen som kontaktperson lige noget for dig! IMCC Exchange og Research Exchange får besøg af studerende i juli og august, så nu har DU muligheden for at møde udenlandske medicinstuderende ved at være kontaktperson. Kom til informationsmøde den 15. maj i Loungen kl. 19, og hør om hvordan det er at være kontaktperson og hvilke fordele du får. Kom frisk, så giver vi kage! Med venlig hilsen IMCC Exchange Og forresten! Har du ikke mulighed for at komme til mødet, men gerne vil være kontaktperson alligevel, så send en mail til exchange.kontaktperson@gmail.com og fortæl hvilken måned du gerne vil være kontaktperson i.  

22


Research Exchange

A C U TA 

       

 



                   

  

      

23


A C U TA

Hjerneforsker

                             

24


A C U TA

Hjerneforsker

Vil du være hjerneforsker? Vi søger en seriøs kandidat til et forskningsår mhp forskning indenfor Parkinsons sygdom. Det samlede projekt involverer både dyreeksperimentielle studier og undersøgelser af patienter og raske kontrolpersoner med PET- og MRskanninger, samt funktionsundersøgelser af det autonome nervesystem. Der vil være gode muligheder for at udvide forskningsåret til et ph.d.-projekt. Hvis du er interesseret, send da venligst en kort motiveret ansøgning til Per Borghammer, 1.reservelæge, dr.med., ph.d. Nuklearmedicinsk afdeling og PET center email: perborghammer@gmail.com Kun seriøse henvendelser ønskes.

25


Psykiatrisk Summer School

A C U TA

Psykiatrisk Summer School

20. - 24. August 2012

Psykiatrien er et af de største lægespecialer. Alligevel fylder psykiatrien meget lidt på medicinstudiet. Psykiatrisk Summer School er en enestående mulighed for at få et mere ŶƵĂŶĐĞƌĞƚ ŬĞŶĚƐŬĂď Ɵů ƉƐLJŬŝĂƚƌŝ ƉĊ ĞŶ ƐũŽǀ ŽŐ ƐŽĐŝĂů ŵĊĚĞ͘ ƌĨĂƌŶĞ ůčŐĞƌ ǀŝů ĨŽƌƚčůůĞ om en lang række psykiatriske emner, fx depression, skizofreni, selvskadende unge, personlighedsforstyrrelser, retspsykiatri, neuropsykiatri, delir, akut psykiatri, angst, K͕ , ŚŽƐ ďƆƌŶ͕ ƐĂŵƚ ĨŽƌƐŬŶŝŶŐ ŝ Ğƚ ƉƐLJŬŝĂƚƌŝƐŬ ƉĞƌƐƉĞŬƟǀ͘ WĂƟĞŶƚĞƌ ǀŝů ďůŝǀĞŝŶĚĚƌĂŐĞƚŝĨŽƌďŝŶĚĞůƐĞŵĞĚŇĞƌĞĂĨĞŵŶĞƌŶĞ͘ĞƌǀŝůŽŐƐĊǀčƌĞĨŽŬƵƐƉĊ karrieremuligheder inden for psykiatrien. Psykiatrisk Summer School ‘12 forløber i ugen inden semesterstart og varer ĨĞŵĚĂŐĞ͕ĨƌĂŵĂŶĚĂŐĚ͘ϮϬ͘ƟůĨƌĞĚĂŐĚĞŶϮϰ͘ĂƵŐƵƐƚ͘,ǀĞƌĚĂŐƐƚĂƌƚĞƌ ŵĞĚ ŵŽƌŐĞŶŵĂĚ Ŭů͘ ϵ͘ϬϬ ŽŐ ƐůƵƩĞƌ ƐŝĚƐƚ ƉĊ ĞŌĞƌŵŝĚĚĂŐĞŶ͘ Ğƌ Ğƌ ĂƌƌĂŶŐĞŵĞŶƚĞƌƚŽĂŌĞŶĞƌŝůƆďĞƚĂĨƵŐĞŶ͕ŚĞŶŚŽůĚǀŝƐĮůŵĨƌĞŵǀŝƐŶŝŶŐ i Øst For Paradis og grillparty hos professoren :)

Tilmelding:

For at deltage skal du skrive en ĂŶƐƆŐŶŝŶŐ ŽŐ ƐĞŶĚĞ ĚĞŶ Ɵů ĚĞŶ anførte adresse. Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger: navn, adresse, email, telefonnummer, hvilket semester du skal starte på, samt en kort fritekst om hvorfor du kunne tænke dig at deltage. Deltagerne vil blive udvalgt på baggrund af ansøgningerne.

Deltagere: DĞĚŝĐŝŶƐƚƵĚĞƌĞŶĚĞ ĚĞƌ ŚĂƌ ĂĨƐůƵƩĞƚ ϭ͘ ĚĞů ŚĂƌ ĨŽƌƚƌŝŶƐƌĞƚ͘ Max. 25 deltagere. Gebyr: ĞƚŬŽƐƚĞƌϭϬϬŬƌ͘ĂƚĚĞůƚĂŐĞ͘ĞůƚĂŐĞƌŶĞĨĊƌ͕ƵĚŽǀĞƌ undervisningsmateriale, udleveret bogen “Klinisk EĞƵƌŽƉƐLJŬŝĂƚƌŝͲ&ƌĂŵŽůĞŬLJůĞƟůƐLJŐĚŽŵ͟;ǀčƌĚŝ ĐĂ͘ϰϱϬŬƌ͘Ϳ͘ Sted: Århus Universitetshospital, Risskov.

Ansøgningsfrist:

dŽƌƐĚĂŐĚ͘Ϯϰ͘ŵĂũ͘ (Ansøgerne får svar d. 31. maj.)

ŶƐƆŐŶŝŶŐƐĞŶĚĞƐƟů͗

'ŝƩĞĞŶĠĞDƵƌŵĂŶĚ Center for Psykiatrisk Forskning Århus Universitetshospital, Risskov Skovagervej 2, 8240 Risskov

For yderligere oplysninger kontakt: ZĞƐĞƌǀĞůčŐĞdŽƌďĞŶůďĞƌƚĞǀĂŶƟĞƌͲĞŵĂŝů͗ƚŽƌďĚĞǀĂΛƌŵ͘ĚŬ WƌŽĨĞƐƐŽƌ͕ŽǀĞƌůčŐĞ͕Ěƌ͘ŵĞĚ͘WŽƵůsŝĚĞďĞĐŚͲĞŵĂŝů͗ǀŝĚĞďĞĐŚΛĚĂĚůŶĞƚ͘ĚŬ

26


A C U TA

Ashipti-festen

27


A C U TA

28

Uniparkløbet


Løbeklar??

A C U TA

                     

    

29


A C U TA

møde

Månedsmøde - SOFAS

Måneds

OR NF O I T ISA LE AN ECIA G R P S .DK SO FAS DE CINSK .SO N W RE DI WW ller DE TME U Ke T O U O S EB AK FAC G ESØ

S A F SO

B

OS

M ÅN ED SM ØD E Kom og være med til at sætte dit præg på hvad SOFAS skal lav e i Aarhus det kommende år! Det bli ver mega fedt! !

DATE :! Mandag d.

30. April 2012

! WH ER E:! Loungen Me

dicinerhuset

"

30

TIM E:" 19:30 - ca.

21:00


A C U TA

Akut medicin - SOFAS - case 2 !"#$%&'(("$)%(*"#($

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

!

31


SOFAS orienterer

A C U TA FORMANDENS UPDATE SOFAS (akutmedicinsk studenterorganisation )

Forår 2012, Nr. 1 Indhold:

- SOFAS generalforsamling - SOFAS’ årsplan for 2012/13 - DASEM generalforsamling med foredrag om katastrofen på Utøya v. Pål Aksel Næss og forskning i akutmedicin v. Annmarie Lassen Touborg - Samarbejde mellem SOFAS og DASEM - Sæt kryds i kalenderen

SOFAS generalforsamling Nye fanebærer i Sofas Endnu et år i akutmedicinens tegn var fløjet forbi, da SOFAS afholdte generalforsamling d. 14.04.12 i Odense. Med et fremmøde på 20 akut interesserede medicinstuderende blev aftenen skudt i gang med en fælles agenda om, at klæde SOFAS godt på til det kommende år 2012/2013. Flere punkter var interessante og blev diskuteret i bunds. Men især ét punkt skilte sig ud fra mængden, nemlig vedtagelsen af den nye post som national næstformand. En post der således blev en realitet ved et enstemmigt vedtag. Dette års generalforsamling bar samtidigt præg af det relevante fokus på SOFAS’ videreudvikling for fremtiden, da vi som organisation har formået at sætte os på flere faggruppers læber i det forløbende år. Det er derfor heller ingen hemmelighed, at et stort omvendingspunkt for dette års generalforsamling var valg af ny national bestyrelse. Flere af SOFAS’ kernepersoner og især fanebærer af SOFAS’ rivende udvikling har været nødsaget til at afgå grundet overgang til de lægegerninger under det velkendte lægeløfte, forskning og uddannelse. I denne sammenhæng vil jeg derfor som ny nationalformand rette stor tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for et fremragende arbejde og det solide fundament de har opbygget i SOFAS (Århus: Julie Mackenhauer, Tobias Ottesen, Cecilie Markvad Møller, Alexander Fjældstad, København: Simon Reuter og Christian Madsbjerg). Ydermere vil også rette tak til de medlemmer, der genopstillede og hermed præsenterer de nye fanebærer af SOFAS 2012/13, der alle har udvist mod og vilje til at kæmpe SOFAS’ sag: Nationalt - Anh-Nhi Thi Huynh (formand), Larshan Perinpam (næstformand), Gjertrud Wennevik (kasserer) Århus: - Ayhan Al Kole (formand), - Rebecca Østervig (næstformand) Odense: - Leo Nygaard (formand), Kathrine Lindvig (næstformand) København: - Jonas Hertz (formand), Viktor Jensen (næstformand)

32


A C U TA

SOFAS orienterer

Formandens update

2

SOFAS FACTS Medlemstal: ¥ Århus: 89 ¥

Odense: 41

¥

København: 12

Ophold på BIDMC, Harvard Medical School Fire medicinstuderende på kandidaten fra hhv. AU, SDU og KU rejser i sommerferien til Boston for at deltage i 4 ugers klinikophold på skadestuen på Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Der vil i de kommende updates fremgå korte rejsebeskrivelser fra de udsendte .

SOFAS mål for det kommende år En for alle., alle for en

SOFAS fik udgivet artikel i Akutmedicinsk Update Fra det tætte arbejde mellem SOFAS og DASEM under nordens største akutkonference, DEMC4, i nov. 2011 blev der udarbejdet en samlet rapport af akutkonferencen. Denne rapport er blev senere blevet udgivet i Akutmedicinsk Update (tidligere kendt som Scandinavian Update Magazine) som en kortere artikel.

SOFAS vil for det kommende år lægge fokus på udbud af flere kurser, der skal hjælpe medicinstuderende med at håndtere de akutmedicinske tilstande på ret vis. Nye foredrag for efteråret er allerede på tegnebrættet og vil spænde vidt fra akutmedicin i troperne, indlandsisen og ørkenen til de danske sygehuse. Som et nyt element vil SOFAS-Aarhus udsende akutmedicinske cases i studenterbladet for medicinstuderende i Århus, Acuta. Svar på disse cases vil ligeledes være at finde i det samme nummer. For de medlemmer på den sidste del af studiet, der kunne tænke sig et klinikophold i udlandet indenfor det akutmedicinske område vil SOFAS fortsat agere som bindeled og formidle den videre kontakt til det enkelte kliniksted. Derudover bestræber SOFAS sig på, at oprette prækliniske ophold på de danske sygehuse for studerende på den første del af studiet. Få aftaler er så småt ved at være i hus og vil blive meddelt så snart det er fuldt på plads. SOFAS påtænker samtidigt at genopfriske hjemmesiden sofas.dk, så det for fremtiden vil være nemmere og mere overskueligt for den besøgende at danne sig et indtryk af SOFAS som helhed. Derudover vil det også være muligt at tilmelde sig arrangementer direkte på hjemmesiden.

Månedsmøder

Med et samlet medlemstal på 142 medlemmer glæder SOFAS sig til at komme

- Århus: sidste mandag i måneden

tættere ind på livet af de mange medicinstuderende og brede fokus på

- Odense: første onsdag i måneden

akutmedicin. SOFAS vil derfor også opfordre de medlemmer med stor

- København: se mere på sofas.dk

interesse for akutmedicin til at blive en aktiv del af lokalforeningerne landet over. Så har du den mindste interesse for akutmedicin og ønsker at indgå i et spændende fællesskab, så mød op til de enkelte månedsmøder.

33


A C U TA

SOFAS orienterer 3

KATASTROFEN PÅ UTØYA Nøgleord ved Pål Aksel Næss: Beredskabsplaner

¥

Ledelse

¥

Samarbejde

¥

Kompetencer

¥

Kommunikation

¥

Kontinuitet

SOFAS’ moderorganisation, DASEM, afholdte generalforsamling d. 17.04.2012

¥

Mediestrategi

i Odense. Udover de indledende sætninger, der appellerede til engagementet og

¥

Rehabilitering

lysten til at deltage i debatten om akutmedicins fremtid i Danmark havde

¥

Evaluering

DASEMS GENERALFORSAMLING & SAMARBEJDE MED SOFAS

DASEM to yderst interessante foredrag planlagt for aftenen. Dette blev i den grad også afspejlet af den store tilslutning fra flere faggrupper. Pål Aksel Næss der var en af de koordinerende læger på Ullevål Universitetshospital efter katastrofen på Utøya startede ud med et foredrag i samme navn. Der blev lagt vægt på katastrofehåndtering og hvad det især krævede, når man fik en melding på ca. 100 tilskadekomne på én gang. Næss formåede at trække publikum igennem de livsreddende minutter og forløbet derefter samtidigt med, at der blev lagt en klar linje for de nøgleord/redskaber, der viste sig at være nødvendige i sådan en situation. DASEMs ordinære generalforsamling blev afholdt kort efter foredraget om katastrofen på Utøya. Med nye ændringer og mål forude fik DASEMs formand, Dan Brun Petersen, også nævnt det gode samarbejde med SOFAS. Den samlede rapport om akutkonferencen, DEMC4, skrevet af SOFAS-Odense var også at finde i velkomstmappen til arrangementet Danmarks første professor i akutmedicin, Annmarie Lassen Touborg, tiltrådte talerstolen efter DASEMS veloverståede generalforsamling. Her omtalte Lassen mulighederne for forskning inden for akutmedicin og hvordan forskning især gik fra ide til realitet. SOFAS vil gerne rette stor tak til DASEM for det gode samarbejde i det foregående år. Derudover ser SOFAS frem til det fremtidige samarbejde med DASEM og især planlægningen af den kommende akutkonference, DEMC5, i Århus april 2012 .

34

¥


SOFAS orienterer

A C U TA FORMANDENS UPDATE

FORÅR 2012, NR 1

Sæt krys i kalenderen: Symposium on Post-Cardiac Arrest Syndrome Department of Anesthesiology and Intensive Care Medicine Research center for Emergency Medicine Århus Universitets hospital Onsdag d. 2. maj 15.45- 18.15 DNC auditorium, Nørrebrogade 44 Ingen tilmelding nødvendig, gratis deltagelse

SOFAS arrangement med Danmarks første professor i akutmedicin ”Akut bakteriæmi og forskning inden for akutmedicin” Ved Danmarks første professor i akutmedicin, Annmarie Lassen Touborg Onsdag d. 2. maj 2012 kl. 16-18 i Emil Aarestrup Odense Universitets hospital Gratis arrangement – se event på facebook eller sofas.dk

Følg i øvrigt med på www.sofas.dk hvor både lokale og nationale arrangementer kan ses, og hvor vi linker til interessante akutmedicinske historier - både nationalt og internationalt - og på vores facebook-site: https://www.facebook.com/groups/akutmedicin/

Forfattet af: Anh-Nhi Thi Huynh National formand, SOFAS akutmedicin@gmail.com www.sofas.dk

35


A C U TA

Ny læge?

Bliver du læge til sommer? Så vil Lægeforeningen gerne invitere dig til kandidatfest og overlevelseskursus. På overlevelseskurset får du tips til overgangen fra stud. med. til læge. Det er gratis at deltage i arrangementerne, og det kræver, at du melder dig til. Gå ind på www.laeger.dk og kig nederst på siden.

På gensyn Lægeforeningen / Yngre Læger

Lægeforeningen

36


A C U TA

Kirurgisk træning

                  

   

37


A C U TA

Job som international studievejleder?

Medicin US International studenterstudievejleder søges på Health

Da vores internationale studenterstudievejledere nærmer sig afslutningen på uddannelsen. Søger vi en ny international studentervejleder på Health. Som international studievejleder på Health vil du blive en del af et tværfagligt studievejlederteam med i alt 14 studenterstudievejledere og to fastansatte vejledere samt det Internationaleteam indenfor Forskning og Talent på Health. Har du lyst til at være en del af dette team?      

Kan du lide at tale med andre – også i store forsamlinger? Er du systematisk: kan holde styr på mange regler og deadlines? Har du interesse og flair for arbejdet med at give skriftlig information via webben? Er du selvkørende, initiativrig og fleksibel? Har du erfaring med udlandsophold? Har du bestået de første fem semestre af dit studie?

Så vil vi meget gerne høre fra dig! Til CV’et får du blandt meget andet, erfaring med følgende:  Personlig og kollektiv studievejledning  Udarbejdelse af informationsmateriale på web og tryk  Organisering og afholdelse af informationsmøder og introduktionsarrangementer  Studie og Ph.d-administration, herunder viden om studieordninger  Navigering og samarbejde i en kompleks offentlig organisation Ansættelsen sker med start fredag d. 1. juni. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er på 10,5 timer. Timerne fordeles mellem træffetid og administrative opgaver. Den første tid vil bestå af sidemandsoplæring. Stillingen aflønnes efter gældende takst for studenterstudievejledere. Har du brug for flere oplysninger, kan du kontakte Teamleder for vejledning og information ved Health, Lisette Prins på telefon 871 67861 eller mail lp@sun.au.dk eller International koordinator ved Health, Lene Birkegaard Pedersen på telefon 871 52575 eller mail lbp@sun.au.dk Send din ansøgning pr. mail til Lene Birkegaard Pedersen lbp@sun.au.dk senest d. 14/5 kl. 12.00, mrk. i emnefeltet: ”ansøgning international”. Samtaler vil foregå mandag d. 21/5 efter kl. 16.

HEALTH AARHUS UNIVERSITET

38


A C U TA

Job som studievejleder?

   

        •  •  •  •  •      •  •  •  •  •                               

   

39


Studievejledningen orienterer

A C U TA

  

 

Går du på 5. semester?

Her til foråret 2012 er det sidste gang at 5. semester gammel ordning udbydes. I den nye studieordning kommer biokemi og fysiologi til at ligge seperat på henholdsvis 3. og 4. semester. Hvis du skulle være så uheldig, at dumpe et eller begge fag, så er dine muligheder følgende;

 NB! Dette er forudsat at reeksamen også dumpes eller undlades.

Har du flere spørgsmål angående dette, eller andet, så er du altid velkommen til at kontakte os i studievejledningen.

 

    

40


Studievejledningen orienterer

A C U TA

  

 

Skal du på 6. semester-interim til efteråret 2012? ..og har du overvejet at dele dit semster op? Så læs med her.

Til efteråret 2012 er det sidste gang at 6. semester interim udbydes. Det er har tidligere været muligt for de studerende, at dele deres 6. semester interim op, men hvordan forholder det sig nu? Følgende er en meritoversigt over fagene på 6. semester interim i forhold til den nye ordnings 5+6. semester:

 6. semester interim 

5+6. semester (ny ordning)

      Hvis du skal have merit for det der svarer til et helt semester på den nye ordning forholder det sig således:

 Har du flere spørgsmål? Eller har du brug for hjælp til at søge din merit? Så er du altid mere end velkommen til, at kontakte os i studievejledningen.

 

   

41


Job som præperatfremstiller?

A C U TA  

 

  



    

          

 



   

  



 

       

42

    


A C U TA

Valgfag p책 medicin

43


A C U TA

Medicinerladen

    

            

44


A C U TA

Medicinerhuset

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

45


A C U TA

FADLs lægevikarkurser

 Ortopædkirurgi

 9. og 11. Juni

(1 kursus af 2 dages varighed) Søndag 20. Maj kl. 20.00 EKG Udvidet (2 kurser af 1 dags varighed)

26. Maj Søndag 20. Maj kl. 20.00 9. Juni Søndag 6. Maj kl. 20.00

Blodprøve kursus

20. Juni Søndag 20. el. 27. Maj kl. 20.00

Psykiatri

21. Juni Søndag 20. el. 27. Maj kl. 20.00

FADLs Lægevikarkurser   

                

46


FADLs lægevikarkurser

A C U TA

Ortopædkirurgi Århus Kredsforenings kursus i ortopædkirurgi henvender sig primært til den studerende, der ønsker at prøve kræfter med et vikariat. Kurset vil fokusere på både teoretisk gennemgang og praktiske øvelser vedrørende diagnostik af skader i bevægeapparatet, samt gennemgang af behandling af udvalgte skader, man som forvagt vil møde i skadestuen, herunder forbrændinger og traumemodtagelse. Der vil desuden blive gennemgået en del af de formalia, der kræves i forbindelse med skrivning af skadekort og andre administrative opgaver i forbindelse med indlæggelser. Kursist-forberedelse: Deltagerne skal medbringe relevant påklædning mhp. praktiske øvelser!!! Anbefalet litteratur: Ortopædkirurgi, 5. udgave, FADLs forlag, eller tilsvarende mhp. Undersøgelsesteknikker. Tid: Dag 1: lørdag den 9. juni kl. 10-15 Dag 2. mandag den 11. juni. 16-21 Begge dage skal gennemføres før udstedelse af kursusbevis. Sted: Nørre Allé 32, 2. sal Pris: Gratis for medlemmer af FADL, ikke-medlemmer 500 kr. Undervisere: Læge Jeppe Barckmann Der er ikke forplejning inkluderet, så tag lidt mad med til pausen 

 

  

  

47


FADLs lægevikarkurser

A C U TA

 Formål Gennem case baseret undervisning at forbedre den lægestuderendes evne til struktureret at beskrive et EKG for kollegaer, til at foretage EKG tydning og diagnostik. Indhold Undervisningen er udelukkende case baseret. Kursisterne på holdet løser på skift et bredt udsnit af EKG cases fra hverdagen på en hjertemedicinsk afdeling. Teori vil kun blive gennemgået i det omfang, det skønnes nødvendigt for de aktuelle cases. Målgruppe Kurset er overbygningen til EKG BASAL. Studerende, der er optaget på - eller har gennemført - EKG BASAL, vil have en god basalviden inden kurset. Kurset er målrettet lægevikarer, der skal varetage en funktion som forvagt på medicinske afdelinger. Kurset kan også tages som forberedelse til klinisk ophold, basisuddannelse og som forberedelse til eksamen. Forberedelse Det forudsættes, at den studerende er velorienteret i grundlæggende EKG-tydning på et niveau svarende til gennemført EKG grundkursus. Pris Gratis for medlemmer af FADL-Århus Kredsforening, ikke-medlemmer 500 kr. Forplejning er ikke inkluderet. Underviser Læge Bo Løfgren og Jeong Shim Tid og sted o 26. Maj kl 10-15 . Tilmelding Søndag d. 6. Maj kl. 20.00 o 9. Juni kl. 10-15. Tilmelding Søndag d. 20. Maj kl. 20.00 Kurset vil foregå på Skejby sygehus (endelige lokale ikke fastlagt).

  

  

48


FADLs lægevikarkurser

A C U TA

Psykiatri-kursus Få et indblik i psykiatrien. Århus Kredsforening udbyder et spændende kursus i psykiatri, der vil give dig relevant viden indenfor dette område. Der vil blive undervist i: -

Psykiatriske patientgrupper Vejen til diagnose Medicinering Brugen af tvang Øvrige aktiviteter som forvagt på et psykiatrisk hospital Tid:

Torsdag d. 21. Juni kl. 17.00-21.00

Sted:

Nørre Allé 32

Pris:

Gratis for medlemmer, ikke-medlemmer 500 kr.

Underviser: Rasmus Hjuler Pedersen

  

Tilmeldingen til dette kursus starter søndag d. 20. el. 27. Maj kl. 20.00 Vigtigt: Tilmeldingen kan kun fungere igennem fadl.dk med Mozilla Firefox eller Google Chrome som browser.

  

49


A C U TA

Akut medicin - SOFAS - svar til case !"#$%&'(("$)(*$+$,-%.$

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

!

50


A C U TA

Kontakt FADL

Kontakt til FADL FADL, Århus Kredsforening Nørre Allé 32, 8000 Århus C aakf@fadl.dk www.fadl.dk Træffetider:

86206229

Mandag - torsdag: 08.30-16.00 Fredag: 08.30-14.00

Kursuskoordinator

 træffes efter aftale. kursus@aarhus.fadl.dk

FADLs Vagtbureau, Århus A/S Nørre allé 32, 8000 Århus C aavb@fadl.dk www.fadl-vagt.dk Træffetider:

86197800

Personligt alle hverdage 8.30-19.30 Telefonisk henvendelse fra vagttagere fortrinsvist mellem 8.30-19.30. Vagttelefonen er dog døgnåbent alle dage.

Direktør, Michael Dahl Kirkegaard mdk@fadl.dk

86197933

Lønkontoret Træffetider: man-tirs-fre: 8.30-12.30, onsdag 8.30-16.30

86197800

Medicinskfaglig konsulent sfk@aarhus.fadl.dk

86197800

Sundhedsfaglig konsulent sfk@aarhus.fadl.dk

86197800

Medicinerladen Nørre allé 32, 8000 Århus C 8878@bogpost.dk Hjemmeside: www.medicinerladen.dk

86197111

Åbningstider: alle hverdage 9.00-16.30 Faglig sagsbehandler Torben Conrad (Hovedforeningen) Panum instituttet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N Mobil: 28757479 toc@fadl.dk

35327479

51


A C U TA

52

Acuta 1139  

Yes! Så skal vi snart til kapsejlads. Acuta bringer sin guide til førstegangsdeltagere og glemsomme medicinere. Læs også om bæredygtige bank...

Acuta 1139  

Yes! Så skal vi snart til kapsejlads. Acuta bringer sin guide til førstegangsdeltagere og glemsomme medicinere. Læs også om bæredygtige bank...

Advertisement