Page 1

NOVEMBER 2013 - 17DE JAARGANG NR. 92

Hét magazine voor de wagenparkbeheerder Afgiftekantoor : GENT X toelating: P2A6243 Verschijnt 6 keer per jaar in januari - maart - mei - juni - september - november

BMW i3

ElectroSHOCK!

“Is elektrisch rijden dan toch goedkoper dan dieselen?” INTERVIEW

LEASING

AUTO

Els Ampe, schepen voor Mobiliteit Brussel Pierre Deneus, Managing Director Opel

Total mobility treedt uit de schaduw ALD Automotive neemt Favor Lease over

Opel Insignia, Mazda3, Mercedes-Benz S-klasse, SKODA Rapid Spaceback, Long term test Mazda6 en Volvo V40

FLEET_92_NOV13_NL.indd 1

18/11/13 17:00


Audi Finance

De Audi A4 Avant vanaf € 495 / maand excl. BTW.* * Audi A4 Avant 2.0 l TDI 120 pk. Catalogusprijs incl. BTW: € 31.090. Huurprijs incl. BTW: € 590,02. Offerte in Verhuur op Lange Termijn “Full Service” Audi Finance berekend op basis van 60 maanden en 100.000 km. Aanbieding voorbehouden aan professionele gebruikers. Onder voorbehoud van aanvaarding van het dossier door D’Ieteren Lease n.v., Leuvensesteenweg 679, 3071 Kortenberg met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Maliestraat 50. CBFA 20172 CA. Prijzen op 29.11.2013 en geldig tot 29.12.2013. Audi Finance is een commerciële benaming van D’Ieteren Lease en van Volkswagen D’Ieteren Finance n.v.

Getoond model met opties. Milieu-informatie (KB 19/03/2004): www.audi.be.

4,4 - 8,4 L/100 KM ◆ 116 - 197 G CO2/KM. FLEET_92_NOV13_NL.indd 2 DIAUAUG0397_A4_PM_267x202_NL.indd 1

18/11/13 04/11/13 17:00 15:07


1/13 15:07

Hét magazine voor de wagenparkbeheerder NOVEMBER 2013

edito

Maatpak of prêt-à-porter? Bij FLEET houden we graag de vinger aan de pols van de sector. Daarom stuurden we eind oktober twee vragen naar de leasingmaatschappijen. Hoe was hun jaar tot nog toe? En wat is hun antwoord op de steeds luider klinkende vraag naar totale mobiliteitsoplossingen? Wat de eerste vraag betreft was er een duidelijke tendens merkbaar. Iedereen heeft het over een moeilijke markt, veel onzekerheid en een terughoudendheid bij de klanten. En die klanten vragen dat hun leasingmaatschappij meedenkt en oplossingen biedt. De leasingcontracten met een looptijd van vier jaar en 120.000 km zijn nog steeds de norm..., maar steeds meer klanten vragen alternatieven die ze niet vinden in de klassieke formules. Men wil met andere woorden nog wel leasen, maar dan moet die leasingformule passen als een maatpak en niet als een prêt-à-porter. Een respondent heeft het over de “dode zone tussen renting en leasing” die moet opgevuld worden... en dat ze dat ook doen met een nieuwe formule die heel enthousiast onthaald wordt door de klanten. Initiatief haalt het altijd van status quo. De antwoorden op onze tweede vraag waren heel wat minder uniform. Als het gaat over total mobility en of dat wel een business is waar de leasingmaatschappijen zich moeten aan wagen, krijg je veel “we zijn er volop mee bezig” en ook het woord “proeftuinproject” valt wel eens. Maar ook hier heb je frontrunners, die met een concreet aanbod (lees: een afzonderlijke business unit) een voorsprong nemen op de concurrentie. Als je vandaag nog in de “reflectiefase” zit en “naar de klanten luistert”, terwijl je next door al kan aankloppen voor een mobility card... dat geeft toch aan dat er andere strategische keuzes gemaakt worden. Dit gezegd zijnde: tussen de regels door lezen we wel dat de Belgen nog niet storm lopen voor het total mobility concept en dat er vooralsnog geen fortuinen mee te verdienen vallen. In een ideale wereld rijden we met een geleasde fiets naar het treinstation en nemen we overdag een geleasde auto voor onze afspraken. Aan het principe valt niets af te dingen..., maar de auto is op zich al een total mobility concept dat ons van punt A naar punt B en indien nodig ook naadloos naar punt C, D, E en F brengt. Dan kom je al snel bij het woord “mentaliteitsverandering”, wat mediataal is voor “we spreken elkaar binnen tien jaar”.

Philip De Paepe Hoofdredacteur

inhoud

05

12

FLEET Update Nieuwe gezichten en ander fleet news ALD neemt Favor Lease over

FLEET Partners 11

15 15

27

18 37

21

21

27

32

Het nieuws van bij de fleet dealers

FLEET Interview Pierre Deneus (Managing Director Opel Belgium): “Opel moet bereikbaar blijven” Els Ampe (Schepen voor Mobiliteit Brussel): “Het fileprobleem los je niet op door pestmaatregelen.”

FLEET Mobility XXImo betaalkaart: one-stop-mobility-shopping AlphaCity: carsharing op maat van de bedrijven

FLEET Leasing Leasingmaatschappijen in 2013: “Total Mobility treedt uit de schaduw”.

FLEET Coverstory

32 BMW i3: ElectroSHOCK! FLEET reed in avant-première met het eerste elektrische productiemodel van de Duitse constructeur en maakte ook een kostenvergelijking. Is elektrisch rijden goedkoper dan dieselen? Lees het op p. 32!

(philip.depaepe@activemail.be)

FLEET_92_NOV13_NL.indd 3

06 12

Column Stilleven

39 40 42 44 46 48

AUTO & Techniek Opel Insignia: less is more Mercedes-Benz S-klasse: paradox op wielen Mazda3: dynamisch tot in de vingertoppen SKODA Rapid Spaceback: ruim maar Spartaans Long term test Mazda6: low compression, high output! Long term test Volvo V40: stoere efficiëntie

18/11/13 17:00


EEN JAGUAR VOOR DE PRIJS VAN EEN WAGEN. Stap in de Jaguar XF berline of XF Sportbrake en u merkt meteen: de Jaguar XF is een buitengewone bedrijfswagen. Zijn CO2-uitstoot van amper 129 g/km is bescheiden, maar zijn prestaties zijn uitzonderlijk. Wat u ook zeker zal verleiden, is zijn standaarduitrusting, met onder meer een elektronische achttrapsautomaat, 17” lichtmetalen velgen en Bi-Xenon koplampen.

XF BERLINE VANAF

€ 43.200 BTWi € 769 / maand* € 147 / maand netto belastbaar VAA**

HOW A LI V E A RE YOU ?

4,9-11,6 L/100 KM. CO2: 129-270 G/KM. Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.jaguar.be. Afgebeelde modellen met optionele uitrusting. Geef voorrang aan veiligheid. * Aanbod in huur op lange termijn ‘alles inbegrepen’ (behalve brandstof) voor een XF berline 2.2D 163 pk op basis van 60 maanden en 100.000 kms. Aanbod gereserveerd voor professionele klanten, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier door Corporate Mobility Lease (een divisie van Axus nv), Colonel Bourgstraat 120 in 1140 Brussel. Prijzen geldig op 1 november 2013. ** Gebaseerd op een belastingtarief van 53,5%.

JAGUGEN3W136_XF_XFSB_Belux_Fleet_267Hx202_NL_IC.indd 1 FLEET_92_NOV13_NL.indd 4

07/11/13 18/11/13 10:07 17:01


i

in ms. en %.

1/13 10:07

5

COLUMN

Stilleven Afgelopen oktobermaand was qua fileleed een grand cru. Op sommige dagen was ik nog maar net de deur uit om luttele minuten later al aan te meren in de staart van de file. En ja, dat leidt tot gemopper en de occasionele vloek. Het lucht even op, maar dat verandert niets aan de statische situatie van mijn voertuig op dat ogenblik. Samen met duizenden anderen vorm ik dagelijks een stilleven op onze autosnelwegen. Bij FLEET hameren we er al jaren op: deze permanente stilstand kost geld, véél geld. Hoeveel? Mobiliteitsclub Touring sloeg aan het rekenen en kwam uit op 6,3 miljoen euro economische schade per week. Werkgeversorganisatie Voka ziet het nog somberder in en komt uit op 8,7 miljoen per week of een slordige 437,5 miljoen euro per jaar. Bij De Lijn kwamen ze op het lumineuze idee om deze file-ellende annex financiële dijkbreuk een halt toe te roepen: het “Potver-potje”. Ik excuseer mij alvast voor de onvertaalbaarheid van dit woord bij mijn Franstalige lezers. Doelgroep: chauffeurs die vloeken achter het stuur omdat ze in de file staan, of zich ergeren aan verkeersellende in het algemeen. Telkens ze vloeken, komt er geld in het potje en wanneer ze het echt hartsgrondig beu zijn, kunnen ze met dat geld een abonnement voor De Lijn kopen. Het toeval wil dat ik de reclamespot voor dit infantiele initiatief hoorde toen ik stilstond in de file en dan pas écht aan het vloeken ging. Het mobiliteitsinfarct is een acuut probleem, dat zowel onmiddellijke als langetermijnoplossingen vraagt. Een superminister voor mobiliteit, dat heeft ons land nodig en geen versnippering van bevoegdheden zoals nu. Geen halfzachte mediacampagnes die sowieso geen zoden aan de dijk brengen. Het zo geroemde “alternatief” is noch qua capaciteit, noch qua flexibiliteit een alternatief voor het gros van de pendelaars. Touring rekende uit dat de capaciteit van het openbaar vervoer zou moeten verdrievoudigen om de files met een vijfde te doen afnemen. Tegen die logica is geen enkel potver-potje opgewassen. Zijn we dan gedoemd om onze dagelijkse portie file-ergernis te blijven consumeren? Neen, want het kan ook anders. En dat hoeft geen jaren te duren, want de oplossingen zijn er: spitsstroken, dynamische verkeersborden die aangepaste snelheden afficheren tijdens de piekuren, meer rijstroken op de Antwerpse en Brusselse ring, het invullen van de missing links, snellere interventie bij ongevallen. Gecombineerd met rekeningrijden, glijdende werkuren en – jawel – een betere multimodaliteit (waar blijft het GEN en waar zijn die transitparkings op de invalswegen naar Brussel?) hebben de politici een arsenaal om het dagelijkse stilleven op de wegen weer tot leven te brengen. Dat het kan, bewijst de spitsstrook tussen Brussel en Heverlee. Sinds de invoering ervan werd de file daar met bijna een half uur ingekort. Het traject duurde voordien op het drukste moment van de avondspits 35 minuten. Nu is dat nog 7 minuten. Dat zijn maatregelen. Dat zijn resultaten.

“Het mobiliteitsinfarct is een acuut probleem, dat zowel onmiddellijke als langetermijnoplossingen vraagt.”

Philippe Quatennens

Philippe Quatennens geeft elke editie zijn ongezouten mening over het reilen en zeilen in het Belgische autolandschap.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 5

18/11/13 17:01


6

H

In V

UPDATE

DIDIER FENIX COO EUROPCAR GROUP

HYUNDAI VERSTERKT ZIJN FLEETCEL

Europcar heeft Didier Fenix tot Chief Operating Officer benoemd. Hij krijgt de taak om de operationele expertise van de groep verder uit te bouwen en innoverende ontwikkelingen in het netwerk door te voeren om de klantenservice verder aan te scherpen. Didier Fenix is verantwoordelijk voor de operaties, het wagenpark en innovatie op het vlak van mobiliteit. De 48-jarige Didier Fenix werkt sinds 1992 bij Europcar, en is sinds 2002 Algemeen Directeur van Europcar België. Sinds februari dit jaar was hij al lid van het Uitvoerend Comité en verantwoordelijk voor het wagenpark en de mobiliteit. Om ervoor te zorgen dat Didier Fenix zijn nieuwe taken binnen de groep kan vervullen, is Steven Pauwels benoemd tot Deputy General Manager van Europcar België.

GERT HENDRICKX VERDEDIGT VOORTAAN DE KLEUREN VAN NISSAN Gert Hendrickx is de nieuwe fleetmanager bij Nissan. Hij heeft een rijke ervaring binnen de autosector. Voordien werkte hij als fleet manager voor Hyundai Belux. Alvorens daar aan de slag te gaan was hij aan het werk bij onder andere Alfa Romeo en BMW Belux.

BEN DE GRAEVE BUSINESS MANAGER SGS AUTOMOTIVE Onlangs is Ben De Graeve aangesteld bij SGS Automotive Services als de nieuwe business unit manager. Hij is verantwoordelijk voor de operaties en verder uitbouw van deze business unit in de Benelux. Ben De Graeve bezit een bachelor in Automotive Engineering en heeft inmiddels een jarenlange en uitgebreide management ervaring in de automotive industrie op vlak van sales, after sales en R&D. De automotive unit specificeert zich naar het ontwerp, ontwikkeling en operationeel uitvoeren van inspecties, controles en expertises binnen verschillende remarketing, distributie en retail diensten in de automobiel industrie. SGS is, als onafhankelijk organisme, wereldleider op vlak van inspectie, verificatie, testen en certificatie.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 6

Hyundai onderstreept zijn ambities in het fleetsegment met de aanwerving van Jean-Marc Vertroost (rechts) als dealer fleet & used cars sales manager. Jean-Marc Vertroost wordt eindverantwoordelijke voor de fleet-relaties met de dealers, Rent-a-Cars (RAC) en het i-Best label voor jonge tweedehandswagens. Luc Sano zal zich als corporate & B2B fleet sales manager toeleggen op de belangrijke relaties met de leasingmaatschappijen en op de directe contacten/relaties met bedrijven (Business-to-Business). Jean-Marc Vertroost komt met een rijke ervaring binnen de fleet en B2B in het bijzonder. Zo was hij ondermeer werkzaam bij LeasePlan, Renault en Mercedes.

BRIGITTE GOOSSENS IS DE NIEUWE FLEET MANAGER SEAT Brigitte Goossens is de nieuwe fleet manager bij SEAT. Ze volgt Nicolas Jussy op, die SEAT verlaat om een nieuwe businessopportuniteit te verkennen. Brigitte Goossens was 12 jaar manager executive accounts bij LeasePlan. In oktober vorig jaar maakte ze de overstap naar Fiat Groep België als verantwoordelijke voor de fleetafdeling. Sinds 7 oktober verdedigt zij nu de kleuren van SEAT in het fleetsegment.

CHRIS VAN RAEMDONCK IS DE NIEUWE FLEETVERANTWOORDELIJKE BMW Chris Van Raemdonck is de nieuwe verantwoordelijke voor de fleetcel bij BMW Belgium. Chris Van Raemdonck komt over van Autobedrijf Jacobs uit SintNiklaas, waar hij algemeen directeur was. Autobedrijf Jacobs verdeelt zowel de merken Mercedes-Benz, smart, Jeep als Lancia. Daarvoor was Chris Van Raemdonck respectievelijk algemeen directeur bij Mercedes-Benz Wemmel, training manager bij Mercedes-Benz Belgium Luxemburg en technisch commercieel verantwoordelijke bij DAF Trucks Belgium. Hij volgt Kris Verleye op, die 12 jaar lang fleetmanager voor BMW was en twee keer werd verkozen tot “Fleet Manager of the Year”.

18/11/13 17:01

F

Uw u va me en zon

En Bus me Er


Hyundai i40

Inspiratie. Vormgegeven.

Fiscale spitstechnologie. JAAR

Waarborg zonder kilometer beperking

U wilt werknemers een goed uitgeruste wagen bieden voor hun budget? Wat dacht u van de i40 Wagon? Hij biedt u spitstechnologie en een superieur uitrustingsniveau met gratis Business Pack en metaalkleur (automatische airco, snelheidsbegrenzer en parkeersensoren voor- en achteraan, ...). Bovendien heeft de i40 ook een bijzonder lage CO2 -uitstoot: slechts 113g. Zo staat hij ook fiscaal helemaal op punt. En uw werknemer kan steeds rekenen op een uitstekende service in de Fleet Business Centers. Boek nu uw testrit bij het dichtstbijzijnde Fleet Business Center, meer info op hyundai.be/fleet Er is al een i40 vanaf â‚Ź 456*/maand.

(L/100KM): 4,3 - 7,7 CO2 (G/KM): 113 - 179

* Prijs excl. BTW voor een i40 Wagon 1.7 CRDi Blue Drive, incl. domiciliĂŤringskorting, actie gratis metaalkleur en gratis Business Pack. Operationele leasing voor 60 maanden, 100.000 km. Dit is een aanbod van Hyundai Lease voorbehouden voor professionelen en geldig tot 31/12/2013. Onder voorbehoud van goedkeuring van het kredietdossier door Hyundai Lease en wijzigingen van prijs, tarief, taksen en BTW. Niet-contractuele foto. Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): hyundai.be

FLEET_92_NOV13_NL.indd 7

18/11/13 17:01


2013

VIJFTIG JAAR GELEDEN KREGEN WE EEN IDEE

Wij bedanken 1,3 miljoen leaserijders, 120.000 spaarders, 100.000 klanten en natuurlijk 6.200 medewerkers in 31 landen voor hun vertrouwen in ons plan

1990 120.000 auto’s in 9 landen

1963 Oprichting aan de Herengracht in Amsterdam

2010 1972

Oprichting LeasePlan Bank

Opening van de eerste buitenlandse vestiging in België

EN DAT IDEE WERD EEN PLAN In 1963 tekende LeasePlan op de Herengracht in Amsterdam het eerste leasecontract. We hadden toen niet durven voorspellen dat LeasePlan zou uitgroeien tot de grootste autoleasemaatschappij van de wereld. Maar we hadden wel een goed idee. We wilden het leven van onze (eerste) klant makkelijker maken. En dat willen we, vijftig jaar later, nog steeds. WWW.LEASEPLAN.BE

FLEET_92_NOV13_NL.indd 8 3708 50years Ad 267x202 NL.indd 1

18/11/13 04/11/13 17:01 10:09


,

1/13 10:09

9

UPDATE

WIM BUZZI VAN COCA-COLA NAAR FLEET LOGISTICS Wim Buzzi heeft onlangs de overstap gemaakt van Coca-Cola Enterprises naar Fleet Logistics International. Wim Buzzi was bij Coca-Cola senior manager EU fleet. Als chief regional officer voor West-Europa zal Wim Buzzi bij

Fleet Logistics verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van de onderneming in de regio Benelux en Frankrijk. Hij zal rechtstreeks rapporteren aan de CEO van Fleet Logistics, Rainer A. Laber.

DRAGINTRA FLEET SERVICES IN NIEUWE GEBOUWEN Om zijn groei in goede banen te kunnen blijven leiden, is Dragintra Fleet Services verhuisd naar een nieuw en ruimer pand in Kapellen (Antwerpen). Het nieuwe kantoor, voorzien van 4 ingerichte vergaderzalen, is beschikbaar voor de klanten, zakenpartners en medewerkers. Dragintra Fleet Services start dit jaar nog met de “Dragintra Fleet Academy” op. Hun specialisten geven training aan fleet managers en hun verantwoordelijken in België en Nederland. Tijdens deze sessies zullen onderwerpen aan bod

RONNY VEIREMAN KEERT TERUG ALS FLEET DIRECTOR BIJ FORD Na 4,5 jaar aan het hoofd gestaan te hebben van het HR departement bij Ford, keert Ronny Veireman terug als fleet director bij Ford. De functie is voor Ronny Veireman geen onbekend terrein, want hij was voor zijn overstap naar het HR-departement als eens 10 jaar fleetverantwoordelijke bij Ford. Peter Ververs zal een nieuwe uitdaging aangaan binnen Ford als HR Director, wat de laatste 4,5 dus de functie van Ronny Veireman was. Beiden zullen rapporteren aan Algemeen Directeur Paul Flanagan.

komen zoals alternatieve mobiliteitsoplossingen, nieuwe IFRS-wetgeving, procesoptimalisaties, verzekeringsalternatieven e.d. Tevens start Dragintra in het voorjaar 2014 Dragintra Knowledge Center op: een dienstverlening waar fleet klanten toegang kunnen krijgen tot een kennisdatabank over vlootbeheer. Hierin kunnen marktrends geraadpleegd worden, best practice cases over modellen, afwijkingen verbruik en CO2, RCU, procentuele lease prijsvergelijkingen, brandstofevoluties, etc.

MICHEL VERGAERT VAN KIA NAAR AXIAL Michel Vergaert is sinds 1 oktober 2013 de nieuwe sales manager bij Axial Belgium. Michel Vergaert beschikt over een uitgebreide ervaring in de automobielsector, o.m. bij D’Ieteren als product manager, sales & marketing manager en als site manager van een autoconcessie, en de vier laatste jaren bij Kia Motors Belgium als fleet manager. Michel Vergaert zal zijn ervaring gebruiken om het klantenbestand uit te breiden, en dan in het bijzonder grotere bedrijven die een beroep kunnen doen op de carrosserieservice van Axial.

ARI NEEMT HPI FLEET OVER De specialist in fleet service ARI heeft HPI Fleet en al zijn Europese vestigingen overgenomen. Dit is een nieuwe stap in de Europese expansie van ARI, dat onlangs ook

FLEET_92_NOV13_NL.indd 9

al in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland overnames deed. ARI is nu vertegenwoordigd in Oostenrlijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxem-

burg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De naam HPI Fleet verdwijnt, de Belgische vestiging zal ook onder de ARI-vlag varen.

18/11/13 17:01


10

PUBLIREPORTAGE

VIER MERKEN, ÉÉN PASSIE Als officieel verdeler van de merken Alfa Romeo, Fiat en Lancia verkondigt garage Lana al bijna 35 jaar lang zijn passie voor de drie grote Italiaanse merken. In 2012 kwam er een vierde merk in de etalage bij: Jeep, synoniem met vrijheid, avontuur, absolute controle en authenticiteit. Tussen de talrijke nieuwigheden die uitgestald staan in de uitgestrekte showroom van de concessie bekleedt de Jeep Grand Cherokee een bijzondere plaats. De nieuwe bi-xenon koplampen met geraffineerde led-rand leveren deze premium SUV een natuurlijk charisma op. Alles aan deze Jeep ademt exclusiviteit uit, van de prachtige velgen over de kostbare interieurmaterialen, zoals het leder en het hout, tot de recentste technologieën en infotainmentsyste-

WARNING

men. Het UConnect-aanraakscherm van 8,4 inch geeft alle nuttige informatie in hoge resolutie weer, terwijl het handsfree telefoonsysteem met de stem kan worden bediend. Het rijplezier waarop de Grand Cherokee al jarenlang prat gaat, wordt versterkt door de introductie van een nieuwe 8-trapsautomaat, die gecombineerd kan worden met alle motorversies. Deze nieuwe versnellingsbak verlaagt het verbruik en de uitstoot, terwijl hij het comfort en de prestaties naar nieuwe hoogtes tilt. De nieuwe Grand Cherokee voelt zich zowel op als naast de weg in zijn sas en is verkrijgbaar met drie types vierwielaandrijving, een pneumatische Quadralift-ophanging en een tractiecontrole, zodat u steeds in alle sereniteit van 4x4-plezier kunt genieten.

DEN BIJ VIGE R O W T N A KL KAN HE KEN E S A E L T WES EROORZA V E I Z E O L JA

WESTLEASE_advertentie_fleet_nl-fr.indd 1 FLEET_92_NOV13_NL.indd 10

Lana nv 33 Bvd Zénobe Gramme 4040 Herstal Tel: 04.264.24.50 Fax: 04.240.09.97 E-mail: info@autolana.com Website: www.autolana.com

Flexibel maatwerk, persoonlijke service, onafhankelijk advies ... Onze autoverhuuroplossingen op lange termijn geven uw vrienden én concurrenten alle reden om jaloers te zijn. Als dat geen heerlijk motief is om ons zo snel mogelijk te contacteren! Afspraak op 056 36 44 44 of www.westlease.be.

28/10/13 18:05 18/11/13 17:01


NEWS

GARAGE ITAL WAVER UIT DE STARTBLOKKEN Onlangs opende de Nissanconcessie ITAL Waver de deuren. “Het hele gebouw is exclusief aan Nissan gewijd en uiteraard volgens de recentste Nissan-standaarden en -normen ingericht. Alle componenten zoals receptie, showroom, werkplaats, magazijn en directie zijn mooi naast elkaar ondergebracht in het 5.500m2 ruime gebouw, zodat onze Nissan-klanten er zich meteen thuis voelen. Tegelijk met het optrekken van de nieuwbouw, hebben we ook een nieuwe afdeling tweedehandswagens en een carrosserieafdeling ingebouwd”, schetst zaakvoerder Giani Nobile.

VW GARAGE HEREMANS OPENT NIEUWE CONCESSIE Op 14 november nodigden de heer en mevrouw Heremans en hun team hun klanten uit op de plechtige opening van hun nieuwe concessie in GrootBijgaarden. De aanwezigen konden er het nieuwe Volkswagen-concept ontdekken in een schitterend kader met een aangepaste muzikale en gastronomische omlijsting.

United Motors, de Opel- en Chevrolet-dealer met vestigingen in Ieper, Izegem, Roeselare en Tielt, stelde op 24 oktober de nieuwe Insignia aan zijn klanten voor. De “United Motors Battlefield Tour” bracht de genodigden achter het stuur van de nieuwe Insignia langs gedenkplaatsen van de eerste Wereldoorlog en later op de dag stond er ook een bezoek aan Brouwerij St-Bernardus op de planning.

Opel zette vorig jaar het Business Sales project op poten. Doel: de KMO-markt op een meer professionele manier benaderen vanuit het dealernetwerk. De kern wordt gevormd door het reeds bestaande Business Center netwerk, aangevuld met andere dealers die meegaan in het verhaal. Opel Belgium ondersteunt dat initiatief o.a. met opleiding en coaching van de fleet advisors bij de dealers, die daardoor efficiënter kunnen prospecteren en beter kunnen beantwoorden aan de behoeften van de lokale KMO. En blijkbaar levert dat al op korte termijn succes op, zegt managing director van Opel Belgium Pierre Deneus: “We kunnen nu na zes maanden een eerste stand van zaken opmaken en daaruit blijkt dat dit KMO-segment binnen de fleetmarkt als enige een groei laat optekenen. Dat heeft te maken met het meer professioneel aanpakken van die markt.” Onlangs werd het aantal Business Centers nog uitgebreid met Garage Exelmans uit Tessenderlo en Garage Monnier uit Doornik, waardoor er nu in totaal 31 Business Centers zijn in het netwerk van Opel in België.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 11

De Ford-verdeler Unicars Oostende & Diksmuide heeft een levering afgerond van 26 Ford Transits aan het aannemingsbedrijf ArtesDepret uit Zeebrugge. Door een vernieuwd bedrijfslogo verving deze firma, die behoort tot de Artes Group, dit jaar haar volledige bestelwagenpark. Het lot bestaat uit 26 Ford Transists in verschillende versies en uitvoeringen, die overal in Vlaanderen waar de bouwgroep werkzaam is, zullen rijden.

UNITED MOTORS STELT NIEUWE INSIGNIA VOOR

OPEL BELGIUM BREIDT BUSINESS CENTER NETWERK UIT

18:05

UNICARS LEVERT 26 FORD TRANSITS AAN AANNEMINGSBEDRIJF ARTES-DEPRET

CITROËN K MOTORS (KUURNE) LANCEERT NIEUWE GRAND C4 PICASSO VOOR FLEETKLANTEN In de Golf Palingbeek in Ieper werden de fleetklanten van K Motors ontvangen voor de voorstelling van de nieuwe Grand C4 Picasso. Om het nuttige aan het aangename te koppelen werd de presentatie afgerond met een lekkere hap en een golfinitiatie.

18/11/13 17:01


12 Philippe Portal (CEO Alcadis), Miel Horsten (CEO ALD Automotive) en Olivier Sermeus (Managing Director Hyundai Belux)

UPDATE

A

ALD Automotive neemt Favor Lease over

LD Automotive neemt vanaf 1 januari Favor Lease over. Niet echt een verrassing want ALD wil zijn marktpositie nog versterken en had al het white label product Hyundai Lease in huis. De kracht van een grote leasingmaatschappij wordt nu gekoppeld aan een constructeur met een sterke groeidrang. Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be

ALD Automotive neemt vanaf 1 januari 2014 de klantenportefeuille van Favor Lease over en versterkt daarmee het bestaande Hyundai Lease-label. Concreet wordt de operationele leasing van 1.423 wagens, waarvan 95 vans, ondergebracht binnen de afdeling Hyundai Lease van de ALD Automotive groep. Met de overname verstevigt de groep AXUS nv, voornamelijk bekend onder de merknaam ALD Automotive, zijn marktpositie als grootste leasingbedrijf in België, met een vloot van meer dan 70.000 wagens. In die 70.000 voertuigen zitten ook een tiental captives, zoals Hyundai Lease. Favor Lease is een specialist in operationele leasing en behoort tot de grote autodistributie-specialist Alcadis (onderdeel van de Alcopa-groep), die actief is op Europese schaal. Het bedrijf beheert voornamelijk wagens en vans van het merk Hyundai in haar vloot. Deze vloot

FLEET_92_NOV13_NL.indd 12

wordt nu volledig ondergebracht binnen het Hyundai Lease-product van ALD Automotive. EXPANSIE-STRATEGIE Miel Horsten, general manager van ALD Automotive Belgium zegt over de acquisitie: “De overname en integratie van de portefeuille van Favor Lease past perfect in de Belgische en internationale expansiestrategie van ALD Automotive en is een logische stap in de verdere uitbouw en ondersteuning van Hyundai in de leasing-sector in België. Hyundai beschikt over een zeer uitgebreid gamma dat mooie designs koppelt aan betrouwbaarheid, het beste garantiepakket in de markt en sterke restwaarden. Wij geloven zeer sterk in de strategie van Hyundai en de ondersteuning door de Alcadis-groep. Wij zijn zeer blij dat we door deze overname samen met de Hyundai-verdelers kunnen meewerken aan de toekomst van Hyundai in België.”

Alcadis wil zich in de toekomst meer gaan profileren als specialist op het vlak van de invoer en verdeling van automerken, de belangrijkste activiteit binnen haar business-model. Philippe Portal, CEO van de groep verduidelijkt: “We hebben met Favor Lease de afgelopen jaren een zeer ruime portefeuille opgebouwd, wat in belangrijke mate te danken is aan de steile opmars van Hyundai binnen de fleetmarkt. Om een volgende stap te nemen in de uitbouw van Hyundai Lease is het een logische evolutie om de krachten tussen onze twee bedrijven, verder te bundelen. De keuze voor ALD Automotive is trouwens voor de hand liggend omdat ze al onze partner zijn achter het label Hyundai Lease. Als belangrijke speler zal ALD Automotive ook onze preferred partner zijn van onze huismerken.”

18/11/13 17:01

OPELATL


CO2 /km

99g

VAA/maand*

Fiscaal aftrekbaar

â‚Ź 58 90%

DE NIEUWE

BUSINESS

ZUINIG OP DE WEG EN OP UW LOONBRIEF. Hij is rijkelijk uitgerust, inclusief het IntelliLink infotainmentsysteem met navigatie. Met amper 99 g CO2/km - de laagste uitstoot in zijn segment - is hij 90% fiscaal aftrekbaar. Bovendien blijft uw netto VAA beperkt tot het minimum: â‚Ź 58 per maand. Ga dus snel langs bij uw Opel Verdeler voor een auto met niets dan voordelen. Van alle aard.

opel.be milieu-informatie (KB 19/03/2004): opel.be 3,7-8,3 L/100 KM 99-194 G/KM * Schatting van de maandelijkse netto bijdrage die de werknemer zal moeten leveren op basis van de hoogst mogelijke aanslagvoet van 53,50% op het brutobelastingsvoordeel van alle aard, gebaseerd op aanbevolen catalogusprijs. Model louter ter illustratie afgebeeld.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 13 267Hx202_NL.indd 1 OPELATL168_Insignia business

18/11/13 04/10/13 17:01 12:28


"IK VERLEG MIJN GRENZEN EN OVERTREF ALLE VERWACHTINGEN. MIJN MOTOROLIE OOK."

Voortdurend zijn uiterste grenzen van talent, lef en prestaties overstijgend, gaat Lewis Hamilton geen enkele uitdaging uit de weg. Een passie die PETRONAS Syntium deelt en verwezenlijkt telkens hij racet. Ontwikkeld om te presteren bij de extreme Formula One TM condities van het MERCEDES AMG PETRONAS Formula One TM Team, een partnership dat zorgt voor het allerbeste voor uw wagen. PETRONAS LUBRICANTS BELGIUM NV Ingberthoeveweg 4 - B2630 Aartselaar - T 03/458.12.30 - info@be.petronas.com - www.pli-petronas.be

FLEET_92_NOV13_NL.indd 14

18/11/13 17:01


15

EN N. K." INTERVIEW

Pierre Deneus – Managing Director Opel Belgium

“Opel moet bereikbaar blijven” E

en stevig offensief van nieuwe modellen, een nieuwe motorenfamilie die prestaties aan zuinigheid en lage CO2-waarden koppelt, een hele rist aan awards en titels in de trofeeënkast: Opel is tot de tanden gewapend. Maar toch dreigen er ook donkere wolken aan de horizon. Een overbevolkte Europese automobielmarkt met als gevolg een nooit geziene prijzenslag zet de marges bij alle spelers onder druk. Welke strategie gooit de Duitse constructeur in de strijd? FLEET vroeg het aan Pierre Deneus, Managing Director van Opel Belgium. Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be Foto’s: Bas Bogaerts

FLEET: Het is half oktober wanneer we dit gesprek hebben, hoe was het jaar tot nog toe voor Opel? Pierre Deneus: “We zijn gematigd positief. Zowel qua volumes als qua winstgevendheid zijn de targets voor Opel België nog altijd binnen bereik. De prognose – en het ziet ernaar uit dat we die halen – is 485.000 voertuigen voor de totale Belgische markt, wat een status quo is in vergelijking met vorig jaar. We mogen ons gelukkig prijzen met dergelijke cijfers als we naar de rest van Europa kijken.”

FLEET_92_NOV13_NL.indd 15

18/11/13 17:01


16

“We hebben een heel breed gamma, maar onze afwezigheid in het luxesegment is een bewuste keuze.”

FLEET: Vorig jaar compenseerde de fleetmarkt het gebrek aan vertrouwen bij de particuliere klant. Tekent zich dit jaar een gelijkaardig scenario af? Pierre Deneus: “Volgens de laatste statistieken die ik gezien heb over de totale Belgische markt, blijft de verhouding ongeveer 50/50 met een lichte stijging in het voordeel van fleet. Wat Opel betreft zien we een toename van verkopen in de particuliere markt. Dat is logisch te verklaren doordat nieuwe modellen zoals de ADAM, Cascada en Mokka meer op die markt toegespitst zijn. De Mokka spreekt ook sommige fleetrijders aan maar is geen typisch fleetproduct zoals de Astra en vooral de Insignia. In het echte fleetsegment zien we toch dat de premiummerken door hun downsizing marktaandeel nemen en dat is niet zonder gevolgen voor Opel maar hetzelfde geldt voor de andere generalisten. Anderzijds hebben we er alle vertrouwen in dat de nieuwe Insignia met een uitstoot van slechts 98 g CO2/km de beste waarde in zijn segment - en de Zafira Tourer met slechts 109 g CO2/km het de komende maanden goed zullen doen in de fleetmarkt. Samen met de complete uitrusting en de correcte prijs, is dat een mooi pakket naar de fleetrijder én de werkgever toe.” FLEET: Bij de invoering van het nieuwe VAA was de algemene verwachting: kansen voor de volumemerken en de challengers. Dat is anders uitgedraaid. Had u dat zien aankomen?

FLEET_92_NOV13_NL.indd 16

“We hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe Insignia met een uitstoot van slechts 98 g CO2/km - de beste waarde in zijn segment - het de komende maanden goed zal doen in de fleetmarkt.”

Pierre Deneus: “Die downsizing van de premiummerken leek ons vrij logisch ja, maar we hadden toch verwacht dat het nieuwe VAA ook voor een merk zoals Opel kansen zou bieden om zijn aandeel in fleet te verhogen. Dat dit niet het geval was, en dat de premiummerken nog meer aandeel gingen nemen, hebben we inderdaad wat onderschat. We staan sterk op het vlak van VAA omwille van onze catalogusprijzen en lage CO2 maar als er leasing bij komt kijken is er ook nog de restwaarde en op dat vlak hebben de premiummerken een voorsprong. Laat mij toch toe om daar enkele kanttekeningen bij te plaatsen. Indien de premiummerken te grote volumes in de fleetmarkt zetten van dezelfde modellen, dreigen zij hun eigen restwaardes onder druk te zetten. Als dat verschil zich in de toekomst uitvlakt, kan dat alleen maar in ons voordeel spelen. Daarnaast is er ook nog een variabele: de autofiscaliteit. We weten wat het nu is, maar wat zal de volgende regering ons brengen? Ook dat zal een invloed hebben op hoe de fleetmarkt zal evolueren.”

FLEET: Een Insignia kan – louter op basis van zijn kwaliteiten – best naast enkele premiummerken staan en is in veel gevallen objectief de betere keuze omwille van een betere prijs/kwaliteit en een uitstekende CO2-waarde. Koestert Opel premiumambities? Pierre Deneus: “Daar kan ik heel duidelijk over zijn: nee. Schoenmaker blijf bij uw leest. We zijn een Duits merk: degelijk, kwalitatief hoogstaand en innoverend… maar een Opel moet bereikbaar zijn en blijven. Wij willen ook de concurrentie niet aangaan met de premiummerken. We vergelijken ons liever met Volkswagen en Ford. Het is ook heel moeilijk voor een generalist om van het laagste tot het hoogste segment aanwezig te zijn. We hebben een heel breed gamma, maar onze afwezigheid in het luxesegment is een bewuste keuze. Er zijn voorbeelden van generalisten die dat in het verleden wel geprobeerd hebben en bij mijn weten zelden met succes.” FLEET: Is het belangrijkste probleem niet dat de generalisten vandaag aan

18/11/13 17:01


17 “De bedrijfswagen is ondertussen zowat de laatste manier om de werknemers te motiveren. Indien je die gaat afnemen, moet dat op een andere manier gecompenseerd worden.”

twee kanten worden aangevallen? Van bovenaf door de premiummerken en van onderaan door de challengers zoals bijvoorbeeld de Koreaanse merken? Welke strategie kan je daar tegenoverstellen? Pierre Deneus: “Ik zie dat niet als een probleem van de volumemerken alleen. De totale Europese markt is dit jaar in vergelijking met vorig jaar al met 8% gedaald… en ondertussen komen er steeds meer merken bij die een stuk van die krimpende taart willen. Iedereen staat onder druk en dat zet ook de prijzen en de marges onder druk. In de value chain moet zowel de constructeur, de invoerder als de dealer kunnen overleven en dat is alleen mogelijk indien je de juiste prijs aanrekent aan de klant. De enige oplossing op lange termijn is het aanbod aanpassen aan de werkelijke vraag en dan moet je iets doen aan de chronische overcapaciteit. Fabrieken sluiten is geen populaire maatregel, maar wel noodzakelijk als je wil overleven. Daarom is ook de beslissing genomen om volgend jaar de fabriek van Bochum te sluiten. De merken die niet de moed hebben om dat te doen, gaan beslist nog grotere problemen tegemoet.” FLEET: Hoe doet de Opel Ampera het momenteel? Pierre Deneus: “Die heeft te lijden onder het gebrek aan fiscale stimuli, maar dat kan je extrapoleren naar alle elek-

“Het Opel Business Sales-project toont aan dat groei binnen het KMO fleetsegment mogelijk is mits een goede ondersteuning van de dealers.”

FLEET_92_NOV13_NL.indd 17

trische voertuigen. Daar komt bovenop dat de technologie in een Ampera door de range extender duurder is dan zowel conventionele voertuigen als gewone elektrische voertuigen. Ergens moet je die investering terugwinnen en dat kan alleen als je die kan afschrijven over grotere productievolumes. We horen van overheidswege altijd hetzelfde argument: er is geen geld voor fiscale ondersteuning. Dat klopt volgens ons niet. Het is een kwestie van prioriteiten en principiële keuzes. Enerzijds moeten we als industrie steeds vergroenen en anderzijds wordt het ons moeilijk gemaakt om die groene producten dan te verkopen. Je kan perfect binnen dezelfde enveloppe andere keuzes maken: voertuigen met verbrandingsmotoren iets meer belasten en dat vrijgekomen budget gebruiken om groene voertuigen een duwtje in de rug te geven.” FLEET: U heeft vorig jaar het Opel Business Sales-project op poten gezet. De KMO-fleetmarkt benaderen via dealers met steun vanuit de invoerder. Een succes? Pierre Deneus: “Wij zijn daar heel tevreden over, ja. Naast onze eigen Business Centers, dat zijn er nu 31, hebben nog een aantal andere dealers er op ingetekend. We kunnen nu na zes maanden een eerste stand van zaken opmaken en daaruit blijkt dat dit KMO-segment binnen de fleetmarkt als enige een groei laat optekenen. Dat heeft te maken met het meer professioneel aanpakken van die markt. Wij coachen de fleet advisors bij de dealers, zowel in hun prospectie als de manier waarop ze de klanten benaderen. Bovendien gaan we ons niet moeien als het om grotere accounts gaat, we blijven in steun en pikken de klanten niet in als het om grotere vloten gaat. Dat is de sterkte van het Opel-netwerk: we hebben geen eigen concessies maar alleen dealers. En wij respecteren als invoerder de zelfstandigheid van die dealers. Zoals ik al zei: iedereen moet overleven. Zowel de constructeur, de invoerder als de dealer en dat kan alleen

als iedereen marges kan realiseren op zijn stuk van de value chain.” FLEET: De bedrijfswagen ligt niet zelden onder vuur in België: file-veroorzaker, vervuiler, … vanuit groene hoek wordt zelfs geopperd om alle fiscale voordelen af te schaffen en te vervangen door een mobiliteitsbudget. Dat moet u als een duivels plan in de oren klinken? Pierre Deneus: “Wij als Opel gaan niet in concurrentie met andere vervoersmodi. Integendeel, multimodaliteit heeft de toekomst en wij denken daar ook in mee als constructeur. Maar als het gaat om de bedrijfswagen mag het debat wat mij betreft wel een stuk objectiever. Los van het feit dat de bedrijfswagen voor veel mensen gewoon een werkinstrument is, kan je er niet omheen dat de fiscale druk op arbeid in ons land bij de hoogste in Europa is. De bedrijfswagen is ondertussen zowat de laatste manier om de werknemers te motiveren. Indien je die bedrijfswagen gaat afnemen, moet dat op een andere manier gecompenseerd worden. Hogere lonen zijn geen optie want de bedrijfswagen is al een manier om aan de fiscale wurggreep te ontsnappen voor bedrijven.

18/11/13 17:02


18

Daniel Van Delft (VISA), Jo Van Winckel (Plugin2Drive), Els Descamps (Mobility Athlon Car Lease), Patrick Bunnik (XXimo)

FLEET MOBILITY

XXImo:

one-stop-mobility shopping

N

a het succes in thuisland Nederland doet de alles-in-één mobiliteitsoplossing voor de zakelijke reiziger binnenkort ook in onze contreien haar intrede. Met de XXImo-betaalkaart, die functioneert als een gelimiteerde kredietkaart, kan het divers gebruik van mobiliteitsdiensten op een eenvoudige manier administratief worden afgehandeld.

Tekst: Hans Vanden Driessche hans.vanden.driessche@activemail.be

De XXImo-betaalkaart is bruikbaar voor nagenoeg alle mobiliteitsbetalingen: brandstof, parkeergarages, tolwegen, taxi’s, huurfietsen, treinen en de metro. Daarnaast biedt ze ook de mogelijkheid om hotels, vliegtickets en vergaderruimten te boeken. Werkgevers en werknemers hebben met XXImo één oplossing voor elke verplaatsing of daarmee samenhangende uitgave – zowel op het gebied van zakelijk reizen als woon-werkverkeer. XXImo maakt voor betalingen gebruik van het wereldwijde Visa-netwerk en beschikt over de unieke mogelijkheid om per individu in te stellen waarvoor de kaart mag worden gebruikt. De XXImo-oplossing biedt werkgevers diverse voordelen. Werkgevers stellen per medewerker een wekelijks budget in en bepalen tot welke opties zij toegang hebben en welke budgetten hieraan vasthangen. Andere transacties dan vooraf toegestaan zijn niet mogelijk. Maandelijks ontvangt de werkgever een BTW-factuur met daarop alle gemaakte kosten. GEEN BONNETJES MEER Werknemers krijgen met de XXImo-kaart

FLEET_92_NOV13_NL.indd 18

optimale keuzevrijheid in (zakelijk) vervoer en woon-werkverkeer. Zij bepalen wat de beste manier is om van A naar B te reizen en hoeven geen reiskosten meer voor te schieten, bonnetjes op te sparen of onkostenformulieren in te vullen. Alle transacties en het beschikbare budget kunnen worden opgevolgd via de persoonlijke ‘Mijn XXImo’-omgeving op het web, de mobiele website ‘www. xximomobiel.be’ en de XXImo-app. Aan het eind van de maand krijgt de werknemer een persoonlijk overzicht van alle gemaakte mobiliteitskosten en zijn CO2-uitstoot. Via de XXImo-routeplanner kunnen gebruikers trips met de auto, het openbaar vervoer of het vliegtuig vooraf plannen. Met de XXImo-app voor smartphones en tablets of op de webite ‘xximomobiel.be’ vinden ze het dichtstbijzijnde of meest voordelige tankstation, parkeergarage of vergaderlocatie. PARTNERSHIP MET ATHLON CAR LEASE In Nederland was Athlon Car Lease de eerste partner voor XXImo en ook in België kiest Athlon voor een partnership met het Nederlandse bedrijf. “We zijn zeer trots om ook in België het eerste

De XXImo-betaalkaart is bruikbaar voor nagenoeg alle mobiliteitsbetalingen: brandstof, parkeergarages, tolwegen, taxi’s, huurfietsen, treinen en de metro.

bedrijf te zijn dat zich aansluit bij XXImo”, zegt Els Descamps, Commercieel Directeur Mobility Solutions bij Athlon Car Lease België. “Onze ervaringen met XXImo zijn in Nederland zeer goed. We zorgen er dan ook graag voor dat ook onze Belgische klanten profiteren van de mobiliteitsvoordelen van XXImo.”

Momenteel kan de XXImo-kaart al gebruikt worden op trein en metro en XXImo werkt nu ook volop aan samenwerkingsverbanden met andere partners.

18/11/13 17:02

BMW1552


BMW i3

Echt rijplezier

DE BMW i3.

E-FFICIËNTIE GEGARANDEERD. Voor u als fleetverantwoordelijke draait alles rond efficiëntie. Laat ons dan ook meteen doordringen tot de kern van de zaak. Om welke redenen zou u kiezen voor de BMW i3? Ten eerste: z’n efficiënte BMW eDrive technologie, die even dynamisch als innoverend is. Ten tweede: zijn lage gebruikskost, meer bepaald op het vlak van energieverbruik en fiscaliteit. Ten derde: zijn vooruitstrevende technologieën die u verbinden met alle informatie die u nodig hebt, en waarmee de BMW i3 een mobiel kantoor wordt. Ten vierde: de duurzaamheid van z’n ontwerp, materialen en productieproces. En tot slot omdat hij - zoals elke BMW - z’n bestuurder een brede glimlach om de mond tovert … wanneer hij echt e-rijplezier ontdekt.

BMW i3. BORN ELECTRIC. De BMW i3 is exclusief verkrijgbaar bij deze erkende BMW i partners: ●

BMW Brussels

J-M Martin West (1070 Brussel)

Ginion Waterloo

Centrauto Wijnegem

Jorssen Aartselaar

van Osch Hasselt

Dejonckheere Roeselare

Verstraeten Lochristi

Discar Luik

Louyet Charleroi

BMW i Contact Center: 03 890 56 66

CIC.belux@bmw-i.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

BMW15528_Fleet_BMW i3_FleetFV_267x202 NL.indd 1 FLEET_92_NOV13_NL.indd 19

0-0,6 L/100 KM • 0-13 G/KM CO2

16/10/13 17:02 15:38 18/11/13


1

14/11/13

12:47

www.activeonline.be

JT_2013_FLEET.pdf

Maatwerk. Beide. Al 18 jaar een winnende combinatie van ervaring, flexibiliteit en dynamisme, dicht bij de klant. Kortom: bij J&T Autolease kiest u voor kwaliteit, ervaring en op maat gesneden advies. Een bedrijfswagen is niet alleen een werk-instrument, maar ook een mooi visitekaartje voor uw onderneming. Bij J&T Autolease beschikken we over een jarenlange expertise en zetten we u graag op weg met een zorgenvrije all-in leaseformule. Net zoals een maatpak zit ook onze service u als gegoten.

C

Bent u geïnteresseerd in een professioneel voorstel dat bij uw bedrijf past?

M

Y

CM

Neem contact op met J&T Autolease om een afspraak te maken met één van onze medewerkers of kijk voor meer informatie op www.jentautolease.be.

MY

CY

CMY

K

J&T Autolease: People with drive.

J&T Autolease nv Noorderlaan 109, B-2030 Antwerpen - T. +32 (0)3 641 82 92 info@jentautolease.be - www.jentautolease.be

FLEET_92_NOV13_NL.indd 20

18/11/13 17:02


21

De mobiliteitskaarten lijken de toekomst te hebben. Maar al die vervoersmodi aan elkaar te koppelen, is logistiek en organisatorisch geen eenvoudige opdracht.

LEASING

Total mobility treedt uit de schaduw H

et jaar is nog niet volledig ten einde, maar toch blikten we samen met de leasingmaatschappijen al eens terug op 2013. Wat waren de belangrijkste trends in 2013? En hoe zit het nu eigenlijk met de rol van de leasingmaatschappijen als total mobility providers? Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be

Het Federaal Planbureau voorspelde voor 2013 in de eurozone een terugval van 0,3%, met een licht herstel dat in 2014 zou moeten leiden tot een groei van 1,1%. Hoewel de evolutie van de Belgische economische activiteit de zwakke Europese groei weerspiegelt, zou de Belgische groei boven het gemiddelde van de eurozone blijven. De Belgische economische groei zou 0,2 % bedragen in 2013 en 1,2 % in 2014. Een optimist zou dergelijke cijfers kunnen vertalen als een prille heropleving, maar dat is niet

FLEET_92_NOV13_NL.indd 21

het geluid dat we hoorden bij de leasingmaatschappijen. De algemene tendens is duidelijk: onzekerheid in de markt, veel terughoudendheid en te weinig stabiliteit. Guy Hannosette (Commercieel Directeur Vancia Car Lease) vindt de huidige markt zelfs moeilijker dan in 2008-2009: “Toen was er nog sprake van stabiliteit en dat zien we nu in de tweede jaarhelft niet. We zijn het jaar goed begonnen met een stijging van 8% in de eerste zes maanden van 2013, maar die voorsprong zijn we nu

“De werkgelegenheid staat op het einde van de crisis nog onder druk. Dat betekent ook dat wij daar nog de impact van voelen.” Ilse Vercammen, KBC Autolease

grotendeels weer kwijt. Overigens was het jaarbegin enorm fluctuerend: heel goede maanden werden afgewisseld met barslechte. Sinds juli kennen we duidelijk

18/11/13 17:02


22

“In tegenstelling tot de vorige jaren verwachten we in 2013 geen stijging van de totale leasingvloot in België.” Gerry Van Aken, LeasePlan België

een dalende trend en eind september zitten we op een totale groei van 2%. Je voelt dat de klanten meer gaan vergelijken en controleren en dat geeft aan dat er nog steeds weinig vertrouwen is in de economie.” Pieter Goossens (Manager Marcom & Innovation Athlon Car Lease Belgium): “Eind 2012 was nog goed en het begin van dit jaar ook, maar ging het bergafwaarts. Voorzichtigheid in de markt, geen aanwervingen, veel poolwagens op de parkings van de bedrijven, ... Nochtans is er wel iets meer optimisme dan vorig jaar, maar dan wel met de nodige reserve. Wat voor ons de pil dit jaar wat verguldt, zijn de zogenaamde cafetariaplannen, die qua volume toch één en ander goedgemaakt hebben. Voorts merken we ook dat het noodzakelijk is om met nieuwe formules in te spelen op die onzekerheid. Zo lanceerde Athlon Car Lease Rental Services recent de ‘Rent & Roll’-formule. Kort uitgelegd: het is een verhuurformule tussen de 12 en 24 maanden – de dode zone tussen renting en leasing - met de mogelijkheid om over te schakelen naar een klassiek leasingcontract.” Ilse Vercammen (Sales Director KBC Autolease): “In 2012 kenden we zelf nog een groei van onze nieuwe productie tov 2011, voor 2013 is dit wel een ander verhaal. De onzekerheid in de markt, en ook bij onze cliënten, is dit jaar zeer prominent aanwezig. Als sector spelen we een belangrijke rol in het employee benefit gebeuren, en de werkgelegenheid staat typisch op het einde van de crisis sterk onder druk. Dit betekent dat wij daar de impact nog even van zullen blijven voelen.”

FLEET_92_NOV13_NL.indd 22

Door personeelsverloop en ontslagen blijven poolwagens steeds meer op de parking staan.

Gerry Van Aken (Manager Marketing & Consultancy Services LeasePlan): “Desondanks het stijgende consumenten- en ondernemersvertrouwen wordt de Belgische automarkt vandaag gekenmerkt door een nulgroei in het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen. Ook in de operationele leasingmarkt merken we dit jaar een duidelijke daling van het aantal orders ( 11% tov 2012). In tegenstelling tot de vorige jaren verwachten we in 2013 geen stijging van de totale leasingvloot in België. De aanpassing van het “voordeel alle aard” in 2012 blijkt verteerd te zijn. Na de focus op o.m. de investeringswaarde van nieuwe bedrijfsvoertuigen is deze opnieuw stijgende in de operationele leasingmarkt. Ook de verliezen in de tweedehandsmarkt beginnen af te nemen. Kostenbesparing staat nog altijd centraal in de ondernemingen. Toch merken we dat sommige bedrijven zich vandaag niet meer alleen focussen op profit, maar opnieuw ecologie, service excellence, efficiëntie en convenience opnemen in hun doelstellingen, wat zou kunnen betekenen dat zij opnieuw over de toekomst nadenken. Weliswaar in een nieuwe economische situatie, wellicht post crisis. Zij kiezen opnieuw voor een echt partnership met één leverancier.”

Roberto Fonseca (Managing Director Arval): “Zoals uit onze meest recente Corporate Vehicle Observatory blijkt, blijft het aantal bedrijfswagens in België in vergelijking met vorig jaar stabiel op +/- 1,5 miljoen. Als ik spreek voor Arval, dan zien we een voorzichtige interesse voor de zogenaamde cafetariaplannen. Voorts blijven de vragen rond taksen en dus ook de consulting daarover aanhouden.” Gudrun Ghijs (General Manager CIACfleet): “Er is nog een grote onzekerheid bij de kmo’s. Er wordt inderdaad al meer gerekruteerd, maar toch wordt er heel voorzichtig omgegaan met het wagenpark. Er is een tendens naar lagere motorisaties en een lagere CO2, voornamelijk gedreven door het VAA.” Vincent Beckers (General Manager Belfius Auto Lease): “We rekenden op een stabiele markt dit jaar en dat is wat we effectief ook zien. Voorts zie je onder invloed van de fiscale veranderingen nog meer aandacht voor de vergroening van de vloten. Voorts moeten bedrijven nu ook rekening houden met de nieuwe regels rond de recuperatie van de BTW.”

18/11/13 17:02

DIETVWG


www.volkswagen.be ZOEKT U EEN BENZINEWAGEN?

JA

NEE

ZOEKT U EEN DIESELWAGEN?

JA

NEE

ZOEKT U EEN WAGEN OP AARDGAS?

Golf TSI

JA

NEE

Golf TDI

Golf TGI*

ZOEKT U EEN PLUG-IN HYBRIDE WAGEN?

NEE

JA

ZOEKT U EEN ELEKTRISCHE WAGEN?

NEE

JA

HEEFT U EIGENLIJK AL EEN RIJBEWIJS?

Golf Hybrid*

E-Golf*

Beperk uw TCO met de verscheidenheid van de Golf. Dankzij onze verschillende milieuvriendelijke motoren kunt u zich als Fleet Manager al wapenen tegen toekomstige fiscale maatregelen. Zo kunt u een lijst van voertuigen opstellen die aan de echte behoefte van ieder van uw werknemers voldoet, terwijl u bespaart op de Total Cost of Ownership (TCO). Zoals in het geval van de Golf. Hij beschikt nu al standaard over een pak actieve veiligheidstechnologieën en zal, in 2014, de enige auto ter wereld zijn die verkrijgbaar is in vijf verschillende types motoren. Wees klaar voor de toekomst, surf snel naar vw.be/thinkblue

maand 365 € per p f a n a v I ro Golf TD in Verhuu excl. BTW “Full Service”** ijn Lange Term

TSI: 4,7-6,4 L/100 KM • 109-149 G/ KM TDI: 3,8-4,7 L/100 KM • 99-122 G/ KM *De Golf GTI, de Golf Hybrid en de E-Golf zullen beschikbaar zijn in de loop van 2014. Het gemiddelde verbruik en de CO2-uitstoot zijn tot op heden nog niet gekend. ** Volkswagen Golf Trendline 1.6 l CRTDI 90 pk. Catalogusprijs incl. BTW: 20.630 €. Huurprijs incl. BTW: 433,40 €. Offerte in Verhuur op Lange Termijn “Full Service” Volkswagen Finance berekend op basis van 60 maanden en 100.000 km. Aanbieding voorbehouden aan professionele gebruikers. Onder voorbehoud van aanvaarding van het dossier door D’Ieteren Lease n.v., Leuvensesteenweg 679, 3071 Kortenberg met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Maliestraat 50. CBFA 20172 CA. Prijzen op 01.11.2013. Gemiddeld verbruik (l/100 km): 3,80. CO2-uitstoot (g/km): 99. Volkswagen Finance is een commerciële benaming van D’Ieteren Lease en van Volkswagen D’Ieteren Finance n.v. Modellen uitgerust met opties ter illustratie. Milieu-informatie (KB 19/03/2004): www.volkswagen.be

FLEET_92_NOV13_NL.indd 23 DIETVWGL6313_PM_GOLF_FLEET6_267x202_NL.indd 1

18/11/13 17:37 17:02 24/10/13


24

eenvoudigt de administratie voor bedrijven en helpt bij de controle van de uitgaven en het mobiliteitsgedrag van de werknemers. Tot slot zetten we ook elektrische wagens in voor de verplaatsing tussen onze bedrijfsgebouwen. Op die manier dragen we ook ons steentje bij aan een groenere mobiliteit en doen we ervaring op met dit type motorisatie.”

Multimodaliteit kan werken met een performant openbaar vervoer. Maar dan is er nog werk aan de winkel wat betreft stiptheid, capaciteit en gratis parkeerplaatsen aan treinstations.

Erwin Coessens (General Manager DirectLease): “Mijns inziens is het nog te vroeg om te durven spreken over een economische revival. September was goed voor een all time high inzake faillissementen. De doorlooptijden voor beslissingen zijn lang en we kunnen spreken van een verdringingsmarkt.” Leasingmaatschappijen als mobility providers? Zoals Renta-voorzitter Michel Van den Broeck het tijdens een recente infosessie voorafgaand aan de FLEETLounge verwoordde: “We zijn niet langer de leasingboeren van weleer”. Maar wat zijn de leasingmaatschappijen dan wel? Of beter, wat moeten ze in de toekomst zijn? Total mobility providers of toch vooral verhuurders van auto’s met mobiliteit als nevenactiviteit? Pieter Goossens: “Voor ons is dit geen nieuw gegeven, maar ‘running business’ waar we al sinds 2008 mee bezig zijn via Railease, Bikelease, Flexdrive, etc. We krijgen maandelijks bestellingen van grote klanten die een mobiliteitsbudget implementeren in hun bedrijf. Dat geeft nieuwe combinaties van bijvoorbeeld een leasingcontract voor een hybride wagen, gecombineerd met een Bikelease en Flexdrive. We lanceren nu ook de Athlon Mobility Card in samenwerking met XXImo, waarmee het divers gebruik van mobiliteitsdiensten op een eenvoudige manier administratief kan worden afgehandeld.” Jan van Roon (Managing Director Alphabet

Car Lease): “Wij hebben onlangs AlphaCity gelanceerd en we beantwoorden daarmee duidelijk aan een vraag in de markt. Bedrijven willen totale mobiliteitsoplossingen voor hun werknemers en dat overstijgt het louter verhuren van auto’s. Bovendien willen ze het uitbesteden op een manier dat ze wel op de hoogte blijven, maar dan met een minimale administratieve last. Met AlphaCity bieden wij een mobiliteitsbudget dat de werknemer vrij kan invullen. De auto blijft natuurlijk belangrijk in die mix, maar de verschuiving van autobezit naar autogebruik is al een tijd aan de gang en die tendens zal zich alleen maar versterken.” Ilse Vercammen: “Ons mobiliteitsverhaal kent momenteel vier tracks, waaronder een aantal interne pilootprojecten. Zo bieden wij als optie een plooifiets bij de bedrijfswagen aan, dit is een oplossing voor korte verplaatsingen en heeft het voordeel van eenvoud, zowel voor onze klant als voor ons. Daarnaast werken wij vanaf 2014 ook mee aan het VIM-project, Intelligent mobiliteitsbudget. Hiermee willen we zelf nog meer ervaring opdoen om zo de noden van onze klanten nog beter te begrijpen en een adviserende rol te kunnen opnemen alsook nieuwe business opportuniteiten te ontwikkelen die beantwoorden aan hun noden. Zo werken wij ook samen met KBC volop aan een mobiliteitskaart die onze klanten vanaf 2015 kunnen gebruiken in het kader van hun mobiliteitsbudget. Het gaat om een prepaidkaart waarmee je betaalt om te tanken, parkeren, voor het openbaar vervoer of stadsfietsen. Dit ver-

Gerry Van Aken: “LeasePlan neemt deel aan de Olympus proeftuin. Dit project wordt gecoördineerd door de NMBS-Holding en is vooral gericht op duurzame genetwerkte modaliteit. Men legt de nadruk op het delen van elektrische voertuigen en de integratie van verschillende vormen van vervoer binnen één reis. Bedoeling is om te onderzoeken hoe elektrische auto’s, fietsen e.d. hierin een rol kunnen spelen. Dit Olympus-platform vormt een ontmoetingsplaats voor de verschillende actoren op het vlak van de duurzame mobiliteit, waar informatie en kennis op het vlak van verplaatsingsgedrag, groene technologie en slimme elektriciteitsnetten wordt uitgewisseld, met het doel die technologie te promoten en te verbeteren en andere business modellen te ontwikkelen. Voorts werken we ook samen met onze dochteronderneming Mobility Mixx, die momenteel enkel actief is in Nederland. LeasePlan houdt zich puur bezig met het vervoer per auto en Mobility Mixx biedt de bestuurders door middel van een pasje de mogelijkheid om ook gebruik te maken van een poolcar, een taxi, het openbaar vervoer (tegen gereduceerde tarieven), een fiets, parkeren of een huurauto. Met de combi card kan zelfs worden getankt. Bovendien is een vervoersvervangende optie beschikbaar: telefonisch vergaderen. We bieden dus een totaaloplossing voor het optimaal invullen van mobiliteit en we doen dat tegen aanvaardbare kosten.” Roberto Fonseca: “Als het gaat om totale mobiliteitsoplossingen, dan is het belangrijk om te luisteren naar de markt. Wij hebben een reflectieperiode achter de rug om te analyseren waar de noden van onze klanten écht liggen en wat onze klanten écht verstaan onder mobiliteit. Via de ‘voice of our customer’ gaan we naar buiten komen met een oplossing, die exact aansluit op hun noden.”

B b

D

D D V o p v t B b

7 il o

FLEET_92_NOV13_NL.indd 24

18/11/13 17:02

04668_Ki


www.kia.com

Business� but not as usual

De nieuwe Kia Carens. De keuze voor een bedrijfswagen moet in de eerste plaats goed zijn voor uw bedrijf. Daarom heeft u al een nieuwe Kia Carens vanaf �23.190 inclusief BTW en met een VAA van �75(1). Met daar bovenop 7 jaar garantie. Verder kunt u kiezen voor 115 of 136 pk diesel, 6-traps manueel of automatisch en een aantal interessante Fleet pakketten. Dat zijn argumenten die mooi passen in uw �business plan�. En wat goed is voor uw bedrijf, is dat ook voor uw personeel. Zoals het dynamisch design, innovatieve technologie en een ruim interieur met 7 zitplaatsen. Geschikt voor klanten en familie. Back to business? Onze Fleet condities en gepersonaliseerde Kia Lease offerte vindt u bij uw dealer of op www.kia.com Het 7 Jaar Map Update programma (7JMU) gerechtigt de koper van een KIA wagen verkocht vanaf 01.03.2013 door KIA Motors Belgium via een erkende KIA-verdeler in Belgij of het Groothertogdom Luxemburg en uitgerust met een origineel fabrieksgemonteerd LG-navigatiesysteem, gedurende een periode van 7 jaar vanaf de aflevering van de wagen, tot het bekomen van een jaarlijkse navigatiekaart-actualisatie (maximaal om de twaalf maand) bij elke erkende KIA-dealer of KIA-hersteller in de Europese Unie (enkel na afspraak).

4,6 - 6,8 l/100 km

OPERATIONELE LEASING

�385

(2)

Lease

vanaf per maand, excl. btw

Carens 1,7 CRDi Lounge

Scan de QR-code en ontdek de Kia Carens.

124 - 179 g/km

7 jaar garantie of 150.000 km, wat eerst bereikt wordt. (1) Voordeel in natura, netto maandelijkse belastinginhouding gebaseerd op hoogste schaal bedrijsvoorheffing van 53.5%. Afbeelding ter illustratie en niet bindend. (2) Vermelde prijzen zijn voorbeeldprijzen dd 01/11/2013, geldig in Belgij gedurende 60 dagen en onderhevig aan eventuele wijzigingen. Aangeboden product is een operationele leasing berekend op 20.000 km jaarlijks gedurende 5 jaar voor Kia Carens Lounge 1.7L CRDi 115. Enkel geldig voor btw-plichtigen en na aanvaarding van uw kredietaanvraag door Arval.

04668_Kia_Carens_Fleet_267x202_NL.indd 1 FLEET_92_NOV13_NL.indd 25

04/11/13 17:02 10:16 18/11/13


FLEET_92_NOV13_NL.indd 26

18/11/13 17:02


27

INTERVIEW

Els Ampe, schepen van Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark van Brussel Stad

“Het fileprobleem los je niet op door pestmaatregelen.” D “Je moet eerst een beter alternatief aanbieden en pas dan zullen de mensen van gedrag veranderen.”

e Brusselse schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) komt een half uur te laat op de afspraak omdat ze, oh ironie, vaststaat in de file. Toch is er voorafgaand aan het interview tijd genoeg om haar te laten plaatsnemen achter het stuur van een Renault Twizy en deze combinatie zorgde voor heel wat belangstelling. FLEET had nadien een boeiend gesprek met Els Ampe, die geen blad voor de mond neemt en strijdt met open vizier. Maar oordeelt u vooral zelf.

Tekst: Hans Vanden Driessche Hans.vandendriessche@activemail.be Foto’s: Bas Bogaerts

FLEET: Als schepen van Mobiliteit van de stad Brussel staat u voor een enorme uitdaging: het aanpakken van het verkeersinfarct dat onze hoofdstad treft.

“Het is vandaag politiek gezien niet meer hip en trendy om voor de auto te kiezen.”

FLEET_92_NOV13_NL.indd 27

Els Ampe: “Eerst en vooral moeten we af van het idee dat het fileprobleem een mentaliteitsprobleem is: namelijk dat we allemaal verslaafd zijn aan onze auto. Neen, het fileprobleem is een logistiek probleem. En dit los je niet op door het invoeren van pestmaatregelen, maar door het aanbieden van een beter openbaar vervoersnetwerk en een betere verkeersinfrastructuur. In Brussel werken we daarom aan een duidelijk strategisch automobiliteitsplan dat ervoor moet zorgen dat we met zijn allen vlotter gaan rijden. Dit wil niet zeggen dat de auto overal de baas moet zijn. Integendeel, naast een vlottere doorstroming van het autoverkeer willen we tegelijk ook meer autoluwe zones die de leefbaarheid in de stad moeten vergroten en ze aantrekkelijker maakt voor wandelaars en fietsers.”

18/11/13 17:02


28

FLEET: Tegenwoordig is het bij onze politici de bon ton om tegen de auto te zijn. Wordt de bedrijfswagen weggepest uit onze hoofdstad? Els Ampe: “Ja. Ik krijg het gevoel dat de auto en vooral de bedrijfswagen tegenwoordig de paria is van de maatschappij. Het is vandaag de dag, waar alles draait om duurzaamheid en ecologisch denken, politiek gezien niet meer hip en trendy om voor de auto te kiezen. Heel veel politieke partijen zullen niet expliciet zeggen dat autorijden volgens hen verkeerd is, maar gaan wel tal val maatregelen verzinnen om het autoverkeer in de stad te bemoeilijken en zo het openbaar vervoer aan ons op te dringen. Ik vind niet dat een overheid iemand kan opleggen of hij de wagen gebruikt of niet, dan beknotten we zijn of haar persoonlijke vrijheid. Wij zijn van mening dat we iedereen de keuze moeten laten. Alleen moeten we zorgen voor een efficiënter alternatief voor de auto. Ondanks alle auto-ontradende maatregelen, de inplanting van meer busbanen en tramlijnen en de inkrimping van autorijstroken, is het autoverkeer in de stad de laatste 10 jaar niet afgenomen. De snelheid van bus en tram daarentegen, die is wél afgenomen. Je moet de situatie dus omkeren: eerst een beter alternatief aanbieden en pas dan zullen de mensen van gedrag veranderen.” FLEET: Het nakende proefproject rond rekeningrijden in de zone van het Gewestelijk Expresnet (GEN) zou ons veel moeten leren over de impact van de kilometerheffing op ons rijgedrag en het effect op het klimaatbeleid. Hoe staat u tegenover rekeningrijden? Els Ampe: “Volgens mij zal rekeningrijden geen soelaas bieden, gezien de meeste mensen voor het woon-werkverkeer afhankelijk blijven van hun auto. Het lijkt me eerder een fiscaal instrument om de

FLEET_92_NOV13_NL.indd 28

“Ik vind niet dat een overheid iemand kan opleggen of hij de wagen gebruikt of niet.”

staatskas te spijzen, dan een daadwerkelijke oplossing voor het fileprobleem. Ik vrees dat we na de invoering bijna even veel in de file zullen staan, enkel onze portemonnee zal een stuk lichter zijn. In de plaats van de economie te doen groeien door structurele maatregelen en de uitbouw van een degelijke weginfrastructuur die op lange termijn haar vruchten afwerpt, kiest men opnieuw voor de makkelijke korte termijnoplossing: het geld nemen waar het te rapen valt en iedereen steeds meer laten betalen. Een tol betalen om de stad binnen te rijden, zoals in Londen, vind ik al helemaal een brug te ver en sociaal ronduit onaanvaardbaar. De stad met de auto bezoeken wordt dan een privilege voor de welgestelde medemens.” FLEET: De stad Brussel is vragende partij voor de verdere uitbouw van een degelijk openbaar vervoersnet dat de concurrentie met de auto aankan. Het Gewestelijk Expresnet is hier een goed voorbeeld van, maar u gelooft meer in de metro. Els Ampe: ”Eén metrostel vervoert gemakkelijk tot 750 personen. De metro is snel, stipt, heeft een hoge frequentie en is milieuvriendelijk. Bovendien is er een kostendekkingsgraad van maar liefst 105 %, wat betekent dat hij na verloop van termijn geld opbrengt. Wanneer we de werkelijke kost van de metro afwegen tegen die van de bus of trein, dan spreekt dit verschil boekdelen. Ik geloof in het GEN, maar het was nog beter geweest om ook het metronet uit te breiden tot in de Vlaamse rand. Helaas is Vlaanderen weigerachtig tegen een uitbreiding van het metronetwerk uit vrees voor de verdere verbrusseling van de Vlaamse rand. Als je weet dat de grootste groep pendelaars die met de auto naar

“Ondanks alle auto-ontradende maatregelen is het autoverkeer in de stad de laatste 10 jaar niet afgenomen.”

Brussel komt, afkomstig is uit diezelfde Vlaamse rand, dan is dat echt wel een gemiste kans, want ik ben ervan overtuigd dat een uitbreiding van het metronet in combinatie met grote en vlot bereikbare randparkings een hele boel auto’s van de weg zou houden. Kijk maar naar het grote succes in steden zoals Parijs en Londen.” FLEET: Daar knelt net het schoentje. Pendelaars die milieubewust hun wagen willen parkeren aan een metrostation om daar de ondergrondse te nemen naar het centrum, vinden meestal geen plaats of moeten ervoor betalen. Els Ampe: “Inderdaad, de huidige randparkings zitten bijna altijd compleet vol of ze zijn, zoals aan de noordrand van Brussel, helemaal onbestaande. Daarom vind ik dat de Vlaamse en Brusselse ministers van Openbare Werken (respectievelijk Hilde Crevits, CD&V en Brigitte Grouwels, CD&V) dringend rond de tafel moeten gaan zitten om samen een randparkingsplan op te stellen met een gezamenlijk financiering. Je moet een aantal strategische locaties hebben vlakbij grote verkeersassen waar je een grote randparking kan inplanten en vanwaar de metro of tram richting Brussel-centrum gaat. Pas dan wordt het echt interessant.”

18/11/13 17:02

www.

S330031N


RENAULT CAPTUR. 3,7 L/100 KM, 95 G CO2 /KM IEDERE WERKNEMER DROOMT VAN MEER AUTONOMIE.

100% PERSONALISEERBAAR MOTOR ENERGY DCI 90 90% FISCALE AFTREKBAARHEID

www.renault.be

Milieuinformatie [K.B. 19.03.2004] op www.renault.be.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 29 S330031NB Renault Captur juin2013 202X267 FLEET BE NL v1.indd 1

18/11/13 17:23 17:02 31/05/13


30

“Het verhaal van de elektrische auto is er eentje van de kip of het ei. Geen auto’s, geen laadpalen en vice versa.”

“Volgens mij zal rekeningrijden geen soelaas bieden, gezien de meeste mensen voor het woon-werkverkeer afhankelijk blijven van hun auto.”

FLEET: Bedrijven in Brussel zien met lede ogen hoe het aantal parkeerplaatsen smelt als sneeuw voor de zon. Daar tegenover staat dat de Brusselse privéparkings voor een buitenstaander vaak moeilijk te vinden zijn. Els Ampe: “Laten we eerst en vooral een misverstand uit de wereld helpen: bedrijven moeten geen parkeerplaatsen inleveren, het is wel zo dat ze vanaf een aantal plaatsen meer moeten betalen. De impact van deze maatregel zal pas volgend jaar duidelijk zijn. Ikzelf ben trouwens voorstander van een uitbreiding van het aantal bedrijfsparkings, want dat betekent minder wagens op de openbare weg. We zijn er ons ook wel van bewust dat mensen

FLEET_92_NOV13_NL.indd 30

soms hopeloos rondjes draaien op zoek naar een parkeerplaats. Naar analogie met de stad Gent ontwikkelen we daarom, in samenwerking met het Brussel Gewest, een parkeerroute die je via borden wegwijs maakt naar publieke parkings en aangeeft hoeveel parkeerplaatsen er nog vrij zijn. Ik heb trouwens geen idee waarom mijn voorgangers hier niet eerder werk van hebben gemaakt.” FLEET: Om af te sluiten: Wat zijn uw andere grote lopende projecten? Els Ampe: “Er zijn er heel wat maar laten we beginnen met het elektrisch rijden. Het verhaal van de elektrische auto is er eentje van de kip of het ei. Geen auto’s,

geen laadpalen en vice versa. Daarom is het belangrijk dat we hier als overheid aan de kar trekken. Momenteel bestuderen we hoe we een geografische dekking van laadpalen kunnen voorzien. De stad Brussel werkt ook aan de analyse van 93 drukke kruispunten op haar grondgebied waar verkeerslichten staan. Simulaties maken duidelijk hoe we het verkeer in de toekomst voor elke weggebruiker vlotter kunnen laten verlopen. Zo kunnen intelligente verkeerslichten en de herinrichting van kruispunten in heel veel gevallen zorgen voor een betere doorstroming. Verder plannen we ook de aanleg van meer fietspaden. Mochten we trouwens allemaal met een Renault Twizy of soortgelijke voertuigen rijden dan is er van files geen sprake!”

18/11/13 17:02

PY-MITS-


DE EERSTE PLUG-IN HYBRIDE CROSSOVER! VAA: â‚Ź73,5*

100% FISCAAL AFTREKBAAR

PERMANENTE

4x4

1.9L /100KM

1.500KG

TREKVERMOGEN

800KM AUTONOMIE

5

ZITPLAATSEN

Voor meer info, registreer op: www.outlanderphev.be

1,9L/100km

44g/km

Geef voorrang aan veiligheid. Milieu-informatie KB 19.03.2004: www.mitsubishi-motors.be Afgebeeld model: Outlander PHEV Instyle * Schatting van de maandelijkse bijdrage verschuldigd door de werknemer op basis van een maximum aanslagvoet van 53,50% in 2013 op het voordeel alle aard, op basis van de catalogusprijs.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 31 PY-MITS-9608_OUTLANDER_PHEV_Fleetad_DonkerBlauw_267x202.indd 1

18/11/13 28/10/13 17:02 15:48


TEST

BMW i3

ElectroSHOCK !

J

e kan bezwaarlijk zeggen dat BMW vooraan op de barricades stond bij de introductie van een elektrisch productiemodel. Maar je kan er ook niet omheen dat de komst van het Beierse merk in de premiumgedreven fleetmarkt voor een schokeffect kan zorgen. Zal de i3 de fleetrijder van de brandstofpomp naar de laadpaal doen verhuizen? FLEET kreeg van BMW Belgium de kans om in avant-première vier in-house medewerkers plaats te laten nemen achter het stuur en namen ook het financiële plaatje onder de loep. Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be Foto’s: Bas Bogaerts

FLEET_92_NOV13_NL.indd 32

Onze testchauffeurs: vier medewerkers die werkzaam zijn in het Automotive Media Centre. Ze rijden alle dagen met een bedrijfswagen, sommigen zijn kilometervreters en anderen pure woonwerk rijders. Wat zijn hun rij-indrukken en vormt deze premium elektrische nieuwkomer een alternatief voor hun eigen voertuig? Peter Meyskens, art director bij Active bijt de spits af: “Ik rij momenteel met een BMW X1. Gezien mijn job als graficus, werk ik meestal op kantoor en rij ik beroepshalve dus weinig kilometers. Mijn woon-werk traject bedraagt dagelijks 30 km en in totaal rij ik jaarlijks ongeveer 20.000 km. Ik was aangenaam verrast door het rijgedrag van de i3. Hij is pittig en stuurt erg direct, je voelt duidelijk het BMW DNA. Een leuke stadsauto met een korte draaicirkel.

“De eerste meters van de i3 zijn ronduit indrukwekkend: Usain Bolt op wielen ...”

De afwerking is goed maar oogt hier en daar wat cheap, wellicht heeft dat te maken met het gebruik van de recyclagematerialen. De meningen over het design zijn blijkbaar verdeeld, maar ik kan het wel appreciëren: het voelt aan als de toekomst maar is toch ook niet té futuristisch. Voor het aantal kilometers dat ik rij, zou de i3 een alternatief kunnen zijn. Maar dan zou ik de ruimte van mijn X1 moeten inruilen voor een krappe achterbank en dito kofferruimte. Ook de beperkte range en de hoge prijs spelen in het nadeel van de i3.”

18/11/13 17:02


33

Bram Crombez is cameraman voor FLEET.TV. Dat betekent: alle dagen de baan op om te filmen op locatie. Zowat iedere nieuwe auto passeert voor zijn lens, maar voor één keer neemt hij zelf plaats achter het stuur: “De i3 rijdt dynamisch, accelereert snel en heeft een goede wegligging. De traploze versnelling en het koppel dat onmiddelijk beschikbaar is, reken ik zeker ook tot zijn pluspunten. Ook het zicht rondom is goed. Als de i3 al een alternatief zou zijn voor mijn Opel Insignia Sports Tourer, dan moet het wel de versie met de range extender zijn want sommige dagen rij ik tot 300 km. Al mijn filmmateriaal kan in de koffer al moet ik wel zeggen dat de breakversie van de Insignia meer ruimte biedt. De beenruimte achteraan vond ik ook meevallen: ik ben vrij groot en kon er toch comfortabel plaatsnemen.” Leslie Berckmans is personal assistant bij Effective Media en rijdt dagelijks met een Citroën DS3, voornamelijk woon-werk verkeer op korte afstand. De eerste rij-ervaring met een elek-

FLEET_92_NOV13_NL.indd 33

trische wagen is haar goed bevallen: “Ik vond het een heel aangename en rustgevende auto om mee te rijden. Ik moest enkel nog wennen aan het feit dat hij vanzelf een beetje remt eens men de voet van het gaspedaal haalt. Dat is toch een ander gevoel dan bij een traditionele auto. Het design van de auto is persoonlijk niet mijn smaak, maar ik was wel aangenaam verrast door het mooie interieur en het afwerkingsniveau. De BMW i3 is een kleine en wendbare wagen, ideaal om boodschappen te doen en voor gebruik in de stad maar dat kan ik ook zeggen van de DS3. De i3

heeft wel het voordeel van het ruimere interieur.” Kristof Winckelmans is hoofdredacteur van Transport Management. Hij rijdt momenteel met een Mazda6 en zet met een mix van woon-werk verkeer en professionele verplaatsingen jaarlijks zowat 35.000 km op de teller: “Mijn eerste indruk: knap hoe de milieuvriendelijke inborst van de i3 wordt weerspiegeld in de gebruikte interieurmaterialen: dashboard van eucalyptushout, deurpanelen van gerecycleerde materialen, ... Toch blijft het interieur

18/11/13 17:02


Leslie Berckmans, personal assistant bij Effective Media

“De BMW i3 is pittig en stuurt erg direct, je voelt duidelijk het BMW DNA”

Peter Meyskens, art director bij Active

Kristof Winckelmans is hoofdredacteur van Transport Management

die typische, zakelijke BMW-sfeer uitademen. Een puntje van kritiek: door de plaatsing van de batterijen onder de vloer, zitten volwassenen achteraan wel met opgetrokken knieën. De in- en uitstap blijft wel comfortabel dankzij de suicide doors. Ik ben zeer te spreken over mijn rij-ervaring. Als deze i3 de elektrische toekomst van BMW moet inluiden, zitten de Duitsers ook voor de komende decennia gebeiteld. De eerste meters van de i3 zijn ronduit indrukwekkend: Usain Bolt op wielen ... Het grote verschil tussen de i3 en vergelijkbare elektrische wagens, is dat de i3 ook bij snelheden boven 80 à 90 km/u voldoende koppel achter de hand houdt voor stevige hernemingen. Een CO 2 -neutraal inhaalmanoeuvre hoeft niet langer levensgevaarlijk te zijn... Nog een slotbemerking: het prijskaartje blijft stevig. Kies je voor een i3 met de range extender, weet dan dat je zowat het equivalent van een degelijk uitgeruste BMW 5 in de Duitse kassa hebt gestopt. Het groene statement dat BMW maakt met de i3 is behoorlijk sterk, toch zal er ook een mental shift nodig zijn om de BMW-rijder finaal over de streep te trekken. Als ik al voor de i3 zou kiezen, dan zou het gezien mijn vele verplaatsingen sowieso de versie met range extender moeten zijn.”

Bram Crombez, cameraman voor FLEET.TV

FLEET_92_NOV13_NL.indd 34

VERGELIJKING: DE CIJFERS Om de BMW i3 enigszins objectief te kunnen vergelijken met traditionele voertuigen, is het nuttig om toch

enkele cijfers op een rijtje te zetten. Voor de maandelijkse operationele leasingprijs, hebben we ons gebaseerd op een looptijd van drie jaar en 15.000 km per jaar, inclusief banden en winterbanden, onderhoud, taksen, verzekering en vervangwagen. Om de vergelijkingsbasis wat breder te maken, hebben we naast de voertuigen van onze collega’s ook de VW Golf en de Nissan Leaf toegevoegd. Wat de verbruikskost per 100 km betreft, hebben we ons voor de voertuigen met verbrandingsmotor op het werkelijke verbruik van onze chauffeurs gebaseerd en dat omgerekend naar euro. Voor diesel namen we de officiële maximale brandstofprijs van 1,435 € op 28/10.

BMW I3: 360° ELECTRIC BMW brengt de i3 niet zomaar als een nieuw product op de markt. Het koppelt daar onder de noemer 360° ELECTRIC een aantal producten en diensten aan die het elektrisch rijden tot een comfortabele en evidente ervaring moeten maken. Voor het thuis opladen wordt een i Wallbox Pure aangeboden ( 895 incl. BTW) en met de ChargeNow laadkaart (89 incl. BTW) kan u laden bij de publieke laadpartners. De laadpunten vindt u eenvoudig via de BMW i Remote App of het navigatiesysteem. Met de BMW Add-on Mobility wordt de mogelijkheid geboden om voor langere afstanden zoals de jaarlijkse vakantie gebruik te maken van een conventionele wagen.

18/11/13 17:02


35

l Rekening houdend met het normale tarief van vennootschapsbelasting = 33,99% afgerond 34%. l Brandstofkost is slechts 75% aftrekbaar als kost. l De weergegeven kostprijs brandstof van BMW i3 + Nissan Leaf + BMW i3 range extender betreft de kostprijs elektriciteit. l De niet aftrekbare BTW = 50% wordt wel aanvaard als aftrekbare kost voor de vennootschapsbelasting. De percentages van fiscale aftrekbaarheid zijn dus qua vennootschapsbelasting. Bovendien volgt

Bijgaande tabel werd samengesteld met de hulp van Sofie Depoorter van accountingbureau Moore Stephens Verschelden. Gezien de extreem ingewikkelde fiscale wetgeving is een kostenvergelijking tussen elektrische en traditionele voertuigen immers geen sinecure. Gebruikte parameters voor de tabelberekeningen: l Berekeningen inclusief 50% niet aftrekbare BTW. Ervan uitgaande dat de beroepsverplaatsingen meer dan 50% bedragen van de totaal gereden km.

het gedeelte van de niet aftrekbare BTW dezelfde regeling van de leasingprijs, maw 120% voor een elektrische wagen. l De brandstofkosten, inclusief niet aftrekbare BTW zijn slechts voor 75% aftrekbaar, ongeacht de CO2 uitstoot van de wagen. l Kosten voor elektriciteit zijn zowel qua BTW als belastingen 100% aftrekbaar. Nog een laatste toelichting: voor het plaatsen van elektrische laadpalen is er een verhoogde investeringsaftrek mogelijk van 13,5% of een verkorte afschrijving van 2 jaar.

PARAMETERS

Citroën DS3 1.6e HDI 90 SoChic

Prijs incl. BTW

BIV

Jaarl. Verkeersbelasting

Fiscale aftrekbaarheid

VAA € bruto/maand

CO2-bijdrage/ jaar

Werkelijk verbruik 100 km

€ 20.345,00

€ 123,00

€ 248,29

90%

€ 102,50

€ 312,60

€ 7,46

VW Golf 2.0 CRTDI Highline 150 pk € 26.580,00

€ 867,00

€ 373,30

80%

€ 125,33

€ 392,41

€ 7,60

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI ecoFLeX Cosmo

€ 30.450,00

€ 495,00

€ 373,30

75%

€ 161,50

€ 571,99

€ 9,61

Nissan Leaf Visia

€ 33.990,00

€ 123,00

€ 75,77

120%

€ 102,50

€ 277,08

€ 3,15

BMW i3

€ 35.500,00

€ 123,00

€ 75,77

120%

€ 102,50

€ 277,08

€ 2,70

BMW i3 range extender

€ 39.990,00

€ 123,00

€ 75,77

100%

€ 102,50

€ 255,60

€ 3,69

Mazda6 2.2 CDVI Sportbreak Executive

€ 33.990,00

€ 867,00

€ 458,96

80%

€ 155,41

€ 432,32

€ 8,89

BMW X1 S-Drive 18 D X-line

€ 39.035,00

€ 867,00

€ 366,43

75%

€ 245,33

€ 532,08

€ 9,32

BEWERKING Werkelijk verbruik 15.000 km/jaar

full leasing-prijs per maand excl. BTW

CO2bijdrage /maand

brandstofkost / maand excl. BTW

Aftrekbare kost

fiscaal voordeel à 34%

Citroën DS3 1.6e HDI 90 SoChic

€ 1.119,00

€ 438,16

€ 26,05

€ 77,07

€ 525,67

€ 178,73

VW Golf 2.0 CRTDI Highline 150 pk

€ 1.140,00

€ 563,09

€ 32,70

€ 78,51

€ 595,54

€ 202,48

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI ecoFLeX Cosmo

€ 1.441,50

€ 580,42

€ 47,67

€ 99,28

€ 610,96

€ 207,73

Nissan Leaf Visia

€ 472,50

€ 660,06

€ 23,09

€ 32,54

€ 930,87

€ 316,50

BMW i3

€ 405,00

€ 699,00

€ 23,09

€ 27,89

€ 977,86

€ 332,47

BMW i3 range extender

€ 553,50

€ 779,00

€ 21,30

€ 38,12

€ 920,21

€ 312,87

Mazda6 2.2 CDVI Sportbreak Executive

€ 1.333,50

€ 660,32

€ 36,03

€ 91,84

€ 695,86

€ 236,59

BMW X1 S-Drive 18 D X-line

€ 1.398,00

€ 674,02

€ 44,34

€ 96,28

€ 682,73

€ 232,13

RESULTAAT full leasingprijs per maand excl. BTW

kost/maand na fiscale aftrek

kost/jaar na fiscale aftrek

Kost brandstof /jaar na recup BTW

Totaal kost/jaar

Totale kost/km

Citroën DS3 1.6e HDI 90 SoChic

€ 438,16

€ 305,44

€ 3.665,27

€ 1.013

€ 4.677,94

€ 0,31

Nissan Leaf Visia

€ 660,06

€ 412,87

€ 4.954,44

€ 390

€ 5.344,94

€ 0,36

BMW i3

€ 699,00

€ 439,92

€ 5.279,09

€ 335

€ 5.613,80

€ 0,37

VW Golf 2.0 CRTDI Highline 150 pk

€ 563,09

€ 419,73

€ 5.036,77

€ 1.032

€ 6.068,45

€ 0,40

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI ecoFLeX Cosmo

€ 580,42

€ 433,64

€ 5.203,63

€ 1.305

€ 6.508,16

€ 0,43

BMW i3 range extender

€ 779,00

€ 547,92

€ 6.575,06

€ 457

€ 7.032,50

€ 0,47

Mazda6 2.2 CDVI Sportbreak Executive

€ 660,32

€ 493,06

€ 5.916,73

€ 1.207

€ 7.123,52

€ 0,47

BMW X1 S-Drive 18 D X-line

€ 674,02

€ 512,66

€ 6.151,98

€ 1.265

€ 7.417,14

€ 0,49

FLEET_92_NOV13_NL.indd 35

18/11/13 17:02


FLEET_92_NOV13_NL.indd 36

18/11/13 17:02


MOBILITY

ALPHACITY: Carsharing op maat van bedrijven

N

a een succesvolle lancering in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken introduceert Alphabet nu ook AlphaCity in België. Dit innovatieve autodeelconcept heeft als doel het gebruik van gedeelde wagens te vereenvoudigen en de kosten voor zakelijk vervoer te drukken. Tekst: Hans Vanden Driessche hans.vandendriessche@activemail.be

Het nieuwe carsharing concept AlphaCity is een mobiliteitsoplossing die ontwikkeld werd om de administratie voor de wagenparkbeheerder te verlichten en bedrijven in staat te stellen hun mobiliteit in te richten op maat van hun werknemers. Het systeem werkt met een speciaal ontwikkeld boekingsplatform, waarop medewerkers een wagen kunnen reserveren voor zakelijk of privégebruik. Met hun persoonlijke chipkaart krijgen ze vervolgens keyless toegang tot de wagen. Anders dan bij alternatieve vervoersoplossingen, zoals taxi’s of huurauto’s, zorgt dit concept voor mobiliteit 24 uur per dag, volledige controle dankzij de inzichtelijke managementinformatie en een voorspelbare budgettering. Het systeem registreert bovendien nauwkeurig de staat van de wagen zodat discussies achteraf kunnen worden vermeden.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 37

KOSTENBESPAREND “We onderscheiden ons van andere carsharing formules door een totaal geïntegreerde oplossing aan te bieden. Het boekingsplatform en de boordelectronica van de wagen zijn perfect op elkaar afgestemd. Een uniek aanbod in de zakelijke markt, ” aldus Marc Vandenbergh, Director Sales & Marketing. “Alphabet is ervan overtuigd met AlphaCity kostenbesparend te kunnen werken door een volwaardig alternatief te bieden voor huurauto’s, openbaar vervoer, poolwagens of taxi’s. Bovendien wordt het gebruik van poolwagens geoptimaliseerd, aangezien de AlphaCity-wagens ook voor privégebruik ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend. Daarmee genereert de auto extra opbrengsten voor de onderneming en vormt het bovendien

Het boekingsplatform en de boordelectronica van de wagen zijn perfect op elkaar afgestemd.

een mooie aanvulling op de personeelsvoordelen.” Als dochter van BMW Group, in 1997 opgericht als fleet management divisie, verzamelde Alphabet een uitgebreide kennis in wagenparkbeheer en leasing. In België beheert Alphabet meer dan 35.500 voertuigen, goed voor een plaats in de top 4 van de leasingmarkt. De organisatie biedt wereldwijd een brede waaier aan producten en diensten aan waaronder zowel consultancy, financiering en autogerelateerde diensten, alsook uitvoerige managementprogramma’s voor corporate fleets.

18/11/13 17:02


38

nieuwe m{zd{6 } }

oo o zo z

o}

o} o

z

-o -z

o}

o -z

} oo

krachtig en zuinig

z

Mazda6 Business Line vanaf € 23.545,45

Netto VAA ¤ 71,15/maand Fiscale aftrekbaarheid 90%

Excl. btw

3,9 – 6,0 (l/100km)

104 – 139 (g/km)

Snelheidsregelaar • Bluetooth® • automatische airco • zetelverwarming voorraan • geïntegreerd navigatiesysteem • parkeerhulp voor/achter • Smart City Brake Support • Rear Vehicle Monitoring • …

Geef voorrang aan veiligheid.

Info en voorwaarden op Mazda.be of bij uw verdeler. Alle prijzen en voordelen zijn exclusief btw. Aanbiedingen per model niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen. Gegevens en illustraties zijn louter indicatief en niet bindend. Het nettovoordeel alle aard wordt berekend op basis van de hoogste bedrijfsvoorheffing: 53,5%. De resultaten van de berekeningen zijn louter indicatief en impliceren geen verantwoordelijkheid van J&T Autolease indien het opgegeven voordeel zou verschillen van het uiteindelijke bekomen voordeel. Milieureglementering (K.B.19.03.04): www.mazda.be.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 38 MAZDGEN3W045_Mazda6_Fleet_267Hx202_IC.indd 1

18/11/13 13/11/13 17:02 11:23


1/13 11:23

39

TEST

Opel Insignia

Less is more

N

a de Astra zet Opel zijn vernieuwingscampagne op motorvlak verder met de nieuwe Insignia, waarbij op subtiele wijze het motto “less is more” wordt gehuldigd. Tegelijkertijd mogen we een nieuwe afgeleide voor de terreinliefhebbers verwelkomen: de Country Tourer. Tekst: Gregory Livis gregory.livis@activemail.be

Vooraan werden de koplampen wat fijner en het radiatorrooster breder, terwijl de grotere ledlichten achteraan de bloedband van de Insignia met de Cascada en Astra onderstrepen. Maar de belangrijkste nieuwigheden vinden we binnenin. Vooral op en rond het dashboard. Gedaan met de rommelige overdaad aan knoppen. Behalve voor de airco en de parkeerhulp verloopt de bediening nu via een breed touchscreen, geruggesteund door stembediening. Dat scherm wordt bijgestaan door een touchpad vlakbij de versnellingspook. Overbodig, zo vinden wij, ten eerste omdat je over erg dunne vingers moet beschikken om het nauwkeurig te kunnen bedienen en ten tweede omdat het IntelliLink-systeem via het touchscreen blijk geeft van een grote gebruiksvriendelijkheid, met menu’s die dicht aanleunen bij die van een smartphone. Hoewel u hier misschien de 1.6-diesel had verwacht, koos Opel voor een herwerkte versie van zijn 2.0 CDTI EcoFLEX, die voortaan beschikbaar is met 120 of 140 pk en vooral slechts 98 g CO2/km uitstoot (104 voor de Sport Tourer). Op ons testparcours vermeldde de boordcomputer een verbruik van 5,2 l/100 km (terwijl de constructeur 3,7 liter claimt voor de gemengde cyclus). Ondanks een aanzienlijk gewicht van 1.613 kilo is dat al bij al een redelijk resultaat, met dank aan Opels beslissing om de tweeliter te koppelen aan een manuele zesversnellingsbak met een lange spreiding.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 39

TIJD VOOR AVONTUUR De grootste nieuwigheid in het nieuwe gamma is de lancering van de Insignia Country Tourer: een avontuurlijke versie die onder meer wordt gekenmerkt door zijn zwarte kunststof koetswerkbescherming rondom. Maar omdat de nodige cosmetische opsmuk niet volstaat voor deze avonturier, doet de Country Tourer een beroep op een Haldex-vierwielaandrijving (die de achterwielen pas aan het werk zet bij gripverlies), gekoppeld aan een elektronisch differentieel dat in staat is om het koppel te verdelen over de achterwielen. Onder de motorkap schuilen de twee krachtigste diesels van het gamma. De 2.0 CDTI 163 pk biedt de keuze tussen een handgeschakelde en een automatische versnellingsbak, allebei met zes verhoudingen, terwijl de 2.0 CDTI 195 pk alleen met een automaat verkrijgbaar is.

+ PLUS Versie met 98 gram! Minder knoppen Verbeterde geluiddemping

- MIN

Stilistisch bescheiden evolutie Onvoldoende intuïtieve touchpad

18/11/13 17:03


40

TEST

Mercedes-Benz S-Klasse

Paradox op wielen

D

e 7e generatie van de S-Klasse eist de titel van “beste auto ter wereld” op. En dat is hij waarschijnlijk ook … Zeker volgens de definitie van het woord “automobiel” als “een voertuig dat zich zelfstandig voortbeweegt”. Maar betekent dit dat de beste auto ter wereld zijn bestuurder buitenspel zet? Tekst: Alain Vandersande alain.vandersande@effectivemedia.be

Wat een imposant beest! 525 centimeter van bumper tot bumper. In de weerspiegeling van een raam ontwaren we een hoofdje achter het stuur. Dat van de … piepkleine bestuurder. Hij lijkt haast overbodig in deze nieuwe S-Klasse, die werkelijk alles vanzelf doet! Een blik in de achteruitkijkspiegel geeft je een behoorlijk eenzaam gevoel in deze immense ruimte. Moeilijk om te geloven dat deze auto werd ontworpen rond zijn bestuurder. De korte versie werd trouwens afgeleid van de lange en niet omgekeerd. Een primeur die genoeg zegt: de nieuwe “S” richt zich op een publiek dat zich graag laat rijden. Met of zonder chauffeur. Dat blijkt duidelijk uit de overdaad aan rijhulpsystemen… met comfort en veiligheid als doel. Op deze twee domeinen maakt de nieuwe S-Klasse veel indruk. Hij filtert de wegoneffenheden en rijgeluiden met evenveel brio weg! De elektronisch gestuurde ophanging laat het koetswerk op de snelweg zelfs 20 mm zakken om de sowieso al uitmuntende stroomlijn nog te verfijnen. Alle essentiële informatie wordt weergegeven via twee schermen.Het eerste, pal voor de bestuurder, geeft de snelheidsmeter, de toerenteller en alle nuttige rijinformatie weer. Het tweede, dat boven de middenconsole prijkt, is vooral bedoeld voor de multimedia. Al dit fraais is te bedienen via het multifunctionele stuur of de centrale

FLEET_92_NOV13_NL.indd 40

Meer dan ooit is de Mercedes S-Klasse de meest uitmuntende auto ter wereld

draaiknop, omringd met enkele toetsen die rechtstreeks toegang bieden tot de belangrijkste functies. Netjes, intuïtief en weldoordacht. EIGENTIJDS Op rechte snelwegstroken blijken de rijhulpsystemen van de S-Klasse, die op papier ronduit betuttelend lijken, plots behoorlijk nuttig te zijn. Bij 120 km/u lijkt het in deze auto alsof je stilstaat. Handig dus dat de elektronica erover waakt dat je niet indommelt. Zeker als de auto is uitgerust met de zogeheten Magic Body Control. Dit systeem scant het profiel van de weg met behulp van een camera en past de afstelling van de demping in real time daaraan aan. Verbluffend! Gelukkig houdt de snelheidsregelaar Distronic Plus de “S” op

een veilige afstand van zijn voorganger, terwijl het Lane Keeping Assist-systeem ervoor zorgt dat hij op zijn rijstrook blijft door indien nodig in te grijpen op de stuurinrichting… Intussen genieten de bestuurder en zijn passagiers volop van de perfecte steun die de stoelen bieden. Voor wie er de prijs voor wil betalen, zijn ze elektrisch verstelbaar, verwarmbaar, geventileerd en hebben ze zelfs een massagefunctie… Alleen een ruimere koffer en een grotere brandstoftank (die als optie verkrijgbaar is) hadden de comfortbalans nog beter kunnen maken… In dit opzicht zou men zich kunnen afvragen of een diesel op dit niveau wel gepast is. Het antwoord is volmondig “ja”, want de V6 van de S 350 BlueTEC is een heus technologisch pareltje dat bijzonder discreet voor de dag komt.

18/11/13 17:03


41

Gezien zijn omvang biedt dit beest verbijsterende prestaties, met een spurtje van 0 tot 100 in 8 seconden, een topsnelheid van 250 km/u en een CO2-uitstoot van 146 g/km. Alleen jammer dat hij bij belasting wel wat van zich laat horen. Bovendien zal hij nooit aanspraak kunnen maken op het raffinement van de V6- en V8-motoren op benzine, die eveneens uitpakken met een uitzonderlijk rendement… Kortom: de beste zijn, is ook je durven onderscheiden van de rest…

Een kleine schade aan een voertuig is niet erg, wel vervelend en kan de waarde van het voertuig op het einde van het contract fors doen zakken. Met One Smart Repair worden kleine schades snel aangepakt. Het is goedkoper dan het vervangen van de onderdelen in is bovendien milieuvriendelijk. One Smart Repair werd door One Fleet Services in samenwerking met BASF in het leven geroepen en brengt voor het eerst een echt totaalconcept rond Smart Repair op de Belgische markt. Het focust op de bestaande Smart Repair technieken en biedt deze aan via een netwerk van Erkende Herstellers, eigen One Smart Repair Centers en Mobiele Units. One Smart Repair zorgt bovendien voor een “cost-efficient & Rentanorm Guaranteed Repair”. www.onesmartrepair.be Tel 0800-92475

One Smart Repair. Onderdeel van Facilicom

+ PLUS Comfort en geluiddemping Motorrendement Auto op maat

- MIN

Dure opties Koffervolume

FLEET_92_NOV13_NL.indd 41

18/11/13 17:03


We nemen dit heel persoonlijk

TEST

Mazda3

Dynamisch tot in de vingertoppen

Omdat persoonlijke service geen evidentie is. > ... wagenparkbeheer Praktisch beheer en administratieve opvolging van uw eigen bedrijfswagens.

> ... aankoopbeheer Professioneel advies en persoonlijke begeleiding bij de aankoop van uw voertuigen.

> ... leasing Wagenparkbeheer van a tot z, zonder investeringen in een eigen fleet of de opvolging ervan.

D

e nieuwe Mazda3 ziet er goed uit, rijdt uitstekend en zal het jonge volkje weten te bekoren met zijn nieuwe multimediascherm en connectiviteit. Met zijn extreem lage compressieratio springt vooral de SKYACTIV D 2.2 in het oog: puike prestaties en lage CO2-waarden, niet onbelangrijke troeven in het fleetsegment.

> ... korte termijn oplossingen

Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be

103409

De nieuwe Mazda3 is na de CX-5 en Mazda6 ondertussen al het derde Mazda-model dat werd ontworpen volgens de Kodo-designtaal. Mazda roemt zelf de scherpere lijnen en accenten met chroomlijsten die de 3 een avontuurlijk/sportief karakter moeten aanmeten. De designers keken wel duidelijk verder dan het esthetische, want zo werd de voorruit 10 cm naar achter geschoven voor een betere zichtbaarheid. De nieuwe Mazda3 kende geen groeischeuten in de lengte maar werd wel vier cm breder en de wielbasis werd ook langer. Dat zijn de basisingrediënten voor de sportievere pose van de nieuwe Mazda3.

3409-98x267fleetbelg NL indd 1

FLEET_92_NOV13_NL.indd 42

Tel.: 09 228 55 29 info@ciacfleet.be - www.ciacfleet.be

SNEDIG Het eerste wat opvalt als je met deze nieuwe Mazda3 het asfalt opdraait, is zijn snedigheid. Hij voelt preciezer aan dan zijn voorganger en toont zich ook bij het opzoeken van de limie-

22/11/11 09:33

18/11/13 17:03


betere oplossing dan een lager geplaatst exemplaar. Last but not least vermelden we nog dat Mazda helemaal bij de les is qua connectiviteit. Niet alleen ingangen voor aux en USB maar ook via bluetooth ben je binnen enkele seconden aan het bellen en muziek aan het streamen.

ten uitermate controleerbaar. Wellicht zit de afslankingskuur van 70 kg en de langere wielbasis daar voor iets tussen. Als je sportief wil rijden, is de nieuwe SKYACTIV G-1.5 benzinemotor van 100 pk wellicht niet de beste keuze. Op een bergachtig testterrein gaf hij een “hakken over de sloot gevoel” en het zou dan ook niet onze eerste keuze zijn. Gelukkig heeft Mazda ook motoren in het aanbod die het onderstel wel tot zijn recht laten komen. Zo is er de SKYACTIV G-2.0 benzinemotor (120 pk), waarvan ook een high-power versie bestaat met I-ELOOP van 165 pk. Gezien de schuchtere penetratie van benzinemotoren in fleet, ging onze aandacht vooral uit naar de SKYACTIV D 2.2. Deze zelfontbrander met een tweetraps turbo en extreem lage compressieverhouding (14:1) brengt een perfecte combinatie tussen souplesse, kracht én lage CO2-emissies (104 gr/km). Een puik stukje Japanse engineering. In het interieur voert degelijkheid de hoofdtoon maar aan frivoliteiten hoeft u zich niet te verwachten. Maar eigenlijk is dat meer een zegen dan een vloek, want teveel franjes is een beetje zoals een vrouw met teveel make-up: het oogt even opwindend maar daarna verlang je al snel naar een vleugje naturel. Centraal in het bedieningsarsenaal staat de draaiknop tussen de voorzetels, rondom geflankeerd door enkele drukkknoppen. Het hoeft geen betoog waar Mazda hiervoor de mosterd gehaald heeft... Maar het is duidelijk en intuïtief, dus u hoort ons niet klagen. Toch nog één puntje van kritiek: het display is centraal een beetje neergepoot als ware het een vergetelheid. Toegegeven, naar zichtbaarheid toe, is dit wel een

BESLUIT De nieuwe Mazda3 heeft enerzijds een enorme troef met zijn SKYACTIV-diesel die 104 g CO2/km kan voorleggen en toch pittige prestaties levert. Maar we vrezen dat

+ PLUS SKYACTIV 2.2- D combineert kracht met ecologie Motorrendement Auto op maat

- MIN

Dure opties Koffervolume

U least zoveel meer dan een auto. Met Vancia Car Lease, least u veel meer dan een auto. Een flexibele service en een persoonlijke aanpak behoren tot de standaarduitrusting bij ons. Als u Vancia Car Lease uw wagenpark laat beheren, groot of klein, dan hoeft u alleen nog maar op de weg te letten. Van operationele leasing over financiële renting tot het afhandelen van de administratie: wij nemen alles van u over. Behalve het stuur. Contacteer ons op 056 34 57 81 of via www.vanciacarlease.com

Lease is more.®

Vancia-Fleet-29112013.indd 1

FLEET_92_NOV13_NL.indd 43

de al even kruidige prijs – u dieselt pas vanaf 23.490 euro (BTW incl.) – in dit competitieve segment een stevige handicap zal zijn voor deze snedige Japanner.

28/10/13 12:03

18/11/13 17:03


44

TEST

SKODA Rapid Spaceback

D

Ruim maar spartaans

eze Spaceback is het eerste model van de Tsjechische constructeur die zijn kans waagt in het felbevochten segment van de compacte hatchbacks. Benieuwd of hij de gevestigde waarden het vuur aan de schenen kan leggen. Tekst: Hans Vanden Driessche hans.vandendriessche@activemail.be

De Rapid Spaceback heeft een compact twee volume-silhouet. Geen spectactulair design, maar best wel elegant en ook een tikkeltje sportief. Kwestie van een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. De nieuwe Octavia is binnenin een pak ruimer dan zijn voorganger en de Superb heeft altijd al gepronkt met zijn ruimte-aanbod. Het lijkt erop dat dit stilaan het handelsmerk van de Tsjechische constructeur aan het worden is, want ook deze Rapid Spaceback grossiert in interieurruimte. Bovendien gaat de passagiersruimte niet ten koste van het laadvolume, dat varieert van 415 tot 1.380 liter. Wel jammer dat de handige dubbele koffervloer in de optielijst staat. De harde, onaangenaam aanvoelende plastic materialen zorgen binnenin voor een spartaans gevoel. Frivoliteit is nooit een kenmerk geweest van de Tsjechische constructuur, maar je klanten een spiegeltje in de zonneklep ontzeggen is wel heel gierig. Voorts zijn evidente comfortitems zoals automatische lichten of een regensensor zelfs van het optielijstje geschrapt. Dat wordt enigszins goedgemaakt door de “simply clever”-features zoals vindingrijke opbergvakken, een clipje om je parkeerticket achter te klemmen en een ijskrabber in de binnenzijde van het tankklepje. MOTOREN Benzinerijders kunnen kiezen tussen de 1.2 TSI in drie vermogensversies (75pk, 86pk en 105pk sterk) en een 1.4 TSI van 122 pk. Dieselen kan alleen met een 1.6

FLEET_92_NOV13_NL.indd 44

CRTDI, maar ook die bestaat met twee power-outputs: de 90pk, in combinatie met een handbediende vijfbak of een DSG met 6 versnellingen of de 105 pk met vijf versnellingen. RIJDEN Wij hebben ons bij het testrijden vooral op de 1.6 diesel gefocust en die lost – zoals we hadden voorspeld – de verwachtingen in: voldoende koppel in de lage toeren en steeds bij de pinken in zowel het stadsverkeer als bij de hernemingen. Het onderstel is schatplichtig aan dat van de VW Polo van de vierde generatie, maar de wielbasis is hier 15 cm langer. Dat biedt meer stabiliteit, maar de elektrische stuurbekrachtiging geeft niet genoeg feedback en het weinig dynamische onderstel zorgt al evenmin voor extase achter het stuur. Conclusie: degelijke wagen, maar toch overheerst het “nét niet”-gevoel. Indien je dat kan kaderen in een ultrascherpe prijzenpolitiek, is er nog niets aan de hand. Maar voor de “Active”-basisuitvoering met diesel van 90 pk, gaat er al 18.590

euro van je bankrekening (BTW incl.). Wil je de 105 pk in de “Elegance” topuitvoering, dan tel je 22.990 euro neer. Dan kiezen wij gezwind voor de Octavia Combi CRTDI Active van 105 pk, want die kost 22.500 euro en past wel binnen het prijs/ kwaliteit verhaal dat we van de Tsjechische constructeur gewoon zijn.

+ PLUS Riante binnenruimte Zuinige motor Slimme features

- MIN

Goedkoop aanvoelende materialen Prijs/kwaliteitsverhouding niet optimaal Geen extase achter het stuur

O

18/11/13 17:03

20131028


45

AlphaElectric Zorgeloos en opgeladen. De mobiliteit van de toekomst is innovatief en duurzaam. Daarom stippelt Alphabet voor uw bedrijf graag de efficiëntste elektrische route uit: goed voor het milieu, de kosten én het bedrijfsimago. Onze eMobility-aanpak is full option. We adviseren u over de mogelijkheden van elektrische wagens in uw vloot, kiezen samen met u de meest geschikte elektrische auto’s en voorzien oplaadpunten en aanvullende diensten. Zo kunnen uw medewerkers zorgeloos en opgeladen de toekomst tegemoet.

Op www.alphabet.be helpen we u elektrisch en efficiënt op weg.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 45 FM Witte auto.indd 1 20131028 12 Alphabet NL 267x202

18/11/13 22:51 17:03 29/10/13


46

LONG TERM TEST

Mazda6 Wagon SKYACTIV 2.2-D

Low compression, high output! D

e nieuwe Mazda6 is Lease Car of the Year 2013 (een verkiezing van Alphabet Belgium) en dat wekt vanzelfsprekend de nieuwsgierigheid op van de FLEET-redactie. Waarom gaf deze Japanner de Europese volume- én premiummerken het nakijken in deze verkiezing? We hopen het te ontdekken tijdens deze langeduurtest... Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be

Hoewel we de Mazda6 reeds een aantal weken op de redactie hebben, houden we onze rij-impressies nog even achter de hand. We leggen daarentegen graag enkele technische kwaliteiten op tafel die al voor een groot deel verklaren waarom de Mazda6 zelfs in het behoudsgezinde fleetsegment voor opwinding zorgt. De SKYACTIV-technologie van deze Mazda6 heeft betrekking op het onderstel, het koetswerk, de transmissie en de motoren. Doelstelling: rijplezier, efficiëntie en ecologie met elkaar rijmen. Die marketingecho horen we ook wel eens bij andere merken, maar het dient gezegd dat de Mazda-ingenieurs van wanten weten. Wat had u bijvoorbeeld gedacht van een 2.2 diesel met de laagste compressie ter wereld (14:1)? Resultaat: veel power (150 pk), een fors koppel van 380 Nm, een gemiddeld normverbruik van 3,9 l/100 km... en een CO2-uitstoot van slechts 104 g/km. Bovendien haalt deze diesel de EURO 6 norm zonder een rist aan nabehandelingssystemen die diesels met een hogere compressie wel nodig hebben. Brandstofbesparing bij verbrandingsmotoren is vandaag een “en/en” verhaal geworden. Zo vinden we in de Mazda6 een combinatie van i-stop (stop/start) en i-ELOOP. “Intelligente Energy Loop” is een regeneratief remsysteem waarbij een condensator bij het loslaten van de gas remenergie recupereert die gebruikt wordt om de elektrische elementen van stroom te voorzien (bvb, de airco). Eén volledige oplading van de condensator is voldoende om elektrische systemen gedurende ongeveer een minuut te voeden. Vooral in stadsverkeer zorgen

FLEET_92_NOV13_NL.indd 46

deze twee systemen samen voor een brandstofbesparing die tot 10% kan oplopen. VEILIGHEID EN CONNECTIVITEIT Mazda verzamelt al zijn veiligheidstechnologie onder de gemeenschappelijk noemer i-ACTIVSENSE. ABS met EBD (elektronische remkrachtverdeling), remhulp, DSC (dynamische stabiliteitsregeling) en TCS (tractiecontrolesysteem) zijn standaard en daarna biedt Mazda nog een hele resem andere technologieën aan, gaande van preventieve remsystemen tot Lane Departure Warning, dodehoekdetectie, etc. Mazda is helemaal bij de les, maar dat moet ook want bij de concurrentie vind je deze technologie eveneens terug. Aangezien we op de FLEET-redactie wel houden van on-board gadgets, hebben we ook de connectiviteit van de Mazda6 even onder het licht gehouden... en we zagen dat het goed was. Zaken zoals iPod-,

USB- en bluetoothaansluitingen zijn ondertussen gemeengoed, maar er is ook een nieuwe mailfunctie voor via bluetooth aangesloten smartphones. Je kan smsjes, MMS en e-mails niet alleen aflezen van het aanraakscherm maar ze zelfs luidop laten voorlezen. De Mazda6 brengt het “rijdend kantoor” op die manier weer iets dichterbij. Hou deze rubriek de volgende nummers in de gaten, want dan brengen we u onze rijervaringen!

18/11/13 17:03

CX1


www.omegawatches.com

IN THEIR OWN LITTLE WORLDS The tiny precision components in our mechanical movements dance to the rhythm of our lives – and they have been with us on some of mankind’s greatest adventures.

CX14_Fleet_202x267.indd FLEET_92_NOV13_NL.indd 47 1

06-11-13 18/11/13 17:0311:46


48

LONG TERM TEST

Volvo V40 Cross Country

Stoere efficiëntie D

e redactie van FLEET is reeds sinds deze zomer onderweg met de Volvo V40 Cross Country en we naderen stilaan de kaap van de 14.000 km. Tijd om onze ervaringen wereldkundig te maken! Tekst: Philip De Paepe philip.depaepe@activemail.be

Om te weten dat de Volvo V40 het goed doet in het fleetsegment, moet je er zelfs de verkoopsstatistieken niet op nakijken. Zowat alle dagen zien we in het verkeer tal van soortgenoten en als je weet dat Volvo tot 70% van dit model in fleet verkoopt... Het dient wel gezegd dat de versie die wij testen – de Cross Country – minder courant is. Dit gezegd zijnde verschilt deze cross over versie op technisch vlak niet van zijn “gewone” broertje. Met zijn dakrails, constrasterende zijspiegels, versterkte bumpers en laterale bescherming is dit in de eerste plaats een cosmetisch afwijkende variant. Maar stoer ogen, dat doet ie wel... ACHTER HET STUUR Van de V40 Cross Country bestaat wel degelijk een 4x4 versie maar die is voorbehouden voor de versie met de krachtigste benzinemotor. Ons testexemplaar is daarentegen een voorwielaandrijver met de D2 diesel onder de motorkap. Deze ecomotor van PSA-makelij zal met zijn CO2-uitstoot van slechts 99 g/km zowel werkgever (90% fiscaal aftrekbaar) als werknemer weten te bekoren (voordelig VAA). Maar 115 pk en 285 Nm, hoe voelt dat aan met de voet op het gaspedaal? De meningen zijn verdeeld op de redactie. Ondergetekende kan er best mee leven: voldoende soepel in de lage toeren en niet echt sloom in de hernemingen. Voor anderen mag het best wat pittiger zijn. Volvo zet qua gemiddeld normverbruik 3,8 l/100 km voorop, onze mix van chauffeurs zet 5,6 l/100 km in de tabellen.

FLEET_92_NOV13_NL.indd 48

Waar wel eensgezindheid over bestaat: de V40 Cross Country heeft een zeer efficiënt onderstel. Een beetje aan de harde kant maar daar staat sportief rijplezier tegenover dat het brave karakter van de diesel compenseert. Zoals we van de Zweden ook gewoon zijn, is deze V40 Cross Country doorspekt van veiligheidstechnologie. In de praktijk wordt BLISS, het detectiesysteem voor de dode hoek, het meest geapprecieerd door de leden van de redactie. De radargestuurde cruise control die automatisch afstand houdt met de voorligger dan weer iets minder. Prima op een Amerikaanse highway maar zowat onbruikbaar op onze overvolle snelwegen. Niettemin heeft de technologie wel haar verdienste wanneer je ’s nachts bij slecht zicht op weg bent en je weet dat er een elektronische beschermengel meerijdt. Wat de ergonomie betreft, niets dan lof van ons testteam. Volvo bezondigt zich niet aan overkill qua aantal knoppen, alles is functioneel en overzichtelijk. In de rubriek detailkritiek noteren we nog dit: de V40 Cross Country biedt achteraan voldoende

ruimte voor drie kinderen maar iets grotere personen moeten het met te weinig hoofdruimte stellen en ook de beenruimte is wat aan de krappe kant. Ook het zicht naar achter wordt door de meeste van onze testchauffeurs niet als optimaal ervaren.

+ PLUS Efficiënt onderstel Knappe look Functionaliteit instrumenten

- MIN

Hoofd- en beenruimte achteraan Zicht naar achter On-off gedrag radargestuurde cruise control

18/11/13 17:03


FLEET_92_NOV13_NL.indd 49

18/11/13 17:03


IJF R H SC U IN! UN

WORDT U GRAAG ONMIDDELLIJK OP DE HOOGTE GEHOUDEN VAN HET LAATSTE ‘FLEET’-NIEUWS? SURF NAAR WWW.FLEETMANAGEMENT.BE EN SCHRIJF U IN OP DE FLEET E-LETTER

93

Business

JANUARI 2014

COVERSTORY

INTERVIEW

ECOLOGIE

AUTO

Noorwegen en de elektrische wagen

l

Fleet Manager of the Year: alles over de winnaar en de eindlaureaten

MOBILITEIT

Mobiliteitsbudget: een studie van SDWorx en CD&V

Effective Media

Jan Deknuydt, Algemeen Directeur J&T Autolease

Brussels Motorshow 2014: alle fleetnieuwigheden en kalender van de nieuwigheden 2014 l BMW i3 l Long term test Volvo V40 Cross Country l Suzuki SX4 cross l Peugeot 308 l Long term test Mazda6

&

Mass Media

Alle info over deze projecten vindt u op www.effectivemedia.be

colofon Sales & Marketing

verantwoordelijke uitgever

chief executive officer managing director advertising managers

marketing manager abonnenmenten & adreswijzigingen

FLEET_92_NOV13_NL.indd 50

&

Realisatie

Effective Media nv - Patrick Quatennens Automotive Media Centre - Z.1. Researchpark 20 - 1731 Zellik tel 02 467 61 61 - fax 02 467 61 62 www.fleetmanagement.be - www.effectivemedia.be Philippe Quatennens Patrick Quatennens GSM 0478 222 333 - patrick.quatennens@effectivemedia.be Sophie Van Oyenbrugge GSM 0473 99 88 88 - sophie.vanoyenbrugge@effectivemedia.be Jacques Gaillez GSM 0475 811 931 - jacques.gaillez@effectivemedia.be Jessy Olemans tel 02 467 61 64 - jessy.olemans@effectivemedia.be Active nv - www.activeonline.be Agnes Raskin - agnes.raskin@effectivemedia.be

redactiedirecteur hoofdredacteur kernredactie coördinatie vertaling art director lay-out druk

C

Frédéric De Backer - frederic.debacker@activemail.be Philip De Paepe - philip.depaepe@activemail.be Gregory Livis, Alain Vandersande, Hans Vandendriessche Anne Claes Words in gear, Virginie Dupont en Michel Buckinx Peter Meyskens Irene Schampaert Roularta Printing nv

EFFECTIVE MEDIA 2013

*

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige andere wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever.

18/11/13 17:04

02TOU00


MDAT UW HET IS NIET O EER VOORUIT M T IE N N E G WA T BLIJVEN ΠM U T A D WIL STILSTAAN.

* SS SOLUTIONS E N SI U B G IN TOUR . werk betekent wagen ook uw écht probleem uw t da e w en n Bij Touring wet ook dat autopech gauw ee dan 90% van de r we En dus weten rom worden bij Touring mee auto dus niet aa uw D ft n. de hœ or kan w teld. U r plaatse hers k, dan krijgt u pechgevallen te Is een sleping wel noodzakelij n. achter te late hikte vervangwagen. sc ge n n ee n ee et m u snel terug aa altijd voor dat er t rg zo g in ur Hœ dan ook, To het werk kan.

fo: Meer in 34 97 6 02 28 e touring.b of tbs@

e

*De personenbijstand wordt gedekt door ATV n.v., waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is in België, te 1040 Brussel, Wetstraat 44, RPR 0441.208.161 Brussel, ING BE69 6300 1222 3978 BBRUBEBB, verzekeringsonderneming toegelaten bij KB van 11/01/1991 en 24/02/1992 (BS 13/02/1991 en 14/03/1992), erkend door de NBB onder het nummer 1015 om verzekeringsoperaties uit te voeren in de takken 9, 16, 17 en 18. De bijstand aan uw voertuig wordt uitgevoerd door de v.z.w. Koninklijke Belgische Touring Club, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is in België, te 1040 Brussel, Wetstraat 44, RPR 0403.471.597 Brussel, CBC BE55 1910 4222 2244 CREG BE BB, FSMA nr. 011210 cA, evenals door de andere automobielclubs, leden van het internationale F.I.A. netwerk. De beschrijving van de garanties is een uittreksel uit de Algemene Voorwaarden en is slechts een beperkte weergave van onze producten en diensten. Voor meer inlichtingen, raadpleeg onze Algemene Voorwaarden op onze website www.touring.be of op eenvoudige aanvraag via de telefoon.

02TOU0016-00_Ad-FLEET_267x202_TBS-PANNE.indd 1 FLEET_92_NOV13_NL.indd 51

30/07/13 18/11/13 16:18 17:04


Een innovatieve oplossing voor een optimale flexibiliteit.

Rent & Roll biedt u een ongekende keuzevrijheid.

Rent & Roll. Bepaal uw flexibiliteitsgehalte zelf.

Tot nu toe had u de keuze tussen verhuur op korte termijn, tot 12 maanden, of een leaseoplossing op lange termijn, van minimum twee jaar. Met Rent & Roll biedt Athlon Car Lease u de perfecte tussenoplossing aan, voor een totale flexibiliteit die meer dan ooit aan uw mobiliteitsbehoeften voldoet.

Rent & Roll stelt een ruime waaier royaal uitgeruste premium voertuigen ter uwer beschikking. Na twaalf maanden bent u vrij om het voertuig terug in te leveren of verder te huren via een doorlopend maandelijks contract. Via een eenvoudige aanvraag kan u na twaalf maanden ook moeiteloos overschakelen naar een operationeel leasing contract,

Deze unieke overstapmogelijkheid maakt het Rent & Roll concept revolutionair binnen de verhuursector.

Een revolutionaire formule in de verhuursector. www.athloncarlease.be

Ad_Athlon Rent&Roll 202x267_DEF.indd 1 FLEET_92_NOV13_NL.indd 52

A

Straight to the solution

B

29/10/13 18/11/13 15:43 17:04

FLEET 92 NL  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you