Page 1

Next:

Norrköping

Ett magasin om Norrköpings förvandling

Norrköpings förvandling på tio år HISTORISKA VÄSTGÖTEBACKEN – NU ETT POPULÄRT STADSSTRÅK

Bygget är i gång!

INRE HAMNEN BLIR HELA NORRKÖPINGS VARDAGSRUM

”Vår vackra och mycket speciella stad” Karin Milles, stadsarkitekt


12 Foto: Juliana Fälldin

HIMMELSTALUND kan inom 20 år vara en trivsam stadsdel med 2 000 bostäder.

Norrköping – vår vackra och väldigt speciella stad

20

8 INRE HAMNEN. Entréparken är färdig och byggnation pågår i hela området.

28

VÄSTGÖTEBACKEN har på bara några år fått ett helt nytt liv. Är nu ett populärt stadsstråk.

orrköping har genomgått en

fascinerande förvandling, från en framgångsrik industristad till en stad med tappat självförtroende. I dag är vår fina stad eftertraktad igen. Nu vill många bo och investera här och vi planerar och bygger mer än någonsin förut. Norrköping har många fantastiska miljöer.

Motala ström, våra promenader, de vackra husen och de speciella platserna. Och det är här, i de centrala och mest känsliga delarna, som mycket händer. Luckorna fylls igen, Industrilandskapet omvandlas och Inre hamnen blir en stadsdel för tusentals invånare. Tidigare otillgängliga platser blir plötsligt en del av stadsrummet. Spännande modern arkitektur kompletterar de historiska miljöerna, med respekt men också med djärvhet och fantasi. Motala ström är en fantastisk tillgång som vi

ska utnyttja ännu bättre. I dag vill man bo och vistas vid vattnet och vi ska ordna ännu fler möjligheter till det. I framtiden ska man kunna bada i stan, vid badplatser till för alla. Även våra parker och grönstråk ger Norrköping sin identitet. När vi nu förtätar är de extra viktiga att värna och utveckla.

Karin Milles, stadsarkitekt 2 Next:Norrköping

FRAMTIDENS RESOR. När utrymmet inte räcker till för fler bilar måste vi öka alternati­ ven för kollektivtrafik, gång och cykel.

Innehåll 12 Strömsholmen kommer att göras i ordning i etapper. Näs­ ta år byggs bryggor runt ön. 14 Karta: På tio år har omkring 1 700 nya bostäder byggts innanför promena­ derna. Och utvecklingen fortsätter.

Vid frågor om innehållet: Kristin Blomgren, Norrköpings kommun tel. 011–15 24 31 kristin.blomgren@norrkoping.se next.norrkoping.se

6 NÄR STADEN VÄXER. Nästa steg är att staden ska bli större genom att växa inifrån och ut.

16 Nya bostäder ska byggas i Vilbergen samtidigt som stadsdelens gröna karaktär förstärks. 22 När staden växer behöver stor hänsyn tas till promenadernas unika lindalléer.

Producerad av: Active MediaPartner Nordic AB Redaktör: Per-Åke Hultberg Omslagsfoto: Juliana Fälldin Formgivning: Joakim Forsberg Repro: Bildrepro Sthlm AB Tryck: V-Tab

26 Karta: Tolv aktuella stadsutvecklingsprojekt. 29 Planer på nytt cykelstråk. 32 Vad händer med Ostlänken?

För bilagor kontakta: Active MediaPartner Nordic AB, Per Azrang, tel. 070-640 34 16 per.azrang@ activemediapartner.com www.activemediapartner.com


Över 200 nya bostäder sätter Torsviken på kartan Känner du till Torsviken? Om inte är det bara en tidsfråga. Strax norr om Norrköping med all service i Krokek på bekvämt avstånd, mitt i den vackra naturen med underbara vyer över Bråviken, kommer ett helt nytt bostadsområde att växa fram. Villor, radhus, parhus och kedjehus – både äganderätter och bostadsrätter, berättar Kenny Wissmar, projektutvecklare på OBOS.

Nya hem i harmoni med naturen – Det här är ett stort och viktigt projekt för oss. Totalt planerar vi för uppemot 250 nya bostäder här i Torsviken. Det är otroligt kul att få skapa en helt ny, hållbar, stadsdel i harmoni med naturen, säger Kenny. Torsviken kommer att växa fram under flera års tid. Området byggs i flera etapper, den första är just nu under planering och förväntas bli en bostadsrättsförening med cirka 17 bostäder. För att på bästa sätt anpassa byggnationen till markens beskaffenhet och naturliga variationer i området planerar vi i första hand för kedjehus, och eventuellt även ett antal parhus.

skolor, matbutiker med mera. Från Krokek går det också fint att åka kollektivt till jobbet i Norrköping, du kan till och med ta tåget direkt till Stockholm om du så vill. Åby

Naturnära form och funktion Områdets gestaltningsprogram hämtar inspiration från närmiljön. Här är naturtänket påtagligt. Målsättningen är att bebyggelsen ska anpassas till omgivningen, inte tvärt om, och det gäller allt från husens placering till fasadernas jordnära färgsättning. – Att vi bygger våra hus i trä är också en viktig faktor, både när det handlar om hållbarhet och hur husen passar in i de vackra omgivningarna, förklarar Kenny.

Ett område att känna stolthet över Planen för området medger också flerbostadshus och förskola. Variationen av bostäder och upplåtelseformer gör att Torsviken kommer att kunna erbjuda något för alla. Vi kommer också att erbjuda tomter för dig som vill bygga ditt eget drömhus från Myresjöhus eller SmålandsVillan. Visionsillustration för bostadstypen i Torsviken.

Bo med bra läge, till rimliga pengar Att OBOS valde att satsa just i Torsviken beror på en kombination av fördelar, menar Kenny. – Dels är det här ett spännande läge med närhet till Bråviken och bra pendlingsmöjligheter, men också en plats där vi kan bygga bostäder till en rimlig kostnad. Närheten till Krokek gör vardagslivet enklare, från Torsviken har du bekvämt cykelavstånd till ortens serviceutbud i form av förskolor,

Torsviken

– Om du gillar det naturnära läget, med både skog och vatten runt knuten, och ändå vill kunna pendla till Norrköping, Linköping eller Nyköping: då kommer du att trivas i Torsviken. Här vill vi skapa ett område man är stolt över att bo i, konstaterar Kenny Wissmar.

Norrköping

Vilka är vi på OBOS? Även om vi har byggt hem i över 90 år är vi väl medvetna om att vi för många fortfarande är bostadssveriges största doldis. Men faktum är att vi är en av Nordens största bostadsutvecklare. OBOS Sverige AB ägs av OBOS BBL i Norge som är Norges största bostadsorganisation och i sin tur ägs av cirka 430 000 medlemmar. I Sverige verkar vi genom våra varumärken OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och systerbolaget OBOS Kärnhem. Vi bygger bostäder folk vill ha, i områden där folk vill bo – och vi satsar mycket på att göra miljön som bostäderna byggs i trivsam och levande. I Norrköpings kommun har vi till exempel nyligen byggt Brf Dansbandet 2, 23 radhus i Sandtorp.

OBOS bygger i och omkring Norrköping • • • •

Torsviken Brf Dansbandet 1, Sandtorp Brf Munkvägen, Krokek Brf Skogshem, Söderköping


Kopparhusen – modernt stadskvarter på historisk De asymmetriska byggnaderna med sina kopparfärgade fasader sticker onekligen ut. Med Industrilandskapets nya landmärke Kopparhusen förverkligas visionen om ett toppmodernt stadskvarter på historisk mark. En levande mötesplats för tillväxt och kreativitet växer fram, som samtidigt bidrar till förtätning av Norrköpings innerstad. opparhusen ligger i korsningen Kungsgatan–St Persgatan. Det är en av de sista stora obebyggda platserna i Industrilandskapet. Våren 2020 börjar hyresgästerna successivt att flytta in. Kvarteret fylls då med nytt liv. Här blir det hyreslägenheter, studentlägenheter, kontorsmiljöer, restauranger och caféer. – Ambitionen har från start varit att tillföra ytterligare stadskvaliteter längs utbildningsoch kunskapsstråket i Industrilandskapet. Här skapas en trivsam knutpunkt med puls, liv och rörelse i en sammanhängande stadskärna, där universitetet, Visualiseringscenter och Norrköpings Science Park är centrala delar, förklarar Magnus Blomqvist, fastighetsutvecklare på fastighetsbolaget Klövern.  Projektet som har ett uttalat mål att bidra till tillväxt och utveckling i Norrköping, är ett samarbete mellan Klövern och det kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder. Resultatet har blivit en mycket spännande stadsmiljö, både till gestaltning och till innehåll. Här strålar man samman både för arbete och för boende, eller bara för att umgås. 

”Kopparhusen blir en plats för möten av alla slag” Det blir, som Magnus Blomqvist säger, en plats för möten av alla slag, för studenter, forskare, företag och boende. Även för grannar och Norrköpingsbor som kanske upptäckt nya genvägar genom kvarteret, eller kvarterets breda utbud av restauranger och caféer. Bostadsdelen består av 43 hyreslägenheter, 1–4 rok, och 122 studentlägenheter/rum, 1–2 rok och ett antal större så kallade kombolägenheter, där studenterna delar kök och vardagsrum. Uthyrningen pågår för fullt och hälften av

Mönstret på Kopparhusens fasad är inspirerat av den textilproduktion som en gång fanns i området. Byggnadernas olika höjder knyter på liknande sätt an till de industrier som fanns här, nära Motala Ström.

hyreslägenheterna är redan uthyrda. – I Kopparhusen erbjuder vi bostäder för dem som trivs i stadens puls, värdesätter ett bra läge och effektiva ytor. Det blir ett kvarter med moderna byggnader som andas framtidstro och historia på samma gång, säger Åse Ringborg, Marknadsföringsansvarig Nyproduktion på Hyresbostäder.  Några av bostäderna i de högre husen har en fantastisk utsikt över staden. De övriga har nära till innergårdens trivsamma torgmiljö. Oavsett vad som lockar kommer Kopparhusen att erbjuda ett utbud av restauranger och caféer, även uteservering under sommarhalvåret.  I den toppmoderna kontorsdelen, som till

stor del redan är uthyrd, möts besökaren av en välkomnande gemensam reception och lounge. Här finns lokaler som är anpassade både för mindre och större verksamheter, samt ett kontorshotell/First Office och gemensamma kontorsytor för företag. – Vi vill med helheten, av bostäder, kontor och publika miljöer, tillföra något alldeles extra till den här gamla fina industrimiljön, intill universitetsområdet och Motala ström. Läget mitt i det som i dag är Norrköpings kompetenscentrum gör att alla kan dra nytta av varandra. Vi ser redan att kvarteret blir så lyckat som vi tänkt oss, nu ska kvarteret bara fyllas med liv och rörelse, avslutar Magnus Blomqvist.


ANNONS

mark

”Vi får precis det boende vi vill ha med perfekt läge i stan” Fredrik Burmester och Linnea Jönsson har det trångt i sin lilla studentlägenhet. Alldeles för trångt. Men inte så länge till. Om cirka ett halvår flyttar de till en splitter ny hyreslägenhet i Kopparhusen. – Vi bor i en modern och fin studentlägenhet.

Det är mysigt och trivsamt men jättetrångt. Så vi räknar nu ner månaderna tills det är dags att flytta, berättar Fredrik. Det var studier till civilingenjör vid universitetet som tog honom till Norrköping. Flickvännen Linnea, som precis som Fredrik kommer från Stockholm, läser till biolog på universitetet i Linköping. Men det är alltså här i Norrköping de bor och kommer att göra åtminstone några år till. – Vi trivs jättebra här i Norrköping. Det är en fin stad, lagom stor. I Stockholm tog det två timmar när vi skulle träffas. Här kan man promenera vart man än ska. Allt ligger så nära. Det är verkligen enkelt och smidigt att leva här, säger Fredrik. Linnea instämmer och lyfter också fram närheten till natur, fina parker och så Strömmen förstås. De stannar gärna kvar i Norrköping efter studierna, bara det går med tanke på framtida jobb. Men det senaste året har behovet av en större

lägenhet känts alltmer akut. – I somras såg vi en annons om Kopparhusen. Vi kollade runt på några andra alternativ med det var faktiskt det enda som motsvarade våra krav, berättar Linnea. Lägenheten skulle vara minst 50 kvadratmeter. Det vill säga dubbelt så stor som studentlägenheten. Den skulle dessutom vara nybyggd, ha balkong och diskmaskin. – Vi bor i en ganska ny och fräsch lägenhet så vi har väl blivit lite bortskämda, säger Linnea och skrattar. Balkong med utsikt var viktigt. Fredrik berättar att han kollade ett foto från lägenheten som ligger på sjätte våningen och såg att de kommer att ha utsikt över hustaken och i princip se hela norra delen av Norrköping. Med andra ord helt perfekt. Att Kopparhusen dessutom har ett perfekt läge i stan är naturligtvis också ett stort plus.

Linnea och Fredrik träffar Carolina Nilsson, uthyrare nyproduktion, i Bostudion c/o Hyresbostäder på Prästgatan 12c.

Fredrik får nu om möjligt ännu närmare till universitetet. På ett par minuter är han där. För Linnea som dagligen åker till universitetet i Linköping är givetvis avståndet till busshållplatsen viktigt. Det blir nu lika kort för henne till bussen som för Fredrik till skolan. – Det är ungefär som jag har nu. Att bo närmare resecentrum än förut är också viktigt eftersom jag jobbar extra i Stockholm varannan helg. Fredrik konstaterar med ett leende att han och Linnea får precis det de ville ha, en större lägenhet i ett schysst område, nära skolan och resecentrum. Nu blir det äntligen möjligt för dem båda att bjuda hem kompisar. Nu kommer de också hyreslägenheter & att kunna plugga hemma, samtidig. Plugget går ju före studentlägenallt, som Fredrik poheter/rum ängterar.

43 122

Nyfiken på bostad, lokal eller kontor i Kopparhusen? Tveka inte att kontakta oss redan i dag. Kika in på kopparhusen.se för aktuella kontaktuppgifter.

kopparhusen.se


Robust och hållbart stadsbyggande – inifrån och ut Norrköping växer med fler människor och företag. Frågan är då var nya bostäder och verksamheter, ja hela stadsdelar ska utvecklas och byggas. Text: Per-Åke Hultberg Foto: Juliana Fälldin

ag Johansson är enhetschef för övergripande samhällsplanering på samhällsbyggnadskontoret. Han har full koll på vad som hittills byggts och hur planerna ser ut framöver.

– Vi har historiskt haft en innerstad med många luckor, rivningstomter som blivit parkeringsytor. Dessutom har det funnits äldre byggnader som använts lite. Sedan 2005 har vi jobbat intensivt med att omvandla dessa dåligt utnyttjade ytor till attraktiva stadsmiljöer, säger Dag Johansson, som nämner flera goda exempel. Bland andra Knäppingsborg, Västgötebacken, området kring Visualiseringscenter och nu senast Yllefabriken. – Alla de här områdena handlar om återanvändning av döda områden som nu fått ett helt nytt liv. Norrköping växer nu mer av egen kraft på ett sätt staden inte gjort förut. Det gör att vi behöver bereda plats för fler människor och verksamheter. Det innebär också att utbudet och möjligheterna ökar för alla i Norrköping. När vi nu tittar framåt för att ta nästa steg så är tanken att staden ska bli större genom att växa inifrån och ut, säger Dag Johansson. Planeringen utgår från två prioriterade utveck-

lingslinjer, dels att bygga ihop och komplettera nuvarande stadsdelar med ny bebyggelse, och dels att utvidga innerstaden till områden där det redan finns infrastruktur och kollektivtrafik. Det innebär alltså att det inte finns ett stort behov av att bygga på jordbruks- och skogsmark. Stadsdelar ligger i dag utspridda utan att vara direkt hopkopplade med varandra. Här finns med andra ord stora möjligheter att komplettera med nya bostäder, handel och övrig service. Konkret innebär det att till exempel det nya området Sandtorp länkas ihop med Kneippen och Klockaretorpet. Även i Hageby och Ljura har vi kunnat bygga mycket längs den nya spårvägslinjen. Området runt Östgötaporten kommer också att förstärkas med ny stadsbebyggelse under arbetsnamnet Västra staden. – Den här utvecklingen är ett verkligt robust och hållbart stadsbyggande, där vi nyttjar befintliga resurser, minimerar ökat transportarbete och samtidigt bygger ihop staden på ett bättre sätt än förut. Norrköping är redan i 6 Next:Norrköping

Norrköpings kommun har sedan 2005 haft ambitionen att dåligt utnyttjade ytor i innerstaden ska omvandlas till attraktiva stadsmiljöer. Ett bra exempel är området kring Visualiseringscenter.

dag en sammanhängande stad i stora delar. Det förbättras nu ytterligare, säger Dag Johansson. – Inre hamnen där det nu förbereds för de första bostadshusen är ett utmärkt exempel på hur innerstaden utvidgas genom att redan bebyggda områden omvandlas med ny stadsbebyggelse. Nästa område att omvandla är Himmelstalund, men det ligger ett antal år framåt, konstaterar Dag Johansson. När det gäller näringslivets tillväxt har centrala

staden bidragit med ett stort antal arbetsplatser. Hela tjänstesektorn – hotell, restaurang, handel och så vidare – har växt kraftigt under de senaste åren. – Det är här jobben finns och trenden är tydlig, många företag vill etablera nya kontorsmiljöer i innerstaden. För ytkrävande verksamheter, som transport och logistik, är det främst Malmölandet och Händelö som gäller, strategiskt rätt med närhet till hamnen, E4 och järnväg. I översiktsplaneringen tittar vi även på möjliga lägen för verksamheter söder om staden, säger Dag Johansson.

– Staden ska bli större genom att växa inifrån och ut, säger Dag Johansson.

Avgörande för framtiden är naturligtvis också vad som händer med Ostlänken och det nya stationsläget på Butängen. – I all planering för nya områden utgår vi från att människor ska kunna ta sig till och från resecentrum snabbt och enkelt på gångoch cykelavstånd. Det gäller både Inre hamnen och den planerade utbyggnaden av Himmelstalund. När tågen kommer ska Inre hamnen vara på plats.


ÅWL Arkitekter — Våra idéer blir miljöer, hus och landskap för Norrköping i dag och i morgon.

Krokek, inklusive Strömsfors och Sandviken, är en vacker och attraktiv del av Norrköpings kommun där många vill bosätta sig.

Krokek ska förstärkas med nya bostäder Flera av Norrköpings tätorter ska ges möjlighet att växa och utvecklas. Det gäller bland andra Krokek med sina drygt 5 000 invånare. Just nu pågår arbetet med en fördjupad översiktsplan som ska vara klar 2020. – Det finns en stor efterfrågan på bostäder i det här området. Så vi tittar nu på hur man kan förbättra möjligheten att bosätta sig här ge­ nom att ge plats för nya bostäder, verksamheter, service och tjänster, säger stadsbyggnadsstrateg An­ ders Svedberg. Krokek, inklusive Strömsfors och Sandviken, är en vacker och attrak­ tiv del av Norrköpings kommun. Här

finns bra kommunikationer med tåg, varje timme åt vardera hållet. Inte så förvånande vill många kunna flytta hit, men också kunna bo kvar och då finns få alternativ. Hela 85 procent av det befintliga bostads­ beståndet är friliggande villor. – Det är ett stort underskott på lägenheter och därför svårt att byta bostad utan att tvingas flytta från orten. Det vill vi ändra på och därmed även få upp invånarantalet, säger Anders Svedberg. Det gör att hela kommundelen kan förstärkas, även med skolor, vård och omsorg. – Det handlar om att bygga hållbart, det vill säga att ta vara på och förstärka de kvaliteter som redan finns.

www.awlark.se

Vill du veta mer om Norrköpings förvandling? Läs mer om våra stora stadsutvecklingsprojekt och prenumerera på nyheter om allt ifrån Ostlänken till nya lekparker på next.norrkoping.se

Femöresbrons framtid bron och många är måna om att en bro kommer på plats så snart som möjligt. En bro som är skräddarsydd till platsen och gör den populära slingan runt Strömmen hel igen.

Femöresbron invigdes 1901. Båttrafiken med färjkarlen klarade helt enkelt inte av att transportera alla som ville över på den andra sidan. Den byggdes för att låta kurgäs­ terna i Kneippen ta sig över Strömmen till Folkparken. Namnet kommer från avgif­ ten man betalade för att gå över bron. Läs mer på norrkoping.se/femoresbron

Foto: Nicole Olsson

Det har gått tre år sedan den populära gångbron över Strömmen stängdes. Två oberoende experter bedömde att det skulle krävas så pass stora åtgärder för att reparera bron att kommunen i stället valde att bygga en helt ny bro. En ny bro ställer andra krav på tillgänglighet och att hänsyn tas till natur- och kulturhistoriska värden och klimatförändringar än när Fem­ öresbron uppfördes för över hundra år sedan. Broförslaget som innebar att flytta på brovaktarstugan neka­ des av länsstyrelsen. Kommunen har överklagat beslutet och arbetar nu med att ta fram ett nytt broförslag. Det gör det svårt att säga när en ny bro kan vara på plats. Intresset är stort för Femöres­

Next:Norrköping 7


INRE HAMNEN Med känsla för historien, blick mot framtiden och en unik närhet till vattnet förvandlas en tidigare trist baksida till en attraktiv framsida. Nu byggs Inre hamnen. Text: Per-Åke Hultberg Foto: Juliana Fälldin

fter sanering av förorenad mark är strukturen med nya gator och övrig infrastruktur snart på plats. Nu väntar byggstart för kajstråk, broar och en ny kanal. Därefter kan de första bostadshusen börja byggas. Vi räknar med slutet på 2020, säger projektledaren Fredrik Wallin. Totalt kommer Inre hamnen att ha omkring 3 000 lägenheter, plus allt det där andra som hör till ett pulserande stadsliv: arbetsplatser, butiker, restauranger, caféer och besöksmål. Allt nära city, resecentrum, promenaderna och den framtida stadsparken Johannisborg. Och inte bara det, här blir det riktig närkontakt med vattnet. Dels via en allmän badplats intill en ny stadspark mitt i området, och dels via nya kanaler som kommer att sträcka sig in i områdets bostadsdelar. – Inre hamnen är definitivt inte ett stadsbyggnadsprojekt i mängden. Det blir en helt unik vattenkontakt, även för Norrköpingsbor som är vana vid Strömmens forsande vatten. De allmänna platserna och det centrala läget blir något alldeles extra, säger Fredrik Wallin.

8 Next:Norrköping


N

Next:Norrkรถping 9


”Det känns härligt att kunna välkomna Norrköpingsborna in i Inre hamnen nu när Kanontorget står klart”

Inre Hamnen:

Marken renas med hetta Bygget är nu i gång. Den första etappen som byggs i anslutningen till kanalen innehåller 1 000 bostäder, kontor och en förskola.

Den höga ambitionsnivån gäller även arkitekturen som får en spännande variation med olika höjder och hustyper. Allt är dessutom genomsyrat av höga hållbarhetsmål. Samtidigt kommer karaktären av gammal hamnmiljö att behållas. Även den nuvarande rutnätsstrukturen med kvarter, gator och gränder. Vissa gamla tegelbyggnader blir också kvar, även några hamnkranar. Den första etappen, som byggs i anslutningen

Han beskriver arbetet som otroligt inspirerande.

Inte minst att nu varje dag på plats se vad som händer. Det är full fart i alla ändar, som han säger och ett mycket bra samarbete mellan alla aktörer. – Det har varit otroligt tacksamt att få jobba med ett så stort och omfattande stadsbyggnadsprojekt som framför allt är så bra för alla. Vi renar marken och tar vara på det fantastiska läget vid vattnet, där vi nu skapar en unik stadsmiljö, utan motsvarighet i Sverige. Allt har gått förvånansvärt bra, helt enligt plan. Hittills är bäst att säga, säger han skrattar. Läs mer: inrehamnen.norrkoping.se

Bild: Castellum/Belatchew arkitekter

till kanalen, innehåller 1 000 bostäder, kontor och en förskola. Här har kommunen tillsammans med byggherrarna tagit fram en gemensam utbyggnadsordning, med gemensam tidsplan under hela byggprocessen, inklusive all logistik av materialflöden och tillfartsvägar. – Det är ett smart sätt att tillsammans bygga hela kvarter, konstaterar Fredrik Wallin. Nu detaljplaneras nästa etapp som består av 2 000 bostäder. Den etappen byggs längs Norra promenaden och länkas via ett nytt park- och aktivitets-

stråk till kanalerna och Strömmen. För Fredrik Wallin som jobbat med Inre hamnen i sju år går nu uppdraget som projektledare mot sitt slut. – Ja, mitt jobb handlar ju om planering. Så nu när Inre hamnen som projekt allt mer övergår till produktion så blir jag överflödig, säger han med ett leende.

Inre hamnens arkitektur får en spännande variation med olika höjder och hustyper. Allt är dessutom genomsyrat av höga hållbarhetsmål. 10 Next:Norrköping

Förorenad mark måste givetvis saneras. Först därefter kan stad börja byggas. Det gäller i högsta grad Inre hamnen där ny teknik med stor framgång testats att rena marken på djupet. Gamla Kolkajen är färdigsanerad. Just nu pågår rengöring av gamla gasverksområdet, söder om Salt­ ängsgatan. – Det är kraftigt förorenat, framför allt av tjärföroreningar och metaller. Här på området har det tidigare, fram till 80-ta­ let, stått ugnar för framställning av stadsgas genom avgasning av stenkol, berättar Elke Myrhede, projektledare för mark- och miljö i Inre hamnen. Från gasverksområdet har nu stora mängder förorenad jord schaktats och körts bort för behandling. Utan sanering hade gifter kunnat läcka ut i Strömmen och vidare till Östersjön. – Här ska det ju byggas bostä­ der. Vi har därför väldigt tuffa krav att lämna efter oss helt ren mark. Här finns föroreningar av tjära och bensen djupt ner i marken. Bland annat i en sju meter djup stensatt brunn som varit gasklocka. För att komma åt de djupaste föroreningarna ska en ny teknik användas, så kallad termisk rening. Det innebär att marken hettas upp via borrade hål, till över 100 grader. – Det gör att föroreningar som kan innebära framtida hälsorisker kokas till gas som sedan sugs upp och renas. Därefter är marken lämplig att bygga bostäder på, säger Elke Myrhede.


ANNONS

Årets livsmedelsbutik värd en omväg! ICA Smedby har genomgått en total förnyelse och utbyggnad. Efter invigningen är det nu full fart i butiken. – Vi är oerhört stolta över den matbutik vi skapat, en livsdröm som vi genomfört, säger Ann. Från att ha varit en traditionell områdesbutik är ICA Smedby idag en butik man gärna åker en omväg för att komma till. – Vårt upptagningsområde har vuxit rejält. Vi attraherar nu kunder från stora delar av Norrköping, konstaterar Ann. Även med butikens onlinehandel så rullar leveranserna till både privatpersoner och företag i hela Norrköping. – Vi märker att våra höga service- och kvalitetsnivå uppskattas lika mycket av våra kunder i butiken som av kunderna som handlar online, säger Rickard. Många uppskattar den ökade tillgängligheten, att det är lätt att parkera, öppet alla dagar 7–22, självscanning, snabbkassa, deli, catering och dri-

ve-thru. Nya fisk- och delikatessdisken har de döpt till Ragnars deli för att hedra familjeföretagets 80-åriga historia i Norrköping. I Ragnars deli hittar man allt från skaldjur, färsk fisk, ost, charkuterier och butikslagad mat. – Är man lite småhungrig så ska man absolut inte gå förbi vår delidisk, då åker man dit direkt, säger Ann och skrattar. Catering från Ragnars deli har också fått en flygande start, där butiken erbjuder bl.a. supergoda smörgåstårtor, skaldjurslådor & läckra tapasbrickor. Att ICA Smedby blivit fram-

röstad till Årets livsmedelsbutik är väl om något ett kvitto på hög service och kvalitet. – En fantastisk ära och det är tack vare våra engagerade superhjältar till medarbetare som varje dag strävar efter att överträffa kundernas förväntningar som gjort det möjligt, avslutar Rickard.

MODERNT KONTOR I NYPRODUKTION SMAKFULL ARKITEKTUR MED KVALITET OCH FUNKTION I ATTRAKTIVT LÄGE I NORRKÖPING! DoSpace kommer att erbjuda coworking, mötesrum och event i entréplan, samt service och gott kaffe till alla i huset!

Vill du hyra kontor i Spinnhuset?

RING 020-260 260 eller maila

LOKALER@CUSHWAKE.COM

Nya fisk- och delikatessdisken Ragnars deli har snabbt blivit en succé. Med en inbjudande atmosfär har nya ICA Smedby blivit en matbutik att trivas i.

www.icasmedby.se


Stora visioner för

Himmelstalund Strömsholmen – vad händer? För ett år sedan löpte avtalet ut för det hotell som var tänkt att byggas på Strömsholmen. Reaktionerna på hotellbygget hade dessförinnan varit många och överhängande negativa. Så vad händer nu? Norrköpings kommun valde att inte förlänga avtalet, utan i stället ta en paus och lyssna in vad ma­ joriteten av oss medborgare ville ha på den lilla ön. Och åsikterna var många, berättar stadsarkitekt Karin Milles. – Slutsatsen vi kan dra är att det stora flertalet önskar att Strömsholmen ska vara en fin, grönskande oas för alla som bor i Norrköping. Ett åretruntcafé eller restaurang tycker de flesta ska finnas, likaså bryggor för vistelse, samt båtförtöjning och möjlighet till bad. En liten scen som tidigare stått på ön skulle många också vilja se igen, för viskvällar och andra evenemang. Det nästan alla betonar är att det är kommunen som bör hålla i detta, inte en privat aktör. Det som händer nu är att Strömshol­ men kommer att göras i ordning i etapper. Nästa år byggs bryggor runt ön som man kan vistas på eller förtöja sin båt vid. – En scen och ett eventuellt café finns det i dagsläget inte pengar till, men vi håller som bäst på att fundera över hur vi ska få till även det. Likaså det allmänna badet, utanför solbryggorna i väster. När vi vet om och var caféet hamnar kan vi också göra i ordning marken runt omkring, säger Karin Milles. Hon poängterar att Strömshol­ men är en betydelsefull plats för så många, att det därför är viktigt att det den här gången görs rätt från början. – Nu är vi på god väg att hitta en lösning som blir en fin konklu­ sion av alla våra medborgares stora engagemang.

12 Next:Norrköping

Himmelstalund är ett av flera högt prioriterade utvecklingsområden. – Läget är perfekt, som en naturlig fortsättning i utvecklingen av de västra stadsdelarna, säger projektledaren Malin Cuclair.

Himmelstalund kan inom 20 år vara en trivsam stadsdel med 2 000 bostäder, ett stort antal arbetsplatser, kommersiell och offentlig service men också en rad anläggningar för rekreation och fritid. Text: Per-Åke Hultberg Foto: Juliana Fälldin

orrköping ska växa inifrån och ut, stadsdel för stadsdel. Efter Sandtorp, som nu förstärks med ny blandad bebyggelse, tittar kommunen på möjligheterna att utveckla Himmelstalund. Det gäller båda sidorna om Motala ström. Den södra med sina idrottsanläggningar och den norra med både industrier och stora öppna gräsytor. – Det är ett av flera högt prioriterade utvecklingsområden. Läget är perfekt, som en naturlig fortsättning i utvecklingen av de västra stadsdelarna. Här finns både befintlig infrastruktur och bebyggelse att kunna omvandla till en modern och hållbar stadsmiljö, säger projektledaren Malin Cuclair. Planarbetet har inletts med den norra delen, där Himmelstalundfältet självklart ska fortsätta vara grönt. Det handlar snarare om att förädla området med nya gång- och cykelstråk och bättre vattenkontakt mot Strömmen. Nya byggnader är bara tänkta på redan bebyggda verksamhetsområden. Samtal har inletts med

berörda fastighetsägare utefter Fiskebyvägen och Finspångsvägen. Malin Cuclair betonar att projektplanen är i ett tidigt skede. Utbyggnaden ska ske i långsam takt, en successiv utveckling med 2035 som slutmål. Detaljplaner kan tidigast påbörjas under 2020. En viktig del i arbetet är att ta fram bra lösningar för nya gång- och cykelstråk. Det handlar om att smidigt binda samman Himmelstalund med närliggande stadsdelar. Här finns flera stora vägar som i dag fungerar som barriärer, framför allt Riksvägen. Men även Strömmen är en påtaglig barriär. Att bygga en ny bro är helt nödvändigt, menar Malin Cuclair. – Vi behöver förbättra tillgängligheten med nya och bättre passager. Himmelstalund ligger nära, bara ett par kilometer från citykärnan, men upplevs ändå som långt utanför stan. Utmaningen är att med olika åtgärder se till att stadsdelen blir en naturlig del av staden. I dag tar man säkert bilen men det ska inte behövas, poängterar Malin Cuclair. Planarbetet för den södra sidan har ännu inte

påbörjats. Den visionsskiss som tagits fram pekar på områdets idrottsprofil och framtida möjligheter att förstärka Norrköping som idrottsstad. Här finns bland annat den nya utomhusarenan för friidrott. – Men här finns även flera dåligt utnyttjade markområden där vi kan bygga bostäder och nya stadsmiljöer. Allt nära vatten, nära naturen och nära staden. Med andra ord perfekt för stadsutveckling.


ANNONS

”Vi är med och bygger Norrköping” Cecilia S Aldén är nytillträdd vd för Developing Design Sweden. Koncernen med säte i Norrköping erbjuder ett näst intill komplett tjänsteutbud inom arkitektur, projekt- och byggledning samt byggnadskonstruktion. Efter några månader på sin post summerar Cecilia här sina intryck. – Jag är så stolt och glad över att ha fått för-

troendet att leda den här ytterst kompetenta konsultverksamheten. Det känns jätteroligt och inspirerande att nu få bidra till koncernens fortsatta expansionsresa. Hittills har Cecilia fokuserat på att lära känna sina medarbetare och verksamheterna inom koncernens dotterbolag: Arkitektgruppen GKAK, Byggkoordinator och A2H. Alla tre är väletablerade inom sina respektive kompetensområden. – Här finns en otrolig kompetens och styrka. Och inte minst en stark teamanda och önskan att jobba tillsammans. Alla är så helhjärtade och har ett brinnande engagemang i sina olika arbetsuppgifter. Jag överdriver inte, jag är verkligen imponerad. Det som driver Cecilia i sitt uppdrag som vd är att skapa något riktigt bra tillsammans med sina medarbetare. I tidigare chefsroller har hon alltid strävat efter att skapa en öppen, transparent och platt organisation, en varm och trivsam miljö där alla blir sedda och hörda. Så även här förstås.

– När jag går förbi Strömmen till våra superfina lokaler här i Västgötebacken så inser jag vilken förmån det är att jag får ha min arbetsplats i den här fantastiska miljön. Här gick man inte gärna ensam på kvällen för ett antal år sedan. I dag är det ett av Norrköpings charmigaste områden. Tala om förvandling, säger Cecilia S Aldén, vd för Developing Design Sweden AB.

”Vi har inom koncernen samtliga kompetenser för hela byggprocessen, från idé till färdig byggnad.” – Det blir sannerligen ingen toppstyrning, säger Cecilia och skrattar. Hon förklarar att koncernens framgång framför allt handlar om synergin mellan de tre bolagen och deras gemensamma styrka. De har var och en sina olika spetskompetenser – byggkonstruktion, projektoch byggledning och arkitektur. – Det gör att vi inom koncernen har samtliga kompetenser för hela byggprocessen, från idé till färdig byggnad. Samtidigt kan vi inom de olika bolagen givetvis även åta oss både större och mindre uppdrag inom respektive specialistområde. Det är just den här bredden som utmärker oss. Bland kunderna finns både privata byggherrar, entreprenadföretag, kommuner och landsting. Ofta gäller det att ansvara för hela byggkoncept, från utredning och genomförande till slutbesiktning och överlämning.

DEVELOPING DESIGN SWEDEN AB

Här finns en otrolig kompetens och styrka. Och inte minst en stark teamanda och önskan att jobba tillsammans.

Uppdragen kan också handla om att ta fram ett komplett tävlingsförslag vid en kommunal markanvisning. Det nya området Kvarnbacken är bara ett exempel där Developing Design varit engagerade. Andra lokala projekt är bygget av St Olofsskolan, Råsslaskolan och flera bostadsprojekt i Inre hamnen. – Jag älskar att jobba här i Norrköping. Och jag älskar verkligen det här uppdraget. Kanske framför allt för att jag nu så konkret är med och bygger Norrköping. Det är exakt det som jag också upplever att alla mina medarbetare här på konsultgruppen känner.

•Ä r en koncern inom konsult­sektorn med tre dotterbolag – Arkitektgrup­ pen GKAK, Byggkoordinator och A2H. •K oncernen har kontor i Norrköping, Linköping, Stockholm, Borlänge och Ludvika. •V i är ca 60 personer varav ca 35 i Norrköping. •D eveloping Design ägs av ED Gruppen AB.

www.developingdesign.se


PÅ TIO ÅR

upplev Norrköpings förvandling Norrköping innanför promenaderna har de senaste åren fått en mängd nya bostäder, restauranger, hotell och kontorslägenheter. Gamla rivningstomter har åter bebyggts. Industrilandskapet vid Strömmens forsande vatten har fått ett tillskott på hundratals nya bostäder NYBYGGNATION 1. Lundbergs hyresrätter i Spinnrocken stod klara 2014. 2. Systembolaget och Swedbank flyttade in hos Lundbergs i Tulpanen 2014. 3. I kvarteret Lyckan bor Trans­ portsstyrelsen i Lundbergs lokaler sedan 2011. 4. Lägenheter till unga i kvarteret Ankarstocken. 5. Botryggs bostadsrätter vid Nya torget stod klara 2017. Parkeringshuset vid Nya torget öppnade portarna 2018. 6. Vårdboendet på Trädgårds­ gatan stod klart 2011. 7. Stadsradhus planeras i kvarteret Ruddammen. 8. Comfort hotell har 182 rum och var klart 2016. 9. Spinnhuset Fastighets AB planerar för fler kontorslokaler intill Comfort hotell. 10. Tingsrätten planeras få ny placering vid Packhusrondellen. 11. Sverigehusets bostadsrätter i Stenhuset stod klara 2011. 12. HSB:s bostadsrätter på Saltängsgatan stod klara 2013. 13. Botrygg har bostadsrätter och fyra radhus vid gamla busstationen, klara 2016.

5

14 Next:Norrköping

HSB:s bostadsrätter vid gamla busstation var inflyttningsklara 2018/2019. Även Kärnhems bostadsrätter vid gamla busstation var klara 2019. 14. M itt emot resecentrum finns planer på ett nytt hotell. 15. B otryggs bostads- och hyresrätter i Krogen stod klara 2015/2016. 16. U niversitetet håller till i nybyggda lokaler söder om Strömmen sedan 2014/2015. 17. K opparhusen fylls med lägenheter, studentlägenheter, kontor och restaurang. 18. Skanska bygger hyresrätter och äldreboende på Kvarntorget. 19. P risbelönta Katscha har 25 bostadsrätter och blev klart 2014. 20. Lundbergs hyresrätter i Kvarnbacken stod klara under 2019. 21. 100 studentbostäder i Klockan stod klara 2015. 22. 5 6 studentbostäder hos Dalkar­ len var inflyttningsklara 2016. 23. Byggplaner finns i Sista supen vid Skvallertorget. 24. 2019 flyttade Mocca Deli och de första boendena in i Tre­ hörningen. Samma år stod

8

och många företag har flyttat in i de häftiga gamla fabrikerna. De tio senaste åren har det byggts omkring 1 700 nya bostäder innanför promenaderna. Och utvecklingen fortsätter. Fortfarande syns flera byggkranar sväva över hustaken och fler väntas de kommande åren. HSB-lägenheter i Mjölnaren klara. Parkeringshuset Vårdtor­ net stod klart 2017. Fin lekpark byggdes i området 2018. 25. Kvarteret Garvaren har fått 48 bostadsrätter genom Botrygg under 2019. 26. Vid spången på Sandgatan stod 25 bostadsrätter klara 2016. 27. Länsförsäkringar flyttade in i Magnentus tower som stod klart 2017. 28. Nybyggnation på Gamla Rådstugugatan planeras. 29. 2012 invigdes Tullhusbron till Strömsholmen. 30. 2012 invigdes Campusbron. 31. Ny brygga utanför Tullhuset blev klar under året. STÖRRE OMBYGGNAD ELLER TILLBYGGNAD 32. Kyrkan på Skomakaregatan förvandlades till bostadsrätter 2014/2015. 33. Castellum byggde om Spiran för kontor och butiker 2018. 34. Efter en totalrenovering stod Magnentus building färdig i april 2013. 35. Magnentus har utvecklat Hospitalsgatan med hotell,

19

spa, butiker, restauranger och parkeringshus. 36. Stadsvakten byggdes om till ett hotell 2014. 37. Lundbergs förvandlar Torget 6 till hyresrätter. 38. Scandic Strömmen fick 74 nya hotellrum, spa, bar och restaurang 2019. 39. 43 bostadsrätter i kvarteret Kroken stod klara 2009. 40. Yllefabriken förvandlades till hyres- och bostadsrätter, kontor och konstgalleri/ museum under 2018/2019. 41. Universitetets Kåkenhus byggdes om och till 2008/2009. 42. Visualiseringscenter stod klart runt 2010. 43. Klövern byggde om huset där Cnema nu ligger 2010. 44. Strömparken byggdes om 2013 och blev en uppskattad pärla i staden. 45. 2015 renoverades Hörsals­ parken. 46. Tullhuset görs om till restaurang. 47. Lantmännens kontor har omvandlats till bostäder. 48. Strykbrädan omvandlades till kontor 2011.

21


10 14

8 9

13 12

38

46

11

31

29

15 47 37

7 36

6

44 5

26 39

25

35

23

27

41

24

45

40

30 42

19

16

34

48

28 4

43 18 17

3 20 33

22

2

1

32 21

Färdigställd byggnation

24

27

29

33

Pågår

På gång

42

Next:Norrköping 15


Vilbergens

gröna mötesplats ska förstärkas Nya bostäder i Norrköping ska byggas i områden med glesare bebyggelse. Dit hör Vilbergen som på sikt kan kompletteras med upp emot 700 nya bostäder, hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus. Stadsdelens gröna karaktär ska också förstärkas, bland annat genom att Vilbergsparken utvecklas. Text: Per-Åke Hultberg

ilbergsparken ska bli en trivsam och skön mötesplats som lockar till lek och aktivitet året om, även till rekreation, lugn och ro. En viktig del i arbetet är att också klimatanpassa Vilbergen med en hållbar dagvattenhantering, säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt på samhällsbyggnadskontoret.

Helt klart är alltså att Vilbergsparken ska bevaras i sin helhet och utvecklas som Vilbergens gröna mötesplats. Parkens innehåll kommer att bli mer varierat och möjligheterna till en mer aktiv fritid kommer att förstärkas. Här finns stora öppna gräsytor som kan göras

mer attraktiva och inbjudande. Till exempel med tydligare entréer, nya planteringar och förbättrad belysning. Nya gång- och sittplatser ska dessutom göra att vissa delar av parken blir mer tillgängliga. Förslag från boende i Vilbergen ligger även till grund för parkens nya sport- och aktivitetsstråk, påpekar Carolina Olsson. Målsättningen är att det ska finnas något för alla åldrar och intressen, barn, ungdomar, tjejer och killar, vuxna och äldre. Här ska till exempel en konstgräsplan anläggas med läktare och nya mål. På en del av den nuvarande grusplanen skapas dessutom en ny aktivitetsdel med boule, utegym samt ytor för basket och parkour.

– Den populära kullen för pulkaåkning blir givetvis kvar. Även den relativt nya lekplatsen som är jättepopulär bland barnen. Intill lekplatsen planeras en ny spännande lekskog med möjligheter för fantasifulla äventyr. Ett helt nytt inslag är en stor öppen dagvatten­

damm. Den kommer att anläggas i parkens lägsta del och är tänkt att kompletteras med gångstråk, broar och träbryggor i solläge. Här skapas även möjlighet för djur- och fågelliv och en spännande växtlighet. Allt för att bidra till en biologisk mångfald. – Den här delen av projektet handlar om att skapa en dagvattenhantering som klarar stora regnmängder och som därmed minskar risken för framtida översvämningar. Regnvattnet renas i dammen och fördröjs innan det rinner vidare i ledningssystem till Ljura bäck. Samtidigt skapas ju en trivsam och naturskön mötesplats för de boende i stadsdelen, säger Carolina Olsson. För att klara extrema skyfall, så kallade hundraårsregn, görs även andra insatser i stadsdelen. Bland annat kommer närliggande gräsytor till Vilbergens centrum att sänkas för att förhindra översvämningar. Av samma anledning kommer även den nya konstgräsplanen att vara nedsänkt en halvmeter.

Din guide till naturen Nu blir det ännu lättare att hitta ut till naturens pärlor i Norrköping! I Natur­ kartan finns vandringsleder, vindskydd, badsjöar, naturreservat och andra spän­ nande och vackra platser markerade. 16 Next:Norrköping

”Förslag från boende ligger till grund för parkens nya sport- och aktivitetsstråk.”

Fakta om Vilbergens nya parkmiljöer •S atsningen är möjlig tack vare bidrag från Boverket, som en del i deras uppdrag att främja stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. • J ust nu pågår arbetet med detaljprojektering. Målet är att kunna börja bygga 2021. •U pprustningen sker i samar­ bete mellan kultur- och fri­ tidskontoret, samhällsbygg­ nadskontoret och Nodra.

Oskarsparken Kika runt på hemsidan och ge dig ut. På hemsidan finns också en app att ladda ner. Trevlig tur! www.naturkartan.se/sv/norrkoping

De gröna stråken är viktiga när Norrköpings västra stadsdelar utvecklas. Ett av dem är en parkmiljö som sträcker sig från Vägträffen, förbi Ebersteinska skolan, till Fotbollsgatan. Ett förslag är att den ska heta Oskars­ parken och kompletteras med nya funktioner.


ANNONS På Handelsbankens kontor i Norrköping möter du bland andra, fr v Mattias Alvestrand, Isabelle Möller, Anna Lundberg och Ludvig Ringholt.

Den lokala banken med verkliga kundmöten Att kunna besöka det lokala bankkontoret, få personlig service och rådgivning är en stor anledning till varför många väljer just Handelsbanken. När du pratar med din personliga bankman pratar du här med beslutsfattaren. – Vi tror verkligen på den lokala närvaron. När

andra banker lägger ner sina kontor behåller vi våra, säger Cicki Törnell, kontorschef på Handelsbanken på Drottninggatan. Handelsbanken är naturligtvis som alla andra banker även tillgängliga på nätet med ett komplett utbud av digitala tjänster. – Vi är som vi brukar säga både lokala och digitala, men ser att väldigt många av våra kunder föredrar att besöka oss och på riktigt lära känna sin bankkontakt. Även ungdomar som är födda in i den digitala

världen föredrar att besöka sin lokala bankkontakt. Framför allt är det personliga mötet betydelsefullt vid livets stora och viktiga händelser. Då vill man inte vara anonym. Kanske vid köpet av den första lägenheten, det första huset, sparandet till barnen, inför pensionen och så vidare. – Självklart ska det vara enkelt och smidigt att sköta sina bankärenden digitalt. Men det är

lika viktigt att känna förtroende för sin bank. Vi vill givetvis alltid kunna erbjuda våra kunder en produkt som passar optimalt i det specifika fallet. Men det är ändå hur man bemöts som kund som skapar en verklig relation, inte bara vilka produkter vi kan erbjuda, säger Cicki Törnell. Hon betonar att den lokala förankringen är betydelsefull i flera avseenden. Inte minst kunskapen om den lokala bostadsmarknaden. – Vi är ofta ute på visningar tillsammans med fastighetsmäklare. Vid ett så stort beslut som att köpa sin första bostad är det naturligtvis en stor trygghet att ha en nära relation med sin bankkontakt och på plats vid visning få ställa alla de frågor som kan tänkas uppstå. Marika Ronnerheim, kontorschef för Handels-

banken på Fjärilsgatan i Smedby, lyfter speciellt den kundresan där banken blir en partner för hela familjen, hela livet. Även för företaget och företagaren. – Vi tror på långa relationer som håller över åren. Vi har i generationer hjälpt våra kunder att ta kloka beslut kring sin ekonomi. Vi känner våra kunder och de känner oss och då blir det helt naturligt att även deras barn blir våra framtida kunder. Det gäller både privatpersoner och den enskilde företagaren. Vår styrka är just helheten, att knyta ihop företaget och det privata, säger Marika Ronnerheim.

En stor del av bankens kontakt gentemot sina kunder handlar om kapitalrådgivning, förvaltning och sparande. Det förutsätter ett stort förtroende och kan ta lång tid att arbeta upp. – I Handelsbanken ser vi varje kund som unik med sina egna behov och önskemål.

”Vi har i generationer hjälpt våra kunder att ta kloka beslut kring sin ekonomi.” Genom vår tillgänglighet och lokalkännedom arbetar vi nära våra kunder och kan därmed skapa det förtroende och den tillit som krävs för ett långsiktigt och framgångsrikt förhållande. Det gör också att du som kund vet att du hos oss får snabba beslut, individuella lösningar och ett stort personligt engagemang, avslutar Cicki Törnell,

www.handelsbanken.se


Lundbergs – en del av No Året var 1944 när Lars Erik Lundberg startade sitt företag i Norrköping. 75 år senare är företaget en av Sveriges största privata fastighetsägare. Fastighetsbeståndet utgörs av bostäder samt lokaler för kontor, handel och mötesplatser. nda sedan starten har Norrköping varit navet i verksamheten och huvudkontoret finns i dag på Olai Kyrkogata. Med tre spännande projekt – Linden Köpcentrum, Drottninggatan 55 och kvarteret Torget, fortsätter Lundbergs att utveckla Norrköpings citykärna med attraktiva stadsmiljöer som innehåller både handel, bostäder och kontor. Målet är att skapa puls och rörelse, en mix av kontor, mötesplatser för shopping, kultur, nöje och restauranger. Det vill säga det som är citys spetsegenskaper, det man inte hittar någon annanstans. – City är vår hemmaplan. Med våra köpcentrum Linden, Spiralen och kvarteren runt Olai Kyrkogata samt både bostads- och kontorsfastigheter är vi den dominerande fastighetsägaren i stadskärnan. Det innebär att vi har ett stort ansvar för stadens utveckling som vi gärna vill fortsätta axla och därmed vara med och skapa långsiktigt hållbara stadsmiljöer där människor trivs.

”Ambitionen är att på olika sätt skapa nya och bättre möjligheter för människor att träffas och umgås på i city.” Det säger Christian Claesson, regionchef på Fastighets AB L E Lundberg, som betonar att en attraktiv stad ytterst handlar om männi­ skorna. Det vill säga om helheten, inte bara om byggnaderna och miljöerna runt omkring. Det handlar framför allt om stadslivet, om männi­ skorna som vistas där, att de ska trivas och känna sig hemma. – Allt hänger ihop. Ingen kan göra det här ensam. Vi har i decennier tagit ett stort ansvar i innerstaden, men alltid i samverkan med kommunen och andra aktörer. Just samverkan med en gemensam vision och samsyn är en nyckelfråga. Det finns många goda krafter som vill utveckla och förnya city. Det är något som vi verkligen värdesätter, poängterar Christian Claesson.

Att kontinuerligt investera och förädla sina fastigheter är en naturlig del av Lundbergs verksamhet och den senaste investeringen i Norrköping city genomfördes i Linden. Efter en omfattande renovering som blev färdig 2018 erbjuder köpcentrumet i dag en modern shoppingupplevelse med service av högsta klass. – Handelns och kundernas behov och preferenser förändras och vi har i Linden uppgraderat med både ny teknik, allmän uppfräschning och inte minst ett nytt tänk när det kommer till utbud och innehåll, säger Christian Claesson. Ambitionen är att på olika sätt skapa nya och bättre möjligheter för människor att träffas och umgås på i city. – Och det har verkligen tagits emot på ett bra sätt av kunden, konstaterar Jonas Petersson, marknadsområdeschef Norrköping på Lundbergs. Oavsett typ av fastighet, handel, bostäder eller kontor, gäller det att aktivera ytorna och skapa liv och rörelse. Det är förklaringen till att den tidigare ganska livlösa delen av Spiralen, med ingång från Drottninggatan 53, nu ställs om från handel till kontor under namnet Drottninggatan 55. Trenden är tydlig, alltfler företag vill sitta i centrala lägen. Och här i det vackra tegelhuset med anor från 1800-talet har Lundbergs skapat något alldeles extra. Tre toppmoderna kontorslokaler, totalt 1 700 kvm med inflyttning 2020. Större delen är uthyrd. Det som nu återstår är en lokal på cirka 300 kvm. – Det här är ett helt nytt koncept med gemensam lobby och lounge ut mot Drottninggatan. En riktigt häftig kontorsmiljö i ett av stans absolut bästa lägen. Jag skulle själv inte ha något emot att sitta här, säger Jonas Petersson och skrattar. Att det är en stor fördel att hyra lokal av just Lundbergs råder det ingen tvekan om, menar han. Bolaget är en av de stora privata fastighetsägarna i Sverige, har funnits i 75 år och har i dag ett fastighetsvärde på 23 miljarder kronor. Allt är uppbyggt kring långsiktighet och förvaltande. – I Norrköping har vi 120 kontorshyresgäster. Nu går vi vidare mot ytterligare 75 år, minst. Vår styrka är att vi kan erbjuda allt från kontorshotell till stora lokaler på 10 000 kvadratmeter. Oavsett behov så löser vi det. Jonas Petersson berättar om hyresgäster som Lundbergs följt under hela resan, från den lilla begynnelsen till att företaget har en väletablerad verksamhet med ett stort antal anställda. – Att som fastighetsbolag kunna bidra till en sådan utveckling är väldigt roligt, säger Jonas Petersson, som betonar att Lundbergs inte bara är en stor uthyrare av lokaler. – Vi är en affärspartner till våra hyresgäs-

Här har Lundbergs skapat något alldeles extra. Toppmoderna kontorslokaler med gemensam lobby och lounge ut mot Drottninggatan.


ANNONS

Norrköping sedan 1944 ter. Vi stöttar dem på olika sätt under deras utvecklingsprocess, hela tiden i dialog utifrån deras behov. Även med proaktiva förslag. Men Lundbergs fastighetsinnehav handlar

inte bara handel och kontor. Samhällsansvaret innefattar även bostadsbyggande. Med de 392 hyresrätterna i det nya området Kvarnbacken vid Industrilandskapet har bolaget nu nära 2 000 lägenheter i sitt befintliga lägenhets­ bestånd i Norrköping. Det förstärks nu med ytterligare 42 hyresrätter i det historiska kvarteret Torget. Här i det gamla bankhuset utefter Drottninggatan bevaras ett fantastiskt stadsarv när fastigheterna varsamt renoveras och får nytt liv. Det som tidigare varit kontorsytor blir nu fantastiska hyreslägenheter med inflyttning 2020.

Lundbergs mål är att skapa puls och rörelse i city, en mix av kontor, mötesplatser för shopping, kultur, nöje och restauranger. På bilden i Linden köpcentrum, marknadsområdeschefen Jonas Petersson tv, tillsammans med regionchef Christian Claesson.

”Vi tror att en bra blandning av bostäder, kontor och handel i de centrala stadsdelarna bidrar till en levande och attraktiv stadskärna” – Det är som alla förstår ett väldigt attraktivt bostadsläge, mitt i city och samtidigt alldeles intill Strömparken med bara en kort promenad till resecentrum, säger Jonas Petersson. Även själva lägenheterna erbjuder verkligen något utöver det vanliga, en spännande blandning av det gamla husets charm med högt i tak och stora höga fönster och samtidigt allt det man förväntar sig av en modern bostad. – Det här projektet ser vi också som ett viktigt tillskott till helheten och en pusselbit i utvecklingen av city. Vi tror att en bra blandning av bostäder, kontor och handel i de centrala stadsdelarna bidrar till det som vi väl alla eftersträvar, en levande och attraktiv stadskärna. Lundbergs har varit med och skrivit Norrköpings historia i 75 år, det ska bli spännande att ser hur Norrköping ser ut om ytterligare 75 år. Att Lundbergs kommer att vara med på även den resan råder det inga tvivel om, avslutar Christian Claesson. Lundbergs är och förblir en del av Norrköping.

Här omvandlas kontorsytor till unika hyreslägenheter med inflyttning 2020.

www.lundbergs.se


Historiska Västgötebacken

Nu ett populärt stadsstråk Västgötegatan som i decennier varit risig och omgiven av bilparkering har på bara några år fått ett helt nytt liv. Gatan är i dag ett populärt stadsstråk med liv och rörelse. Västgötegatan är inte en gata i mängden. Här finns en del av Norrköpings äldsta stadsbebyggel­ se. Gatan är dessutom den enda, tillsammans med Mäster Påvels gränd, som helt bevarat sin medel­ tida sträckning. Men efter 1960talets rivningsvåg har flera tomter stått tomma. Stråket mellan universitetet, Skvallertorget och Knäppings­ borg har upplevts som ödsligt och otrygg. Mycket folk har visserligen passerat utmed Västgötegatan men

det har onekligen varit ett område där man inte gärna gick ensam om kvällarna. För tio år sedan började kom­ munen analysera läget, vad som kunde göras. Här fanns uppenba­ ra möjligheter att utnyttja gamla rivningstomter för boende och stadsliv. Det var speciellt viktigt att försöka binda ihop city med universitetet. I dag är dessa idéer i stort sett förverkligade. Norrköping har fått ett nytt levande stadsstråk med ett antal fina lokaler, restaurang­ er och caféer mot gatan. Risiga Västgötegatan har blivit en mycket uppskattad del av innerstaden där människor gärna promenerar, träffas och umgås.

Omvandlingen av Yllefabriken går nu vidare med ett högt smalt hus, upp till 16 våningar

Nytillskottet bidrar med ca 30 bostadsrätter. Byggstart väntas inom kort. Här ska även en ny offentlig parkmiljö skapas med terrasser mot Motala ström.

20 Next:Norrköping

Foto: Juliana Fälldin

Det blir ett modernt komplement till de gamla återbrukade fabrikslokalerna, som med 110 lägenheter och lokalytor fått nytt liv.


Rutschkanan i Värmekyrkan Mjölnareparken är en ny allmän mötesplats i Industrilandskapet. En del av den något dolda parken, som ligger mitt i kvarteret, intill stadsmuseet, har blivit en jättepopulär lekplats, uppskattad av barn och vuxna. Inte undra på det. Att lekparken som invigdes för ett år sedan ser ut som en miniatyr av Industri­ landskapets kända byggnader har onekligen bidragit till dess popula­ ritet. Här finns både Holmentornet, Strykjärnet och Värmekyrkan. Här leker nu barnen livligt och glatt. Vad sägs till exempel om att åka rutsch­ kana i Värmekyrkan och att klättra i Strykjärnet? Eller kanske gunga på bävern Strömmis?

Mjölnareparken har sin egen bäver.

Prisat parkeringshus

äl ld in

Sveriges bästa husfasad

n lia : Ju Foto

a

F

På Garvaregatan tornar det upp sig, parkeringshuset Vårdtornet som stod klart för två år sedan. Nu har den platsunika byggnaden med sitt röda tegel utsetts till Årets Fasad av SPEF- branschföreningen för murat och putsat byggande.

Planer kring Skvallertorget och Sista Supen Just nu pågår ett planarbete i kvarteret intill Skvallertorget. Planen inkluderar den skyddade och anrika stenbyggnaden Sista Supen utefter Västgötegatan.

Västgötebacken är en del av Norrköpings äldsta stadsbebyggelse: Inför förnyelsen var det viktigt att försöka binda ihop city med universitet.

Hela området där Kungsgatan, Bredgatan och Västgötegatan sammanstrålar har utvecklats till en viktig mötesplats i Norrköpings innerstad, mitt i Campus Norrkö­ ping. Bakom café Sista Supen finns tankar på att bygga nya bostads­ hus med verksamhet i bottenplan mot Skvallertorget. I planerna ingår också att utveckla Kärleksparken och då även se över möjligheter för en bättre tillgänglighetsanpassning för personer som inte klarar att gå i trappor. Här finns också planer på en ny restaurangbyggnad med uteservering mot Kärleksparken och Strömmen.

Ett nytt bostadshus med verksamhet i bottenplan kan bli verklighet med Sista supen som granne. Arkeologiska utgrävningar är klara på fastigheterna Mjölnaren 14 och 15. Arkeologisk utgrävning av Bergs­ bron 7, söder om Västgötegatan, ligger för beslut hos länsstyrelsen. Sista supen byggdes omkring 1760. Huset var ursprungligen laboratorium åt apoteket Östgöta Lejon, som låg på det som i dag är uteservering. Enligt legenden ska här dödsdömda ha bjudits på en sista sup på sin väg till galgbacken. Next:Norrköping 21


Foto: Crelle

Staden med promenaderna I över 100 år har Promenaderna omfamnat centrala Norrköping.

De västra stadsdelarna, Såpkullen, Ektorp och Kneippen, planeras få en tydligare innerstads­ karaktär med blandad bebyggelse och därmed växa samman med centrala staden.

Västra staden – en ny del av innerstaden De västra stadsdelarna, Såpkullen, Ektorp och Kneippen, är ett geografiskt stort och samtidigt centrumnära område. Det planeras nu att få växa samman med innerstaden genom ett stadsutvecklingsprojekt kallat ”Västra staden”. Text: Per-Åke Hultberg Foto: Juliana Fälldin

et har redan kompletterats med nya bostäder. Hyresbostäder bygger i hörnet Ektorpsgatan/Södra Promenanden och Rikshem bygger bostäder i hörnet Ektorpsgatan/Skarphagsleden. Men det är bara början. På sikt kommer den här delen av Norrköping att upplevas som en naturlig del av innerstaden.

– Vi har tagit ett samlat grepp kring byggtakt, gatu- och grönstruktur samt planerar att rusta upp befintliga parker i området. Även med målet att skapa variation i byggnadernas gestaltning och uppnå god arkitektur. Det behövs dessutom en variation i upplåtelseformer, säger projektledaren Malin Cuclair. Målet är, förklarar hon, att skapa en tydligare

innerstadskaraktär med blandad bebyggelse, fler bostäder och service av olika slag, bland annat utmed Ektorpsgatan och en utveckling av Ektorps centrum. Hela området Västra staden beräknas kunna utvecklas med cirka 2 000 nya bostäder. – Projektområdet är en stor del av den befintliga staden. Vi vill ta tillvara områdets potential och utveckla och integrera det till en del av innerstaden med ökad tillgänglighet och möjlighet till mer service. Det är en stor och spännande utmaning, säger projektledaren Malin Cuclair. Bland mycket annat är ambitionen att de stora

trafiklederna, till exempel Skarphagsleden och Linköpingsvägen , ska byggas om till stadsgator. Barriäreffekten, som trafiklederna utgör i dag, behöver byggas bort samtidigt som de olika bostadsområdena ska få närma sig varandra. Betydligt bättre gång- och cykelpassager behövs också. – Runt trafiklederna finns dessutom stora markområden, garage- och parkeringsytor, som kan utnyttjas betydligt bättre än i dag, menar Malin Cuclair. Nya parkeringsgarage planeras under ny bebyggelse samt i nya parkeringshus.

Grönområden I Västra staden finns i dag fle­ ra fina park- och naturområden. Motala ström med uppskattade promenadstråk och rhododen­ drondalen, Lenningska parken, Södra promenaden och Karls­ 22 Next:Norrköping

hedsparken är några exempel. De stora grönområdena och parkerna kan utvecklas med mer blommor och grönska. Även med fler och bättre möjligheter till lek, rörelse och rekreation.

Planering pågår för en helt ny allmän park söder om Öst­ götaporten på ”Berget”. Även flera nya gång- och cykelstråk och inte minst en ny gång- och cykelbro över Strömmen.

Syftet med planteringen av de i dag cirka 2 000 lindarna – att ge folket frisk luft och möjlighet till motion – är minst lika aktuellt i dag som då. Under årens lopp har ytor kring lindalléerna fått ge vika för bilismens behov av breda vägar. En sak är säker, lindarna har en betydligt tuffare livsmiljö i dag än för 100 år sedan. – Utifrån ett nytt planerings­ underlag arbetar vi nu för att långsiktigt bevara och utveckla Promenaderna genom att utgå från ursprunget. Det vill säga idén om ett attraktivt parkstråk, snarare än en trafikmiljö, säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun. När nu staden växer behöver stor hänsyn tas till de unika lindalléer­ na. Att de mår bra och har goda livsbetingelser. Det handlar om en helhetslösning som trafikmässigt innebär att kollektivtrafik, gång och cykel prioriteras. Utbyggnad får inte ske på bekostnad av Pro­ menaderna. – Vi måste inse hur betydelse­ fulla de här träden är i staden. De är rekreationsmiljöer, luftrenande, temperaturutjämnande och de binder koldioxid. De är också hem för fåglar och insekter. Först ut är Östra Promenaden där trädbyten kan påbörjas inom något år. De nya träden får mer utrymme och asfalterade ytor minskas.

FAKTA •1 858 planterades den första de­ len. Delar av Norra promenaden fick då sina lindar. Utbyggnaden skedde sedan i etapper och stod klar 1914. •D e förklarades som byggnads­ minnen 1994


ANNONS

Vi hjälper Norrköping att växa hållbart och smart för framtiden När Norrköping växer och staden förtätas bidrar Nodra med tre av de viktigaste infrastrukturerna: vatten och avlopp, avfallshantering och bredband. De tjänster och system som nu utvecklas och byggs ut, både under mark

och ovan jord, ska hålla för framtida generationer. Så det gäller att bygga smart och hållbart och att våga tänka i nya banor. Målet är att alla som bor och verkar i Norrköping ska ha en enkel och bra vardag.

Vi vill bidra till ett cirkulärt samhälle

Ett både drift- och framtidssäkert fibernät

Klimatanpassad lösning för vatten och avlopp

Karin Swärd, utredningsingenjör inom avfallsfrågor:

Martin Kalvér, affärsområdeschef Bredband:

Eva-Lotte Wondollek, projektledare vatten och avlopp:

– Hittills har mycket handlat om återvinning. Men det som ger den största miljönyttan är att minska mängden avfall och att helst återanvända produkter. Mycket kastas helt i onödan. Nu och framåt är det därför återbruk som gäller. Vi vill bidra till ett cirkulärt samhälle genom att hjälpa våra kunder att göra det enkelt. Ett steg är en ny Returpunkt som ska byggas i Norrköping med stort fokus på återbruk och avfallsminimering. I dag förutsätter återbruk ett aktivt beslut. På den nya Returpunkten som öppnar 2021 tittar man först igenom vad som kan återbrukas innan något slängs i de vanliga containrarna. – Vi vill även göra det lätt att återvinna där man bor med en enkel och smidig källsortering. Vi tittar på flera smarta lösningar. Bland annat på underjordsbehållare med bara en liten lucka ovan jord. Det ser snyggare ut och tar mindre plats.

– Vi är nu i slutfasen i arbetet med att ersätta det gamla kopparnätet med nedgrävd fiber. Målet är att 98 procent av Norrköpingsborna ska vara ansluta till fiber år 2025. Just nu ligger vi på 94 procent så det är inte så många områden kvar. Dessutom ser vi till att försörja nya stadsdelar och bostadsområden med fibernät, så det är ett kontinuerligt arbete. – Det vi bygger är ju en helt nödvändig infrastruktur, ett måste för framtiden. Därför måste den också vara extremt robust och långsiktigt hållbar med ytterst få möjliga felkällor i nätet. Kabeln som vi nu gräver ner kommer att hålla i minst 40 år och samtidigt ha kapacitet för att möta framtida behov. Det kommer den att göra. Vi erbjuder en bra, trygg och komplett lösning med hög kvalitet och service.

– Vi har precis som hela landet ett stort underhållsbehov som kommer av ett åldrat ledningsnät. Vi jobbar nu därför långsiktigt och strategiskt med för att tillhandahålla ett robust och hållbart ledningsnät i hela Norrköping. Målet är att minska driftstörningar för våra kunder. En växande stad innebär att ledningar flyttas och att nya byggs samtidigt som gamla ersätts med nya plastledningar som ska hålla i hundra år. Exploateringsprojekt med kommunen eller privata aktörer pågår hela tiden. – Allt eftersom staden förtätas bli det trångt om utrymmet under marken, så det gäller att samsas med fiber, fjärrvärme och el. Allt sker i samverkan, både mellan våra tre affärsområden och med andra aktörer. Vid större grävjobb är alla på plats. – Samtidigt pågår en klimatanpassning med beredskap för stora regnmängder. Här gäller det att tänka nytt med öppna lösningar, dammar och diken. Det innebär att dagvattnet renas innan det släpps ut i sjöar och vattendrag.

FAKTA OM NODRA • Nodra är ett kommunalt bolag och ägs av Norrköpings kommun.

• Våra tre affärsområden är: Avfall, Bredband samt Vatten och avlopp.

• Vi är 150 medarbetare.

• Vi samlar in avfall från 69 000 hushåll.

• 9 500 hushåll är anslutna till vårt fibernät. • Vi förser kunderna med 10 miljoner kubikmeter vatten om året.

www.nodra.se


ANNONS

Klimatsmart stad i framkant – Vi bidrar med hållbara energilösningar Norrköping utvecklas, växer och förändras. Nya bostäder byggs samtidigt som hela stadsdelar och verksamhetsområden växer fram. Som långsiktig lokal aktör är E.ON den självklara samarbetspartnern som med smarta lösningar driver energiomställningen mot hållbar stadsutveckling i Norrköpingsregionen. – Vi är en helhetsleverantör av energitjänster

som med stort engagemang vill vara med och driva utvecklingen framåt. Målet är att Norrköping ska fortsätta att ligga i framkant som en smart stad med hållbara energilösningar, säger Carl Hylander, försäljningschef för E.ON Norrköping. Det mesta som E.ON levererar här i Norrköping – fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el – produceras vid Händelöverket, en av Sveriges största kraftvärmeanläggningar. Bränslet är i dag till 95 procent återvunnet eller förnybart. Det vill säga restprodukter från skogen och återvunnet avfall som bland annat används till att värma upp 95 procent av Norrköpings tätort med värme. – Vi tar hand om spillet från samhället som sedan omvandlas till olika energislag. Vi är nu i slutskedet i omställningen till 100 procent förnybar och återvunnen energileverans. Till 2025 kommer hela vår produktion att vara 100 procent återvunnen och förnybar, poängterar produktionschefen Jonas Lind. Han berättar att den lokalproducerade el som Händelöverket står för motsvarar elbehovet av cirka 50 000 hushåll. Men E.ON:s utbud stannar inte där. – Vi har även flera välutvecklade, smarta och optimerade helhetslösningar i vår produktportfölj, fler än vad många troligen känner till, säger Carl Hylander. Det handlar bland annat om solceller för pro-

duktion av egen el, laddstationer för elfordon, samt olika tjänster för energieffektivisering och optimering. Det vill säga produkter som hjälper kunden att använda energin på bästa och mest effektiva sätt. Här ser E.ON en stor ökad efterfrågan. – Vi har en unik kombination av produkter som driver på utvecklingen mot ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har sammantaget en bredd, en kunskap och erfarenhet som ingen annan kan mäta sig med. Dessutom erbjuder vi de mest värdeskapande och miljömässigt bästa lösningarna, säger Carl Hylander, som betonar att E.ON är en samarbetspartner i alla tänkbara energifrågor.

– Vi är nu i slutskedet i omställningen till 100 procent förnybar och återvunnen energileverans. Till 2025 kommer hela vår produktion att vara 100 procent återvunnen och förnybar, poängterar produktionschefen Jonas Lind. På bilden tillsammans med försäljningschefen Carl Hylander tv.

Att Norrköping växer innebär att energibehoven ökar, även av fjärrkyla. I dag sker leverans till ett 40-tal fastigheter i stadskärnan och dialog förs med flera nya fastighetsintressenter. En ny produktionsanläggning är därför på gång, vilket innebär att nätet för fjärrkyla utökas i staden. – Vi bidrar även genom att ge plats till stadsutvecklingen, påpekar Jonas Lind. Han förklarar att i Inre hamnen har E.ON en av sina reservanläggningar som producerar när det är riktigt kallt ute eller vid produktionsstörning på Händelö. Den kommer snart att ersättas av en ny anläggning som just nu byggs vid Ingelsta för 350 miljoner kronor och som tas i drift 2021. Den kommer att drivas med bioolja och är en viktig del i E.ON:s egen omställning på väg mot 100 procent återvunnen och förnybar produktion. – Samtidigt som vi ser en klart ökad efterfrågan på klimatsmarta produkter och energilösningar ställer vi alltså om vår egen produktion och leverans, säger Jonas Lind. Ett mål är dessutom att all energi och allt

”spill” ska utnyttjas maximalt i så många led som möjligt. Ett bra exempel är samarbetet med Lantmännen Agroetanol på Händelö. Från processen att producera el i kraftvärmeverket kommer restånga. Den levereras till Lantmännen Agroetanol som producerar bland annat etanolprodukter. Från deras process kommer sedan varmvatten som E.ON tar till vara i Norrköpings fjärrvärmesystem. – Vi har en långsiktighet i vårt engagemang för och med Norrköping. Vi är här för att stanna och vill tillsammans med våra kunder fortsätta utveckla nya energieffektiva lösningar. Allt i takt med att staden växer och utvecklas, allt mer hållbart. Som uppväxt och boende i Norrköping känns det verkligen jätteroligt att få vara en del i det här arbetet, avslutar Carl Hylander.

www.eon.se


VI SKAPAR EN HÅLLBAR FRAMTID Det papper du håller i din hand är unikt. Det kommer från den svenska skogen, ett omsorgsfullt förvaltat hem för växter, djurliv och fritidsaktiviteter. För en tryckt produkt är i dag hållbarhet minst lika viktigt som funktionalitet och utseende. Och faktum är att rent vatten och färskfibrer från våra egna skogar är de viktigaste ingredienserna i de produkter vi tillverkar. Papper, kartong och trävaror som kan göra stor skillnad, både för miljön och för din vardag.

Hela denna bilaga är tryckt på Holmen TRND – ett innovativt, hållbart och resurseffektivt papper som kommer från den svenska skogen.

holmen.com/paper


Next:

Norrköping Tolv stora aktuella stadsutvecklingsprojekt

1

3

2

Ingelsta

3

1

5

4

2

City

9 8 Vis

Klockartorpet

ö ionsbild: Hems

5

4

10

11

1 2 3 4 5 6 Fyrby/ Tråbrunna

I Fyrby planeras det för 150 bostäder i form av villor, parhus, radhus och kedjehus samt två flerfamiljshus. I Fyrby finns ett nybyggt LSS-boende och snart påbörjas byggnation av en ny skola. På andra sidan Finspångsvägen i Tråbrunna planeras det att byggas 40 nya bostäder, i form av villor, radhus eller parhus, på sikt planeras även en ny skola och ett äldre­ boende.

26 Next:Norrköping

Sandbyhov Sandbyhov genomgår just nu en stor omvandling. Från en stadsdel som länge präglats av äldreomsorg- och vårdinrättningar till en modern, blandad stadsdel med bostäder, kommersiell service, vård- och äldreboenden samt vackra parkmiljöer och ett torg. Byggnation pågår för fullt och flera byggnader står redan klara.

Himmelsta­ lund

Butängen

År 2035 kan Himmelstalund vara en stadsdel med 2 000 bostäder. Det stora, gröna Himmelstalundsfältet norr om Motala ström kommer att förbli grönyta även i framtiden. Längs Finspångsvägen kan det bli bostäder samt sporthallar och skola. Just nu pågår arbete med planprogram för norra Himmelstalund.

En ny centralstation planeras strax norr om dagens station i den södra delen av Butängen med plats för Ostlänkens järnvägsspår. Runt omkring den nya stationen är förslaget att bygga en innerstadsmiljö med en blandning av bostäder, kontor och handel men här ska också finnas plats för skolor och kulturaktiviteter. Läs mer om Ost­ länken på sidan 32.

Johannisborg

Inre Hamnen

Johannisborg kan i framtiden bli en viktig stadspark för invånarna i Butängen och Inre hamnen, men också för hela Norrköping. Den gamla stormaktsborgens ruin och dess omgivning kan utvecklas till ett parkområde som på ett unikt sätt kombinerar kulturhistoria, natur och rekreation.

I Inre hamnen skapas en härlig stadsmiljö med en blandning av bostäder, arbetsplatser och besöksmål: badplatser, kajstråk och nya kanaler kommer att sträcka sig in i området och ge en skön vattenkontakt i stadsdelen. Totalt kommer Inre hamnen att ha omkring 3 000 lägenheter. Byggnationen i den första etappen är i full gång. Läs mer på sidan 8.


7

6

8 7

Vi sio nsb

ild: Utopia Arkit

r te ek

9

6

S Visi onsbild: OBO

Norrköpings flygplats

10

11

Hageby

Vi sio nsb ild:

ge din n ru Tengbom/G

n

12

12

SB Visi onsbild: H

7 8 9 10 11 12 Lindö Strand

Lindö strand utvecklas och blir en ny mötesplats omgiven av nya bostäder. Det kommer att skapas en ny park med lekmiljö, en badplats samt en ny restaurang. Här byggs nu lägenheter, parhus, radhus och villor. Totalt blir det omkring 320 nya bostäder.

Sandtorp Sandtorp fortsätter att växa. Över 300 nya bostäder har byggts och när området står klart kommer det att finnas omkring 1 200 bostäder här. I vår påbörjas utbyggnad av två nya parker. Spårvägen ska få en ny sträckning genom området som gör att Folkborgsvägen måste dras om. Samtidigt som fler bostäder och verksamhetslokaler byggs.

Västra staden

Planen är att västra staden, som omfattar delar av stadsdelarna Såpkullen, Ektorp och Kneippen, ska växa med omkring 2 000 nya bostäder. I takt med att västra staden växer kommer parkerna i området att utvecklas med mer blomning, grönska och fler möjligheter till lek, rörelse och vila. Läs mer på sidan 22.

Vilbergen

Björkalund

Smedby

Vilbergen ligger cirka två kilometer från centrala Norrköping och cirka en kilometer från Vrinnevisjukhuset. Området byggdes under 1960-talet och har en gles bebyggelse. Här vill vi skapa en attraktiv och grön stadsdel med upp emot 700 nya bostäder och utveckla Vilbergsparken till en skön mötesplats som ska locka till lek, aktivitet och rekreation.

Söder om Vrinnevi­ sjukhuset växer en helt ny stadsdel fram med plats för 400 nya bostäder. Här blir det en blandning av villor, flerfamiljshus och på sikt planeras även förskola, skola, affärer och annan service. Björkalund blir en urban stadsdel nära skogen med stadens utbud 15 minuter bort med cykeln. På sikt planeras även spårväg till området.

Smedbys gamla idrottsplats ska nu förvandlas till ett modernt bostadsområde med skogen och naturen som närmaste granne. Totalt planeras för cirka 35 bostäder i form av radhus, parhus och villor samt 150 bostäder i flerfamiljshus.

Läs mer på sidan 16.

Next:Norrköping 27


Här planeras framtidens spårväg

Gång- och cykelbanor Ett antal nya gång- och cykel­ banor ska genomföras runt om i kommunen. Några pågår redan, andra startar igång under 2020. Här följer ett axplock:

Det har visat sig att Norrköpingsborna hellre åker spårvagn än buss. En genomförd medborgardialog visar att 90 procent av dem som svarade förordar att bygga mera spårväg.

– När staden växer ökar behovet av att resa kollektivt. Som det ser ut i dag kommer utrymmet helt enkelt inte att räcka till för fler bilar. Därför måste vi styra emot att så tidigt som möjligt öka alternativen för kollektivtrafik, gång och cykel. Martin Schmidt, trafikplanerare på samhällsbyggnadskontoret, menar att det då gäller att satsa på det som har störst kapacitet, det vill säga spårvägen. – Spårväg är helt klart mer in­ tressant när man jämför kapacitet. Busstrafik är helt enkelt inte alla gånger tillräckligt effektivt, poäng­ terar Martin Schmidt.

SOCIALA MEDIER

28 Next:Norrköping

Mark finns dessutom förberedd och reserverad. Redan för flera decennier sedan fanns planer på utbyggd spårväg till Vilbergen och Ektorp. Det som nu främst är aktu­ ellt, under de närmaste 5–10 åren, är en tre kilometer lång sträcka från Västertull till Vrinnevisjukhuset, via just Ektorp och Vilbergen. Här finns stora resebehov. Planer finns också på att återin­ föra spårväg längs Kungsgatan, en dubbelspårig spårväg som kopplar samman Norr Tull med Väster Tull, och bygger vidare på förslaget om att bygga spårväg till Vrinnevisjukhuset. Ljuralänken – En annan sträcka som vi också prioriterar är mellan Södertull och

Ljura. Det är en genväg till befintlig linje, är bara 700 meter men inne­ bär stor tidsbesparing samtidigt som den skapar större kapacitet. Vi har gjort en förstudie om alterna­ tiven och jobbar just nu med en detaljplan, förklarar Martin Schmidt. Vad som nu kommer att hända återstår dock att se. Just nu finns inga medel avsatta i kommunens budget. Men samhällsbyggnads­ kontoret ser spårvägsprojekten som långsiktiga satsningar. – Vi förbereder med planering för att kunna sätta i gång så snart finansieringen är säkrad. Text: Per-Åke Hultberg Foto: Juliana Fälldin

Få koll på allt som händer i Norrköping – följ oss på instagram @nextnorrkoping

• Flemminggatan – Den befint­ liga gångbanan breddas med cykelbana. • Vrinnevi – den befintliga gång- och cykelbanan vid Sprängstensgatan byggs ut till Tjalvegården. • Pryssgården – längs Fiske­ byvägen byggs en ny gång och cykelväg med koppling till Bråvalla trafikplats och på Finspångsvägen förbättras fyra cykelpassager. • Norra Promenaden – mellan Värmlandsgatan och Norrtull byggs en ny cykelbana intill den befintliga gångbanan.

Visste du att ... ... Varje år sker åtta miljoner resor med kollek­ tivtrafiken i Norrköping. Cirka sex miljoner av dem är resor på spårvägen. Vi Norrköpingsbor gillar alltså att åka spårvagn. Fördelarna är uppenbara: spårvagnarna drivs av för­ nyelsebar el och ger inga som helst utsläpp.


Planeringen för en ny gång-­och cykelbro över Strömmen kan nu påbörjas och därmed möjliggöra ett nytt cykelstråk, Västra Promenaden.

Planer på nytt cykelstråk – Västra Promenaden Cykelbro över Strömmen, gång- och cykeltunnel i Ingelsta och nya spårvägsdragningar. Det är några av de över 50 förslag som togs fram inom det EU-finansierade projektet Framtidens resor. Projektet genomfördes år 20152018 med sikte på åtgärder fram till år 2035. Målet var att få fram ett kunskapsunderlag för att skapa snabbare, säkrare och mer hållbara resor. Främst för resor med kol­

lektivtrafik, gång och cykel till den planerade stationen och Ostlänken. – Vi har i det dagliga arbetet stor nytta av ”Framtidens resor”. Nu kan till exempel planeringen för en ny gång- och cykelbro över Strömmen starta. Därmed skapas möjlighe­ terna för ett nytt cykelstråk, Västra Promenaden, som vi hittills saknat, säger Christer Nilsson. Resultaten från projektet förs även vidare till arbetet med en ny Trafikstrategi för kommunen,

Cykelöverfart testas nu på Södra Promenaden Fler behöver uppmuntras att cykla i stan. Det är en prioriterad fråga när det gäller framtidens resande i Norrköping. Kan cykelöverfarter möjligen vara en åtgärd för att stimulera till ett ökat och tryggare cyklande? Cykelöverfart innebär att cyklister har företräde i korsningar, före motorfordon. Det har införts i andra städer men är ett nytt begrepp för Norrköping. Syftet är att göra det enklare och säkrare för den som cyklar att korsa trafikerade vägar. Ett första test görs nu längs med Södra Promenaden, från Nya Par­ ken till Östra Promenaden. Hittills har cyklister på den befintliga cy­ kelbanan tvingats lämna företräde i

varje korsning. Det innebär en upp­ huggen och dålig framkomlighet. Nu är det alltså tvärtom. Motor­ fordon som korsar cykelbanan har väjningsplikt mot cyklister som är på, eller på väg ut på cykelöverfar­ ten. Utvärdering kommer att ske under våren 2020. Faller det väl ut så kommer fler områden att få testa cykelöverfarter.

Tänk på … Ett gott samspel mellan alla trafikanter är alltid viktigt för säkerheten. Anpassa därför hastigheten efter trafiksitua­ tionen och visa hänsyn mot varandra. Det gäller både cyklister och bilister.

Ladda ner vår app Hur ska jag sortera vällingpaketet? När töms mina soptunnor? Varför har jag inget vatten?

Ladda ner appen som bidrar till en bra vardag för dig. nodra.se


ANNONS

De produkter som Lantmännen Agroetanol producerer vid sitt bioraffinaderi på Händelö bidrar sammantaget till minskade utsläpp av växthusgaser. På bilden affärschefen Martin Engström tv, tillsammans med vd Lars-Gunnar Edh.

Det bubblar i Bioraffinaderiet i Norrköping De bränslen och produkter som Lantmännen Agroetanol tillverkar i sin unika anläggning på Händelö skyndar på klimatomställningen till ett mer fossilfritt samhälle med minskade koldioxidutsläpp. Det handlar om hållbara, lokalproducerade och kostnadseffektiva alternativ som sammantaget bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser. De finns tillgängliga här och nu och mer är på gång. – Vi producerar ett av världens mest klimats-

marta bränslen här i Norrköping. Det tror jag faktiskt många norrköpingsbor är helt omedvetna om, säger vd Lars-Gunnar Edh. Han betonar det faktum att med Agroetanols drivmedelsetanol minskar utsläppen av växthusgaser med 95 procent, jämfört med fossilbaserade drivmedel, bensin och diesel. – Det är ingen tvekan om att vi tillverkar etanolprodukter med världsledande klimatprestanda, något som marknaden nu verkligen skriker efter. Det mesta går på export till Europa. I Europa och Sverige ser vi en starkt växande marknad, konstaterar affärschefen Martin Engström. Men det som tillverkas ute på Händelö handlar idag om betydligt mer än etanol, vilket enbart står för cirka en tredjedel av pro-

duktionen. Anläggningen har i samarbete med grannen E.ON och det lokala jordbruket på senare år utvecklats till ett världsunikt bioraffinaderi. Det vill säga en fabrik som förädlar biologisk råvara och bioenergi till flera förnybara produkter. Förutom att tillverka världens mest klimatef-

fektiva drivmedelsetanol tillverkar Lantmännen Agroetanol även proteinfoder och kolsyra. Proteinfodret ersätter sojaprotein och kolsyran används bland annat till läskedrycker. Men mer är på gång. Förnyelsebara produkter är hett och här finns stor utvecklingspotential. – I Östergötland har vi en unik position att nyttja vårt effektiva jord- och skogsbruk och förädla dessa råvaror vidare. Inte bara för att hjälpa oss själva, utan hela Sverige och Europa i omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Lars-Gunnar Edh. Martin Engström förtydligar att processen,

våra produkter har vi verkligen utvecklat vår anläggning i Norrköping till ett världsledande bioraffinaderi – och utvecklingen har ändå bara börjat, säger Martin Engström och poängterar att den samverkan som finns inom Händelö Ekoindustriella park garanterar hållbara produkter i absolut världsklass.

”Vi producerar ett av världens mest klimatsmarta bränslen här i Norrköping” – Genom att satsa på klimateffektiva produkter har vi lyckats positionera verksamheten helt rätt, både produktmässigt och i tiden. Det gör att vi har all anledning att se framtiden an med stor tillförsikt för vår verksamhet här i Norrköping, avslutar Lars-Gunnar Edh.

med grön energi från E.ON, innebär att tre kilo spannmål ger ett kilo etanol, ett kilo proteinfoder samt ett kilo kolsyra. – Om vi ser till förmågan att minska utsläppen av koldioxid genom – Marknaden skriker efter våra klimatsmarta produkter, säger vd Lars-Gunnar Edh.

www.lantmannenagroetanol.se


Anmäl ditt intresse

Hållbar verklighet beläget i Inre hamnen Brf Kronomagasinet, nyproducerat i Norrköping Här skapar vi innovativa bostäder på 1–5 rok för gammal som ung, singel som barnfamilj – med en gemensam känsla, stoltheten av att bo här. På den rofyllda innergården finns rum för både möten och vila. Här tror vi på hållbarhet. I både stort och smått. Välkommen till Norrköpings nyaste stadsdel, en plats att längta tillbaka till. Strosa längs vattnet i kvällssolen, läs en bok under äppelträdet i en av parkerna, ta en glass på torget eller hyr en kanot och kryssa dig genom kanalerna. Anmäl ditt intresse på www.riksbyggen.se/kronomagasinet

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.


STORT & SMÅTT

Foto: Juliana Fälldin

Vad händer med Ostlänken?

Forstenska huset – En kulturhistorisk juvel Det röda lilla trähuset på Kvarn­ gatan är en av få bevarade byggnader i Norrköping med anor från 1700-talet. Det ligger som en liten kulturhistorisk juvel framför det nya bostadsområdet Kvarnbacken. Huset ägs av Norrköpings kommun och står just nu tomt. En sak är helt klar, huset ska inte

Ny avfart från E4 Behovet av en ny trafikplats vid Bråvalla är en viktig del i utveckling­ en av Norrköping. Ombyggnaden ska underlätta för trafik från E4 att nå Bråvalla, även fördela stadens trafik till fler vägar. Trafikplatsen byggs i anslutning till den befintliga bron.

Byggstart: hösten 2019 Planerat färdigställande: våren 2021

mesen

rivas, däremot säljas och då beva­ ras. Huset har rivningsförbud men behöver viss kärlek och omvårdnad. Renovering ska ske med varsamhet. Den lilla tomten får inte bebyg­ gas. Lämplig verksamhet skulle till exempel kunna vara ett café med uteservering.

2023 ... ska utbyggnaden av Pampus­hamnen vara klar.

22 ... hektar mark för 100 000 kvadratmeter logistikfastigheter planeras i Klinga.

nod-huset

➜ Under december 2019 håller trafikverket samråd för Ostlän­ kens sträckning i norra delen av Norrköpings kommun från Loddby till Stavsjö. ➜ Trafikverket har under större delen av 2019 fokuserat på att hitta lösningar som gör att Ost­ länken blir billigare att bygga. Utredningarna ska vara klara kring årsskiftet 2019/2020.

➜ Norrköpings kommun hade under sommaren 2019 samråd för ett nytt planprogram för Butängen och Johannisborg. Den nya stationen som ska byg­ gas i samband med Ostlänken kommer att placeras i Butängen, strax norr om dagens station. I planprogrammet beskrivs hur den nya stationen ska möta staden som ska växa fram runt den nya stationen.

Varför behövs Ostlänken? ➜ Det är många som vill resa med tåg och transportera gods på järnvägen – men i dag är det mycket trafik på spåren vilket gör det svårt att sätta in fler tåg. ➜ Sträckan Norrköping – Lin­ köping är en av de mest belas­ tade i hela Sverige – samtidigt som det finns en efterfrågan på fler avgångar på sträckan. Även sträckan Södertälje-Ka­ trineholm har stora begräns­ ningar. ➜ För att fler ska kunna ta tåget behövs fler spår. ➜ Genom att bygga Ostlänken får fler möjlighet att resa håll­ bart. Den regionala pendeltågs­ trafiken kan fortsätta att växa och det blir möjligt att flytta över fler godstransporter till järnvägen. ➜ Med Ostlänken avlastas hela järnvägssystemet i Stockholm –

Mälardalen och det blir mindre känsligt för störningar. ➜ Med Ostlänken kortas res­ tiderna mellan Stockholm och Östergötland vilket gör att fler kommer att välja tåget framför bilen. ➜ Genom att förbättra möjlig­ heten för pendling ökar möj­ ligheten för människor att få ett arbete och för företagen att hitta rätt arbetskraft. Det ger också fler möjlighet att pendla till studier på annan ort. ➜ Kommunerna längs Ostlänkenstråket planerar tillsammans att bygga 55 000 bostäder för att möta efterfrå­ gan i den växande regionen. Bara i Norrköping finns planer på 15 000 nya bostäder fram till år 2035. Ostlänken är en stor drivkraft för hela regionens utveckling.

yllefabriken

gestaltning för samtid och framtid

www.agarkitekter.se


Foto: Niclas Kindahl.

Sandbyhov – en stadsdel med nytt liv!


ANNONS

”Vi är en byggkoncern med fokus på stora och utmanande projekt” Serneke är en av Sveriges snabbast växande byggkoncerner med en omsättning på sju miljarder kronor. Med Göteborg som bas har bolaget på bara några få år etablerat verksamhet på 17 orter i landet med totalt cirka 1 200 anställda. I somras var det dags för Östergötland. Med kontor i Norrköping är målet att i snabb takt expandera i hela östgötaregionen. Linköping är verksamheten i full gång med bygget av kommunens nya simhall, troligen Östergötlands just nu största enskilda byggprojekt. Först ut i Norrköping är en ny byggnad för Tingsrätten, ett egenutvecklat projekt som Serneke driver på uppdrag av Domstolsverket efter att ha vunnit en hyres­ upphandling 2018. – Det känns fantastiskt roligt och spännande att nu etablera vårt varumärke lokalt i Östergötland. Vi har nu elva anställda här i Norrköping, ambitionen är att dubbla den styrkan under 2020. Vi har på kort tid fått ett otroligt fint mottagande, både från kommunen och från lokala kunder, säger Anders Johansson, affärschef för Serneke Östergötland. Han beskriver Serneke som ett heltäckande entreprenadföretag som på uppdrag driver alla typer av projekt inom bygg och anläggning. Målet är att uppfattas som det mest engagerade och dynamiska bolaget i branschen, med ett stort samhällsengagemang som hörnsten. Fokus ligger på stora, komplexa och utmanan-

de projekt där Sernekes konkurrensfördelar gör störst skillnad. Just nu byggs till exempel Karlatornet på Lindholmen i Göteborg, som med sina 245 meter och 73 våningar blir Nordens högsta byggnad. – Vi är ett ungt bolag i en traditionstyngd bransch där vi med kreativitet och nytänkande utmanar de ledande aktörerna. Det kommer vi också att göra här i Östergötland. Även med egenutvecklade fastighetsprojekt, betonar Anders Johansson. Den nya Tingsrätten är ett bra första exempel. Det handlar om en mycket speciell byggnad med många tekniska detaljer och viktiga säkerhetsfunktioner att ta hänsyn till, som inte finns i vanliga byggprojekt. – Upphandlingen gällde ett hyresavtal på 20 år. Placering i staden och utformning av byggnaden var det upp till oss

Nya Tingrätten som ritats av ÅWL Arkitekter planeras i Saltängen, nära Kriminalvården, polishuset samt resecentrum. Serneke driver projektet, utvecklar och bygger huset som sedan överlåts till fastighetsbolaget Vacse, som sedan tidigare äger och förvaltar fyra domstolsbyggnader.

anbudsinlämnare att föreslå. Vi föreslog en kommunägd tomt vid Norra Promenaden i Saltängen, som är avsedd för nybyggnation och som vi vill förvärva, förklarar Alexandra Meijer, projektchef på Serneke Projektutveckling. Just nu pågår en process med justeringar i för-

slaget om placering på den föreslagna tomten och om utformning av byggnaden. Så snart ett färdigt förslag ligger på bordet väntar en överenskommelse om ett slutavtal med Domstolsverket och Norrköpings kommun. Allt ska sedan prövas efter sedvanligt kommunalt planförfarande. – Vi har en mycket bra dialog med både Domstolsverket och Norrköpings kommun. Vår förhoppning är att vi nu så snart som möjligt ska kunna komma i gång att bygga. En sak är säker, tingsrättsbyggnaden har en tilltalande form och gestaltning som definitivt kommer att tillföra något riktigt fint till stadsmiljön här i Norrköping, säger Alexandra Meijer. – Det är det första projektet vi jobbar med här i Norrköping men definitivt inte det sista. – Det känns fantastiskt roligt och spännande att nu etablera vårt varumärke lokalt i Östergötland, säger Anders Johansson, affärschef för Serneke Östergötland.

SERNEKE ...

... är nästa generation entreprenadfö­ retag verksamma inom bygg, anlägg­ ning, projektutveckling och fastighets­ förvaltning. Företaget grundades 2002, har huvudkontor i Göteborg och sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. ... är Sveriges åttonde största byggbo­ lag enligt Sveriges Byggindustrier, baserat på omsättning.

www.serneke.se


VI BYGGER FÖR LIVET!

Våra byggnader är fyllda med liv. De lever. Barn utforskar, lär och utvecklas i trygga miljöer. Unga som gamla får uppskattad vård och omsorg. Förväntansfulla människor går på konsert och teater, spelar fotboll, rider, simmar och lånar böcker. Tillsammans med våra kunder och partners bygger vi framtidens Norrköping. Just nu växer tre Förskolor, en Grundskola, en Sporthall, en Fritidsgård och fyra LSS-boenden fram i vår kommun. Samtidigt förbereder vi för ytterligare två Förskolor och två Grundskolor. Hos Norrevo ryms nutid och framtid. Här finns livet — i Norrköping. norrevo.se

VISIONSBILD NYA SMEDBYSKOLAN.


ANNONS tra os / å .se sb lén p g  h . h i w A dl n  ww ohan rme a d J ö e i tsf ms en he äklar tighe ast.s r å f s v a M Fa s t an på r er ontak ringa n@l m e l k k s Lä eller örsä n.ah f ha s n jo Lä

Hållbart boende med gröna utsikter i Björkalund Strax intill Gamla Övägen, söder om Vrinnevisjukhuset och precis där stad möter land spirar det just nu av växtkraft bland träden. Välkommen till HSB brf Björkalund – Norrköpings nya söderläge! GEMENSKAP, TRYGGHET OCH TRIVSEL

HSB bygger just nu Brf Björkalund 1, 44 klimatsmarta bostadsrättslägenheter om 1–4 rum och kök och Brf Björkalund 2 projekteras för fullt och planeras att påbörjas under första delen av 2020. ETT MODERNT BOENDE

Att köpa en nyproducerad lägenhet inom HSB ger dig många moderna fördelar. I Björkalund kan du räkna med välplanerade planlösningar, goda förvaringsutrymmen, lättillgängliga

förråd, generösa balkonger, snabbt internet, gemensam gästlägenhet, hiss till samtliga plan samt egen tvättmaskin och torktumlare. De ljusa och öppna lägenheterna har hög och noga utvald grundstandard. HSB förvaltar och finns med i uppbyggnaden av den nya bostadsrättsföreningen tillsammans med dig. Bostadshusen byggs i 3–4 plan med en tidlös arkitektur och färgsättning som smälter väl in i de lantliga omgivningarna. HSB bygger i Miljöbyggnad Silver och uppför fasader av trä och en stomme av korslimmat massivträ. Detta minskar fastigheternas totala klimatpåverkan jämfört med hus av andra icke förnyelsebara byggmaterial. Med sikte på ett hållbart boende har vi givetvis solceller på taken så att varje hus kan producera sin egna gröna el och sänka föreningens driftkostnader. Kanske blir det också med solens kraft du laddar din bil eller cykel på parkeringen strax utanför huset? Kontakta oss redan i dag!

Börja Bospara, få förtur till HSBs nyproduktion och hyresrätter!

HSB I INRE HAMNEN Ett attraktivt läge vid norra kajen i hamnen. HSB Östra har två tomter som båda har vattenkontakt. Här planerar vi att bygga ca 120 lägenheter i första etappen. Inre hamnen kommer att växa fram och när nya Ostlänken tas i bruk är ambitionen att cirka 3 000 nya bostäder är färdigställda. HSB planerar för säljstart under 2020 för vårt första projekt. Så bli bosparare och anmäl ditt intresse redan i dag, läs mer på vår hemsida: www.hsb.se/ostra

Profile for Active MediaPartner Nordic AB

Norrköping 2019  

Magasin från Norrköpings kommun.

Norrköping 2019  

Magasin från Norrköpings kommun.

Advertisement