Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-1
Chapter 1: Nursing Theory and the Discipline of Nursing Multiple Choice
1. The purpose of theory is to: A. Explain experience. B. Describe relationships. C. Project outcomes. D. All of the above
ANS: D
2. Members of a community of scholars share a commitment to all of the following except: A. Values. B. Knowledge. C. Geographic location. D. Processes.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-2
ANS: C
3.
and
structures are essential to any
discipline and are inherent in nursing theories. A. Paradigm and metaparadigm B. Syntactical and conceptual C. Middle and grand D. Language and symbol
ANS: B
4. Books and periodicals are examples of: A. Communication networks. B. Heritage of literature. C. Nursing organizations. D. Nursing discipline.
ANS: B
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-3
5. The basic building blocks of theories are: A. Concepts and their definitions. B. Statements of relationships. C. Concepts and statements of relationships. D. Empirical indicators.
ANS: C
6. Nursing theories: A. Are discovered in nature. B. Serve as exact representations of reality. C. Are invented by humans. D. Cannot be modified.
ANS: C
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-4 7. A paradigm is defined as a: A. Worldview. B. General framework. C. Set of shared perspectives held by members of a discipline. D. All of the above
ANS: D
8. The dependence of nursing theory development on human imagination is an attribute of nursing as a(n): A. Occupation. B. Discipline. C. Vocation. D. Profession.
ANS: B
9. The primary purpose of nursing theory is to: A. Structure nursing knowledge.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-5 B. Demonstrate creativity in nursing. C. Guide the thinking about, being, and doing of nursing. D. Organize nursing curricula.
ANS: C
10. The first nursing theorist who identified the importance of theory in nursing was: A. Virginia Henderson. B. Hildegard Peplau. C. Lydia Hall. D. Florence Nightingale.
ANS: D
11. The most abstract level of knowledge is the: A. Paradigm. B. Metaparadigm. C. Theory. D. Concept.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-6
ANS: B
12. Statements of enduring values or beliefs are considered: A. Conceptual models. B. Philosophies. C. Grand theories. D. Practice theories.
ANS: B
13. Theories that include specific concepts, are broad enough to be useful in complex situations, and can be empirically tested are called: A. Grand theories. B. Middle-range theories. C. Practice-level theories. D. Nursing theories.
ANS: B
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-7
14. Theories that have the most limited scope and level of abstraction that are useful in within a specific range of nursing situations are called: A. Grand theories. B. Middle-range theories. C. Practice-level theories. D. Nursing theories.
ANS: C
15. The name for the boundaries or focus of a discipline is: A. Imagination. B. Domain. C. Tradition. D. Value.
ANS: B
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-8
True/False
1. Every discipline has a unique focus that directs inquiry and distinguishes it from other fields of study.
ANS: T
2. Theories are not discovered in nature but are human inventions
ANS: T
3. Science generally evolves as a smooth, regular, continuing path of knowledge development over time.
ANS: F
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
1-9
4. Early nursing theorists relied on definitions of theory from nursing practice to guide the development of theories within nursing.
ANS: F
5. The best test of any nursing theory is its usefulness in professional practice.
ANS: T
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
2-1 Chapter 2: A Guide for the Study of Theories for Practice
Multiple Choice
1. The scope of nursing practice is: A. Known and static. B. Continually being expanded. C. Determined only by individual researchers. D. Important only to nurses with advanced degrees.
ANS: B
2. The question “What does the nurse attend to when practicing nursing?” relates to which of the following areas of the theory guide? A. How nursing is conceptualized B. The context of theory development C. Authoritative sources D. Overall theory significance
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
2-2 ANS: A
3. Nursing theorists and nurses in practice: A. Are interested in related but different phenomena. B. Do not see nursing in the same context. C. Think and work with the same phenomena. D. Require the same knowledge and skills.
ANS: C
4. The study of nursing theory: A. Is a simple, short-term endeavor. B. Can be easily undertaken. C. Requires a continuing commitment. D. Is not essential for expert nursing practice.
ANS: C
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
2-3
5. The question “What nursing society’s share and support work of the theory?” relates to which of the following areas of the theory guide? A. How nursing is conceptualized B. The context of theory development C. Authoritative sources D. Overall theory significance
ANS: C
6. The question “Is the theory used to guide programs of nursing education?” relates to which of the following areas of the theory guide? A. How nursing is conceptualized B. The context of theory development C. Authoritative sources D. Overall theory significance
ANS: D
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
2-4 True/False
1. The guide for the selection of nursing theory presented in your text is a set of questions that facilitate reflection and exploration in the study of nursing theory that can lead to the selection of a nursing theory for use in your practice.
ANS: T
2. One criterion for hospitals seeking magnet hospital status is selection of a theoretical model for nursing practice.
ANS: T
3. It is not necessary or desirable for the study and use of nursing theory to have roots in the everyday practice of nursing.
ANS: F
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
2-5
4. Key ways to study nursing include analysis and evaluation.
ANS: T
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
3-1 Chapter 3: Choosing, Evaluating and Implementing Nursing Theories for Practice
Multiple-Choice Questions
1. The primary purpose of nursing theory is to: A. Improve nursing practice. B. Control health care costs. C. Justify nursing costs. D. Establish nursing as a discipline.
ANS: A
2. Nursing practice is essential for all of the following EXCEPT: A. Developing nursing theory. B. Testing nursing theory. C. Refining nursing theory. D. Discovering nursing theory.
ANS: D
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
3-2
3. Nurses working together as colleagues often realize that: A. Their views of nursing are not compatible. B. They share the same values and beliefs. C. The study of nursing theory does not enhance their work. D. None of the above
ANS: B
4. Responses to guiding questions about theory in practice can be found in the following resources: A. Nursing literature B. Audiovisual sources C. Electronic sources D. All of the above
ANS: D
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
3-3
5. How we come to know the science of nursing and other disciplines that are used in nursing practice is described as: A. Empirical knowing. B. Personal knowing. C. Emancipatory knowing. D. Aesthetic knowing.
ANS: A
6. How we come to know the moral component affecting choices within the complexity of health care that guide day-to-day actions in nursing practice is described as: A. Empirical knowing. B. Personal knowing. C. Ethical knowing. D. Emancipatory knowing.
ANS: C
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
3-4 7. Striving to know the self and to actualize authentic relationships between the nurse and the one nursed is defined as: A. Empirical knowing. B. Personal knowing. C. Ethical knowing. D. Aesthetic knowing.
ANS: B
8. Cultivating awareness about how social, political and economic forces shape assumptions and opinions about knowledge and truth is defined as: A. Personal knowing. B. Ethical knowing. C. Emancipatory knowing. D. Aesthetic knowing.
ANS: C
True/False
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
3-5
1. One of the most urgent issues facing the discipline of nursing is the artificial separation of theory and practice.
ANS: T
2. Theories of any professional discipline are useless if they do not have an impact on practice.
ANS: T
3. Historically, nursing has always been distinctly separate from the medical model.
ANS: F
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
Parker/Smith Nursing Theories and Nursing Practice, 4e Chapter 4: Florence Nightingale
Multiple-Choice Questions
1. Nightingale proposed nursing as: A. An extension of the environment. B. An art and a science. C. Empirical science. D. Physician’s handmaiden.
ANS: B
2. Nightingale defined a nurse as any woman who had “charge of the personal health of somebody” whether well, as in caring for babies and children, or sick, as an “invalid” (Nightingale, 1860/1969). It was assumed that: A. All women, at one time or another in their lives, would nurse. B. All women needed to know the laws of health. C. Nursing proper, or “sick” nursing, was both an art and a science and required organized, formal education to care for those suffering from disease.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
4-1
Parker/Smith
4-2
Nursing Theories and Nursing Practice, 4e D. All of the above
ANS: D
3. The goal of nursing as described by Nightingale is to: A. Work collaboratively with the physician to implement the medical orders. B. Take care of the patient’s environment by cooking, cleaning, and scrubbing the floors. C. Assist the patient in his or her retention of “vital powers” by meeting his or her needs, thus putting the patient in the best condition for nature to act upon. D. Give the patient medicine wheTnEthSeTmBeA diNcK inS eE isLdL ueE. R.COM
ANS: C
4. Nightingale isolated five environmental components essential to an individual’s health. Select the correct grouping from the following: A. Calming colors, quiet, comfortable temperature, clean air, pure water B. Clean air, pure water, efficient drainage, cleanliness, light C. Light, color, sound, smell, temperature D. Pure food, clean water, cleanliness, quiet, calming color
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
Parker/Smith
4-3
Nursing Theories and Nursing Practice, 4e
ANS: B
5. In Nightingale’s mind, the specific “scientific” activity of nursing that was the central element in health care, without which medicine and surgery would be ineffective, is which of the following: A. Preparing nutritious meals B. Maintaining an aesthetic environment C. Maintaining hygiene D. Sustaining a quiet environmenTt ESTBANKSELLER.COM
ANS: C
6. In the mid-19th century, there were two competing theories regarding the nature and origin of disease. These competing thoeries were: A. Localization and specificity. B. Contagionism and quarantine. C. Vectorism and pollution. D. Atmosphere and environment.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
Parker/Smith Nursing Theories and Nursing Practice, 4e
ANS: B
7. According to Nightingale, a nurse is defined as: A. The handmaiden of the physician. B. A member of the moral majority. C. Any woman who had charge of the personal health of somebody, whether well or sick. D. An individual who felt a calling to take charge of the sick.
ANS:C
8. The patient is at the center of the Nightingale model and incorporates: A. A holistic view of the person. B. Psychological, intellectual, and spiritual components. C. A unique individual filled with chattering hopes and advice. D. A & B E. All of the above.
ANS:D
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
4-4
Parker/Smith Nursing Theories and Nursing Practice, 4e
9. According to Nightingale, health is viewed as: A. An additive process. B. The result of environmental, physical, and psychological factors. C. The absence of illness. D. A & B E. All of the above
ANS:D
10. Cultural feminism is defined as: A. The idea that women are a product of the culture. B. A belief in inherent gender differences. C. The emancipation of women as a cultural fad. D. The corruption of women by masculine politics.
ANS:B
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
4-5
5-1 Chapter 5: Wiedenbach, Henderson, Hall
Multiple-Choice Questions
1. Wiedenbach explains her prescriptive theory in her book, Meeting the Realities in Clinical Teaching (1969). Select the answer that represents the BEST explanation of her perspective theory. A. Nursing process allows the nurse to employ a standard process in selecting appropriate interventions. B. Account must be taken of the motivating factors that influence the nurse not only in doing what she does but also in doing it the way she does it with the realities that exist in the situation in which she is functioning. C. This theory proposes 14 functional components of basic nursing care. D. Nursing entails the diagnosis and treatment of illness.
ANS:B
2. Wiedenbach proposes that there are three ingredients essential to the prescriptive theory. Select the ONE answer that is NOT one of these essential ingredients.
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.
5-2 A. The nurse’s central purpose in nursing is the nurse’s professional commitment. B. The prescription indicates the broad general action that the nurse deems appropriate to fulfillment of her central purpose. C. The reality of nursing is that the charge of the nurse is to implement the orders prescribed by the physician. D. The realities are the aspects of the immediate nursing situation that influence the results the nurse achieves through what she does.
ANS:C
3. Which of the following theorists coined the term “basic nursing care”? A. Wiedenbach B. Henderson C. Hall D. None of the above.
ANS:B
4. Which of the following theorists founded the Loeb Center?
Test Bank for Nursing Theories and Nursing Practice 4th Edition by Smith Marlaine Smith, Marilyn Parker.