Issuu on Google+

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

41/2017 • 2017. FEBRUÁR 17.

Brüsszel két kötelezettségszegési Francia turistalátványosságoknál eljárásban is lépett robbantottak volna Magyarország Hárman őrizetben ellen

Újra lőfegyverük lehet a mentális betegséggel küzdő amerikaiaknak

Az Európai Bizottság szerint az uniós piac egyik alapkövét sérti, ahogy a külföldi termékeket hátrányba próbálja hozni a kormány. Zajtérképekkel és cselekvési tervekkel is lógunk. Az EU kvázi-kormánya, az Európai Bizottság felszólítást küldött Magyarországnak (és Romániának), mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelméről szóló nemzeti jogszabályaik ellentétesek az uniós joggal.Magyarországon egy új jogszabály arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági, valamint élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak. Ezzel a Bizottság szerint az a baj, hogy a behozott termékek költsége függ a devizától és az árfolyam-ingadozástól, a szabály így hátráltathatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését a belföldiekhez képest.

A republikánus többségű szenátus 57-43 arányban megszavazta, hogy töröljék el Barack Obama korábbi szigorítását. A szabályozás mintegy 75 ezer embert érint az Egyesült Államokban, Donald Trump pedig jóvá is fogja hagyni majd a javaslatot, amely hamarosan életbe is léphet,írja a BBC. A szenátus többségét alkotó republikánusok szerint az eddigi szabályozás megbélyegezte a mentális betegséggel küzdőket, és a szabályozás túlságosan tág volt. Trump már a kampányában is kritizálta a szabályozást, mely a 2012-es Sandy Hook általános iskolában elkövetett mészárlás után lépett életbe: akkor egy ámokfutó húsz gyereket és hat felnőttet lőtt agyon.

Két rádióst élő adás közben lőttek le a Dominikai Közársaságban Agyonlőttek élő adásban két rádiós műsorvezetőt a Dominikai Köztársaságban - írjaa BBC. Egyikük Facebook Live-on is közvetítette az adást, amikor a fegyveresek lerohanták a stúdiót, és lelőtték őket, valamint megsebesítettek egy stúdióban tartózkodó nőt. A rendőrség három férfit vett őrizetbe az esettel kapcsolatban. A két áldozat Luis Manuel Medina műsorvezető és a producer Leo Martinez. Az eset kedden történt San Pedro de Macoris-ban, ami a fővárostól, Santo Domingotól keletre helyezkedik el. Az őrizetbe vett férfiakat a rendőrség kihallgatja, és próbálják megtudni az indítékaikat, de egyelőre még nem vádolják őket a gyilkosság elkövetésével.

Megindította az eljárást kedd este a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege az ellen a két férfi és egy kamaszlány ellen, akiket múlt héten vettek őrizetbe a dél-franciaországi Montpellier-ben, mert feltétezhetően terrortámadásra készültek. A 20 éves Thomas Sauret-t és barátnőjét, a 16 éves Sarah-t - akik a közelmúltban tértek át a muzulmán hitre - valamint a 33 éves Malik Hammamit terrorista tevékenységgel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsították meg. A két fiatalt robbanószerkezet gyártásával és birtoklásával is vádolják. Pénteken tartóztatták le őket Montpellier-ben egy negyedik, 26 éves férfival együtt, de őt másnap szabadon engedték. A három embert hetekkel ezelőtt azonosították a titkosszolgálatok a dzsihadisták által használt Telegram nevű kódolt oldalon küldött üzeneteik alapján. Azután állították elő őket, hogy február 9-én Thomas Sauret és barátnője acetont vásárolt, amelyre a dzsihádisták által előszeretettel használt TATP-t, vagyis triaceton-triperoxid nevű robbanóanyag előállításához volt szükségük. Sarah előző nap a közösségi oldalakra feltöltött egy videót, amelyben esküt tett az Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek. A Montpellier-hez közeli lakásban, ahol Thomas Sauret-t őrizetbe vették, egyébként 71 gramm TATP-t is lefoglaltak a nyomozók.

Bruno Le Roux belügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy azonnali terrortámadást készítettek elő a gyanúsítottak. A rendőrség feltételezése szerint Thomas Sauret a testére erősített robbanóövvel öngyilkos merényletet akarta végrehajtani, a barátnője, akit az interneten ismert meg, pedig a merénylet után el akart utazni Szíriába. A gyanúsítottak otthonában lefoglalt informatikai eszközökön és mobiltelefonokon folytatott keresések alapján a rendőrség azt gyanítja, hogy párizsi turistalátványosságok, köztük az Eiffel-torony szerepelt a pár potenciális célpontjai között, de "semmi nem utal arra, hogy egy egyértelműen kiválasztott célpont ellen" készítették elő a támadást. A rendőrség szerint arra utaló bizonyíték sincs, hogy a fiatalokat Szíriából irányították. Thomas Sauret 2015 december és 2016 december között házi őrizetben volt apja otthonában, miután korábban megpróbált Szíriába utazni. A harmadik gyanúsítottat, Malik Hammamit, egy válófélben lévő kétgyermekes apát Sarah az interneten találta, miután mentort keresett iszlamista házassági tervéhez.

Radioaktív anyagot loptak el Mexikóban Radioaktív anyagot tartalmazó konténer ellopása miatt rendeltek el riadót kedden a mexikói hatóságok hat szövetségi államban – írta az MTI. A hírt Luiz Felipe Puente, a polgárvédelem vezetője közölte Twitter oldalán. Az üzenet szerint Querétaro, Hidalgo, México, Guanajuato, San Luis Potosí és Michoacán szövetségi államban rendeltek el készültséget. A tisztviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a konténer megtalálása esetén ne nyissák fel, hanem hívják a 911-es segélyhívó számot.

Mai időjárás BUDAPEST

-1 / 5 °C Várható csapadék: 0 mm


41/2017 • 2017. február 17.

Az új amerikai védelmi miniszter rögtön ÉszakKoreával kezdett Az Egyesült Államok "hatásos és elsöprő" válaszlépést tesz, ha Észak-Korea atomfegyvert használna vele vagy szövetségeseivel szemben, mondta pénteken a Szöulban tartózkodó amerikai védelmi miniszter, írja az MTI. James Mattisélesen bírálta Phenjant azért, mert folytatja rakétakísérleteit, a nukleáris fegyverek fejlesztését, valamint fenyegető retorikát folytat. Kijelentette: az Egyesült Államok kitart a "békeszerető" Koreai Köztársaság mellet, hogy fenntartsák a Koreaifélsziget és a térség stabilitását. Leszögezte: bármilyen támadást az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen vissza fognak verni, és az atomfegyverek bármilyen jellegű bevetését hatásos és elsöprő válasz fogja követni. Amerikai sziklaszilárd a szövetségesei védelmében - hangsúlyozta az amerikai védelmi tárca vezetője Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszterrel az oldalán, aki Mattis látogatását úgy értékelte mint figyelmeztetést Észak-Korea számára.

Az új amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot vádolja az ukrán harcok kiújulásáért Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot vádolta a harcok kiújulásáért Kelet-Ukrajnában, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem enyhíti az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt hozott szankciókat, amíg a Krímet vissza nem szolgáltatják Kijev fennhatósága alá. Sajnálom, hogy első felszólalásom alkalmából el kell ítélnem Oroszország agresszív cselekedeteit - mondta Haley az ENSZ New York-i székhelyén az világszervezet Biztonsági Tanácsában csütörtökön. Azt mondta, az USA szeretne jó kapcsolatot kialakítani Oroszországgal, de a kelet-ukrajnai helyzet súlyossága megköveteli Oroszország tetteinek komoly elítélését. Az ENSZ-nagykövet szerint az Ukrajna miatti feszültségeknek nem lesz egyhamar végük, ahogy a Krím bekebelezése miatt Oroszország ellen hozott szankcióknak sem. Haley hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is sürgeti a félsziget orosz megszállásának végét. A Krím az USA álláspontja szerint Ukrajna része, és a Krímmel kapcsolatos szankciók addig maradnak érvényben, amíg Oroszország vissza nem adja a félsziget irányítását Ukrajnának. 2

Szydlo levelet írt a férfinak, aki a balesetét okozhatta Állapota javul

Beata Szydlo lengyel kormányfő levelet írt a kórházból a múlt pénteki autóbalesete okozásával gyanúsított 21 éves fiatalembernek, leszögezve, hogy az ügyet elvárása szerint ugyanúgy fogják kezelni, mint minden más közúti karambolt - közölte a lengyel közszolgálati televízió. Megerősítem, hogy a miniszterelnök levelet küldött Sebastian úrnak. A baleset és a fiatalember körül nagy a médialárma, vannak próbálkozások az ügy átpolitizálására. A miniszterelnök két hasonló korú fiú édesanyjaként megérti, mit érezhet ez a fiatalember és a családja" - közölte Szydlo kabinetfőnöke. Beata

Túl bonyolult az EU oktatási csereprogramja Az Európai Parlament szerint nagyon hasznos az Erasmus+, de van még mit javítani rajta.Mehetünk úgy külföldre, hogy egy fillért nem kell fizetni érteAz EU állja a kiadások túlnyomó részét, ha önkéntes munkát végzünk egy másik országban. Az Európai Parlamentjelentést készítettaz idén harminc éves Erasmus+ programról. A dokumentum megállapítja, hogy ez egyik legsikeresebb uniós kezdeményezés, „amely a 2014–2020 közötti időszakban több mint négy millió európai embernek nyújtott lehetőséget egy másik országban való tanulásra, képzésre ésönkéntes tevékenységre”. Navracsics hasznos, de pénzhiányos Erasmust örökölAz egymillió Erasmus-bébi ellenére kevés lehet a pénz a programra.Tovább A program különböző ágaival diákok, tanárok vagy

Szydlót a baleset óta a varsói katonai kórházban ápolják, sérülései nem tettek szükségessé sebészeti beavatkozást, állapota javul. A friss hírek szerint "napokon belül" hazaengedhetik. A kormányfőt szállító autó sofőrje az említett fiatalember kocsijának előzése közben egy fának ütközött. szakképzésben részt vevők tanulhatnak egy másik uniós tagállamban, önkéntesek szerezhetnek külföldi tapasztalatokat. A jelentés idézegy 2014-es hatástanulmányt, amely szerint a résztvevők nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni, a munkaadók többsége fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatot és az erasmuszozó diákok közül jónéhányan saját vállalkozást is mernek indítani.

A román kormány külföldi manipulációt lát a tüntetések mögött

Nem vagyok biztos abban, hogy ezt a kampányt Romániából koordinálják – mondta Liviu Dragnea, a román szociáldemokrata kormánypárt elnöke a napok óta tartó tüntetések kapcsán. A román kormány kedd este fogadott el egy rendeletet, ami a hivatali vissza-

Közzétette a Fehér könyvet a brit kormány Közzétette a Brexit-tárgyalások tervezett stratégiáját részletező Fehér könyvet csütörtökön a brit kormány - írja az MTI. A 77 oldalas összefoglaló jórészt azoknak a célkitűzéseknek a részletes kifejtése, amiket Theresa May miniszterelnök ismertetett a múlt hónapban. A tanulmány egyik leglényegesebb eleme ennek megfelelően az, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, de új stratégiai viszonyrendszer kiépítésére törekszik az unióval. E kapcsolatrendszer szerves része lenne a brit kormány szándéka szerint egy nagyratörő és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az unióval. London álláspontja szerint a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert ez sarkalatos EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás további érvényesítésének kötelmével járna. A csütörtökön közzétett Fehér könyv szerint a brit kormány által elérni kívánt szabadkereskedelmi megállapodás átemelne néhány elemet" az egységes piaci hozzáférés jelenlegi szabályrendszeréből bizonyos területeken, mivel nem lenne értelme a nulláról kezdeni a szabadkereskedelmi kapcsolatok kiépítését, amikor az Egyesült Királyság és az EU-ban maradó országok oly sok éven át érvényesítették ugyanazokat a szabályokat.

élésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, amireországszerte több százezres tüntetéskezdődött. Csak Bukarestben csütörtökön 150 ezren lehettek az utcán. A kormánypárti Liviu Dragnea szerint "manipulációs szándékú, félretájékoztató kampány" zajlik és emiatt vonultak tüntetők százezrei az utcákon. A manipuláció pedig valószínűleg külföldről érkezik. Szerinte nem szabad csak a médiából tájékozódni, ott félreértelmezik a rendeletet, azt javasolja, olvassa el mindenki. És hozzátette, hogy az ellene folyó pereket sem ússza meg az új rendelettel, nem azért hozták meg, hogy ő megússza. Az elfogadott rendelet egyik része alapján hanyag kezelésért nem indítható többé büntetőeljárás, és ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.


41/2017 • 2017. február 17.

Váratlanul befeszült a Trump-Putyin viszony. Vagy nem is annyira váratlanul Az elmúlt napokban mintha nem is 2017-et, hanem a nyolcvanas éveket írnánk, látszólag úgy izmozik egymással Amerika és a Kreml. A történések időben teljesen egybeesnek azzal, hogy Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának, a kifejezetten oroszbarátnak tartott Michael Flynnek a helyzete épp egy orosz ügy miatt tarthatatlan volt már, ezérttávoznia kellett. Hogy ezzel összefügg-e, vagy sem, egyelőre nem tudni, mindenesetre pénteken orosz vadászgépek repültek szokatlanul közel egy amerikai hadihajóhoz a Kaszpi-tengeren.Kiderült, hogy Oroszország nemzetközi egyezményt szegve rakétákat telepít, elemzők szerint Trumpot is tesztelve.A Flynn lemondását értékelő sajtótájékoztató-

Elkapták Harald Hitlert, de nem lesz könnyű vele Hétfőn este az ausztriai Braunauban elfogták azt a férfit, aki Hitler hasonmásaként tűnt fel a városban. A férfi többször is Adolf Hitler egykori szülőháza előtt pózolt vagy turistákkal fotózkodott. Hétfőn este is díszlépésben masírozott fel-alá Hitler szülőháza előtt. A rendőrség 48 órára őrizetbe vette. Az osztrák államügyészség eljárást indított ellene, Ausztriában ugyanis bűncselekménynek számít a nácizmus propagálása és az egykori diktátor dicsőítése. A férfit az osztrák alkotmányvédelmi hivatal is kihallgatja. Osztrák lapok szerint azonban a bizonyítás nem lesz könnyű. A férfi ugyanis csak jelzésszerűen hasonlít az egykori náci tömeggyilkosra. Bajsza sem tekinthető egy az egyben Hitler-bajusznak, nem visel náci egyenruhát, csak az osztrák népviselet jellegzetes zakóját (amit egyébként alkalmanként Adolf Hitler is hordott). A magát Harald Hitlernek nevező férfiről egyelőre annyit tudni, hogy 25 éves, és aktív résztvevője az osztrák szélsőjobboldalnak.

ján a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Trump elvárja Oroszországtól a Krím visszaadását Ukrajnának. Flynn ügyében még mindig rengeteg a kérdőjel. A Fehér Ház szóvivője keddenazt állította, hogy Trumpot már 18 nappal a lemondása előtt értesítették a nemzetbiztonsági tanácsadója problémás megbeszéléseiről, és hogy többeket félrevezethetett, viszont az elnök végül nem jogi, hanem bizalmi okokból szólította fel lemondásra. Sean Spicer hangsúlyozta, hogy Trump napi szinten követte a fejleményeket, amíg végül arra jutott, hogy nem tud megbízni Flynn-ben.

Gyorsan véget ért a Fico elleni bizalmatlansági indítvány vitája

Megkezdődött, majd nem sokkal később félbe is szakadt kedden délután a pozsonyi törvényhozás rendkívüli ülése, amelynek témája a Robert Fico kormányfő elleni ellenzéki bizalmatlansági indítvány volt. A bizalmi szavazást a két nagyobb ellenzéki mozgalom képviselői nyújtották be. Az indítvány elfogadására gyakorlatilag nincs esély, mivel a 150 fős pozsonyi parlamentben Robert Fico kormánykoalíciója biztos többségre támaszkodik. Az indítvány beterjesztői azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy

a kormányfő nem tartotta be az energiaárak szinten tartására vonatkozó ígéretét, valamint azzal is, hogy nem hajlandó leváltani gazdasági miniszterét, Peter Zigát és más tisztségviselőket. Fico tavaly év végén ígéretet tett arra, hogy a lakossági energiaárak nem nőnek, januárban egyes lakossági fogyasztók rezsije mégis nagyobb lett. Az ügyben indított kormányzati vizsgálat kiderítette, hogy a kialakult helyzetért az Árszabályozási Hivatal is felelőssé tehető - ennek elnöke le is mondott.

Spanyolországban kapták el az Iszlám Állam két követőjét Egy marokkói és egy algériai férfit fogtak el. Radikalizálódtak, nyíltan támogatták az Iszlám Államot, egyikük a családjára is rákényszerítette a szélsőségesek szabályait. A Kanári-szigetek fővárosában, Las Palmasban letartóztatott 33 éves marokkói férfiról feltételezik, hogy terrorakciót akart elkövetni. A hatóságok már 2012 óta figyelték, de az utóbbi időben erőteljes radikalizálódáson ment keresztül, külsejében, öltözékével is igyekezett hasonulni az Iszlám Állam tagjaihoz, családjára nemcsak vallási, hanem szigorú életviteli szabályokat is rákényszerített.

3


41/2017 • 2017. február 17.

Kína szerint ha leáll a kereskedelem, jön a háború A kereskedelem az értékek, a kultúra cseréjéről szól – bizonygatta Jack Ma, az Alibaba elnök-vezérigazgatója, írja a Business Insider. A kínai cégóriás első embere egyben bemondta: „ha leáll a kereskedelem, jön a háború”. Abból a szempontból kétségkívül igaza van, hogy az egymással aktívan kereskedő országok jóval ritkábban háborúznak egymással. Már csak azért is, mert mindketten sokkal többet vesztenének a fegyveres konfliktuson – jelentős részben például ilyen sikerprojekt az Európai Unió is.Az üzletember szerint a globalizációtól való visszamenekülés és bezárkózás csak bajokhoz vezet. Mindezt Ausztráliában mondta, ahol biztosan nem a helyi kormánynak akart üzenni – Turnbull miniszterelnök kormányával ugyanis épp egy szabadkereskedelmi zóna létrehozásáról egyeztek meg, amiről kölcsönösen elégedetten nyilatkoztak. Jack Ma egy hónapja még az USA-ban járt, ahol egymillió munkahelyet ígért beTrumpnak, és nagy volt a szeretet a két vezető közt. A szavait érdemes komolyan venni, Kínában a helyi nagyvállalatok és a kommunista párt nagyon szoros, gyakorlatilag elválaszthatatlan kapcsolataban működnek. Közülük is kiemelkedik a kínai gazdaság és a helyiek megfigyelésének egyik legjelentősebbszereplője, az Alibaba, és vezetője, Jack Ma.

Új értékesítési igazgató a Praktikernél Bagaméri László személyében új értékesítési igazgatója lett a Praktikernek. A szakember korábban a Tesco Global Stores több régiójának működési igazgatója volt, és a Tesco Express formátum magyarországi bevezetésénél is vezető szerepet vállalt. Február 1-jétől Bagaméri László tölti be a Praktiker Kft.-nél az értékesítési igazgatói posztot. A szakembert egy skandináv cégtől sikerült a barkácsláncnak elcsábítania, korábban a Tesco Global Stores formátum igazgatójaként, majd több régió működési igazgatójaként tevékenykedett, de részt vett a Tesco webshop kialakításában is. A Tesco Express formátum magyarországi bevezetésében is fontos szerepet töltött be 110 üzlet megnyitásával. Összesen több mint 20 éves hazai és nemzetközi kereskedelmi tapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál. A barkácspiaci tapasztalatait a Baumaxnál szerezte, ahol áruházigazgatói pozícióban dolgozott Kecskeméten és Budapesten. 4

Húsz éve nem házasodtak ennyien Magyarországon 2016 januárja és novembere között a legmagasabb volt a házasságkötések száma az elmúlt húsz évben. Az adatsor azért aktuális, mert február 12 és 19-e között tartják Magyarországon immár 10. alkalommal a házasság hetét. Az 1970-es években még közel százezren házasodtak össze Magyarországon, azonban ez a szám folyamatosan csökkent. A mélypontot a 2010-es évben érte el, amikor mindössze 35520 pár kötött házasságot. Azóta viszont folyamatosan nő a házasságok száma, és 2016-os összesítésen, amely húsz éves rekord, még nincsenek is benne a decemberi adatok. Az országon belül Zala megyében volt a legkisebb a vállalkozói kedv, ezer lakosra mindössze

3 magyar bor, köztük egy Bezerics a Wine Folly kalauzában A gyönyörű kiadványairól és infografikáiról is ismert Wine Folly idén is kiadta az egész világot átívelő vásárlási kalauzát. A borválogatás nem csak a világ összes jelentős bortermelő vidékét öleli fel, de a testes vörösboroktól az aromás fehérborokig áttekinti, mit érdemes kóstolni 2017-ben, vagyis mi a must have idén. A válogatást nem csak szakértőknek szánják, kezdő kóstolóknak is érdemes végigböngészni a listát. Mi magyarok az AROMÁS FEHÉRBOROK kategóriában mutattuk meg magunkat, 3 fehérbor is bekerült, köztük a Keszthely melletti Bezerics Borászat Cserszegi fűszerese. Emellett beválogatták a Királyudvar Tokaji Furmintját és egy Szepsy Furmint is helyet kapott a válogatásban. Az aromás fehérborokra a virágos jegyek és édes, csonthéjas gyümölcsös jegyek megjelenése jellemző, sárgabarack, őszibarack, máz, rózsa - írja a Wine Folly. A szócikkben megemlítik a Furmintot, mint hagyományos tokaji fajtát, melyből száraz bort készítenek, a rizlinghez hasonlítják savasságban, nagyobb struktúrával és testtel. Felfedezték maguknak az "úgynevezett Cserszegi Fűszerest", a Wine Folly még kiejtési kalauzt is adott hozzá.

Thermal Hotel Visegrád****superior 2025 Visegrád Lepence-völgy, hrsz.: 1213 Telefon: +36 26 801 900 Fax: +36 26 801 918 info@thv.hu www.thv.hu

Magyarország legjobb vörösbora az Eger-Szekszárd Bikavérpárbajon Az Egri borvidék elismert borszakértők segítségével válogatta ki legjobb vörösborait a budapesti márciusi bikavérpárbajra. A Magyar Borszakírók Köre által az ország legjobbjának választott Thummererbikavér is jelzi: érdemes odafigyelni a megújuló borvidékre, és annak vörösbor-házasításaira. Az elmúlt években több blogger is kritikával illette az egri borokat. Ezért aztán az Egri Borászati Klaszter neves szakembereket kért fel arra, hogy a március 3-án a budapesti Hotel Corinthiában megtartott Eger-Szekszárd Bikavérpárbajra válogassa ki a benevezett 31 tétel közül a 15 legjobbat. „A Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus által elnökölt szakértő zsűri volt a garancia arra, hogy elfogulatlanul kerülnek be a legjobb egri tételek a budapesti barátságos bikavér-rangadóra” – mondta el Pók Tamás, a klaszter vezetője. A borász azt is elismerte, hogy korábban több egri bortermelő nem vette komolyan a kritikákat, ezért felvetette, hogy borhigiéniai szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy ajánlást.

Kiadja: Absolut Media Zrt. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu www.amedia.hu

négy házasság jutott, míg a listavezető Komárom-Esztergomban 5,4. Nemcsak a házasságok száma, de a házasodó felek átlagéletkora is növekedett, ráadásul nem is kevéssel: átlag öt évvel. A válások száma nem nőtt drasztikusan az utóbbi évtizedekben, átlag 25 ezer ember bontja fel a hazásságát évente. Ellenben nőtt az élettársi kapcsolatok száma, bár erre csak a népszámlálása adatokból lehet következtetni: míg a 2000-es évek elején a kapcsolatoknak csak az 5 százaléka volt élettársi, addig 2011-ben az az arány már 19 százalékot, azaz 418 ezer embert jelentett.

Top 5 bor Valentin-napra

Valentin-napon sokakban felmerülhet a kérdés: mivel vegyük le a lábáról kedvesünket? Összeállításunkkal azoknak is segíteni szeretnénk, akik csak most ismerkednek a borok világával, vagy éppen a címkével üzennének szerelmüknek. Ha még nem tudjuk, milyen bort szeret kedvesünk, menjünk biztosra: válasszunk egy szép rozét. A soltvadkerti Frittmann Borászat 2016-os rosé cuvée-je gyengéd, lazacszínű ital, amelynek illatában még az avatatlanok is könnyedén felfedezik a szamóca, a málna és a ribizli világát. Frittmann János nemcsak Cannes-ban, a rozék világversenyén szerez vele díjakat, de hazai rajongótábora is egyre nő: az alacsony alkoholtartalmú bor könnyen iható, könnyen szerethető – még a leánykérést is megkönnyíti, ahogyan a boldogító igen kimondását is. Sauvignon blanc, chardonnay és muscat ottonel fajták nagy találkozásából született meg 2015-ben Bock József villányi pincéjében a Fanninak keresztelt fehér gyöngyöző bor. Sokak számára komoly kihívás megtalálni az igazi lelki társat. Ebben nyújthat segítséget az egri Kovács Nimród Borászat Soul syrah-ja. Latinos műveltségű a társunk? Esetleg klasszika-filológiát hallgat? Nosza, lepjük meg egy palackkal a hazai borászat doyenjének, Tiffán Edének Carissimae cuvée-jéből. Ha nem vagyunk a szavak emberei, akkor sem kell elcsüggednünk.


41/2017 • 2017. február 17.

Szekeres Adrien második Lakáskoncertjére készül Hazánk egyik legmeghatározóbb előadóművésze egy következő zenei kalandra hívja a közönséget!

Lélegezz Írta: Duncan Macmillan Fordította: Tóth Krisztina Bemutató 2017. február 25. a Katona Sufniban Egy Nő és egy Férfi. A Férfi gyereket szeretne. A Nő nem. A gyerekvállalással kapcsolatos dilemmák egész sora vetődik fel: érdemes-e, kell-e, egyáltalán jogunk van-e gyereket szülni erre a világra, és ezen túl - egészen különös, költői, újszerű színházi nyelven elmesélve - kibontakozik a Nő és a Férfi bonyolult és felkavaró közös története.

Ambrus Krisztina: Viszlát, laktóz! Egészséges receptek laktózmentesen!

kerül megrendezésre. Budapest szívében, az Andrássy úton, egy gyönyörű lakásban várja mindazokat, akik szeretnének eltölteni vele egy kellemes estét. A koncerten csupán egy maréknyi ember vehet részt, akiktől karnyújtásnyira énekel majd Szekeres Adrien. A nagykoncertek sodró lendülete és fergeteges hangulata helyett ezúttal bensőséges légkör várja a közönséget. Egy felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek egy zongora kíséretében, végigvezetve a hallgatókat ismert és új dalain.

HBO3 / kódolatlan hétvége február 18. és 20. között Remek hírünk van az igényes sorozatrajongók számára! Most hétvégén kódolatlan hétvége keretében elérhető lesz az HBO3, ahol sorozatpremierekkel és maratonokkal várjuk a nézőket. Sorozatrajongók figyelem, ez a hétvége nektek szól! Az HBO3 most hétvégén, február 18-án szombat reggel 6

órától február 21. kedd reggel 6 óráig kódolatlanul elérhetővé válik a legtöbb tévészolgáltatónál*. Ebben a három napban igazi különlegességekkel, sorozatmaratonokkal és premierekkel várjuk az igényes sorozatokra éhes nézőket. A három nap alatt több HBO-premier közül válogatnak a nézők.

Szo

V

H

1/5

-4 / 3

-5 / 5

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger:

-1/5 -1/3 -5/3

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

0/5 -5/-2 -3/1 -1/-3 4/11 1/10

Kecskemét: -1/4 Keszthely: -1/5 Miskolc: -1/5

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

-21/-5 -2/-4 -2/-4 -6/-2 -3/8 -14/-7

Kultúra

Az Úr komédiásai - Képek Assisi Szent Ferenc életéből HOSSZÚ ÉS FÁJDALMAS UTAT TESZ MEG FERENC AZ ÖRÖMRE ÉBREDÉSIG, HISZEN SZORONGÁSOKTÓL ÉS FÉLELMEKTŐL MEGGYÖTÖRT SZÍVÉT KELL TISZTÁRA MOSNIA, HOGY OTT MEGLELJE ISTENT.

Varázslatos hang, páratlan élmény, feledhetetlen este, ahol csupán karnyújtásnyira énekel majd vendégeitől Szekeres Adrien! Szekeres Adrien meghódította már hazánk legnagyobb koncertszínpadait, és számos alkalommal ejtette már rabul a közönség szívét. Neve hosszú idő óta garancia a kiváló minőségre és az igényes zenei világra. Az énekesnő folyamatosan keresi az új kihívásokat, melyekkel a legfőbb cél számára mindig az, hogy a közönségnek maradandó élményt nyújtson. Ezért is vállalkozott arra, ismét egy rendhagyó, ezútal zongorás estre hívja meg vendégeit. Második Lakáskoncertje március 31-én, pénteken, 19:00 órakkor

Időjárás

BEMUTATÓ: 2017. FEBRUÁR 24. NEMZETI SZÍNHÁZ

Ez a könyv a laktózérzékenységgel, vagy a tejfehérje allergiával diagnosztizált olvasók számára készült. Szerzője gyermekkora óta laktózérzékeny, így már korán szembesülnie kellett azzal, hogy egy falat túrógombócot sem ehetett meg büntetlenül, hiszen a kellemetlen tünetek azonnal jelentkeztek nála. Szakácskönyve éppen azért született meg, hogy laktózérzékeny sorstársai szigorú megvonások helyett újra visszataláljanak a főzés és az evés öröméhez, és megfelelő alapanyagokból készítve akár megint ehessenek túrógombócot. A Viszlát laktóz a BOOOK Kiadó egészségtudatos sorozatának második kötete.

Ezen az úton vezet végig bennünket Ghelderode egy lélek felemelkedésének történetét tárva elénk, amely történetben minden figura, még a legvisszataszítóbb is valójában különböző szerepekben e lélek segítője. A Halál maga is a kezdetben félelmetes tábornokként látott lényből végül fényes angyallá nemesül, aki az anyagi világból való szabadulást hozza el Krisztus szegényének. Ritkán adatik meg, hogy egy szent történetét olyan hivatottan szólaltassák meg, ahogy azt Ghelderode tette, aki arra is képes volt, hogy mindezt a saját korában, a 20 század eleji nagyváros zűrzavarában virágoztassa ki. Több ez, mint egy egyszerű színdarab, olyan beavatott lélek műve, mint amilyen Shakespeare, Dante vagy Madách volt. Szó szerint lélekemelő volt fordítani e darabot, és mindenkinek, aki alkotóként vagy nézőként kapcsolatba kerül vele, biztosan felemelő lesz a találkozás.

5


41/2017 • 2017. február 17.

Alkalmatlan? A Barca sztárjai Luis Enrique ellen fordultak

A Paris Saint-Germain elleni 4–0-s vereséget követően szorul a hurok Luis Enrique nyaka körül. Sergio Busquets mérkőzés utáni nyilatkozata azt sugallja, hogy a vezetőedző kezdi elveszíteni az öltözőt, és barcelonai munkája a végéhez közelíthet. Enriquét a spanyol és a nemzetközi sportsajtó is cafatokra szedte. A PSG jobb volt nálunk, mert volt elképzelésük arról, hogy hogyan nyerjék meg a meccset. Nem a hozzáállásunkkal volt baj, hanem a játékunkkal. Ők domináltak, mert jobb volt a taktikájuk" – mondta a meccs után Busquets.

Hanga a szezonban először lett a hét MVP-je

A Baskonia Vitoria Gasteiz csapatát erősítő Hanga Ádám lett a 21. forduló legjobbja a spanyol kosárlabda-bajnokságban. A baszk csapat vasárnap 8145 néző előtt 87-86-ra legyőzte az utolsó előtti Obradoriót, a magyar csapatkapitány a kezdőötös tagjaként 34:11 perc alatt 22 pontot, 7 lepattanót és 4 gólpasszt gyűjtött, ezzel együttese legjobbja lett. Az egyéni statisztikákat összesítő VAL-értéke 34 lett, amely a legtöbb az egész fordulóban, és pályafutása során harmadszor jutott 30-as érték fölé. Az Obradorióban a magyar Rosco Allen 22 perc alatt 7 pontig és 4 lepattanóig jutott. Hanga ebben a szezonba először, az Endesa League-ben másodszor lett a hét legjobbja. 6

Kubával összefogva harcolunk a dopping ellen

Marad Suárez eltiltása

Kuba és Magyarország sportvezetői egyetértettek abban, hogy a doppingellenes küzdelem csakis nemzetközi összefogással és szoros együttműködéssel oldható meg hosszútávon. A megállapodást Szabó Tünde sportállamtitkár Antonio Eduardo Becali Garridóval, a karibi szigetország Sportért, Testnevelésért és Rekreációért Felelős Nemzeti Intézetének elnökével írta alá. "A sportügyi együttműködési megállapodás célja többek között a két ország sport és testnevelés területre vonatkozó szakmai együttműködésének fejlesztése, erősítése, csereprogramok szervezésének, lebonyolításának támogatása" - mondta Szabó. A szerződés azt is tartalmazza, hogy ösztönzik információk, tananyagok, módszertani tanulmányok cseréjét, elősegítik a részvételt a sport és testnevelés témakörben megrendezendő szemináriumokon, konferenciákon, tanfolyamokon. Az államtitkár megnézte a kubai akkreditált antidopping-laboratóriumot és a Sportorvosi Intézetet és a Kubai Sportinformatikai Központot. "Ismertettem a magyar sportot érintő, napjainkban zajló változásokat, kitértem a Nemzeti Sportinformációs Rendszerre és beszámoltam a budapesti táplálékkiegészítő-szereket bevizsgáló labor előkészületi munkálatairól" nyilatkozta.

Nem játszhat a kupadöntőben

Eldőlt, hogy a Barcelona-támadó Luis Suárez nem léphet majd pályára a spanyol kupadöntőben, mert második sárgával kiállították az Atlético Madrid elleni elődöntő visszavágóján. A klubja fellebbezett a piros lap ellen, bár Luis Enrique edző már akkor jelezte, nem sok esélyt lát az eltiltás törlésére. Suárez azt nyilatkozta a meccs után, hogy csak röhögni tudott az ítéleten, és a bíró meg sem indokolta neki a kiál-

lítást. Ráadásul Suárez büntetését két mérkőzésre emelték, mert a piros lap után nem ment be az öltözőbe, hanem a játékoskijáróból nézte meg a hátralévő perceket. A Barcelona ellenfele az Alavés lesz a május 27-i döntőben.

Magyar pénzből a horvát focit fejlesztené Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc igen meglepő nyilatkozattal jelentkezett a horvátRepublika.eu-n. Orbán Viktor csapatának elnöke szívében mintha hátrébb szorult volna a felcsúti futballparadicsom ügye a nemrég vett horvát csapatához képest. Sőt, már-már úgy tűnik, mintha a Puskás Akadémia elnöke nem is a magyar, hanem a horvát futballt szeretné felvirágoztatni. Ami elég érdekes fejlemény, tekintve a Puskás Akadémiához érkező mintegy14 milliárd forintnyi taós támogatást, és további nagyjából 11 milliárd forintnyiadományt, amit azzal

a címszóval gyűjtöttek be Felcsúton, hogy az ott épülő utánpótlásközpont a magyar futball felemelkedésének legfőbb letéteményese. Idén konkrétan a teljes magyar labdarúgásra jutó tao10%-a Felcsúton landolt. Csakhogy, mint ismeretes, Mészáros Lőrinc a Puskás Akadémia elnöksége mellett bő egy éve a horvát NK Osijek (Eszék) csapatának is társtulajdonosa. A nemzetstrómanjaa Magyar Posta monopóliumátegyedül megtörni képeshorvát vállalkozóval, Ivan Meštrović-csak együtt vette meg az akkor csődközeli helyzetben lévő klubot 2015 végén.


title