Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Egy belga néppárti EP-képviselő kizáratná a Fideszt a Néppártból Pascal Arimont arról beszélt az ottani rádióban, hogyan gondolkodnak az EP-frakcióban a Fideszről. A többség szerint egyébként nem szabad kizárni a magyar küldöttséget, mert így lehet rájuk hatni. Nem egyszerű arról dönteni, hogy kizárják-e a fideszes küldöttséget az európai parlamenti frakciójából, ugyanis két iskola van a képviselőcsoporton belül a Fideszről való gondolkodásban. Errőlbeszélta belga közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában Pascal Arimont, a német anyanyelvű belga közösség Keresztényszociális Pártjának elnöke, a Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselők frakciótársa. Az egyik iskola szerint a politikai életben tisztán kell fogalmazni és igazságosnak kell lenni. Ha pedig egy párt átlép egy bizonyos határt, többé nem lehet közösséget vállalni vele.

Robbanás okozta a szmolenszki légikatasztrófát egy lengyel jelentés szerint A szmolenszki légikatasztrófát nem a pilóták hibája, hanem egy sor szándékos, egyebek között a gép oroszországi javításakor tett intézkedés, végül a levegőben történt robbanás okozta - olvasható abban a műszaki jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra a lengyel minisztériumi vizsgálóbizottság. Antoni Macierewicz volt nemzetvédelmi miniszter vezette bizottság kezdte meg a vizsgálat eddigi eredményeinek ismertetését. A jelentés szerint a gép a szmolenszki repülőtér előtt 900 méterrel felrobbant, és nem pedig egy nyírfának ütközött, ami az orosz vizsgálóbizottság jelentése szerint a katasztrófát okozta. Macierewicz a konferencián kétségtelennek nevezte, hogy robbanás történt, elmondta viszont: még vizsgálják, mi okozta ezt, hol helyezhették el esetleg a robbanóanyagot.

85/2018 • 2018. ÁPRILIS 16.

Trump katonai csapást mért szíriai létesítményekre Világos üzenetnek szánták

A háztartások és vállalkozások negyede maradt áramellátás nélkül szerdán Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben egy, a térségre orkán erejű széllökésekkel és heves esőzéssel lesújtó vihar következtében. "Közel 120 ezer ingatlan van jelenleg áram nélkül" - tudatta közleményében az aucklandi városi tanács. A városi elektromos művek közlése szerint több napba is beletelhet, mire mindenütt helyre tudják állítani az áramellátást - írta az MTI. A tűzoltóság az éjszaka több mint 1600 riasztást kapott az Új-Zéland északi részén található 1,3 millió lakosú városban a viharos szél által kidöntött fák, valamint leszakított villanyvezetékek és háztetők miatt. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint a vihar idején óránként 213 kilométeres sebességű széllökést is mértek a város környékén.

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint szombat hajnalban tévés beszédben jelentette be, hogy célzott katonai csapásokat rendelt el a szíriai vegyi fegyverekhez köthető létesítmények ellen. „Folyamatban van egy összehangolt művelet a francia és a brit fegyveres erőkkel" – mondta. Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár elAszad rezsime ellen. Az amerikaibrit-francia csapásokat a múlt szombaton 70 áldozatot követelő dúmai vegyifegyver-támadásra válaszul rendelték el. A héten Trump először a Twitterére kiírta, hogy rakétatámadást tervez válaszul, de utána próbálta lebegtetni, hogy pontosan mikor indulna meg a támadás. Egy amerikai tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a 2017-ben egy szíriai vegyi támadás után elrendelt amerikai válaszcsapáshoz hasonlóan ezúttal is Tomahawk robotrepülőket vetettek be több célpont ellen, azt már megerősítették, hogy legalább egy, a Vörös-tengeren tartózkodó amerikai hadihajó részt vett az akcióban. A CNN-nek más források arról beszéltek, hogy vadászbombázókkal is támadtak, és B1-es bombázókat is bevetettek. A brit légi csapásokat négy Tornado vadászbombázó hajtotta végre, Homsz közelében támadtak egy katonai létesítményt, ahol a gya-

A háztartások negyede maradt áram nélkül Aucklandben

nú szerint vegyi fegyverekhez használható alapanyagokat tároltak. A francia gépek felszállásáról videót is kiadott a francia elnöki hivatal: Amerikai hivatalos bejelentés szerint a célpontok között volt egy kutatóközpont Damaszkuszban,egy Homszhoz közeli vegyifegyver-raktár,és ennek közelében egy olyan irányítóközpontot, aminél vegyi fegyverekhez köthető eszközöket is tároltak. A szíriai állami televízió is bejelentette, hogy Damaszkusz közelében robbanásokat hallottak. Bemondták, hogy a szíriai légvédelem működésbe lépett „az amerikai, brit és francia agresszió ellen." A szíriai állami tévé állítása szerint a homszi célpontnál sikerült befogniuk a rakétákat, amik így nem okoztak károkat, de három civil megsérült. „Nagyjából 30 rakétával támadtak, ezek harmadát leszedte a légvédelem" – mondta a szíriai kormány egyik tisztviselője a Reutersnek. Szerinte napokkal ezelőtt kiürítették a katonai bázisaikat elővigyázatosságból, az oroszok pedig előre figyelmeztették őket a támadások előtt.

Harminc év után találtak meg Afganisztánban egy ukrán hadifoglyot Egy ukrán tudományos kutatócsoport véletlenül rátalált egy harminc évvel ezelőtt eltűnt és már halottnak hitt ukrán veteránra Afganisztánban, aki még szovjet katonaként esett hadifogságba az ázsiai országban számolt be az MTI. A férfival az expedíciós csoport Kandahár tartományban futott össze, és a TSZN ukrán hírtelevízión adtak le erről egy riportot.

Mai időjárás BUDAPEST

4 / 25 °C Várható csapadék: 0 mm


85/2018 • 2018. április 16.

Magyar zászlók miatt kapott bírságot két székely város Újabb ötezer lejes (330 ezer forint) bírságot rótt ki Kovászna megye prefektusa Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterére amiatt, hogy a nemzeti ünnepen nem azonos számban voltak kitűzve a két városban Románia és Magyarország zászlai. Az erről szóló, március 15-i keltezésű közleményt a prefektusi hivatal honlapján tették közzé. Ebben a prefektus a Románia jelképeinek használatára vonatkozó 1994/75-ös törvény előírásait idézte, mely szerint "más országok zászlaját Romániában csak Románia zászlajával együtt lehet kitűzni hivatalos épületekre és közterületekre, és csakis hivatalos látogatások és nemzetközi rendezvények alkalmával". A román kormány megyei képviseletét ellátó prefektus egy nappal korábban ugyanezért bírságolta meg Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Beder Tibor kézdivásárhelyi polgármestert. Beder Tibor korábban azt közölte, hogy ebben az évben is ugyanannyi magyar zászlót tűztek ki március 15-re, mint amennyit a korábbi években. Korábban ezt nem kifogásolta a prefektus, de a román centenárium évében már bírságot rótt ki miatta.

Egy nigériai migránst is megkeresztelt a pápa a húsvéti virrasztáson Ferenc pápa több ezer hívő előtt tartotta meg a húsvéti vigíliát a Szent Péter-bazilikában. A szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet, amellyel meggyújtotta a húsvéti gyertyát, írja az MTI. Ferenc pápa több ezer hívő előtt tartotta meg a húsvéti vigíliát a Szent Péter-bazilikában. A szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet, amellyel meggyújtotta a húsvéti gyertyát, írja az MTI. A csendes bevonuláskor a teljes sötétségbe borult Szent Péter-bazilikába "Lumen Christi" (Krisztus fénye) felkiáltással az összegyűlt papok és hívek meggyújtották a Jézus feltámadását szimbolizáló gyertyákat. Ferenc pápa a virrasztáson felnőtteket keresztelt meg, akik a világ különböző országaiból érkeztek. A nyolc felnőtt az idén Albániából, Olaszországból, Nigériából, Peruból és az Egyesült Államokból jött. A nigériai férfi egy migráns, aki hőssé vált, mert egymaga puszta kézzel feltartóztatott egy hentesbárddal felfegyverkezett tolvajt egy áruházi rablásnál a rendőrség megérkezéséig. 2

Aliyev lenyomta Putyint, rá az azeriek 86 százaléka voksolt Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev

Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev, 2003 óta hivatalban lévő azerbajdzsáni elnök a szerdai előrehozott államfőválasztáson a véglegesnek tekinthető, még nem hivatalos eredmények szerint, írja az MTI. Mazahir Panahov, az azerbajdzsáni választási bizottság elnöke a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása alapján csütörtökön közölte, hogy Aliyev a voksok 86,03 százalékát szerezte meg. Pár hete Oroszországban Vlagyimir Putyin a voksok 76 százalékát szerezte meg azorosz elnökválasztáson. A részvétel volt. Panahov szerint a választási bizottság megvizsgálta előzetesen a be-

Nemzetbiztonsági okra hivatkozva, 3 évre tiltották ki Romániából a székely jogvédőt Három évre tiltották ki Romániából nemzetbiztonsági okokra hivatkozva Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. Dabist a román határrendészet tájékoztatta a döntésről, ez alapján közölte a hírt az MTI. Ahogy arról az Index is beszámolt,a férfit március elején tartóztatták fela magyar-román határon, mikor a székely szabadság napjára rendezett megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre. Ekkor, a kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmazott. Dabis Attila ezután közérdekű adatigényléssel fordult több román hatósághoz is. A Bukaresti Táblabíróság arról tájékoztatta,

érkezett panaszokat, de egyik sem bizonyult jogosnak. A 74,3 százalékos részvétellel zajló választások átláthatóan, törvényes kereteken belül zajlottak, a nemzetközi megfigyelők tapasztalatai pozitívak voltak. Hét ellenjelölt indult az államfői tisztségért, de egyikük sem szerezte meg a voksok 5 százalékát. Megfigyelők még a választásokat megelőzően Aliyev egyértelmű győzelmét vetítették előre. hogy nem érintett egyetlen bírósági eljárásban sem. A román határrendészet parancsnoka, Ioan Buda által jegyzett, március 9-i keltezésű dokumentumból az derül ki, hogy esetében egy olyan törvénycikkre hivatkozva jártak el, amely "közrendi, nemzetbiztonsági vagy közegészségügyi okokból" teszi lehetővé "az illetékes román hatóságoknak", hogy bírósági ítélet nélkül korlátozzák európai uniós állampolgárok szabad mozgását Románia területén.

Brit diplomaták kiutasításával reagál Moszkva a Szkripal-ügyre Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát és visszavonta a szentpétervári brit konzulátus megnyitására szóló engedélyt szombaton a Szkripal-ügy miatt kitört diplomácia viszály miatt.

A USA megakadályozta, hogy az ENSZ nyilatkozatot fogadjon el a gázai helyzetről Az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ nyilatkozatot fogadjon el a gázai helyzetről, melyben a világszervezet visszafogottságra szólított volna fel, és vizsgálatot követelt volna az izraeli hadsereggel történtösszecsapások ügyében, melyek 16 halálos áldozatot követeltek, írta az MTI az AFP értesülése alapján. António Guterres ENSZ-főtitkár már pénteken független és átlátható vizsgálatot szorgalmazott a történtek miatt. A Biztonsági Tanácsban az arab országokat képviselő Kuvait terjesztett elő nyilatkozattervezetet, melyben az ENSZ BT is ugyanerre szólított volna fel. Az AFP-nek viszont egy diplomata elárulta, hogy Washington tudatta a BT-vel, hogy nem támogatja a tervezetet. Az amerikai ENSZ-képviselet nem reagált a hírügynökség megkeresésére az ügyben. A Hamász a héten arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a "fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket.

Percről percre változik a nemzetközi helyzet a Szkripal-ügy kapcsán Oroszország és Nagy-britannia között. Pénteken a brit külügyminiszter kijelentette: a brit kormány véleménye szerint "elsöprően nagy valószínűséggel" Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése volt, hogy "a II. Világháború óta első ízben idegmérget használjanak Európában". Boris Johnson Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel együtt tett látogatást a II. világháború elején lengyel alakulatok részvételével megvívott angliai csata londoni múzeumában, az eseményen jelen lévő újságíróknak kijelentette: Nagy-Britanniának nem az orosz néppel, nem a NagyBritanniában élő oroszokkal, hanem "a Putyin vezette Kremllel" van vitája. Erre Dmitrij Peszkov szóvivő reagált az Interfax hírügynökségnek: "több szinten és több szituációban közöltük már, hogy Oroszországnak nincs köze ehhez a történethez. Bármilyen utalás az elnökünkre vagy az ő említése (ezzel az üggyel kapcsolatban) nem más, mint a diplomácia szempontjából sokkoló és megbocsáthatatlan magatartás."


85/2018 • 2018. április 16.

Orbán feudális rendszeréről ír a konzervatív német sajtó A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása Feudális Magyarország címmel írt elemzést a Fidesz újabb győzelméről. A jobboldali német lap cikkéből az MTI szemléje ugyan először azt emeli ki, hogy Orbán „egyértelmű demokratikus felhatalmazást kapott a kormányzás folytatására”, de aztán jönnek a kritikai megjegyzések. Mint a cikkből a német olvasók megtudhatják, az ellenzéket hátrányos helyzetbe hozta a kormánypárt túlhatalma a sajtó és a pénzügyek területén, a kétharmados többség pedig a választási rendszer sajátosságaiból adódik. A FAZ cikke a Fidesz főleg vidéken nagyon magas támogatottságának az okait vizsgálja, szerintük nem elégséges az a magyarázat, hogy a kormányközeli médiából "szűretlenül és zavartalanul zuhogott a pro-

paganda az emberekre". A lap szerint a Fidesz vidéki sikerének magyarázatához inkább a függőségi-, és kliensviszonyokat kell vizsgálni. A párt az utóbbi nyolc évben sok embert juttatott előnyökhöz, és ezeket Orbánnak tulajdonítják, a hátrányokat viszont Soros Györgyre, Brüsszelre vagy a migránsokra kenik. Újraosztották a dohányárusítási jogokat és állami földeket, sok embert közvetve vagy közvetlenül az állam foglalkoztat, az üzemeknek pedig abból kell kiindulniuk, hogy jó viszonyt kell ápolni a fideszes hatalmasságokkal, különben előfordulhat, hogy a megszokottnál alaposabb adóellenőrzés következik.

Ha boldog akar lenni, költözzön Finnországba

A hatalmon maradásáról dalolt új slágerében a thai miniszterelnök

A boldogság világnapjához (március 20.) közeledve az ENSZ ismét nyilvánosságra hozta a világ tíz legboldogabb országának listáját, írja azUSA Today. A tavalyi listavezetőt, Norvégiát ezúttal Finnország taszította le az első helyről. A finnek tavaly az ötödikek voltak. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának jelentése 156 országot rangsorolt a lakosainak boldogságérzete alapján. A boldogságindex megállapításánál figyelembe vették többek között a GDP-t, a várható élettartamot, hogy a lakói mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, illetve mennyire gondolják nagylelkűnek magukat. Ezek alapján A világ tíz legboldogabb országa:FinnországNorvégiaDániaIzlandSvájcHollandiaKanadaÚjZéandSvédországAusztrália A kemény telekkel mit sem törődő finnek szerint a legjobb dolgok közé az országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük tartozik, írja az MTI is a 170 oldalas jelentés alapján. Bár 2012 óta készülnek ezek a jelentések, idén vizsgálták először 117 ország bevándorlóinak boldogságát is:.

Új slágerrel jelentkezett Thaiföld miniszterelnöke, Prajuth CsanOcsa kedden. A politikus művében hatalma megtartásáról dalol, írja az MTI. A keddi kabinetülést megelőzően bemutatott, Küzdelem a szülőföldért című szerzemény kezdő soraiban a kormányfő azt énekli: A bírálatok ellenére elszánt vagyok tovább küzdeni a szülőföldért. Ez már Prajuth hatodik slágere, mióta tábornokként egy kato-

nai puccsal hatalomra került 2014ben A már többször megígért parlamenti választásokat többször elhalasztotta a junta, amely korrupciós vádak miatt is népszerűtlen. Márciusban több száz aktivista követelte a hadsereg főhadiszállása előtt a junta feloszlatását és a választások időben történő megtartását. Legutóbb februárban jelentette be a bangkoki vezetés, hogy a voksolást legkésőbb 2019 februárjában tartanák meg.

Több mint hétezer százéves ember él Oroszországban Oroszországban több mint hétezer százéves vagy annál idősebb ember él, és számuk az elkövetkező években jelentősen növekedni fog - jelentette ki Olga Gologyec orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn Moszkvában, írja az MTI. Gologyec, aki egy öregedéssel foglalkozó nemzetközi konferencián szólalt fel, kijelentette: Moszkva erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy magas színvonalú életminőséget biztosítson az időseknek.

3


85/2018 • 2018. április 16.

Ilyen sikeres volt Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kapmányok A kampány kiemelten igyekszik felhívni a figyelmet a patikai munka fontosságára és a szolgáltatásokat igénybevevő betegek érdekeire. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére továbbá a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége közreműködésével, és a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén szintén hatodik alkalommal került kiírásra a "Kedvenc Patikám” cím elnyerése is. A kampány kiemelten igyekszik felhívni a figyelmet a patikai munka fontosságára és a szolgáltatásokat igénybevevő betegek érdekeire. A sajtótájékoztatón részt vett a szakmai zsűri részéről: Dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke, támogatóként Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft részéről. és Torjai Gábor, a Nero Solution Kft., képviselője. Emlékeztetőül a díjazottak: Az Év Gyógyszerésze: Dér Péter,Mogyoród - Év Gyógyszerésze 1. helyezett Patakiné Dr. Karancsi Anna ,Berettyóújfalu - Év Gyógyszerésze 2. helyezett Grunda Miklós,Szigetvár Év Gyógyszerésze 3. helyezett Birinyi Péter, Budapest - Év Gyógyszerésze különdíjas Kedvenc Patikám Tilia Gyógyszertár, Bakonycsernye - Kedvenc Patikám 1. helyezett Tilia Fiókgyógyszertár, Szendehely - Kedvenc Patikám 2. helyezett Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros - Kedvenc patikám 3. helyezett Észak-Nyugati Patika Bt., Kaposvár - Kedvenc Patikám 4. helyezett

Megnyílt a Hotel Clark HOTEL CLARK A négycsillagos Hotel Clark csodálatos helyszínen, a Lánchíd budai oldalán, a Duna parton várja vendégeit lélegzetelállító panorámával és magas színvonalú szolgáltatásokkal. Központi elhelyezkedésének köszönhetően a szállodából a belváros bármely pontja könnyen megközelíthető, a budavári sikló közvetlenül az épület mellől indul. A Hotel Clark 86 szobát kínál négy különböző kategóriában. Elegáns és nagyszabású közös terek, egy privát tárgyalóterem, Dunára néző, panorámás fitnesz terem és finn szauna várja a vendégeket. 4

Új élményközpont Budapesten Az Andrássy Élményközpontnak a patinás Párizsi Nagyáruház izgalmas belső tere ad otthont. Korábban a főváros különböző épületeiben, alkalomszerűen és időszakosan bukkant fel egy-egy külföldről érkező nagy kiállítás. Az Andrássy Élményközpont a főváros szívében, az Andrássy út egyik legszebb, egyedülálló stílusú épületében, a Párizsi Nagyáruházban egy olyan centrummá válik, amelyben egymást követik majd a világ legizgalmasabb, változatos élményeket felvonultató kiállításai. Az Andrássy Élményközpont április 28-án nyit majd, egy - a világ számos pontját megjárt - izgalmas, interaktív kiállítással. A Future Park című kiállítás a világ legmodernebb tudományos játszótere. A japán szakemberek által megálmodott, Magyarországon most bemutatkozó interaktív élményközpont egy varázslatos világba kalauzol el, ami az alkotás inspiráló élményével ajándékozza meg a

Minőségi frissülés 5300 éves múlttal egy palacknyira A hotelek, az éttermek és a cateringszolgáltató cégek frissítő álma valósulhat meg a hazánkban új ásványvíz érkezésével. 400 méter mélyről, 5300 éves múlttal, szemrevaló palackban végre megérkezik a Römerquelle, mely prémium felfrissülésre vágyó fogyasztói számára utat nyit a kulináris élvezetekhez. A minőségi víz rangos képviselője Magyarországon március végétől elérhető. A kivételes finomságú és bársonyosságú ásványvizet a Burgenlandban található, 5300 éves Edelstal (magyarul Nemesvölgy) forrásból nyerik 400 méter mélyről. A víz utat nyit a kulináris élvezetekhez, vitalitást ad, és felfrissíti az érzékeket, immár több mint fél évszázada. 1965-ben alapították meg a Römerquelle céget, amely 2003 óta a Coca-Cola Company tulajdonát képezi és évente körülbelül 150 millió liter ásványvizet palackoznak. A Römerquelle ásványvíz hazánkban a HoReCa szektor kiválasztott helyszínein elérhető.

Thermal Hotel Visegrád****superior 2025 Visegrád Lepence-völgy, hrsz.: 1213 Phone: +36 26 801 900 Fax: +36 26 801 918 info@thv.hu www.thv.hu

Familypark: 50 év szórakozás és kaland Ausztria legnagyobb szabadidőparkja, a burgenlandi St. Margarethenben található Familypark 2018-ban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi évben a szabadidőpark két vadonatúj attrakcióval, valamint tovább bővülő gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat. Idén a kerek évforduló jegyében állnak majd az olyan közkedvelt programok is, mint a Hosszú Nyári Esték, ahol meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket. Teljes árú napijegy: 24 euró. A 3 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes! A jubileumi év újdonságai áprilistól lesznek elérhetők. A nosztalgikus Mesekörhinta tisztelgés a park múltja és eredete előtt. Az Alpesi jódli nyolc méteres magasságból kínálja fel kicsiknek és nagyoknak egyaránt a szabadesés fantasztikus érzését. Az új attrakciók mellett a Familypark történelmi központja, a Meseerdő is megújul.

Kiadja: Mega Media Kft. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu

látogatókat. Az Andrássy Élményközpont üzemeltetője a TulipánTündér Produkció, amely 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy olyan egyedülálló produkciókat hozzon létre illetve hozzon Magyarországra, melyek amellett, hogy komoly értékeket képviselnek, minél szélesebb közönségigényt elégítenek ki. A TulipánTündér nevéhez fűződik például az első olyan 100%-ban hazai színpadi megaprodukció, mely méreteivel és egyedi látványvilágával a Broadway előadásait idézi. A Játékkészítő című pop-show-musical egymást követő két évben mintegy 100.000 látogatót vonzott, majd 2017-ben az Álomutazó című családi mese-musical 13 előadásán több mint 50.000 látogatónak nyújtott feledhetetlen szórakozást. https://www.andrassyelmenykozpont.hu

Elkészült a STRAND Fesztivál idei első himnusza

A STRAND Fesztivál ebben az évben igazi különlegességgel készül a fesztivál rajongói számára, 2018ban ugyanis a szervezők úgy döntöttek, nem elégszenek meg egy himnusszal, több dalt is szeretnének a STRAND Fesztivál zenéjeként tudni. Az első videó a New Level Empire „Odafuthatnánk” című számához készült, itt látható: https://youtu.be/OHzOSa6eCXw Már-már hagyományosnak mondható, hogy a fesztiválok minden évben saját himnuszt választanak maguknak. Az augusztus 22-25. között Zamárdi szabadstrandján lévő STRAND Fesztivál esetében azonban idén rendkívüli módon nem csak egy dal büszkélkedhet majd ezzel a címmel, hanem több is. A fesztiválhangulatot elsőként a New Level Empire új dala és az ahhoz készített klip hozza majd meg ezen a nehézkesen induló tavaszi napon, a maga forró, Balatonparti jeleneteivel. s 21-én indul majd a Petőfi Zenei Díj gálájával Zamárdiban, kedvezményes árú, elővételes jegyek pedig még május végéig kaphatók. https://strandfesztival.com/


85/2018 • 2018. április 16.

Budapestre érkezik a Star Wars In Concert szupershow A Csillagok háborúja: Egy új remény szupershow 2018. október 16án érkezik meg Budapestre

7. Paloznaki Jazzpiknik - 2018. augusztus 2-3-4. A Jazzpiknik 7. évét a nulladik napon a kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Cullum nyitja nagykoncertjével az augusztusi csillagos ég alatt. Augusztus 3-án a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler és a báránybőrbe bújt funkos groove-os farkasfalka, az Electro Deluxe erősíti. A szombati nap sztárjai a Kraak & Smaak Live Band, akiknek electro-funk slágereire táncolhatunk, és a Geszti+Jazz+Az+Lányok produkció Geszti Péterrel, Váczi Eszterrel, Behumi Dórival és Kozma Orsival.

Deák Bill Gyula 70 Nagykoncert - Papp László Budapest Sportaréna 2018. november 9. Ősszel Budapestre látogat a Star Wars In Concert: New Hope filmshow, amelyet a Prágai Filharmonikus Zenekar kísér az Oscar-díjas John Williams művei alapján. Negyven évvel ezelőtti bemutatása óta a Csillagok háborúja: Egy új remény „szeizmikus” hatással van kulturális életünkre, legendássá vált története, karakterei, elképesztő látványvilága és John Williams zenéi nézők millióit inspirálták. A magyar rajongók most egy élő szimfonikus koncerttel egybekötve élhetik át a Star Wars életérzést, mert a Csillagok háborúja: Egy új remény koncert végre ellátogat Budapestre

is. A filmshow-n a Csillagok háborúja: Egy új remény című film felújított változata elevenedik meg teljes képernyőre kivetítve, a legendás művet különleges technikai megoldások teszik még látványosabbá. A Csillagok háborúja: Egy új remény szupershow 2018. október 16-án érkezik meg Budapestre. A filmshow-t Christophe Eliot irányításával a Prágai Filharmonikus Zenekar kíséri.

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren 2018. március 23. – április 22. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2018. március 23. – április 22. között Budapesti Tavaszi Vásárt rendez a Vörösmarty téren. A BFTK ezzel a színes kulturális forgataggal szeretné köszönteni a tavaszt a főváros egyik legszebb terén. Sokéves tapasztalat, hogy a tavaszi és az adventi vásár a turisták és a családok egyik kiemelten kedvelt célpontja. Budapest Főváros Önkormányzatának célja – és ebben segíti hivatalos turisztikai és kulturális cége a BFTK – hogy márkaépítő tevékenységével, az Európa legjobbjai között számon tartott Budapesten minden évszakban magas minőségű, élménygazdag programokat kínáljon. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kulturális vonzerőt teremt és tart fenn a négyévszakos fesztiválok, a Budapes-

ti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társszervezésével, csakúgy, mint a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi, valamint a Tavaszi Vásár rendezésével és népszerűsítésével. Korunk turistái olyan célállomásokat választanak, ahol izgalmas a programkínálat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá Budapest desztinációt, erősíti a Budapest brandet. Ezek a hagyományos és mégis megújulni képes fesztiválok, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek, a turisztikában is nagy jelentőséggel bírnak. Hatásuk az adott időszakban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma és visszajelzései alapján is lemérhető.

Időjárás

K

5 / 24

Sze

Cs

4 / 23

3 / 19

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger: Hévíz:

4/25 4/16 2/16 3/17

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

5/22 2/15 5/12 4/14 8/8 10/22

Kecskemét: Keszthely: Miskolc:

2/20 5/14 5/16

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

0/5 9/11 4/16 4/17 10/23 4/15

Kultúra

Kohout Kaia & Kohout Dávid : ÚZ, a csodák csodája 400 NAP NÁSZÚTTERÁPIA ÚJZÉLANDON, HAWAIIN ÉS AUSZTRÁLIÁBAN, ANTI-ÚTIKÖNYV

A legenda visszatér! „Azzal foglalkozom, amit a világon a legjobban szeretek, ez pedig a zene, a színpad, a közönség. Ez engem boldog és mérhetetlenül gazdag emberré tesz!” Deák Bill Gyula „a magyar blueskirály”, de Bill Kapitány vagy csak Bill, igazi jelenség a zenei piacon, 1968 óta aktív . 70 -ik születésnapja alkalmából fantasztikus nagykoncertre készül. Vendégei között élvezhetjük Hobó,….. Tátrai Tibor….. varázslatos muzsikáját. "A magyar blueskirály"; az egyetlen hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint "fekete hangja van." Megkérdőjelezhetetlen tehetsége nemcsak itthon tette ismerté és népszerűvé, hanem nemzetközi szinten is igen magasan jegyzik, igazi ikon az ikonok között. A koncerten várható a Rossz vér, Kőbánya blues, Felszarvazottak balladája…, és megelevenedik Torda alakja is az István a Királyból. Fergeteges és nagyon jó hangulatú koncertet ígérnek a szervezők. jegyek itt: http://www.eventim.hu/hu/eloadok /deak-bill-gyula-368/profile.html

2015 októberében felmondtunk a munkahelyünkön, eladtuk az ingóságainkat, elajándékoztuk a cicát, és elindultunk az egyévesre tervezett nászutunkra, Új-Zélandra. Szabadon jöhettünk-mehettünk a Csendes-óceánt és a Tasmantengert elválasztó ország partjai között, és hamar csodálatos önfenntartó közösségek, biogazdálkodások, és saját, mélyülő párkapcsolati folyamataink aktív alakítóivá váltunk. Nem csupán ÚjZélandot utaztuk körbe; Ausztrália és Hawaii mellett személyiségünk és társadalmi kondícióink felfedezésére is lehetőséget nyújtott a vízum adta egy év. E könyv élményeink és tapasztalataink összefoglalója: holisztikus beszámoló, amely nem pusztán szubjektív naplóbejegyzések halmaza, hanem praktikus információk és útjelzők gyűjteménye is. Olvasónk egy olyan útikönyvet tart a kezében, amelynek elsődleges célja kihangsúlyozni felismerésünket: a társadalom – és a saját magunk – által ránk szabott korlátokon túllépve feltárulhat számunkra a természet szépsége, valamint személyiségünk egyedisége és sokszínűsége. Egy ilyen utazás bárhol és bármikor megkezdhető! Kaia & Dávid (A kötet a Magyarok külföldön sorozat negyedik darabja.)

5


85/2018 • 2018. április 16.

Neuer: Még egy törés a karrierembe kerülhet

Edzésbe állt Manuel Neuer, a Bayern München világbajnok kapusa, aki csaknem hét hónapja nem játszott. A 32. születésnapját ünneplő játékos kedden kétszer tíz percet kocogott a bajorok edzőközpontjában. "Nem akarok semmit elsietni, mert ha megint történik valami a lábammal, az már a pályafutásomba kerülhet" mondta a France Football szaklap által 2017 legjobb kapusává választott Neuer. Neuernél szeptemberben már harmadszor diagnosztizáltak lábközépcsonttörést, meg kellett operálni. Egyelőre nem tudni, hogymikor tér vissza, de Joachim Löw szövetségi kapitány már közölte, számít rá nyáron az oroszországi világbajnokságon.

Az EFL összes csapatánál rövidebb lesz az átigazolási időszak A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek. A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek, így az ottani 72 csapat számára is a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz az átigazolási szezon zárása – írja aBBC. Kölcsönvenni ugyanakkor továbbra is augusztus 31-éig tudnak majd ezek a csapatok, emellett pedig a többi európai ligából is igazolhatnak majd, ha ott tovább tart az átigazolási időszak. Shaun Harvey, az EFL vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a kérdésben, így ugyanis jóval kiszámíthatóbbá válik majd a szezonkezdés a klubok számára, de továbbra is kiegészíthetik majd a csapatukat, ha szeretnék. Új szabályok is születtek, többek közt a kezdők változtatásával, a műfüves pályákkal és a videóbíróval kapcsolatban is, utóbbit korlátozott mértékben ugyan, de fogják majd használni mostantól.

Griezmann még a vb előtt dönt a folytatásról A madridi csapatban huszonhat meccsen tizenhét gólja van eddig az idén

Az Atlético Madrid-támadó Antoine Griezmann úgy akar elutazni a nyári futball-vb-re, hogy már eldőlt, hol folytatja pályafutását. A francia válogatott játékos erről a LʼEquipe-nek beszélt, és meg is indokolta a dolgot: a háta közepére nem kívánja, hogy a világbajnokságon folyton a jövőjével kapcsolatos kérdésekre kelljen válaszol-

gatnia a sajtójátékoztatókon. Griezmann szerződése 2022-ben jár le az Atlético Madridnál, de egyre többet hallani az esetleges váltásról, és már a Barcelonával is hírbe hozták.

Megnyílt! Nr1fitness Kálvin 24/7 Nem az olimpia volt a legnagyobb versenyem

Gyere és pròbàld ki a legùjabb 0-24-es edzőtermet INGYEN a Kàlvin tèren szombaton, àprilis 14-èn 09:00-15:00-ig. Kèszen àllsz egy aktìv szombatra? 6

A 2009 és 2013 között verhetetlen, eközben három világbajnoki, két Európa-bajnoki és egy olimpiai aranyérmet (2012) begyűjtő Gyurta Dániel kedden bejelentette, befejezi a versenyszerű úszást. 2015-ben vb-harmadik volt Kazanyban, a riói olimpián valamint a tavalyi budapesti vb-n már nem jutott a középdöntőbe, nem tudott a legmagasabb szintre visszaemelkedni. Mindent megtett, de sérülést kellett volna kockáztatnia a mindennapi edzéseken, hogy előrébb jusson, nem reszkíro-

zott. A 200 méteres mellúszásnak egyértelműen ő volt a királya az évtized elején. Egyúttal ő volt a harmadik magyar királya, miután először Szabó József - 1988 - , majd 1996-ban Rózsa Norbert nyert olimpiát ebben a számban. Olyan hosszú veretlenséggel, mint Gyurta, egyikük sem büszkélkedhet, sőt világszinten is teljesen ritka. Az előző két fenomén edzője, Széchy Tamás is észrevette a kis Gyurta tehetségét, és a 2004-es olimpia előtt azt mondta neki, hogy olimpiai bajnok lesz.

title  
title