Page 1

159/2018 • 2018. JÚLIUS 14. HÉTVÉGI LAPSZÁM

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

A brexit kinyírja a brit–amerikai szabadkereskedelmi megállapodást May szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni

Donald Trump amerikai elnök azonban egyenes utalást tett arra, hogy ha Nagy-Britannia a brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné ezt. „A brexit példátlan lehetőség egy még szélesebb gazdasági együttműködésre Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között, e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is." Ezt Theresa May brit miniszterelnök mondta azon a vacsorán, amit Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori palotájában adott Donald Trump tiszteletére. Eközben Trump az erősen EU-ellenes, jobboldali The Sunban pénteken megjelent interjúban úgy fogalmaz: ha NagyBritannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit–amerikai kereskedelmi egyezmény. Trump May helyében nagyon sok mindent másképp csinált volna, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól, mivel „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen". Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a „súrlódás-

mentes" kereskedelmet NagyBritannia és az EU között a brexit után is. Trump az interjúban beszélt arról is, hogy a héten a külügyminiszteri posztról lemondott Boris Johnson egyszer ismét kormányzati szerephez jut, mivel „nagyon tehetséges", és minden adottsága megvan ahhoz is, hogy akár „remek miniszterelnök" legyen belőle;Sadiq Khant, London polgármesterét szerinte a bevándorlás miatt felelősség terhel a tavalyi londoni terrorcselekményekért;a bevándorlók milliói kikezdik Európa szövetét. Eközben Trump az erősen EU-ellenes, jobboldali The Sunban pénteken megjelent interjúban úgy fogalmaz: ha Nagy-Britannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit–amerikai kereskedelmi egyezmény. Trump May helyében nagyon sok mindent másképp csinált volna, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól, mivel „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen". Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a „súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a brexit után is.

Negyven halottja van a thaiföldi turistahajóbalesetnek

Kitiltják az olasz strandokról a bevándorló árusokat

A CNNbeszámolójaszerint eddig 40 holttestet emelt ki a vízből a thaiföldi haditengerészet Phuket szigetének közelében, 105 emberrel a fedélzetén. Az áldozatok többsége kínai turista volt, de vannak köztük európai állampolgárok is. Az MTI idézte Chareonpol Kumrasee thaiföldi ellentengernagyot, aki szerint kicsi az esélye, hogy újabb túlélőket találnak. A helyi rendőrség parancsnoka szerint az egyik csónakban többnyire kínai és európai állampolgárok utaztak.

Biztonságos tengerpart névvel rendelt el hatósági fellépést Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken az olaszországi tengerparti strandokon bizsukat, napszemüvegeket, fürdőruhát és hasonlókat áruló bevándorlókkal szemben. A római belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Salvini kijelentette: azoknak az olaszoknak, akik szerencsések és a napernyők alatt pihenhetnek, joguk van, hogy ezt biztonságban tegyék.

Kiutasítottak két iráni diplomatát Hollandiából, a titkosszolgálat megerősítette a hírt

heresa May brit miniszterelnök szerint London a brit EU-tagság megszűnése után szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal.

Visszaszerezték a Szíriában megölt izraeli kém karóráját Az órát egy közelmúltban végrehajtott különleges akcióban fedezték fel, majd vásárolták meg annak a nőnek az unokájától, aki az elmúlt évtizedekben birtokolta. Az órát Izraelbe szállítása után megvizsgálták és megállapították, hogy valóban az 1965. május 18-án Damaszkuszban nyilvánosan felakasztott izraeli kém tulajdona volt, A tervek szerint a zsidó újév alkalmából, ősszelátadják az órát a családnak. Szofi Ben-Dor, Eli Cohen lánya elmondta, hogy a most visszakerült órán kívül semmijük sem maradt az apjától.

Kiutasították a hágai iráni nagykövetség két diplomatáját Hollandiából - írja az MTI. A holland titkosszolgálat (AIVD) megerősítette a hírt, de a döntés okát nem közölték. Már június 7-én kiutasították az iráni nagykövetség két akkreditált munkatársát, de további részleteket nem árult el az üggyel kapcsolatban. A holland külügyminisztérium sem reagált a média megkeresésére.


159/2018 • 2018. július 14. Hétvégi lapszám

Magyar zászlók miatt kapott bírságot két székely város Újabb ötezer lejes (330 ezer forint) bírságot rótt ki Kovászna megye prefektusa Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterére amiatt, hogy a nemzeti ünnepen nem azonos számban voltak kitűzve a két városban Románia és Magyarország zászlai. Az erről szóló, március 15-i keltezésű közleményt a prefektusi hivatal honlapján tették közzé. Ebben a prefektus a Románia jelképeinek használatára vonatkozó 1994/75-ös törvény előírásait idézte, mely szerint "más országok zászlaját Romániában csak Románia zászlajával együtt lehet kitűzni hivatalos épületekre és közterületekre, és csakis hivatalos látogatások és nemzetközi rendezvények alkalmával". A román kormány megyei képviseletét ellátó prefektus egy nappal korábban ugyanezért bírságolta meg Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Beder Tibor kézdivásárhelyi polgármestert. Beder Tibor korábban azt közölte, hogy ebben az évben is ugyanannyi magyar zászlót tűztek ki március 15-re, mint amennyit a korábbi években. Korábban ezt nem kifogásolta a prefektus, de a román centenárium évében már bírságot rótt ki miatta.

Az új amerikai nagykövet szerint a CEU-n múlnak a jó magyar-amerikai kapcsolatok z Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt időkben "nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna". David B. Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán szerdán Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kapcsolat már megváltozott. Szavai alátámasztására felidézte: alig egy órával azután, hogy letette nagyköveti esküjét, hármasban folytattak megbeszélést Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter részvételével, s egy nappal azt követően, hogy a Fehér Házban fogadta őt és feleségét az amerikai elnök, Donald Trump telefonon gratulált Orbán Viktor újraválasztásához. David B. Cornstein kitért a Középeurópai Egyetem (CEU) ügyére, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne a CEU" Budapestről. "A CEU-nak nem az amerikai kormány kedvéért, nem az amerikai szenátus kedvéért kellene itt maradnia, hanem Magyarország, a magyar emberek kedvéért" - mondta. 2

A bíróság zárhatja be a Le Pen-család szélsőjobbos pártját Marine Le Pen pártja új nevet kapott

Zárolta a egy francia bíróság a Nemzeti Gyűlés (Rassemblement National, korábbi nevén Nemzeti Front) időszakos állami támogatását, kétmillió eurót, írja az MTI. A Marine Le Pen vezette pártot azzal gyanúsítják a francia vizsgálóbírók, hogy rendszerszerűen uniós pénzekből fizette ki a franciaországi alkalmazottait, és jogtalanul felvett uniós pénzek visszafizetése miatt kell zárolni az esedékes állami támogatást. Az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra (nagyjából 2,2 milliárd forintra) becsüli azt a kárt, amelyet a Nemzeti Gyűlés

okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát Brüsszelben. Eddig tíz ember, köztük Marine Le Pen ellen indult eljárás az ügyben. A pártelnök szerint "üres a dosszié", és a megvádolt párttagok mindig is tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Európai Parlament: Nyugati bérek járnak a nyugatra küldött magyar építőmunkásoknak

gozó munkavállalókat, amelyeket a német kollektív szerződések biztosítanak a helyieknek. A jogszabályokban előírtakon túl a tagállamok regionális vagy egyes iparágakra vonatkozó kollektív megállapodásokat is köthetnek. Egyelőre ez még csak az építőiparban történt így.

Legfeljebb másfél évig maradhat valaki ideiglenes kiküldetésben, utána a nyugat-európai munkavállalási szabályok vonatkoznak rá. A nyugati fizetést kell, hogy kapják azok a keleteurópai munkavállalók, akik ideiglenesen Nyugat-Európában dolgoznak, hagyta jóvá kedden az Európai Parlament. Az új szabály szerint a helyiekkel egyenlő bérek és munkakörülmények járnak nekik. A megállapodás csak a bérekre és a béren kívüli juttatásokra, például a cafeteriára, utazási és szállási támogatásra vonatkozik. Ezekből ugyanazok illetik meg a Magyarországon bejelentetett, de ideiglenesen például Németországban dol-

Kötelező kirakni a keresztet a bajor állami intézményekben Péntektől kötelező a kereszt kifüggesztése Bajorország német tartomány állami intézményeinek hivatali épületeiben. A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány áprilisban rendelte el, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" keresztet kell elhelyezni a szolgálati épületek bejáratánál, jól látható helyen. A

A USA megakadályozta, hogy az ENSZ nyilatkozatot fogadjon el a gázai helyzetről Az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ nyilatkozatot fogadjon el a gázai helyzetről, melyben a világszervezet visszafogottságra szólított volna fel, és vizsgálatot követelt volna az izraeli hadsereggel történtösszecsapások ügyében, melyek 16 halálos áldozatot követeltek, írta az MTI az AFP értesülése alapján. António Guterres ENSZ-főtitkár már pénteken független és átlátható vizsgálatot szorgalmazott a történtek miatt. A Biztonsági Tanácsban az arab országokat képviselő Kuvait terjesztett elő nyilatkozattervezetet, melyben az ENSZ BT is ugyanerre szólított volna fel. Az AFP-nek viszont egy diplomata elárulta, hogy Washington tudatta a BT-vel, hogy nem támogatja a tervezetet. Az amerikai ENSZ-képviselet nem reagált a hírügynökség megkeresésére az ügyben. A Hamász a héten arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a "fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket.

Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság összeállítása szerint a június 1-jével hatályba lépett rendelkezés ezernél is több hivatali épületet érint. A kereszt anyagáról, kidolgozásáról nincsenek szabályok. Egy müncheni kegytárgybolt vezetője a BR-nek elmondta: gondolkodnak azon, hogy piacra dobnak egy "hivatali kereszt" modellt, mert egyes intézmények illetékesei túlságosan kicsinek, mások túl díszesnek találták a boltban kapható kereszteket. Az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézményekre nem vonatkozik a kötelezettség, számukra csak ajánlott a kereszt kifüggesztése, éppen úgy, mint a helyi önkormányzatoknak. A szabály betartását nem ellenőrzik, ami az ellenzéki pártok - főleg a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek szerint arra utal, hogy Markus Söder tartományi miniszterelnök nem is veszi igazán komolyan az ügyet, és szeretne gyorsan túllépni rajta.


159/2018 • 2018. július 14. Hétvégi lapszám

TIPTON inspired by Nespresso Designer szemüvegek újragondolva TIPTON + újrahasznosítás. 1998 óta készítünk újrahasznosított anyagokból szemüvegkereteket. Bakelit lemezekből készülnek a világon egyedüliként Vinylize márkájú kereteink, valamint 16 és 35mm-es beépített filmtekercs található Cinematiq Eyewear kereteink száraiban. Ha innováció és újrahasznosítás, akkor TIPTON BUDAPEST. A Nespresso is ezért keresett meg minket.

TIPTON + újragondolás Az újrahasznosított termékek minőségükben és külső megjelenésükben is olyanok tudnak ma már lenni, mint az újak. A Nespresso olyan partnert keresett hazánkban, mely nemzetközi színvonalú terméket képes létrehozni az elhasznált aluminium kapszulákból. A TIPTON BUDAPEST újragondolta az alumínium fogalmát Így született meg az első újrahasznosított fém kollekciónk! KÉZMŰVES, ÚJRAHASZNOSÍTOTT TERMÉK #Handmade in

Budapest SZEMÉLYISÉGGEL FELRUHÁZVA mely a legkisebb részletekben rejlik . Idén májusban a Nespresso exkluzív együttműködést kötött a Tipton Eyeworks-szel, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Ennek eredményeként született meg a Tipton által tervezett és gyártott három aluminium szemüvegkeret. Kézzel készült 1998óta Magyar származású Tipton Zakariás Seattle USAban kezdett szemüvegeket késziteni. 2001 óta pedig itthon készülnek a

keretek amely a világ minden kontinensére exportálunk. A TIPTON BUDAPEST márkái Gyere el az Irányi 20. szám alatti showroom-ba és tekintsd meg mindet! Irányi utca 20. Hétfő-Péntek 11:00 - 19:00 Szombat 10:00 - 15:00 Online Boltunk Tekintsd meg online kínálatunkat. Bemutatótermünkben a világ legnagyobb Tipton választékával várunk. Ha itt nem találtad meg amit keresel, Lépj velünk kapcsolatba. http://www.tiptonbudapest.com/ Szeretettel várunk!

Európai Parlament: Nyugati bérek járnak a nyugatra küldött magyar építőmunkásoknak Legfeljebb másfél évig maradhat valaki ideiglenes kiküldetésben, utána a nyugat-európai munkavállalási szabályok vonatkoznak rá. A nyugati fizetést kell, hogy kapják azok a kelet-európai munkavállalók, akik ideiglenesen NyugatEurópában dolgoznak, hagyta jóvá kedden az Európai Parlament. Az új szabály szerint a helyiekkel egyenlő bérek és munkakörülmények járnak nekik. A megállapodás csak a bérekre és a béren kívüli juttatásokra, például a cafeteriára, utazási és szállási támogatásra vonatkozik.

Presser Gábor dupla koncert a Papp László Arénában idén őssszel A hatalmas érdeklődésre való tekintettel 2018 őszén Presser Gábor dupla koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. A Művész 2018. október 7-re meghirdetett 1507. koncertjére alig maradt jegy, így a szervezők – Broadway Event – 2018. október 8-a estére meghirdetik az 1508. koncertet. A minden ízében különlegesnek ígérkező, önálló – immár dupla – arénakoncertre kilenc évet kellett várnia a rajongóknak. Presser Gábor élete és pályafutása is több jubileumot ünnepel ebben az évben, amelyek szinte kiáltottak egy nagyszabású összefoglalásért.

3


159/2018 • 2018. július 14. Hétvégi lapszám

A fish&chips Londonban az igazi – Így juthatsz hozzá pár órán belül! Irány London !

Így ünnepeljük a nyarat könnyű lenge szépségekben! Délutáni vagy esti eseményre, színházba, koncertre, bármely nyári eventre a legjobb választás a fiatal, trendi tervezőnő Viktori ruhakölteményei! Viktori anyagválasztása magáért beszél: Zsorzsett muszlin: Sok anyag, fodor, könnyű, lágy esés, hátkivágás. Madeira csipke: A fehér akár napközbenre, egész napra kiváló választás, nem szívja magába a forró napsugarakat. A fodros nyakrész vállra húzható. Könnyű selyem: A selyem mindenkor

elegáns és finom, classy. A ruha önmagában "ékszer", kevés, finom apró szemű láncok, függők illenek csak hozzá. Nehéz selyem: A fekete selymet kizárólag esti eseményre jusson eszünkbe, különben könnyen túlöltözhetünk egy délutáni koktélpartit! Viktori showroomja a budai oldalon, a Széll Kálmán tértől és a Batthányi tértől 1-1 percre található. Cím: Budapest II. Csalogány utca 21. Előzetes időpont-egyeztetés szükséges! Viktori Showroom időpont egyeztetés

London bármikor jó ötlet, hiszen a Towertől a Shakespeare’s Globe színházon át a Harry Potter forgatási helyszíneit felvonultató stúdióig számtalan látványosság teszi izgalmassá a várost. Nemcsak baráti társaságoknak, hanem kisgyermekes családosoknak is ideális úti cél, hiszen a Flybe légitársaság járataival könnyen és kényelmesen ott lehetünk a belvárosában, akár pár óra alatt. Emellett egy igazán angol módra elkészített fish& chipsnek még a legválogatósabb gyerekek sem tudnak ellenállni! Szerencsére Budapestről is gyorsan és kényelmesen, mindössze 2,5 óra alatt ott lehetünk, például a Flybe hetente 3-szor – kedden, csütörtökön és szombaton – közlekedő járatával,ami ideális időpontban, délelőtt 09:25-kor indul, és 12:00 előtt 10 perccel ér

London-Southendre.Utóbbit egyébként a vezető brit fogyasztói szervezet, a Which? közvélemény-kutatásának résztvevői 2017-ben már zsinórban harmadszor választották meg London legjobb repterének[1], köszönhetően többek közt annak, hogy kis mérete miatt sokkal gyorsabban jutunk át az ellenőrzésen, és a szokásosnál hamarabb megkapjuk a poggyászunkat. Az étel, amivel nem nyúlhatunk mellé: a fish&chips A titka a friss, omlós tőkehal, a kifogástalan sörtészta, ami csak úgy roppan a szánkban, és persze az aranybarnára sült krumpli.

Óbudai Nyár 2018. június 16 – augusztus 31.

Forró bikiszezon az F&F újdonságaival!

Szikora Róbert és az R-GO, az Óbudai Danubia Zenekar, a Grund, Horgas Eszter koncertje, utcaszínház, kertmozik két hegyszínen is – és ez csak néhány program azok közül, melyeket a 18. Óbudai Nyár egész nyáron kínál a közönségnek. Mára az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett rendezvénysorozat egyike a legrangosabbnak, s így méltán népszerű a hazai és külföldi látogatók körében is. A változatosságot növeli az is, hogy a kerület kulturális intézményeinek zöme – az Óbudai Kulturális Központ, illetve két intézménye: a Békásmegyeri Közösségi Ház és a 3K - a Kaszásdűlői Kulturális Központ, valamint az Óbudai Promenád, az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum, a Térszínház, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, az Óbudai Platán Könyvtár, az Esernyős, a Kassák Múzeum, a Kobuci Kert, valamint az Aquincum Múzeum. 4

SINECELL - AZ ÚJ MEGOLDÁS ALAKFORMÁLÁSHOZ ÉS CELULIT ELLEN A kutatások kimutatták, hogy a stresszes és a felgyorsult életvitel okozója lehet a hagyományos alakformáló kezelések sikertelenségének, még akkor is, ha speciális diétákkal párosítják. A hagyományos kozmetikumokkal szemben az alakformáló cellulit elleni SINECELL kúra innovatív választ ad a túlsúly és narancsbőr által okozott szépséghibákra. A képen: F&F Push up bikini felső SS18 4490 HUF Az idei nyári strandok nagy slágere lesz a levél- és pálmaminta!


159/2018 • 2018. július 14. Hétvégi lapszám

FRIDA KAHLO kiállításán már tízezer látogató! 2018. július 7 – november 4. Magyar Nemzeti Galéria

Férfiak fecskében Swimming with Men (2018) angol vígjáték angol nyelven, magyar felirattal Eric, a londoni könyvelő egyre kiábrándultabban éli unalmas és örömtelen életét. Egy nap azonban rádöbben: csak akkor lehet újra boldog, ha sikerül visszahódítania feleségét. A megoldáshoz vezető úton váratlanul és szinte akarata ellenére egy férfiakból álló szinkronúszócsapatban találja magát. A milánói világbajnokságra készülő, sokszínű társaság testvérként fogadja be Ericet, és miközben a „piramis” és „virág” figurákat gyakorolják edzőjük, a tűzrőlpattant Susan vezetésével, együtt segítik új barátjukat a boldogság felé vezető úton. Bemutató: 2018. július 12. Forgalmazza a Cirko Film.

Escobar - július 26-tól a mozikban!

Időjárás

V

22 / 30

H

K

20 / 29

16 / 24

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger: Hévíz:

22/27 20/23 22/24 21/23

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

19/33 18/30 15/25 21/31 13/22 22/29

Kecskemét: Keszthely: Siófok:

19/28 21/23 22/28

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

13/20 16/23 21/28 22/27 18/33 14/26

Kultúra

HÁROM HEGYCSÚCS Színes, feliratos németolasz thriller ORSZÁGOS BEMUTATÓ: 2018. MÁJUS 10. FORGALMAZÓ: VERTIGO MÉDIA

A 20. század egyik legmeghatározóbb női művészének, a napjainkra ikonikussá vált Frida Kahlónak a műveiből nyit tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A kiállítás régi adósságot törleszt, hiszen a közönség már nagyon régóta várja a csak sok évvel halála után világhírűvé vált, ám azóta is töretlen népszerűségnek örvendő mexikói művész magyarországi bemutatkozását. A Magyar Nemzeti Galéria négy hónapra ad otthont a világ legjelentősebb Frida Kahlogyűjteményével rendelkező mexikói múzeum, a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo remekműveire

épülő, az életmű egészét átfogó tárlatnak. A festőnő születésének 111. évfordulóján megnyíló kiállítás november elejéig látogatható. A bemutatott műtárgyak között látható lesz néhány a művész védjegyévé vált önarcképei közül, és szerepelnek majd olyan jelentős művek is, mint az egyik legelső vászonfestménye, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások is.

20 HEKTÁRON, TÖBB MINT 100 FELLÉPŐVEL, 200 PROGRAMLEHETŐSÉGGEL 125 EZER EMBERT VÁR AZ IDEI EFOTT A 2018-as EFOTT fesztiválon headlinerként szerepel a Magyarországra először érkező Jessie J, a brit közönségkedvenc, John Newman, de ott lesz a Lost Frequencies, illetve a rock stílus kiemelkedő dán képviselője, a Volbeat is. Többedjére lép majd színpadra Dub FX, aki az EFOTT sajtótájékoztatóján

is megjelent és gitárral a kezében adott minikoncertet. „Szeretem ezt az országot, és ezt nem azért mondom, mert éppen itt vagyok. Félig olasz származásúként engem a magyarok lendülete, pezsgése sokszor emlékeztet a mediterrán népek életstílusára” – jelentette ki a világ legismertebb utcazenésze.

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, erőszakos hatalmi harcok és páratlan gazdagság ural. A borzalmas és szenvedélyes szerelmi történet korunk egyik legsötétebb bűnöző elméjének fejlődéstörténete is egyben. A legendás drogbáró elképesztő kegyetlenséggel építi birodalmát, amelyet nemcsak az illegális üzleti világhoz fűznek erős szálak, de természetesen a politikához is. A film Virginis Vallejo Loving Pablo, Hating Escobar című könyve alapján készült.

A Dolomitokban vakációzik Lea fiával és új barátjával. A nő két éve hagyta el férjét, s gyereke számára megfelelő apapótléknak tűnik új választottja. A kirándulás során azonban mindinkább felszínre kerülnek olyan érzelmek, és viszonyok, amelyek közel sem egy kiegyensúlyozott család hétköznapjairól árulkodnak. A férfi igyekszik megnyerni a nyolcéves fiú bizalmát, de a kettejük között alakuló kapcsolat lassan veszélyes pszichológiai játszmává fajul. Jan Zabeil filmjének világpremierje 2017-ben az ʼAʼ kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film elnyerte a fesztivál Piazza Grande-díját. Zabeil filmje a közönség nagy kedvence volt a rangos svájci filmfesztiválon. A Három hegycsúcs Locarno után bejárta a világ mozgóképes seregszemléit, mások mellett meghívást kapott Torontóba és Palm Springsbe is. A film főszeplői nemzetközileg elismert sztárok: Bérénice Bejo-t Oscar-díjra jelölték A némafilmesben nyújtott alakításáért, s mások mellett A keresésben, a Lovagregényben, és A múltban szerepelt. Alexander Fehling pedig mások mellett a Becstelen brigantykban, A hallgatás útvesztőjében, és a Vörös Hadsereg Frakcióban játszott.

5


159/2018 • 2018. július 14. Hétvégi lapszám

Dzsudzsákot Leekens ajánlotta egy török klubnak

A nemrég kirúgott magyar szövetségi kapitány, George Leekensajánlotta Dzsudzsák Balázst a Trabzonospornak,írta meg több török lap is. Dzsudzsák szerződése lejárt a alVahdánál, szabadon igazolhatóvá vált a játékos. Egyelőre nem lehet tudni, hol folytatja a karrierjét a 31 éves szélső. Egy korábbi interjúban azt mondta, hogyha hazajönne, abban nem a pénz játszana szerepet. Dzsudzsák már játszott Törökországban, egy szezont a Bursasporban töltött. Leekens jó régen, 1992-93-ban volt a Trabzonospor edzője, valószínűleg megmaradt a kapcsolata a klubbal.

Szörnyű, hogy megoldatlan Froome doppingügye

Az EFL összes csapatánál rövidebb lesz az átigazolási időszak A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek. A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek, így az ottani 72 csapat számára is a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz az átigazolási szezon zárása – írja aBBC. Kölcsönvenni ugyanakkor továbbra is augusztus 31-éig tudnak majd ezek a csapatok, emellett pedig a többi európai ligából is igazolhatnak majd, ha ott tovább tart az átigazolási időszak. Shaun Harvey, az EFL vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a kérdésben, így ugyanis jóval kiszámíthatóbbá válik majd a szezonkezdés a klubok számára, de továbbra is kiegészíthetik majd a csapatukat, ha szeretnék. Új szabályok is születtek, többek közt a kezdők változtatásával, a műfüves pályákkal és a videóbíróval kapcsolatban is, utóbbit korlátozott mértékben ugyan, de fogják majd használni mostantól.

Babos vezeti majd a világranglistát párosban Történelmi pillanat:

Nem nagyon megy egyesben, párosban viszont olyat tesz Babos Tímea, amely korábban egyetlen magyar teniszezőnek sem sikerült. Július 16-tól, női párosban ő vezeti majd világranglistát. Ehhez három eredménynek kellett kedvezően alakulnia, de úgy is alakult. A tajvani Can Latisa és az orosz Jekatyerina Makarova már a második körben kiesett, Hlavacková és Barbora Strycová pedig a nyolcaddöntőben esett ki, míg Babos, párján a francia Kristina Mladenoviccssal hétfőn lépett pályára a legjobb nyolcba jutásért a belga Kirsten Flipkens és a román Monica Nicu-

lescu ellen (ennek lényege a cikk alján). Ettől a meccstől függetlenül Babos az első helyen kezdi a jövő hetet. Babos a szezon előtti sajtótájékoztatón, könnyek között mesélte el, hogy mit jelentett számára tavaly, a WTA párosviilágbajnokságon, Andrea Hlavácková oldalán elnyert aranyérem. Szóba kerül akkor az egyéni karrierje is, amelyről úgy nyilatkozott akkor, hogy még mindig az az elsőszámú cél.

Iniesta lemondta a válogatottságot a vb-kiesés után Froome tavaly szeptemberben bukott meg egy doppingvizsgálaton, de azóta sem tiltották el, mert lehetőséget kapott arra, hogy bebizonyítsa, asztmagyógyszerét csak a megengedett mennyiségben szedte. A kerékpáros szerint valamilyen fiziológiás okból dúsult fel a gyógyszer a mintájában. A Tour de France szervezőinek elméletileg joga van arra, hogy bizonyos csapatokat, kerékpárosokat távol tartsanak a versenyüktől, de Froome-nál nem élnek vele. 6

Oroszország meglepetésre kiejtette a nyolcaddöntőben Spanyolországot, a tizenegyesekkel kieső spanyolok meccse után pedig Andrés Iniesta bejelentette, hogy lemondja a válogatottságot. A 2010-ben világbajnok, 2008ban és 2012-ben Európa-bajnok, korábban U17-es (2001) és U19es (2002) Eb-címet is nyerő játékos 131 válogatottsággal fejezi be, amivel harmadik a spanyol örökranglistán, csak két meccs, vagyis az elődöntőbe jutás kellett volna neki, hogy megelőzze azt a

Xavit, akivel több mint egy évtizeden át játszott együtt a Barcelona középpályáján. Ez volt az utolsó mérkőzésen a válogatottban. Fantasztikus korszak volt, de a vége nem mindig olyan, mint amilyennek elképzeljük –mondta a mérkőzés után. Iniesta a második legidősebb játékos volt a spanyolok vbkeretében, a 34 éves középpályásnál csak a cserekapus Pepe Reina idősebb, várható volt, hogy amint véget ér számukra a vb, Iniesta bejelenti majd a visszavonulását.

title  
title