Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Katonák helyett turistákat robbantottak fel Legalább hét emberrel végzett egy autópálya menti étterem előtt parkoló autóba rejtett pokolgép szerdán a Bagdadtól északnyugatra fekvő Baidzsi város közelében. Szaif al-Badr, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: az öngyilkos merényletben a 7 halálos áldozatokon kívül 42-en megsebesültek. Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de árulkodó, hogy az étterem, ami előtt a pokolgép felrobban, igen népszerű az iraki biztonsági erők és az őket támogató síita milíciák tagjai körében - ennek ellenére az áldozatok többsége egy busszal érkező iraki turistacsoporthoz tartozott, amely éppen pihenőt tartott.

Elfogták egy 2013-as robbantásos merénylet egyik szervezőjét A török hírszerzés (MIT) a nyugatszíriai Latakiában elfogta és Törökországba szállította az 53 halálos áldozatot követelő, 2013-as reyhanli robbantások egyik szervezőjét - közölte az MTI. Yusuf Nazik tartotta a kapcsolatot a merénylet kiterveléséért felelőssé tett szíriai hírszerzéssel, és ő irányította a merénylet tényleges végrehajtóit is. Az antakyai születésű Nazik a kihallgatása során beismerte, hogy részt vett a robbantások szervezésében. Vallomása szerint a szíriai hírszerzés adta a merényletre a parancsot. Nazik azt is elmondta: a támadást a barátaival együtt követte el, valamint ő biztosította Szíriából a két robbanószerkezet Törökországba szállítását és végleges elhelyezésüket. 2013. május 11-én a dél-törökországi Reyhanli városában két autóba rejtett pokolgép robbant fel néhány perces eltéréssel. Az egyik gépkocsi a polgármesteri hivatal épülete, a másik a 100 méterrel odébb található helyi postafiók előtt repült a levegőbe. Ez az incidens volt a 2015. októberi ankarai kettős öngyilkos merényletig Törökország legsúlyosabb terrortámadása.

210/2018 • 2018. SZEPTEMBER 13.

Juncker: Európa senkire nem számíthat a világban, csak magára A hazafiasságot szereti, a nacionalizmust méregnek tartja

215 km/órás széllökésekkel közeledik Florence Négy autópályát is egyirányúsítottak a dél-karolinai hatóságok, hogy ezzel is segítsék azokat, akik a közeledő Florence hurrikán elől menekülnének el az Egyesült Államok dél-keleti partvidékén. 1,7 millió embert szólítottak fel arra, hogy kötelezően hagyja el otthonát Észak- és DélKarolinában, valamint Virginiában. A most 4-es kategóriájú Florence 215 km/h-s széllökésekkel érkezhet meg a partokhoz. A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire odaér. Meteorológusok szerint sokan még életükben nem néztek szembe ilyen veszélyes viharral az érintett területeken élők közül.

Lezárták a belgrádi repteret Minden területen erősítené az Európai Uniót az Európai Bizottság egy év múlva leköszönő elnöke. „Itt az idő, hogy Európa a saját kezébe vegye a sorsa alakítását” – mondta Jean-Claude Juncker szerda reggel az Európai Unió helyzetéről szóló évnyitó beszédében. Ez a mondat tükrözi a legjobban az Európai Bizottság elnökének az üzenetét, aki sokféle témáról szót ejtett ebben a legutolsó szeptemberi felszólalásában, de mindegyiket úgy fogalmazta meg, hogy egy erős, egységes, önmagában megállni képes unió vágya rajzolódott ki belőle. Juncker arról beszélt az Európai Parlament strasbourgi ülésén, hogy az Európai Uniónak kezdeményező, meghatározó szereplővé kell válnia a külpolitikában, a globális klímapolitikában, a világgazdaságban, a nemzetközi fejlesztésben, a tudományban. A gazdasági ereje mellett politikai és katonai erőt is fel kell mutatnia. Világossá tette, hogy ez nemcsak egy lehetőség a sokból az EU jövőjére, hanem az egyetlen lehetőség, ha az EU fenn akar maradni. Nem indulunk rossz helyzetből ezeknek a céloknak az eléréséhez Juncker szerint. Megdicsérte az EU egységét például azért, hogy Donald Trumppal meg tudott

egyezni az EU és az USA közötti kereskedelem szabályairól. Figyelmeztetett azonban rá, hogy amilyen hirtelen megszakította korábban Donald Trump az addig barátságosnak hitt kereskedelmi kapcsolatokat, annyira bizonytalanok a szövetségek a mostani világrendben. „A mai világban nem lehet már biztos benne az EU, hogy a korábbi kötelezettségvállalások holnap is érvényesek lesznek” - mondta. És mivel a világ ilyen, ezért az Európai Uniónak kell megkeményítenie magát. Az egyik konkrét javaslata az EU megerősítésére a gazdasági térben az lesz, hogy az eurót olyan valutává szeretné fejleszteni, amelyik felveheti a versenyt a dollárral a nemzetközi kereskedelemben. Ez arra is igaz, ahogyan az Európai Uniónak a külpolitikában kell viselkednie a jövőben. „Szuverén szerepvállalóként kell fellépni a nemzetközi kapcsolatokban” – szögezte le, de hozzátette, hogy az EU szuverenitása soha nem lép annak a szuverenitásnak a helyébe, ami a nemzethez kötődik, mert az európai szuverenitás sosem mások ellen irányul.

Határozatlan időre lezárták a belgrádi Nikola Tesla repülőteret szerdán, mert az Egypt Air egyiptomi légitársaság gépe műszaki okokból nem tudott szabályosan leszállni, és a kifutópálya közepén állt meg - írja az MTI. Az Egypt Air utasok nélküli, Boeing 737-800 típusú gépe műszaki okok miatt hajnali 4 óra 11 perckor szállt le Belgrádban, a gép kerekei annyira megsérültek, hogy nem tudják elvontatni a leszállópályáról. A repülőtér forgalmát leállították, és minden érkező gépet a nisi repülőtérre, illetve a környező országokba irányítanak, míg az induló gépek egyelőre nem szállhatnak fel. A repülőtér lezárása eddig 15 induló gépet érintett.

Mai időjárás BUDAPEST

16 / 28 °C Várható csapadék: 0 mm


210/2018 • 2018. szeptember 13.

A spanyoloknál próbál kikötni, az olasz partoknál veszteglő NGOmentőhajó Szerdán elhagyta az olasz felségvizeket és a spanyol partok fele vette útját a Proactiva Open Arms egyik mentőhajója. A hajón kevés migráns tartózkodik, köztük egy a tengerből kedden kimentett nő, és a fedélzeten van két holttest is - írja az MTI. Az NGO-hajónak az olasz belügyminiszter Matteo Salvini korábban megtagadta a kikötést, majd engedélyezte, hogy a túlélő nőt és a két holttestet Szicíliába hozzák. A szervezet viszont közölte, hogy nem kíván olaszországi partokon kikötni, mivel fenáll a veszély, hogy az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Alfonso Bonafede olasz igazságügyi államtitkár szerint a római kormány nem folytat harcot az NGO-kal. A kormány egységes és Giuseppe Conte miniszterelnök megmutatta, hogy be lehet vonni a többi európai országot: olyasmit tettünk, amit eddig egyetlen olasz kormány se (...) a római kormány nem azt üzeni, hogy "akarjuk" a migránsokat, hanem arra a kérdésre vár választ, hogy "mindenkit befogadunk-e?" - mondta Bonafede, majd hozzátette, a római kormány egyáltalan nem cinikus és fontosnak tekinti az emberi jogok biztosítását. Közben legkevesebb 19 migráns meghalt szerdán Észak-Ciprus partjainál, miután elsüllyedt a mintegy 150-160 embert szállító csónakjuk a Földközi-tengeren - írja a CNN Türk török hírtelevízióra hivatkozva az MTI.

Tízmillió kubai konzultálhat az új alkotmány tervezetéről Megkezdődött hétfőn Kubában az új alkotmány tervezetének társadalmi vitája, írja az MTI. A november közepéig tartó konzultáció során a kubaiak az iskolákban, az egyetemeken, a vállalatoknál és a helyi közösségekben tartandó rendezvényeken véleményezhetik az alkotmánytervezetet. A konzultációra csaknem 10 millió kubai kapott meghívót, köztük 1,4 millió külföldön élő állampolgár. A társadalmi vita időtartamát Fidel Castro születési és halálozási dátumához igazították: a néha kubai vezető 1926. augusztus 13-án született, és 2016. november 25-én halt meg. A konzultáció alkalmából felújították a néhai elnök emlékének adózó falfestményeket Havanna utcáin. Az új alaptörvényről várhatóan 2019. február 24-én rendeznek népszavazást a szigetországban. 2

Orbánéknak igazuk van, ha bennem látják a fő ellenségüket Macron:

"Ha bennem látják a fő ellenségüket, akkor igazuk van" - reagált Emmanuel Macron a magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter keddi sajtótájékoztatójukon elhangzottakra. A francia elnök a Politico szerint azt is megjegyezte újságíróknak Dániában, hogy semmiféle gyűlöletbeszédnek nem fog teret engedni. A napnál is világosabb, hogy a nacionalisták és a haladók között erős ellentét van. Soha nem fogok egyetérteni olyanokkal, akik ontják magukból a gyűlöletet - idézte azEuronewsa francia vezetőt. Matteo Salvini tegnap arról beszélt, hogy Magyarország politikája más európai politikához mutat utat. "Másmi-

Az USA 200 millió dollárnyi palesztin segélyt függesztene fel Az Egyesült Államok több mint 200 millió dollárnyi olyan segélyt fordíthat máshol fejlesztésekre, amiket eredetileg Ciszjordániában és a Gázai övezetben szántak projektek támogatására, mondta egy neve elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi tisztviselőa Reutersnek. A tisztviselő azt mondta, hogy felülvizsgálták az amerikai támogatást a palesztinoknak, hogy „biztosítsák, hogy ezeket a pénzeket az amerikai nemzeti érdekekkel összhangban" költik el. A felülvizsgálat után, és az elnök utasítására döntöttek az összeg átcsoportosításáról. Trump év elején mármegfenyegettea paleszti-

lyenhez, mint amelyeket az európai elitek, a Sorosok pénzelnek és az épp aktuális Macronok képviselnek. Kontinentális szintű fordulat előtt állunk." Orbán pedig azt mondta, hogy Macron fel akarja robbantani az Európai Néppártot, és ő a migrációt támogató pártok vezetője ma Európában. nokat a segélyek felfüggesztésével, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel. Palesztin vezetők visszautasították Trump kijelentését. Trump december 6-ánjelentette be, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és oda fogja költöztetni az amerikai nagykövetséget TelAvivból.A palesztinok szerinta döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Francia és brit halászhajók csaptak össze a La Manche csatornában francia és brit halászhajók csaptak

Álomállás macskarajongóknak: 55 macskára kell vigyázni egy görög szigeten A macskás mémek és képek megosztóinak álomállást hirdettek egy görög szigeten. A felhívás szerint az állatbarát munkavállalónak 55 macskára kell vigyázni Szíros szigetén. A meghirdetett állást a God’s Little People Cat Rescue nevű szervezet rakta ki Facebook oldalán, amit azóta a BBC-től kezdve a Telegraph-on át nagyjából mindenki felkapott, aminek köszönhetően szinte fel is robbant a szervezet postaládája. A szigeten egy művész Joan Boswell él, aki olyan embert keres, aki tudja, hogy kell több macskával bánni, és szeretne a társaságukban lenni. Ezen kívül a következő az elvárások között szerepel, hogy a jelentkező legyen 45 évnél idősebb, tudjon autót vezetni, ha el kell vinni orvoshoz egy macskát, alsó hangon 6 hónapra el tudja kötelezni magát, szeresse a természetet, és önmaga társaságát. A meghallgatások Skype-on keresztül fognak menni, és augusztus végén tartják őket. A nagy felhajtásnak köszönhetően a felhívást eddig több mint 26 ezren osztották meg, és legalább 200-an jelentkeztek az állás betöltésére.

össze kedd éjjel a La Manche csatornában A franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a kagylóban gazdag normandiai vizeken halászó briteket. A normandiai partoktól 22 kilométerre vívott, tengeri csatára emlékeztető összecsapásban a hajók antik harcmodort felelevenítve ütköztek egymásnak, a nagyobb bárkák olykor maguk előtt tolták a kisebb hajókat. Az esetről beszámoló BBCáltal „kagylóháborúnak" minősített incidens hátterében a térségben gazdag állományú kagylók halászata áll. A briteknek ugyanis jogukban áll ott halászni, miközben a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig a kagylóállomány gyarapodása érdekében. A britekre ezek a szabályok nem vonatkoznak, a franciák pedig nehezményezik, hogy a csatornán túli kollégáik megdézsmálják az ő megélhetésüket is biztosító kagylóállományt.


210/2018 • 2018. szeptember 13.

Krízishangulatban próbálja megfejteni a sorsát az EU-s elit az Alpokban Válsághangulat a hófödte csúcsok alatt szikrázó teraszokon, félelem a populizmustól, katasztrofizmus és önnyugtatgatás egy olyan kancellárral, aki sok mindenben ugyanazt teszi, mint Orbán, de egészen máshogy beszél. Sebastian Kurz is ott volt Alpachban, sőt, az osztrák kancellár az alpesi faluban ülte a születésnapját. A sajtóban előszeretettel csak osztrák csodagyerekként emlegetett Sebastian Kurz még mindig csak 32 éves, előző este a barátnőjével és szüleivel tortázott, aztán eljött ide, hogy a határozottan EUpárti közegben teljes professzionalizmussal adja elő az elkötelezett európai vezetőt. Az egyébként alig 2500 fős tiroli üdülőhely nyaranta az európai elit nem hivatalos találkozóhelye, ahol állami és gazdasági vezetők, befolyásos civil szervezetek és think tankek képviselői, kutatók, diákok, politikusok, vanabí politikusok mászkálnak az utcákon és üldögélnek a kocsmákban, időnként tiroli nadrágban és csokornyakkendőben. Alpbachban 1945 óta tartják meg minden évben az „európai szellemet” keresve a politikai és tudo-

Terrorcselekményként kezelik a londoni parlamenti karambolt, egy

mányos fórumsorozatot. A hatvanas években Marcuse, Heisenberg és Popper adták egymásnak a kilincset, neves előadók most is bőven vannak, de összességében az az európai elit dominál, amely az össznépi bölcsesség szerint teljesen elszakadt a Zemberektől, ezért sorsa – így az elitellenesek – meg van pecsételve, természetesen az egész Unióéval együtt. Alpbach kétségtelenül ideális elvonulóhely azoknak, akik nem akarnak feleslegesen érintkezni a plebsszel. Bő kétezres, augusztusban is hófödte csúcsok, tökéletesen sztereotip muskátlis osztrák vendégházak és szabványosan lelegelt hegyoldalak adják a díszletet a tanácskozásokhoz, meg a hivatalos osztrák EU-s mottó (július elsejétől fél évig Ausztria látja el a soros EU-s elnökséget) plakátjai: „A Europe that protects”,Európa, ami megvéd.

Le Pen: Alapvető fontosságú Orbán és Salvini találkozója

migráns követte el Egy autó ütközött a brit Parlament épületét védő betonelemeknek, erre reagálva óriási rendőri erők mozdultak meg, írja több brit médium, mások mellett aTelegraph és a rendőrség Twitter-oldala is. A BBCegy szemtanút idéz, aki szerint szándékosnak tűnt a sofőr tette. Az ütközés után fegyveres rendőrök vették körbe a kocsit, az autót vezető férfit letartóztatták. A karambolban/ámokfutásban gyalogosok is megsérültek. A rendőrség közlése szerint négy ember, három járókelő és egy biciklis sérült meg, közülük két embert vittek kórházba, állapotuk nem életveszélyes. A nyomozást a rendőrség terrorellenes erői vezetik, a sofőrt terrorcselekmények gyanújával tartják őrizetben, az ügyet "terrorista-incidensként" kezelik. A gyanúsított egy húszas évei végén járó férfi, aki a hatóságok szerint nem működik együtt. Fegyvert nem találtak az ezüst színű Ford Fiestában, a jelek szerint a férfinak társa sem volt a helyszínen.

Alapvető fontosságúnak nevezte szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter előző napimilánói találkozójátMarine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) elnöke az MTI szerint. "A 2019-es európai parlamenti választások a föderalizmus és a tömeges bevándorlás felé lendületben

lévő Macron-féleEurópai Unió és a szabad nemzetek, identitások és az általunk képviseltek védelmének Európája közötti választás lesz" - írta szerdán a Twitteren a francia radikális jobboldali politikus. Marine Le Pen az EP-választásokat szeretné népszavazássá tenni Emmanuel Macronpolitikájáról.

Japánban bevezetnék a szabad hétfő délelőttöt a munkaadók A japán kormány arra ösztönzi a vállalatokat, hogy biztosítsanak szabad hétfő délelőttöt munkatársaiknak, ezzel enyhén oldva a munkamániás ország merevségén - írja az MTI. A "Ragyogó hétfők" kezdeményezés egy szélesebb körű kampány része, amellyel elejét akarják venni a túlságosan hosszú munkaidőnek.

3


210/2018 • 2018. szeptember 13.

Új kereskedelmi egyezményt kötött Amerika és Mexikó

Új amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény lép a NAFTA helyébe, és azonnali tárgyalások kezdődnek Kanadával a csatlakozásról, írja az MTI. Korábban Donald Trump amerikai elnök beszélt már arról, hogy hajlandó eltörölni az importvámokat Mexikóval és Kanadával, ha azok újratárgyalják velük a szabadkereskedelmi megállapodásukat. Az elnök úgy fogalmazott a Fehér Házban tartott sajtóértekezleten, hogy Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) új neve amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény. Azt is közölte, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által aláírt és 1994 januárjában életbe lépett NAFTA újratárgyalása során Washington megállapodott Mexikóval egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény kimunkálásában. Egyelőre nem világos, hogy ehhez az egyezményhez csatlakozik-e majd Kanada. Trump azt mondta, hogy még hétfőn telefonon egyeztet erről Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Az amerikaimexikói megállapodás bejelentésekor Donald Trump bejátszotta az újságíróknak Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felvételét. Ebben a mexikói elnök megerősítette, hogy szeretné, ha az egyezmény Kanadával kiegészülve még a héten háromoldalú megállapodássá válna.

Egyre több fiatal szülő képzi át magát programozóvá Az akár 400 ezer forintos kezdő fizetés, a rugalmas munkaidő és az IT-szektor munkaerőhiánya miatt egyre több kismama, illetve kisgyerekes anyuka és apuka képzi át magát programozóvá. A Progmatic programozóiskola adatai szerint egyre több a nő a képzéseiken, de még így is csak 10-25 százalék közötti az arányuk. Az IT-nagyvállalatok felől egyre nagyobb a nyomás, hogy minél több nő legyen ebben a férfiasnak mondott szakmában. A cégek nem csak ezt erőltetik, hanem a rugalmas munkavégzést is, hogy munkaerőhiányukat így enyhítsék. Ennek meg is van az eredménye, a fiatal szülőket vonzza az otthoni munkavégzés és a nem ritkán 400 ezer forintos kezdő fizetés. A Progmaticnál eddig minden kisgyermekes szülő végig is tudta csinálni a képzést, sőt, rögtön munkát is kapott utána. 4

Megint új poggyászszabály a Ryanairnél Idén januárban egyszer már változtattak, most az új szabály, hogy november 1-től 58 literről 20 literre csökken a kézipoggyászméret a társaságnál, azaz már csak egy csomagot vihetünk magunkkal ingyen a Ryanair gépeire – írja a Guardian.

Financial Times: veszélyben a régiós növekedés a munkaerőhiány miatt A közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon kialakult munkaerőhiány miatt lassan "kifogy a gőz" a térségi gazdaságokból – írja a Financial Times hétfőielemzésében. A londoni gazdasági napilap online kiadásán megjelent írás szerint a térségi fellendülés egyelőre folytatódik, a régiós gazdaságok az idén várhatóan 4 százalék körüli ütemben növekednek, ám a munkaerő-kínálati kapacitás már a határaihoz közelít. Eurostat-adatokat idézve a Financial Times kiemeli: a júniussal zárult három hónapban a magyar iparvállalatok 86,6 százaléka jelezte, hogy a következő negyedévben a munkaerőhiány korlátozni fogja termelésüket. A vizsgált térségen belül ez a legmagasabb arány: Lengyelországban az ipari cégek 49,7 százaléka, Csehországban 43,2 százalékuk tett közzé hasonló előrejelzést, de e két országban is a kétszeresére emelkedett ez az arány az elmúlt két évben.

Thermal Hotel Visegrád****superior 2025 Visegrád Lepence-völgy, hrsz.: 1213 Phone: +36 26 801 900 Fax: +36 26 801 918 info@thv.hu www.thv.hu

Eddig egy hátizsákméretű csomagot lehetett felvinni az utastérbe, egy gurulós kézipoggyászt (legfeljebb 58 literest) pedig le lehetett adni a kapunál, amit a célállomáson adtak vissza. A jövőben az elsődleges beszállást vásárlók szállhatnak csak fel plusz egy ingyenes poggyásszal a gépre. A társasági szerint az utasaik 30 százaléka eddig is elsőbbségit vett 6 fontért, további 30 százalék meg eddig is csak egy poggyásszal utazott. A 10 kg-nál könnyebb, feladott

poggyászok ára viszont olcsóbb lesz, 25 font helyett csak 8 fontot kell majd fizetni. A WizzAir is változtatott kézipoggyász témában,írta meg a Fapadosinfo blog. A légitársaság honlapján ez olvasható: Az utasok EGY, legfeljebb 55 x 40 x 23 cm méretű ingyenes kézipoggyásszal utazhatnak. A fedélzeten korlátozott a rendelkezésre álló hely, ezért csak a WIZZ Priority szolgáltatást vásárló utasok vihetik magukkal az utastérbe a kézipoggyászukat.

Három új áruházat nyit idén az Auchan

Európa a képeslapokon túl tippek ősszel utazóknak

A Magyarországon 19 hipermarketet üzemeltető cég három új áruházat nyit idén, derült ki Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatójának csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ősszel Zalaegerszegen és Győrben nyitnak szupermarketet, Sopronban pedig egy újabb superstore koncepciójú áruházat. A cég tavaly nyitott a kisebb üzletformák felé: első szupermarketjüket Szekszárdon, első superstore formátumú üzletüket Budapesten, a X. kerületben nyitották. Az Auchan bruttó forgalma a 18 benzinkúttal együtt 363,5 milliárd forint volt a 2017. április 1. és 2018. március 31. közötti üzleti évében, 3,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A nettó forgalom 5,4 százalékkal 309,5 milliárd forintra nőtt. A vállalat adózott eredménye csaknem 6 százalékkal, 3,8 milliárd forintra emelkedett tavaly az előző évihez viszonyítva – ismertették a sajtótájékoztatón. Ezek szerint nem aggódnak a bolthálózatokat érintőszigorításokmiatt.

Kiadja: Mega Media Kft. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu

Felfedeznéd Párizs rejtett oldalát, de nem tudod, merre indulj? Párizs – a szerelmesek városa Vannak dolgok, amik kihagyhatatlanok a sajt-nagyhatalom mindig nyüzsgő, multikulturális fővárosában: ilyen a kilátás az óriáskerékről a Place du Concorde-on, egy friss croissant, séta a Champs-Elysée-n, panorámafotó az Eiffel-toronyból. És persze ott a Louvre, a Moulin Rouge… A felfedezést a Szajna bal partján található történelmi művész negyedben, a 18. kerületnek számító Montmartre környékén érdemes elkezdeni. Itt olyan alakok laktak egykor, mint Picasso, Dalí, Monet vagy Van Gogh. Írók, művészek, festők kedvenc találkozóhelye volt ez, a titkos mulatók és a pezsgő társasági élet központja, ahonnan pár percre esik a kán-kán fellegvára, a Moulin Rouge és a bohém élet csomópontja, a Festők tere (Place du Tertre). (TIPP: A Moulin Rouge-tól csupán öt percre található a The Little Italy, Párizs egyik legjobb kávézója. Két séta között ugorj be ide egy kávéra!) A Festők teréről már látszódnak a híres találkahely, a Szent Szívbazilika (Sacré-Coeur) igéző kupolái, talán egy percbe sem telik idejutnod. A Montmartre után érdemes a Batignolles-park (17. kerület, Batignolles) felé venni az irányt, a párizsiak egyik kedvenc piknikező helyéhez. A belváros felé sétálva egész Párizs központja kinyílik, innen minél többfelé érdemes kalandozni.


210/2018 • 2018. szeptember 13.

Teljes lett a Nemzeti Vágta versenyzőinek sora Nyeregbe Vidék! Nyeregbe Magyarország! www.vagta.hu

Tedd magad szabaddá! Idén is vár a Zebegényi Sárkányfesztivál A világ talán legvidámabb fesztiválját idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Dunakanyarban, ahol minden a papírsárkányokról és azok készítőiről szól. Itt nem kell sietni, míg megszárad a festék az általad készített sárkányon. Van idő szemügyre venni a Börzsöny és a Pilis közeli dombjait, a kanyargó Dunát, eggyé válni a természettel, és ha úgy adódik kérni egy hosszúlépést két reptetés között. Amúgy is: mikor futkostál utoljára mezítláb egy réten? Bárhogy is dönts, karikázd be a naptárban, hogy szeptember 15-16., fogd az egész családot, hozz el bárkit akit szeretsz, és tedd magad szabaddá a Zebegényi Sárkányfesztiválon! Több infó a folyamatosan frissülő facebook oldalon: facebook.com/teddmagadszabadda

Álommeló /Second Act/ amerikai romantikus vígjáték , 2018

Időjárás

P

17 / 27

Szo

V

15 / 26

16 / 24

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger: Hévíz:

16/28 17/27 18/26 16/25

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

21/32 15/27 11/24 17/26 13/22 22/29

Kecskemét: Keszthely: Siófok:

18/26 17/27 20/28

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

11/24 12/20 21/26 22/27 18/26 14/26

Kultúra

Új bemutató a Tháliában hamarosan!

LEGYEN FÉRFI, MONSIEUR PIGNON! Október 13-tól a Thália Színház műsorán keresse!

FRANCIS VEBER ADDIG JÁR A KORSÓ A KÚTRA… CÍMŰ 2001-ES FILMJÉBŐL A SZERZŐ ÁLTAL KÉSZÍTETT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓVAL INDUL A THÁLIA SZÍNHÁZ ÚJ ÉVADA.

Augusztus 26-án rendezték az idei Nemzeti Vágta utolsó előfutamát, a Kaposvári Vágtát. A rossz idő ellenére a lelkesedés kitartott, ám végül nem tudták megrendezni a döntő futamot. A kedvezőtlen időjárás miatt, a lovak és lovasok biztonságának megőrzésének érdekében nem rendezték meg az elővágta döntő futamát, így a három továbbjutó a három előfutam győztese lett. A budapesti Hősök terén rajthoz állhat majd Ducsai Gabriella Királlyal, Tapsony színeiben, a botykapeterdi Víg Dániel Amazon nevű lovával, és Polány községet

képviselve Rostási Klaudia, akinek hátasa Licinio Gidran-32 (Pipacs). Rajtuk kívül még a rendező település, Kaposvár versenyzője indulhat a Nemzeti Vágtán. A Kaposvári Vágtával véget ért a 2018-as Nemzeti Vágta előfutamainak sora, és teljessé vált az indulók névsora. A következő állomás immár a Hősök tere, szeptember 14-16 között. www.vagta.hu

VARSÓI MELÓDIA ORSZÁGOS BEMUTATÓ Orlai Produkció színmű két részben Fordította: Radnai Annamária Van a politika, és van a szerelem. Ennek a két dolognak elvileg semmi köze egymáshoz. De volt, hogy volt. Van, hogy van. Milyen kár. Szerep-

lők: Helga - Tompos Kátya Viktor Adorjáni Bálint Díszlet, jelmez Kálmán EszterRendezőasszisztens Kiss Kádi Judit Rendező - Kocsis Gergely Producer - Orlai Tibor

Hamarosan a mozikban! Maya (Jennifer Lopez) okos, talpraesett nő, aki többre vágyik az élettől. Hosszú évek óta dolgozik a helyi szupermarketben és szeretne feljebb jutni a ranglétrán. Amikor megpályázza a menedzseri állást ami után oly régóta epedezik -, felsőfokú végzettség híján elutasítják. De Maya nem adja fel ilyen könnyen az álmait. Egy tévedés folytán, amiben egy kamu Facebook profil is szerepet játszik, állást ajánlanak neki New York egyik legmenőbb vállalatánál. Egyszerre minden az ölébe hull, ami után eddig csak áhítozott: csilli-villi lakás, trendi ruhák, remek állás. Csak egy a bibi: mindenki azt hiszi az új helyen, hogy ő valaki egészen más… Forgalmazó: Freeman Film. 12 éves kortól megtekinthető!

A magyarországi ősbemutató rendezője Paczolay Béla, főszerepben Pindroch Csabát, Szervét Tibort és Szabó Győzőt láthatják. A LEGYEN FÉRFI, MONSIEUR PIGNON! című kétrészes vígjátékban címszereplőnk pohara ugyancsak tele van. A legutolsó csepp, hogy hírét veszi: családfői után könyvelői állásából is ki akarják rúgni. Ilyenkor kell egy barát, akinek támad egy zseniális ötlete. És Pignon, hogy mentse az állását, más ember lesz. Ugyanolyan, de tényleg más. Csak színleg, persze. Ez is elég ahhoz, hogy körülötte a többiek se ismerjenek magukra. A Daniel Auteuil és Gérard Depardieu főszereplésével bemutatott nagy sikerű francia film színházi változata mulatságos szatíra rólunk, akik néha a legnagyobb kerülővel találjuk meg saját utunkat. Az előadás szereplői: Pindroch Csaba, Szervét Tibor, Gubás Gabi, Szabó Győző, Vida Péter, Nagy Viktor és Tóth Eszter. Bemutató: okt.13.

5


210/2018 • 2018. szeptember 13.

Visszavonul az NBA-legenda Manu Ginóbili

Lezárult egy korszak a San Antonio Spursnél azok után, hogy Tim Duncan már korábban visszavonult, Tony Parker eligazolt a Charlotte Hornetshez, most pedig a 41 éves Manu Ginóbil jelentte be, hogy végleg befejezi. A balkezes játékos 23 éve kosarazott profiként, ebből 16-ot töltött az NBA-ben, mindet a San Antonio Spursnél, ahol Tim Duncannel és Tony Parkerrel négy bajnoki címet nyert. Az argentin válogatottal 2004ben, Athénben olimpiai bajnok lett, ő az egyetlen nem amerikai játékos, akinek a mesternégyes és az olimpiai arany sikerült. Ginóbili 1057 alapszakaszmeccsen játszott, 13,3-as pontátlagot és 3,8-as asszisztátlagot hozott össze ezeken, kétszer került be az AllStar-csapatba, 2008-ban pedig őt választották a legjobb hatodik embernek, vagyis a legjobb cserének.

Tusup nélkül is virágzik Hosszú klubja

Bár Hosszú Katinka, az Iron Swim első leigazolt versenyzője már a frissen szerzett tizennegyedik Európabajnoki aranya után megkezdte a felkészülést az idei Világkupa-sorozatra - október elején Budapesten lesz az egyik állomás -, újonnan indult saját úszóklubjában csak most kezdődik az igazi munka. Eddig több mint ötven úszó szavazott bizalmat a háromszoros olimpiai bajnok által felállított szakmai stábnak és az általa megfogalmazott programnak. A klub otthona a Duna Aréna lesz, hosszú távú megállapodást kötöttek a BP2017 Kft-vel. 6

Az EFL összes csapatánál rövidebb lesz az átigazolási időszak A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek. A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek, így az ottani 72 csapat számára is a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz az átigazolási szezon zárása – írja aBBC. Kölcsönvenni ugyanakkor továbbra is augusztus 31-éig tudnak majd ezek a csapatok, emellett pedig a többi európai ligából is igazolhatnak majd, ha ott tovább tart az átigazolási időszak. Shaun Harvey, az EFL vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a kérdésben, így ugyanis jóval kiszámíthatóbbá válik majd a szezonkezdés a klubok számára, de továbbra is kiegészíthetik majd a csapatukat, ha szeretnék. Új szabályok is születtek, többek közt a kezdők változtatásával, a műfüves pályákkal és a videóbíróval kapcsolatban is, utóbbit korlátozott mértékben ugyan, de fogják majd használni mostantól.

Pár centin múlhat Kubica F1-versenyzése A 2018-as szezon hátralevő részére elég sima a leosztás

Teljes fokozaton tért vissza a nyári szünetről a Forma-1 Spában, ami részben a meglehetősen bizonytalan pilótahelyzet miatt is volt, így nem csoda, hogy a Belga Nagydíj helyszínén elég sok pletyka keringett, illetve több, eddig ismeretlen részlet derült ki a pilóták lehetséges jövőjéről. Ezeket szedtük össze. Így például megerősítést nyert, hogy Esteban Ocon üléspróbán járt a McLarennél, pont itt derült ki, hogy gond van az esetleges McLarenbe szerződésével. A francia pilóta 186 centiméter magas, ekkora mérettel jelenleg nem fér be a McLaren MCL33-as vázába, ha átvennék a szezonra, valamit alakítani kellene. Erre a hírek szerint a McLaren hajlandó is lenne, de nem megy azonnal, Monzára még nem lesznek kész, de szeptember közepére, a Szingapúri Nagydíjra végezhetnek a mérnökeik a szükséges módosítá-

sokkal. Ocon magassága mellé tegyük oda, hogy a mostani McLarenpilóták közül a 177 centis Stoffel Vandoorne a legmagasabb, tehát Ocon 9 centivel magasabb, ténylegp ár centit kell csak találni a kocsiban, hogy beférjen. Két forgatókönyv látszik egyébként Ocon jövője kapcsán, vagy kölcsönadja a Mercedes az idény hátralevő részére, majd még egy-két szezonra a franciát a McLarennek, vagy, és itt áttérnénk egy újabb spái pletykára, maradhatna a Force Indiában, ahonnan Sergio Pérez távozhat.

Jövőre nem viselheti Párizsban a macskadresszét Serena Williams Az idei Roland Garroson lépett pályára először szülése utána Serena Williams, méghozzá egy fekete macskadresszben, jövőre azonban a szervezők döntésének értelmében ebben már biztos nem versenyezhet a párizsi tornán – írja aHuffington Post. Ezt többet nem fogjuk elfogadni, mindenkinek meg kell tisztelnie a játékot és a helyszínt is. – fogalmazott Bernard Giudicelli, a Francia Tenisz Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy mostantól ke-

ményebben szabályozzák majd az öltözködést, de Wimbledonhoz hasonló szigorra azért nem kell számítani. A dolog azért érdekes, mert Serena Williams pont Párizsban játszott először Grand Slam tornán a szülése után,éppen az említett macskadresszben. A korábbi világelső ráadásul nem csak a hecc kedvéért vette fel a ruhát: elmondása szerint sokat segít a megfelelő vérkeringés fenntartásában, amire szüksége is van, gyermeke születése utánmajdnem belehalt egy vérrögbe.

title  
title