Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Meghalt az egyik afgán fiú, akivel a német belügyminiszter viccelődött Horst Seehofer német belügyminiszter, korábbi bajor miniszterelnök tegnap tett egy amúgy is elég ízléstelen megjegyzést, amit valahogy a sors még ízléstelenebbé tett: Az Orbán Viktorral jóban lévő bevándorlásellenes politikus azzal viccelődött, hogy a 69. születésnapján pont 69 afgánt deportáltak Németországból, aztán kiderült, hogy az egyik afgán fiú pár nappal azután, hogy deportálták, meg is halt Afganisztánban. A 23 éves fiú már nyolc éve élt Németországban, vagyis még kiskorú volt, amikor Európába jött. A fiatal férfit lopásért letartóztatták és visszaküldték Afganisztánba egy olyan gépen, amelyen leginkább olyan afgánok utaztak, akiknek a menedékkérelmét elutasították Németországban. Kabulban aztán hat nappal később találták meg holtan egy átmeneti szálláson, valószínűleg öngyilkos lett.

Trump felgyorsítja a szétszakított menekült családok egyesítését A nemzetközivé vált botrány hatására Trump felgyorsítja az amerikai határon szétszakított családok egyesítését,írjaa New York Times. Ez azt jelenti, hogy a bürokratikus akadályokat elhárítják a külön táborokba zárt gyerekek szüleikhez szállítása elől. A lépést egy jogvédő szervezet, az American Civil Liberties Union (ACLU) jelentette be, akik korábban a szétszakítás miatt beperelték az amerikai kormányt. A jövőben elég lesz a gyerekek átszállításhoz annyit tisztázni, hogy a gyereknek megtalálják az egyik szülőjét. Ha ez a szülő megvan, és nem büntetett előéletű, akkor elviszik hozzá a gyerekét. Korábban ujjlenyomatot vettek mindkét szülőtől és kötelezően kijelöltek egy szociális munkást, aki kapcsolatban marad a családtagokkal. Ez pedig hosszú időt vehetett igénybe.

158/2018 • 2018. JÚLIUS 13.

Stoltenberg: Grúzia a NATO tagja lesz Minden eddiginél érzékenyebb térséggel bővülne a NATO

A katonai szövetség főtitkára kijelentette, hogy Grúziát is várja a tagjai közé. Jens Stoltenberg erről a dél-kaukázusi ország kormányfőjével közössajtótájékoztatójánbeszélt. A nyilatkozat különösen fontos lehet azután, hogy Trump a példátlanul feszült NATOcsúcs után hétfőn Helsinkiben tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Tíz évvel ezelőtt sokan vélték úgy, hogy Grúziát – és Ukrajnát – meghívja a NATO tagjai közé. Akkor azonban erre nem került sor: helyette viszont lett néhány hónappal később egy fegyveres konfliktusa Dél-Oszétiában Grúzia és Oroszország között, amely nyomán Moszkva önálló államként ismerte el az addig kvázifüggetlenként létező, de hivatalosan Grúzia részét képező Abháziát és Dél-Oszétiát, ahol orosz békefenntartók teljesítettek szolgálatot, miközben Moszkva orosz állampolgárságot adott az ott élők többségének. (Összesen 200 ezer emberről van szó.) Grúzia meghívása most, egy sokkal egyértelműbb területi konfliktus idején különösen jelentős, tekintettel az 5-ös cikkelyben foglalt kollektív védelem garanciájára. Trump a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján – amelyet azért tartott, mert felmerült, hogy a NATO-ből való kilépését vetette fel arra az esetre, ha a tagor-

szágok nem növelik védelmi kiadásaikat – Grúziával kapcsolatban elmondta: az ország most valóban esélyt kap a tagságra. A NATO szerdán már felhívta Oroszországot, hogy erőivel hagyja el Grúziát és Ukrajnát. Más kérdés, hogy előbbit orosz felfogás szerint elhagyta, hiszen Oroszország független államnak tartja Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek azonban a nemzetközi jog szerint Grúziához tartoznak, utóbbiban hivatalosan Oroszország nincs is jelen, legalábbis orosz szempontból, hiszen a keletukrajnai szakadároknál való jelenlétét nem ismeri el, az annektált Krímet pedig saját részének tekinti. A felszólításra az orosz külügy még tegnap a Twitteren vidáman trollkodott egyet: Amíg a haszontalan katonai szervezet, a NATO provokációval vádol bennünket és fogát csikorgatja Brüsszelben, addig mi készülünk a világbajnoki meccs megtekintésére. Persze jobb lett volna a szúrás, ha Oroszország válogatottja játszotta volna az elődöntőt Angliával, de ez a Horvátországtól elszenvedett vereség miatt már nem történhetett meg, de azért a vb házigazdájaként így is aktuális volt.

Letartóztatták a pornószínésznőt, akinek viszonya volt Trumppal Letartóztatták a Stormy Daniels művésznéven ismert pornószínésznőt szerdán, aki azután került a nemzetközi sajtóba, hogy kiderült, viszonya volt Donald Trump amerikai elnökkel, és Trump ügyvédje lefizette, hogy tartsa titokban a kapcsolatot. A nőt Ohio állam egyik sztriptízbárjából vitték el a rendőrök, miután állítólag megengedte egy nézőjének, hogy tánc közben megérintse a testét,írjaa BBC. A nő ügyvédje, Michael Avenatti közölte, szerinte politikai lejáratás történt, a néző ezért érintette meg tánc közben a nőt, és ezért reagáltak azonnal a hatóságok. Az érintés egyébként nem volt szexuális jellegű. Az ügyvéd közölte, Stormy Daniels már több száz bárban előadta a show-t, gond nélkül. Avenatti szerint óvadékkal kiengedik a védencét.

Tíz ember meghalt és több száz ház megsemmisült Afganisztánban Tíz ember meghalt és több száz ház megsemmisült, miután összeomlott egy gát Afganisztánban, írja aReuters. A szerencsétlenség Kabultól 140 kilométerre északra, a Panjshir-völgyben történt helyi idő szerint szerda éjjel. 13 embert még mindig nem találnak egy Peshgor nevű faluban, ahol legalább háromszáz ház teljesen megsemmisült, további száz pedig lakhatatlanná vált. Hivatalos jelentések szerint elolvadt a jégsapka a környező, 6000 méter fölötti csúcsokon, ami földcsuszamlást idézet elő. A földcsuszamlás hatására összeomlott a völgyben található, amúgy is rossz állapotban lévő gát, elárasztva a völgyet, ahogy az az afgán TOLOnews videóján is látszik. Az ár legalább 1000 hektárnyi termőföldet pusztított el.

Mai időjárás BUDAPEST

22 / 27 °C Várható csapadék: 0 mm


158/2018 • 2018. július 13.

Rengeteg hamis növényvédő szerre csapott le az Europol Rekordmennyiségű, 360 tonna hamisított növényvédő szert foglalt le 27 országban 20 napig tartott razziái során az Europol – írta az MTI az európai uniós tagországok közti rendőrségi együttműködést koordináló szervezet jelentése nyomán. Ez a harmadik év, hogy az Europol lefolytatta Ezüstfejsze fedőnevű műveletét, amely a hamisított növényvédő szerek értékesítésére és importjára, a szellemi tulajdonjogok - védjegyek és szabadalmak - ezzel összefüggő megsértésére, valamint az ezekkel a termékekkel folytatott illegális kereskedelemre összpontosít. A szervezet irányításával a rendőrség csaknem három hétig tartott razziát kikötőkben, repülőtereken és szárazföldi határátkelőhelyeken, illetve növényvédőszer-gyártó és -csomagoló létesítményekben 27 országban, többségében uniós tagállamokban (köztük Magyarországon is). Az EU-n kívül Ausztráliában, Moldovában, Svájcban és Ukrajnában is tartottak razziákat.

Lecsap az olasz ügyészség: az Orvosok határok nélkül és a Save the Children is aggódhat A német Jugend Rettet, a francia Orvosok határok nélkül (MSF) és a brit Save the Children nem kormányzati szervezetek (NGO) több önkéntesével és az e szervezetekhez tartozó hajók legénységével szemben indított vizsgálatot a szicíliai Trapani ügyészsége a földközi-tengeri mentési műveletek körülményeinek tisztázására, írja az MTI. Trapani ügyészsége az NGOmentőhajók legénysége tagjait és a hajók fedélzetén tartózkodó önkénteseket hivatalos úton értesítette a vizsgálat elindításáról. Huszonnégy személyről van szó, köztük olasz, német, spanyol, holland és más nemzetiségűek is vannak. A vizsgálat többek között a Jugend Rettet szervezet Juventa nevű hajóján mentést végzőket és a legénységet érinti: a hajót Trapani ügyészsége 2017 augusztusában lefoglalta, és azóta is a szicíliai város kikötőjében áll. Ezenkívül az MSF működtette Dignity One és Bourbon Argos nevű hajók, valamint a Save the Children üzemeltette Vos Prudence hajó legénységének tagjaival szemben is vizsgálatot folytatnak. Az ügyészség a hajók műszaki berendezéseinek, a fedélzeten található telefonoknak és számítógépeknek a teljes körű ellenőrzését rendelte el, akárcsak a legénység telefonhívásainak és az általuk készült felvételeknek a vizsgálatát. 2

Erdogan török elnök Budapestre jön Erdogan elnök Gül Baba felújított türbéjét fogja hivatalosan felavatni

Néhány hónapon belül budapesti látogatással viszonozza a török elnök Orbán Viktor gesztusát, aki hétfőn Ankarában részt vett elnöki beiktatásán -adta hírül a Hír Tv a Török Köztársaság budapesti nagykövetére hivatkozva. Erdogan elnök Gül Baba felújított türbéjét fogja hivatalosan felavatni Budapesten. A nagykövet szerint a török–magyar kapcsolatokat nem terheli egyetlen vitás kérdés sem, a gazdasági és a kulturális kapcsolatokat azonban fejleszteni akarja Ankara. A hatályba lépett új elnöki rendszert demokratikusnak tartja Törökország, és elutasítja a vádat, hogy egy központosított, tekintélyelvű rezsimet hozott létre Erdogan elnök.

"Választási kampányban a migráció kérdése felerősödhet, ez érthető. De még ilyen időszakban is mindenkinek óvatosnak kell lennie, hogy ne keletkezzen feszültség a muszlim kisebbség és a többségi társadalom között. Magyarországon a helyzet jó és ellenőrzés alatt van, nem hallottam panaszt erre itt. Ezt így kéne megőriznünk" – mondta Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság budapesti nagykövete.

Bíróság elé állhat a parklandi gyáva seriffhelyettes

ban is a ROD (a Retired on Duty azaz nyugdíjban szolgálat alatt rövidítése) jelzővel illették, ami a tétlen és lusta rendőrökre alkalmazott szleng.

Szülők egy csoportja és két diák beperelte a parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolánál szolgálatot teljesítő Scot Peterson seriffhelyettest, aki tétlenül állt, majd elmenekült a helyszínről, miközben meg kellett volna fékeznie, az iskolában lövöldöző Nikolas Cruz-t. A felperesek azzal vádolják Petersont, hogy tétlensége miatt tudott 17 áldozatot szedni a lövöldöző. A fenti videón is látszik, hogy Scot Peterson kint keresett menedéket a lövöldözés alatt, ahelyett, hogy bement volna az iskolába, hogy ártalmatlanná tegye a vérengző Cruzt. A felperesek szerint a férfi alkalmatlan volt a feladat betöltésére, és szerintük a férfit kollégái már koráb-

Az új amerikai nagykövet szerint a CEU-n múlnak a jó magyaramerikai kapcsolatok z Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt időkben "nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna". David B. Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán szerdán Debrecen-

Jézus nem lehetett volna a Messiás, ha megszegte volna a migrációs törvényt Paula White, Trump vallási tanácsadója és televíziós prédikátor szerint az újszülött Jézus biztosan nem illegálisan vándorolt be Egyiptomba, hiszen ha így tett volna "megszegte volna a törvényt, és bűnösként nem lehetett volna a Megváltó". A televangelistát az Amerikai Egyesült Államok déli határánál kialakult válsághelyzettel összefüggő bibliai utalásokkal kapcsolatban kérdezték a Christian Broadcasting Network keresztény TV csatornán, írja a USA Today. White azokkal szállt vitába, akik azzal érvelnek, amikor emberibb bánásmódot követelnek a bevándorlóknak, hogy Jézus is bevándorló volt. White egyike azoknak a népszerű karizmatikus keresztény prédikátoroknak, akik a tévén keresztül hirdetik, hogy Isten mindenkit gazdaggá akar tenni, a gazdagság Isten áldásának és szeretetének jele, és ez a szeretet csak egyre fokozódik, ha minél több adományt küldünk White egyházának. Az 50 dollár alatti adományokért a honlapjukról letölthető Isten szava, az ennél nagyobbakért ugyanezt DVD-n is megkaphatjuk –írtukmég 2016-ban, amikor kiderült, hogy a prédikátor egyike lesz azoknak, akik nyilvánosan imádkozni fognak a republikánus elnök beiktatásán.

ben, a Református Nagytemplom előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kapcsolat már megváltozott. Szavai alátámasztására felidézte: alig egy órával azután, hogy letette nagyköveti esküjét, hármasban folytattak megbeszélést Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter részvételével, s egy nappal azt követően, hogy a Fehér Házban fogadta őt és feleségét az amerikai elnök, Donald Trump telefonon gratulált Orbán Viktor újraválasztásához. David B. Cornstein kitért a Középeurópai Egyetem (CEU) ügyére, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne a CEU" Budapestről. "A CEU-nak nem az amerikai kormány kedvéért, nem az amerikai szenátus kedvéért kellene itt maradnia, hanem Magyarország, a magyar emberek kedvéért" - mondta.


158/2018 • 2018. július 13.

Németország kiadja a volt katalán elnököt Spanyolországnak Németország kiadja Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt - közölte csütörtökön a schleswig-holsteini ügyészség, miután a tartományi felsőbíróság jóváhagyta a politikus átadását a spanyol hatóságoknak. A bíróság azt állapította meg, hogy Puigdemontot a lázadás vádja miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de miután közpénzek elsikkasztásával is vádolják, amiatt igen. Az ügyészség június 1-jén azt is kezdeményezte, hogy szökés veszélye miatt helyezzék ismét kiadatási őrizetbe Puigdemontot, de a bíróság ezt arra hivatkozva elutasította, hogy eddig mindig

eleget tett annak, ha a bíróság elrendelte, hogy vegyék őrizetbe. Puigdemont ügyvédei hangsúlyozzák, hogy a schleswigi bíróság döntése értelmében a korábbi katalán vezetőt Spanyolországban sem lehet majd felelősségre vonni lázadás miatt, mert Németország pusztán ezen vádpont miatt nem adhatná ki Madridnak - írta az MTI.

Orbán keleti veszélynek nevezte Oroszországot

A brit kormány megszüntetné a szabad mozgást az EU és Nagy-Britannia között

„Érdes, pokrócszerű” volt a tavalyi NATO-csúcs, amelyen először vett részt Donald Trump amerikai elnök. Ehhez képest a mostanin a NATOtagállamok vezetői „az összecsiszolódás jeleit mutatják" – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön az M1-nek. A különbségek csökkentek, az egyetértés pedig nőtt – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint a véleménykülönbségek leginkább arról szólnak, hogy az amerikaiak erőteljesen érvelnek amellett, hogy mindenki emelje meg a katonai kiadásait. „Ebben van jogos igény” – jelentette ki a kormányfő, aki támogatja az amerikaiak igényét, hogy a mostaninál magasabb összeggel támogassák a hadsereget az európai országok, de szerinte ezzel nem minden európai ország ért egyet. A miniszterelnök szerint erre Trumpék már arról beszélnek, hogy ne 2, hanem 4 százalékot költsenek a tagállamok hadseregre, pedig sokan még 2 százalékot sem értek el. Keleti és déli veszélyekről beszélünk, de tudunk kell, hogy a két veszély természetrajza jelentősen különbözik egymástól. A keletit úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus – mondta Orbán a NATOközösség biztonságával kapcsolatban.

A szabad mozgás megszüntetését és az európai bíróságoktól való függetlenséget szeretné a brit kormány Nagy-Britannia és az EU viszonyában a brexit után – derül ki abból a kormányzati összefoglaló javaslatból, amit Theresa May kormánya közölt csütörtökön. A 98 oldalas összefoglaló jelentésről a SkyNews számolt be a

Twitteren. A jelentés szerint ugyanakkor vízumot nem vezetnének be az unió tagállamai és Nagy-Britanniába utazók esetében. A brexittel kapcsolatos brit stratégia miatt a héten több kormánytag is lemondott hangot adva egyet nem értésüknek, köztük Boris Johnson külügyminiszter és David Davis brexitügyi miniszter.

Macedónia nem kér az uniós menekülttáborokból Macedónia is elutasítja, hogy uniós menekülttáborokat hozzanak létre területén - mondta Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter a Die Welt című konzervatív német lap csütörtöki számában megjelent interjúban. A Balkán "egy sziget az Európai Unió közepén, s ennek a szigetnek" az országait nem lehet arra kérni, hogy átvállaljanak egy ekkora terhet, ha nem részei az EU-nak - fogalmazott Dimitrov. "Úgy gondolom, nagyon is határozottak leszünk ebben a kérdésben" mondta a macedón külügyi tárcavezető. Hozzátette: "Nem lehet minket, vagyis a Balkánt arra használni, hogy elhárítsák a menekülteket" - idézte az MTI.

3


158/2018 • 2018. július 13.

New shopping destination in Budapest Május 31-től kapható az Aréna Plazában

Itt az AdeZ termékcsalád szója-, mandula-, kókusz-, rizs- és zabitalai Vegetáriánusok, laktóz- és gluténérzékenyek, tejallergiások és a finom ízek kedvelőinek új kedvence a láthatáron! Már kapható az AdeZ, amely hozzáadott cukor nélkül készül, természetesen laktózmentes, természetesen alacsony telített zsírsavakban, ráadásul értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A szója, mandula, kókusz, rizs vagy épp zab felhasználásával készült, 100 százalékban növényi alapú termék 100 százalékban újrahasznosítható PlantBottle™ palackban, 250 és 800 mililiteres kiszerelésben, hozzáadott D, B12 vitamin-

nal és kalciummal várja, hogy táplálhasson minden finomságrajongót. Ajánljuk a termékcsaládot továbbá mindazok figyelmébe, akik - bár nem laktózérzékenyek vagy tejallergiások - szeretnék részben vagy teljesen elkerülni a tehéntej, vagy más állati eredetű tej fogyasztását, vagy tartózkodnának az állati eredetű termékek fogyasztásától, hiszen az AdeZ italok mind növényi alapúak, mindeközben az egészséges étrend kulcsszereplői. A termékcsalád pedig gluténmentes alternatívákat is kínál nemcsak a gluténérzékenyek számára, de azoknak is, akik tudatosan csökkenteni szeretnék gluténbevitelüket.

A cipőket és prémium szegmensbe tartozó, bőrből készült tartozékokat kínáló Kazar márka egy új Bemutatótermet nyit Budapesten. A Kazar márka több mint 20 éves történelemmel rendelkezik és dinamikusan fejlődik a nemzetközi arénán. A 2018 tavasz/nyár kollekcióban a hölgyek minimalista, monokróm ajánlatokat fedezhetnek fel a szezon legmodernebb színeiben - lila, égkék, piros vagy fehér, valamint a nyár slágere - fémes bőr színben. A Kazar a természet vagy a művészet által ihletett kifejező mintá-

kat részesíti előnyben. Az egzotikus kígyóbőr motívum, a nyomtatott tukán és lepke kép, a színes hímzett papagájok, vagy a pop art stílusú nyomtatványok a stílus hangsúlyozásának csak néhány példája. Nem feledkeztünk meg a klasszikus stílus kedvelőiről sem - a kollekció a visszafogottabb színek és a hagyományos fazon kedvelői számára is számos terméket tartogat.

Óbudai Nyár 2018. június 16 – augusztus 31.

Készüljön a bikiszezonra az F&F újdonságaival!

Szikora Róbert és az R-GO, az Óbudai Danubia Zenekar, a Grund, Horgas Eszter koncertje, utcaszínház, kertmozik két hegyszínen is – és ez csak néhány program azok közül, melyeket a 18. Óbudai Nyár egész nyáron kínál a közönségnek. Mára az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett rendezvénysorozat egyike a legrangosabbnak, s így méltán népszerű a hazai és külföldi látogatók körében is. A változatosságot növeli az is, hogy a kerület kulturális intézményeinek zöme – az Óbudai Kulturális Központ, illetve két intézménye: a Békásmegyeri Közösségi Ház és a 3K - a Kaszásdűlői Kulturális Központ, valamint az Óbudai Promenád, az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum, a Térszínház, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, az Óbudai Platán Könyvtár, az Esernyős, a Kassák Múzeum, a Kobuci Kert, valamint az Aquincum Múzeum. 4

A képen: F&F Push up bikini felső SS18 4490 HUF Az idei nyári strandok nagy slágere lesz a levél- és pálmaminta!

SINECELL - AZ ÚJ MEGOLDÁS ALAKFORMÁLÁSHOZ ÉS CELULIT ELLEN

A kutatások kimutatták, hogy a stresszes és a felgyorsult életvitel okozója lehet a hagyományos alakformáló kezelések sikertelenségének, még akkor is, ha speciális diétákkal párosítják. A hagyományos kozmetikumokkal szemben az alakformáló cellulit elleni SINECELL kúra innovatív választ ad a túlsúly és narancsbőr által okozott szépséghibákra. Ebben két különleges alga hatóanyagai segítenek: a Polysiphonia brodiei vörös alga zsírégető hatásának köszönhetően képes ellensúlyozni a túlsúly okozta esztétikai problémákat stresszes életvitel mellett is, a Jania

rubens alga pedig a narancsbőr eltüntetésében segít. A tisztított probiotikumok hozzájárulnak a bőr egyensúlyának helyreállításához, megújulásához és megvédik azt a stressztől és a külső környezeti hatásoktól. Testkezelő termékcsalád kifejezetten az elfoglalt embereknek kifejlesztve, akiknek kevés idejük van a testápolásra, de szeretnek odafigyelni magukra. AZ ANTICELLULIT ALAKFORMÁLÓ RENDSZER egy professzionális kozmetikai kúra, ami egyszerűen kivitelezhető otthon is minden nap és komoly eredményeket érhetünk el vele. A doboz tartalma: Narancsbőr elleni bőrsimító koncentrátum, Éjszakai cellulit testmaszk, Speciális masszázs kesztyű. CELLULIT RADÍR, 200 ml Hámlasztó testradír, ami segít a felesleges víz eltávozásában is, így sima, táplált és szép bőrt eredményez. Masszázs közben a tengeri só és licsi magok leradírozzák a bőrt, míg a különböző olajak és vajak táplálják azt. Vízzel érintkezve a radír puha krémmé alakul át. ALAKFORMÁLÓ KRÉM A KRITIKUS ZÓNÁKRA, 200 ml Innovatív karcsúsító krém intenzív hatással, kifejezetten a kritikus zónákra azoknak is, akik a stressz miatt nehezebben reagálnak a hagyományos kezelésekre.


158/2018 • 2018. július 13.

Rekorddal zárt a Sound Látogatócsúcsot hozott az idei Balaton Sound

Férfiak fecskében Swimming with Men (2018) angol vígjáték angol nyelven, magyar felirattal Eric, a londoni könyvelő egyre kiábrándultabban éli unalmas és örömtelen életét. Egy nap azonban rádöbben: csak akkor lehet újra boldog, ha sikerül visszahódítania feleségét. A megoldáshoz vezető úton váratlanul és szinte akarata ellenére egy férfiakból álló szinkronúszócsapatban találja magát. A milánói világbajnokságra készülő, sokszínű társaság testvérként fogadja be Ericet, és miközben a „piramis” és „virág” figurákat gyakorolják edzőjük, a tűzrőlpattant Susan vezetésével, együtt segítik új barátjukat a boldogság felé vezető úton. Bemutató: 2018. július 12. Forgalmazza a Cirko Film.

Escobar - július 26-tól a mozikban!

Időjárás

Szo

22 / 30

V

H

20 / 29

16 / 24

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger: Hévíz:

22/27 20/23 22/24 21/23

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

19/33 18/30 15/25 21/31 13/22 22/29

Kecskemét: Keszthely: Siófok:

19/28 21/23 22/28

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

13/20 16/23 21/28 22/27 18/33 14/26

Kultúra

HÁROM HEGYCSÚCS Színes, feliratos németolasz thriller ORSZÁGOS BEMUTATÓ: 2018. MÁJUS 10. FORGALMAZÓ: VERTIGO MÉDIA

Látogatócsúcsot hozott az idei Balaton Sound, az öt nap alatt 165 látogatót számlált. Ez a 2016-os csúcsot írta felül, 8 ezer látogatóval voltak idén többen, mint akkor. Majd’ 60 ország fesztiválozói gyűltek össze idén Európa legmenőbb vízparti fesztiválján, a Balaton Soundon. A legerősebb nap a fesztivál szombatján volt, ekkor 40 ezren voltak a kíváncsiak a programsorozatra, amit a látványosan megújult nagyszínpadon David Guetta zárt. Aznap ki is kellett tenni a kapura a „teltház” táblát. A világsztár felhozatal a többi napra is szépszámmal vonzotta a fesztiválozókat, így szü-

letett meg a látogatói rekord. A nagy tömeg egy enyhe földrengést is okozott, a tihanyi mérőállomás olyan rezgést jelzett, amint amilyen a foci vb-na a MexikóNémetország meccsen volt, amikor a mexikóiak belőtték a győztes gólt. Bár sokan voltak a fesztiválon, sem komolyabb balesetet, sem egyéb problémáról nem szólt jelentés, a Sound békében és biztonságban zajlott.

20 HEKTÁRON, TÖBB MINT 100 FELLÉPŐVEL, 200 PROGRAMLEHETŐSÉGGEL 125 EZER EMBERT VÁR AZ IDEI EFOTT A 2018-as EFOTT fesztiválon headlinerként szerepel a Magyarországra először érkező Jessie J, a brit közönségkedvenc, John Newman, de ott lesz a Lost Frequencies, illetve a rock stílus kiemelkedő dán képviselője, a Volbeat is. Többedjére lép majd színpadra Dub FX, aki az EFOTT sajtótájékoztatóján

is megjelent és gitárral a kezében adott minikoncertet. „Szeretem ezt az országot, és ezt nem azért mondom, mert éppen itt vagyok. Félig olasz származásúként engem a magyarok lendülete, pezsgése sokszor emlékeztet a mediterrán népek életstílusára” – jelentette ki a világ legismertebb utcazenésze.

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, erőszakos hatalmi harcok és páratlan gazdagság ural. A borzalmas és szenvedélyes szerelmi történet korunk egyik legsötétebb bűnöző elméjének fejlődéstörténete is egyben. A legendás drogbáró elképesztő kegyetlenséggel építi birodalmát, amelyet nemcsak az illegális üzleti világhoz fűznek erős szálak, de természetesen a politikához is. A film Virginis Vallejo Loving Pablo, Hating Escobar című könyve alapján készült.

A Dolomitokban vakációzik Lea fiával és új barátjával. A nő két éve hagyta el férjét, s gyereke számára megfelelő apapótléknak tűnik új választottja. A kirándulás során azonban mindinkább felszínre kerülnek olyan érzelmek, és viszonyok, amelyek közel sem egy kiegyensúlyozott család hétköznapjairól árulkodnak. A férfi igyekszik megnyerni a nyolcéves fiú bizalmát, de a kettejük között alakuló kapcsolat lassan veszélyes pszichológiai játszmává fajul. Jan Zabeil filmjének világpremierje 2017-ben az ʼAʼ kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film elnyerte a fesztivál Piazza Grande-díját. Zabeil filmje a közönség nagy kedvence volt a rangos svájci filmfesztiválon. A Három hegycsúcs Locarno után bejárta a világ mozgóképes seregszemléit, mások mellett meghívást kapott Torontóba és Palm Springsbe is. A film főszeplői nemzetközileg elismert sztárok: Bérénice Bejo-t Oscar-díjra jelölték A némafilmesben nyújtott alakításáért, s mások mellett A keresésben, a Lovagregényben, és A múltban szerepelt. Alexander Fehling pedig mások mellett a Becstelen brigantykban, A hallgatás útvesztőjében, és a Vörös Hadsereg Frakcióban játszott.

5


158/2018 • 2018. július 13.

Torres követi Iniestát, Japában folytatja

A japán élvonalbeli Szagan Toszu futballcsapatában folytatja a pályafutását a volt spanyol válogatott Fernando Torres, írja az MTI. „Minden földrészről volt ajánlatunk. Az új klubom a japán Toszu lesz" – jelentette be kedden madridi edzőtermében a 34 éves csatár, aki elárulta: Franciaországból, Németországból és még Spanyolországból is érdeklődtek iránta. „De egy percig sem gondolkodtam európai együttesben. Új kihívásra vágytam egy teljesen más környezetben."

Cristiano Ronaldo a Juventushoz igazolt

Az EFL összes csapatánál rövidebb lesz az átigazolási időszak A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek. A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek, így az ottani 72 csapat számára is a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz az átigazolási szezon zárása – írja aBBC. Kölcsönvenni ugyanakkor továbbra is augusztus 31-éig tudnak majd ezek a csapatok, emellett pedig a többi európai ligából is igazolhatnak majd, ha ott tovább tart az átigazolási időszak. Shaun Harvey, az EFL vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a kérdésben, így ugyanis jóval kiszámíthatóbbá válik majd a szezonkezdés a klubok számára, de továbbra is kiegészíthetik majd a csapatukat, ha szeretnék. Új szabályok is születtek, többek közt a kezdők változtatásával, a műfüves pályákkal és a videóbíróval kapcsolatban is, utóbbit korlátozott mértékben ugyan, de fogják majd használni mostantól.

Kubica elárulta, szerződése volt a Ferrarival 2012-re Fogalmunk sincs már, hogy ki jön vissza az F1-be

Először ismerte el formálisan is azt Robert Kubica, amit eddig pletykáltak, vagyis hogy érvényes szerződése volt a Ferrarival a 2012-es F1-szezonra, amit még majdnem végzetes 2011-es ralibalesete előtt írt alá. Először ismerte el formálisan is azt Robert Kubica, amit eddig pletykáltak, vagyis hogy érvényes szerződése volt a Ferrarival a 2012-es F1szezonra, amit még majdnem végzetes 2011-es ralibalesete előtt írt alá. A szerződés értelmében Fernando Alonso csapattársa lett volna Felipe Massa helyett, és akár a vb-címért is mehetett volna – abban az évben Sebastian Vettel a Red Bullal három

ponttal előzte meg Alonsót, a világbajnoki cím csak az utolsó nagydíjon, Brazíliában dőlt el. Kubicaa Forma-1 nem rég indult hivatalos podcastjében beszélt erről, elárulta, hogy a Ferrari-szerződés után még azon is elgondolkodott, hogy visszamondja az andorrai raliversenyt, amin megsérült, de végül elindult, mert nem akarta cserbenhagyni a csapatot, amitől lehetőséget kapott.

Orbán a horvátok sikeréről: a mi kutyánk kölyke

Kilenc szezon után távozik Cristiano Ronaldo a Real Madridtól, és az olasz bajnok Juventusnál folytatja, jelentette be honlapján a Real Madrid. A sorban hétszer bajnok olasz csapat a transzfer volumenéhez képest egész gyorsan lerendezte az ügyletet, nagyjából két hete kezdtek írni a sajtóban arról, hogy Cristiano Ronaldo az olaszokhoz igazolhat. 6

Orbán Viktor a NATO-csúcs mai napja előtt interjút adott a közmédiának. Utolsó kérdésként megkérdezték tőle, mit vár a francia– horvát vébédöntőtől. (A válasz avideóutolsó fél percében látható, hallható.) Orbán Viktor a NATO-csúcs mai napja előtt interjút adott a közmédiának. Utolsó kérdésként megkérdezték tőle, mit vár a francia–horvát vébédöntőtől. (A válasz avideóutolsó fél percében látható, hallható.) A miniszterelnök azt mondta, hogy Horvátország-

nak szurkol, hiszen szomszédok és barátok vagyunk. Megjegyezte, egy futballkultúrához, a Duna menti futballkultúrához tartozunk (mármint a horvátok és mi, magyarok), még ha most meg sem tudjuk közelíteni a 4,5 millió fős szomszéd focijának színvonalát. A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy picit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogy ha most a horvát zászlót is kell most a magasba emelni – jelentette ki mosolyogva a kormányfő.

title  
title