Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Amerika nem segít a bajba került eszkortlánynak Az amerikai külügyminisztérium nem nyújt segítséget Násztya Ribka fehérorosz eszkortlánynak, aki egy bangkoki börtönből üzenve felajánlotta, hogy menedékjogért cserébe az amerikai hatóságoknak átad 16 órányi hanganyagot, amelynek segítségével fényt lehetne deríteni az orosz beavatkozásra a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatra, írja az MTI. Kedden írtuk meg, hogy Násztya Ribka menedékjogért cserébe felajánlotta, hogy átadja az amerikai hatóságoknak azt a 16-18 órányi hangfelvételt, amit a befolyásos Oleg Gyeripaszka yachtján készített, és állítólag az hallható rajta, amint a Putyinnal közeli kapcsolatban álló milliárdos az amerikai elnökválasztás befolyásolásáról tárgyal ismeretlenekkel. Gyeripaszka ráadásul nemcsak Putyinnal ápol jó viszonyt, hanem Donald Trump volt kampányfőnökével, Paul Manaforttal, aki ellen vádat emelt Robert Mueller különleges ügyész, aki Oroszország állítólagos szerepét vizsgálja a 2016os amerikai elnökválasztási folyamatban.

Lecsaptak a temesvári embercsempészekre Kiterjedt embercsempészhálózatra csaptak le szerda hajnalban a román hatóságok Temes és Arad megyében, írja az MTI. Az akció keretében Romániában 12 Temes és Arad megyei helyszínen tartottak házkutatást - az egyelőre nem derült ki, hogy hány embert tartóztattak le. Február közepén írtuk meg, hogy a német Welt am Sonntag cikke szerint a balkáni útvonal egyik új gócpontja lett Temesvár. A városnak jelentős szerepe van az embercsempészetben, több olyan hálózat is működik ott, ami teherautókkal szállítja az embereket át a román-magyar határon, majd tovább Ausztriába, illetve Németországba. A cikk szerint a német hatóságok akkor már értesítették a román és a magyar társszerveket - aminek úgy tűnik most lett eredménye.

59/2018 • 2018. MÁRCIUS 12.

Putyin: A Krímet nem lehet visszaadni Ukrajnának A filmről vasárnap több orosz hírügynökség részletesen beszámolt

„A Krímet semmilyen körülmények között nem lehet visszaadni Ukrajnának.” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy róla készült, még be nem mutatott portréfilmben. Arra a kérdésre, hogy lehetnek-e olyan feltételek, amelyek mellett végbemehet az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt (moszkvai szóhasználattal: az anyaországgal újraegyesített) félsziget visszaadása, Putyin így válaszolt:„Ön megőrült? Nem, ilyen körülmények soha sem lesznek.” Putyin arról is beszélt, hogy a második csecsen háborúban elszenvedett véráldozatnál is szörnyűbb következményei lettek volna annak, ha Oroszország az 1990-es évek végén úgy hullott volna szét, mint Jugoszlávia. Szerinte a csecsenföldi pozitív változások a helyieknek köszönhetők. Az elnök kitért a 2000ben elsüllyedt Kurszk tengeralattjáró 118 fős legénységének tragédiájára is. A baleset röviddel Putyin első megválasztása után történt. Mint mondta, a baleset rávilágított az orosz fegyveres erők akkori siralmas állapotára. A védelmi témák kapcsán Putyin megerősítette, hogy Moszkva az ország biztonsága szempontjából fontosnak tartja az északi sarkkör régióját. A történelmi és politikai témákon kívül Putyin a

gyerekkoráról és a lányairól is beszélt. A közvetlen környezetéről azt mondta, hogy egyedül az árulást nem tudja megbocsátani, és olyanokból válogatta össze baráti körét, akik nem képesek ilyesmire. A filmből az is kiderül, hogy Putyin egyik nagyapja Lenin és Sztálin szakácsa volt, a másik pedig az első világháborúban az osztrák fronton megsebesítette, majd bekötözte a monarchia egyik katonáját, aki kezet csókolt neki ezért;Angela Merkel német kancellár időnként Radeberger sört küld neki ajándékba;Gerhard Schöder német exkormányfő, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke 2000-ben meghívta Putyint egy közös orosz szaunázásra, és az épület lángra kapott, de Schröder még kiürítette a korsóját, mielőtt kimenekült volna. A Putyinról szóló dokumentumfilmeket kampányidőszakban nem lehet levetíteni az országos tévéadókon. A Pervij Kanal állami tévé le is vette műsoráról Oliver Stone részletekben sugárzott Putyin-dokumentumfilmjének utolsó részét.

Gyalogsági támadásra készülnek Kelet-Gútában A szíriai kormányerők tüzérségi fegyverekkel támadják Meszraba várost Kelet-Gútában, előkészítendő a lázadók kezén lévő terület gyalogsági ostromát - jelentette a szíriai állami tévére hivatkozva az MTI. A kormányerők egységei Meszraba peremén vannak, és ha elfoglalják a várost, akkor azzal kettévágják a lázadók területét, amely az utóbbi néhány napban az ostrom hatására amúgy is 45 százalékkal zsugorodott. A helyszíni tudósításban egy harci gép hangját is lehetett hallani. A szíriai hadsereg egyik ezredese a tudósításban kijelentette: Kelet-Gúta hamarosan "vissza fog térni az állam kebelébe". Eközben az ellenállók Kelet-Gútából tűz alá vették a damaszkuszi orosz nagykövetséget. A békítő központként is funcionáló képviselet parancsnoka szerint a radikális szervezetek tűz alatt tartják a szíriai kormányerőket, hogy reakciót provokáljanak ki tőlük. Mint mondta, Damaszkuszban a belövések következtében 13 ember halt meg, és további 135 szenvedett sebesüléseket az elmúlt 10 nap során.

Amerika keményít az ÉszakKorea elleni szankciókon Az Egyesült Államok újabb szankciókat szabott ki Észak-Koreára Kim Dzsongun féltestvérének 2017-ben Malajziában végrehajtott meggyilkolása miatt - közölte kedden este az amerikai külügyminisztérium az MTI összefoglalója szerint. Heather Nauert szóvivő közleményben tudatta: az amerikai kormányzat még február 22én arra a megállapításra jutott, hogy Észak-Korea egy vegyifegyvernek minősülő anyaggal gyilkolta meg a phenjani kommunista rezsim vezetőjének féltestvérét, Kim Dzsongnamot.

Mai időjárás BUDAPEST

1 / 8 °C Várható csapadék: 0 mm


59/2018 • 2018. március 12.

Sokkal kevesebb bevándorló jött az EU-ba tavaly Körülbelül 60 százalékkal csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma 2017ben az előző évhez képest, ez derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) pénteken közzétett jelentéséből. Tavaly összesen 204 ezer embert regisztráltak a hatóságok a három fő belépési ponton, az olasz és a görög szigeteken, illetve Spanyolországban. A számok már a második egymást követő évben csökkennek, és Görögország után tavaly Olaszországon is enyhült a nyomás, Spanyolországba ugyanakkor rekordszámú bevándorló érkezett. Olaszországban 119 ezren értek partot, akik közül a legtöbben nigériai, guineai és elefántcsontparti állampolgárok voltak. A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai és iraki - menedékkérők száma 41 700 körül volt, ami kevesebb mint a negyede a 2016-os adatoknak. 2017 második felében azért valamelyest nőtt az érkezők száma az előző év azonos időszakához képest.

Tárgyalni kezd Észak- és DélKorea Észak-Korea elfogadta azt a délkoreai javaslatot, hogy a két ország január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezdjen a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében, jelentette be pénteken a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium, írja az MTI. Dél-Korea a napokban tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra a két ország között arról, hogy Észak-Korea vegyen részt februárban a téli olimpián a dél-koreai Phjongcshangban. Előzőleg, újévi köszöntőjében Kim Dzsong Un azt mondta, kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen-e az olimpián. Phenjan most hivatalos faxüzenetben is jelezte, hogy kész a magas szintű megbeszélésekre - közölte a minisztérium. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasítására egyébként közép-európai idő szerint szerda reggel helyreállították a két Korea közötti kommunikációs forródrótot. Phenjan azért állította le a működését 2016 februárjában, mert így tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát. A határ menti településen, Panmindzsonban írták alá a koreai háborút (1950-1953) lezáró tűzszüneti megállapodást. 2

Sigmar Gabriel nem lesz külügyminiszter Sigmar Gabriel február elején szószegéssel vádolta meg Martin Schulzot

Sigmar Gabriel német külügyminiszter nem lesz tagja az új konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció kormányának, írja az MTI. Gabriel a Twitteren tette közzé csütörtökön, hogy Andrea Nahles és Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetői tudatták vele, hogy nem fog részt venni az új kormányban. Továbbra is a törvényhozás közvetlenül megválasztott tagja marad, de vezető politikai feladatokat nem lát el többé az SPD számára. Az egykori SPD-elnök hozzátette: szívből kívánja az új kormánykoalíciónak és pártjának, hogy sikerrel tudja kezelni a Németország és Európa előtt álló kihívásokat. Sigmar Gabriel február elején szószegéssel vádolta meg Martin Schulzot, az

Koreai tradicionális luxustárgyak kiállítása- Ezer év gyöngyházfényű ragyogása Ezer év gyöngyházfényű ragyogása című új, időszaki ingyenesen látogatható kiállítás nyílik 2018. február 26. és március 30. között a Koreai Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz utca 49-51.). A Korea hagyományos és kulturális örökségének eredetiségét és egyedülállóságát bemutató tárlat tavaly a római Vatikánban kapott helyet, idén pedig Magyarországon a budapesti Koreai Kulturális Központban tekinthető meg. 31 koreai mester 37 műalkotása reprezentálja a koreai tárgyi örökség egyik legkifinomultabb és legértékesebb szeletét.

SPD akkori elnökét, aki sajtóértesülések szerint korábban megígérte Gabrielnek, hogy megtarthatja a külügyminisztériumot, ha sikerül megvalósítani az újabb nagykoalíciót, de aztán a koalíciós tárgyalások után bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és átvenné a külügyi tárca irányítását. Elképzelése felháborodást váltott ki, és Schulz pár napon belül le is tett arról a szándékáról, hogy külügyminiszter legyen. Egy február közepén adott lapinterjúban Sigmar Gabriel aztán jelezte, hogy nem ragaszkodik külügyminiszteri tisztségéhez. A gyöngyházberakásos luxustárgyakat a tradicionális technikák, minták és a kortárs képzőművészeti elemek ötvözése teszik páratlanná.

A német orvosok nem akarják vizsgálni, hány évesek a menekültek A német orvosok felszólaltak az ellen a javaslat ellen, hogy a menekülteket olyan kötelező orvosi vizsgálat alá vessék, amelyből megállapítható a valós koruk. A Német Orvosi Kamara szerint az eljárás nem lenne etikus és az eredmények pedig sok esetben megbízhatatlanok. Az eljárást a konzervatív politikusok kérték, ezzel elkerülve, hogy a menekültek hazudjanak az életkorukról, mivel Németor-

255 millió dollárnyi segélyt tart vissza Amerika Pakisztántól 255 millió dollárnyi terrorizmus elleni segély visszatartásáról döntött a Fehér Ház, írja a Time. A döntés alig pár nappal azután történt, hogy Donald Trump Twitteren fakadt ki arra, hogy az Egyesült Államok 33 milliárd dollárt adott az országnak, amiért csak hazugságokat kaptak cserébe. Trump azt várja Pakisztántól, hogy küzdjenek az extremisták és terroristák ellen, és majd az ország terrorellenes hozzáállásától függ, hogy Amerika milyen szinten segíti ezt. Az Egyesült Államokat többek között az akaszthatta ki, hogy kiengedte a pakisztáni hatóság a házi őrizetből azt a Hafiz Saeedet, akit többek között a 2008-as mumbai terrortámadással is vádolnak. Az Egyesült Államok és Pakisztán kapcsolata a terror elleni háborúban meglehetősen hektikus, hiszen miközben a kormány folyamatosan igyekszik visszaszorítani a radikálisokat, Oszama bin Laden ennek ellenére bujkált évekig az országban. Nem ez az első alkalom, hogy az USA pénzmegvonással sújtja az országot, 2015-ben 650 millió dolláros koalíciós támogatási alap kifizetését vonták meg, és ezt a pénzt csak akkor hívhatják le, ha Pakisztán látványos fejlődést mutat a tálib Haqqani-terrorista hálózat felszámolásában. A most visszatartott 255 millió mellett további 350 millió dollár juthatna még Pakisztánnak, de ehhez a Pentagon beleegyezése is kell.

szágban a kiskorúakat kevésbé valószínű, hogy visszaküldik származási országukba. A botrány egy 15 éves német lány meggyilkolása után robbant ki, aminek az elkövetésével egy afgán menekültet gyanúsítanak. Az áldozatot egy konyhai késsel szúrták le a múlt héten egy boltban a délnyugat németországi Kandelben. A fiú azt állítja, hogy ugyanolyan korú, mint a lány, viszont az áldozat apja szerint lehetetlen, hogy az elkövető csak 15 éves. Angela Merkel bajor szövetségese, a CSU azt szeretné, ha az összes fiatalkorú menekültet orvosi vizsgálat alá vetnék, minden olyan esetben, amikor kétséges a koruk. A kor megállapításához a kézről készítenének röntgenfelvételt, vagy a fogakat vizsgálnák meg. Frank Ulrich Montgomery, a Német Orvosi Társaság elnöke szerint viszont ezek a tesztek megbízhatatlanok, és igen költségesek.


59/2018 • 2018. március 12.

Soros György állítja, nem avatkozik bele a szlovák belügyekbe Robert Fico szlovák miniszterelnökazzal vádolta meg hétfőn Soros Györgyöt, hogy Andrej Kiska szlovák államfőn keresztül megpróbál beleavatkozni a szlovák belpolitikába. A magyar származású milliárdos szóvivője, Michael Vachon azonban tagadta a vádakat, írja az MTI. Soros úrnak semmi köze Kiska elnök úr legújabb beszédéhez vagy a Szlovákiában zajló legfrissebb tüntetésekhez. Kiska vasárnapaz újságírógyilkosságután az országban kialakult feszült helyzetre, valamint a kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra hivatkozva javaslatot tett a kabinet széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírása. Ezt Fico elutasította, majd kijelentette, hogy ezt az ötletet egyértelműen nem Szlovákiában dolgozták ki, és nemzetközi összeesküvést sejt Kiska reakciója mö-

Az Európai Parlament betiltaná az elektromos halászatot

gött. Kiska szóvivője szerint Fico a politikai válságról akarja elterelni a figyelmet összeesküvés-elméleteivel, de ez nem mentesíti őt a válság megoldásának felelőssége alól: Amennyiben erre nem képes, álljon félre, és adja át a helyet valaki olyannak, aki el tudja simítani a gondokat. Soros György szóvivője egyébként megerősítette, hogy Kiska találkozott tavaly szeptember 20-án a milliárdossal egy ENSZ Közgyűlésen, de állítása szerint a találkozón a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt a központi téma.

Blair: nem szabad alábecsülni a félelmet a migrációtól

Az elektromos halászat betiltására szólított fel kedden elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése, írja az MTI. Elektromos halászatkor elektromos huzalt lógatnak a vízbe, az áram elkábítja a halakat, amelyek így a felszín közelébe kerülnek. Szakértők szerint az állásfoglalás szembemegy az Európai Bizottság javaslatával, amely kiterjesztené a módszer használatát az Északi-tengeren, ahol kísérleti jelleggel, kis léptékben már most is engedélyezett. A 402 igen szavazattal, 232 nem és 40 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban egyebek mellett azt is hangsúlyozták, hogy lehetőség szerint csökkenteni kell a tengeri emlősök, hüllők és madarak, illetve más, nem kereskedelmi mértékben kiaknázott fajok járulékos fogásait. Az EPképviselők szerint minimalizálni kell továbbá a halászeszközök érzékeny tengeri élőhelyekre gyakorolt hatását, valamint újabb intézkedésekre van szükség a tengeri környezet, a halállományok és a tengerparti települések védelme érdekében.

Foglalkozni kell az emberek félelmeivel, világosan kell róla beszélni, hogy merre tart Európa, és egy új népszavazással megfordítható a brit kilépés, mondta Tony Blair Brüsszelben. „Az aggodalom, a nyugtalanság, ami a brexithez vezetett, nem brit sajátosság. Sok országban egy hasonló népszavazás hasonló eredményeket hozott volna” – mondta Tony Blair csütörtök délután Brüsszelben aEuropean Policy

Centreelőadásán. A volt munkáspárti miniszterelnök a brit kilépés valódi okairól és a várható következményeiről beszélt, amelyek NagyBritanniának és az EU-nak is hatalmas kárt okoznának. Úgy gondolja, hogy a bevándorlással kapcsolatos ellenérzés volt az egyik ok, ami a szakításhoz vezetett. A migrációval kapcsolatos félelemnek a következményeit nem szabad alábecsülni, mondta.

Ausztráliában is hódít a 17 órás vonatút-közvetítés A skandinávok kedvelt tévés műfaja az úgynevezett slow TV, vagyis amikor hosszú – és amikor hosszút írunk, akkor nagyon-nagyon-nagyon hosszút értünk – órákon keresztül általában nem történik semmi. Olyanokra kell gondolni, mint egy 12 órás kötögetés közvetítése, vagy egy szintén 12 órás hajókirándulás élő adása, de volt vonatútról is közvetítés. E

3


59/2018 • 2018. március 12.

A MOL Mester-M Díjjal jutalmazta a kiemelkedő munkát végző tanárokat és edzőket A MOL az Új Európa Alapítványon keresztül idén újabb 10, kiemelkedő munkát végző tanárt és edzőt jutalmazott Mester-M díjjal. 2007 óta összesen 95 elkötelezett szakember részesült a rangos elismerésben, amely 1 millió forintos juttatással jár. A díjátadón gratulált a díjazottaknak dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is. A MOL 2007 óta már 95 olyan pedagógust és edzőt jutalmazott a Mester-M Díjjal, akik kimagasló és elkötelezett munkájukkal hozzájárulnak a fiatal tehetségek sikereihez. Az egymillió forinttal járó díjra korábbi tanítványaik jelölhetik mentoraikat, akik közül a MOL Új Európa Alapítványának kuratóriuma választja ki a tíz díjazottat. A 2006-ban létrehozott Új Európa Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására: az elmúlt több mint tíz év során a MOL alapítványa 4000 tehetséget támogatott 587 millió forinttal. A fiatalok mellett az Alapítvány 2007 óta minden évben díjazza a tehetséggondozás terén példaértékű munkát végző utánpótlásedzőket, tanárokat. Az idei 10 díjazottal együtt már 95 pedagógus részesült a Mester-M elismerésben, amely 1 millió forintos juttatással jár. Az Új Európa Alapítvány kuratóriuma több mint 700 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik átvehetik a Mester-M Díjat. A budapesti Vigadóban tartott ünnepségen az elismeréseket a MOL vezetői mellett Sebestyén Júlia Európabajnok műkorcsolyázó, az Új Európa Alapítvány kurátora, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Herczig Norbert négyszeres magyar ralibajnok, valamint Hamar Dániel a Muzsikás Együttes alapító tagja adták át.

Továbbra sem szeret adózni a Google Több milliárd dollárnyi adót spórolt meg magának a Google 2016-ban is egy adójogi kiskaput kihasználva -írjaa Bloomberg. A vonatkozó holland dokumentumok szerint 2016-ban 15,9 milliárd eurót (4,9 billió forintot) mozgatott át egy bermudai fiókcégen, és ezzel milliárd eurós nagyságrendű adó befizetését kerülte el. A Google-t birtokló Alphabet kétféle trükköt használ, az egyik "dupla ír", a másik "holland szendvics" néven ismert a nemzetközi adóelkerülő-zsargonban. 4

Március 11-én megnyílnak a hiteles, élő reklámok kapui 2018. 03. 11-én debütál a BRAND TESTER Márkatesztelő Park, ahol több mint 100 márka teszi egyetlen napra díjmentesen kipróbálhatóvá a termékeit, szolgáltatásait a fogyasztói számára. A médiadíjas koncepció szlogenje: "A reklámok életre kelnek" A rekámok gyakran negatív megítélés alá esnek abban a tekintetben, hogy formálják a befogadók világképét, társadalmi tudatát, befolyásolják a közvéleményt és túl nagy a meggyőző erejük. A reklám elsőszámú célja: harc az észrevételért. Ha el is jutunk addig, hogy foglalkozunk vele, ki dönti el és mi alapján, hogy hiteles-e vagy nem? Az észlelés és érzékelés teljesen szubjektív. A rendezvény egy teljesen új nyilvánosság rendszert létrehozva rávilágít a reklámok létező társadalmi aspektusaira. A BRAND TESTER projekt szerint, hiteles reklám az, ha a befogadó bevonódik a reklámozás folyamatába, formálásába

20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja Közel 15 millió palack magyar bort értékesített a Lidl Magyarország 2017-ben, amelynek mintegy felét exportálta külföldre. Az európai vásárlók a Királyleánykát, a Tokaji Furmintot és a Szürkebarátot keresték a leginkább – derült ki a Lidl Wine Expo Hungary-n, ahol 21 borvidék 366 féle bora közül választották ki a nemzetközi szakértők azokat, amelyek 2018-ban kerülnek majd fel Európa szerte a Lidl áruházak polcaira. Idén 5. alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, amelynek célja, hogy a magyar borok Európán belüli népszerűsítésével támogassa a hazai bortermelőket. Az idei rendezvényen 10 európai ország – köztük Németország, Írország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia, Horvátország – képviselői 21 borvidék 366 különböző borát kóstolva választhatták ki azokat a magyar borokat, amelyeket saját piacaikon tesznek elérhetővé a vásárlók számára.

LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior 3233 Mátraháza Phone: +36 21 300 7200 Fax: +36 21 300 7201 info@hotelmatra.hu www.hotelmatra.hu

Felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtott a nespresso Atelier csapata A három napos eseményen a kávé egy új oldalát ismerhették meg a vendégek Az idei Nespresso Atelier rendezvényen ismét összefogott a magyar gasztronómia legjava, és az ország legelismertebb szaktekintélyei - köztük séfek, kávé-, koktél- és borszakértők - mutatták meg, hogy a minőségi kávé túlmutat a mindennapokon, a gasztronómia fontos eleme. A séfek olyan különleges ételekkel lepték meg a vendégeket, amelyekben a kávé volt az egyik főszereplő – például tőkehallal, báránygerinccel, mangalicával, galambmellel, véreshurkával vagy épp karfiollal párosítva.

Kiadja: Mega Media Kft. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu

éppen ugyanabban az időben, amikor a reklám hatni próbál rá. Egyedülálló koncepció a hazai rendzevénypiacon A márkatesztelő élménypark célja, hogy szerethetőbbé tegye a reklámkultúrát, megmutassa a leghitelesebb márkákat és közben felhívja a fogyasztók (köztük a gyerekek) figyelmét a tudatosabb reklámfogyasztásra. A BRAND TESTER Park lehetővé teszi a tapasztalás, személyes élmények általi reklámozást, miközben a látogatók minden érzékszerve bekapcsolódik az élménybe. Időpont: 2018. 03. 11. 10:00-18:00 Helyszín: Hungexpo, G Pavilon A rendezvény weboldala: www.brandteser.hu

Hivatalosan is megnyílt az ibis Styles Budapest Airport Hotel a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren

2018. március 7-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitotta kapuit az ibis Styles Budapest Airport Hotel. Magyarország első és egyetlen közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező repülőtéri szállodája a WING Zrt. fejlesztésében, a Budapest Airporttal együttműködve valósult meg. Az új szállodát a világ vezető utazási és életmód csoportjának, az AccorHotels-nek a kelet-európai stratégiai partnere, az Orbis Hotel Group üzemelteti. A hazai turizmusban hiánypótló, a 2-es Terminállal közvetlen összeköttetésű ibis Styles Budapest Airport Hotel egyedi belsőépítészeti megoldásokat és speciális szolgáltatásokat nyújt vendégeinek. A 145 szobával, 135 fő egyidejű kiszolgálására képes étteremmel, borbárral, nyári terasszal, összesen 250 fős befogadóképességű konferenciatermekkel, a vendégek kikapcsolódását biztosító kényelmes terekkel, a hotelhez tartozó saját parkolóval és gyermeksarokkal várja az üzleti és szabadidős utazókat.


59/2018 • 2018. március 12.

Yasmina Reza: AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE - házaspárbaj egy részben A KULTÚRBRIGÁD ÉS AZ ÁTRIUM BEMUTATJA

választani? Válaszol a 30as nyugdíjas Március 21. szerda este 18:30 20:30 Szent Margit Gimnázium, Villányi út 5-7. "Az állampapírok, a lakások, a részvények és úgy általában szinte minden befektetés ára az egekben. A blog indulása óta hangsúlyozom, hogy bár a legnagyobb drágaság közepette is lehet olcsó befektetéseket találni, nem most van itt az ideje nagybevásárlást tartani. 1. De akkor mi a megfelelő magatartás ilyen környezetben? 2. Hol érdemes még befektetést keresgélni? 3. Hogyan néz ki jelenleg a 30as nyugdíjas portfóliója és miért úgy? 4. Melyek a leggyakoribb befektetői hibák és hogyan tudjuk őket kiküszöbölni? 5. Mik azok az esettanulmányok, amikből sokat fejlődhetünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a havi 30as nyugdíjas találkozók következő, márciusi fordulóján. Újra lesz „külsős” előadó is! A kapunyitás 18:00, az előadás pontban 18:30-kor kezdődik. Sokan leszünk, úgyhogy érkezzetek időben! :) Jegyek kizárólag elővételben, a Tixa oldalán kaphatók. " 30as nyugdíjas

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. Két kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A francia írónő világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh ka-

varog.Yasmina Reza Párizsban élő, magyar származású írónő. Színműveit számos elismeréssel jutalmazták, többek között megkapta a rangos Molière-díjat is. Az öldöklés istene című darabjából legutóbb Roman Polanski készített filmet, világhírű sztárokkal a címszerepben. Jó szórakozást!

Tóth Krisztina Pokémon go - ŐSBEMUTATÓ A RÓZSAVÖLGYI SZALONBAN Első felnőtteknek szóló darabját a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írta meg a Babérkoszorú-díjas Tóth Krisztina költő, író. A színdarab címét adó Pokémon go egy félig a valóságban, félig a virtuális világban játszott szerepjáték, mely túlzott használat esetén függőséget okozhat. Egy olyan világba vezet, ahol a viszonyok, a helyzetek, a döntések nem olyan kuszák és megoldhatatlanok, mint a valóságban. Tóth Krisztina darabjának groteszk humorba mártott valóságában Adrienn és Feri társas magányban él egy vidéki kisváros panellakásának nyolcadik emeletén, és várja, hogy megtörténjen a csoda. Hogy egyszer majd kertesházban éljenek, hogy színésznek készülő fiuk megtalálja a helyét a világban, hogy Adrienn

érzéketlen és önző anyja – aki abszurdnál abszurdabb kívánságaival az őrületbe kergeti a családot – egyszer végre elégedett legyen valamivel, hogy szerethessenek... hogy az élet élhető legyen. De az élet nem olyan. Valahogy minden csak rosszabb lesz. A gyerek egyre bizonytalanabb önmagában, Feri hír- és játékfüggősége súlyosbodik, Adrienn megbetegszik, a dörzsölt és gátlástalan szomszéd kihasználja őket, ahogy mindenki mást is. Ki-ki a saját eszközével próbál túlélni – vagy éppen belehalni. Tóth Krisztina sötét színekkel és gonosz humorral ábrázolja az emberi boldogtalanságot. A tragikus történet végén azonban felcsillan a remény, mert a nők, ezek a csodálatos, meggyötört, sokat szenvedett nők – úgy tűnik – elpusztíthatatlanok.

Időjárás

Hogyan érdemes befektetést

12 katona március 8-tól a mozikban!

2001. szeptember 11-én sosem látott méretű támadás érte az Egyesült Államokat. Egy nap sem kellett hozzá, hogy döntés szülessen az első válaszcsapásról. Egy fiatal, vakmerő, de igazi háborút még sosem látott tiszt (Chris Hemsworth) vezetésével egy elit kommandós egységet dobtak le az afgán hegyek közé. A feladatuk az, hogy eljussanak Mazár-e Sarifba, elfoglalják a várost és elvágják az al-Kaida utánpótlási vonalát. A helyszínen a kommandósok átmeneti szövetséget kötnek egy helyi hadúrral, aki támogatja őket: lovakat ad nekik a harchoz. A legmodernebb haditechnikára kiképzett 12 katona attól kezdve lóháton csatázik. Hatalmas túlerő ellen, elképesztő körülmények között küzdenek, de vigyáznak egymásra és a lovaikra: a háború új szabályait tanulják. Bemutató dátuma: 2018. március 8. (Forgalmazó: InterCom)

K

2/9

Sze

Cs

0/8

1/7

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger: Hévíz:

-12/8 -11/7 -10/6 -9/8

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

5/5 -1/4 2/6 0/2 8/5 10/4

Kecskemét: Keszthely: Miskolc:

-11/6 -10/-4 -9/7

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

0/2 9/6 -1/7 1/4 0/3 1/5

Kultúra NEW ERA // Horváth Lóczi Judit kiállítása a Faur Zsófi Galériában

A KIÁLLÍTÁS HORVÁTH LÓCZI JUDIT SOKOLDALÚ PÁLYAFUTÁSÁNAK A TÍZÉVES JUBILEUMÁT ÜNNEPLI, A MŰVÉSZ LEGÚJABB MUNKÁIT MUTATJA BE. MÁRCIUS 22-TŐL Fókuszában tematikailag összekapcsolódó festmény- és objektsorozatok, valamint az alkotások hátterében megbújó vázlatok lesznek. Az alkotások egy-egy problémakör köré szerveződnek, és a művész egyéni látásmódján keresztül öltenek testet, van olyan alkotás, amelyet a futás okozta térbeli mozgás, akad, amit az anyasággal járó életmódváltozás ihletett. A geometrikus és organikus formák, a semleges és neonszínek, a merev és légies alakzatok, valamint az áttört és tömör vásznak elsőre látszólag ellentétes hatásokat keltenek, azonban Horváth Lóczi munkáiban mégis mesteri kiegészítői egymásnak. A kiállításon a hagyományos, falakat kitöltő struktúra mellett egyedi, külön erre az alkalomra tervezett installációval is készülnek, amely oldottabb és körüljárható formában tárja a látogatók elé ennek a különleges anyagnak a hangulatát. A Faur Zsófi Galéria semleges, white cube terei jó terepet biztosítanak Horváth Lóczi kirobbanó erejű műveinek. A rendezők célja, hogy ne csak a művészetkedvelő közönség figyelmét keltsék fel, hanem az épp véletlenül az utcán arra sétálók érdeklődését is, amit a kirakat felé orientált installációval (is) szeretnének elérni. www.galeriafaur.hu/.

5


59/2018 • 2018. március 12.

Serena Williams: Majdnem meghaltam a szülésem után

Egy a CNN megjelent írásában a korábbi világelső teniszező Serena Williams azt közölte, hogy szeptember elsején majdnem belehalt első gyermeke, Alexis Olympia szülésébe. Williams azt írta a terhessége könnyű volt, császármetszéssel szült, mert gyermeke pulzusa rohamosan csökkent. A műtét is könnyen ment, de 24 óra múlva minden bizonytalanná vált. „Majdnem meghaltam azután, hogy életet adtam a lányomnak, Olympiának. De már szerencsésnek tartom magamat. Tüdőembóliával kezdődött. Ez az állapot, amikor egy vagy több artéria a tüdőben elzáródik egy vérrög miatt. Mivel volt ilyen az orvosi előtörténetemben, féltem ettől a helyzettől. Amikor kifogytam a levegőből, egy másodpercet sem vártam, hogy riasszam a nővéreket." – írta Williams.

Kobe: Az Oscar jobb érzés, mint a bajnokságaim

Oscar-díjas lett vasárnap Los Angelesben Koby Bryant a Lakers korábbi ötszörös NBA-bajnok kosárklasszisa. Az exjátékos az animált rövidfilmek kategóriájában nyert a Dear Basketball, azaz Kedves Kosárlabda című rajzfilmjével, amit ő írt és volt a producere is. Istenem, ez jobb érzés, mint bajnokságokat nyerni. Őrület, ember, ez őrület. Úgy értem, tőlünk kosárlabdázóktól annyit várnak, hogy fogjuk be, és játsszunk, örülök, hogy kiderült, kicsit azért többre vagyunk képesek - mondta a 39 éves Bryant a színpadi beszédében. 20 éves karrierjét 2016-ban zárta le az LA Lakers-legenda, a filmben nagyjából ezeket az éveit foglalta össze. 6

Az EFL összes csapatánál rövidebb lesz az átigazolási időszak A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek. A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek, így az ottani 72 csapat számára is a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz az átigazolási szezon zárása – írja aBBC. Kölcsönvenni ugyanakkor továbbra is augusztus 31-éig tudnak majd ezek a csapatok, emellett pedig a többi európai ligából is igazolhatnak majd, ha ott tovább tart az átigazolási időszak. Shaun Harvey, az EFL vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a kérdésben, így ugyanis jóval kiszámíthatóbbá válik majd a szezonkezdés a klubok számára, de továbbra is kiegészíthetik majd a csapatukat, ha szeretnék. Új szabályok is születtek, többek közt a kezdők változtatásával, a műfüves pályákkal és a videóbíróval kapcsolatban is, utóbbit korlátozott mértékben ugyan, de fogják majd használni mostantól.

Bernd Storcké lehet a Vasas kispadja A Nemzeti Sport két kispadra ácsingózó jelöltet nevez meg

Szeptemberben nyert utoljára a Vasas bajnokit az NB I.-ben, a hétvégén a Haladás ellen kapott egy sima hármast Szombathelyen, így a forduló után kieső helyre csúszott vissza. Jámbor János tulajdonos úgy nyilatkozott: "a Vasasnál biztosan lesz edzőváltás, mint ahogy a többi klubnál is. Hogy mikor, azt még nem tudjuk, de ha kiderül, feltesszük a Vasas honlapjára." A Nemzeti Sport két kispadra ácsingózó jelöltet nevez meg, az egyik Mészöly Géza, aki úgy jött el Szombathelyről, hogy alig nyert. A másik Bernd Storck. A magyar válogatott vele volt a 2016-os Európa-

bajnokságon csoportelső Izland és Portugália előtt, és vele kapott ki Andorrától egy évre rá. Storck klubcsapatnál még sohasem volt vezetőedző. Egyelőre azonban még Michael Oenning a tréner, aki tavaly a harmadik vitte az angyalföldi csapatot. A nemzetközi kupára azonban jó magyar szokás szerint nem erősítettek, így kettős vereséggel búcsúztak izraeli ellenfelükkel szemben.

Álmában meghalt az olasz válogatott labdarúgó, a Fiorentina csapatkapitánya ABBChíre szerint "hirtelen betegségben" elhunyt az olasz Fiorentina labdarúgócsapatának kapitánya, Davide Astori. A 14-szeres olasz válogatott védő 31 éves volt, két éve igazolt a firenzei csapathoz, amelynek színeiben 58 mérkőzésen játszott. A hírt először a klub hivatalos Twitter-oldala erősítette meg. AFootball-Italiainformációi szerint Astorit álmában érte a halál. A honlap az Udine Todayre hivatkozva azt írta, hogy a firenzei csapat az udinei

La di Moret hotelben töltötte az éjszakát, vasárnap reggel pedig Astori nem ébredt fel. A tragédia híre gyorsan elterjedt és a klub hamarosan kiadott egyközelményt: "A Fiorentina csapatát őszintén megrázta a hír, amit most be kell jelentenünk. Kapitányunk, Davide Astori elhunyt. Ebben a borzasztóan szomorú és nagyon érzékeny helyzetben, és legfőként a család védelme érdekében számítunk a média empátiájára."

title  
title