Page 1

58/2018 • 2018. MÁRCIUS 10. HÉTVÉGI LAPSZÁM

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Donald Trump és Kim Dzsongun májusban találkoznak A Fehér Ház számolt be róla

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel - jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban, a Fehér Házban csütörtök este.

Csung Jui-jong rövid nyilatkozatot tett, újságírói kérdésekre nem válaszolt. Közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor - fogalmazott Csung az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsongunnal azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást. A levelet amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat - a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Jui-jong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. "Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit" - fogalmazott a dél-koreai politikus. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre. Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül Twitter-

bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsongun nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek. A csúcstalálkozóig Phenjan - írta az amerikai elnök - nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik közölte Donald Trump. Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök egyetért abban, hogy a nemzetközi közösség továbbra is a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára, közölte a japán kormányfő, miután telefonon beszélt Trumppal. "Üdvözöljük az ÉszakKorea hozzáállásában bekövetkezett változást", mondta, utalva ezzel arra, hogy Phenjan kész tárgyalni az atommentesítés feltételeiről. Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse - tette hozzá a miniszterelnök, aki jelezte, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia ÉszakKoreára. Abe Sindzó riportereknek jelezte, hogy a jövő hónap elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, s hogy számos kérdés mellett ÉszakKoreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával. Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse - tette hozzá a miniszterelnök, aki jelezte, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára.

Komoly hóvihar érte el az USA keleti partját

Klórgáztámadás történhetett KeletGútában

Halálra ítélték alBagdadi testvérét Irakban

87 halálos áldozata van az influenzának

Egy héten belül a második hideghullám és sűrű havazás csapott le a keleti partvidékre, Maine államtól Virginiáig. Mintegy 60 millió ember szenved a viharoktól és következményeitől írta az MTI. Bostonban, New Yorkban, Newarkban, Philadelphiában több mint 2600 repülőjáratot töröltek. Connecticutban, New Yorkban, és New Jerseyben akadozik a vonatközlekedés is, Washington és Boston között nem jár a vonat. New Yorkban 25-33 centiméteres hó esett, New York állam északi vidékeit félméteres hótakaró borítja.

Légzési nehézségei vannak legalább harminc embernek a kormányerők által ostromlott, lázadók kezén lévő szíriai Kelet-Gútában, miután csütörtökre virradóan újabb szíriai és feltehetőleg orosz légitámadás érte a területet jelentette két civil szervezetre hivatkozva az MTI. Az orvosok klórgáztámadásra gyanakodnak.A légicsapások Szakba és Hammuríje városokat érték. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat úgy értesült, hogy legalább 60 embernek vannak légzési nehézségei.

Halálra ítélte egy bagdadi bíróság az Iszlám Állam terrorista szervezet vezetőjének lánytestvérét terrorizmus miatt - közölte az iraki legfelsőbb bíróság szóvivőjére hivatkozva az MTI. Abu Bakr al-Bagdadi testvére logisztikai támogatást és segítséget nyújtott a bűncselekmények elkövetéséhez az Iszlám Állam fegyvereseinek. A nő, akinek nem hozták nyilvánosságra a nevét, pénzt osztott szét a szervezet tagjai között Moszulban, Irak második legnagyobb városában, amely 2014 óta több mint három évig az Iszlám Állam megszállása alatt állt.

Romániában nyolcvanhétre nőtt az influenza halálos áldozatainak száma, írja az MTI. Súlyos légúti megbetegedés miatt több mint 141 ezer ember fordult orvoshoz, ami 67 százalékkal haladja meg a tavalyi megbetegedések számát, és 4,5 százalékos növekedést jelent a múlt héthez képest. Az influenza nyolcvanhetedik halálos áldozata egy 87 éves Kolozs megyei asszony volt, aki más betegségekben is szenvedett és nem volt beoltva. A román tisztiorvosi szolgálat közlése szerint eddig több mint 988 800 embert oltottak be az influenza ellen Romániában.


58/2018 • 2018. március 10. Hétvégi lapszám

Sokkal kevesebb bevándorló jött az EU-ba tavaly Körülbelül 60 százalékkal csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma 2017ben az előző évhez képest, ez derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) pénteken közzétett jelentéséből. Tavaly összesen 204 ezer embert regisztráltak a hatóságok a három fő belépési ponton, az olasz és a görög szigeteken, illetve Spanyolországban. A számok már a második egymást követő évben csökkennek, és Görögország után tavaly Olaszországon is enyhült a nyomás, Spanyolországba ugyanakkor rekordszámú bevándorló érkezett. Olaszországban 119 ezren értek partot, akik közül a legtöbben nigériai, guineai és elefántcsontparti állampolgárok voltak. A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai és iraki - menedékkérők száma 41 700 körül volt, ami kevesebb mint a negyede a 2016-os adatoknak. 2017 második felében azért valamelyest nőtt az érkezők száma az előző év azonos időszakához képest.

Tárgyalni kezd Észak- és DélKorea Észak-Korea elfogadta azt a délkoreai javaslatot, hogy a két ország január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezdjen a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében, jelentette be pénteken a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium, írja az MTI. Dél-Korea a napokban tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra a két ország között arról, hogy Észak-Korea vegyen részt februárban a téli olimpián a dél-koreai Phjongcshangban. Előzőleg, újévi köszöntőjében Kim Dzsong Un azt mondta, kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen-e az olimpián. Phenjan most hivatalos faxüzenetben is jelezte, hogy kész a magas szintű megbeszélésekre - közölte a minisztérium. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasítására egyébként közép-európai idő szerint szerda reggel helyreállították a két Korea közötti kommunikációs forródrótot. Phenjan azért állította le a működését 2016 februárjában, mert így tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát. A határ menti településen, Panmindzsonban írták alá a koreai háborút (1950-1953) lezáró tűzszüneti megállapodást. 2

Sigmar Gabriel nem lesz külügyminiszter Sigmar Gabriel február elején szószegéssel vádolta meg Martin Schulzot

Sigmar Gabriel német külügyminiszter nem lesz tagja az új konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció kormányának, írja az MTI. Gabriel a Twitteren tette közzé csütörtökön, hogy Andrea Nahles és Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetői tudatták vele, hogy nem fog részt venni az új kormányban. Továbbra is a törvényhozás közvetlenül megválasztott tagja marad, de vezető politikai feladatokat nem lát el többé az SPD számára. Az egykori SPD-elnök hozzátette: szívből kívánja az új kormánykoalíciónak és pártjának, hogy sikerrel tudja kezelni a Németország és Európa előtt álló kihívásokat. Sigmar Gabriel február elején szószegéssel vádolta meg Martin Schulzot, az

Koreai tradicionális luxustárgyak kiállítása- Ezer év gyöngyházfényű ragyogása Ezer év gyöngyházfényű ragyogása című új, időszaki ingyenesen látogatható kiállítás nyílik 2018. február 26. és március 30. között a Koreai Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz utca 49-51.). A Korea hagyományos és kulturális örökségének eredetiségét és egyedülállóságát bemutató tárlat tavaly a római Vatikánban kapott helyet, idén pedig Magyarországon a budapesti Koreai Kulturális Központban tekinthető meg. 31 koreai mester 37 műalkotása reprezentálja a koreai tárgyi örökség egyik legkifinomultabb és legértékesebb szeletét.

SPD akkori elnökét, aki sajtóértesülések szerint korábban megígérte Gabrielnek, hogy megtarthatja a külügyminisztériumot, ha sikerül megvalósítani az újabb nagykoalíciót, de aztán a koalíciós tárgyalások után bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és átvenné a külügyi tárca irányítását. Elképzelése felháborodást váltott ki, és Schulz pár napon belül le is tett arról a szándékáról, hogy külügyminiszter legyen. Egy február közepén adott lapinterjúban Sigmar Gabriel aztán jelezte, hogy nem ragaszkodik külügyminiszteri tisztségéhez. A gyöngyházberakásos luxustárgyakat a tradicionális technikák, minták és a kortárs képzőművészeti elemek ötvözése teszik páratlanná.

A német orvosok nem akarják vizsgálni, hány évesek a menekültek A német orvosok felszólaltak az ellen a javaslat ellen, hogy a menekülteket olyan kötelező orvosi vizsgálat alá vessék, amelyből megállapítható a valós koruk. A Német Orvosi Kamara szerint az eljárás nem lenne etikus és az eredmények pedig sok esetben megbízhatatlanok. Az eljárást a konzervatív politikusok kérték, ezzel elkerülve, hogy a menekültek hazudjanak az életkorukról, mivel Németor-

255 millió dollárnyi segélyt tart vissza Amerika Pakisztántól 255 millió dollárnyi terrorizmus elleni segély visszatartásáról döntött a Fehér Ház, írja a Time. A döntés alig pár nappal azután történt, hogy Donald Trump Twitteren fakadt ki arra, hogy az Egyesült Államok 33 milliárd dollárt adott az országnak, amiért csak hazugságokat kaptak cserébe. Trump azt várja Pakisztántól, hogy küzdjenek az extremisták és terroristák ellen, és majd az ország terrorellenes hozzáállásától függ, hogy Amerika milyen szinten segíti ezt. Az Egyesült Államokat többek között az akaszthatta ki, hogy kiengedte a pakisztáni hatóság a házi őrizetből azt a Hafiz Saeedet, akit többek között a 2008-as mumbai terrortámadással is vádolnak. Az Egyesült Államok és Pakisztán kapcsolata a terror elleni háborúban meglehetősen hektikus, hiszen miközben a kormány folyamatosan igyekszik visszaszorítani a radikálisokat, Oszama bin Laden ennek ellenére bujkált évekig az országban. Nem ez az első alkalom, hogy az USA pénzmegvonással sújtja az országot, 2015-ben 650 millió dolláros koalíciós támogatási alap kifizetését vonták meg, és ezt a pénzt csak akkor hívhatják le, ha Pakisztán látványos fejlődést mutat a tálib Haqqani-terrorista hálózat felszámolásában. A most visszatartott 255 millió mellett további 350 millió dollár juthatna még Pakisztánnak, de ehhez a Pentagon beleegyezése is kell.

szágban a kiskorúakat kevésbé valószínű, hogy visszaküldik származási országukba. A botrány egy 15 éves német lány meggyilkolása után robbant ki, aminek az elkövetésével egy afgán menekültet gyanúsítanak. Az áldozatot egy konyhai késsel szúrták le a múlt héten egy boltban a délnyugat németországi Kandelben. A fiú azt állítja, hogy ugyanolyan korú, mint a lány, viszont az áldozat apja szerint lehetetlen, hogy az elkövető csak 15 éves. Angela Merkel bajor szövetségese, a CSU azt szeretné, ha az összes fiatalkorú menekültet orvosi vizsgálat alá vetnék, minden olyan esetben, amikor kétséges a koruk. A kor megállapításához a kézről készítenének röntgenfelvételt, vagy a fogakat vizsgálnák meg. Frank Ulrich Montgomery, a Német Orvosi Társaság elnöke szerint viszont ezek a tesztek megbízhatatlanok, és igen költségesek.


58/2018 • 2018. március 10. Hétvégi lapszám

Az FF 2018-as tavasz/nyári kollekciója a trópusi miami hangulatot egyesíti pasztell tónusokkal Az új szezonban csempéssz kis jókedvet a gardróbodba az FF trendi és jól hordható, kiemelkedő minőségi és árértékű darabjaival. Biztosan találsz olyan darabot amelyek segítségével megtalálod a tökéletes strand és parti szettet!

A kollekciót gondosan tervezték, hogy minden helyzetben fantasztikusan mutass bennük és kellemesen érezd magad, miközben viseled őket, anélkül, hogy kompomisszumot kellene kötnöd az árukban vagy a minőségben. Női kollekció: A márka új kollekciójához egzotikus helyszínek szolgáltak inspirációul, afrikai printek és látványok hawaii motívumok ütköztetését láthatjuk a ragyogóan nyári tónusú, pasztell színpalet-

tával, melyek így ruhák, bardot felsők és aprólékosan diszített farmerek eklektikus mixét alkotják. Bárhová is utazz ezen a nyáron, a legújabb FF kollekcióban biztosan találsz olyan darabot cool, kopott és eldogozatlan nyári kiegészítőkkel, amelyek segítségével megtalálod a tökéletes strand és parti szettet! A legforróbb trend a catwalk , a Western stílus által ihletett vonal laza, nőies összeállításokkal, mely Western Ro-

se néven fut majd. A krétafehér, púderkék és a tompa rózsaszínek skáláján játszó finom virágos ruhák koptatott farmerek, csipkével szegett toppok és a kulcsdarab, a hasított bőr motoros dzseki egy klasszikus, mégis laza trend képviselői. Vagy repítsd el magad egy hawaii szafarira és mixeld a laza farmer darabokat élénk, virágos printekkel, melyeket a 70-es évek stílusa ihletett. Boldog tavaszodást!

Koreai tradicionális luxustárgyak kiállítása - Ezer év gyöngyházfényű ragyogása Ezer év gyöngyházfényű ragyogása című új, időszaki ingyenesen látogatható kiállítás nyílik 2018. február 26. és március 30. között a Koreai Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz utca 49-51.). A Korea hagyományos és kulturális örökségének eredetiségét és egyedülállóságát bemutató tárlat tavaly a római Vatikánban kapott helyet, idén pedig Magyarországon a budapesti Koreai Kulturális Központban tekinthető meg. 31 koreai mester 37 műalkotása reprezentálja a koreai tárgyi örökség egyik legkifinomultabb és legértékesebb szeletét. A gyöngyházberakásos luxustárgyakat a tradicionális technikák, minták és a kortárs képzőművészeti elemek ötvözése teszik páratlanná.

EGY HÓNAP MÚLVA MOLNÁR FERENC DELILA A CENTRÁL SZÍNHÁZBAN 2018. március 9-én Puskás Tamás rendezésében mutatja be a Centrál Színház a világ egyik legnépszerűbb színpadi szerzője, Molnár Ferenc bűbájos vígjátékát, a Delilát Molnár Ferenc Delila című vígjátéka Puskás Tamás rendezésében 2018. március 9-étől látható a Centrál Színház színpadán Balsai Móni, Stohl András Trokán Nóra, Ódor Kristóf és Magyar Attila főszereplésével. Csakúgy, mint a My Fair Lady esetében, a díszleteket Bagossy Levente tervezte, a jelmezeket Szakács Györgyi álmodta meg. https://www.facebook.com/Szinhaz.Central/

3


58/2018 • 2018. március 10. Hétvégi lapszám

A vírusos időszakban legfőbb kísérőnk, és még üdítő és finom is, mi az? Bemutatkozik Az Alpesi Vitaminital

A profitorientált termelés következménye, hogy napjainkra az élelmiszerek hasznos tápanyagtartalma csökkent. Kiegyensúlyozatlan táplálkozásunk csak tovább rontja a helyzetet. A Swiss Laboratory eredeti svájci alapanyagokból fejlesztett élelmiszerei vitaminokkal, ásványi anyagokkal és gyógynövényekkel dúsítottak, így támogatják a szervezet kiegyensúlyozott működését. A tápanyagok gondosan megtervezett kombinációját nagy dózisú, könnyen fogyasztható formában adjuk fogyasztóink kezébe. Receptúráink összeállításánál az élvezeti értékre is nagy figyelmet fordítunk, termékeink kivételesen finomak. A kompromisszummentes svájci nívót a legmodernebb gyártási technológia és a nagy

gondossággal válogatott alapanyagok biztosítják. Valamennyi termék Európa legmodernebb gyárában, szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján készül. Speciálisan a gyerekek igényeinek kifejlesztett itel: La Boisson DeLaVie KIDS Vitaminos ital, kálciummal, magnéziummal és svájci gyógynövénykivonatokkal, gyümölcslé sűrítménnyel ízesítve, cukorral (6,2g/100ml) és édesítőszerrel (Stevia). Tartósítószert nem tartalmaz, szénsavmentes. Bővebb leírás : www.swisslaboratory.hu

Csapj le a CELENI mintadarabokra!

D-VITAMIN NAP: KÉTSZER

Kedves Menyasszonyok, Menyecskék, Tanúk, vagy csak esküvői vendégek,öltözzetek velünk a nagy napra! "Várunk Titeket sok szeretettel az második Celeni Wedding vásárra, ahol szuper áron jutahattok hozzá esküvői és alkalmiruha mintadarabjainkhoz. Minden ruhát 50-70%-os kedvezményes áron vásárolhattok meg a vásár ideje alatt. Emellett pedig kedvezményes áron szerezhettek be, csodás HeelsBaldowski, esküvői és alkalmi cipő-ket és Sophie Molnar Design ékszereket. Kell ennél több egy menyasszonynak? :D A megvásárolható darabok régebbi kollekciós esküvői és alkalmi modellek lesznek, melyeket próbákon, divatbemutatón, fotózáson mutattunk be. Előfordulhat, hogy ezért egyes ruhák már nincsenek tökéletes állapotban. A mintadarabok mérete 36-40-as; nagyon pici, illetve nagy méreteink nincsenek. Viszont szívesen segítünk a ruhák utólagos méretre igazításában a helyszínen! A megvásárolt ruhák esetében, mivel nem új darabok, utólagos visszavételre, cserére nincs lehetőség. Várunk benneteket sok szeretettel!" Celeni Wedding csapata Helyszín: Metropolitan Szalon 1054 Budapest, Aulich u.4.

D-VITAMIN-HIÁNY, MINT NŐT

4

ANNYI FÉRFIT FENYEGET A

Bár az utóbbi években javultak a magyarok D-vitamin-pótlási szokásai, egy friss kutatás szerint minden harmadik lakos továbbra is extrém D-vitaminhiányban szenved.1 A hiányállapot többek között csontfogyáshoz vezethet, valamint növeli a depresszió, az autoimmun betegségek, fertőzések és bizonyos cukorbetegségek kockázatát. A szakértők a D-vitamin nap alkalmából a tudatos pótlás jelentőségét hangsúlyozzák, nemcsak az élet első 1000 napjában, hanem azon túl is. További információ és segítség a szülőknek: www.elso1000nap.hu

Lagom. A svéd életstílus. Barnängen. A megbízható svéd márka. Van egy szó, amelyet minden svéd ismer: lagom. Ez a pár betű összetett jelentést hordoz: egy egész életstílust foglal magában. Ez a kellemes egyensúly érzése: Nem túl nagy, nem túl kicsi. Nem túl sok, nem túl kevés. Nem túl lassú, nem túl gyors. Más szóval: pont jó. Ez a legtalálóbb kifejezés az ezredforduló nemzedékére jellemző sokrétűség leírására. Célunk, hogy Svédországon kívül is képviseljük a lagom látásmód jelentését és érzését. A Svédországban évtizedek óta autentikus svéd bőrápolási márkaként ismert Barnängen mostantól egész Európában kínálja a stílusos bőrápolás élményét. A Barnängen márkát Johan Wilhelm Holmström svéd nagykereskedő alapította 1868ban, Stockholmban. Legismertebb terméke, a hagyományos szappan 1873ban jelent meg. Kezdetben – a kézi gyártás miatt – egyetlen szappan elkészítése akár 10 napig is eltartott. Az

évek során új gyártási eljárást dolgoztak ki, így 1888-ban a Barnängen már 88 különféle szappant kínált. Az egyedi összetételű szappan kellemes és jótékony hatása miatt nagy népszerűségnek örvendett az egész országban, és a Barnängen alapítása után nem sokkal, 1876-ban már a királyi udvar hivatalos beszállítója lett. A cég az 1930-as években gyermekorvosokkal és bőrgyógyászokkal együttműködve alkotta meg gyermekeknek szánt termékeit. A Barnängen azóta is az eredeti, természetes, tiszta és kímélő termékek gyártója. A napjainkig számos generáció által használt és kedvelt márka az egyik legismertebb Svédországban: nevét a fogyasztók 92%-a ismeri. A szépségápolás és a bőrápolás tökéletes egyensúlya. Az ősi örökség, a stockholmi gyökerek, a természetes északi összetevők és a letisztult csomagolás tökéletes elegyének köszönhetően a Barnängen márka egyértelműen a lagom életstílust képviseli.

Szekeres Adrien a Högl Magyarország Stílus Nagykövete

Immár 2 éve működik együtt az énekesnő az osztrák cipőmárkával, mely Európa egyik vezető luxus márkája. "Énekesnőként a lábbeli nagyon fontos. Hisz gyakran állok a színpadon órákig, és nem mindegy miben teszem ezt. A Högl cipők nagyon kényelmesek és lépést tudnak tartani az aktuális trendekkel. Sok féle színben

és árnyalatban kaphatók, igazán élvezem hordani őket. Több oka van annak, hogy ezt a márkát részesítem előnyben a többinél. Tetszik, hogy Magyarországon gyártják a cipőket, és minden részletre odafigyelnek a gyártási folyamatban. Édesanyám miatt tudom és felismerem mi a jó és minőségi cipő és a Högl pont ilyen. Minden kollekcióban van pár olyan darab, ami az abszolút kedvencekhez tartozik. Lehet meglepő, de mindig beleszeretek egy lapos talpú cipőbe is. Nagyon szeretem, ahogy a sportos elegancia visszatekint egy ember cipőjén is. Manapság ugyanis egyre nagyobb divat a lapos talp, ami nem is lep meg, hisz a mai nő állandóan mozgásban van, és hát lépést tartani magassarkúban eléggé nehéz lenne nap mint nap" - árulta el az énekesnő a Högl shoes Andrássy úti boltjában tartott sajtóeseményen. Fotó: Szekeres Adrien fotó by Dancs Enikő Bianka Vár a Högl tavaszi/nyári kollekciója!


58/2018 • 2018. március 10. Hétvégi lapszám

Yasmina Reza: AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE - házaspárbaj egy részben A KULTÚRBRIGÁD ÉS AZ ÁTRIUM BEMUTATJA

választani? Válaszol a 30as nyugdíjas Március 21. szerda este 18:30 20:30 Szent Margit Gimnázium, Villányi út 5-7. "Az állampapírok, a lakások, a részvények és úgy általában szinte minden befektetés ára az egekben. A blog indulása óta hangsúlyozom, hogy bár a legnagyobb drágaság közepette is lehet olcsó befektetéseket találni, nem most van itt az ideje nagybevásárlást tartani. 1. De akkor mi a megfelelő magatartás ilyen környezetben? 2. Hol érdemes még befektetést keresgélni? 3. Hogyan néz ki jelenleg a 30as nyugdíjas portfóliója és miért úgy? 4. Melyek a leggyakoribb befektetői hibák és hogyan tudjuk őket kiküszöbölni? 5. Mik azok az esettanulmányok, amikből sokat fejlődhetünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a havi 30as nyugdíjas találkozók következő, márciusi fordulóján. Újra lesz „külsős” előadó is! A kapunyitás 18:00, az előadás pontban 18:30-kor kezdődik. Sokan leszünk, úgyhogy érkezzetek időben! :) Jegyek kizárólag elővételben, a Tixa oldalán kaphatók. " 30as nyugdíjas

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. Két kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A francia írónő világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh ka-

varog.Yasmina Reza Párizsban élő, magyar származású írónő. Színműveit számos elismeréssel jutalmazták, többek között megkapta a rangos Molière-díjat is. Az öldöklés istene című darabjából legutóbb Roman Polanski készített filmet, világhírű sztárokkal a címszerepben. Jó szórakozást!

Tóth Krisztina Pokémon go - ŐSBEMUTATÓ A RÓZSAVÖLGYI SZALONBAN Első felnőtteknek szóló darabját a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írta meg a Babérkoszorú-díjas Tóth Krisztina költő, író. A színdarab címét adó Pokémon go egy félig a valóságban, félig a virtuális világban játszott szerepjáték, mely túlzott használat esetén függőséget okozhat. Egy olyan világba vezet, ahol a viszonyok, a helyzetek, a döntések nem olyan kuszák és megoldhatatlanok, mint a valóságban. Tóth Krisztina darabjának groteszk humorba mártott valóságában Adrienn és Feri társas magányban él egy vidéki kisváros panellakásának nyolcadik emeletén, és várja, hogy megtörténjen a csoda. Hogy egyszer majd kertesházban éljenek, hogy színésznek készülő fiuk megtalálja a helyét a világban, hogy Adrienn

érzéketlen és önző anyja – aki abszurdnál abszurdabb kívánságaival az őrületbe kergeti a családot – egyszer végre elégedett legyen valamivel, hogy szerethessenek... hogy az élet élhető legyen. De az élet nem olyan. Valahogy minden csak rosszabb lesz. A gyerek egyre bizonytalanabb önmagában, Feri hír- és játékfüggősége súlyosbodik, Adrienn megbetegszik, a dörzsölt és gátlástalan szomszéd kihasználja őket, ahogy mindenki mást is. Ki-ki a saját eszközével próbál túlélni – vagy éppen belehalni. Tóth Krisztina sötét színekkel és gonosz humorral ábrázolja az emberi boldogtalanságot. A tragikus történet végén azonban felcsillan a remény, mert a nők, ezek a csodálatos, meggyötört, sokat szenvedett nők – úgy tűnik – elpusztíthatatlanok.

Időjárás

Hogyan érdemes befektetést

12 katona március 8-tól a mozikban!

2001. szeptember 11-én sosem látott méretű támadás érte az Egyesült Államokat. Egy nap sem kellett hozzá, hogy döntés szülessen az első válaszcsapásról. Egy fiatal, vakmerő, de igazi háborút még sosem látott tiszt (Chris Hemsworth) vezetésével egy elit kommandós egységet dobtak le az afgán hegyek közé. A feladatuk az, hogy eljussanak Mazár-e Sarifba, elfoglalják a várost és elvágják az al-Kaida utánpótlási vonalát. A helyszínen a kommandósok átmeneti szövetséget kötnek egy helyi hadúrral, aki támogatja őket: lovakat ad nekik a harchoz. A legmodernebb haditechnikára kiképzett 12 katona attól kezdve lóháton csatázik. Hatalmas túlerő ellen, elképesztő körülmények között küzdenek, de vigyáznak egymásra és a lovaikra: a háború új szabályait tanulják. Bemutató dátuma: 2018. március 8. (Forgalmazó: InterCom)

V

2/9

H

K

0/8

1/7

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger: Hévíz:

-12/8 -11/7 -10/6 -9/8

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

5/5 -1/4 2/6 0/2 8/5 10/4

Kecskemét: Keszthely: Miskolc:

-11/6 -10/-4 -9/7

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

0/2 9/6 -1/7 1/4 0/3 1/5

Kultúra NEW ERA // Horváth Lóczi Judit kiállítása a Faur Zsófi Galériában

A KIÁLLÍTÁS HORVÁTH LÓCZI JUDIT SOKOLDALÚ PÁLYAFUTÁSÁNAK A TÍZÉVES JUBILEUMÁT ÜNNEPLI, A MŰVÉSZ LEGÚJABB MUNKÁIT MUTATJA BE. MÁRCIUS 22-TŐL Fókuszában tematikailag összekapcsolódó festmény- és objektsorozatok, valamint az alkotások hátterében megbújó vázlatok lesznek. Az alkotások egy-egy problémakör köré szerveződnek, és a művész egyéni látásmódján keresztül öltenek testet, van olyan alkotás, amelyet a futás okozta térbeli mozgás, akad, amit az anyasággal járó életmódváltozás ihletett. A geometrikus és organikus formák, a semleges és neonszínek, a merev és légies alakzatok, valamint az áttört és tömör vásznak elsőre látszólag ellentétes hatásokat keltenek, azonban Horváth Lóczi munkáiban mégis mesteri kiegészítői egymásnak. A kiállításon a hagyományos, falakat kitöltő struktúra mellett egyedi, külön erre az alkalomra tervezett installációval is készülnek, amely oldottabb és körüljárható formában tárja a látogatók elé ennek a különleges anyagnak a hangulatát. A Faur Zsófi Galéria semleges, white cube terei jó terepet biztosítanak Horváth Lóczi kirobbanó erejű műveinek. A rendezők célja, hogy ne csak a művészetkedvelő közönség figyelmét keltsék fel, hanem az épp véletlenül az utcán arra sétálók érdeklődését is, amit a kirakat felé orientált installációval (is) szeretnének elérni. www.galeriafaur.hu/.

5


58/2018 • 2018. március 10. Hétvégi lapszám

Serena Williams: Majdnem meghaltam a szülésem után

Egy a CNN megjelent írásában a korábbi világelső teniszező Serena Williams azt közölte, hogy szeptember elsején majdnem belehalt első gyermeke, Alexis Olympia szülésébe. Williams azt írta a terhessége könnyű volt, császármetszéssel szült, mert gyermeke pulzusa rohamosan csökkent. A műtét is könnyen ment, de 24 óra múlva minden bizonytalanná vált. „Majdnem meghaltam azután, hogy életet adtam a lányomnak, Olympiának. De már szerencsésnek tartom magamat. Tüdőembóliával kezdődött. Ez az állapot, amikor egy vagy több artéria a tüdőben elzáródik egy vérrög miatt. Mivel volt ilyen az orvosi előtörténetemben, féltem ettől a helyzettől. Amikor kifogytam a levegőből, egy másodpercet sem vártam, hogy riasszam a nővéreket." – írta Williams.

Kobe: Az Oscar jobb érzés, mint a bajnokságaim

Oscar-díjas lett vasárnap Los Angelesben Koby Bryant a Lakers korábbi ötszörös NBA-bajnok kosárklasszisa. Az exjátékos az animált rövidfilmek kategóriájában nyert a Dear Basketball, azaz Kedves Kosárlabda című rajzfilmjével, amit ő írt és volt a producere is. Istenem, ez jobb érzés, mint bajnokságokat nyerni. Őrület, ember, ez őrület. Úgy értem, tőlünk kosárlabdázóktól annyit várnak, hogy fogjuk be, és játsszunk, örülök, hogy kiderült, kicsit azért többre vagyunk képesek - mondta a 39 éves Bryant a színpadi beszédében. 20 éves karrierjét 2016-ban zárta le az LA Lakers-legenda, a filmben nagyjából ezeket az éveit foglalta össze. 6

Az EFL összes csapatánál rövidebb lesz az átigazolási időszak A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek. A Premier League tavaly szeptemberben meghozottdöntéseután az EFL-ben, azaz a az angol labdarúgó-másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezetben is az átigazolási iődszak lerövidítése mellett döntöttek, így az ottani 72 csapat számára is a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz az átigazolási szezon zárása – írja aBBC. Kölcsönvenni ugyanakkor továbbra is augusztus 31-éig tudnak majd ezek a csapatok, emellett pedig a többi európai ligából is igazolhatnak majd, ha ott tovább tart az átigazolási időszak. Shaun Harvey, az EFL vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a kérdésben, így ugyanis jóval kiszámíthatóbbá válik majd a szezonkezdés a klubok számára, de továbbra is kiegészíthetik majd a csapatukat, ha szeretnék. Új szabályok is születtek, többek közt a kezdők változtatásával, a műfüves pályákkal és a videóbíróval kapcsolatban is, utóbbit korlátozott mértékben ugyan, de fogják majd használni mostantól.

Bernd Storcké lehet a Vasas kispadja A Nemzeti Sport két kispadra ácsingózó jelöltet nevez meg

Szeptemberben nyert utoljára a Vasas bajnokit az NB I.-ben, a hétvégén a Haladás ellen kapott egy sima hármast Szombathelyen, így a forduló után kieső helyre csúszott vissza. Jámbor János tulajdonos úgy nyilatkozott: "a Vasasnál biztosan lesz edzőváltás, mint ahogy a többi klubnál is. Hogy mikor, azt még nem tudjuk, de ha kiderül, feltesszük a Vasas honlapjára." A Nemzeti Sport két kispadra ácsingózó jelöltet nevez meg, az egyik Mészöly Géza, aki úgy jött el Szombathelyről, hogy alig nyert. A másik Bernd Storck. A magyar válogatott vele volt a 2016-os Európa-

bajnokságon csoportelső Izland és Portugália előtt, és vele kapott ki Andorrától egy évre rá. Storck klubcsapatnál még sohasem volt vezetőedző. Egyelőre azonban még Michael Oenning a tréner, aki tavaly a harmadik vitte az angyalföldi csapatot. A nemzetközi kupára azonban jó magyar szokás szerint nem erősítettek, így kettős vereséggel búcsúztak izraeli ellenfelükkel szemben.

Álmában meghalt az olasz válogatott labdarúgó, a Fiorentina csapatkapitánya ABBChíre szerint "hirtelen betegségben" elhunyt az olasz Fiorentina labdarúgócsapatának kapitánya, Davide Astori. A 14-szeres olasz válogatott védő 31 éves volt, két éve igazolt a firenzei csapathoz, amelynek színeiben 58 mérkőzésen játszott. A hírt először a klub hivatalos Twitter-oldala erősítette meg. AFootball-Italiainformációi szerint Astorit álmában érte a halál. A honlap az Udine Todayre hivatkozva azt írta, hogy a firenzei csapat az udinei

La di Moret hotelben töltötte az éjszakát, vasárnap reggel pedig Astori nem ébredt fel. A tragédia híre gyorsan elterjedt és a klub hamarosan kiadott egyközelményt: "A Fiorentina csapatát őszintén megrázta a hír, amit most be kell jelentenünk. Kapitányunk, Davide Astori elhunyt. Ebben a borzasztóan szomorú és nagyon érzékeny helyzetben, és legfőként a család védelme érdekében számítunk a média empátiájára."

title  
title