Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Guatemala megnyitotta jeruzsálemi követségét Guatemala is megnyitotta ünnepélyesen Tel-Avivból áthelyezett nagykövetségét Jeruzsálemben, írja az MTI. Két nappal a jeruzsálemi amerikai nagykövetség átadása után, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök köszöntötte a megnyitóra Izraelbe látogató Jimmy Morales guatemalai államfőt, és megígérte, hogy következő dél-amerikai útján ellátogat Guatemalába. A külképviselet avatásán részt vett több izraeli miniszter is, valamint Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere. "Guatemala volt a második állam, amely elismerte Izraelt" – mondta Netanjahu. "ENSZ-nagykövetük igen aktívan segítette az országot abban az időben, hogy elfogadják a felosztási tervet. Közös értékeket és célokat vallunk, s noha távol vagyunk egymástól, valójában nagyon is közel állunk egymáshoz" – tette hozzá utalva az Izrael hetven évvel ezelőtti megalakulása körüli vitákra, amikor Guatemela a születő zsidó állam pártját fogta.

Az izraeli hadsereg segélyszállítmányt vitt Gázába Izrael közölte, hogy a hadsereg nyolc teherautónyi segélyt és orvosi ellátmányt juttatott el a Gázai övezetbe, ahol az izraeli katonák határon át leadott lövései hétfőn 58 palesztin halálát okozták, írja az MTI. Az izraeli hadseregnek a palesztin civil lakosság ügyeivel foglalkozó szervezete, a Cogat arról számolt be, hogy a héten 53 tonna orvosi eszközt vitt a Földközi-tenger keskeny part menti sávján elterülő palesztin területre. A tervek szerint később üzemanyagot osztanak majd a határ palesztin oldalán. A hadsereg teherautói kedden juttatták célba a segélyszállítmányt, miután kiderült, hogy a Gázai övezet egészségügyi intézményei nem képesek megfelelően ellátni az izraeli katonák által előző nap megsebesített több száz embert. A Gázai övezetben a hétfői nap eseményei követelték a legtöbb áldozatot Izrael és a területet uraló Hamász 2014-ben vívott legutóbbi háborúja óta.

111/2018 • 2018. MÁJUS 18.

Merkel: Az USA megsebezte a transzatlanti kapcsolatot Az európai hatalmak Iránnal tárgyalnak a folytatásról

Merkel keményen odamondott Trumpnak az iráni szerződés felrúgása miatt: a német kancellár szerint megsebezte a transzatlanti kapcsolatot az Egyesült Államok kivonulása az iráni atomprogramról kötött egyezményből.

Készen áll a Sprite az uborkaszezonra Hőségre felkészülni! Hamarosan itt a kánikula, amelynek a Coca-Cola igazán megadja a módját az idén. Méghozzá egy olyan újdonsággal, amelyet elsőként kóstolhatnak meg a hazai rajongók! Hűtőket feltölteni, poharakat kikészíteni, itt a Sprite zero uborka, és vele a jól megszokott Sprite ízen kívül egy igazán frissítő és izgalmas uborkaíz, a még hűsítőbb és felemelőbb érzés érdekében. Mindeközben a beach bodynk is biztonságban lehet, hiszen cukormentes az új üdítőital! Ha a hőguta még nem is kerülget, a nyári meleg a nyakunkon van. Mire beköszönt az igazán nagy hőség, már országszerte

kapható az uborkás üdítő. A CocaCola Vállalat világszerte, így Magyarországon is elkötelezte magát amellett, hogy segítsen fogyasztóinak cukorbevitelük csökkentésében. A Magyarországon már kapható Sprite zero uborka is ehhez illeszkedik, hiszen nem tartalmaz cukrot. A termék mindenkinek szól, aki szomjas. Imádni fogják az uborkarajongók, a Sprite fanok, és azok is, akik vigyáznak a vonalaikra. Sőt, a nyármániások számára is telitalálat a Sprite zero uborka, hiszen a vakációk, bulik, fesztiválok, piknikek frissítő, laza és vagány ízét egész évre betárazhatják az üdítőitallal, amely maga a palackba zárt nyár.

Teljes lett a 7. Paloznaki Jazzpiknik idei fellépőinek névsora Fábián Juli emléke előtt külön színpaddal és koncerttel tisztelegnek a szervezők! 2018. augusztus 2. és 4. között Paloznakon a fűben ülős, napsütéses délutáni koncertektől a klubhangulaton át a „nagykoncert” élményig minden meglesz!A nulladik napot Jamie Cullum nyitja nagykoncertjével az augusztusi csillagos ég alatt. A pénteket a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler és a báránybőrbe bújt funkos groove-os farkasfalka, az Electro Deluxe erősíti. A

szombati napon a Kraak & Smaak Live Band electro-funk slágereire táncolhatunk, és a Geszti+Jazz+Az+Lányok egyedi felállással, különleges produkcióval érkezik. Teljes lett a magyar fellépők listája is. Itt lesz többek között a Finucci Bros Quartet feat. Radics Gigi, a Soul Surge, Kollányi Zsuzsi és Dr. Echo duója, a Muck Éva trio, Malek Andrea, az Indigó, a Várallyay Petra trió, a Pankastic, Ruby Harlem, Tandi Flóra és zenekara Sinha Róberttel, Antonia Vai és a Shaibo is.

Meghan Markle apja szívműtétje miatt nem vesz részt a hercegi esküvőn Bonyolódni látszik Harry herceg és Meghan Markle esküvője, hétfőn ugyanis kiderült, hogy hiába közölte tényként a Kensington-palota, hogy Thomas Markle kíséri majd oltárhoz a lányát, a férfi végül mégsem lesz ott az esküvőn, írtuk hétfőn. A férfi korábban arról beszélt, nem megy az esküvőre mert nem szeretné kínos helyzetbe hozni sem a királyi családot, sem a lányát. AGuardian viszont már arról ír,hogy Thomas Markle meggondolta magát és részt akar venni a lánya esküvőjén,de szívműtétje miatt ezt nem teheti meg. A férfi szívét szerdán műtik meg Amerikában, és nem valószínű, hogy az orvosok megengedik neki, hogy a szombati esküvő előtt repülőre üljön.

Tényleg klórgázt vetettek be Szíriában Laborban is kimutatták, hogy február elején tényleg klórgázt vetettek be az ellenzék által ellenőrzött Idlib tartomány egyik városában. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerdán jelentette be, hogy végzett a Sarakib városban történt támadás helyszínéből vett minták, illetve az ott bevetett tartály vizsgálatával, és a nyomok egyértelműen klórgázra utalnak. Ez a megállapítás egybevág a támadás sérültjeinek tüneteivel is.

Mai időjárás BUDAPEST

15 / 22 °C Várható csapadék: 0 mm


111/2018 • 2018. május 18.

Megnyílt az áthelyezett amerikai nagykövetség Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraelipalesztin békemegállapodás elérése érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben. "Legnagyobb reményünk a béke"- jelentett ki az amerikai elnök, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy teljesíteni fogja a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó választási ígéretét. "Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad" -mondta, hozzátéve, hogy "baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé". Az amerikai elnök szintén a nagykövetség megnyitásával foglalkozó Twitter-üzenetében nem tett utalást a nagykövetség áthelyezése kiváltotta erőszakhullámra, ehelyett mindenkit felszólított, hogy nézze az eseményt televíziós közvetítését. "Nagy nap ez Izrael számára. Gratulálok!" - írta.

VARGA IZABELLÁN ÉS KOCSIS TIBÓN SEM FOGOTT KI A DIABÉTESZ TESZT

Bort neveztek el Kovács Ákos zenész szerzeményéről

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről.

A 2018. május 7-én megtartott sajtótájékoztatón került bemutatára. Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2014 : Egy igazán nehéz évjárat igazán egyedülálló tétele. Illata a fekete bogyósokat idézi sok-sok fűszerrel, kis tejszínes-csokoládés aláfestéssel. Kóstolva érezhető a csapadékos , hűvös évjárat adta feszes, fiatal savak lendülete, de rajta az érett gyümölcsök már most jól iható bort eredményeznek. Komplex bor, amelyet pár éves palackérlelés után javasoljuk kinyitni. A bor nevét Kovács Ákos Igazán című dala ihlette, ami szintén a 2014-es évben született. Marha- és vadételek, mangalica-és marhapofa gombákkal, naspolya, fenyőmag, gyökérzöldségek különböző variációi jól állnak neki.

A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség 6-14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS

elnevezéssel iskolai oktatási programját, melyet a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi - Aventis Zrt. felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon. A program hazai bevezetése a következő tanévben az úgy nevezett pilottal indul, melyben 5 iskola vesz részt. A cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabétesszel élő gyerekek elfogadására irányuló iskolai programban a szakemberek mellett olyan hírességek is részt vesznek majd, mint Erős Antónia, Szellő István vagy éppen Kocsis Tibor.

Ismét Budapesten a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox A magyar rajongok örömére, új európai turnéjuk során ismét hazánkba látogat a világhírű Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox. A magyar rajongok örömére, új európai turnéjuk során ismét hazánkba látogat a világhírű Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox. A nagyszabásúkoncert 2018. május 17- én este 8 órától lesz élvezhető a Papp László Budapest Sportarénában. A Posztmodern stílusával, külön-

leges életérzést és remek hangulat biztosít azok számára, akik világszerte várjak, hogy élőben is élvezhessék kedvenceiket. Scott Bradlee kreativitásának nincs határa, ő az, aki, mindent kitalál, ő az, aki ennyire sikeressé tette ezt a zenei irányzatot, a dalokat,koncerteket, videókat. A koncert alatt megszűnik a valóság, és valóságos történelmi zenei utazásnak lehetünk tanúi, mely az 1920-as évek amerikai muzsika világába repíti a közönségét.

Bale csele zseniális, hát még a gólja A spanyol bajnokság utolsó előtti fordulójában a Real Madrid pazar gólokkal, egy félidő alatt eldöntötte a Celta Vigo elleni bajnokit. Zidane Ronaldóra és Carvajalra nem számíthatott sérülésük miatt, ezért így rakta össze csapatát. Navas - Achraf, Nacho, Varane, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modric - Bale, Benzema, Isco Gareth Bale lőtte az első két gólt, az elsőnél pontosabban nem lőhette volna a labdát a kapufa mellé, a másodiknál pedig nehéz eldönteni 1:18-nál van a videón -, melyik volt szebb, a lövés vagy előtte a csel.

Bettina Lemke: Ikigai Találd meg az élet értelmét a mindennapokban! Ikigai – ez a szépen csengő japán szó azt jelenti: értelmesnek tartani az életet. Számos tanulmány igazolja, hogy a sok ikigaijal rendelkező emberek várható élettartama hosszabb, és ők teljes életet élnek. Egyszóval: tudják, miért kelnek fel reggelente. Kiadja: Kossuth

Hotel Azúr Prémium H-8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c. Telephone: +36 84/501-413 premium@hotelazur.hu http://www.hotelazur.hu/hu/premium

Published by: Mega Media Kft. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu

A megbukott örmény miniszterelnök pártja nem indít másik jelöltet A kormányon lévő örmény köztársasági párt nem állít jelöltet a miniszterelnöki posztra közölte szombati sajtótájékoztatóján Eduard Sarmazanov pártszóvivő, aki egyben a kaukázusi ország parlamentjének egyik alelnöke. "Úgy döntöttünk, hogy nem indítjuk a miniszterelnöki posztra szánt jelöltünket, és megvárjuk mások jelöltállítását. Ha már minden világos lesz, a köztársaságpártiak (a jelölt mellett vagy ellene, de) egyhangúlag fognak szavazni" - jelentette ki Sarmazanov a május 1-jére kitűzött parlamenti szavazásra utalva. A kormánypárti politikus hozzátette: nem ért egyet David Arutinjan ügyvezető igazságügyi miniszternek azzal a véleményével, hogy pártja "kisajátította a politikai teret" az országban. Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő ellenzék vezetője, Nikol, Pasinján korábban azt állította, hogy az RPA néhány képviselője kész lenne egy "nép által állított jelöltre" szavazni, aki ő maga lenne. A Jelk liberális pártszövetséget vezető, 42 éves ellenzéki képviselő egy szombati nagygyűlésen azt mondta: kész tárgyalásokat folytatni a hatalmon lévő Örményország Köztársasági Pártja parlamenti frakciójával. Pasinján újfent azt hangoztatta, hogy "minden tárgyalásnak a hatalom békés átadásáról kell szólnia". Ugyanakkor a hatalmon lévő elit elleni tüntetések folytatására szólította fel híveit.

title  
title