Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Görögországban a legkevesebb, Izlandon a legtöbb a házasságon kívül született gyerekek száma Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint csaknem minden második gyerek házasságon kívül született 2016-ban az Európai Unióban. A gyerekeknek körülbelül 43 százaléka született házasságon kívül két évvel ezelőtt, ez a szám 15 százalékponttal magasabb, mint 2000-ben volt, azaz évente nagyjából egy százalékponttal emelkedett, közölte az MTI. Az Eurostat szerint ez a családmodell lassú, de folyamatos változását jelzi. Nyolc uniós tagállamban magasabb volt a házasságon kívül született gyerekek aránya, mint a házasságban születetteké. Arányuk Franciaországban volt a legmagasabb, 60 százalékos, majd Bulgária és Szlovénia (59), Észtország (56), Svédország (55), Dánia (54), Portugália (53) és Hollandia (50) következett. Magyarországon a házasságon kívül született gyermekek aránya 47 százalék volt 2016-ban, ami magasabb az uniós átlagnál.

100 kilométer hosszan tombol a portugál erdőtűz Már száz kilométer hosszan ég az erdő a portugáliai Algarve tartománybeli Monchique település közelében, és egyelőre nincs remény a gyors befejezésre - írja az MTI. A tüzet a levegőből is oltják, de így is több mint 21 ezer hektárnyi erdő égett el. A tűzoltóság munkáját az erős szél is nehezíti. A portugál miniszterelnök, Antonio Costa egy lisszaboni sajtókonferencián bejelentette, hogy az erdőtűz eloltása még napokba telhet. Múlt péntek óta az erdőtüzek következtében harminchat ember sérült meg, egy súlyosan. A sérültek közt tizenkilenc tűzoltó van. A portugál kormány kiemelt védekezési tervet küldött szét az ország minden megyéjébe, hogy elkerülje a 2017-es drámai tűzvészek következményeinek megismétlődését, ahol 114 ember halt meg a mentőegységek közti együttműködés hiánya miatt.

182/2018 • 2018. AUGUSZTUS 10.

Hatalmas erdőtűz tombol Kanada nyugati részén Az oltásban Alberta és Saskatchewan tartomány tűzoltói is részt vesznek

2800-nál több tűzoltó sem képes megbirkózni a Kanada nyugati részén fekvő Brit Kolumbia tartományban keletkezett erdőtüzekkel, írja az MTI a CBC helyi tévé alapján.

Megválik 2200 dolgozójától a Barbie-cég A Mattel játékgyártó második negyedévi eredményei csalódást okoztak, költségcsökkentés, leépítések, üzemeladások következhetnek. A 28 ezer embert foglalkoztató amerikai Mattel 1945 óta tartó történetének egyik legsúlyosabb válságát éli. A leginkább talán a Barbie-babákról és a matchbox kisautókról ismert cég forgalma apad, vesztesége viszont nő. A szerdai New York-i tőzsdezárás után a cég azt közölte, hogy a június végével záródott negyedévben a Mattel bevétele éves összevetésben 13,7 százalékkal, 840,7 millió dollárra csappant, vagyis kisebb lett az elemzői várakozások átlagánál. A cég

vesztesége viszont 240 millió dollárra, részvényenként 70 centre duzzadt, amely meghaladta a prognózisokat. A vállalat részvényének árfolyama 9 százalékos mínuszba került a tőzsdeidőn túli elektronikus kereskedésben. A Mattel a folyamatosan gyenge eladások miatt már jó ideje próbálkozik a megújulással. Áprilisban vezérigazgatót váltott, megnyert magának az izraeli-amerikai sztármenedzsert, az egykori szörfbajnok Ynon Kreizt, most pedig bejelentette, hogy 650 millió dolláros költségcsökkentési programot indít,2200 dolgozójától megválik.illetve Mexikóban üzemeket ad el.

Pert vesztett és rácsok mögött marad a 89 éves náci nő Rácsok mögött marad továbbra is Ursula Haverbeck, az ismert 89 éves náci nagymama. A német legfelsőbb bíróság azzal érvelt a nő fellebbezésének elutasítása mellett, hogy a holokauszttagadásnak továbbra sincs semmi köze a szólásszabadsághoz. Haverbeck legutóbbi büntetését májusban kezdte meg, amiért azt mondta, hogy zsidók millióinak deportálása és kiirtása csak egy elmélet, és hogy az auschwitzi haláltábor létezésére nincsenek valódi bi-

zonyítékok. A legfelsőbb bíróság szerint döntésük maximálisan összehangban áll a törvénykönyv 5. cikkének 1. bekezdésével, ami a szólásszabadságot garantálja, mivel bizonyított, hogy a holokauszttagadók olyan állításokat terjesztenek, ami a köznyugalom megzavarására alkalmas, hamis elméleteket terjeszt. Haverbeck, aki elnöke volt egy 2008-ban lekapcsolt szélsőjobbos szervezetnek, októberben ítélték el, és 2 éves börtönbüntetést szabtak ki rá.

Kiújult a rakétaháború Izraelben Izrael csapatösszevonásba kezdett a Gázai övezet határa mentén az övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász palesztin szervezettel szerda este kiújult rakétaháború miatt, amely már halálos áldozatokat is szedett Gázában, és számos sebesülést okozott Izraelben - jelentette az MTI. Az izraeli légierő a Gázából kilőtt mintegy százötven rakétára válaszul a Hamász közel száz célpontját támadta, és az övezet határának négy kilométeres sávjában élő izraeli lakosok evakuálását helyezik kilátásba a hatóságok arra az esetre, ha tovább folytatódna a rakétaháború. A palesztin oldalon a Hamász jelentése szerint az egyik légitámadásban kisbabájával együtt meghalt egy huszonhárom éves nő, férje pedig megsebesült. Az izraeli oldalon kilenc sebesült van, egyikük súlyosan sérült meg Eskol térségében.

Lecsuktak egy férfit, mert póráz nélkül sétáltatott egy törpemalacot Angliában Lecsuktak Norfolk központjában egy férfit, aki a Price of Wales Road-on szerdán póráz nélkül sétáltatta törpemalacát, és megvadult kutyáját. A járókelőket fenyegető férfira kihívták a rendőröket, akikre bemutatkozás gyanánt rá is támadt a kutya, és egyiküket meg is harapta. A férfit közrend, és a közlekedés megzavarásával vádolják egy 1980-ban hozott, a közlekedés rendjére vonatkozó törvény megszegésével. A pórázon nélküli malacon kívül a megvadult kutya miatt is a bíróságon kell majd vezekelnie.

Mai időjárás BUDAPEST

22 / 33 °C Várható csapadék: 0 mm


182/2018 • 2018. augusztus 10.

Kapás kitűnő hajrával 200 pillangón nyert Eb-aranyat Egy aranyéremmel (Milák Kristóf 200 pillangón) és két ezüsttel (Kenderesi Tamás 200 pillangón és Késely Ajna 800 gyorson) állt a magyar csapat a glasgow-i úszó Európabajnokság negyedik napjának döntői előtt, a hétfő esti finálék közül pedig már rögtön az elsőben volt magyar érdekelt: Szilágyi Liliána és Kapás Boglárka is ott volt ugyanis a férfiaknál két érmet is hozó 200 pillangó legjobb nyolcas mezőnyében – mindketten ifjúsági olimpiai bajnokok voltak a számban, Kapás 2010-ben, Szilágyi 2014-ben.

Verrasztó Dávidé a 400 vegyes aranya A glasgow-i úszó Európa-bajnokság zárónapján négy olyan döntőt is rendeztek, amelyikben volt legalább egy magyar favorit. A 100 pillangó döntőjébe Cseh László került a legjobb idővel, ezért a négyes pálya járt neki. A 32 éves klasszisnak ez volt az első fináléja Skóciában. A kétszázon győztes Milák Kristóf a negyedik helyen várta a finálét. Ötvennél a két szélén úszó: az olasz Codia és a francia Metella meglepte a mezőnyt, ők vezettek. A fordulás után is nagy tempót diktáltak ők, akik hullámvédett pályán voltak. Codia 50,64-gyel meg is nyerte az aranyat, Metella 51,24-gyel ért be másodiknak. Az angol Guy lett a harmadik.

A hőmérő mellett a szórakozás is a csúcson jár Siófokon A jó idő és az ilyenkor is kellemes Balaton mellett augusztusban óriási programválaszték várja a Siófokra látogatókat. A PLÁZS-on egyedülálló koncertet adnak a Neoton Família tagjai, lesz Total Dance Fesztivál Balatoni Retró Láz is a ’90-es évek sztárjaival, és a We Love Balaton is itt ünnepel. A Színpartra önálló esttel érkezik Hernádi Judit, de Cseh Tamás-emlékest és látványos musicalek is szerepelnek a szabadtéri színpad programjában. Idén először Magyarország legnagyobb gamer showja, a PlayIT is Siófokra látogat, emellett augusztus 20-ára készülve természetesen idén is megrendezik a Bor és Kenyér Ünnepét, a hónapot pedig a Bor- és Fröccsfesztivál zárja.

Közölte a Ryanair, mennyit keresnek a sztrájkoló pilóták A Zoom.huvette észre, hogy a Ryanairhonlapjára kikerült, mennyit keresnek a társaság pilótái. A cég a héten zajló sztrájkra adott válaszként közölte ezt az információt.

Az adatok szerint:egy ír pilóta bruttó 16,25 ezer eurós, azaz 5 millió 281 ezer forintos fizetést kap havonta;egy brit pilóta havi bruttó 18 267 fontot, vagyis 6 millió 737 ezer forintot keres;egy spanyol pilóta havi bruttója 15 383 euró, tehát 4 millió 999 ezer forint. Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!Közölte a Ryanair, mennyit keresnek a sztrájkoló pilóták Havi 5-6 millió a bruttójuk, de elégedetlenek a körülményekkel. Törlik a Budapestről Brüsszelbe és Barcelonába induló gépeket csütörtökön. 237 · Jul 25, 2018 12:08pmTovább a kommentekhezFacebook Comments Ez a magyar bérekhez viszonyítva nagyon soknak tűnhet, de ha a nyugat-európai orszá-

gok bérszínvonalával vetjük össze, akkor kevésbé tűnik durvának (és még az adó is lejön belőle). Ettől függetlenül a Ryanair-pilóták helyi viszonylatban is kifejezetten jól keresnek, az átlagfizetés az Egyesült Királyságban például évi nett 21 ezer font, vagyis 7,5 millió forint körül mozog. Ha a Ryanair-pilóták fizetését nettósítjuk, akkor több mint 46 millió forint jön ki egy évre, vagyis az átlagfizetés több mint hatszorosát meghaladó összeg. Ez az iparágon belül is jónak számít, a British Airways pilótáinak átlagos nettó alapbéreennél kevesebb, az átlagos szintű plusz juttatásokkal együtt is csak 30 millió forint körül van.

Mit kínál az idei Nagyszínpad? Az utóbbi évek legerősebb Szigetlineupja a Nagyszínpadon tetőzik, nem is csoda, hogy a vasárnap és a hétfő már nagyon közel áll a teltházhoz, és a többi napokra is rohamosan fogynak a jegyek. „Úgy tűnik, hogy a hétfői nap már biztosan teltházas lesz az idei Szigeten, ugyanis hamarosan le kell állítanunk a napijegyek árusítását, de a vasárnap is nagyon közel áll ehhez” – nyilatkozta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, aki szerint az erős program más napokon is hozhat látogatói csúcsot. Nézzük sorban, napok sze-

Hotel Azúr Prémium H-8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c. Telephone: 06 86 501 450 premium@hotelazur.hu http://www.hotelazur.hu/hu/premium

rint, kik azok, akik idén a Sziget központi helyszíne elé szippantják a rajongókat, persze a teljesség igénye nélkül! SZERDA Már első nap itt lesz a kortárs svéd zene egyik legismertebb popcsaja, Lykke Li, aki az elmúlt tíz évben gyakorlatilag mindent kipróbált már, amit egy énekesdalszerző megtehet dream poptól soundtrackig, díjesőtől fesztiválheadlinerségig - elektro-operát nem írt még, de ami késik, nem múlik. Nemrég jelent meg negyedik stúdióalbuma So Sad So Sexy címmel, melyről a deep end című számhoz készült klip mindössze egy iPhone-nal készült.

Published by: Mega Media Kft. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu

Álhír volt a tusnádfürdői medvetámadás? A Hargita megyei tanácselnök, Borboly Csaba szerint egy 27 éves fiatalra támadt a medve Tusnádfürdőn, és az áldozatot a csíksomlyói fertőző osztályra szállították, de később Tusnádfürdő polgármestere tagadja, hogy medvetámadás történt volna, és arra kérte az embereket, hogy ne terjesszenek álhíreket írja aMaszol.ro. A Hargita Megyei Tanács sajtóirodájának szerdai közlése szerint egy huszonhét éves férfit éjjel egy és két óra között sebesítette meg a tömeg közé ugró medve, a karján és a combján. A sérült sebeit a csíkszeredai megyei kórház sürgősségi osztályán látták el, majd a csíksomlyói fertőző osztályra szállították. Azt írták, az áldozat egy gyimesközéploki fiatalember. Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor a tábor hivatalos megnyitóján kijelentette, hogy nem történt medvetámadás a tábor nulladik napján, és arra kért mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket, ugyanakkor továbbra is elővigyázatosságra intette a táborozókat. A 29. Bálványosi nyári Szabadegyetem és Diáktábor kedden este kezdődött, a rendezvénysorozat vasárnap hajnalig tart. Egy találó rajzon foglalták össze az egész thaiföldi mentőakciót Miközben tart a thaiföldi mentőakció utolsó napja, már napok óta ezerféle aranyos köszönőrajz árasztotta el a Twittert, és a Facebookot is a témában. Ezek közül az egyik legtalálóbb az alábbi rajz, ami hétfő óta kering a thai közösségi médiában, és a legfontosabb külföldi lapok is külön kiemelték. Az nagyon találó illusztráción a mentésben résztvevők illetve a focicsapat látható. Ha egy kis segítségre lenne szüksége a rajz megfejtéséhez, itt van, hogy ki kicsoda rajta: Vaddisznók: a gyerekek és az edző (utalva a focicsapat nevére)Fehér elefánt: Narongsak Osattanakorn, a mentés vezetője, a tartomány kormányzójaFókák: thaiföldi különleges alakulat Békák: búvárokFehér ló: önkéntesekKék oroszlán: angol mentőalakulatokKenguru: ausztrál mentőalakulatokPanda: kínai mentőalakulatokDaru: japán mentőalakulatokSzarvas: svéd mentőalakulatokTigris: mianmari mentőalakulatokBarna elefánt: laoszi mentőalakulatokSas: amerikai mentőalakulatokKutya: rendőrökFecskék: hegymászókSárkány: szivattyú kezelőkVasember: Elon MuskSzembe szálló madarak: a médiaSzembe szálló holló: a mentőakciót kritizáló bloggerek

title  
title