Page 1

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Török oligarcha barátjának is összehozott egy üzletet Orbán Kínában Orbán Viktor kínai látogatásakor vele volt Adnan Polat, az Erdoğan török elnökkel is jó kapcsolatot ápoló oligarcha - szúrta ki aMagyar Narancsegy olyan videón, ami a kormányfővel készült. Polatnak az elmúlt években egyre több magyarországi érdekeltsége lett, még Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt, és előfordult, hogy Orbán Ráhellel kávézott együtt. A török oligarcha az utóbbi időben sok helyre elkísérte Orbánt, volt, amikor meccset nézett vele Görögországban, de ott volt Orbán miniszterelnöki beiktatásán is idén májusban. A miniszterelnökkel elvileg több mint egy évtizede szoros barátságot ápoló Polat a magyar kereskedőházakban is érdekelt volt, ahogy a nemrég átadott Gül Baba türbéje is fial neki, ugyanis az emlékhely fenntartására a kormány évente közel 700 milliót ad egy alapítványnak, mely szintén Polathoz köthető - írja a lap.

A menekültkaraván több ezer tagja kért menedéket Mexikóban A Közép-Amerikából az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több ezer tagja élt a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel és kért menedéket Mexikóban. A tájékoztatás szerint eddig 3230 menedékkérelmet nyújtottak be a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek, és közülük 2697-en kaptak ideiglenes okmányokat, amelyekkel munkát vállalhatnak Mexikóban, amíg sorsukat el nem döntik az illetékes szervek. Ugye ezek azok a menekültek, akiket Donald Trump akkora fenyegetésnek ítélt meg, hogy -nem függetlenül a félidős választási kampányhajrától- 5200 katonát vezényelt ki az amerikaimexikói határra.

254/2018 • 2018. NOVEMBER 8.

Súlyos a marihuánahiány Kanadában Több fűre van szükségünk!

Három hete legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását Kanadában, ahol máris kezdenek elfogyni a marihuánakészletek számolt be róla a The New York Times (NYT) című napilap szerdán internetes oldalán.

A Nespresso bemutatja a párizsi ínyencségek által ihletett ünnepi Limited Edition kávéit A Nespresso idén a neves belsőépítésszel, India Mahdavival együttműködve alkotta meg ünnepi kínálatát, a párizsi ínyencségek által ihletett Limited Edition kávékollekciót. Mindkét Variations kávé alapjául a dél- és közép-amerikai Arabica szemekből összeállított Nespresso Livanto keverék szolgál. Ebben az őrleményben szép harmóniát alkot a pörkölt és karamellás ízvilág, és mindez kerek, kiegyensúlyozott kávéként teljesedik ki a Variations termékekben: Nespresso Variations Paris Macaron: A Livanto gabonás aromái gyönyörű harmóniában olvadnak össze a mandula édeskés ízével, felidézve a pillanatot, amikor beleharapunk egy

macaronba. Intenzitás: 6 Nespresso Variations Paris Praliné: Ez az ízesített espresso kerek egészként egyesíti a Livanto ízeit, a mogyoró pörköltségét és a karamella édességét. Harmonikus keverék, ami a praliné desszertek emlékét idézi. Intenzitás: 6 Nespresso Paris Black: Rendkívül aromás Arabica keverék, a Robusta izgalmas csavarával. Gabonás, diós ízek, sűrű textúra… és mindezt fűszeres, fás felhangok színesítik. Intenzitás: 9 A Limited Editions Variations kávék 2018. november 5-től megvásárolhatók világszerte a Nespresso Boutique-okban, online awww.nespresso.com oldalon vagy a 06 80 2582 80-as éjjel-nappal hívható telefonszámon keresztül.

Sok/k/színűség Sokan lehangolónak találnának egy fekete-fehér életet - de vannak, akiket pont a színek harsány tobzódása ejt zavarba. Te hogy vagy ezzel? Saját TEDx-konferencián járja körbe a sokszínűség témakörét a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Október 25-én, a Sok/k/színűség című eseményen a résztvevők ismert hazai véleményvezérekkel, valamint a siker küszöbén álló, inspiráló fiatal előadókkal közösen fedezhetik fel, hogyan hat ránk és környezetünkre az, ha sokféle ember, kultúra, vélemény vagy lehetőség találkozik egy helyen. Az előadók a résztvevőkkel együtt többek között az alábbi kérdésekre

keresik majd a választ: · Mennyire vagyunk elfogadóak a társadalmi különbségeket illetően? · Inkább motiválnak minket, vagy inkább nyomasztólag hatnak ránk a különbségek? · Megbénít vagy erőt ad, ha sok lehetőség közül választhatunk? · A sokszínűség az egyéni-társadalmi fejlődés és az innováció motorja, vagy a konfliktusok elsődleges forrása? Dátum: 2017. október 25. Időpont: 16:30 – 22:00 Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.Az előadók témáiról bővebben a http://tedx.metropolitan.hu/ oldalon olvashat.

Övcsatot néztek gránátnak, lezárták a barcelonai főpályaudvart Egy gránát formájú övcsat miatt adtak ki riasztást a barcelonai Sants és a madridi Atocha főpályaudvaron szerda délelőtt a hatóságok – írja az MTI. A tévesnek bizonyult bombafenyegetés miatt mindkét állomást részlegesen kiürítették, a forgalmat pedig ideiglenesen korlátozták. A katalán rendőrség szerint reggel 8 óra körül kaptak bejelentést a barcelonai pályaudvar üzemeltetéséért felelős ADIF vállalattól, hogy a csomagszkenner gyanús, robbanószerkezetnek látszó tárgyat mutatott az egyik utas bőröndjében. A hatóságok a helyszíni ellenőrzés során azonban nem találtak semmit, ezért nem sokkal tíz óra után feloldották a korlátozást, amely a nagysebességű gyorsvasút (AVE) vonalait érintette.

Görögországban 10 ezer pap veszti el közalkalmazotti státuszát Megállapodott a görög kormány és a befolyásos görögországi ortodox egyház, hogy mintegy 10 ezer papot és egyházi alkalmazottat eltávolítanak a közalkalmazotti fizetési listáról. Az egyház papjai Görögországban közalkalmazotti státuszt élveznek, becslések szerint bérezésük évi mintegy 200 millió euróba kerül az államnak. A baloldali Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Ieronimosz athéni érsek között kedden létrejött megállapodás értelmében az állam ezentúl egy "különleges egyházi alapba" juttat támogatásokat az egyházi személyek bérezéséhez.

Mai időjárás BUDAPEST

8 / 19 °C Várható csapadék: 0 mm


254/2018 • 2018. november 8.

Már a német szélsőjobb sem a régi: zsidó fiókszervezetet alapított az AfD 24 tagja van az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt egy hete megalakult zsidó szervezetének, a JafD-nek. Az ellenőrizetlen muszlim bevándorlók jelentette veszélyre hivatkozva létrehozott tagszervezet elég nagy hullámokat vetett a német közéletben. A Központi Zsidótanács (Zentralrat der Juden) elnöke a Spiegelnek azt mondta, hogy a zsidó párttagok nem jelentenek biztosítékot arra, hogy egy párt mentes az antiszemita tendenciáktól. ASzombat cikkeszerint a JAfD alapítóinak célja a zsidóellenesség stigmájának gyengítése, valamint az orosz hátterű zsidó bevándorlók megnyerése. A jobboldali populista AfD, mely leginkább a bevándorlásellenes tematikával szerzett az egy évvel ezelőtti országos választáson 13 százalékot és lett így a harmadik legerősebb német párt, régóta küzd az antiszemitizmus vádjával. Bár az AfD maga nem hangoztat antiszemita nézeteket, nem is lép fel túl erélyesen azon tagjai, így az író-politikus Wolfgang Gedeon ellen, akikről ugyanez nem mondható el.

Niki Laudát 3 hónap után kiengedik a kórházból Legkésőbb csütörtökön hazamehet a Forma-1 háromszoros világbajnoka, Niki Lauda, akin még a nyáron tüdőátültetést hajtottak végre egy bécsi kórházban -adta hírül oe24 osztrák portál. A szervezete legyengült, mivel keveset mozgott, ezért egy edzésprogramot is kapott, amit otthonában kell végrehajtania. Az osztrák sportvezető még július végén, egy nyaraláson lett rosszul, augusztus másodikán kiderült, hogy a tüdőátültetés elkerülhetetlen.Súlyos állapotban volt. Lauda nagy motivációja volt a gyógyulás alatt, hogy október 31-én, felesége 40. születésnapján otthon lehessen.

Százszorséf – Michelin-csillag ragyog a Gellért Hotelre Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes head chefje ezúttal a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiváljának “díszvendégeként” a fesztivál exkluzív eseménye, a Lakosztályétterem vendégeit varázsolja el fine dining ételsorával és a hozzá tartozó borválogatással. Az eddigi borfesztiválok során egy merőben új gasztronómiai fogalmat is bevezetett az idén 100 éves Gellért Hotel, amely már az első évében nagy sikert aratott. Elsőként a szállodák között, lakosztályétteremként nyitotta meg a nagyközönség körében azt az apartmanját, mely a legszebb kilátást mutatja a fővárosra, és melyben eddig legjelesebb vendégei szálltak meg. A kezdeményezés közkedvelt hagyomány lett

mára, ahol Michelin-csillagos éttermek séfjei adják egymásnak a kilincset. Ezúttal november 9-én és 10-én ad helyet a limitált exkluzív vacsorának a 422-es apartman, ahol Palágyi Eszter ételsorát élvezhetik a vendégek - a Márton nap égisze alatt - főszerepben természetesen a libával. Előételként libamáj, lila káposzta, fonott kalács, levesként liba consommé főételként pedig liba confit kerül az asztalra.

Márton napi Borfesztivál a 100 éves Gellértben Immár nyolcadik alkalommal jelentkezik Budapest legizgalmasabb Márton napi borfesztiválja az idén 100. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért csodálatos épületében, természetesen a 100-as szám jegyében. Butik sörfesztivállal, aztán sörre borral, pezsgővel és pálinkákkal korlátlan kóstolással, a páratlan hangulatú lakosztályétteremmel, kreatív borvacsorával és záróakkordként jön az elmaradhatatlan Sunday brunch is. A Gellért 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit, idén tehát 100. születésnapját ünnepli, ennek megfelelően a Márton napi Borfesztivál gasztro-programjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butik sörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a bor-

fesztiválra. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelincsillagos séf készíti a prémium kategóriás menüt. A Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását, és a Száz liba egy sorban Márton napi Sunday brunch felvonultatja a legkedveltebb libaételeket. Idén több mint 100 kiállító borászat vonul fel Gellértben, ahol 11-11 borvidék mutatkozik be pénteken, illetve szombaton. Így gyakorlatilag két különböző „borfesztiválon” vehet részt az, aki mindkét napra vált belépőt, ráadásul korlátlan mennyiségben. Ami mindkét napon állandó, az a Gellért Selection pezsgőkínálata lesz, hogy minden pillanatban méltó itallal koccinthassunk a kerek évfordulóra. További információk és jegyek: borfesztivalgellert.hu

ÚJ A TABLE!!!! NYITVA! XI. kerület Bartók Béla út 44. (a Móricz Zs. körtértől 1 percre) Á Table! - Egy olyan hely, ahol legalább egy pár falat erejéig úgy érezhetjük, Franciaországba csöppentünk. Reggelente frissen, nagyrészt francia alapanyagokból készülnek a finomságok. A pultban friss bagetteken, pékárukon kívül süteményekkel, szendvicsekkel, salátákkal, isteni kávékkal várjuk kedves vendégeinket! Hétközben már 07 órától, hétvégén 08 órától nyitva. Gyertek hozzánk reggelizni!

Hotel Azúr Prémium H-8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c. Telephone: 06 86 501 450 premium@hotelazur.hu http://www.hotelazur.hu/hu/premium

Published by: Mega Media Kft. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu

10 ezer beteggel számol évente a Magyarországon nyíló kínai egészségközpont Hagyományos kínai orvoslást alkalmazó központ és egy hozzá kapcsolódó apartman park alapkövét rakták le csütörtökön Celldömölkön. A 600 millió forintos beruházás kínai magántőkéből valósul meg az MTI szerint. A kivitelezés ősszel kezdődik és 2019 év végéig készül el, a kínai befektetők azt várják, hogy évente tízezer pácienst is kezelhetnek majd a központban. Jü Fu-csienYu Fujian, a Hagyományos Kínai Orvosi Szervezetek Közép és Kelet-Európai Szövetségének elnöke kiemelte: a beruházáshoz hozzájárult, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon ismerték el törvénybe foglalva a hagyományos kínai orvoslást. A projektismertetőben elhangzott: "a közeli Ság hegy vulkáni eredetű bazalthegy, magnetikus gyógyhely, amely csakúgy, mint a Vulkánfürdő gyógyvize, a kínai gyógyászatban is fontos eszköz lehet."

Izrael vadászgépekkel lő a léggömbökre Izraeli vadászgépek kilenc, a palesztin Hamász mozgalomhoz tartozó célpontot támadtak hétfőn – írja az MTI. Az akció válasz a zsidó állam területére „gyújtogatás céljával reptetett léggömbökre és sárkányokra” – közölte az izraeli hadsereg sajtószolgálata. „Nem sokkal ezelőtt az izraeli légierő vadászgépei csapást mértek két katonai tábor kilenc célpontjára, valamint a Hamász egy lőszergyártó bázisára a Gázai övezet északi részén” – áll a hadsereg hétfő reggeli közleményében. A zsidó állam egyben élesen bírálta az ország „lakosságának és mezőgazdasági területeinek biztonságát fenyegető terrorista cselekményeket”. A hadsereg az elmúlt napokban több ízben „megengedhetetlennek nevezte” az égő léggömbökkel és sárkányokkal Izrael ellen elkövetett akciókat. Ezek több millió dolláros kárt okoztak a zsidó állam területén. A palesztin szélsőségesek azóta alkalmazzák fegyverként ezeket az eszközöket, hogy március végén a Hamász felhívására tömeges tüntetések kezdődtek a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ mentén a palesztin föld napjától egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba). A Hamász terve az volt, hogy aktivistáik áttörik a határkerítést.

title  
title