Page 1

TUOTEOPAS


Tervetuloa Kährsille Kährs perustettiin 160 vuotta sitten Nybron pikkukaupungissa Etelä-­ Ruotsissa. Nybron seutu on tunnettu kauniista luonnostaan, jylhistä maisemistaan ja tiheistä metsistään. Vuonna 1857 perustettu Kährs on maailman vanhin toiminnassa oleva puulattioiden valmistaja. Vuonna 1941 Kährs kehitti modernin monikerroksisen puulattian – maailman ensimmäisen lautaparketin. Kährs kehitti myös ensimmäisenä ponttiratkaisun, jossa laudat lukitaan paikoilleen mekaanisesti ilman liimaa. Innovatiivisuus, pitkät perinteet ja käsityötaito yhdistettynä intohimoiseen suhtautumiseen designiin ja uusiin teknologioihin on pitänyt Kährsin modernien puulattioiden kehityksen kärjessä. 2 WWW.KAHRS.COM

NOUVEAU BLONDE


ERITTÄIN SUORITUSKYKYINEN PINTA Kährsille tärkeitä ovat sekä parketin ulkonäkö, kestävyys että tuntuma. Pintakäsittelyn on siten oltava tarpeeksi vahva kestämään päivittäistä kulutusta, mutta silti niin ohut, että puun luonnollinen kauneus pääsee oikeuksiinsa. Kaikki pintakä­sittelyaineemme ovat vesipohjaisia ja ne eivät sisällä liottimia eivätkä formaldehydiä.

VUODENAJAT VAIHTUVAT – KÄHRS KESTÄÄ Vuonna 1941 Kährsille myönnettiin patentti monikerroksisesta puulattiarakenteesta – maailman ensimmäisestä lautaparketista. Parketin kolmikerroksinen rakenne takaa vakaan puulattian, vaikka ilman lämpötila ja kosteus vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

PARAS LUKKOPONTTIJÄRJESTELMÄ

JÄRKEÄ JA TUNNETTA Harjattu, käsin veistetty, reunoista viistetty, silkin sileä tai mattapintainen. Jokainen Kährsin lattialauta on käsitelty erikseen, jolloin saadaan näkyviin puun jäljittelemätön kauneus sekä ainutlaatuinen yhdistelmä syykuvioita ja oksia.

Kährs otti ensimmäisenä lattiavalmistajana vuonna 2000 käyttöön mekaanisen, liimattoman lukkoponttijärjestelmän – nerokkaan Woodloc®-järjestelmän. Tämä pontti mullisti puulattiamarkkinat. Vuonna 2010 Woodloc® 5S -pontin myötä järjestelmää on kehitetty entistä paremmaksi ja se mahdollistaa entistä suuremmat asennuspinta-alat ilman liikuntasaumaa.

TOIMII LATTIALÄMMITYKSEN KANSSA

ECOLA DIC BE OR

L

N

Kährs-puulattioiden vahva lukkopontti ja muotovakaa rakenne takaavat lattian erinomaisen toimivuuden lattialämmityksen kanssa asennettaessa.

3029 0012

EKOLOGINEN LÄHESTYMISTAPA Kährsin monikerroksinen rakenne tarkoittaa, että puuraaka-aine tulee hyödynnetyksi mahdollisimman tehokkaasti. Nybron tehtaalla mikään ei mene hukkaan. Niistä tukkien osista, joita ei voi käyttää lattioissa, tulee biopolttoainetta, jolla tuotantotiloja lämmitetään. Myös noin 45 000 ympäristössä asuvaa ihmistä saa nauttia kierrätetyllä puulla tuotetusta lämmöstä.

LOPUTTOMASTI VAIHTOEHTOJA Kährsin lattiavalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto kaiken kokoisiin huoneisiin ja kaikkiin sisustustyyleihin. Lattiavalikoimassa on saatavilla suuri määrä eri värejä ja puulajeja, kokoja, kuvioita ja pintakäsittelyjä.

Kährsin pitkäaikainen sitoutuminen ympäristöasioihin on tunnustettu kansainvälisesti. Vuonna 1993 Kährs oli maailman ensimmäinen puulattioiden valmistaja, jolle myönnettiin ISO 9001 -laatusertifikaatti, ja vuonna 1997 Kährs sai myös ISO 14001 -ympäristösertifikaatin. WWW.KAHRS.COM  3


KÄHRS-LATTIAOPAS Kährsiltä on saatavilla suuri valikoima tuotteita erilaisin pintakäsittelyin ja erilaisilla puulajeilla koko maailmasta. Laajasta valikoimasta löytyy oikeanlainen lattia mitä erilaisimpiin tarpeisiin. Kaikissa lattioissa on kuitenkin myös paljon yhteistä: ne kaikki ovat luonnontuotteita, valmistettu uusimmalla tekniikalla ja tuotettu ympäristöä kunnioittaen.

LAKKA Kährsin lakka päästää puun luonteen täysiin oikeuksiinsa ja korostaa puun luonnollista rakennetta. Tämän ansiosta puu on kestävämpi ja helpompi pitää puhtaana. Kährsin lakkapinta on myös markkinoiden ohuimpia, joten se ei piilota puun luonnollista ulkonäköä.

HARJATTU Pinnan harjaaminen tuo esiin puun luonnollisen rakenteen ja tekee lattiasta erityisen luonnolliselta tuntuvan. Joissakin lattioissamme on voimakas harjaus.

4 WWW.KAHRS.COM

MATTALAKKA Kährsin mattalakka saa lattian näyttämään käsittelemättömältä ja puhtaalta puulta tai öljyllä käsitellyltä. Pehmeä, luonnollinen pinta tuntuu erittäin miellyttävältä paljaiden jalkojen alla. Mattalakka on yhtä kestävä ja helppohoitoinen kuin tavallinen lakka.

VÄRJÄTTY Värjäyksellä voidaan korostaa luonnollisia värejä – vaaleimmasta valkoisesta ja pehmeän harmaasta mokan ja puuhiilen syviin sävyihin.

U LTRAMATTA­ LAKKA Ultramattalakkaus saa puun näyttämään ja tuntumaan käsittelemättömältä vasta sahatulta puulta, mutta antaa lattialle silkinhimmeän, huomaamattoman ja kestävän suojan. Ultramattalakattu pinta absorboi tehokkaasti valoa korostaen sekä puulattian värisävyä että puun tuntua.

SAVUKÄSITTELY Tämä erityinen prosessi muuttaa jokaisen laudan väriä ja sävyä. Savukäsiteltyjä lattioita on kahta eri sävyä, vaalea ja tummempi täysin savustettu.

ÖLJY Kährsin öljy tekee lattiasta kauniin ja luonnollisen tuntuisen. Öljy korostaa puun hienoa rakennetta ja syykuviointia ja syventää sen luonnollista väriä. Öljytyt lattiat ovat helppohoitoisia, mutta on syytä ottaa huomioon, että ne öljykäsitellään ennen käyttöönottoa ja ne täytyy käsitellä säännöllisesti Kährsin Satin Oil -hoitoöljyllä.

VIISTETYT REUNAT Lattialaudan reunojen viistäminen korostaa lankkumaista muotoa. Valittavana on mikroviisteisistä lattioista, joissa reunaa korostetaan erittäin vähän hiomapaperin avulla, aina dramaattisempiin ja voimak­kaampiin viisteisiin sekä pitkällä että lyhyellä sivulla. Näin lattiasta saadaan rustiikkisemman ja selkeäpiirteisemmän näköinen.

KIILTÄVÄ LAKKA Kiiltävä lakkaus antaa lattialle loistavan ja viimeistellyn ilmeen, joka korostaa valitsemasi puulajin kauneutta. Ylellinen ja näyttävä vaihtoehto lakatulle ja matta­lakatulle lattialle.

KOHOKUVIOITU Luonteikas, rustiikkinen lattiapinta syntyy erilaisten puun höyläys- ja hiontatyökalujen avulla. Tuloksena on puulattia, joka näyttää ja tuntuu vanhalta lattialta, johon aika on jättänyt ­jälkensä.


VALIKOIMA

CITY

TOWN

COUNTRY

Nämä hillityn tyylikkäät lattiat valmistetaan valikoidummasta puusta, jossa on pieniä värisävyn ja pintarakenteen vaihteluja. Lattiat voivat olla vaaleita tai tummia puulajin ominaisuuksien mukaan, mutta sävy ja yleisvaikutelma on harmoninen. Jos viihdyt rauhallisessa ja minimalistisessa ympäristössä, City-lattia sopii sinulle.

Lattioille, jotka voivat olla vaaleita tai tummia, on luonteenomaista hienot sävyn ja kuvion vaihtelut ja pienet oksat. Ne luovat klassisen taustan, joka korostaa muuta sisustusta. Jos haluat lattian, jossa on kohtalaista vaihtelua, sinun kannattaa tutustua tarkemmin Town-lattioihimme.

Jos etsit rustiikkisempaa tyyliä, pidät varmasti Country-lattioistamme. Näissä lattioissa on voimakas syykuviointi ja paljon oksia, sekä suurempia värivaihteluita, ja lattiat ovat rohkean ja selkeän luonnollisia. Country-mallisto sisältää hyvin rustiikkisen tyylisiä lattioita, joissa on juovia ja oksia.

DESIGN

1-SAUVAINEN

2-SAUVAINEN

3-SAUVAINEN

HOLLANTILAINEN KUVIO

Laudan pinta sahataan yhtenä kappaleena. Tämä korostaa luonnollista tuntua ja tuo esiin valitsemasi puulajin luonteen täydellisesti.

Pintakerros koostuu kahdesta vierekkäisestä sauvarivistä. Sauvat järjestellään niin, että lattialautojen luonne vaihtelee.

Pintakerros koostuu kolmesta vierekkäisestä sauvarivistä. Sauvat ovat eripituisia ja sijoitetaan sattu­manvaraisesti, minkä ansiosta jokaisella lattialla on oma luonteensa ja ainutlaatuinen ilmeensä.

Klassinen lattia uudella rakenteella. Pintakerroksessa on kolme sauvaa vierekkäin ja yksi poikittain. Kun lattialaudat on asennettu, niistä muodostuu kaunis kuviolattia.

WWW.KAHRS.COM  5


YDRE

Kährs Supreme YLIVERTAISTA LAATUA JA KÄDENTAITOA Kährs luottaa perinteisiin valmistusmenetelmiin, joissa yhdistyy ylivertainen puunkäsittelytaito, huippumuotoilu ja alan viimeisimmät tuotanto- ja pintakäsittelytekniikat, joiden tuloksena syntyy ainutlaatuinen lattia, joka erottuu. Tammi ja saarni heräävät henkiin ainutlaatuisen valikoiman erilaisissa tyyli- ja pinta­vaihtoehdoissa, joita kaikkia yhdistää omaleimainen, ylellinen ulkonäkö ja tarkka työstö.

6 WWW.KAHRS.COM

Småland/Shine/Da Capo Lautojen paksuus: 15 mm Pintakerroksen paksuus: 3,5 mm Keskikerroksen materiaali: Havupuu Hiottavissa: 3–4 kertaa Takuu: 30 vuotta


DA CAPO -MALLISTO Da Capo tuo mieleen ajan patinoiman puun puhuttelevan kauneuden ja antaa tiloihin vahvaa luonnetta. Tuotteen karkean pinnan vuoksi suositeltava käyttöalue julkiset tilat. Koko: 1-sauvainen 1 900 x 190 x 15 mm

TAMMI INDOSSATI

TAMMI MAGGIORE

TAMMI SPARUTO

TAMMI UNICO

TAMMI VISTA

TAMMI ASPELAND

TAMMI MÖRE

TAMMI KINDA

TAMMI YDRE

TAMMI VEDBO

TAMMI FINNVEDEN

TAMMI SEVEDE

SAARNI BLACK COPPER

SAARNI BLACK SILVER

SMÅLAND -MALLISTO Jokainen lauta on käsitelty erikseen, jolloin saadaan näkyviin puun jäljittelemätön kauneus sekä uniikki yhdistelmä syykuviota ja oksia. Tuloksena on elävä pinta, jonka ilme vaihtelee valaistuksen ja katsomiskulman mukaan. Koko: 1-sauvainen 2 420 x 187 x 15 mm

TAMMI HANDBÖRD

SHINE -MALLISTO Huomiota herättävä mallisto, jossa voi valita joko täysin kiiltävän tai helmen- tai metallinhohtoisen viimeistelyn, joka antaa puulattialle aivan uudenlaista trendikästä ylellisyyttä. Koko: 1-sauvainen 2 420/2 266 x 187 x 15 mm

TAMMI TVETA

Kiiltävä lakka

Öljy

Harjaus

Kohokuvioitu

Sahakuvio

Värjätty

Savukäsitelty

Viistetyt reunat

WWW.KAHRS.COM  7


CORNWALL

Kährs Original LAADUN PERUSTA Uudenaikaisista puulattioista alkuperäisin ja yhä myös paras. Vuosien saatossa Kährsin Original-mallistosta on kasvanut laajin ja suosituin puulattiamallistomme. Original-mallistoon kuuluu useita eri puulajeja ja viimeistelyvaihtoehtoja, joille kaikille on yhteistä niiden klassisen pohjoismainen olemus.

8 WWW.KAHRS.COM

Lautojen paksuus: 15 mm Pintakerroksen paksuus: 3,5 mm Keskikerroksen materiaali: Havupuu Hiottavissa: 3–4 kertaa Takuu: 30 vuotta


NORDIC NATURALS -MALLISTO Koivu- ja saarnilattioiden lämmin hehku johtavat suoraan Kährsin pohjoismaisiin juuriin. Koko: 1-sauvainen 2 420 x 187 x 15 mm 2-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm 3-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm

KOIVU AALAND

SAARNI GOTHENBURG

SAARNI GOTLAND

SAARNI KALMAR

TAMMI CORNWALL

TAMMI HAMPSHIRE

TAMMI ESSEX

TAMMI VERONA

SAARNI ALABASTER

TAMMI LIMESTONE

TAMMI STONE

TAMMI GRANITE

EUROPEAN ­NATURALS -MALLISTO Tammilattiat eri tyylisinä ja erilaisin pintakäsittelyin tuovat kotiin perinteikästä ja eloisaa tunnelmaa. Koko: 1-sauvainen 2 420/2 266 x 187 x 15 mm 2-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm 3-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm

HARMONY -MALLISTO Nimensä mukaisesti harmoninen. Tässä mattalakattujen tai öljyttyjen lattioiden mallistossa yhdistyy lämmin rustiikkinen henki ja tyylikäs trendikkyys. Koko: 2-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm 3-sauvainen 2 421/2 423 x 200 x 15 mm

Lakka

TAMMI VIENNA

TAMMI SIENA

TAMMI PALE

TAMMI CIRRUS

Mattalakka

Öljy

Harjaus

Värjätty

TAMMI DEW

Savukäsitelty

Viistetyt reunat

Mikroviistetyt reunat

WWW.KAHRS.COM  9


TAMMI ALLOY

TAMMI SMOKE

TAMMI ALE

TAMMI SOIL

TAMMI BROWNIE

TAMMI NOUVEAU SNOW

TAMMI NOUVEAU BLONDE

TAMMI NOUVEAU WHITE

TAMMI NOUVEAU GREIGE

TAMMI NOUVEAU RICH

TAMMI NOUVEAU TAWNY

TAMMI NOUVEAU CHARCOAL

SAARNI FALSTERBO

SAARNI SANDVIG

SAARNI SKAGEN

TAMMI SORRENTO

CLASSIC NOUVEAU -MALLISTO Tässä upeassa harjatussa ja viistetyillä reunoilla ja mattalakalla viimeistellyssä mallistossa vanha kohtaa uuden monissa eri sävyvaihtoehdoissa. Koko: 1-sauvainen 2 420/2 266 x 187 x 15 mm 2-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm

TAMMI LAVA

TAMMI NOUVEAU GRAY

SAND -MALLISTO Saarni ja tammi mattalakattuna ja vaaleaksi sävytettynä tuovat kotiin valoisan raikkaan tunnelman. Koko: 1-sauvainen 2 420/2 266 x 187 x 15 mm 2-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm 3-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm

10 WWW.KAHRS.COM


FOUNDERS -MALLISTO

UUSI

Reippaasti harjattu ja käsin veistetty rustiikkinen tammi kertoo Kährsin korkealuokkaisesta käsityöperinteestä. Koko: 1-sauvainen 2 420 x 187 x 15 mm

TAMMI BRIGHTON

TAMMI PORTOFINO

TAMMI MENTON

TAMMI GUSTAF

TAMMI STURE

TAMMI JOHAN

GÖTALAND -MALLISTO

UUSI

UUSI

TAMMI OLOF

TAMMI FREDRIK

UUSI

TAMMI ULF

UUSI

Götaland-mallistoon kuuluu viisi 3-sauvaista tammilattiaa, joiden värisävyt vaihtelevat vaaleasta tummaan ja jonka yksittäiset laudat on käsitelty niin, että niistä muodostuu yksilöllisen näköinen lattia. Koko: 3-sauvainen 2 419 x 196 x 15 mm

TAMMI KILESAND

TAMMI VINGA

TAMMI BODA

TAMMI BACKA

TAMMI PARIS

TAMMI DUBLIN

TAMMI BERLIN

CAPITAL -MALLISTO

UUSI

Malliston lattioiden 1-sauvaiset pitkät ja leveät laudat on valmistettu tasasävyisestä, parhaasta tammilaadusta. Koko: 1-sauvainen 2 420/2 266 x 187 x 15 mm

TAMMI ATTEBO

Lakka

Mattalakka

Öljy

Harjaus

Kohokuvioitu

Värjätty

Savukäsitelty

Viistetyt reunat

Mikroviistetyt reunat

WWW.KAHRS.COM  11


LUX -MALLISTO

UUSI

UUSI

UUSI

UUSI

Ultramattalakkaus saa Lux-­ malliston 1-sauvaiset lattiat näyttämään ja tuntumaan kuin ne olisi valmistettu ­k äsittelemättömästä, juuri sahatusta puusta. Pinta imee valoa korostaen lattian väriä. Saatavana on seitsemän ­s ävyä vaaleasta tummaan. Koko: 1-sauvainen 2 420 x 187 x 15 mm

SAARNI AIR

UUSI

UUSI

TAMMI HORIZON

TAMMI SKY

LUMEN -MALLISTO

UUSI

TAMMI COAST

UUSI

Lumen-mallistossa on 3-sauvaisia ultramattalakattuja tammilattioita. Valoa imevä pinta korostaa lattian väriä ja antaa vaikutelman käsittelemättömästä puusta. Mallistossa on kuusi luonnollista ja pehmeää ­s ävyvaihtoehtoa. Koko: 3-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm

TAMMI SHORE

UUSI

TAMMI SUN

UUSI

TAMMI MIST

TAMMI RIME

TAMMI TERRA

UUSI

UUSI

UUSI

TAMMI TWILIGHT

TAMMI ECLIPSE

TAMMI DAWN

PÄHKINÄ MONTREAL

PÄHKINÄ PHILADELPHIA

JARRAH SYDNEY

AMERICAN ­NATURALS & WORLD -MALLISTOT Tämän malliston lattiat on valmistettu lämminsävyisestä pähkinästä ja jarrahista. Koko: 2-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm 3-sauvainen 2 423 x 200 x 15 mm

12 WWW.KAHRS.COM

TAMMI DUSK


EUROPEAN ­RENAISSANCE -MALLISTO 150-vuotisjuhlamallis-tomme, joka koostuu klassisista lattiavaihtoeh­doista, henkii menneen maailman charmia. Koko: Hollantilainen kuvio 2 426 x 198,5 x 15 mm

TAMMI PALAZZO BIANCO

TAMMI PALAZZO ROVERE

TAMMI PALAZZO FUMO

PALAZZO FUMO

Lakka

Mattalakka

Ultramatt lack

Harjaus

Värjätty

Savukäsitelty

Mikroviistetyt reunat

WWW.KAHRS.COM  13


BLIZZARD

14 WWW.KAHRS.COM


Kährs Linnea SOPII TÄYDELLISESTI KOTISI UUDISTAMISEEN Vain 7 mm paksu, ohutprofiilinen Linnea on hillitty, aito puulattia, joka sopii tilaan kuin tilaan. Nämä kauniit puuviilulattiat ovat moderni ja tyylikäs valinta kotiisi. Lautojen paksuus: 7 mm Pintakerroksen paksuus: 0,6 mm Keskikerroksen materiaali: HDF (kova puukuitulevy) Hiottavissa: Ei Takuu: 12 vuotta

LODGE -MALLISTO Malliston 2-sauvaiset lattiat ovat saatavana upeissa sävyissä vaaleasta saarnista lämpimään pähkinään – takuuvarmaa laatua ja tyyliä. Koko: 2-sauvainen 1 225 x 193 x 7 mm

SAARNI BLIZZARD

TAMMI TIDE

TAMMI BREEZE

PÄHKINÄ BLOOM

TAMMI DOME

TAMMI TOWER

PÄHKINÄ STATUE

TAMMI GATE

HABITAT -MALLISTO Ympäristöystävällinen, leveä 1-sauvainen Habitat tarjoaa luksusta hyvällä omalla tunnolla. Sävyvaihtoehtoja on useita hopeaisesta tammesta lämpimään pähkinään. Koko: 1-sauvainen 1 810 x 150 x 7 mm

Tuotemallistomme muuttuvat jatkuvasti. Esitteen värit voivat poiketa tuotteiden väreistä painoteknisten rajoitusten vuoksi. Siksi suosittelemme tutustumaan tuotteiden väreihin ja syykuvioihin Kährs-jälleenmyyjän luona.

TAMMI CASTLE

Lakka

Mattalakka

Harjaus

Värjätty

Savukäsitelty

Mikroviistetyt reunat

WWW.KAHRS.COM  15


VÄRILTÄÄN YHTEEN SOINTUVAT LATTIAT

1-sauvainen Tammi Nouveau Blonde ja…

... 3-sauvainen Tammi Pale Tammi Nouveau Rich ja Tammi Ale

Monet lattioistamme ovat väriltään yhteen sointuvia. Lattiamme täydentävät toisiaan täydellisesti ja valikoimamme tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia valita eri malleja eri huoneisiin ja saavuttaa silti harmoninen kokonaisvaikutelma. Voit valita kotiisi esimerkiksi 1-sauvaisen lattian olohuoneeseen ja samanvärisen 3-sauvaisen lattian makuuhuoneisiin. Tai valitse 3-sauvainen lattia eteiseen ja 1-sauvainen keittiöön. Heittäydyitpä kuinka luovaksi tahansa, voit silti saavuttaa yhtenäisen tunnelman.

Tammi Nouveau Snow ja Tammi Limestone

1-sauvainen Tammi Nouveau Tawny ja...

16 WWW.KAHRS.COM

... 3-sauvainen Tammi Brownie


3

6 4

1

VÄRILTÄÄN YHTEEN SOINTUVAT LISTAT

5

1

1

2

Pienillä yksityiskohdilla tehdään suuret erot. Tämä pätee myös Kährslattioihin, joiden jokaisessa yksityiskohdassa, mukaan lukien listat ja muut oheistarvikkeet, näkyy puulattioiden valmistuksen käsityötaidon perinteet ja muotoiluosaaminen.

2

LOPPUSILAUS

SIISTI MATALALLA LISTALLA VIIMEISTELY

Jalkalistojen avulla voit luoda viimeisen silauksen paitsi lattiaan, myös koko huoneeseen. Valikoimastamme löytyvät lähes kaikkiin Kährs-lattioiden sävyihin sopivat jalkalistat.

Kapea varttilista on paras valinta silloin, kun entisiä jalkalistoja ei voida irrottaa. Varttilistat ovat nopea ja helppo keino viimeistellä olemassa olevat jalkalistat.

4

5

KOKOLATTIAMATON JA PUUN YHDISTELMÄ

TÄYDELLINEN LIITTO KIVEN JA PUUN VÄLILLÄ

Puulattian ja kokolattiamaton yhtymäkohtaan on olemassa kaksi vaihtoehtoa: voit käyttää päätelistoja tai eritasolistoja riippuen kokolattiamaton paksuudesta. Kumpikin ratkaisu on hyvännäköinen!

Luonnon materiaalit, kuten kivi ja puu, ovat erinomaisesti toimiva yhdistelmä. Jos haluat luoda täydellisen kivi- ja puulattian liitoksen kodissasi, valittavanasi on kaksi eri lisätarviketta kivilattian paksuudesta riippuen: päätelista tai eritasolista.

3

ASKEL KOHTI KAUNIIMPAA KOKONAISUUTTA Puuportaat ovat kauneudessaan lyömättömät. Täydellisen reunan jokaiseen portaaseen saat käyttämällä porrasnokkia.

6

SUURIA IDEOITA PIENIIN TILOIHIN Joskus varttilistakin on liian iso lattian ja seinän tai ikkunan välisen raon peittämiseen. Tässä tapauksessa paras ratkaisu on käyttää päätelistaa, joka on siistin ja selkeän näköinen.

WWW.KAHRS.COM  17


ASENNUS

ASENNUSTYÖKALUT

ASENNUSSARJA

LUKITUSTYÖKALU

ASENNUSKIILAT

LYÖNTIPALIKKA

Kaikki, mitä tarvitaan Woodloc®-­ lukkopontillisen lattian asennukseen. Lyöntipalikka, korkorauta, 5S-lukitustyökalu ja asennuskiilat.

Woodloc® 5S -lukitustyökalun avulla lukitaan viimeisen rivin päätypontit työntämällä lukituskielekkeet sisään. Sitä voidaan käyttää myös ponttiliitosten irrottamiseen.

Asennuskiilojen avulla varmistetaan, että lattian ja seinän väliin jää riittävän suuri liikuntasauma.

Kierrätetystä muovista valmistettua lyöntipalikkaa käytetään Kährsin Woodloc®-­l ukkopontillisten lattioiden asentamiseen.

18 WWW.KAHRS.COM


ASENNUSMATERIAALIT 1. SUOJAPAHVI

2. KÄHRS TUPLEX

3. KÄHRS ERIKOISPARKETINALUS

Suojapahvilla suojataan parketti roiskeilta ja kevyeltä kulumiselta asennuksen jälkeen. Mitään suojamateriaalia ei saa kiinnittää puulattiaan teipillä.

Hyvä ja tehokas alusmateriaali, joka vaimentaa runko- ja askelääniä ja toimii myös höyrysulkuna. Sisältää Airflow Technology -tekniikan, joka takaa hyvän ilmanvaihdon aluslattiassa. 3 mm. Toimii erinomaisesti lattialämmityksen kanssa.

Yhdistelmätuote, joka vaimentaa askel- ja runkoääniä ja sisältää höyrysulun. Vaimentaa runkoääniä jopa 25 %. Valmiiksi teipatut saumat helppoa asennusta varten. Paksuus vain 2 mm, toimii erinomaisesti lattialämmityksen kanssa.

4. HARMAA KARTONKI

5. MUOVIKALVO 0,2 MM

6. LATTIANALUS 2 MM

Vaimentaa askelääniä, hyvä lattialämmityksen kanssa. Käytetään yhdessä höyrysulun kanssa betonilattialla.

Käytetään höyrysulkuna. Muovikalvon tulee olla mahdollisimman lähellä parkettia, mutta lattianalusmateriaalin alla.

Kustannustehokas lattianalusmateriaali, joka vaimentaa runko- ja askelääniä. Käytetään yhdessä höyrysulun kanssa betonilattialla.

ASENNUSOPAS

Lattialämmitys ja betonilattia

Betonilattia ilman lattialämmitystä

Lattialämmitys ja puurakenteinen lattia

Puurakenteinen lattia ilman lattialämmitystä

VAIHTOEHTO 1

VAIHTOEHTO 1

VAIHTOEHTO 1

VAIHTOEHTO 1

710143 Kährs Tuplex

710143 Kährs Tuplex

710143 Kährs Tuplex

710103 Harmaa kartonki

VAIHTOEHTO 2

VAIHTOEHTO 2

VAIHTOEHTO 2

VAIHTOEHTO 2

710115 Muovikalvo + 710103 Harmaa kartonki

710115 Muovikalvo + 710103 Harmaa kartonki

710115 Muovikalvo + 710103 Harmaa kartonki

710384 Parketinalus solumuovi

VAIHTOEHTO 3

VAIHTOEHTO 3

VAIHTOEHTO 3

710147 Kährs Erikoisparketinalus

710115 Muovikalvo + 710384 Parketinalus solumuovi

710147 Kährs Erikoisparketinalus

VAIHTOEHTO 3

710147 Kährs Erikoisparketinalus

PUULATTIAT JA LATTIALÄMMITYS Puulattiat ja lattialämmitys ovat nykyisin hyvin tavallinen ja ­erinomaisesti toimiva yhdistelmä. Lattialämmitysjärjestelmä voi olla tällöin joko sähkökäyttöinen tai vesikiertoinen. Koska

lattialämmitys kuivattaa ja kutistaa lattiaa ja koska pyökki ja vaahtera kutistuvat ja turpoavat muita puita enemmän, ei näitä puulajeja suositella käytettäväksi lattialämmityksen kanssa. Lisätietoja osoitteessa www.kahrs.com.

WWW.KAHRS.COM  19


NÄMÄ OHJEET KOSKEVAT UIVAN, WOODLOC®5S -LUKKOPONTILLISEN LAUTAPARKETIN ASENTAMISTA Valmistelut Lue ohjeet ennen asennusta. Käytä Kährsin asennustyökaluja. • Muista asentaa höyrysulku, jos rakenne sitä vaatii. • Laske ensin tarvitsemiesi lautojen määrä. Jos viimeinen lautarivi jää kapeammaksi kuin 30 mm, myös ensimmäinen lautarivi on sahattava kapeammaksi. Woodloc®-pontilla varustettujen lattioiden asentaminen on helpointa aloittaa siltä seinältä, jossa huoneen useimmat ovet sijaitsevat. Mikäli ovia on huoneen jommallakummalla päätyseinällä, aloita lattian asentaminen siltä seinältä. Laudat voidaan asentaa joko vasemmalta oikealle tai päinvastoin. • Woodloc® 5S –lukkoponteilla varustettujen Kährs-lautaparkettilattoiden enimmäisleveydet ovat 13 mm:n tuotteille 15 metriä ja 15 mm:n tuotteille 25 metriä (yhdessä avoimessa tilassa). Kysy neuvoa Kährsiltä, jos lattia on leveämpi. 1. Aloita nurkasta ja asenna laudat vasemmalta oikealle naaraspontti – pitkä alakieleke – huoneeseen päin. Aseta asennuskiila laudan lyhyen sivun ja seinän väliin. Laudan pitkän sivun etäisyyttä seinästä voidaan säätää, kun kolme lautariviä on asennettu. 2. Aseta laudat kuvan 2 mukaiseen kulmaan. Asenna koko ensimmäinen rivi samalla tavalla. 3. Katkaise ensimmäisen rivin viimeinen lauta oikean pituiseksi ja aloita seuraava rivi ylijäämäpalalla. Vierekkäisten lautojen päätysaumojen limityksen on oltava vähintään 500 mm. 4–5. On tärkeää asentaa lattialaudat oikeassa kulmassa. Asennuskulman pitäisi olla noin 20°. Suosittelemme enintään 30°:n kulmaa. Kun asennat, aloita asettamalla asennettava lauta edellisen laudan uraponttiin. Mikäli asennuskulma on yli 30°, saattaa lukituskieleke taipua tai rikkoontua, jolloin pontti ei välttämättä lukitu kunnolla. Lukitsematon pontti voi aiheuttaa laudan päätypäässä korkeuseroa. 6. Kun laudat toimitetaan tehtaalta, lukituskieleke on kohdistettu laudan pintakerroksen reunan kanssa tasan. Jos lukituskieleke kuitenkin siirtyy esimerkiksi kuljetuksessa tai asennuksessa saamansa kolhun vuoksi, se pitää kohdistaa uudelleen. 7–8. Asenna lauta oikeassa kulmassa (20–30°). Kohdista lauta paikalleen siten, että lautojen

20 WWW.KAHRS.COM

päätysivut koskettavat toisiaan kulmasta kuvan mukaisesti. Tarkista, ettei pontissa ole pölyä tai muita roskia.

NORMAL INSTALLATION

1

2

3

4

5

13. Viimeinen lauta sahataan oikean levyiseksi. Asenna viimeinen lauta viimeistä edellisen lautarivin päälle noin 5 millimetrin ylityksellä seinään päin. Merkitse sahattava osa käyttämällä apuna laudan palaa nurinpäin, jossa ei ole lukkokaistaletta. Asenna kavennettu lauta.

6

7

14. Käytä lukitustyökalua vaakatasossa. Viimeinen rivi täytyy aina lukita manuaalisesti käyttämällä Kährsin lukitustyökalua. Käytä asianmukaista Kährsin lukitustyökalusovitinta, jos lattian paksuus on 13 mm. Varmista, että kohdistat lukitustyökalun oikein ponttiin nähden ja käytät lukitustyökalun oikeata puolta eli lyhyintä sakaraa lukitukseen. Vedä lukitustyökalua itseäsi kohti, jolloin lukituskieleke liikkuu. Käytä lukitustyökalua vaakatasossa. Tarkista, että pontti on lukkiutunut. Lautarivi on lukittu, kun kaikki lukituskielekkeet ovat paikoillaan. Tämän jälkeen jäljellä on vain jalkalistojen asentaminen. Niitä ei saa painaa niin tiiviisti kiinni lattiaan, että se kiilautuu paikoilleen. Oviaukkojen kohdalla käytetään esimerkiksi eritaso- tai T-listoja.

8

9

10

11

12

13

9. Taivuta lauta alas niin, että sen pinta on samalla tasolla kuin edellisen laudan pinta. Mikäli lauta ei asetu paikalleen ilman voimaa, nosta se ylös ja tarkista lukituskielekkeen kohdistus. 10–11. Kopauta laudan pitkää sivua kevyesti lyöntipalikalla, jotta lauta tulee varmasti oikeaan asentoon. Lyöntipalikassa on erikoisvalmisteinen lukitusreuna. Paina lautaa polvella pontin läheltä ja kopauta sitä kääntävällä liikkeellä, niin lukituskieleke lukittuu. 12. Lattian ja seinien välistä rakoa voidaan säätää, kun kolme lautariviä on asennettu. Aseta kiiloja lattian ja seinän väliin.

Mikäli lukitustyökalua ei pidetä vaakatasossa käytön aikana, lukituskieleke ei välttämättä liiku eikä pontti siksi lukkiinnu. Tästä voi aiheutua tasoero lautojen välille. Tarkemmat asennus- ja hoito-ohjeet löytyvät kotisivuiltamme www.kahrs.com. Voit katsoa Kährs-asennusvideoita myös tällä sivulla olevan QR-koodin kautta.

14


WOODLOC®-PONTILLISTEN KÄHRS- JA LINNEA-LATTIOIDEN ASENTAMINEN

Valmistelut • Muista asentaa höyrysulku, jos rakenne sitä vaatii. • L aske ensin tarvitsemiesi lautojen määrä. Jos viimeinen lautarivi jää kapeammaksi kuin 30 mm, myös ensimmäinen lautarivi on sahattava kapeammaksi. Woodloc®-pontilla varustettujen lattioiden asentaminen on helpointa aloittaa siltä seinältä, jossa suurin osa huoneen ovista on. Mikäli ovia on huoneen jommallakummalla päätyseinällä, aloita lattian asentaminen siltä seinältä. Laudat voidaan asentaa joko vasemmalta oikealle tai päinvastoin. • L attian suurin sallittu leveys on 12 metriä Linneamalliston lattioissa, joissa on Kährsin Woodloc®- ponttiliitos. Kysy neuvoa Kährsiltä, jos lattia on leveämpi. 1. Aloita nurkasta ja jatka asentamista niin, että urospontti (laudan alareunassa oleva kieleke) tulee ulkoreunaan huoneen keskiosaa kohti. Laudan pitkän sivun etäisyyttä seinään voidaan säätää myöhemmin, kun kolme lautariviä on asennettu. 2. Paina seuraava lauta vinosti edellistä lautaa vasten ja laske se sitten alas. Asenna koko ensimmäinen rivi samalla tavalla. 3. Katkaise ensimmäisen rivin viimeinen lauta oikean pituiseksi ja aloita seuraava rivi ylijäämäpalalla. Vierekkäisten lautojen päätysaumojen limityksen on oltava vähintään 500 mm. 4. Paina lautaa vinosti edessä olevaa lautaa vasten. Lyö kevyesti lyöntipalikalla samalla, kun painat lautaa varovasti alaspäin. 5. Aseta Kährsin asennuskiila jo asennetun laudan päädyn alle. 6. Työnnä seuraavan laudan pääty vinosti ponttiin ja laske pitkä sivu alas. 7. Vedä asennuskiila pois ja lyö pitkää sivua kevyesti lyöntipalikalla samalla, kun painat lautaa varovasti alas, jotta se on helpompi asettaa paikalleen.

9. Ensimmäistä lautariviä täytyy ehkä säätää, jos seinä on vino. Piirrä seinän ääriviivat lautoihin. Irrota sen jälkeen ensimmäisen lautarivin laudat toisistaan nostamalla niitä pitkästä sivusta ja lyömällä saumaa samalla kevyesti. Sahaa. 10. Aseta sitten sahatut laudat takaisin. Taivuta päätysivu paikalleen ja sitten pitkä sivu edellä kohdissa 5–7 kuvatulla tavalla. Aseta kiiloja lattian ja seinän väliin. 11. Poraa lautaan reiät lämmitysputkia varten. reikien on oltava vähintään 20 mm putken halkaisijaa suurempia. Sahaa kuvassa osoitetulla tavalla. Kun lauta asennetaan, pois sahattu pala liimataan paikalleen ja reiät peitetään putkimanseteilla. 12. Jos oven karmilistaa on sahattava, käytä lattialautaa mallina, jotta karmilistasta tulee oikeankorkuinen. Jos lautaa täytyy lyödä sen pitkästä reunasta, suojaa laudan pontti lyhyestä sivusta katkaistulla palalla. 13. Viimeinen lauta sahataan oikeanlevyiseksi. Asenna viimeinen lauta viimeistä edellisen lautarivin päälle n.5 millimetrin ylityksellä seinään päin. Merkitse sahattava osa käyttämällä apuna laudanpalaa nurinpäin, jossa ei ole lukkokaistaletta. Asenna kavennettu lauta. Tee samoin seuraavalle laudalle. Asenna jalkalista. Jalkalistoja ei saa painaa alas niin, että ne kiilaavat lattian kiinni. Siirtymissä toisiin huoneisiin voidaan käyttää eritasolistoja tai T-listoja. 14. Laudat voidaan tarvittaessa asentaa mistä suunnasta tahansa. Woodloc® on myös helppo purkaa. Tämä helpottaa esimerkiksi ovien ympärille asentamista. Toimi seuraavasti, jos et onnistu pujottamaan lautaa esimerkiksi ovenkarmin tai matalan patterin alle. 14a. Poista 2/3 pointin reunasta. 14 b. Liimaa. napauta lauta paikalleen korkoraudan avulla. Jos huoneessa jatketaan rakentamista, muista suojata lattia kosteutta läpäisevällä materiaalilla, esimerkiksi Kährsin suojapahvilla.

1

2

3

4

>300 mm 5

6

7

8

9

10

11

12

10mm

+20 mm

13

14a

14b

8. Etäisyyttä seiniin voidaan säätää, kun kolme lautariviä on asennettu. Aseta kiiloja lattian ja seinän väliin.

WWW.KAHRS.COM  21


HOITO-OHJE ASUINTILOISSA LAKATTUJEN LATTIOIDEN HOITO

ÖLJYTTYJEN LATTIOIDEN HOITO

Säännöllinen hoito Varmista imuroimalla tai kuivamoppauksella, että pinnassa ei ole sitä mahdollisesti naarmuttavaa likaa tai roskaa. Sekoita Cleaner-puhdistusaine haaleaan veteen pullossa olevan ohjeen mukaisesti. – tai käytä käyttövalmista Kährs Spray Cleaneria.

Asennuksen jälkeen Kährsin öljytyille lattioille tehdään täydentävä pintakäsittely Kährs Satin Oil -hoitoaineella.

Pyyhi lattia tarvittaessa nihkeällä mopilla tai lattialiinalla. Lattia saa

kostua vain kevyesti. Lattian on oltava kuiva minuutin kuluttua pyyhinnästä. Älä anna roiskeveden jäädä lattialle. Pyyhinnän tarve riippuu lattian käytöstä ja likaantumisesta. Huomautus: Älä koskaan kaada vettä puulattialle. Käytä vedellä kasteltua ja kuivaksi puserrettua liinaa.

Päivittäinen puhdistus Käytä päivittäiseen puhdistukseen kuivamenetelmiä, kuten imurointia tai mikrokuitumoppia.

Annostelusuositus: 1 l Kährs Satin Oil -hoitoainetta riittää 200–300 m²:n alalle. Säännöllinen hoito Kunnossapidon tarve määräytyy lattian käytön, siivouksen, suoran auringonvalon ym. mukaan. Kun lattia hoitoöljytään asennuksen

jälkeen ennen käyttöönottoa, se saa vahvan, kosteutta hylkivän ja helposti puhdistettavan pinnan. Kunnossapitoa Kährs Satin Oil –hoitoöljyllä tarvitaan sen jälkeen normaalisti vähintään kaksi kertaa vuodessa. Muista, että hoito voidaan kohdistaa myös valikoidusti lattian eniten kulumiselle alttiisiin kohtiin. Mitä useammin lattiaa huolletaan, sitä parempi on lopputulos. Huollettavien kohtien on oltava kuivat, pölyttömät ja puhtaat.

Laita ovimatot sekä oven ulko- että sisäpuolelle, jotta lika ja sora eivät kulkeudu lattialle ja vahingoita sitä. Laita huonekalujen jalkoihin naarmuja ja vaurioita ehkäisevät huopasuojat (ei metallisia jalkoja, jotka voivat jättää jälkiä puulattioihin).

LATTIAPINNAN KORJAUSMENETELMÄT PIENET PAINUMAT

SYVÄT UURTEET, NAARMUT JA HALKEAMAT

ÖLJYTYT LATTIAT

LAKATUT LATTIAT

PIENET PINTANAARMUT JA RAAPIMISJÄLJET

Lisätietoja on osoitteessa www.kahrs.com 22 WWW.KAHRS.COM


VÄRIMUUTOS Normaalille auringonvalolle altistuvan puun väri muuttuu jonkin verran. Muutokset ovat täysin luonnollisia kaikissa puutuotteissa ja myötävaikuttavat puulattioiden kauneuteen ja erityislaatuisuuteen. Selkeät erot lattian auringonvalolle altistuneiden ja altistumattomien osien välillä voidaan välttää siirtämällä mattoja ja kalusteita säännöllisesti. Tammi avoin 2 vuotta

Pähkinä avoin 2 vuotta

Saarni avoin 2 vuotta

Koivu avoin 2 vuotta

TAKUU Yksi luonnon kauneimmista asioista on sen monimuotoisuus. Kahta täysin samanlaista puuta ei ole. Siksi myös Kährsin puulattioissa käytettävien lautojen ulkonäkö vaihtelee.

Syiden, syykuvion ja värin vaihtelut ovat puun luonnollisia ominaisuuksia. Se, miten paljon haluat vaihtelua omaan lattiaasi, on makuasia. Haluatko elävän näköisen, rustiikkisen lattian, vai haluatko tasaisemman sävyisen lattian, joka luo rauhallisemman vaikutelman? Kährsillä on pitkä kokemus lautojen lajittelemisesta ulkonäön perusteella, ja siksi voimme jakaa lattiat kolmeen valikoimaan rauhallisesta rustiikkiseen. Näissäkään valikoimissa mitkään kaksi lautaa eivät kuitenkaan ole samanlaiset. Hienoa on, että kaikki laudat – ja lattiat – ovat samaa, erinomaista laatua.

Pyrimme kuvien ja näytteiden avulla antamaan kuvan siitä, miltä uusi lattia näyttää valmiina. Puun luonnollisen vaihtelun vuoksi kukin lattia on kuitenkin yksilöllinen. Varsinkin 1-sauvaisia parketteja asennettaessa suosittelemme avaamaan muutaman paketin kerrallaan ja suunnittelemaan miten rauhallisimmat ja eloisimmat laudat sijoitetaan, jotta lattian ulkonäkö olisi yhtenäinen eikä lattiaan tulisi ns. poikkeavia luukkuja. Lattian asennuksessa on huomioitava, että kun lattia on asennettu paikoilleen, ostajan katsotaan hyväksyneen tuotteen.

Takuu Kährs on valmistanut laadukkaita monikerroksisia puulattioita yli 70 vuoden ajan. Olemme ylpeitä tuotteistamme, joissa on tehdaspintakäsittely ja – Linnea-mallistoa lukuun ottamatta – pintakerros, joka on hiottavissa uudelleen. Kährs antaa lattioilleen jopa 30 vuoden puhkikulumattomuustakuun, kun lattian ylläpidossa on noudatettu Kärhsin puulattioiden hoito- ja -huolto-ohjeita. Lue lisää osoitteessa www.kahrs.com

WWW.KAHRS.COM  23


6862113FI

Leikittele eri vaihtoehdoilla. Tee muutoksia. Tallenna – ja jaa suosikkilattiasi muille! Uusilla nettisivuillamme on runsaasti hyödyllistä tietoa, josta on apua lattiaa valittaessa. Kahrs. com-sivuilla voit olla oma sisustussuunnittelijasi ja vaihdella tyylejä, lattioita ja seinien väriä mielin määrin kunnes löydät juuri oikean vaihtoehdon. Tallenna suunnitelmasi ja jaa se!

VALITSE HUONETYYPPI Jokainen huonekokonaisuus Kährsin kotisivuilla on muokattavissa mieleiseksesi. Aloita suunnittelu valitsemalla huonetyyppi.

KOKEILE JA VERTAILE LATTIOITA Valitse lattia laajasta valikoima­s­tamme. Vertaile erilaisia vaihtoehtoja.

ETSI JA JAA.

KOKEILE SEINIEN VÄREJÄ

Kun suunnitelmasi on valmis, tallenna se. Näin voit miettiä suunnitelmaasi rauhassa ja palata siihen, kun sinulle parhaiten sopii. Haluaisitko kuulla muiden mielipiteen? Jaa suunnitelmasi Facebookissa tai Pinterestissä.

Voit soinnuttaa seinien värin täsmälleen lattiasi ja makusi mukaan. Kokeile rohkeasti! Tallenna suunnitelmasi ja jaa se!

Kotisivuillamme on myös satoja esimerkkejä ja ideoita eri tavoin ja tyylein sisustetuista tiloista kaikkialta maailmasta. www.kahrs.com. Puulattian koti.

Karelia-Upofloor Oy Puhelin: 020 740 9780 www.kahrs.com

kahrs-product-guide-2017-fi.pdf  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you