Page 1

P-NYT 18. årgang

Dollerup kirke fra omkring år 1200. Bygget i granitkvadre i romansk stil.

P-NYT uddeles til efterlønnere, tressere, yngre og ældre pensionister i den gamle Karup Kommune

Nr. 3 September 2010


Sektion 2 (side 11-22): Sektion 1: Programhæfte Side 3 Tyrkiet 2010 Side 6 Berlin 20 år efter murens fald Side 23 Otto ’barber’ Side 28 I Karup fungerer hjemmeplejen (læserbrev)

Ottos frisørsalon i Karup. Otto ’barber’ stoppede i nov 2007 efter 35 år i faget. Læs mere s. 23

Redaktion: Bente Larsen (ansvh.) Jørgen Poulsen Erling Jensen Kurt Hald Gurli Stoldt Lis Linde Arne Christensen

8666 1623 8666 1732 8666 1379 2484 5207 2423 5575 8666 1585 2141 9886

bentekjeld@mail.tele.dk bogjpoulsen@privat.dk anjaotto@webspeed.dk khald@post3.tele.dk gurlistoldt@webspeed.dk abchris@mail.dk

Oplag: P-NYT udsendes 4 gange årligt til 1398 modtagere (pr. aug 2010). Til 118 modtagere sendes bladet pr. post, til de øvrige 1280 fordeles bladet direkte i postkassen af et korps af frivillige omdelere. Deadline: P-NYT udkommer Marts, Juni, September, December. Frist for indlevering af materiale er: 1. februar, 1. maj , 1. august og 1. november 2


Tyrkiet 2010

Igen i år har Frederiks Pensionistforening været på ferie med luft under vingerne. Turen gik til det varme solrige land Tyrkiet. Afgang midt om natten Vi mødtes ved dagcentret i Frederiks i bullermørke lidt før klokken tre om natten. Det var så mørkt, at vi ikke kunne se, hvem der skulle med. Som de andre år kørte vi med Mønsted bus til Billund. Der mødtes vi med Olav og Lene, som var med på hele turen. Det var dejligt at have dem med, hvis der skulle opstå problemer. Heldigvis gjorde der ikke det.

I Kemer blev vi indkvarteret på hotel Ambassador, et stort hotel med 240 værelser, som var fordelt i flere bygninger, så vi blev spredt lidt rundt over det hele. Der var piccoloer, som kørte vores kufferter op til værelserne. Hvilken service, når man er vant til selv at slæbe sine ting. Nå, men vi fik os indrettet, og så gik det ellers ud i byen for at udforske den, veksle penge osv.

I Billund gik det kvik med at tjekke ind, komme ombord og så i luften. Det sidste glimt af Danmark var Storebæltsbroen, så var der bare lukket til med skyer hele vejen ned over Europa. Da vi landede i Antalya, skinnede solen, og det var dejligt varmt.

All inclusive! Vores ophold på hotellet var med ”allinclusive”, så vi mødte op på poolterassen ved kaffetid. Der kunne vi smage flere af de søde tyrkiske kager, og der var frugt til dem, der ikke var til søde kager.

Det begynder godt Busturen fra lufthavnen til Kemer, hvor vi skulle bo, var meget flot. På den ene side havde vi det smukke blå hav, hvor der lidt fra kysten rejste sig en grønklædt klippe ude i vandet, og på den anden side Taurusbjergene.

Aftensmaden var en smagsoplevelse ud over alle grænser, for der var så mange forskellige retter og mange, som man ikke anede hvad var, men det var veltillavet og smagte godt. En aften var buffeten pyntet med figurer skåret ud af græskar. En af figurerne var en slange der slyngede sig rundt om græskarret, et andet var et ansigt med en høj kokkehat på. Andre aftner var der blomsterbuketter skåret ud af squash med gulerødder i midten som støvdragere. Desserterne var et kapitel for sig. De var pyntet og arrangeret så flot, at man næsten ikke nænnede at skære i dem.

Undervejs fik vi fortalt om Tyrkiet, bla. om landsfaderen Kemal Atatürk som levede fra 1881 til 1938. Han blev Tyrkiets første præsident, og forbød flerkoneri i Tyrkiet, og gav kvinderne stemmeret samtidig med, at han opfordrede dem til ikke at bære tørklæde.

Redaktionens postadresse: P-NYT, Dagcentret Parkallé 2, Frederiks, 7470 Karup J. Husk venligst at oplyse afsender.

3


Noget for enhver Hotellet rummede også andre muligheder. I nederste etage var der tyrkisk bad, frisørsalon, fitness og flere andre aktiviteter, men det tyrkiske bad fristede. Det var lidt mystik, dæmpet belysning og musik, mon man skulle prøve?? Joe, vi var mange der gjorde, det var bare så lækkert, og vi blev 10 år yngre efter sådan en omgang. Hvis nogen har haft problemer med at kende os, da vi kom hjem, er årsagen tyrkisk bad. Stranden og solen fristede også, og vi havde en rigtig lille havfrue med. Hun tog flere ture i det våde element, selv om det var lidt bøvlet at komme ud i vandet, da stranden var fyldt med sten, men så havde man ikke besvær med at få sand af tæerne bagefter. Fantastiske udflugter Vi var også på udflugter til bl.a. Perge, som blev grundlagt af grækerne ca. 1000 år før vor tidsregning. Det var meget spændende at se, hvordan de dengang havde bygget et bysamfund op med gader, hvor der havde været butikker, og symboler for hvad de forskellige butikker handlede med. Der havde været badeanstalter, som mindede meget om dem, vi har i dag. Det mest imponerende var alle søjlerne med kapitælerne, som var udhugget med flotte dekorationer, et kæmpearbejde. I byens storhedstid var væggene beklædt med marmor, og buerne over portalerne bygget op, som man stadig gør. Vi kunne ikke fortabe os helt i de gamle ruiner, så det gik videre til Kunsunlu, med de syv vandfald. Det var et rent eventyr. Vandfaldene fos4

sede ned i en grøn sø, fyldt med fisk og hvide ænder. De krogede træer, der omkransede søen, lignede trolde og underjordiske væsner. Efterfølgende var der frokost på restaurant Anadolu, hvor tjenerne lokkede os til at smage raki, som skulle blandes med vand og efter sigende sparke som en hest. Mætte og veltilpasse gik det til Aspendos, et af de bedst bevarede amfiteatre i verden, bygget i år 100. Det er et imponerende teater med plads til 17.000 tilskuere og stadig intakt og berømt for sin fine akustik. Der bliver stadig opført ballet og spillet klassiske koncerter. Midt i denne halvcirkel af siddepladser og den høje scenemur med baldakiner følte man sig meget lille. Storbyen Antalya besøgte vi også en dag. Der var rigtig mange højhuse, men det var udsigten over havnen, og den gamle bydel med basarerne som tiltrak os. En lang arkade med masser af butikker der solgte alt muligt, og nogle meget veltalende sælgere. Det var skægt at handle om priserne og se, hvor billigt de ville sælge. Der blev også købt en masse, men om det var billigt, eller vi blev snydt, var op til den enkelte. Det eneste, der var sikkert, det meste var kopivarer. Oven på alt det handleri var det lækkert at komme tilbage til Kemer. Spadsere ad den flotte strandpromenade, dase på stranden, nyde solen og det blå hav. En halvdagsudflugt gik gennem pinjeskove til en lille lagunehavn, hvor vi kunne bade. Vi kunne også gå gennem skoven til en anden lille lagunehavn. I skoven var der masser af ruiner fra grækertiden.


Den blanding af skov og ruiner med buegange, akvædukter, amfiteater, søjler og huse var vidunderlig smuk. Vi måtte løsrive os da vi også skulle i højderne. Vi skulle med svævebane op på Tahali 2365 m over havet. Det var over trægrænsen, og vi var helt oppe på toppen. Man kunne godt mærke den køligere luft, og der lå klatter af sne, ellers var det bare grå sten og grus. Nå, men ned igen og hjem til kaffetid. Den sidste udflugt var sejltur i Antalya bugten, hvor der blev badet fra båden og spist fisk, selv is kunne købes, da en lille isbåd kom sejlende ud til udflugtsbåden med is. Solen skinnede, så alle blev dejligt brune. Landkrabberne var ikke med ude at sejle men udforskede byen, besøgte en moske, og nogle fik sol på maven.

..flere billeder på side 31

God service og underholdning Mens vi var på ferie, var der en, som fyldte år, og om aftenen til spisetid var hendes bord pyntet med hvide blomster, og rundt på dugen var der strøet lilla og gyldne blomster. Flot! En anden aften var der underholdning på hotellet med en mavedanser. Som hun kunne rulle med maven, sno og vride sig, vrikke med rumpen og danse rundt. Aftenen sluttede med at tjenerne dansede for os, med fezz på hovedet. Nogle røde og andre pyntet med guldbånd. Til slut blev gæsterne budt op til dans. En dejlig ferie, vækket af hanegal om morgenen, udflugter med minder fra fortiden, bjerge, sol og strand, lækker mad, hygge med hinanden om aftenen, og i seng med en fuld måne grinende på himlen.

5


Berlin 20 år efter murens fald Karup pensionisterne på tur til Berlin Karup pensionisterne tog den 27. juni af sted for at se det genopbyggede Berlin nu, der var gået 20 år siden den historiske dag, da muren faldt. Vi havde en dejlig tur gennem Tyskland og over den gamle zonegrænse, hvor der endnu er spor efter de gamle grænseposter. Vi nåede vort hotel sidst på eftermiddagen. Hotellet var beliggende i den østlige del af byen, et godt hotel med fine værelser og rigtig lækkert mad. Vi kørte den næste dag en rundtur i byen for at få set de mest seværdige steder. Det var dejligt varmt, over 30 grader. Det var en stor oplevelse at se Gedächtniskirche, Brandenburger Tor, Alexanderplatz med fjernsynstårnet, Det røde Rådhus, Museumsøen, hvor man havde samlet en del af byens museer, op gennem Kurfürstendam, Unter den Linden, ja alle de steder, man havde hørt gennem historier og dokumentarfilm. En af dagene gik med at besøge Potzdam, hvor vi var inde at se nogle slotte og gå en tur i parken, og vi endte i selve byen Potzdam, hvor vi fik en lækker frokost. En formiddag var der sejltur på floden Spree, der løber tværs gennem byen. Det var en dejlig tur. Her var lidt frisk luft i det varme vejr, og vi nød synet af byen fra en anden vinkel og så de grønne oaser, man havde

6

lavet på flodbredden med cafeer, liggestole og fredfyldt, grønne beskyttede områder til fuglelivet. Vi sluttede eftermiddagen med et besøg i Rigsdagsbygningens kuppel med eftermiddagskaffe med kage. Desværre kunne vi ikke komme ind i selve plenarsalen, da der var valg den næste dag´, og der var spækket med fjernsynsvogne og kabler alle steder. Der var jo som bekendt fodboldsverdensmesterskab, mens vi var der, og alle tyskere er bidt af en gal fodbold, så vi gik glip af turen ned ad 17. juni gaden ned til sejrssøjlen for at se den gamle kanon fra kampen ved Dybbøl. Hele gaden var spærret fra Brandenburger Tor p.g.a storskærme, hvorfra der blev vist fodbold. Vi var også henne at se resterne af muren, den er i dag smukt bemalet af kunstnere fra hele verden. Man har markeret et spor tværs gennem byen med 2 rækker sten på vejbanen, så man kan se, hvor muren har gået. Der var også et besøg på Glienicke broen, hvor spioner blev udvekslet mellem øst og vest samt naturligvis Checkpoint Charlie. Det er kun et udpluk af, hvad vi nåede at se på de få dage, vi var der, men vi tog hjem mættede af indtryk af en af de mest spændende byer, man kan besøge.

Gurli Stoldt


De helt gratis oplevelser. RING til Sportster A/S og aftal et virksomhedsbesøg med GRATIS forplejning for jeres forening. Gør som hundreder af pensionist– og ældreforeninger over hele landet: Besøg el-scooterfirmaet Sportster i Herning. Vi byder foreningen på et par hyggelige timer med kaffe og brød samt en lille prøvetur på vore elscootere. El-scootere fra Sportster har gennem 22 år givet tusindvis af ældre og gangbesværede både uafhængigheden og livsglæden tilbage.

Kontakt Sportster A/S på tlf. 9711 6846 eller på e-mail: jette@sportster.dk 7


8


v/Iben og Lars Trier Nielsen byens.kagemand@tdc.adsl.dk

Frederiks

Tlf. 86 66 22 11 Fax. 86 66 24 42

9


v/Irene Søjborg Østergade 3 7470 Karup Telefon/fax: 97 10 07 97 10


2. sektion af P-Nyt Programhæfte - Juni 2010 Nyttige telefonnumre: Visitationen: Træffes hverdage kl. 8.00–10.00 på tlf. 8787 6110 Hjemmehjælpsgrupperne: Frederiks området: Alle dage kl. 7.00–7.30 på tlf. 8787 6395 Karup - Kølvrå området: Alle dage kl. 7.00–7.30 på tlf. 8787 6394 Skelhøje omr.: Alle dage kl. 7.30– 8.30 & 12.00–12.45 på tlf. 8725 3935 Sygeplejerskerne: Træffes hverdage kl. 7.00–7.30 + 12.00–13.00 Frederiks, Havredal, Grønhøj: tlf. 8787 6412 Karup: tlf. 8787 6396 Kølvrå: tlf. 8787 6396 Skelhøje: alle dage kl. 7.30–8.30 & 12.00–12.45 på tlf. 87 25 39 33 Hjemmeplejen Karup: Tlf. 8787 6413 Gruppekoordinator Åbrinken: Annette Soelberg, tlf. 8787 6391 Karup udegruppe: Bitten Loft tlf. 8787 6394 Frederiks udegruppe: Margit Villadsen tlf. 8787 6395 Distriktslederne: Træffes hverdage kl. 7.30–8.30 & kl. 12.00–13.00. Frederiks omr.+ Karup ude: Marianne Fogsgaard, tlf. 8787 6411 Leder af Åbrinken: Carl Christian Nielsen, tlf. 8786 6390 Vedr. mad fra kommunen: Kontakt Blichergården, tlf. 8725 3336. Demenskoordinator: Hanne Harrestrup, hverdage kl. 8.00–8.30 på tlf. 8787 6443 Hørevejledning: Alle hverdage kl. 8.00–9.30 på tlf. 8725 5744, Forebyggende hjemmebesøg: Britta Kempe, Sjørup Ældrecenter Mandag-torsdag 8.00-9.00 på tlf. 5149 0893. Aktivitetscentre / Telefontid Frederiks Dagcenter: Alle hverdage ml. 8 og 9 + ma. ti. ons. to. kl. 12.30 -13.30 på tlf. 8787 6410 Åbrinken Karup. Mandag og tirsdag kl.8.30-9 på tlf. 8787 6399 Seniorhuset (ingen telefontid, intet personale) tlf. 9651 7148

11


Aktiviteter i Seniorhuset, Karup Aktivitet

Dag

Røde kors nørklere Gymnastik

mandag

8.30 - 11.00

mandag

9.00 - 10.00

Billard/ damer Patchwork

mandag

10.30 -12.00

mandag ulige u. mandag lige uger tirsdag

13.30 -16.00

Seniordans Fedtsten

Mad, Motion, tirsdag Mennesker *)

Billard

Klokken

Ferie

14.00 - 16.00 9.00 - 11.30 9.30

Billard

tirsdag fredag tirsdag

9.00 - 12.00 9.30 - 12.00 13.00 - 16.00

Datastue *)

tirsdag

Kontakt venligst Inga Graversgaard 13.00 - 15.45

Porcelænstirsdag maling *) Præmiewhist tirsdag

19.00 -23.00

Knipling

onsdag

9.00 - 11.30

Lungehold

onsdage

10.30 - 12.00

Start Kontaktperson igen d. 16/8 B. Pedersen 9710 1490 6/9 Henv. til Birthe 8891 1113 H. Jensen, 9710 1614 13/9 Ellen, 97101813 Annelise, 97101217 6/9 Birte Pedersen 8666 1897 L. Kusnitzoff 9710 1167 L.Jensen 2247 5649 M. Egholm 9710 2053 Georg K., 9710 1167 H. Jensen 9710 1614 Inga Graversgaard 9710 1628 LOF, 8666 2361 P.E. Clausen, 9710 2354 Minna Søgaard, 9710 1017 Betty Jochumsen, 9710 1334 Fortsættes næste side….

*) Tilmelding nødvendig. Rettelser til ovennævnte sendes til: Gurli Stoldt, Torvegade 3, Karup. Tlf. 2423 5575. E-mail gurlistoldt@webspeed.dk 12


Tæppecurling Kortspil Engelsk #)

onsdag

18.00 - 20.00

mandag torsdag fredag

12.30 - 17.00 12.30 - 17.00 9.00 - 11.00

Ryan Andreasen, 9710 0803 B. Pedersen 9710 1713 LOF 8666 2361

Brugerrådet Karup-Kølvrå Sep - Okt - Nov 2010

Vi starter kl. 14 i Seniorhuset, medmindre andet er anført. Tilmeldingslisterne ligger i Seniorhuset. Nyt blad til December. Tor. d. 2/9

Banko

Tor. d.16/9

Efterårsturen går til Bazar Vest ved Århus. Afg. Torvet i Kølvrå 10.20 og Cafe Karup 10.30. Pris med Frokost 150 kr. Max 50 Pers. Tilmelding til Edith 9710 2246 eller listen i Seniorhuset senest d. 10/9

Fre. d.24/9

18.00-23.30. Fælles Høstfest. Se efterl. Tilmelding til Birte 9710 1614 eller listen i Seniorhuset senest d. 17/9

Tor. d. 30/9

Banko

Tor. d. 14/10

Banko

Tor. d. 28/10

Håber vi kan få en lokal tøjbutik til at komme i Seniorhuset

Tor. d. 11/11

Fælles Juletur. Se Pens. Tilmelding Gurli 2423 5575 ell. listen i Seniorhuset senest 4/11

Tor. d. 25/11

Banko

Fre. d. 26 /11

Fælles Julefrokost fra kl.18-23.30. Pris: 100 kr. Musik Charles. Tilmelding liste eller Edith 97102246 senest 19/11

Ons. d. 1/12

Fælles Adventsgudstjeneste fra 13,30 ved Karup kirke, derefter julehygge i Seniorhuset Foreninger m.v. må selv huske at informere P-NYT redaktion om nyheder, ændringer m.m.

13


Karup pensionistforening af 1952 Program for september, oktober, november 2010 Vi starter kl 14 i Seniorhuset medmindre andet er anført. Tilmeldingslister ligger i Seniorhuset. Bindende tilmelding til aktiviteter. Afgange på ture fra Cafe Karup og Torvet i Kølvrå. Onsdag den 22. september

Banko

Fredag den 24. september

Fælles Høstfest fra kl. 18-23,30. Se Efterløns program

Onsdag den 13. oktober

Spillemændene kommer og underholder Tilmelding på liste eller Gurli 24235575 senest 6. oktober

Onsdag den 20. oktober

Banko

Tirsdag den 26. oktober

Efterårstur til Dandy og Tyskland. Vi skal besøge ”Dandy” i Vejle med formiddagskaffe, 2 retters middag med drikkevarer på Holbøl gæstgivergård, handle hos Fleggård og eftermiddagskaffe med brød på vej hjem. Pris 250 kr. Max. 50 personer, da der ikke er plads til flere de steder, vi skal besøge. Tilmelding på liste eller Gurli 2324 5575 senest 19. oktober. Afgang Karup kl 8. Kølvrå kl. 8,10

Torsdag den 11. November

Juletur til ”Den gamle smedie” i Levring. Eftermiddagskaffe i ”Den gamle biograf” i Kjellerup. Pris 100 kr. Tilmelding på liste eller Gurli 2423 5575 senest 4. november Afgang Kølvrå kl. 12,30. Karup kl. 12,40. Max. 50 personer

Onsdag den 17. november

Banko

14

Foreninger m.v. må selv huske at informere P-NYT redaktion om nyheder, ændringer m.m.


OK Alheden

Formand: Henny Larsen, Drakenvej 15, Kølvrå, 7470 Karup, Tlf.: 97 10 14 03

Tirsdag den 14. september. Heldagstur til Mariager, hvor vi skal se Saltcentret, opleve saltets magi og gå tur i ” SALTHAVEN”. Derefter kører vi til Hvidsten Kro, hvor vi skal have deres berømte æggekage og gammeldags æblekage. Vi slutter med et besøg i en italiensk have. Inden hjemturen indtager vi vores kaffe.

Pris: 250,00 kr. Ikke-medlemmer 300, kr. Afgang: Kølvrå kl 8,30. Karup kl. 8,40 Sidste tilmelding den 10. september

Vi nåede desværre ikke at få hele programmet lagt denne gang til P-Nyt, men medlemmer får tilsendt program.

Hjælp Mother Theresa strikkedamerne, som mødes på Dagcentret, mangler garn! Har du noget liggende, som du ikke længere har brug for, modtager vi det gerne med tak på Dagcentret. 15


Fjends - Karup MAD - MOTION – MENNESKER Seniorhuset hver tirsdag kl. 9.30. Der er gymnastik hver tirsdag med kaffe og rundstykker bag efter. MADLAVNING hver anden uge efter gymnastikken starter igen 8. september. Tilmelding til madlavningen af hensyn til indkøb Tlf. 2247 5649 Lis Jensen Mænd kan også være med! Alle øvelser kan laves stående eller siddende. Kom og prøv om ikke Lisbeth Dahls friske stemme også kan få dig i gang. 30. september: Biograftur til Fotorama, Viborg. Tilmelding Ninna 9754 8063. 28. oktober kl. 14 :

Fællessang og underholdning af ”Optimisterne” På Sjørup Ældrecenter. Kr. 40,- inkl. kaffe. Tilmelding senest 25/10 til Ninna 9754 8063 eller Lis 2247 5649. 25. november kl. 14:

Julehygge og underholdning ved ”Harmonisterne”, Birkegården, Stoholm. Kr. 40,- inkl. kaffe. Tilmelding senest 22/11 til Ninna 97548063 eller Lis 22475649. Der er indgået aftale med Tinghallen om BOWLING. Eigil Lildal 9754 8063 oplyser nærmere. I samarbejde med VUC Skive og Viborg planlægges undervisning i ENGELSK samt EDB basis og på G-niveau efter sommerferien. Program senere. Kan rekvireres hos komiteen . REJSER: 29.- 30. november: Julemarked til Hamburg og Kiel med overnatning i Bordesholm. Program og tilmelding til Lis på 22475649. SIDTE TILMELDING 22. oktober! TRYGHEDSOPKALD. Ville du føle dig mere tryg, hvis du blev ringet op hver morgen, så kontakt Birthe G. Christensen tlf. 9761 8113. Er der nogen, der har lyst til at være BESØGSVEN for Ældre Sagen, så kontakt venligst Lis Jensen, Ahornvej 2, 7470 Karup, tlf. 9710 1968, eller mobil 2247 5649, lish@jensen.mail.dk 16


Karup Efterlønsklub. September - December Vi mødes kl. 14 i Seniorhuset, hvis ikke andet er anført Torsdag

9/9:

Fredag

24/9:

Banko Fælles høstfest kl. 18—23.30, god mad, musik og dans. 100 kr. Bindende tilmelding på liste eller til Birte, tlf. 9710 1614 senest 19/9

Torsdag 7/10:

Banko

Torsdag 4/11:

Banko

Torsdag 11/11:

Fælles juletur. Se pensionisternes program.

Fredag 26/11:

Fælles julefrokost. Se Brugerrådets program.

Onsdag 1/12:

Adventsgudstjeneste. Se Brugerrådets program.

Torsdag 2/12:

Banko

Seniordans, Karup Vi danser mandag i lige uger kl. 14-16 i Seniorhuset. Første gang 6. september 2010. Kaom og vær med. Det er motion på en god og sjov måde.

Birte Pedersen

Husk Aflastningstjenesten

Ældre hjælper ældre:

Har du brug for at blive aflastet fra opgaven med at passe din pårørende derhjemme, eller har du behov for følgeskab for at komme ud at gå en tur? Kontakt Inger Schmidt, 8666 1361 eller Irene Kristensen, 8666 2178 og hør mere. Kunne du tænke dig at blive frivillig hjælper? I så fald vil vi indbyde dig til et informationsmøde. Kontakt et af ovenstående telefonnumre.

17


Dagcentret Frederiks Husk, at ændringer til aktivitetskalenderen for brugerstyrede aktiviteter fremover bedes meddelt inden 1. november til Dagcentret: asd@viborg.dk eller tlf. 8787 6410 ml. 8 og 9 Aktivitet

Tidspunkt Ferie

Start igen

9 – 12 9.30 – 11.30 Ingen 10 – 11.30 ferie

6/9 26/7

14 - 16

13/9

Tirsdag Bobspil Madlavning/mænd Damebillard Fællessang - lige uger

10 – 11.30 10 – 13 10 – 12 14 – 16

27/7

Onsdag Gymnastik

9 – 9.45

Herrebagegruppe Knivholdet Stenhugning Porcelænsmaling Musiktræf – lige uger Billard Knipling – ulige uger Dart Stenhugning Computerundervisning * Kortklub Tæppecurling

9 – 12 9 – 11.30 9 – 12 9 – 11.45 10 – 12.30 10 – 12 10 – 12 10 – 11.30 13 – 16 13 – 15.30 14 – 16 14 – 17

Mandag Japansk kunstbroderi Billard Petanque Seniordans ulige uger

* Tilmelding nødvendig

18

3/8 7/9 10/8

8/9 28/7 22/9 28/7 8/9 11/8 1/9 1/9 28/7 28/7 15/9 28/7 1/9

Kontaktperson

S. Hald J.C. Poulsen K. Larsen N. Würtz

2484 5207 8666 1144 2230 0122 8666 1065 / 4217 7677

Dagcentret Jø. Poulsen Å. Gude E. Märcher

8787 6410 8666 1732 8666 1748 8666 1754

N. Würtz

8666 1065 / 5327 0170 8666 1144 8666 1253 9710 1501 8666 2361 97101713 8666 1189 2484 5207 2230 0122 8666 1217 2141 9886 8654 5847 8666 2121

Je. Poulsen B. Laier E. Toft LOF B. Pedersen H. Jensen S. Hald K. Larsen M. Bitsch A.B. Christensen R. Petersen K. Andreasen

..fortsættes næste side

Foreninger m.v. må selv huske at informere P-NYT redaktion om nyheder, ændringer m.m.


Torsdag Blomsterbinding

9 – 12

Stenslibning Træværksted Flittige hænder Svømning/Alhedehallen Bobspil Billard Pergamano – ulige uger

9 – 12 10 – 11.30 9.30 – 12 10 – 11 10 – 11.30 10 – 12 13 – 16

26/8 29/7

Mother Teresa Strik Kortspil

13 – 16 13 – 16

Fredag Skydning – lige uger Boccia

9 – 10.30 10-11

E. Rasmussen

9710 1135

29/7 29/7

V. Sehested G. Klaris E. Johansen I. Holm Dagcentret E. Jensen A. Bitsch E. Andersen M. Jensen I. Holm

9710 1288 2175 2431 8666 1299 8666 1012 8787 6410 2784 1432 8666 1991/ 8666 2109 8666 2027 8666 1012

13/8 16/8

I. Thomsen K. Larsen

8666 2516 2230 0122

30/9 + 28/10 24/11 + 9/12

9/9 12/8 29/7 29/7 2/9

Seniordans, Frederiks Seniordansen har fået ok til mandag eftermiddage Ulige uger kl. 14 - 16 Nu håber vi så på, at der møder en masse glade dansere op - såvel nye som gamle! Da der jo er en naturlig afgang (hvad alder og helbred angår) ja, så må der jo være.. nye 60 - ?? Årige ..som har lyst til en gang sjov motion hver 14. dag. Kom bare, prøv om ikke det er noget for dig. Det kræver ingen partner, kom bare alene eller ta’ mand/ kone med. Første gang 13. september på Dagcentret. Vel mødt til en måske ”prøvedag”

På vegne af seniordanserne / Nanny

Brugerrådet Formand Benty Thomsen tlf. 8666 1357 benty.ev@thomsen.mail.dk Næstformand Niels Åge Arendt tlf. 8666 1552 Kasserer Erling Jensen tlf. 8666 1379 Jørgen Hansen tlf. 8666 2088 Bente Madsen tlf.8666 1937 19


Brugerrådet i Frederiksområdet september – november 2010 Arrangementerne starter kl. 14 på Dagcentret, hvis ikke andet er anført. Ved alle betalte arrangementer på Dagcentret er der gevinster på indgangsbilletten. Nyt program til december. Fredag. d. 10/9 Fællesbanko. Pensionistforening og Brugerrådet afholder stort Bankospil kl. 13.30 – 17 på Dagcentret. Vi spiller om 25 ekstra fine gevinster, gratis kaffe med boller og lagkage, kom og vær med, vi håber på god opbakning. Tirsdag d. 14/9 Musik og sang festlig underholdning ved Judy og Poul Mortensen, sanghæfter udleveres Pris 30 kr. Tirsdag d. 28/9

Banko

Tirsdag d. 12/10 Banko Tirsdag d. 26/10 Banko Tirsdag d. 9/11

Banko.

Tirsdag d. 23/11 Adventsgudstjeneste kl. 13/30 i Frederiks Kirke. Herefter julehygge på Dagcentret, julehistorie, fællessang, æbleskiver, gløgg og kaffe Pris 30 kr. Onsdag d. 8/12 Julefrokost fra 17 – ca. 23 . Jørgen Bitsch underholder og spiller op til dans. Der sælges amr. lotteri med flotte sponsorerede gevinster fra områdets handlende. Sidst på aftenen udtrækkes der blomster på indgangsbilletten. Menu – se tilmeldingslisten. Pris 150 kr. inkl. 1 øl/vand/glas vin. Øvrige drikkevarer kan købes til rimelige priser. Bindende tilmelding senest 3/12 på fremlagte liste eller til Benty

Jysk Tøjsalg v/ Lars Rasmussen Besøger Dagcentret mandag d. 15. november kl. 10.00 -14.00 Tøj til unge og ældre. Dankort modtages. Priser op til max. 200 kr pr. del

20

Foreninger m.v. må selv huske at informere P-NYT redaktion om nyheder, ændringer m.m.


Frederiks Pensionistforening. Alle arrangementer starter kl. 14.00 medmindre andet er oplyst. Fred. 10/9: Fællesbanko med Brugerrådet. Vi afholder stort bankospil fra kl. 13.30 til 17.00 på Dagcentret. Der spilles om 25 ekstra fine gevinster. Gratis kaffe, boller og lagkage. Kom og vær med, vi håber på god opbakning og en hyggelig eftermiddag. Fred. 24/9: Banko Fred. 8/10: Foredrag v. Hanne Poulsen Hanne Poulsen har kørt lastbil i 10 år i mellemøsten. Hun fortæller levende om den tid. Pris 50,- kr. incl. kaffe og brød. Fred. 22/10: Efterårsfest 2 retters menu, kaffe og småkager. Musik Helge Myrup Vi starter kl. 18.00 og slutter kl. 23.00. Pris 150,- kr. incl. 1 øl eller vand. Bindende tilmelding senest 15/10 på listen, der lægges på Dagcentret 1/10. Fred. 5/11: Banko Fred. 19/11: Tysklandstur. Jul i Tønder Vi kører over grænsen, derefter til Tønder. Pris 250,- kr. incl. formiddagskaffe og julebuffet. Afgang fra Dagcentret kl. 8.00 Bindende tilmelding senest den 10/11 på listen, der lægges på Dagcentret den 25/10.

Batterier til høreapparater:

Batterier kan afhentes Frederiks: Dagcentret tirsdage og torsdage kl. 11.30-14 Karup: Borgerservice mandage 13-17 Åbrinken tirsdage kl. 13-15.30 21


Hjælp en ældre medborger ud af ensomheden. Har du tid og overskud til at gøre en forskel for et ensomt menneske, har DRK brug for din hjælp. Som frivillig besøgsven får du mulighed for en gang om ugen i ca. 2 timer at glæde et andet menneske, som er ensomt og har svært ved at færdes alene. Med lidt kreativ tænkning kan I gøre ting sammen, f.eks. højtlæsning, spille en form for spil, gå tur, følge med til steder, der har besøgsmodtagerens interesse - eller bare snakke sammen. Det er meget vigtigt at du overholder aftaler og har forståelse og respekt for andres liv og forskelligheder. Du vil få hjælp til opstart af besøgsforhold og løbende mulighed for møder og kurser gennem DRK. Har det din interesse, ring da venligst til Annie Jensen 8666 1104 eller Nancy Andersen 9710 1432

Kik indenfor i

RØDE KORS BUTIKKEN Industrivej 28, Karup, Tlf.: 9710 0201 Åbningstider: Mandag – Fredag: 10.00 – 17.30 Lørdag: 10.00 - 1300 (lørdagslukket okt-apr) Vi har et stort udvalg af supergode genbrugseffekter. Tøj til både børn og voksne f.eks. bluser, kjoler, trøjer skjorter, bukser, jakker, frakker, sko, tasker, tørklæder, hatte, bøger, nips og andre spændende ting og sager. Overskud fra salget går til Dansk Røde Kors humanitære hjælpearbejde.

HUSK Vi syr igen i uge 40 for RØDE KORS på Dagcentret. Vi syr i ugerne 4 - 12 - 40, hvert år 22


Otto ’barber’ Karup borger og herrefrisør I Danmark er jeg født, og i Karup er jeg hjemme. I februar 1947 blev jeg født i Bredgade i det hus. hvor der senest har været revisorfirma. Jeg blev født som nr. 3 i en søskendeflok. Det var dengang, der ikke var megen plads. Vi havde en stue, soveværelse, køkken en lille gang og kun koldt vand i hanen, samt das i gården, og så var det på 1. sal. Men der var hjerte og kærlighed i hjemmet hos Anna og Peter Johansen, som mine forældre hed. I huset, som var ejet af Alma og Christian Møllersvend Kristensen, som også havde hjemmeboende børn, boede også Kiosk Hans. Kiosk Hans havde sin seng stående under trappen op til os på 1. sal, men det var opgangen ved den fine indgang, som vi aldrig brugte. Så man må sige, det var et hus med liv i, så det er vel ikke så mærkeligt, at jeg godt kan lide at have mennesker om mig. Omkring 1950 blev Karup Bio bygget. Det var en stor begivenhed at få en biograf i Karup, og som jeg husker det, kostede billetten 75 øre, og man kunne få en is til 25 øre. Så det var ikke hver søndag, vi havde råd til en tur i biografen. Men jeg var heldig, for biografdirektøren havde en søn på samme alder som jeg, og vi var enige om, at vi kunne snyde os ind, og det gjorde vi. Men vi kunne ikke forstå, at faren kunne fange os hver gang, filmen var

slut. ”Nej er I der? Så kan I samle papir op inde i biografen”, og det gjorde vi uden at brokke os. Faren var mere snu, end vi var. I 1953 byggede mine forældre hus omme i Østergade på nr. 36. Det blev rammen om vores barndom. Familien var vokset, idet der kom en pige til i 1950, så nu var vi fire børn. Jeg startede i skolen i april måned i den gamle skole på Vallerbækvej. Efter sommerferien startede vi på den nye skole, som var blevet bygget i Østergade. Jeg kunne prale med, at min bedstefar havde været med til at bygge skolen, og jeg havde også lagt en del mursten i skolen, idet jeg hjalp min bedstefar. Vi var 34 i klassen, og så mange kunne fru Lindskrog godt styre. Når først fruen havde sagt ”godmorgen”, så var der ro. Vi startede med at synge ”Morgenstund har guld i mund”, og det håber jeg også, at I har, sagde Fru Lindskrog. Man skulle også huske at læse lektier, og det skulle man også nok, hvis ikke lige der var en landmand, som skulle bruge et par hænder, for så var det jo med at komme af sted. Man kunne jo tjene en eller to kroner, og det var mange penge. 23


Kølvrå Tømrer– og Snedkerforretning ApS Stadionvej 28 - 7470 Karup - 8666 2421 www.kvts.dk - mail@kvts.dk Tømrermester Svend O. Jespersen mobil 2066 8311 Byggeleder Henrik L. Jensen

mobil 4060 9580

Hvor holder man fest

GrønHØJ fORSAMLINGSHUS Prisliste: Lille sal 650 kr Hele huset 1200 kr Service 6 kr pr kuvert Lejer sørger for opvask, oprydning, rengøring af ovne og fejning af gulve. Udlejning af borde, stole og service ud af huset. Alt vedrørende udlejning: Telefon 23 74 89 59

24


Få en fast aftale på

VINDUESPUDSNING

AKSGLÆDE Vinduespolering

Ring 40 55 17 23 ahvp@ahvp.dk

www.ahvp.dk 25


26


Vi gamle klassekammerater samles ca. hvert andet år, og munden står ikke stille, når vi skal genfortælle mange pudsige situationer fra vores skoletid. Og historierne bliver ikke mindre krydret med årene.

jeg vist ikke fik betalt Oluf for min klipning. Jeg tog straks til Frederiks for at få min gæld bragt ud af verden. Da jeg kom ind af døren, sad Oluf i stolen og sagde: ”Her møder vi kl. 8:00, så du er sent på den”.

Hvor svært kan det være… ..at finde en læreplads.

Ja, jeg kunne jo godt huske, at vi talte om læreplads, men jeg troede ikke, at det kunne lade sig gøre, jeg var jo trods alt 20 år, og det var ikke alle, som ville have sådan en gammel lærling.

Otto ’barber’ Johansen, som har haft barber– og frisørsalon i Karup i 35 år, fortæller hvor nemt, de kan gå: Man drikker sig fuld, tager en bus fra Viborg til Karup, men står af i Frederiks for at blive klippet. Sådan! Det var i 1967, hvor jeg blev kasseret som soldat på Viborg kaserne. Så tænkte jeg: Du har endnu ikke fået dig en uddannelse. Du skulle have været soldat i 18 måneder til næsten ingen løn, og jeg så lægger yderligere 18 måneder til, så vil jeg være færdiguddannet. Jeg gik ind til barber Oluf Kirk i Søndergade 15 i Frederiks, og da jeg ankom til salonen, var der gang i klipperiet, og så var det, at jeg spurgte, om han ikke kunne bruge en rigtig god lærling, for så var jeg den nye lærling! Efter at jeg blev klippet, rejste jeg mig fra klippestolen, og så i samme øjeblik bussen til Karup. ”Farvel”, sagde jeg, og løb hen til Frederiks Kro for at komme med bussen til Karup. Men der kommer jo en dag efter en druktur, som ikke er lige så morsom, og da jeg sad og fik min kaffe midt på formiddagen, kom jeg i tanke om, at

”Jo”, sagde Luffe, som han også bliver kaldt, ”du kan selv ringe til Herning Tekniske Skole for at høre, hvornår der starter et nyt semester for 1. års lærlinge i frisørfaget”. Jeg kunne ikke være mere heldig, for det gjorde der 14 dage efter. Så jeg startede som frisørlærling samme dag hos Oluf Kirk. Det var en dejlig læretid. Oluf og jeg spillede fodbold sammen, gik på jagt sammen, renoverede salonen sammen, pudsede vore biler, lavede vin, øl - ja, der var ikke mange ting, som vi ikke gjorde sammen. Selv på ferie til Norge for at besøge Olufs bror i Oslo. Broderen boede på 12. etage med en fantastisk udsigt ud over Oslo. Broderen var lods, så vi var også med på en tur ud i Oslofjorden for at hente en båd med gas. Vi måtte hverken ryge eller drikke på denne tur, men sådan gik det ikke, for vi var igennem hele registeret, inden vi kom i land igen. Der har i læretiden også været mange sjove episoder. Jeg husker engang en murerlæring, 27


som havde fridag på grund af vejrlig. Han ville klippes og barberes, og da jeg havde sæbet ham ind, kom Oluf med kniven og skulle til at barber ham. Inden Oluf påbegyndte barberingen, talte vi om dengang tyskerne og filipinerne sloges med sabel og sværd. Når tyskeren svang sin sabel, trillede hovedet af filippineren, men når filippineren svang sit sværd, så skulle tyskeren lige ryste med hovedet, inden det faldt af.

de den stakkels mand. Der gik meget stærk sprit til, inden vi fik klasket liv i ham igen.

Efter endt barbering ville murerlærlingen op at kikke i spejlet for at se, om barberingen så godt ud. Det blødte lidt fra nogle afskårne bumser på halsen, og da han så blodet, besvime-

I november 1970 blev jeg udlært og startede egen salon i Karup i 1972 til 2007. Oluf og jeg har i alle årene været de bedste venner og kammerater. Det samme gælder vores familie.

Der var engang en dreng, som ikke ville klippes, og så var der jo kun en måde at klare klipningen på, og det var at holde ham i et godt greb, hvilket vi således gjorde. Da vi var færdige med klipningen, og drengen var på vej ud af døren, sagde han: ”Dumme idiot”, og han havde jo ret!

I Karup fungerer hjemmeplejen Læserbrev

Først troede jeg bare, at det var i København, det var helt galt med hjemmeplejen. Nu læser jeg så i Viborg Stifts Folkeblad, at socialrådsformand, Mette Nielsen (S) har travlt med at rede trådene ud. Jamen, er det virkelig så galt, som det blæses op til?

på et kvarter var det overstået. En morgen skulle jeg meget tidligt hjemmefra, og jeg foreslog hjemmeplejen, at jeg bare ikke fik min støttestrømpe på den dag, men Karsten foreslog, at så kunne han da bare komme ind til mig på vej til arbejde, så gik det nok.

Min erfaring her fra Karup strækker sig over et år med tre perioder med tre helt forskellige slags behov for hjælp. Og jeg må nok sige, at jeg blev mere og mere glædeligt overrasket over den gode behandling, vi fik. Når det var mig, der skulle passes, sørgede de ogsa for, at min mand havde det godt. Og den sidste tid, hvor han var syg, lå min velfærd dem også meget på sinde.

En sygeplejerske, der ringer fra apoteket og spørger, om hun skal tage medicinen med hjem til os, da hun ved, jeg ikke kan komme hjemmefra. Sygeplejersker, der ”lige kigger ind” for at se, hvordan det gar. Når jeg havde behov for at ringe efter en sygeplejerske, så kom hun faktisk hurtigere, end de kom, når man trak i ”den røde snor” inde på sygehuset. Bravo piger og drenge!

Vi blev aldrig svigtet - tværtimod - nogle gange var de her i fem minutter og andre gange en time eller mere. Alt foregik efter behov - vort behov! Aldrig så jeg en sur eller træt sygeplejerske eller hjemmeplejer, altid var de friske og i godt humor.

Der har ikke været en eneste situation, hvor i kunne have gjort det bedre! Uden jeres store hjælp havde det ikke været muligt at opfylde Carlos sidste ønske om, at han kunne få lov til at blive hjemme til det sidste. Det klarede vi sammen, og det var jeres skyld, at det lykkedes! Tak endnu en gang.

Skulle der gores rent, og de var lidt forsinkede, så kom der først en, så en mere og endnu en, og

28

Lis H Jensen


Vandret 1 Fristed 2 Krikke 3 Uens 4 Stof 5 Galopere 6 Slugt 7 Digtet 8 Rum

Lodret

1 Ener 2 Poler 3 Melding 4 Boet 5 Bo 6 Navn 7 Roman 8 Tal

Indsendes til Dagcentret inden 1. november 2010

Chokolade

Vin

O O Adresse……………………………..

Navn………………………………....

Vinder ønsker (sæt X):

Krydsord 3/2010

Sponsorer af præmier: Dagli` Brugsen Super Brugsen Spar Frederiks Karup Pensionistforening Frederiks Pensionistforening Danske Bank i Karup

- vindere af sidste krydsord ses på næste side

1., 2. og 3. præmie er chokolade eller vin 4. præmie er 2 bankoplader og 5. præmie er en overraskelse. 29


Vindere af krydsord 2/2010 1) Henning Jensen Genvej 15 Karup

vin

2) Betty Nielsen Stadionvej 111 Karup

vin

3) Erling Madsen Poppelvej 11 Karup

vin

4) R Thomsen Ringvej 11 Kølvrå

2 Bankoplader

5) Elly Jensen Elmevej 4 Karup

En pakke

Og løsningen er..

A R M S T O L E

R K R I S V E R R I D A B R

T I S B O I V E S T A RM N I E R N E D E O N E L R A B Æ G I E R E V D U E

I D E L I G E

Bankoplader kan afhentes hos den lokale pensionistforening. Øvrige Gevinster udleveres på Dagcentret. Ring mellem 8 og 9 på 8787 6410 og hør hvornår.

30


Billeder fra Tyrkiet (s. 3)

31


32

Profile for Arne Christensen

P-nyt 3-2010  

Ældreblad for den tidligere Karup kommune - 7470

P-nyt 3-2010  

Ældreblad for den tidligere Karup kommune - 7470

Profile for abchris
Advertisement