Page 1

aashna poddar Interior portfolio


aashna poddar

E x p er i en c e Patel Vadodaria Design Research Studio, Ahmedabad, India June 2017 - December 2017 Residential project Developed conceptual design for the residence project Developed space planning, furniture language, developed technical drawings & specification for the residence Gemius Design Labs, Surat, India Jan 2014 - June 2014 Graphic design project - Samajdar Sintu Developed India’s first 3d comic strip for primary school children

Skills Graphic InDesign, Photoshop, Illustrator Drafting/modelling Autdodesk Auto-CAD 3dsMax + Vray Sketch Up + Lumion Rhino+ Grasshopper KUKA Robotic Arm Autodesk Maya Unreal Engine


E du c at ion

Awards

University of Cincinnati, Cincinnati, OH School of Architecture and Interior Design, DAAP International Student Exchange Program Spring 2018 GPA: 3.8

CEPT University, Ahmedabad, India Academic Excellence Award- Institution studio Third Year, 2016-17 Academic Excellence Award- Residence studio Third Year, 2016-17 Academic Excellence Award - Foundation Year, 2015-16 Academic Excellence Award- Commercial studio Second Year, 2014-15 Academic Excellence Award- Space planning studio First Year, 2014-15

CEPT University, Ahmedabad, India Bachelor of Interior design, Faculty of Design Class of 2019 GPA: 3.7

Limca Books of Records, India India’s First environmental 3d comic strip,Samajhar sintu - 2015

I nvo lve m e nt Roots Collective, Kargil,India May 2016 - Jun 2016 Intent to restore abandoned village in Kargil. The Research was culminate into a comprehensive installation and exhibition which is open to the locals tourist in Hundarman IDEAL, Glass Workshop, Ahmedabad,India Nov 2016 - Dec 2016 Ideation and fabrication of elements using glass as material. Exhibit at summer winter school CEPT 2016


content s tudio p roj e cts Wadaokou light rail station,research design studio NCPA, Flim architve center,institutional Goenka house, residential Unlock hundarman Pol housing, construction technology Crafting materials, workshop architectural sketches

work p roj e cts ARPR house, residence 3rst, milkshake kiosk, commercial SV house, residence


wadaokou, light rail station academic project semester eight

The architectural site here is (Wadaokou station, Beijing). In relation to today’s world, developing technologies and users friendly solutions increases the potential of rail considered as convenient form of public transport. Idea is to create a social transit space creating dialogue between architecture, urban space, mixed reality and people. Integration of augmented reality and architecture is experimental phase. The key factor of the train station is seamless movement simulation. In the project, goal is to achieve the design process following several software driven methods; Mass Motion, Tobii Eye Tracking, Unreal game engine and grasshopper to analyze and evaluate design that works best for the user interface. Rhino+Grasshopper+Maya+Unreal game engine

RESIDENTIAL | INSTITUTIONAL| COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


Images on rightThe ability to see what the users is seeing can bring another perspective to understanding how a design is performing. Tobii Eye – tracking methods and software have allowed designers to test and analyze the design with user’s perspective. Eye- tracking helped me to analyze the accurate medium of sign-age and extract data to see that attracts the eye most strongly. The idea was to develop sign-age series that would draw users from street level to station level. The neutral grey and white tones of the building allowed luminous virtual sign-age, informational panels, and advertisements to stand out and create easy way finding. The results were equivalent to the ones I anticipated. The process involved taking screen shots of the projects which was viewed by several participants for 7 seconds with results into cumulative data of heat map and gaze points. Unreal game engine+Tobbi eye tracking


Image on rightStructure designed to allow pedestrian walkways and bridges under the tracks allow improved communication between both sides of the station as the passenger hall and ticketing area are both centrally located on the each side of main axis With such an emphasis on communication between the exterior and interior qualities of a single structure, the station allows free movement through all areas, while maintaining exceptional level of comfort for visitors. Rhino+Grasshopper+Photoshop


Entrance gates

Among other design decisions, the station distinguishes itself from the surrounding through its rich material palette. The palette has been picked as to avoid colours in architecture , and to emphasize seamless and neutral materiality. The station’s lowered ceiling with continuous lighting along the curves would guide user to follow movement based on massing. It visually connects all the public areas of the station, and relates to the surrounding environments with its color. Rhino+Unreal Game engine


Bus/cab waiting

Wudaokou cafe

Image on leftWudaokou cafe, ground level transit. Digital cafe area with the idea of less human effort connecting the paid zone and urban space around the plaza. The area is wrapped with hologram skin that covers all 3 levels. The perforation in skin filters interesting shadows in the space creating balance between real world and virtual world. Rhino + Unreal game engine


Image on rightMass-motion analysis delivered significant observations. In the existing scenario, the entrances/exit nodes to the station is under the bridge. The first iteration of the design using mass motion was with the existing scenario. In the project, one of the key factors were the entrance nodes. The shell was intended to be series of nodes that allows multiple access to the building connected by series of vertical circulation arteries. The primary access to the shell is at corner of each sides that allows easiest access from the street to the station Rhino+Maya+Mass Motion


film archive center academic project semester six

The architectural site here is (little theater, NCPA campus, Mumbai). The intent of this institution project is to create a space which works as film institute archives and responds as social hub to NCPA campus. The design is based on divisions of bays is on basis of public and private zones based on existing structure ans columns to keep the essence of the building. Image on rightExterior view showing external facade of the building with creates a membrane for the shell. The membrane takes care of circulation form theater to the cafe which opens up to the west amphi garden and connects to other building of NCPA campus and gives opportunity for social interactions. Autocad+3dsMAX+Photoshop

RESIDENTIAL | INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


The intent of this design is to create a space which works film institute archives both as social and archival share for NCPA Campus and students. The design is developed in order to create more social interaction between other institutes on the NCPA campus. The material palette of the space is monochrome with grey epoxy flooring with mat black false ceiling with wooden furniture floating around according to spaces.


Image on rightTransition space between library and cafe which works like a display museum. The diagonal wall creates better space for directionality to the center of the institute where all the other departments like theater, admin , cafe and library meets. Autocad+3dsMAX+Photoshop


Image on rightLongitudinal section cutting is showing spaces of ground floor- Film archival library, digital viewing area, admin, theater gathering space, services and lobby space with staircase that leads to the upper level of the building. The first floor is left for the future expansion where, Film archival academy program is designed.


Image on leftCafe for the institute works as a social hub which opens up towards the NCPA plaza and archival spaces on the opposite axis which creates central street where museum and exhibition space spills around and connect both the bays. The cafe opens up to the plaza create a semiopen space for interaction between amphitheater. Autocad+3dsMAX+Photoshop


shell, 3D- clay printing academic project semester eight

The aim of this project is to join 3D printing and robotics together, to make 3D printing more flexible and to remove limits. To make it possible, in this project the following main aspects have been developed: designing and 3D printing the shell using clay as material In this print the cubic dimension is 5”x7”x7” with a overhang of 40% from the vertical. The surface model is generated using ALICE platform from ZAHA code and grasshopper. Rhino+Grasshopper+Unity+KUKA Robotic arm

RESIDENTIAl | INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


arpr house work experience project semester seven

The architectural site here is (ARPR House, India. The intent of the project is to develop interiors language for both the houses. The idea is to develop furniture language for both the house that are linked to each other but also different at the same time reflecting the personalties of the family members. Drawing on right Exterior view showing external facade of the house in exposed concrete walls with wooden bands, exposed brick work and staggered stone cladding. Autocad+Photoshop

RESIDENTIAL| INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


AR house The house is for family of three people living in Ahmadabad, India. The family is very inclined towards Indian crafts and have a collection of Indian artifacts. The space planning is done where ground floor is like common space for family with design studio for Aditi who is a graphic designer.


PR house The house is for family of 6 people with 3 generation living in the house. The family is into manufacturing industrial products for furniture. The space planning is done where ground floor is dedicated to grandparents with bedroom and living space. It also has common space for other members .


AR house Furniture design for this house is inspired from local city elements and materials. Wood and marble plays major role in holding the furniture together. The materials palette for the house is earthy. Rough kota is used for flooring with exposed brick and concrete walls with wooden and brass furniture. Autocad+3dsMAX+Photoshop


PR house Furniture design for this house is inspired from contemporary elements. Wood and metal plays major role in holding the furniture together. The materials palette for the house is earthy. kota is used for flooring with exposed brick and concrete walls with wooden and anodized metal furniture. Autocad+3dsMax+Photoshop


PR house Furniture design for both the house. Fixed furniture- Kitchen, beds, wardrobes. Loose furniture- Chest, dining table, chairs, bar tables, console and side tables Autocad+Photoshop


arpr house, lounge space work experience project semester seven

The architectural site here is (PR House, India. The intent of the project is to develop interiors language for both the houses. The idea is to develop furniture language for both the house that are linked to each other but also different at the same time reflecting the personalties of the family members. Image on right Basement lounge space for PR House, where its a floating arch shaped bar table suspended from the ceiling with metal anodized bar stools. Autocad+3dsMax+Photoshop

RESIDENTIAL| INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


PR house Ideation of lounge space design reflects industrial outlook as clients deals with industrial casting Manufacturing. The elements are designed reusing some of the industrial products from the clients facory and other complementing the rest. Autocad+3dsMAX+Photoshop


AR house Ideation of lounge space reflects Indian contemporary furniture with heavy exposed concrete structure with floating wooden elements in the space. The bar table is casted in concrete. The arc shape allows more circulation space and interaction between guest. Autocad+3dsMAX+Photoshop


3rst, milkshake kiosk work experience project semester seven

The architectural site here is (commercial theaters, Ahmadabad).The kiosk is 3x3 meter space for 2 people with space for prep. The idea was to create a simple panalled stracture with modules, which could be easy to assemble to at different theaters. Image on right Interior of the kiosk showing the front counter with cashier. The back counter has space for deep frezer, equipments and other storage space. The wall have shelves to storage and display bottles for the milkshakes. Autocad+3dsMAX+Photoshop

RESIDENTIAl | INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


goenka house academic project semester five

The residential studio deals with series of acts of habitation. Project is to design a residence for family of 6 people (Goenka’s), Kolkata based Marwari family moving to British style colonial bungalow housing. The intent is to create a space which has reflection of both site and cultural context. Its an interpretation of Rajbaris houses in Kolkata in respect to the family. Drawing on rightLongitudinal section cutting from center of the house showing spaces of ground floor- Formal living room, puja room, dining room, back side garden, common living room for parents and children which connects two bays with bedroom and semi covered balcony on first floor.

RESIDENTIAL| INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


The space planning of the house is done in a way where ground floor is dedicated to grandparents living and other spaces,living room, dining room, kitchen and other services. The second floor is dedicated to parents and children bedroom and common living room ,pantry and other services. The space of dining room works as the core space of the family. The space binds all the other core spaces of the house. Interpretation of Rajbaris houses in kolkata in respect to family. The colors reflects the story of their origin.


sv house work experience project semester seven

The interiors of the house will be predominantly contemporary and minimal, juxtaposed with traditional Indian furniture, accessories, and color It will be warm and personal- through rugs, linen, artefacts and accessories It will be elegant and sophisticated- through hand polished fine teak wood furniture and attention to detailing And it will be understated and subdued- through an earthy colour palate Autocad+Sketchup+Lumion

RESIDENTIAL| INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


The material board of the house is contemproary. Shades of grey and blacks tie the entire board together.Idea is to create dark grey flooring with floating metal frame uploshered furniture, with light grey plastered walls and annodized metal frame structure. Colours are added to the space by using earthy leather uplosheted furniture and rugs in the house.


The space planning of the house is done where each floor is dedicated to one generation. The ground floor is Major common space area for all the family members with living room, dining and kitchen. The first floor is dedicated to two brothers with common space between their bedrooms. The second floor is lounge space which opens out to outdoor siting area.


Image on right Dining room of the house facing towrds south lawns of the house. Dining room with extension to back south lawns. The dining chest works as division between kitchen and dining room.The kitchen works as a studio kitchen where it is visually connected to dining room and patio. Autocad+Sketchup+Lumion


Image on left Formal living room of the house facing towrds north lawns of the house. Grey granite is used a flooring for the space. Furniture is upholstered and light weight sitting on indian contemprory rung. The space is common space for all members of the family. Interior reflects contempropry material pallate Autocad+Sketchup+Lumion


pol housing academic project semester three

The Pol house in the old city, Ahmedabad has been a great experience to explore the vernacular architecture, design and construction of the particular period. The intent of this analysis is to identify typical Pol house motifs and elements, context of its origin, understanding the techniques of constructing and building with materials was explored.

RESIDENTIAL | INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


unlock hundarman academic project semester five

Unlock Hundarman: Memory Project Ahmedabad; Hundarman; Kargil Hundarman village is located near Kargil in Ladakh district, Jammu and Kashmir. The village was abandoned after the Indo-Pak war of 1971 and since then it is laying vacant. This workshop for to understand, how, through the medium of art, will construct a dialogue on some of the important issues related to displacement of people and cultures. All ideas and research was culminate into a comprehensive installation/exhibition which is open to the locals and tourists visiting Hundarman.

RESIDENTIAL | INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


Image on leftSketches and navigation board developed to understand the cultural of the village. Based on the artifacts and stories, we develioped museum to celebrate the cultural of the village.


sketches academic project semester two

Some of the best ideas start with a sketch. Various tools of expressive design representation are utilized as part of the design process, comprising of a wide variety of media to produce sketches. As a tool or skill, sketching has its role in the design process. Sketching is a powerful process to use because it always helps discover the creative aspect of design. The sketches includes architectural monochrome renders of Ahmadabad monumental structures. Medium explored for the sketches include ink, charcoal and soft pastels

RESIDENTIAL | INSTITUTIONAL | COMMERCIAL | PUBLIC | WORKSHOP


C ONTACT

DA A P,Un ive r s ity o f Cin cin n a ti C.E .P.T Un ive r s ity p o dda ra d@ m a il.u c.e du a a s h n a .p o dda r @ g m a il.co m

Interior design portfolio  
Interior design portfolio  
Advertisement