Page 1

PROGRAMNOTER

Claude Debussy Petite suite (1862-1918) – orkestreret af Henri Büsser En bateau. Andantino Cortège. Moderato Menuet. Moderato Ballet. Allegro giusto (ca. 13 min.)

Debussy: Petite suite

Max Bruch Kol Nidrei – adagio for cello og orkester, op. 47 (1838-1920) (ca. 10 min.) Leonard Bernstein (1918-1990)

Three Meditations from Mass – for cello og orkester Lento assai, molto sostenuto Andante sostenuto og fire variationer Presto – Molto adagio (ca. 17 min.)

PAUSE Claude Debussy Rapsodi for engelskhorn og orkester (1862-1918) Très modéré – Allegretto scherzando (ca. 10 min.)

Max Bruch: Kol Nidrei

Værkets titel hentyder til den jødiske bøn, der bedes aftenen før den jødiske forsoningsdag, Yom Kippur, hvor der bedes om, at selv de løfter til Jahve, der ikke er blevet overholdt, alligevel må blive tilgivet. Bønnen ledes af forsangeren, og menigheden svarer. Bruch benytter den originale melodi fra bønnen, idet den fremtrædende musikvidenskabsmand Abraham Idelsohn mente, at ”melodien fuldstændig havde mistet sin oprindelige karakter og fremstod som stor kunst med mesterlig teknik og fantasi, men uden føling med det særligt jødiske”. Dette forhindrer dog ikke, at der hviler en religiøst-inderlig stemning over den umådeligt smukke sats for cello og orkester. To værker, Kol Nidrei og violinkoncerten i g-mol, var nok for Max Bruch til at sikre sig en plads i musikhistorien. Hans øvrige produktion, der bl.a. omfatter tre operaer og tre symfonier, er sjældne gæster i koncertrepertoiret.

Trods titlen er Leonard Bernsteins Mass ikke nogen messe, men et teaterstykke for sangere, skuespillere og dansere, komponeret til indvielsen af John F. Kennedy Center for Performing Arts i Washinton den 8. september 1971. De tre meditationer består af instrumentale mellemspil fra (den såkaldte) messe, som Bernstein selv sammensatte til en helhed og desuden transskriberede for cello og klaver. Den første meditation stammer fra mellemspillet mellem messens Trosbekendelse og Gloria. Den anden fra mellemspillet mellem Gloria og Epistlen; denne anden meditation består af fire variationer (svært at høre!) over en tonefølge fra finalen af Beethovens 9. symfoni – det afsnit der leder op til højdepunktet ”Brüder, … Brüder”, hvorved Schillers humanisme trækkes ind i værket. Den tredje meditation er udviklet af forskellige andre afsnit af messen. Premieren på Three Meditations from Mass som selvstændigt værk for cello og orkester fandt sted i Kennedy Centret den 11. oktober 1977 med Bernstein selv som dirigent og Mstislav Rostropovitj som solist.

Debussy: Rapsodi for engelskhorn

Rapsodien er komponeret i vinteren 190910 og var oprindelig skrevet for klaver og klarinet, men findes som mange af Debussys andre værker også i forskellige versioner – for klaver og saxofon eller – som her – klaver og engelskhorn. Engelskhornet udmærker sig i øvrigt ved hverken at være ”engelsk” eller et ”horn”!: Det er et instrument i obofamilien, stemt en kvint dybere end oboen og oprindelig vinkelbøjet, eller ’vinklet’ – på fransk anglée, hvilket ved en sprogforbistring er blevet til anglais, ’engelsk’. Allerede i 1911 transskriberede Debussy klaverstemmen til orkester, og det er den version, vi hører i aften. I modsætning til Petite suite er den virtuose rapsodi komponeret i den typisk impressionistiske stil, som Claude Debussy er særlig berømt for, fordi den betegner et kvantespring i den musikhistoriske udvikling fra senromantik til modernisme.

The Times

Bernstein: Symfoniske danse fra West Side Story

West Side Story er jo Bernsteins moderne udgave af Shakespeares klassiske Romeo og Julie-fortælling. Efter den overvældende succes med musicalen West Side Story, der efter premieren den 19. august 1957 så at sige blev spillet hver eneste aften i de følgende to til tre år, sammenstillede Bernstein sin suite af symfoniske danse fra musicalen. Værket forløber i otte markante afsnit, i hvilke man hist og her også hører reflekser af nogle af musicalens berømte sange: Prolog, der skildrer den voksende rivalisering mellem teenagebanderne ’the Jets’ og ’the Sharks’. I en visionær dansesekvens er de to bander forenede i venskab. Scherzo, hvor banderne i en drøm bryder gennem bymurene, og pludselig befinder sig i en lys, luftig og solfyldt verden. Mambo, hvor vi er tilbage i realiteterne og den konkurrerende dans mellem banderne. Cha-Cha, hvor de to unge elskende ser hinanden for første gang og danser med hinanden. Mødet, hvor musikken ledsager deres første samtale. “Cool” fuga, en dansesekvens i hvilken ‘the Jets’ forsøger at kontrollere deres fjendskab. Rumble, det kulminerende slag mellem banderne, i hvilket de to ledere bliver dræbt. Finale, kærlighedsmusik, der udvikler sig til processionsmusik, der genkalder den tragiske realitet i en vision om et håb forude. Hvor Three Meditations from Mass var Bernstein fra den mere avantgardistiske side, kunne man fristes til at sige, at Broadway-stilen var mere fremtrædende i musikken til West Side Story, men så enkelt er det ikke: Selv hvor Bernstein flirter med avantgarden, er han forståelig, og selv hvor han er mest Broadway-agtig, er han også moderne. © Peter Wang 2018

FRANÇOIS LELEUX, DIRIGENT OG SOLIST François Leleux har længe været en internationalt anerkendt oboist, og gennem de sidste tyve år har han sideløbende opnået stor anerkendelse som dirigent. Han optræder jævnligt på de store scener over hele verden – både som oboist og som dirigent, hvor hans repertoire spænder bredt – fra barok til ny komponerede værker. Som dirigent har Leleux optrådt med orkestre som Sydney Symphony, Stockholm Filharmonikerne, Budapest Festivalorkester og WDR Sinfonieorchester Köln. François Leleux optrådte sidst med Aalborg Symfoniorkester i 2016.

© Marco Borggreve

Leonard Bernstein Symfoniske danse fra West Side Story (1918-1990) Prolog – Scherzo – Mambo – Cha-Cha – Mødet – “Cool” fuga – Rumble – Finale (ca. 24 min.)

Denne lille suite blev oprindelig komponeret for firhændigt klaver og uropført den 2. februar 1889 af Debussy selv og forlæggeren Jacques Durand. I forhold til de markante fornyelser af tonesproget, som ellers kendetegner Claude Debussy, er værket forholdsvis traditionelt. Værket forløber i fire satser, af hvilke titlerne på de to første En bateau og Cortège refererer til Paul Verlaines digtsamling Poèmes des fêtes galantes, som også leverede inspiration til det berømte klaverværk Claire de lune. Man kan dog ikke tale om programmusik, men blot om forsøg på at indfange stemningerne i de pågældende digte. De to sidste satser bærer de mere tekniske betegnelser Menuet og Ballet. I hele sin karakter er suiten charmerende og let tilgængelig samt – i originalversionen – spilleteknisk overkommelig, hvilket antyder, at værket formodentlig er bestilt af Jacques Durand og komponeret til brug i de dannede hjem med klaver. Dette er formodentlig også forklaringen på, at værket foreligger i utallige varianter for forskellige kombinationer af instrumenter.

Bernstein: Three Meditations from Mass

© Uwe Arens Sony Classical

PROGRAM

“En stjerneoptræden. Fænomenal dygtighed og personlighed udtrykt med stor talent via oboen - som en vifte af farver og dynamik, der konstant kredser i luften.”

”Jeg var otte år gammel, da jeg lyttede til et bestemt stykke musik spillet af min fars strygekvartet. Jeg sad på første række – lige foran celloerne. Det var et meget inspirerende og intenst øjeblik, og jeg vidste da, at celloen skulle blive mit instrument.” Maximilian Hornung

MAXIMILIAN HORNUNG, CELLO Maximilian Hornung er født 1986 i Augsburg, Tyskland og begyndte at tage cellolektioner, da han var otte år. Han havde sin første offentlige koncert med et stort orkester som 14-årig, hvor han spillede Haydn. Han var cellist i Tecchler Trio indtil 2011 og vandt i 2007 sin første pris The ARD Music Competition. I en alder af 23 år blev han 1. solocellist i Bayerns Radiosymfoniorkester og var i denne stilling indtil 2013.


Kommende koncerter: Pro Musica: Den vidunderlige klarinet TV 2 Alletiders Juleshow Englesang og messingklang Joseph Calleja Familiejulekoncert Mahler og Nielsen Bach: Juleoratorium del 1-3 Nytårskoncert 2019 Nytårskoncert 2019 - for børn

Lørdag den 24. november kl. 14.00 Onsdag den 28. nov. kl. 17.30 og kl. 20.00 UDSOLGT Søndag den 2. december kl. 19.30 Torsdag den 6. december kl. 19.30 Lørdag den 8. december kl. 13.00 og kl. 15.00 Torsdag den 13. december kl. 19.30 Torsdag den 20. december kl. 19.30 Fredag den 4. januar 2019 kl. 19.30 Søndag den 6. januar 2019 kl. 17.00 UDSOLGT Søndag den 6. januar 2019 kl. 14.00

DU KAN MØDE OS HER:

AALBORG SYMFONIORKESTER BYDER VELKOMMEN

facebook.com/aalborgsymfoni

@aalborg_symfoniorkester

aalborgsymfoni.dk

BRATSCH

OBO

TUBA

Yana Deshkova 1. alt. koncertmester

Evdokia Ershova 1. solo

Judith Blauw 1. solo

Mattias Johansson 1. solo

Vesselin Demirev 1. alt. koncertmester

Monica Jensen 2. solo

Jenny Sjöberg 2. solo

Christine Langer 3. koncertmester

Jonatan Sjølin

Vakant

Olga Daniluk

Elsebeth Schmidl

Christian Gottschalck

Vladimir Bochkovskiy

KLARINET

Thomas Rokkjær

Ruben Kristensen

Leah Aksnes 1. solo

SLAGTØJ

Else Marie Tolbøll

Anna Dahl

Randi Østergaard 2. solo

Simon Sigfusson 1. solo

Lisbet Binderup Thordal

Jonas Bové 2. solo

Michael Pilgaard 1. solo

CELLO

Christian Thordal-Christensen

Francisco Vila 1. solo

FAGOT

HARPE

Igor Vitenson

Matthias Hehrmann 2. solo

Sheila Popkin 1.solo

Mette Nielsen 1. solo

Boris Grinman

Ian Phillis

Bogac Ipekliogullari 2. solo

Vincent Stadlmair

Sennen Costa

-

HORN

ADMINISTRATION / TEKNIK

Erik Sandberg 1. solo

Jan Kvistborg, musikchef

Lauren Robinson

Anders M. Christensen, souschef

Alexandr Dzyubinsky 1. solo Olga Vitenson 2. solo

Hanne Houengaard Kirsten Martinsen

Taras Daniluk

KONTRABAS

Ludmila Landa

Ivan Medvedev 1. solo

Johan Wahlgren

Helle Lund Rosborg, produktions-

Mark Cherry

Jeffrey White 2. solo

Lena Westlund

koordinator/sekretær

Mette Marie Matthiesen

Arly Wehner

Synnøve Gustavsson

Ian Berg

Jette Rosendal Jaroslaw Nierychlo

FLØJTE Claus Ettrup Larsen 1. solo Camille Guenot 2. solo Ida Marie Sørmo (orlov)

TROMPET

Anne Rom Hansen, pædagogisk-/ projektmedarbejder

Rasmus Eskesen 1. solo

Lars Jørgensen, nodearkivar

Lars Ole Schmidt 2. solo

Anna Marie Falk, marketingkoordinator

Gert Hattesen

Tommy Clausen, bogholder

BASUN Bettina Ejlerts Jensen 1. solo Theis Stoico 2. solo Jacob Ringsmose basbasun

Læs om alle vores kommende koncerter: aalborgsymfoni.dk

PAUKER

Michael Hübner

2. VIOLIN

Torsdag den 22. november 2018 kl. 19.30 Koncertsalen i Musikkens Hus Dirigent: François Leleux Solister: Maximilian Hornung, cello François Leleux, engelskhorn Koncertmester: Yana Deshkova

1. VIOLIN

Christina G. Rudan

DIRIGENT OG SOLIST I MUSIKALSK LEG

Peter H. Andersen, produktionsleder Ulrik Engsig, regissør

MÆRK M AGI EN -L U

Der tages forbehold for trykfejl og ret til ændringer

SPONSORER

K

MU

S

EN IKK

IND

Dirigent og solist i musikalsk leg torsdag 22. november 2018  

2018 er 100-året for to store komponister: 100-året for Bernsteins fødsel og 100-året for Debussys død. Lyt til charmerende, farverig og...

Dirigent og solist i musikalsk leg torsdag 22. november 2018  

2018 er 100-året for to store komponister: 100-året for Bernsteins fødsel og 100-året for Debussys død. Lyt til charmerende, farverig og...