Page 1

EL CANETÍ... és una revista digital de notícies i opinions de l’Associació Cultural Falla El Canet Núm. 8, Febrer de 2013

EXTRA FALLES!

Pel mes de febrer, Carnestoltes hem de fer.

PRESENTACIÓ El reportatge fotogràfic d’aquest Canetí està dedicat als concursos de Junta Local Fallera on els membres de la nostra comissió han participat (pòquer, teatre, enigma i paelles) així com també a la presentació del nostre llibret faller per a 2013 i les disfresses de festes. En la revista trobem el resultat del campionat de pòquer, un resum dels premis de teatre, la gran alegria de ser campions en el concurs de l’Enigma faller, la nostra participació en el concurs de paelles de JLF i en la cavalcada de disfresses. També expliquem l’activitat que vam realitzar el 22 de febrer, un curset sobre nocions bàsiques de valencià, i la presentació que vam fer per primera vegada del nostre llibret faller al conservatori de la nostra localitat. A més, com és un extra de falles, hem inclòs els esbossos dels nostres monuments amb una xicoteta explicació de cadascun d’ells, i la programació d’activitats de la nostra falla perquè cap faller puga perdre’s cap festa. Vos animem a participar, ens ho passarem molt bé!

ÍNDEX Presentació Reportatge fotogràfic Monument gran Monument infantil Pòquer organitzat per... Premis teatre Concurs de paelles... Enigma organitzat per... Presentació del llibret... La nostra rifa Feliç aniversari!

Pàgina 1 Pàgina 1 Pàgina 2 Pàgina 3 Pàgina 3 Pàgina 4 Pàgina 4 Pàgina 5 Pàgina 5 Pàgina 4 Pàgina 4

1


MONUMENT GRAN

LEMA L’or de les falles: el seu carácter polièdric ARTISTA Fede Alonso i Andreu SECCIÓ Segona CRÍTICA Juan Gabriel Figueres i Hernández

El vaquer que està dalt del pont troba l’or de les falles, que és el seu carácter polièdric, és a dir, que les falles tenen diversos punts de vista. En aquesta falla trobarem sis punts de vista: el cultural, l’econòmic, el social, el mediambiental, el comunicatiu i el festiu. Aquest contingut del monument és el que es desenvolupa en les sis primeres parts del contingut literari del nostre llibret. Però en aquest monument trobarem alguna que altra sorpresa. EDITA Associació Cultural Falla El Canet C/ la Bega, 15 baix 46400, Cullera (València) fallaelcanet@hotmail.com ENS POTS TROBAR A...

2

COORDINA M. Lola Savall i Cobo COL·LABOREN J.G. Figueres i Hernández Àlex Morales i Fernández M. Lola Savall i Cobo

MAQUETA J.G. Figueres i Hernández L’Associació Cultural Falla El Canet no s’identifica necessàriament amb les opinions o articles expressades en aquesta publicació.


MONUMENT INFANTIL LEMA Cercant els valors polièdrics de les falles ARTISTA Arturo Benavent i Pérez SECCIÓ Segona CRÍTICA Altres sis punts de vista polièdrics de les falles es mostren en aquest monument: el satíric amb Jack Sparrow, l’innovador amb Monstres S.A., el tradicional amb Rafiki i Simba, l’artístic amb el sombrerer, el pirotècnic amb Nemo, i l’indumentarista amb la Reina de Cors.

Juan Gabriel Figueres i Hernández

PÒQUER ORGANITZAT PER JUNTA LOCAL FALLERA El passat dia 4 de febrer va tenir lloc a les 20.00 hores al saló multiusos del mercat la primera fase del I Campionat de Pòquer Texas Holdem organitzat per la Junta Local Fallera de Cullera què seguiria els dies 5 i 6 de febrer. La nostra comissió va participar amb dos membres de la nostra comissió (Juan Gabriel i Roberto) dels cinc amb què teníem dret (quatre més un per sorteig per ser el primer campionat). Els participants jugaven en taules de set o huit i, tot i que els nostres participants tenien bones cartes, la sort no els va somriure i van ser eliminats en la primera fase del campionat. Esperem que l’any que ve tornen a fer aquest campionat i que els nostres fallers s’animen a participar més. De moment, anirem practicant en el nostre casal per a millorar les tècniques de l’engany i les apostes. El guanyador d’aquest primer campionat de pòquer va ser de la Falla Xúquer, el segon classificat de la Falla Bulevar i el tercer de la Falla Sant Antoni de la Mar.

3


PREMIS TEATRE El passat dia 15 de febrer ens vam reunir una vintena de fallers de la nostra comissió per a assistir a les 20.30 h de la vesprada al saló d’actes de la Casa de la Cultura de Cullera perquè s’anava a realitzar la gala de cloenda del Xé Concurs de Teatre de Comèdia “Ciutat de Cullera” i XXVIé Concurs Faller de Teatre en Valencià de Junta Local Fallera de Cullera.

d’allò més bé. Per això, i per moltes altres raons, pensem que tots cinc es mereixen una nota de deu. Enhorabona!!

L’acte va ser d’allò més divertit puix barrejava l’atorgament dels premis amb actuacions de teatre, dansa i música. Els guardonats van ser per a la Falla Xúquer a la millor actriu principal (premi ex aequo), per a la Falla País Valencià al millor actor principal, per a la Falla Xúquer a la millor actriu de repartiment, per a la Falla Sant Antoni de la Mar al millor actor de repartiment; millor direcció per a la Falla Xúquer, millor ambientació escènica Enrique Torres per a la Falla País Valencià. Tercer premi per a la Falla La Bega, segon premi per a la Falla Sant Antoni de la Mar i primer premi per a la Falla Xúquer. Tot i que els nostres actors i actrius no van aconseguir cap premi ni cap nominació, nosaltres ens sentim molt orgullosos d’ells. La dedicació, l’esforç i els maldecaps que de vegades guanyen de manera altruista són dignes d’admirar, puix tots no tenim la mateixa capacitat. Nosaltres, que vam assistir a veure la representació de l’obra “La ràbia que em fas”, vam gaudir molt i ens ho passàrem

CONCURS DE PAELLES ORGANITZAT PER JUNTA LOCAL FALLERA El passat dia 16 de febrer es va realitzar el Concurs de paelles organitzat per Junta Local Fallera i patrocinat pel restaurant Ca Pepa. El concurs va tenir lloc al llarg del matí al parc d’Enric Chúlio i hi van participar les quinze comissions. La nostra comissió hi va participar amb una paella per a concurs feta per Jose Manuel i decorada per Aida i Carol; va ser de les més fotografiades perquè era una meravella i, a més, estava molt bona. Els assistents van poder gaudir d’un ambient festiu ple de música i bon menjar i els més menuts van jugar en els castells inflables. En acabar de dinar, el jurat va fer públic els premis atorgats a les tres millors paelles i a la millor decoració quedant així el resultat: primer premi per a la falla del Port, segon premi per a la falla Passeig – Doctor Alemany, tercer premi per a la falla Plaça Alboraia i premi a la millor decoració per a la falla del Port. Ens vam desil·lusionar un poc perquè ens esperàvem algun guardó, però no ens desanimem i l’any que ve ho seguirem intentant.

4


ENIGMA ORGANITZAT PER JUNTA LOCAL FALLERA

El passat dia 17 de febrer ens vam reunir al casal una vintena de persones per a dinar i, posteriorment, assistir al VIII Concurs de l’Enigma organitzat per la Junta Local Fallera de Cullera. El concurs començava a les 17.00 h al saló multiusos del mercat i hi van participar les quinze comissions falleres. Els nostres participants van ser Núria, Aida, M. Lola, Juan Gabriel, Carol i Susana, els qui assistien per a participar i divertir-se; la resta de la comissió també estava al saló animant-los. Després de respondre les preguntes, les endevinalles i les búsquedes, van passar la primera fase pels pèls, i van quedar entre els huit primers. A continuació, més preguntes i endevinalles que van respondre amb èxit, puix van aconseguir arribar a la final i quedarse entre els cinc primers. I com que ja estaven molt animats, van fer un últim esforç per a respondre les preguntes i, per a sorpresa de tots, es van proclamar campions amb molt poca diferència de la resta de participants. Tots els membres de la comissió van saltar d’alegria festejant el primer premi aconseguit

en el concurs de l’enigma, puix era la primera vegada que el guanyàvem. El segon i el tercer classificat van quedar empat pel que fa a la puntuació i, per tant, van haver de respondre una pregunta de búsqueda. La falla País Valencià va aconseguir el segon premi i la falla Sant Antoni de la Mar el tercer.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRET FALLER

El dia més esperat per a tots els fallers, i sobretot per a les Falleres Majors, va arribar el dia 18 de febrer, puix va ser presentat el nostre llibret faller 2013 al Saló d’Actes del Conservatori Professional de Música de Cullera. En primer lloc, l’acte va comptar amb l’actuació de la Colla Pas Pla de dansades que va amenitzar els prolegòmens amb dues cançons tradicionals valencianes, Xàquera Vella de València i la Jota d’Alfarb. Seguidament, va començar la presentació del llibret. En primer lloc, el vicepresident de Cultura va introduir l’acte presentant al Regidor de Falles Andreu Piqueras i Vallet, a Joan Castelló i Lli en representació dels col·laboradors literaris i a Juan Gabriel Figueres i Hernández, coordinador del nostre llibret. A continuació va donar pas a Joan Castelló, que va parlar de l’evolució del nostre llibret faller dins i fora de Cullera, i l’evolució que ha tingut dins

del món faller. També va destacar la voluntat i la tenacitat de Juan Gabriel d’anar superant-se any rere any amb la seua aposta pel llibret faller. Després, Juan Gabriel ens va explicar els continguts del nostre llibret, on va destacar que el tema del llibret és Les Falles Polièdriques: els vessants fallers, on es mostren dotze punts de vista diferents que tenen les festes falleres. A continuació va parlar el Regidor Delegat Andreu on ens va animar a seguir treballant en la confecció del nostre llibret i que era un mèrit molt gran que una comissió tan menuda poguera realitzar aquest tipus de llibret. Finalment, es va reproduir un vídeo amb els continguts del llibret, es va entregar un llibret a cadascun dels col·laboradors i, en acabar, ens en vam anar tots al casal on hi havia un vi d’honor i on els membres dels Amics del Coet de la Ribera Baixa ens van obsequiar amb una insígnia de la seua associació.

5


CURSET DE NOCIONS BÀSIQUES DE VALENCIÀ

El passat dia 22 de febrer vam celebrar al nostre casal l’onzena activitat cultural de l’Associació Cultural Falla El Canet. Aquesta vegada es tractava d’un curset de nocions bàsiques de valencià amb temàtica fallera. El motiu de la realització d’aquesta activitat cultural és donar a conéixer paraules i expressions valencianes relacionades amb el món faller i altres àmbits que l’envolten. De vegades diem una paraula o expressió perquè l’hem escoltada, per tradició, i poc sabem que està mal dita o que hi ha una alternativa millor i més correcta.

El curset de nocions bàsiques de valencià amb temàtica fallera va començar a les 20.00 h en el nostre casal. Hi van acudir al voltant d’una vintena de membres de la comissió per a realitzar el curset. Una vegada allí, i tot i que ens coneixem a la perfecció, ens vam presentar a la resta en valencià per veure el nivell de cadascú. A partir d’aleshores vam fer una xerrada sobre diferents vessants del món faller: indumentària, pirotècnia,

gastronomia... Cadascú aportava les seues idees i entre tots deliberàvem si era la manera correcta o no d’anomenar-ho. Qui volia prenia notes en fulls de paper. En definitiva, una jornada plena de paraules noves. Mai ens gitarem sense saber un grapat de conceptes nous.

t e l c s a M Coet

TREN FALLER PER LA BARRIADA El passat dissabte 23 de febrer vam celebrar el tradicional tren faller. Per la vesprada es van reunir els xiquets de la nostra comissió per a berenar xocolate amb ensaïmades, on més d’un es va embrutar la disfressa. Després de berenar, grans i menuts vam desfilar al ritme de la música pels carrers de la nostra barriada i més tard vam anar cap al centre de la nostra ciutat, on vam coincidir amb altres comissions falleres. Seguidament vam sopar al nostre casal, com a preludi de la festa fallera que vam organitzar fins a altes hores de la matinada. Qui va voler continuar la festa es va allargar al Passeig Doctor Alemany, on hi havia una revetla organitzada per Junta Local Fallera per a tot el poble.

6


PROGRAMACIÓ DE FESTES DIVENDRES 1 DE MARÇ 21.00 h Sopar al casal

19.00 h Danses, tabal i dolçaina al carrer 22.00 h Sopar al casal faller

DISSABTE 2 DE MARÇ

DILLUNS 11 DE MARÇ

19.30 h Recepció de les Falleres Majors a la Casa Consistorial 20.00 h Gran Gala Fallera 21.30 h Sopar al casal

14.00 h Dinar al casal faller. 18.00 h Berenar i jocs per als xiquets 22.00 h Sopar al casal faller

DIUMENGE 3 DE MARÇ 14.00 h Paella al casal 15.30 h Campionat de parxís DILLUNS 4 DE MARÇ FINS AL DIJOUS 7 DE MARÇ 21.00 h Sopar d’aixella al casal DIVENDRES 8 DE MARÇ 20.00 h Lliurament dels premis de les activitats culturals i esportives als Jardins del Mercat 20.30 h Inauguració de l’Exposició del Ninot al Saló Multiusos del Mercat (fins al 15 de març) 22.00 h Sopar al casal faller 23.00 h Festa dels Anys 80 a la barraca fallera i animació amb Dj’s.

DIMARTS 12 DE MARÇ 14.00 h Dinar al casal faller 18.00 h Berenar i jocs per als xiquets 22:00 h Sopar al casal faller DIMECRES 13 DE MARÇ 14.00 h Dinar al casal faller 18.00 h Berenar i jocs per als xiquets 22.00 h Sopar al casal faller amb concurs de postres DIJOUS 14 DE MARÇ 14.00 h Dinar al casal faller 18.00 h Berenar i jocs per als xiquets 22.00 h Sopar al casal faller

DISSABTE 9 DE MARÇ

DIVENDRES 15 DE MARÇ

10.00 h Esmorzar al casal 14.00 h Dinar al casal 21.30 h Sopar al casal 23.00 h Festa del Rocío amb cercavila inclosa i música a càrrec dels Dj’s de la falla

14:00 h Dinar al casal faller 22:00 h Sopar al casal faller 23:00 h Festa Light + Gintònics variats

DIUMENGE 10 DE MARÇ 14.00 h XXXVIII Concurs de Paelles al carrer la Bega

DISSABTE 16 DE MARÇ 08.00 h Treta del monument infantil 09.00 h Plantà del monument gran

7


14.00 h XXXVIII Concurs d’Arròs al Forn 17.00 h Plantà del monument infantil 20.00 h Nit d’Albades 22.00 h Sopar al casal faller 23:00 h Festa americana DIUMENGE 17 DE MARÇ 08.00 h Despertà per la barriada 09.30 h Esmorzar al casal faller 11.00 h Cercavila fins al Raconet 14.00 h Dinar Faller 20.00 h Lliurament de Premis al Mercat 22.00 h Sopar al casal faller 23.00 h Festa fallera a la barraca

DIMARTS 19 DE MARÇ 08.00 h Despertà per la barriada 09.30 h Esmorzar al casal faller 12.00 h Missa a Sant Josep 15.00 h Dinar Faller 20.30 h Cremà del monument infantil 22.00 h Sopar al casal faller 23.30 h Cremà del monument gran 23.30 h Arreplegada de la carpa i festa al casal

DILLUNS 18 DE MARÇ 08.00 h Despertà per la barriada 09.30 h Esmorzar al casal faller 11.00 h Cercavila 14.00 h Dinar Faller 18.00 h Ofrena de flors a la patrona 20.00 h Sopar al casal faller 23.00 h Festa fallera a la barraca

LA NOSTRA RIFA

En aquest mes de febrer, en què hi ha menys dies, la nostra associació continua participant amb les quatre combinacions deLoteries i apostes de l’Estat que ja coneixem. Durant el mes la cosa estava molt malament perquè no havíem aconseguit cap quantitat però, l’últim dia el sorteig de La Primitiva ens va donar una alegria. Al tancament de l’edició de la nostra revista hem aconseguit la quantitat de 8,00 euros que, sumat al que havíem acumulat fins el moment, tenim 61,62 euros. Esperem que per al proper mes hi haja més sort.

FELIÇ ANIVERSARI! En aquest mes de febrer en què comencem el compte enrere per a les nostres festes, és a dir, les festes valencianes volem felicitar els membres de la nostra comissió que compleixen o han complit anys. Moltes felicitats a David González i Piris (33) i Virginia Ruiz i Criado (24). Esperem gaudir molts anys més amb vosaltres. Felicitats!!

8

El Canetí. Febrer 2013.  

Revista digital de l'Associació Cultural Falla El Canet de Cullera. Febrer 2012. Núm.8.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you