Page 1

EL CANETÍ... és una revista digital de notícies i opinions de l’Associació Cultural Falla El Canet Núm. 6, Desembre de 2012 Qui no celebra el Nadal, és home que poc se val.

PRESENTACIÓ El reportatge fotogràfic d’aquest Canetí està dedicat als actors i actrius del grup de teatre de la nostra associació. El motiu és evident, es mereixen un reconeixement per tot l’esforç realitzat de manera desinteressada durant tot l’any. A més, any rere any se superen i ho fan cada vegada més bé, fentnos passar una bona vesprada a la casa de la cultura de la nostra ciutat. En la revista trobem un article que ens informa de les seccions dels monuments grans i infantils de Cullera en aquest exercici, un altre sobre l’activitat cultural que vam realitzar el vint-i-u de desembre, és a dir, nadales en valencià, un article amb una visió molt particular de la situació de crisi que estem vivint i una carta molt curiosa als Reis Mags de l’Orient. Felicitem diferents membres de la nostra comissió pels seus aniversaris i els detallem els premis aconseguits en aquest mes amb el cartró de la primera rifa de la comissió i del sorteig de Nadal. I, per últim, vos desitgem un feliç any nou 2013. Esperem que per al proper any la situació actual canvie per a bé i que nosaltres continuem ací per a seguir informant els nostres fallers i lectors. Gràcies per llegir-nos!

LA RÀBIA QUE EM FAS El grup de teatre de l’Associació Cultural Falla El Canet va estrenar el XXVIé Concurs de Teatre en Valencià Junta Local Fallera de Cullera i Xé Concurs de Teatre Comèdia “Ciutat de Cullera” representant el passat dia 16 de desembre una obra de teatre en valencià a la casa de la cultura. La ràbia que em fas de Juli Disla és el nom concret de l’obra on cinc membres de la nostra comissió actuaven i representaven l’actualitat d’un grup de treballadors que han anat de sopar d’empresa. L’obra es desenvolupa en els lavabos d’un local de copes on els companys de feina conversen, es confessen i on sorgeixen les passions entre ells. En definitiva, una hora plena d’humor i diversió que va esbalair tots els assistents a l’obra. Enhorabona a Jose, Àlex, Aida, Rosario i Manolo perquè any rere any vos supereu i en la representació queda ben evident.

ÍNDEX Presentació Reportatge fotogràfic La Ràbia que em fas Nadales a la Falla... Seccions falles a Cullera Carta als Reis Mags Crisi i més crisi La nostra rifa Feliç aniversari!

Pàgina 1 Pàgina 1 Pàgina 1 Pàgina 2 Pàgina 2 Pàgina 3 Pàgina 4 Pàgina 4 Pàgina 4

1


NADALES A LA FALLA EL CANET

El passat dia 21 de desembre ens vam reunir una vintena de membres de la nostra comissió en el casal per tal de fer un sopar de Nadal, o com diu molta gent un sopar d’empresa. A més, també volíem fer l’últim sopar junts i amb bona companyia per si era certa la profecia maia de la fi del món. Com que estem en Nadal, després de sopar vam cantar nadales en valencià, algunes molt populars com La nit de Nadal, Fum fum fum o Els pastorets, i d’altres no tant com M’agrada el Nadal o Bon Nadal! (de

programes infantils televisius), i grans i menuts ens ho vam passar molt bé. Els gorrets de Pare Noel ens van donar molt de joc i ens vam riure molt. A més, els més menuts de la comissió van escriure la carta a Ses Majestats els Reis Mags de l’Orient demanant-los joguines per a la nit de reis. També vam menjar les postres típiques d’aquestes dates tan assenyalades, els torrons i els polvorons. I, com que els maies no han encertat, nosaltres esperem repetir els propers nadals i desitjar-vos Feliç Any Nou.

SECCIONS FALLES A CULLERA 2013 El passat dilluns 17 de desembre la Junta Local Fallera de Cullera va fer públiques les seccions on aniran emmarcats els trenta monuments de les quinze comissions falleres de la nostra ciutat. Pel que fa a la Secció Especial no hi ha novetats tant en categoria gran com en infantil, puix segueixen les quatre comissions de sempre: Sant Antoni de la Mar, Passeig Dr. Alemany-Mercat, Raval de Sant Agustí i La Taüt. I els monuments que trobarem seran plantats per Carlos Donet, Pere Baenas, José Lafarga, Alfredo Bayona, Erik Martínez, Bernat Estela, Joan Martí i Jorge Gil.

Nosaltres, la comissió d’El Canet, a causa de la situació actual que estem vivint, no hem tingut més remei que baixar de categoria, unit al poc interés que desperta el monument entre els fallers i a l’auge de les activitats culturals que es realitzen en la nostra comissió com són el teatre, el llibret i la promoció del valencià, on podem incloure, com no, aquesta publicació que estan llegint: El Canetí.

En la Secció Primera d’ambdues categories trobem a comissions clàssiques com La Bega, Plaça Mongrell i del Port, mentre que trobem altres comissions que entren en la secció com la Plaça d’Espanya, El Raconet, Rei en Jaume I i Xúquer. En categoria infantil trobem les mateixes comissions excepte el Raconet que està, com de costum, en segona categoria. Per tant, trobarem monuments plantats per Toni Pérez, José Lafarga, Alfredo Bayona, Jorge Gil, Joan Martí, Arturo Benavent i Quique Tur. I en la Secció Segona trobem les clàssiques Avinguda del País Valencià, Plaça Alboraia i Bulevar, i després de quatre anys la nostra comissió, El Canet, a la qual s’afig el Raconet en categoria infantil. En ella trobarem monuments de Creacions Rodasoques, Vicent Chaveli, Joan Simó, Fede Alonso, Quique Tur o Arturo Benavent.

EDITA Associació Cultural Falla El Canet C/ la Bega, 15 baix 46400, Cullera (València) fallaelcanet@hotmail.com ENS POTS TROBAR A...

2

COORDINA M. Lola Savall i Cobo COL·LABOREN J.G. Figueres i Hernández Àlex Morales i Fernández M. Lola Savall i Cobo

MAQUETA J.G. Figueres i Hernández L’Associació Cultural Falla El Canet no s’identifica necessàriament amb les opinions o articles expressades en aquesta publicació.


Benvolguts Reis Mags d’Orient: Vos escric amb molta il•lusió perquè aquest any m’he portat molt bé i he tret bones notes. Mamà em diu que escriure-vos és perdre el temps perquè els reis teniu molta faena i heu de repartir milers i milers de joguets inútils a tots els xiquets d’arreu del món. Però jo no vull cap joguet inútil i, per això, vos escric, per si teniu una estona i decidiu passar-vos per ací. Desitge una tele nova on les persones riguen, perquè tots els dies veig plorar molta gent en la que tenim. Que no pugen tant els preus, o com diuen els majors l’IVA, perquè tot val molts diners i ja no puc anar ni al cine ni al teatre amb la meua família. La mare m’ha prohibit que em pose malalta perquè diu que les pastilletes costen molts diners i diu que he d’anar a escola per aprendre moltes coses perquè prompte la tancaran. Per això, demane molta salut per a mi, i per a tots. M’agradaria seguir posant el bou i la mula al betlem, tot i que el pare ens ho ha prohibit perquè un home major, amb el pèl blanc i cara de titi, diu que a partir d’ara no els hem de posar. També m’agradaria que no moriren tantes persones quan intenten passar-ho bé en discoteques o creuers, i tampoc per les guerres o el fred. Em fa falta un calendari nou, amb dibuixets, perquè uns homes van dir fa molts anys que el que tenim a casa era l’últim, però en el cole m’han dit que és mentira. Els pares criden a casa dient que Isabel i Julian haurien d’anar a la presó per furtar tants diners però jo no els conec, em podríeu dir qui són? Jo sospite dels veïns de dalts perquè són un poc rarets, però no puc preguntar-ho als pares. Ja està, ja no vull res més. O sí...? Sí, vull faena per al pare, per a la mare i per a totes les persones que també estan tristes com ells perquè diuen que amb la faena comença la felicitat i a mi m’agrada veure’ls rient. Espere que vos arribe la carta i ens feu feliços a tots, perquè ja li vaig demanar el mateix al Pare Noel però es veu que els seus follets van perdre el meu sobre. O és que jo no posaria la direcció correcta?

3


CRISI I MÉS CRISI Crisi sense precedents, sense solució aparent, sense governants amb altura de mires i, com no, amb una ciutadania que a l’hora de votar és a vegades un poc irresponsable. Sí, denomine irresponsables a tots aquells que van votar el PP en les últimes eleccions generals del passat any 2011. Fa uns dies mentre em plantejava llegir un llibre d’economia bàsica, vaig començar a reflexionar sobre les denominades “polítiques d’austeritat” del govern de Rajoy, barrejant-ho efusivament amb els vocables democràcia i Estat de Benestar. Primerament, és important aclarir que qui siga capaç de qüestionar-se l’Estat de Benestar, pactat per la majoria de forces polítiques l’any 1978 quan es va aprovar la Constitució Espanyola, és capaç de qüestionar-se fins i tot la viabilitat de l’estat democràtic i de dret en què ens trobem. Cap destacar que és pseudodemocràtic, però com diu la parla quotidiana, “Més val això, que una punyalada a l’ull”. Al fil de les manifestacions de la vaga general del passat 14 de novembre, han eixit les veus ja esperades dels tertulians de la COPE, Intereconomia, Ràdio Maria i altres canals perversos que s’autodenominen demòcrates i són els hereus del franquisme ranci que perdura i perdurarà en aquest país. Sabeu qui són, sabeu el que comenten i el que distribueixen amb la finalitat d’aglutinar el pensament extremista de les classes mitjanes. Doncs bé, la viabilitat d’aquestes polítiques d’austeritat no tenen cabuda en un estat democràtic, no tenen cabuda perquè no són democràtiques, perquè no afavoreixen les classes més humils i

perquè trenquen totalment amb un dels articles de la constitució que diu que l’economia i sobretot els impostos seran totalment equitatius i en arranjament a la possibilitat i situació de cada ciutadà/na. No podem permetre que trenquen amb tot el que hem aconseguit, no podem permetre que diguen que la sanitat, l’educació, les pensions, la Llei de Dependència són un absolut fracàs i una pèrdua de diners. I no us confongueu, perquè primer us vendran el fals concepte que ja s’utilitzava en Estats Units quan volia trencar-se la sanitat pública, denominantli “sanitat socialitzada” passant-la d’una sanitat totalment pública i gratuïta, a un model privat on cada ciutadà s’ho paga. Anem a permetre-ho? De veres algú pensa viure en la maleïda misèria mentre uns mengen deliciosament marisc i es fumen habans? Voleu aconseguir això? Doncs llavors la solució al problema és fàcil, no els voteu, són uns irresponsables i una part d’ells, tant d’uns, com d’uns altres, estan en política per a enriquir-se, no els feu cas, voteu a persones, voteu a individus, voteu a unes sigles que de debò representen el que voleu, voteu a un partit, però voteu a una persona, a un grup de persones que de debò vulguen canviar la situació del país. Açò és així, i qui no vulga veure-ho o té una alteració visual, o simplement està còmode en aquests grans femers. I, per cert, no vos confongueu, hi ha partits que valen, per més que els mitjans de comunicació i altres entitats polítiques vulguen trencar amb eixa imatge. Ànim amb el raciocini! Àlex Morales

LA NOSTRA RIFA Aquest mes de desembre la nostra associació ha participat per sisé mes consecutiu amb les quatre combinacions de Loteries i apostes de l’Estat que ja coneixem. Al tancament de l’edició de la nostra revista hem aconseguit la quantitat de 3,00 euros que, sumat al que havíem acumulat fins el moment, tenim 52,12 euros. Esperem que per al proper mes hi haja més sort.

A més, comunicar que, per al sorteig de Nadal, la nostra associació va fer dècims i que ens tornen els 20 euros perquè acaba amb huit com la grossa. Dir que hem fet dècims per al sorteig del Xiquet (mateix número i mateix preu) que se celebrarà el proper 6 de Gener i que vos animem a que en compreu, no se’n penedireu. Si somies... dècim d’El Canet!

FELIÇ ANIVERSARI! En aquest mes de desembre en què comença el Nadal volem felicitar dos membres de la nostra comissió que han complit anys. Moltes felicitats a la delegada de la promoció lingüística, M. Lola Savall i Cobo (24), i a la infantil Mireia Matilla i López (3). Esperem gaudir molts anys més amb vosaltres. Felicitats!!

4

El Canetí. Desembre 2012.  

Revista digital de l'Associació Cultural Falla El Canet de Cullera. Desembre 2012. Núm.6.

El Canetí. Desembre 2012.  

Revista digital de l'Associació Cultural Falla El Canet de Cullera. Desembre 2012. Núm.6.